You are here
Home > Previous Papers > CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2015-2

CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2015-2

CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2015

Part I: Child Development and Pedagogy

 
Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Which one of the following is not the principle of child development?
(a) All development results from an interaction ofmaturation and experience.
(b) All development and learning proceed at an equalrate.
(c) All development follows a sequence.
(d) All areas of development are important.
Ans: (b)
Q2. Which one of the following would be the most effective ways of conducting assessment?
(a) Assessment should be done twice in an academicsession – at the beginning and at the end.
(b) Assessment should be done by an external agencyand not by the teacher.
(c) Assessment should be at the end of the session.
(d) Assessment is an inbuilt process in teachinglearning.
Ans: (d)
Q3. Which one of the following is related to creativity?
(a) Emotional thinking
(b) Egoistic thinking
(c) Divergent thinking
(d) Convergent thinking
Ans: (c)
Q4. Which one of the following statements about children would Vygotsky agree with?
(a) Children’s thinking can be understood byconducting laboratory experiments on animals.
(b) Children are born ‘evil’ and need to be controlledthrough punishment.
(c) Children learn through social interaction with peersand adults.
(d) Children learn when they are offered lucrative rewards.
Ans: (c)
Q5. Children are
(a) like empty vessels in which knowledge given by theadults is filled
(b) passive beings who can produce exact copies of theinformation transmitted to them
(c) curious beings who use their own logic and abilitiesto explore the world around them
(d) adult-like in their thinking and there is a quantitative increase in their thinking as they grow up
Ans: (c)
Q6. Which of the following statements about children’s errors is correct?
(a) Children commit errors when the teacher is lenientand does not punish them for mistakes.
(b) Children’s errors are insignificant for the teacherand she should just strike out the mistakes and notpay any attention to them.
(c) Children commit errors because they are careless.
(d) Children’s errors are part of the learning process.
Ans: (d)
Q7. A teacher needs to ensure that all learners in her class feel accepted and valued. To do this, the teacher should
(a) find out students who speak ‘good’ English and arefrom ‘rich’ background and present them as rolemodels
(b) get to know the social and cultural background ofher students and encourage diverse opinions in theclass
(c) make strict rules and punish children who do notfollow them
(d) look down upon children from ‘disadvantaged’ background so that they feel they have to work harder
Ans: (b)
Q8. Suresh generally likes to study alone in a quiet room, whereas Madan likes to study in a group with his friends. This is because of difference in their
(a) learning styles
(b) levels of reflectivity
(c) values
(d) aptitudes
Ans: (a)
Q9. India has a lot of linguistic diversity. In this context, what is the most appropriate statement about multilingual classroom at the primary level, especially class I and II?
(a) The teacher should respect all languages andencourage children to communicate in all of them.
(b) The teacher should ignore children who use theirmother tongue in the class.
(c) Students should be penalised for using their mothertongue or local language.
(d) Schools should admit only those students whose mother tongue is the same as the language of instruction.
Ans: (a)
Q10. What is meant by ‘nature’ in ‘nature-nurture’ controversy?
(a) Temperament of an individual.
(b) Complex forces of the physical and social world.
(c) The environment around us.
(d) Biological givens or the hereditary information.
Ans: (d)
Q11. Mass media is becoming a very important agency of socialisation. Which one of the following is the most appropriate statement?
(a) Access to mass media is growing and mass mediainfluences attitudes, values and benefits.
(b) Children cannot good way to advertise and sellproducts.
(c) Media is a very good way to advertise and sellproducts.
(d) Socialisation is done by the parents and the family only.
Ans: (a)
Q12. How children learn? Which one of the following is not true with respect to this statement?
(a) Children learn in a number of ways.
(b) Children learn as they are naturally motivated.
(c) Children learn in the class only.
(d) Children learn when they are cognitively ready.
Ans: (c)
Q13. Which one of the following strategies should a primary school teacher adopt to motivate her students?
(a) Help children set goals as per their interest andsupport them in working towards the same.
(b) Set standard goals for the entire class and haverigid parameters to assess achievement of thosegoals.
(c) Encourage competition for marks amongstindividual students.
(d) Use incentives, rewards and punishment as motivating factors for each activity.
Ans: (a)
Q14. Which one of the following is the primary agent of socialization?
(a) Heredity
(b) Political parties
(c) Family
(d) Computer
Ans: (c)
Q15. Giving children group work is an effective pedagogic strategy since
(a) children learn from each other and support eachother in the learning process
(b) children will be able to do their work quickly
(c) it helps to reduce the teacher’s work
(d) it allows some children to dominate the others in small groups
Ans: (a)
Q16. A child with normal intelligence shows difficulty in reading and comprehending language. It indicates that the child is showing symptoms of
(a) dyscalculia
(b) dyspraxia
(c) dyslexia
(d) dysgraphia
Ans: (c)
Q17. The period of infancy is from
(a) birth to 3 years
(b) 2 to 3 years
(c) birth to 1 year
(d) birth to 2 years
Ans: (d)
Q18. According to Piaget, a child between 2 to 7 years is in the ________ stage of cognitive development.
(a) Concrete operational
(b) Sensorimotor
(c) Preoperational
(d) Formal operational
Ans: (c)
Q19. Development proceeds from ________ to ________.
(a) specific general
(b) simple easy
(c) general specific
(d) complex hard
Ans: (c)
Q20. When adults adjust to the assistance they provide to facilitate progression of the child from his/hercurrent level of performance to his/her potential level of performance, it is called
(a) participatory learning
(b) collaborative learning
(c) proximal development
(d) scaffolding
Ans: (d)
Q21. The process of changing the existing schemes to include new information is called
(a) accommodation
(b) egocentrism
(c) adaptation
(d) assimilation
Ans: (a)
Q22. In middle childhood, speech is more ________ rather than ________.
(a) animistic, socialised
(b) mature, immature
(c) egocentric, socialised
(d) socialised, egocentric
Ans: (d)
Q23. The child-centred education involves
(a) learning in restricted environment
(b) activities that do not include play
(c) hands on activities for kids
(d) children sitting in a corner
Ans: (c)
Q24. The class teacher observed Raghav in her class playing melodious self-composed music on his keyboard. The class teacher thought that Raghav seemed to be high in ________ intelligence.
(a) Musical
(b) Linguistic
(c) Spatial
(d) Bodily-kinesthetic
Ans: (a)
Q25. When a teacher considers boys as naturally better at mathematics than girls. It shows that the teacher is
(a) moralistic
(b) right-minded
(c) ethical
(d) gender biased
Ans: (d)
Q26. Inclusive education assumes that we should change the ________ to fit the ________.
(a) Environment/family
(b) Child/environment
(c) Child/system
(d) System/child
Ans: (d)
Q27. Children have the potential to create knowledge and make meaning. From this perspective, the role of a teacher is that of a
(a) facilitator
(b) director
(c) negotiator
(d) communicator and Lecturer
Ans: (a)
Q28. Which one of the following is not a characteristic of gifted children?
(a) Below average mental processes.
(b) Solving problems insightfully.
(c) Higher order mental processes.
(d) High self-efficacy.
Ans: (a)
Q29. According to the pre-conventional level of Kohlberg’s theory, to which of the following would an individual turn when making a moral decision?
(a) Individual values
(b) Family expectations
(c) Potential punishment involved
(d) Personal needs and desires
Ans: (c)
Q30. Regarding learners’ individual differences, the teacher should
(a) most of the time use algorithms
(b) provide facts to students to memorise them
(c) provide a variety of learning situations
(d) solve the problems based on the deductive method
Ans: (c)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q. 31–60): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. There are 660 students in a school. Two-thirds of them are boys. Three fourths of the number of boys are players and one-fourth of the girls are players.
Total number of players in the school is
(a) 385
(b) 395
(c) 330
(d) 370
Ans: (a)
Q32. Renu wants to lay tiles on the floor of her house which is 9 m long and 7 m wide. Among the following sizes of tiles, which one should she buy so that the floor is tiled without cutting any tile?
(a) 55 cm × 40 cm
(b) 35 cm × 45 cm
(c) 35 cm × 35 cm
(d) 40 cm × 65 cm
Ans: (b)
Q33. Number of seconds in 6 hours is equal to the number of minutes in
(a) 15 days
(b) 16 days
(c) 10 days
(d) 12 days
Ans: (a)
Q34. There are four cuboidal boxes with dimensions (in cm)
as given below:

Using which boxes can 18440 wooden centimetre cubes be packed?
(a) (ii) & (iii)
(b) (ii) & (iv)
(c) (i) & (ii)
(d) (i) & (iii)
Ans: (1

@Sum of volumes of the second and third cuboids = 9200 + 9240 = 18440 cm3
Q35. The length of a rectangle is two times that of a square whose perimeter is 80 cm. If the breadth of the rectangle is 20 cm, then the area (in cm2) of the rectangle exceeds the area of the square by
(a) 300
(b) 400
(c) 100
(d) 150
Ans: (b)
Q36. Haroon went to a fruit shop. He bought one and a half dozen bananas at the rate of ` 2.50 per banana, three and a half kilogram apples at ` 57.60 per kg, one and a half kg of mangoes at ` 75.40 per kg and 750 grams of grapes at ` 120 per kg. If he gave a note of ` 500 to the fruitseller, he will get back
(a) ` 14.95
(b) ` 50.30
(c) ` 28.10
(d) ` 24.85
Ans: (b)
Q37. 10290 books are to be packed in wooden boxes. If 98 books can be packed in one box and the cost of one box is ` 518, then the total cost of boxes needed for this purpose is
(a) ` 54,292
(b) ` 54, 908
(c) ` 53,872
(d) ` 54,390
Ans: (d)
Q38. Manipulative tools are important for learners at the primary level as they help them most to
(a) perform better in examination.
(b) understand basic mathematical concepts.
(c) solve word problems.
(d) speed up mental and oral calculations.
Ans: (b)
Q39. Which one of the following questions is open-ended?
(a) Write any two numbers whose product is 45.
(b) Use number line to find 3 times 15
(c) Find 15 x 3.
(d) How will you multiply 15 by 3?
Ans: (a)
Q40. Some students of Class II face difficulty in the addition of two-digit numbers involving ‘carrying over’.
The reason behind this problem is lack of
(a) understanding of difference between face valueand place value
(b) understanding the importance of zero
(c) understanding of the regrouping process
(d) interest in mathematics.
Ans: (c)
Q41. Which one of the following is an important characteristic of a good mathematics textbook at primary level?
(a) It should only contain numerous exercises to giverigorous practice.
(b) It should be attractive and colourful.
(c) It must be thick and large.
(d) Concepts should be introduced through contests.
Ans: (b)
Q42. According to ‘Van Hiele level of Geometry’ students who can describe and sort out shapes on the basis of appearance are at:
(a) Level 2 – Informal Deduction
(b) Level 3 – Formal Deduction
(c) Level 0 – Visualization
(d) Level 1 – Analysis
Ans: (c)
Q43. Communication in mathematics class refers to developing ability to
(a) give prompt response to questions asked in the class
(b) contradict the views of others on problems ofmathematics
(c) organise, consolidate and express mathematicalthinking
(d) interpret data by looking at bargraphs
Ans: (c)
Q44. If a learner is able to perform the four basic operations on whole numbers, fractions and decimal numbers, the learner is at the
(a) Factoring phase
(b) Operating phase
(c) Quantifying phase
(d) Partitioning phase
Ans: (b)
Q45. The national Curriculum Framework, 2005 recommends that teaching of mathematics at the primary level should focus on
(a) abstract concepts of mathematics
(b) helping students connect the classroom learningwith everyday life
(c) helping students to acquire international standardsin learning of mathematics
(d) preparing for higher mathematics
Ans: (b)
Q46. Which one of the following is not an important aspect of numbersense?
(a) Counting
(b) Writing numbers
(c) Conservation
(d) Seriation
Ans: (d)
Q47. A teacher gives 36 tiles to students of class IV and asks them to arrange them in all possible rectangles.
Which one of the following concepts cannot be addressed by using this activity?
(a) Area
(b) Volume
(c) Factors
(d) Multiplication
Ans: (b)
Q48. Which of the following is the best sequence to teach the topic ‘Measurement of Length’ at the primary stage?
(a) Comparison – using non-standard measures –using standard measures – developing standardunit
(b) Developing standard unit – using standardmeasures – using non-standard measures –comparison
(c) Using standard measures – using non-standardmeasures – developing standard unit – comparison
(d) Comparison – using non-standard measures – developing standard unit – using standard measures
Ans: (a)
Q49. The learning objective for fourth grade students is given as:
“Students are able to order and compare two decimal numbers up to two decimal places”.
This learning objective refers to
(a) disposition goal
(b) social Goal
(c) content Goal
(d) process goal
Ans: (d)
Q50. Which one of the following manipulative tools is required to develop geometrical concepts of ‘symmetry’ and ‘reflection’ in Class IV?
(a) Dot paper
(b) Abacus
(c) Two-sided counter
(d) Beads string
Ans: (a)
Q51. A debate was conducted in the mathematics period of Class V on ‘Zero is the most powerful number”.
This activity encourages the child to
(a) write numbers containing zero(s).
(b) solve problems containing numbers ending withzero(s)
(c) collaborate with friends
(d) analyse and communicate
Ans: (d)
Q52. If a learner is having problem with numbers and calculations, she/he may be having disability known as
(a) dyscalculia
(b) visual-spatial organization disability
(c) dyslexia
(d) dysgraphia
Ans: (a)
Q53. Ten thousands + Ten hundreds + Ten tens is equal to
(a) 11100
(b) 11010
(c) 101010
(d) 11110
Ans: (a)
Q54. The sum of remainders obtained on dividing 12112 by 11 and 13223 by 13 is
(a) 4
(b) 5
(c) 2
(d) 3
Ans: (d)
Q55. The difference between the place value of 6 and the face value of 4 in 56431 is
(a) 5600
(b) 5996
(c) 2
(d) 999
Ans: (b)
Q56. The product of the smallest common multiple and the biggest common factor of 30, 36 and 42 is
(a) 7660
(b) 7650
(c) 7560
(d) 7460
Ans: (c)
Q57. The sum of all positive factors of 84 which are multiples of 7, is
(a) 189
(b) 196
(c) 112
(d) 113
Ans: (b)
Q58. When it is 8:49 p.m. in Delhi, it is 1:19 a.m. on the next day in Sydney. What time will be in Sydney when it is 11:19 a.m. in Delhi.
(a) 3:49 p.m.
(b) 6:29 p.m.
(c) 6:49 a.m.
(d) 3:19 a.m.
Ans: (a)
Q59. On a map, half centimetre shows 125 kilometres on the ground. If two cities are actually 2000 km apart on the ground, then the distance between them on the map is
(a) 8 cm
(b) 10 cm
(c) 4 cm
(d) 6 cm
Ans: (a)
Q60. Which one of the following is not correct?
(a) 2009 milliliters = 2 litres 9 milliliters
(b) 25 hundredths = 25100
(c) 0.57 is the same as 0.5700
(d) Area of a square of side 30 cm is the same as thearea of a rectangle 4.5 m x 0.2 m
Ans: (d)

Part III: Environmental Studies

 
Directions (Q. 61–90): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. Gurpreet travels for the first time from New Delhi to Chennai in a train. Which one of the following rivers is he not likely to cross during his train journey?
(a) Ganga
(b) Krishna
(c) Narmada
(d) Godavari
Ans: (a)
Q62. Which one of the following places in our country is a “Cold Desert”?
(a) Ladakh
(b) Meghalaya
(c) Darjeeling
(d) Jaisalmer
Ans: (a)
Q63. In Class V Environmental Studies text-book, one lesson “Blow Hot Blow Cold” is a story written by Dr.
Zakir Hussain. He has written many such stories for children. At the time of his death, he was the
(a) Vice-President of India
(b) President of India
(c) Prime Minister of India
(d) Chief Justice of India
Ans: (b)
Q64. Which one of the following matches is not a correct way of food preservation?
(a) Milk – Paneer
(b) Apple – Jam
(c) Raw mango – Pickle
(d) Potato – Chips
Ans: (a)
Q65. Consider the following characteristics of the houses:
I. Ground floor without windows
II. Slanting wooden roofs made of tree trunks
III. House made almost 10-12 feet above the ground on stone pillars
IV. Thick walls made of stone, mud and lime
V. Wooden floors Which of the above characteristics can be found in the houses of Leh and Ladakh?
(a) III, IV, V
(b) I, IV, V
(c) I, II, III
(d) II, III, IV
Ans: (b)
Q66. Study the following:
Crows make their nests high up on a tree using all kinds of things, even pieces of wood and wires. A clever bird that does not make its own nest lays eggs in a crow’s nest. The poor crow hatches them along with its own eggs.
Which bird is this?
(a) Barbet
(b) Koel
(c) Sunbird
(d) Indian Robin
Ans: (b)
Q67. Which one of the following is not a seed?
(a) Black pepper
(b) Sago (Sabudana)
(c) Aniseed
(d) Wheat
Ans: (b)
Q68. Rehana goes to Kerala along with her family. There she sees tall trees which are very different from those in her hometown Shimla. Which trees would she have seen in Kerala?
(a) Apple
(b) Litchi
(c) Pine
(d) Coconut
Ans: (d)
Q69. From the following materials collected from a vegetable market by children, identify those with seeds inside:
Potato, Tomato, Pear, Chikoo, Lady’s Finger, Bittergourd, Onion, Cucumber
(a) Tomato, pear, chikoo, lady’s Finger, cucumber
(b) Tomato, pear, chikoo, lady’s Finger, bitter-gourd,cucumber
(c) Pear and chikoo
(d) Tomato, pear and chikoo
Ans: (b)
Q70. Neeta goes to Andhra Pradesh and she purchases two sarees, which are exclusively made there. What are they called?
(a) Pochampally and Kanjivaram
(b) Kalamkari and Chanderi
(c) Kalamkari and Kantha
(d) Pochampally and Kalamkari
Ans: (d)
Q71. Which one of the following diseases may be caused by stagnant water?
(a) Polio
(b) Pneumonia
(c) Chicken pox
(d) Malaria
Ans: (d)
Q72. Which of the following makes a correct pair?
(a) Orissa – Bharatnatyam
(b) Tamil Nadu – Lavani
(c) Karnataka – Kathak
(d) Assam – Bihu
Ans: (d)
Q73. The Eskimo makes his house, i.e., ‘igloo’, from ice.
What is the reason for this?
(a) The air between ice walls prevents the inside heatfrom escaping.
(b) Ice is available free of cost; other material will costa lot.
(c) Only ice is available in polar regions.
(d) Ice does not allow cold air and water to come inside.
Ans: (a)
Q74. Which one of the following is not a characteristic feature of the roots of a Banyan tree?
(a) They are underground roots.
(b) Roots store food.
(c) Roots provide support to the tree like pillars.
(d) Roots hang down from the tree branches.
Ans: (b)
Q75. As a newly appointed EVS teacher in a school, your foremost priority before beginning to teach would be to
(a) prepare detailed chapter-wise notes for learners
(b) prepare socio-cultural profiles of learners
(c) prepare lesson plans in advance
(d) identify the slow learners in the class
Ans: (b)
Q76. Poems and stories are effective in transacting the themes of EVS. This is because poems and stories
(a) can be rich depictions of the child’s environment
(b) can provide the contextual learning environment
(c) can explain various abstract concepts effectively
(d) can nurture creativity and aesthetic sense
Ans: (d)
Q77. As a teacher of Class V, which of the following resources would you find best to use while dealing with a topic on ‘conservation of fuels’?
(a) Posters
(b) Newspapers
(c) Textbooks
(d) Reference books
Ans: (b)
Q78. A teacher of Class IV asks students to put their worksheet, observation reports and material collected during a term in a folder. These folders can be called
(a) Assignments
(b) Projects
(c) Anecdotal records
(d) Portfolios
Ans: (d)
Q79. The chapter in Class V NCERT EVS text-book titled ‘Sunita in space’ describes astronaut Sunita Williams’ experiences in the spaceship. What could be the reason/reasons for including this?
I. This incident gives a peep into the life of an astronaut.
II. This incident describes physical conditions in a spaceship.
III. This incident challenges gender stereotypes.
IV. This incident helps in explaining the concept of gravity.
(a) I, II, and III
(b) I, II, III and IV
(c) I only
(d) IV only
Ans: (a)
Q80. An EVS teacher usually begins her class by posting a few key questions. Of the following reasons, select which one is the least preferred?
(a) Questions arouse curiosity in learners.
(b) Questions help in contextualising topics.
(c) Learner’s thinking can be restricted.
(d) Learner’s thinking can be stimulated.
Ans: (c)
Q81. While making groups for an activity, an EVS teacher should
(a) make groups according to their marks
(b) make two groups only, each with a lot of students
(c) ensure cooperation and participation of all students
(d) ensure separate groups for boys and girls
Ans: (c)
Q82. Which one of the following characteristics should an EVS text-book at the primary level not have?
(a) It includes true stories and incidents.
(b) It focuses on definitions and explanations ofabstract concepts.
(c) It presents natural and socio-cultural environmentin an integrated manner.
(d) It caters to divese backgrounds of students.
Ans: (b)
Q83. Which one of the following does the National Curriculum Framework (NCF 2005) not propose in the context of EVS teaching?
(a) Hands-on activities
(b) Familiarity with technical terms
(c) Thematic approach
(d) Linkages with children’s experience and context
Ans: (b)
Q84. To draw and understand maps, which of the following abilities is/are required to be developed in primary level students?
I. Understanding of relative positions of places.
II. Understanding of relative distances and directions of places.
III. Understanding of symbols and scale.
IV. Drawing precisely according to the scale.
(a) I, II and III
(b) Only IV
(c) I and II
(d) Only III
Ans: (a)
Q85. Which of the following objectives is not related to EVS teaching in primary classes?
(a) To provide opportunities to explore the environment
(b) To develop skills like observation, measurement,prediction and classification
(c) To develop sensitivity towards the physical andsocial environment
(d) To memorise basic scientific concepts and principles
Ans: (d)
Q86. The nature of environment studies does not advocate that
(a) children get space to learn by doing
(b) children ask a lot of questions
(c) children get a lot of space to explore
(d) children make fewer mistakes
Ans: (d)
Q87. A teacher book up plants as the theme to teach Class IV students. She provides the following learning opportunities:
I. Collection of leaves in groups
II. Discussion about shapes, sizes and other features of leaves
III. Making a herbarium For such activities, what should the teacher not encourage the most?
(a) Children’s detailing of the work
(b) Children’s continuous engagement with the activity
(c) Children’s interaction with each other, observationand cooperation
(d) Children’s initiatives to memorise as many names of leaves as possible
Ans: (d)
Q88. Which one of the following should not be done by the EVS teacher while assessing students?
(a) Record information in the light of the students’learning potential.
(b) Focus only on a few aspects of students’ work.
(c) Write qualitative statements about students’ work.
(d) Compare with previous assessment record of students.
Ans: (b)
Q89. ‘Community’ is an important teaching-learning resource in EVS at primary level because
(a) it is an easily available resource
(b) it comprises wise and elderly people
(c) it provides learning opportunity in real setting
(d) it is a very inexpensive resource
Ans: (c)
Q90. A person boarded express train on 30th August, 2015 at Ahmedabad for Trivandrum. The train departed from Ahmedabad at 13:30 hours and reached Trivandrum at 7:30 hours on 1st September, 2015. If the distance between Ahmedabad and Trivandrum is 2268 km, the average speed of the train between the two stations was:
(a) 15 m/s
(b) 9 m/s
(c) 54 m/s
(d) 42 m/s
Ans: (a)

Part IV: Language I English

 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
Madam Cama’s Paris home became a shelter for world revolutionaries. Even lenin, the father of Russian revolution, visited her house and exchange views. Savarkar got all encouragement in writing the history of the First Indian War of Independence from Cama. She helped its printing in Holland as no English publisher came forward to publish it. It was a banned book but found its way to India smuggled ingeniously under “Don Quixote” covers; She became the publisher of “Vande Mataram”, a revolutionary magazine and its distributor, an extremely difficult task in the days of British espionage. Another magazine “’Madan’s Talwar” was also started in memory of Madan Lal Dhingra who laid down his life for the country. Both the magazines were outlawed in India and England. Madam Cama somehow found ways to send them to Indian revolutionaries.
Madam Cama also fought for the cause of women. Speaking at National Conference at Cairo, Egypt in 1910, she asked, “Where is the other half of the Egypt? I see only me who represent half the country;” She stressed the role of women in building a nation.
When the First World War broke out in 1914, Madam Cama took an anti-British stand and tried her best to make the Indian people aware of the exploitative nature of British imperialism.
The British had banned her entry into India, being afraid of her revolutionary past and staunch nationalistic outlook. But the lioness was getting old and 35 years of fighting on foreign land had taken its toll. She decided to return to her motherland. Her health was worsening. After reaching Bombay, she was hospitalised and died on 13th of August, l936.
Q91. The word which is opposite in meaning to ‘famous‘ is
(a) mysterious
(b) unknown
(c) unpopular
(d) undesirable
Ans: (b)
Q92. ‘Madam Cama fought for the cause of women.’ The tense of the above sentence has been correctly changed into past perfect in
(a) Madam Cama is fighting for the cause of women.
(b) Madam Cama had been fighting for the cause ofwomen.
(c) Madam Cama had fought for the cause of women.
(d) Madam Cama has been fighting for the cause of women.
Ans: (c)
Q93. Which part of speech is the underlined word in the sentence given below?
‘I see only men who represent half of the country.’
(a) Adverb
(b) Noun
(c) Adjective
(d) Pronoun
Ans: (d)
Q94. How did the book ‘The first Indian War of Independence’ find its way to India’?
The book was
(a) smuggled
(b) sent through a secret agent
(c) couriered
(d) mailed
Ans: (a)
Q95. Madan Lal Dhingra was a
(a) poet
(b) journalist
(c) businessman
(d) freedom fighter
Ans: (d)
Q96. Not only did Madam Cama participate In India’s struggle for freedom, she also
(a) created awareness of the importance of cleanlinessamong women
(b) championed the cause of women
(c) worked for the upliftment of the poor
(d) opened schools in slums
Ans: (b)
Q97. Madam Cama’s entry into India was banned because
(a) she spoke vehemently against the British
(b) she was spreading rumours about the British
(c) she was a revolutionary and staunch nationalist
(d) she had a criminal past
Ans: (c)
Q98. The author’s attitude to Madam Cama can be described as
(a) critical
(b) contradictory
(c) hostile
(d) laudatory
Ans: (d)
Q99. The word, ‘ingeniously’ most nearly means
(a) wilfully
(b) devilishly
(c) secretly
(d) cleverly
Ans: (d)
 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 100–105) by selecting the most appropriate option.
So he spoke, mildly Sohrab heard his voice The mighty voice of Rustum and he saw His giant figure planted on the sand Sole, like some single tower, which a chief Hath builded on the waste in former years Against the robbers; and he saw that Head, Streak’d with its first grey hairs, hope filled his soul, And he ran forward and embraced his knees, And clasp’d his hand within his own, ….
Q100. The figure of speech used in lines 3 and 4 is
(a) metonymy
(b) simile
(c) metaphor
(d) personification
Ans: (b)
Q101. Name the literary device used In:
________ he saw that head Streak’d with its first grey hairs’.
(a) Alliteration
(b) Simile
(c) Contrast
(d) Imagery
Ans: (d)
Q102. The encounter between Rustum and Sohrab took place
(a) in a desert
(b) in a valley
(c) in a forest
(d) on she seashore
Ans: (a)
Q103. The description of Rustum’s physical appearance shows that he was
(a) a teenager
(b) young
(c) old
(d) middle-aged
Ans: (d)
Q104. The way Sohrab reacted when he saw Rastum shows that
(a) he was utterly confused
(b) he was overcome with grief
(c) he was enraged, when he saw Rustum
(d) he felt great love and admiration for him
Ans: (d)
Q105. The poet describes Rustum’s voice as
(a) shrill
(b) loud
(c) powerful
(d) booming
Ans: (c)
 
Directions: Answer the following questions (Q. 106–120)
by selecting the most appropriate option.
Q106. A teacher has given a task to be done in groups. What will be the role of the teacher during this group work?
(a) The teacher should give full autonomy to groupsand she should sit aside on a chair.
(b) Ensure that students do not make noise in theclass.
(c) Ensure that the task is finished on time, so sheshould remind them of the time, again and again.
(d) Ensure that everyone in a group participates in the task and try to support them if required.
Ans: (d)
Q107. Which of the following types of questions in a test will be helpful in assessing the creativity of learners?
(a) Multiple-choice questions.
(b) True/False type of questions.
(c) One-word questions.
(d) Open-ended questions.
Ans: (d)
Q108. Deficiency in the ability to write associated with impaired handwriting is a symptom of
(a) dysgraphia
(b) dysphasia
(c) aphasia
(d) dyscalculia
Ans: (a)
Q109. In a role play, a student at the end said, ‘This news report is presented by the reporter, Aashu and cameraman Priya.” The teacher said that instead of cameraman you should say cameraperson. It indicates that the teacher is using a
(a) gender-biased language
(b) gender-neutral language
(c) masculine gender
(d) feminine gender
Ans: (b)
Q110. The theory of Universal Grammar was formulated by
(a) Jean Piaget
(b) Noam Chomsky
(c) Stephen Krashen
(d) Steven Pinker
Ans: (b)
Q111. Dictionary is a very important tool for learning a language. Which of the following is least important about the use of dictionary?
(a) Check the passive voice of a word.
(b) Check the part of speech of a word.
(c) Check the spelling of a word.
(d) Looking the meaning of a word.
Ans: (a)
Q112. Which of the following is a technique of assessment?
(a) Checklist
(b) Rating scale
(c) Rubrics
(d) Interview
Ans: (b)
Q113. Learning to speak in a second language does not involve
(a) culturally bound speaking events
(b) theoretical knowledge of a language
(c) second language grammatical knowledge
(d) its pronunciation
Ans: (a)
Q114. While developing writing skill among students, a language teacher should most importantly focus on
(a) word limits
(b) expression of ideas
(c) good handwriting
(d) grammatical aspects
Ans: (b)
Q115. A teacher divided the students of class V into groups of six and provided each with a short story. Then she asked them to imagine, discuss and write the story with a different ending. In this activity, the teacher is developing their
(a) creative writing
(b) product writing
(c) controlled writing
(d) guided writing
Ans: (a)
Q116. Before starting a new lesson from the textbook, a teacher should focus on
(a) choosing difficult words in the lesson and givingtheir meaning
(b) connecting the theme of the lesson with learners’previous experience
(c) the moral of the lessons
(d) the grammatical aspects in the lessons
Ans: (b)
Q117. A child in class II writes: “I latk a red a buk” instead of writing “I like to read a book”. What does the child‘s writing show?
(a) He has used invented spellings.
(b) He is not paying any attention in the class.
(c) He needs to work on phonetics.
(d) He needs remedial classes to improve spelling.
Ans: (a)
Q118. In a constructivist classroom, language learning should be based on
(a) learners’ previous knowledge in constructing theirnew knowledge using authentic tasks
(b) the assumption that English language can only belearnt if the teacher transmits it to the learners
(c) drill and practice of grammatical items
(d) the transaction of the prescribed textbook by the teacher
Ans: (a)
Q119. A teacher is reading a lesson from class III textbook about a girl Nina who is not interested in attending marriage party as she does not want to leave the sparrow alone locked in her house. Suddenly a boy, Ali, stands up and tells the teacher how one day he saved an injured pigeon, which was lying in his balcony. Ali’s reaction to the story can be described as
(a) an opportunity to use oral language in the class
(b) his attention seeking nature in the class
(c) connecting the text with his personal experience
(d) interrupting the teacher in between
Ans: (c)
Q120. Reading comprehension is the ability to
(a) construct meaning by interacting with the text
(b) understand all the words in the text to understandits meaning
(c) translate the written symbols into correspondingsounds
(d) perceive and decode letters in order to read the textfluently
Ans: (b)

भाग V: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121&129) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। क्यों? एक ऐसा सवाल है, जिसका जवाब देने का प्रयास हम माता-पिता हमेशा से करते आए हैं। यह अच्छी बात है कि बच्चे सवाल पूछते हैं। सीखने का इससे बढ़िया कोई और तरीका नहीं हो सकता। सभी बच्चों के पास सीखने के दो स्त्रोत होते हैं कल्पनाशीलता और उत्सुकता। माता-पिता के रूप में आप अपने बच्चों की कल्पनाशीलता व उत्सुकता को बढ़ावा देकर उसे सीखने के आनंद से सराबोर कर सकते हैं। शिक्षण और सीखना महज स्कूल की चारदीवारी के भीतर संपन्न होने वाली रहस्मय गतिविधियाँ नहीं है। वे तब भी होती है, जब माता-पिता और बच्चे बेहद आसान चीजों को साथ-साथ करते हैं। उदाहरण के लिए, धुलने वाले कपड़ों के ढेर से मोजों को उनके जोड़े के हिसाब से छाँटकर गणित और विज्ञान की गुत्थियाँ सुलझा सकते हैं। साथ मिलकर खाना बना सकते हैं, क्योंकि खाना बनाने से गणित और विज्ञान के अलावा सेहत की भी सीख मिलती है। एक-दूसरे को कहानियाँ सुना सकते हैं। कहानी सुनाना पढ़ने और लिखने का आधार है। उछल-कूद वाले खेलों से बच्चें गिनती सीखते हैं और जीवन-पर्यंत अच्छी सेहत का पाठ भी पढ़ते है। बच्चों के साथ मिलकर कुछ करने से आप समझ जाएँगे कि सीखना मनोरंजक और बेहद महत्त्वपूर्ण क्रिया-कलाप है।
Q121. कल्पनाशीलता और उत्सुकता को बढ़ावा देने से बच्चा:
(a) अच्छी बहस कर सकता है।
(b) अच्छा नागरिक बन सकता है।
(c) स्वयं कहानियाँ बनाकर सुनाता है।
(d) सीखने के आनंद में डूब जाता है।
Ans: (d)
Q122. ‘मनोरंजक’ शब्द है:
(a) सर्वनाम
(b) संज्ञा
(c) क्रिया
(d) विशेषण
Ans: (d)
Q123. ‘जीवन-पर्यंत’ शब्द का अर्थ है:
(a) सुखी जीवन का अंत
(b) जीवन और परिवार
(c) जीवन भर
(d) जीवन का अंत
Ans: (c)
Q124. ‘उत्सुकता’ शब्द का प्रत्यय है:
(a) ता
(b) कता
(c) उत्
(d) सु
Ans: (a)
Q125. किनके ‘क्यों’ प्रश्न का उत्तर देने का प्रयास हम करते आए हैं?
(a) समाज के
(b) शिक्षकों के
(c) माता-पिता के
(d) बच्चों के
Ans: (d)
Q126. सीखने का बढ़िया तरीका है:
(a) विस्तार से समझना
(b) पुस्तक पढ़ना
(c) प्रश्न पूछना
(d) उत्तर देना
Ans: (c)
Q127. बच्चों के पास सीखने के स्त्रोत में से एक है:
(a) अध्यापक
(b) पाठ्यपुस्तक
(c) माता-पिता
(d) उत्सुकता
Ans: (d)
Q128. सीखना तब भी होता है, जब माता-पिता बच्चे:
(a) मिलकर खाना बनाना सीखें।
(b) केवल छोटे और आसान काम करें।
(c) साथ-साथ काम करें।
(d) गृहकार्य मिलकर करें।
Ans: (b)
Q129. गद्यांश के आधार पर कहा जा सकता है कि:
(a) बच्चे रोज़मर्रा के कार्य से भी बहुत कुछ सीख सकते हैं।
(b) कहानी सुनाना ही सीखने का एकमात्र आधार है।
(c) सीखना स्कूल के भीतर ही संभव है।
(d) माता-पिता को बच्चों के सवालों के जवाब नहीं देने चाहिए।
Ans: (a)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र.सं.130&135) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। साल के जिस माह से मुझे अधिक लगाव है, वह दिसंबर ही है। इस महीने की कोमल धूप मुझे मोह लेती है, लेकिन तभी एहसास होता है कि यह साल भी बीतकर विगत हो जाएगा, ठीक उसी तरह, जैसे- धरती मैया के आँचल में न जाने कितनी सदियाँ, कितने बरस दुबककर छिपे बैठे हैं। फिर सोचता हूँ, तो लगता है कि हर किसी के जीवन बनने में ऐसे ही न जाने कितने 12 महीने होंगे। इन्हीं महीनों के पल-पल को जोड़कर हम आप सब अपने जीवन को संवारते-बिगाड़ते हैं। किसानी करते हुए हमने पाया कि एक किसान चार-चार महीने में एक जीवन जीता हैं। शायद ही किसी पेशे में जीवन को इस तरह टुकड़ों में जिया जाता होगा। चार महीने में हम एक फसल उपजा लेते हैं और इन चार महीनों के सुख दुख को फसल काटते ही मानो भूल जाते है। हमने कभी बाबूजी के मुख से सुना था कि किसान ही केवल ऐसा जीव है, जो स्वार्थ को ताक पर रखकर जीता है। इनके पीछे उनका तर्क होता था कि फसल बोने के बाद किसान इस बात की परवाह नहीं करता है कि फसल अच्छा होगा या बुरा। वह सब कुछ मौसम के हवाले कर जीवन के अगले चरण की तैयारी में जुट जाता है। किसानी करते हुए जो एहसास हो रहा है, उसे लिखता जाता हूँ। इस आशा के साथ कि किसानी का कोई परित्यक्त भाव से न देखे। अंतिम महीने में जैसे-जैसे किसान मक्का, आलू और सरसों में डूबे पड़े हैं। इस आशा के साथ कि आने वाल नए साल में इन फसलों से नए जीवन को नए सलीके से सजाया सँवारा जाएगा।
Q130. ‘किसान’ से बना ‘किसानी’ शब्द है:
(a) विशेषण
(b) क्रिया विशेषण
(c) संज्ञा
(d) सर्वनाम
Ans: (c)
Q131. लेखक खेती के साथ-साथ लिखने का काम भी क्यों कर रहा है।
(a) किसान दीन नहीं हैं
(b) किसान को कोई हीन नहीं समझे।
(c) नाम के लिए सबकुछ करना जरूरी है।
(d) धन के लिए खेती करनी पड़ती है।
Ans: (b)
Q132. लेखक को दिंसबर से लगाव है, क्योंकि:
(a) साल बादलता है।
(b) साल का अंतिम महीना है।
(c) सरदी होती है।
(d) कोमल धूप अच्छी लगती है।
Ans: (b)
Q133. शब्दों का कौन सा जोड़ शेष से भिन्न ह?ै
(a) सजाया-सँवारा
(b) घास-फूस
(c) कंकड़-पत्थड़
(d) सुख-दुख
Ans: (d)
Q134. स्वार्थ को ताक पर रखकर जीते है:
(a) किसान
(b) मज़दूर
(c) महापुरूष (7) विद्यार्थी
Ans: (a)
Q135. किसान अपने सुख-दुख को कब भूल जाता ह?ै
(a) फ़सल काट लेने पर
(b) फ़सल बेच देने पर
(c) फ़सल तैयार होने पर
(d) फ़सल बोने पर
Ans: (a)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र.सं. 136&150) के लिए सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. जिन बच्चों को लिखने में कठिनाई होती होती है संभवतया वे ________ से ग्रसित हों।
(a) स्वर अक्षमता (डिस्फेनिया)
(b) पठन अक्षमता (डिस्लेक्सिया)
(c) लेखन अक्षमता (डिस्ग्राफिया)
(d) गणितीय अक्षमता (डिस्कैल्कूलिया)
Ans: (c)
Q137. मैं अपनी कक्षा में बहुभाषिकता को महत्त्व देती हूँ, इसलिए मैं
(a) भिन्न-भिन्न भाषाओं की पुस्तकों का आदर करती हूँ।
(b) बच्चों को कई भाषाओं की कविताओं का गान करवाती हूँ।
(c) श्यामपटट पर हिन्दी भाषा के शब्दों के अर्थ दो भाषाओं मेंअवश्य लिखती हूँ।
(d) सभी बच्चों को अपनी मातृभाषा में कहने सुनने की आजादी देती हूँ।
Ans: (d)
Q138. पहली दूसरी कक्षा के बच्चों को साथ भाषा सिखाने के लिए जरूरी है कि उन्हें
(a) कविता गाने के अधिकाधिक अवसर दिए जाएँ।
(b) पारस्परिक संवाद के लिए प्रोत्साहित किया जाए।
(c) अपने उच्चारण पर विशेष ध्यान देने के लिए कहा जाए।
(d) बात कहने के तरीकों का अभ्यास करवाया जाए।
Ans: (b)
Q139. ‘पढ़ना’ कौशल में सबसे ज्यादा महत्त्वपूर्ण है:
(a) अर्थ एवं अनुमान
(b) शब्दों का उच्चारण
(c) वर्णों की पहचान
(d) पढ़ने की गति
Ans: (a)
Q140. प्राथमिक स्तर पर बच्चे किस प्रकार की कविताएँ पसन्द करते हैं?
(a) जिनमें योग्यता हो
(b) जिनमें नवीन शब्दों का भंडार हो
(c) जिनमें तुकबन्दी हो
(d) जिनमें मूल्य हों
Ans: (c)
Q141. भाषा-अर्जन के संबंध में कौन सा कथन उचित नहीं हैं?
(a) भाषा अर्जन को सहज बनाने के लिए समृद्ध भाषिकपरिवेश होना चाहिए।
(b) बिना विद्यालय गए भाषा अर्जन संभव है।
(c) सभी बच्चों में भाषा अर्जन की स्वाभाविक क्षमता होती है।
(d) भाषा अर्जन के लिए नियम सिखाए जाते हैं।
Ans: (d)
Q142. भाषा की कक्षाओं में लोकतांत्रिकता बनाए रखने के लिए क्या जरूरी है?
(a) राज्य भाषा को अनिवार्यत: पढ़ना
(b) बच्चों को हर समय बोलने के लिए कहना
(c) लोकतंत्र पर निबंध पढ़ाना लिखवाना
(d) स्वतंत्र एवं मौलिक अभिव्यक्ति के अवसर देना
Ans: (d)
Q143. प्राथमिक स्तर पर बच्चों की भाषायी क्षमताओं के आकलन में सबसे अधिक कारगर है:
(a) जाँच सूची
(b) रेटिंग स्केल
(c) लिखित परीक्षा
(d) पोर्टफोलियो
Ans: (d)
Q144. कहानी पढ़ने के बाद कक्षा में कौन सी गतिविधि सबसे कम प्रभावी है?
(a) कहानी का अंत परिवर्तित करना
(b) कहानी को आगे बढ़ाना
(c) कहानी को अपने शब्दों में कहना
(d) कहानी दोहराना
Ans: (d)
Q145. आपकी कक्षा में कुछ विद्यार्थी ‘सड़क’ को ‘सरक’ बोलते हैं। इसका सबसे संभावित कारण है:
(a) उनकी मातृभाषा का प्रभाव
(b) उन्हें हिन्दी न आना
(c) सुनने में समस्या
(d) लापरवाही का होना
Ans: (a)
Q146. भाषा की कक्षा में बच्चों को किसी त्योहार विशेष के बारे में बताना है, आप:
(a) बच्चों को उस त्योहार के बारे में अपने-अपने अनुभवसुनाने के लिए कहेंगे।
(b) उस त्योहार पर गृहकार्य के रूप में निबंध लिखकर लाने केलिए कहेंगे।
(c) श्यामपट्ट पर उस त्योहार विशेष के बारे में लिख देंगे।
(d) किसी पुस्तक से उस त्योहार के बारे में पढ़कर सुनाएँगे।
Ans: (a)
Q147. बच्चे के व्यक्तित्व निर्माण में ________ का महत्त्वपूर्ण योगदान है।
(a) शास्त्रीय भाषा
(b) मातृभाषा
(c) क्षेत्रीय भाषा
(d) विदेशी भाषा
Ans: (b)
Q148. भाषा की पढ़ाई:
(a) समूची पाठ्यक्रम का केवल एक हिस्सा है।
(b) बेहद जटिल और संवेदनशील है।
(c) भाषा की पाठ्य पुस्तक से ही संभव है।
(d) समूची पाठ्यचर्चा में व्याप्त है।
Ans: (d)
Q149. हिंदी भाषा शिक्षण के संदर्भ में आप किस कथन से सहमत नहीं हैं?
(a) कक्षा में बच्चों को अधिकाधिक लिखित कार्य दिया जानाचाहिए।
(b) कक्षा में बच्चों की भाषा का सम्मान किया जाना चाहिए।
(c) कक्षा में बच्चों को अपनी बात कहने की स्वतंत्रता दी जानीचाहिए।
(d) कक्षा में विविध प्रकार का बाल साहित्य उपलब्ध कराया जाना चाहिए।
Ans: (a)
Q150. बच्चों का अपने लेखन के प्रति आत्मविश्वास जगाने के लिए जरूरी है कि:
(a) उनके लिखने की गति पर ध्यान दिलाया जाए।
(b) उनके अक्षरों की बनावट की प्रशंसा की जाए।
(c) उनकी वर्तनी की शुद्धता को सराहा जाए।
(d) उनके द्वारा लिखी गई बात का सम्मान किया जाए।314
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!