You are here
Home > Previous Papers > English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper DECEMBER–2011 PAPER-II

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper DECEMBER–2011 PAPER-II

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper DECEMBER–2011 PAPER-II

1. Poems Descriptive of Rural Life and Scenery is written by
A. William Wordsworth
B. Robert Southey
C. John Clare
D. Thomas Gray
Ans: (C)

2. Hemingway’s novel A Farewell to Arms is divided into
A. two books B. three books
C. four books D. five books
Ans: (D)

3. “Panopticism” is the title of a chapter in a well-known book by
A. Roman Jakobson
B. Jacques Lacan
C. Michel Foucault
D. Jacques Derrida
Ans: (C)

4. The lines, “She was a worthy woman al hir lyve:/ Housbondes at cherche dore she hadde five”, are an example of
A. blank verse B. clerihew
C. heroic couplet D. free verse
Ans: (C)

5. Who, among the following women writers, famously imagined the plight of Shakespeare’s sister?
A. George Eliot B. Virginia Woolf
C. Irish Murdoch D. Frances Burney
Ans: (B)

6. Read the following statement and the reason given for it. Choose the right response.
Assertion (A): Dickens’s novels are called ‘Newgate Novels’.
Reason (R): They are called so, because Dickens adulates in these novels the careers and adventures of criminals.
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation
C. (A) is true, but (R) is false
D. (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)

7. Who among the following writers does not belong to the group, the University Wits?
A. John Lyly B. Thomas Nashe
C. George Peele D. Thomas Kyd
Ans: (D)

8. Which of the following characters of Webster’s The White Devil utters the memorable words:
Oft gay and honour’d robes those tortures try:
We think cag’d birds sing, when indeed they cry.
A. Vittoria Corombona
B. Bracciano
C. The Cardinal
D. Flamineo
Ans: (D)

9. “All great literature is, at bottom, a criticism of life”–this statement is attributed to
A. Thomas Carlyle
B. Matthew Arnold
C. J.S. Mill
D. John Ruskin
Ans: (B)

10. Who amongst the following is not a Jewish-
American novelist?
A. J.D. Salinger
B. Henry Greene
C. William Faulkner
D. Philip Roth
Ans: (B)

11. Which among the following plays by Christopher Marlowe has epic features?
A. Doctor Faustus
B. Edward II
C. Hero and Leander
D. Tamburlaine
Ans: (D)

12. Sir Fopling is a character in
A. Wycherley’s The Plain Dealer
B. Congreve’s The Way of the World
C. Etherege’s The Man of Mode
D. Davenant’s The Platonick Lovers
Ans: (C)

13. Who famously said, “Three or four families in a Country Village is the very thing to work on”?
A. Clara Reeve
B. Maria Edgeworth
C. Frances Burney
D. Jane Austen
Ans: (C)

14. Ikemefuna is a character in the novel
A. When Rain Clouds Gather
B. The Mimic Men
C. Things Fall Apart
D. The Interpreters
Ans: (C)

15. A foot consisting of a strong syllable followed by a weak syllable is called
A. Trochee B. Iambic
C. Spondee D. Terza Rima
Ans: (A)

16. What is it that Chaucer focuses on in the depiction of the Wife of Bath in The Canterbury Tales?
A. Meekness B. Defiance
C. Chastity D. Experience
Ans: (B)

17. Put the following books of Pope in a sequence of publication. Answer the question with the help of the Codes given below:
1. The Dunciad
2. The Rape of the Lock
3. An Essay on Man
4. An Essay on Criticism
Codes:
A. 2, 3, 1, 4
B. 1, 2, 3, 4
C. 4, 2, 1, 3
D. 2, 1, 4, 3
Ans: (C)

18. Dinah Morris is a character in George Eliot’s novel
A. Middlemarch
B. Silas Marner
C. Daniel Deronda
D. Adam Bede
Ans: (D)

19. The Booker Prize is awarded by a panel of judges to the best novel by a citizen of
A. the United Kingdom
B. the British Commonwealth or the Republic of Ireland
C. the United Kingdom or the British Commonwealth
D. the United Kingdom or the British Commonwealth or the Republic of Ireland
Ans: (B)

20. A ‘curtal sonnet’ consists of
A. 11 lines B. 12 lines
C. 13 lines D. 14 lines
Ans: (A)

21. The Unfortunate Traveller has been authored by
A. Robert Greene B. Thomas Deloney
C. Thomas Nashe D. Thomas Lodge
Ans: (C)

22. Who, among the following, is not a practitioner of Jacobean tragedy?
A. George Villiers
B. John Marston
C. John Webster
D. Thomas Middleton
Ans: (A)

23. The author of Nation and Narration is
A. Edward Said
B. Gayatri Chakravorty Spivak
C. Frantz Fanon
D. Homi Bhabha
Ans: (D)

24. Which of the following novels has a great impact on the formal experimentation in contemporary fiction?
A. Thomas Nashe’s The Unfortunate Traveller
B. Henry Fielding’s Tom Jones
C. Laurence Sterne’s Tristram Shandy
D. Samuel Richardson’s Pamela
Ans: (C)

25. The phrase ‘Only Connect’ is associated with
A. D.H. Lawrence B. James Joyce
C. E.M. Forster D. Virginia Woolf
Ans: (C)

26. Which of the following books is by Margaret Atwood?
A. The Stone Angel
B. No Fixed Address
C. The Edible Woman
D. Halfbreed
Ans: (D)

27. The expression “murderous innocence” is an example of
A. Oxymoron B. Zeugma
C. Chiasmus D. Pun
Ans: (A)

28. Read the following statement and the reason given for it. Choose the right response:
Assertion (A): Othello killed Desdemona.
Reason (R): Because Desdemona committed infidelity.
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation
C. (A) is true, but (R) is false
D. (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)

29. The Enlightenment believed in the universal authority of
A. Religion B. Tradition
C. Reason D. Sentiments
Ans: (C)

30. Which of the following works of John Milton is an elegy?
A. Lycidas B. L’Allegro
C. Camus D. Paradise Lost
Ans: (A)

31. Which of the following poem by Keats uses the Spenserian stanza?
A. Endymion
B. The Fall of Hyperion
C. The Eve of St. Agnes
D. Lamia
Ans: (C)

32. Match the following authors with their respective works with the help of the codes given below:
List–I List–II
I. Oliver Goldsmith (a) The Vanity of Human Wishes
II. John Gay (b) The Vicar of Wakefield
III. Samuel Johnson (c) She Stoops to Conquer
IV. Richard Sheridan (d) The Beggar’s Opera
Codes:
I II III IV
A. (a) (d) (c) (b)
B. (b) (d) (a) (c)
C. (c) (b) (d) (a)
D. (d) (c) (b) (a)
Ans: (D)

33. The term “egotistical sublime” was coined by
A. S.T. Coleridge
B. John Keats
C. William Wordsworth
D. William Hazlitt
Ans: (B)

34. Put the following novels of George Eliot in a sequential order. Answer the question with the help of the codes:
1. Middlemarch
2. Daniel Deronda
3. Felix Holt, the Radical
4. Romola
Codes:
A. 1, 3, 4, 2
B. 2, 1, 3, 4
C. 4, 3, 1, 2
D. 4, 1, 3, 2
Ans: (D)

35. Who, among the following writers, is known for his unforgettable sense of humour and comedy?
A. D.H. Lawrence B. P.G. Wodehouse
C. Thomas Hardy D. John Galsworthy
Ans: (D)

36. Which of the following is not an apocalyptic novel?
A. Doris Lessing’s The Four-Gated City
B. L.P. Hartley’s Facial Justice
C. Anthony Burgess’s The Wanting Seed
D. V.S. Naipaul’s A House for Mr Biswas
Ans: (C)

37. Identify the author of the following lines:
Let sea-discoverers to new worlds have gone, Let Maps to other, worlds on worlds have shown.
Let us possess one world, each hath one, and is one.
A. Shakespeare
B. George Herbert
C. John Donne
D. Henry Vaughan
Ans: (C)

38. In the summer of 1712, The Spectator published a series of essays on “The Pleasures of Imagination,” written by
A. Richard Steele
B. John Dennis
C. John Locke
D. Joseph Addison
Ans: (D)

39. Read the following statement and the reason given for it. Choose the right response.
Assertion (A): Gulliver’s Travels earned Jonathan Swift the bad name of being a misanthrope.
Reason (R): Swift in the novel was neutral to the image of man.
A. Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation
C. (A) is true, but (R) is false
D. (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)

40. Who, amongst the following, does not belong to the ‘Great Tradition’, enunciated by F.R.
Leavis?
A. Joseph Conrad B. James Joyce
C. Jane Austen D. George Eliot
Ans: (B)

41. Isaac Bashevis Singer is an
A. African-American writer
B. American-Jewish writer
C. American-Indian writer
D. American-Asian writer
Ans: (B)

42. Samuel Beckett’s Waiting for Godot has
A. three Acts B. five Acts
C. four Acts D. two Acts
Ans: (D)

43. James Joyce’s Exiles is a
A. Short Story B. Poem
C. Play D. Novel
Ans: (C)

44. “It was a bright cold day in April and the clocks were striking thirteen”–is the opening sentence of
A. Ulysses
B. Nostromo
C. Chrome Yellow
D. Nineteen Eighty-Four
Ans: (D)

45. The subtitle of William Godwin’s Caleb Williams is
A. Man As He Is Not
B. Man As He Is
C. Things As They Are
D. The Pupil of Nature
Ans: (C)

46. Who amongst the following belongs to the group of radical feminists?
A. Helene Cixous
B. Monica Wittig
C. Simone de Beauvoir
D. Luce Irigaray
Ans: (A)

47. “On the Knocking at the Gate in Macbeth” is a longer essay by
A. G. Wilson Knight
B. A.C. Bradley
C. Thomas De Quincey
D. F.R. Leavis
Ans: (C)

48. The expression, “dreaming house” is an example of
A. Zeugma B. Transferred epithet
C. Chiasmus D. Apostrophe
Ans: (B)

49. The term ‘Practical Criticism’ is coined by
A. William Empson
B. W.K. Wimsatt, Jr.
C. I.A. Richards
D. F.R. Leavis
Ans: (C)

50. Victor Shklovsky’s name is associated with
A. Post-modernism
B. New Historicism
C. Reader Response Theory
D. Russian Formalism
Ans: (D )

Top
error: Content is protected !!