You are here
Home > Previous Papers > History UGC NTA NET JRF Previous Paper December–2015 PAPER-II

History UGC NTA NET JRF Previous Paper December–2015 PAPER-II

History UGC NTA NET JRF Previous Paper December–2015 PAPER-II

1. In India the earliest archaeological remains of hearth has been found from :
A. Billa Surgam B. Hunsgi
C. Bhimbetaka D. Mahagara
ANS : A

2. From where in South Asia the earliest evidence of wheat-barley farming has been found?
A. Punjab B. Baluchistan
C. Sindh D. Rajasthan
ANS : B

3. Which one of the following is not correctly matched?
A. Rakhigarhi – Middle Town
B. Harappa – Cemetery-H
C. Mohenjo-daro – Cemetery R-37
D. Kalibangan – Burial of male and female
ANS : C

4. Match List-I (Harappan site) with List-II
(Archaeological remains) and select the correct answer from the code given below :
List-I List-II
(a) Mohenjo-daro (i) Bronze chariot
(b) Harappa (ii) Inscribed bronze axe
(c) Lothal (iii) Terracotta plough
(d) Banawali (iv) Ivory scale
Code :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (ii) (iv) (iii)
B. (iii) (i) (ii) (iv)
C. (ii) (i) (iv) (iii)
D. (iv) (iii) (ii) (i)
ANS : C

5. Which of the following Aryan deities have been invoked in the Boghaz Koi inscription from Asia Minor?
A. Agni, Rudra, Soma
B. Indra, Surya, Vishnu
C. Rudra, Marut, Pushan, Bhaga
D. Indra, Nasatya, Mitra, Varuna
ANS : D

6. In India from where the earliest evidence of Bhojpatra (a well known writing material in India) has been found?
A. Kaushambi B. Hastinapur
C. Atranjikhera D. Sringaverapura
ANS : D

7. Which of the following is a Sanhita of Suklayajurveda?
A. Kathaka B. Maitrayaniya
C. Taittiriya D. Vajasanai
ANS : D

8. Which of the following states of South-India was mentioned in Megasthenes’s Indica?
A. Chera B. Pandya
C. Satiyaputta D. Chola
ANS : B

9. From where the largest apsidal shrine of Indian subcontinent is discovered?
A. Sirsukh B. Sirkap
C. Kaushambi D. Anuradhapur
ANS : B

10. Who among the following was the President of third Sangam?
A. Irundayar B. Tiripuramerittha
C. Nakkirar D. Mudinagarayar
ANS : C

11. Which of the following dynasties in India introduced date on their coins for the first time?
A. Indo-Greek
B. Indo-Scythians
C. Kushan
D. Kardamaka Shaka
ANS : D

12. Bayana hoard contained the coins of Gupta dynasty from :
A. Chandragupta I to Buddhagupta
B. Chandragupta I to Skandagupta
C. Chandragupta II to Vishnugupta
D. Chandragupta II to Kumargupta III
ANS : B

13. Which of the following inscriptions mentioned the evidence of Sun temple?
A. Aihole B. Mandasor
C. Eran D. Banskhera
ANS : B

14. Which of the following dynasties in India had not issued their own coins?
A. Chalukya B. Pallava
C. Rashtrakuta D. Chola
ANS : B

15. Who among the following was Samudragupta’s contemporary ruler of Kanchi?
A. Mahendra B. Nilaraja
C. Vishnugopa D. Ugrasena
ANS : C

16. Which of the following places was famous for cotton trade in Chola country?
A. Kaveripattanam
B. Nandipura
C. Uraiyur
D. Tanjore
ANS : C

17. Who among the following authors is known for his satires exposing the evils of the contemporary society?
A. Bhasa B. Bhavabhuti
C. Kshemendra D. Sriharsha
ANS : C

18. Who compiled Nat-i Muhammadi a biography of the prophet Muhammad?
A. Amir Khwurd
B. Minhaj Siraj
C. Shams-i Siraj Afif
D. Zia-ud din Barani
ANS : D

19. Match List-I with List-II and choose correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Barbak (i) Pavilion bearer
(b) Wakil-i dar (ii) Commander of bodyguard
(c) Sar-i Jandar (iii) Minister-in-charge of the royal household
(d) Kewani (iv) Chamberlain
Code :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (ii) (iii) (iv)
B. (iv) (iii) (ii) (i)
C. (ii) (iv) (iii) (i)
D. (iii) (i) (iv) (ii)
ANS : B

20. Which of the following is not correct?
A. With the establishment of the Sultanate the older system or systems were not immediately eliminated, but continued to function though with the superimposition of the demands of a new ruling class.
B. The rebellious territories were called mawas.
C. Ala’uddin’s method of land revenue assessment and collection was very close to what was called Kankut in later times.
D. Two chroniclers namely Barani and Yahya give different ways in which increase in the scale of agrarian taxation was brought out by Muhammad Tughluq.
Yahya says that new additional imports
(abwab) were levied on the peasantry and Barani says that the three major taxes were more vigorously assessed and collected.
ANS : D

21. Who is the author of the following statement :
“It may be that, among Indian states, the Vijayanagara state does come closest to some form of ‘feudalism’, but the difference between this ‘war state’ and others in Europe and Japan to which the label ‘feudal’ has been applied are so fundamental that the concept does not provide a useful framework for discussing the social order at the time”.
A. D.C. Sircar B. Nilakanta Sastri
C. A. Krishnaswami D. Burton Stein
ANS : D

22. Read the following passage :
“I visited the buildings of Man Singh and Bikramajit thoroughly. They are wonderful buildings, entirely of hewn stone, in heavy and unsymmetrical blocks however, of all the Rajas’ buildings Man Singh’s is the best and loftiest”.
Who expressed these views after visiting the royal buildings of Gwalior?
A. Babur B. Akbar
C. Jahangir D. Shah Jahan
ANS : A

23. Which of the following sources has narrated the history of the first nineteen years of the reign of Abdullah Qutub Shah (1626 – 72) which is more like a diary of the Qutub Shahi court and gives account of the social life and the administration of the Kingdom?
A. Mir Rafi ud-Din’s Tazkirat ul Muluk
B. Mirza Nizamuddin Ahmad’s Hadiqat-us-
Salatin
C. Mansa Ram’s Maasir-i Nizami
D. Tabatabai’s Burhan-i Maasir
ANS : B

24. Under the Mughals peshkash and nazr were two distinct forms of offering presents to the emperor. Aurangzeb reorganised the terminology.
Which of the following statement is not correct in this regard?
A. All peshkash in cash to be called nazr.
B. Niaz should be used for the gifts of princes.
C. Nisar should be used for the gifts of the nobles.
D. Nazr was to be offered in thanks-giving felicitous occasions of lesser importance.
ANS : D

25. Which of the following is not correct about Indian technology under the Mughals?
A. The world-famous textiles were produced without the aid of multi-spindle wheels.
B. The seagoing vessels did not have any modern nautical instruments except the astrolabe.
C. The massive Mughal monuments were constructed with the help of such elementary aids as the wheel-barrow.
D. Even such elementary objects as screws with proper grooves essential for most mechanical processes were not produced.
ANS : C

26. Term ‘Chakla’ has been used in medieval Indian history sources. It means :
A. identical to pargana
B. identical to sarkar
C. identical to tappa
D. territorial unit between suba and pargana, but not necessarily identical to sarkar
ANS : D

27. Which of the following statement is not correct?
A. In Khalisa Sharifa, the taxes were collected for the Imperial treasury.
B. The Jagirs were regularly transferred, and an area might at one time be in the Khalisa, at another time assigned in Jagir.
C. Jamadami had no role in Jagir assignments.
D. Mansabdars were assigned Jagirs in lieu of cash salary.
ANS : C

28. Which of the following items presented by the English to the court of Jahangir was viewed as ‘wonder to the Mongol’?
A. Sea-coal
B. Spectacles
C. Mechanical clock
D. Printed books in Arabic and Persian
ANS : A

29. Regarding which of the following institutions Manucci makes the following impassioned reference :
“When any hungry wretch takes it into his head to ruin the Kingdom”, he goes to the King and says to him “Sire If your Majesty will give me the permission to raise money and a certain number of armed men, I will pay so many millions”.
A. Jagirdari B. Ijaradari
C. Zamindari D. Diwani
ANS : B

30. Population of Mughal India is estimated by scholars using various variables. Which of the following statement is not correct in this regard?
A. Moreland has estimated the population of Mughal India on the basis of extent of cultivated area (arazi).
B. Moreland has estimated the population of the Deccan and South India on the basis of civilian : soldier ratio.
C. Ashok V. Desai has estimated the population of Mughal India on the basis of total and per capita land revenue.
D. Kingsley Davis has modified moreland’s figures of India’s population from 100 million to 145 million.
ANS : D

31. “The attempt to extend Mughal administration over Golconda, Bijapur and Karnataka stretched the Mughal empire to a breaking point ………. perhaps, Aurangzeb might have been better advised to accept the suggestion put forward by his eldest son, Shah Alam, for a settlement with Bijapur and Golconda, annex only a part of their territories, and let them rule over Karnataka which was far away and difficult to manage”.
These are the views of :
A. Jadu Nath Sarkar B. Athar Ali
C. Satish Chandra D. J.F. Richards
ANS : C

32. What is not true about the Mughal court etiquetters?
A. When the darbar proceedings were on, nobles were not permitted to sit.
B. In 1683 Aurangzeb issued an order that mansabdars below the rank of 2000, when taking leave of the emperor should not wait for fatiha to be read.
C. In 1693 Aurangzeb ordered that the colour of the garments of the Umara should not be red.
D. The nobles were to wear nima astin and wrap a shawl round their shoulders in the presence of the emperor.
ANS : D

33. Where did a school develop where manuscripts, including that of the dictionary Miftah ul Fuzala were profusely illustrated?
A. Bengal B. Malwa
C. Gujarat D. Deccan
ANS : B

34. Chronologically arrange the advent of European Commercial Companies into India.
(a) Portugues (b) British
(c) Dutch (d) French Select the correct answer from the codes given below :
A. (d), (b), (a), (c) B. (c), (a), (d), (b)
C. (b), (d), (a), (c) D. (a), (c), (b), (d)
ANS : D

35. Consider the following statements relating to the military operations of Count de Lally in the Carnatic :
(a) The Home Government instructed Lally to gradually penetrate inland.
(b) To participate in the mutual quarrels of Indian princes to the best advantage of the French in India.
(c) To concentrate his efforts upon seizing the fortified stations of the English on the Indian coast.
(d) To introduce reforms which were deemed necessary for the company’s administration.
Select the correct answer from the codes given below :
A. (a), (b) and (c) are correct
B. (b), (c) and (d) are correct
C. (a) and (b) are correct
D. (c) and (d) are correct
ANS : D

36. Between whom the Treaty of Bassein was signed in 1802?
A. The Gaekwars of Baroda and the Marquis of Wellesley
B. Malharrao Holkar and Mountstuart Elphinstone
C. Peshwa Baji Rao II and the Marquis of Wellesley
D. Raja Pratap Singh of Satara and Mountstuart Elphinstone
ANS : C

37. Which of the following tribes did not form a part of the Kol Rebellion in 1832 – 33?
A. Chuars B. Hos
C. Bhils D. Munda
ANS : C

38. Who among the following did not belong to the Baptist missionary group?
A. William Carey B. Montalambert
C. Joshua Marshman D. William Ward
ANS : B

39. Dayanand Saraswati was not against which of the following religious idea?
A. Idolatory
B. Polytheism
C. Pantheism
D. Veneration of Cow
ANS : D

40. Identify among the following who was not an Orientalist?
A. H.T. Colebrooke B. Charles Grant
C. William Carey D. James Princeps
ANS : B

41. What constituted the Crux of the Drain theory highlighted by Dada Bhai Naoroji?
A. Abuse of trade practices by the merchants of the ruling race.
B. Ill-gotten money taken from the princely rulers and remitted to England.
C. Unrequited exports from India.
D. Glutting of Indian markets with British manufactured goods.
ANS : C

42. Match the social movements mentioned in the List-I with the regions mentioned in List-II, in which they were founded. Select the correct code given below :
List-I List-II
(a) Paramhansa Mandali (i) Punjab
(b) Kayastha Sabha (ii) Maharashtra
(c) Sarin Sabha (iii) Kerala
(d) Sri Narayan Dharma Paripalan Sabha (iv) Uttar Pradesh
Code :
(a) (b) (c) (d)
A. (ii) (iv) (i) (iii)
B. (i) (ii) (iii) (iv)
C. (iv) (iii) (ii) (i)
D. (iii) (i) (iv) (ii)
ANS : A

43. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Some held the view that under a socialist government colonialism could play a positive civilizing role.
Reason (R) :
Such a view was often used by some sections in the socialist movement to support the colonial policies of their respective governments.
In the context of the above statements which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

44. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(President of Indian (Year) National Congress)
(a) Rahimatullah Sayani (i) 1887
(b) Badruddin Tyabji (ii) 1896
(c) Maulana Abul Kalam Azad (iii) 1913
(d) Nawab Syed Mohammad Bahadur (iv) 1945
Code :
(a) (b) (c) (d)
A. (ii) (iii) (i) (iv)
B. (iv) (ii) (i) (iii)
C. (ii) (i) (iv) (iii)
D. (iv) (i) (iii) (ii)
ANS : C

45. Who authored the book – The Indian Struggle 1935 – 1942 ?
A. Lala Lajpat Rai
B. Motilal Nehru
C. Pattabhi Sitaramayya
D. Subhas Chandra Bose
ANS : D

46. Which of the following was observed as the “Direct Action Day” by the Muslim League?
A. 16th June 1946
B. 16th July 1946
C. 16th August 1946
D. 16th September 1946
ANS : C

47. Which of the following rulers of larger states expressed their desire to remain Independent as early as June 1947?
A. Travancore and Bhopal
B. Jodhpur and Junagarh
C. Jaipur and Udaipur
D. Mysore and Baroda
ANS : A

48. “Prose of Counter-Insurgency”, which is regarded as a classic statement of the Subaltern School was written by :
A. David Arnold
B. Gayatri Chakrabarty-Spivak
C. Ranajit Guha
D. Dipesh Chakrabarty
ANS : C

49. Who observed that : “Just as Darwin discovered the law of development of organic nature, so Marx discovered the law of development of human history”?
A. Frederich Engels B. A.J.P. Taylor
C. Charles A. Beard D. A. Marwick .
ANS : A

Top
error: Content is protected !!