You are here
Home > Previous Papers > English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper July-2016* PAPER-II

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper July-2016* PAPER-II

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper July-2016*
PAPER-II

1. Which British University figures in William Wordsworth’s Prelude?
A. Durham B. Glasgow
C. Cambridge D. Oxford
Ans: (C)

2. Who is the author of A Woman Killed with Kindness?
A. John Marston
B. Thomas Middleton
C. John Fletcher
D. Thomas Heywood
Ans: (D)

3. In William Congreve’s The Way of the World identify the speaker of the line : “One’s cruelty is one’s power, and when one parts with one’s cruelty, one parts with one’s power.”
A. Mirabell B. Witwoud
C. Millamant D. Mincing
Ans: (C)

4. T.S. Eliot found spiritual support in
A. Christianity B. Hinduism
C. Buddhism D. Judaism
Ans: (A)

5. By what name is Gulliver known in Brobdingnag?
A. Grildrig B. Glumdalclitch
C. Splacknuck D. Mannikin
Ans: (A)

6. Who among the following was born in India?
A. Paul Scott
B. Lawrence Durrell
C. E.M. Forster
D. V.S. Naipaul 37
Ans: (B)

7. What metaphor does Edmund Spenser employ
(Faerie Queene Book 1 Canto 12) to frame his tale and to describe the relationship between the tale and its readers?
A. That of a caravan of lost souls, traversing a desert.
B. That of a stagecoach, which picks up diverse passengers along the way.
C. That of a ship filled with jolly mariners.
D. That of a riderless horse, following his own direction.
Ans: (C)

8. Who among the following is not associated with Russian formalism?
A. Roman Jakobson B. Georges Poulet
C. Boris Eichenbaum D. Victor Shklovsky
Ans: (B)

9. Which character in Dickens keeps on hoping that “something will turn up”?
A. Barkis B. Micawber
C. Uriah Heep D. Miss Havisham
Ans: (B)

10. What is the name of the boat that rescues Ishmael in Herman Melville’s Moby Dick?
A. Pequod B. Rachel
C. Hagar D. Sphinx
Ans: (B)

11. Northanger Abbey is a parody of the …………
romance.
A. Oriental B. French
C. Gothic D. Popular
Ans: (C)

12. Who among the following authors were greatly influenced by Thomas Carlyle’s writings?
I. Charles Dickens
II. Elizabeth Gaskell
III. Emily Bronte
IV. Oscar Wilde The right combination according to the code is
A. I and II B. II and III
C. I and IV D. I and III
Ans: (A)

13. Which of the following is another term to describe “art for art’s sake”?
A. Aestheticism B. Didacticism
C. Realism D. Neo-realism
Ans: (A)

14. The statement that there are “none so credulous as infidels” is an illustration of
A. Oxymoron B. Antithesis
C. Paradox D. Metonomy
Ans: (C)

15. Who narrates Heart of Darkness?
A. Marlow
B. Director of Companies
C. Kurtz
D. An unnamed narrator
Ans: (D)

16. The Mistakes of a Night is the subtitle of
A. The Conscious Lovers
B. The Good Natur’d Man
C. She Stoops to Conquer
D. The Rivals
Ans: (C)

17. Identify the first novel written by Patrick White :
A. The Living and the Dead
B. The Tree of Man
C. Happy Valley
D. The Aunt’s Story
Ans: (C)

18. In King Lear for what reason does Kent assume a disguise?
A. To continue to serve Lear, though Lear has banished him.
B. To spy on Edmund.
C. To antagonize Goneril and Regan.
D. To revenge upon Lear for banishing him.
Ans: (A)

19. What is a feminine rhyme?
A. A rhyme on two syllables in which the last syllable is unstressed.
B. A rhyme on two syllables.
C. A rhyme on three syllables.
D. A poem in which every third syllable rhymes.
Ans: (A)

20. Identify two of the following written by Christopher Fry :
I. French Without Tears
II. The Lady’s Not for Burning
III. Venus Observed
IV. The Deep Blue Sea The right combination according to the code is
A. II and III B. I and III
C. II and IV D. I and IV
Ans: (A)

21. In “Tradition and Individual Talent”, according to T.S. Eliot, the term “Traditional” usually means
A. something positive
B. something negative
C. something historical
D. something old
Ans: (B)

22. Who of the following is a Cavalier poet?
A. George Herbert
B. John Donne
C. Robert Herrick
D. Andrew Marvell
Ans: (C)

23. Which of the following is not Jacques Derrida’s work?
A. Of Spirit : Heidegger and the Question
B. The Transcendence of the Ego
C. Of Grammatology
D. The Work of Mourning
Ans: (B)

24. In Paradise Lost which character narrates the story of the making of Eve from a rib in Adam’s side?
A. Adam B. Eve
C. Raphael D. God
Ans: (A)

25. A.S. Byatt’s Possession attempts the imitation of the work of two Victorian poets, loosely based on
I. Alfred Tennyson
II. Robert Browning
III. Christina Rossetti
IV. William Morris The right combination according to the code is
A. I and II B. II and IV
C. II and III D. III and IV
Ans: (C)

26. The Dark Lady of the Sonnets is a short comedy by
A. Bernard Shaw
B. W.B. Yeats
C. J.M. Synge
D. John Osborne
Ans: (A)

27. John Milton’s description of gold as a “precious bane” (Paradise Lost, Book II) is best described as
A. a dactyl B. an oxymoron
C. enjambment D. zeugma
Ans: (B)

28. There is a play on the name of Machiavelli in the prologue to Christopher Marlowe’s
A. Doctor Faustus
B. The Jew of Malta
C. Tamburlaine, the Great
D. Edward II
Ans: (B)

29. Shakespeare famously neglects to observe Aristotle’s rules concerning the three dramatic unities, and Samuel Johnson undertakes to defend Shakespeare from these criticisms in his Preface to Shakespeare.
Which of the Aristotelian dramatic unities does Johnson believe Shakespeare to observe most successfully?
A. Time
B. Place
C. Action
D. Johnson does not feel that the Aristotelian dramatic unities are important
Ans: (C)

30. Who among the following was praised and patronized as a “Ploughman Poet”?
A. John Clare
B. George Crabbe
C. Robert Burns
D. Walter Scott
Ans: (C)

31. Which novel of Doris Lessing ends with a projection forward in time after a devastating atomic war?
A. The Grass is Singing
B. The Golden Notebook
C. The Four-Gated City
D. A Proper Marriage
Ans: (C)

32. Name the dominant meter of the following quatrain :
The curfew tolls the knell of parting day, The lowing herd winds slowly o’er the lea, The plowman homeward plods his weary way, And leaves the world to darkness and to me.
A. Iambic Hexameter
B. Trochaic Pentameter
C. Iambic Pentameter
D. Terza Rima
Ans: (C)

33. Which two novels of Buchi Emecheta provide a fictionalized portrait of poor, young Nigerian women struggling to bring up their children in London?
I. The Slave Girl
II. The Joys of Motherhood
III. Second Class Citizen
IV. In the Ditch The right combination according to the code is
A. I and II B. II and III
C. III and IV D. I and IV
Ans: (C)

34. In John Bunyan’s Pilgrim’s Progress who keeps Christian’s head above water in the River of Death?
A. Hopeful B. Helpful
C. Faithful D. Cheerful
Ans: (A)

35. Childe Harold’s Pilgrimage is a
A. religious allegory B. fairy tale
C. long poem D. Utopian novel
Ans: (C)

36. In Thomas More’s Utopia which of the following leisure pastimes is not a favourite among Utopians?
A. Music B. Public lectures
C. Conversation D. Dicing and cards
Ans: (D)

37. Which of the following statements does not describe Michel Foucault’s position?
A. In Foucault’s work sexuality is literally written on the body.
B. Power operates through discourse.
C. There is connection between power and knowledge.
D. Where there is power, it is possible to find resistance.
Ans: (A)

38. In which year did the Great Exhibition take place?
A. 1851 B. 1857
C. 1861 D. 1871
Ans: (A)

39. When Fidessa says, “O but I fear the fickle freakes …./ Of fortune false, and oddes of armes in field” (Faerie Queene, Book I, Canto 5), this is a fine example of
A. Alliteration B. Allegory
C. Assonance D. Antithesis
Ans: (A)

40. Match the work with author :
(a) “The Excursion” (i) S.T. Coleridge
(b) “Christabel” (ii) P.B. Shelley
(c) Milton (iii) William Wordsworth
(d) Queen Mab (iv) William Blake
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iii) (i) (ii) (iv)
B. (iii) (i) (iv) (ii)
C. (ii) (iii) (i) (iv)
D. (ii) (i) (iii) (iv)
Ans: (B)

41. Which of the following phrases is not found in Thomas Gray’s “Elegy written in a Country Churchyard”?
A. “Far from the madding crowd”
B. “A youth to Fortune and Fame unknown”
C. “Full many a flower is born to blush unseen”
D. “All nature is but art, unknown to thee”
Ans: (D)

42. Robert Browning’s “Rabbi Ben Ezra” is a defence of
A. youth against old age
B. old age against youth
C. power against knowledge
D. knowledge against power
Ans: (B)

43. In Geoffrey Chaucer’s Canterbury Tales, the pilgrims, like the medieval society of which they are a part, are made up of three social groups or “estates”. What are the three estates?
A. Nobility, church and commoners
B. Royalty, nobility and peasantry
C. Royalists, republicans and peasants
D. Country, city and commons
Ans: (A)

44. Which novel of Toni Morrison tells the wrenching story of a protagonist who murders her child rather than to allow him/her to live as a slave?
A. Sula
B. Tar Baby
C. Song of Solomon
D. Beloved
Ans: (D)

45. Who among the following translated Homer?
A. Thomas Gray
B. Samuel Johnson
C. Oliver Goldsmith
D. Alexander Pope
Ans: (D)

46. Shyam Selvadurai’s Funny Boy is a
A. Picaresque novel
B. Epistolary novel
C. Diary novel
D. Coming-of-age novel
Ans: (D)

47. When was the English ban on James Joyce’s Ulysses lifted?
A. 1924 B. 1945
C. 1936 D. 1962
Ans: (C)

48. Who among the following is not an imagist?
A. Ezra Pound B. W.B. Yeats
C. Amy Lowell D. T.E. Hulme
Ans: (B)

49. Thomas Carew’s Poems appeared in print in 1640 and contain a variety of amorous addresses to and reflections on, a fictional mistress known as
A. Celia
B. Julia
C. Anne
D. Melanie
Ans: (A)

50. Match the novelists with their work :
(a) William Golding (i) Grimus
(b) Salman Rushdie (ii) Hawksmoor
(c) Graham Swift (iii) Darkness Visible
(d) Peter Ackroyd (iv) Waterland
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (i) (iii) (ii)
B. (iii) (i) (iv) (ii)
C. (ii) (iii) (i) (iv)
D. (ii) (i) (iii) (iv)
Ans: (B)

Top
error: Content is protected !!