You are here
Home > Previous Papers > Bihar BPSC Prelims General Studies GS CSAT Paper 1 – Bihar Public Service Commission Prelims Exam – 01.07.2018

Bihar BPSC Prelims General Studies GS CSAT Paper 1 – Bihar Public Service Commission Prelims Exam – 01.07.2018

1. Quartz crystals used in clocks are
(1) sodium silicate
(2) silicon dioxide
(3) germanium oxide
(4) titanium dioxide
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
2. Bromine is a
(1) colourless gas
(2) brown solid
(3) highly inflammable gas
(4) red liquid
(5) None of the above/more than one of the above
Ans: (4)
3. Gases used in welding are
(1) oxygen and hydrogen
(2) oxygen and nitrogen
(3) oxygen and acetylene
(4) hydrogen and acetylene
(5) None of the above/more than one of the above
Ans: (3)
4. Galvanized iron pipes have a coating of
(1) zinc
(2) mercury
(3) lead
(4) chromium
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
5. The wavelength of visible spectrum is in the range.
(1)1300 Å – 3900 Å
(2) 3900 Å – 7600 Å
(3) 7800 Å – 8200 Å
(4) 8500 Å – 9800 Å
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
6. Detergents used for cleaning clothes are
(1) carbonates
(2) bicarbonates
(3) bismuthates
(4) sulfonates
(5) None of the above/Morethan one of the above
Ans: (4)
7. The element excreted through human sweat is
(1) sulfur
(2) iron
(3) magnesium
(4) zinc
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
8. Blue vitriol is chemically
(1) sodium sulfate
(2) nickel surface
(3) copper sulfate
(4) iron sulfate
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
9. The positively charged part at the centre of in atom is called as
(1) proton
(2) neutron
(3) electron
(4) nucleus
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
10. The conversion of a solid directly into gas is called as
(1) sublimation
(2) condensation
(3) evaporation
(4) boiling
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
11. In human system, insulin controls the metabolism of
(1) fats
(2) carbohydrates
(3) proteins
(4) nucleic acids
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
12. The antibiotic among the following is
(1) penicillin
(2) aspirin
(3) paracetamol
(4) sulfadiazine
(5) None of the above/Morethan one of the above
Ans: (1)
13. Which of the fol lowing is mostly carbohydrate?
(1) Wheat
(2) Barley
(3) Rice
(4) Maize
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
14. The heaviest metal among the following is
(1) gold
(2) silver
(3) mercury
(4) platinum
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
15. Stainless steel is an alloy of
(1) iron and nickel
(2) iron and chromium
(3) copper and chromium
(4) iron and zinc
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
16. To protect broken bones, plaster of Paris is used. It is
(1) slaked lime
(2) calcium carbonate
(3) calcium oxide
(4) gypsum
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
17. A hydrocarbon in which two carbon atoms are joined by a double bond is called as an
(1) alkane
(2) alkene
(3) alkyne
(4) ionic bond
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
18. The chemical name for vinegar is
(1) methanol
(2) ethanol
(3) acetic acid
(4) ethyl acetate
(5) None of the above/Morethan one of the above
Ans: (3)
19. The acid used in a car battery is
(1) acetic acid
(2) hydrochloric acid
(3) nitric acid
(4) sulfuric acid
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
20. The gas, which comes out on opening a soda water bottle, is
(1) carbon dioxide
(2) hydrogen
(3) nitrogen
(4) sulfur dioxide
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
21. Which of the following smart citieis has become the India’s first city to run on 100% renewable energy during daytime?
(1) Bengaluru
(2) Jaipur
(3) Indor
(4) Diu
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
22. Mahmoud Abu Zeid has won the 2018 UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize. He hails from which country?
(1) Israel
(2) Iraq
(3) Iran
(4) Egypt
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
23. The bilateral military exercise ‘Harimau Shakti 2018’ has been conducted between India and which country?
(1) Indonesia
(2) Malaysia
(3) New Zealand
(4) South Korea
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
24. Which Union Ministry has launched the Second Edition of the “Unnat Bharat Abhiyan’?
(1) The Ministry of Home Affairs
(2) The Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
(3) The Ministry of Human Resource Development
(4) The Ministry of Rural Development
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
25. Which Union Ministry in collaboration with Google India has launched a 360°.Virtual Reality (VR) video on ‘Incredible India’?
(1) The Ministry of Electronics and Information Technology
(2) The Ministry of Information and Broadcasting
(3) The Ministry of Social Justice and Empowerment
(4) The Ministry of Tourism
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
26. Which city hosted India’s first ever nationwide food archaeology conference ‘Archaeo Broma’?
(1) Mumbai
(2) New Delhi
(3) Indore
(4) Surat
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
27. What is the India’s rank in the 2018 World Press Freedom Index (WPFI)?
(1) 136th
(2) 138th
(3) 135th
(4) 137th
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
28. Which institute has been awarded the 2018 National Intellectual Property Award in the category Top R & D Institution/ organisation for patents and Commercialization?
(1) The Council of Scientific and Industrial Research.
(2) The Indian Space Research Organisation
(3) The Bhabha Atomic Research Centre
(4) The Defence Research and Development Organisation
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
29. Which State has topped the list of States with most number of beggars, as per data released by the Union Ministry of Social Justice?
(1) West Bengal
(2) Andhra Pradesh
(3) Bihar
(4) Uttar Pradesh
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
30. Which district has become the India’s first district to have 100% solar-powered health centres?
(1) Kolkata
(2) Chennai
(3) Bengaluru
(4) Surat
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
31. Which Indian sports person has bagged Gold in the Men’s 25 m Rapid Fire Pistol Event at the 2018 ISSF Junior Shooting World Cup in Sydney?
(1) Rajkanwar Singh
(2) Anhad Jawanda
(3) B. Sainath
(4) Anish Bhanwala
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
32. Which State Government has signed a pact with Airport Authority of India (AAI) to develop villages in Kamrup?
(1) West Bengal
(2) Mizoram
(3) Nagaland
(4) Assam
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
33. Which State has the highest number of fully covered tribal habitations with the safe drinking water?
(1) Madhya Pradesh
(2) Odisha
(3) Rajasthan
(4) Jharkhand
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
34. ISRO has successfully launched GSAT-6A satellite from which rocket vehicle?
(1) GSLV-F07
(2) GSLV-F09
(3) GSLV-F05
(4) GSLV-F08
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
35. What is the theme of the 2018 International Day of Forests?
(1) Forests and Water
(2) Forets and Energy
(3) Forests and Sustainable Cities
(4) Forests and Life
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
36. Who has been elected as the new President of Egypt?
(1) Moussa Mostafa Moussa
(2) El-Sayyid el-Badawi
(3) Abdel Fattah el-Sisi
(4) Ahmed Shafiq Sisi
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
37. Who has been chosen for the prestigious J.C. Daniel Award for 2017?
(1) Sathyan Anthikkad
(2) K.G. George
(3) Sreekumaran Thampi
(4) Adoor Gopalakrishnan
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
38. According to recent data released by Indian Cellular Association
(ICA), India has acquried what position in the world in producing mobile phones?
(1) First
(2) Second
(3) Third
(4) Fourth
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
39. Which State Government has rolled out ‘Rupashree Scheme’ for marriage of poor girls?
(1) Tamil Nadu
(2) Odisha
(3) West Bengal
(4) Assam
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
40. NITI Aayog has launched the ‘Atal New India Challenge’ that will provide grants of up to how much amount to innovative products and solutions?
(1) RS. 2 crore
(2) Rs. 1 crore
(3) Rs. 1.5 crore
(4) 2.5 crore
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
41. Who chaired the first meeting of the think tank on the Framework for National Policy on E-Commerce?
(1) Narendra Modi
(2) Arun Jaitley
(3) Suresh Prabhu
(4) Smriti Irani
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
42. Which of the following districts of Bihar does not share border with Nepal?
(1) Madhubani
(2) Kishanganj
(3) Sitamarhi
(4) Purnia
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
43. Which of the following is the only UNESCO World Heritage site present in Bihar State of India?
(1) Mahabodhi Vihar
(2) Buddhist Monastery in Nalanda
(3) Ancient site of Vikramashila Monastery
(4) Tomb of Sher Shah Suri
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
44. The Union Cabinet has approved MoU between India and SACEP for cooperation on oil and chemical pollution in the South Asian seas region.
What does SACEP stand for?
(1) South Asia Compatibility Environment Programme
(2) South Asia Cooperative Environment Programme
(3) South Asia Connectivity Environment Programme
(4) South Asia Coercive Environment Programme
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
45. Which State Government has recently signed MoU with South Korea to enhance tourism cooperation?
(1) Kerala
(2) Mizoram
(3) Tamil Nadu
(4) Uttar Pradesh
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
46. The Indian Council of Forestry Research and Education
(ICFRE) has signed MoU with TIFAC for supporting forestbased communities. Where is the headquarters of ICFRE located?
(1) Hyderabad
(2) Bengaluru
(3) Allahabad
(4) Dehradun
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
47. Which of the following teams has won the Newton-Bhabha Fund for the project on Groundwater Arsenic Research in Ganga River Basin?
(1) India-Russia Joint Team
(2) India-UK Joint Team
(3) India-Japan Joint Team
(4) India-Israel Joint Team
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
48. The Barh Super Thermal Power Station (BSTPS) is located in which State?
(1) Bihar
(2) Karnataka
(3) Rajasthan
(4) Punjab
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
49. The International Solar Alliance
(ISA) has recently signed a pact with which international organization to promote solar energy deployment in Asia and Pacific?
(1) Asian Infrastructure Investment Bank
(2) New Development Bank
(3) African Development Bank
(4) Asian Development Bank
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
50. India has signed a tripartite MoU with which countries for civil nuclear cooperation?
(1) USA and Nepal
(2) Japan and Myanmar
(3) Russia and Bangladesh
(4) Germany and Sri Lanka
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
51. What is the most significant feature of the Indus Valley Civilization?
(1) Burnt brick buildings
(2) First true arches
(3) Buildings of worship
(4) Art and architecture
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
52. Megasthenes was the ambassador of
(1) seleucus
(2) Alexander
(3) Darius
(4) the Greeks
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
53. Kautilya’s Arthashastra is a book on
(1) economic relations
(2) principles and practice of statecraft
(3) foreign policy
(4) wealth accumulation
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
54. Tripitakas are the sacred books of the
(1) Jains
(2) Hindus
(3) Parsees
(4) Buddhists
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
55. The central point in Ashoka’s Dhamma is
(1) loyalty to the king
(2) peace and non-violence
(3) respect to elders
(4) religious toleration
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (5)
56. The division of Mauryan society into seven classes is particularly mentioned in
(1) Kautilya’s Arthashastra
(2) Ashokan edicts
(3) the Puranas
(4) the Indica of Megasthenes
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
57. The famous Chinese piligrim Fa-Hien visited India during the reign of
(1) Chandragupta I
(2) Chandragupta II
(3) Ramagupta
(4) Srigupta
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
58. The Chola age was most famous for
(1) village assemblies
(2) war with the Rashtrakutas
(3) trade with Ceylon
(4) advancement of Tamil Culture
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
59. The mighty gateways found at the temples of South India are called
(1) Shikhars
(2) Gopurams
(3) Devalayas
(4) Mandaps
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
60. The remains of Vijayanagara empire are found in
(1) Bijapur
(2) Golconda
(3) Hampi
(4) Baroda
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
61. Who was the first Muslim ruler to formulate the ‘theory of kingship’ similar to the ‘theory of divine right of the kings?
(1) Aibak
(2) Iltutmish
(3) Balban
(4) Alauddin
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
62. Paper came to be used in India in the
(1) 12th century
(2) 13th century
(3) 14th century
(4) 15th century
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
63. European paintings were introduced in the court of
(1) Humayun
(2) Akbar
(3) Jahangir
(4) Shah Jahan
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
64. Who was the ruler of India when the English East India Company was formed?
(1) Aurangzeb
(2) Akbar
(3) Jahangir
(4) Humayun
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
65. Which of the following princely states was not annexed by the British?
(1) Sind
(2) Gwalior
(3) Awadh
(4) Satara
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
66. What was the ultimate goal of Gandhiji’s Salt Satyagraha?
(1) Repeal of Salt laws
(2) Curtailment of the government’s power
(3) Economic relief tothe common people
(4) ‘Purna Swaraj’ for India
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
67. The Moplah Rebellion of 1921 broke out in
(1) Assam
(2) Kerala
(3) Punjab
(4) Bengal
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
68. The Swadeshi Movement took place in India during
(1) the Champaran Satyagraha of Gandhiji
(2) the anti-Bengal partition agitation
(3) the protest against the Rowlatt Act
(4) the Non-Cooperation Movement
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
69. Bihar Provincial Kisan Sabha was formed in
(1) 1929
(2) 1930
(3) 1931
(4) 1932
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
70. By which Act, Bihar became a separate province?
(1) The Government of India Act of 1935
(2) The Government of India Act of 1919
(3) The Indian Councils Act of 1909
(4) The Indian Independence Act of 1947
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
71. Which one of the following Committees/Commissions recommended the creationof Nyaya Panchayats?
(1) Balwant Rai Mehta Committee
(2) Ashok Mehta Committee
(3) G.V.K. Rao Committee
(4) Sarkaria Commission
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
72. Which one of the following functions is not the concern of Local self-Government?
(1) Public health
(2) Sanitation
(3) Public Utility Services
(4) Maintenance of Public Order
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
73. The system of Panchayati Raj is mentioned in
(1) the Union List
(2) the State List
(3) the Concurrent List
(4) None of the above
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
74. 50% reservation for women in Panchayati Raj Institutions is legalised in certain States such as
I. Bihar
II. Uttarakhand
III. Madhya Pradesh
IV. Himachal Pradesh
(1) Only III
(2) Only II and III
(3) II, III and IV
(4) I, II, III and IV
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
75. Money Bill can be presented
(1) Only in the Lok Sabha
(2) only in the Rajya Sabha
(3) in both the Houses
(4) in joint meeting of both the Houses.
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
76. What is the nature of the Indian Constitution?
(1) Federal
(2) Unitary
(3) Parliamentary
(4) Federal in nature but unitary in spirit
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
77. Who appoints the Judges of the Supreme Court of India?
(1) The Prime Minister
(2) The President
(3) The Chief Justice of India
(4) The Ombudsman
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
78. Who is the Ex Officio Chairman of the Rajya Sabha?
(1) The President
(2) The Vice President
(3) The Prime Minister
(4) None of the above
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
79. The Prime Minister of India is responsible to whom?
(1) The Cabinet
(2) The President
(3) The Lok Sabha
(4) The Rajya Sabha
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
80. What is the minimum age for a Member of the Parliament?
(1) 18 years
(2) 21 years
(3) 25 years
(4) 30 years
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
81. What is the retirement age of the Judges of the Supreme Court?
(1) 60 years
(2) 62 years
(3) 65 years
(4) 70 years
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
82. Who is the highest Civil Services Officer of the Central Government?
(1) The Attorney General of India
(2) The Cabinet Secretary
(3) The Home Secretary
(4) The Finance Secretary
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
83. One of the problems in calculating National Income in India is
(1) under employment
(2) inflation
(3) low level of savings
(4) non-organised sector
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
84. The apex bank for providing agricultural refinance in India is
(1) RBI (2) NABARD
(3) SBI
(4) Imperial Bank
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
85. According to the 14th Finance Commission, the percentage share of States in the net proceeds of the shareable central tax revenue should be
(1) 32 percent
(2) 35 percent
(3) 40 percent
(4) 42 percent
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
86. Which sector in India attracts the highest FDI equity flow?
(1) Construction Sector
(2) Energy Sector
(3) Automobile sector
(4) Service Sector
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
87. Who amongst the following is the present Governor of the RBI?
(1) Bimal Jalan
(2) Arvind Subramanian
(3) Raghuram Rajan
(4) Urjit Patel
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
88. The size of marginal land-holding in India is
(1) more than 5 hectares
(2) 2 hectare to 2 hectares
(3) 1 hectare to 2 hectares
(4) less than 1 hectare
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
89. Globalization does not include
(1) reduction in import duties
(2) abolition of import licensing
(3) free flow of FDI
(4) disinvestment of public sector equity
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
90. The Preventionof Money Laundering Act came into force in India during PMLA 2002
(1) 1998
(2) 1999
(3) 2001
(4) 2005
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
91. TRIMS stands for
(1) Trade-Related Income Measures
(2) Trade-Related Incentives Measures
(3) Trade-Related Investment Measures
(4) Trade-Related Innovative Measures
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
92. NITI Aayog came into existence on
(1) 1st January, 2014
(2) 1st Jue, 2014
(3) Ist January, 2015
(4) 1st June, 2015
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
93. ‘Gullak Bachcha Bank’ is a bank based in
(1) Delhi
(2) Patna
(3) Bhopal
(4) Jaipur
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
94. The base year for All-India wholesale Price Index (WPI) has been changed by the Government of India from 2004-
05 to
(1) 2010-11
(2) 2011-12
(3) 2012-13
(4) 2013-14
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
95. According to Indian Population Census, 2011, the percentage of literacy among males and females both is lowest for the state of
(1) Arunachal Pradesh
(2) Andhra Pradesh
(3) Bihar
(4) Jammu and Kashmir
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
96. The average size of landholdings in Bihar in comparison with other States is
(1) lowest
(2) second lowest
(3) highest
(4) second highest
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
97. The latest per capita income at current prices is lowest for the Indian State of
(1) Bihar
(2) Uttar Pradesh
(3) Odisha
(4) Nagaland
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
98. The latest annual per capita consumption of electricity in Bihar is
(1) Lowest
(2) second lowest
(3) highest
(4) second highest
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
99. The average yield of cotton is highest in India for the State of
(1) West Bengal
(2) Bihar
(3) Assam
(4) Andhra Pradesh
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (5)
100. The road length per lakh of population in Bihar is
(1) lowest
(2) second lowest
(3) highest
(4) second highest
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (5)
101.During 10000 BC, the population of the world was
(1) 2 million
(2) 3 million
(3) 4 million
(4) 5 million
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
102. Cocos Plate lies between
(1) Central America and Pacific plate
(2) South America and Pacific plate
(3) Red sea and persian Gulf
(4) Asiatic Plate and Pacific Plate
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
103. ‘Rust Bowl’ of the USA is associated with which one of the following regions?
(1) Great Lakes region
(2) Alabama region
(3) California region
(4) Pittsburg region
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
104.Which one of the following approaches is associated with Prof. Amartya Sen?
(1) Basic Needs Approach
(2) Capability Approach
(3) Income Approach
(4) Welfare Approach
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
105.Which one of the following is known as the ‘Coffee Port’ of the world?
(1) Sao Paulo
(2) Santos
(3) Rio de Janeiro
(4) Buenos Aires
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
106.Which one of the following states has the highest per –
centage of area under forests?
(1) Himachal Pradesh
(2) Assam
(3) Andhra Pradesh
(4) Arunchal Pradesh
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
107.Which one of the following soils is deposited by rivers?
(1) Red soil
(2) Black soil
(3) Alluvial soil
(4) Laterite soil
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
108.What is the share of hydroelectric power in the total electricity produced in India?
(1) 10 percent
(2) 12 percent
(3) 20 percent
(4) 22 percent
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (5)
109.Which Census year is called ‘Demographic Divide’ in the population study of India?
(1) 1911
(2) 1921
(3) 1931
(4) 1941
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
110. The largest number of cotton mills in Tamil Nadu are found in
(1) Chennai
(2) Coimbatore
(3) Madurai
(4) Salem
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
111.Which one of the following States is the leading producer of rubber in India?
(1) Tamil Nadu
(2) Kerala
(3) Karnataka
(4) Andhra Pradesh
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
112. National Waterway-1 connects
(1) Kottapuram to Kollam
(2) Sadiya to Dhubri
(3) Haldia to Allahabad
(4) Haldia to Kolkata
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
113. Khetri Belt of Rajasthan State is famous for
(1) Copper mining
(2) gold mining
(3) mica mining
(4) iron ore mining
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
114.Which one of the following rivers joins the Ganga at Fatuha?
(1) Son
(2) Punpun
(3) Sakri
(4) Balan
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
115. According to Koppen’s climatic classification, the climate of North Bihar may be explained as
(1) Cwg (2) Aw
(3) CA’w (4) CB’w
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
116.Which soil is predominantly found in the districts of Muzaffarpur, Darbhanga and Champaran?
(1) Black soil
(2) Newer alluvium
(3) Older alluvium
(4) Red soil
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
117. The largest jute-producing district of Bihar is
(1) Siwan
(2) Gaya
(3) Vaishali
(4) Purnia
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
118. Triveni Canal has been constructed on the river
(1) Kosi
(2) Son
(3) Gandak
(4) Kamla
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
119. The salvation place of Mahavirji, the originator of Jain religion, is located at
(1) Maner
(2) Rajgir
(3) pavapuri
(4) Jalan Fort
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
120. Kaimur Plateau is famous for
(1) copper
(2) limestone
(3)lithium
(4) bauxite
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
121.Swami Sahajanand Saraswati published a journal named
(1) Jankranti
(2) Hunkar
(3) Krishak Samachar
(4) Vidrohi
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
122.Who established a branch of Anushilan Samiti at Patna in 1913?
(1) Rewati Nag
(2) Yadunath Sarkar
(3) Sachindra Nath Sanyal
(4) Mazharul Haque
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
123.Who organised Kisan Sabha at Munger in 1922-23?
(1) Swami Sahajanad Saraswati
(2) Shri Krishna Singh
(3) Mohammed Jubair
(4) K.N. Singh
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
124. Bihar Socialist Party was born in 1934 with its Secretary
(1) Acharya Narendra Dev
(2) Jayaprakash Narayan
(3) Rambriksh Benipuri
(4) Karpoori Thakur
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
125.Who was the member of the Constituent Assembly of India from Bihar?
(1) A.N. Sinha
(2) Rajendra Prasad
(3) Jagjivan Ram
(4) Shyam Nandan Prasad Mishra
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
126. The first Indian Ministry in Bihar in 1937 came into existence under whose leadership?
(1) Shri Krishna Singh
(2) Md. Yunus
(3) G.S. Lal
(4) Wahab Ali
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
127.Whom did Rajendra Prasad consider as the father of Pakistan?
(1) Md. Jinnah
(2) Lord Mountbatten
(3) Lord Minto
(4) Liaquat Ali Khan
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
128.When was Patna Lawn renamed as Gandhi Maidan?
(1) During Quit India Movement
(2) During Anti-Simon Commission Rally
(3) During Champaran Satyagraha
(4) On the eve of Independence
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (5)
129.Bombay Presidency Association was established by
(1) Ferozshah Mehta
(2) K.T. Tailang
(3) W.C. Banerjee
(4) Tayabjee
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
130.Who established Imperial Cadet Corps?
(1) Lord Minto
(2) Lord Curzon
(3) Lord Lytton
(4) Lord Ripon
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
131. The Declaration of partition of Bengal was done on
(1) 19th July, 1905
(2) 7th August, 1905
(3) 15th August, 1905
(4) 16th October, 1905
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
132.Who was given life punishment for the murder of Colonel Wyllie?
(1) Madan lal Dhingra
(2) Udham Singh
(3) Bhagat Singh
(4) Manmathanath
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (1)
133. The post of the Indian High Commission was created by which Act?
(1) The Indian Councils Act, 1909
(2) The Government of India Act, 1919
(3) The Government of India Act, 1935
(4) The Indian Independence Act, 1947
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
134. The Indian National Congress did not take part in which of the following Round Table Conferences?
(1) First
(2) Second
(3) Third
(4) Participated in all
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (5)
135.Mahatma Gandhi presided over which Session of the Indian National Congress?
(1) 1922
(2) 1924
(3) 1928
(4) 1930
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
136.Who was not the member of the Cabinet Mission?
(1) Pethick-Lawrence
(2) Wavell
(3) Stafford Cripps
(4) A.V. Alexander
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
137.Who wrote the pamphlet ‘ Now or Never’?
(1) Md. Jinnah
(2) Md. Iqbal
(3) Rahmat Ali
(4) Khafi Khan
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
138.Who declared ‘Sati’ illegal ?
(1) Warren Hastings
(2) William Bentinck
(3) Cornwallis
(4) Curzon
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (2)
139.When was the Punjab Land Alienation Act passed?
(1) 1850
(2) 1895
(3) 1900
(4) 1905
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (3)
140. The Department of State was established under whose headship?
(1) Mahatma Gandhi
(2) J.L. Nehru
(3) G.B. Pant
(4) Sardar patel
(5) None of the above/More than one of the above
Ans: (4)
141. A number when divided by 342 gives a remainder 47. when the same number is divided by 19, what would be the remainder?
(1) 0
(2) 9
(3) 18
(4) 8
(5) None of the above
Ans: (2)
142. A person who spends
of his income is able to save Rs.1,200 per month. His monthly expenses (in Rs.) are
(1) 2,400 (2) 3,000
(3) 2,000 (4) 3,600
(5) 2,800
Ans: (1)
143. A man gains 20% by selling an article for a certain price. If he sells it at double the price, the percentage of profit will be
(1) 140 (2) 200
(3) 100 (4) 160
(5) 120
Ans: (1)
144. 10 women can complete a work in 7 days and 10 children take 14 days to complete the work. How many days will 5 women and 10 children take to complete the work?
(1) 6 (2) 5
(3) 3 (4) 7
(5) 4
Ans: (4)
145. How many numbers between 11 and 90 are divisible by 7?
(1) 10 (2) 9
(3) 13 (4) 12
(5)11
Ans: (5)
146. A man can row
km per hour in still water. If in a river running at
km an hour, it takes him 50 minutes to row to a place and back, how far off is the place?
(1) 3 km (2) 4 km
(3) 2 km (4) 5 km
(5) 7 km
Ans: (1)
147. A sum of money invested at compound interest amounts to Rs.4,624 in 2 years and to
Rs. 4,913 in 3 years. The sum of money is
(1) Rs, 4,240
(2) Rs, 4,280
(3) Rs, 4,096
(4) Rs, 4,346
(5) Rs, 4,406
Ans: (3)
148. A man buys Rs.20 shares paying 9% dividend. The man wants to have an interest of 12% on his money. The market value of each share is
(1) Rs.18
(2) Rs.15
(3) Rs.21
(4) Rs. 25
(5) Rs.20
Ans: (2)
149. The following pie-chart shows the spendings of a country on various sports during a particular year. Study the chart carefully and answer the question

How much percent less is spent on football than that on cricket?
(1)

(2) 29
(3)

(4) 31
(5)

Ans: (5)
150. A invested Rs.76,000 in a business.
After few months, B joined him with Rs.57,000. At the end of the year, the total profit was divided between them in the ratio 2:1. After how many months did B join?
(1) 6 (2) 4
(3) 3 (4) 8
(5) 5
Ans: (2)

Top
error: Content is protected !!