You are here
Home > Previous Papers > English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper June-2014 PAPER-II Previous

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper June-2014 PAPER-II Previous

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper June-2014
PAPER-II Previous

1. “The just man justices. What kind of foregrounding do you find in the above lines?
A. Syntactic B. Semantic
C. Collocation D. None of the above
Ans: (A)

2. Match the items in List-I with items in List-
II according to the code given :
List-I List-II
(a) Lambic 1. An unstressed syllable followed by a stressed syllable
(b) Anapaestic 2. A stressed is followed by two unstressed syllables.
(c) Dactylic 3. An unstressed syllable is followed by a stressed syllable
(d) Trochaic 4. A stressed syllable is followed by an unstressed syllable
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 1 3 4
B. 3 2 1 4
C. 4 1 2 3
D. 3 1 2 4
Ans: (D)

3. The separation of styles in accordance with class appears more consistently in _______ than in medieval works of literature and art.
A. Ben Jonson B. Shakespeare
C. Philip Sidney D. Edmund Spenser 155
Ans: (B)

4. “Had we but world enough, and time, This coyness, lady, were no crime.” This statement is an example of
A. Irony
B. Paradox
C. Hyperbole
D. Euphemism
Ans: (A)

5. A Spenserian stanza has
A. four iambic pentameters
B. six iambic pentameters
C. eight iambic pentameters
D. ten iambic pentameters
Ans: (C)

6. Match the items in List-I with items in List-
II according to the code given below :
List-I List-II
(Critic) (Theory)
(a) Cleanth Brooks 1. Ambiguity
(b) William Empson 2. Paradox
(c) Mark Schorer 3. Archetypal patterns in poetry
(d) Maud Bodkin 4. Techniques as discovery
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 1 4 3
B. 3 2 1 4
C. 1 2 3 4
D. 2 3 4 1
Ans: (A)

7. “The artist may be present in his work like God in creation, invisible and almighty, everywhere felt but nowhere seen.” Henry James is talking here about the artist’s
A. impersonality B. absence
C. presence D. creativity
Paper
(Solved)

Ans: (A)

8. Match the items in List-I with items in List-
II according to the code given below :
List-I List-II
(Theorist) (Book)
(a) Michel Foucault 1. Gender Trouble
(b) Judith Butler 2. Epistemology of the Closet
(c) Alan Sinfield 3. History of Sexuality
(d) Eve Kosofsky Sedgwick 4. Cultural Politics-Queer Reading Which is the correct combination according to the code :
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 1 2 4
B. 3 1 4 2
C. 4 2 1 3
D. 4 3 1 2
Ans: (B)

9. “The greatness of a poet”, Arnold says, “lies in his powerful and beautiful application of ideas to life”. But a critic pointed out it was “not a happy way of putting it, as if ideas were a lotion for the inflamed skin of suffering humanity”. Who was this critic?
A. T.S. Eliot
B. F.R. Leavis
C. David Lodge
D. Allen Tate
Ans: (A)

10. Derrida’s American disciples were
A. Geoffrey Hartman, Paul de Man, J. Hills Miller
B. Gertrude Stein, Barbara Johnson, Michael Ryan
C. Barbara Johnson, Michael Ryan, Mary Ellman
D. Jean Baudrillard, Gilles Deleuze, Felix Guattari
Ans: (A)

11. Identify the correct group of playhouses in late sixteenth century London from the following groups :
A. Curtain, Rose, Swan, Globe, Hope
B. Curtain, Rose, Swan, Globe, Sejanus
C. Hope, Curtain, Rose, Swan, Globe
D. Swan, Curtain, Rose, Globe, Thames
Ans: (A)

12. “Keep up your bright swords, for the dew will rust them.
Good Signior, you shall more command with years.
Than with your weapons.” The above lines are addresses by Othello to
A. Roderigo and officers
B. Brabantio, Roderigo and Officers
C. The Duke and Senators
D. Montano and Cassio
Ans: (B)

13. Act V of Marlowe’s Edward the Second shows the murder of the king. Where does it take place?
A. Westminster, a room in the palace
B. A room in Berkeley Castle
C. A room in Killingworth Castle
D. Within the Abbey of Neath
Ans: (B)

14. Identify the correctly matched set :
A. “The Shepheards Calender” – 1579 Tottels Miscellany – 1557 Astrophel and Stella – 1591 The Spanish Tragedie – about 1585
B. “The Shepheards Calender” – 1559 Tottels Miscellany – 1579 Astrophel and Stella – 1585 The Spanish Tragedie – about 1591
C. “The Shepheards Calender” – 1585 Tottels Miscellany – 1591 Astrophel and Stella – 1579 The Spanish Tragedie – about 1557
D. “The Shepheards Calender” – 1579 Tottels Miscellany – 1591 Astrophel and Stella – about 1585 The Spanish Tragedie – about 1557
Ans: (A)

15. Match the items in the List-I with items in List-II according to the code given below :
List-I List-II
(Authors) (Works)
(a) Lucy Hutchinson 1. The Life and Death of Mr. Badman
(b) John Bunyan 2. Sylva : or a Discourse of Forest Trees
(c) John Evelyn 3. Natures Pictures
(d) Margaret Cavendish 4. Memoirs of the Life of Colonel Hutchinson
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 3 1 4
B. 4 3 2 1
C. 4 1 2 3
D. 4 2 1 3
Ans: (C)

16. “But deeds, and language, such as men do use; And persons, such as comedy would choose, When she would show an image of the time, and sport with human follies, not with crime.” In the above lines Jonson
I. Opposes the artificiality of the romantic tragic-comedy.
II. Initiates the use of realism.
III. Considers analysis of moral short comings more important
IV. Encourages the use of farce with melodrama.
Find out the correct combination according to the code :
A. I, II and III are correct
B. I, II and IV are correct
C. I, III and IV are correct
D. II, III and IV are correct
Ans: (A)

17. “And if no peece of chronicle we prove, We’ll build in ________ pretty roomes.”
A. lyrics B. epics
C. sonnets D. stanzas
Ans: (C)

18. “That glory never shall his wrath or might extort from me.” (Paradise Lost, Book I) What ‘glory’ is being referred to by Satan?
A. The courage never to submit or yield
B. To reign in Hell
C. To defeat God
D. To spread evil
Ans: (A)

19. It has been described as a “novel without predecessors”, the product of an original mind and became immediately popular. It is a peculiar blend of pathos and humour, though the pathos is sometimes overdone to the point of becoming offensively sentimental.
The novel was published in 1760. What is the name of the novel?
A. Gulliver’s Travels
B. The Castle of Otranto
C. Tristram Shandy
D. A Tender Husband
Ans: (C)

20. The son of a joiner, he was apprenticed as a printer. He remained a printer throughout his life. He was asked to prepare a series of modern letters for those who could not write for themselves. This humble task taught him the art of expressing himself in letters. Who is the novelist?
A. Daniel Defoe
B. Samuel Richardson
C. Henry Fielding
D. Tobias Smollett
Ans: (B)

21. “Where ignorance is Bliss Tis folly to be wise.” Who wrote the following lines?
A. Pope B. Gray
C. Collins D. Southey
Ans: (B)

22. Which of the following works is not actually a prose essay?
A. Essay of Dramatic Poesy
B. Essay on Man
C. An Essay Concerning Human Understanding
D. An Essay Towards a New Theory of Vision
Ans: (B)

23. Whom does Mirabell deceive into believing that he loves her in The Way of the World?
A. Millamant B. Lady Wishfort
C. Mrs. Marwood D. Mrs. Fainall
Ans: (B)

24. “Competence to age is supplementary to youth, a sorry supplement indeed, but I fear the best that is to be had. We must ride where we formerly walked : live better and be softer and shall be wise to do so – than we had means to do in the good old days you speak of.” Who speaks these words and to whom?
A. Lamb to Bridget
B. Wordsworth to Dorothy
C. Dorothy to Bridget
D. Lamb to Dorothy
Ans: (A)

25. The Prelude although begun as early as 1799 and finished in its first version in 1805, was not published until ________.
A. 1815 B. 1820
C. 1830 D. 1850
Ans: (D)

26. “A rosy sanctuary will I dress With the wreathed trellis of a working brain.” The above lines are quoted from
A. ‘Adonais’ B. ‘Ode to Psyche’
C. ‘Eve of St. Agnes’ D. ‘Endymion’
Ans: (B)

27. “Love seeketh only self to please, To bind another to its delight.” This selfish and possessive nature of love is illustrated in Blake’s
A. ‘The Clod and the Pebble’
B. ‘The Sick Rose’
C. ‘A Poison Tree’
D. ‘Ah Sunflower’
Ans: (A)

28. Who is the author of Mary, and the unfinished The Wrongs of Woman?
A. Mary Wollstonecraft
B. William Godwin
C. Mary Hay
D. Elizabeth Inchbald
Ans: (A)

29. Identify the incorrect factor in Henry James’ theory of the novel :
A. It should be sentimental
B. It should be objective
C. It should be realistic
D. It should be viewed as an artistic form
Ans: (A)

30. Match the items in List-I with items in List-
II according to the code given below :
List-I List-II
(Novels) (Characters)
(a) Ulysses 1. Mrs. Moore
(b) A Passage to India 2. Molly Bloom
(c) To the Lighthouse 3. Gerald Crich
(d) Women in Love 4. Lily Briscoe
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 1 2 4
B. 2 1 4 3
C. 4 2 1 3
D. 1 3 2 4
Ans: (B)

31. Which among the following novels was not written in 1922?
A. Ulysses B. Jacob’s room
C. Aaron’s Rod D. A Passage to India
Ans: (D)

32. “A sudden blow : the great wings beating still Above the staggering girl, her thighs caressed By the dark webs, her nap caught in his bill, He holds her helpless breast upon his breast.” Who is the author of the above lines?
A. W.B. Yeats B. T.S. Eliot
C. W.H. Auden D. D.H. Lawrence
Ans: (A)

33. “Consume my heart away; sick with desire And fastened to a dying animal.” The above lines are taken from
A. “Felix Randal”
B. “Sailing to Byzantium”
C. “Coole and the Ballylee, 1931”
D. “The Second Coming”
Ans: (B)

34. Who among the following is not a surrealist poet?
A. Hugh Sykes Dykes B. David Gascoyne
C. Kenneth Allot D. C. Day Lewis
Ans: (D)

35. The protagonist returns with an admonition, the diamond sent to him for smuggling out a packet of diamonds as bribe.
This scene occurs in one of the novels of Graham Greene . Identify the novel
A. The End of the Affair
B. The Heart of the Matter
C. The Ministry of Fear
D. Our Man in Havana
Ans: (B)

36. Samuel Beckett’s trilogy published together in London in 1959 under the English titles is
A. More Pricks than Kicks, Murphy, Molloy
B. B. Molloy, Malone Dies, The Unnamable
C. Molloy, Murphy, Malone Dies
D. The Unnamable, More Pricks than Kicks, Murphy
Ans: (B)

37. Among the following playwrights, who was awarded the Pulitzer prize in 1920?
A. Eugene O’Neill
B. Sean O’Casey
C. William Somerset Maugham
D. J.B. Priestly
Ans: (A)

38. D.H. Lawrence popularized the concept of ________ in his novels.
A. Realism B. Naturalism
C. Primitivism D. Expressionism
Ans: (C)

39. Who among the following is not an American modernist poet?
A. William Carlos Williams
B. Ezra Pound
C. William Ellery Channing, the younger
D. Marianne Moore
Ans: (C)

40. An important poet and playwright who in the 1960s led the Black Arts Movement, in the spirit of negritude, posited a ‘Black Aesthetic’ that expressed a pan-African, organic and whole sensibility.
A. Henry Louis Gates Jr.
B. Amiri Baraka
C. Ishmael Reed
D. Bell Hooks
Ans: (B)

41. Match List-I with List-II according to the code given below :
List-I List-II
(Authors) (Books)
(a) V.S. Naipaul 1. Foe
(b) Jean Rhys 2. Indigo or Mapping the Waters
(c) Marina Warners 3. Wide Sargasso Sea
(d) J.M. Coetzee 4. Mimic Men
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 4 2 3 1
B. 4 1 2 3
C. 4 3 2 1
D. 1 3 4 2
Ans: (C)

42. Yasmine Gooneratne’s The Pleasures of Conquest termed as a postcolonial novel of the nineties is ironically enough set in the tropical island nation of
A. Sri Lanka B. Fiji
C. The Caribbean D. Amnesia
Ans: (D)

43. Which of the following is not an Asian– Canadian writer?
A. Shauna Singh Badlwin
B. Himani Banerjee
C. Joy Kogawa
D. Meena Alexander
Ans: (D)

44. Which of the following is true?
A. ‘Aurora Leigh’ is a poem in nine books
B. ‘Aurora Leigh’ is a collection of sonnets from the Portuguese
C. ‘Aurora Leigh’ is a nursery rhyme book
D. ‘Aurora Leigh’ is “the Seeds and Fruits of English Poetry”
Ans: (A)

45. “The old order changeth yielding place to new, And God fulfils himself in many way.” In which of the following poems do these lines appear?
A. ‘Locksley Hall’ B. ‘Two Voices
C. ‘Morte d’Arthur’ D. ‘Ulysses’
Ans: (C)

46. George Eliot’s attempt to write a historical novel of the Italian Renaissance was not successful.
Which was this novel?
A. Adam Bede B. Felix Holt
C. Silas Marner D. Romola
Ans: (D)

47. In which novel, does the hero, driven by passion and revenge, add a new dimension to the concept of suffering?
A. Wuthering Heights B. Jude the Obscure
C. Mill on the Floss D. Hard Times
Ans: (A)

48. From the following women characters in Hardy’s novels choose the odd one out :
A. Bathsheba Everdene
B. Eustacia Vye
C. Elizabeth Jane
D. Lucetta
Ans: (C)

49. “Out of the gosple he tho wordes caughte And this figure he added eek therto, That if gold ruste, what shal iren do?” In the Prologue the Parson is represented as a man :
1. who loved money
2. who criticized the corrupt clergy
3. who practiced what he preached
4. who was a poor but honest clerk Find the correct combination according to the code :
A. 1, 2 and 3 are correct
B. 1, 2 and 4 are correct
C. 2, 3 and 4 are correct
D. 1, 3 and 4 are correct
Ans: (C)

50. Match the items in List-I with items in List-
II according to the code given below :
List-I List-II
(Plays) (Characters)
(a) White Devil 1. Hieornimo
(b) Maids Tragedy 2. Old Knowell
(c) Every Man in his Humour 3. Vittoria Corombona
(d) The Spanish Tragedie 4. Aspatia
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 4 3 1 2
B. 2 1 3 4
C. 3 4 2 1
D. 4 3 2 1
Ans: (C)

1. Where Sir Thomas Wyatt adapted Petrarch and Petrarchanism to English sounds and metres, Survey’s verse tends to look back beyond Petrarch to the
A. French verse B. Italian verse
C. Spanish verse D. Latin verse
Ans: (D)

2. Here are some characteristics of Morality Plays:
1. They are dramatized allegories of the life of man.
2. They depict man’s temptation and sinning, his quest for salvation and his confrontation with Death.
3. Though the hero represents Mankind, the other characters are by no means personifications, of virtues, vices and death.
4. A character known as the Vice often plays the role of the hero, a predecessor of the Villainhero in Elizabethan drama.
Find the correct combination according to the code :
A. Only 1 and 2 are correct.
B. Only 1 and 3 are correct.
C. Only 1 and 4 are correct.
D. Only 2 and 3 are correct.
Ans: (A)

3. In Spenser’s Re Faerie Queene there are the allegorized moral and religious virtues with their counterparts in the vices. Identify the correctly matched set :
A. Una – Truth Guyon – Temperance Duessa – Deceit Orgoglio – Pride
B. Una – Pride Guyon – Deceit Duessa – Temperance Orgoglio – Truth
C. Una – Deceit Guyon – Pride Duessa – Temperance Orgoglio – Truth
D. Una – Temperance Guyon – Truth Duessa – Pride Orgoglio – Deceit
Ans: (A)

4. “Fop at the toilet, flatt’rer at the board Now trips a lady, a now struts a lord.” The above lines are quoted from
A. McFlecknoc
B. The Rape of the Lock
C. Epistle to Dr. Arbuthnot
D. Absalom and Achitrphel
Ans: (C)

5. Which of the following arrangements is in the correct chronological sequence?
A. Every Man in His Humour The Shoemaker’s Holiday Antonio’s Revenge The Changeling
B. The Shoemaker’s Holiday Every Man in his Humour The Changeling Antonia’s Revenge
C. The Changeling Antonio’s Revenge Every Man in His Humour The Shoemaker’s Holiday
D. Antonio’s Revenge Every Man in His Humour The Changeling The Shoemaker’s Holiday
Ans: (A)

6. Though Coleridge refers to “Motivehunting of a motiveless malignity”, the “human villain” Iago is far from “motiveless”. His motives are
I. He has been disappointed of military promotion.
II. He suspects Othello of cuckolding him
III. He has been in love with Desdemona
IV. He wants to become Othello.
Find the most appropriate combination according to the code :
A. I and II are correct
B. I and III are correct
C. I and IV are correct
D. II and IV are correct
Ans: (A)

7. In ‘The Prologue’ to Dr. Faustus, the chorus proposes that the theme should be .
I. “cursed necromancy”
II. “audacious deeds”
III. “dalliance of love”
IV. “self-conceit” The correct combination according to the code is
A. I and II are correct
B. II and III are correct
C. I and IV are correct
D. III and IV are correct
Ans: (C)

8. The centre of his plays is a proud character on Marlowe’s model, with a bold licence in speech and action, full of elaborate metaphors, phrase tumbling after phrase, as he asserts himself in the French Court. Dryden unjustly described his style as “a dwarfish thought, dressed up in gigantic words”. Who is this Jacobean playwright?
A. John Fletcher B. John Webster
C. George Chapman D. John Marston
Ans: (C)

9. In Paradise Lost BK IX Milton writes that Adam was overcome with “______” and so ate the forbidden fruit against his “better knowledge”.
A. “female charm” B. “exceeding love”
C. “faithful love” D. “taste so divine”
Ans: (A)

10. In which poem of Donne’s is the lover’s face reflected in the eyes of his beloved?
A. “The Good Morrow”
B. “The Canonization”
C. “The Apparition”
D. “A Valediction : Forbidding Mourning”
Ans: (A)

11. Match List-I with List-II according to the code given below :
List-I List-II
(Dramatists) (Plays)
(a) Thomas Otway 1. The Provok’d Husband
(b) William Wycherley 2. The Recruiting Officer
(c) Colley Cibber 3. The Country Wife
(d) George Farquhar 4. The Orphan, or the unhappy marriage
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 4 3 1 2
B. 3 2 1 2
C. 4 2 3 1
D. 3 1 2 4
Ans: (A)

12. “Thou wast no born for death immortal Bird.” In what sense is the Bird “immortal” as compared to mortal man?
I. Here man as an individual is unfairly compared to a bird as a species.
II. The word “Bird” stands for the nightingale’s song.
III. When considered as a species man is equally “immortal” as the “Bird”.
IV. The “Bird” is “Immortal” because songs of birds have given pleasure to man through the ages.
Find the correct combination according to the code :
A. Only I and III are correct
B. Only IV is incorrect
C. Only II and IV are correct
D. Only I and IV are incorrect
Ans: (C)

13. Coleridge’s “The Rime of the Ancient Mariner” is a poem in _________
A. 8 parts B. 9 parts
C. 7 parts D. 6 parts
Ans: (C)

14. Scott is known for the creation of mad, irrational witch-like women characters. From the following list pick the odd one out :
A. Madge Wildfive B. Meg Murdockson
C. Euphemia Deans D. Meg Merrilees
Ans: (C)

15. Joseph Addison called him “The Miracle of the present age” and Alexander Pope wrote the epitaph for the monument erected in his memory. Who is he?
A. John Locke B. Isaac Newton
C. Ashley Cooper D. Christopher Wren
Ans: (B)

16. The play was first performed in 1773. The author asked a friend “Did it make you laugh?” and getting the answer “Exceedingly” said then that was all he required. He used for plot a reputed experience of his own as a schoolboy when he lost his way and asked to be directed to an inn but was shown the gateway to the local squire’s house. Which play is this?
A. Sheridan’s The Rivals
B. Sheridan’s The School for Scandal
C. Goldsmith’s She Stoops to Conquer
D. Goldsmith’s The Good Natured Man
Ans: (C)

17. What is Johnson’s opinion regarding the “Violation” of the three unities in the plays of Shakespeare?
I. Shakespeare should have followed the Unities.
II. Shakespeare followed the important Unity of Action satisfactorily.
III. Shakespeare’s plays suffered because they did not follow the Unities.
IV. Unity of Time and Place arise from false assumptions.
The correct combination according to the code is
A. I and II are correct.
B. II and IV are correct.
C. III and IV are correct.
D. I and III are correct
Ans: (B)

18. The Tatler appeared thrice a week
A. On Tuesdays, Thursdays and Saturdays
B. On Sundays, Tuesdays and Thursdays
C. On Mondays, Wednesdays and Fridays
D. On Wednesdays, Thursdays and Fridays
Ans: (A)

19. “No man is truly great, who is great only in his lifetime. The test of greatness is the page of history. Nothing can be said to be great that has a distinct limit, or that borders on something evidently greater than itself.
Besides, what is shortlived and pampered into mere notoriety, is of a gross and vulgar quality in itself.” This passage describing the quality of greatness is taken from
A. “Of studies” by Francis Bacon
B. “The Indian Jugglers” by William Hazlitt
C. Preface to Shakespeare by Samuel Johnson
D. An Essay of Dramatic Poesy by John Dryden
Ans: (B)

20. In Blake’s “The Human Abstract”, the fragmented world of Experience is symbolized in the image of the
A. Caterpillar
B. Fly
C. Raven
D. Fruit of Deceit
Ans: (D)

21. Here are sentences labelled Assertion (A) and Reason (R) :
Assertion (A) : While referring to Charlotte Bronte’s claim that she has excluded public interest from her novels Graham Greene writes : ‘Public interest in her day was surely more separate from public life… with us, however consciously unconcerned we are, it obtrudes through the cracks of our stories terribly persistent like grass through cement’.
Reason (R) : The decade of the “thirties was bristling with recurring economic and political crisis like the Great Depression, Wall Street Crash, Unemployment, rise of Hitler and Mussolini, series of murders, invasions and tensions; writers could not remain unaffected.
In the light of (A) and (R) which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
Ans: (A)

22. Match the titles of the books with their authors :
List-I List-II
(a) Psychology and Art Today 1. John Strachey
(b) Revolution in Writing 2. W.H. Auden
(c) The Coming Struggle for Power 3. C. Day Lewis
(d) Arrow in the Blue 4. Arthur Koestler
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 1 2 4
B. 4 2 3 1
C. 2 3 1 4
D. 1 2 4 3
Ans: (C)

23. George Meredith’s first novel was banned by Mudie’s Circulating Library for its supposed moral offence.
Identify the novel :
A. The Egoist
B. Evan Harrington
C. Diana of the Crossways
D. The Ordeal of Richard Feverel
Ans: (D)

24. Match the titles of the following poems by Tennyson with their opening lines according to the code given below :
List-I List-II
(Titles of poems) (Opening Lines)
(a) “Tithonus” 1. “‘Courage’ he said, and pointed towards the land.
The mounting wave will roll us shoreward soon.”
(b) “The Lotos- Eaters” 2. “The woods decay, the woods decay and fall, The vapours weep their burthen to the ground.”
(c) ‘Ulysses’ 3. “On either side the river lie Long fields of barley and of rye.”
(d) ‘The Lady of Shalott’ 4. “It little profists that an idle king, By this still hearth, among these barren crags, Matched with an aged wife, I mete and dole Unequal laws unto a savage race.”
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 1 4 3
B. 3 2 1 4
C. 4 3 2 1
D. 2 4 3 1
Ans: (A)

25. Why are Elizabeth Barrett Browning’s Sonnets called “From Sonnets from the Portuguese”?
A. She wrote the whole in Portugal
B. The sonnets were translated from the Portuguese.
C. She presented it under the guise of a translation from the Portuguese language.
D. The sonnets were narrated by a Portuguese.
Ans: (C)

26. Yeast’s “Sailing to Byzantium” is about
A. Irish Culture
B. The art and culture of Byzantium in general
C. Irish revolutionaries
D. Regenerating the art and culture that existed in Byzantium
Ans: (D)

27. “She had _______ lilies in her hand And the stars in her hair were ______.”
(Rossetti’s “The Blessed Damozel”)
A. 7 and 3 B. 3 and 7
C. 6 and 4 D. 4 and 6
Ans: (B)

28. Which of the following arrangements is in the correct chronological sequence?
A. Adam Bede – Wuthering Heights – North and South – Villette
B. Wuthering Heights – Villete – North and South – Adam Bede
C. Villettee – North and South – Wuthering Heights – Adam Bede
D. North and South – Wuthering Heights – Adam Bede – Villette
Ans: (B)

29. In which of the following novels by canrod do the Gould couple and Decoud appear as characters with Costaguana as the setting?
A. Victory
B. Under Western Eyes
C. Nostromo
D. The Nigger of the Narcissus
Ans: (C)

30. Match the following plays with their authors according to the code given below :
List-I List-II
(Plays) (Authors)
(a) Heartbreak House 1. John Galsworthy
(b) Loyalties 2. Bertolt Brecht
(c) In the Jungle of Cities 3. T.S. Eliot
(d) The Family Reunion 4. George Bernard Shaw
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 4 2 1
B. 1 2 3 4
C. 2 1 4 3
D. 4 1 2 3
Ans: (D)

31. In November 1910 in an exhibition organized by Roger Fry, the paintings of three painters were displayed. Identify the painters :
A. Duncan Grant, Vanessa Bell, Clive Bell
B. Cezanne, Van Gogh, Gauguin
C. Matisse, Picasso, Braque
D. Cezanne, Van Gogh, Matisse
Ans: (B)

32. Why did Phaedra, wife of Theseus, commit suicide by hanging herself?
A. Theseus hated her
B. Her stepson, Hippolytus rejected her love
C. Hippolytus wanted to marry her
D. She was lonely and depressed
Ans: (B)

33. Identify the poet in whose verse rural Ulster figures prominently
A. Tony Harrison B. Ted Hughes
C. Seamus Heaney D. Louis MacNeice
Ans: (C)

34. Match the pairs of authors and their works according to the code given :
List-I List-II
(Authors) (Works)
(a) Alexander Dumas 1. Remembrance of Things Past
(b) Honore de Balzac 2. Madame Bovary
(c) Gustav Flaubert 3. The Human Comedy
(d) Marcel Proust 4. The Count of Monte Christo
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 4 3 2 1
B. 1 2 3 4
C. 2 1 4 3
D. 3 4 1 2
Ans: (A)

35. Which of the following statements best applies to Anna Karenina?
1. Among her most prominent qualities are her passionate spirit and determination to live life on her own terms.
2. She accepts the exile to which she has been condemned.
3. She is a victim of Russian patriarchal system.
4. Anna is deeply devoted to her family and children.
A. 1 and 2 are correct
B. 2 and 3 are correct
C. 1 and 3 are correct
D. 1, 3 and 4 are correct
Ans: (D)

36. Match the pairs of authors and their works according to the code given :
List-I List-II
(Authors) (Works)
(a) Vladimir Nabokov 1. Germinal
(b) Italo Calvino 2. Foucault’s Pendulum
(c) Umberto Eco 3. If on a Winter’s Night a Traveller
(d) Emile Zola 4. Lolita
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 1 4 2
B. 4 3 2 1
C. 1 2 3 4
D. 2 4 1 3
Ans: (B)

37. Which among the following plays by Aristophanes is an attack on ‘modern’ education and morals as imparted and taught by the radical intellectuals known as The Sophists?
A. Clouds B. Wasps
C. Acharnians D. Knights
Ans: (A)

38. In which novel of Virginia Woolf does a painter in the act of painting actually figure as a character?
A. The Voyage Out B. The Waves
C. Jacob’s Room D. To the Lighthouse
Ans: (D)

39. Religious controversies in England particularly during the 15th century led to the promotion of
A. English prose
B. The British Empire
C. Naval power
D. The Missionary Movement
Ans: (A)

40. Fill in the blanks with a suitable word from the list below :
In his fiction, Ian McEwan more than often suggests the _________ of love
A. Fragility B. Madness
C. Completeness D. Security
Ans: (A)

41. Match List-I with List-II according to the code given below :
List-I List-II
(Dramatists) (Plays)
(a) Arnold Wesker 1. Jumpers
(b) Harold Pinter 2. What the Butler Saw
(c) Joe Orton 3. The Room
(d) Tom Stoppard 4. Roots
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 2 4 1
B. 1 2 4 3
C. 4 3 2 1
D. 4 3 1 2
Ans: (C)

42. Modern English emerged from the
A. South Midland dialect
B. East Midland dialect
C. French language
D. Northumbrian dialect
Ans: (B)

43. Most culinary terms in English are derived from
A. Exotic cooking B. French cooking
C. Native sources D. Arabic cooking
Ans: (B)

44. “Blended learning” is a mode of instruction/ learning in which
A. the learner’s mother tongue and the target language are blended
B. learning is accessed through the mother tongue
C. a variety of instructional modes are integrated
D. learning of a language is mediated by humanistic approaches
Ans: (C)

45. ‘Risk-taking’ is one of the traits of a good
A. language learner
B. language teacher
C. teacher of grammar rules
D. printer of books and authors
Ans: (A)

46. A teaching method advocated by Dr. Georgia Lozanav which is based on the principle of ‘joy and easiness’ is called
A. Suggesto paedia
B. Total physical response
C. The Direct Method
D. The audio-lingual method
Ans: (A)

47. Albert Camus, in his essay, ‘The Myth of Sisyphus’ conveys :
1. The concept of Naturalism
2. The Absurdity of Human Existence
3. The Futility of all Human Endeavour
4. The concept of Existentialism
A. 1, 2 and 3 are correct
B. 2, 3 and 4 are correct
C. 1, 2 and 4 are correct
D. 1, 3 and 4 are correct
Ans: (B)

48. In The Portrait of a Lady Gilbert Osmond marries Isabel Archer because
1. Osmond wanted to get hold of Isabel’s property.
2. He loved her
3. Though he did not like her moral ideas about many things in life, he had hoped to win her over.
4. He realized that her moral ideas were quite deep-rooted.
Find the correct combination according to the code :
A. only 1 and 2 are correct
B. only 1, 2 and 3 are correct
C. only 3 and 4 are correct
D. only 1 is correct
Ans: (B)

49. Pick out the two relevant and correct descriptions of U.R. Ananthamurthy’s Samskara.
1. The novel is written in English
2. The novel is concerned with the progressive ideas of the times.
3. The novel is set in Malgudi
4. The novel is a satire on the representatives of a decadent Brahmin society.
5. Samskara is a regional novel
6. Praneschacharya does not atone for his sin.
A. 4 and 5 are correct
B. 1 and 4 are correct
C. 5 and 6 are correct
D. 3 and 2 are correct
Ans: (A)

50. Willy in Arthur Miller’s play Death of a Salesman compares Biff and Happy to the mythic characters / figures
A. Venus and Adonais
B. Adonais and Hercules
C. Jupiter and Hercules
D. Venus and Hercules Directions (Qs. No. 51 to 55) : are based on a poem.
Read the poem carefully and pick out the most appropriate answers.
A Valediction Forbidding Mourning My swirling wants, your frozen lips.
The grammar turned and attacked me.
Themes, written under duress.
Emptiness of the notations.
They gave me a drug that slowed the healing of wounds.
I want you to see this before I leave :
the experience of repetition as death the failure of criticism to locate the pain the poster in the bus that said : my bleeding is under control A red plant in a cemetary of plastic wreaths.
A last attempt : the language is a dialect called metaphor.
These images go unglossed : hair, glacier, flashlight.
When I think of a landscape I am thinking of a time.
When I talk of taking a trip I mean forever.
I could say : those mountains have a meaning but further than that I could not say.
To do something very common, in my own way.
—Adrienne Rich
Ans: (B)

51. How does the poet suggest that the lover has not left?
A. The words “a last attempt” indicate that she is trying her best to leave.
B. The words “before I leave” suggest that the speaker has not left yet.
C. The speaker talks of a trip ‘forever’ which means she will never return.
D. A drug she takes slows the healing of her wounds perhaps indicating that she may be able to leave sometime in future.
Ans: (B)

52. Why does the speaker/lover in Rich’s poem plan to leave?
I. Because her love has not been returned.
II. Because of the pain she has suffered in the relationship.
III. Because the lover has criticized her so much.
IV. Because though the pain has been located, the bleeding continues.
The right combination according to the code is
A. I and II are correct
B. I and IV are correct
C. I, II and III are correct
D. I and III are correct
Ans: (C)

53. What does Rich imply when she says “The grammar turned and attacked me”?
A. Language that has been used to hurt her.
B. Her lover has beaten her.
C. The person she is leaving is not the source of pain but something else.
D. The pain she has herself inflicted through language.
Ans: (A)

54. How would you compare Rich’s poem and Donne’s poem with the same title?
A. Rich is recreating Donne’s poem
B. Rich is eulogising Donne’s poem
C. Rich’s poem is a scathing attack on Donne’s poem.
D. Rich is defining Donne’s concept of love
Ans: (A)

55. What is the theme of the poem?
Identify the false statement in the list below:
It is
A. about the difficulty of actually saying goodbye.
B. about not having the strength to leave though one might want to.
C. about the pain suffered in relationship.
D. a Classical love poem like Donne’s where the speaker dominates the addressee.
Ans: (D)

56. Why does Girish Karnad base his play Hayavadana on Thomas Mann’s Transposed Heads?
A. It is a mock-heroic transcription of the original Sanskrit tales.
B. It is concerned with materialism.
C. It deals with domestic strife.
D. It deals with ancient times.
Ans: (A)

57. The collected poems of A.K. Ramanujan has been divided into four sections. Arrange them in their chronological order :
A. The striders – The Relations – Second Sight – the Black Hen
B. The Relations – The Striders – The Black Hen – Second Sight
C. Second Sight – The Relations – The Black Hen – Striders
D. The Black Hen – Second Sight – The Striders – The Relations
Ans: (A)

58. In one of her novels, Margaret Atwood demonstrated the potentially ‘Cannibalistic’ nature of human relationships. Identify the novel :
A. Surfacing
B. Lady Oracle
C. Life Before Man
D. The Edible Woman
Ans: (D)

59. Match the characters with the novels of Amitav Ghosh in which they appear according to the code given below :
List-I List-II
(Characters) (Novels)
(a) Fakir 1. The Glass Palace
(b) Tridip 2. The Hungry Tide
(c) Rajkumar 3. The Calcutta Chromosome
(d) Murugan 4. Shadow Lines
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 4 1 3
B. 2 4 3 1
C. 1 3 1 4
D. 3 2 4 1
Ans: (A)

60. Which of the following is not a play by Badal Sircar?
A. Bhooma
B. Evam Indrajeet
C. That Other History
D. Agra Bazar
Ans: (D)

61. Who is the protagonist of Shashi Deshpande’s That Long Silence?
A. Mohan B. Jaya
C. Rati D. Kamat
Ans: (B)

62. In Derek Walcott’s Dream on Monkey Mountain, Makak’s vision of freedom for his people is
A. through money
B. through violence
C. through black power
D. through a decolonisation of the mind
Ans: (D)

63. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R).
Assertion (A) : To give a text an author is to impose a limit on that text, to furnish it with a final signified, to close the writing.
Reason (R) : A text is made up of multiple meanings drawn from many sources, and this multiplicity is focused on the reader.
In the context of the two statements, which one of the following is correct :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true but (R) is false.
D. (A) is false but (R) is true.
Ans: (A)

64. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R).
Assertion (A) : Spivak sees the project of colonialism as characterized by what Foucault had called ‘epistemic violence’, the imposition of a given set of beliefs over another.
Reason (R) : Spivak suggests that participation in the political process – access to citizenship, becoming a voter – will help to mobilize the subaltern on “the long road to hegemony.” In the context of the two statements, which one of the following is correct :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true but (R) is false.
D. (A) is false but (R) is true.
Ans: (B)

65. Match the following authors with their works from the given below :
List-I List-II
(Authors) (Works)
(a) Buchi Emecheta 1. Burger’s Daughter
(b) Ama Ata Aidoo 2. Joy of Motherhood
(c) Nadine Gordimer 3. Devil on the Cross
(d) Nqugi Wa Thiongo 4. Our Sister Killjoy
Find the correct combination according to the code :
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 1 2 3 4
B. 2 4 1 3
C. 3 1 4 2
D. 4 3 2 1
Ans: (B)

66. Match the following authors with their plays from the lists given below :
List-I List-II
(Authors) (Plays)
(a) Langston Hughes 1. Dutchman
(b) Lorraine Hansberry 2. Clara’s Ole Man
(c) Ed Bullins 3. Don’t You want to be Free
(d) Amiri Baraka 4. Raisin in the Sun
Find the correct combination according to the code :
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 4 2 1
B. 1 2 3 4
C. 2 1 4 3
D. 4 3 1 2
Ans: (A)

67. Identify the critics and their respective works:
A. Horace – Ars Poetica Aristotle – Poetics Quintillian – Institutio Oratoria Ben Jonson – Discoveries Sidney – An Apology for Poetry Dryden – An Essay of Dramatic Poesy
B. Horace – Poetics Aristotle – Ars Poetica Quintillian – On the sublime Longinus – Discoveries Ben Jonson – Institutio Oratoria Sidney – An Essay of Dramatic Poesy Dryden – An Apology for Poetry
C. Horace – On the sublime Aristotle – Poetics Quintillian – Discoveries Longinus – Institutio Oratoria Ben Jonson – An Essay of Dramatic Poesy Sidney – Ars Poetica Dryden – An Apology for Poetry
D. Horace – Ars Poetica Aristotle – Poetics Quintillian – Institutio Oratoria Longinus – On the Sublime Ben Jonson – An Apology for Poetry Sidney – An Essay of Dramatic Poesy Dryden – Discoveries
Ans: (A)

68. Which of the following is not true of Imagist poetry?
A. The poet spreads his language across the page as though language were sensation, to reproduce the mental effect of ‘image’.
B. The image is itself an instrument of vision, or lens, as well as an expression of imagination
C. The imagist like a scientist learns from history and uses it, and like a scientist does not deal in emotions.
D. The new artist as scientist focuses vision through image as against the symbol which resorts to reduction to simplicity.
Ans: (C)

69. Who among the following is not a myth critic?
A. Robert Graves B. Raymond Williams
C. Francis Fergusson D. Northrop Frye
Ans: (B)

70. According to Northrop Frye there are four main narrative genres associated with the seasonal cycle of spring, summer, autumn and winter. They are comedy, ________, tragedy and irony (satire). Which is the second one?
A. Romance B. Epic
C. Fiction D. Novel Directions (Qs. No. 71 to 75) : are based on the following passage. Read the passage carefully and select the most appropriate option.
The town belonging to the colonized people, or at least the native town, the negro village, the medina, the reservation, is a place of ill fame, peopled by men of evil repute. They are born there, it matters little where or how; they die there, it matters not where, nor how. The native town is a hungry town, starved of bread, of meat, of shoes, of coal, of light. The native town is a crouching village, town on its knees, a town wallowing in the mire.
The look that the native turns on the settler is a look of lust, of envy…. The colonized man is an envious man. And this the settler knows very well….
It is true, for there is no native who does not dream atleast once a day of setting himself up in the settler’s place.
(From Frantz Fanon’s The Wretched of The Earth)
Ans: (A)

71. To Frantz Fanon, the ‘Negro’ village is
1. the worst face of apartheid
2. a protected area
3. a place of moral and physical degradation
4. a special village with its own amenities.
A. 1 and 3 are correct
B. 1 and 2 are correct
C. only 3 is correct
D. only 4 is correct
Ans: (A)

72. Why is the ‘native town’ a hungry town?
1. it did not have agricultural farms
2. it did not have markets
3. the blacks were steeped in poverty
4. they were denied their fundamental rights by the Whites.
A. 1 and 2 are correct B. 3 and 4 are correct
C. only 1 is correct D. only 4 is correct
Ans: (B)

73. What does the term ‘crouching village’ indicate?
1. The latent aggressiveness of the blacks
2. The defenselessness of the people
3. Hopelessness and despair
4. Overflowing filth
A. 1 and 2 are correct B. 2 and 3 are correct
C. only 1 is correct D. only 2 is correct
Ans: (B)

74. Why does the native look at the settler’s town with envy?
1. it arises from a sense of desperation
2. he has no other option in his life
3. he wants to occupy a position of power.
4. he wants to be the colonizer instead of the colonized.
A. only 1 is correct
B. 3 and 4 are correct
C. only 2 is correct
D. 1 and 4 are correct
Ans: (B)

75. What is the settler’s attitude towards the blacks?
1. the settler is not afraid
2. the settler considers the blacks to be harmless
3. the settler is contemptuous of the blacks.
4. the settler feels resentment because he knows that his position is never safe.
A. only 1 is correct
B. 2 and 3 are correct
C. only 4 is correct
D. 3 and 4 are correct
Ans: (C)

1. ____ the very word is like a bell To toll me back from thee to my sole self Which word?
A. Bird B. Immortal
C. Forlorn D. Fancy
Ans: (C)

2. In poems like “The Altar” and “Easter Wings” ________ exploits _______.
A. John Donne, alliteration
B. Robert Herrick, trimetre
C. G.M. Hopkins, sprung rhythm
D. George Herbert, typographic space
Ans: (D)

3. No, no thou hast not felt the lapse of hours For what wears out the life of mortal men?
‘Tis that repeated shocks, again, again, Exhaust the energy of strongest souls And numb the elastic powers … Who does the poet address here?
A. The Scholar Gipsy
B. Telemachus
C. The Nightingale
D. The Poet’s Sister, Dorothy
Ans: (A)

4. The roman a clef (French for “novel with a key”) uses contemporary historical figures as its chief characters. They are of course given fictional names. One example is Aldous Huxley’s Point Counter Point.
Its Mark Rampion is modelled on _______.
A. D.H. Lawrence
B. E.M. Forster
C. Wyndham Lewis
D. Arnold Bennett
Ans: (A)

5. She was a worthy woman al hir lyve, Housbondes at chirche-dore she hadde fyve, In the ‘Prologue’ Chaucer represents the Wife of Bath as :
I. crude and vulgar
II. outspoken and boastfully licentious
III. a witness to masculine oppression
IV. bubbling with vitality Find the correct combination according to the code:
A. I, II and III are correct.
B. I, II and IV are correct.
C. I, III and IV are correct.
D. II, III and IV are correct.
Ans: (B)

6. The novel tells the story of twin brothers, Waldo, the man of reason and intellect, and Arthur, the innocent half-wit, the way their lives are inextricably intertwined. Which is the novel?
A. The Tree of Man
B. Voss
C. The Solid Mandala
D. The Vivisector
Ans: (C)

7. Who among the following was NOT a member of the Scriblerus Club?
A. Thomas Parnell
B. Alexander Pope
C. Joseph Addison
D. John Gay
Ans: (C)

8. _______ is a theological term brought into literary criticism by _______.
A. Entelechy, St. Augustine
B. Ambiguity, William Empson
C. Adequation, Fr Walter Ong
D. Epiphany, James Joyce 175
Ans: (D)

9. ________ the Almighty Power Hurled headlong flaming from th’ Ethereal Sky, With hideous ruin and combustion down To bottomless perdition, there to dwell In Adamantine Chains and penal Fire Who durst defy th’ Omnipotent to Arms.
(Paradise Lost, I.44-49.) Choose the appropriate word:
A. Him B. He
C. Satan D. The Fiend
Ans: (A)

10. Which of the following works does not have a mad woman as a character in it?
A. The Yellow Wallpaper
B. The Mad Woman in the Attic
C. Jane Eyre
D. Wide Sargasso Sea
Ans: (B)

11. Which of the following is NOT a quest narrative?
A. Shelley’s Alastor
B. Byron’s Manfred
C. Coleridge’s Christabel
D. Keats’s Endymion
Ans: (C)

12. The novel has a scene where African-
American students are made to compete and fight with each other as they rush for the gold coins tossed on an electric blanket.
Identify the novel.
A. Richard Wright : Native Son
B. James Baldwin : Another Country
C. Ralph Ellison : Invisible Man
D. Toni Morrison : Bluest Eye
Ans: (C)

13. G.M. Hopkins’s “Windhover” is dedicated:
A. To Christ, our Lord
B. To Christ our lord
C. to no one
D. to Christ, the Lord
Ans: (A,B)

14. Match List-I with List-II according to the code given below:
List-I List-II
(Authors) (Poems)
(i) Ted Hughes 1. “The Otter”
(ii) Seamus Heaney 2. “Snake”
(iii) W.H. Auden 3. “Ghost Crabs”
(iv) D.H. Lawrence 4. “Prevent the Dog from Barking with a Juicy Bone.”
Codes:
(i) (ii) (iii) (iv)
A. 1 2 4 3
B. 2 3 1 4
C. 3 1 4 2
D. 3 2 1 4
Ans: (C)

15. His cooks with long disuse their trade forgot; Cool was his kitchen, though his brains were hot.
Who is this character whose stinginess passed into a proverb?
A. Corah B. Shimei
C. Zimri D. Achitophel
Ans: (B)

16. “The story and the novel, the idea and the form, are the needle and thread, and I never heard of a guild of tailors who recommended the use of the thread without the needle, or the needle without the thread.” This famous passage describing the relation of idea to form is found in
A. Sir Philip Sidney, An Apology for Poetry
B. Samuel Taylor Coleridge, Biographia Literaria
C. Henry James, “The Art of Fiction”
D. I.A. Richards, Principles of Literary Criticism
Ans: (C)

17. Identify the correctly matched set below:
A. The Norman Conquest – 1066 William Caxton and the introduction of printing – 1575 The King James Bible – 1611
Dr. Johnson’s English Dictionary – 1755 The Commonwealth Period/ the Protectorate – 1649-1660
B. The Norman Conquest – 1066 William Caxton and the introduction of printing – 1475 The King James Bible – 1611
Dr. Johnson’s English Dictionary – 1755 The Commonwealth Period/ the Protectorate – 1649-1660
C. The Norman Conquest – 1016 William Caxton and the introduction of printing – 1475 The King James Bible – 1564
Dr. Johnson’s English Dictionary – 1780 The Commonwealth Period/ the Protectorate – 1649-1660
D. The Norman Conquest – 1013 William Caxton and the introduction of printing – 1575 The King James Bible – 1627
Dr. Johnson’s English Dictionary – 1746 The Commonwealth Period/ the Protectorate – 1624-1660
Ans: (B)

18. Leopold Bloom in Ulysses is
A. a Great War veteran
B. a Dublin bar owner
C. a Jewish advertising agent
D. an Irish nationalist
Ans: (C)

19. “Late capitalism”, by which is meant accelerated technological development and the massive extension of intellectually qualified labour, was first popularised by ______ .
A. Terry Eagleton
B. Ernst Mandel
C. Raymond Williams
D. Stanley Fish
Ans: (B)

20. Which of the following arrangements is in the correct chronological sequence?
A. Native Son by Richard Wright Invisible Man by Ralph Ellison Their Eyes Were Watching God by Zora Neil Hurston Another Country by James Baldwin
B. Their Eyes Were Watching God by Zora Neil Hurston Native Son by Richard Wright Invisible Man by Ralph Ellison Another Country by James Baldwin
C. Invisible Man by Ralph Ellison Native Son by Richard Wright Another Country by James Baldwin Their Eyes Were Watching God by Zora Neil Hurston
D. Their Eyes Were Watching God by Zora Neil Hurston Another Country by James Baldwin Native Son by Richard Wright Invisible Man by Ralph Ellison
Ans: (B)

21. Metaphor is so widespread that it is often used as an umbrella term to include other figures of speech such as metonyms which can be technically distinguished from it in its narrower usage.
Identify the metaphorical phrase in this sentence:
A. narrower usage
B. technically distinguished
C. figures of speech
D. umbrella term
Ans: (C,D)

22. Along the shore of silver streaming Thames; Whose rutty bank, the which his river hems, Was painted all with variable flowers, … Fit to deck maidens’ bowers And crown their paramours Against their bridal day, which is not long; Sweet Thames run softly till I end my song.
(Spenser’s Prothalamion) Another poet fondly recalls these lines but cannot conceal their heavily ironic tone in:
A. Marianne Moore’s “Spenser’s Ireland”
B. Sylvia Plath’s “Morning Song”
C. W.H. Auden’s “In Praise of Limestone”
D. T.S. Eliot’s Waste Land
Ans: (D)

23. The tramp in Pinter’s first big hit, The Caretaker, often travels under an assumed name. It is
A. Bernard Jenkins B. Roly Jenkins
C. Jack Jenkins D. Peter Jenkins
Ans: (A)

24. Here is a list of early English plays imitating Greek and Latin plays. Pick the odd one out:
A. Gorboduc
B. Tamburlaine
C. Ralph Roister Doister
D. Gammer Gurton’s Needle
Ans: (B)

25. Where does Act I Scene 1 of William Congreve’s Way of the World open?
A. A Chocolate-House
B. A Pub
C. A Carrefour
D. The drawing room of Sir Willfull’s mansion
Ans: (A)

26. While “a well-boiled icicle” for “a well-oiled bicycle” is an example of Spoonerism, someone saying “Congenital food” for ‘Continental food’ is an example of ______.
A. Malaproprism B. Pleonasm
C. Neologism D. Archaism
Ans: (A)

27. It is unimaginable that all the following events happened in one year:
1. Arthur Evans discovered the first European civilization; his excavations in Crete revealed a culture that was far older than either Attic Greece or Ancient Rome.
2. Sir Arthur Quiller-Couch published the Oxford Book of English Verse.
3. Pablo Picasso stepped off the Barcelona train at Gare d’ Orsay, Paris.
4. Max Planck unveiled the Quantum Theory.
5. Hugo de Vries identified what would later come to be called genes.
6. Sigmund Freud published The Interpretation of Dreams.
7. Coca-cola arrived in Britain.
Identify the year:
A. 1899 B. 1900
C. 1901 D. 1903
Ans: (B)

28. Brother to a Prince and fellow to a beggar if he be found worthy.
This is the epigraph to
A. T.S. Eliot’s “The Hollow Men”
B. Rudyard Kipling’s “The Man Who Would be the King”
C. George Eliot’s Silas Marner
D. E.M. Forster’s Howard’s End
Ans: (B)

29. Robert Graves’s “In Broken Images” ends thus:
He in a new confusion of his understanding; I in a new understanding of my confusion.
The figure of speech here is _______.
A. Chiasmus B. Catachresis
C. Inversion D. Zeugma
Ans: (A)

30. The phrase “leaves dancing” is an example of ________.
A. pathetic fallacy B. hyperbole
C. pun D. conceit
Ans: (A)

31. At the end of The Great Gatsby, the narrator Nick Carraway observes:
“They were careless people”. Who were they?
A. Tom and Daisy
B. The Wilsons
C. Gatsby and his friends
D. The people of East Egg
Ans: (A)

32. William Wordsworth’s statement of purpose in publishing the Lyrical Ballads carries the following phrase. (Complete the phrase correctly).
“to choose incidents from common life and to relate or describe them, throughout, as far as possible, ______.”
A. in a selection of language really used by men.
B. in a relation to language really used by men.
C. in a selection of language really used by common man.
D. in deference to language actually used by men.
Ans: (A)

33. Match List-I with List-II according to the code given below:
List-I List-II
(Novels) (Last lines)
(i) Lord Jim 1. ‘It was done; it was finished. Yes, she thought laying down her brush in extreme fatigue, I have had my vision.’
(ii) To the Lighthouse 2. ‘April 27. Old father, old artificer, stand me now and ever in good stead…’
(iii) A Passage to India 3. ‘He feels it himself and says often that he is “preparing to leave all this; preparing to leave,…”, while he waves his hands sadly at his butterflies.’
(iv) A Portrait of the Artist as a Young Man 4. ‘ “No not yet,” and the sky said, “No, not there”.’
Codes:
(i) (ii) (iii) (iv)
A. 2 4 3 1
B. 3 2 4 1
C. 3 1 4 2
D. 2 3 1 4
Ans: (C)

34. Identify the incorrect description/s of “Sprung Rhythm” from the following:
1. This rhythm causes ideas to spring in our minds–hence Sprung Rhythm.
2. In Sprung Rhythm the feet are of equal length.
3. A foot may have one to four syllables in Sprung Rhythm.
4. Its metre is derived from the metre of Anglo-Saxon poetry which was based on accent and linked by alliteration.
A. 4 is incorrect. B. 1 & 4 are incorrect.
C. 3 is incorrect. D. 1 is incorrect.
Ans: (D)

35. Who among the following proposes that the unconscious comes into being only in language?
A. Sigmund Freud B. Jacques Lacan
C. Stuart Hall D. Paul de Man
Ans: (B)

36. The Elizabethan Settlement established during the reign of Elizabeth I
I. ensured the supremacy of the Church of England.
II. allowed Christians to acknowledge the authority of the Pope.
III. allowed the extremer Protestants to be part of the Anglican church.
IV. created a group known as the Roundheads.
The correct combination according to the code is:
A. I and III are correct.
B. I and II are correct.
C. II and III are correct.
D. III and IV are correct.
Ans: (A)

37. Which of the following poems by Tennyson does NOT speak of old age and death?
A. “The Beggar Maid”
B. “The Lotus-Eaters”
C. “Ulysses”
D. “Tithonus”
Ans: (A)

38. One English poet addressing another:
Thy soul was like a Star, and dwelt apart; Thou hast a voice whose sound was like the sea:
Pure as the naked heavens, majestic, free, So didst thou travel on life’s common way, In cheerful godliness… .
Whose lines are these? To whom are they addressed?
A. W.H. Auden–W.B. Yeats
B. P.B. Shelley–William Blake
C. William Wordsworth–John Milton
D. Ben Jonson–William Shakespeare
Ans: (C)

39. Samuel Johnson’s Lives of Poets (1781) was originally a series of introductions to the poets he wrote for a group of London publishers. They were collected as:
A. Lives of English Poets : Critical and Biographical Essays.
B. Prefaces, Biographical and Critical, to the Works of English Poets.
C. Notes, Biographical and Critical, on the Works of English Poets.
D. Lives of English Poets : Biographical and Critical Notes.
Ans: (B)

40. Which of the following is NOT mentioned in Northrop Frye’s four ‘generic plots’?
A. The comic B. The tragic
C. The lyric D. The ironic
Ans: (C)

41. Arrange the sections of The Waste Land in the order in which they appear in the poem:
1. The Fire Sermon
2. Death by Water
3. A Game of Chess
4. What the Thunder Said
5. The Burial of the Dead
A. 3, 2, 1, 5, 4 B. 5, 1, 2, 3, 4
C. 5, 2, 3, 1, 4 D. 5, 3, 1, 2, 4
Ans: (D)

42. Sir Plume is a character in ____ .sa
A. Dryden’s Absalom and Achitophel
B. Congreve’s The Way of the World
C. Pope’s The Rape of the Lock
D. Farquhar’s The Beaux’ Strategem
Ans: (C)

43. Steeling herself to the murder, Lady Macbeth calls on ______ to “unsex me here”.
(Macbeth I.5.39) Choose the right option to fill in the blank:
A. God
B. the spirits of hell
C. the angels in heaven
D. no one in particular
Ans: (B)

44. You will find the following lines in an English poem :
Thou by the Indian Ganges’ side Shouldst rubies find; I by the side Of Humber would complain.
Which poem? Who is the poet?
A. “Lonely Hearts.” Wendy Cope
B. “Holy Thursday.” William Blake
C. “Tiger Mask Ritual.” Chitra Banerjee Divakaruni
D. “To His Coy Mistress.” Andrew Marvell
Ans: (D)

45. Teach me half the gladness That thy brain must know, Such harmonious madness From my lips would flow The world should listen then, as I am listening now.
Whose lines are these? To whom are they addressed?
A. John Keats. The Nightingale
B. P.B. Shelley. The Skylark
C. William Wordsworth. The Wye Valley
D. Robert Browning. The Grammarian
Ans: (B)

46. Match List-I with List-II according to the code given below:
List-I List-II
(Novel) (Major symbol)
(i) Dombey and Son 1. fog
(ii) The Return of 2. train the Native
(iii) Bleak House 3. heath
(iv) Tess 4. mist
Codes:
(i) (ii) (iii) (iv)
A. 2 3 1 4
B. 4 2 3 1
C. 2 3 4 1
D. 1 3 4 1
Ans: (A)

47. The following postmodernist novel has an unusual protagonist whose gender is not revealed. So much so, that we keep wondering whether that person’s relationships are homo-/ hetero-sexual:
A. The French Lieutenant’s Woman
B. English Music
C. Written on the Body
D. Enduring Love
Ans: (C)

48. Which novel of Graham Greene in the following list does NOT end in some form of suicide by the protagonist?
A. The Heart of the Matter
B. England Made Me
C. Brighton Rock
D. The Power and the Glory
Ans: (B)

49. Who among the following gave a happy ending to King Lear?
A. James Quin B. Nahum Tate
C. Peg Woffington D. Charles Macklin
Ans: (B)

50. Jane Austen’s Pride and Prejudice starts with the famous statement : “It is a truth universally acknowledged that a single man in possession of a good fortune must be in want of a life.” As we get to read the novel this statement seems to be made from the point of view of:
I. the surrounding families
II. Mrs Bennet
III. Mr Bennet
IV. The women of Jane Austen’s age and society Find out the correct combination according to the code:
A. I, II and III are correct.
B. I, II and IV are correct.
C. II, III and IV are correct.
D. I, III and IV are correct.
Ans: (B)

1. In which of the following novels Harikatha is strategically used as a medium of ‘consciousness raising’?
A. Waiting for the Mahatma
B. The Serpent and the Rope
C. A Bend in the Ganges
D. Kanthapura
Ans: (D)

2. Identify the text in the following list which offers a fictionalized survey of English Literature from Elizabethan times to 1928:
A. E.M. Forster, The Eternal Moment
B. Virginia Woolf, Orlando
C. Robert Graves, Goodbye to All That
D. David Jones, In Parenthesis
Ans: (B)

3. Match List–I with List–II according to the code given below:
List–I List–II
(i) John Ruskin 1. London Labour and the London Poor
(ii) Henry Mayhew 2. The Golden Bough
(iii) Sir Charles Lyell 3. Unto The Last
(iv) Sir James 4. The Principles of George Frazer Geology
Codes:
(i) (ii) (iii) (iv)
A. 3 2 1 4
B. 2 1 3 4
C. 2 3 4 1
D. 3 1 4 2
Ans: (D)

4. Which of the following poems DOES NOT begin in the first person pronoun?
A. Shelley’s “Adonais”
B. Byron’s “Don Juan”
C. Keats’s “Lamia”
D. Coleridge’s ‘The Aeolian Harp’
Ans: (C)

5. In his Anatomy of Melancholy Robert Burton proposes the following two principal kinds:
I. Love II. Death
III. Spiritual IV. Religious The correct combination according to the code is:
A. I and II are correct.
B. I and III are correct.
C. I and IV are correct.
D. II and IV are correct.
Ans: (C)

6. Listed below are some English journals widely read by professionals:
Screen, Critical Quarterly, Review of English, Wasafiri.
One of the above founded by C.B. Cox, and now being edited by Colin MacCabe, carries not only critical and scholarly essays in English Studies but reviews film, culture, language and contemporary political issues.
Identify the journal:
A. Wasafiri
B. Screen
C. Critical Quarterly
D. Review of English Studies
Ans: (C)

7. In Marvell’s “A Dialogue between Soul and Body”, who/which of the following has the last word?
A. Body B. God
C. Soul D. Satan
Ans: (A)

8. In Blake’s poem “A Poison Tree” the speaker’s anger grows and becomes ________ .
A. a cherry B. an apple
C. an orange D. a rose
Ans: (B)

9. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):
Assertion (A) : For deconstructive critics how human beings read and interpret signs they receive will determine their modes of knowing and being, whether those signs come in the form of literary texts or bank statements.
Reason (R) : The fact of the matter is that human beings use signs to function in the world and are always likely to do so.
In the context of the two statements, which one of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
Ans: (A)

10. Ian McEwan’s Saturday spans one day in the life of
A. a divorce lawyer
B. an ageing pianist
C. a London neurosurgeon
D. a famous poet
Ans: (C)

11. “Open Forum” as applied to poetry, is the same as ________. It is poetry that is not written according to traditional fixed patterns.
(Fill up)
A. Blank verse
B. Concrete poetry
C. L = A = N = G = U = A = G = E poetry
D. Free verse
Ans: (*)

12. The author of the book observes “I have attempted, through the medium of biography, to present some Victorian visions to the modern eye”. The four main characters in this book are Cardinal Manning, Florence Nightingale, Dr. Arnold and General Gordon.
Who is this author?
A. Mathew Arnold B. Robert Browning
C. Lytton Strachey D. Oscar Wilde
Ans: (C)

13. In his attack delivered on the theatre in A Short View of the Immorality and Profaneness of the English Stage, Jeremy Collier specially arraigned ______ and _______.
A. Congreve and Vanbrugh
B. Farquhar and Vanbrugh
C. Wycherley and Farquhar
D. Congreve and Etherege
Ans: (A)

14. I.A. Richards’ Practical Criticism (1929) inaugurated a new phase in the history of English critical thought. What was this book’s subtitle?
A. Studies in Poetry
B. A Study in Literary Judgement
C. Essays and Studies
D. A Theoretical Guide
Ans: (B)

15. Which of the following arrangements is in the correct chronological sequence?
A. The Castle of Otranto–Melmoth the Wanderer–The Monk–The Mysteries of Udolpho
B. The Castle of Otranto–The Mysteries of Udolpho–The Monk–Melmoth the Wanderer
C. The Mysteries of Udolpho–The Castle of Otranto–The Monk–Melmoth the Wanderer
D. Melmoth the Wanderer–The Castle of Otranto–The Mysteries of Udolpho–The Monk
Ans: (B)

16. Select from among the following plays, the one that best suits the description below:
I. Alyque Padamsee invited its author to write it.
II. The play had communalism as its theme.
III. This play was banned from the Deccan Herald Theatre Festival for dealing with a sensitive issue.
IV. The play, however, was produced by Playpen in Bangalore on July 1993.
The play is _______ .
A. Dance Like a Man
B. Where There’s a Will
C. Final Solutions
D. The Wisest Fool on Earth
Ans: (C)

17. I have known three generations of John Smiths. The type breeds true. John Smith II and III went to the same school, university and learned profession as John Smith I. Yet John Smith I wrote pseudo-Swinburne; John Smith II wrote pseudo-Brooke; and John Smith III is now writing pseudo-Eliot. But unless John Smith can write John Smith, however unfashionable the result, why does he bother to write at all? Surely one Swinburne; one Brooke, and one Eliot are enough in any age?
(Robert Graves, “The Poet and his Public”)
1. Graves is critical of blind adulation and imitation of successful poets.
2. Graves is critical of blind conformity to standards set by Swinburne, Brooke, and Eliot.
3. Swinburne, Brooke, and Eliot represent the movements : Decadence, the Georgian, and Modernist respectively.
4. The poets in question are Algernon Charles Swinburne, Stopford Brooke, and Thomas Stearns Eliot.
A. Only 1 and 2 are correct.
B. Only 4 is incorrect.
C. Only 3 and 4 are correct.
D. Only 3 is incorrect.
Ans: (B)

18. During the colonial era, the British used to call the Indian Languages vernaculars. We do not use this word for our bhashas because:
I. we consider English to be equally vernacular.
II. verna is, literally a home-born slave.
III. not all Indian languages are languages of the Indo-european family, and therefore not all vernacular.
IV. the natives of India were never slaves.
A. IV B. II and IV
C. III D. I and III
Ans: (B)

19. More’s Utopia displays strong influence of
I. The Arthurian legends
II. Plato’s Republic
III. Amerigo Vespucci’s account of the travels
IV. The teachings of John Wycliffe The correct combination according to the code is
A. I and III are correct.
B. II and III are correct.
C. II and IV are correct.
D. I and IV are correct.
Ans: (B)

20. By ‘language transfer’ is meant
A. Knowledge generated in the development of a learner on account of other domains of knowledge.
B. The carryover of rules of the mother tongue syntax, phonology, or semantic system to the Second language in question.
C. The carryover of rules of the Second language syntax, phonology, or semantic system to the mother tongue in question.
D. The vocabulary and sentence-structure transferred haphazardly during Second language acquisition from any other language accessed by the learner.
Ans: (B)

21. Which of the following descriptions is NOT true of Peter Carey’s The True History of the Kelly Gang?
A. It is an epistolary novel.
B. It has such characters as Edward Kelly, his mother, and his wife.
C. It is also about the Bush and the frontier.
D. The novel is dedicated to Edward Kelly’s father.
Ans: (D)

22. Identify the poem that opens with the lines:
I walk through the long schoolroom questioning; A kind old nun in a white hood replies; The children learn to cipher and to sing …
A. “Among the Schoolchildren”
B. “Among School Children”
C. “A Man Young and Old”
D. “The Man Young, and Old”
Ans: (B)

23. Which of the following statements is NOT true of Foucault’s position in History of Sexuality?
A. Modern sexuality is produced through and as discourse.
B. The proliferation of modern discourses of sexuality is more striking than their suppression.
C. To write historically about sexuality involves increasingly direct, immediate knowledge or understanding of an unchanging sexual essence.
D. Modern sexuality is intimately entangled with the historically distinctive contexts and structures now called ‘knowledge’.
Ans: (C)

24. The following is an exchange between two characters, husband and wife, in a famous play. The lines appear at the very end of an emotionally-charged sequence of the last scene:
“… I’ve stopped believing in miracles.” “But I’ll believe. Tell me Transform ourselves to the point that ….?” “That our living together could be a true marriage.”
(She goes out down the hall.) Which play? Name the characters.
A. Othello. Othello, Desdemona
B. Sure Thing. Bill, Betty
C. A Doll’s House. Helmer, Nora
D. Death of a Salesman. Willy, Linda
Ans: (C)

25. The following statements relate to the early history of the English language. Identify the set that gives INCORRECT statements:
1. English has borrowed words such as sky, give, law, and leg from Norse.
2. English has also borrowed some pronouns like they, their, them from Norse.
3. In grammar, Modern English is much more highly inflected than Old English.
4. After the Norman Conquest, French became the language of the court, the language of nobility and polite society, and literature.
5. Following the Norman Conquest, French virtually replaced English as the language of the people.
6. Among the French words that came into English are : study, logic, grammar, noun, etc.
A. 1, 2, 3 B. 3, 5
C. 4, 5, 6 D. 2, 4
Ans: (B)

26. Choices of linguistic forms in using a language, or how a language is actually spoken/written, especially one that differs from its prescribed grammar, is called
A. Utterance B. Use
C. Usage D. Deviation
Ans: (C)

27. Jamaica Kincaid’s narrative A Small Place
A. is all about learning Farsi and meeting young people in modern Iran.
B. is an essay that discusses the politics of tourism and other neo-colonial modes of foreign intervention.
C. is a collection of tiny narratives about gender relations and includes stories concerning the Sumerian goddess Inanna.
D. a novella that looks unblinkingly at marital ceremonies and maternity in Antigua.
Ans: (B)

28. Identify the correctly-matched poets and their works from the following:
A. Nissim Ezekiel–Hymns in Darkness, Kamala Das–The Sirens, R. Parthasarthy – Rough Passage, A.K. Ramanujan–The Striders
B. Nissim Ezekiel–The Striders, Kamala Das–Rough Passage, R. Parthasarthy– Hymns in Darkness, A.K. Ramanujan – The Sirens
C. Nissim Ezekiel–The Sirens, Kamala Das– Hymns in Darkness, R. Parthasarthy – The Striders, A.K. Ramanujan – Rough Passage
D. Nissim Ezekiel–Rough Passage, Kamala Das–The Striders, R. Parthasarthy–The Striders, A.K. Ramanujan – Hymns in Darkness
Ans: (A)

29. William Wordsworth had a deep influence on Thomas Hardy. According to Hardy a particular poem by Wordsworth was his ‘best cure for despair’. Which is that poem?
A. “Michael”
B. “Tintern Abbey Revisited”
C. “The Idiot Boy”
D. “The Leechgatherer”
Ans: (D)

30. In Henry James’s Ambassadors, there is a character who never appears in the novel. We get to know about this significant person, however, from the other characters. Who is this character?
A. Maria Gostrey
B. Madame de Vionette
C. Mrs. Newsome
D. Mrs. Sarah Pocock
Ans: (C)

31. Why are Scott’s novels called “Waverley Novels”?
A. His novels are all set in Waverley.
B. The Waverley Castle has a significant role in his novels.
C. Waverley (in his first novel of that name) is a model hero for the protagonists of Scott’s novels.
D. Scott started his novel-writing career in his 43rd year with the novel, Waverley.
Ans: (D)

32. Which of these descriptions/statements best suits the idea of the ‘Renaissance Man’?
I. A fop, a scoundrel, who enjoys enormous power in Renaissance courts and aristocratic families.
II. A near-mythical figure : a knight, courtier, musician, poet, scholar and statesman.
III. One who ploughs a lonely furrow and keeps away from politicking and scandals.
IV. Someone like Sir Philip Sydney best suits the ideal of the Renaissance Man.
A. I B. IV
C. I & III D. II & IV
Ans: (D)

33. Maxim Gorky, the great Russian writer of fiction and drama, was in real life a man called ______ .
A. Goliardic Kreshkov
B. Ronsardo Felixikov
C. Malthias Serpieri
D. Aleksei Peshkov
Ans: (D)

34. After the prediction of the oracle that he was destined to kill his father, Oedipus could have avoided patricide
I. had he not determined in horror never to return to the only parents he knew.
II. had he been a man of unusual self-control.
III. had he remembered the prediction and had he been more cautious having recognized that possibly after all Polybos was not his father.
IV. had he never struck any man who was older than himself saying at the moment of provocation, ‘This insolent man is grey-haired; let him have the road’.
Find the correct combination according to the code:
A. I, II and III are correct.
B. I, II and IV are correct.
C. I, III and IV are correct.
D. II, III and IV are correct.
Ans: (D)

35. Identify the Post-Apartheid novel by Nadine Gordimer.
A. The Conservationist
B. The House of Gun
C. The Lying Days
D. Burger’s Daughter
Ans: (B)

36. The Duchess of Malfi married her steward, Antonio. For the Elizabethan audience her marriage was a triple offence. Which of the following is NOT one?
A. She was a widow marrying a second time.
B. She married on her own outside the Church.
C. She married beneath her status in disregard of ‘degree’.
D. She married against the wishes of her brothers who almost acted like her guardians.
Ans: (D)

37. Who among the following has written the essay, “The Indian Jugglers”?
A. Charles Lamb
B. William Hazlitt
C. Thomas de Quincey
D. Thomas Love Peacock
Ans: (B)

38. How would you best describe George Meredith’s Modern Love (1862)?
A. A ballad
B. A lyric travelogue
C. A verse romance
D. A sonnet sequence
Ans: (D)

39. The play was written in 1881 when its author was in Italy. This is considered to be his most remarkable intellectual effort. The softening of the brain as a result of a disease inherited from his father is the subject. Which is the play?
A. An Enemy of the People
B. Ghosts
C. Rhinoceros
D. Six Characters in Search of an Author
Ans: (B)

40. In many ways, grammatical categories remain mysterious. What does it mean to speak a language that in every sentence requires you to locate yourself in time, or specify your source of knowledge, or the shape of what you are talking about? We still don’t know.
But putting the question like this suggests a clear and limited way of interpreting the idea that different languages represent different worlds.
Which of the following statements on this passage interprets it most accurately?
A. The passage reflects the unreliability of grammatical categories of a language generally.
B. The passage concedes that the Sapir-
Whorf hypothesis cannot be discounted entirely.
C. The passage upholds the reliability of grammatical categories of a language generally.
D. The passage suggests that the Sapir-
Whorf hypothesis is largely discredited today.
Ans: (B)

41. Tolstoy’s War and Peace carries a lengthy discussion of determinism and free will in ________.
A. its prologue
B. an exchange between Pierre and Natasha
C. an exchange between Nikolai Rostof and Princess Bezukhoi
D. its epilogue
Ans: (D)

42. Which from among the following is NOT true of Nagmandala?
A. It does not have multiple narratives.
B. It is open-ended.
C. It combines conventional and subversive modes.
D. Story is personified in the play.
Ans: (A)

43. Arrange the following literary journals chronologically:
A. The London Magazine The Quarterly Review Blackwood’s Magazine The Saturday Review The Tatler
B. The Tatler The Saturday Review Blackwood’s Magazine The Quarterly Review The London Magazine
C. The Quarterly Review Blackwood’s Magazine The Tatler The Saturday Review The London Magazine
D. The Tatler The London Magazine The Quarterly Review Blackwood’s Magazine The Saturday Review
Ans: (*)

44. Pick out the two relevant and correct descriptions of Caryl Churchill’s Serious Money (1987):
1. This play proposes the foundation of a monastery for the education of British gentlewomen.
2. This narrative deals with children who are sick of their “enforced idleness.”
3. This play is subtitled “City Comedy.”
4. In this play, the state of the British economy is symbolized by a takeover bid by an international cartel.
5. This narrative details the adventures of an Anglo-Indian orphan.
6. Money is the only criterion for success for the players in this play’s share-market.
A. 1 and 6 are correct.
B. 2 and 5 are correct.
C. 4 and 6 are correct.
D. 5 and 6 are correct.
Ans: (C)

45. Identify from among the following FALSE statements:
1. Eric Arthur Blair became the famous British novelist, George Orwell.
2. Orwell was conversant in Hindustani and fond of Indian food.
3. Young Eric Blair lived in Myanmar’s trading town, Katha.
4. This town gave him the model for the fictional district of Kyauktada in Burmese Days.
5. Orwell was born on June 25, 1903 in Motihari, Bihar.
6. The Orwell Commemorative Committee in Motihari has been demanding a restoration of Orwell’s birthplace as a heritage site.
7. Orwell never returned to his birth place.
8. The British journalist Ian Jack was mainly responsible for our knowledge of Orwell’s antecedents relating to Katha and Motihari.
A. 2, 4, 8 are false.
B. 7 and 8 are false.
C. 3, 6 and 8 are false.
D. All statements above are true.
Ans: (D)

46. Virginia Woolf borrowed the idea of the common reader from Dr. Johnson. To which particular work of Johnson’s does she remain indebted?
A. The Lives of the Most Eminent English Poets; the essay on Milton
B. The Lives of the Most Eminent English Poets; the essay on Gray
C. Preface to Shakespeare
D. The Patriot
Ans: (B)

47. J.M. Coetzee was the first writer to be awarded the Booker Prize twice. He won the prize for
A. Life and Times of Michael K. and Disgrace
B. Dusklands and Disgrace
C. Foe and Elizabeth Costello
D. Age of Iron and Disgrace
Ans: (A)

48. After the Norman Conquest England became a three-language nation for at least two centuries. The three languages were
A. English, French and German
B. English, Latin and German
C. English, French and Latin
D. English, French and Greek
Ans: (C)

49. Here are sentences labelled Assertion (A) and Reason (R) :
Assertion (A) : In Who’s Afraid of Virginia Woolf? George and Martha’s blue and greeneyed son is a myth.
Reason (R) : He is a creation of the couple’s imagination originating from their sense of sterility and vacuum in life.
In the light of (A) and (R), which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
Ans: (A)

50. In the word rapidly, ‘ly’ is an adverbial suffix indicating manner while rapid is a ______, ly is a ____ .
A. Word, wordling
B. Morpheme, morpheme-bit
C. Free morpheme, bound-morpheme
D. Full morpheme, half-morpheme Question Nos. 51 to 55 are based on a poem. Read the poem carefully and pick out the most appropriate answers.
It’s Your Own Fault Of course you can play with them.
There’s no harm in them.
They are only words.
Words alone are certain good, said someone.
And someone also said Unlike sticks and stones Words will never break your bones.
(That is called rhyme. A rhyme is nice to play with too from time to time.) What? They’ve turned nasty?
They’ve clawed you and bitten you?
Dear me, there’s blood all over the place.
And broken bones.
They were perfectly tame when I left them.
Something they ate might have disagreed with them.
You mean you fed them on meaning?
No wonder then.
–D.J. Enright
Ans: (C)

51. The poet’s remark on ‘rhyme’ is _____.
A. put in parenthesis
B. put in parentheses
C. framed rhetorically
D. put in apposition
Ans: (A)

52. The poem is cast in the form of a ______.
A. romantic lyric
B. verse epistle
C. dramatic monologue
D. dialogue
Ans: (C)

53. What is the “fault” to which the speaker refers here?
A. Playing with words
B. Using only words
C. Taking words too seriously
D. Reading meanings into words
Ans: (D)

54. What tone is most appropriate for reading this poem?
A. Evasive B. Plaintive
C. Ironic D. Sarcastic
Ans: (C)

55. “No wonder then.” Explain.
A. No wonder that the words here begin to mean.
B. No wonder that you now find the words menacing.
C. No wonder that the words find you menacing.
D. No wonder the words still mean and are tame.
Ans: (B)

56. “Nothing odd will do long. ______ did not last long.”
Dr. Johnson had this to say about one of the eighteenth century novels. Identify it from the following list:
A. Tom Jones
B. The Female Quixote
C. Tristram Shandy
D. Clarissa
Ans: (C)

57. Identify the sonnet upon sonnet by William Wordsworth :
A. “London, 1802”
B. “The world is too much with us…”
C. “Friend I know not which way…”
D. “Nuns fret not at their convent’s narrow room…”
Ans: (D)

58. Who among the following women writers has written Novel on Yellow Paper?
A. Elizabeth Smither
B. Stevie Smith
C. Zulu Sofola
D. Gita Mehta
Ans: (B)

59. In most people, the first language/dialect acquired is ‘mother tongue’. Among the commonly used terms for mother tongue, one of the following is avoided. Identify the one term NOT applied to mother tongue:
A. First language
B. Prime language
C. Native language
D. Primary language
Ans: (B)

60. Identify the group of critical concepts that parenthetically aligns them with their respective theorists:
A. The Carnivalesque (Jean Baudrillard), Habitus (Pierre Bourdieu), Flaneur (Walter Benjamin), Chora (Gayatri C. Spivak), Simulacrum/Simulacra (Antonio Gramsci), The Subaltern (Mikhael Bakhtin), Metahistory (Walter Benjamin), Aura
(Julia Kristeva), Polyphony (Mikhael Bakhtin), Hegemony (Antonio Gramsci)
B. Habitus (Pierre Bourdieu), Flaneur
(Walter Benjamin), Chora (Julia Kristeva), Simulacrum/Simulacra (Jean Baudrillard), The Subaltern (Gayatri C. Spivak), Metahistory (Hayden White), Polyphony
(Mikhael Bakhtin), Hegemony (Antonio Gramsci)
C. Habitus (Julia Kristeva), Flaneur (Walter Benjamin), Chora (Pierre Bourdieu), Simulacrum/Simulacra (Hayden White), The Subaltern (Gayatri C. Spivak), Metahistory (Jean Baudrillard), Polyphony
(Mikhael Bakhtin), Hegemony (Antonio Gramsci)
D. Habitus (Pierre Bourdieu), Flaneur
(Antonio Gramsci), Chora (Julia Kristeva), Simulacrum/Simulacra (Jean Baudrillard), The Subaltern (Gayatri C. Spivak), Metahistory (Hayden White), Polyphony
(Mikhael Bakhtin), Hegemony (Walter Benjamin)
Ans: (B)

61. What was the mandate of the Stationer’s Company incorporated in London in 1557?
A. To oversee the affairs of the Royal Registry.
B. To oversee authors’ and printers’, or printer-publishers’ rights.
C. To oversee authors’ and printers’ or printer-publishers’ use of stationery.
D. To oversee the quality of stationery harnessed by the Royal Registry.
Ans: (B)

62. One of the following was described by its author as “a poem including history.” Identify the poem.
A. Robert Lowell, Life Studies
B. William Carlos Williams, Paterson
C. Elizabeth Bishop, Questions of Travel
D. Ezra Pound, The Cantos
Ans: (D)

63. Arrange the following groups of English writers in chronological order:
A. The Metaphysical poets The High Modernists Transitional poets The Georgians The Aesthetes The University Wits
B. The University Wits The Metaphysical poets Transitional poets The Aesthetes The Georgians The High Modernists
C. The High Modernists The Georgians The Aesthetes Transitional poets The Metaphysical poets The University Wits
D. The University Wits The Metaphysical poets The Aesthetes Transitional poets The Georgians The High Modernists
Ans: (*)

64. Which Bible is the earliest English version printed with verse divisions?
A. Tyndale’s Translation
B. The Geneva Bible
C. The Douay-Rheims Version
D. King James Version
Ans: (B)

65. E.M. Forster’s Passage to India begins with a description of the city of Chandrapore. It has an old Indian part and a new part consisting of the British civil station. Which of the following descriptions of the city is not found in the text?
A. The streets are mean, the temples ineffective.
B. It is a city of gardens.
C. It is a tropical pleasaunce washed by a noble river.
D. The new civil station is not sensibly planned and not modern.
Ans: (D)

66. In which of the following books would you find the following arguments / observations?
Escapist fiction lacks serious fiction’s apocalyptic experience of finality. The two versions of literary experience are qualitatively different; every novel fits one category or the other, not both. Serious fiction, however, compels our attention by representing improvements (the “world of potency”) as being achieved (a “world of act”) and by showing narrative movement “through time to an end, an end, we must sense even if we cannot know it.”
A. Sincerity and Authenticity
B. The Sense of an Ending : Studies in the Theory of Fiction
C. Beyond the Apocalypse
D. The Rhetoric of Fiction
Ans: (B)

67. Philip Larkin’s “The Whitsun Weddings”
I. describes a long train journey
II. establishes a ‘we’ voice of collective outlook
III. traces the disfigurement of a sunny landscape on an advertising poster
IV. gives an account of a drug pusher The correct combination according to the code is:
A. I and III are correct.
B. I and II are correct.
C. I and IV are correct.
D. II and III are correct.
Ans: (B)

68. Match the last lines of the poems with their correct titles:
List–I List–II
(Last lines (Titles of of poems) poems)
(i) And we are here as on a darkling plain Swept with confused alarms of struggle and flight, Where ignorant armies clash by night. 1. “Death, be not proud…”
(ii) Thus, though we cannot make our sun Stand still, yet we will make him run. 2. “The Great Lover”
(iii) One short sleep past, we wake eternally, And death shall be no more; death, thou shalt die. 3. “Dover Beach”
(iv) This one last gift I give : that after men Shall know, and later lovers, far-removed, Praise you, “All these were lovely;” say, “He loved.”4. “To His Coy Mistress”
Codes:
(i) (ii) (iii) (iv)
A. 3 4 1 2
B. 4 3 2 1
C. 2 1 4 1
D. 1 2 3 4
Ans: (A)

69. The Oxford Companions are handy reference volumes for teachers and students of English.
Identify the one volume that has NOT yet appeared in this series:
A. The Oxford Companion to Twentieth-
Century Literature in English
B. The Oxford Companion to Canadian Literature
C. The Oxford Companion to American Literature
D. The Oxford Companion to Indian Literature in English
Ans: (D)

70. While writing or printing, scholarly use prefers titles in italics. Which of the following is the correct way of writing/printing?
A. Charles Dicken’s Tale of Two Cities
B. Charles Dickens’ Tale of Two Cities
C. Charles Dickens’ A Tale of Two Cities
D. Charles Dicken’s A Tale of Two Cities Questions from 71 to 75 are based on the following passage. Read the passage carefully and select the most appropriate option:
Somewhere, on the edge of consciousness, there is what I call a mythical norm, which each one of us within our hearts knows “that is not me”. In America, this norm is usually defined as white, thin, male, young, heterosexual, Christian, and financially secure. It is with this mythical norm that the trappings of power reside within the society. Those of us who stand outside that power often identify one way in which we are different, and we assume that to be the primary cause of all oppression, forgetting other distortions around difference, some of which we ourselves may be practising. By and large within the women’s movement today, white women focus upon their oppression as women and ignore differences of race, sexual preference, class, and age. There is a pretense to a homogeneity of experience covered by the word sisterhood that does not in fact exist.
(Audre Lorde)
Ans: (C)

71. A mythical norm is endemic to societies:
1. where racial myths are prevalent and widely respected and perpetuated through utterances that establish ‘we’ and ‘they’ groups.
2. where the superiority of one’s own culture and nation no longer emphasized openly or straightforwardly.
3. where ‘difference’ has been a preoccupation in the representation of people who are racially, ethnically, and in terms of gender and sexual preference different from an assumed majority.
4. that believe that the norm is part of their right to defend the ways of life enjoyed by a dominant group, their traditions and customs against outsiders – not because these outsiders are inferior, but because they belong to other cultures.
A. 1 and 4 are correct.
B. 2 and 3 are correct.
C. Only 4 is correct.
D. Only 3 is correct.
Ans: (B)

72. How does the author mark her difference from other writers on similar issues and underscore her radical style typographically?
1. By her use of parataxis
2. By italicizing ‘mythical norm’ and ‘sisterhood’
3. By using lowercase for proper and common nouns
4. By using phrases like ‘Those of us who stand outside…’
A. 1 & 4 are correct.
B. 2 is correct.
C. 3 is correct.
D. 2 & 3 are correct.
Ans: (*)

73. That there are levels and grades of powerlessness in societies entertaining ‘a mythical norm’ is indicated
1. by the overall tone and tenor of the passage.
2. by the suggestion that ‘a mythical norm’ is responsible for the unequal distribution of power among people.
3. by referring to ‘other distortions around difference’.
4. by referring to white women who narrow down oppression directed only at white women.
A. 4 is correct.
B. 1 & 2 are correct.
C. 3 is correct.
D. 2 is correct.
Ans: (C)

74. Why is the author dismissive about ‘sisterhood’?
1. Because it is italicised.
2. Because it does not exist in principle.
3. Because it assumes that all ‘sisters’ are alike.

Ans: (A)

Ans: (B)

Top
error: Content is protected !!