You are here
Home > Previous Papers > English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper DECEMBER–2008 PAPER-II

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper DECEMBER–2008 PAPER-II

English UGC NTA NET JRF Previous Year Paper DECEMBER–2008 PAPER-II

1. The Victorian period refers to the reign of Queen Victoria of England during :
A. 1830–1890
B. 1837–1905
C. 1837–1901
D. 1850–1910
Ans: (C)

2. The Rambler appeared every:
A. Tuesday and Saturday
B. Sunday and Wednesday
C. Friday and Monday
D. Thursday and Monday
Ans: (A)

3. “Tottels Miscellany” contained:
A. 30 sonnets
B. 40 sonnets
C. 50 sonnets
D. 60 sonnets
Ans: (C)

4. “Imagism” is associated with:
A. T.S. Eliot
B. D.H. Lawrence
C. E.E. Cummings
D. T.E. Hulme
Ans: (C)

5. The title Things Fall Apart is drawn from a poem by :
A. W.B. Yeats
B. Ted Hughes
C. W.H. Auden
D. Robert Lowell
Ans: (A)

6. “Formal Criticism” relates to the structure of:
A. Literary devices
B. Myths
C. Content
D. Form

Ans: (A)

7. A “Foot” in prosody is a basic unit of :
A. rhyme
B. length
C. rhythmic measurement
D. height
Ans: (C)

8. Who of the following is known for aphoristic prose style?
A. William Hazlitt B. Francis Bacon
C. John Ruskin D. G.K. Chesterton
Ans: (B)

9. The confessions of an English Opium Eater was written by :
A. William Hazlitt
B. S.T. Coleridge
C. Landor
D. De Quincey
Ans: (D)

10. Ireland emerges as the most important metaphor in :
A. Seamus Heaney
B. Elizabeth Jennigs
C. Arnold Wesker
D. Edward Albee
Ans: (A)

11. Which of the following Shakespearean plays is in the correct chronological order?
A. King Lear, Hamlet, Much Ado … , Troilus and Cressida
B. Much Ado … , Hamlet, King Lear, Troilus and Cressida
C. Troilus and Cressida, King Lear, Hamlet, Much Ado …
D. Hamlet, Much Ado … , King Lear, Troilus and Cressida
Ans: (B)

12. The major contribution of the Restoration period is in the field of :
A. Philosophical writings
B. Poetry
C. Drama
D. Letters
Ans: (B)

13. The correct chronological order of the following poets is:
A. Byron, Shelley, Keats, Walter Scott
B. Shelley, Walter Scott, Keats, Byron
C. Keats, Byron, Walter Scott, Shelley
D. Walter Scott, Byron, Shelley, Keats
Ans: (A)

14. Where Angels Fear to Tread is a novel by:
A. Virginia Woolf
B. E.M. Forster
C. D.H. Lawrence
D. James Joyce
Ans: (B)

15. The plays of Edward Albee deal with:
A. problems of middle-class
B. hypocracy of aristocracy
C. mechanizations of politics
D. simplicity of lower-class
Ans: (B)

16. Heptameter consists of :
A. five metrical feet
B. six metrical feet
C. seven metrical feet
D. eight metrical feet
Ans: (C)

17. In formalistic school of criticism art is:
A. entertainment B. preaching
C. matter D. style
Ans: (D)

18. The Loneliness of the Long-Distance Runner is a novel by :
A. Alan Sillitoe B. Paul Scott
C. Peter Porter D. Muriel Spark
Ans: (A)

19. “Rugby Chapel” is a poem by Matthew Arnold in the memory of his:
A. mother B. brother
C. father D. sister
Ans: (C)

20. The earliest woman novelist of significance in the 18th century is :
A. Mary Edgeworth
B. Aphra Behn
C. Mary Russell
D. Mrs Gaskell
Ans: (A)

21. “Cut is the branch that might have grown full straight” is a line that occurs in :
A. Dr Faustus
B. Hamlet
C. Macbeth
D. The Spanish Tragedy
Ans: (A)

22. Pope’s “Essay on Man” can best be read as a poem of:
A. classical understanding of nature
B. anti-romantic view of life
C. sociological estimate of man
D. philosophical apprehension of life
Ans: (D)

23. The term “Victorian” evokes the attitudes of:
A. philistinism
B. moral earnestness
C. licentiousness
D. transcendentalism
Ans: (B)

24. Larry slate is a character in :
A. Desire Under the Elms
B. The Emperor Jones
C. The Iceman Cometh
D. Hairy Ape
Ans: (C)

25. “Iambus” is a metrical foot consisting of :
A. two syllables
B. three syllables
C. four syllables
D. one syllable
Ans: (A)

26. The lines “Not that he wished is greatness to create/For politicians neither love nor hate,” occur in :
A. The Rape of the Lock
B. Abslam and Achitophel
C. Mac Flecknoe
D. Essay on man
Ans: (B)

27. 11,396 definitions of romanticism were given by :
A. Friedrich Schlegel
B. Victor Hugo
C. Edger Allan Poe
D. F.L. Lucas
Ans: (D)

28. The term “a stream of consciousness” is derived from the writing of :
A. Mary Sinclair
B. Dorothy Richardson
C. William James
D. Gertrude Stein
Ans: (C)

29. Sean O’ Casey’s Juno and the Paycock is :
A. a romantic comedy
B. a historical tragedy
C. a mythical reconstruction
D. a tragi-comedy
Ans: (D)

30. The ‘Reader-Response Theory’ implies that:
A. there is no one correct meaning of the text
B. the readers of an age construct the meaning
C. beliefs determine meaning
D. a style is the hallmark of the text
Ans: (B)

31. Which of the following author-book pair is correctly matched?
A. Walter Pater – Unto This Last
B. Browning – The Ring and the Book
C. M. Arnold – Idylls of the King
D. Thackray – Bleak House
Ans: (B)

32. “Myth Criticism” focuses on :
A. a study of myths and mythology
B. archetypes of spiritual experience
C. recurrence of archetypal patterns
D. the confluence of different traditions
Ans: (C)

33. The phrase “disassociation of sensibility” was first used by :
A. Philip Sydney
B. T.S. Eliot
C. John Dryden
D. Mathew Arnold
Ans: (B)

34. An “Idyll” is usually a poem about a :
A. picturesque city life
B. panoramic view of nature
C. picture of industrial society
D. picturesque country life
Ans: (D)

35. “The Lost Generation” refers to the generation that came to maturity in the :
A. 1920s B. 1930s
C. 1910s D. 1940s
Ans: (B)

36. The French Revolution had a significant impact on :
A. Victorian Literature
B. Romantic Literature
C. Neo-classic Literature
D. Modern Literature
Ans: (B)

37. In which poem does the following line appear?
“Our birth is but a sleep and a forgetting.”:
A. “Michael”
B. “Immortality Ode”
C. “Rejection: An Ode”
D. “Tintern Abbey”
Ans: (B)

38. Tale of a Tub is about:
A. Warring political factions
B. Struggling lower-class people
C. Controversial philosophical documents
D. Contending religious parties
Ans: (D)

39. Congreve’s The way of the world ends with:
A. a dance party
B. punishment of Lady Wishfort
C. sending of Mr Fainall to prison
D. reconciliation of Petulant Whitwood
Ans: (B)

40. On seeing whom does Miranda exclaim, “O, father, surely that is a spirit. Lord How it looks about?”
A. Caliban B. Ferdinand
C. Alonso D. Stephano
Ans: (B)

41. Secular influences on the early English drama were:
A. political squabbles, religious sermons and social customs
B. rural politicking, hypocracy of the elite and falsity of aristocracy
C. village festivals, folk plays and minstrels
D. middle-class life, moral beliefs and uprising of the subaltans
Ans: (D)

42. John Bunyan’s The Pilgrim’s Progress was written while he was:
A. in prison
B. on a pilgrimage
C. on a social mission
D. in a church
Ans: (A)

43. In Juvenalian satire the speaker is :
A. a political orator
B. a propagandist
C. a social revolutionary
D. a serious moralist
Ans: (C)

44. Jane Austen’s Pride and Prejudice most clearly shows the influence of :
A. Fielding B. Richardson
C. Smollett D. Sterne
Ans: (A)

45. The most important of the ‘evolutionists’ during the Victorian period was:
A. Erasmus Darwin
B. Robert Chambers
C. Charles Darwin
D. Alfred Russell Wallace
Ans: (D)

46. A philosophical attitude pervading much of modern literature is :
A. Absurdism B. Dadaism
C. Imagism D. Surrealism
Ans: (D)

47. The term “magic realism” was first introduced by :
A. Hannah Arendt
B. Franz Roh
C. Jean Arp
D. Peter Behrens
Ans: (B)

48. The Indian English novelist who, for the first time, addressed the question of language and indigenous experience was :
A. Mulk Raj Anand
B. R.K. Narayan
C. Arun Joshi
D. Raja Rao
Ans: (B)

49. G.V. Desani’s All About H. Hatterr is written in the:
A. stream-of-consciousness mode
B. first person narrative mode
C. picaresque mode
D. naturalistic mode
Ans: (B)

50. The rhyme scheme of the Shakespearean sonnet is :
A. abab, cdcd, efef, gg
B. abba, cddc, effe, gg
C. abab, cdcd, efef, gh
D. aabb, ccdd, eeff, gg
Ans: (A)

Top
error: Content is protected !!