You are here
Home > Previous Papers > History UGC NTA NET JRF Previous Paper December 2014 PAPER-III

History UGC NTA NET JRF Previous Paper December 2014 PAPER-III

History UGC NTA NET JRF Previous Paper December 2014 PAPER-III

1. In 2001 was found a complete fossilized human baby skull from
A. Bhimbetka B. Damdama
C. Hathnora D. Odai
ANS : D

2. Which of the following sites has yielded an ivory pendant from the microlithic context?
A. Bagor B. Damdama
C. Mahadaha D. Sarai Nahar Rai
ANS : B

3. Consider the following statements :
Assertion (A) :
Plough based agriculture was known to the Harappans.
Reason (R) :
A terracotta model of plough was found in the mature Harappan level at Banawali.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

4. As the available evidence (e.g. metallic implements for cutting seals) clearly shows, one of the following sites was a major centre of production for Harappan seals.
A. Balakot B. Chanhudaro
C. Kot Diji D. Lothal
ANS : B

5. Which of the following Vedic rivers have been located in Afghanistan?
1. Asikni 2. Kubha
3. Kramu 4. Sutudri Select the correct answer from the code below :
A. 1 and 2 B. 2 and 3
C. 3 and 4 D. 1, 2, 3 and 4
ANS : B

6. During the post-Vedic period the annual rate of interest as mentioned by Gautama and Baudhyana was
A. 10% B. 12%
C. 15% D. 20%
ANS : C

7. Consider the following statements :
Assertion (A) :
Gautama Buddha stayed in maximum number of rainy seasons at Sravasti, one of the chief cities of Kosala.
Reason (R) :
Gautama Buddha and Prasenajit, the ruler of Kosala were of the same age.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : B

8. Match List–I with List–II and select the correct answer from the code given below the lists :
List–I List–II
(a) Mahavira 1. Antelope
(b) Mallinatha 2. Lion
(c) Parsvanatha 3. Serpent
(d) Santinatha 4. Water Jar
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 1 3 2 4
B. 2 4 3 1
C. 3 1 4 2
D. 2 4 1 3
ANS : B

9. The original work of Megasthenes is lost and we learn about his observations from the quotations given by some later Greek writers, such as
1. Arrian 2. Diodoras
3. Justin 4. Plutarch
5. Strabo Select the correct answer from the code below :
A. 1 and 3
B. 1, 2 and 4
C. 3, 4 and 5
D. 1, 2, 3, 4 and 5
ANS : D

10. Which one of the following pairs is not correctly matched?
A. Charsada – Pushkalavati
B. Sirkap – Takshasila
C. Nagarjuna Konda – Dhanyakataka
D. Tamluk – Tamralipti
ANS : C

11. Which of the following were the chief towns and ports of the Pandyas of the Sangam age?
1. Korkai 2. Madurai
3. Puhar 4. Uraiyur Select the correct answer from the code below :
Codes :
A. 1 and 2 B. 2 and 3
C. 1, 2 and 3 D. 2, 3 and 4
ANS : A

12. The depiction of deities on the reverse corresponding to the name of the rulers on the obverse is the characteristic feature of the coins of
A. Ayodhya B. Kausambi
C. Padmavati D. Panchala
ANS : D

13. Kushan dynastic sanctums, where statues of Kushan rulers were established, were discovered at
1. Mat 2. Jalandhar
3. Kara-tepe 4. Surkh-Kotal Select the correct answer from the codes below :
Codes :
A. 1 and 2 B. 2 and 3
C. 1 and 4 D. 3 and 4
ANS : C

14. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(Rulers defeated by Samudragupta) (Kingdoms)
A. Mahendragiri – Pishtapura
B. Mantaraja – Erandapalla
C. Vishnugopa – Kanchi
D. Vyaghraraja – Mahakantara
ANS : B

15. Which of the following Tirthankara images were got fashioned by Maharajadhiraja Ramagupta?
1. Mahavira 2. Parsvanatha
3. Chandraprabha 4. Pushpadanta Select the correct answer from the codes below :
A. 1 and 2 B. 3 and 4
C. 1, 2 and 3 D. 2, 3 and 4
ANS : B

16. An inscription of Kumaragupta from Sarnath is dated in the year 154. Which among the following is its corresponding year?
A. A.D. 211 B. A.D. 232
C. A.D. 394 D. A.D. 473
ANS : D

17. Bhinamala is known as a birth place of the famous astronomer
A. Aryabhatta B. Bhaskaracharya
C. Brahmagupta D. Varahamihira
ANS : C

18. Match List–I with List–II and select the correct answer from the code given below the lists :
List–I List–II
(Texts) (Subjects)
(a) Brihajjataka 1. Architecture
(b) Dasarupaka 2. Astrology
(c) Lilavati 3. Dramaturgy
(d) Manasara 4. Mathematics
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 1 2 3 4
B. 2 3 4 1
C. 3 4 1 2
D. 4 1 2 3
ANS : B

19. Which one of the following is an example of rockcut temple architecture?
A. Kailasanatha Temple at Kanchi
B. Rajaraja Temple, Thanjavur
C. Kailasa Temple, Ellora
D. Jagannatha Temple, Puri
ANS : C

20. Arrange the following Dharmasastra writers in a chronological order beginning with the earliest :
1. Chandesvara 2. Hemadri
3. Lakshmidhara 4. Mitramisra Choose the correct answer from the codes below :
Codes :
A. 1, 4, 3, 2 B. 2, 1, 4, 3
C. 3, 2, 1, 4 D. 4, 3, 2, 1
ANS : C

21. Lokamahadevi, senior queen of Vikramaditya II in commemoration of his three victories over the Pallavas of Kanchi, built
A. Kailasnatha Temple at Kanchi
B. Kont-Gudi Temple at Aihole
C. Sangamesvara Temple at Pattadakal
D. Virupaksha Temple at Pattadakal
ANS : D

22. Who among the following Chola rulers started the practice of prefixing ‘historical introduction’ to royal inscriptions?
A. Sundara Chola
B. Uttama Chola
C. Rajaraja
D. Rajendra
ANS : C

23. Consider the following statements :
Assertion (A) :
Nanadesis, a great trading corporation claimed to have wandered over different lands.
Reason (R) :
We learn from an inscription of Pagan that Nanadesis had founded a Vishnu temple in that distant city of Upper Burma.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

24. Sugandhadevi, who issued coins with the figure of seated Lakshmi, was a queen of
A. Karnataka
B. Saurashtra
C. Gauda
D. Kashmir
ANS : D

25. The ruler of Suvarnabhumi, who founded a Buddhist monastery at Nalanda and requested Devapala through his ambassador to grant five villages for its upkeep, was
A. Dharanindra
B. Sangramadhananjaya
C. Balaputradeva
D. Chudamanivarman
ANS : C

26. Which one of the following is not correctly matched?
Author Text
A. Sharangadeva – Samgita ratnakara
B. Damodara – Samgita darpana
C. Anonymous – Ghunyat’ul Munya
D. Banarasidas – Hitopadesha
ANS : D

27. Firdausi, the author of Shah Namah, was the poet-laureate in the court of
A. Mahmud Ghaznavi
B. Muhammad Ghori
C. Qutbuddin Aibak
D. Iltutmish
ANS : A

28. Amuktamalyada of Krishnadeva Rai of Vijayanagar Empire literally means :
A. Garland of gold B. Garland of silver
C. Garland of pearls D. Garland of flowers
ANS : C

29. The Qur Khanah means :
A. The imperial armoury
B. The royal stable
C. The royal kitchen
D. The hunting ground
ANS : A

30. Diwan-i-amir-i-Kohi, a separate department to improve cultivation was set up by
A. Ghiyas-ud-din Khilji
B. Alauddin Khilji
C. Muhammad-bin-Tughlaq
D. Firoze Shah Tughlaq
ANS : C

31. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Measures of expansion and centralization continued under Alauddin Khilji’s successors.
Reason (R) :
Bengal was re-annexed (1324) and the area of direct control extended almost to the extreme southern point of Indian peninsula under Ghiyasuddin Tughlaq and Muhammad-bin-Tughlaq.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

32. Select the correct chronological order of succession of the Saiyyid Sultans to the throne of Delhi mentioned below :
A. Khizr Khan – Muhammad Shah – Mubarak Shah – Alauddin Shah
B. Khizr Khan – Mubarak Shah – Muhammad Shah – Alauddin Shah
C. Mubarak Shah – Khizr Khan – Alauddin Shah – Muhammad Shah
D. Alauddin Shah – Muhammad Shah – Khizr Khan – Mubarak Shah
ANS : B

33. Sultan Firoze Shah Tughlaq was supposed to possess 1,80,000 slaves. Out of these how many worked as artisans?
A. 11,000 B. 12,000
C. 13,000 D. 14,000
ANS : B

34. NÈnkar was an allowance or perquisite made to
A. Jagirdar B. Amin
C. Zamindar D. Patwari
ANS : C

35. Which of the following statements is not correct concerning Bahlol Lodhi?
A. He shattered completely the power of the Sharqis of Jaunpur.
B. In his long reign of thirty-eight years, he carried out many experiments in the sphere of civil administration.
C. He continued the administrative institutions of the Delhi Sultanate as he had inherited them from the Saiyyid Sultans.
D. The introduction of the coin Bahloli is considered as an important measure in the numismatic history of Delhi Sultanate.
ANS : B

36. Which one of the following is wrongly matched?
A. Qasba – Small town
B. Ijara – Land out of cultivation
C. Shroff – Money changer
D. Zimmi – Protected non-Muslim
ANS : B

37. Which one of the following is wrongly matched?
A. S. Arasratnam – Maritime India in the Seventeenth Century
B. Om Prakash – The Dutch East India Company and the Economy of Bengal
C. K.N. Chaudhuri – Indian Merchants and Eurasian Trade
D. K.S. Mathew – Portuguese Trade with India in the Sixteenth Century
ANS : C

38. Name Babur’s maternal grandmother, the wife of Yunus Khan Mughal, who after the death of Babur’s father managed everything for her grandson and dealt with conspirators :
A. Qutlugh Nigar Begum
B. Isan Daulat Begum
C. Dildar Begum
D. Mubarika Begum
ANS : B

39. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Sher Shah’s administration had fallen into confusion after the death of Islam Shah.
Reason (R) :
Akbar adopted Sher Shah’s land revenue system with modifications.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct? Select the correct answer from the codes given below.
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : B

40. Which one of the following statements is not correct concerning Mughal paintings?
A. Akbar created a new and vibrant school, by establishing a large atelier that undertook the illustration of the Hamzanama in the 1560s.
B. For illustration of a number of manuscripts throughout Akbar’s reign, painters were recruited from various parts of India.
C. The emphasis on realism in portraiture seems to have emanated from Akbar himself almost from the beginning.
D. Features of Renaissance painting did not influence Mughal art at all under Akbar.
ANS : D

41. Who among the following Europeans has written about the state of education of Mughal princes and princesses during Akbar’s period?
A. Edward Terry B. Thevenot
C. Coryat D. Father Monserrate
ANS : D

42. Who among the following Mughal emperors, after his recovery from illness wore pearl earring as a token of thanks to the Sufi Saint Khwaja Moin-ud-din Chisti?
A. Humayun B. Akbar
C. Jahangir D. Shah Jahan
ANS : C

43. Who among the following said about his father’s rule that; “In Persia there is room for Shias only, and in Turkey and Turan there is room for Sunnis only. While in India, Sunnis and Shias met in one mosque and Francis and Jews in one Church and observed their own forms of worship.”?
A. Humayun B. Jahangir
C. Shah Jahan D. Aurangzeb
ANS : B

44. Features of altamgha jagir introduced by Jahangir were similar to
A. Watan jagir B. Tankhwah jagir
C. Mashrut jagir D. Paibaqi land
ANS : A

45. Who constructed in Delhi, a mosque – the Khayr-ul manazil, opposite Purana Qila?
A. Hamida Bano Begum
B. Salima Begum
C. Jiji Anaga
D. Maham Anaga
ANS : D

46. Dastur circles were drawn for the purpose of fixing :
A. Prices
B. Ranks
C. Revenues
D. None of the above
ANS : C

47. Hun, a coin in circulation during the medieval period was made out of :
A. Copper B. Brass
C. Silver D. Gold
ANS : D

48. Khalsa, the ‘society of the pure’, was founded in
A. 1605 B. 1627
C. 1699 D. 1707
ANS : C

49. The Maratha claim of revenue for protection is called
A. Sardeshmukhi B. Chauth
C. Abwab D. Jama
ANS : B

50. ‘Mujannas’, ‘Turki’, ‘Tazi’ and ‘Janglah’ were the breeds of
A. Elephants
B. Camels
C. Horses
D. None of the above
ANS : C

51. Match List–I with List–II and select the correct answer from the code given below :
List–I List–II
(Event) (Person)
(a) Hindu Widow’s Remarriage Act (i) Dr. Atmaram
(b) Abolition of Slavery (ii) Lord Dalhousie
(c) The Prarthana Samaj (iii) Lord Ellenborough
(d) The Satya Shodhak Samaj (iv) Jyotiba Phule
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iii) (i) (iv) (ii)
B. (iv) (ii) (i) (iii)
C. (ii) (iii) (i) (iv)
D. (i) (iii) (ii) (iv)
ANS : C

52. Which of the following was not the cause of the Indian Revolt of 1857?
A. The Indian soldiers were to serve both in India and outside.
B. The introduction of the Enfield Rifles.
C. Great disparity between the Indian and the English soldiers.
D. The desire of all Indians to shake off the colonial yoke.
ANS : D

53. Match the following columns :
List–I List–II
(Institutions) (Founders)
(a) Hindu College 1. Sir Syed Ahmad Khan
(b) M.A.O. College 2. Jonathan Duncan
(c) Sanskrit College 3. Jyotiba Phule
(d) Bethune College 4. David Hare
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 4 1 2 3
B. 3 4 1 2
C. 2 3 1 4
D. 1 2 4 3
ANS : A

54. Which was not a constituent of the economic drain of wealth from India to Britain?
A. Home charges
B. Dividend to the shareholders of the East India Company
C. Civil and Military charges
D. Divide and Rule
ANS : D

55. Eka Movement was started by the
A. Peasants of Hardoi, Barabanki etc.
B. Zamindars of Oudh
C. Revolutionaries of Bengal
D. Peasants of Maharashtra
ANS : A

56. The theory of ‘Sub-contractors’ as an explanation for Gandhi’s political mobilization is attributed to whom?
A. Anil Seal
B. Morris D. Morris
C. Judith Brown
D. Ranjit Guha
ANS : C

57. Consider the following events :
1. Cripps Mission
2. Quit India Movement
3. Nehru Report
4. Wavell Plan The correct chronological order of these events is
A. 3, 1, 2, 4
B. 4, 2, 1, 3
C. 3, 4, 2, 1
D. 2, 3, 4, 1
ANS : A

58. During 1937-39 the Congress Ministry in Madras was headed by
A. Subramaniam Bharti
B. T. Prakasham
C. C. Rajgopalachari
D. C.P. Ramaswami Iyer
ANS : C

59. Maulana Abdul Bari belonged to the
A. Aligarh School B. Deoband School
C. Nadwatul Ulema D. Firangi Mahal
ANS : D

60. ‘Greatest good of the greatest number’ was the principle of which group of thinkers?
A. Utilitarian B. Socialists
C. Liberals D. Conservatives
ANS : A

61. Gandhi’s intervention in the Ahmedabad Mill Strike in 1917 led to the enhancement of wages for the workers by
A. 25% B. 35%
C. 45% D. 55%
ANS : B

62. Who acted on ‘the theory that the annexation of Sind would be a very beneficent piece of rascality …. a robbery to be plausibly effected?
A. Lord Auckland
B. Sir Charles Napier
C. Sir John Keane
D. Major James Outram
ANS : B

63. Who said that the Shimla Deputation (1907) had been stage managed by the British and was no more than a ‘command performance’?
A. Abul Kalam Azad B. Mohammad Ali
C. Hasrat Mohani D. Syed Amir Ali
ANS : B

64. What was not a part of the Mountbatten Plan?
A. It gave the Indian States the right to decide their future.
B. It proposed India’s partition.
C. It was not specific about the date of India’s partition.
D. It was accepted by the Congress and the Muslim League.
ANS : C

65. Who wrote that ‘Man is born free but everywhere he is in chains’?
A. Montesquieu B. Voltaire
C. Diderot D. Rousseau
ANS : D

66. Name the policy adopted by the United States of America to meet the economic crisis caused by the Great Depression of 1929.
A. Open Door
B. Marshall Plan
C. Protectionism
D. New Deal
ANS : D

67. Who was the recognized leader of Utilitarianism?
A. Adam Smith B. Jeremy Bentham
C. Friedrich Engels D. Edmund Burke
ANS : B

68. Match List–I and List–II and choose the correct answer from the codes given below the lists :
List–I List–II
(Person) (Events)
(a) Ishwar Chandra Vidyasagar 1. Parliament of Religions at Chicago in 1893.
(b) Malabari 2. Age of Consent Bill 1891
(c) Swami Vivekanand 3. Got the Hindu widows remarriage legalised in 1856
(d) Ranade 4. Inspired the foundation of the Deccan Educational Society in 1884
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 2 1 4
B. 1 4 3 2
C. 2 3 4 1
D. 4 1 2 3
ANS : A

69. Which Viceroy was stabbed to death by a convict in Andaman Islands?
A. Elgin B. Lytton
C. Mayo D. Ripon
ANS : C

70. Which of the following was not a part of the Government of India Act, 1935?
A. The Provincial Autonomy
B. Appointment of an Indian as a Governor
C. The All India Federation
D. Reserve Bank of India
ANS : B

71. The journal, Review of Historical Synthesis, which focuses on the synthesis of all activities of man in society was founded in 1900 by
A. Lucien Febvre
B. March Block
C. Henri Berr
D. Fernand Braudel
ANS : C

72. Who has argued that de-industrialization did not take place in India during the colonial period?
A. Amiyo Baghchi
B. Bipan Chandra
C. Morris D. Morris
D. Jawaharlal Nehru
ANS : C

73. The chief grievance of the peasants in the Champaran Satyagraha was about the :
A. Abwabs & illegal cesses
B. Land revenue demand
C. Tinkathia system
D. Exploitation by the money-lenders
ANS : C

74. Consider the following statements :
Assertion (A) :
The Congress leaders accepted the proposal of India’s partition, at last.
Reason (R) :
They felt convinced that this was the only suitable solution left.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is correct, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is correct.
ANS : A

75. Consider the following statements :
Assertion (A) :
The Indians outnumbered the Europeans in civil services examinations within 20 years of its starting in India.
Reason (R) :
The Indians showed that the Europeans were no match to them.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is correct, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is correct. .
ANS : C

Top
error: Content is protected !!