You are here
Home > Previous Papers > English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper JUNE–2008 PAPER-II

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper JUNE–2008 PAPER-II

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper JUNE–2008
PAPER-II

1. Tennyson’s poem about women’s rights and women’s sphere is:
A. Maud B. In Memoriam
C. Idylls of the King D. The Princess
Ans: (D)

2. “Hymn To Adversity” is a poem by :
A. Thomas Gray B. Edward Gibbon
C. Alexander Pope D. William Blake
Ans: (A)

3. The King James Biere was published in :
A. 1609 B. 1610
C. 1611 D. 1612
Ans: (C)

4. IL Migilor Fabro is the expression Eliot used for :
A. W.B. Yeats B. Samuel Beckett
C. W.H. Auden D. Ezra Pound
Ans: (D)

5. “The Figure a poem Makes” is an essay by:
A. Henry James B. Sylvia Plath
C. Robert Frost D. Wallace Stevens
Ans: (C)

6. “Ripeness is all” occurs in :
A. King Lear B. Hamlet
C. Macbeth D. Julius Caeser
Ans: (A)

7. A.C. Bradley’s Shakespearean Tragedy was published in:
A. 1903 B. 1904
C. 1905 D. 1906
Ans: (B)

8. “Topsy” appears in :
A. Uncle Tom’s Cabin
B. History of the United States
C. Walden
D. Tom Sawyer
Ans: (A)

9. A poem that captures the essence of a moment in a simple image is:
A. Lyric B. Ballad
C. Ode D. Haiku
Ans: (D)

10. Which of the following Shakespearean plays are in the correct chronological sequence?
A. The Merchant of Venice – Henry IV Part I – Romeo and Juliet – Richard II
B. Richard II – Henry IV Part I – Romeo and Juliet – The Merchant of Venice
C. Henry IV Part I – Romeo and Juliet – The Merchant of Venice – Richard II
D. Romeo and Juliet – Richard II – Henry IV Part I – The Merchant of Venice
Ans: (C)

11. The word ‘nature’ in the eighteenth century literature stands for :
A. Nature of writing B. External nature
C. Human nature D. The Universe
Ans: (C)

12. Who is given credit for first using the term “romantic”?
A. Friedrich Schlegel B. Kant
C. Coleridge D. Schiller
Ans: (A)

13. Gudrun is a character in a novel by :
A. James Joyce B. Virginia Woolf
C. D.H. Lawrence D. E.M. Forster
Ans: (C)

14. July’s People is a novel by :
A. Margaret Atwood B. V.S. Naipul
C. Wole Soyinka D. Nadine Gordimer
Ans: (D)

15. Heroic Couplet is a pair of :
A. Rhyming iambic pentameter lines
B. Unrhyming iambic pentameter lines
C. Rhyming iambic hexameter
D. Unrhyming iambic hexameter
Ans: (A)

16. “Gestalt” theory of literature considers text as :
A. a structure of metaphors
B. a unified whole
C. an experimentation in form
D. construction of history
Ans: (C)

17. Margaret Laurence is a novelist from:
A. Australia B. The U.S.A.
C. Canada D. Britain
Ans: (C)

18. Sartor Resartus is a text by :
A. Ruskin B. Arnold
C. Carlyle D. Burke
Ans: (C)

19. Who of the following is not a university wit?
A. Webster B. Robert Greene
C. Kyd D. Marlow
Ans: (A)

20. Bosola is a character in a play by :
A. Ben Jonson
B. Webster
C. Christopher Marlowe
D. Thomas Middleton
Ans: (B)

21. “Bliss was it in that dawn to be alive, But to be young was very heaven”. This occurs in a poem by:
A. William Wordsworth
B. S.T. Coleridge
C. Byron
D. Shelley
Ans: (A)

22. A Dance of the Forest is written by :
A. Margaret Atwood B. Nadine Gordimer
C. Chinua Achebe D. Wole Soyinka
Ans: (D)

23. The first Canadian poet is :
A. Charles Sangster
B. Oliver Goldsmith
C. Charles Heavysege
D. Alexander Machlachlan
Ans: (B)

24. Heroic quatrain is :
A. a stanza in blank verse
B. eight line stanza in iambic hexameter
C. four line stanza in iambic pentameter
D. six line stanza in iambic pentameter
Ans: (C)

25. “Bildungsroman” translated literally means:
A. Development novel
B. Psychological novel
C. Autobiographical novel
D. Campus novel
Ans: (C)

26. A book that faithfully renders a young man’s confused images of love and rejection is:
A. A Portrait of the Artist as a Young man
B. Lucky Jim
C. Daisy Miller
D. The brave New World
Ans: (A)

27. Victorian Age witnessed a clash between:
A. faith and reason
B. tradition and modernity
C. oriental and occidental civilization
D. romanticism and neo romanticism
Ans: (A)

28. “For gold in Physique is Cordial/Therefore, he loved gold in special” relates to Chavcer’s
A. Friar B. Monk
C. Doctor D. Pardoner
Ans: (B)

29. The historical novel began in:
A. Restoration Period B. Augustan Age
C. Victorian Period D. Romantic Period
Ans: (B)

30. The term “Campus novel” is associated with:
A. Graham Green B. Kingsley Amis
C. Margaret Drabble D. William Golding
Ans: (B)

31. Which of the following author-book pair is correctly matched?
A. Hard Times – George Eliot
B. Heroes and Hero Worship –Walter Patar
C. Sourab and Rustom – Matthew Arnold
D. Ethics of the Dust –Macaulay
Ans: (C)

32. The title of William Faulkner’s The Sound and Fury is derived from a play by :
A. William Shakespeare
B. Christopher Marlow
C. John Webster
D. Ben Jonson
Ans: (A)

33. The new humanism school of philosophy and literary criticism was popular in America during:
A. 1920-1940 B. 1910-1930
C. 1930-1940 D. 1900-1910
Ans: (A)

34. Internal rhyme is :
A. the basic rhythmic structure of a poem
B. rhyming of two words in alternative lines
C. rhyming of two or more words in the same line of poetry
D. all the lines of a poem ending with the same line pattern
Ans: (C)

35. The macabre element in drama was introduced by :
A. John fyly B. Marlow
C. Ben Jonson D. John Webster
Ans: (D)

36. The line “I am no Prince Hamlet nor was meant to be _____ ” appears in T.S. Eliot’s
A. Gerontion
B. The Love Song of J. Alfred Prufrock
C. Four Quartets
D. The Waste-Land
Ans: (B)

37. “Fancy” deals with:
A. “Fixities and definities”
B. “Imagination and Reason”
C. “Judgement and Memory”
D. “Structure and Superstructure”
Ans: (B)

38. Swift’s Modest proposal is written in the form of a :
A. Project in political economy
B. Political allegory
Ans: (C)

Top
error: Content is protected !!