You are here
Home > Previous Papers > English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper December–2014 PAPER-II

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper December–2014 PAPER-II

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper December–2014
PAPER-II

1. Two of the following lists are “Angry Young Men” of the 1950’s British literary scene.
I. John Osborne
II. C.P. Snow
III. Anthony Powell
IV. Kingsley Amis The right combination, according to the code:
A. I & II B. II & IV
C. I & IV D. I & III
Ans: (C)

2. Laurence Sterne’s Tristram Shandy contains:
A. Six volumes B. Nine volumes
C. Ten volumes D. Four volumes
Ans: (B)

3. Which of the following statements is NOT true of Areopagitica?
A. It was published in 1644.
B. It argues for the liberty of Unlicensed Printing.
C. It pleads for British privileges regarding Free Trade.
D. It is a speech addressed to the Parliament of England.
Ans: (C)

4. Thomas Hardy’s last major novel was ____.
A. Tess of the D’urbervilles
B. Jude the Obscure
C. The Return of the Native
D. The Trumpet Major
Ans: (B)

5. The Hind and the Panther Transvers’d to the Story of the Country Mouse and the City Mouse is a satire on:
A. Alexander Pope B. Jonathan Swift
C. John Dryden D. Samuel Butler
Ans: (C)

6. Match the columns:
Terms Theorists
I. Apollonian–Dionysian 1. Matthew Arnold
II. Fancy–Imagination 2. Friedrich Nietzsche
III. Hellenism–Hebraism 3. G.H. Hopkins
IV. Inscape–Instress 4. S.T. Coleridge
I II III IV
A. 2 4 1 3
B. 2 4 3 1
C. 1 4 2 3
D. 4 2 1 3
Ans: (A)

7. In King Lear, who among the following speaks in the voice of Poor Tom?
A. Kent B. Edgar
C. Edmund D. Gloucester
Ans: (B)

8. In Wordsworth’s Prelude, the Boy of Winander is affected by:
A. Blindness B. Deafness
C. Muteness D. Lameness
Ans: (C)

9. Which of the following is NOT mentioned a as part of the London locale in The Waste Land?
A. St. Magnus Martyr
B. King Arthur Street
C. St. Mary Woolnoth
D. Lower Thames Street
Ans: (B)

10. Which of the following novels is NOT written by Jean Rhys?
A. After Leaving Mr. Mackenzie
B. Good Morning, Midnight
C. The Quiet American
D. Wide Sargasso Sea

Ans: (C)

11. The first official royal Poet Laureate in English literary history was _______.
A. Ben Jonson B. William Davenant
C. John Dryden D. Thomas Shadwell
Ans: (C)

12. Who does Alexander Pope refer to in the following lines?
“Born to no pride; inheriting no strife, Nor marrying discord in a noble wife, Stranger to civil and religious rage, The good man walked innoxious through his age.”
A. Pope’s father
B. Pope himself
C. Dr. Arbuthnot
D. The Duke of Marlborough
Ans: (A)

13. The Theory of Natural Selection is attributed to ________.
A. Arthur Schopenhauer
B. Charles Darwin
C. A.N. Whitehead
D. Aldous Huxley
Ans: (B)

14. Which character in William Golding’s Lord of the Flies maintains, “Life is scientific”?
A. Simon B. Piggy
C. Ralph D. Jack
Ans: (B)

15. Match the authors under List–I with the titles under List–II:
List–I List–II
I. Claude Levi-Strauss 1. Of Grammatology
II. Jacques Derrida 2. The Archaeology of Knowledge
III. Northrop Frye 3. Structural Anthropology
IV. Michel Foucault 4. Anatomy of Criticism
I II III IV
A. 1 3 4 2
B. 3 1 2 4
C. 3 1 4 2
D. 2 1 3 4
Ans: (C)

16. How did Chaucer’s Pardoner make his living?
A. By selling stolen cattle from the neighbourhood ottery
B. By selling indulgences to those who committed sins
C. By pardoning those who stole property or committed other crimes
D. By assisting the Friar in Church services
Ans: (B)

17. From among the following identify Coleridge’s companion in a fanciful scheme to establish a Utopian community of free love on the banks of the Susquehaina river?
A. Lord Byron
B. Robert Southey
C. William Hazlitt
D. William Wordsworth
Ans: (B)

18. Which of the following novels by H.G. Wells is about the condition of England as Empire?
A. The Island of Dr. Moreau
B. The War of the Worlds
C. Tono-Bungay
D. The Invisible Man
Ans: (C)

19. Joothan by Om Prakash Valmiki is:
A. a collection of poems
B. a play
C. an autobiography
D. a novel
Ans: (C)

20. Listed below are some English plays across several centuries:
Twelfth Night, She Stoops to Conquer, The Importance of Being Earnest, Pygmalion and Blithe Spirit.
What is common to them?
A. All problem plays; scheming and intrigue
B. All tragedies; sin and redemption
C. All ideologically framed; class and gender
D. All romantic comedies; love and laughter
Ans: (D)

21. Who among the following wrote a poem comparing a lover’s heart to a hand grenade?
A. John Donne B. Abraham Cowley
C. Wilfred Owen D. Robert Graves
Ans: (B)

22. The Uncertainty Principle is attributed to:
A. William James B. John Dewey
C. Werner HeisenbergD. Charles Darwin
Ans: (C)

23. “Jabberwocky” is a creation in _______.
A. Edward Lear’s poetry
B. Lewis Carroll’s work
C. Charles Dickens’s Martin Chuzzlewit
D. Thomas Hardy’s Woodlanders
Ans: (B)

24. Who are Didi and Gogo?
A. They are two characters in Endgame.
B. They are nicknames, respectively, for Lucky and Pozzo.
C. They are nicknames, respectively, for Vladimir and Estragon.
D. They are two characters in Breath.
Ans: (C)

25. Who among the following theorists talks about “The circulation of social energy”?
A. Raymond Williams
B. Stephen Greenblatt
C. Antonio Gramsci
D. Haydon White
Ans: (B)

26. How many legends of good women could Chaucer complete in his The Legend of Good Women?
A. Six B. Seven
C. Eight D. Nine
Ans: (D)

27. The Round Table is a collection of essays jointly written by ________.
A. Charles Lamb and William Hazlitt
B. Charles Lamb and Leigh Hunt
C. William Hazlitt and Leigh Hunt
D. William Hazlitt and Thomas de Quincey
Ans: (C)

28. Dylan Thomas is associated with the group _______.
A. The New Apocalypse
B. The Black Arts
C. The Movement
D. Deep Image Poetry
Ans: (A)

29. Which of the following writers writes from Canada?
A. V.S. Naipaul B. Margaret Atwood
C. Derek Walcott D. James Joyce
Ans: (B)

30. “The boast of heraldry, the pomp of power, And all that beauty, all that wealth e’er gave, Awaits alike the inevitable hour The paths of glory lead but to the grave.” What is the subject of awaits?
A. Hour
B. The things mentioned in the first 2 lines.
C. “And all that beauty, all that wealth e’er gave”
D. Grave
Ans: (A)

31. “Heav’n has no rage, like love to hatred turn’d / Nor Hell a fury, like a woman scorn’d.” Identify the text in which the above quote occurs:
A. The Double-Dealer
B. The Way of the World
C. The Mourning Bride
D. Love for Love
Ans: (C)

32. A Young Lady’s Entrance into the World is the sub-title of _______.
A. Belinda
B. Cecilia
C. Evelina
D. Camilla
Ans: (C)

33. “The old order changeth, yielding place to new” is from ________.
A. “Morte d’Arthur”
B. “Idylls of the King”
C. “Paracelsus”
D. “Asolando”
Ans: (B)

34. Which of the following cannot be classified as fantasy fiction?
A. The Inheritors (William Golding)
B. The Magus (John Fowles)
C. The Lord of the Rings (J.R.R. Tolkein)
D. The History Man (Malcolm Bradbury)
Ans: (D)

35. Philosophy of Symbolic Forms is a work associated with _______.
A. Wilhelm von Humboldt
B. Ernst Cassirer
C. Immanuel Kant
D. Battista Vico
Ans: (B)

36. Which of the following facts is NOT true of Spenser?
A. He is a kind of English Homer, telling stories of heroic confrontations.
B. He fashioned an original verse form: The Spenserian Stanza.
C. He opposed England’s break with the Roman Catholic Church.
D. He is a Christian poet.
Ans: (C)

37. William Blake developed the ideas of “Prolifics” and “Devourers” in
A. Jerusalem
B. Milton
C. Marriage of Heaven and Hell
D. Songs of Innocence and Songs of Experience
Ans: (C)

38. Surrealism is associated with:
A. Ernst Cassirer B. Tristan Tzara
C. Henrik Ibsen D. Andre Breton
Ans: (D)

39. “And miles to go before I sleep” is a line from a poem by:
A. Emily Dickinson
B. Walt Whitman
C. Ralph Waldo Emerson
D. Robert Frost
Ans: (D)

40. What common link do you find among “The Disquieting Muses” by Sylvia Plath, “The Starry Night” by Anne Sexton, “Mourning Picture” by Adrienne Rich, and “Musee des Beaux Arts” by W.H. Auden?
A. They inspired paintings.
B. They are confessional poems.
C. They are all inspired by paintings.
D. They are all inspired by Van Gogh’s paintings.
Ans: (C)

41. “All Rising to Great Place is by a _____ staire.” (Francis Bacon)
A. Murky B. Winding
C. Crooked D. Sinister
Ans: (B)

42. In Jeremy Collier’s 1698 pamphlet attacking the immorality and profaneness of the English stage, who among the following was the principal target?
A. William Congreve
B. John Dryden
C. John Vanbrugh
D. William Wycherley
Ans: (C)

43. Charles Dickens’s visit to the United States produced _________.
A. Hard Times
B. Nicholas Nickleby
C. Martin Chuzzlewit
D. Oliver Twist
Ans: (C)

44. Who among the following is a working-class poet?
A. John Betjeman
B. Tony Harrison
C. Thom Gunn
D. Robert Graves
Ans: (B)

45. New Science is a work associated with _______ .
A. Ernest Cassirer
B. Wilhelm von Humboldt
C. G. Battista Vico
D. Immanuel Kant
Ans: (C)

46. Identify Petrarch’s sonnet sequence from among the following:
A. Rime Sparse
B. Astrophel and Stella
C. Amoretti
D. Delia
Ans: (A)

47. The island setting of Latmos figures in Keats’s:
A. Endymion
B. The Eve of St. Agnes
C. Lamia
D. Hyperion
Ans: (A)

48. The Artist Hero is a theatrical creation emphasized by ________.
A. W.B. Yeats
B. Charles Baudelaire
C. Oscar Wilde
D. Andre Gide
Ans: (A)

49. Which of the following African writers won the Nobel Prize for Literature?
A. Chinua Achebe
B. Nadine Gordimer
C. Ngugi wa Thiong’o
D. Bessie Head
Ans: (B)

50. “My lute, be as thou wert when thou didst grow With thy green mother in some shady groove” –William Drummond The above quote is an example of _______.
A. End-stopped rhyme
B. Alliteration
C. Run-on line
D. Tercet
Ans: (C)

1. This work was a satire in Ottava rima, attacking George III and Robert Southey.
Identify the poem:
A. Dunciad
B. The Vision of Judgment
C. Childe Harold’s Pilgrimage
D. Alastor
Ans: (B)

2. Here’s a famous exchange from Arthur Conan Doyle’s Silver Blaze:
‘Is there any point to which you would wish to draw my attention?’ ‘To the curious incident of the dog in the night-time.’ ‘The dog did nothing in the night-time.’ What was Sherlock Holmes’ response?
A. ‘Nothing? Nothing at all?
Rather unbelievable.’
B. ‘That was the curious incident.’
C. ‘Anything else, at all?’
D. ‘That sounds rather curious, don’t you think?’
Ans: (B)

3. “The shrill, demented choirs of waiting shells, And bugles calling for them from sad shires.” These lines are from Wilfred Owen’s:
A. “Strange Meeting”
B. “Futility”
C. “Anthem for Doomed Youth”
D. “Duke et Decorum Est”
Ans: (C)

4. In Aphra Behn’s Oronooko, how does the titular character die?
A. He disembowels himself.
B. He is whipped to death.
C. He is hanged in the public square.
D. He is cut to pieces slowly by the executioner.
Ans: (D)

5. The narrative of this novel is a meticulous, present-tense account of a woman with a death-wish who plots the circumstances of her own violent murder.
Identify the novel.
A. Iris Murdoch’s A Fairly Honourable Defeat
B. Muriel Spark’s The Driver’s Seat
C. Doris Lessing’s Children of Violence
D. Angela Carter’s The Passion of the New Eve
Ans: (B)

6. The library where the “Battle of Books” takes place is _______.
A. St. James’ Library
B. King’s Library
C. Sir William’s Library
D. Christ Church Library expansion and development of rationalism and was an apologist of classical antiquity.
Vico is best known for his magnum opus, the Scienza Nuova of 1725, often published in English as New Science.
Ans: (B)

7. In Sophocles’ Oedipus Rex the first scene finds Oedipus:
A. in conversation with a priest
B. in consultation with a general
C. giving audience to an ambassador
D. in consultation with a minister
Ans: (A)

8. Who among Shakespeare’s contemporaries did not write tragedies?
A. Thomas Kyd
B. John Lyly
C. Christopher Marlowe
D. Ben Jonson
Ans: (B)

9. The Kite Runner, a novel by Khaled Hosseini tells the story of ________.
A. Ahmed B. Nadira
C. Amir D. Amourrah
Ans: (C)

10. Thomas Babington Macaulay, the writer of the infamous Minute of 1835, finds a mention in Salman Rushdie’s:
A. Midnight’s Children
B. Shame
C. The Moor’s Last Sigh
D. Fury
Ans: (C)

11. The issue of privileging speech over writing was taken up for discussion in Plato’s:
A. Ion B. Republic Book III
C. Republic Book X D. Phaedrus
Ans: (D)

12. ‘The Medium is the Message’ is a concept given by:
A. Ernest Hemingway
B. Sylvia Plath
C. Seymour Hersh
D. Marshal McLuhan
Ans: (D)

13. Seamus Heaney’s famous poem “Digging” forms a part of his celebrated collection called
A. North
B. Death of a Naturalist
C. Field Work
D. Door into the Dark
Ans: (B)

14. The first major report on The Teaching of English in England was published in 1921.
It is known as ________, named after the Chair, Board of Education, _______.
A. the Newbolt Report; Sir Henry Newbolt
B. the Wood’s Despatch; Charles Wood, Lord Halifax
C. the Chatham Report; Earl John Chatham
D. the Landow Document; Sir George Landow
Ans: (A)

15. Who first developed the notion of ‘competence’ in language studies?
A. Dell Hymes
B. Noam Chomsky
C. Leech and Svartvik
D. Henry Sweet
Ans: (B)

16. The fruit was eaten.
The fruit is ripening.
Which of the following statement(s) is/are correct?
1. English has two kinds of participle: the present and the past.
2. English has three kinds of participle : the present, the past and the future.
3. The first sentence here is an example of a verb in past participle.
4. The first sentence here is an example of a verb in the perfect tense.
5. The second sentence here is an example of a verb in present participle.
6. The second sentence here is an example of a verb in the continuous tense.
A. 2, 4, 6 are correct B. 1, 5, 6 are correct
C. 1, 3, 5 are correct D. 3, 4, 5 are correct
Ans: (C)

17. In 1722 the Crown awarded a certain English merchant a patent to manufacture copper coins for Ireland. Jonathan Swift intervened by way of composing a series of letters in response, better known as The Drapier’s Letters. Who was the merchant?
A. Isaac Bickerstaff
B. William Bickerstaff
C. William Wood
D. William Sacheverell
Ans: (C)

18. “While the world moves In appentency on its metalled way Of time past and time future” These lines are from:
A. “Little Gidding” B. “Dry Salvages”
C. “Burnt Norton” D. “East Coker”
Ans: (C)

19. The following is the stage-description of an opening scene of a famous modern play:
A basement room. Two beds, flat against the back wall. A serving hatch, closed, between the beds. A door to the kitchen and lavatory, left. A door to a passage, right.
Identify the play:
A. The Importance of Being Earnest
B. Travesties
C. The Dumb Waiter
D. Look Back in Anger
Ans: (C)

20. ‘Homonyms’ are words that _______
A. are pronounced differently but have the same meaning.
B. refer to both the male and female of the human species.
C. are spelt similarly but have different meanings.
D. refer to people who live in houses with similar structures.
Ans: (C)

21. Match the columns:
Shakespearean Period Actors
I. David Garrick 1. The 19th century
II. John Gielgud 2. The 18th century
III. Henry Irving 3. The Restoration
IV. Thomas Betterton 4. The 20th century

I II III IV
A. 2 4 1 3
B. 4 2 1 3
C. 3 4 1 2
D. 2 3 4 1
Ans: (A)

22. In his “Structure, Sign, and Play in the Discourse of the Human Sciences,” Derrida is all praise for the bricoleur whom Levi-Strauss sees as a supreme methodologist, “someone who uses ‘the means at hand’.” Who does Levi-Strauss contrast bricoleur with in terms of method and approach?
A. The Botanist
B. The Anthropologist
C. The Engineer
D. The Semiotician
Ans: (C)

23. Heinrich Böll has something to say, and not of course merely something about the Germans. He says it several times. A common weakness of writers with something to say is their inability to understand that saying it four times is not necessarily four times as effective as saying it once. But to have something to say – how rare this is –D. J. Enright, “Three New Germans”.
From a reading of the above, the reader can deduce:
I. Enright mildly disapproves of Heinrich Böll’s saying not merely something about Germans.
II. Enright is disappointed that Heinrich Böll has practically nothing to say about people other than Germans.
III. Enright agrees that Heinrich Böll shares a weakness with writers who prefer saying something four times to saying it once.
IV. Enright does not believe that saying something four times will necessarily make the same effective.
The right combination, according to the code, is:
A. I and II B. II and III
C. III and IV D. I and IV
Ans: (C)

24. Michel Foucault’s earlier “archaeological” study is found in:
A. Power/Knowledge
B. Social Theory and Transgression
C. The Birth of the Clinic
D. Beyond Structuralism and Hermeneutics
Ans: (C)

25. Invisible Man by Ralph Ellison is widely recognized as a masterpiece. It is also one of the finest examples of:
A. science fiction
B. picaresque novel
C. coming-of-age novel
D. crime thriller
Ans: (C)

26. Match the followings correctly:
List–I List–II
I. Mulk Raj Anand 1. Premashram
II. Raja Rao 2. The Cat and Shakespeare
III. Prem Chand 3. Coolie
IV. Girish Karnad 4. Nagamandala

I II III IV
A. 3 2 4 1
B. 2 3 1 4
C. 3 2 1 4
D. 4 3 2 1
Ans: (C)

27. From which of Sheridan’s plays the following extract is taken?
Lady Sneerwell : Why truly Mrs. Clackitt has a very pretty talent and a great deal of industry.
Snake : True, Madam, and has been tolerably successful in her
day. To my knowledge she has been the cause of six matches being broken off and three sons disinherited, of four forced elopements ….
Lady Sneerwell : She certainly has talents but her manner is gross.
A. The Rivals
B. The School for Scandal
C. St. Patrick’s Day
D. The Critic
Ans: (B)

28. Who, from among the following, has NOT been discussed by Simon-de-Bevoir in “The Myth of Woman in Five Authors” in The Second Sex?
A. Montherlant B. Lawrence
C. Stendhal D. Kafka
Ans: (D)

29. In a collection of essays Orhan Pamuk shares how he writes his novels, tells about his friendship with his daughter, talks about his loneliness and happiness.
Identify the text:
A. Other Colors B. The Silent House
C. The Black Book D. The White Castle
Ans: (A)

30. Two of the following plays won the Sultan Padamsee Prize for Indian plays in English:
I. Princess
II. Where There’s a Will
III. Larins Sahib
IV. Doongaji House The right combination according to the code is:
A. III and IV B. I and III
C. II and III D. I and IV
Ans: (A)

31. Who among the followings is NOT an Australian writer?
A. Morris West B. Patrick White
C. Thomas Keneally D. Bill Pearson
Ans: (D)

32. After Independence, Mulk Raj Anand, wrote a number of semi-autobiographical works to narrate chunks of his own life through a fictional persona. The name he gave this persona is _______.
A. Lal Singh B. Krishan Chander
C. Puran Singh D. Rahul Singh
Ans: (B)

33. What a mockery this.
Of history, the past and that to come Now do I feel how all men are deceived, Reading of nations and their, in faith, Faith given to vanity and emptiness … The prelude The above extract is from
A. Book 9 Residence in France
B. Book 7 Residence in London
C. Book 3 Residence in Cambridge
D. Book 4 Summer Vacations
Ans: (A)

34. While foregrounding the marginal presence of women in history in A Room of One’s Own, Virginia Woolf refers to ______ History of England.
A. Campbell’s B. Trevelyan’s
C. Sander’s D. Carter’s
Ans: (B)

35. Salonie is a play written by Oscar Wilde written in:
A. English B. Irish
C. French D. Italian
Ans: (C)

36. In More’s Utopia, the fictional traveller Raphael Hythloday’s second name in Greek means:
A. Dispenser of Justice
B. Dispenser of Nonsense
C. Dispenser of Grace
D. Dispenser of Mercy
Ans: (B)

37. “You do not dwell in me nor I in you however much I pander to your name” These lines from Geoffrey Hill’s “Lachrimae” address:
A. Christ
B. The Devil
C. The poet’s beloved
D. The poet’s enemy
Ans: (A)

38. The author of Black Skin, White Masks is:
A. Ngugi wa Thiong’o
B. Frantz Fanon
C. Richard Wright
D. Martin Luther King (Jr.)
Ans: (B)

39. Match the following:
Poet Bird
I. John Keats 1. Hawk
II. P.B. Shelley 2. Falcon
III. G.H. Hopkins 3. Skylark
IV. Ted Hughes 4. Nightingale

I II III IV
A. 4 3 2 1
B. 4 3 1 2
C. 3 4 2 1
D. 3 4 1 2
Ans: (A)

40. Who of the followings has written the novel The Return?
A. Bapsi Sidhwa B. V.S. Naipaul
C. K. S. Maniam D. Pankaj Mishra
Ans: (C)

41. Who among the following is a well-known Neo-Aristotelian critic?
A. R.P. Blackmur
B. John Crowe Ranson
C. R.S. Crane
D. Lionel Trilling
Ans: (C)

42. Assertion (A) : The act of reading a text is both determinate and indeterminate.
Reason (R) : Since our reading includes both a sense of the unity of the narrative held in place at the end and the different wishes and guesses made along the way.
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the true explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the true explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
Ans: (A)

43. Girish Karnad’s Hayavadana, originally in Kannada, has been translated into English by
A. U.R. Ananthamurthy
B. By the playwright himself
C. G.S. Amur
D. A.K. Ramanujan
Ans: (B)

44. Edward Said’s well-known book Orientalism was published in:
A. 1978 B. 1968
C. 2008 D. 1988
Ans: (A)

45. “To the Memory of my Beloved, the Author
Mr. William Shakespeare : And What He Hath Left Us” is an ode composed by:
A. John Milton B. Ben Jonson
C. Andrew Marvell D. John Suckling
Ans: (B)

46. Call me Ishmail Tonight is written by:
A. A.K. Ramanujan B. Agha Shahid Ali
C. Saleem Peeradina D. Nissim Ezekiel
Ans: (B)

47. “All fiction for me is a kind of magic or trickery – a confidence trick.” The statement has been made by:
A. Angus Wilson B. Anthony Powell
C. John Fowles D. George Orwell
Ans: (A)

48. Here is a list of American words and wordmakers.
Match the following:
I. H.L. Mencken 1. Babbit
II. Philip Wylie 2. Yes man
III. Jack Conway 3. Bible belt
IV. Sinclair Lewis 4. Monism
I II III IV
A. 4 3 2 1
B. 3 4 1 2
C. 3 4 2 1
D. 4 3 1 2
Ans: (C)

49. Which of the following in Jacques Derrida’s epigraph to his “Structure, Sign and Play in the Discourse of the Human Sciences”?
A. More body, hence more writing. …….
Helene Cixous.
B. We need to interpret interpretations more than to interpret things. ……… Michel Eyquem de Montaigne.
C. But unlike philosophical reflection, ….
the reflections we are dealing with here concern rays whose only source is hypothetical …
Claude Levi-Strauss
D. If Cleopatra’s nose had been shorter the whole history of the world would have been different. ……… Blaise Pascal.
Ans: (B)

50. In Mann’s Death in Venice, death of the protagonist occurs:
A. in a bar B. in a beach
C. in a church D. on the highway
Ans: (B)

51. Two among the following poets wrote the “Village” poems that address the perennial theme of rural poverty:
I. Oliver Goldsmith
II. William Collins
III. Samuel Johnson
IV. George Gabbe The right combination according to the code is:
A. I and III B. II and III
C. I and IV D. I and II
Ans: (C)

52. In which of the following works Yeats developed his theory of ‘gyres’?
A. “A Vision”
B. “The Secret Rose”
C. “John Sherman and Dhoya”
D. “The Celtic Twilight”
Ans: (A)

53. Mystery and Miracle plays in English were based on ______.
A. English folklore
B. English legends
C. Biblical stories
D. Anglo-Saxon myths
Ans: (C)

54. When we rewrite a piece of discourse from one script into another, it is called ________.
A. Translation B. Transliteration
C. Transcreation D. Transformation
Ans: (B)

55. “No wonder then.” Explain.
A. No wonder that the words here begin to mean.
B. No wonder that you now find the words menacing.
C. No wonder that the words find you menacing.
D. No wonder the words still mean and are tame.
Ans: (C)

56. The term “womanism” was first used by:
A. Helene Cixous B. Gayatri Spivak
C. Kate Millet D. Alice Walker
Ans: (D)

57. Two among the following critics have dealt with the reproduction of motherhood in feminist theory:
I. Nancy Chodorow
II. Judith Fetterley
III. Catherine R. Simpson
IV. Carol Gilligan The right combination according to the code is:
A. I and II B. II and IV
C. I and IV D. III and IV
Ans: (C)

58. Flowers is a short play written by:
A. Mahesh Dattani B. Asif Currimbhoy
C. Girish Karnad D. Paoli Sengupta
Ans: (C)

59. Match the columns:
Character Novel
I. Lady Dedlock 1. Vanity Fair
II. Lady Bertram 2. Wives and Daughters
III. Lady Harriet 3. Mansfield Park
IV. Lady Jane 4. Bleak House
I II III IV
A. 4 2 3 1
B. 3 2 1 4
C. 4 3 2 1
D. 3 4 1 2
Ans: (C)

60. “The Books You Needn’t Read, the Books Made For Purposes Other Than Reading, Books Read Before You Open Them Since They Belong To The Category of Books Read Before Being Written …” The above extract is taken from:
A. Jorge Luis Borges’s “The Library of Babel”
B. Italo Colvino’s If on a Winter’s Night a Traveller
C. Umberto Eco’s The Name of the Rose
D. Francis Bacon’s “Of Studies”
Ans: (B)

61. Listed below are the titles of novels and the sources to which they are aligned by readers.
Match them appropriately:
List–I List–II
I. Peter Carey’s Jack Maggs 1. Daniel Defoe’s Robinson Crusoe
II. J.M. Coetzee’s Foe 2. Charlotte Bronte’s Jane Eyre
III. Jean Rhys’s Wide Sargasso Sea 3. R.M. Ballantyne’s The Coral Island
IV. William Golding’s Lord of the Flies 4. Charles Dickens’s Great Expectations

I II III IV
A. 4 1 3 2
B. 4 3 1 2
C. 4 1 2 3
D. 4 2 1 3
Ans: (C)

62. Identify the right chronological sequence:
A. The Game of Chess – Volpone – The Duchess of Malfi – The City Madam
B. The City Madam – The Duchess of Malfi – Volpone – A Game of Chess
C. Volpone – The Duchess of Malfi – A Game of Chess – The City Madam
D. The Duchess of Malfi – Volpone – A Game of Chess – The City Madam
Ans: (C)

63. ‘Nasal tone’ in speech is a distinguishing feature of _______.
A. British English B. Scottish English
C. Australian English D. American English
Ans: (D)

64. Which of the following writers did NOT receive the Nobel Prize for Literature?
A. Wole Soyinka B. Chinua Achebe
C. J. M. Coetzee D. Nadine Gordimer
Ans: (B)

65. The Decline and Fall of the Roman Empire by Edward Gibbon is a significant work in ______ volumes.
A. 3 B. 4
C. 5 D. 6
Ans: (D)

66. The first novel written by Graham Greene is:
A. Stamboul Train
B. England Made Me
C. The Heart of the Matter
D. The Man Within
Ans: (D)

67. From among the Canterbury pilgrims, which group would qualify as the ‘upper class’?
A. The Pardoner, The Miller, The Nun’s Priest
B. Franklin, Parson, Wife of Bath
C. The Knight, The Squire, The Prioress
D. The Reeve, The Manciple, The Clerk
Ans: (C)

68. Plagiarism is a well-known word and concept in academic circles. The word plagiarius in Latin, however, meant:
A. a trickster, a cheat
B. a quack, a swindler
C. a loafer, a lout
D. a torturer, a plunderer
Ans: (D)

69. What superstition around the Eve of St. Agnes is crucial to an understanding John Keat’s famous poem?
A. If a virgin performed the proper ritual on
St. Agnes’ Eve, she would dream of her future husband.
B. If a virgin performed the proper ritual on
St. Agnes’ Eve, she would marry her lover.
C. If a married woman performed the proper ritual on St. Agnes’ Eve, she would be reunited with her husband.
D. If a woman performed the proper ritual on
St. Agnes’ Eve, she would dream of her future lover.
Ans: (A)

70. Identify the person who sets himself up as the ‘Knight’ with a pestle rather than a sword in the play The Knight of the Burning Pestle:
A. Ralph
B. Tim
C. George
D. Squire
Ans: (A)

71. Works like The Earthly Paradise, Dante and His Circle, Goblin Market and Other Poems and the journal, The Germ are associated with ________.
A. the Pre-Raphaelites
B. Higher Criticism
C. the Cavalier Poets
D. the Pre-Romantics Directions: Read the following poem and answer questions (72 to 75 ):
A Bird came down the Walk– He did not know I saw– He bit an Angleworm in halves And ate the fellow, raw, And then he drank a Dew From a convenient Grass– And then hopped sidewise to the Wall To let a Beetle pass– He glanced with rapid eyes That hurried all around– They looked like frightened Beads, I thought– He stirred his Velvet Head Like one in danger, Cautious, I offered him a Crumb And he unrolled his feathers And rowed him softer home– Than Oars divide the Ocean, Too silver for a seam– Or Butterflies, off Banks of Noon Leap, plashless as they swim.
Ans: (A)

72. Is “a convenient Grass” an example of “transferred epithet”?
A. Yes, it is. The “convenience” of grass is transferred from the bird to the poet who finds grass convenient of access.
B. Yes, it is. The grass is not “convenient”, but is transferred from the bird who finds the grass convenient of access.
C. No. It is a regular epithet.
D. No. It is not an epithet in the strict sense.
Ans: (B)

73. Which of the following is NOT an example of kinetic imagery?
A. “unrolled his feathers”
B. “hopped sidewise”
C. “Velvet Head”
D. “rowed him”
Ans: (C)

74. The poem stages an encounter between:
A. the human and the non-human
B. distrust of the non-human about the humans
C. two old friends
D. two old enemies
Ans: (B)

75. “Like one in danger …” Who is in danger?
A. The Bird B. The Poet
C. The Angleworm D. Frightened Beads
Ans: (A)

Top
error: Content is protected !!