You are here
Home > Previous Papers > History UGC NTA NET JRF Previous Paper December–2014 PAPER-II

History UGC NTA NET JRF Previous Paper December–2014 PAPER-II

History UGC NTA NET JRF Previous Paper December–2014 PAPER-II

1. Which one of the below mentioned sites is not Harappan?
A. Padri B. Kuntasi
C. Bhirrana D. Jakhera
ANS : D

2. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(Vedas) (Their Brahmanas)
A. Rigveda – Aitareya Brahmana
B. Samaveda – Taittiriy Brahmana
C. Yajurveda – Satapatha Brahmana
D. Atharvaveda – Gopatha Brahmana
ANS : B

3. Asvapati of the Upanishadic age was the ruler of?
A. Kekaya B. Madra
C. Panchala D. Usinara
ANS : A

4. Match List–I with List–II and select the correct answer from the code given below :
List–I List–II
(States) (Capitals)
(a) Matsya (i) Vaisali
(b) Vatsa (ii) Indraprastha
(c) Vriji (iii) Viratanagara
(d) Kuru (iv) Kausambi
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (ii) (iv) (iii)
B. (ii) (iii) (i) (iv)
C. (iii) (iv) (i) (ii)
D. (iv) (i) (iii) (ii)
ANS : C

5. Which among the following contemporary sects is said to have played a role in the overthrow of the Nanda dynasty?
A. Ajivaka B. Bauddha
C. Charavaka D. Jaina
ANS : D

6. Which of the following was an administrative centre of the southern part of Ashokan Empire?
A. Tosali B. Samapa
C. Suvarnagiri D. Ujjayini
ANS : C

7. In which of the following forms of ancient Indian marriages was the payment of bride price a condition?
A. Arsha B. Asura
C. Daiva D. Prajapatya
ANS : B

8. The Padirruppattu is a collection of poems in praise of
A. Chera Kings
B. Pandya Kings
C. Chola Kings
D. Tondaiman Kings
ANS : A

9. Kayarohana, said to be dwelling place of Lakulisa, the founder of the Lakulisa-Pasupata cult, is located in which one of the following?
A. Bengal
B. Uttar Pradesh
C. Rajasthan
D. Gujarat
ANS : D

10. Match List–I with List–II and select the correct answer from the code given below :
List–I List–II
(Dynasties) (Founders)
(a) Satavahanas (i) Vindhyasakti
(b) Vakatakas (ii) Indravarman-I
(c) Eastern Gangas (iii) Sri Gupta
(d) Guptas (iv) Simuka
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (i) (ii) (iii)
B. (iii) (ii) (i) (iv)
C. (i) (iii) (ii) (iv)
D. (ii) (i) (iv) (iii)
ANS : A

11. Which of the following Gupta inscriptions describes Chandragupta II as Rajadhirajarshi?
A. Udaigiri Cave Inscription of Chandragupta II
B. Mathura Stone Inscription of Chandragupta II
C. Poona Copper Plate of Prabhavatigupta
D. Bilsad Pillar Inscription of Kumaragupta I
ANS : A

12. Varahamihira, the 6th century astronomer, belonged to which part of the country?
A. Western Malwa B. Northern Gujarat
C. Southern Rajasthan D. S o u t h Magadh
ANS : A

13. In the Aihole Inscription of Pulakesin, its composer Ravikirti describes himself as an equal of the below mentioned writers :
(1) Banabhatta (2) Kalidasa
(3) Bhasa (4) Bharavi Select your answer from the codes given below :
Codes :
A. (1) and (3) B. (2) and (4)
C. (2) and (3) D. (4) only
ANS : B

14. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason
(R) :
Assertion (A) :
No power, South of the Vindhyas, other than the Rashtrakutas, played a dominant role in the early history of North India.
Reason (R) :
The Kalachuris of Central India, who were related to the Rashtrakutas actively supported them.
In the context of the above two statements which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : C

15. Arrange the following names in chronological order and select the correct answer from the code given below :
(a) Vikrama Chola
(b) Virarajendra–I
(c) Rajaraja–II
(d) Kulottunga–III
Codes :
A. (a) (b) (d) (c) B. (b) (a) (c) (d)
C. (c) (d) (b) (a) D. (d) (c) (a) (b)
ANS : B

16. Who among the following are known to be devotes of Siva?
1. Harsha of Kannauj
2. Vijayasena of Bengal
3. Bhoja Paramara
4. Govindachandra Gahadavala Select the correct answer from the codes below :
A. 1 and 2 B. 2 and 3
C. 3 and 4 D. 1, 2, 3 and 4
ANS : D

17. Angkor Vat, the grandest monument in Cambodia was originally dedicated to
A. Buddha B. Siva
C. Surya D. Vishnu
ANS : D

18. Which one of the following is not correctly matched?
A. Tabaqat-i-Akbari – Nizamuddin Ahmad
B. Shah Jahan Nama – Inayat Khan
C. Baharistan-i-Ghaybi – Mirza Haider Daughlat
D. Nuskha-i-Dilkusha – Bhim Sen
ANS : C

19. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(Author) (Books)
(a) Irfan Habib (i) Military Technology in Hoysala Sculpture
(Twelfth and Thirteenth Century)
(b) Joseph Needham (ii) Gunpowder and Firearms : Warfare in Medieval India
(c) Iqtidar Alam Khan (iii) Science and Civilization in China
(d) Jean Deloche (iv) Medieval Technology :
Exchanges between India and the Islamic World
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (ii) (iii) (i)
B. (ii) (iv) (i) (iii)
C. (ii) (i) (iii) (iv)
D. (iv) (iii) (ii) (i)
ANS : D

20. Which one of the following statements is correct about medieval painting?
A. The early phase of medieval tradition which mingles with Ajanta survivals at Ellora, is characterised by sharp lines, pointed angles, absence of colour modelling and an inclination towards variegated decoration.
B. This ‘medieval’ element is not found in the wall-paintings of South Indian temples at Thanjavur and Tirumalai.
C. Non-mural paintings did not survive on palm-leaves from the Pala period in Eastern India and Nepal.
D. All above are correct.
ANS : A

21. What is the correct chronology of the following Slave Sultans as they succeeded to the throne of Delhi Sultanate?
A. Ruknuddin Firoz Shah – Alauddin Masud Shah – Muizzuddin Bahram Shah – Nasiruddin Mahmud
B. Muizzuddin Behram Shah – Nasiruddin Mahmud – Ruknuddin Firoz Shah – Alauddin Masud Shah
C. Ruknuddin Firoz Shah – Muizzuddin Bahram Shah – Alauddin Masud Shah – Nasiruddin Mahmud
D. Alauddin Masud Shah – Ruknuddin Firoz Shah – Muizzuddin Bahram Shah – Nasiruddin Mahmud
ANS : C

22. The head of the royal intelligence service under the administration of Alauddin Khilji was called
A. Diwan-i-riyasat
B. Barid-i-mamlik
C. Shahna-i-mandi
D. Ariz-i-mamlik
ANS : B

23. Nayankara system of the Vijayanagar Empire was modelled on the
A. Iqta assignments of the Sultanate
B. Warfare of the Sultans
C. Legal system of the Sultanate
D. None of the above
ANS : A

24. “People were happy and contended under his rule and so the young and the old, the slave and the free, condoled his death by wearing black garments”, Ferishta in his Tarikh-i-
Ferishta
writes this for which Saiyyid Sultan?
A. Khizr Khan B. Mubarak Shah
C. Muhammad Shah D. Alauddin Shah
ANS : A

25. Who among the following opined that women should be confined to the house and work on spinning wheel?
A. Minhaj Siraj and Hasan Nizami
B. Amir Khusrau and Isami
C. Yahya bin Ahmad and Zia-ud-din Barani
D. Shams-i-Siraj Afif and Mahmud Shadiabadi
ANS : B

26. Identify the pair of architect and calligrapher associated with the tomb of Ataga Khan, built in 1566-67 by his son Mirza Aziz Koka.
A. Ustad Khuda Quli and Baqi Muhammad
B. Mirak Sayyid Ghiyas and Mirak Mirza Ghiyas
C. Ahmad-al-Chishti and Riyaz Bukhari
D. Ustad Bilal and Ustad Qayamat Husain
ANS : A

27. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(Terms) (Meaning)
(a) Bitikchi (i) Court chronicler
(b) Mir’adl (ii) Tribe
(c) Ulus (iii) Chief Justice
(d) Waqianawis (iv) Military scribe or secretary
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (ii) (iii) (iv)
B. (i) (iii) (iv) (ii)
C. (iv) (iii) (i) (ii)
D. (iv) (iii) (ii) (i)
ANS : D

28. Which one of the following represents the correct chronology in respect of coming of the European trading nations into India during the medieval period?
A. Dutch – Portuguese – English – French
B. Portuguese – English – French – Dutch
C. Portuguese – Dutch – English – French
D. English – Portuguese – French – Dutch
ANS : C

29. Which one of the following Mughal emperors claimed that he could distinguish which painters had drawn the outline and who had filled in the colours or drawn the face?
A. Humayun B. Akbar
C. Jahangir D. Aurangzeb
ANS : C

30. Which of the following pairs is not correctly matched?
A. Maasir-i Alamgiri – Saqi Mustaid Khan
B. Maasir-ul Umara – Abul Qasim Namakin
C. Muntakhab ut – Abdul Qadir Tawarikh Badauni
D. Akhbaru’l Akhyar – Abdul Haq
ANS : B

31. Essentially the Mughal India had
A. One-crop-a-year economy
B. Two-crops-a-year economy
C. Three-crops-a-year economy
D. Four-crops-a-year economy
ANS : B

32. Khilat conferred on the nobles by the Mughal emperors was a
A. Yemini Sword B. Garment
C. Sayf-i Hindi D. Barq-andaz
ANS : B

33. Which one of the following statements is not correct concerning the Marathas?
A. Shivaji had asked for the desmukhi of Junar and Ahmadnagar Parganas which Prince Murad, the governor of the Deccan, had promised to try and secure after reaching the Emperor’s presence.
B. A farman of 1644 tells that Shahji had been removed from the court because of rebellious activities of his agent Dadaji Kondadeva of Kondana.
C. Mavali foot soldiers became a strong part of Prince Murad’s army in the Deccan.
D. Shivaji conquered Javli from the Maratha chief, Chandra Rao More in 1656.
ANS : C

34. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
During the late medieval period the relations between Indians and Europeans were mainly based on a mutual trade interest.
Reason (R) :
The settlement of European traders in India was followed with the arrival of their families, and other social groups viz. pastors, physicians and artists.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct? Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : B

35. Paramountcy is the position of paramount power enjoyed by the British Government in relation to the
A. Indian Provinces
B. Presidency Towns
C. Zamindars
D. Princely States
ANS : D

36. What age of girls’ marriage was fixed by the Age of Consent Act, 1860?
A. 10 years B. 12 years
C. 14 years D. 15 years
ANS : A

37. Which ruler of India became a member of the Jocobin Club?
A. Haider Ali
B. Ranjit Singh
C. Tipu Sultan
D. Nizam of Hyderabad
ANS : C

38. Give the chronological order of the states which were annexed by Lord Dalhousie under the Doctrine of Lapse :
(i) Jhansi (ii) Udaipur
(iii) Satara (iv) Sambalpur Select the correct answer from the code below :
Codes :
A. (ii) (iv) (iii) (i)
B. (iii) (i) (iv) (ii)
C. (iii) (iv) (ii) (i)
D. (iv) (iii) (i) (ii)
ANS : C

39. Under the ‘Old Guarantee System’ the British Companies investing in railways were assured a guaranteed dividend of :
A. 10% B. 8%
C. 5% D. 3%
ANS : C

40. Indian National Congress has been likened to Gramsci’s war of position by
A. Anil Seal B. Bipan Chandra
C. C.A. Bayly D. Sumit Sarkar
ANS : B

41. ‘The Emergence of Indian Nationalism’ is the name of a book written by
A. Anil Seal B. Bipan Chandra
C. Gail Minault D. Francis Robinson
ANS : A

42. In 1922-23 the Swarajist group in the Congress did not include
A. Motilal Nehru B. C.R. Das
C. Hakim Ajmal Khan D. Rajendra Prasad
ANS : D

43. The Silk Letter Conspiracy was organized by
A. Maulana Abdul Bari
B. Maulana Mahmud Hasan
C. Obaidullah Sindhi and Barkatullah
D. Muzaffar Ahmad and Mohammad Ali
ANS : C

44. The resolution on Fundamental Rights was adopted by the Congress at its
A. Gauhati Session (1926)
B. Madras Session (1927)
C. Lahore Session (1929)
D. Karachi Session (1931)
ANS : D

45. Consider the following events :
1. Cabinet Mission
2. Bombay Plan
3. Simon Commission
4. Mountbatten Plan The correct chronological order of these events is
A. 2, 1, 3, 4 B. 3, 2, 1, 4
C. 1, 2, 3, 4 D. 1, 2, 4, 3
ANS : B

46. The theory of ‘General Will’ was propounded by
A. Abbé Sieyes
B. Montesquieu
C. Rousseau
D. Voltaire
ANS : C

47. Which philosopher had said about the Holy Roman Empire that it is neither Holy nor Roman nor Empire?
A. Rousseau B. Montesquieu
C. Diderot D. Voltaire
ANS : D

48. Which is not correct about the features of postmodernism?
A. It does not denounce the conventional history.
B. Its historiography has recreated interest in the world of little known individuals.
C. Its main theoretical contribution is its frontal attack on positivism.
D. Works of history in which its influence is evident has not only extended the range of historical knowledge but also injected new life into some old ones.
ANS : A

49. Who was elected the first President of the All India Trade Union Congress (AITUC), October 31, 1920?
A. V.V. Giri
B. Subhash Chandra Bose
C. Lajpat Rai
D. C.R. Das
ANS : C

50. Consider the following statements :
Assertion (A) :
Sirajuddaula was defeated by a small English East India Company’s army.
Reason (R) :
He failed to get the support of the Hindus.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is correct, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is correct. .
ANS : C

Top
error: Content is protected !!