You are here
Home > Previous Papers > UPSC CAPF ASSISTANT COMMANDANT PREVIOUS YEAR PAPER 2005

UPSC CAPF ASSISTANT COMMANDANT PREVIOUS YEAR PAPER 2005

UPSC ASSISTANT COMMANDANT PREVIOUS PAPER 2005


1.
Among the following Indian cities, which one is located most southward?
(a) Hyderabad
(b) Visakhapatnam
(c) Panaji
(d) Belgaum
Ans: (c)
2. Match List I (National Highway) with List II (Connected Cities) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (National Highway)
A. NH 3 B. NH 4
C. NH 11 D. NH 24
List-II
(Connected Cities)
1. Delhi-Lucknow
2. Agra-Bikaner
3. Agra-Mumbai
4. Chennai-Thane (Mumbai)
Code:
A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 2 4 3 1
(c) 3 4 2 1
(d) 2 1 3 4
Ans: (c)
3. Match List I (Defence Institute) with List II (City) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Defence Institute)
A. College of Defence Management
B. Army Air Defence College
C. Army Supply Corps (ASC) Centre and College
D. Army Education Corps (AEC) Training College and Centre
List-II
(City)
1. Pachmarhi
2. Bangalore
3. Secunderabad
4. Gopalpur
Code:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 1 2 4 3
(c) 3 2 4 1
(d) 1 4 2 3
Ans: (a)
4. Which of the following are Defence Public Sector Undertakings?
1. Goa Shipyard Limited
2. The Bharat Dynamics Limited
3. Mishra Dhatu Nigam Limited Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
5. Match List I (Young Indian Player) with List II (Game/Sport) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Young Indian Player)
A. Armaan Ebrahim
B. Joshna Chinappa
C. Adrian D’Souza
D. Karan Rastogi
List-II
(Game/Sports)
1. Squash 2. Hockey
3. Lawn Tennis
4. Auto-racing
5. Swimming
Code:
A B C D
(a) 2 3 5 1
(b) 4 1 2 3
(c) 2 1 5 3
(d) 4 3 2 1
Ans: (b)
6. Match List I (Person) with List II (Organisation) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Person)
A. Shiv Nadar
B. Kumarmangalam Birla
C. R. Raju
D. S. Ramadorai
List-II
(Organisation)
1. Satyam Computers
2. Tata Consultancy Services
3. Grasim Industries
4. HCL Technologies
Code:
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 4 1 3 2
(c) 2 1 3 4
(d) 4 3 1 2
Ans: (d)
7. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Gol Gumbaz: Hyderabad
(b) Tomb of Itmad-ud-daula: Agra
(c) Tomb of Sher Shah: Sasaram
(d) Tomb of Rani Rupmati: Ahmedabad
Ans: (a)
8. Where is the Baglihar Hydroelectric Project located?
(a) Firozepur District of Punjab
(b) Doda District of Jammu and Kashmir
(c) Faridkot District of Punjab
(d) Baramulla District of Jammu and Kashmir
Ans: (b)
(For the next Five Items) ABC Ltd. presently has three Accounts Assistants (A, B and C) and five Accounts Officers (D, E, F, G and H).
Its management is planning to open a new office in another city using 3 Accounts Officers and 2 Accounts Assistants from its present staff. The following guidelines have been established to set up the new office:
1. A and C are constantly finding faults with each other and should not be sent as members of the same team.
2. C and E function well alone but not as a team. They should not be sent as members of the same team.
3. D and G do not enjoy good relations.
They should not be sent as members of the same team.
4. Since D and F have been competing for a promotion, they should not be sent as members of the same team.
Based on the above, answer the next Five items:
new office, what is the number of different teams that can be formed?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans: (a)
10. If C is sent to the new office, which member of the staff cannot go with C?
(a)H
(b)G
(c) F
(d)D
Ans: (d)
11. Under the guidelines developed, which of the following must go to the new office?
(a) B
(b)D
(c) E
(d)G
Ans: (a)
12. Under the guidelines developed, which one of the following is the possible number of different teams which can be sent to the new office?
(a) 15
(b) 12
(c) 8
(d) 6
Ans: (d)
13. If D goes to the new office, which of the following is/are correct?
1. C cannot go.
2. A cannot go.
3. H must also go.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 2
(d) 1 and 3
Ans: (d)
14. Consider the following statements:
1. 1 Megabyte (MB) is exactly equal to 220 bytes.
2. A byte is a unit of data that is eight binary digits long.
3. A bit has a single binary value, either 0 or 1.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
15. Consider the following statements:
1. Bluetooth technology uses simulation of a given environment.
2. Virtual reality uses short-range wireless connection for inter-connecting mobile phones, computers with each other.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)
16. Match List I (Temple/Cathedral) with List II (Place) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Temple/Cathedral)
A. Brihadeswara Temple
B. Vishwanatha Temple
C. Kamakhya Temple
D. Santhom Cathedral
List-II
(Place)
1. Guwahati 2. Chennai
3. Thanjavur 4. Khajuraho
Code:
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 1 4 3 2
(c) 3 4 1 2
(d) 1 2 3 4
Ans: (c)
17. Match List I (Scholar) with List II (Work) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Scholar)
A. Panini
B. Varahamihira
C. Lagdhacharya
D.Kalhana
List-II
(Work)
1. Brihatsamhita
2. Vedanga Jyotisha
3. Rajatarangini
4. Asthadhyayi
Code:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 3 2 1 4
(c) 4 2 1 3
(d) 3 1 2 4
Ans: .(a)
18. Match List I (World Heritage Site) with List II (State) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (World Heritage Site)
A. Manas Wildlife Sanctuary
B. Mahabodhi Temple Complex
C. Group of Monuments, Pattadakal
D.Nandadevi National Park
List-II
(State)
1. Bihar 2. Uttranchal
3. Assam 4. Karnataka
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 3 1 4 2
(c) 2 1 4 3
(d) 3 4 1 2 (For the next THREE items) In a group of six men and women–A, B, C, D, E and F; there are two housewives who have not taken up any job, one lecturer, one architect, one accountant and one lawyer. Further, 1. There are two married couples in the group. 2. The lawyer is married to D who is a housewife and she has not taken up any job. 3. No lady in the group is either an accountant or an architect. 4. C who is an accountant is married to F who is a lecturer. 5. A is married to D, and E is not one of the two non-working house–wives. Based on the above, answer the next THREE items:
Ans: (b)
19. Which of the following is a married couple?
(a) A–B
(b) A–F
(c) C–E
(d) None of the above
Ans: (d)
20. What is e working as?
(a) Lawyer
(b) Architect
(c) Lecturer
(d) Accountant
Ans: (b)
21. How many members of the group are males?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) Cannot be determined
Ans: (b)
22. Consider the following statements:
1. Black soils occur mainly in Maharashtra, Western Madhya Pradesh and Gujarat.
2. Alluvial soils are confined mainly to the northern plains.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
23. Consider the following statements:
1. India has an installed electric power generation capacity of more than 1 lakh MW.
2. The total hydroelectric power potential of India is estimated around 1,50,000 MW.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
24. Match List I (Ore) with List II
(Metal) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Ore)
A. Magnetite
B. Galena
C. Bauxite
D. Sphalerite
List-II
(Metal)
1. Lead
2. Zinc
3. Iron
4. Aluminium
Code:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 2 1 4 3
(c) 3 1 4 2
(d) 2 4 1 3
Ans: (c)
25. Who among the following is the first to have taken 600 test cricket wickets?
(a) Courtney Walsh
(b) Glenn McGrath
(c) Shane Warne
(d) M. Murlitharan
Ans: (c)
26. Match List I (Person) with List II (Organisation) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Person)
A. E. Shreedharan
B. M. Damodaran
C. A. Kakodkar
D. S. K. Jain
List-II
(Organisation)
1. SEBI
2. Atomic Energy Commission
3. Nuclear Power Corporation of India
4. Delhi Metro Rail Corporation
Code:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 2 3 4 1
(c) 4 3 2 1
(d) 2 1 4 3
Ans: (a)
27. l l l l l l l l l 9 equally spaced points are shown in the figure given above.
Consider the following statements:
1. The minimum number of straight lines that can be drawn by using a pencil and without lifting the hand so as to touch all these 9 points is 5.
2. The maximum number of squares that can be formed by joining these points is 5.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
28. Three persons A, B and C wore shirts of black, blue and orange colours (not necessarily in that order) and pants of green, yellow and orange colours (not necessarily in that order).
No person wore shirt and pant of the same colour. Further, it is given that
1. A did not wear shirt of black colour.
2. B did not wear shirt of blue colour.
3. C did not wear shirt of orange colour.
4. A did not wear pant of green colour.
5. B wore pant of orange colour.
What were the colours of the pant and shirt worn by C, respectively?
(a) Orange and black
(b) Green and blue
(c) Yellow and blue
(d) Yellow and black
Ans: (b)
29. A cube whose two adjacent faces are colured as cut into 64 identical small cubes. How many of these small cubes are not coloured at all?
(a) 24
(b) 36
(c) 48
(d) 60
Ans: (b)
30. Match List I (Temple) with List II (Built Under) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Temple)
A. Badami Cave temples
B. Ellora
C. Khajuraho
D.Mahabalipuram
List-II
(Built Under)
1. Chalukyas
2. Chandellas
3. Pallavas
4. Rashtrakutas
Code:
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 1 4 2 3
(c) 2 4 1 3
(d) 1 3 2 4
Ans: (b)
31. At which one of the following places did Gautama Buddha attain Parinirvana?
(a)Gaya
(b) Kushinagar
(c) Rajgir
(d) Shravasti
Ans: (b)
32. Consider the following statements:
1. Nadir Shah invaded India during the rule of the Mughal Emperor Muhammad Shah.
2. The Third Battle of Panipat was fought during the reign of Akbar Shah II.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
33. Who among the following was a contemporary of the famous poet Amir Khusro?
(a) Iltutmish
(b) Ala-ud-din Khalji
(c) Ibrahim Lodi
(d) Akbar
Ans: (b)
34. Who among the following Delhi Sultans made Agra the capital of his Empire?
(a) Iltutmish
(b)Balban
(c) Feroz Shah Tughluq
(d) Sikander Lodi
Ans: (d)
35. Which one of the following wars was fought earliest?
(a) First Anglo-Burmese War
(b) First Anglo-Afghan War
(c) First Anglo-Maratha War
(d) First Anglo-Sikh War
Ans: (c)
36.

S1 = a + b + c, S2 = d + e + f, S3 = g + h + i, S4 = a + d + g, S5 = b + e + h, S6 = c + f + i, P = a × e × i.
If the numerical values of S1, S2, S3, S4, S5, S6 and P are known, what is the minimum number of values of the lower case letters that must be given such that values of all the lower case letters become known?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Ans: (b)
37. Seven players A, B, C, D, E, F and G are to be seated such that,
(i) B must always occupy the second position
(ii) F must always occupy the sixth position
(iii) D and E must be seated adjacent to each other In how many different ways can they be seated?
(a) 8
(b) 12
(c) 24
(d) None of the above
Ans: (d)
38. There are 24 equally spaced points lying on circumference of a circle. What is the maximum number of equilateral triangles that can be drawn by taking sets of three points and joining the three points of each set?
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 12
Ans: (c)
39. A has a few 5 rupee notes only; B has a few 10 rupee notes only while C has a few 20 rupee notes only.
Each of them gives two notes to the other two. After doing so, they end up having the same amount of money.
Which one of the following combinations of the number of notes possessed by A, B and C initially is not possible?
A B C
(a) 51 notes 27 notes 15 notes
(b) 31 notes 17 notes 10 notes
(c) 39 notes 21 notes 12 notes
(d) 70 notes 37 notes 20 notes
Ans: (d)
40. In Indian history, Lord Macaulay is known for his contribution to which one of the following areas?
(a) Army
(b) Land revenue
(c) Railways
(d) Education
Ans: (d)
41. Who is the author of the book– Tryst With Destiny?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) K.P.S. Menon
(c) K.M. Munshi
(d) S. Gopalan
Ans: (d)
42. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I
A. Poona Act
B. Indian Association
C. Poona Sarvajanik Sabha
D. Forward Block List-II
1. Subhas Chandra Bose
2. M.G. Ranade
3. Dr. B.R. Ambedkar
4. Surendra Nath Banerji
Code:
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 3 4 2 1
(c) 2 4 3 1
(d) 3 1 2 4
Ans: (b)
43. At which one of the following Congress Sessions did Dadabhai Naoroji announce that the Swaraj was the goal of India’s political efforts?
(a) Karachi Session
(b) Lahore Session
(c) Lucknow Session
(d) Calcutta Session
Ans: (d)
44. Who among the following was not associated with the Indigo Rebellion?
(a) Harishchandra Mukherjee
(b) Digambar Biswas
(c)Dinbandhu Mitra
(d) Keshabchandra Sen
Ans: (d)
45. Who was the President of the Indian National Congress at the time of partition of India?
(a) Rajendra Prasad
(b) Jawaharlal Nehru
(c) J.B. Kriplani
(d) Vallabhbhai Patel
Ans: (c)
46. Match List I (Centre of Handicrafts) with List II (State) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Centre of Handicrafts)
A. Bankura
B. Gadwal
C. Madhubani
D. Phulbani
List-II
(State)
1. Andhra Pradesh
2. Bihar
3. Orissa
4. West Bengal
Code:
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 3 1 2 4
(c) 4 1 2 3
(d) 3 2 1 4
Ans: (c)
47. Consider the following series:
A B C D … X Y Z
Y X….B A
B C D ……Y Z
Y X…..C B A
b C…….Y Z……..
Which letter occupies the 1000th position in the above series?
(a) Y
(b) X
(c)C
(d)B
Ans: (d)
48.

What is the minimum number of different colours required to paint the figure given above such that no two adjacent regions have the same colour?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Ans: (a)
49. In how many different ways can 7 identical coins be placed on a chessboard (containing 64 identical squares) so that all of them lie along the same line (Each of the 7 coins is to be placed in a different square)?
(a) 49
(b) 64
(c) 124
(d) 148
Ans: (b)
50. Which one of the following does not share boundaries with Arunachal Pradesh?
(a) Assam
(b) Nagaland
(c)Meghalaya
(d) Bhutan
Ans: (c)
51. Which one among the following is the largest natural lake?
(a) Aral Sea
(b) Caspian Sea
(c) Lake Victoria
(d) Lake Huron
Ans: (b)
52. Which one among the following regions has the tropical rain forests?
(a)Chotanagpur Plateau
(b) Coromandel Coast
(c) Malwa region
(d)Western Ghats
Ans: (d)
53. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Chitrakote Falls: Chhattisgarh
(b) Gokak Falls: Karnataka
(c)Dhuandhar Falls: Madhya Pradesh
(d) Duduma Falls: Assam
Ans: (d)
54. Which of the following pairs of countries border Lake Victoria?
(a) Zambia and Tanzania
(b) Zambia and Botswana
(c) Botswana and Mozambique
(d) Tanzania and Uganda
Ans: (d)
55. Which one of the following is the most abundant gas in the earth’s atmosphere other than nitrogen and oxygen?
(a) Argon
(b) Carbon dioxide
(c) Hydrogen
(d)Methane
Ans: (a)
56. Match List I (Desert) with List II (Territory) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Desert)
A. Chihuahuan
B. Kara Kum
C. Nubian
D. Sonoran
List-II
(Territory)
1. USA
2. Sudan
3. Turkemenistan
Code:
A B C D
(a) 2 3 3 1
(b) 1 1 2 3
(c) 1 3 2 1
(d) 2 1 3 3
Ans: (c)
57. Five friends F1, F2, F3, F4, and F5 have Rs. 100 each. F1 gives Rs. 12 to F3 who also borrows Rs. 10 from F2 who in turn takes Rs. 15 from F5 while F5 gives Rs. 18 to F4 and Rs.
12 to F1. F1 borrows Rs. 20 from F4.
What is the amount of money left with F2?
(a) Rs. 120
(b) Rs. 122
(c) Rs. 105
(d) Rs. 97
Ans: (c)
58. Four-digit numbers are to be formed using the digits 1, 2, 3 and 4, and none of these four digits are repeated in any number. Further,
1. 2 and 3 are not to immediately follow each other.
2. 1 is not to be immediately followed by 3.
3. 4 is not to appear at the last place.
4. 1 is not to appear at the first place.
How many different numbers can be formed?
(a) 6
(b) 8
(c) 9
(d) None of the above
Ans: (b)
59. While writing all the numbers from 700 to 1000, how many numbers occur in which the first digit is greater than the second digit, and the second digit is greater than the third digit?
(a) 61
(b) 64
(c) 85
(d) None of the above
Ans: (c)
60. If 2nd and 4th Saturdays, and all the Sundays are taken as holidays for an office, what would be the minimum number of possible working days of any month of any year?
(a) 20
(b) 21
(c) 22
(d) 23
Ans: (c)
61. Which one of the following is surrounded by the belt of volcanoes called the Ring of Fire?
(a) Atlantic Ocean
(b) Arctic Ocean
(c) Mediterranean Sea
(d) Pacific Ocean
Ans: (d)
62. Match List I (Place of Tourist Interest) with List II (State) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Place of Tourist Interest)
A. Dalhousie
B. Alibaugh
C. Kalimpong
D.Ooty
List-II
(State)
1. Tamil Nadu
2. Himachal Pradesh
3. Maharashtra
4. West Bengal
5. Karnataka
Code:
A B C D
(a) 4 1 2 5
(b) 2 3 4 1
(c) 4 3 2 1
(d) 2 1 4 5
Ans: (b)
63. Match List I (Organisation) with List II (Headquarters) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Organisation)
A. International Monetary Fund
B. International Labour Organisation
C. International Atomic Energy Agency
D. International Civil Aviation Organisation
List-II
(Headquarters)
1. Geneva
2. Montreal
3. Vienna
4. Washington D.C.
Code:
A B C D
(a) 4 1 3 2
(b) 3 2 4 1
(c) 4 2 3 1
(d) 3 1 4 2
Ans: (a)
64. Match List I (Tourist Place) with List II (State) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Tourist Place)
A. Kalakad
B. Jwalamukhi
C. Munnar
D.Valley of Flowers
List-II
(State)
1. Kerala
2. Himachal Pradesh
3. Uttranchal
4. Tamil Nadu
Code:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 3 2 1 4
(c) 4 2 1 3
(d) 3 1 2 4
Ans: (c)
65. Match List I (Industrial Town) with List II (State) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Industrial Town)
A. Bhadravati B. Ratnagiri
C. Tirupur D.Korba
List-II
(State)
1. Tamil Nadu
2. Karnataka
3. Chhattisgarh
4. Maharashtra
5. Madhya Pradesh
Code:
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 2 3 1 5
(c) 1 3 2 5
(d) 2 4 1 3
Ans: (d)
66. Where was the Rabo Trophy Hockey Tournament held in August, 2005?
(a)Amstelveen
(b)Madrid
(c) Perth
(d) Frankfurt
Ans: (a)
67. Who was England’s captain during the recent Ashes Series held in England in 2005?
(a) Marcus Trescothick
(b)Michael Vaughan
(c) Ashley Giles
(d) Andrews Flintoff
Ans: (b)
68. Which one of the following is not a characteristic of convectional rainfall?
(a) Afternoon rain
(b)Drizzling
(c) Lightning and thunder
(d) Torrential rain
Ans: (a)
69. Which one among the following States has the largest amount of coal reserves in India?
(a) Andhra Pradesh
(b) Chhattisgarh
(c) Jharkhand
(d) Orissa
Ans: (c)
70. Which one of the following places is situated most westernward among them?
(a) Bikaner
(b)Diu
(c) Jaiselmer
(d) Porbandar
Ans: (d)
71. Where is the Headquarters for the Northwestern Railway zone located?
(a)Udaipur
(b) Jodhpur
(c) Ajmer
(d) Jaipur
Ans: (d)
72. Which State among the following has the highest percentage of the Scheduled Tribes of its population in comparison to the other three States?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c)Manipur
(d) Tripura
Ans: (a)
73. Which Schedule of the Constitution of India includes the emoluments payable to the President and the Governors?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Ans: (b)
74. Consider the following statements:
1. Until the Parliament by-law provides otherwise, all proceedings in the Supreme Court and every High Court are to be in English.
2. The authoritative texts of all bills, amendments, acts, ordinances, orders, rules, regulations and by-laws at the Union and State levels have to be in English only.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
75. Match List I (Committee/Commission) with List II (Subject) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Committee/Commission)
A. Narasimhan Committee
B. Raja Chelliah Committee
C. Sarkaria Commission
D.Venkatachaliah Commission
List-II
(Subject)
1. Constitutional reforms
2. Finance sector reforms
3. Taxation reforms
4. Centre-State relations
Code:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 2 3 4 1
(c) 4 3 2 1
(d) 2 1 4 3
Ans: (b)
76. Who among the following was the first woman Chief Minister of an Indian State?
(a) Sucheta Kriplani
(b) Sarojini Naidu
(c)Nandini Satpathy
(d) Vijayalakshmi Pandit
Ans: (a)
77. How can the Legislative Council in a State in India be created or abolished?
(a)By the President of India on the recommendation of the Governor of the concerned State
(b) By the Union Home Ministry on the advice of the State Government
(c)By the Parliament after the State Legislative Assembly passes a resolution to that effect
(d) By the Governor on the advice of the State Government
Ans: (c)
78. Where is the headquarters of the ‘Amnesty International’ located?
(a) Paris
(b) Vienna
(c) London
(d) Geneva
Ans: (c)
79. Consider the following statements:
1. India is a founder member of both GATT and WTO.
2. The Ministerial Conference of the WTO is mandated to be held at least once in two years Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
80. Match List I (Book) and List II
(Author) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Book)
A. Conquest of Self
B. Prison Diary
C. Dynamics of Social Change
D. Yesterday and Today
List-II
(Author)
1. Chandra Shekhar
2. Jayaprakash Narayan
3. K.P.S. Menon
4. Mahatma Gandhi
Code:
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 1 2 4 3
(c) 4 2 1 3
(d) 1 3 4 2
Ans: (c)
81. The power to make any provision with respect to all matters relating to citizenship in India rests with the
(a) Parliament
(b) Union Ministry of External Affairs
(c)Union Ministry of Law and Justice
(d) Union Ministry of Home Affairs
Ans: (a)
82. What is the use of small particles of silica gel often found in the packages of medicine?
(a) It destroys fungal spores
(b) It kills bacteria
(c) It prevents oxidation of medicines
(d) It absorbs moisture in the package
Ans: (d)
83. Polyhydroxy derivatives of aldehydes or ketoens are
(a) Carbohydrates
(b) Fats
(c) Proteins
(d) Sterols
Ans: (a)
84. Azurite is an ore of
(a) Aluminium
(b) Copper
(c)Gold
(d) Mercury
Ans: (b)
85. Rayon fibre is made from
(a)Cellulose
(b) Isoprene
(c) Polyethylene
(d) Polyvinyl chloride
Ans: (a)
86. Which of the following parts/ spectra of solar radiation is/are mostly absorbed by the leaves of green plants?
(a) Infra red
(b) Red and blue
(c) Violet, indigo and orange
(d) Ultra-violet, green and orange
Ans: (b)
87. Consider the following statements:
1. Unlike blood, lymph flows only in one direction.
2. Lymph carries digested fat.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
88. What are soaps chemically?
(a) Mild acids
(b)Mild alkalies
(c) Paraffins
(d) Salts
Ans: (d)
89. Which one of the following effects is employed in the instruments used by the police to detect the overspeeding vehicles?
(a) Doppler effect
(b) Kerr effect
(c) Thompson effect
(d) Seebeck effect
Ans: (a)
90. Which one of the following is not a good source of nutritional iron?
(a) Jaggery
(b) Nuts
(c) Fish
(d)Milk
Ans: (d)
91. What is the cause of the disease ‘myxoedema’ in adult human beings?
(a) Hyperthyroidism
(b)Hypothyroidism
(c) Hyperparathyroidism
(d)Hypoparathyroidism
Ans: (b)
92. Which one of the following causes the infectious disease Anthrax?
(a) Bacteria
(b) Fungi
(c) Protozoa
(d) Virus
Ans: (a)
93. Which one of the following is not an alloy?
(a) 18 carat gold
(b) Soldering metal
(c) Steel
(d) Graphite
Ans: (d)
94. Match List I (Invention/Discovery) with List II (Inventor/Discoverer) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Invention/Discovery)
A. Pendulum clock
B. Machine gun
C. Radioactivity
D. X-rays
List-II
(Inventor/Discoverer)
1. Christian Huygens
2. Antoine Bacquerel
3. Richard Galling
4. W.K. Rontgen
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 1 3 2 4
(c) 2 3 1 4
(d) 1 4 2 3
Ans: (b)
95. Which one of the following is the predominant raw material used in the manufacture of cement?
(a) Alumina
(b) Limestone
(c)Gypsum
(d)Magnesia
Ans: (b)
96. Which one of the following is used as a purgative?
(a)Calcium chloride
(b)Magnesium sulphate
(c) Potassium iodide
(d) Sodium thiosulphate
Ans: (b)
97. The fibrinogen which is associated with blood clotting is produced by
(a) Bone marrow
(b) Liver
(c) Pancreas
(d) Spleen
Ans: (b)
98. Which one of the following sets is a part of vitamin B complex?
(a) Thiamine, riboflavin, biotin, calciferol
(b) Thiamine, riboflavin, retinol, biotin
(c) Thiamine, biotin, pyridoxin, ascorbic acid
(d) Thiamine, riboflavin, biotin, nicotinic acid
Ans: (d)
99. Match List I (Gland) with List II (Hormone Produced) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Gland)
A. Adrenal
B. Pancreas
C. Thyroid
List-II
(Hormone Produced)
1. Aldosterone
2. Calcitonin
3. Glucagon
Code:
A B C
(a) 1 2 3
(b) 1 3 2
(c) 2 3 1
(d) 3 1 2
Ans: (b)
100. Which of the following are good sources of vitamin C (ascorbic acid)?
1. Grapes 2. Pineapple
3. Guava 4. Spinach Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)
101. Match List I (Person) with List II (Associated With) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Person)
A. Elfriede Jelinek
B. Paul Wolfowitz
C. Rupert Murdoch
D.Zubin Mehta
List-II
(Associated With)
1. World Bank 2. Media
3. Music 4. Literature
Code:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 2 1 4 3
(c) 4 1 2 3
(d) 2 3 4 1
Ans: (c)
102. Match List I (Famous Person) with List II (Well-known As) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Famous Person)
A. Billy Arjun Singh
B. Habib Tanvir
C. Irfan Habib
D. Jatin Das
List-II
(Well-known As)
1. Historian
2. Painter
3. Theatre personality
4. Wildlife conservationist
Code:
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 4 2 1 3
(c) 1 2 4 3
(d) 4 3 1 2
Ans: (d)
103. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Anjolie Ela Menon: Painter
(b) Bula Chowdhury: Film direction
(c) Sunita Narain: Environmental activist
(d) Swarn Noora: Singer
Ans: (b)
104. What is the main subject of the Kyoto Protocol?
(a) Bio-diversity
(b) Global warming
(c) Alternative sources of energy
(d)Genetically modified organisms
Ans: (b)
105. Consider the following statements:
1. The National Legal Literacy Mission, launched recently, is being implemented by the Law Commission.
2. The official mascot for the National Legal Literary Mission is Ashoka’s Dharmachakra.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)
106. Recently, who among the following got the award for Best Spoken Word Album of the Grammy Awards?
(a) Bill Clinton
(b) Bill Gates
(c) George W. Bush
(d) Rice Condoleezza
Ans: (a)
107. The Dinka tribe, whose members are amongst the tallest in the world, and are frequently in news, belongs to which one of the following countries?
(a) Afghanistan
(b) Uzbekistan
(c) Spain
(d) Sudan
Ans: (d)
108. Recently, where the NTPC’s 520-MW Tapovan Vishnugad hydroelectric project inaugurated?
(a) Assam
(b) Himachal Pradesh
(c) Jammu and Kashmir
(d)Uttranchal
Ans: (d)
109. In May, 2005, in which one of the following countries were women granted the right to vote and contest elections?
(a) Yemen
(b) Kuwait
(c) Saudi Arabia
(d) Syria
Ans: (b)
110. In India, where is its only live volcano located?
(a) Byramgore Reef
(b) Palk Bay
(c) Little Nicobar
(d) Barren Island
Ans: (d)
111. Under which one of the following Union Ministries does the Genetic Engineering Approval Committee work?
(a) Science and Technology
(b) Environment and Forests
(c) Agriculture
(d)Human Resource Development
Ans: (b)
112. Why was Eileen Collins in the news recently?
(a) She is the Nobel Prize winner in physics
(b) She was the Commander of the space shuttle ‘Discovery’
(c) She was the peace broker between the warring groups in Congo
(d) She is an emerging Golf player from the USA
Ans: (b)
113. Which one of the following is not among the G-4 countries which seek a permanent membership in the Security Council of the UNO?
(a)Brazil
(b)Germany
(c) Italy
(d) Japan
Ans: (c)
114. ‘Deen Dayal’ Project of the Gujarat Government deals with which one of the followings?
(a) Housing for the rural population
(b) At least one job for every family
(c) Promotion of rural handicraft industry
(d) Gas discovery in the Krishna Godavari basin
Ans: (d)
115. Who among the following constitute the National Development Council?
1. The Prime Minister
2. Ministers of the Union Cabinet.
3. Chief Minister of the States.
4. The Chairman, Finance Commission.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (b)
116. Chaitra 1 of the National Calendar based on the Saka era corresponds to which one of the following dates of the Gregorian Calendar in a normal year of 365 days?
(a) 22 March
(b) 15 May
(c) 31 March
(d) 21 April
Ans: (a)
117. Consider the following statements:
1. Rapid Action Force is an integral part of the National Security Guards.
2. Sashastra Seema Bal is under the administrative control of the Ministry of Defence.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)
118. Consider the following statements:
1. Indo-Tibetan Border Police is fondly called “Friends of the Hill People”.
2. Besides the Public Sector Under- takings, the security of airports and the government buildings in Delhi has been entrusted to the Central Industrial Security Force.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
119. There are three possible paths to go from A to B, and four, possible paths to go from B to C. A person wishes to go from A to C. What is the probability that the person will not follow a particular path while travelling from A to C?
(a) \(\frac{1}{12}\)
(b) \(\frac{1}{7}\)
(c) \(\frac{6}{7}\)
(d) \(\frac{11}{12}\)
Ans: (d)
120. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Janjira Fort: Maharashtra
(b) Asirgarh Fort: Madhya Pradesh
(c) Daulatabad Fort: Rajasthan
(d) Gingee Fort: Tamil Nadu
Ans: (c)
Directions: The following 5 (Five) items consist of two statements, one labelled as the ‘Assertion (A)’ and the other as ‘Reason (R)’. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the codes given below:
Codes:
(A) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true
121.
Assertion (A): During the reign of Siraj-ud-daulah of Bengal, the English East India Company began to fortify Calcutta began to fortify Calcutta without the Nawab’s permission.
Reason (R): The English Company had already got permission from the Emperor Shah Alam II to fortify Calcutta in anticipation of their fight with the French stationed at Chandernagore.
Ans:
(c)
122. Assertion (A):
Samudragupta undertook a military campaign to South India.
Reason (R): The rulers of South India posed a major threat to the stability of the Gupta Empire.
Ans:
(c)
123. Assertion (A): The annual range of temperature is greater in the Pacific Ocean as compared to that of the Atlantic Ocean.
Reason (R): The size of the Pacific Ocean is larger as compared to that of the Atlantic Ocean.
Ans:
(d)
124. Assertion (A): The amount of dust particles is more in equatorial regions as compared to that of temperate areas.
Reason (R): The equatorial regions are warmer as compared to the temperate areas.
Ans:
(d)
125. Assertion (A): The enactment of the 73rd Constitutional Amendment Act marks a new era in the federal democratic set-up of the country.
Reason (R): This Act bestowed constitutional status to the Panchayati Raj Institutions.
Ans:
(a)

Top
error: Content is protected !!