You are here
Home > Previous Papers > UPSC CAPF ASSISTANT COMMANDANT PREVIOUS YEAR PAPER 2014

UPSC CAPF ASSISTANT COMMANDANT PREVIOUS YEAR PAPER 2014

UPSC ASSISTANT COMMANDANT PREVIOUS PAPER 2014


Direction
(1-7): The following questions consist of two statements, statement I and statement II. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these questions using the code given below:
Code:
(a) Both the statement are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statement are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true but Statement II is false
(d) Statement I is false but Statement II is true
1.
Statement I: The Rajya Sabha is not subject to dissolution and the members enjoy a tenure of six years Statement II: According to Article 83 of the Constitution of India, one third of members of Rajya Sabha retire every two years
Ans:
(a)
2. Statement I: Impeachment procedure is a quasi-judicial procedure and the President of India can be impeached only on the ground of violation of the Constitution Statement II: The impeachment procedure can be initiated in either House of the Parliament
Ans:
(b)
3. Statement I: James Prinsep, an officer in the mint of the East India Company, deciphered Brahmi and Kharosthi scripts which were used in the earliest inscriptions and coins Statement II: James Prinsep found that most of the scripts mentioned a king referred to as Piyadassi-meaning ‘pleasant to behold’
Ans:
(b)
4. Statement I: The rich sculptural tradition of Mathura is distinguished by its principal medium, the white spotted red sandstone Statement II: The white spotted red sandstone is locally available in Mathura region
Ans:
(a)
5. Statement I: The cities of the second urbanization in Indian history are mainly located in the Ganga valley Statement II: Advanced iron technology, ensuring an agrarian surplus is instrumental to this process of urbanization
Ans:
(a)
6. Statement I: The Doldrums is a low pressure area around the Equator where the prevailing winds are calm Statement II: Low pressure is caused by the heat at the Equator which makes the air rise and travel both Northwards and Southwards
Ans:
(a)
7. Statement I: Roaring Forties are strong Westerly winds found in the Southern Hemisphere, generally between the latitudes of 40° and 50° Statement II: The strong East to West air currents are caused by the combination of air being displaced from the Equator towards the South Pole and the Earth’s rotation and there are few landmasses to serve as wind breaks
Ans:
(c)
8. Which one of the following statements with regard to the revised ceiling on poll expenditure for elections in India is correct?
(a) Rs. 40 Lakh per candidate for all Lok Sabha as well as Assembly Constituencies
(b) Rs. 70 Lakh per candidate for all Lok Sabha Constituencies
(c) Rs. 70 Lakh per candidate for Lok Sabha Constituencies for all states except Arunachal Pradesh, Goa and Sikkim
(d) Rs. 70 Lakh per candidate for Lok Sabha Constituencies for all states except Union Territories
Ans: (c)
9. Which of the following does not relate to the Fundamental Rights as enshrined in the Constitution of India?
A. Free and Compulsory education to all children of the age of 6-14 years
B. Prohibition of trafficking in human beings and forced labour
C. Improvement of Public health and prohibition of intoxicating drinks
D. Promotion of the educational and economic interests of the weaker sections of the people, especially the Scheduled Castes and Scheduled Tribes Select the correct answer using the code given below:
(a) A and B
(b) B and D
(c) C only
(d) C and D
Ans: (d)
10. Which one among the following regarding the Ahadis of the Mughal period is not true?
(a) They were individual troopers
(b) They were placed under a separate Diwan and Bakhshi
(c) They were ordinarily not placed under the Mansabdars
(d) Their salary was at par with the Mansabdars
Ans: (d)
11. Consider the following:
In March 2014 mortal remains of a number of Indian soldiers of 1857 mutiny were exhumed from a well at _______ These mortal remains are of _____ who revolted against the British Complete the statements with appropriate information using the code given below:
(a) Jallianwala Bagh, 36 Regiment of Sikh Infantry
(b) Lahore, 75 Regular Native Infantry Regiment
(c) Ajnala, 26 Regiment of Bengal Native Infantry
(d) Satti Chaura Ghat, 19 Regiment of Bengal Native Infantry
Ans: (c)
12. When a fall in price of a commodity reduces total expenditure and a rise in price increases it, price elasticity of demand will be:
(a) 1
(b) < 1
(c) > 1
(d) Infinity
Ans: (b)
13. Which one among the following cannot be attributed to Shahjahan’s reign?
(a) Moti Masjid
(b) Qila-i-Kuhna Masjid
(c) Jama Masjid
(d) Rang Mahal
Ans: (b)
14. The historical drama film’12 Years a Slave’ which was adjudged best picture at 86th Academy Awards presented in March 2014, is based on 1853 memoir of the same name by:
(a) Steve McQueen
(b) Solomon Northup
(c) Brad Pitt
(d) Matthew McConaughey
Ans: (b)
15. Which of the following are true regarding the Preamble of the Constitution of India?
A. The Objective Resolution was proposed by Jawaharlal Nehru and passed by the Constituent Assembly which ultimately became the Preamble
B. The idea of the Preamble was borrowed from the Constitution of USA
C. The words ‘Socialist’ and ‘Secular’ were adopted by the 42nd Amendment in 1976
D. The Preamble incorporates the Fundamental Rights of the citizens of India Select the correct answer using the code given below:
(a) A, B and C
(b) B, C and D
(c) A, C and D
(d) A, B and D
Ans: (a)
16. Which one among the following is not true of bead-making as a salient feature of mature Harappan crafts?
(a) Harappan beads were made of gold, copper, shell, lapis lazuli, ivory and a variety of semi-precious stones
(b) Archaeologists have identified bead makers’ shope on the basis of assemblages of unfinished objects
(c) At Chanhudaro, tools, furnaces and beads in various stages of preparations have been found
(d) The structure at Banawali yielded many beads in finished, semi-finished and unfinished states
Ans: (d)
17. The leader of which one of the following countries has recently executed his deputy who happened to be his own uncle?
(a) South Sudan
(b) Syria
(c) Myammar
(d) North Korea
Ans: (d)
18. Which of the following statements is true?
(a) The Panchayat system exists in all states of India except Nagaland, Meghalaya and Mizoram. It also exists in all Union Territories except Delhi
(b) The Panchayat system is introduced in India by the Constitution 74th Amendment Act, and envisages a three tier system of Local Governance
(c) Panchayat system is not provided for states having less than 2 million population
(d) Gram Panchayat can continue for 3 years from the date of election
Ans: (a)
19. Composition of the biography of the Buddha occupies a special place in Buddhist literature.
Which one among the following is a full-fledged biography of the Buddha?
(a) Lalitavistara
(b) Milind Panho
(c) Sariputra-prakarana
(d) Avadanasataka
Ans: (a)
20. Which one among the following statements about the GSLV-D5 launched by India on 5 January, 2014 is not true?
(a) It puts India in an elite club with Russia, USA, China, Japan and France
(b) It uses an indigenously built cryogenic engine
(c) It can place communication satellites into orbit without depending on any other country
(d) It placed INSAT-14 precisely into its orbit
Ans: (d)
21. Which of the following is/are true regarding Urban Local Bodies in India?
A. The Constitution 74th Amendment Act envisages three types of urban local bodies, namely Municipal Corporation, Municipality and City Council
B. Municipal Corporations are established in cities with population greater than 1 million
C. Bombay and Calcutta Corporations were the first Municipal Corporations that were established during British time Select the correct answer using the code given below:
(a) A and B only
(b) B only
(c) A and C only
(d) A, B and C
Ans: (a)
22. The Assam Company, consisting of European tea planters, remained the virtual proprietor of the tea industry till 1850.
In the 1850s, who among the following established two small proprietary tea gardens of his own, which were confiscated by the State after his execution for treason in 1858?
(a) Anandaram Dhekial Phukan
(b) Gunabhiram Barua
(c) Lakhinath Bezbarue
(d) Maniram Dewan
Ans: (d)
23. Which one among the following teams did not top in their respective Groups in the 2013- 2014 Ranji Trophy League Table?
(a) Karnataka
(b) Punjab
(c) Railways
(d) Maharashtra
Ans: (b)
24. Which of the following statements are correct regarding the election of the President of India?
A. He is elected indirectly
B. He is elected through an electoral college consisting of all elected MPs and MLAs
C. He is elected directly
D. Members of the Legislative Council have no right to vote in the Presidential election Select the correct answer using the code given below:
(a) A and B only
(b) A, B and D
(c) A and D only
(d) C and D
Ans: (b)
25. Dinabandhu Mitra published a play in Bengali titled: Neel Darpan (Blue Mirror), which depicted the atrocities on the indigo planters. The play was translated into English by:
(a) Reverend James Long
(b) Dwarkanath Tagore
(c) Michael Madhusudan Dutta
(d) Rabindranath Tagore
Ans: (c)
26. Consider the following statements:
A. The Presidency of the Council of European Union rotates among the Member States every six months
B. Italy became the President of the European Union for six months since 1 January, 2014 Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (a)
27. Which of the following are related to Right to Equality under the provisions of Articles 14-18 of the Constitution of India?
A. Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth
B. Equality of opportunity in matters of public employment
C. Educational and cultural rights to minorities
D. Abolition of untouchability Select the correct answer using the code given below:
(a) A, B and C
(b) C and D
(c) A,B and D
(d) A and B only
Ans: (c)
28. Which of the following statements is/are correct?
A. Humayun invented Taj-iizzat
B. Tai-i-izzat was a head gear, composed of a cap and a wrapping cloth Select the correct answer using the code given below:
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (c)
29. Which of the statements given below is/are correct?
A. For the marketing year 2014-2015, the minimum support price (MSP) for wheat in India has been fixed at Rs. 1,400 / quintal
B. MSP is the rate at which the government sells the grains through the fair price shops Select the correct answer using the code given below:
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (a)
30.Which of the following is/are correct regarding the office of Governor in India?
A. One Governor can act as Governor of more than one State
B. The Governor has the power to grant pardons, reprieves, remission of punishment to persons convicted under the State Law
C. The Governor is appointed by the President on the recommendation of the Chief Minister of the respective State Select the correct answer using the code given below:
(a) A and B only
(b) A, B and C
(c) B and C only
(d) A only
Ans: (a)
31. Which one among the following was/were the motive/motives behind Muhammad Bin Tughlaq’s transfer of capital from Delhi to Daulatabad?
A. The shift to Daulatabad would give him a chance to establish control over Deccan and Gujarat
B. It would provide access to the Western and Southern ports
C. It would protect him from direct Mongol invasion from the North-Western frontier Select the correct answer using the code given below:
(a) A and B only
(b) B and C only
(c) A and C only
(d) A, B and C
Ans: (d)
32. The Economic Advisory Council to the Prime Minister
(PMEAC) in India has recommended phased dilution of Government Stake in Public Sector Banks from:
(a) 74% to 56%
(b) 58% to 51%
(c) 58% to 49%
(d) 51% to 49%
Ans: (c)
33. The major cleavage in global human rights discourse has been between:
(a) religious right v. civil rights
(b) national rights v. minority rights
(c) gender right v. equal rights
(d) civil and political rights v. economic, social and cultural rights
Ans: (d)
34. Which one among the following is not true of the Brahmo Samaj?
(a) It considered Vedic scriptures as infallible
(b) It opposed idolatry
(c) It emphasized the worship of one God
(d) It emphasized the worship of God without the mediation of priests
Ans: (a)
35. Which of the statements given below is/are correct?
A. In India, the provisions of General Anti-Avoidance Rule (GAAR) will be implemented with effect from 1 April 2015
B. The provisions of GAAR were aimed at checking tax avoidance by overseas investors Select the correct answer using the code given below:
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (b)
36. The rate at which the consumer is willing to substitute one good for another without changing the level of satisfaction is known as:
(a) Marginal rate of substitution
(b) Marginal rate of technical substitution
(c) Diminishing marginal utility
(d) Equi-marginal utility
Ans: (a)
37. Which one among the following is not true of the Theosophical Society of Madam H P Blavatsky?
(a) It was founded outside India
(b) It advocated the revival of ancient religions
(c) It recognized the doctrine of transmigration of soul
(d) It was silent on the idea of Universal Brotherhood
Ans: (d)
38. Recently a leading public sector bank of India has allowed withdrawal of upto Rs. 1000 from any shop/trader with a point-of-sale (PoS) terminal.
Identify the bank from below:
(a) Bank of Maharashtra
(b) Punjab National Bank
(c) State Bank of India
(d) Bank of Baroda
Ans: (b)
39. The issue whether a commitment made by a Minister on the floor of the House has been fulfilled or not is decided by the:
(a) Concerned Departmentally Related Committee
(b) Business Advisory Committee
(c) Committee on public Assurances
(d) Political Affairs Committee of the Union Cabinet
Ans: (c)
40. Which one among the following was not a provision of the Regulating Act of 1773?
(a) It introduced Parliamentary supervision over the East India Company
(b) The Government of Bengal was vested in a Governor General and the Council of four members
(c) It changed the power of vote in the Court of Proprietors by removing all restrictions on qualification
(d) The Governor General was vested with a casting vote
Ans: (c)
41. Recently Iran has clinched a deal with six world powers to curb nuclear activities. Which one among the following is not a party to it?
(a) USA
(b) France
(c) Russia
(d) Japan
Ans: (d)
42. Which of the following statements related to Money Bill is not correct?
(a) It cannot be introduced in the Council of States
(b) It any question arises whether the Bill is Money Bill or not, the decision of the Speaker is final
(c) In case of deadlock over a Money Bill, the President can summon a joint sitting of the Parliament
(d) A Money Bill cannot be introduced except on the recommendation of the President
Ans: (c)
43. Which one among the following explains the meaning of the ‘Safety Valve Theory’ in the contex of Indian National Movement?
(a) A Theory that argued that the Congress was formed as a safe outlet to the discontented educated Indians
(b) A theory that argued that the Congress was formed as a safe outlet to the hostile attitude of the British towards the Indian people
(c) A theory which believed that the British and the exrebels of 1857 should amicably resolve their differences against each other
(d) An idea aimed at promoting goodwill among the Indian people
Ans: (a)
44. As per the latest trade agreement in Bali Ministerial Conference of WTO, India and other developing and under developed countries can launch food security programmes:
(a) forever without any penalty under WTO rules
(b) till an alternative mechanism is developed
(c) for four calendar years
(d) only if subsidy component under such programmes is less than 10 per cent
Ans: (b)
45. Which of the following statements regarding the residuary powers under the Constitution of India is/are correct?
A. Residuary powers have been given to the Union Parliament
B. In the matter of residuary power, the Constitution of India follows the Constitution of Australia
C. Schedule 7 of the Constitution of India provides a list of residuary powers
D. The Government of India Act 1935 placed residuary powers in the hands of the Governor General Select the correct answer using the code given below:
(a) A and C
(b) B and C
(c) A and D
(d) D only
Ans: (c)
46. The Deccan Riots Commission was concerned with:
(a) indebtedness of the peasant
(b) lack of law and order in the Deccan
(c) problems with the Ryotwari system
(d) communal riots in the Deccan
Ans: (a)
47. Which of the following statements about Vijay Seshadri is/are correct?
A. He is an India-born US poet
B. He won the prestigious Pulitzer Prize in the year 2014 for his book ‘3 Sections’
C. He is the first Indian origin Person to bag the Pulitzer Prize Select the correct answer using the code given below:
(a) A only
(b) A and B only
(c) B and C
(d) A, B and C
Ans: (b)
48. Which of the following is not a characteristic of globalization?
(a) Fragility of national barriers for the flow of capital and goods
(b) Rapid flow of information, capital and goods
(c) Networking of cultural, economic and political relations
(d) Global infrastructure of formal and informal institutional arrangements
Ans: (*)
49.William James, Henry Colebrooke and Nathaniel Halhed had which of the following common among them?
(a) They were critics of Indian culture and civilization
(b) They were judges at the courts of the East India Company
(c) They were professors teaching history and society of South Asia
(d) They were linguists who tried to interpret the culture of South Asia to the East India Company
Ans: (d)
50. Data presented in Interim Budget for 2014-2015 reveal that for the financial year 2013-2014, the revised estimates do not show a decline in:
(a) Revenue deficit
(b) Effective revenue deficit
(c) Fiscal deficit
(d) Primary deficit
Ans: (b)
51. Which of the following statements about Presidential system is/are correct?
A. The Head of Government is also Head of State
B. The Executive can veto Legislative acts Select the correct answer using the code given below:
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (c)
52. The Permanent Settlement was rarely extended to other regions because:
(a) increase in agricultural prices after 1810 increased the value of the harvest while the Permanent Settlement disallowed an increase in the State’s share
(b) the economic theories of Ricardo influenced the policy makers
(c) the State found it expedient to settle directly with the ryot
(d) all of the above
Ans: (d)
53. Who among the following is serving as the Chief Minister of his State for the fourth consecutive term?
(a) Manik Sarkar of Tripura
(b) Tarun Gogoi of Assam
(c) Neiphiu Rio of Nagaland
(d) Okram Ibobi Singh of Manipur
Ans: (a)
54. Consider the following statements about Constitutional Government:
A. It is a form of limited government
B. One where Constitution is the basis of public authority
C. One where Monarch is the formal Head of the State
D. One where there is always universal adult franchise Which of the statements given above are correct?
(a) A and B only
(b) B and D only
(c) A, B and D
(d) A and C
Ans: (a)
55. The ruling dynasties Sangama, Saluva, Tuluva were associated with:
(a) Warangal
(b) Kashmir
(c) Bengal
(d) Vijayanagara
Ans: (d)
56. India has made a Polio Vaccination Certificate mandatory for Indian Visa applicants from:
(a) Bangladesh
(b) China
(c) Indonesia
(d) Pakistan
Ans: (d)
57. The Ex-Officio Members of the National Human Rights Commission of India include:
(a) Chairpersons of National Commission for Minorities, National Commission for Scheduled Castes, National Commission for Scheduled Tribes, National Commission for Women
(b) Chairpersons of National Commission for Minorities, National Commission for Scheduled Castes, National Commission for Scheduled Tribes only
(c) Chairpersons of National Commission for Scheduled Castes, National Commission for Scheduled Tribes, National Commission for Women only
(d) Chairpersons of National Commission for Minorities, National Commission for Scheduled Castes, National Commission for Scheduled Tribes, National Commission for Protection of Child Rights
Ans: (a)
58. Between the 15th August 1947 when India become free and the 26th January, 1950 when she declared herself a democratic sovereign republic, the Government of India functioned under the provisions of:
(a) The Government of India Act 1935
(b) The Indian Independence Act 1947
(c) The Indian (Provisional Constitution) Order 1947
(d) None of the above
Ans: (a)
59. The January 2014 referended held in Egypt was on:
(a) Accepting or rejecting a draft constitution
(b) Choosing between democracy and Islamic rule
(c) Choosing between direct and indirect election of the President
(d) Choosing between two-party and multi-party democracy
Ans: (a)
60. Which of the following factors affects individual’s demand for a commodity?
A. Price of the commodity
B. Income of the consumer
C. Price of related goods Select the correct answer using the code given below:
(a) A and B only
(b) B and C only
(c) A, B and C
(d) A only
Ans: (c)
61. On the New Year day of 2014, New Zealand batsman Corey Anderson made a world record of fastest:
(a) Test century
(b) Test fifty
(c) ODI century
(d) ODI fifty
Ans: (c)
62. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists:
List I List II
(Social
activist) (Activity/ Organisation)
A. Aruna Roy (i) Lok Sangharsh Morcha
B. Kalpanatai (ii) Mazdoor Salunkhe Kisan Shakti Sangathana
C. Akhil Gogoi (iii) Krishak Mukti Sangram Samiti
D. Pratibha (iv) Paani Shinde Panchayat
Code:
A B C D
(a) (ii) (iii) (iv) (i)
(b) (ii) (iv) (iii) (i)
(c) (i) (iv) (iii) (ii)
(d) (i) (iii) (iv) (ii)
Ans: (b)
63. Which one among the following books is not written by Bharat Ratna Prof. CNR Rao?
(a) Climbing the limit ladder __ A life in Chemistry
(b) Nano crystals: Synthesis, Properties & Applications
(c) Wings of Fire
(d) Superconductivity Today
Ans: (c)
64. What was the name given to the Indian Air Force’s first ever day-night full combat and fire demonstration conducted recently at the Pokhran range?
(a) INDRA
(b) Exercise Malabar
(c) Yudh Abhyas
(d) Iron Fist
Ans: (d)
65. The Perform, Achieve and Trade (PAT) scheme in India is related to:
(a) Education
(b) Global warming
(c) Energy efficiency
(d) Bharat Nirman
Ans: (c)
66. Which one among the following was the reason behind the boycott of recent general elections in Bangladesh by the main opposition parties?
(a) Demand for preparation of a fresh electoral roll was not fulfilled
(b) Demand for allowing international observers for the poll was not fulfilled
(c) Demand for holding the elections under a neutral goverment was not fulfilled
(d) Demand for stopping prosecution of those involved in 1971 was crimes was not fulfilled
Ans: (c)
67. In December 2013, TTEX-2013
(Trilateral Tabletop Maritime Security Exercises) was conducted between:
(a) India, Maldives and Bangladesh
(b) India, Sri Lanka and China
(c) India, Sri Lanka and Maldives
(d) Sri Lanka, Pakistan and Bangladesh
Ans: (c)
68. According to the principle of energy conservation, when a piston in an automobile engine compresses the gas in a cylinder, which of the following must occur?
(a) Kinetic energy of gas must increase
(b) The gas must undergo a change of state
(c) The gas must undergo a chemical change
(d) None of the above
Ans: (a)
69. Which one among the following is successfully tested in Germany recently as world’s first green helicopter which is environment friendly and emission free?
(a) Volocopter
(b) Sikorsky
(c) Eurocopter
(d) Bell
Ans: (a)
70. Which one among the following is indicated by the following figure?

(a) \(\frac{4}{7}\) \(a\) ab \(+\) \(+\) \(ab^2\) \(+\) \(\cdots\cdots\) for \(=\ \frac{a}{1-b}\) \(b<\)
(b) \(1\)
(c) \(a>b=a^3>b^3\)
(d) \(\left(a+b\right)^2=a^2+2ab+b^2\)
Ans: (c)
71. Which one among the following statements correctly defines the term Bio-fortification?
(a) Enrichment of the nutrient quality of the soil using biological agents
(b) Breeding crops to increase their nutritional values
(c) Increase of organo-metallic compounds is the organism through energy flow in an ecosystem
(d) Adoption of genetic variable plants for breeding of high yielding varieties
Ans: (b)
72. Which of the following countries has successfully test fired Hatf IX (Nasr) short range surface to surface multitube ballistic missile in November 2013?
(a) Pakistan
(b) China
(c) Iraq
(d) Iran
Ans: (a)
73. If three times of the first of the three consecutive odd integers is 3 more than twice the third, what is the third integer?
(a) 15
(b) 11
(c) 9
(d) 5
Ans: (a)
74. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists:
List I List–II
(Hormone)
(Function)
A. Aldosterone (i) Maintains female secondary sex characteristics
B. Oestrogen (ii) Controls circadian rhythm
C. Melatonin (iii) Saltretaining hormone
D. Progesterone (iv) Sustains the pregnancy Code:
A B C D
(a) (iv) (ii) (i) (iii)
(b) (iv) (i) (ii) (iii)
(c) (iii) (ii) (i) (iv)
(d) (iii) (i) (ii) (iv)
Ans: (d)
75. Which one among the following has been declared recently as the first Zero-landless district in India?
(a) Kannur
(b) Namakkal
(c) Hassan
(d) Cuddapah
Ans: (c)
76. If every alternate letter of English Alphabet is written in lower case (small letters) such that the 21st letter is in capital letter and remaining letters are capitalized, then how many vowels will be written in capital letters?
(a) 5
(b) 4
(c) 3
(d) 2
Ans: (a)
77. If a scientist reads an ambient temperature 273 K in the laboratory, what will a doctor’s thermometer read it?
(a) 0 degree Fahrenheit
(b) 32 degrees Fahrenheit
(c) 99 degrees Fahrenheit
(d) – 100 degrees Fahrenheit
Ans: (b)
78. Methane is a very potent green house gas. It is converted to carbon dioxide to ease its overall effect on global warming.
This process is known as:
(a) Blocking
(b) Ceiling
(c) Flaring
(d) Stooping
Ans: (c)
79. How many squares are there in the figure given below?


(a) 24
(b) 28
(c) 30
(d) 32
Ans: (c)
80. Which of the following statements about the detailed corporate governance norms for listed companies issued in April 2014 by SEBI is/are correct?
(a) It provides for stricter disclosures and protection of investor rights, including equitable treatment for minority and foreign shareholders
(b) Under the new norms listed companies are required to provide the option of facility of e-voting to shareholders on all resolutions proposed to be passed at general meetings Select the correct answer using the code given below:
(a) a only
(b) b only
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b
Ans: (c)
81. With reference to the various multipurpose projects in India, which one among the following statements is not correct?
(a) Machkund project is a joint venture of Andhra Pradesh and Odisha
(b) Parambikulam Aliyar project is a joint venture of Kerala and Tamil Nadu
(c) Mayurakshi project is a joint venture of Odisha and West Bangal
(d) Chambal Valley project is a joint venture of Madhya Pradesh and Rajasthan
Ans: (c)
82. Consider the following pie graph depicting budget of a family:

A. Food
B. Conveyance
C. Clothing
D. Miscellaneous
E. Saving
F. House Rent How many degrees difference be there in the central angle of the sector for saving and miscellaneous expenses?
(a) 33°
(b) 36°
(c) 46°
(d) 60°
Ans: (b)
83. 3G and 4G are wireless technologies, which are supposedly faster, more secure and reliable.
Present day 3G technology is capable of handling data around 2 Megabits per second
(1.8 – 2.5 GHz frequency band).
What speed is expected from new 4G technology?
(a) 10-30 Megabits per second (1-5 GHz frequency band)
(b) 10-100 Megabits per second (2-10 GHz frequancy band)
(c) 100 Megabits ___1 Gigabit per second (2-8 GHz frequency band
(d) More than 10 Gigabits per second (10-20 GHz frequency band)
Ans: (c)
84. The Kuroshio is a north flowing Ocean current on the west side of the North Pacific Ocean. Which one among the following statement regarding this is not correct?
(a) It is similar to the Gulf Stream in the North Atlantic Ocean
(b) It transports warm, tropical water northward towards the Polar region
(c) The warm water of the Kuroshio current sustains the coral reefs of Japan
(d) It begins off the coast of Japan and flows northward
Ans: (d)
85. Consider the following information:
A. Six books are kept one above the other
B. History books is just above Commerce book and Mathematics book is just above Civics book and just below Physics book
C. English book is between History and Civics books Which book is between Mathematics book and English book?
(a) History
(b) Commerce
(c) Physics
(d) Civics
Ans: (d)
86. Pesticide treadmill refers to:
(a) Increase in concentration of pesticides in the body of the organism
(b) Increase in doses of pesticides to prevent the resurgence of pests that were being controlled
(c) Development of resistance in plant due to excessive and prolonged use of pesticide
(d) Production of more synthetic pesticides
Ans: (b)
87. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists:
List I List II
(Wildlife
(State) Sanctuary)
A. Mahananda 1. Madhya Pradesh
B. Lakhari 2. Uttar Valley Pradesh
C. Pachmarhi 3. West Bengal
D. Chandra 4. Odisha Prabha
Code:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 3 1 4 2
(c) 2 1 4 3
(d) 2 4 1 3
Ans: (a)
88. The right letters for question marks (?) in the following series are:
A C B E C G D??
(a) M N
(b) L E
(c) G H
(d) I E
Ans: (d)
89. Nowadays a new term ‘jail breaking’ is in use. It implies a process:
(a) of running away from most secured jails of USA by hardcore criminals
(b) that gives users the ability to install unauthorized software on certain types of phones
(c) of breaking security system by hackers using WiMAX technology
(d) of hacking authorized software from computer, laptop and mobiles
Ans: (b)
90. Which one among the following is the most plausible explanation for the location of the Thar Desert in Western India?
(a) Prevalence of sand dunes
(b) The evaporation of mountains by heat
(c) The absence of mountains to the North of Rajasthan to cause orographic rainfall in it
(d) The moisture carried by the South-West Monsoon is driven away by the dry upper air current
Ans: (c)
91. If x is a positive integer such that 2x + 12 is perfectly divisible by x, then the number of possible values of x is:
(a) 2
(b) 5
(c) 6
(d) 12
Ans: (c)
92. What is clikjacking?
(a) A device that sends and receives data at every click in a bit second
(b) A device which does/counts clicks on internet
(c) A malicious technique of tricking Web user into revealing confidential information
(d) A digital process that is used to display an image on mobiles
Ans: (c)
93. The inner most region of a hurricane is known as hurricane- eye where:
(a) temperature is highest and pressure is the lowest
(b) temperature is lowest and pressure is the lowest
(c) sky is clear and temperature is the lowest
(d) sky is under dense cloud cover and pressure is the lowest
Ans: (a)
Direction (94-97): Consider the information given below for the next four questions.
The following table gives demand and supply of rice, in million ton, for the period 2008 to 2013.
Surplus is defined as excess of supply over demand:

94. The increase in demand of rice was the lowest in the year:
(a) 2010
(b) 2011
(c) 2012
(d) 2009
Ans: (c)
95. The average surplus (in million ton) rice for the period 2009 to 2013 is:
(a) 1.55
(b) 1.22
(c) 1.44
(d) 1.84
Ans: (b)
96. In how many years, the supply
(in million ton) of rice was more than the average supply for 2008 to 2013?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 2
Ans: (a)
97. The surplus of rice was lowest for the year:
(a) 2010
(b) 2011
(c) 2013
(d) 2009
Ans: (d)
98. The weight of any object is felt due to gravity of Earth. When any object goes inside the Earth or above the Earth, weight decreases. It will weight minimum when an object is placed at:
(a) The Equator and Moon
(b) North Pole and Saturn
(c) South Pole and 1 Km beneath the Earth
(d) Centre of Earth and in an orbiting satellite
Ans: (d)
99. Which one among the following countries of Asia is landlocked?
(a) Vietnam
(b) Cambodia
(c) Laos
(d) Thailand
Ans: (c)
100. Large Hadron Collider was in news recently for doing some scientific research to prove the presence of an elementry particle.
The scientist who predicted this particle in 1964 has been awarded Nobel Prize in 2013. What is this discovery?
(a) Particle known as quarks having mass
(b) Origin of Universe timings
(c) Higg’s Bosons or God Particles explaining why fundamental particles have mass
(d) None of the above
Ans: (c)
101.The Mariana trench is the deepest part of the Oceans.
Which one among the following statements regarding this is not correct?
(a) It is located in the Western Pacific Ocean, to the West of Mariana island
(b) The trench was first sounded during the Challenger expedition in 1875
(c) The trench is about 2550 km long and an average width of only 69 km
(d) At the bottam of the trench the water column above exerts a pressure over 1000 times the standard atmospheric pressure at sea level
Ans: (a)
102. THere are 28 steps in a temple.
In the time A, initially at the 28th step, comes down two steps, B, initially at 1st step, goes one step up. If they start simultaneously and keep their speed uniform, then at which step from the bottom will they meet?
(a) 8th
(b) 9th
(c) 10th
(d) not possible to meet
Ans: (b)
103. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists:
List I List II
(Cell
type) (Function)
A. Red Blood 1. Help blood Cell to clot
B. White 2. Fight Blood Cell infection
C. The 3. Carrier of Platelets dissolved substances
D. The 4. Transport Plasma oxygen
Code:
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 3 1 2 4
(c) 4 2 1 3
(d) 4 1 2 3
Ans: (c)
104.The Saragasso Sea is a vast patch of Atlantic Ocean characterised by an abundance of floating brown seaweed called ‘Sargassum’. This is formed due to the deposit of marine plants and refuse carried by the:
A. North Atlantic current
B. Canary current
C. North Atlantic Equatorial current Select the correct answer using the code given below:
(a) A only
(b) B and C only
(c) A and C only
(d) A, B and C
Ans: (d)
105. A class starts at 11: 00 am and lasts till 2: 27 pm. Four periods of equal duration are held during this interval. After every period, a rest of 5 minutes is given to the students.
The exact duration of each period is:
(a) 42 minutes
(b) 48 minutes
(c) 51 minutes
(d) 53 minutes
Ans: (b)
106. Which of the following are not chemical change?
A. Tempering of iron
B. Conversion of iron piece into an electro-magnet by passing the curent around the iron
C. Melting of iron
D. Rusting of iron Select the correct answer using the code given below:
(a) A and B only
(b) C and D only
(c) A, B and C
(d) A, C and D
Ans: (d)
107. Which of the following statements with regard to the Indian Peninsular Plateau is/are correct?
(a) The Southern plateau block is formed mainly of granite and gneiss
(b) The Deccan lava plateau is an elevated tablendand lava sheets
(c) The Malwa plateau dominates the Vindhyan scraps, forming the Eastern flank of the plateau
(d) The trough of the Narmada and Tapti is interposed between the Vidhyan and the Satpura ranges Select the correct answer using the code given below:
(a) a, b and c
(b) a, b and d
(c) a and b only
(d) d only
Ans: (b)
108. All letters of which of the following series of the English Alphabet appear same when looked at in a mirror?
(a) A, C, H, I, M
(b) H, I, M, N, O
(c) T, U, V, W, X
(d) S, T, U, V, W
Ans: (c)
109. Arrange the following fuels in the decreasing order of air pollution caused by burning a kilogram of each of them:
(a) CNG, Petrol, Diesel
(b) Diesel, Petrol, CNG
(c) Petrol, Diesel, CNG
(d) Diesel, CNG, Petrol
Ans: (b)
110. Three important rivers of the Indian subcontinent have their source near the Manasarovar Lake in the Great Himalayas.
Which among the following are the rives?
(a) Indus, Jhelum and Sutlej
(b) Sutlej, Yamuna and Brahmaputra
(c) Brahmaputra, Indus and Sutlej
(d) Sutlej, Jhelum and Yamuna
Ans: (c)
111.Which of the following ions present in low concentration in drinking water is essential for normal growth of teeth but harmful to teeth at high concentration?
(a) Alum,inium
(b) Calcium
(c) Fluride
(d) Chloride
Ans: (c)
112.Which of the following are the duties and function of Indian Coast Guard?
A. Preservation and protection of marine environment
B. Safety and protection of artificial islands
C. Assistance in anti smuggling operations Select the correct answer using the code given below:
(a) A and B only
(b) B and C only
(c) A and C only
(d) A, B and C
Ans: (d)
113. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists:
List I List II
(Explanation)
(Term)
A. Colour of 1. Flurescence an opaque Object
B. Colour 2. Reflection observed through of a coloured glass
C. Bending of 3. Transmissthe image of a on rod partially dipped in water
D. Shining 4. Refraction observed when one steps on an earthworm
Code:
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 1 4 3 2
(c) 2 4 3 1
(d) 2 3 4 1
Ans: (d)
114.Which of the following islands are made of small coral atolls and reefs in the Arabian Sea?
(a) Maldives
(b) Andaman
(c) Sri Lanka
(d) Lakshadweep
Ans: (d)
115. Six roads lead to a village. They are named as A, B, C, D, E, F.
When there is storm, B is blocked. When there are floods, A, D and E will be affected.
When road D is blocked, C also is blocked. At a time, when there are floods and a storm also blows, which road/roads can be used?
(a) B
(b) C only
(c) F
(d) C and E
Ans: (c)
116. Which of the following lamps contains a poisonous gas and therefore should be disposed safely?
(a) Compact fluorescent lamp
(b) Light emitting diode
(c) Neon lamp
(d) Halogen lamp
Ans: (a)
117. Which of the following statements is/are correct with regard to Jaitapur, which is situated in Rajapur Tehsil of Ratnagiri district in Maharashtra?
A. It was one of the important ports in ancient and early medievel times
B. It is a proposed nuclear power plant site being constructed with the collaboration of France Select the correct answer using the code given below:
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (c)
118. In a family, the age of father, mother, son and grandson are A, B, C and D respectively.
Given that A – B = 3, B + C = 78, C + D = 33 and the average age of the family is 34 years, then B – C is:
(a) 19
(b) 20
(c) 21
(d) 22
Ans: (d)
119. Which of the following statements is/are correct?
A. ‘Ship of Theseus’ was adjudged as the best feature film in the 61st National Film Awards
B. ‘Ship of Theseus’ was produced and directed by Rakeysh Omprakash Mehra Select the correct answer using the code given below:
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (a)
120.Which meridian forms the boundary line between the Indian Occean and the Pacific Ocean?
(a) The meridian of Cape of Tasmania
(b) The meridian of Cape Town
(c) The meridian of Wellington
(d) The meridian of Perth
Ans: (a)
121. A distance X km is covered by two different trains with velocity v (in km/hr) and kv (in km/ hr) in y and y + 3 hours respectively.
If y < 13 then k is less than:
(a) \(a>b=-a<-b\)
(b) \(\frac{5}{8}\)
(c) \(\frac{11}{16}\)
(d) \(\frac{3}{4}\)
Ans: (d)
122.Animal cell wall is essentially made of:
(a) Protein
(b) Carbohydrate
(c) Lipid bilayer
(d) Cellulose
Ans: (c)
123. If B’s mother is A’s mother’s daughter, how is A related to B?
(a) Father
(b) Maternal uncle
(c) Brother
(d) Paternal uncle
Ans: (b)
124.Consider the following statements describing the functions of plants:
A. Photosynthesis is a process to convert light energy from the Sun into chemical energy
i.e., Carbohydrates are synthesized from carbon dioxide and water using sun light
B. Fermentation or Zymology is a metabolic process that converts carbohydrate to alcohols and carbon dioxide Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (c)
125. If GOLD is coded as EMJB, then code NMPR stands for what?
(a) ONQT
(b) ROTS
(c) PORK
(d) PORT
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!