You are here
Home > Previous Papers > UPSC CAPF ASSISTANT COMMANDANT PREVIOUS YEAR PAPER 2003

UPSC CAPF ASSISTANT COMMANDANT PREVIOUS YEAR PAPER 2003

UPSC ASSISTANT COMMANDANT PREVIOUS PAPER 2003


1.
Which one of the following European countries borders Atlantic Ocean?
(a) Portugal
(b) Austria
(c) Finland
(d) Romania
Ans: (a)
2. Consider the following statements:
1. Greenland is an overseas territory of France.
2. Bermuda, an overseas territory of UK, is situated in Western Atlantic.
3. State of Bahrain is situated in the Persian Gulf.
Which of these statements is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
Ans: (c)
3. If the usual rule of calculation of time were applied for the extremes of Gujarat and Arunachal Pradesh, then approximately time–
(a) at Gujarat would be ahead of that at Arunachal Pradesh by about 3 hours
(b) at Gujarat would be ahead of that at Arunachal Pradesh by about 2 hours
(c) at Arunachal Pradesh would be ahead of that at Gujarat by about 3 hours.
(d) at Arunachal Pradesh would be ahead of that at Gujarat by about 2 hours.
Ans: (d)
4. While the time in India is 4
p.m., that corresponding time
(approximate) in–
(a) Auckland (New Zealand, is 6 p.m.
(b) London (England, is 10.30 a.m.
(c) Tokyo (Japan) is 2 p.m.
(d) Cairo (Egypt) is 5 p.m.
Ans: (b)
5. Consider the following statements:
1. Lord Mountbatten was sent to India in place of Lord Wavell as the Governor- General of India in March 1947.
2. In July 1947, British Government passed the Act containing the main provisions of the Mounttbaten Plan. This is known as the Indian Independence Act.
Which of these statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
6. How many numbers are there between 99 and 1000 such that the digit 8 occupies the unit’s place?
(a) 64
(b) 80
(c) 90
(d) 104
Ans: (c)
7. For a sports meet, a winners’ stand comprising three wooden blocks is in the form

There are six different colours available to choose from and each of the three wooden blocks is to be painted differently.
In how many different ways can the winners’ stand be painted?
(a) 36
(b) 66
(c) 81
(d) 120
Ans: (d)
8. In a question paper there are five questions to be attempted and answer to each question has two choices—True (T) or False (F). It is given that no two candidates have given the answers to the five questions in an identical sequence. For this to happen the maximum number of candidates is–
(a) 10
(b) 18
(c) 26
(d) 32
Ans: (d)
9. Which of the following States is the first to have enacted a comprehensive legislation to protect the girl child?
(a) Karnataka
(b) Goa
(c) Maharashtra
(d) Madhya Pradesh
Ans: (c)
10. Consider the following statements:
1. ‘Astra’ is an air -to-air guided missile which was recently test-fired.
2. Recently test-fired ‘Akash’ is a medium range surfaceto- surface missile.
Which of these statements is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
11. Which of the following countires is not included in G-8 (Group of eight industrialised countries)?
(a) Italy
(b) Russia
(c) Holland
(d) Canada
Ans: (c)
12. Match List (Dance Forms) with List-II (State) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I: (Dance Forms)
A. Kathakali
B. Kuchipudi
C. Bharat Natyam
List-II:
(State)
1. Tamil Nadu
2. Kerala
3. Andhra Pradesh
4. Orissa
5. Karnataka
Code:
A B C
(a) 2 3 4
(b) 5 3 2
(c) 2 3 1
(d) 5 4 2
Ans: (c)
13. Gross National Product of a country is the sum of the market value of all the goods and serivces produced in a year–
(a) plus export earnings
(b) plus market value of imports
(c) minus foreign aid
(d) plus net income from abroad
Ans: (d)
14. India had a plan holiday:
(a) after the China-India War of 1962
(b) after the drought of 1966
(c) after the liberation of Bangladesh in 1971
(d) after the India-Pakistan War in 1965
Ans: (b)
15. In the Constitution of India, promotion of international peace and security is included in the –
(a) Preamble of the Constituion
(b) Directive Principles of State Policy
(c) Fundamental Duties
(d) Ninth Schedule
Ans: (b)
16. Consider the following statements related to the Prime Minister of India:
1. He signs the bills passed by the two Houses of the Parliament on behalf of the President during his absence.
2. He assists the President in making all the appointments.
3. He communicates to the President all the decisions of the Council of Ministers.
Which of these statements are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3
Ans: (d)
17. Match List-I (Place) with List- II (State) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I: (Place)
A. Sriharikota
B. Thumba
C. Hasan
D. Chandipur List-II: (State)
1. Karnataka
2. Andhra Pradesh
3. Orissa
4. Kerala
5. Tamil Nadu
Code:
A B C D
(a) 1 3 5 4
(b) 2 4 1 3
(c) 1 4 5 3
(d) 2 3 1 4
Ans: (b)
18. Separation of the judiciary from the executive in public service of the State is enjoined by–
(a) the Preamble of the Constitution of India
(b) a judicial decision
(c) the Seventh Schedule of the Constitution of India
(d) a Directive Principle of State Policy
Ans: (d)
19. Which one amongst the following is the oldest Dynasty?
(a) Pallava Dynasty
(b) Chola Dynasty
(c) Maurya Dynasty
(d) Gupta Dynasty
Ans: (c)
20. The Chalukya King who defeated Harshavardhana on the banks of the Narmada was:
(a) Pulakesin II
(b) Srimukha
(c) Mangalesa
(d) Kirtivarman I
Ans: (a)
21. Who among the following Indian rulers was a contemproary of Akbar?
(a) Rani Durgawati
(b) Ahilya Bai
(c) Martanda Varma
(d) Raja Sawai Jai Singh
Ans: (a)
22. Consider the following statements related to Raja Rammohan Roy:
1. He advocated widow remarriage.
2. He strongly advocated for the abolition of Sati system.
3. He advocated for the promotion of English education.
Which of these statements is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
23. Tissue culture is:
(a) growing of tiny plant fragments in a nutrient solution
(b) a system of physical exercise for the regeneration of body tissues
(c) growing of plant fragments on tissue paper
(d) culturing of bacteria on tissue paper
Ans: (a)
24. Match List-I (Substance) with List-II (Constituent) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I: (Substance)
A. White paint
B. Glass
C. Artificial fertilizer
D. Match-stick
List-II:
(Constituent)
1. Titanium dioxide
2. Phosphorus
3. Sodium silicate
4. Potassium sulphate
5. Potassium chloride
Code:
A B C D
(a) 4 3 5 2
(b) 1 2 4 3
(c) 4 2 5 3
(d) 1 3 4 2
Ans: (d)
25. The six distinct schools of Indian philosophy—Veda-nta, Mimamsa, Sankhya, Yoga, Nyaya, Vaisesika became fully articulated during the:
(a) Vedic age
(b) Gupta age
(c) Kushana age
(d) Mauryan age
Ans: (a)
26. Gautama Buddha attained pari-nirvana at:
(a) Lumbini
(b) Sarnath
(c) Kushinagar
(d) Bodh Gaya
Ans: (c)
27. Who among the following belongs to the period of Kanishka?
1. Buddhaghosa
2. Nagarjuna
3. Vasumitra
4. Asvaghosa Select the correct answer using the codes given below:
Code:
(a) 2, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 1 and 4
Ans: (a)
28. Match List-I (Disease) with List-II (Nature of Disease) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I: (Disease)
A. Filaria
B. Epilepsy
C. Enteric fever
D. Mumps
List-II:
(Nature of Disease)
1. Hereditary
2. Waterborne
3. Contagious
4. Insect transmitted
Code:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 4 1 2 3
(c) 2 1 4 3
(d) 4 3 2 1
Ans: (b)
29. Consider the following statements:
1. In India, the maximum part of electric energy is generated by the hydroelectric plants.
2. In India, the maximum part of electric energy is generated by the thermal power plants.
3. Neyveli Lignite Corporation Ltd. is located in Tamil Nadu.
Which of these statements is/are correct?
(a) 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2 only
(d) 3 only
Ans: (a)
30. The layer of the atmosphere which makes radio communication possible is:
(a) troposphere
(b) tropopause
(c) ionosphere
(d) stratosphere
Ans: (c)
31. Rs. 782 is divided into three parts proportional to the fractions \(\frac{1}{2},\frac{2}{3}\ and\frac{3}{4}\). Then the first part is
(a) Rs. 182
(b) Rs. 190
(c) Rs. 196
(d) Rs. 204
Ans: (d)
32. If the duty on an article is reduced by 40% of its present rate, by how much per cent must the consumption increase in order that the revenue remains unaltered?
(a) 60%
(b) 62 \(\frac{1}{3}\) %
(c) 66 \(\frac{2}{3}\) %
(d) 72%
Ans: (c)
33. A train passes through a tunnel whose length is 500 metres in 1 minute while running at a speed of 72 km. per hour.
The length of the train is—
(a) 700 metres
(b) 750 metres
(c) 800 metres
(d) 825 metres
Ans: (a)
34. Match List-I (Person) with List- II (Organization) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I: (Person)
A. C.P. Jain
B. M.S. Ramachandran
C. Sunil Arora
D. G.N. Bajpai
List-II:
(Organization)
1. Indian Oil Corporation
2. National Thermal Power Corporation
3. Securities and Exchange Board of India
4. Indian Airlines
Code:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 2 3 4 1
(c) 4 3 2 1
(d) 2 1 4 3
Ans: (d)
35. Consider the following statements related to the 50th National Film Awards:
1. Aishwarya Rai got the Best Actress award for her role in the film Devdas.
2. Aparna Sen got the Best Director award for the film Mr. and Mrs. Iyer.
3. Konkona Sen got the Best Actress award for her role in the film Mr. and Mrs.
Iyer.
4. Sanjay Leela Bhansali got the Best Director award for the film Devdas.
Which of these statements are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4
Ans: (b)
36. Consider the following statements:
1. In July 2003, East Bengal Club won the LG Asean Cup football tournament defeating Bec Tero Sasana Club of Indonesia at Jakarta.
2. Sandip Nandy of East Bengal Club was adjudged the best goalkeeper of this tournament.
3. Baichung Bhutia of East Bengal Club was the highest goal scorer of the tournament.
Which of these statements are correct?
(a) 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
Ans: (a)
37. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I
A. Linux B. Pentium
C. C++ D. MODEM List-II
1. Internet
2. Programming language
3. Microprocessor
4. Operating system
5. Laser printer
Code:
A B C D
(a) 2 1 5 3
(b) 4 3 2 1
(c) 2 3 5 1
(d) 4 1 2 3
Ans: (b)
38. Consider the following statements:
1. Indo-Tibetan Border Police was raised after the Chinese aggression.
2. Border Security Force was raised in 1965.
3. Sardar Vallabhbhai Patel national Police Academy is located in Udaipur.
Which of these statements are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
Ans: (b)
39. Rakesh got married 8 years ago. His present age is 6 5 times his age at the time of his marriage. Rakesh’s sister was 10 years younger to him at the time of his marriage.
The age of Rakesh’s sister is:
(a) 40 years
(b) 38 years
(c) 36 years
(d) 32 years
Ans: (b)
40. A farmer travelled a distance of 61 km. in 9 hours. He travelled partly on foot at the rate of 4 km. per hour and partly on bicycle at the rate of 9 km.
per hour. The distance travelled on foot is:
(a) 17 km.
(b) 16 km.
(c) 15 km.
(d) 14 km.
Ans: (b)
41. Bhimbetka, which was been conferred the status of World Heritage Site is situated in:
(a) Orissa
(b) Rajasthan
(c) Madhya Pradesh
(d) Bihar
Ans: (c)
42. Prof. Raghuram Rajan has recently been appointed the Chief Economist of:
(a) World Trade Organisation
(b) World Bank
(c) International Monetary Fund
(d) Economic and Social Council of the UNO
Ans: (c)
43. The autobiographyLiving History has been authored by—
(a) Margaret Atwood
(b) Benazir Bhutto
(c) Hillary Clinton
(d) Monica Lewinsky
Ans: (c)
44. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Jacques Chirac: President of France
(b) Gerhard Schroeder: Chancellor of Germany
(c) Silvio Berlusconi: Prime Minister of Italy
(d) Jean Chretien: President of Austria
Ans: (d)
45. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Nalin Surie: Ambassador to America
(b) Shiv Shankar Menon: High Commissioner to Pakistan
(c) S.K. Sinha: Governor of Jammu & Kashmir
(d) K. Kasturirangan: Chairman, Indian Space Research Organization
Ans: (a)
46. No Biosphere Reserve has been set up at –
(a) Nilgiri
(b) Sunderbans
(c) Gulf of Mannar
(d) Gulf of Kuchchh
Ans: (*)
47. Consider the following statements:
1. Antrix is the commercial arm of ISRO for marketing Indian space capabilities.
2. Megha-Tropiques is a joint satellite mission of ISRO and Russian Space Agency for atmospheric studies.
Which of these statements is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
48. Bauxite is the principal ore of:
(a) Copper
(b) Aluminium
(c) Iron
(d) Zinc
Ans: (b)
49. Consider the following statements:
1. State Central Library is located at Mumbai.
2. National Library is located at New Delhi.
Which of these statements is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
50.

In the figure shown above, two spherical balls of diameter 24
cm. and 16 cm. are placed inside a cylindrical vessel of 32
cm. diameter. The height of the centre Q of the smaller spherical ball above the base of the cylindrical vessel is:
(a) 28 cm.
(b) 30 cm.
(c) 32 cm.
(d) 33 cm.
Ans: (a)
51.

In the figure shown above, points D and E are the middle points of sides AC and BC respectively.
The areas of triangle ABC and rectangle DEFG are in the ratio
(a) 3: 1
(b) 1: 1
(c) 2: 1
(d) 2.5: 1
Ans: (b)
52. Select the correct sequence in the decreasing order of contribution to the forest-cover of India:
(a) Dense forest—Open forest — Mangrove forest
(b) Open forest—Dense for – est—Mangrove forest
(c) Dense forest—Mangrove forest—Open forest
(d) Open forest—Mangrove forest— Dense forest
Ans: (a)
53. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Indira Gandhi Rashtriya Manav Sangrahalaya: Bhopal
(b) Ramakrishna Mission Institute of Culture: Kolkata
(c) Khuda Bakhsh Oriental Public Library: Lucknow
(d) Anthropological Survey of India (Headquarters): Kolkata
Ans: (c)
54. Consider the following statements:
The Estimates Committee
1. is an ad hoc committee.
2. has members from both the Houses of Parliament.
3. has members drawn entirely from the Lok Sabha.
Which of these statements is/ are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 only
(d) 3 only
Ans: (d)
55. The Fundamental Duties of the Indian citizens were laid down by which of the following Amendemnt to the Constitution of India?
(a) 40th Amendment
(b) 41st Amendment
(c) 42nd Amendment
(d) 43rd Amendment
Ans: (c)
56. Consider the following statements:
1. The Presient of India can promulgate an Ordinance at any time if he is satisfied that circumstances exist which render it necessary for him to take immediate action.
2. The Vice-President of India can be re-elected to his post.
Which of these statements is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
57. Jharkhand does not share boundary with
(a) West Bengal
(b) Orissa
(c) Chhattisgarh
(d) Madhya Pradesh
Ans: (d)
58. Match List-I (Major Port) with List-II (State) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I: (Major Port)
A. Jawaharlal Nehru Port
B. Paradwip Port
C. Kandla Port
D. Ennore Port
List-II:
(State)
1. Tamil Nadu
2. Maharashtra
3. Orissa
4. Gujarat
Code:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 2 3 4 1
(c) 4 3 2 1
(d) 2 1 4 3
Ans: (b)
59. In accordance with the Table of Precedence (Government of India), select the correct sequence in the decreasing order of precedence:
(a) Chief Justice of India— Chief Election Commissioner— Chief Ministers of States within their respective States—Governors of States within their respective States
(b) Governors of States within their respective States— Chief Justice of India-Chief Minister of States within their respective States— Chief Election Commissioner
(c) Governors of States within their respective States— Chief Ministers of States within their respective State—Chief Justice of India— Chief Election Commissioner
(d) Chief Justice of India— Governors of States within their respective States— Chief Election Commissioner— Chief Ministers of States within their respective States
Ans: (b)
60. Match List-I (Distinguished Ladies) with List-II (Position/Area of Work) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I: (Distinguished Ladies
A. Aruna Roy
B. Poornima Advani
C. Amrita Patel
D. Mridula Sinha
List-II:
(Position/Area of Work)
1. Chairperson, Central Social Welfare Board
2. Chairperson, National Dairy Development Board
3. Community Development
4. Chairperson, National Commission for Women
Code:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 2 1 3 4
(c) 3 1 2 4
(d) 2 4 3 1
Ans: (a)
61. Hypo, used in photography is chemically
(a) sodium bicarbonate
(b) sodium cyanate
(c) sodium nitrate
(d) sodium thiosulphate
Ans: (d)
62. Which one of the following groups of crops is grown in India during the Rabi season?
(a) Wheat, barley, gram
(b) Rice, maize, wheat
(c) Barley, maize, rice
(d) Millet, gram, rice
Ans: (a)
63. The part of the human brain that retains memory is the:
(a) hypothalamus
(b) cerebellum
(c) cerebral cortex
(d) brainstem
Ans: (c)
64. The first woman to climb Mount Everest was:
(a) Marie Jose Perec
(b) Florence Griffith Joyner
(c) Junko Tabei
(d) Jackie Joyner Kersee
Ans: (c)
65. Match List-I (Saint-poets) with List-II (Language of their Compositions) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I: (Saint-poets)
A. Mirabai
B. Tyagaraja
C. Chandidas
D. Purandardasa
List-II:
(Language of their Compositions)
1. Malayalam 2. Bengali
3. Hindi 4. Telugu
5. Kannada
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 5
(b) 3 4 2 5
(c) 2 5 1 4
(d) 3 5 2 4
Ans: (b)
66. The human immunodeficiency virus (HIV) is a living entity because it can:
(a) move from one cell to another
(b) disturb host cell respiration
(c) undergo auto-reproduction
(d) cause a disease in the host
Ans: (a)
67. In a wooden box, there are 4 red and 4 black balls. If two balls are taken out simultaneously at random, then the probability of both the balls being red is:
(a) 1 2
(b) 1 4
(c) 3 8
(d) 3 14
Ans: (d)
68. Examine the following series of numbers:
50, x, 32, x + 2, 29, 95, 72, 48, 84, 78 If value of the median is 63, and x lies between 55 and 66, the value of x is:
(a) 56
(b) 59
(c) 62
(d) 65
Ans: (c)
69. Match List-I (Vitamins) with List-II (Diseases caused by their Deficiency) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I: (Vitamins)
A. Vitamin A
B. Vitamin B1
C. Vitamin C
D. Vitamin D
List-II:
(Diseases caused by their Deficiency)
1. Night blindness
2. Scurvy
3. Beriberi
4. Rickets
Code:
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 1 4 2 3
(c) 2 4 1 3
(d) 1 3 2 4
Ans: (d)
70. Reserve Bank of India is a:
(a) Commercial Bank
(b) Central Bank
(c) Co-operative Bank
(d) Lead Bank
Ans: (b)
71. Ozone layer in the upper atmosphere blocks –
(a) heat rays from the Sun
(b) ultraviolet rays from the Sun
(c) cosmic rays from the space
(d) infrared rays from the Sun
Ans: (b)
72. Paraffin is a by-product of:
(a) petroleum refining
(b) processing of agricultural wastes
(c) cottage industy involving bee-keeping
(d) leather industry
Ans: (a)
73. Select the correct sequence in the decreasing order of carbon contet:
(a) Pig iron—Cast iron—Mild steel
(b) Mild steel—Pit iron—Cast iron
(c) Pig iron—Mild steel—Cast iron
(d) Mild steel—Cast iron—Pig iron
Ans: (a)
74. The term Mach Number is used in connection with the speed of –
(a) ships
(b) light
(c) sound
(d) aeroplanes
Ans: (c)
75. Mahe, which is situated on the Malabar coast on the Western Ghats is a part of:
(a) Kerala
(b) Maharashtra
(c) Pondicherry
(d) Tamil Nadu
Ans: (c)
76.

In the figure shown above OP1 and OP2 are two plane mirrors kept perpendicular to each other. S is the direction of a beam of light falling on the mirror OP2. The direction of the reflected beam of light from the mirror OP2 will be:
(a) perpendicular to the direction S
(b) at 45° to the direction S
(c) opposite and parallel to the directions S
(d) at 60° to the direction S
Ans: (c)
77. Which of the following help human body fight against infection?
(a) Enzymes
(b) White blood cells
(c) Red blood cells
(d) None of these
Ans: (b)
78. The situation with increasing unemployment and inflation is termed as –
(a) hyperinflation
(b) galloping inflation
(c) stagflation
(d) reflation
Ans: (c)
79. The basic attribute of a formal organisation is:
(a) esteem and prestige
(b) roles and duties
(c) dominance and supremacy
(d) rules and regulations
Ans: (d)
80. Match List-I (Person) with List- II (Area in which Distinguished) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I: (Person)
A. Rajendera Shah
B. Naresh Trehan
C. Azim Premji
D. Jagdish Khattar
List-II:
(Area in which Distinguished)
1. Film industry
2. Computer industry
3. Automobile industry
4. Medical science
5. Literature
Code:
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 5 4 2 3
(c) 2 4 1 3
(d) 5 3 2 4
Ans: (b)
Directions (Q. 81-88): The following eight (8) items consist of two statements; one labelled as the ‘Assertion (A)’ and the other as ‘Reason (R)’. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the codes given below:
Code:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
81.
Assertion (A): If two bodies of equal weight—one cylindrical and another conical are floating in water, then their depths of immersion shall be equal.
Reason (R): Weight of the liquid displaced by a floating body is equal to weight of the body.
Ans:
(d)
82. Assertion (A): If a domestic refrigerator with its door open is kept running in a room, then it shall be cooling the room like an air-conditioner does.
Reason (R): Energy can be converted from one form to another.
Ans:
(d)
83. Assertion (A):
If market rate of interest falls, then the prices shall rise.
Reason (R): Price rise is a result of increase in the demand.
Ans:
(a)
84. Assertion (A): Alkalis are frequently used for cleaning utensils and clothes in households.
Reason (R): Alkalis readily dissolve in water.
Ans:
(b)
85. Assertion (A): Equatorial Belt is a zone of calm.
Reason (R): There is almost no horizontal movement of air in the Equatorial Belt.
Ans:
(a)
86. Assertion (A): In nature, compounds of carbon abound both in numbers and variety than those of any other known element.
Reason (R): Unlike other elements, carbon is an amphoteric element with an ability both for lending and for accepting electrons, while the metals are only lenders and non-metals are acceptors.
Ans:
(d)
87. Assertion (A): Infants are given triple antigen injection.
Reason (R): It immunises them against diptheria, tetanus and polio.
Ans:
(c)
88. Assertion (A): When a ship moves from the sea water into freshwater of a river, the ship will sink further.
Reason (R): The density of sea water is less than that of freshwater.
Ans:
(c)
89. Which one of the following is not a Defence Public Sector Undertaking?
(a) Bharat Dynamics Limited
(b) Mishra Dhatu Nigam Limited
(c) Bharat Earth Movers Limited
(d) Hindustan Shipyard Limited
Ans: (d)
90. Match List-I (Defence Training Institute) with List-II (Location) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I: (Defence Training Institute)
A. Army School of Physical Training
B. College of Defence Management
C. Naval College of Engineering
D. Military College of Telecommunication Engineering
List-II:
(Location)
1. Dr. Ambedkar Nagar
(Mhow)
2. Secunderabad
3. Pune
4. Lonavala
5. Dehradun
Code:
A B C D
(a) 3 1 4 2
(b) 5 2 3 1
(c) 3 2 4 1
(d) 5 1 3 2
Ans: (c)
91. In the decreasing order of the length of the rivers, the correct sequence is
(a) Brahmaputra—Ganga— Godavari—Narmada
(b) G a n g a — G o d a v a r i — Brahmaputra—Narmada
(c) Brahmaputra—Narmada— Godavari—Ganga
(d) Ganga—Brahmaputra— Godavari—Narmada
Ans: (a)
92. The Tropic of Cancer passes through
(a) India and Iran
(b) Iran and Pakistan
(c) India and Saudi Arabia
(d) Iran and Iraq
Ans: (c)
93. Consider the following statements:
1. The Constituent Assembly started functioning in December 1946.
2. Jawaharlal Nehru was the Chairman of the Constituent Assembly.
3. The Constituent Assembly adopted the Constitution of India on 26th November, 1949.
Which of these statements is/ are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 3 only
(d) 1 only
Ans: (b)
94. In a tragic incident in June 2003, an international footballer died while playing an international match. He was playing for –
(a) Colombia
(b) Brazil
(c) Cameroon
(d) Argentina
Ans: (c)
95. Which of the following Indian cricketers was/were never appointed as captain of the Indian test cricket team?
1. S. Venkataraghavan
2. K. Srikanath
3. Mohinder Amarnath
4. Syed Kirmani Select the correct answer using the codes given below:
Code:
(a) 1 and 3
(b) 4 only
(c) 3 and 4
(d) 2 only
Ans: (c)
96. Consider the following statements:
1. The Constitution (42nd Amendment) Act was enacted during the emer – gency.
2. The amendements under this Act restricted the jurisdiction of the Supreme Court and the High Courts.
Which of these statements is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
97. Recommendations to the President on the specified Union-State fiscal relations are made by the –
(a) Finance Minister
(b) Reserve Bank of India
(c) Finance Commission
(d) Planning Commission
Ans: (c)
98. Which one of the following instruments is used in a submarine to get the view above the surface of water?
(a) Periscope
(b) Telescope
(c) Digital camera
(d) Kaleidoscope
Ans: (a)
99. Match List-I (Tennis Player) with List-II (Country) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I: (Tennis Player)
A. Justine Henin-Hardenne
B. Kim Clijsters
C. Tim Henman
D. Andy Roddick
List-II:
(Country)
1. Belgium 2. England
3. Australia 4. US
5. Spain
Code:
A B C D
(a) 1 4 3 4
(b) 5 1 2 3
(c) 1 1 2 4
(d) 5 4 3 2
Ans: (c)
100. Who among the following Indian hockey players is the goalkeeper of the Indian hockey team?
(a) Dilip Tirkey
(b) Sandeep Michael
(c) Devesh Chauhan
(d) Bimal Lakra
Ans: (c)
101. Consider the following statements:
1. Indian Railways have seven zones.
2. Jan Shatabdi trains were introduced in the 150th years of the Indian Railways.
3. The Research, Design and Standards Organization which functions as a consultant to the Indian Railways in technical matters is located at Allahabad.
Which of these statements is/ are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 only
(d) 1 and 3
Ans: (c)
Directions (Q. 102-107): Four students—Paul, Mushtaq, Aryan and Varun are studying in four dif ferent cities—Harshnagar, Nayanagar, Janaknagar and Rajnagar (not necessarily in that order). They are studying in Science College, Arts College, Commerce College and Engineering College
(not necessarily in that order) which are situated in four different States—Uttaranchal, West Bengal, Tamil Nadu and Mahara-shtra (not necessarily in that order).
Further it is given that
(i) Varun is stuyding in Tamil Nadu.
(ii) Arts College is located in Rajnagar which is situated in West Bengal.
(iii) Paul is studying in the Commerce College.
(iv) Mushtaq is studying in Nayanagar.
(v) Science College is located in Maharashtra.
Based on the above information, answer the following six questions:
102.
Paul is studying in–
(a) West Bengal
(b) Uttaranchal
(c) Nayanagar
(d) Maharashtra
Ans: (b)
103. Science College is located in–
(a) Nayanagar
(b) Tamil Nadu
(c) Janaknagar
(d) Harshnagar
Ans: (a)
104.Which one of the following statements is correct?
(a) Varun is not studying at Rajnagar
(b) Paul is studying in the Science College
(c) Paul is studying in Maharashtra
(d) Engineering College is located in Uttaranchal
Ans: (a)
105. Select the correct statement about the Engineering College:
(a) Aryan is studying there
(b) Mushtaq is studying there
(c) It is lcoated in Uttaranchal
(d) Varun is studying there
Ans: (d)
106.Which one of the following statements is correct?
(a) Engineering College is located in Tamil Nadu
(b) Nayanagar is situated in Tamil Nadu
(c) Aryan is studying in Maharashtra
(d) Mushtaq is studying in Uttaranchal
Ans: (a)
107. Aryan is studying in–
(a) the Science College
(b) West Bengal
(c) Uttaranchal
(d) Nayanagar
Ans: (b)
108.A and B walk around a circular park. They start at 8 a.m.
from the same point in the opposite directions. A and B walk at a speed of 2 rounds per hour and 3 rounds per hour respectively. How many times shall they cross each other before 9.30 a.m.?
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8
Ans: (c)
109. Consider the following statements:
1. Polar diameter of the earth is about 40km. larger than its equatorial diameter.
2. The most abundant element in the earth’s crust is oxygen.
3. On summer solstice sun’s rays fall vertically on the Tropic of Cancer.
Which of these statemets is/ are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 2 only
Ans: (a)
110.When Cripps’ Mission came to India, who among the following was the Viceroy of India?
(a) Lord Irwin
(b) Lord Linlithgow
(c) Lord Wavell
(d) Lord Willingdon
Ans: (b)
111. Consider the following statements:
1. India gave up the status of Dominion on 15th August, 1947.
2. The Government of India Act of 1935 was amended and made the provisional Constitution of India till the Constitutent Assembly of India framed a new Constitution.
3. Constituent Assembly functioned only as a Constitution- making body and not as a provisional Parliament of India.
Which of these statements is/ are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 2 only
Ans: (d)
112.Match List-I (National Park/ Sanctuary) with List-II (State) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I: (National Park/Sanctuary)
A. Nandadevi National Park
B. Keoladeo National Park
C. Manas Wildlife Sanctuary
D. Sasan Gir National Park
List-II:
(State)
1. Rajasthan
2. Assam 3. Gujarat
4. Mizoram 5. Uttaranchal
Code:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 5 1 2 3
(c) 2 1 4 3
(d) 5 3 2 1
Ans: (b)
113. Which one of the following is not an official language of the United Nations Organisation?
(a) Arabic
(b) Russian
(c) Chinese
(d) German
Ans: (d)
114. A train starts from Delhi for Mumbai at 5.30 a.m. while another train starts from Mumbai at 6.00 a.m. for Delhi. Both the trains run at same speed and each takes 24 hours to complete the journey.
When shall the trains cross each other?
(a) 5.35 p.m.
(b) 5.45 p.m.
(c) 6.10 p.m.
(d) 6.15 p.m.
Ans: (b)
115. (i)

(ii)

(iii)

A weight W is pulled by three different arrangements as shown in the figures given above. To move the weight W.
(a) minimum force is required in the arrangement (i)
(b) minimum force is required in the arrangement (ii)
(c) minimum force is required in the arrangement (iii)
(d) same force is required in all the three arrangements
Ans: (a)
116. Which one of the following is not a principal organ of the United Nations Organisation?
(a) International Court of Justice
(b) Economic and Social Council
(c) Trusteeship Council
(d) Food and Agriculture Organisation
Ans: (d)
117.Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I
A. Chilka Lake B. Alappuzha
C. Fort Aguda
D. Cellular Jail National Memorial List-II
1. Kerala 2. Orissa
3. Port Blair 4. Goa
5. Hyderabad
Code:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 3 4 5 2
(c) 2 4 5 3
(d) 3 1 4 2
Ans: (a)
118. Consider the following statements:
1. Switzerland became a member of the United Nations Organisation only in 2002.
2. Year 2003 has been declared as the ‘International Freshwater Year’ by the United Nations Organisation.
3. The Headquarters of the International Civil Aviation Organisation are in Montreal, Canada.
Which of these statements are correct?
(a) 1,2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
Ans: (a)
119. Consider the following statements:
1. Bengal was separated into two provinces during the term of Lord Minto as the Viceroy of India.
2. Simon Commission came to India while Lord Irwin was the Viceroy of India.
3. The Government of India Act of 1919 is also known as Montagu-Chelmsford Reforms.
Which of these statements are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3
Ans: (d)
120. In a circle, points A and B lie on the opposite ends of a diameter while point C lies on the circumference. Given: AC = 16 cm., BC = 12 cm.
Then, the length AB
(a) is equal to 32 cm.
(b) is equal to 28 cm.
(c) is equal to 20 cm.
(d) cannot be determined from the given data
Ans: (c)
121.

The diameters of the left limb and the right limb of a U-tube, as shown in the figure given above are 4 cm. and 2 cm. respectively.
A liquid is poured into the U-tube till the left limb is full. The level of the liquid in the right limb will rise to a height of –
(a) 20 cm.
(b) 40 cm.
(c) 60 cm.
(d) 80 cm.
Ans: (a)
122.Which one of the following States shares boundaries with the maximum number of other States of India?
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Assam
(d) Bihar
Ans: (c)
123.Which of the following is a cash crop?
(a) Wheat
(b) Millets
(c) Rice
(d) Rubber
Ans: (d)
124. Match List-I (Temple/Heritage Site) with List-II (State) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I: (Temple/Heritage Site)
A. Brihadeswara Temple
B. Dilawara Temple
C. Lingaraja Temple
D. Hampi Group of Monuments
List-II:
(State)
1. Orissa 2. Tamil Nadu
3. Karnataka 4. Rajasthan
5. Kerala
Code:
A B C D
(a) 1 3 5 4
(b) 2 4 1 3
(c) 2 3 1 4
(d) 1 4 5 3
Ans: (b)
125. If 8 men or 12 women can do a piece of work in 25 days, in how many days can the same work be done by 6 men and 11 women?
(a) 12 days
(b) 13 1 2 days
(c) 15 days
(d) 18 days
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!