You are here
Home > Previous Papers > English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper JUNE–2012 PAPER-II

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper JUNE–2012 PAPER-II

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper JUNE–2012
PAPER-II

1. To refer to the unresolvable difficulties a text may open up, Derrida makes use of the term
A. aporia B. difference
C. erasure D. supplement
Ans: (A)

2. Who, among the following English playwrights, scripted the film Shakespeare in Love?
A. Harold Pinter B. Alan Bennett
C. Caryl Churchill D. Tom Stoppard
Ans: (D)

3. Arrange the following in the chronological order.
1. Mary Wollstonecraft’s Vindication of the Rights of Women
2. Lyrical Ballads
3. French Revolution
4. Percy’s Reliques of Ancient English Poetry
A. 4, 3, 1, 2 B. 3, 2, 1, 4
C. 1, 2, 4, 3 D. 2, 1, 3, 4
Ans: (A)

4. Which of the following employs a narrative structure in which the main action is relayed at second hand through an enclosing frame story?
A. Sons and Lovers
B. Ulysses
C. The Power and the Glory
D. Heart of Darkness
Ans: (D)

5. The Irish Dramatic Movement was heralded by such figures as
A. W.B. Yeats, Lady Gregory and Edward Martyn
B. Jonathan Swift and his contemporaries
C. H. Drummond, Edward Irving and John Ervine
D. Oscar Wilde and his contemporaries

Ans: (A)

6. Which poem by Chaucer was written on the death of Blanche, Wife of John of Gaunt?
A. Troilus and Criseyde
B. The House of Fame
C. The Book of Duchess
D. The Legend of Good Women
Ans: (C)

7. The Tragedy of Ferrex and Porrex is the other title of
A. Gorboduc
B. Ralph Roister Doister
C. Damon and Pythias
D. Lamentable Tragedy
Ans: (A)

8. Who of the following poets is Australian?
A. Austin Clarke B. Judith Wright
C. Edwin Muir D. Derek Walcott
Ans: (B)

9. “He found it [English] brick and left it marble”, remarked one great writer on another. Who were they?
A. Milton on Shakespeare
B. Dryden on Milton
C. Johnson on Dryden
D. Jonson on Shakespeare
Ans: (C)

10. Who, among the following, is a Nobel Laureate?
A. Tony Morrison
B. Seamus Heaney
C. Ted Hughes
D. Geoffrey Hill
Ans: (A/B)

11. List–I List–II
I. “Because I could not stop for death…” (a) Robert Frost
II. “O Captain My Captain ” (b) William Carlos Williams
III. “Two roads diverged in a wood….” (c) Emily Dickinson
IV. “So much depends/upon” (d) Walt Whitman The correctly matched series would be:
I II III IV
A. (d) (c) (b) (a)
B. (a) (b) (c) (d)
C. (b) (a) (d) (c)
D. (c) (d) (a) (b)
Ans: (D)

12. The predominant tone and thrust of Jonathan Swift’s “A Modest Proposal” are
A. comic B. solemn
C. hortatory D. irony
Ans: (D)

13. I sit in one of the dives On Fifty Second Street, Uncertain and afraid As the clever hopes expire Of a low dishonest decade.
So begins Auden’s “September 1, 1939”.
What is the meaning of the word in italics?
A. bench B. night club
C. house D. park
Ans: (B)

14. C.K. Ogden and I.A. Richards were reputed in the 1930s for introducing
A. Practical Criticism
B. New Criticism
C. Standard English Project
D. Basic English Project
Ans: (D)

15. In which of the following works does
Mrs. Malaprop appear?
A. The Rivals
B. She Stoops to Conquer
C. The Mysteries of Udolpho
D. The Way of the World
Ans: (A)

16. Which of the following statements about Christopher Marlowe are true ?
1. Edward II was written in the last year of Marlowe’s life.
2. Many critics consider Doctor Faustus to be Marlowe’s best play.
3. His Spanish Tragedy comes a close second.
4. Marlowe was less educated than Shakespeare.
A. 1 and 2 are true.
B. 2 and 3 are true.
C. 2 and 4 are true.
D. 3 and 4 are true.
Ans: (A)

17. “Art for Art’s Sake” became a rallying cry for
A. the Aesthetes
B. the Symbolists
C. the Imagists
D. the Art Noveau School
Ans: (A)

18. Confessions of an English Opium Eater is a literary work by
A. S.T. Coleridge
B. P.B. Shelley
C. Thomas De Quincey
D. Lord Byron
Ans: (C)

19. Which of the following statements about The Canterbury Tales is true?
A. “The General Prologue” is appended to The Canterbury Tales.
B. In all, Chaucer tells thirty tales in this work.
C. The Canterbury Tales remained unfinished at the time of its author’s death.
D. The Wife of Bath, The Clerk, Sir Gawain and The Franklin are characters and taletellers in this work.
Ans: (C)

20. Who, among the following, was a Catholic novelist, an Intelligence Officer, a film critic and set his fictions in far-away places wrecked by political conflicts?
A. Anthony Powell
B. Evelyn Waugh
C. William Golding
D. Graham Greene
Ans: (D)

21. List–I List–II
I. Good sense is the body of poetic genius (a) Brooks, “The Formalist Critic”
II. Poetry is the breath and a finer spirit of all knowledge. (b) Sidney, Defence/An Apology for Poetry
III. Literary criticism is a description and evaluation of its object (c) Wordsworth, Preface to Lyrical Ballads
IV. Nature never set forth the earth in as rich a tapestry as diverse poets have done (d) Coleridge, Biographia Literaria
I II III IV
A. (d) (c) (a) (b)
B. (b) (d) (c) (a)
C. (c) (b) (a) (d)
D. (d) (b) (a) (c)
Ans: (A)

22. In which of the following travel books does Mark Twain give an account of his visit to India?
A. A Tramp Abroad
B. Roughing It
C. The Innocents Abroad
D. Following the Equator
Ans: (D)

23. William Blake’s famous poems such as “London”, “The Sick Rose”, and “The Tyger” appear in
A. Songs of Innocence
B. Songs of Experience
C. The Marriage of Heaven and Hell
D. Vision of the Daughters of Albion
Ans: (B)

24. Who among the following English artists illustrated the novels of Dickens and Scott?
A. Richard Hogarth
B. Joshua Reynolds
C. George Cruishank
D. John Tennial
Ans: (C)

25. The last of Gulliver’s Travels is to
A. The Land of the Houyhnhnms
B. The Land of Homosapiens
C. The Land of the Hurricanes
D. The Newfound Land
Ans: (A)

26. Madam Merle is a character in
A. The Great Gatsby
B. The Portrait of a Lady
C. The Jungle
D. The Heart is a Lonely Hunter
Ans: (B)

27. In which of the following scenes of The Waste Land do we have a departure from Standard English?
A. The typist scene
B. The pub scene
C. The hyacinth garden scene
D. The Chapel Perilous scene
Ans: (B)

28. The words “If it were done when its done, then were well / It were done quickly…” are uttered by
A. Hamlet B. Lear
C. Othello D. Macbeth
Ans: (D)

29. John Dryden’s Absalom and Achotophel a
A. religious tract
B. political allegory
C. comic verse epic
D. comedy
Ans: (B)

30. The term ‘the comedy of menace’ is associated with the early plays of
A. Arnold Wesker B. John Arden
C. Harold Pinter D. David Hare
Ans: (C)

31. Examine the following statements and identify one of them which is not true.
A. Rudyard Kipling died in the year 1936.
B. He was born in India but schooled in England.
C. He returned to India as a police constable in Burma.
D. He is the author of Jungle Book and Barrack Room Ballads.
Ans: (C)

32. What is the correct combination of the following ?
I. Balachandra Rajan (a) The Tamarind Tree
II. R. K. Narayan (b) The Coffer Dams
III. Kamala Markandaya (c) The Dark Dancer
IV. Romen Basu (d) The Dark Room
I II III IV
A. (c) (d) (b (a)
B. (d) (a) (b) (c)
C. (c) (a) (d) (b)
D. (d) (c) (a) (b)
Ans: (*)

33. Name the poet who chooses his successor and the successor-poet whom Dryden satirises in his famous poem.
A. James Shirley and Chris Shirley
B. Henry Treece and Charles Triesten
C. Richard Flecknoe and Thomas Shadwell
D. Thomas Percy and Samuel Pepys
Ans: (C)

34. “If_____ comes, can_____ be far behind?”
(Shelley, “Ode to the West Wind”)
A. winter, spring B. autumn, summer
C. wind, rains D. spring, winter
Ans: (A)

35. The following passages are the very first lines of well-known works. Match the lines and the works:
I. Let us go then, you and I…..
II. Call me Ishmael…..
III. When shall we three meet again?
IV. He disappeared in the dead of winter
V. I wish either….be got me …..
(a) Moby Dick
(b) Macbeth
(c) “The Love Song of J. Alfred Prufrock”
(d) Tristram Shandy
(e) “In Memory of W.B. Yeats”
I II III IV V
A. (c) (a) (b) (e) (d)
B. (e) (b) (a) (c) (d)
C. (b) (a) (d) (e) (c)
D. (b) (e) (d) (c) (a)
Ans: (A)

36. Which of the following is not a revenge tragedy?
A. Hamlet
B. The Duchess of Malfi
C. Volpone
D. Gorboduc
Ans: (C)

37. What is a neologism?
A. A word with roots in a native language
B. A word whose meaning changes with every renewed use
C. A word newly coined or used in a new sense
D. An obsession with new words and phrases
Ans: (C)

38. Which of the following is not true of Edward Said’s Orientalism?
A. Makes use of Foucault’s concept of discursive formulation
B. Is one of the founding texts of Postcolonial theory
C. Makes use of Barthes’s concept of writerly text
D. Utilises the Gramscian notion of hegemony
Ans: (C)

39. Thomas Love Peacock classified poetry into 4 periods. They are:
A. carbon, gold, silver and brass
B. brass, silver, gold and diamond
C. iron, gold, silver and brass
D. gold, platinum, silver and diamond
Ans: (C)

40. Which among the following novels has more than one ending?
A. Lucky Jim
B. The Prime of Jean Brodie
C. The French Lieutenant’s Woman
D. The Clockwork Orange
Ans: (C)

41. “You have seen how a man was made a slave; you shall see how a slave was made a man” is an example of
A. Bathos B. Epistrophe
C. Chiasmus D. Anti-climax
Ans: (C)

42. Which of the following statements is NOT correct?
A. Chaucer used the rhyme royal, a stanzaic form in some of his major poems.
B. Chaucer was the author of The Legend of Good Women.
C. Chaucer wrote in English when the court poetry of his day was written in Anglo-
Norman and Latin.
D. Chaucer wrote The Book Named the Governor
Ans: (D)

43. Material feminism studies inequality in terms of
A. only gender
B. only class
C. both class and gender
D. only patriarchy
Ans: (C)

44. Who among the following is not an Irish writer?
A. Oscar Wilde B. Oliver Goldsmith
C. Edmund Burke D. Thomas Gray
Ans: (D)

45. Entries in The Diary of Samuel Pepys begins after
A. The Restoration
B. The Glorious Revolution
C. The Reformation
D. The French Revolution
Ans: (A)

46. In a poem, a line may either be end stopped or
A. rhymed B. broken
C. accented D. run-on
Ans: (D)

47. Which of the following poets wrote the essay “Naipaul’s India and Mine”?
A. Kamala Das
B. R. Parthasarthy
C. A.K. Ramanujam
D. Nissim Ezekiel
Ans: (D)

48. Match the following:
I. James Joyce (a) Peter Ackroyd
II. T.S. Eliot (b) James Boswell
III. Life of Johnson (c) Samuel Johnson
IV. Lives of Poets (d) Richard Ellman
I II III IV
A. (c) (d) (a) (b)
B. (d) (a) (b) (c)
C. (a) (b) (c) (d)
D. (b) (c) (a) (d)
Ans: (B)

49. “The pen is mightier than the sword” is an example of
A. simile B. image
C. conceit D. metonymy
Ans: (D)

50. An epilogue is
A. prefixed to a text which it introduces.
B. suffixed to a text which it sums up or extends.
C. a piece of writing or speech that formally begins a book.
D. a piece of writing or speech that bears no relation to the text at hand.

Ans: (B)

1. In Ben Jonson’s Volpone, the animal imagery includes
1. the fox and the vulture
2. the fly and the cockroach
3. the fly, the crow and the raven
4. the fox, the vulture and the goat
A. 1 and 2 are correct.
B. only 4 is correct.
C. 2 and 4 are correct.
D. 1 and 3 are correct.
Ans: (D)

2. Salman Rushdie’s “Imaginary Homelands” is _______.
A. a discussion of imperialist assumptions.
B. an essay that propounds an antiessentialist view of place.
C. an existential lament on triumphant colonialism.
D. an orientalist description of his favourite homelands.
Ans: (B)

3. Identify the incorrect statement below:
1. BASIC was an experiment initiated by C.K. Ogden and I.A. Richards from 1926 to about 1940.
2. Expanded, BASIC read: Broadly Ascertained Scientific International Course.
3. BASIC English was an attempt to reduce the number of essential words to 850.
4. While keeping to normal constructions, BASIC failed as an experiment because its documents were far too complicated and technical to understand.
A. 1 and 2 B. 2 and 4
C. 1 and 3 D. 3 and 4
Ans: (B)

4. Items in a published book appear in the following order:
A. Index, Copyright Page, Bibliography, Footnotes
B. Copyright Page, Bibliography, Index, Footnotes
C. Copyright Page, Footnotes, Bibliography, Index
D. Bibliography, Copyright Page, Index, Footnotes
Ans: (C)

5. Match the following :
I. James Thomson, Oliver Goldsmith, William Cowper, George Crabbe (a) Metaphysical poets
II. George Herbert, Henry Vaughan, Andrew Marvell, Abraham Cowley, John Donne (b) Transitional Poets
III. Rupert Brooke, Wilfred Owen, Siegfried Sassoon, Edmund Blunden, Robert Graves (c) War Poets
IV. W. H. Davies, Walter de la Mare, John Drinkwater, Rupert Brooke (d) Georgians
I II III IV
A. (d) (a) (c) (b)
B. (d) (b) (d) (a)
C. (b) (a) (c) (d)
D. (a) (c) (d) (b)
Ans: (C)

6. The following phrases from Shakespeare have become the titles of famous works. Identify the correctly matched group.
I. Pale Fire (a) Thomas Hardy
II. The Sound and the Fury (b) Somerset Maugham
III. Rosencrantz and Guildenstern are Dead (c) William Faulkner
IV. Under the Greenwood Tree (d) Tom Stoppard
V. Of Cakes and Ale (e) Vladimir Nabokov
I II III IV V
A. (e) (d) (c) (a) (b)
B. (d) (e) (b) (c) (a)
C. (e) (c) (d) (a) (b)
D. (c) (d) (b) (e) (a)
Ans: (C)

7. Identify the statement that is NOT TRUE among those that explain “stage directions” in drama.
A. Stage directions inform readers how to stage, perform or imagine the play.
B. The place, time of action, design of the set and at times characters’ actions or tone of voice are indicated by stage directions.
C. Stage directions are often italicized in the text of a play in order to be spoken aloud.
D. Stage directions may appear at the beginning of a play, before a scene or attached to a line of dialogue.
Ans: (C)

8. The emergence of the concept of “World literature” is associated with:
1. Friedrich Schiller
2. Johann Wolfgang von Goethe
3. Johann Goltfried Herder
4. Immanuel Kant
A. 1 and 2 B. 3 and 4
C. 2 and 3 D. 1 and 4
Ans: (C)

9. Günter Grass’s Tin Drum is part of a trilogy known as the Danzig trilogy. The other two novels are:
A. The Flounder and Dog Years
B. The Rat and Cat and Mouse
C. Cat and Mouse and Dog Years
D. Crabwalk and The Rat
Ans: (C)

10. The hostess proudly announces that the family can afford a servant and her daughters have nothing to do with the kitchen. Who is the proud mother in this Jane Austen novel?
A. Mrs. Morland
B. Lady Catherine de Burgh
C. Mrs. Bennet
D. Mrs. Dashwood
Ans: (C)

11. When Keats writes about the “beaker full” of “The blushful Hippocrene”, Hippocrene is:
A. the fountain of the horse
B. a spring sacred to the Muses
C. Mount Helicon produced from a blow of Pegasus
D. Both A and B
Ans: (D)

12. Which of the following statements on The Prelude by William Wordsworth is/are not true?
1. The Prelude was published posthumously.
2. In this poem, Wordsworth records his development as a poet.
3. The poem runs to 14 books; at crucial stages the poet celebrates the sublime natural scenery in developing his spiritual, moral and imaginative nature.
4. Poems like “Michael”, “The Old Cumberland Beggar”, “She dwelt among the untrodden ways”, “Nutting” etc. are the highlights of this volume.
A. 1 to 4 are true
B. 1 is not true
C. 4 is not true
D. Only 3 is true
Ans: (C)

13. Assertion (A): At the end of Heart of Darkness, Marlow tells a lie to the Intended about Kurtz when he tells her “The last word he pronounced was—your name”.
Reason (R): Marlow tells this lie because he is secretly in love with the Intended and tells her what she wants to hear.
A. Both (A) and (R) are true; (R) is the correct explanation
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation
C. (A) is true, but (R) is false
D. (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)

14. Ear-training in ELT is easily achieved by
1. composition
2. dictation
3. cloze tests
4. listening exercises
5. précis writing
A. 3 and 5
B. 1, 3 and 5
C. 2, 3 and 4
D. 2 and 4
Ans: (D)

15. William Shakespeare’s Julius Caesar, Antony and Cleopatra and Coriolanus are based on _______.
A. Holinshed’s Chronicles
B. Folk-tales and legends
C. Older Roman Plays
D. Plutarch’s Lives
Ans: (D)

16. The basic concept that creation was ordered, that every species exists in a hierarchy of status, from God to the lowest creature, was prevalent in the Renaissance. In this hierarchical continuum, man occupies the middle position between the animal kinds and the angels.
This world view is known as:
A. Humanism
B. The Enlightenment
C. The Great Chain of Being
D. Calvinism
Ans: (C)

17. In Virginia Woolf’s To the Lighthouse the lighthouse does not symbolize
A. permanence at the heart of change.
B. change in the unchanging world.
C. celebration of life in the heart of death.
D. celebration of order in the heart of chaos.
Ans: (B)

18. “Can one imagine any private soldier, in the nineties or now, reading Barrack-Room Ballads and feeling that here was a writer who spoke for him? It is very hard to do so.
[….] When he is writing not of British but of “loyal” Indians he carries the ‘Salaam, Sahib’ motif to sometimes disgusting lengths.
Yet it remains true that he has far more interest in the common soldier, far more anxiety that he shall get a fair deal, than most of the “liberals” of his day and our
own. He sees that the soldier is neglected, meanly underpaid and hypocritically despised by the people whose incomes he safeguards”.
A. This is E.M. Forster’s “India, Again”.
B. This is Malcolm Muggeridge on E.M.
Forster’s India.
C. This is T.S. Eliot on Rudyard Kipling.
D. This is George Orwell on Rudyard Kipling.
Ans: (D)

19. In the well-known poem “ To his coy mistress”, the word coy means
A. shy B. timid
C. voluptuous D. sensuous
Ans: (A)

20. From the following list, identify “back formation”:
Sulk, bulk, stoke, poke, swindle, bundle.
A. Sulk, bulk, stoke, poke
B. Stoke, poke, swindle, bundle
C. Sulk, stoke, bundle
D. Bulk, poke, bundle
Ans: (D)

21. “It blurs distinctions among literary, nonliterary and cultural texts, showing how all three intercirculate, share in, and mutually constitute each other.” What does “it” in this statement stand for?
A. Marxism
B. Structuralism
C. Formalism
D. New Historicism
Ans: (D)

22. For, though, I’ve no idea.
What this accoutred frowsty ____ is worth, it pleases me to stand in silence here. (Fill in the blank)
A. bar B. barn
C. attic D. alcove
Ans: (B)

23. Which of the following novels is NOT a Partition novel?
A. Azadi
B. Tamas
C. Clear Light of the Day
D. That Long Silence
Ans: (D)

24. Of the following characters, which one does not belong to A House for Mr. Biswas?
A. Raghu B. Ralph Singh
C. Dehuti D. Tara
Ans: (B)

25. In English literature, the trope of the vampire was used for the first time by
A. Matthew Gregory Lewis
B. John Polidori
C. John Stagg
D. Bram Stoker
Ans: (C)

26. Why is “Universal grammar” so called?
A. It is a set of basic grammatical principles universally followed and easily recognized by people.
B. It is a set of basic grammatical principles assumed to be fundamental to all natural languages.
C. It is a set of advanced grammatical principles assumed to be fundamental to all natural languages.
D. It is a set of universally respected practices that have come, in time, to be known as “grammar”.
Ans: (B)

27. Identify the novel with the wrong subtitle listed below :
A. Middlemarch, a Study of Provincial Life
B. Tess of the D’Urbervilles, A Pure Woman
C. The Mayor of Casterbridge, A Man of Character
D. Felix Holt, the Socialist
Ans: (D)

28. Match List–I with List–II.
List–I List–II I David Malouf (a) The Solid Mandala II Patrick White (b) Wild Cat Falling III Peter Carey (c) Remembering Babylon IV Colin Johnson (d) True History of the Kelly Gang
I II III IV
A. (a) (c) (b) (d)
B. (c) (a) (d) (b)
C. (b) (c) (a) (d)
D. (c) (d) (b) (a)
Ans: (B)

29. The opening sentence of Tolstoy’s Anna Karenina, “Happy families are all alike, every unhappy family is unhappy in its own way.” The specific cause of the unhappiness in Oblonsky’s house was the husband’s affair with:
A. a kitchen–maid
B. an English governess
C. a French governess
D. a socialite
Ans: (C)

30. This periodical had the avowed intention “to enliven morality with wit and to temper wit with morality… to bring philosophy out of the closets and libraries, schools and colleges, to dwell in clubs and assemblies, at tea-tables and coffee houses”. It also promoted family, marriage and courtesy.
The periodical under reference is
A. The Tatler
B. The Spectator
C. The Gentleman’s Magazine
D. The London Magazine
Ans: (B)

31. Assertion (A): “Tam O’ Shanter” by John Clare is about the experience of an ordinary human being and became quite popular during that time.
Reason (R): John Clare, having suffered bouts of madness, could really feel for the misery of common man.
In the context of the two statements, which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) explains
(A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) does not explain (A).
C. (A) is true but (R) is false.
D. (A) is false but (R) is true.
Ans: (B)

32. Alexander Pope’s An Essay in Criticism
1. Purports to define “wit” and “nature” as they apply to the literature of his age.
2. Claims no originality in the thought that governs this work.
3. is a prose essay that gives us such quotes as “A little learning is a dangerous thing ”
4. Appeared in 1701.
A. 3 and 4 are incorrect
B. 1 and 2 are incorrect
C. 1 to 4 are correct
D. only 1 and 4 are correct
Ans: (*)

33. What is register?
A. The way in which a language registers in the minds of its users.
B. The way users of a language register the nuances of that language.
C. A variety of language used in social situations or one specially designed for the subject it deals with.
D. A variety of language used in nonprofessional or informal situations by professionals.
Ans: (C)

34. Jeremy Collier’s Short View of the Immorality and Profaneness of the English Stage (1698) attacked ______.
A. the practice of mixing tragic and comic themes in Shakespeare’s plays.
B. the bawdiness of “low” characters in Shakespeare’s plays.
C. the coarseness and ugliness of Restoration Theatre.
D. irreligious themes and irreverent attitudes in the plays of the seventeenth century.
Ans: (C)

35. One of the most important themes the speakers debate in Dryden’s An Essay on Dramatic Poesy is______.
A. European and non-European perceptions of reality
B. English and non-English perceptions of reality
C. the relative merits of French and English theatre
D. the relative merits of French and English poetry
Ans: (C)

36. Identify the correctly matched pair:
A. Amitav Ghosh – All About H. Halterr
B. Anita Desai – Inheritance of Loss
C. Shashi Deshpande – A Bend in the Ganges
D. Salman Rushdie – The Enchantress of Florence
Ans: (D)

37. Match the following correctly
I. Langue/Parole (a) Noam Chomsky
II. Competence/ Performance (b) C.S. Pierce
III. Ieonic/Indexical (c) Ferdinand de Saussure
IV. Readerly/Writerly (d) Roland Barthes
I II III IV
A. (c) (b) (a) (d)
B. (c) (a) (b) (d)
C. (a) (c) (d) (b)
D. (b) (c) (a) (d)
Ans: (B)

38. Match the following
I. Joy Kogawa (a) Bloody Rites
II. M. G. (b) Obasan Vasanjee
III. Sky Lee (c) The Gunny Sack
IV. Arnold (d) Disappearing Itwaru Moon Café
I II III IV
A. (d) (a) (b) (c)
B. (a) (d) (c) (b)
C. (b) (c) (d) (a)
D. (a) (b) (c) (d)
Ans: (C)

39. Why does Jean Baudrillard adopt Disneyland as his own sign?
A. Disneyland is by far the most eminently noticeable cultural sign in the post modern world.
B. Disneyland captures ‘essences’ and ‘nonessences’ of Reality more convincingly than other cultural venues.
C. Disneyland is an artefact that so obviously announces its own fictiveness that it would seem to imply some counter balancing reality.
D. Disneyland is both ‘appearance’ and ‘reality’ in the post modern visual game of handy-dandy.
Ans: (C)

40. Which of the following statements is NOT TRUE of Dante Gabriel Rossetti?
A. D.G. Rossetti was a Londoner, the son of an Italian refugee who taught Italian at King’s college.
B. Rossetti formed the Pre-Raphaelite Brotherhood with Holman Hunt, Ford Madox Brown and Painter Millais.
C. He married Christina Georgina who was a poet in her right.
D. Rossetti’s “Blessed Damozel” displays his remarkable gifts as a poet and painter.
Ans: (C)

41. Goethe’s Faust (Part I , Scene 1) opens in
A. heaven B. hell
C. forest D. Faust’s study
Ans: (D)

42. “Is it their single-mind-sized skulls or a trained Body, or genius, or a nestful of brats Gives their days this bullet and automatic purpose…” (Thrushes) In the above lines what does ‘their’ refer to and what quality of ‘their’ does the poet speak of?
1. Human beings and their intelligence
2. The thrushes and their concentration in achieving what they set out for
3. The efficiency of the thrushes in getting at their prey
4. All of the above
A. Only 3 is correct
B. Only 4 is correct
C. 1 and 2 are correct
D. 2 and 3 are correct
Ans: (D)

43. Find the odd (wo)man out Belladonna–Engenides–The Typist–Marie– Madame Sosostris–the ruinbibber–Tiresias –the Youngman Carbuncular
A. Belladonna
B. Madame Sosostris
C. Tiresias
D. The ruin–bibber
Ans: (D)

44. Wilkie Collins’s novel, The Moonstone (1868) tells the story of ______.
A. a detective’s exploits in Victorian England.
B. a doctor’s adventures in a Middle-Eastern Suburb.
C. a fabulous yellow diamond stolen from an Indian shrine.
D. illegal mining of diamonds in eastern U.P. during British rule.
Ans: (C)

45. Identify the correctly matched group.
I. “Because I could not stop for death… (a) Walt Whitman
II. “O Captain My Captain ” (b) William Carlos Williams
III. “Two roads diverged in a wood…” (c) Emily Dickinson
IV. “So much depends upon…” (d) Robert Frost
I II III IV
A. (a) (b) (c) (d)
B. (c) (a) (d) (b)
C. (a) (c) (b) (d)
D. (c) (a) (b) (d)
Ans: (B)

46. “Now stop your noses, readers, all and some, For here’s a tun of midnight–work to come, Og, from a treason-tavern rolling home. Round as a globe and liquor’d e’vry chink, Goodly and great he rails behind his link”.
In the above passage from Absalom and Achitophel, link means
A. a connection in the court
B. a hired servant who carries a lighted torch
C. a social tie
D. a rich patron
Ans: (B)

47. Which among the following is NOT a typical “Indian English Poem” by Nissim Ezekiel?
A. “How the English Lessons Ended”
B. “The Railway Clerk”
C. “Goodbye Party for Miss Pushpa T.S.”
D. “The Patriot”
Ans: (A)

48. Match the correct pair:
I. George Eliot (a) Ellis Bell
II. Saki (b) Mary Anne Evans
III. Emily Bronte (c) Samuel Langhorne Clemens
IV. Mark Twain (d) H. H. Munro
I II III IV
A. (b) (c) (a) (d)
B. (b) (d) (a) (c)
C. (a) (c) (d) (b)
D. (c) (b) (a) (d)
Ans: (B)

49. In Canto 17 of the Inferno, the monster Geryon represents ______.
A. fraud B. usury
C. sloth D. gluttony
Ans: (A)

50. I-A. Richards’s famous experiment with poems and his Cambridge students is detailed in Practical Criticism : A Study of Literary Judgement (1929). Richards was astonished by
A. the poor quality of his students’ “stock responses”
B. the very astute remarks made by his students
C. the non-availability of poems, worthy of classroom attention
D. the success of his experiment
Ans: (A)

51. Based on the following description, identify the text in reference:
This is a play in which no one comes, no one goes, nothing happens. In its opening scene a man struggles hard to remove his boot. The play was originally written in French, later translated into English. It was first performed in 1953.
A. Look Back in Anger
B. Waiting for Godot
C. The Zoo Story
D. The Birthday Party
Ans: (B)

52. One of the following Canterbury Tales is in prose, identify.
A. The Pardoner’s Tale
B. The Parson’s Tale
C. The Monk’s Tale
D. The Knight’s Tale
Ans: (B)

53. In his distinction between imagination and fancy, Coleridge identifies the following:
1. it dissolves, diffuses, dissipates, in order to recreate.
2. it has aggregative and associative power.
3. it plays with fixities and definites.
4. it has shaping and modifying power.
The correct combination reads:
A. 1 and 2 for fancy; 3 and 4 for imagination.
B. 1 and 3 for fancy; 2 and 4 for imagination.
C. 2 and 3 for fancy; 1 and 4 for imagination.
D. 3 and 4 for fancy; 1 and 2 for imagination.
Ans: (C)

54. Julia Kristeva’s ‘Intertextuality’ derives from:
1. Saussure’s signs
2. Chomsky’s deep structure
3. Bakhtin’s dialogism
4. Derrida’s difference
A. 1 and 4 B. 1 and 3
C. 3 and 4 D. 1 and 2
Ans: (B)

55. Ralph Ellison enjoys subverting myths about white purity through characters like:
1. Norton 2. Bledsoe
3. Rhinehart 4. All of these
A. 1 and 2 B. 1, 2 and 3
C. 2 and 3 D. 1 and 3
Ans: (A)

56. Which of the following is NOT TRUE of Ralph Waldo Emerson?
A. He wrote essays on New England scenery, woodcraft and plantations.
B. He was an eloquent pulpit orator, a member of the Unitarian Church under William Chawming.
C. In essays like “Nature”, he elaborates on the importance of seeing familiar things in new ways.
D. His famous “American Scholar” was delivered as an address before the Phi Beta Kappa Society at Cambridge in 1837.
Ans: (A)

57. “Exorcism” is the title of Act III of “Who’s Afraid of Virginia Woolf”?
What is the significance of ‘exorcism’ in the context of the play?
A. The casting out of evil spirits
B. Deconstructing of myths involving marriage, fertility and sons
C. Facing life without illusions
D. Exposing all attempts at illusion-making
Ans: (D)

58. “Womanist is to feminist as purple is to lavender”. This is an important statement defining the womanist perspective advanced by
A. Toni Morrison
B. Zora Neale Hurston
C. Alice Walker
D. Bell Hooks
Ans: (C)

59. Identify the mismatched pair in the following where characters in Golding’s Lord of the Flies fit the allegorized pattern of virtues and vices.
A. Ralph – rationality
B. Piggy – pragmatism
C. Jack – pity
D. Simon – innocence
Ans: (C)

60. A Subaltern perspective is one where
A. Power-structures define and determine your command of language and language of command in an uneven world.
B. The politically dispossessed could be voiceless, written out of the historical record and ignored because their activities do not count for “Cultural” or “Structured”.
C. You don’t know what your ‘story’ is, how to deal with a ‘story’ and therefore you are forced to put stereotyped situations in it to please your listeners.
D. You begin to see how we live, how we have been living, how we have been led to imagine ourselves, how our language has trapped as well as liberated us.
Ans: (B)

61. 1. “Interlanguage” is a term we owe to M.A.K. Halliday.
2. Interlanguage develops an autonomous and self-contained grammatical system.
3. It is a distinct stage in a learner’s progress in the study of a second language.
4. It owes nothing at all either to the learner’s native or target/second language.
A. 4 is correct.
B. 2 is correct.
C. 1 and 3 are correct.
D. 3 and 4 are correct.
Ans: (C)

62. In a classic statement that inaugurated Feminist thought in English, we read:
“A woman writing thinks back through her mothers”. Where does this occur?
A. Virginia Woolf’s A Room of One’s Own
B. Kate Millet’s Sexual Politics
C. Gertrude Stein’s Three Lives
D. Mary Hiatt’s The Way Women Write.
Ans: (A)

63. Identify the correctly matched pair of translators and translations.
I. A.K. Ramanujan (a) The Ramayana
II. Manmathanath Dutt (b) The Bhagavad Gita
III. Mohini Chatterjee (c) Speaking of Shiva
IV. Romesh Chandra Dutt (d) The Mahabharata
I II III IV
A. (c) (d) (b) (a)
B. (d) (c) (a) (b)
C. (d) (a) (b) (c)
D. (b) (a) (d) (c)
Ans: (A)

64. Assertion (A): In The Power and the Glory, Greene shows how the Whisky Priest transcends his weakness for drink and his human fears, moving towards martyrdom.
Reason (R): Transcendence in Greene’s novels is generally an outcome of love for humanity, but pride is also an essential ingredient in the Priest’s character.
A. (A) is true, but (R) is false.
B. (A) is false, but (R) is true.
C. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation for (A).
D. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation for (A).
Ans: (C)

65. Which of the following statements on John Dryden is incorrect?
1. John Milton and John Dryden were contemporaries.
2. Dryden was a Royalist, while Milton fiercely opposed monarchy.
3. Dryden wrote a play on the Mughal Emperor Humayun.
4. Dryden was appointed the Poet Laureate of England in 1668.
A. 1 is incorrect
B. 4 is incorrect
C. 3 is incorrect
D. 2 and 3 are incorrect
Ans: (C)

66. “Like walking, criticism is a pretty nearly universal art; both require a constant intricate shifting and catching of balance; neither can be questioned much in process; and few perform either really well. For either a new terrain is fatiguing and awkward, and in our day most men prefer paved walks and some form of rapid transport-some easy theory or overmastering dogma.” (R.P. Blackmur, “A Critic’s Job of Work”)
1. Blackmur compares walking with criticism because he considers both to be “arts” of a similar kind that call for attention to detail and utmost care.
2. Blackmur admits that some people do however manage to be good critics and good walkers.
3. Critics prefer tried and tested approaches for much the same reason as Walkers would look for paved walks and rapid transport.
4. Blackmur does not quite give us the equivalents of “Some paved walks and some form of rapid transport” in order to press his comparison.
A. 1 and 4 are correct.
B. 1 and 3 are correct.
C. only 4 is correct.
D. only 2 is correct.
Ans: (B)

67. The world dominated by cold and hypocritical materialists is represented by William Blake in the mythological figure of __________ .
A. Urizen B. Albion
C. Geryon D. Satan
Ans: (A)

68. Identify the correctly matched group:
A. Third Space – Wolfgang Iser Hybridity – Edward Soja Reception – Ferdinand de aesthetics Saussure Langue – Homi Bhabha
B. Third Space – Ernst Bloch Hybridity – Edward Said Reception – Eve K. Sedgwick aesthetics Langue – G.S. Frazer
C. Third Space – Edward Soja Hybridity – Homi Bhabha Reception – Wolfgang Iser aesthetics Langue – Ferdinand de Saussure
D. Third Space – G.S. Frazer Hybridity – Eve K. Sedgwick Reception – Edward Soja aesthetics Langue – Edward Said
Ans: (C)

69. Which of the following can be best described as: (i) the first statement of Bernard Shaw’s idea of Life Force; (ii) a play dealing with a woman’s pursuit of her mate; and (iii) a play whose third act called “Don Juan in Hell” is both unconventional and hilarious?
A. The Devil’s Disciple
B. Man and Superman
C. Candida
D. Arms and the Man
Ans: (B)

70. Identify the untrue statement on the CONTACT ZONE below:
A. “The contact zone” is a space where disparate cultures meet, clash and grapple with each other.
B. In Postcolonial societies “contact” suggests the historical moment when settler and indigenous cultures first met.
C. The idea of the Contact Zone was first proposed and defined by Mary Louise Pratt’s Imperial Eyes : Travel Writing and Transculturation (1992).
D. It is believed that the Contact Zone was largely instrumental in spearheading nationalist movements across the world.
Ans: (D)

71. Name the novel in which
I. the protagonist is a war veteran called Tayo.
II. Tayo returns from World War II, thoroughly disillusioned and haunted by his violent actions of war time.
III. Tayo seeks consolation and counsel from old Betonie.
IV. The protagonist realizes the importance of harmonizing humanity and the universe.
A. Beloved
B. Ceremony
C. Daisy Miller
D. Enter, Conversing
Ans: (B)

72. One of the following poems in Men and Women is addressed to Elizabeth Barrett Browning by the poet. Identify it.
A. “In Three Days”
B. “By the Fireside”
C. “One Way of Love”
D. “One Word More”
Ans: (D)

73. Match List-I with List-II according to the codes given below:
List–I List–II
I. Tennessee Williams (a) Emperor Jones
II. Eugene O’Neill (b) A Streetcar Named Desire
III. Lorraine Hansberry (c) After the Fall
IV. Arthur Miller (d) A Raisin in the Sun
I II III IV
A. (c) (a) (d) (b)
B. (a) (c) (b) (d)
C. (d) (b) (c) (a)
D. (b) (a) (d) (c)
Ans: (D)

74. Match the correct pair :
I. Theatre of Cruelty (a) Safdar Hashmi
II. Theatre of the Oppressed (b) Georg Kaiser
III. Expressionist Theatre (c) Jerzy Grotowsky
IV. Agitprop (d) Augusto Bal
I II III IV
A. (a) (b) (d) (c)
B. (c) (d) (b) (a)
C. (b) (c) (a) (d)
D. (d) (a) (c) (b)
Ans: (B)

75. Bertolt Brecht’s Epic Theatre
1. turns the spectator into an observer
2. wears down the spectator’s capacity for action
3. relies on argument
4. presents man as a process
A. 1 and 4 are correct; 2 and 3 are incorrect.
B. 1, 3 and 4 are correct; 2 is incorrect.
C. 1 and 4 are correct; 1 and 3 are incorrect.
D. 1, 2 and 3 are correct; 4 is incorrect.

Ans: (B )

Top
error: Content is protected !!