You are here
Home > Previous Papers > UPSC CAPF ASSISTANT COMMANDANT PREVIOUS YEAR PAPER 2011

UPSC CAPF ASSISTANT COMMANDANT PREVIOUS YEAR PAPER 2011

UPSC ASSISTANT COMMANDANT PREVIOUS PAPER 2011


Directions
(1–5): The following questions consist of two statements, statement I and statement II. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these questions using the code given below:
Code:
(a) Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
(b) Both the statements are individually true but statement II is not the correct explanation of statement I
(c) Statement I is true but statement II is false
(d) Statement I is false but statement II is true
1.
Statement I: The US Army built the historic Stilwell Road in 1943 running from Ledo in Assam to the China- Burma Road.
Statement II: The objective was to form a link with the Bengal-Assam Railway and carry support for the US’ and the UK warfare against Japan
Ans:
(a)
2. Statement I: The recent national election results in India are indicative of a transition towards a new region based multi-party coalition system.
Statement II: The intensification of competitive politics has changed the party system in India from being a rivalry between national parties into one between alliances and coalition of national and state parties.
Ans:
(b)
3. Statement I: In forensic investigations, DNA finger printing tests are carried out.
Statement II: In DNA fingerprinting technique, DNA is isolated and subjected to Northern Blotting.
Ans:
(c)
4. Statement I: The Earth is shaped more like a tangerine.
Statement II: The Earth Spins faster at the Poles.
Ans:
(c)
5. Statement I: India used the Minimum Credible Deterrent argument to develop its nuclear weapon system arguing that it had such a threat from China. Pakistan in turn used the same argument against India when it developed its own nuclear weapons.
Statement II: The Minimum Credible Deterrent refers to a notion according to which nuclear weapons become necessary for a country when it has a clear nuclear threat.
Ans:
(a)
6. Which one among the following statements relating to a cyclone is not correct?
(a) It is a wind circulation system with a low pressure at the centre
(b) It brings about sudden change in weather condition in an area
(c) Wind movement towards the low pressure centre of a cyclone is clockwise in the northern hemisphere
(d) It is known as hurricane in West Indies
Ans: (c)
7. Which one among the following forces is most powerful in determining movement of wind including its velocity?
(a) Gravitational force
(b) Centrifugal force
(c) Frictional force
(d) Pressure gradient force
Ans: (d)
8. Which of the following statements relating to the planet Venus is/are correct?
1. It is the nearest planet from the Sun.
2. It is only slightly smaller than the Earth.
3. It has no atmosphere.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1,2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1 and 2 only
Ans: (c)
9. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I List II
(River)
(Tributary)
A. Godavari 1. Son
B. Krishna 2. Chambal
C. Yamuna 3. Bhima
D. Ganga 4. Manjira
Code:
A
B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 4 2 3 1
(c) 1 2 3 4
(d) 1 3 2 4
Ans: (a)
10. Which of the following statements regarding United Nations Environment Programme
(UNEP) is/are correct?
1. The theme for the year 2011 is ‘Forest: Nature at Your Service’.
2. It underscores link between quality of life and health and forest ecosystem
3. India is declared as a global host of World Environment Day 2011.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 and 2 only
Ans: (a)
11. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I (Prominent American Indian)
A. Piyush ‘Bobby’ Jindal
B. Manoj Night Shyamalan
C. Siddhartha Mukherjee
D. Fareed Zakaria List II (Field of activity)
1. Media
2. Author
3. Film Maker
4. Administration
Code:
A
B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 4 2 3 1
(c) 1 3 2 4
(d) 1 2 3 4
Ans: (a)
12. Which one among the following statements regarding SAARC is correct?
(a) Myanmar is a member of SAARC
(b) Headquarters of SAARC is located In Dhaka
(c) The first SAARC award was posthumously conferred upon late President Ziaur Rahman of Bangladesh
(d) The present Secretary General of SAARC is from India
Ans: (c)
13. Which of the following statements regarding Chipko Movement is/are correct?
1. Chipko Movement took place in the early 1970s against the introduction of commercial forestry.
2. Chipko refers to a single movement and not a collective of several movements.
3. Chipko did not begin as a movement for conservation but primarily as an economic struggle, the root of which lay in rural and peasant protests.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 3
(c) 2 only
(d) 1 and 2
Ans: (b)
14. Which one among the following wars was ended by the Treaty of Madras?
(a) First Carnatic war
(b) Second Carnatic war
(c) First Mysore war
(d) Second Mysore war
Ans: (c)
15. The Harappan civilization covered an extensive area of present South Asia. The geographic space covered by this civilization included
(a) Kashmir, Punjab, Sindh and Northeastern frontier
(b) Punjab, Sindh, Northwestern frontier and Kashmir
(c) Punjab, Sindh and a part of Northwestern frontier
(d) Punjab, Sindh, a part of Northwestern frontier, Kathiawar and a part of Ganga-Yamuna Doab
Ans: (d)
16. Sarhul is a festival celebrated during spring by the
(a) Dimasas
(b) Santhals
(c) Khasis
(d) Jarawas
Ans: (b)
17. Right to Information is
(a) fundamental right
(b) legal right
(c) neither fundamental right nor legal right
(d) both fundamental right as well as legal right
Ans: .(a)
18. While a proclamation of Emergency is in operation, the duration of the Lok Sabha can be extended by not exceeding
(a) three months
(b) nine months
(c) one year at a time
(d) two years at a time
Ans: (c)
19. Which one among the following statements holds good in respect of the Rajya Sabha?
(a) One-third of its members retire after every three years
(b) Two-thirds of its members retire after every three years
(c) Two-thirds of its members retire after every two years
(d) One-third of its members retire after every two years
Ans: (d)
20. Which of the following statements regarding the Fundamental Duties as contained in the Constitution of India is/are correct?
1. They can be enforced through writ jurisdiction.
2. They have formed a part of the Constitution since its adoption.
3. They are applicable only to citizens of India.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 3 only
Ans: (d)
21. Which one among the following companies did India shortlist for purchasing the Medium Multi Role Combat Aircraft (MMRCA)?
(a) US Lockheed Martin’s F- 16 Super Viper
(b) Russian United Aircraft’s MIG-35
(c) France Dassault Rafale
(d) US Boeing F/A 18 Super Hornet
Ans: (c)
22. Heavy water is so called because it
(a) contains a number of salts as in sea water
(b) is the mercury contaminated water
(c) is saline water used in hospitals
(d) contains the heavier isotope of hydrogen in water
Ans: (d)
23. Which one among the following statements is correct?
(a) Melting of ice and burning of candle represent the same kind of chemical change
(b) Melting of ice is a physical change and burning of candle is a chemical change
(c) Melting of ice is a chemical change and burning of candle is a physical change
(d) Melting of ice and burning of candle represent the same kind of physical change
Ans: (d)
24. Steam at 100°C is more effective in heating than water at the same temperature because
(a) steam is in the gaseous state and water is in the liquid state
(b) stearn has an additional heat known as ‘latent heat of vaporisation’
(c) water has hydrogen bonds but steam does not
(d) transfer of heat from steam is easier than water
Ans: (b)
25. The first large research reactor of India that uses U-233 as fuel is
(a) ZERLINA
(b) PURNIMA
(c) DHRUVA
(d) KAMINI
Ans: (d)
Directions (26–30): The following questions are based on the information given below:
In a class of 84 students, boys and girls are in the ratio of 5: 7.
Among the girls 7 can speak Hindi and English. 50 per cent of the total students can speak only Hindi.
The ratio of the number of students speaking only Hindi to thatspeaking only English is 21: 16. The ratio of the number of boys speaking English only to that of girls speaking English only is 3: 5.
26.
What is the number of boys who speak both the languages?
(a) 4
(b) 5
(c) 3
(d) 2
Ans: (b)
27. What is the number of girls who speak English only?
(a) 10
(b) 12
(c) 20
(d) 22
Ans: (c)
28. What is the ratio of number of boys who speak Hindi only to that of girls who speak Hindi only?
(a) 10: 11
(b) 11: 10
(c) 2: 5
(d) 3: 5
Ans: (a)
29. How many girls can speak Hindi?
(a) 22
(b) 23
(c) 27
(d) 29
Ans: (d)
30. What is the ratio of the number of boys who speak English to that of girls who do so?
(a) 5: 9
(b) 5: 8
(c) 3: 5
(d) 9: 5
Ans: (a)
31. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I (Border)
A. India – Pakistan
B. India – Nepal
C. India – China
D. India – Myanmar List II (Guarding force)
1. Indo-Tibetan Police Force
2. Border Security Force
3. Sashashtra Seema Bal
4. Assam Rifles Code:
A
B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 4 3 1 2
(c) 2 3 1 4
(d) 4 1 3 2
Ans: (c)
32. If India adopts two time zones based on 75° E meridian for western India and 90° E meridian for eastern India, which one among the following states of eastern India will be benefited most?
(a) Manipur
(b) West Bengal
(c) Assam
(d) Bihar
Ans: (a)
33. Arrange the following hills of southern India from north to south:
1. Nilgiri 2. Cardamom
3. Nallamala 4.Anaimalai Select the correct answer using the code given below:
(a) 3,1,4,,2
(b) 4, 3, 1, 2
(c) 1, 3, 4, 2
(d) 1, 2, 3, 4
Ans: (a)
34. Which one among the following local winds is not characteristically hot and dry?
(a) Sirocco
(b) Mistral
(c) Khamsin
(d) Chinook
Ans: (b)
35. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I
A. Iron oxide
B. Varnish
C. Enamel paint
D. Emulsion paint List II
1. Glossy finish on wood and steel
2. Colourless shining protective coating on wood
3. Exterior and interior brick walls
4. Preparatory coating on steel
Code:
A
B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 3 1 2 4
(c) 4 2 1 3
(d) 3 2 1 4
Ans: (c)
36. Which one among the following places is not covered by the Golden Chariot, the luxury train designed to visit the historical places of South India?
(a) Hyderabad
(b) Bangalore
(c) Goa
(d) Mysore
Ans: (a)
37. Who among the following was not a non-government representative in the Lokpal Bill Drafting Committee, 2011?
(a) Kiran Bedi
(b) Arvind Kejriwal
(c) Prashant Bhushan
(d) Shanti Bhushan
Ans: (a)
38. Why is Nagpur promoted as the tiger capital of the world?
l. Nagpur is the major store house of tigers as the districts adjacent to Nagpur have many tiger reserves and sanctuaries.
2. Nagpur has infrastructure that can support a large tourist industry.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
39. Consider the following statements about the post-cold war directional changes in Indian foreign policy:
1. By the mid 1990s, Indian foreign policy submitted itself to a process of adaptive learning to boost its status and influence in the global pecking order.
2. Indian foreign policy has shifted from an overemphasis on idealism during the cold war era to pragmatic realism in the post-cold war era.
3. Indian foreign policy is geared to establish tangible economic and security partnership with major regions and countries of the world.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
40. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I (Festival)
A. Nongkrem
B. Chapchar Kut
C. Kherai Puja
D. Ali-Ai-Ligang List II
(Community/ethnic
group)
1. Khasi 2. Mising
3. Bodo 4. Mizo
Code:
A
B C D
(a) 1 4 3 2
(b) 1 3 4 2
(c) 2 3 4 1
(d) 2 4 3 1
Ans: (a)
41. The following sentences describe one of the sites of the Harappan civilization:
‘The settlement is divided into two sections, one smaller but higher and the other much larger but lower. Archaeologists designate these as the citadel and the lower town respectively. Both were walled.
Several buildings were built on platforms, which served as foundations. ‘ Which of the following sites does it refer to?
(a) Harappa
(b) Mohenjodaro
(c) Lothal
(d) Kalibangan
Ans: (a)
42. Which one among the following pairs is not correctly matched?
(a) Power of the Parliament: Creating a new state
(b) Power of state legislature: Altering the name of the state
(c) Equality before law: Guaranteed to both Indian citizens and non-citizens
(d) Equality of opportunity: Guaranteed to only Indian citizens
Ans: (b)
43. Which of the following statements regarding Regional Rural Banks (RRB) in India is/are correct?
1. The basic aim of setting up the RRBs is to develop rural economy.
2. The area of RRBs is limited to a specific region comprising one or more districts.
3. RRBs are sponsored by Commercial Banks.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
44. Which one among the following is not an institution of Indian Money Market?
(a) Reserve Bank of India
(b) Bill Brokers
(c) Merchant Bankers
(d) Non-Banking Financial Intermediaries
Ans: (c)
45. The Naxalites have attacked a town in Dantewada district of Chhattisgarh killing 12 security personnel. When the paramilitary forces responded by giving chase to the Naxalites, they retreated to a village and are now taking shelter in the village huts by making the tribals, there human shields against the paramilitary forces. Which amongst the following statements is the best response by the paramilitary forces in this situation?
(a) The paramilitary forces should open fire on the village as it is hiding the Naxalites
(b) The paramilitary forces should surround the village and offer to negotiate peacefully to avoid civilian casualties by offering a surrender policy
(c) The paramilitary forces should utilise air power to target the Naxalites from the air
(d) The paramilitary forces should surround the village and then send in ‘special police officers’ to attack the Naxalites
Ans: (b)
46. At the time of short-circuit the current in the circuit
(a) reduces substantially
(b) does not change
(c) increases heavily
(d) varies continuously
Ans: (c)
47. Transformers are used in between the electric power stations and homes or factories in order to
(a) minimise the power loss in transmission cables
(b) minimise the voltage drop in transmission cables
(c) minimise the current drop in the transmission cables
(d) provide constant voltage at the user end
Ans: (d)
48. An elderly person while trying to read a book at about 25 cm from the eyes finds the image appears blurred because of the decreasing effectiveness of the ciliary muscles and the loss of flexibility of the lens. This defect of the eyes is called
(a) myopia
(b) astigmatism
(c) hypermetropia
(d) presbyopia
Ans: (d)
49. The acceleration due to gravity on the surface of the Earth is maximum and it
(a) increases as we go up
(b) decreases as we go up or down
(c) increases as we go down
(d) neither increases nor decreases as we go up or down
Ans: (b)
50. ‘Hydraulic brakes’ and ‘Hydraulic lift’ are devices in which fluids are used for transmitting
(a) force
(b) momentum
(c) pressure
(d) power
Ans: (c)
51. Ms. X goes to work by NH-2.
She has a meeting at 9•30 AM on a day and missing it may mean missing out a big opportunity for her. On that day all day long NH-2 will be closed for repair.
From the above statements, which one among the options given below follows?
(a) Ms. X will not be able to go to work on the day
(b) Ms. X will not be able to reschedule the meeting to another day or another time
(c) She surely will lose a big opportunity for her
(d) None of the above
Ans: (c)
52. The statement ‘Everyone has a father, but not every father has a son’ implies that
(a) every father has at least one son
(b) not every parent is a male
(c) some parents have daughters
(d) no father has just one son
Ans: (c)
53. Given that
1. Some dentists are Asians.
2. Some Asians are not pediatricians.
Which one among the following is not implied?
(a) Some people are not pediatricians
(b) No pediatricians are Asians
(c) Some Asians are dentists
(d) There may be dentists who are not Asians
Ans: (b)
54. If we know that ‘some utensils are not microwave-safe’ is true, it follows that
(a) ‘some utensils are microwave- safe’ may be also true
(b) ‘no utensils are microwave- safe’ must be true
(c) ‘no utensils are microwave- safe’ must be false
(d) ‘if anything is a utensil, it must be microwavesafe’ must be true
Ans: (c)
55. Arrange the following Indian states in descending order of population density as per the Census of India 2011:
1. Uttar Pradesh
2. Kerala
3. Bihar
4. West Bengal Select the answer using the code given below:
(a) 4, 3, 2, 1
(b) 3, 4, 2, 1
(c) 2, 3, 4, 1
(d) 3, 4, 1, 2
Ans: (b)
56. In which stage of ‘demographic transition’ is India at present?
(a) High birth rate and high death rate
(b) High birth rate and low death rate
(c) High birth rate and falling death rate
(d) Low birth rate and low death rate
Ans: (d)
57. ASEAN (Association of South East Asian Nations) Regional Block consists of a number of countries. Which one of the following groups of countries is a part of this block?
(a) India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Thailand, Myanmar
(b) Brunei Darussalam, Indonesia, Malaysia, Singapore, Thailand, Vietnam
(c) Indonesia, Malaysia, New Zealand, Australia, Philippines, China
(d) Indonesia, Maldives, Bhutan, Nepal, China, Myanmar
Ans: (b)
58. Which one ainong the following is not a plantation crop?
(a) Coffee
(b) Sugarcane
(c) Wheat
(d) Rubber
Ans: (c)
59. In 2010, at the Lisbon Summit, NATO signed a “Declaration on Enduring Partnership” for future enhanced cooperation with regard to capacity building and security sector reform. With whom did NATO sign this declaration?
(a) Pakistan
(b) Turkey
(c) Serbia
(d) Afghanistan
Ans: (d)
60. Which one among the following brought together the thinkers, editors, business and cultural groups and political leaders of India and Pakistan to bridge the divide between the nations?
(a) Aman Biradari
(b) Aman Ki Ore
(c) Aman Ke Raste
(d) Aman Ki Asha
Ans: (d)
61. Which of the following countries won the gold medal in Cricket in the Asian Games, 2010?
(a) Sri Lanka
(b) Pakistan
(c) Bangladesh
(d) India
Ans: (c)
62. Which of the following is the objective of the Institutes of Technology (Amendment) Bill 2010 passed by the Lok Sabha in March 2011?
(a) To allow IITs to launch courses in non-engineering disciplines like Medicine and Economics
(b) To provide IITs autonomy in administration and faculty appointments
(c) To allow IITs to set up campuses overseas
(d) To provide IIT status to eight new institutions
Ans: (d)
63. The Economic Survey 2010 – 2011 has suggested the creation of a National Forest Land Bank to
(a) settle disputes between agitating farmers and POSCO in Orissa
(b) resolve differences between nodal ministries like Coal and Power and the Ministry of Environment
(c) meet the UP farmers demand for higher compensation
(d) provide relief to the farmers of Vidarbha in Maharashtra
Ans: (*)
64. India has identified ten new hydropower projects for development to achieve the target of import of 10,000 MW of hydropower from a neighbouring country by 2020. Which is that country?
(a) Bhutan
(b) Nepal
(c) Sri Lanka
(d) Bangladesh
Ans: (a)
65. Certain measures of Dalhousie created serious discontent in India which were also responsible for the revolt of 1857. Which of the following measures was not one of them?
(a) Doctrine of Lapse
(b) Introduction of Railways and Telegraph
(c) Abolition of titles and pensions of several rulers
(d) Educational reforms
Ans: (d)
66. The Bahmani architecture in the Deccan is marked by its distinct originality and independent style. Which of the following statements about Bahmani architecture are correct?
1. It derived its elements from the architectural styles of the Delhi Sultanate and that of distant Persia.
2. The forts built by the Bahmanis were undoubtedly the greatest monuments far exceeding any of the same period in Europe.
3. Bahmani architecture did reflect a harmonious blend of both Hindu and Islamic styles.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1 and 2 only
Ans: (d)
67. India is a land of many beautiful ancient temples. Which one among the following temples displays the most extensive and sumptuous rock-cut shrines and is the most marvellous architectural freak in India?
(a) The Rath temple at Mamallapurarn
(b) The Kailash temple at Ellora
(c) The Chaturbhuja-Vishnu temple at Khajuraho
(d) The Kailash temple at Kanchi
Ans: (b)
68. The Nagar style of architecture developed mostly in
(a) South India
(b) North India
(c) North-West India
(d) North-East India
Ans: (b)
69. Which one among the following is not a component of fiscal policy?
(a) Taxation policy
(b) Public debt policy
(c) Trade policy
(d) Public expenditure policy
Ans: (b)
70. Import substitution implies
(a) importing new items in place of old items of import
(b) gradual reduction of imported goods to save foreign exchange
(c) increasing domestic supply of goods by imposing import restrictions
(d) replacing import items by domestic production of such items
Ans: (c)
71. Which of the following is/arc the part/parts of the procedure for the impeachment of a Judge of the Supreme Court of India?
1. A motion signed by atleast 100 members of Lok Sabha or 50 members of Rajya Sabha is delivered to the Speaker or Chairman.
2. The motion is investigated by a Committee of three Jurists constituted by the Speaker or Chairman.
3. The Judge will be removed by the Speaker or Chairman if the Committee of three Jurists recommends.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 only
Ans: (d)
72. In the Constitution of India, the word ’Federal’ is used in
(a) the Preamble
(b) Part III
(c) Article 368
(d) nowhere
Ans: (d)
73. Vehicles carrying inflammable materials usually have metallic ropes touching the ground during motion in order to
(a) control the speed of the vehicle
(b) conduct the charge produced by friction
(c) conduct the current produced by inflammable material
(d) provide earthing for lightning
Ans: (b)
74. Tsunami causes devastation near the coast of the sea as the speed of the sonic waves generated at the epicentre is
(a) directly proportional to the depth of the sea
(b) inversely proportional to the depth of the sea
(c) directly proportional to the distance between the coast and epicentre
(d) inversely proportional to the distance between the coast and epicentre
Ans: (a)
75. What is the correct sequence for treatment of polluted surface water?
1. Disinfection and fluoridation
2. Screening and mixing
3. Flocculation and sedimentation
4. Filtration and sludge processing Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 3, 4, 1, 2
(c) 2, 3, 4, 1
(d) 3, 2, 1, 4
Ans: (c)
76. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I List II
(Plant)
(Biofertiliser)
A. Soya bean1. Anabaena
B. Azolla 2. Rhizobium
C. Pine 3. Azospirillum
D. Maize 4. Mycorrhiza Code:
A
B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 2 1 4 3
(c) 2 4 1 3
(d) 3 1 4 2
Ans: (b)
Directions (77-83): The following questions are based on the following diagram:


77.
What is the number of school teachers living in the cities and who have two children, but are neither science graduates nor women?
(a) 18
(b) 24
(c) 38
(d) 42
Ans: (a)
78. What is the number of city dwelling women science graduates who are school teachers and have two children?
(a) 65
(b) 51
(c) 38
(d) 37
Ans: (c)
79. The total number of nonwomen science graduates living in the urban areas is
(a) 11
(b) 37
(c) 65
(d) 76
Ans: (d)
80. What is the number of women school teachers living in the urban areas who have two children?
(a) 38
(b) 39
(c) 51
(d) 89
Ans: (d)
81. What is the number of male science graduates who are not living in the urban areas?
(a) 22
(b) 23
(c) 45
(d) 46
Ans: (c)
82. What is the number of male science graduates who are not school teachers and do not live in the urban areas, but have two children?
(a) 20
(b) 21
(c) 22
(d) 23
Ans: (d)
83. What is the number of males living in urban areas who are not school teachers by profession, not science graduates, and do not have two children?
(a) 5
(b) 11
(c) 51
(d) 62
Ans: (d)
84. Which one of the following types of economic activities dominates in all rural settlements?
(a) Primary
(b) Secondary
(c) Tertiary
(d) Quaternary
Ans: (a)
85. Which one among the following is the oil exploration and production company operated in Siberia and owned by the ONGC?
(a) Venture Production
(b) Regal Petroleum
(c) Enterprise Oil
(d) Imperial Energy
Ans: (d)
86. A 30-year-old space shuttle programme of NASA ended in July, 2011 when its last shuttle landed in Kennedy Space Centre in Florida. The name of the shuttle was
(a) Discovery
(b) Endeavour
(c) Atlantis
(d) Columbia
Ans: (c)
87. In July 2011, India and Sri Lanka signed a Memorandum of Understanding to develop the Kankesanthurai port in Sri Lanka. Which of the following statements in this regard is/are correct?
1. It is the first deep water facility being re-built in the northern peninsula.
2. The port will significantly lower the transit time of goods from and to India.
3. The responsibility of preparing the detailed project report of this work is entrusted to Engineers India Limited.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 only
Ans: (b)
88. Which of the following statements regarding ‘Prahar’ missile developed by DRDO and test fired in the month of July, 2011 are correct?
1. It is a single stage missile.
2. Its striking range is about 500 km.
3. It is fuelled by solid propellants.
4. Several Prahar missiles can be fired in one salvo.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1 and 3 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 2 and 4 only
Ans: (c)
89. Which of the following statements about the Bhakti movement is/are correct?
1. The Bhakti movement evolved as a homogeneous movement.
2. The Bhakti movement helped to bridge the gulf between Hinduism and Islam.
3. The Bhakti movement rescued Hinduism from the challenges of its own com plexities.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 2 only
(d) 3 only
Ans: (b)
90. Abul Hasan was one of the most eminent painters of Jahangir’s reign. He painted the well known Mughal Darbar scene describing
(a) Jahangir’s accession to the throne
(b) the arrival of Tansen
(c) Jahangir’s interaction with the people
(d) the arrival of the Mughal court historians
Ans: (a)
91. The Khilafat Xlovcment received support from both Hindus and Muslims and it was led from the front by Gandhiji.
In spite of this, the movement lost momentum. Why?
(a) Office of Khalifa was abolished in Turkey itself and better terms offered to Turkey
(b) Muslim League’s opposition to the Indian National Congress
(c) Special concessions given to the Muslims by the British government
(d) Internal frictions between the Congress and the Muslim League
Ans: (a)
92. Which of the following statements about Theosophical Society are correct?
1. Its founders were non-Indians.
2. Its advocates were in favour of the revival of Hinduism.
3. It advocated for the adoption of rational and scientific approach based on western ideas.
4. It helped people to overcome the sense of falsepride.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1 and 2 only
Ans: (d)
93. Which of the following processes would explain ozone losses in the atmosphere?
When ozone is exposed to
1. CFCs and UV radiation.
2. long winter circumpolar winds to form ice crystals.
3. singlet oxygen atom and chlorine monoxide.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1,2 and 3
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 2 only
(d) 1 and 3 only
Ans: (a)
94. Which one among the following phenomena includes processes, such as production, predation, nutrient transformation, and the influx and efflux of energy and materials?
(a) Ecological function
(b) Ecosystem function
(c) Ecosystem structure
(d) Biogeochemical cycles
Ans: (b)
95. The name of the particle ‘Boson’ is associated with the name of
(a) J.C. Bose
(b) S.N. Bose
(c) Isaac Newton
(d) Albert Einstein
Ans: (b)
96. Which one of the following consequences will happen if large quantities of domestic sewage are continuously discharged in a stream?
(a) Increase in the algal bloom of the stream water
(b) Increase in the temperature level of the stream water
(c) Reduction in the carbon dioxide level of the stream water
(d) Reduction in the dissolved oxygen level of the stream water
Ans: (a)
97. Father and mother having A and B blood group respectively
(a) cannot give birth to child with AB blood group
(b) cannot give birth to child with 0 blood group
(c) can give birth to child with 0 blood group
(d) cannot give birth to twin child with B blood group
Ans: (c)
98. The shape of the population pyramid reflects the characteristics of the population.
The shape of the pyramid in India is
(a) bell shaped and tapered towards the top
(b) narrow base and a tapered top
(c) broad base and a tapered top
(d) narrow base and narrow top
Ans: (c)
99. The retreating monsoons occur during the months of
(a) January – February
(b) March – April
(c) June – July
(d) October – November
Ans: (d)
100. The chief racial groups constituting India’s population are the Dravidian, Aryans, and Mongoloids. Where do the Mongoloids live?
(a) Western India
(b) Southern India
(c) North-Eastern India
(d) South-Western India
Ans: (c)
101. Which one among the following cell organelles in a Eukaryotic cell is acquired during the process of evolution by entrapment or engulfment of Bacterial cells?
(a) Peroxisomes
(b) Vacuoles
(c) Chloroplasts
(d) Mitochondria
Ans: (d)
102. In which of the following types of economy are the factors of production owned individually?
(a) Capitalist
(b) Socialist
(c) Mixed
(d) Both socialist and capitalist
Ans: (a)
103. Relative humidity
(a) increases with increased temperature
(b) decreases with increased temperature
(c) decreases with decreased temperature
(d) has no relation with increase or decrease of temperature
Ans: (b)
104. The process by which heat is transmitted from the Sun to the Earth is called
(a) Conduction
(b) Convection
(c) Radiation
(d) Cosmic disturbances
Ans: (c)
105. In July, 2011 Eurozone’s 17 member countries agreed to give Greece a massive financial bailout worth more than 150 billion dollars to try to rescue Greece’s shaken economy. In this respect, which of the following statements is/are correct?
1. This is for the first time Greece has been given financial bailout by other European countries.
2. Private lenders including banks are also pledging support which will give Greece easier repayment terms.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
106. Which of the following statements regarding Home Rule Leagues in India are correct?
1. The movement was led by the moderate Congress leaders.
2. There were two Home Rule Leagues,
3. The movement became strong, because other mass agitations could not be launched by the Congress during the World War.
4. The government was nonreactive to the movement.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4 only
(d) 2 and 3 only
Ans: (b)
107. Who among the following was not a painter in the Mughal period?
(a) Mir Sayyid Ali
(b) Abdus Samad
(c) Bishan Das
(d) Baz Bahadur
Ans: (d)
108. Which of the following statements about Sufism is/are correct?
1. Sufism was the mystical interpretation that developed within Islam.
2. Sufi philosophy highlighted the atmosphere of religious tolerance by speaking about the universal love in quest of the Almighty.
3. The Sufis developed a very complex philosophy and initiated very complicated practices unintelligible to the masses.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1 and 3
Ans: (a)
109. Which one among the following statements regarding Satavahanas is not correct?
(a) The Satavahanas are identified with the Andhras of the Puranas
(b) The Satavahanas claimed Brahmana descent and followed Brahmanical Vedic tradition
(c) Satavahanas and Shakas were involved in prolonged conflict
(d) Vasishthiputra Satakarni defeated Shaka ruler Rudradaman I
Ans: (d)
110. If it is true that ‘all pollutants are harmful’, identify which of the following is invalid to infer from it?
(a) Pollutants constitute a subset of harmful things
(b) No pollutants are nonharmful
(c) If anything is harmful, it is a pollutant
(d) Some pollutants are harmful
Ans: (b)
111. If it is false that ‘no person can operate an industrial plant for the purpose of any scheduled industry in an air pollution control area without the prior consent of the State Board’, then, which of the following may be validly inferred?
(a) Some persons obtained the consent of the State Board but did not run a plant as industry in an air pollution control area
(b) Someone did not obtain the consent of the State Board but ran a plant commercially in an air pollution control area
(c) The State Board is the only authority to give authorisation for opening industry in restricted air pollution control area
(d) Some areas are under the jurisdiction of the State Board
Ans: (b)
112. A camel adapts easily in a desert due to
(a) hump with stored food as fats
(b) water cells in stomach to store metabolic water
(c) nucleated Red Blood Cells
(d) hair growth near eyes and nostrils
Ans: (a)
113. If a healthy freshwater fish is placed in saltwater, the fish
(a) becomes dehydrated and dies
(b) becomes bloated and dies
(c) suffers from microbial infection and dies
(d) expreriences no problem
Ans: (a)
114. Which one among the following pairs is not correctly matched?
(a) Lord Wellesley: Subsidiary Alliance
(b) Lord William Bentinck: English Education
(c) Warren Hastings: Local Self Government
(d) Lord Lytton: Vernacular Press Act
Ans: (c)
115. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Jamnalal Bajaj:
Satyagraha Ashram
2. Dadabhai Naoroji:
Bombay Association
3. Syed Ahmed Khan: MAO College
4. Lala Lajpat Rai: Anusilan Samiti Select the correct answer using the code given below:
(c) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 2 and 3
Ans:
(d)
116. Who among the following ministers, in the eight-member council (Ashtapradhan) of Shivaji, held the charge of finance?
(a) Peshwa
(b) Amatya
(c) Sumant
(d) Pandit Rao
Ans: (b)
117. Consider the following events in the history of Indian freedom struggle:
1. Champaran Satyagraha
2. Bardoli Satyagraha
3. Ahmedabad Mill Workers Strike
4. Chauri-Chaura Incident Which one of the following is a correct chronological sequence of the above events starting from the earliest?
(a) 1, 3, 2, 4
(b) 1, 2, 4, 3
(c) 1, 3, 4, 2
(d) 3, 1, 2, 4
Ans: (c)
118. The Indian military occupies a border village believed to be harbouring insurgents and asked the residents to vacate their houses in a night operation.
Which one among the following statements is the correct interpretation of this incident?
(a) India is a democracy and no citizen can be asked to leave their home without a warrant. Hence, this act constitutes a human rights violation
(b) The military operation does not constitute a human rights violation as it is operating in an insurgency infested area
(c) Under the Indian Constitution, every individual is entitled to basic fundamental rights and hence the military cannot ask anyone to leave their house on mere suspicion of supporting insurgents. Hence, this act by the military constitutes a human rights violation
(d) Just mere suspicion of supporting insurgency cannot be used as a pretext to occupy a village. Hence, the military action constitutes a human rights violation
Ans: (b)
119. There is a growing tension on the India-China border in the eastern sector with media reports of incursions by the Chinese military into the Indian side of the Line of Actual Control (LAC). In this context, which of the following Indian response(s) is/are the most likely?
1. India lodges a diplomatic protest with the Chinese embassy.
2. India utilises the framework of the India-China border talks and the “special representatives” forum to address these issues.
3. India strengthens troops presence in the border.
4. India lodges a complaint against China at the UN.
Select the correct answer using the code given below: .
(a) 1 and 2
(b) 4 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only
Ans: (a)
120. The UN Security Council mandates military intervention in Libya by NATO forces in March 2011 in order to prevent Muhammad Gaddafi from engaging in human rights violations against civilians.
Which among the following statements is/are correct with regard to India’s response to the crisis?
l. India supports UNSC Resolution 1973 imposing “no fly zone” in Libya.
2. India joins in the military intervention in Libya.
3. India sends clandestine support to the rebel forces in Libya.
4. India abstains from voting for UNSC Resolution 1973 on Libya.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2
(b) 4 only
(c) 3 only
(d) 3 and 4
Ans: (b)
121. There is a growing internal financial crisis in the US with the possibility that there will be de-valuation of the dollar.
Which amongst the following countries is/are most affected?
(a) India
(b) China
(c) European Union
(d) Japan
Ans: (b)
122. Which of the following statements is true with regard to the ‘Malabar 07-2’ military exercise?
(a) It was a five nation naval exercise held in the Bay of Bengal between India, the US, Australia, Japan and Singapore
(b) It was an anti-piracy operation conducted by the Indian Navy in the Indian Ocean
(c) It was a joint military exercise between India, Indonesia and Philippines
(d) It was a joint India-China naval exercise in the Malacca Straits against piracy
Ans: (a)
123. Which of the following statements is true with regard to the J-10 MK1 fighter aircraft?
(a) It is a Russian multi-role single engine improved version of the Su-30MK1 fighter aircraft
(b) It is an Israeli multi-role fifth generation fighter aircraft
(c) It is a multi-role single engine next generation Chinese fighter aircraft
(d) It is a Pakistani indigenous multi-role fighter aircraft
Ans: (c)
124. There is an emerging dispute in the South China Sea with China aggressively laying claim to the entire area including the islands by threatening other Southeast Asian claimants with coercive power. Which among the following is/are the best conflict resolution mechanism(s) in this situation?
1. The US Pacific Command should militarily counter Chinese aggression.
2. The US should sign military pacts with other Southeast Asian nations against China.
3. The dispute should be resolved by utilising the ASEAN 2002 Declaration on the Conduct of Parties in the South China Sea in a peaceful manner.
4. The UN Security Council should declare China’s aggressive posture as a threat to international peace and security and invoke UN Chapter VII.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3
(d) 1 and 4
Ans: (b)
125. The US military forces are exiting Afghanistan in 2012.
In this situation, which among the following is/are the most feasible options for India to ensure that there is no take-over of the Afghan government by the Taliban and the country remains stable?
1. India should send in its military to Afghanistan.
2. India and Pakistan should sign a joint framework of cooperation to monitor the Taliban in Afghanistan.
3. India should continue to build roads and schools in Afghanistan.
4. India should train the Afghan armed forces.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 4 only
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 4
(d) 3 and 4
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!