You are here
Home > Previous Papers > History UGC NTA NET JRF Previous Paper 2011 Paper-II

History UGC NTA NET JRF Previous Paper 2011 Paper-II

History UGC NTA NET JRF Previous Paper 2011 Paper-II

1. Which of the following games was known to the people of the Indus Valley?
A. Chariot racing B. Game of dice
C. Polo D. Horse riding
ANS : B

2. Which of the following did Mahavira the real founder of Jainism-belong to?
A. Jnatrika tribe B. Malla tribe
C. Lichchhavi tribe D. Sakya tribe
ANS : A

3. In which of the following Asokan inscriptions the Brahmi script was not used?
A. Saranath B. Shahbazgarhi
C. Dhauli D. None of the above
ANS : B

4. The Neolithic people had their settlements in :
A. Quartzite rocks
B. Granite rocks
C. Natural rocks
D. Houses of burnt bricks
ANS : C

5. On which archaeological site the evidence of fire cult was found?
A. Hastinapur B. Alamgirpur
C. Kaushambi D. Lothal
ANS : D

6. In which of the following years the Numismatic Society of India was established at Allahabad?
A. 1908 B. 1910
C. 1912 D. 1914
ANS : B

7. Chachnama is a history of Sind and was originally written in :
A. Persian language B. Hebrew language
C. Arabic language D. Sanskrit language
ANS : C

8. Mohd. bin Tughlaq and Emperor Akbar used to drink the water of which of the following rivers?
A. Yamuna river B. Ghaghra river
C. Ganga river D. Indus river
ANS : C

9. Amir Khusrau is known to have innovated musical instrument :
A. Violin B. Tabla
C. Guitar D. Sitar
ANS : D

10. The marble stone used in the construction of Taj Mahal was brought from :
A. Amber B. Aurangabad
C. Kishangarh D. Makrana
ANS : D

11. Arrange the following events in chronological order using the codes given below :
(i) Battle of Panipat I
(ii) Battle of Haldighati
(iii) Battle of Buxar
(iv) Battle of Dharmat
Codes :
A. (i), (ii), (iv), (iii)
B. (i), (iv), (iii), (ii)
C. (i), (ii), (iii), (iv)
D. (i), (iii), (ii), (iv)
ANS : A

12. Who among the following Indian rulers had first opposed the Portuguese?
A. Krishnadeva Raya B. Pulakeshin II
C. Akbar D. Zamorin
ANS : D

13. Who among the following did issue the dastak?
A. Mughal Emperor
B. Nawab of Bengal
C. Governor of Fort William
D. Diwan of Bengal
ANS : A

14. Muzaffar Jung, the Nizam of Hyderabad, had granted territorial concessions to :
A. Portuguese B. Dutch
C. French D. English UGC History (E) June’12/Dec.11-3-II
ANS : C

15. Who among the following did start the Ryotwari Settlement in Madras?
A. Thomas Munroe
B. Alexander Reed
C. Mountstuart Elphinstone
D. Henry Dundas
ANS : A

16. ‘Mein Kampf’ was written by :
A. Adolf Hitler B. Mussolini
C. General Franco D. Ottovon Bismarck
ANS : A

17. Which of the following was the Nehru-
Mahalanobis strategy associated with?
A. National Planning Committee
B. Bombay Plan
C. First Five Year Plan
D. Second Five Year Plan
ANS : D

18. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
The early Aryan settlers were engaged in taking possession of the land of the seven rivers represented by the Indus and its tributaries.
Reason (R) :
We noticed conflict between various Aryan tribes.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. (A) is correct, but (R) is false.
B. (A) is false, but (R) is true.
C. Both (A) and (R) are incorrect.
D. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
ANS : D

19. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
The Indo-Roman Trade relations declined during 3rd-4th century A.D.
Reason (R) :
Increasing Brahmin supremacy put a riddle on sea journey.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. (A) is correct, but (R) is false.
B. (A) is false, but (R) is correct.
C. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
D. Both (A) and (R) are incorrect.
ANS : A

20. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
India is bounded on the North by the Himalayas and on the South, East and West by the open sea.
Reason (R) :
Thus India is cut off from the rest of the world.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. (A) is correct, (R) is false.
B. (A) is false, but (R) is correct.
C. Both (A) and (R) are incorrect.
D. Both (A) and (R) are correct.
ANS : A

21. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Akbar wanted to establish friendship with the Rajputs.
Reason (R) :
The Mughal links with Central Asia having been snapped, Akbar had to make friendship alliance in India.
In the context of above two statements, which one of the following is correct?
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : C

22. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Malabar pepper was one of the most important items of export from India during the period of Akbar.
Reason (R) :
The producing regions and principal exporting ports in South India were well outside of Akbar’s empire.
In the context of above two statements, which one of the following is correct?
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : C

23. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
The Portuguese had introduced violence in Asian waters.
Reason (R) :
The Portuguese motive was to control major sea lanes of Asian trade.
In view of the above two statements, which of the following is correct?
Codes :
A. (A) is false, but (R) is true.
B. (A) is true, but (R) is false.
C. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
D. Both (A) and (R) are true, but (R) does not explain (A).
ANS : C

24. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Western education had an important role in the evolution of Indian Nationalism.
Reason (R) :
Western education produced a critical public discourse conducive to its growth.
In the context of above two statements, which one of the following is correct?
Codes :
A. (A) is correct, but (R) is wrong.
B. Both (A) and (R) are correct, but (R) does not explain (A).
C. Both (A) and (R) are wrong.
D. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
ANS : D

25. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
De-industrialization was uniform neither over space nor over the time period.
Reason (R) :
The artisan production did not conform to a particular pattern.
In the context of the above two statements, which of the following is correct?
Codes :
A. Both (A) and (R) are false.
B. Both (A) and (R) are true, but (R) does not explain (A).
C. (A) is false, but (R) is true.
D. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
ANS : D

26. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
The Partition in 1947 led to large-scale displacement of population.
Reason (R) :
The Partition in 1947 was illconceived and irrational.
In the context of the above two statements, which of the following is correct?
Codes :
A. (A) is true, but (R) is false.
B. Both (A) and (R) are true and (R) explains
(A).
C. Both (A) and (R) are true, but (R) does not fully account for (A).
D. Both (A) and (R) are false.
ANS : B

27. Arrange the following into historical sequence and select the correct answer from the codes given below :
(i) Chalcolithic age
(ii) Iron age
(iii) Bronze age
(iv) Stone age
Codes :
A. (iii), (ii), (i), (iv)
B. (ii), (i), (iv), (iii)
C. (iv), (i), (iii), (ii)
D. (iv), (ii), (i), (iii)
ANS : C

28. Arrange the following into historical sequence and select the correct answer from the codes given below :
(i) Greeks
(ii) Romans
(iii) Sakas
(iv) Parthians
Codes :
A. (iv), (iii), (i), (ii)
B. (ii), (i), (iii), (iv)
C. (iii), (iv), (i), (ii)
D. (iv), (i), (iii), (ii)
ANS : B

29. Arrange the following Gods in order of their importance in the Rig Vedic Society and choose your answer from codes given below :
(i) Agni
(ii) Varuna
(iii) Indra
(iv) Marut
Codes :
A. (ii), (i), (iii), (iv)
B. (iii), (i), (ii), (iv)
C. (iv), (ii), (i), (iii)
D. (i), (ii), (iii), (iv)
ANS : B

30. Arrange in chronological sequence the following travellers’ visit to India :
(i) Bernier
(ii) Ibn Batuta
(iii) Hiuen Tsang
(iv) William Hodges
A. (iii), (ii), (i), (iv)
B. (ii), (iii), (iv), (i)
C. (iv), (ii), (iii), (i)
D. (i), (iii), (iv), (ii)
ANS : A

31. What is the correct chronological sequence of the following Bhakti saints?
(i) Chaitanya
(ii) Ramanuja
(iii) Tukaram
(iv) Namdev
Codes :
A. (i), (iii), (ii), (iv)
B. (iv), (ii), (iii), (i)
C. (ii), (iv), (i), (iii)
D. (iii), (ii), (i), (iv)
ANS : C

32. What is the correct sequence of the following events related to Shivaji?
(i) Treaty of Purandhar
(ii) First Plunder of Surat
(iii) Coronation
(iv) Visit to Agra
A. (ii), (i), (iv), (iii)
B. (i), (iii), (ii), (iv)
C. (iii), (iv), (i), (ii)
D. (iv), (iii), (ii), (i)
ANS : A

33. English East India Company was established in the :
A. Early Fifteenth Century
B. Early Sixteenth Century
C. Late Sixteenth Century
D. Early Seventeenth Century
ANS : C

34. Arrange the following Viceroys in historical order :
(i) Northbrook
(ii) Dufferin
(iii) Lytton
(iv) Mayo
(v) Ripon
Codes :
A. (ii), (iii), (iv), (v), (i)
B. (iv), (i), (iii), (v), (ii)
C. (iv), (i), (v), (iii), (ii)
D. (ii), (iii), (iv), (i), (v)
ANS : B

35. Arrange the following wars in chronological order using the codes given below :
(i) First Burma War
(ii) First Anglo-Afghan War
(iii) First Anglo-Maratha War
(iv) First Anglo-Sikh War
Codes :
A. (iii), (i), (iv), (ii)
B. (iv), (iii), (ii), (i)
C. (iii), (ii), (i), (iv)
D. (iii), (i), (ii), (iv)
ANS : D

36. Arrange the following organisations by the year of their foundation :
(i) British Indian Association
(ii) Poona Sarvajanik Sabha
(iii) Madras Mahajan Sabha
(iv) Indian Association
Codes :
A. (i), (ii), (iv), (iii)
B. (i), (ii), (iii), (iv)
C. (ii), (iii), (iv), (i)
D. (i), (iii), (iv), (ii)
ANS : A

37. Arrange the following societies by the year of their foundation; and select the answer from using the codes given below :
(i) Indian Association for the Cultivation of Science
(ii) Society for the Acquisition of General Knowledge
(iii) Bihar Scientific Society
(iv) Aligarh Scientific Society
Codes :
A. (i), (iii), (iv), (ii)
B. (ii), (iv), (iii), (i)
C. (iv), (iii), (i), (ii)
D. (ii), (iv), (i), (iii)
ANS : B

38. Match the List-I with List-II and choose your answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Srauta Sutras (i) Sacred and secular law and administration
(b) Grihya Sutras (ii) Rules for the performance of the great sacrifices
(c) Dharma Sutras (iii) Directions for the simple ceremonies of daily life
(d) Sulva Sutras (iv) Rules for the measurement and building a place of sacrifice and the fire altars
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (ii) (iii) (iv)
B. (iii) (ii) (iv) (i)
C. (iv) (iii) (ii) (i)
D. (ii) (iii) (i) (iv)
ANS : D

39. Match List-I with List-II and choose your answer from the codes given below :
List-I List-II
(Author) (Book)
(a) Kautilya (i) Smriti
(b) Bhadrabahu (ii) Mahabhashya
(c) Katyayana (iii) Kalpa Sutra
(d) Patanjali (iv) Arthashastra
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (iii) (i) (ii)
B. (iii) (ii) (i) (iv)
C. (i) (ii) (iii) (iv)
D. (iv) (ii) (i) (iii)
ANS : A

40. Match List-I with List-II and choose your answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Gita Govinda (i) Bilhana
(b) Parishishtaparvam (ii) Somadeva
(c) Kathasaritsagara (iii) Hemachandra
(d) Vikramankadeva- (iv) Jayadeva charita
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (ii) (iii) (iv)
B. (iv) (iii) (ii) (i)
C. (iii) (iv) (ii) (i)
D. (ii) (iii) (iv) (i)
ANS : B

41. Match List-I of travellers with List-II of the rulers, visiting India during the period of the latter. Point out answer from the codes :
List-I List-II
(Traveller) (Ruler)
(a) Ibn Batuta (i) Mohd. bin Tughlaq
(b) Sir Thomas Roe (ii) Shah Jahan
(c) Peter Mundy (iii) Jahangir
(d) Bernier (iv) Aurangzeb
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (iii) (ii) (iv)
B. (i) (ii) (iv) (iii)
C. (iii) (i) (iv) (ii)
D. (iv) (i) (iii) (ii)
ANS : A

42. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Zahiruddin (i) Akbar
(b) Jalaluddin (ii) Babur
(c) Nooruddin (iii) Aurangzeb
(d) Alamgir (iv) Jahangir
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (iii) (ii) (iv)
B. (ii) (i) (iv) (iii)
C. (i) (ii) (iv) (iii)
D. (iv) (ii) (iii) (i)
ANS : B

43. Match List-I with List-II and choose your answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) T.B. Macaulay (i) Permanent Settlement
(b) John Shore (ii) Congress
(c) Elijah Impey (iii) Education
(d) A.O. Hume (iv) Supreme Court
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iii) (i) (iv) (ii)
B. (ii) (iii) (i) (iv)
C. (iii) (ii) (i) (iv)
D. (iii) (iv) (i) (ii)
ANS : A

44. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(Author) (Work)
(a) R.C. Dutt (i) Social Background of Indian Nationalism
(b) R.J. Moore (ii) Elite Conflict in a Plural Society
(c) A.R. Desai (iii) Economic History of India
(d) H.J. Broomfield (v) The Crisis of Indian Unity
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iii) (iv) (i) (ii)
B. (iii) (iv) (ii) (i)
C. (iii) (ii) (i) (iv)
D. (i) (iii) (iv) (ii)
ANS : A

45. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(Movement) (Region)
(a) Prati Sarkar (i) Bihar
(b) Chasi-mulia Raj (ii) Bengal
(c) Ulgulan (iii) Maharashtra
(d) Tamralipta Jatiya Sarkar (iv) Orissa
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (ii) (i) (iii) (iv)
B. (iii) (iv) (i) (ii)
C. (i) (ii) (iii) (iv)
D. (iii) (iv) (ii) (i)
ANS : B

46. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(Leaders) (Organisation)
(a) C.R. Das (i) Krishak Praja Party
(b) S.N. Banerjee (ii) Poona Sarvajanik Sabha
(c) A.K. Fazlul Haq (iii) Indian Association
(d) G.K. Gokhale (iv) Swaraj Party
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (ii) (iii) (iv)
B. (iv) (iii) (ii) (i)
C. (ii) (iii) (iv) (i)
D. (iv) (iii) (i) (ii)
Directions (Qs. 47-50) :
Read the following passage carefully and choose the correct answer of the questions that follow :
Hegel’s philosophy bridged the chasm separating Christian scholars and secular philosophers. He provided enough God to satisfy liberal Christians and an emphasis on reason that appeased the rationalists. In the process, he established new paradigms that swept through academia. His macro-historical approach widened the sphere of historical studies. It illustrated the benefits of expanding the studies that had hitherto been limited to political history and biographical works. New possibilities in social history were avidly accepted by the next generation of historians, including Karl Marx. Efforts were made to link separate histories into an all-encompassing world history. Hegel’s division of history into four great epochs (the Oriental, the Greek, the Roman, and the German) convinced many historians that different eras and cultures were fundamentally dissimilar and had to be evaluated within their own contexts and in recognition of the specific “needs of that age.” Hegel’s insistence that motives often differed from those professed, led to a more critical appraisal of source materials. Actions, motives, and repercussions were increasingly scrutinized for consistency, and casual relationships became more and more important. The dialectic model had less immediate impact, but in later generations it has become a staple tenet in many historical interpretations.
ANS : D

47. How did Hegel try to bridge the gap between Christian Scholars and Secular Philosophers?
A. By establishing new paradigm that swept through academia.
B. Provided enough God to satisfy liberal Christians and emphasis on reason that appeased the rationalists.
C. Emphasizing on reason only.
D. Emphasizing on the Christian Philosophy.
ANS : B

48. In Hegel’s time in which two spheres historical writings were limited and he was not satisfied with those :
A. Limited to Christian History
B. Limited to Secular History
C. Limited to Political and Biographical works
D. None of the above
ANS : C

49. Hegel expanded history writings by emphasizing on one of the following :
A. Economic History
B. Religious History
C. History of Science and Technology
D. Social History
ANS : D

50. In Hegel’s words motives differ from those professed, but to understand this one requires to :
A. Have more critical appraisal of source material
B. Try to identify motives
C. Actions are to be underlined
D. None of the above
ANS : A

Top
error: Content is protected !!