You are here
Home > Previous Papers > History UGC NTA NET JRF Previous Paper 2011 Paper-III

History UGC NTA NET JRF Previous Paper 2011 Paper-III

History UGC NTA NET JRF Previous Paper 2011 Paper-III

1. In which of the following archaeological sites, the evidence of reservoir was found?
A. Lothal B. Kalibangan
C. Banawali D. Chanhudaro
ANS : A

2. Panchajana in Rigveda refers to :
A. Five tribes of Aryans
B. Five tribes of Non-Aryans
C. Five heads of a village
D. Heads of five villages
ANS : A

3. Which among the following denotes the Neolithic period?
A. Kunal B. Lothal
C. Daimabad D. Chirand
ANS : D

4. Who among the following Kings did issue gold coins for the first time in India?
A. Kujula Kadphises B. Vima Kadphises
C. Kanishka D. Chandragupta II
ANS : B

5. Who among the following Kings was the first to issue a long inscription in Sanskrit?
A. Ashoka B. Rudradaman
C. Kharavela D. Gondopharnes
ANS : B

6. Which of the following denotes the Bhukti in the Gupta period?
A. Province B. District
C. Municipal Board D. Village
ANS : A

7. Tarikh-i-Firuz Shahi was written by :
A. Shams-i Siraj Afif
B. Amir Khusrau
C. Mir Khurd
D. Firoz Shah Tughlaq
ANS : A

8. Fawaid u’l Faud compiled by Amir Hasan Ala Sijzi is a record of “Doings and Sayings” of :
A. Khwaja Moinuddin Chishti
B. Shaikh Farid Ganj Shakar
C. Shaikh Salim Chishti
D. Shaikh Nizamuddin Auliya
ANS : D

9. In Sufi terminology Wilayat means :
A. Foreign territory
B. Chief’s territory
C. Spiritual territory
D. Zamindar’s territory
ANS : C

10. Tenth edict issued by Jahangir just after his coronation was related to :
A. Prohibition within his empire
B. Jurisdiction of Jagirdars
C. Treatment of sick subjects at the State’s expenses
D. Prevention of forceful acquisition of one’s house by another
ANS : C

11. Foundation of Jama Masjid of Delhi was laid down by :
A. Emperor Shah Jahan
B. Mahabat Khan
C. Islam Khan
D. Emperor Aurangzeb
ANS : A

12. The office of Amin was created by :
A. Firoz Tughlaq B. Akbar
C. Jahangir D. Shah Jahan
ANS : A

13. Which of the following places was not a Portuguese trading station?
A. Calicut B. Broach
C. Cochin D. Mahe
ANS : D

14. Who among the following had taught the English at Buxar?
A. Mir Jaffar B. Siraj-ud-Daulah
C. Mir Kasim D. Shujauddin UGC-His. (E)-June-11–1
ANS : C

15. When was the Pitt’s India Act passed?
A. 1781 B. 1784
C. 1786 D. 1788
ANS : B

16. Who among the following had founded the Indian Association for the Cultivation of Science?
A. J.C. Bose
B. Meghnad Saha
C. Homi Bhaba
D. Mahendralal Sarkar
ANS : D

17. Where did the Punjabi Ghadrites on board the Kamagata Maru clash with the British army?
A. Bombay B. Calicut
C. Budge Budge D. Calcutta
ANS : C

18. In which of the following years was the Planning Commission of India established?
A. 1935 B. 1947
C. 1950 D. 1951
ANS : C

19. For the Unification of Italy ‘Young Italy’ was formed by :
A. Cavour B. Victor Emmanual
C. Garibaldi D. Mazzini
ANS : D

20. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
The Nishadas, originally aboriginals, were untouchables to the Buddhists.
Reason (R) :
This is in tune with the attitude of the early Brahmanical law-givers.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. (A) is correct, but (R) is incorrect.
B. (A) is incorrect, but (R) is correct.
C. Both (A) and (R) are incorrect.
D. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
ANS : C

21. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Prithviraj III occupies a unique place in Indian history as the last great emperor of Northern India.
Reason (R) :
We know it is evidenced by the contemporary sources.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. (A) is correct, but (R) is false.
B. (A) is false, but (R) is correct.
C. Both (A) and (R) are incorrect.
D. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
ANS : D

22. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Indians established several States in Malay Peninsula during the first five centuries of the Christian era.
Reason (R) :
The archaeological remains do not indicate the existence of flourishing Indian colonies.
In view of the above statements, which one of the following is correct?
Codes :
A. (A) is correct, but (R) is false. (R) is not the correct explanation of (A).
B. (A) is false, but (R) is true.
C. Both (A) and (R) are incorrect.
D. Both (A) and (R) are correct.
ANS : B

23. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
According to Moreland the major portion of India’s export was accounted for textiles.
Reason (R) :
Babur mentions that the cotton cloth among the main merchandise brought from India to Kabul.
In the context of above two statements, which one of the following is correct?
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : C

24. Match the List-I with List-II and choose your answer from the codes given below :
List-I List-II
(State) (Capital)
(a) Nizam Shahi (i) Golkunda
(b) Qutub Shahi (ii) Bijapur
(c) Imad Shahi (iii) Ahmednagar
(d) Adil Shahi (iv) Berar
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iii) (i) (iv) (ii)
B. (ii) (iii) (i) (iv)
C. (i) (ii) (iv) (iii)
D. (iv) (ii) (iii) (i)
ANS : A

25. Match the List-I with List-II and choose your answer from the codes given below :
List-I List-II
(Travellers) (Rulers of Vijayanagar)
(a) Nicolo de-conti (i) Krishnadevaraya
(b) Domingo Paes (ii) Devaraya II
(c) Ferno Nunz (iii) Devaraya I
(d) Abdur Razzak (iv) Achyuta Ray
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iii) (i) (iv) (ii)
B. (i) (iv) (ii) (iii)
C. (iii) (ii) (i) (iv)
D. (ii) (i) (iv) (iii)
ANS : A

26. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Commercialization of agriculture had further differentiated the peasantry.
Reason (R) :
Commercialization of agriculture led to agricultural growth.
In view of the above two statements, which of the following is correct?
Codes :
A. (A) is true, but (R) is false.
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
D. (A) is false, but (R) is correct.
ANS : A

27. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
The peasant movement in India remained isolated and local.
Reason (R) :
Indian agricultural society was complex in structure.
In the context of the two statements which one of the following is correct?
Codes :
A. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
B. (A) is correct, but (R) is false.
C. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
D. Both (A) and (R) are false.
ANS : C

28. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
The Second Five Year Plan marked a shift in favour of heavy industry.
Reason (R) :
Import substitution in this area was considered an imperative for self-reliance.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes :
A. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
B. (A) is correct, but (R) is false.
C. Both (A) and (R) are false.
D. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
ANS : B

29. Arrange the following into chronological order and select the correct answer from the codes given below :
(i) Indica (ii) Rigveda
(iii) Arthashastra (iv) Tripitak
Codes :
A. (i) (iv) (ii) (iii)
B. (ii) (i) (iv) (iii)
C. (iv) (i) (ii) (iii)
D. (ii) (iv) (iii) (i)
ANS : D

30. Arrange the following into chronological order and select the correct answer from the codes given below :
(i) Sriharsha (ii) Magha
(iii) Bharavi (iv) Bhatti
Codes :
A. (i) (ii) (iii) (iv)
B. (ii) (iii) (i) (iv)
C. (iii) (iv) (ii) (i)
D. (iv) (iii) (i) (ii)
ANS : D

31. Arrange the following into chronological order and select the correct answer from the codes given below :
(i) Dharmapal (ii)Mihirbhoja
(iii) Mahendrapal (iv) Vatsraja
Codes :
A. (ii) (iii) (i) (iv)
B. (iii) (i) (iv) (ii)
C. (i) (iv) (ii) (iii)
D. (iv) (i) (ii) (iii)
ANS : C

32. What is the correct sequence of the following buildings ? Point out your answer from the codes given below :
(i) Itimau-d-Daula Tomb
(ii) Humayun’s Tomb
(iii) Mausoleum of Asaf Khan
(iv) Taj Mahal
Codes :
A. (ii) (i) (iii) (iv)
B. (i) (ii) (iv) (iii)
C. (iii) (i) (ii) (iv)
D. (iv) (iii) (i) (ii)
ANS : A

33. Give the correct sequence of the following battles. Choose your answer from the codes given below :
(i) Battle of Kanauj
(ii) Battle of Khanwah
(iii) Third Battle of Panipat
(iv) First Battle of Panipat
Codes :
A. (iv) (ii) (i) (iii)
B. (i) (iii) (ii) (iv)
C. (ii) (i) (iii) (iv)
D. (iii) (iv) (ii) (i)
ANS : A

34. Arrange the following source books in chronological sequence. Point out your answer from the codes as given below :
(i) Khazain-ul Futuh
(ii)Waqa’at-i Mushtaki
(iii) Tabaqat-i Akbari
(iv) Ma’asir-i Jahangiri
Codes :
A. (ii) (iii) (iv) (i)
B. (i) (iii) (ii) (iv)
C. (iv) (iii) (ii) (i)
D. (i) (ii) (iii) (iv)
ANS : D

35. What is the sequence of the foundation of the following institutions?
(i) Sanskrit College in Banaras
(ii) Fort William College
(iii) Calcutta Madarassa
(iv) Asiatic Society of Bengal
Codes :
A. (iii) (iv) (i) (ii)
B. (iii) (iv) (ii) (i)
C. (iv) (iii) (ii) (i)
D. (ii) (iii) (i) (iv)
ANS : A

36. What is the correct sequence of the publication of the following works?
(i) Godan (ii) Anandamath
(iii) Gitanjali (iv) Nil Darpan
Codes :
A. (i) (iii) (iv) (ii)
B. (iii) (iv) (ii) (i)
C. (iv) (ii) (iii) (i)
D. (iv) (ii) (i) (iii)
ANS : C

37. What is the correct historical sequence of the following peasant movements?
(i) Champaran (ii) Eka
(iii) Pabna (iv) Mopala
Codes :
A. (ii) (iii) (i) (iv)
B. (i) (iii) (ii) (iv)
C. (ii) (iii) (iv) (i)
D. (iii) (i) (ii) (iv)
ANS : D

38. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below :
List-I List-II
(River) (Town)
(a) Indus (i) Kalibangan
(b) Ravi (ii) Mohenjodaro
(c) Ghaggar (iii) Ropar
(d) Sutlej (iv) Harappa
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (ii) (iv) (i) (iii)
B. (i) (iii) (ii) (iv)
C. (ii) (iii) (iv) (i)
D. (iii) (i) (ii) (iv)
ANS : A

39. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Carnelian bead (i) Bengal
(b) Copper (ii) Port
(c) Arikamedu (iii) Harappa
(d) Tamralipti (iv) Rajasthan
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (ii) (iii) (i)
B. (iv) (i) (ii) (iii)
C. (iv) (iii) (ii) (i)
D. (iii) (iv) (ii) (i)
ANS : D

40. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Republics (i) Rudradaman
(b) Northern Black Polished Ware (ii) Sixth Century B.C.
(c) Girnar Inscription (iii) Kapilavastu
(d) Sakyas (iv) Gangetic Plain
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (ii) (iv) (iii) (i)
B. (ii) (iv) (i) (iii)
C. (iv) (ii) (i) (iii)
D. (ii) (i) (iv) (iii)
ANS : C

41. Match List-I with List-II and choose your answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Abul Fazl (i) Tarikh-i-Firuz Shahi
(b) Ziauddin Barni (ii) Akbarnama
(c) Abdul Hamid Lahori (iii) Badshahnama
(d) Khafi Khan (iv) Muntkhabab-ul Lubab
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (ii) (iv) (iii)
B. (ii) (i) (iii) (iv)
C. (iii) (i) (ii) (iv)
D. (iv) (ii) (i) (iii)
ANS : B

42. Which of the following pair is not correctly matched?
Emperor No. of Subas
A. Akbar 15
B. Jahangir 15
C. Shah Jahan 18
D. Aurangzeb 24
ANS : D

43. Which of the following event related to Akbar’s reign is not correctly matched?
Event Year
A. Capture of Merta 1562
B. Seize of Asirgarh 1601
C. Conquest of Gondwana 1564
D. Conquest of Orissa 1582
ANS : D

44. Match List-I with List-II and choose your answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) David Arnold (i) Prelude to Partition
(b) David Ludden (ii) The Local Roots of Indian Politics :
Allahabad
(c) David Page (iii) The Congress in Tamil Nadu
(d) C.A. Bayly (iv) An Agrarian History of South India
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (iii) (ii) (i)
B. (ii) (iii) (iv) (i)
C. (iii) (iv) (ii) (i)
D. (iii) (iv) (i) (ii)
ANS : D

45. Match List-I with List-II and choose your answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Naoroji (i) Harijan
(b) Tilak (ii) Drain
(c) Gandhi (iii) Panchasheel
(d) Nehru (iv) Swaraj
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (iii) (ii) (i)
B. (ii) (iv) (i) (iii)
C. (ii) (iv) (iii) (i)
D. (iv) (iii) (i) (ii)
ANS : B

46. Match List-I with List-II and choose your answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Rousseau (i) Socialism
(b) Marc Block (ii) General Will
(c) F. Engels (iii) Sanskritization
(d) M.N. Srinivas (iv) Feudalism
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (ii) (iv) (iii) (i)
B. (ii) (iv) (i) (iii)
C. (iv) (iii) (ii) (i)
D. (ii) (iii) (iv) (i) Directions : Read the following passage carefully and choose the correct answer of the questions that follow :
Yet the millions who rejoiced throughout the subcontinent, thrilled to Nehru’s midnight speech on India’s ‘tryst with destiny’, and made of 15 August an unforgettable experience even for someone who was then only a child, had not been entirely deluded. The Communists in 1948-51 learnt to their cost that the slogan Yeh Azadi Jhuta Hai (‘this freedom is a farce’) cut little ice. Indian freedom was the beginning of a process of decolonization which has proved irresistible, at least so far as political independence is concerned. Far from becoming a puppet of Britain or the U.S.A., India under Nehru did gradually develop an independent foreign policy, based on the then-novel concept of non-alignment and friendship with socialist countries and the emerging Third World. A broadly democratic constitution was promulgated in January 1950–despite many limitations, a big advance on British Indian Institutions which had avoided universal suffrage till the very end. Princes and zamindars were gradually eased out, land ceilings imposed (though seldom implemented), the old ideal of linguistic recoganization of States was achieved in 1956, basic industries were built up through planned development of a public sector, and food production increased considerably in sharp contrast to the near-stagnation of the first half of the century.
ANS : B

47. What does the ‘tryst with destiny’ actually refer to?
A. Nehru’s inaugural speech in the Parliament
B. Celebration of 15th August, 1947
C. Independence of India
D. None of the above
ANS : C

48. Why did the Communist slogan fail?
A. It was misconceived.
B. Communist suffered persecution.
C. Post-colonial developments did not justify it.
D. None of the above.
ANS : A

49. How did democratic India emerge?
A. Through the development of the democratic state and polity.
B. Through the development of democratic institutions.
C. Through the introduction of the universal suffrage.
D. None of the above.
ANS : A

50. How was Free India reorganized?
A. Through linguistic reorganisation of States.
B. Through the development of industries and agriculture.
C. Through rebuilding Indian States and economy.
D. None of the above.
ANS : A

Top
error: Content is protected !!