You are here
Home > Previous Papers > English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper November-2017

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper November-2017

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper November-2017

1. In Frances Burney’s novel, Evelina, the eponymous heroine comes out in society in two locations. They are:
(a) Bath (b) Bristol
(c) Leeds (d) London The right combination according to the code is :
A. (a) and (b) B. (b) and (c)
C. (a) and (d) D. (b) and (d)
Ans: (D)

2. Which of the following lines by Shakespeare is repeated several times in Virginia Woolf’s novel Mrs. Dalloway?
A. “If music be the food of love, play on”.
B. “Fear no more the heat of the sun, Nor the furious winter’s rages”.
C. “Those are pearls that were his eyes”.
D. “There is a tide in the affairs of man”.
Ans: (B)

3. Identify the important theatres of the Elizabethan period:
(a) Peacock (b) Globe
(c) Swan (d) Grand The right combination according to the code is:
A. (a) and (b) B. (b) and (c)
C. (b) and (d) D. (a) and (d)
Ans: (B)

4. In which poem does Matthew Arnold express the dilemma of:
“Wandering between two worlds, one dead, The other powerless to be born”?
A. Self-Dependence
B. Stanzas from the Grande Chartreuse
C. To a Republican Friend
D. Dover Beach
Ans: (B)

5. Who made the comment that, “All modern American literature comes from one book by Mark Twain called Huckleberry Finn”?
A. Henry James B. William Faulkner
C. Jack London D. Ernest Hemingway
Ans: (D)

6. The Emblem is a poetic genre containing a symbolic picture with a text and a verse exposition popular in the early 17th century.
Who popularised this kind of poetry through the work Emblems [1635]?
A. Robert Southwell B. Francis Quarles
C. John Davies D. Joseph Sylvester
Ans: (B)

7. Which Byron work begins thus:
“I want a hero : an uncommon want, when every year and month sends forth a new one ………” ?
A. Beppo B. Cain
C. Manfred D. Don Juan
Ans: (D)

8. The title of Sir Thomas Browne’s famous treatise, Religio Medici means:
A. Religion of a Doctor
B. Religion of Magician
C. Religion of Divinity
D. Religion of Meditation
Ans: (A)

9. Which among the following recent novels is a retelling of Sophocles’s Antigone?
A. Kamila Shamsie, Home Fire
B. Fiona Mozley, Elmet
C. Zadie Smith, Swing Time
D. Mohsin Hamid, Exit West
Ans: (A)

10. Identify the two important works of Paul de Man from the following list:
(a) Blindness and Insight
(b) Allegories of Reading
(c) Theoretical Essays
(d) Criticism and Ideology The right combination according to the code is:
A. (a) and (b) B. (a) and (c)
C. (b) and (c) D. (b) and (d)
Ans: (A)

11. Samuel Johnson denounced the metaphysical poets saying, “About the beginning of the seventeenth century appeared a race of writers that may be termed the metaphysical poets”.
In the biography of which of the following poets in his Lives of Poets did Johnson make this remark?
A. John Dryden B. Thomas Parnell
C. Abraham Cowley D. Alexander Pope
Ans: (C)

12. The terms of the contract are not disagreeable to me.
The above sentence contains an example of:
A. enumeratio B. litotes
C. anaphora D. metonymy
Ans: (B)

13. Who is the author of the following lines?
“To see a World in a Grain of Sand And a Heaven in a Wild Flower Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an hour…”.
A. Thomas Gray B. William Blake
C. William Collins D. William Cowper
Ans: (B)

14. In Women in Love what is Winifred’s pekinese dog called?
A. Bismarck B. Looloo
C. Lucky D. Buddy
Ans: (B)

15. Which of the following New Critics put forward the idea of the ‘heresy of paraphrase’?
A. Allen Tate B. Cleanth Brooks
C. W.K. Wimsatt D. Monroe C Beardsley
Ans: (B)

16. Edmund Spenser’s Colin Clout’s Come Home Again is a fine example of:
A. carpe diem B. sonnet sequence
C. georgic poetry D. pastoral eclogue
Ans: (D)

17. In An Essay of Dramatic Poesy whom does John Dryden refer to as “the most learned and judicious Writer which any Theater ever had”?
A. John Webster
B. Christopher Marlowe
C. Ben Jonson
D. William Shakespeare
Ans: (C)

18. This Australian poet was raised in New South Wales and grew up in rural Australian landscape. In 1946, she published her first book of poems. In 1962, she became cofounder and president of the Wild Life Preservation Society of Queensland and served as its president several times thereafter. Identify the poet.
A. Dorothy Hewett B. Nettie Palmer
C. Judith Wright D. Amy Witting
Ans: (C)

19. Aphra Behn’s Oroonoko is set in ………… .
A. Surinam B. Abyssinia
C. Egypt D. Assyria
Ans: (A)

20. Who published the first collected edition of Gerard Manley Hopkins’s poems in 1918?
A. Robert Bridges B. Coventry Patmore
C. John Betjeman D. Stephen Spender
Ans: (A)

21. Samuel Richardson named his heroine Pamela after one of the characters in ………….. .
A. Edmund Spenser’s Faerie Queene
B. William Shakespeare’s Venus and Adonis
C. Philip Sidney’s Arcadia
D. Geoffrey Chaucer’s Canterbury Tales
Ans: (C)

22. Pinter once admitted that he first became aware of the dramatic power of the pause from seeing a popular American comedian. Which one?
A. Bob Hope B. W.C. Fields
C. Jack Benny D. Charlie Chaplin
Ans: (C)

23. Charles Dickens’s Bleak House is pointedly critical of England’s:
A. Privy Council B. Court of Appeal
C. Court of Chancery D. Military courts
Ans: (C)

24. Which of the following is NOT true of the ideal state in Thomas More’s Utopia?
A. Personal property, money and vice are effectively abolished.
B. The root causes of crime, ambition and political conflict, are eliminated.
C. There is only one religion guided by the principle of a benevolent Supreme Being.
D. Its priesthood, which includes some women, is limited in number.
Ans: (C)

25. Which character created by Coleridge makes the following account of her harrowing experience?
“Five warriors seized me yestermorn, Me, even me, a maid forlorn :
They choked my cries with force and fright, And tied me on a palfrey white”.
A. Geraldine
B. Christabel
C. Christabel’s mother
D. The maid who appeared in Christabel’s dream
Ans: (A)

26. Which novel of Thomas Hardy begins with the sombre description of Egdon Heath?
A. Jude the Obscure
B. The Return of the Native
C. Far from the Madding Crowd
D. Under the Greenwood Tree
Ans: (B)

27. The metrical form of Gower’s Confessio Amantis is:
A. iambic pentameter
B. anapestic trimeter
C. octosyllabic couplets
D. trochaic tetrameter
Ans: (C)

28. What happens to the lock of hair at the end of Alexander Pope’s The Rape of the Lock?
A. It is given back to its rightful owner.
B. It is preserved in a monument.
C. It turns into a star.
D. It is presented to the poet as a token of gratitude.
Ans: (C)

29. The Bard. The Iron Lady. The King.
The above are examples of:
A. anacoluthon B. aposiopesis
C. asyndenton D. antonomasia
Ans: (D)

30. Which of the following novels by Margaret Atwood depicts the historical event of the notorious murders committed in 1843?
A. The Blind Assassin B. Alias Grace
C. Cats Eye D. Oryx and Crake
Ans: (B)

31. Which of the following poems by W.B. Yeats repudiates the sensual world in favour of “the artifice of eternity”?
A. Under Ben Bulben
B. Among School Children
C. Sailing to Byzantium
D. After Long Silence
Ans: (C)

32. Which of the following characters in Moby Dick falls overboard and turns insane as a result?
A. Pip B. Queequeg
C. Starbuck D. Tashtego
Ans: (A)

33. Which of the following poems by Seamus Heaney is dedicated to the Irish poet Paul Muldoon?
A. The Loaning B. The Sandpit
C. A Migration D. Widgeon
Ans: (D)

34. In William Golding’s Lord of the Flies which of the following characters is put to death?
A. Piggy B. Ralph
C. Simon D. Jack
Ans: (B)

35. In Canterbury Tales who has a red face full of sores?
A. the Summoner B. the Shipman
C. the Yeoman D. the Reeve
Ans: (A)

36. The pace of speech is called:
A. syllable B. loudness
C. tempo D. pitch
Ans: (C)

37. Match the title with the author:
(a) Sexual Politics (i) Mary Ellman
(b) A Literature of Their Own (ii) Elaine Showalter
(c) Thinking About Women (iii) Helene Cixous
(d) The Laugh of the Medusa (iv) Kate Millet
Code:
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (iii) (i) (ii)
B. (iv) (ii) (i) (iii)
C. (iii) (iv) (i) (ii)
D. (iv) (i) (ii) (iii)
Ans: (B)

38. Which of the following historical events does Tennyson’s poem “The Charge of the Light Brigade” describe?
A. The Battle of Hastings
B. The Wars of the Roses
C. The Battle of Waterloo
D. The Crimean War
Ans: (D)

39. Northrop Frye’s influential work, Anatomy of Criticism includes, as the subtitle indicates, four essays. Which of the following is NOT one among them?
A. Archetypal Criticism : Theory of Myths
B. Typological Criticism: Theory of Types
C. Historical Criticism : Theory of Modes
D. Ethical Criticism : Theory of Symbols
Ans: (B)

40. In Robert Browning’s “Andrea del Sarto”, with which of the following painters does Andrea NOT compare himself with?
A. Michelangelo B. Leonardo da Vinci
C. Rembrandt D. Raphael
Ans: (C)

41. In Jonathan Swift’s Gullivers Travels Gulliver refers to William Dampier, the famous writer of two voyages, as:
A. master B. brother
C. cousin D. uncle
Ans: (C)

42. Who among the following is NOT a character in Pride and Prejudice?
A. Mr. Darcy B. Miss Bingley
C. Miss Bates D. Mr. Collins
Ans: (C)

43. “All the world’s a stage, And all the men and women merely players”, occurs in Shakespeare’s As You Like It. Which character says the line?
A. Jacques
B. Celia
C. Rosalind
D. Touchstone
Ans: (A)

44. Which of the following rivers are mentioned in Andrew Marvell’s poem “To His Coy Mistress”?
A. Thames and Rhine
B. Thames and Ganges
C. Ganges and Humber
D. Thames and Humber
Ans: (C)

45. “The truth, the whole truth, and nothing but the truth”.
The above is an example of:
A. ploce B. epizeuxis
C. plurisignation D. diaeresis
Ans: (A)

46. Which of the following images is NOT part of W.H. Auden’s poem “In Memory of W.B.
Yeats”?
A. Mercury sinking in the mouth of the dying day
B. Wolves running through evergreen forests
C. Silence invading the suburbs
D. Memory scattering like the beads
Ans: (D)

47. Who among the following is the author of Steps to the Temple?
A. John Donne B. Richard Crashaw
C. George Herbert D. Henry Vaughan
Ans: (B)

48. Match the character with the work:
(a) Jim Dixon (i) Room at the Top
(b) Jimmy Porter (ii) Hurry on Down
(c) Joe Lampton (iii) Look Back in Anger
(d) Charles Lumley (iv) Lucky Jim
Code:
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (iii) (i) (ii)
B. (iv) (iii) (ii) (i)
C. (iii) (iv) (i) (ii)
D. (iii) (i) (ii) (iv)
Ans: (A)

49. In the opening book of The Prelude Wordsworth mentions famously that he was “fostered alike by ……….. and ………….. ”.
Pick out the right pair.
(a) nature (b) fear
(c) imagination (d) beauty The right combination according to the code is:
A. (a) and (c) B. (d) and (b)
C. (d) and (c) D. (a) and (d)
Ans: (B)

50. The title of Ngugi wa Thiong’o’s Petals of Blood is derived from a poem by Derek Walcott. Identify the poem.
A. A Far Cry from Africa
B. The Swamp
C. Goats and Monkeys
D. Midsummer
Ans: (B)

1. This Byron work revolves around a wife whose husband is presumed lost at sea and she takes a lover in his absence. Everybody behaves agreeably on the husband’s return. Byron’s technical skills in verse is in display here as the work counterpoints the colloquial and the formal. Identify the work:
A. Manfred
B. Don Juan
C. Beppo
D. The Bride of Abydos
Ans: (C)

2. Who is the author of the poem, “Our Casuarina Tree”?
A. Sarojini Naidu
B. Toru Dutt
C. Rabindranath Tagore
D. Kamala Das
Ans: (B)

3. In this Jacobean play the Black King and his men, representing Spain and the Jesuits, are checkmated by the White Knight, Prince Charles. This political satire drew crowds to the Globe Theatre until the Spanish ambassador protested and James I suppressed the play. Identify the play:
A. The Wonderful Yeare
B. A Game at Chess
C. A King and No King
D. The Knight of the Burning Pestle
Ans: (B)

4. Frederic Jameson associated postmodern culture with ……………. capitalism.
A. market B. monopoly
C. imperialist D. multinational
Ans: (D)

5. Early in Evelyn Waugh’s A Handful of Dust, while Tony and his young son, John Andrew, walk to the church, John tells his father a story he has heard from the stable manager, Ben about a mule “who had drunk his company’s rum ration” in the First World War and subsequently died. What is the mule named?
A. Peppermint B. Dopey
C. Dynamo D. Pookey
Ans: (A)

6. The Oxford English Dictionary was published in twelve volumes with its current title in the year:
A. 1928 B. 1930
C. 1933 D. 1915
Ans: (C)

7. The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman is notorious for its many digressions across nine volumes and its failure to deliver a complete autobiography. In which volume does Tristram Shandy finally recount his birth?
A. Volume III B. Volume V
C. Volume VIII D. Volume IX
Ans: (A)

8. Miguel de Cervantes’s inimitable Don Quixote, foreshadows metafictional moorings when the novelist,
(a) says that the first chapters of the narrative are recreated from the Archive of La Mancha
(b) says that it is a faithful rendering of a Catalan text in Spanish
(c) says that part of it has been translated from the Arabic by the Moorish author Cide Hamete Benengeli
(d) says that he is rewriting the history of a medieval knight altering the heroic vein with a farcical mode The right combination according to the code is:
A. (a) and (b) B. (b) and (c)
C. (a) and (c) D. (b) and (d)
Ans: (C)

9. In his theory of Mimesis, Plato says that all art is mimetic by nature; art is an imitation of life. To argue his case he gives the example of a:
A. cloud B. chair
C. tree D. river
Ans: (B)

10. The translation of Gita into English in 1784 called Bhagavad-Gita marked, in William Jones’s opinion, an “event that made it possible for the first time to have a reliable impression of Indian Literature”. Who was the translator?
A. Charles Wilkins B. H.J. Colebrooke
C. Rammohan Roy D. Nathaniel Halhed
Ans: (A)

11. One of the plays among the following contains the characters Coll, Gib, Dan and Mak.
Identify the play:
A. Everyman
B. The Castle of Perseverance
C. The Second Shepherd’s Play
D. The Marshals
Ans: (C)

12. Tereza, in Milan Kundera’s novel The Unbearable Lightness of Being, troubled by Tomas’s promiscuity, falls an easy prey to jealousy, fear and nightmares. Which of the following are the terrible dreams she has?
(a) She dreams of cats attacking her.
(b) She dreams of wolves attacking her.
(c) She dreams that she is dead and buried in a common grave where she lies with the corpses of strangers.
(d) She dreams that she is dead, stripped of her clothes and plagued by other naked corpses.
The right combination according to the code is:
A. (a) and (c) B. (a) and (d)
C. (b) and (c) D. (b) and (d)
Ans: (B)

13. The opening lines of Wordsworth’s “Immortality Ode”:
“There was a time when meadow, grove, and stream, The earth, and every common sight, To me did seem Apparelled in celestial light The glory and freshness of a dream”, closely resembles Coleridge’s lines:
“There was a time when earth, and sea, and skies, The bright green vale, and the forest’s dark recess, With all things, lay before mine eyes In steady loveliness”.
Identify the Coleridge poem:
A. Fears In Solitude
B. The Mad Monk
C. To William Wordsworth
D. Dejection : An Ode
Ans: (B)

14. Christina Rossetti’s “Goblin Market”, a rare blend of allegory and fairytale world presents the story of two sisters, Laura and Lizzie.
Which of the following is NOT true about the enchanted world that the poem unravels?
A. Laura buys fruits from the goblins in exchange of her “golden lock” of hair and a “tear more rare than pearl”
B. Jeanie, a girl who ate the goblins’ fruits, “pined away” and “sought them by night and day”
C. Laura, who goes to the market again, does not see the goblins but hears only “their shrill cry piercing the air”
D. Laura’s hair “grew thin and grey” and she wanes like the full moon to “swift decay”
Ans: (C)

15. In which of these prisons is Defoe’s character, Moll Flanders born?
A. Gatehouse B. King’s Bench
C. Newgate D. Ludgate
Ans: (C)

16. In which poem does Judith Wright lament the erasure of native culture in the following lines?
“The song is gone; the dance Is secret with the dancers in the earth, The ritual useless, and the tribal story Lost in an alien tale”.
A. The Five Senses B. Legend
C. Bullocky D. Bora Ring
Ans: (D)

17. Years before, Winston Smith, the protagonist of George Orwell’s dystopia, Nineteen Eighty-
Four
got an evidence of the party’s dishonesty.
What is it?
A. Emmanuel Goldstein’s confession that he is a party operative; not an enemy of the party.
B. O’Brien’s diary entry hinting at the nonexistence of Big Brother.
C. A photograph which proves that some citizen accused of a crime was out of the country while it was committed.
D. A colleague’s revelation that the Inner Party members have systematically destroyed all historical documents and created false documents.
Ans: (C)

18. The Indian Queen is:
A. a heroic tragedy in rhymed couplets by John Dryden
B. a long poem in free verse by Keki Daruwalla
C. an autobiography of an Indian princess in exile
D. a fictional account of the Life of Maharani Gayatri Devi
Ans: (A)

19. In J.M. Coetzee’s Disgrace David Lurie is working on an opera on the life of one of the Romantic poets. Who is the poet?
A. Blake B. Shelley
C. Byron D. Coleridge
Ans: (C)

20. Assertion (A): There is no unity or absolute source of the myth.
Reason (R): The focus or the source of the myth are always shadows and virtualities which are elusive, unactualizable, and nonexistent in the first place. Any search for the discursive unity in the myth is, therefore, misplaced.
In the context of the above statements:
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
C. (A) is true, but (R) is false
D. (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)

21. Which of the following landscapes of England figures prominently in the poetry of Ted Hughes?
A. Cornish cliffs B. Dorset moors
C. Yorkshire moors D. Chesil Beach
Ans: (C)

22. The title of M.C. Chagla’s autobiography is:
A. Memoirs of my Working Life
B. Without Fear or Favour
C. Roses in December
D. The Pen as My Sword
Ans: (C)

23. Who/Which among the following gave the expression, “a leopard can’t change its spots,” to English language?
A. The King James Bible
B. Geoffrey Chaucer
C. Shakespeare
D. The Royal Society
Ans: (A)

24. Which of the following is NOT true about Albert Camus’s novel, The Plague?
A. Dr. Rieux describes the phenomenon of dying rats using the metaphors of disease, especially the bubonic plague.
B. Paneloux interprets the plague in his first sermon as a sign of the Apocalypse.
C. M. Michel is the first victim of the plague.
D. Tarrou thinks that the plague symbolizes human indifference.
Ans: (B)

25. John Lydgate begins his Siege of Thebes with a prologue of 176 lines in which he imagines himself joining Chaucer’s pilgrims in Canterbury, where he speaks with the Host and agrees to tell the first tale on homeward journey. The story that Lydgate tells as the pilgrims depart from Canterbury is meant to be a companion piece to:
A. The Pardoner’s Tale
B. The Wife of Bath’s Tale
C. The Knight’s Tale
D. The Miller’s Tale
Ans: (C)

26. Stephen Krashen’s theory of second language acquisition consists of six main hypotheses.
Which of the following is NOT one of them?
A. The Input Hypothesis
B. The Affective Filter Hypothesis
C. The Monitor Hypothesis
D. The Writing Hypothesis
Ans: (D)

27. Among Derek Walcott’s plays, which one is an exploration of colonial relationships through the Robinson Crusoe story?
A. Pantomime
B. Dream on Monkey Mountain
C. Ti-Jean and His Brothers
D. The Charlatan
Ans: (A)

28. ‘Anti-foundationalism’ holds that:
A. Every theory poses different questions and, therefore, what counts as ‘fact’ and ‘truth’ differs in every case.
B. All truth claims can be judged true or false, usually against empirical facts.
C. Causal statements about the relationship between dependent and independent variables can be made.
D. Truth is the foundation of all representational experience.
Ans: (A)

29. The interaction hypothesis is a theory of second language acquisition which states that the development of language proficiency is promoted by face-to-face interaction and communication. The idea is usually credited to:
A. David Nunan B. Michael Long
C. Alastair Pennycook D. Claire Kramsch
Ans: (B)

30. In Pinter’s Birthday Party Stanley is terrorised by two visitors to a seaside boarding house.
Identify the two:
(a) McGrath (b) Goldberg
(c) McCann (d) Robinson The right combination according to the code is:
A. (a) and (b) B. (b) and (c)
C. (a) and (d) D. (b) and (d)
Ans: (B)

31. Match the phrase to the ode:
(a) beechen green (i) Ode on a Grecian Urn
(b) gathering swallows (ii) Ode on Melancholy
(c) globed peonies (iii) Ode to a Nightingale
(d) green altar (iv) To Autumn
Code:
(a) (b) (c) (d)
A. (iii) (ii) (iv) (i)
B. (iv) (ii) (iii) (i)
C. (iv) (iii) (ii) (i)
D. (iii) (iv) (ii) (i)
Ans: (D)

32. Which 19th century novelist expressed a wish to “exterminate the race” of Indians following the 1857 Mutiny in India?
A. William Makepeace Thackeray
B. Charles Dickens
C. George Eliot
D. Anthony Trollope
Ans: (B)

33. The second part of Pilgrim’s Progress deals with the pilgrimage of Christian’s wife, Christiana. She has a companion and a guide in this journey. Pick out the pair’s names from the following list:
(a) Patience (b) Tenderheart
(c) Mercy (d) Greatheart The right combination according to the code is:
A. (c) and (d) B. (b) and (c)
C. (a) and (d) D. (b) and (d)
Ans: (A)

34. In which play by Eugene Ionesco do you find the grotesque image of the leg of a corpse thrusting onto the stage, and, which begins to grow larger as the play progresses in a menacing manner?
A. The Bald Soprano
B. Amede or How to Get Rid of It
C. Exit the King
D. The Lesson
Ans: (B)

35. Which of the following characters finds that complete happiness is elusive and that “while you are making the choice of life, you neglect to live”?
A. Lovelace in Samuel Richardson’s Clarissa
B. Rasselas in Samuel Johnson’s Rasselas
C. Matthew Bramble in Tobias Smollett’s Humphry Clinker
D. Harley in Henry Mackenzie’s The Man of Feeling
Ans: (B)

36. Arrange the following in the chronological order of publication:
A. In Memoriam – A Christmas Carol – Men and Women – Henry Esmond
B. A Christmas Carol – In Memoriam – Men and Women – Henry Esmond
C. A Christmas Carol – In Memoriam – Henry Esmond – Men and Women
D. In Memoriam – A Christmas Carol – Henry Esmond – Men and Women
Ans: (C)

37. Which one of Alice Munro’s short stories is about the domestic erosions of Alzheimer’s disease?
A. Dear Life
B. Runaway
C. The Bear Came Over the Mountain
D. Dance of the Happy Shades
Ans: (C)

38. What work begins thus : “It befell in the days of Uther Pendragon, when he was king of all England, and so reigned, that there was a mighty duke in Cornwall that held war against him long time”?
A. Sir Gawain and the Green Knight
B. Le Morte D’arthur
C. Confessio Amantis
D. Piers Plowman
Ans: (B)

39. ………… is the subject of Asif Currimbhoy’s play, Inquilab.
A. The Naxalite movement
B. The Freedom movement
C. The Non-Cooperation movement
D. The Khilafat movement
Ans: (A)

40. Tom Stoppard’s play Rosencrantz and Guildenstern are Dead, being metatheatrical, lays bare the constructed nature of theatrical performance. In referring to Hamlet’s end and the Elizabethan stage conditions lacking curtains one of the characters of Stoppard’s play says: “No one gets up after death – there is no applause – there is only silence and some second hand clothes, and that’s death”.
Who makes this statement?
A. Rosencrantz B. Guildenstern
C. The Player D. Hamlet
Ans: (B)

41. Who among the following, has translated the classic Malayalam novel, Chemmeen?
A. A.K. Ramanujan B. Anita Nair
C. Nandini Nopany D. Gita Krishnankutty
Ans: (B)

42. Which Victorian poet is the author of the following lines?
“God himself is the best Poet, And the Real is His song.”
A. Lord Tennyson
B. Robert Browning
C. Matthew Arnold
D. Elizabeth Barrett Browning
Ans: (D)

43. “You are your words. Your listeners see Written on your face the poems they hear Like letters carved in a tree’s bark The sight and sounds of solitudes endured”.
These are lines from a poem by …………… on the death of ………….. .
A. T. S. Eliot ; Robert Frost
B. Siegfried Sassoon ; Wilfred Owen
C. Stephen Spender ; W.H. Auden
D. Dylan Thomas ; Robert Bridges
Ans: (C)

44. Allen Ginsberg’s “Howl”, a key work of the Beat Movement, was dedicated to …………. .
A. Lucien Carr B. Carl Solomon
C. Herbert Huncke D. Jack Kerouac
Ans: (B)

45. In his views on the death of Cordelia in King Lear, which is the ground NOT specifically cited by Samuel Johnson?
A. It is contrary to the natural ideas of justice.
B. It is contrary to neoplatonic idea of decorum.
C. It is contrary to the hope of the reader.
D. It is contrary to the faith of chronicles.
Ans: (B)

46. Which of the following plays by David Hare is NOT part of a trilogy of ‘state of the nation’ plays?
A. The Absence of War
B. Racing Demon
C. The Power of Yes
D. Murmuring Judges
Ans: (C)

47. Chimamanda Adichie’s last novel, Americanah
(2013) centres on the romantic and existential struggles of a young Nigerian woman studying in the United States and finding success as a blogger. What is her blogging about?
A. poverty B. development
C. race D. religion
Ans: (C)

48. Why does Father Dolan punish Stephen with the pandybat in Joyce’s Portrait of the Artist as a young Man?
A. Stephen is talking to another student to get the answer to a Latin problem.
B. Stephen is not doing his work because his glasses are broken.
C. Stephen is looking out of the window towards the infirmary.
D. Stephen is lost in remembering his mother’s farewell and cannot hear Father Dolan calling out his name.
unexpectedly meets her, and pretending to be a stranger, tells her that Orestes is dead.
D. Orestes, pursued by the Furies, flees from them when they fall asleep. Then, Clytemnestra’s ghost appears to wake them up.
Ans: (B)

49. Using a non-linear narrative, this American novel explores the psychic damage to a veteran of World War II and shows how a measure of healing is attained through his acceptance of Laguna myths and rituals.
Identify the work:
A. Dred B. Beloved
C. Ceremony D. End Zone
Ans: (C)

50. What illusion does Lyuba Ranevsky in Anton Chekhov’s play The Cherry Orchard have as she looks at the orchard?
A. She sees it gleaming with a bluish aura.
B. She sees her dead mother walking through the orchard.
C. She sees it full of ripe fruits without a trace of leaves.
D. She sees her childhood friends playing in the orchard.
Ans: (B)

51. From which source did Swift get the idea of writing “Verses on the Death of Dr. Swift”?
A. In a conversation with John Gay
B. After a reading of a maxim by la Rochefoucauld
C. While taking a walk near Dublin’s
St. James’s graveyard
D. After reading Richard Burton’s Anatomy of Melancholy
Ans: (B)

52. Two of the following words were borrowed from French after the Norman Conquest.
(a) mutton (b) pork
(c) sheep (d) swine The right combination according to the code is:
A. (a) and (b) B. (a) and (c)
C. (b) and (d) D. (c) and (d)
Ans: (A)

53. Which of the following is NOT true regarding the Oresteia trilogy by Aeschylus?
A. Cassandra, cursed by Apollo predicts the death of Agamemnon, though her prophecy is ignored.
B. Aegisthus’s vengeful feelings for Agamemnon results from their rivalry for the hand of Clytemnestra.
C. Orestes, who has come back with the intention of murdering Clytemnestra
Ans: (B)

54. The first instance of female cross-dressing with the disconcerting nuances of a boy actor dressing as a boy while playing the role of a woman in the dramatic world of Shakespeare occurs in ………….. .
A. The Two Gentlemen of Verona
B. As you Like It
C. Twelfth Night
D. A Midsummer Night’s Dream
Ans: (A)

55. For Coleridge, our power to perceive symbols gleaned from the world about us is related to the category of:
A. primary imagination
B. secondary imagination
C. fancy
D. intuition
Ans: (A)

56. After independence, although English was not an Indian language, it was accorded the status of an:
A. Additional language
B. Ancilliary language
C. Associate language
D. Administrative language
Ans: (C)

57. Which English journal announced that it was “principally intended for the use of Politick Persons who are so publick-spirited as to neglect their own Affairs to look into Transactions of State” but failed to live up to this and amused readers with “accounts of Gallantry, Pleasure and Entertainment”?
A. The Spectator B. The Tatler
C. The Daily Courant D. The Review
Ans: (B)

Ans: (C)

59. Who is the narrator in Kamala Markandaya’s Nectar in a Sieve?
A. Premala B. Saroja
C. Rukmani D. Mira
Ans: (C)

60. How would a New Historicist critic interpret Derrida’s statement, “there is nothing outside the text”?
A. historicist critics should restrict their attention to a culture’s literary productions, all other data is irrelevant to the critic’s task
B. language conditions the way we see the world, and there is no reality beyond the ‘prison house’ of language
C. there is no meaning outside of textual meaning (contrary to the mimeticist’s position)
D. “literature” encompasses all cultural artifacts and all the values, power relations, and ways of seeing reflected in those artifacts; there is nothing outside of the “text” broadly conceived
Ans: (D)

61. Pick out two Austen heroines from the following list who are right-minded but neglected in the beginning but gradually are acknowledged to be correct by characters who have previously looked down on them.
(a) Elizabeth Bennet (b) Fanny Price
(c) Emma Woodhouse (d) Anne Elliot The right combination according to the code is:
A. (a) and (c) B. (b) and (d)
C. (c) and (d) D. (a) and (d)
Ans: (B)

62. The variety of English used between nonnative speakers who do not share a first language is called:
A. English for specific purposes
B. English for basic purposes
C. English as a lingua Franca
D. English as a language tool
Ans: (C)

63. Identify the story for which E. M. Forster wrote the libretto for its opera version:
A. Heart of Darkness
B. The Man Who Would Be the King
C. Billy Budd
D. Death in Venice
Ans: (C)

64. Who, among the following Prem Chand translators has NOT translated Godan?
A. Jai Ratan
B. P. Lal
C. Gordon C. Roadarmel
D. Christopher R. King
Ans: (D)

65. “When Fred got into debt, it always seemed to him highly probable that something or other – he did not necessarily conceive what – would come to pass enabling him to pay in due time”. Why is Fred Vincy in debt in Middle march?
A. He takes out a large loan to enable him to woo Mary Garth.
B. He is an inveterate gambler.
C. He is paying off a blackmailer.
D. He runs a charity that has got into trouble.
Ans: (B)

66. William Blake has a rare elan to provide telling images in arresting phrases. Match the phrases with the poems they belong to:
(a) mind forg’d manacles (i) The Tyger
(b) eternal winter (ii) The Sick Rose
(c) fearful symmetry (iii) London
(d) crimson joy (iv) Holy Thursday
Code:
(a) (b) (c) (d)
A. (ii) (iv) (i) (iii)
B. (iii) (i) (iv) (ii)
C. (iii) (iv) (i) (ii)
D. (iv) (i) (ii) (iii)
Ans: (C)

67. In the debate between the two birds in the Middle English poem The Owl and the Nightingale who acts as the arbiter?
A. Master Henry of Shrewsbury
B. Master William of Hereford
C. Master Freeman of Stamford
D. Master Nicholas of Guildford
Ans: (D)

68. In the first scene in which Goethe’s Faust appears he is dejected by the study of Philosophy, Law, Medicine and Theology, turns to Magic art to acquire infinite knowledge. But he fails and in desperation attempts to commit suicide, but refrains at the final moment. What prevents Faust from committing suicide?
A. The intervention of archangel Gabriel
B. His attendant Wagner persuades him to revoke the decision
C. The chiming of the bells announcing Easter festivities
D. Mephistopheles appears and offers to initiate him into magic art
Ans: (C)

69. Which novel by Joseph Conrad presents a young captain who like Coleridge’s Ancient Mariner is haunted by the “vision of a ship drifting in calm and swinging in light airs, with all the crew dying slowly about her decks” and who feels “the sickness of my soul… the weight of my sins… my sense of unworthiness”?
A. Under Western Eyes B. The Shadow Line
C. Victory D. The Rescue
Ans: (B)

70. “Our almost-instinct almost true:
What will survive of us is love.” Identify the poem by Philip Larkin that ends with the above lines:
A. This Be the Verse
B. An Arundel Tomb
C. High Windows
D. Next, Please
Ans: (B)

71. In the epilogue to Congreve’s Way of the World there is a warning:
Others there are whose malice we’d prevent, Such, who watch plays, with scurrilous intent To mark out who by characters are meant.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
These, with false glosses feed their own illnature, And turn to libel, what was meant a satire.
What does this warning mean?
A. Critics should not be ill-natured and malicious.
B. Critics should not look for portrait of real people in the play’s characters and remember that the play is a social satire.
C. Critics should avoid writing malicious reviews, lest they be charged with libel.
D. Critics should try to identify the real-life equivalent for each character.
Ans: (B)

72. Which of the following is an elegy on John Donne’s wife, who died in 1617?
A. Death, be not proud
B. Thou hast made me
C. Holy Sonnet 17
D. At the round earth’s imagined corners Directions (Q. Nos. 73 to 75): Read the following poem and answer the questions.
Bored Margaret Atwood All those times I was bored out of my mind. Holding the log while he sawed it. Holding the string while he measured, boards, distances between things, or pounded stakes into the ground for rows and rows of lettuces and beets, which I then (bored) weeded. Or sat in the back of the car, or sat still in boats, sat, sat, while at the prow, stern, wheel he drove, steered, paddled. It wasn’t even boredom, it was looking, looking hard and up close at the small details. Myopia. The worn gunwales, the intricate twill of the seat cover. The acid crumbs of loam, the granular pink rock, its igneous veins, the sea-fans of dry moss, the blackish and then the graying bristles on the back of his neck.
Sometimes he would whistle, sometimes I would. The boring rhythm of doing things over and over, carrying the wood, drying the dishes. Such minutiae. It’s what the animals spend most of their time at, ferrying the sand, grain by grain, from their tunnels, shuffling the leaves in their burrows. He pointed such things out, and I would look at the whorled texture of his square finger, earth under the nail. Why do I remember it as sunnier all the time then, although it more often rained, and more birdsong?
I could hardly wait to get the hell out of there to anywhere else. Perhaps though boredom is happier. It is for dogs or groundhogs. Now I wouldn’t be bored.
Now I would know too much.
Now I would know.

Ans: (C)

73. “All those times” – the opening words of the poem locate the speaker in:
A. a city suburb
B. a mountain resort
C. a natural environment
D. a highway motel
Ans: (C)

74. Which pair of words best describes the repetitive tenor of the speaker’s unpretentious yet oppressive life?
(a) details (b) the car
(c) the wood (d) the minutae The right combination according to the code is:
A. (a) and (b) B. (a) and (d)
C. (b) and (c) D. (c) and (d)
Ans: (B)

75. Which of the following approximates closely a thematic statement of the poem?
A. Dogs or groundhogs lead a better life than men or women
B. Irrespective of the place, the boring rhythm of doing things over and over in human life cannot be escaped
C. Myopia is the result if you live life in the lap of nature
D. Knowledge cures existential boredom
Ans: (B)

Top
error: Content is protected !!