You are here
Home > Previous Papers > History UGC NTA NET JRF Previous Paper December 2015 PAPER-III

History UGC NTA NET JRF Previous Paper December 2015 PAPER-III

History UGC NTA NET JRF Previous Paper December 2015 PAPER-III

1. Where have human fossils been found in situ with palaeolithic tools?
A. Attirampakkam B. Bhimbetka
C. Didwana D. Hathnora
ANS : D

2. Which one of the following statements is not true about the Harappan civilization?
A. It was the first urban civilization in South Asia.
B. The Harappans were the first to use wheeled transport.
C. The Harappans had brisk trade contacts with the people of Nile Valley.
D. Harappa made objects have been found in South Turkmenistan.
ANS : C

3. Which of the following vedic sacrifices were directly related to kingship?
A. Asvamedha and Rajasuya
B. Asvamedha and Vajapeya
C. Asvamedha, Rajasuya and Vajapeya
D. Rajasuya and Vajapeya
ANS : C

4. 3101 B.C. as the date of Mahabharata war is mentioned in which of the following inscriptions?
A. Aihole Inscription of Pulakesin II
B. Junagarh Inscription of Rudradaman
C. Badva Inscription of 238 A.D.
D. Nandsa Inscription of 226 A.D.
ANS : A

5. Where did the Buddha deliver the maximum number of his sermons?
A. Kusinagara B. Sarnath
C. Sravasti D. Vaisali
ANS : C

6. Who was the Chief of Swami Mahavira’s nuns’ order?
A. Chandana B. Khema
C. Sujata D. Trisala
ANS : A

7. On the basis of his Kshatriya descent who had claimed a share in the relics of Buddha?
A. Ajatasatru B. Chetaka
C. Prasenjit D. Vidudabha
ANS : A

8. Consider the following foreign authors :
(a) Ktesias (b) Megasthenes
(c) Pliny (d) Ptolemy The correct chronological sequence of the above authors is :
A. (a), (d), (c), (b) B. (a), (b), (c), (d)
C. (c), (a), (d), (b) D. (b), (d), (a), (c)
ANS : B

9. Which of the following sangam authors has mentioned about the hoarded wealth of the Nanda rulers?
A. Avvaiyar B. Mamulanar
C. Paranar D. Sattanar
ANS : B

10. According to the Kautiliya Arthasastra who among the following was responsible for issuing coins?
A. Akshapataladhyaksha
B. Lakshanadhyaksha
C. Panyadhyaksha
D. Sauvarnika
ANS : B

11. Which inscription of Asoka refers to his paternal conception of king’s duty?
A. Minor Rock Edict II
B. Pillar Edict VII
C. Rock Edict XII
D. Separate Kalinga Edict I
ANS : D

12. ‘Snana’ was another name of which ancient Indian samsakara?
A. Chudakarma
B. Kesanta
C. Maunjibandhana
D. Samavartana
ANS : D

13. The ancient port Kaveripattanam was known to the authors of the Sangam age as :
A. Kondunglur B. Nelakinda
C. Poduke D. Puhar
ANS : D

14. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below :
List-I List-II
(Text) (Author)
(a) Kural (i) Ilango Adigal
(b) Thirumurai (ii) Thiruvalluvar
(c) Silappatikaram (iii) Sattanar
(d) Manimekalai (iv) Nambi Andar Nambi
Code :
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (ii) (i) (iii)
B. (ii) (iv) (i) (iii)
C. (i) (iii) (iv) (ii)
D. (iii) (ii) (iv) (i)
ANS : B

15. The Elephanta caves contain :
A. Saiva Images B. Vaisnava Images
C. Buddhist Images D. All the above
ANS : A

16. Who among the following Kings was born in a military camp during his father’s campaigns?
A. Pala King Dharmapala
B. Pratihara King Nagabhatta II
C. Paramara King Bhoja
D. Rashtrakuta King Amoghavarsha I
ANS : D

17. Which Arab traveller is said to have visited India during the reign of Pratihara King Mihira Bhoja?
A. Alberuni B. Al-Masudi
C. Ibn-Buttuta D. Sulaiman
ANS : D

18. The distinctive symbol on the coins of Kalchuri king Gangeydeva is :
A. Bull B. Elephant
C. Lakshmi D. Vishnu
ANS : C

19. Famous cave-temples of the Chalukyan period are known from which of the following?
A. Badami B. Kanchipuram
C. Manyakheta D. Pattadakal
ANS : A

20. Arrange the following astronomers in the chronological order :
(a) Bhaskaracharya (b) Bhoja
(c) Brahmagupta (d) Varahamihira Select the correct answer from the code given below :
A. (a), (c), (b), (d) B. (b), (d), (c), (a)
C. (d), (c), (a), (b) D. (d), (c), (b), (a)
ANS : D

21. Dramatist Bhavabhuti is given the credit of writing which of the following works?
(a) Mahaviracharita (b) Malatimadhava
(c) Ramacharita (d) Uttararamacharita Select the correct answer from the code given below :
A. (b) only B. (b) and (c)
C. (a), (b) and (d) D. (a), (b) and (c)
ANS : C

22. The dance poses (Karanas) described in the Natyasastra are depicted in which of the following temples?
A. Chidambaram Temple
B. Brihadiswara Temple
C. Kailasanatha Temple of Tanjavur
D. Narttamalai Temple
ANS : B

23. Which among the following pairs is not correctly matched?
(Philosophical System) (Founder)
A. Nyaya – Gautama
B. Purva Mimansa – Jaimini
C. Uttara Mimansa – Badarayana
D. Vaisesika – Kanada
ANS : C

24. The culmination of the Pandyan style of temple lies in the temple complex at :
A. Kanchi B. Srirangam
C. Tanjavur D. Vellore
ANS : B

25. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Veerasaiva sect turned into a radical movement against the caste system and Brahmana orthodoxy.
Reason (R) :
Its founder Basavesvara was himself a non – Brahmana.
In the context of the above two statements which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : C

26. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists :
List-I List-II
(Author) (Source)
(a) Vachaspati (i) Nirnayasindhuvu
(b) Raghunandana (ii) Viramitrodaya
(c) Kamalakara Bhatta (iii) Vivadachintamani
(d) Mitra Mishra (iv) Smrititattava
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (ii) (i) (iv) (iii)
B. (i) (ii) (iii) (iv)
C. (iv) (iii) (ii) (i)
D. (iii) (iv) (i) (ii)
ANS : D

27. “As Khizr Khan and Malka-i-Jahan were devoting themselves to interminable feasts and celebrations and did not care about his nursing and treatment, the Sultan attributed his illness to their negligence and his heart was deeply alienated from them”.
Identify the source and the name of the Sultan referred to in the above statement.
Source Name of the Sultan
A. Tarikh-i-Firuz Shahi – Balban
B. Tarikh-i-Firishta – Alauddin Khalji
C. Tarikh-i-Mubarak Shahi – Mubarak Khalji
D. Tughluq Nama – Ghiyasuddin Tughluq
ANS : B

28. Which of the following pairs is not correctly matched?
Author Source
A. Fakhr-i-Mudabbir – Adab ul Harb wa Shujaat
B. Muhammad Kabir – Afsana-i-Shahan
C. Zia ud din Barani – Fatawa-i-Jahandari
D. Sadiduddin – Khazain-ul-Futuh Muhammad Awfi
ANS : D

29. “These mischievous people never pay money from their own coffers …….. They take money by force from the weak and indigent peasants who live under them”.
Who is reputed to have said this?
A. Ala’u’ddin Khalji
B. Farid (the later Sher Shah)
C. Muhammad Tughluq
D. Feroz Tughluq
ANS : B

30. Match List-I with List-II and choose correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Amir-i-hajib (i) Accountant
(b) Mir-i-Arz (ii) Intelligence officer
(c) Mushrif (iii) Chief Chamberlain
(d) Barid (iv) In-charge of the Army at the centre
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (ii) (iv) (iii) (i)
B. (iv) (iii) (ii) (i)
C. (iii) (iv) (i) (ii)
D. (i) (ii) (iii) (iv)
ANS : C

31. “The Vijayanagara state boasted of being the protector of Hindu Varnaa’s ramadharma against Islam, yet its primary enemies were Hindu Chiefs and Kings, and the city accommodated within itself a ‘Turuska’ quarter, a mosque and Muslim tomb. It was, in many ways, more like a Muslim capital than a Hindu one in its monumental architecture and in its Muslim soldiery and also in its urbanity”.
Whose quote is this?
A. K.A. Nilakanta Sastri
B. Burton Stein
C. A. Krishnaswami
D. Irfan Habib
ANS : B

32. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Timur had to ensure the safety of his communications from Kabul through the territory of the Afghans by the building of forts and the punishment of the tribes.
Reason (R) :
The massacre and destruction of two Afghan tribes, referred to as Purnian and Kalatian, in the usual Timurid style created an atmosphere of terror for the security of the routes.
In the context of the above two statements which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

33. Which of the following is not correct?
A. According to Chaitanya, worship consisted of love and devotion, and song and dance which produced a state of ecstasy in which the presence of God
(Hari) could be realized.
B. Abdul Wahid Bilgrami’s Haqaiq-i Hindi shows the impact of Bhakti songs of the Vaishnavite Saints on the Sufis.
C. Mahadevi Akka from Karnataka, Lalleswari from Kashmir and Mirabai from Rajasthan seem to show that it was difficult to reconcile marriage with their inherent urge to love the lord.
D. Shaikh Nuru’d-Din Rishi of Kashmir rejected local accretions and founded a Puritan movement.
ANS : D

34. In 1568 Akbar issued the famous Fathnama of Chittor. Which of the following Persian work contains the full text of the Fathnama?
A. Tabaqat i Akbari
B. Akbarnama
C. Muntakhab-ut Tawarikh
D. Munshat i Namkin
ANS : D

35. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the codes given below. List-I contains the kingdoms and the List-II period of their domination.
List-I List-II
(a) Nizamshahi Kingdom (i) Since the middle of the seventeenth century
(b) Qutubshahi Kingdom (ii) 1489 – 1686
(c) Adilshahi Kingdom (iii) 1489 – 1636
(d) Maratha Kingdom (iv) 1512 – 1687
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (ii) (i) (iii) (iv)
B. (iii) (iv) (ii) (i)
C. (i) (ii) (iii) (iv)
D. (iv) (iii) (ii) (i)
ANS : B

36. The Chief Qazi when moved with the imperial camp was designated as :
A. Qazi-ul Quzzat B. Qazi Askar
C. Sadr-us sudur D. Vakil-i Sharai
ANS : B

37. Which of the following is not correct about village community?
A. According to Bernier the Indian peasantry was not an undifferentiated mass.
B. The village community was rife with internal contradictions and ‘subexploitation’.
C. The upper class peasants are known as Khwud-Kasht in northern India, Gharuhalas in Rajasthan and mirasdars in Maharashtra.
D. The ‘menial’ population formed a reserve to be called upon to work in the fields during harvests. They were also subjected to forced labour.
ANS : A

38. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
In 1574, Akbar fused the nobility, bureaucracy and military into a single ‘service’, by assigning to each officer a mansab to indicate the holder’s status, salary and size of military contingent.
Reason (R) :
Practically all officers in government, except the very petty or the purely religious, were filled by holders of mansabs, promotions and demotions were henceforth made in terms of additions or reductions of mansabs.
In the context of the above two statements which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

39. All are correct except :
A. Fatehpur Sikri is a skilful combination of arcuate and trabeate forms.
B. Red sandstone is the principal material used for the construction of Agra fort and the city of Fatehpur Sikri.
C. Fatehpur Sikri was planned after Akbar’s religious ideas had received their final form.
D. Akbar’s own mausoleum at Sikandra was completed under his son Jahangir.
ANS : C

40. Of the following which is said to be Persian in inspiration and Indian in execution?
A. Sher Shah’s tomb
B. Humayun’s tomb
C. Islam Shah’s tomb
D. Purana Qila
ANS : B

41. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Jharokha darshan, beginning of one’s day with the glimpse of the emperor, symbolises transference of divine benediction.
Reason (R) :
Darshaniya sect was so called because they began their day with a glimpse, darshan, of the emperor.
In the context of the above two statements which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is correct, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is correct.
ANS : B

42. In regard of painting, which of the following statements is not correct?
A. Muslim attitudes towards painting were far less strict than towards sculpture.
B. A tradition of wall painting, especially in private buildings, already existed among Muslims outside India.
C. The miniature painting which the Mughal emperors patronized and promoted, was in the beginning a branch of Persian painting with its emphasis on line, precision of detail and deliberate eschewing of perspective.
D. Famous painters Abdu’s Samad and Mir Saiyyid Ali came to India from Kabul with Akbar.
ANS : D

43. Regarding Timur’s invasions, which of the following statement is not correct?
A. Timur’s experts built a pontoon bridge across the Indus, which was crossed on 21 September, 1398.
B. In city of Talmi, thirty five farsakhs from Multan, Hindus and Muslims both resisted Timur.
C. The muqaddams and rais of the Salt Range (Koh-i Judi) helped Timur to cross their territory and obtained his favours.
D. In trying to justify Timur’s Indian invasion, Sharfuddin Ali Yezdi states that the central government of Delhi, though in Muslim hands, was weak.
ANS : B

44. Watan-Jagir was a generic term. Its revenues were part of the :
A. Khalisa revenues
B. Revenues of paibaqi land
C. Salary of the watan-jagir holder
D. Additional income of the watan holders
ANS : C

45. Irfan Habib rejects Kingsley Devis’s assumption that the population of Mughal India remained fixed at 125 million from 1600 to 1750 saying that :
A. Kingsley has perhaps been led away by his own enthusiasm for the benefits of British rule.
B. He ascribes excessively high productivity per acre to Akbar’s time.
C. He made no distinction between the Zabti provinces and the others.
D. All of the above
ANS : A

46. The following are correct except :
A. Among the first literary works in the court of Akbar was the preparation of a Persian translation of his grandfather’s Babur-
Nama.
B. Babur-Nama was translated by Abdul-
Rahim Khan, Khan-i Khanan, the son of Bairam Khan, who had been a poet in Turkish.
C. Hindavi was recognized as a semi-official language by the Sur Sultans (1540-55).
The practice is said to have been introduced by the Lodhi Sultans. Most of the Afghans, Babur tells us, could not speak Persian.
D. Shaikh Yaqub Sarfi was one of those great Persian luminaries of Akbar’s court who had come from Iran and settled in India.
ANS : D

47. The eighteenth century is rich in production of provincial histories. Match the following Persian texts with the region they focused :
Persian Text Region
(a) Khulasat-al Tawarikh (i) Sindh
(b) Mirat-ul Haqiqat (ii) Bengal, Bihar, Orissa
(c) Riyasat-al Salatin (iii) Gujarat, Delhi, Agra
(d) Tuhfat-al Kiram (iv) Bengal and Orissa
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (iii) (ii) (i)
B. (iii) (ii) (iv) (i)
C. (ii) (iv) (i) (iii)
D. (i) (iii) (iv) (ii)
ANS : A

48. Gulbadan Begum led a hajj delegation to Mecca and stayed there for two and half years before returning in 1582. Which of the following royal women was not part of the delegation?
A. Hamida Bano Begum
B. Salima Sultan Begum
C. Gulnar Agha
D. Umm-Kulsun Khanum
ANS : A

49. Consider the following statements about bhakti movement :
(a) Ramananda in his Ananda Bhashya did not recognise the right of a Sudra to read the Vedas.
(b) Gyaneshwar’s Bhavartha Dipika/ Gyaneshwari is a Marathi commentary on Bhagavadgita.
(c) Chaitanya’s disciple Chandidas in his Chaitanya Bhagavat mentions how Chaitanya socialises with the lower castes.
(d) Kabir is called a Firdausi Sufi in a 17th century Sufi Account Mirat – ul Asrar.
Select the correct answer from the code given below :
A. (a), (b), (c) B. (b), (c), (d)
C. (a), (b), (d) D. (a), (c), (d)
ANS : C

50. Below are the two statements : One labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R) :
Assertion (A) :
There were many good reasons for avoiding technological innovation or any form of mechanization of Indian manufactures in medieval India.
Reason (R) :
As any innovation implied a measure of risk and some investment of capital, the Indian workman living on the margin of subsistence had hardly any means to undertake it. In such a situation only a limited technological innovation initiated by the state or by the profit-seeking merchant could be expected.
Code :
A. (A) is correct, but (R) partly explains (A).
B. (A) is correct and (R) fully explains the
(A).
C. (R) is correct, but (A) is wrong.
D. (A) is correct, but (R) is wrong.
ANS : A

51. Which Baptist missionary got converted to the Unitarian principles of Raja Ram Mohan Roy and founded ‘Unitarian Mission’ along with Raja Ram Mohan Roy?
A. John Wilson
B. William Adam
C. William Wilberforce
D. Charles Grant
ANS : B

52. Which of the following statements is not correct in respect of James Mill, the imperialist historiographer?
A. Mill was one of the leading utilitarians of his time.
B. While writing the History of British India he depended more on traveller’s reports.
C. He advocated that Indian culture was static and its transformation lay in the infusion of Western ideas.
D. He accepted the views expressed by William Jones and other orientalists on ancient Indian culture.
ANS : D

53. Who among the following Muslim scholars and reformers did not support orthodoxy?
A. Shah Wali-ullah
B. Haji Shariat-ullah
C. Jamaluddin al-Afghani
D. Viqar-ul-Mulk
ANS : D

54. Who among the following Europeans did not become the President of the Indian National Congress?
A. A.O. Hume
B. George Yule
C. William Wedderburn
D. Henry Cotton
ANS : A

55. Identify the organization which carried out socio-religious reforms that did not concern with women uplift?
A. Deva Samaj
B. Madras Hindu Association
C. Poona Seva Sadan
D. Indian Reform Association
ANS : A

56. Who started a monthly periodical called the Tahzibul Akhlaq in urdu?
A. Badruddin Tyabji
B. Rahimtulla Mohammed Sayani
C. Sir Syed Ahmed Khan
D. Sir Mohammed Iqbal
ANS : C

57. Who among the following were appointed as members of the India Council in England in 1909?
A. S.P. Sinha and Surendra Nath Banerjee
B. K.G. Gupta and Syed Hussain Bilgrami
C. Sir Ganga Singh and Aga Khan
D. C.P. Ramaswami Aiyer and Ali Imam
ANS : B

58. Which of the following princely states given in pairs were the first to establish universities in their state?
A. Travancore and Baroda
B. Jaipur and Patiala
C. Mysore and Hyderabad
D. Bhopal and Kashmir
ANS : C

59. Identify the person who was not a nationalist painter?
A. Michael Madhusudan Dutt
B. Raja Ravi Verma
C. Abinindranath Tagore
D. Nandlal Bose
ANS : A

60. The decision of partition of Bengal was implemented on which of the following date?
A. 18th August 1905
B. 16th October 1905
C. 10th November 1905
D. 5th December 1905
ANS : B

61. Which of the following is correct relating to the Swarajists’ entry into the legislature?
A. To use it for the gradual transformation of Indian society.
B. To use it as the training institution for Indians.
C. To use it as a proper forum on which the struggle for the overthrow of colonial state was to be carried out.
D. To cooperate with the colonial state.
ANS : C

62. Who among the following did not attend an All Parties Conference convened under Moti Lal Nehru’s Presidentship?
A. M.R. Jayakar
B. Sardar Mangal Singh
C. Sir Ali Imam
D. Mohammad Shafi
ANS : D

63. When did Edwin Montague make historic declaration outlining British policy of increasing association of Indians in every branch of administration?
A. 17 July 1917 B. 20 August 1917
C. 25 August 1917 D. 29 August 1917
ANS : B

64. Which one of the following is not a correct statement regarding the Irwin-Gandhi Pact?
A. To release all political prisoners including those convicted for violence.
B. The Government agreed for remission of all fines not yet collected.
C. To show lenient treatment towards those government employees who had resigned.
D. The government conceded the right to make salt for consumption of villagers along the coast.
ANS : A

65. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A) :
Prominent leaders of Indian National Congress did not like the idea of independent status for the princely states.
Reason (R) :
It was believed that, their existence as independent states would in no way affect India’s transition into a progressive nation.
In the context of the above two statements which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : C

66. During the Civil Disobedience Movement, where did Sarojini Naidu lead the Satyagrahis to raid the salt depot?
A. Dandi B. Wadala
C. Sanikatta D. Dharasana
ANS : D

67. Which Indian Princely state was the first to sign the Instrument of Accession to the Indian Union?
A. Patiala B. Baroda
C. Bikaner D. Udaipur
ANS : C

68. Which of the following was not a valid criticism of the working of ‘Diarchy’?
A. Faulty division of subjects at the provincial level.
B. Lack of ministerial collective responsibility.
C. Paucity of finance for the transferred subjects.
D. The newly appointed ministers were inexperienced and incompetent.
ANS : D

69. “The largest earthquake ever to be measured on the economic historians Richter Scale” refers to :
A. The Open Door
B. The New Deal
C. The Great Depression
D. None of the above
ANS : C

70. Match the historians mentioned in the List-I with the school of history given in the List-II. Select the correct code given below :
List-I List-II
(Historian) (School of history)
(a) R. Palme Dutt (i) Nationalist
(b) Ranjit Guha (ii) Imperialist
(c) W.W. Hunter (iii) Marxist
(d) B.D. Basu (iv) Subaltern
Code :
(a) (b) (c) (d)
A. (iii) (iv) (ii) (i)
B. (iv) (ii) (iii) (i)
C. (i) (iii) (iv) (ii)
D. (iii) (i) (iv) (ii)
ANS : A

71. In which context the term ‘Paramountcy’ was used?
A. To describe the relationship between the British crown and the Indian princes.
B. To describe the nature of confederacy of the Indian princes.
C. To describe the newly conquered territory by the British crown.
D. To recognize the independent status of Indian princely states.
ANS : A

72. From where the concept of “Directive Principles of State Policy” borrowed into the Indian Constitution?
A. Irish Constitution
B. French Constitution
C. British Constitution
D. American Constitution
ANS : A

73. Jacques Derrida’s method of deconstruction finds primarily theorized in :
A. Of Grammatology
B. Speech and Phenomena
C. Writing and Difference
D. None of the above
ANS : A

74. Identify from among the following who is not a post modernist critique :
A. Jacques Lacan B. Hayden White
C. Michel Foucault D. Jacques Derrida
ANS : B

75. Which of the following statements is not correct concerning D.D. Kosambi’s approach to history writing?
A. His writings reflect a methodology that combined historical inquiry with sociology, anthropology and archaeology.
B. He accepted over-precise and misleading periodization of Indian history.
C. He dismissed dynastic tables and epigraphs of conquests.
D. He was more interested in modes of production and forms of social organization. .
ANS : B

Top
error: Content is protected !!