You are here
Home > Previous Papers > History UGC NTA NET JRF Previous Paper December-2014 PAPER-III

History UGC NTA NET JRF Previous Paper December-2014 PAPER-III

History UGC NTA NET JRF Previous Paper December-2014 PAPER-III

1. Flake tools of Levallois technique is the characteristic feature of which area of the following geological ages?
A. Lower Pleistocene
B. Holocene
C. Upper Pleistocene
D. Middle Pleistocene
ANS : D

2. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes below :
List-I List-II
(a) Sohagighat 1. Kashmir Neolith
(b) Balathal 2. V.S. Wakankar
(c) Bhimbetka 3. Ahar Culture Site
(d) Burzahom 4. A.C.L. Carlleyle
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 4 1 2
B. 4 3 2 1
C. 1 2 4 3
D. 2 1 3 4
ANS : B

3. Which one of the following situated in the North-East Afghanistan is a Harappan trading port?
A. Sutkagen Dor B. Mundigak
C. Shoturgai D. Nausharo
ANS : C

4. Which one of the following Buddhist texts mentions five hundred wives of Bimbisara?
A. Mahavamsa B. Mahavagga
C. Dipavamsa D. Mahavastu
ANS : B

5. Which of the below mentioned Indo-Greek rulers issued coins bearing the figures of Krishna and Balarama?
A. Menander B. Agathocles
C. Heliocles D. Archebius
ANS : B

6. Point out which one of the following sites associated with the Nagas had a shrine dedicated to Dadhikarna, the lord of the Nagas
A. Padmavati B. Kantipuri
C. Mathura D. Rajagriha
ANS : C

7. Which one of the following Puranas replaces the Buddha with Krishna in the list of the Avataras of Vishnu?
A. Matsya Purana B. Bhagavata Purana
C. Vayu Purana D. Kurma Purana
ANS : C

8. The earliest Lingodbhavamurti of Siva has been found at which one of the below mentioned sites?
A. Kanchi B. Bhojpur
C. Gudimallam D. Khoh
ANS : C

9. Which one of the below mentioned South Indian temples has wall-paintings?
A. Kailashnath temple at Kanchipuram
B. Virupaksha temple at Pattadakal
C. Vijayalaya Cholishwara temple at Narttamalai
D. Koranganatha temple at Srinivasanallur
ANS : C

10. Arrange the Pala kings listed below in chronological order and select the correct answer from the codes given below :
List :
(i) Rajyapala
(ii) Narayanapala
(iii) Devapala
(iv) Gopala
Codes :
A. (ii) (i) (iv) (iii)
B. (iii) (ii) (i) (iv)
C. (iv) (iii) (ii) (i)
D. (i) (iv) (iii) (ii) UGC His. (E) Dec.’13–1
ANS : C

11. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(Works on (Authors) Medicine)
(a) Bhanumati 1. Chakrapanidatta
(b) Shalihotra 2. Vangasena
(c) Vrikshayurveda 3. Bhoja
(d) Chikitsasarasamgraha 4. Sureshvara
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 4 1 2 3
B. 3 2 1 4
C. 2 4 3 1
D. 1 3 4 2
ANS : D

12. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(Kings) (Dynasty)
(a) Udayanjeral 1. Pandya
(b) Karikala 2. Chola
(c) Nediyon 3. Pallava
(d) Simhavisnu 4. Chera
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 4 2 1 3
B. 3 4 2 1
C. 1 3 4 2
D. 2 1 3 4
ANS : A

13. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(Authors) (Works on Law)
(a) Jimutavahana 1. Manutika
(b) Govindaraja 2. Smritichandrika
(c) Vijnanesvara 3. Dayabhaga
(d) Devannabhatta 4. Mitakshara
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 4 2 1 3
B. 1 3 2 4
C. 3 1 4 2
D. 2 4 3 1
ANS : C

14. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(Temple Style) (Name of Temple)
(a) Nagara 1. Temple at Paharpur
(b) Dravida 2. Jain temple at Lakkudi
(c) Chalukyan 3. Nilkantha Mahadev at Saunak
(d) Exotic 4. Kailashnath at Ellora
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 3 1 4
B. 3 4 2 1
C. 4 1 3 2
D. 1 2 4 3
ANS : B

15. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Ancient Indian Art styles during the post-Gupta period are named as per dynasties ruling over a particular region.
Reason (R) :
Rules of the post-Gupta dynasties were the sole patronisers of Art.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : C

16. According to Al-Beruni, the antyajas were
A. Hadi, Dom and Chandala caste of people
B. Prostitutes
C. Eight guilds of people below the Sudras
D. Foreigners
ANS : C

17. The Ilbari ruler who introduced Sijada, Paibos and Nauroz to the Delhi Sultanate was
A. Qutabuddin Aibek B. Iltutmish
C. Balban D. Bahram Shah
ANS : C

18. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
The Turks did not use Hindu style of representing human and animal figures on the buildings.
Reason (R) :
They used geometrical and floral designs and panels of inscriptions containing verses from Quran.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

19. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(Literary works) (Authors)
(a) Adab ul Harb wa al Shujat 1. Ata Malik Juwaini
(b) Tabaqat-i-Nasiri 2. Zia-ud-din Barani
(c) Tarikh-i-Jahan Gusha 3. Minhaj Siraj
(d) Tarikh-I Firuz Shahi 4. Fakhr-i-Mudabbir
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 4 2 1
B. 4 3 1 2
C. 4 2 1 3
D. 2 1 4 3
ANS : B

20. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Iqta-i-Tamlik 1. A confidential meeting of king and high officials
(b) Majlis-i-Khalwat 2. Short term governorship
(c) Mahsul 3. Gross income of the province
(d) Iqta-i-Istighal 4. Hereditary Iqta
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 4 3 1
B. 4 1 3 2
C. 4 1 2 3
D. 2 3 4 1
ANS : B

21. Shiqqdar was
A. the head of village patwaris
B. the military officer at the pargana level
C. the treasurer of the pargana
D. looking after the trade activities
ANS : B

22. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
The Bhakti Movement of medieval period succeeded in bringing into the fold of Hinduism many adherents of Buddhism and Jainism.
Reason (R) :
As a process of cultural assimilation many tribals were Hinduized by fitting themselves into the caste system.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

23. Shaikh Nuruddin was the founder of the
A. Rishi Silsilah of Sufis in Kashmir
B. Chishti Silsilah of Sufis in Ajmer
C. Firdausi Silsilah of Sufis in Bihar
D. Suhrawardi Silsilah of Sufis in Multan
ANS : A

24. Considering the relationship between ulema and the ruler during the Sultanate period which one of the following statements is correct?
A. The ulema derived authority from the shariat.
B. The ulema did not allow the Sultan to interpret the Divine Word.
C. The ulema could not be dispensed with by the Sultan at will.
D. None of the above
ANS : D

25. Identify the foreign traveller who gives an account of the Bahamani Kingdom
A. Ralph Fitch B. Nicolo Conti
C. A. Nikitin D. F. Nuniz
ANS : C

26. ‘Mawarun nahr’ was the Arabic term for the Central Asian region of
A. Farghana B. Khurasan
C. Khwarizm D. Transoxiana
ANS : D

27. Concerning Humayun which of the following is correct?
A. Humayun was very fond of astronomy and geography.
B. Humayun collected a large number of books for the imperial library.
C. Humayun during his military campaigns used to take some selected books for his use.
D. All of the above
ANS : D

28. Din-i-Ilahi was primarily
A. the official religion of state.
B. a synthesis of Hinduism and Islam.
C. the reiteration of the principle of universal harmony.
D. a superior religion for the masses.
ANS : C

29. What was the percentage of rural population of India, as per the popular estimate, during the 16th and 17th centuries?
A. Around 55% B. Around 65%
C. Around 75% D. Around 85%
ANS : D

30. Consider the following statements in respect of Rathor rebellion :
(i) The Rathor rebellion broke out following the death of Prithvi Singh, son of Jaswant Singh.
(ii) Aurangzeb installed Indra Singh as the ruler of Marwar.
(iii) The rebellion broke out following Aurangzeb’s plan to make Jodhpur a part of the Mughal Empire.
(iv) Rani Hadi was supported by the Rathors and Rana Raj Singh of Mewar in the rebellion.
Which of above statement(s) is/are correct?
A. (i) only B. (ii) and (iii)
C. (iii) and (iv) D. (ii) and (iv)
ANS : D

31. Arrange the following in chronological order and select the correct answer from the codes given below :
(i) The Policy of Ring Fence
(ii) The Policy of Equal Federation
(iii) The Policy of Subordinate Union
(iv) The Policy of Subordinate Isolation
Codes :
A. (i) (iv) (iii) (ii)
B. (i) (iii) (ii) (iv)
C. (iii) (ii) (iv) (i)
D. (iv) (ii) (i) (iii)
ANS : A

32. English East India Company lost the monopoly of Chinese trade by
A. The Charter Act of 1813
B. The Charter Act of 1833
C. The Charter Act of 1853
D. The Charter Act of 1893
ANS : B

33. Which of the following statements is incorrect?
A. Amrita Bazar Patrika was originally a Bengali paper.
B. Samachar Darpan, the Vernacular newspaper was started during the period of Warren Hastings.
C. Bombay Times became the Times of India.
D. The Bengal Gazette, the Weekly Newspaper, was started by James Augustus Hickey.
ANS : B

34. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Treaty of Allahabad 1. 1769
(b) Treaty of Madras 2. 1765
(c) Treaty of Purandar 3. 1776
(d) Treaty of Mangalore 4. 1784
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 3 4 1
B. 3 4 1 2
C. 2 1 3 4
D. 1 2 4 3
ANS : C

35. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
The process of transition to Colonialism was underway over almost a century 1757-1856.
Reason (R) :
English East India Company annexed all the Indian territories directly under its control.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. (A) is correct but (R) is false.
B. (A) is incorrect but (R) is correct.
C. Both are correct and (R) is the correct explanation of (A)
D. Both are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
ANS : A

36. The main reason for the peasants to join the 1857 revolt was
A. inordinately high revenue demands.
B. the revenue policies not only uprooted the ordinary peasants but also destroyed the gentry of the country.
C. the beneficiaries of the new revenue policies were also not satisfied.
D. all the above
ANS : D

37. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Death of Sir Syed Ahmad Khan 1. 1897
(b) Madanlal Dhingra shot dead Curzon Wyllie in London 2. 1898
(c) Chapekar brothers murdered the cruel Plague Commissioner Rand and Lt. Ayerst 3. 1909
(d) Coronation Durbar in honour of George V held at Delhi 4. 1911
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 3 1 4
B. 3 2 4 1
C. 1 4 3 2
D. 4 1 2 3
ANS : A

38. Given below are the two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
MaCaulay’s Law Commission enacted in 1860s marked an end to India seen as a land of ‘oriental despotism’ Reason (R) : Equity and justice were seen to be meted out in place of what was imagined as the despots ‘dark and solemn’ justice.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. (A) is correct but (R) is false
B. (A) is incorrect but (R) is correct
C. Both are correct and (R) is the correct explanation of (A)
D. Both are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
ANS : C

39. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Behramji M. Malabari 1. Emancipation of women
(b) Dando Keshav Karve 2. Kanyasulkam
(c) Kandukuri Veeresalingam 3. Parsi Social Reformer
(d) Gurazada Appa Rao 4. Widow Remarriage Movement
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 1 4 2
B. 1 4 2 3
C. 4 2 3 1
D. 2 3 1 4
ANS : A

40. One of the following was not associated with Justice Party :
A. K.M. Patro
B. Ramaswami Naikar
C. Tanguturi Prakasam
D. Raja Ram Rainingar
ANS : C

41. What did the ruler of Nabha and Jind offer Ranjit Singh as a token of accepting his subordination?
A. Their forts B. Their territory
C. Costly gifts D. Their horses
ANS : C

42. Indicate the newspaper mentioned below with which Gandhiji was not associated
A. Indian Opinion
B. Indian Mirror
C. Harijan
D. Young India
ANS : B

43. Match the List-I with List-II :
List-I List-II
(Princely State) (Gun salutes entitled by the ruler)
(a) Sangli 1. 17
(b) Gwalior 2. 9
(c) Dholpur 3. 15
(d) Kutch 4. 21
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 4 2 1
B. 4 2 1 3
C. 1 3 4 2
D. 2 4 3 1
ANS : D

44. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Clement Attlee 1. August Offer
(b) Mountbatten 2. Breakdown plan
(c) Lord Linlithgow 3. Cabinet Mission
(d) Wavell 4. Plan Balkan
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 4 2 1
B. 4 3 1 2
C. 3 4 1 2
D. 1 2 4 3
ANS : C

45. Which one of the following was the most immediate problem India confronted after independence?
A. Settlement of boundaries after partition
B. Division of Civil Service personnel
C. Division of military assets
D. Communal and refugee problem
ANS : D

46. Match List-I (Authors) with List-II (Books) and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Lucien Febvre 1. The Peasants of the Languedoc
(b) Max Bloch 2. The Historian’s Craft
(c) Emmanuel L.R. Ladurie 3. The Mediterranean
(d) Fernand Braudel 4. The Regions of France : Franche Comte
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 2 4 1
B. 4 1 2 3
C. 4 2 1 3
D. 1 4 3 2
ANS : C

47. The “Idea of Progress” in historiography relates to
A. Romanticism
B. Enlightenment
C. Post modernism
D. Dialectical materialism
ANS : B

48. The concept of ‘Total History’ is associated with which one of the following schools of historical writing?
A. Marxist School
B. Positivist School
C. Annales School
D. Subaltern School
ANS : C

49. The major determinant(s) of the policy of non-alignment was/were
A. Anti-racialism
B. Anti-imperialism
C. Both (A) and (B)
D. None of the above
ANS : C

50. Who among the following is the author of The Cold War and its Origin?
A. Daniel Singer
B. A.F.K. Organski
C. D.F. Flaming
D. G. Ionescu .
ANS : C

1. The method of Radiocarbon Dating was used in India for the first time at
A. Deccan College, Pune
B. Physical Research Laboratory, Ahmedabad
C. School of Archaeology, New Delhi
D. Tata Institute of Fundamental Research, Mumbai
ANS : D

2. Where were the first Palaeolithic tools found in India?
A. Hallur B. Kurnool
C. Pallavaram D. Tekkalkota
ANS : C

3. Arrange the following archaeologists in the chronological order and select the correct answer with the help of the codes given below :
(i) James Fergusson
(ii) James Princep
(iii) Alexander Cunningham
(iv) Edward Thomas
Codes :
A. (ii) (i) (iv) (iii)
B. (iv) (ii) (i) (iii)
C. (iii) (iv) (ii) (i)
D. (i) (iii) (ii) (iv)
ANS : A

4. The Harappa culture people inherited the knowledge of wheat, barley and cotton cultivation from their ancestors of the following :
A. Kot Diji B. Amri
C. Mehrgarh D. Kalibangan
ANS : C

5. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the codes given below :
List-I List-II
(Kingdom) (King)
(a) Kuru 1. Nichakshu
(b) Kekaya 2. Parikshita
(c) Kasi 3. Asvapati
(d) Vatsabhumi 4. Ajatasatru
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 3 4 1
B. 1 4 2 3
C. 3 2 1 4
D. 4 1 3 2
ANS : A

6. After Hastinapur was swept away by floods the Pandavas shifted their capital to
A. Kausambi B. Kurukshetra
C. Ahichchhatra D. Indraprastha
ANS : A

7. Pataligrama, which later became the famous city of Pataliputra, had been fortified initially by
A. Bimbisara B. Kalasoka
C. Ajatasatru D. Udayabhadra
ANS : C

8. ‘Dharmaraja’ too was a title of
A. Ajatasatru B. Asoka
C. Kanishka D. Harshavardhan
ANS : B

9. During Alexander’s invasion of India which of the following was ruled by two hereditary kings with the help of a council of elders?
A. Ashtakaraja B. Abhisara
C. Kshudraka D. Pattala
ANS : D

10. ‘Pautavadhyaksha’ was incharge of which department under the Mauryan administrative system?
A. Weights and measures
B. Forest resources
C. Navy
D. Shipping
ANS : A

11. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the codes given below :
List-I List-II
(Ancient Places) (Modern Location)
(a) Pushkalavati 1. Begram
(Afghanistan)
(b) Kapisa 2. Halebid
(c) Gangavadi 3. Charsadda
(Peshawar)
(d) Dvarsamudra 4. Mysore
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 2 1 4
B. 2 1 3 4
C. 3 1 4 2
D. 1 3 4 2
ANS : C

12. Identify the Tamil anthology which is devoted to the praise of Chera Kings
A. Narrinai B. Padirruppattu
C. Aingurunuru D. Kuruntogai
ANS : B

13. Nahapana’s defeat at the hands of Gautamiputra Satakarni is attested by which of the following coin-hoards?
A. Erakina B. Nasik
C. Qunduz D. Ujjayini
ANS : B

14. Who among the following rulers had performed the maximum number of Asvamedha sacrifices?
A. Samudragupta B. Kumaragupta I
C. Pushyamitra Sunga D. Pravarasena I
ANS : D

15. A drama named ‘Kauntaleshwar Dautya’ has been attributed to Kalidasa by
A. Kuntalesha B. Bharavi
C. Rajasekhara D. Kshemendra
ANS : D

16. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Harshavardhana, according to the Chinese traveller Hiuen Tsang, not only followed Buddhism, but also had a marked antipathy to the Brahmanical religion.
Reason (R) :
Some seals which refer to his elder brother as a Buddhist describe Harsha as a devoted Saiva.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : B

17. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the codes given below :
List-I List-II
(Ancient Towns) (Present Site)
(a) Anahilavada 1. Mandsor
(b) Aihole 2. Amaravati
(c) Dhanyakatak 3. Badami
(d) Dasapura 4. Patan
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 1 4 3
B. 4 3 2 1
C. 3 4 1 2
D. 4 1 2 3
ANS : B

18. The temple of Rajarajesvara is dedicated to
A. Kartikeya B. Siva
C. Vishnu D. Surya
ANS : B

19. Identify the dynasty, the rulers of which called themselves Brahma-Kshatriya
A. Pratihara B. Chalukya
C. Sena D. Pala
ANS : C

20. Who among the following rulers provided financial help for the restoration of a demolished Mosque in Khambhat?
A. Bhoja Paramara B. Mihira Bhoja
C. Kumarapala D. Chamundaraja
ANS : D

21. Which of the following dynasties is known for the involvement of women in its administration?
A. Kalchuri B. Gahadavala
C. Chahamana D. Chalukya
ANS : D

22. Chronologically arrange the following events and select the correct answer from the codes given below :
(i) The collapse of Chalukya kingdom of Kalyani.
(ii) Conquest of Sri Lanka by Rajendra Chola
(iii) Annexation of Yadava kingdom of Devagiri to the Sultanate of Delhi
(iv) The visit of Marco Polo, the Venetian traveller to South India.
Codes :
A. (i) (iii) (ii) (iv)
B. (ii) (i) (iv) (iii)
C. (ii) (i) (iii) (iv)
D. (i) (iv) (iii) (ii)
ANS : C

23. In which of the following works we get a detailed account of Firoz Shah’s canal system?
A. Futuhat-I Firoz Shahi
B. Tarikh-I Mubarak Shahi
C. Tarikh-I Firoz Shahi
D. None of the above
ANS : B

24. Consider the following statements on the reforms of Alauddin Khalji :
(i) Confiscation of all grants of tax-free land.
(ii) Introduction of daag and chehra in his military.
(iii) Abolition of iqtas of big nobles and military commanders.
(iv) Banning of public sale of liquor.
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. (i), (ii) and (iii)
B. (ii), (iii) and (iv)
C. (i), (ii) and (iv)
D. (i), (iii) and (iv)
ANS : C

25. Who among the following was an Alvar Saint?
A. Appar B. Kulasekhara
C. Sambandar D. Venkatanatha
ANS : B

26. The Book of Marco Polo is primarily an account of
A. Political history of South India
B. Economic history of South India
C. Cultural history of South India
D. None of the above
ANS : B

27. Arrange the visit of the following foreign travellers to South India in chronological sequential order and select the correct answer from the codes given below :
(i) A Nikitin
(ii) Abdur Razzaq
(iii) Caesar Fredrick
(iv) Domingo Paes
Codes :
A. (i) (iii) (ii) (iv)
B. (ii) (iii) (iv) (i)
C. (i) (ii) (iii) (iv)
D. (ii) (i) (iv) (iii)
ANS : D

28. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(Old names of (Modern names) places)
(a) Baran 1. Anhilwara
(b) Qarachil 2. Bhatinda
(c) Tabarhind 3. Kullu
(d) Patan 4. Bulandshahar
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 3 1 4
B. 4 3 2 1
C. 1 2 3 4
D. 3 2 1 4
ANS : B

29. Concerning the foundation of Tughlaq dynasty by Ghiyasuddin Tughlaq, which one of the following statements is not true?
A. At the time of accession, Ghiyasuddin’s authority had been unanimously accepted.
B. Ghiyasuddin was having at his disposal a large number of loyal soldiers who extended support.
C. In Delhi the people contributed a lot to the stability of the Sultanate.
D. The treasury of the empire which the Sultan inherited was very sound.
ANS : D

30. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
The conduct of ruling authority in the Sultanate of Delhi was governed by the Shariat.
Reason (R) :
The ideal of the state was not to convert the entire country from dar-ulharb into dar-ul-Islam.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : C

31. Shaikh Sharfuddin Yahya Maneri belonged to the Sufi Silsilah
A. Firdausi B. Chishti
C. Suhrawardi D. Naqshbandi
ANS : A

32. Which one of the following is not correct in respect of Baburnamah?
A. The memoir of Babur is a historical source of great literary value.
B. The events described are not in chronological order.
C. Babur described every good or bad act with utmost impartiality.
D. Historical events are inextricably mixed up with Babur’s own opinions, sentiments and judgements.
ANS : B

33. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled Reason (R) :
Assertion (A) :
All Jagirdars were primarily the mansabdars but not all mansabdars were Jagirdars.
Reason (R) :
Some mansabdars were paid in cash and not through Jagirs.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

34. Consider the following statements concerning the Rajput States of Central India and select the correct answer from the codes given below :
(i) Baghelas ruled over Bandogarh
(ii) Dhandera was a Rajput principality in the Suba of Allahabad.
(iii) Orcha was located on the route linking the North and the Deccan.
(iv) Orcha was in the possession of the Bundela Rajputs.
Codes :
A. (i), (ii) and (iii) B. (ii), (iii) and (iv)
C. (i), (iii) and (iv) D. All of the above
ANS : C

35. Daag and Chehra in Mughal military administration were introduced during the reign of
A. Akbar B. Jahangir
C. Shahjahan D. Aurangzeb
ANS : A

36. In the battle of Haldighati, Rana Pratap of Mewar was defeated by the Mughal army led by
A. Abdur Rahim Khan-i-Khanan
B. Raja Man Singh
C. Raja Bhagwan Das
D. Saadullah Khan
ANS : B

37. Iwan in Mughal architectural terminology means
A. a “façade-gateway” or high portal
B. concave element in vaults, usually arched
C. configuration in the shape of a square or rectangle with corners
D. a pillared construction of any dimensions and plan
ANS : D

38. Under which Mughal emperor naturalist trends in Mughal painting reached their apogee?
A. Humayun B. Akbar
C. Jahangir D. Shahjahan
ANS : C

39. Who among the following remarked that, “Unlike contemporary early modern European kings, the Mughal emperors did not depend upon loans from private financiers to meet routine expenditure.”?
A. Irfan Habib
B. Sanjay Subrahmanyam
C. W.H. Moreland
D. J.F. Richards
ANS : D

40. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(Place) (Founder)
(a) City of Bikaner 1. Rana Kumbha
(b) Kirti Stambha(Chittor) 2. Rao Bika
(c) City of Ahmedabad 3. Alp Khan
(d) City of Hoshangabad 4. Ahmed Shah I
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 1 2 3 4
B. 1 2 4 3
C. 2 1 4 3
D. 2 1 3 4
ANS : C

41. Which of the following pairs is not correctly matched?
Institution Location
A. Khudabaksh Library – Patna
B. Bhandarkar Oriental Research Institute – Pune
C. National Library – New Delhi
D. Salarjung Museum – Hyderabad
ANS : C

42. Arrange the following Peshwas in chronological order :
(i) Balaji Bajirao
(ii) Bajirao II
(iii) Madhav Rao I
(iv) Madhav Rao Narayan Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. (i) (ii) (iv) (iii)
B. (i) (iii) (iv) (ii)
C. (ii) (iii) (i) (iv)
D. (iii) (ii) (iv) (i)
ANS : B

43. Which one of the following statements is not correct?
A. In the Persian sources of the late medieval period of India, account on the life of rural society is very limited.
B. The foreign travellers of the period who visited India in their accounts provide hardly any account on rural society.
C. The regional literary sources help us to know the life and conditions of the rural people to some extent.
D. The large mass of revenue records dealing with land revenue are of no help to construct the history of rural society in medieval India.
ANS : D

44. One of the following was not a major result of the Permanent Revenue Settlement of East India Company :
A. It created a class of loyal landlords.
B. Cultivators were put under the mercy of zamindars.
C. It hampered the process of revenue increase to the company.
D. Agricultural production got a major boost.
ANS : D

45. Who was the Governor of Bengal between 1667 and 1669?
A. Robert Clive B. Verlest
C. Cartier D. Count de Lally
ANS : B

46. The founder of the Nizam’s State in Hyderabad was
A. Nizam Ali Khan
B. Muzaffar Jung
C. Chin Lulich Khan
D. Mir Osman Ali Khan
ANS : C

47. Arrange the following revolts in the chronological order and select the correct answer from the codes given below :
(i) Koli
(ii) Santhal
(iii) Chuar and Ho
(iv) Waghera
Codes :
A. (iii) (iv) (i) (ii)
B. (iii) (iv) (ii) (i)
C. (iv) (iii) (i) (ii)
D. (i) (iii) (iv) (ii)
ANS : A

48. The English East India Company lost its monopoly of Indian trade by throwing it open to the Britishers by the Charter Act of
A. 1793 B. 1813
C. 1833 D. 1853
ANS : B

49. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled Reason (R) :
Assertion (A) :
The British had no coherent place for the princes in their imperial ideology.
Reason (R) :
The princes were kept apart from each other. These traditional rulerships served the purpose of announcing India’s enduring ‘differences’.
Read the above statements and select the correct answers from the codes given below :
Codes :
A. (A) is correct but (R) is false.
B. (A) is incorrect but (R) is correct.
C. Both are correct and (R) is the correct explanation of (A).
D. Both are correct and (R) is not the correct explanation of (A).
ANS : D

50. Who was the Governor of Madras in 1661?
A. Fox Croft B. Streynsham
C. Gerald Aungier D. Charles Boone
ANS : A

51. Which one of the following policy document was called the ‘Magna Carta’ of Western education system in India?
A. MaCaulay’s Minute of 1835
B. Indian Education Commission Report of 1882
C. Charles Woods Despatch of 1854
D. Releigh Commission Report of 1902
ANS : C

52. In whose honour Gateway of India was built?
A. King George V B. King George VI
C. Prince of Wales D. Queen Victoria
ANS : A

53. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Dadabhai Naoroji 1. Indian Mirror
(b) Dwarakanath Vidyabhushan 2. Rast Goftar
(c) Devendranath Tagore 3. Swadeshamitram
(d) G.S. Aiyer 4. Somaprakasha
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 2 4 1
B. 2 4 3 1
C. 2 1 3 4
D. 2 4 1 3
ANS : D

54. Veda Samaj founded under the initiative of Kesab Chandra Sen in 1864 in Madras was renamed as the Brahmo Samaj of South India in 1871 by
A. Sir R. Venkataratnam Naidu
B. Rajagopala Naidu
C. Subbarayala Chetti
D. K. Sreedharalu Naidu
ANS : D

55. Arrange the following Viceroys in chronological order and select the correct answer from the codes given below :
(i) Lord Reading
(ii) Earl of Willingdon
(iii) Sir John Lawrence
(iv) Earl of Dufferin
Codes :
A. (iii) (iv) (i) (ii)
B. (iii) (i) (ii) (iv)
C. (ii) (iii) (iv) (i)
D. (iv) (ii) (i) (iii)
ANS : A

56. Given below are the two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Indian States Commission reiterated that ‘Paramountcy must remain Paramount’.
Reason (R) :
The British were disenchanted with the new corporate princely culture.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. (A) is correct but (R) is false.
B. (A) is incorrect but (R) is correct.
C. Both are correct and (R) is the correct explanation of (A).
D. Both are correct and (R) is not the correct explanation of (A).
ANS : C

57. Arrange the following Commissions in the chronological order and select the correct answer from the codes given below :
(i) Kothari Commission
(ii) Radhakrishnan Commission
(iii) Sadler Commission
(iv) University Grants Commission
Codes :
A. (iii) (ii) (iv) (i)
B. (ii) (iii) (iv) (i)
C. (iv) (iii) (i) (ii)
D. (iii) (ii) (i) (iv)
ANS : A

58. Mrs. Annie Besant became the first woman President of Indian National Congress in the year
A. 1916 B. 1917
C. 1919 D. 1921
ANS : B

59. Who said in 1904 that “Bengal United is a power”, “Bengal divided will pull in several different ways”?
A. Lord Curzon B. Herbert Risley
C. Lord Minto D. Sir Lancelot Hare
ANS : B

60. Shyamji Krishna Varma set up the India House in London to work for India’s freedom in the year
A. 1902 B. 1905
C. 1907 D. 1909
ANS : B

61. Who has called Gopal Krishna Gokhale a rare combination of “the practical, strenuous worker and the mystic dreamer of dreams”?
A. Mrs. Sarojini Naidu
B. Mrs. Annie Besant
C. Ganesh Savarkar
D. V.D. Savarkar
ANS : A

62. Vaikom Satyagraha was launched by Gandhiji in Kerala to
A. ban devadasi system in temple services.
B. remove untouchability
C. for the appointment of non-Brahmins as priests
D. open the temples for the entry of avarnas or lower castes.
ANS : D

63. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Collins, Larry and Lapierre 1. Satanic Verses
(b) Judith Brown 2. The Great Divide :
Britain-India-
Pakistan
(c) Salman Rushdie 3. Freedom At Midnight
(d) H.V. Hudson 4. Gandhi’s Rise to Power
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 4 1 2
B. 4 2 3 1
C. 1 3 4 2
D. 3 1 4 2
ANS : A

64. Who has remarked, ‘history is more interesting than a novel’?
A. David Hume B. Toynbee
C. Livy D. Tacitus
ANS : A

65. Concerning relation of history with other subjects which one of the following statements is not correct?
A. Modern economic history is supported by statistical data to a considerable extent.
B. For a long time history was not considered as a branch of literature.
C. The relation between creative ideas and their impact on society has resulted in the formation of intellectual history.
D. Time and space factors give history its correct perspective.
ANS : B

66. Who among the following declared that the postmodernist ideas were a menace to historical study?
A. Arthur Marvic
B. Holden Furber
C. Richard J. Evans
D. H.E. Barnes
ANS : A

67. Consider the following observations relating to Renaissance and select the correct answer from the codes given below :
(i) Renaissance was marked with a new kind of learning signified by a spirit of inquiry into every aspect of human thought.
(ii) More emphasis was given to man and humanism than to god and spiritualism.
(iii) The study of the works produced by ancient Greek and Roman scholars was not given importance.
(iv) The humanist movement which ushered in Renaissance could not emancipate the western thought from the bondage of medieval Christianity.
Codes :
A. (i) and (ii)
B. (i) and (iii)
C. (ii), (iii) and (iv)
D. (i), (ii), (iii) and (iv)
ANS : A

68. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Montesquieu 1. Divine Comedy
(b) Dante 2. The Spirit of Laws
(c) Rousseau 3. The Social Contract
(d) Machiavelli 4. The Prince
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 1 3 4
B. 3 4 2 1
C. 4 3 1 2
D. 2 3 4 1
ANS : A

69. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Jacob Burckhardt 1. The Society of Jesus
(b) Ignatius of Loyola 2. Critique of Pure Reason
(c) John Calvin 3. The Civilization of the Renaissance in Italy
(d) Immanuel Kant 4. Institutes of the Christian Religion
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 1 4 2
B. 4 3 1 2
C. 3 4 1 2
D. 1 3 2 4
ANS : A

70. The Durham Report advocated the need of a gradual emancipation of British Colonies towards a state of complete independence.
The recommendation was applied to
A. The Colonies in Africa
B. The Colonies in Asia
C. The Colonies in Europe
D. All of the above Directions (Q. Nos. 71 to 75) : Read the following passage and answer the questions given below :
Aśoka (c. 273-236 B.C.), the grandson of Chandragupta, styled ‘the beloved of the gods’ and ‘of lovable appearance’, succeeded to the throne of Pātaliputra & by winning a fratricidal war. Nine years after his accession he rounded off the empire which he inherited from his grandfather by annexing Kalin• ga. The Kalin• ga war brought to the emperor a violent reaction, no doubt under the influence of Buddha’s teachings. He regretted the vast numbers of men killed or taken prisoner; he bemoaned the lot of pious men and women to whom befell ‘personal violence, death or banishment from loved ones’; and he eschewed for ever war as an instrument of governance. ‘If any one does him wrong, the “beloved of the god” must bear all that can be borne. He embarked on a career of Dharma Vijaya, conquest through Dharma. He set up a network of missions to preach Dharma; declared that all men were his children; ‘and what little effort I make, – what is it for ? – (in order) that I may be free from debt to the creatures, that I may render some happy here and that they may gain heaven in the next world’, said he. The Emperor constituted himself as the guardian of the moral and material welfare of the world.
ANS : C

71. Asoka is throughout referred to as ‘Devanampiya’ and ‘Piyadasi’ in his edicts except a few. Which are such exceptions?
(i) Maski
(ii) Gujarra
(iii) Nittur
(iv) Udegolam Select the correct answer with the help of the codes given below :
Codes :
A. (i) only
B. (i) and (ii)
C. (i), (iii) and (iv)
D. (i) (ii), (iii) and (iv)
ANS : D

72. Which is that source which gives a lie to the tradition of a fratricidal war of Asoka?
A. Asokavadana
B. Dipavamsa
C. Asokan Rock Edict IV
D. Asokan Pillar Edict VII
ANS : C

73. Which one of the following did not form part of the Asokan empire?
A. Tamilakam B. Saurashtra
C. Kandahar D. Kashmir
ANS : A

74. In which of his edicts does Asoka express remorse for the sufferings caused by the Kalinga war?
A. Separate Kaling Edicts
B. Bhabru Edict
C. Rock Edict XIII
D. Rock Edict IV
ANS : C

75. In which of his following inscriptions did Asoka declare that all people were his children?
A. Minor Rock Edict I
B. Rock Edict XII
C. Separate Kaling Edicts
D. Rummindei Pillar Edict .
ANS : A

Top
error: Content is protected !!