You are here
Home > Previous Papers > English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper JUNE–2013 PAPER-II

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper JUNE–2013 PAPER-II

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper JUNE–2013
PAPER-II

1. In Pinter’s Birthday Party, Stanley is given a birthday present. What is it?
A. A toy B. A piano
C. A drum D. A violin
Ans: (C)

2. How does Lord Jim end?
A. Jim is shot through the chest by Doramin.
B. Jim kills himself with a last unflinching glance.
C. Jim answers “the call of exalted egoism” and betrays Jewel.
D. Jim surrenders himself to Doramin.
Ans: (A)

3. “Where I lacked a political purpose, I wrote lifeless books.” To which of the following authors can we attribute the above admission?
A. Graham Greene B. George Orwell
C. Charles Morgan D. Evelyn Waugh
Ans: (B)

4. Modernism has been described as being concerned with “disenchantment of our culture with culture itself”. Who is the critic?
A. Stephen Spender B. Malcolm Bradbury
C. Lionel Trilling D. Joseph Frank
Ans: (C)

5. “Only that film, which fluttered on the grate, Still flutters there, the sole unquiet thing.” The above lines are quoted from
A. “Tintern Abbey Revisited”
B. “Michael”
C. “Frost at Midnight”
D. “This Lime-Tree Bower, My Prison”
Ans: (C)

6. Which one of the following modern poems employs ottava rima?
A. “Among School Children”
B. “In Praise of Limestone”
C. “The Wild Swans at Coole”
D. “The Shield of Achilles”

Ans: (A)

7. John Dryden in his heroic tragedy All for Love takes the story of Shakespeare’s
A. Troilus and Cressida
B. The Merchant of Venice
C. Antony and Cleopatra
D. Measure for Measure
Ans: (C)

8. Arrange the following works in the order in which they appear. Identify the correct code:
I. No Longer at Ease
II. Things Fall apart
III. A Man of the People
IV. Arrow of God The correct combination according to the code is :
Code :
A. III, IV, II, I B. IV, III, I, II
C. II, I, IV, III D. I, II, III, IV
Ans: (C)

9. Samuel Pepys kept his diary from
A. 1660 to 1669 B. 1649 to 1660
C. 1662 to 1689 D. 1660 to 1689
Ans: (A)

10. In the Defence of Poetry, what did Sydney attribute to poetry?
A. A magical power whereby poetry plays tricks on the reader.
B. A divine power whereby poetry transmits a message from God to the reader.
C. A moral power whereby poetry encourages the reader to evaluate virtuous models.
D. A realistic power that cannot be made to seem like mere illusion and trickery.
Ans: (C)

11. An Epistle to Dr. Arbuthnot presents portraits of the following contemporary individuals :
A. Addison and Lord Hervey
B. Dryden and Rochester
C. Swift and Steele
D. Smollett and Defoe
Ans: (A)

12. Match the following authors with their works:
List-A List-B
(Authors) (Works)
I. Alice Walker 1. Invisible Man
II. Ralph Ellison 2. The Color Purple
III. Richard Wright 3. Their Eyes Were Watching God
IV. Zora Neale Hurston 4. Native Son
Which is the correct combination according to the codes?
Codes :
I II III IV
A. 2 1 3 4
B. 3 4 2 1
C. 4 3 1 2
D. 1 2 4 3
Ans: (*)

13. Which of these plays by Shakespeare does not use ‘cross-dressing’ as a device?
A. As You Like It
B. Julius Caeser
C. Cymbeline
D. Two Gentlemen of Verona
Ans: (B)

14. Which of the following works cannot be categorised under postcolonial theory?
A. Nation and Narration
B. Orientalism
C. Discipline and Punish
D. White Mythologies
Ans: (C)

15. Locke’s An Essay Concerning Human Understanding is a classic statement of Philosophy.
A. Aesthetic B. Empiricist
C. Nationalist D. Realist
Ans: (B)

16. “Power circulates in all directions, to and from all social levels, at all times.” Who said this?
A. Edward Said B. Michel Foucault
C. Jacques Derrida D. Roland Barthes
Ans: (B)

17. Which one of the following is not written by an Australian Aboriginal writer?
A. Kath Walker
B. Peter Carey
C. Robert Bropho
D. Jack Davis
Ans: (B)

18. Sir Thomas Wyatt and the Earl of Surrey jointly brought out Tottel’s Miscellany during the Renaissance. Identify the name of the Earl of Surrey from the following:
A. Thomas Lodge
B. Thomas Nashe
C. Thomas Sackville
D. Henry Howard
Ans: (D)

19. Match the following lists:
List-I List-II
(Novelists) (Novels)
I. Margaret Laurence 1. Surfacing
II. Margaret Atwood 2. The Stone Angel
III. Sinclair Ross 3. Medicine River
IV. Thomas King 4. As for Me and My House
Which is the correct combination according to the codes:
Codes :
I II III IV
A. 1 4 3 2
B. 3 2 1 4
C. 4 3 2 1
D. 2 1 4 3
Ans: (D)

20. The dramatic structure of Restoration comedies combines in it the features of
I. The Elizabethan Theatre
II. The Neoclassical Theatre of Italy and France
III. The Irish Theatre
IV. The Greek Theatre The correct combination according to the codes is :
Codes :
A. I and IV are correct.
B. III and IV are correct.
C. II and III are correct.
D. I and II are correct.
Ans: (D)

21. Which American poet wrote: “I sound my barbaric yawp over the roofs of the world”?
A. Robert Lowell B. Walt Whitman
C. Wallace Stevens D. Langston Hughes
Ans: (B)

22. The etymological meaning of the word “trope” is
A. gesture B. turning
C. mirror D. desire
Ans: (B)

23. Who among the following English poets defined poetic imagination as “a repetition in the finite mind of the eternal act of creation in the infinite ‘I AM’”?
A. Blake B. Wordsworth
C. Coleridge D. Shelley
Ans: (C)

24. Little Nell is a character in Dickens’
A. David Copperfield
B. The Old Curiosity Shop
C. Bleak House
D. Great Expectations
Ans: (B)

25. Match the following:
List-A List-B
(Schools/Concept of (Critics) Criticism)
I. Formalism 1. John Crow Ransom
II. New Critics 2. The Jungians
III. Psychological Theory of the Value of Literature 3. Victor Shklovsky
IV. Literary art as archetypal image 4. I.A. Richards
The correct combination according to the code is:
Code:
I II III IV
A. 3 1 4 2
B. 2 4 1 3
C. 4 1 2 3
D. 3 2 1 4
Ans: (A)

26. In the late seventeenth century a “Battle of Books” erupted between which two groups?
A. Cavaliers and Roundheads
B. Abolitionists and Enthusiasts for slaves
C. Champions of Ancient and Modern Learning
D. The Welsh and the Scots
Ans: (C)

27. “Everything that man esteems Endures a moment or a day Love’s pleasure drives his love away…” In the above quote the last line is an example of
A. allusion B. pleonasm
C. paradox D. zeugma
Ans: (C)

28. Match the author with the work:
List-I List-II
(Authors) (Works)
I. Kingsely Amis 1. Saturday and Sunday Morning
II. Allan Silletoe 2. The Golden Note Book
III. Doris Lessing 3. The Left Bank
IV. Jean Rhys 4. Lucky Jim
Which is the correct combination according to the codes:
Codes:
I II III IV
A. 3 4 1 2
B. 4 1 2 3
C. 2 3 1 4
D. 1 2 3 4
Ans: (B)

29. In which of Hardy’s novels does the character Abel Whittle appear?
A. Far from the Madding Crowd
B. The Return of the Native
C. A Pair of Blue Eyes
D. The Mayor of Casterbridge
Ans: (D)

30. The phrase “dark Satanic mills” has become the most famous description of the force at the centre of the industrial revolution. The phrase was used by
A. William Wordsworth B. William Blake
C. Thomas Carlyle D. John Ruskin
Ans: (B)

31. “Five miles meandering with a mazy motion Through wood and dale the scared river ran.” Where does this ‘sacred river’ directly run to?
A. A lifeless ocean
B. The caverns measureless
C. A fountain
D. The waves
Ans: (AB)

32. Who is the twentieth century poet, a winner of the Nobel Prize for literature who rejected the label “British” though he has always written in English rather than his regional language?
A. Douglas Dunn B. Seamus Heaney
C. Geoffrey Hill D. Philip Larkin
Ans: (B)

33. Which of the following statements best describes Sir Thomas Browne’s Religio Medici?
A. It is a story of conversion or providential experiences.
B. It emphasizes Browne’s love of mystery and wonder.
C. It is full of angst, melancholy and dread of death.
D. It reports the facts of Browne’s life.
Ans: (AB)

34. Which of the following characters from Eliot’s Waste Land is not correctly mentioned?
A. The typist
B. Madam Sosostris
C. The Merchant from Eugenides
D. The Young Man Carbuncular
Ans: (C)

35. Which one of the following best describes the general feeling expressed in literature during the last decade of the Victorian era?
A. Studied melancholy and aestheticism
B. The triumph of science and morbidity
C. Sincere earnestness and Protestant zeal
D. Raucous celebration combined with paranoid interpretation
Ans: (A)

36. Which poem by Shelley bears the alternative title, “The Spirit of Solitude”?
A. Mont Blanc
B. “Hymn to Intellectual Beauty”
C. “Adonais”
D. Alastor
Ans: (D)

37. Which tale in The Canterbury Tales uses the tradition of the Beast Fable?
A. The Knight’s Tale
B. The Monk’s Tale
C. The Nun’s Priest’s Tale
D. The Miller’s Tale
Ans: (C)

38. At the end of Sons and Lovers Paul Morel
A. sets off in quest of life away from his mother.
B. considers the option of committing suicide.
C. joins his elder brother William in London.
D. embraces a Schopenhauer – like nihilism.
Ans: (A)

39. When you say “I love her eyes, her hair, her nose, her cheeks, her lips” you are using a rhetorical device of
A. Enumeration B. Antanagoge
C. Parataxis D. Hypotaxis
Ans: (A)

40. The following are two lists of plays and characters. Match them.
List-I List-II
(Plays) (Characters)
I. Women Beware Women 1. Malevole
II. The Malcontent 2. Beatrice
III. The City Madam 3. Bianca
IV. The Changeling 4. Doll Tearsheet
Which is the correct combination according to the codes?
Codes:
I II III IV
A. 3 1 4 2
B. 2 1 2 4
C. 1 2 3 4
D. 4 3 2 1
Ans: (A)

41. With Bacon the essay form is
A. an intimate, personal confession
B. witty and boldly imagistic
C. the aphoristic expression of accumulated public wisdom
D. homely and vulgar
Ans: (C)

42. Evelyn Waugh’s Trilogy published together as Sword of Honour is about
A. The English at War
B. The English Aristocracy
C. The Irish question
D. Scottish nationalism
Ans: (A)

43. Who coined the phrase “The Two Nations” to describe the disparity in Britain between the rich and the poor?
A. Charles Dickens
B. Thomas Carlyle
C. Benjamin Disraeli
D. Frederick Engels
Ans: (C)

44. Milton introduces Satan and the fallen angels in the Book I of Paradise Lost. Two of the chief devils reappear in Book II. They are
I. Moloch
II. Clemos
III. Belial
IV. Thamuz The correct combination according to the code is
Code:
A. I and IV are correct.
B. I and III are correct.
C. I and II are correct.
D. II and III are correct.
Ans: (B)

45. When Chaucer describes the Friar as a “noble pillar of order”, he is using
A. irony B. simile
C. understatement D. personification
Ans: (A)

46. John Osborne’s Look Back in Anger is an example of
A. drawing room comedy
B. kitchen-sink drama
C. absurd drama
D. melodrama
Ans: (B)

47. Which character in Jane Eyre uses religion to justify cruelty?
A. Blanche Ingram
B. Mr. Brocklehurst
C. Sir John Rivers
D. Eliza Reed
Ans: (B)

48. Which Romantic poet defined a slave as ‘a person perverted into a thing’?
A. Blake B. Coleridge
C. Keats D. Shelley
Ans: (B)

49. John Suckling belongs to the group of
A. Metaphysical poets
B. Cavalier poets
C. Neo-classical poets
D. Religious poets
Ans: (B)

50. Sir Thomas More creates the character of a traveller into whose mouth the account of Utopia is put. His name is
A. Michael B. Raphael
C. Henry D. Thomas
Ans: (B)

1. Match the following :
List–I List–II
(Browning’s (Type of poems) Character)
I. Abt Vogler 1. A Medieval Knight
II. Andrea del Sarto 2. A Musician
III. Childe Ronald to the Dark Tower Came 3. A Poet
IV. Cleon 4. An Artist The right combination according to the code is :
I II III IV
A. 4 2 3 1
B. 2 4 1 3
C. 3 1 2 4
D. 1 3 4 2
Ans: (B)

2. All forms of feminism posit that :
Code :
I. The relationship between the sexes is one of inequality and oppression.
II. There should be an end to all wars.
III. Women need financial independence.
IV. All men are prone to violence.
The correct combination according to the code is:
A. I and II are correct.
B. III and IV are correct.
C. I and III are correct.
D. II and IV are correct.
Ans: (C)

3. Which one of Brecht’s works was intended to lampoon the conventional sentimental musical but the public lapped up the work’s sentiment and missed the humour?
A. Man is Man
B. Three Penny Opera
C. The Mother
D. Life of Galileo
Ans: (B)

4. Ostensibly a musical treatise, The Anatomy of Melancholy is a reflection on human learning and endeavour published under the pseudonym
A. Vox Populi
B. Epicurus Senior
C. Democritus Junior
D. Jesting Pilate
Ans: (C)

5. Horace Walpole’s novel The Castle of Otranto tells the story of
A. A defiant and heartless tyrant who kills his own son mercilessly.
B. An usurper and a tyrant who kills his own daughter by mistake.
C. A castle that collapses and crushes the young and sickly prince to death.
D. A tyrant who retires to a monastery at the end and lives happily ever after with his queen.
Ans: (B)

6. In the Literature of Romanticism there was a widespread frustration with visions experienced in dreams, in nightmares and other altered states. The following list contains poems which illustrate this theme, with one exception. Identify the exception
A. “Kubla Khan”
B. “Confessions of an English Opium Eater”
C. “The Ruined Cottage”
D. “The Fall of Hyperion”
Ans: (*)

7. The book was for many years banned for obscenity in Britain and the United States.
The central character is a Catholic Jew in Ireland. The author claimed that the book is meant to make you laugh. Which is this book?
A. The Picture of Dorian Grey
B. Herzog
C. Portnoy’s Complaint
D. Ulysses
Ans: (D)

8. A.S. Byatt in her famous award winning novel of 1990 contrasts past and present involving a search for a Victorian poet’s past illuminating a contemporary university researcher’s life and times. Which is the novel?
A. The Virgin in the Garden
B. Possession
C. Babel Tower
D. Still Life
Ans: (B)

9. Which of the following statements best describes JM Coetzee’s Disgrace?
A. It is a murder mystery set in postapartheid South Africa.
B. It is a complex narrative of sin and redemption which involves both White and Black South Africans.
C. The protagonist David Lurie is a priest who brings disgrace to his calling.
D. Coetze has a schematic and reductive view on the relations between Whites and the Blacks in South Africa.
Ans: (B)

10. Which of the following statements is not true of Mahesh Dattani’s Final Solutions?
A. The play centres around a middle class Hindu family during a communal riot.
B. It challenges communalism.
C. It is concerned with homosexual relationship.
D. It promotes religious pluralism in South Asia.
Ans: (C)

11. According to Bakhtin the idea of the Carnivalesque represents the following characteristics except:
A. a liberation from the prevailing truth and established order
B. a harking back to the past
C. emphasis on play, parody, pleasure and the body
D. the suspension of all hierarchical rank, principles, norms and prohibitions
Ans: (B)

12. Which of the following statements is not true of Patrick White?
A. He is remembered today for his epic and psychological narrative art.
B. He is the only Australian to receive the Nobel Prize in literature.
C. He pioneered a new fictional landscape and introduced a new continent in literature.
D. His style is noted for lucidity and simplicity.
Ans: (D)

13. Conventional scholarship dates ‘Early Modern English’ as beginning around
A. 450 B. 1066
C. 1500 D. 1800
Ans: (C)

14. “Every demon carries within him unknown to himself, a tiny seed of self-destruction and goes up in thin air at the most unexpected moment.” To which of R.K. Narayan’s characters the above statement applies?
A. Raju – The Guide
B. Jagan – The Sweet Vendor
C. Vasu – Man Eater of Malgudi
D. Margayya – The Financial Expert
Ans: (C)

15. Which of the following is not true of poststructuralism?
A. It seeks to undermine the idea that meaning pre-exists its linguistic expression.
B. There can be no meaning which is not formulated and no language formulation reaches anywhere beyond language.
C. There is no a-textual ‘origin’ of a text.
D. Every sign refers to every other sign adequately.
Ans: (D)

16. Which of the following statements is not true of Wole Soyinka’s The Swamp Dwellers?
A. It talks about the family, the extended family in the African society.
B. It is a confrontation between the traditional and modern society.
C. It talks about the migration of people, crossing of borders and diasporic anguish.
D. It is a comment about the city, urban, modern and the country rural, the swamp, the ancient.
Ans: (C)

17. Arrange the following English literary periods in the order in which they appeared. Use the codes given below:
Codes:
I. Elizabethan II. Caroline
III. Anglo Norman IV. Early Tudor The correct combination according to the code is
A. III, II, IV, I
B. III, IV, II, I
C. II, III, IV, I
D. III, IV, I, II
Ans: (D)

18. Which of the following plays is not written by Rabindranath Tagore?
A. Sacrifice
B. Chandalika
C. Muktadhara
D. Eknath
Ans: (D)

19. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A): A quarto refers to a text in which each leaf was a quarter the size of the original sheet.
Reason (R): Because eight pages of text were printed on large sheets of paper, which were then folded four times to produce four leaves.
In the context of the above statements, which one of the following is correct.
A. (A) is correct but (R) is wrong.
B. Both (A) and (R) are correct.
C. (A) is wrong but (R) is correct
D. Both (A) and (R) are wrong.
Ans: (A)

20. The purpose of the Pre-Raphaelites was primarily to promote
A. complexity and ambivalence in art and literature.
B. simplicity and naturalness in art and literature.
C. symbolic and classical modes in art and literature.
D. psychological and mythic modes in art and literature.
Ans: (B)

21. Which one of the following plays does not use the device of “the play within the play”?
A. Hamlet
B. Women Beware Women
C. The Spanish Tragedy
D. A Midsummer Nights’ Dream
Ans: (*)

22. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A): In the Absurd plays of Pinter and Beckett, lack of communication seems to be a predominant theme.
Reason (R): Existentialist philosophy had a tremendous influence on the dramatists of the period, nihilism and meaninglessness of life taking a front seat.
In the context of the above statements, which one of the following is correct.
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true but (R) is false.
D. (A) is false but (R) is true.
Ans: (A)

23. Which of the following observations are true about Beatrice Culleton’s April Raintree?
I. It is a fictional account of the lives of two metis sisters growing up in Winnipeg.
II. April has a darker complexion and identifies herself with Metis population.
III. The two sisters have been removed from their parents home and placed with a series of foster families.
IV. Cheryl has a lighter complexion and identifies herself with white population.
A. I and III are correct.
B. I and II are correct.
C. II and III are correct.
D. III and IV are correct.
Ans: (A)

24. “She dwells with beauty – Beauty that must die”, – wrote Keats in one of his odes, referring to
A. Indolence B. Autumn
C. Melancholy D. Psyche
Ans: (C)

25. Kafka’s Trial has all the following characteristics except :
A. Vivid yet surreal
B. Dystopian
C. The use of historical details of setting
D. The depiction of totalitarian society
Ans: (C)

26. Match the following lists :
List–I List–II
(Phrases from (Titles of poems) poems)
I. “Sound of stick upon the floor”1. “Byzantium”
II. “Hade’s bobbin bound in mummy cloth”2. “Sailing to Byzantium”
III. “With beauty like a tightened bow” 3. “Coole and Ballylee, 1931”
IV. “A tattered coat upon a stick” 4. “No Second Troy”
The right combination according to the code is:
I II III IV
A. 4 1 3 2
B. 3 2 1 4
C. 4 3 2 1
D. 3 1 4 2
Ans: (D)

27. Given below are the two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A): The literature of the Jacobean Age is dominated by works revealing symptoms of melodrama and sensationalism.
Reason (R): The Jacobean Age is generally ruled by the spirit of decadence.
In the context of the two statements which one of the following is correct.
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true but (R) is false.
D. (A) is false but (R) is true.
Ans: (B)

28. Which of the following statements best describes the term ‘deconstruction’?
A. It seeks to expose the problematic nature of ‘centered’ discourses.
B. It advocates ‘subjective’ or ‘free’ interpretation.
C. It emphasizes the importance of historical context.
D. It is a method of critical analysis.
Ans: (A)

29. Which of these authors is not a writer of African American slave narratives?
A. Solomon Northrop
B. Frederick Douglass
C. Phillis Wheatley
D. Sojourner Truth
Ans: (C)

30. “For nature then The courser pleasures of my boyish days, And their glad animal movements all gone by To me was all in all”.
In these lines from “Tintern Abbey Revisited”, Wordsworth is talking about:
A. the second stage in his relationship with Nature.
B. the first stage in his relationship with Nature.
C. both the first and second stages in his relationship with Nature.
D. the third stage in his relationship with Nature.
Ans: (BC)

31. Assertion (A): One of Flaubert’s main motivations in writing the novel Madam Bovary was his antipathy for the bourgeoisie.
Reason (R): Flaubert strongly believed that bourgeoisie are those who think, feel and act in terms of utilitarianism and who reject the humanity and uniqueness of the individual person.
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false but (R) is true.
Ans: (A)

32. “A Tun of Man in thy large Bulk is writ, But sure thou’rt but a Kilderkin of wit” In the above lines what does Dryden mean by ‘Kilderkin’?
A. a trivial instance
B. a small barrel of wine
C. kith and kin
D. a small amount, as contrasted with ‘tun’
Ans: (B)

33. Which of the following statements is not true of Kazuo Ishiguro’s Remains of the Day?
The novel
A. uses a butler as a pivotal character.
B. uses the classic English detective story form.
C. refers to England in the 1930s.
D. became a very successful film.
Ans: (B)

34. “From a Second Space perspective city space becomes more of a mental and ideational field, conceptualised in imagery, reflexive thought and symbolic representation, a conceived space of the imagination or what I will henceforth describe as the urban imagery.”
(Edward Soja, Postmetropolis) Which of the following statements cannot be applied to Soja’s proposition on the Second Space?
A. Second Space perspective tends to be more subjective.
B. Second Space perspective is concerned with symbolic representation of reality.
C. Second Space perspective is concerned with the fundamentally materialist approach.
D. Second Space perspective deals with ‘thoughts about space’.
Ans: (C)

35. “Lightly, O lightly, we bear her along, She sways like a flower in the wind of our song; She skims like a bird on the foam of a stream, She floats like a laugh from the lips of a dream…..” These lines occur in the poem
A. “Palanquin bearers”
B. “The Illusion of Love”
C. “Indian Love Song”
D. “Cradle Song”
Ans: (A)

36. Which among the following novels of Anita Desai is a children’s book?
A. Fire and The Mountain
B. Fasting, Feasting
C. The Zig-zag Way
D. The Village by the Sea
Ans: (D)

37. Who among the following writers describes novels as “not form which you see but emotion which you feel”?
A. D.H. Lawrence
B. Jean Rhys
C. Virginia Woolf
D. Joseph Conrad
Ans: (C)

38. In Paradise Lost, Milton invokes his ‘Heav’nly Muse’, ‘Urania’ at the beginning of:
Codes :
I. Book one
II. Book four
III. Book nine
IV. Book seven The right combination according to the code is
A. I and II are correct.
B. I, III and IV correct.
C. II and III are correct.
D. I and IV are correct.
Ans: (D)

39. Which one of the following best describes the basic principle of New Criticism?
A. an emphasis on the distinctive style and personality of the authors.
B. stressing the virtues of discipline, order and the ethical mean.
C. locating the meaning of a literary work in the internal relations of the language that constitute a text.
D. evaluating a literary text against a backdrop of historical events.
Ans: (C)

40. Who among the following figures give a preview of Aschenbach’s fatal end in Death in Venice?
Codes:
I. The Graveyard Stranger
II. The Governess
III. The barber
IV. The Gondolier The right combination according to the code is:
A. III and IV are correct.
B. I and IV are correct.
C. II and III are correct.
D. I and III are correct.
Ans: (B)

41. Jacques Lacan posits three ‘orders’ which structure human existence. In the list that follows: Identify the one that is not included by Lacan:
A. Imaginary B. Unconscious
C. Real D. Symbolic
Ans: (B)

42. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A): Deconstructive reading is apolitical.
Reason (R): Because it focuses exclusively on language. It primarily holds that all texts or linguistic structures contain within them a principle of destabilisation and hence it is difficult to pin down meaning. Such a reading, therefore, is unable to assign historical agency.
In this context above statements, identify which one of the following is correct?
A. (A) is correct but (R) is wrong.
B. Both (A) and (R) are correct.
C. (A) is wrong but (R) is correct.
D. Both (A) and (R) are wrong.
Ans: (B)

43. Match the following lists :
List–I List–II
(Title of poem) (Poet)
I. “I hear a fly Buzz” 1. Wallace Stevens
II. “Birches” 2. Emily Dickinson
III. “Sunday Morning” 3. Allen Ginsberg
IV. “A Supermarket in California” 4. Robert Frost
The correct combination is :
I II III IV
A. 2 4 3 1
B. 2 1 3 4
C. 2 4 1 3
D. 3 2 1 4
Ans: (C)

44. ‘Lexis’ refers to
A. all word forms having meaning or grammatical functions
B. the history of words
C. study of select word forms
D. the selection of words
Ans: (A)

45. The following writers are involved in social activism in addition to their practice of creative writing :
Codes:
I. Mahasweta Devi
II. Shashi Deshpande
III. Arundhati Roy
IV. Shobha De The correct combination according to the code is
A. I and II are correct.
B. III and IV are correct.
C. I and III are correct.
D. II and IV are correct.
Ans: (C)

46. In relation to Spenser’s Faerie Queene which of the following character virtue link is rightly matched?
A. Justice-Artegall; Courtsey-Guyan; Temperance-Calidore
B. Chasity-Britomart; Justice-Guyan; Temperance-Talus
C. Courtsey-Calidore; Temperance-Guyon; Justice-Artegall
D. Courtsey-Calidore; Temperance-Artegall; Justice-Britomart
Ans: (C)

47. The Divine Comedy is divided into three canticas, each consisting of
A. 30 cantos B. 33 cantos
C. 24 cantos D. 28 cantos
Ans: (B)

48. The Modern Promethean is the alternative title of
A. Dracula
B. Frankenstein
C. Caleb Williams
D. The Italian
Ans: (B)

49. In Words Upon Words, Saussure says, “The actual birth of a new language has never reported in the world” because “we have never known of a language which was not spoken the day before or which was not spoken in the same way the day before”.
What does he mean?
A. Old languages die making way for new ones.
B. The birth and death of a language are not subject to human laws.
C. Languages do not get borne, they evolve out of previously existing linguistic situations.
D. Old speech patterns trigger the birth of a new language.
Ans: (C)

50. What did Henry James describe as “Loose Baggy Monsters”?
A. Novels
B. The Spaniards
C. Epic Poems
D. His trousers
Ans: (A)

51. “High above the north pole, on the first day of 1969, two professors of English literature approached each other at a combined velocity of 1200 miles per hour.” This is the opening of David Lodge’s
A. Nice Work
B. Changing Places
C. Small World
D. The British Museum is Falling Down
Ans: (B)

52. At the end of The Portrait of a Lady Isabel Archer
I. Goes back to the house from the Garden.
II. Accepts the proposal of Casper Goodwood.
III. Straight away refuses the offer of Goodwood.
IV. Probably goes back to Rome and Osmond.
Which is the correct combinations according to the code?
Codes:
A. I and II are correct.
B. III and IV are correct.
C. I and IV are correct.
D. I and III are correct.
Ans: (C)

53. “I will put myself in poor and mean attire And with a kind of umber smirch my face”.
The word umber means:
A. a dusty yellow or brown pigment
B. a dark brown pigment
C. light brown powder
D. yellow paste
Ans: (A)

54. Which of the following psychoanalysts rewrote Descarte’s dictum : “I think therefore I am’ as ‘I am not where I think, and I think where I am not’?
A. Lacan B. Freud
C. Jung D. Cixous
Ans: (A)

55. By the end of In Memorium the speaker
A. re-embraces a Christian vision of after life
B. re-asserts religious doubts and scientific scepticism.
C. reiterates the Darwinian view of social life.
D. reaffirms his faith in universal brotherhood.
Ans: (A)

56. The system of social rules that a speaker knows about language and uses it is called
A. grammar
B. morphology
C. orthography
D. pragmatics
Ans: (D)

57. The term ‘ecological imperialism’ was coined by
A. Vandana Shiva
B. Laurence Buell
C. Paulo Freire
D. Alfred Crosby
Ans: (D)

58. Emotional ties and personal relationships play a minor part in Defoe’s works. The following protagonists of Defoe have no family except one who leaves family at an early age. Which is that character?
A. Moll Flanders
B. Colonel Jacque
C. Robinson Crusoe
D. Captain Singleton
Ans: (C)

59. Match the following lists:
List–I List–II
(Novels) (Settings)
I. The Power and the Glory 1. Vietnam
II. The Quiet American 2. Haiti
III. The Honorary Consul 3. Paraguay
IV. The Comedians 4. Mexico The right combination according to the code is:
I II III IV
A. 4 1 3 2
B. 1 2 3 4
C. 4 3 2 1
D. 3 4 1 2
Ans: (A)

60. “…… every other stone is god or cousin there is no crop other than god and god is harvested here around the year.” This extract is from:
A. Jayanta Mahapatra’s “Konarak”
B. Arun Kolatkar’s Jejuri
C. P. Lal’s “Being Very Simple, God”
D. R. Parthasarathy’s “Under Another Sky”
Ans: (B)

61. In EM Foster’s A Passage to India some of the major symbols are associated with :
Code:
I. Mountains
II. Tigers
III. Echoes
IV. Clouds The right combination according to the code is:
A. I and II are correct.
B. I, II and IV are correct.
C. I and III are correct.
D. II and IV are correct.
Ans: (C)

62. Which of the following features are present in Dostoevsky’s Crime and Punishment?
I. Nihilism
II. Utilitarianism
III. Rationalism
IV. Christian Symbolism The correct combination according to the code is:
A. I and II are correct
B. I and IV are correct
C. III and IV are correct
D. I and III are correct
Ans: (B)

63. “Count no man happy until he dies, free of pain at last”, is the last line of
A. Oedipus at Colonus
B. Agamemnon
C. Oedipus the King
D. Orestes
Ans: (C)

64. What characteristics of 17th century metaphysical poetry sparked the enthusiasm of modernist poets and critics?
Code:
I. its intellectual complexity
II. its uncompromising engagement with politics
III. its religious fervour
IV. its union of thought and passion The right combination according to the code is:
A. I and III are correct.
B. I and IV are correct.
C. II and III are correct.
D. I and II are correct.
Ans: (B)

65. Th’ inferior Priestess, at her Altar’s side, Trembling, begins the sacred Rites of Pride.
In this description of Belinda at the dressing table, what does the word Pride refer to?
A. Vanity
B. Pride as the first of man’s sins
C. Both (A) and (B)
D. Complacency
Ans: (C)

66. “Cover her face; mine eyes dazzle; she died young….. She and I were twins : And should I die this instant, I had liv’d her time to a minute.” In the light of the above quotation which of the following interpretations is not correct?
A. The beauty and youth of the Duchess become obvious to Ferdinand when he sees her dead body.
B. Only when he identifies himself with her, does he realize the enormity of his crime.
C. When he compares the age of the Duchess with his own and puts himself in her position does he realize his guilt?
D. He wants her face to be covered because it reminds him of her infidelity.
Ans: (*)

67. All except one of the following scholars have come up with models which aim to characterise world Englishes within one conceptual set. Identify the lone exception.
A. Tom McArthur B. Noam Chomsky
C. Braj Kachru D. Manfred Gorlach
Ans: (B)

68. In the very opening scene of Volpone, the protagonist says, “Open the shrine, that I may see my Saint,” By the word ‘Saint’, Volpone is referring to
A. The Sun B. Saint Arthur
C. Gold D. Apollo
Ans: (C)

69. A close friend of Dickens objected to the original ending of Great Expectations in which Estella remarries and Pip remains single. Dickens accordingly revised to a more conventional ending which suggests that Pip and Estella will marry. Who was the friend?
A. Wilkie Collins
B. Thomas Beard
C. Thomas Carlyle
D. Richard Bentley
Ans: (A)

70. Which of the following statements best describes an example of the influence of an affective factor on second language acquisition?
A. a second language learner makes educated guesses about word meanings in a text by recognizing cognates.
B. a second language learner uses familiar vocabulary to mentally form sentences before speaking.
C. an adult second language learner finds it impossible to form second language sounds that do not occur in his first language.
D. a second language learner employs several words from the first language when peaking the second language but not when writing it.
Ans: (B)

71. Marvell’s “The Coronet” seeks to explore the human condition in terms of the conflict between
A. body and soul
B. war and peace
C. nature and grace
D. flesh and spirit
Ans: (C)

72. Which of the following is not true of poststructuralism?
A. It seeks to undermine the idea that meaning pre-exists its linguistic expression.
B. There can be no meaning which is not formulated and no language formulation reaches anywhere beyond language.
C. There is no a-textual ‘origin’ of a text.
D. Every sign refers to every other sign adequately.
Ans: (D)

73. Which of the following second-language learners would most likely acquire the second language more easily?
A. a high school student who has been enrolled in mandatory classes in the second language since elementary school.
B. a visitor to a country where the second language is spoken; he interacts with hotel and restaurant personnel using the second language.
C. a business person for whom fluency in the second language may lead to career advancement.
D. an immigrant living in a country where the second language is spoken; he feels accepted by speakers of the second language.
Ans: (D)

74. In Wuthering Heights, Cathy appears in a dream beating at a window, wailing “Let me in”, blood running down her wrist. Who dreams her?
A. Lockwood
B. Nelly
C. Heathcliffe
D. Edgar Linton
Ans: (A)

75. Who among the following characters in Thomas More’s Utopia did not correspond in biographical background to an actual historical person?
A. Morton
B. Hythloday
C. Giles
D. More
Ans: (B)

Top
error: Content is protected !!