You are here
Home > Previous Papers > English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper DECEMBER–2010 PAPER-II

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper DECEMBER–2010 PAPER-II

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper DECEMBER–2010 PAPER-II

1. Jeremy Collier’s A Short View of the Immorality and Profaneness of the English Stage attacked among others
A. John Bunyan
B. Thomas Rhymer
C. William Congreve
D. Henry Fielding
Ans: (C)

2. The Crystal Palace, a key exhibit of the Great Exhibition, was designed by
A. Charles Darwin
B. Edward Moxon
C. Joseph Paxton
D. Richard Owen
Ans: (C)

3. Influence of the Indian Philosophy is seen in the writings of
A. G.B. Shaw B. Noel Coward
C. Tom Stoppard D. T.S. Eliot
Ans: (D)

4. In which of his voyages, Gulliver discovered mountain-like beings?
A. The land of the Lilliputians
B. The land of the Brobdingnagians
C. The land of the Laputans
D. The land of the Houyhnhnms
Ans: (B)

5. Patrick White’s Voss is a novel about
A. the sea
B. the capital market
C. the landscape
D. the judicial system
Ans: (C)

6. Although Nobel Laureate Seamus Heaney writes in English, in voice and subject matter, his poems are
A. Welsh B. Scottish
C. Irish D. Polish

Ans: (C)

7. To whom is Mary Shelley’s famous work Frankenstein dedicated?
A. Lord Byron
B. Claire Clairmont
C. William Godwin
D. P.B. Shelley
Ans: (C)

8. Which among the following poems by Philip Larkin records his impressions while travelling to London by train?
A. “Aubade”
B. “Church Going”
C. “The Whitsun Wedding”
D. “An Arundel Tomb”
Ans: (C)

9. The English satirist who used the sharp edge of praise to attack his victims was
A. Ben Jonson B. John Donne
C. John Dryden D. Samuel Butler
Ans: (C)

10. One of the most famous movements of direct address to the reader – “Reader, I married him” – occurs in
A. Henry Fielding’s Tom Jones
B. Charlotte Bronte’s Jane Eyre
C. Laurence Sterne’s Tristram Shandy
D. George Eliot’s Middlemarch
Ans: (B)

11. Langland’s Piers Plowman is a satire on
A. aristocracy B. chivalry
C. peasantry D. clergy
Ans: (D)

12. Which of the following thinker-concept pair is correctly matched?
A. I.A. Richards – Archetypal Criticism
B. Christopher Frye – Mysticism
C. Jacques Derrida – Deconstruction
D. Terry Eagleton – Psychological Criticism
Ans: (C)

13. Sexual jealousy is a theme in Shakespeare’s
A. The Merchant of Venice
B. The Tempest
C. Othello
D. King Lear
Ans: (C)

14. The title, The New Criticism, published in 1941, was written by
A. Cleanth Brooks
B. John Crowe Ransom
C. Robert Penn Warren
D. Allan Tate
Ans: (B)

15. Which of the following is not a Revenge Tragedy?
A. The White Devil
B. The Duchess of Malfi
C. Doctor Faustus
D. The Spanish Tragedy
Ans: (C)

16. Who of the following playwrights rejects the Aristotelian concept of tragic play as imitation of reality?
A. G.B. Shaw B. Arthur Miller
C. Bertolt Brecht D. John Galsworthy
Ans: (C)

17. The label ‘Diasporic Writer’ can be applied to
1. Meena Alexander
2. Arundhati Roy
3. Kiran Desai
4. Shashi Deshpande The correct combination for the statement, according to the codes, is
A. 1 and 4 are correct
B. 2 and 3 are correct
C. 1, 2 and 4 are correct
D. 1 and 3 are correct
Ans: (D)

18. The letter ‘A’ in The Scarlet Letter stands for
1. Adultery
2. Able
3. Angel
4. Appetite The correct combination for the statement, according to the codes, is
A. 1 and 2 are correct
B. 2 and 3 are correct
C. 1, 2 and 4 are correct
D. 1, 2 and 3 are correct
Ans: (D)

19. A monosyllabic rhyme on the final stressed syllable of two lines of verse is called
A. monorhyme
B. feminine rhyme
C. masculine rhyme
D. eye rhyme
Ans: (C)

20. A fatwa was issued in Salman Rushdie’s name following the publication of
A. Midnight’s Children
B. Shame
C. Satanic Verses
D. Grimus
Ans: (C)

21. “There is nothing outside the text” is a key statement emanating from
A. Feminism
B. New Historicism
C. Deconstruction
D. Structuralism
Ans: (C)

22. The Augustan Age is called so because
A. King Augustus ruled over England during this period
B. The English writers imitated the Roman writers during this period
C. The English King was born in the month of August
D. This was an age of sensibility
Ans: (B)

23. One of the important texts of Angry Young Man Movement is
A. Time’s Arrow by Martin Amis
B. A Portrait of the Artist as a Young Man by James Joyce
C. Lucky Jim by Kingsley Amis
D. The French Lieutenant’s Woman by John Fowles
Ans: (C)

24. Whom does Alexander Pope satirise in the portrait of Sporus?
A. Lady Wortley Montague
B. Joseph Addison
C. Lord Shaftsbury
D. Lord Harvey
Ans: (D)

25. The hero of Marlowe’s Tamburlaine was born as a
A. carpenter B. goldsmith
C. shepherd D. fisherman
Ans: (C)

26. In a letter to his brother George in September 1819, John Keats had this to say about a fellow romantic poet: “He describes what he sees–I describe what I imagine–Mine is the hardest task.” The poet under reference is
A. Wordsworth B. Coleridge
C. Byron D. Southey
Ans: (C)

27. A sequence of repeated consonantal sounds in a stretch of language is
A. alliteration B. acrostic
C. assent D. syllable
Ans: (A)

28. Reformation was predominantly a movement in
A. politics B. literature
C. religion D. education
Ans: (C)

29. The motto “only connect” is taken from
A. Joseph Conrad’s Nostromo
B. Rudyard Kipling’s Kim
C. H.G. Wells’ The History of Mr. Polly
D. E.M. Forster’s Howards End
Ans: (D)

30. English Iambic Pentameter was brought to its first maturity in
A. sonnet B. dramatic verse
C. lyric D. elegy
Ans: (A)

31. Who among the following was not a member of the Bloomsbury Group?
A. Lytton Strachey
B. Clive Bell
C. E.M. Forster
D. Winston Churchill
Ans: (D)

32. The concept of human mind as tabula rasa or blank tablet was propounded by
A. Bishop Berkley
B. David Hume
C. Francis Bacon
D. John Locke
Ans: (D)

33. The terms ‘resonance’ and ‘wonder’ are associated with
A. Stephen Greenblatt
B. Terence Hawkes
C. Terry Eagleton
D. Ronald Barthes
Ans: (A)

34. The rhetorical pattern used by Chaucer in The Prologue to Canterbury Tales is
A. ten-syllabic line
B. eight-syllabic line
C. rhyme royal
D. ottava rima
Ans: (C)

35. Charles Darwin’s Origin of the Species was published in the year
A. 1859 B. 1879
C. 1845 D. 1866
Ans: (A)

36. Who of the following is the author of Juno and the Paycock?
A. Lady Gregory B. W.B. Yeats
C. Oscar Wilde D. Sean O’Casey
Ans: (D)

37. The title of William Faulkner’s The Sound and the Fury is taken from a play by
A. Christopher Marlowe
B. William Shakespeare
C. Ben Jonson
D. John Webster
Ans: (B)

38. “Silverman has never read Browning.” This is an example of
A. chiasmus B. conceit
C. zeugma D. metonymy
Ans: (D)

39. The term ‘Intentional Fallacy’ is first used by
A. William Empson
B. Northrop Frye
C. Wellek and Warren
D. Wimsatt and Beardsley
Ans: (D)

40. “Recessional : A Victorian Ode”, Kipling’s well-known poem,
1. laments the end of an Era
2. marks a new commitment to scientific knowledge
3. expresses the sincerity of his religious devotion
4. was occasioned by Queen Victoria’s 1897 Jubilee Celebration The correct combination for the statement, according to the codes, is
A. 1, 2 and 3 are correct
B. 3 and 4 are correct
C. 1 and 4 are correct
D. 1, 3 and 4 are correct
Ans: (B)

41. Who among the following is not a Restoration playwright?
A. William Congreve
B. William Wycherley
C. Ben Jonson
D. George Etherege
Ans: (C)

42. Which famous Romantic poem begins with the line: ‘Hail to thee, blithe spirit / Bird thou never wert”?
A. “Ode to a Nightingale”
B. “To the Cuckoo”
C. “To a Skylark”
D. “To the Daisy”
Ans: (C)

43. Who among the following Victorian poets disliked his middle name?
A. Arthur Hugh Clough
B. Dante Gabriel Rossetti
C. Gerard Manley Hopkins
D. Algernon Charles Swinburne
Ans: (B)

44. Aston is a character in Pinter’s
A. The Birthday Party
B. The Caretaker
C. The Dumb Waiter
D. The Homecoming
Ans: (B)

45. Byron’s English Bards and Scottish Reviewers is about
1. the survey of English poetry
2. evangelism in English poetry
3. contemporary literary scene
4. the early English travellers The correct combination for the statement, according to the codes, is
A. 3 and 4 are correct
B. 2, 3 and 4 are correct
C. 1 and 2 are correct
D. 1 and 3 are correct
Ans: (D)

46. Which Eliotian character utters the question – “Do I eat a peach”?
A. Marina B. Prufrock
C. Sweeney D. Stetson
Ans: (B)

47. Which among the following works by Daniel Defoe landed him in prison and the pillory?
A. The True-Born Englishman
B. Captain Singleton
C. The Shortest Way with Dissenters
D. Moll Flanders
Ans: (C)

48. The arrival of printing in fifteenth century England was engineered by
A. Sir Thomas Malory
B. John Gower
C. John Barbour
D. William Caxton
Ans: (D)

49. About which nineteenth century English writer was it said that “He had succeeded as a writer not by conforming to the Spirit of the Age, but in opposition to it”?
A. Lord Byron on Coleridge
B. Coleridge on Keats
C. Hazlitt on Lamb
D. De Quincey on Crabbe
Ans: (C)

50. The Restoration comedy, The Double Dealer was written by
A. John Dryden
B. William Wycherley
C. William Congreve
D. George Etherege
Ans: (C )

Top
error: Content is protected !!