You are here
Home > Previous Papers > History UGC NTA NET JRF Previous Paper 2013 Paper-II

History UGC NTA NET JRF Previous Paper 2013 Paper-II

History UGC NTA NET JRF Previous Paper 2013 Paper-II

1. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(a) Mesolithic site (i) Langhnaj
(b) Microlith (ii) Bagor (Rajasthan)
(c) Beginning of Settled Agriculture (iii) Birbhanpur
(d) Chalcedony (iv) Chopni Mando
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (ii) (i) (iii) (iv)
B. (i) (ii) (iii) (iv)
C. (iii) (ii) (i) (iv)
D. (ii) (iii) (iv) (i)
ANS : A

2. In which one of the following places the centre of stone tool manufacture is found?
A. Mehbubanagar
B. Malaprabha
C. Isampur
D. Palaghat
ANS : C

3. Match the List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(a) Rigveda (i) Kanva
(b) Yajurveda (ii) Ranayaniya
(c) Samaveda (iii) Pippalada
(d) Atharvaveda (iv) Shakala
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (iii) (ii) (i)
B. (ii) (i) (iii) (iv)
C. (iv) (i) (ii) (iii)
D. (i) (ii) (iii) (iv)
ANS : C

4. Excavations at the sites of the places mentioned in the Mahabharata are related to which one of the following cultures?
A. Northern Black polished ware
B. Red and Black polished ware
C. Painted grey ware
D. None of the above
ANS : C

5. Which, one of the following places, is not associated with mature Harappan settlement?
A. Dhalewan B. Lakhmirwala
C. Surkotda D. Sarai Khola
ANS : D

6. Recently in which place broken relief sculpture of King Ashoka has been discovered?
A. Kanaganahalli in Karnataka
B. Mahasthan in Uttar Pradesh
C. Kumrahar in Bihar
D. Nittur in Karnataka
ANS : A

7. In which Buddhist scripture religious practices in the contemporary period of Buddha has been mentioned?
A. Ambattha Sutta B. Mahavamsa
C. Bhaddasala Jataka D. Brahmajala Sutta
ANS : D

8. Which, one of the following, is not the anthology of Sangam literature?
A. Ettutokai B. Tirrukkurala
C. Pattupattu D. Ahinanuru
ANS : B

9. Match the List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(a) Al-Biruni (i) Mc Crindle
(b) Megasthenes (ii) Beal
(c) Faxian (iii) Legge
(d) Xuanzang (iv) Sachau
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (i) (iii) (ii)
B. (i) (ii) (iii) (iv) 238
C. (ii) (iii) (i) (iv)
D. (iv) (ii) (iii) (i)
ANS : A

10. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).
Assertion (A) :
North India between 750 A.D.
and 1200 A.D. witnessed the emergence and full growth of a new politico-socio-economic structure.
Reason (R) :
There is total unanimity among historians to describe this new structure as ‘feudalism’.
Read the above statements and select the correct answers from the codes given below :
Codes :
A. (A) is correct but (R) is false.
B. (A) is incorrect but (R) is correct.
C. Both are correct and (R) is the correct explanation of (A).
D. Both are correct and (R) is not the correct explanation of (A).
ANS : A

11. Match the List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(a) Ashvaghosha (i) Kumarpala Charita
(b) Bhasa (ii) Mudrarakshasa
(c) Vishakhadatta (iii) Balacharita
(d) Hemachandra (iv) Buddhacharita
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (ii) (iii) (iv)
B. (iv) (iii) (ii) (i)
C. (ii) (iii) (iv) (i)
D. (iii) (ii) (iv) (i)
ANS : B

12. In which year the first English translation of Arthashastra was published?
A. 1905 B. 1909
C. 1915 D. 1960
ANS : C

13. Arrange the following Nanda Kings in chronological sequential order and select the correct answer from the codes given below :
(a) Govishanka (b) Panduka
(c) Ugrasena (d) Dhana
Codes :
A. (b) (c) (a) (d)
B. (c) (b) (a) (d)
C. (a) (b) (c) (d)
D. (b) (c) (d) (a)
ANS : B

14. Select the incorrect answer from the following statements :
A. The reign of Kumaragupta faced the Huna invasion.
B. The first Huna Chief Toramana managed to conquer Western India and area around Eran in Central India.
C. Toramana adopted the Jaina faith.
D. Mihirakula managed to conquer Sri Lanka.
ANS : ACD

15. Arrange the following names in chronological order and select the correct answer from the codes given below :
(a) Yoshomati (b) Pushyabhuti
(c) Naravardhan (d) Rajyashri
Codes :
A. (c) (b) (d) (a)
B. (b) (c) (a) (d)
C. (b) (a) (c) (d)
D. (a) (d) (c) (b)
ANS : B

16. Match the List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(a) Pallava Dynasty (i) Lingaraja Temple
(b) Somavamsa (ii) Vedanarayan Temple
(c) Chalukya Dynasty (iii) Mukteshwar Temple
(d) Chola Dynasty (iv) Lad Khan Temple
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iii) (i) (iv) (ii)
B. (i) (ii) (iii) (iv)
C. (ii) (iii) (i) (iv)
D. (iv) (iii) (ii) (i)
ANS : A

17. Match the List–I with List–II and select the right answer from the codes given below :
List–I List–II Founder Theories
(a) Bhandarkar (i) Origin of Rajputs from Kshatriyas
(b) Chandabardai (ii) Foreign origin of Rajputs
(c) Colonel Tod (iii) Origin of Rajputs from Agni-Kunda
(d) Gaurishankar Ojha (iv) Huna origin of Rajputs
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (iii) (ii) (i)
B. (i) (ii) (iii) (iv)
C. (i) (iii) (iv) (ii)
D. (i) (ii) (iv) (iii)
ANS : A

18. The Sultan Ghari was built as the mausoleum of
A. Qutubuddin Aibak
B. Ruknuddin Firoz
C. Balban
D. Nasiruddin Mahmud
ANS : D

19. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(Sufi Terminology) (Meanings)
(a) Futuh (i) Sufi hospice
(b) Khanqah (ii) Conversation of a Sufi Saint
(c) Barkat (iii) Unasked for Charity
(d) Malfuz (iv) Spiritual grace acquired by a Sufi
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (iii) (ii) (iv)
B. (iii) (i) (iv) (ii)
C. (iii) (ii) (i) (iv)
D. (iv) (iii) (ii) (i)
ANS : B

20. Who separated the office of the Wali and Amir?
A. Balban
B. Alauddin Khalji
C. Ghiyasuddin Tughlaq
D. Muhammad Tughlaq
ANS : D

21. ‘The pivot of the Kingdom of Delhi rests on wheat and barley, while the foundation of the Sultanate of Gujarat rests on corals and pearls, because there are eighty four ports under this Sultan.’ The above remark is attributed by the author of Mirat-i-Sikandari to
A. Sultan Khizr Khan
B. Sikandar Lodi
C. Babur
D. Humayun
ANS : B

22. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(Name of coin) (Kingdom in which the coin circulated)
(a) Mahmudi (i) Sur Kingdom
(b) Rupaiah (ii) Delhi Sultanate
(c) Pagoda (iii) Vijayanagar
(d) Tanka (iv) Gujarat Sultanate
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (ii) (iii) (iv)
B. (ii) (i) (iv) (iii)
C. (iv) (i) (iii) (ii)
D. (iv) (ii) (iii) (i)
ANS : C

23. Which of the following statements is not true?
A. Sultan Zainul-Abidin never allowed the Saiyids to grab dictatorial power in his court.
B. He called himself Amir ul-Muminin.
C. He took immense interest in agricultural production and expansion.
D. He abolished the post of Shaikh ul-Islam.
ANS : D

24. Which of the following statements about the activities of the Portuguese traders in India during the early sixteenth century is not correct?
A. The Portuguese were the first Europeans to reach India via Red Sea route.
B. The Portuguese made huge profits by selling Indian spices in European markets.
C. The Portuguese captured many places on the coasts of the Indian Ocean and built their fortresses there.
D. The Portuguese declared that other traders could not bring their ships into the Indian Ocean without their permission.
ANS : A

25. Vijayanagara exhibited ‘Protopatrimonialism’.
Who expressed this view?
A. N. Karashima
B. Burton Stein
C. K.A. Nilkanta Sastri
D. B.A. Saletore
ANS : B

26. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(Foreign Travellers) (Rulers)
(a) Abdur Razaq (i) Akbar
(b) Ibn Battuta (ii) Muhammad bin Tughlaq
(c) Sidi Ali Reis (iii) Jahangir
(d) William Finch (iv) Deva Raya II
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (ii) (iii) (i)
B. (iii) (ii) (iv) (i)
C. (iii) (ii) (i) (iv)
D. (iv) (ii) (i) (iii)
ANS : D

27. Consider the following statements about the Jaziya tax in the Mughal period :
(i) Akbar abolished the Jaziya in 1564.
(ii) Akbar re-imposed the Jaziya in 1575.
(iii) Akbar abolished the Jaziya again in 1579-80.
(iv) Aurangzeb re-imposed the Jaziya in 1679.
Which are the correct statement from the above.
A. (i), (ii) B. (i), (ii), (iii)
C. (i), (ii), (iii), (iv) D. (i), (iv)
ANS : C

28. Arrange the following in chronological order and select the correct answer from the codes given below :
(i) Conquest of Orissa by Akbar.
(ii) Introduction of Dagh system.
(iii) Creation of the twelve Subahs (provinces)
(iv) Introduction of the dual rank (the Zat and the Sawar)
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iii) (i) (ii) (iv)
B. (i) (iii) (iv) (ii)
C. (ii) (iii) (i) (iv)
D. (iii) (iv) (i) (ii)
ANS : C

29. Who among the following painters were considered by Jahangir as masters without rival in their particular spheres?
(i) Abul Hasan (ii) Bishan Das
(iii) Ustad Mansur (iv) Manohar Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. (i), (ii), (iv) B. (i), (iii)
C. (ii), (iv) D. (i), (iii), (iv)
ANS : B

30. Which of the following States of North-East India was/were invaded by the Mughals?
(i) The Dimasa (ii) The Meitei
(iii) The Ahom (iv) The Koch Select the correct answer from the codes given below :
A. (i) and (iii) B. (ii)
C. (iii) and (iv) D. (i), (ii), (iii)
ANS : C

31. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(Book) (Author)
(a) Gulshan-i-Ibrahimi (i) Gulam Murtaza
(b) Basatin-us-Salatin (ii) Fuzuni Astrabadi
(c) Futuhat-i-Adilshahi (iii) Bhimsen
(d) Nuskha-i-Dilkusha (iv) Muhammad Qasim Firishta
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (iii) (ii) (iv)
B. (ii) (iii) (iv) (i)
C. (iv) (iii) (ii) (i)
D. (iv) (i) (ii) (iii)
ANS : D

32. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below the lists :
List–I List–II
(Book) (Author)
(a) Early Mughal Painting (i) Somprakash Verma
(b) A History of Sultanate Architecture (ii) Ebba Koch
(c) Mughal Painters and their works (iii) Milo Cleveland Beach
(d) Mughal Architecture : An Outline of its History and Development (iv) R. Nath
(1526-1858)
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iii) (iv) (i) (ii)
B. (iv) (ii) (iii) (i)
C. (i) (ii) (iv) (iii)
D. (ii) (i) (iii) (iv)
ANS : A

33. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Many Sanskrit works on music were translated into Persian during the medieval period.
Reason (R) :
The early Chishti Sufis were fond of musical assemblies called Sama.
Consider the above statements and select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : B

34. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
It was in Shahjahan’s reign that the arts of dance and music reached its highest watermark.
Reason (R) :
He was a patron of arts and literature.
Consider the above statements and select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : D

35. Which one of the following State was not a Nation State in the 17th century?
A. France B. Germany
C. England D. Spain
ANS : B

36. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Assessment forever was the central point in the Permanent Settlement of Bengal introduced in 1793.
Reason (R) :
Cornwallis believed that the Zamindars will develop their lands.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
C. Both (A) and (R) are false.
D. (A) is true, but (R) is false.
ANS : B

37. Who was the First President of Fort William of Calcutta?
A. Charles Eyre B. John Child
C. George Oxendan D. Gerald Aungier
ANS : A

38. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(a) Indian Mirror (i) M.N. Roy
(b) Tribune (ii) G.A. Nateshan
(c) Modern Review (iii) Debendranath Tagore
(d) Independent India (iv) Dayal Singh
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iii) (iv) (ii) (i)
B. (ii) (iii) (i) (iv)
C. (iv) (ii) (iii) (i)
D. (i) (iii) (iv) (ii)
Ans : *

39. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(a) Mahatma Gandhi (i) President of Surat Session
(b) Ras Bihari Ghosh (ii) President of Calcutta Session
(c) Dadabhai Naoroji (iii) President of Lahore Session
(d) Jawaharlal Nehru (iv) President of Belgaum Session
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (ii) (i) (iv) (iii)
B. (iv) (i) (ii) (iii)
C. (iii) (ii) (iv) (i)
D. (i) (iii) (ii) (iv)
ANS : B

40. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(a) V.D. Savarkar (i) Gaddar Party
(b) Lala Hardayal (ii) Curzon Wyllie
(c) Tarakanath Das (iii) Abhinab Bharat
(d) Madanlal Dhingra (iv) Free Hindustan
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (ii) (i) (iv) (iii)
B. (iii) (ii) (i) (iv)
C. (i) (ii) (iv) (iii)
D. (iii) (i) (iv) (ii)
ANS : D

41. Which of the following districts constituted as the Northern Circars in the Madras Presidency?
A. Mustafanagar, Ellore, Kondaveedu, Rajahmundry
B. Rajahmundry, Mustafanagar, Machilipatam, Ellore
C. Mustafanagar, Ellore, Rajahmundry, Chicacole
D. Chicacole, Mustafanagar, Ellore, Kondaveedu
ANS : C

42. The aim of the Cripps Mission was
A. to prevent the Quit India Movement from being launched
B. to persuade Indian leaders to support British war efforts
C. to convince the Congress Ministries to withdraw their resignations
D. to set up a Constitution making body immediately
Ans : *

43. Who wrote ‘Planned Economy for India’
(1936)?
A. R.C. Dutt
B. M. Visvesvarayya
C. N.G. Ranga
D. D.R. Gadgil
ANS : B

44. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason
(R) :
Assertion (A) :
The English introduced Western Education in India.
Reason (R) :
They wanted to make Indians aware of scientific and national advancement.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. (A) is false, but (R) is true.
B. Both (A) and (R) are false.
C. (A) is true and (R) is the most correct explanation of (A).
D. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Ans : *

45. Arrange the following in chronological order and select the correct answer from the codes given below :
(i) Second Anglo-Maratha War
(ii) Third Anglo-Mysore War
(iii) Second Carnatic War
(iv) First Anglo-Sikh War
Codes :
A. (iii) (ii) (i) (iv)
B. (ii) (iii) (iv) (i)
C. (i) (iv) (iii) (ii)
D. (iv) (iii) (i) (ii)
ANS : A

46. Arrange the following in chronological order and select the correct answer from the codes given below :
(i) Mundas Rebellion
(ii) Santhal Rebellion
(iii) Moplah Revolts
(iv) Deccan Riots
Codes :
A. (iv) (i) (iii) (ii)
B. (ii) (iii) (i) (iv)
C. (i) (iv) (ii) (iii)
D. (ii) (iv) (i) (iii)
ANS : D

47. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(a) Gou rakshini Sabha (i) Vivekananda
(b) Rasta Goftar (ii) J.B. Wacha
(c) Sadharan Brahmo Samaj (iii) Dayanand Saraswati
(d) Prabuddha Bharatha (iv) Shivanath Sastri
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iii) (ii) (i) (iv)
B. (ii) (iv) (iii) (i)
C. (iii) (ii) (iv) (i)
D. (i) (iii) (ii) (iv)
ANS : C

48. Arrange the following in chronological order and select the correct answer from the codes given below :
(i) Cripps Mission
(ii) Gandhi-Irwin Pact
(iii) Simon Commission
(iv) Partition of the Country
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (ii) (iii) (iv)
B. (ii) (i) (iv) (iii)
C. (ii) (i) (iii) (iv)
D. (iii) (ii) (i) (iv)
ANS : D

49. Which law under the British regime allowed to imprison people without due trial?
A. Rowlett Act B. Sedition Act of 1870
C. Hindu Code Bill D. Ilbert Bill
ANS : A

50. The beginning of the Great Depression is related to
A. The collapse of Prices in Japan
B. The sudden rise of Price Index in Europe
C. The collapse of Prices in Wall Street
D. Depression in Pacific Ocean region .
ANS : C

Top
error: Content is protected !!