You are here
Home > Previous Papers > CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2016

CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2016

CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2016

Part I: Child Development and Pedagogy

 
Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. To enable students to make conceptual changes in their thinking, a teacher should
(a) offer rewards for children who change their thinking
(b) discourage children for thinking on their own andask them to just listen to her and follow that
(c) offer an explanation in a lecture mode
(d) make clear and convincing explanations and have discussions with the students
Ans: (d)
Q2. In the context of a primary school classroom, what does active engagement mean?
(a) Memorising, recalling and reciting
(b) Imitating and copying the teacher
(c) Enquiring, questioning and debating
(d) Copying answers given by the teacher
Ans: (c)
Q3. Children are most creative when they participate in an activity
(a) To escape their teacher’s scolding
(b) Under stress to do well in front
(c) Out of interest
(d) For rewards
Ans: (c)
Q4. Most classrooms in India are multilingual and this needs to be seen as ________ by the teacher.
(a) a bother
(b) a problem
(c) a resource
(d) an obstacle
Ans: (c)
Q5. Mistakes and errors made by students
(a) are a wonderful opportunity to label children as‘weak’ or outstanding
(b) are indicative of the failure of the teacher and thestudents
(c) should be seen as opportunities to understand theirthinking
(d) should be severely dealt with
Ans: (c)
Q6. ________ views children as active builders of knowledge and little scientists who construct their own theories of the world.
(a) Skinner
(b) Pavlov
(c) Jung
(d) Piaget
Ans: (d)
Q7. Child-centred pedagogy means
(a) giving moral education to the children
(b) asking the children to follow and imitate the teacher
(c) giving primacy to children’s voices and their activeparticipation
(d) letting the children be totally free
Ans: (c)
Q8. A teacher can help children to process a complex situation by
(a) encouraging competition and offering a high rewardto the child who completes the task first
(b) not offering any help at all so that children learn tohelp on their own
(c) giving a lecture on it
(d) breaking the task into smaller parts and writing down instructions
Ans: (d)
Q9. Expecting students to reproduce knowledge in the same way as it is received
(a) is good, since it is easy for the teacher to assess
(b) is an effective assessment strategy
(c) is problematic because individuals interpretexperiences and do not reproduce knowledge as itis received
(d) is good, since we record everything as it is in our brains
Ans: (c)
Q10. When students are given an opportunity to discuss a problem in groups, their learning curve
(a) becomes better
(b) remains stable
(c) declines
(d) remains the same
Ans: (a)
Q11. The pace of development varies from one individual to another, but it follows ________ pattern.
(a) A toe-to-head
(b) A haphazard
(c) An unpredictable
(d) A sequential and orderly
Ans: (d)
Q12. Which one of the following is correct about development?
(a) Development begins and ends at birth
(b) ‘Sociocultural context’ plays an important role indevelopment
(c) Development is uni-dimensional
(d) Development is discrete
Ans: (b)
Q13. Why do individuals differ from one another?
(a) Because of the impact of the environment
(b) Due to the inborn characteristics
(c) Due to the interplay between heredity andenvironment
(d) Because each individual has received a different gene set from his/her parents
Ans: (c)
Q14. Family plays ________ role in socialisation of the child.
(a) A not-so-important
(b) An exciting
(c) A primary
(d) A secondary
Ans: (c)
Q15. Which one of the following is a correctly matched pair?
(a) Concrete operational child – is able to conserve andclassify
(b) Formal operational child – Imitation begins,imaginary play
(c) Infancy – Applies logic and is able to infer
(d) Pre-operational child – Deductive thought
Ans: (a)
Q16. A child says, “Clothes dry faster in the sun.” She is showing an understanding of
(a) symbolic thought
(b) egocentric thinking
(c) cause and effect
(d) reversible thinking
Ans: (c)
Q17. According to Piaget, children’s thinking differs in ________ from adults than in ________.
(a) amount; kind
(b) size; correctness
(c) kind; amount
(d) size; type
Ans: (c)
Q18. Which one of the following is an example of scaffolding?
(a) Giving prompts and cues, and asking questions atcritical junctures.
(b) Giving motivational lectures to students.
(c) Offering explanations without encouragingquestioning.
(d) Offering both material and non-material rewards.
Ans: (a)
Q19. According to Vygotsky, children learn
(a) when reinforcement is offered
(b) by maturation
(c) by imitation
(d) by interacting with adults and peers
Ans: (d)
Q20. Kohlberg has given
(a) the stages of cognitive development
(b) the stages of physical development
(c) the stages of emotional development
(d) the stages of moral development
Ans: (d)
Q21. Which one of the following situations is illustrative of a child-centred classroom?
(a) A class in which the teacher dictates and thestudents are asked to memorise the notes
(b) A class in which the textbook is the only resourcethe teacher refers to
(c) A class in which the students are sitting in groupsand the teacher takes turns to go to each group
(d) A class in which the behaviour of students is governed by rewards and punishments the teacher would give them
Ans: (c)
Q22. Intelligence is
(a) a set of capabilities
(b) a singular and generic concept
(c) the ability to imitate others
(d) a specific ability
Ans: (d)
Q23. Early childhood is ________ for language development.
(a) A not-so-significant
(b) an unimportant
(c) a sensitive
(d) a neutral
Ans: (c)
Q24. A teacher remarks in a co-education class to boys, “Be boys and don’t behave like girls.” This remark
(a) reflects caste discrimination
(b) is a good example of dealing with boys and girls
(c) reflects stereotypical behaviour of discriminationbetween boys and girls
(d) highlights the biological superiority of boys over girls
Ans: (c)
Q25. Assessment
(a) is a good strategy to label and categorise children
(b) should actively promote competitive spirit amongchildren
(c) should generate tension and stress to ensurelearning
(d) is a way to improve learning
Ans: (d)
Q26. Which one of the following statements best describes inclusion?
(a) It is the belief that children need to be segregatedaccording to their abilities.
(b) It is the belief that some children cannot learn at all.
(c) It is the philosophy that all children have a right toget an equal education in a regular school system.
(d) It is the philosophy that special children are a special gift of god.
Ans: (c)
Q27. In catering to the children from ‘disadvantaged’ background, a teacher should
(a) give them a lot of written work
(b) try to find out more about them and involve them inclass discussions
(c) make them sit separately in the class
(d) ignore them as they cannot interact with other students
Ans: (b)
Q28. Which one of the following behaviours is an identifier of a child with learning disability?
(a) Frequent mood swings
(b) Abusive behaviour
(c) Writing ‘b’ as ‘d’, ‘was’ as ‘saw’, ‘21’ as ‘12’
(d) Low attention span and high physical activity
Ans: (c)
Q29. A child who can see partially
(a) should be put in a ‘regular’ school with no specialprovisions
(b) should not be given education, since it is not of anyuse to him
(c) needs to be put in a separate institution
(d) should be put in a ‘regular’ school while making special provisions
Ans: (d)
Q30. Learning
(a) is not affected by a learner’s emotions
(b) has very little connection with emotions
(c) is independent of a learner’s emotions
(d) is influenced by a learner’s emotions
Ans: (d)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q 31–60): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. A teacher is teaching ‘addition’ to Class II students.
Which one of the following is the most suitable strategy to follow?
(a) Word problems should not be done in Class II.
(b) Word problems should be used only for the purposeof assessment.
(c) Addition should be introduced through word problems.
(d) Word problems should be done at the end of the chapter.
Ans: (c)
Q32. A teacher of Class II gives the following word problem on ‘addition’ to students to solve:
“A basket contains 5 apples and 7 more apples are added to it. How many apples are now there in the basket?” This type of word problem belongs to which of the following models/categories?
(a) Augmentation
(b) Segregation
(c) Repeated addition
(d) Aggregation
Ans: (a)
Q33. “Errors play an important role in Mathematics.” This statement is
(a) false, as there is no scope of errors in Mathematics
(b) false, as errors indicate carelessness
(c) true, as they give ideas about how childrenconstruct Mathematics concepts
(d) true, as they give feedback to students about their marks
Ans: (c)
Q34. Which one of the following Teaching-Learning Materials (TLM) is best suited to explain ‘1/10 is greater than 1/100’ to Class IV students?
(a) Dienes block
(b) Number chart
(c) Abacus
(d) 10 × 10 square grid
Ans: (d)
Q35. Which one of the following is best suited for comparison of sizes (area) of two or more twodimensional objects?
(a) Using non-standard units
(b) Estimation
(c) Observation
(d) Superposition
Ans: (a)
Q36. ‘Mathematics puzzles’ at primary level help in
(a) identifying brilliant students of the class
(b) providing fun to students
(c) testing problem-solving skills
(d) promoting problem-solving skills
Ans: (d)
Q37. Mathematical communication refers to
(a) ability to consolidate and organise mathematicalthinking
(b) ability to solve problems
(c) skills to participate in Mathematics quiz
(d) ability to speak in mathematics classroom
Ans: (a)
Q38. According to the NCF 2005, which one of the following is not a major aim of mathematics education in primary schools?
(a) To relate mathematics to the child’s thoughtprocess.
(b) To relate mathematics to the child’s context.
(c) To enhance problem-solving skills.
(d) To prepare for higher education in Mathematics.
Ans: (d)
Q39. Which one of the following should be the most important feature of Mathematics textbooks at primary level?
(a) Concepts should be linked to higher classes.
(b) Concepts should be presented from complex tosimple.
(c) Concepts should be presented in a stricthierarchical manner.
(d) Concepts should be presented from concrete to abstract.
Ans: (d)
Q40. Which one of the following represents the correct sequence of development of geometrical understanding?
(a) Visualisation, formal deduction, analysis, informaldeduction
(b) Visualisation, analysis, informal deduction, formaldeduction
(c) Formal deduction, informal deduction, visualisation,analysis
(d) Visualisation, analysis, formal deduction, informal deduction
Ans: (b)
Q41. Which one of the following statements is true?
(a) Zero should be introduced after number 9.
(b) Zero should be introduced at the time of teachingplace value.
(c) Zero should be the first numeral to be taught.
(d) Zero should be introduced after children develop number sense.
Ans: (d)
Q42. A teacher plans the following activities to introduce the concept of ‘half’ to Class III students:
A. Shows pictures representing ‘half’
B. Writes symbol of ‘half’
C. Divides many types of concrete materials into ‘halves’
D. Uses story or words to represent ‘half’ Which one of the following is the correct sequence of the activities that the teacher needs to follow?
(a) C, A, D, B
(b) C, D, A, B
(c) A, B, C, D
(d) B, A, C, D
Ans: (b)
Q43. Which one of the following is true about teaching and learning of Mathematics in Class I and II?
(a) Lots of opportunities for practice should beprovided.
(b) Only oral Mathematics problems should be done inClass I and II.
(c) Mathematics should be integrated with othersubjects like language, art, etc.
(d) Mathematics should not be taught in Class I and II.
Ans: (c)
Q44. If 1001 × 111 = 110000 + 11 × ________, then the number in the blank space is
(a) 121
(b) 211
(c) 101
(d) 111
Ans: (c)
Q45. If (the place value of 5 in 15201) + (the place value of 6 in 2659) = 7 × ________, then the number in the blank space is
(a) 90
(b) 900
(c) 80
(d) 800
Ans: (d)
Q46. If the product of the common positive factors of 36 and 48 = 999 + 9 × ________, then the number which will come in the blank space is
(a) 81
(b) 90
(c) 9
(d) 27
Ans: (a)
Q47. If the difference of remainders, obtained on dividing 26679 by 39 and 29405 by 34, is divided by 18, ________ then the remainder will be
(a) 8
(b) 9
(c) 3
(d) 5
Ans: (a)
Q48. (The smallest common multiple of 36, 54 and 60) ÷ 90 is equal to
(a) 10
(b) 12
(c) 5
(d) 6
Ans: (d)
Q49. Sonu has five dozen toffees. He gave 1/3 of these to Amita, 2/5 of these to Anil and 1/12 of these to Hamida. The number of toffees left with Sonu is
(a) 9
(b) 11
(c) 5
(d) 7
Ans: (b)
Q50. If 112 ones + 12 thousands = 11012 + ________ tens, then the number in the blank space is
(a) 111
(b) 112
(c) 101
(d) 110
Ans: (d)
Q51. 51 litres and 750 millilitres of milk is filled in 23 bottles, each of the same size. The quantity of milk in 16 such bottles is
(a) 36 litres
(b) 37 litres and 600 millilitres
(c) 34 litres and 400 millilitres
(d) 35 litres
Ans: (a)
Q52. A distance of 1/2 centimetre on a map represents 200 kilometres on the ground. If two cities are 1800 kilometres apart on the ground, then their distance on the map will be
(a) six centimetres
(b) nine centimetres
(c) three and a half centimetres
(d) four and a half centimetres
Ans: (d)
Q53. Which one of the following is not correct?
(a) One centimetre is one hundredth of one metre.
(b) One millilitre is one hundredth of one litre.
(c) One lakh is equal to one hundred thousand.
(d) One crore is equal to one hundred lakh.
Ans: (b)
Q54. A cuboidal box is 13 cm long, 11 cm broad and 9 cm high. A cubical box has side 12 cm. Tanu wants to pack 3060 cubes of side 1 cm in these boxes. The number of cubes left unpacked in these boxes is
(a) 30
(b) 45
(c) 15
(d) 28
Ans: (b)
Q55. The length and breadth of a rectangle are 48 cm and 21 cm respectively. The side of a square is two-thirds the length of the rectangle. The sum of their areas (in square cm) is
(a) 2032
(b) 2123
(c) 2028
(d) 2030
Ans: (a)
Q56. The product 672 × 36 × 25 equals
(a) the number of seconds in 5 days
(b) the number of seconds in 1 week
(c) the number of minutes in 7 weeks
(d) the number of hours in 60 days
Ans: (b)
Q57. When fresh fish is dried, it becomes one-third of its weight. Savi bought 2709 kg of fresh fish at the rate of Rs 27 per kg and, when dried, she sold them at Rs 97.5 per kg. She earned in all
(a) Rs 14899.5
(b) Rs 15874.5
(c) Rs 14709.5
(d) Rs 14789.5
Ans: (a)
Q58. Juhi travelled a distance of 16 km by bicycle at the speed of 15 km per hour, 20 km by scooter at the speed of 50 km per hour and 50 km by car at the speed of 60 km per hour. The total time (in minutes)
to travel these distances was
(a) 144
(b) 138
(c) 88
(d) 114
Ans: (a)
Q59. Which one of the following is prerequisite to understand the decimal representation of a number?
(a) Addition
(b) Subtraction
(c) Place value
(d) Multiplication
Ans: (c)
Q60. The four fundamental operations in arithmetic are
(a) addition, division, finding perimeter and area
(b) calculation, computation, construction and formingequation
(c) addition, multiplication, converting fractions intodecimals and construction of regular shapes
(d) addition, subtraction, multiplication and division
Ans: (d)

Part III: Environmental Studies

 
Directions (Q. 61–90): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. Which one of the following statements about assessment procedures is least appropriate?
(a) Giving personal details and individual feedback to achild is a desirable practice.
(b) Preparing a list of learning indicators and subindicatorsmakes the reporting more detailed.
(c) Remarks like ‘fair’, ‘good’ and ‘very good’ give anunderstanding about a child’s learning.
(d) Portfolios of children should not contain only best work but all kinds of work.
Ans: (c)
Q62. Read the following question carefully:
“Have you ever seen animals around your house or school that have small babies? Write their names in the notebook.” Which process skill is assessed through this question?
(a) Classification and discussion
(b) Hypothesis and experimentation
(c) Concern for justice
(d) Observation and recording
Ans: (d)
Q63. Interdisciplinary nature of EVS addresses environmental issues by using the contents and methods of
(a) science and social science
(b) social science and environmental education
(c) science
(d) science, social science and environmental education
Ans: (d)
Q64. The teacher of Class V-A gave the question:
A. Write five advantages of trees.
The teacher of Class V-B gave the question:
B. What would happen if there were no trees on the earth?
What is the nature of these questions?
(a) A is close-ended, convergent and B is open-ended,divergent.
(b) A is open-ended, convergent and B is closed-ended,divergent.
(c) A is open-ended, divergent and B is closed-ended,convergent.
(d) A is close-ended, divergent and B is open-ended, convergent.
Ans: (a)
Q65. Which of the following is/are true about assessing learners in EVS in Class I?
I. Oral tests, as children may not be able to write
II. Drawing, as children enjoy it
III. Teachers’ observation and recording
IV. There is no need of assessment in view of ‘no detention policy’.
Select the correct option.
(a) I, II and III
(b) Only IV
(c) I and II
(d) III and IV
Ans: (a)
Q66. A Class V teacher takes an aluminium foil and puts it in water and shows that it floats. She then crumples and squeezes the foil tightly and puts it in water again and shows the students that it sinks. She then asks the students to think and give reasons why this has happened. Which one of the following process skills will be used in answering this question?
(a) Hypothesising
(b) Classifying
(c) Observing
(d) Measuring
Ans: (a)
Q67. In the context of EVS pedagogy, all of the following are desirable practices, except
(a) building capacity for critical thinking and problemsolving
(b) nurturing the identity of the child
(c) acknowledging the superiority of textbookknowledge over actual observation
(d) promoting plurality of texts and contexts
Ans: (c)
Q68. Mahesh, a Class IV teacher, plans to sensitise the students to the concept of ‘conservation of trees’.
Which one of the following activities is most suited for this purpose?
(a) Conducting a debate competition
(b) Motivating each student to adopt and nurture onetree
(c) Encouraging students to participate in postercompetition
(d) Making teams of students for group discussion
Ans: (b)
Q69. In EVS, children particularly enjoy learning crafts and arts in groups because
I. it promotes peer learning
II. it improves social learning
III. they become happy and respond with enthusiasm when their creative works are appreciated
IV. it promotes discipline in the class Select the correct option.
(a) I and IV
(b) I, II and IV
(c) I, II and III
(d) II and III
Ans: (c)
Q70. ‘Experimentation’ is one of the indicators of assessment. Which one of the following is the most appropriate way of assessing experimentation indicator?
(a) Picture reading
(b) Creative writing
(c) Demonstration
(d) Hands-on activity
Ans: (d)
Q71. Students in primary classes have a lot of alternate conceptions in many topics like living and non-living, water cycle, plants, etc. The sources of these alternate conceptions can be
I. family and community
II. textbooks and other books
III. teachers
IV. stories and poems Select the correct option.
(a) I, II and IV
(b) I, II, III and IV
(c) Only I
(d) I and II
Ans: (a)
Q72. Glass jars and bottles are dried well in the sun before filling them with pickles. It is done to
(a) increase their temperature
(b) remove the dust from them
(c) remove the moisture completely
(d) make pickles tasty
Ans: (c)
Q73. Renu’s grandmother shows her a well and tells her that 15-20 years ago there was water in it, but now it has completely dried up. What could be the reason(s)
for drying up of water in the well?
I. The soil around the trees, well and nearby area is now covered with cement.
II. A lot of boring pumps have come up in the nearby area.
III. Nobody uses the well as there are taps in everybody’s house now.
(a) I and II
(b) Only III
(c) Only I
(d) Only II
Ans: (a)
Q74. An egret sits on a buffalo because
(a) both have symbiotic relationship
(b) the egret sits on the buffalo for fun
(c) the buffalo helps in the transportation of the egretfrom one place to another
(d) the egret wants to scare the buffalo
Ans: (a)
Q75. Which one of the following is not a function of roots of plants?
(a) Storing food
(b) Providing humus
(c) Giving support to the plant
(d) Absorbing water and minerals
Ans: (b)
Q76. Consider the following statements about Karnam Malleswari:
I. She is a weightlifter of international fame.
II. She is from Karnataka.
III. She has many records to her credit and she could lift weights up to 130 kg.
IV. She started lifting weights when she was 12 years old.
The correct statement(s) is/are
(a) I, II and III
(b) I, III and IV
(c) Only I
(d) Only I and IV
Ans: (b)
Q77. The following are some statements regarding stepwells or baolis:
I. They are a traditional system of water storage and conservation.
II. They were used as a community resource.
III. They are found mainly in rain-parched states.
IV. They contain only contaminated water.
Which of the above statement(s) is/are correct?
(a) I and II
(b) I, II and III
(c) Only I
(d) Only IV
Ans: (b)
Q78. ‘Worli’ is a traditional art form. The place ‘Worli’ is in the state of
(a) Maharashtra
(b) Odisha
(c) Rajasthan
(d) Bihar
Ans: (a)
Q79. The neighbouring states of Tamil Nadu are
(a) Kerala, Karnataka and Andhra Pradesh
(b) Kerala, Gujarat and Karnataka
(c) Andhra Pradesh, Goa and Karnataka
(d) Goa, Karnataka and Kerala
Ans: (a)
Q80. Which one of the following has the sharp sense of hearing so that it can make out the difference between the rustling of leaves and sound of an animal moving on the grass?
(a) Tiger
(b) Vulture
(c) Silkworm
(d) Dog
Ans: (a)
Q81. When one is travelling from Ahmedabad to Kerala by a train, one comes across many tunnels. These tunnels are in the hills of
(a) Vindhyachal
(b) Aravallis
(c) Western Ghats
(d) Eastern Ghats
Ans: (c)
Q82. The earth is round. There is actually no ‘up’ and ‘down’ on the earth and it is just relative. We, the people of India, actually stand upside down in relation to the people of
(a) Alaska (USA)
(b) Libya
(c) Algeria
(d) Argentina
Ans: (a)
Q83. It is advised to put oil on stagnant water to prevent breeding of mosquitoes. This is because
(a) oil cuts off oxygen supply, thereby stops thebreeding of mosquitoes
(b) mosquitoes are repelled by oil
(c) mosquitoes are killed by oil
(d) mosquitoes get stuck in the layer of oil
Ans: (a)
Q84. Which one of the following insects does not live together in a colony like honeybees?
(a) Wasp
(b) Ant
(c) Termite
(d) Spider
Ans: (d)
Q85. The structure of houses in rural areas is linked to the climatic conditions in which they are built. There is a village where houses have the following features:
I. Houses are made on strong bamboo pillars.
II. The interior sides of houses are made of wood.
III. Houses are made about 3–3.5 m above the ground.
IV. Roofs are made with a slope.
If it rains heavily in the village, then that village should be a part of
(a) Assam
(b) Uttar Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Bihar
Ans: (a)
Q86. ‘Kuduk’ is a language of the people of
(a) Mizoram
(b) Manipur
(c) Arunachal Pradesh
(d) Jharkhand
Ans: (d)
Q87. As per the NCF 2005, which one of the following is the theme of EVS?
(a) Food
(b) Solar system
(c) Weather
(d) Energy
Ans: (a)
Q88. Which one of the following is the strongest argument in favour of adopting a theme-based approach in EVS?
(a) It helps in giving a structure to lesson plans andmakes teaching more effective.
(b) It helps in making teaching more interesting andactivity-based.
(c) It helps in covering a wide range of concepts, issuesand skills.
(d) It helps in softening subject boundaries and accessing knowledge holistically.
Ans: (d)
Q89. Stories are an important aspect of teaching-learning EVS in primary classes. Which one of the following is the least appropriate reason for including storytelling as pedagogy in EVS classroom?
(a) Stories include experiences of the people.
(b) Stories cut across various subject areas.
(c) Stories help in class management.
(d) Stories provide contexts to relate EVS concepts.
Ans: (c)
Q90. The content in an EVS textbook should
I. avoid descriptions and definitions
II. discourage rote learning
III. provide opportunities to the child to question and explore
IV. give only written information to the child Select the correct option.
(a) I and IV
(b) II and III
(c) Only III
(d) I, II and III
Ans: (d)

Part IV: Language I English

 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q 91–96) by selecting the most appropriate option.
How soon hath Time, the subtle thief of youth, (a)
Stol’n on his wing my three-and-twentieth year; (b)
My hasting days fly on with full career, But my late spring no bud or blossom shew’th.
Perhaps my semblance might deceive the truth That I to manhood am arriv’d so near; And inward ripeness doth much less appear, That some more timely-happy spirits endu’th Yet be it less or more, or soon or slow, It shall be still in strictest measure ev’n To that same lot, however mean or high Toward which time leads me, and the will of Heav’n.
Q91. The poet presents ‘Time’ as a/an
(a) enemy
(b) spirit
(c) friend
(d) thief
Ans: (d)
Q92. The poet regrets that
(a) he has not attained inner maturity
(b) his teachers are not happy with his progress
(c) his academic progress has been very slow
(d) he is not popular with his peers
Ans: (a)
Q93. The poet envies his friends because they
(a) have achieved name and fame
(b) are popular with their friends
(c) are blessed with robust health
(d) have attained inward ripeness
Ans: (d)
Q94. The inner maturity the poet longs for will come
(a) with the help of peers
(b) with the help of teachers
(c) by the will of God
(d) through hard work
Ans: (c)
Q95. The poet is ________ about his future
(a) pessimistic
(b) unconcerned
(c) cynical
(d) optimistic
Ans: (d)
Q96. The ‘figure of speech’ used in lines 1 and 2 is
(a) personification
(b) a hyperbole
(c) an irony
(d) a simile
Ans: (a)
 
Directions: Answer the following questions (Q 97–111) by selecting the most appropriate option.
Q97. Which one of the following is the most important prerequisite for language learning?
(a) Children’s motivation to learn the language.
(b) List of aims and objectives of the language to belearnt.
(c) Providing a good textbook to children to learn thelanguage.
(d) Using structural-situational approach while teaching.
Ans: (a)
Q98. A teacher asks students of Class III to describe their best friend. She writes the students responses on the blackboard. At last, she states that all these describing words on the blackboard are adjectives.
This is
(a) immersion method
(b) incidental method
(c) inductive method
(d) deductive method
Ans: (c)
Q99. The rise and fall of tone is
(a) intonation
(b) pronunciation
(c) stress
(d) strain
Ans: (a)
Q100. Which one of the following is the most important about storytelling?
(a) It broadens knowledge about various authors.
(b) It enhances graded patterns and structure.
(c) It promotes whole language approach.
(d) It is an effective way of learning vocabulary.
Ans: (c)
Q101. Dictation does not help learners to
(a) increase their concentration
(b) improve their reading skill
(c) improve their spelling
(d) enhance their listening comprehension
Ans: (b)
Q102. An English teacher, after completing a chapter from the textbook, asks questions based on the text to
(a) maintain class discipline
(b) keep students busy as the chapter is complete
(c) attract students attention
(d) know their comprehension
Ans: (d)
Q103. Shreya, a teacher of Class IV, asked the learners to complete the dialogue in the given boxes and then to role-play the same using their dialogues. She is developing
(a) speaking and writing skills
(b) listening, writing, reading and speaking skills
(c) listening and speaking skills
(d) reading and writing skills
Ans: (b)
Q104. Which one of the following cannot be used in formative assessment?
(a) Debate
(b) Olympiad
(c) Retelling stories
(d) Role-play
Ans: (c)
Q105. Teaching-learning Material (TLM) should be used by teachers as it
(a) is not very expensive
(b) motivates learners to further prepare such materialat home
(c) supplements teaching-learning process
(d) prepares students mentally to sit in the class
Ans: (c)
Q106. While learning English as a second language
(a) the mother tongue should not be used by thelearners
(b) there is no role of mother tongue in learning L2
(c) the use of mother tongue will facilitate learning
(d) the use of mother tongue will create interference
Ans: (c)
Q107. The process of assessment in a language class should be conducted
(a) during the teaching-learning process
(b) for assessing the textual exercise at the end of thechapter
(c) to know the level of students in the class
(d) to know the efficiency of teachers in teaching
Ans: (a)
Q108. As per the National Curriculum Framework (NCF), 2005, multilingualism in learning a language should be seen as a
(a) challenge for students to learn many languages
(b) challenge for teachers to manage such classes
(c) hindrance in teaching-learning English
(d) resource in teaching-learning English
Ans: (d)
Q109. The most important factor which is responsible for the differentiation between language learning and language acquisition is
(a) language environment
(b) grammar of language
(c) assessment in language
(d) textbook of language
Ans: (a)
Q110. Which one of the following is an essential characteristic of a textbook in English?
(a) The maximum number of textual exercises shouldbe given to practice at the end of the lesson.
(b) Every lesson should have a proper introduction atthe beginning and a conclusion of the end.
(c) It should be based on the guiding principles ofcurriculum and syllabus.
(d) No difficult words should be given in the textbook at primary level.
Ans: (c)
Q111. The maximum participation of students is possible while teaching English by the teacher using authentic tasks through
(a) structural approach
(b) communicative approach
(c) grammar translation
(d) direct method
Ans: (b)
 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q 112–120) by selecting the most appropriate option.
As I kept strict watch over my way of living, I could see that it was necessary to economize. I, therefore, decided to reduce my expenses by half. My accounts showed numerous items spent on fares. Again, my living with a family meant the payment of a regular weekly bill. It also included the courtesy of occasionally taking members of the family out to dinner, and likewise attending parties with them. All this involved heavy items for conveyances, especially as, if the friend was a lady, custom required that the man should pay all the expenses. Also, dining out meant extra cost, as no deduction could be made from the regular weekly bill for meals not taken. It seemed to me that all these items could be saved, as likewise the drain on my purse. So, I decided to take rooms on my own account, instead of living any longer in family, and also to remove from place to place according to work I had to do, thus gaining experience at the same time.
The rooms were so selected as to enable me to reach the place of business on foot in half an hour, and so save fares.
Before this, I had always taken some kind of conveyance whenever I went anywhere, and had to find extra time for walks. The new arrangement combined walks and economy, as it meant a saving of fares and gave me walks of eight or ten miles a day. It was mainly this habit of long walks that kept me practically free from illness throughout my stay in England and gave me a fairly strong body.
Thus, I rented a suite of rooms; one for a sitting room and another for a bedroom. This was the second stage. The third was yet to come.
Q112. The author could reduce his expenses by half by
(a) having only one meal a day
(b) renting rooms close to his office
(c) travelling in a bus
(d) cooking his own meals
Ans: (b)
Q113. ________ constituted a major part of the author’s expenses.
(a) Meals
(b) Fares
(c) Dining out
(d) Entertainment
Ans: (b)
Q114. The author’s choice of his new residence enabled him to
(a) be close to his friends
(b) work longer and harder
(c) save money on fares
(d) keeping things under control
Ans: (c)
Q115. What gave the author a fairly strong body?
(a) Yogic exercises
(b) Self discipline
(c) Nourishing food
(d) Long walks
Ans: (d)
Q116. The steps taken by the author to reduce his expenses show that he was
(a) frugal
(b) always short of money
(c) saving money for emergencies
(d) miserly
Ans: (a)
Q117. The word ‘numerous’ most nearly means
(a) enormous
(b) many
(c) goodness
(d) politeness
Ans: (b)
Q118. The word which is opposite in meaning to ‘courtesy’ is
(a) aggression
(b) vulgarity
(c) immodesty
(d) rudeness
Ans: (d)
Q119. Which ‘part of speech’ is the underlined word in the sentences given below?
“I decided to reduce my expenses by half.”
(a) Preposition
(b) Adjective
(c) Adverb
(d) Noun
Ans: (a)
Q120. “The new arrangement combined walks and economy.” The voice in the above sentences has been correctly changed in
(a) The new arrangement had combined walks andeconomy.
(b) Walks and economy are combined in the newarrangement
(c) Walks and economy were combined in the newarrangement.
(d) Walks and economy had been combined by the newarrangement.
Ans: (c)

भाग V: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121&127) में सबसे उचित विकल्प चुनिए।
रिक्शे पर मीरा के साथ हँसती-बोलती ऋतु घर पहुँची। सीढ़ियाँ चढ़ने लगी तो कुछ झगड़ने की आवाज़ें सुनाई दी। ऊपर पहुँची तो देखा, दोनों आजू-बाजू वाली पड़ोसने झगड़ रहीं थीं। अपने दरवाज़े के पास खड़ी होकर उसने कुछ देर उनकी बातें सुनीं तो झगड़े का कारण समझ में आया। एक की महरी ने घर साफ़ करके कचरा दूसरी के दरवाज़े की ओर फेंक दिया था, इसी बात का झगड़ा था। ऋतु ने दोनों को समझाया-बुझाया। आखिरकार कचरा फेंकने वाली महरी को बुलाया गया। उसने झाड़ू थामी और कचरा सीढ़ी की ओर धकेल दिया। फिर वह महरी अंदर चली गई। दोनों पड़ोसनों ने अंदर जाकर अपने-अपने द्वार बंद कर लिए। ऋतु खड़ी-खड़ी देखती रही। जो सीढ़ी पहले से ही गंदी थी, वह और भी गंदी हो गई। रेत का तो साम्राज्य ही था। कहीं बादाम के छिलके पड़े थे, तो कहीं चूसी हुई ईख के लच्छे कहीं बालों का गुच्छा उड़ रहा था तो कहीं कुछ और। मन वितृष्णा से भर उठा। सोचा, इस सीढ़ी से चढ़कर सब अपने घर तक आते हैं, इससे उतरकर दफ़्तर, बाजार आदि अपनी इच्छित जगहों पर जाते हैं, पर इसे काई साफ़ नहीं करता। उल्टे सब इस पर कचरा फेंक देते है। साझे की सीढ़ी को साफ़ करने का कर्तव्य किसी का नहीं है। स्वच्छता तो जैसे अनबुझी तृष्णा हो गई।
Q121. ऋतु को कैसी आवाज़े सुनाई दी?
(a) लड़ने-झगड़ने की
(b) उठने-पटकने की
(c) हँसने-बोलने की
(d) खेलने-कूदने की
Ans: (a)
Q122. ‘महरी’ किसे कहा जाता ह?ै
(a) अनजान औरत
(b) महर की पत्नी
(c) कामवाली
(d) पड़ोसन
Ans: (c)
Q123. ऋतु का मन घृणा से भर गया, क्योंकि
(a) सीढ़ियों में कचरा फैल गया था
(b) दोनों पड़ोसनों ने दरवाज़े बंद कर दिए थे
(c) उसने नहाया नहीं था
(d) पड़ोसनें लड़ रही थी
Ans: (a)
Q124. “सीढी़ चढक़ र आते हं”ै उपर्युक्त वाक्य किस भेद के अंतर्गत आएगा?
(a) मिश्र
(b) आदेश
(c) सरल
(d) संयुक्त
Ans: (c)
Q125. अनुच्छेद में ‘घृणा’ का पर्यायवाची शब्द है
(a) शब्द
(b) तृष्णा
(c) झगड़ना
(d) वितृष्णा
Ans: (d)
Q126. अनुच्छेद का संदेश है
(a) कामवाली का उत्तरदायित्व
(b) स्वच्छता सबका कर्तव्य
(c) हँसते-बोलते रहना
(d) पड़ोसनों का धर्म
Ans: (b)
Q127. ‘दफ़्तर तथा बाज़ार’ शब्द है
(a) देशज
(b) आगत
(c) तत्सम
(d) तद्भव
Ans: (b)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 128&142) के लिए सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q128. साधारण तौर पर शिक्षक यह समझते हैं कि बच्चों को लिखना तब सिखाना चाहिए जब उन्हें वर्णों की पहचान हो जाए। यह विचार पूरी तरह से
(a) अवैज्ञानिक है
(b) सही एवं स्वीकार्य है
(c) वैज्ञानिक है
(d) बाल स्वभाव के अनुकूल है
Ans: (c)
Q129. प्राथमिक स्तर की कक्षा के संदर्भ में नीचे दी गई किस स्थिति में वास्तव में लेखन हो रहा है?
(a) पाठ्य-पुस्तक से पढ़कर, याद करके लिख रहे हैं।
(b) श्यामपट्ट पर लिखे हुए को समझकर लिख रहे हैं।
(c) दो-दो के समूह में चर्चा करने के बाद विद्यार्थीअपनी-अपनी पुस्तिका में लिख रहे हैं।
(d) पाठ्य-पुस्तक से देखकर, बोल-बोल कर लिख रहे हैं।
Ans: (c)
Q130. कक्षा एक के बच्चों का गृहकार्य जाँचते समय आप पाते है कि कुछ बच्चों के अक्षरों की बनावट टेढ़ी-मेढ़ी है। आप
(a) उन्हें सीधी रेखा में लिखकर दिखाएँगे।
(b) उन्हें स्वयं ही सुधार करने के लिए समय देंगे।
(c) उनकी लिखाई की निंदा करेंगे।
(d) उन्हें पुन: लिखकर लाने के लिए कहेंगे।
Ans: (b)
Q131. भाषा के पाठ्यक्रम में कहानी का शैक्षणिक प्रयोग मुख्यत: इसलिए जरूरी है, क्योंकि इससे बच्चे
(a) व्याकरण के नियमों को कंठस्थ कर पाते हैं
(b) स्मरण-क्षमता का विकास करते हैं
(c) उच्चारण संबंधी गलतियों में सुधार करते हैं
(d) पढ़ना-लिखना सीखते हैं
Ans: (b)
Q132. कहानी सुनते समय, बच्चे कहानी के लंबे-लंबे वाक्यों से घबराते नहीं हैं, बशर्ते वाक्य
(a) सीधे व सरल हों
(b) सार्थक तथा मज़ेदार हों
(c) ज़ोर से बोले गए हों
(d) पहले से सुने हुए हों
Ans: (a)
Q133. पढ़ना सीखने का वास्तव में सबसे अच्छा तरीका यह है कि बच्चे
(a) बारहखड़ी अच्छी तरह से याद करें।
(b) बिना मात्रा वाले शब्दों की वर्तनी बता सक।ें
(c) चित्र के साथ अनुमान लगाना सीख।ें
(d) सबसे पहले वर्णों की पहचान करना सीखें।
Ans: (c)
Q134. यदि पठन सामग्री के साथ चित्र हा,ें तो
(a) पठन सामग्री की गुणवत्ता में वृद्धि होती ह।ै
(b) चित्रकार की भूि मका के महत्त्व का पता चलता ह।ै
(c) पठन सामग्री का आकषर्ण्ा बढ़ जाता ह।ै
(d) लिखे हुए के बारे में अनुमान लगाना आसान हो जाता ह।ै
Ans: (d)
Q135. एक तीन साल के बच्चे से किसी भी ऐसे विषय पर बातचीत की जा सकती है, जो उसके दायरे में आता हो।
(a) संज्ञानात्मक
(b) सामाजिक
(c) भावनात्मक
(d) सांस्कृतिक
Ans: (b)
Q136. चॉम्स्की के अनुसार
(a) भाषिक क्षमता जन्मजात होती है
(b) भाषिक क्षमता विद्यालय से प्राप्त होती है
(c) भाषा अनुकरण से ही सीखी जाती है
(d) भाषा सीखने में समाज का स्थान सर्वोपरि है
Ans: (a)
Q137. भाषा की कक्षा में मुद्रित-समृद्ध परिवेश कैसे रचा जा सकता है?
(a) दीवारों पर सूक्तियाँ एवं उपदेशात्मक संदेश लिखकर।
(b) केवल विविध आकर्षक पुस्तकें सजाकर।
(c) दीवारों पर केवल आकर्षक पोस्टर लगाकर।
(d) कहानी कविता के पोस्टर व बच्चों के कामों को कक्षा में प्रदर्शित कर।
Ans: (d)
Q138. निशिता अपने सहपाठियों से ठीक तरह से बात करती है, परंतु कक्षा में उत्तर देते समय हकलाती ह,ै वह संभवत:
(a) बड़े समूह में अपनी बात कहने में दबाव महसूसकरती है
(b) कक्षा में हँसी का माहौल पैदा करना चाहती है
(c) घर से पाठ याद करके नहीं आती है
(d) जानबूझकर ऐसा करती है जिससे उससे सवाल न पूछे जाएँ
Ans: (a)
Q139. ‘सुनना-बोलना’ कौशलों के विकास के लिए सर्वोत्तम विधि कौन-सी हो सकती ह?ै
(a) कहानी कहना और उस पर बच्चों की प्रतिक्रिया जानना।
(b) कविता याद करवाकर बुलवाना।
(c) कक्षा के कुछ बच्चों द्वारा पाठ के अनुच्छेद पढ़कर सुनाना।
(d) अंत्याक्षरी गतिविधि का आयोजन करना।
Ans: (a)
Q140. हिन्दी की कक्षा में प्राय: हिन्दीतर-भाषी बच्चे अरूचि प्रदर्शित करते है क्योंकि
(a) उन्हें हिन्दी सीखने का उपयोग नज़र नहीं आता।
(b) अध्यापक उनकी भाषा संबंधी त्रुटियों को सहजता सेस्वीकार नहीं करते।
(c) उन्हें अपनी भाषा के प्रति विशेष लगाव होता है।
(d) उन्हें तुलनात्मक रूप से हिन्दी बहुत कठिन लगती ह।ै
Ans: (c)
Q141. बच्चों के भाषा विकास के लिए निम्नलिखित में से किसकी अनुशंसा सर्वोत्तम होगी?
(a) ऐसे अभिभावक जो तरह-तरह की श्रव्य सी॰डी॰ लाकरसुनाते हों
(b) ऐसा अध्यापक जो भाषा के नियमों की समग्र जानकारी देसके
(c) घर का ऐसा परिवेश हो, जहाँ मानक भाषा बोली जाती हो
(d) घर तथा पास-पड़ोस का ऐसा परिवेश जहाँ बोलने-सुनने के बहुत-से अवसर सुलभ हों।
Ans: (d)
Q142. गोमती ‘श’ को ‘स’ बोलती है। आप उसे टोकती नहीं है और सहज अभिव्यक्ति के अवसर देती हैं, परंतु ¯चतित हैं
कि किस तरह से उसका उच्चारण ठीक करवाया जाए। आप
(a) ‘श’ और ‘स’ के प्रयोग वाली श्रवण सामग्री सुनने केअनेक अवसर देंगी।
(b) उसे चेतावनी देंगी कि एक निश्चित कक्षा तक ही यहगलती सहन की जाएगी।
(c) उसके अभिभावक को कहेंगी कि उसे ‘श’ और ‘स’ कापृथक्-पृथक् अभ्यास करवाए।ँ
(d) उसे ‘श’ और ‘स’ के अंतर को लिखकर समझाएँगी।
Ans: (a)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 143&150) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। मेरे बड़े भाई साहब मुझसे पाँच साल बड़े थे, लेकिन केवल तीन दरज़े आगे। उन्होंने भी उसी उम्र में पढ़ना शुरू किया था, जब मैंने शुरू किया, लेकिन तालीम जैसे महत्त्वपूर्ण मामले में वह जल्दबाजी से काम लेना पसंद नहीं करते थे इस भवन की बुनियाद खूब मज़बूत डालना चाहते थे, जिस पर आलीशान महल बन सके। एक साल का काम दो साल में करते थे। कभी-कभी तीन साल भी लग जाते थे। बुनियाद ही पुख़्ता न हो तो मकान कैसे पायेदार बने। मैं छोटा था, वह बड़े थे। मेरी उम्र नौ साल की थी, वे चौदह साल के थे। उन्हें मेरी निगरानी का पूरा और जन्मसिद्ध अधिकार था। और मेरी शालीनता इस बात में थी कि मैं उनके हुक्म को कानून समझूँ। वह स्वभाव के बड़े अध्ययनशील थे। हरदम किताब खोले बैठे रहते और शायद दिमाग को आराम देने के लिए कभी कॉपी पर, कभी किताब के हाशियों पर, चिड़ियो, कुत्तों, बिल्लियों की तस्वीरें बनाया करते थे। कभी-कभी एक ही नाम या शब्द या वाक्य को दस-बीस बार लिख डालते थे। कभी एक ही शायरी को बार-बार सुंदर अक्षरों में नकल करते थे। कभी ऐसी शब्द-रचना करते जिसमें न कोई अर्थ होता, न कोई सामंजस्य। जैसे एक बार उनकी कॉपी पर मैंने इबारत देखी-स्पेशल, अमीना, भाइयों-भाईयो, भाई-भाई, श्रीयुत् राधेश्याम-इनके बाद आदमी का चेहरा बना हुआ था। मैंने बहुत चेष्टा की कि इस पहेली का कोई हल निकालूँ, लेकिन असफल रहा ओर उनसे पूछने का साहस न हुआ। वे नवीं कक्षा में थे, मैं पाँचवी में। उनकी रचनाओं को समझना मेरे लिए छोटा मुँह और बड़ी बात थी। eqa’kh çsepan
Q143. उम्र में पाँच साल का और पढ़ाई में दो कक्षाओं का अंतर बताता है कि
(a) बड़े भाई को देर से स्कूल भेजा गया था
(b) छोटे भाई की उम्र घटा दी गई थी
(c) बड़ा भाई पढ़ने में तेज न था
(d) छोटा भाई एक वर्ष में दो कक्षाएँ उत्तीर्ण कर गया था
Ans: (c)
Q144. कॉपी पर लिखे शब्दों व चित्रों से किस मन: स्थिति का पता चलता ह?ै
(a) दत्तचित्त होना
(b) भटकाव
(c) एकाग्रता
(d) अध्ययनशीलता
Ans: (b)
Q145. ‘तालीम’ शब्द है
(a) तद्भव
(b) देशज
(c) आगत
(d) तत्सम
Ans: (c)
Q146. ‘छोटा मुँह बड़ी बात’ मुहावरे का अर्थ है
(a) गुणी और समझदार होना
(b) बात को बढ़ा देना
(c) आयु में छोटा होना
(d) छोटा होकर भी बड़ी-बड़ी बातें कहना
Ans: (d)
Q147. ‘सामंजस्य’ शब्द का समानार्थी है
(a) बराबरी
(b) तालमेल
(c) मेल-जोल
(d) समता
Ans: (b)
Q148. “मेरे भाई साहब मुझसे पाँच साल बड़े थे, केवल तीन दरजे आगे” इस वाक्य का प्रकार है-
(a) जटिल
(b) सरल
(c) संयुक्त
(d) मिश्र
Ans: (c)
Q149. बडा़ भाई किस अधिकार से लेखक पर निगरानी रखता ह?ै
(a) शक्तिशाली होने के कारण
(b) बड़ी कक्षा में होने से
(c) पिता के निर्देश पर
(d) बड़ा होने के नाते
Ans: (d)
Q150. “बुनियाद ही पुख़्ता न हो तो मकान कैसे पायदार बने” छोटे भाई के उक्त कथन में निहित है
(a) व्यंग्य
(b) आदर
(c) सत्य
(d) हास्य331
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!