You are here
Home > Previous Papers > CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2015-1

CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2015-1

CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2015

Part I: Child Development and Pedagogy

 
Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Teachers, in order to help learners construct knowledge, need to focus on
(a) scores/marks obtained by the learner.
(b) involving the learner for active participation
(c) mastering learning of concepts by the learner
(d) making sure the learner memorises everything
Ans: (b)
Q2. Giftedness from teacher’s point of view is a combination of
(a) High Motivation – High Commitment – High Talent
(b) High Ability – High talent – High Commitment
(c) High talent – High Creativity – High Memory
(d) High Ability – High Creativity – High Commitment
Ans: (d)
Q3. According to NFC 2005, errors are important because they
(a) provide a way to teachers to scold children
(b) provide an insight into the child’s thinking and helpto identify solutions.
(c) provide space for removing some children from theclass.
(d) are an important tool in classifying students into groups of ‘passed’ and ‘failed’.
Ans: (b)
Q4. A child’s notebook shows errors in writing like reverse images, mirror imaging, etc. Such a child is showing signs of
(a) learning disability
(b) learning difficulty
(c) learning problem
(d) learning disadvantage
Ans: (a)
Q5. Which one of the following is best suited for emotional development of children?
(a) No involvement of teachers as it is the task ofparents.
(b) Controlled classroom environment.
(c) Authoritarian classroom environment.
(d) Democratic classroom environment.
Ans: (d)
Q6. Teachers need to create a good classroom environment to facilitate children’s learning. To create such a learning environment, which one of the given statements is not true?
(a) Compliance with teachers.
(b) Acceptance of the child.
(c) Positive tone of the teacher.
(d) Approval of the child’s efforts.
Ans: (a)
Q7. Given below are some statements about boys and girls. According to you, which one of these is true?
(a) Boys should help in household chores.
(b) All boys should be taught Science and girls HomeScience.
(c) Girls should help in household chores.
(d) Boys should help in activities outside the home.
Ans: (a)
Q8. To be an effective teacher it is important to
(a) focus on individual learning rather than groupactivity
(b) avoid disruption caused due to questioning bystudents
(c) be in touch with each and every child
(d) emphasize dictating answers from the book.
Ans: (c)
Q9. Which one of the following is not a suitable formative assessment task?
(a) Project
(b) Observation
(c) Ranking the students
(d) Open-ended questions
Ans: (c)
Q10. Deficiency in the ability to write, associated with impaired handwriting, is a symptom of
(a) dyspraxia
(b) dyscalculia
(c) dyslexia
(d) dysgraphia
Ans: (d)
Q11. According to the Piaget theory, which one out of the following will not influence one’s cognitive development?
(a) Social experiences
(b) Maturation
(c) Activity
(d) Language
Ans: (a)
Q12. Which of these does not imply practical intelligence in the Triarchic theory?
(a) Thinking practically about oneself only.
(b) Choosing an environment in which you cansucceed.
(c) Adapting to the environment.
(d) Reshaping the environment.
Ans: (a)
Q13. “Anyone can become angry – that is easy, but to be angry with the right person, to the right degree, at the right time, for the right purpose, and in the right way— that is not easy.” This is related to
(a) social development
(b) cognitive development
(c) physical development
(d) emotional development
Ans: (d)
Q14. In learning, assessment is essential for
(a) screening test
(b) motivation
(c) fostering of the purpose of segregation and ranking
(d) grades and Marks
Ans: (b)
Q15. Fitting new information into existing schemes is known as
(a) equilibration
(b) assimilation
(c) organisation
(d) accommodation
Ans: (b)
Q16. We all differ in terms of our intelligence, motivation, interest, etc. This principle refers to
(a) theories of Intelligence
(b) heredity
(c) environment
(d) individual difference
Ans: (d)
Q17. Students of disadvantaged groups should be taught along with the normal students. It implies
(a) special education
(b) integrated education
(c) exclusive education
(d) inclusive education
Ans: (d)
Q18. ‘Out-of-the-box’ thinking is related to
(a) memory-based Thinking
(b) divergent Thinking
(c) convergent Thinking
(d) consistent Thinking
Ans: (b)
Q19. The assessment of students can be used by teachers in teaching to develop insight to
(a) not promote those students who do not meetschool standards
(b) change the teaching approach according to thelearners’ needs
(c) creating groups of ‘bright’ and ‘weak’ students inthe class
(d) identifying the students who need to be promoted to the higher class
Ans: (b)
Q20. Learning experiences should be planned in a manner so as to make learning meaningful. Which of the given learning experiences does not facilitate meaningful learning for children?
(a) Formulating question on content.
(b) Discussion and debate on the topic.
(c) Presentation on the topic.
(d) Repetition based on mere recall of content.
Ans: (d)
Q21. Giving punishment, verbal or non-verbal, to children results in
(a) protecting the child’s image
(b) improving their scores
(c) damaging their self-concept
(d) motivating them to work
Ans: (c)
Q22. A teacher labelled the head of a committee as ‘chairperson’ instead of ‘chairman’. It indicates that the teacher
(a) has a good command of language
(b) is using a gender-free language
(c) has gender bias
(d) follows a more acceptable term
Ans: (b)
Q23. Continuous and Comprehensive Evaluation is essential for
(a) diluting the accountability of the Board of Education
(b) correcting less-frequent errors more than morefrequenterrors
(c) understanding how learning can be observed,recorded and improved upon
(d) fine tuning of test with the teaching
Ans: (c)
Q24. In Lawrence Kohlberg’s theory, which level signifies the absence of morality in the true sense?
(a) Level IV
(b) Level I
(c) Level II
(d) Level III
Ans: (b)
Q25. Which one of the following is not correct for the progressive model of socialisation of children?
(a) Children accept what they are offered by the schoolirrespective of their social background.
(b) There should be a place for democracy in theclassroom.
(c) Socialisation is an adoption of social norms.
(d) Active participation in the group work and learning social skills.
Ans: (a)
Q26. The teacher noticed that Pushpa cannot solve a problem on her own. However, she does so in the presence of adult or peer guidance. This guidance is called
(a) pre-operational thinking
(b) zone of proximal development
(c) scaffolding
(d) lateralization
Ans: (c)
Q27. Which one out of the following provides information about the roles and behaviours which are acceptable in a group, during early childhood period?
(a) Teachers and Peers
(b) Peers and Parents
(c) Parents and Siblings
(d) Parents and Teachers
Ans: (c)
Q28. Which of the following age groups falls under the later childhood category?
(a) 18 to 24 years
(b) Birth to 6 years
(c) 6 to 11 years
(d) 11 to 18 years
Ans: (c)
Q29. Aarjav says that language development is influenced by one’s innate predisposition while Sonali feels that it is because of the environment. This discussion between Aarjav and Sonali is about
(a) Stability and Instability argument
(b) Continuous and Discontinuous learning
(c) Nature and Nurture debate
(d) Critical and Sensitivity feeling
Ans: (c)
Q30. Making students members of a cleanliness community to motivate them for the same, reflects
(a) behaviouristic approach to motivation
(b) rumanistic approach to motivation
(c) cognitive approach to motivation
(d) socio-cultural conceptions of motivation
Ans: (d)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q. 31–60): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. The sum of place values of 5 in 6251, 6521 and 5621 is
(a) 15
(b) 5550
(c) 5050
(d) 550
Ans: (b)
Q32. Which one of the following statements is true?
(a) The difference of an even number and an oddnumber can be an even number.
(b) The sum of two odd numbers and one even numberis an even number.
(c) The sum of three odd numbers is an even number.
(d) The product of three odd numbers is an even number.
Ans: (b)
Q33. A one-litre carton of juice is in the shape of a cuboid and has a square base of size 8 cm by 8 cm. The depth of juice in the carton, in centimeters, is closest to
(a) 22
(b) 16
(c) 18
(d) 20
Ans: (b)
Q34. Which one of the following does not match curricular expectations of teaching Mathematics at the primary level?
(a) Analyse and infer from representation of groupeddata.
(b) Develop a connection between the logicalfunctioning of daily life and that of mathematicalthinking.
(c) Develop language and symbolic notations withstandard algorithms of performing numberoperations.
(d) Represent part of whole as a fraction and order simple fractions.
Ans: (a)
Q35. The main goal of Mathematics education is
(a) to help the students to understand mathematics.
(b) to develop useful capabilities,
(c) to develop children’s abilities for mathematization.
(d) to formulate theorems of Geometry and their proofs independently.
Ans: (c)
Q36. At the primary level use of tangram, dot games, patterns, etc. helps students to
(a) enhance spatial understanding ability
(b) develop sense of comparing numbers
(c) strengthen calculation skills
(d) understand basic operations
Ans: (a)
Q37. From the unit of ‘Shapes’ the teacher asked the students to “make/draw any picture by using shapes”.
The objective that can be achieved through this activity is
(a) Knowledge
(b) Comprehension
(c) Creating
(d) Application
Ans: (c)
Q38. Arjun, a student of class IV, is able to answer all questions related to the Number System orally, but commits mistakes while writing the solutions of problems based on the Number System. The best remedial strategy to remove errors in his writing is
(a) to relate real life experiences with mathematicsconcepts
(b) to provide him a worksheet with partially solvedproblems to complete the missing gaps
(c) to teach more than one way of solving problems ofthe Number System
(d) to give him 10 practice tests
Ans: (b)
Q39. What is the value of –1 + 2 – 3 + 4 – 5 + 8 – ? + … + 1000 ?
(a) 2000
(b) 0
(c) 1
(d) 500
Ans: (d)
Q40. Perimeter of a square is 44 cm. The perimeter of a rectangle is equal to the perimeter of this square. The length of the rectangle is 5 cm more than the side of the square. The sum of areas (in cm2) of the square and the rectangle is
(a) 229
(b) 169
(c) 140
(d) 217
Ans: (d)
Q41. As per NCF 2005, the narrow aim of teaching Mathematics at schools is
(a) to develop numeracy related skills
(b) to teach algebra
(c) to teach calculation and measurements
(d) to teach daily life problems related to linear algebra As per NCF, 2005 teaching of number and operation on them, measurement of quantity is narrow aim of teaching mathematics.
Ans: (a)
Q42. Ravi has three dozen chocolates. He gave one-third of them to his neighbour, one-sixth to Rehana and onefourth to his sister. How many chocolates are left with him?
(a) 10
(b) 6
(c) 8
(d) 9
Ans: (d)
Q43. A child who is able to perform all number operations and is able to explain the concept of fractions is at the
(a) operational phase
(b) emergent phase
(c) quantifying phase
(d) partition phase
Ans: (a)
Q44. A teacher introduced multiplication in her class as repeated addition and then by grouping of the same number of objects taken multiple times, she introduced the ‘×’ symbol and further conducted a small activity of finding product using criss-cross lines or matchsticks. Here the teacher is
(a) using multiple representations to make the classinteresting
(b) developing a lesson and taking students ‘fromconcrete to abstract concept’
(c) catering to learners with different learning styles
(d) providing remedial strategies for low achievers in mathematics
Ans: (b)
Q45. Akanksha wants to become a good Mathematics teacher. To be a good Mathematics teacher, she must have
(a) good communicative skills and the knowledge ofclose-ended questions
(b) conceptual knowledge, understanding and ability torelate content of Mathematics with real life
(c) good knowledge of the Number System, Algebraand Geometry
(d) ability to solve the problems in no time
Ans: (b)
Q46. It is important to conduct mathematical recreational activities and challenging geometrical puzzles in the class as
(a) they bring students out of the monotonous andboring routines of mathematics classroom
(b) they give space to gifted learners
(c) they are helpful to enhance spatial and analyticalability of every learner
(d) they can create interest in low achievers and slow learners in mathematics
Ans: (c)
Q47. ‘Vedic Mathematics, is becoming popular nowadays especially amongst primary school children and is used to enhance
(a) the problem solving skills of students inMathematics
(b) the concentration of students in Mathematics
(c) the calculation skills and speed in Mathematics
(d) the algorithmic understanding of students in Mathematics
Ans: (c)
Q48. Formative Assessment in Mathematics at primary stage includes
(a) identification of common errors
(b) testing of procedural knowledge and analyticalabilities
(c) grading and ranking of students
(d) identification of learning gaps and deficiencies in teaching
Ans: (d)
Q49. A teacher uses the exploratory approach, use of manipulatives and involvement of students in discussion while giving the concepts of Mathematics.
She uses this strategy to
(a) develop manipulative skills among the students.
(b) create a certain way of thinking and reasoning.
(c) achieve the narrow aim of teaching mathematics.
(d) achieve the higher aim of teaching mathematics.
Ans: (b)
Q50. A teacher asked Shailja of class V about the perimeter of a figure. She also asked Shailja to explain the solution in her words. Shailja was able to solve the problem correctly but was not able to explain it. This reflects that Shailja is having
(a) poor understanding of the concept of perimeter butgood verbal ability
(b) lower language proficiency and lower ordermathematical proficiency
(c) lower language proficiency and higher ordermathematical proficiency
(d) poor confidence level and poor mathematical skills
Ans: (c)
Q51. The section ‘Practice Time’ included in different topics in Mathematics textbook aims at
(a) having a change in daily routine
(b) ensuring better utilization of time
(c) providing extended learning opportunities
(d) providing fun and enjoyment to students
Ans: (c)
Q52. 13 students of class V A and 15 of class V B participated in a writing competition. They scored marks as follows :
Class V A – 14, 6, 15, 12, 11, 11, 7, 9, 17, 13, 3, 10, 18 Class V B – 13, 9, 0, 7, 14, 6, 0, 9, 16, 9, 13, 16, 5, 18, 11 What inference can you draw from the given data?
(a) Class V A performed better because the averagescore of V A is more.
(b) Both the sections performed equally well becausethe total marks scored by both the sections are thesame.
(c) Both the sections performed equally well becausethe average marks of both the sections are thesame.
(d) Both the sections performed equally well because the highest score of both the sections is 18.
Ans: (a)
Q53. How many are in ?
(a) 5
(b) 12
(c) 10
(d) 8
Ans: (b)
Q54. On dividing 110111 by 11, the sum of the quotient and the remainder is
(a) 1101
(b) 10101
(c) 10011
(d) 11011
Ans: (c)
Q55. What should be subtracted from the product 102 × 201 to get 19999?
(a) 602
(b) 403
(c) 401
(d) 503
Ans: (d)
Q56. Which of the following is not correct?
(a) 2 kg 30 g is the same as 2030 g
(b) 3 litres 80 millilitres = 380 millilitres
(c) Area of a square of side 10 cm = Area of a rectangleof length 100 cm and breadth 0.01 m
(d) 3 hours 14 minutes = 194 minutes
Ans: (b)
Q57. Number of degrees in two and two-third of a rightangle is
(a) 270
(b) 180
(c) 210
(d) 240
Ans: (d)
Q58. (Sum of multiples of 7 between 21 and 49) ÷(Biggest common factor of 25 and 3O) is equal to
(a) 37
(b) 14
(c) 21
(d) 35
Ans: (c)
Q59. The sum of all the positive factors of 96 is
(a) 252
(b) 155
(c) 156
(d) 251
Ans: (a)
Q60. A train leaves a station at 6: 14 a.m. and reaches its destination after 13 hours 48 minutes. The time at the destination is
(a) 8: 12 p.m.
(b) 7: 02 p.m.
(c) 7: 12 p.m.
(d) 8: 02 p.m.
Ans: (d)

Part III: Environmental Studies

 
Directions (Q. 61–90): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. NCF 2005 has not recommended any prescribed curriculum and textbooks for EVS for classes I and II.
The most appropriate reason for this is
(a) to reduce the load of curriculum
(b) EVS is only for Class III onwards
(c) learners in classes I and II cannot read and write
(d) to provide a contextual learning environment
Ans: (d)
Q62. A teacher has to teach about cultural diversity in food in our country to Class IV students. Which of the following is the best way to teach the topic?
(a) Show flash cards having pictures of various fooditems.
(b) Give a project to students about different kinds offood taken by the people of various states in ourcountry.
(c) Ask students what they have eaten, followed by adiscussion.
(d) Ask students to collect information about the kind of food taken in their family.
Ans: (d)
Q63. All of the following are indicative of the general approach to be followed for EVS in primary classes except
I. Concrete to abstract II. Simple to complex
III. Local to global IV. Abstract to concrete
(a) Only II
(b) Only IV
(c) I and II
(d) II and III
Ans: (b)
Q64. Study the following table:

After studying the above table, Devmeet, a Class V student, wrote the following in his notebook:
I. Petrol is a more expensive fuel than diesel.
II. The percentage increase in the price of diesel is more than that of petrol.
III. Diesel is cheaper and that is why public transport runs on it.
IV. Diesel is a cheaper fuel than petrol. People should buy diesel vehicles.
Which one of the following is correct?
(a) III and IV are inferences.
(b) I and IV are observations.
(c) I and III are observations.
(d) II and III are inferences.
Ans: (a)
Q65. Mahika, a teacher of Class V, wants her students to observe plants in their surroundings. For meaningful learning, what should she encourage the children to do?
(a) Understanding that plants are living beings
(b) Appreciating that plants are useful for us
(c) Writing the names of maximum number of plants
(d) Observing the difference between their heights, leaves, smells and places of growing
Ans: (d)
Q66. Which of the following should not be an appropriate indicator for assessment in EVS at primary level?
(a) Remembering
(b) Questioning
(c) Concern for justice and equality
(d) Cooperation
Ans: (a)
Q67. Your principal asks you to take Class V students on an education visit. What would you include while planning for such a visit to make it meaningful?
(a) Preparing a structured activity sheet about theplace to be visited and sharing the same withstudents before the visit for an authentic andmeaningful learning
(b) Asking students to find and read the informationabout the place to be visited
(c) Taking enough food and games to enjoy
(d) Ensuring that students should be disciplined and should visit the place quietly
Ans: (a)
Q68. Stories and poems can be effectively used in teaching of EVS at primary level. The main purpose of using them in EVS is to
(a) cater to diversity in the classroom
(b) provide a contextual learning environment
(c) make lessons enjoyable
(d) promote linguistic skills
Ans: (c)
Q69. How would a primary teacher effectively assess her students of Class IV on the topic of ‘Scarcity of water’?
(a) Asking children to write slogans on saving water
(b) Conducting a written test on the above topic
(c) By finding out how they have started saving water intheir day-to-day life
(d) Organising a poster making activity on water conservation
Ans: (c)
Q70. ‘Mapping’ at primary level promotes which of the following skills in learners?
(a) Neat drawing
(b) Calculations and estimations
(c) Drawing according to scale
(d) Idea about relative positions and orientations
Ans: (d)
Q71. This plant has leaves which are used as vegetables.
Its seeds are used to produce oil.
(a) Spinach
(b) Coconut
(c) Cabbage
(d) Mustard
Ans: (d)
Q72. Select from the following a group of diseases caused by mosquitoes
(a) Malaria, dengue, cholera
(b) Malaria, chikungunya, typhoid
(c) Dengue, malaria, chikungunya
(d) Malaria, cholera, typhoid
Ans: (c)
Q73. On a state map, at its one corner it is mentioned “Scale 1 cm = 110 meters”. If on the map the measured distance between any two cities is 9.7 cm, the actual distance between the two cities is approximately
(a) 2.01 km
(b) 11 km
(c) 10 km
(d) 1.067 km
Ans: (d)
Q74. Study the following statements about bronze:
I. It is an element like aluminium, iron and copper.
II. It is made by melting copper and tin in a furnace.
III. Tribal people have been using bronze since thousands of years.
IV. The objects made of bronze are lighter but much stronger than those made of aluminium.
The correct statements are
(a) I and IV
(b) II and III
(c) I, II and III
(d) II, III and IV
Ans: (b)
Q75. Which of the following is/are tools and techniques of assessment in EVS at the primary level?
I. Project work II. Field trip
III. Journal writing IV. Concept mapping
(a) Only IV
(b) I, II, III and IV
(c) Only I and II
(d) Only II and III
Ans: (c)
Q76. Which one of the following strategies seems most appropriate for teaching maps to primary graders?
(a) Drawing the map by the teacher on the blackboardand asking learners to locate different places
(b) Instructing learners to bring the map of India fromtheir home
(c) Showing an atlas to learners and asking them tolocate different places
(d) Facilitating learners to construct maps of their immediate surroundings by using their own symbols and focusing on relative position and direction of things
Ans: (d)
Q77. Which one of the following should be the most important aspect of EVS teaching at primary level?
(a) Conducting activities and developing skills
(b) Achieving success in assessment
(c) Understanding the basic concepts of science
(d) Connecting learners to the natural and sociocultural environment
Ans: (d)
Q78. Teaching of EVS should encourage process skills, which are the core of enquiry-based, hands-on learning. Which of the following is not such a skill?
(a) Predicting
(b) Determining
(c) Inferring
(d) Observing
Ans: (b)
Q79. Study the following statements about the Jhoom farming practiced in Mizoram.
I. After cutting one crop, the land is left as it is for some years.
II. The bamboo or weeds which grow on that land are cut and burnt.
III. The land is deeply ploughed before sowing seeds.
IV. In one farm three or four different types of crops are grown.
V. Chemical fertilizers and pesticides are also used as per need.
The correct statements are
(a) III, IV and V
(b) I, II and IV
(c) I and II
(d) II and IV
Ans: (b)
Q80. Radha uses travel tickets of different types. Which of the following concepts could be effectively discussed by using such tickets?
I. The cost of travel by different means is different.
II. The cost of travel depends upon the fuel used by the vehicle.
III. We need tickets to travel by public transport from one place to another.
IV. Understanding the reservation process Choose the most appropriate option:
(a) I and IV
(b) I and III
(c) II and III
(d) III and IV
Ans: (b)
Q81. If we observe birds, we find that most of the birds often move their neck. It is because
(a) in most of the birds, the eyes are fixed and cannotmove
(b) their ears are covered and they can fly
(c) the birds have two eyes
(d) their eyes can focus on two different objects at a time
Ans: (a)
Q82. Reena loves mangoes. She wants to preserve these for winters. Which one of the following is a good way of preserving them?
(a) Make ‘aampapad’ and pickle.
(b) Prepare juice and store in an airtight container.
(c) Put in a plastic bag.
(d) Store in a refrigerator.
Ans: (a)
Q83. Which one of the following animals’ front teeth keep on growing throughout its life? It has to keep gnawing on things to keep its teeth from becoming too long.
(a) Squirrel
(b) Lizard
(c) Rat
(d) Termite
Ans: (a)
Q84. A farmer is growing paddy crop over and over again using excess of fertilizers and pesticides in his fields.
This practice will make the soil of his fields
(a) useful for the paddy crop only
(b) fit for ploughing
(c) barren
(d) fertile for other crops also
Ans: (c)
Q85. The neighbouring states of Kerala are
(a) Tamil Nadu and Andhra Pradesh
(b) Karnataka and Maharashtra
(c) Andhra Pradesh and Karnataka
(d) Karnataka and Tamil Nadu
Ans: (a)
Q86. In which one of the following states of our country do most people like to eat sea fish cooked in coconut oil?
(a) Mizoram
(b) Goa
(c) Jammu and Kashmir
(d) Bihar
Ans: (b)
Q87. Study the following statements about “Desert Oak”.
I. Desert Oak is a tree that grows almost as tall as our classrooms, i.e., about 4 metres.
II. The roots of this tree go down nearly 30 times its height till they reach water.
III. Water is stored in the trunk of this tree.
IV. This tree is found in Abu Dhabi.
The correct statements are
(a) II, III and IV
(b) Only I and II
(c) I, II and III
(d) I, II and IV
Ans: (c)
Q88. A person boarded a train on 02.01.2015 at Madgaon for Nagercoil. The train departed from Madgaon at 07:45 hours and reached Nagercoil at 04:45 hours on the next day, i.e., 03.01.2015. If the distance between these two stations is 1140 km, the average speed of the train was approximately
(a) 51 km/h
(b) 59 km/h
(c) 57 km/h
(d) 54 km/h
Ans: (d)
Q89. A person living in New Delhi wants to visit first Bhopal
(Madhya Pradesh) and then Ranchi (Jharkhand). The directions of his journey will be first towards
(a) east and then towards south
(b) west and then towards south
(c) south and then towards east
(d) south and then towards west
Ans: (c)
Q90. Which of the following characteristics is shared by all the given below?
Lizard, Sparrow, Turtle, Snake
(a) They lay eggs.
(b) They are poisonous.
(c) They can live on land as well as in water.
(d) Their bodies are covered with scales.
Ans: (a)

Part IV: Language I English

 
Directions: Answer the following questions (Q. 91–105) by selecting the most appropriate option.
Q91. Role Play should be an integral part of every language classroom because
(a) it is an effective classroom management technique
(b) it enables students to engage in meaningful talk
(c) it enables students to memorise the story
(d) it enables girls and boys to interact freely
Ans: (b)
Q92. A language teacher wants her students to write for an authentic audience and purpose. What would be the best writing task to achieve this?
(a) Students write answers to questions given at the endof the chapter after discussing them with each other.
(b) Students write the review of a movie they watchedrecently.
(c) Students write on the topic, ‘My School’.
(d) Students write a letter to the principal expressing their opinion on a school-related issue.
Ans: (d)
Q93. Which one of the following is an example of Basic Interpersonal Communication Skills (BICS)?
(a) Discussing response to a story in a small group inthe classroom
(b) Taking notes during a lecture or talk
(c) Negotiating turn taking with a peer during free play
(d) Explaining a procedure to a peer during an experiment
Ans: (c)
Q94. B F. Skinner claimed that language is learnt through
(a) reinforcement and engagement
(b) drill and practice
(c) immersion and employment
(d) repetition and approximation
Ans: (b)
Q95. Rani is from Delhi. She has taken admission in a school in Assam. In the final exams, she faces difficulty in writing a composition on ‘Bihu’. The most probable reason for Rani’s problem is that
(a) her parents are unable to help her in understandingthe school culture
(b) she is not a hardworking girl and is not trying toadapt to the school curriculum
(c) her background is deficient and is not at par withstandard school culture
(d) there is a discontinuity between her home environment and the school curriculum
Ans: (d)
Q96. A language textbook for class 1 starts with poems and stories (complete text) and ends with the alphabet. Which approach does this kind of arrangement reflect in language-pedagogy?
(a) Top-down approach
(b) Aesthetic approach
(c) Bottom-up approach
(d) Eclectic approach
Ans: (a)
Q97. Which of the following is not true about sentences in the passive voice?
(a) The verb in passive sentences is always in perfectparticiple form
(b) It is generally used where the subject is hidden, notclear or not significant
(c) Sentences with intransitive verbs cannot bepassivised
(d) Any declarative sentence can be passivised
Ans: (d)
Q98. A child reads ‘She bought three apples’ as “She bought tree apples’ and explains it as ‘apples from trees’. How would you rate this child’s reading skills?
(a) She reads with spelling errors.
(b) She reads carelessly.
(c) She reads with comprehension.
(d) She reads without comprehension.
Ans: (d)
Q99. The most important purpose of formative assessment is
(a) to form an opinion about the best student in theclass
(b) to score and rank students on the basis of theirperformance
(c) to provide qualitative feedback on students’learning
(d) to judge the performance of teachers and schools
Ans: (c)
Q100. In the primary classes, it is recommended that children should be taught in their mother tongue because
(a) it creates a natural environment
(b) children develop self-confidence
(c) it promotes regional languages
(d) it enables children to comprehend
Ans: (d)
Q101. A student of class V has just read a text about the water problems of a community living on the outskirts of a city. After reading the chapter, the student remarks how difficult it must be to struggle for water every day. Which comprehension strategy does this remark reveal?
(a) Summarising
(b) Metacognition
(c) Inferential reading
(d) Read aloud
Ans: (c)
Q102. A common developmental reading disorder is
(a) Dyslexia
(b) Aphasia
(c) Autism
(d) Impairment
Ans: (a)
Q103. Writing is a ________ and not a ________.
(a) product; formation
(b) process; product
(c) process; formation
(d) product; process
Ans: (b)
Q104. Which one of the following principles is not appropriate for vocabulary development?
(a) Provide opportunities to consult a dictionary.
(b) Integrate new words with old.
(c) Make a new word ‘real’ by connecting it to thelearner’s’ world.
(d) Passive vocabulary should be learnt by heart.
Ans: (d)
Q105. Storytelling should be used frequently in classrooms because
(a) it lays the foundation of logical understanding andimagination
(b) it lays the foundation for other academicengagements
(c) it allows students to imagine and relax
(d) it provides space for teachers to engage in other academic tasks
Ans: (a)
 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 106–114) by selecting the most appropriate option.
Adversity provides us with an opportunity to develop our character in a natural, recurring and powerful way that only the challenges of adversity offer. According to Solomon, adversity refines and reveals the gold and silver of our character.
A lot of times adversity comes our way as a direct or indirect result of our own actions. We make a bad choice or a bad decision, or we simply fail to do something we should have done. When I made bad investment decisions, I had to accept responsibility for my greed and naive choices. Yes, several men had misrepresented the opportunities to me, but the fact is I am the one who made the decisions. And I experience the very consequences that Solomon had cautioned us about. Any time you make a contribution to your own adversity, you need to accept responsibility for it. Don’t simply blame someone or something else.
Nonetheless, throughout our lives we will experience a great deal of adversity that is not a result of our own action. It is critically important that we do not assign fault to ourselves or to those who had nothing to do with it. When a friend of mine lost his daughter to leukemia, he confided to me that he felt God was punishing him for his past sins. In other words, he was blaming himself. It is believed that adversity sometimes has a purpose that we cannot know or understand. As tempting as it may be, to try to figure out such a mystery is not only an exercise in futility, it is foolish also.
Q106. Adversity provides us with an opportunity to
(a) develop our character
(b) test our friends
(c) evaluate our own character
(d) introspect
Ans: (a)
Q107. The author quotes Solomon to
(a) show his veneration for him
(b) emphasise that adversity is part of life
(c) embellish his prose
(d) lend force to his argument
Ans: (d)
Q108. Most often our misfortunes are the result of our own
(a) haste
(b) follies
(c) actions
(d) idleness
Ans: (c)
Q109. The synonym for ‘cautioned’ is
(a) threatened
(b) suggested
(c) persuaded
(d) warned
Ans: (d)
Q110. The phrase ‘exercise in futility’ means
(a) something that is pointless
(b) hopes of future
(c) an irrational act
(d) a foolish approach
Ans: (a)
Q111. Identify the correct statement.
(a) Adversity is a curse.
(b) The mystery of adversity can be easily understood.
(c) Adversity helps us improve our character.
(d) Adversity is purposeless.
Ans: (c)
Q112. Which of the following statements is not true?
(a) The bravest are bogged down by misfortunes.
(b) Adversity refines our character.
(c) Adversity sometimes has a purpose.
(d) Adversity is a test of our character.
Ans: (a)
Q113. The antonym for the word ‘adversity” is
(a) luxury
(b) luck
(c) emptiness
(d) prosperity
Ans: (d)
Q114. When adversity strikes us we blame
(a) providence
(b) our stars
(c) everything and everyone except ourselves
(d) supernatural powers and evil spirits
Ans: (c)
 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 115–120) by selecting the most appropriate option.
Invictus Out of the night that covers me Black as the pit from pole to pole, I thank whatever gods may be For my unconquerable soul.
In the fell clutch of circumstance I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance My head is bloody, but unbowed.
Beyond this place of wrath and tears– Looms but the Horror of the shade, And yet the menace of the years Finds and shall find, me unafraid.
William Ernest Henley
Q115. The phrase ‘unconquerable soul’ means a person who is
(a) compassionate
(b) noble
(c) sensitive
(d) invincible
Ans: (d)
Q116. Lines 5 and 6 show that the speaker
(a) remains undaunted even under the worstcircumstances
(b) is overwhelmed by adverse circumstances
(c) accepts life’s challenges
(d) refuses to surrender
Ans: (a)
Q117. ‘Wrath and tears’ means
(a) anger causing havoc
(b) anger and sorrow
(c) unfavourable circumstances
(d) unbearable suffering
Ans: (b)
Q118. The phrase ‘menace of the years’ suggests
(a) danger to life
(b) cruel fate
(c) evils of life
(d) threats of the times
Ans: (d)
Q119. The word ‘winced’ in the second stanza means
(a) ruffled
(b) frightened
(c) worried
(d) recoiled
Ans: (d)
Q120. The poetic device used in ‘Black as the pit from pole to pole’ is
(a) irony
(b) simile
(c) parallelism
(d) metaphor
Ans: (b)

भाग V: भाषा II हिन्दी

निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 121&135) के लिए सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q121. प्राथमिक स्तर पर अधिकांशत: बच्चे ________ कविताएँ पसंद करते हैं?
(a) छोटी कविताएँ
(b) वीर रस की कविताएँ
(c) नैतिक मूल्यों से ओत-प्रोत कविताएँ
(d) लयपूर्ण कविताएँ
Ans: (d)
Q122. तीसरी कक्षा में पढ़ने वाली सुनयना अकसर ‘स’ को ‘श’ कहती है। भाषा शिक्षक होने के नाते आप क्या करेंग?े
(a) उसके इस तरह के प्रयोग पर बिल्कुल ध्यान नहीं देंगे
(b) यह क्षेत्रीय प्रभाव हो सकता है इसलिए उसे स्वयं ही सुधारकरने के लिए पर्याप्त समय देंगे
(c) उसे ‘स’ तथा ‘श’ के उच्चारण-स्थान की पूर्ण जानकारीदेंगे
(d) वह जब भी ‘स’ को ‘श’ कहेगी, उसे टोकेंगे ताकि उसमें सुधार हो सकेAns: (b)
Q123. अमित पढ़ते समय कठिनाई का अनुभव करता है। वह ________ से ग्रस्त ह?ै
(a) अफ़ेज़िया
(b) डिस्लेक्सिया
(c) डिस्ग्राफिया
(d) डिस्कैल्कुलिया
Ans: (b)
Q124. दी गई सहायक सामग्री में से शेष से भिन्न सहायक सामग्री चुनिए:
(a) टेलीविज़न
(b) पत्र-पत्रिकाएँ
(c) बाल साहित्य
(d) समाचार-पत्र
Ans: (a)
Q125. प्राथमिक स्तर पर एक अध्यापिका ‘संज्ञा’ पढ़ाते समय पहले ‘संज्ञा’ की परिभाषा बताती है। उसके बाद उससे सम्बन्धित उदाहरण समझाती है। अध्यापिका व्याकरण शिक्षण की कौन-सी विधि अपनाती है?
(a) सूत्र विधि
(b) आगमन विधि
(c) निगमन विधि
(d) प्रत्यक्ष विधि
Ans: (c)
Q126. प्राथमिक स्तर पर हिन्दी भाषा सिखाने का सर्वोपरि उद्देश्य है
(a) भाषा की कठिन बातों को सरलता से समझना
(b) भाषा के मानक स्वरूप को पूर्णत: आत्मसात् करना
(c) भाषा के व्याकरणिक नियमों को पूर्णत: आत्मसात् करना
(d) भाषा के विभिन्न प्रयोगों की क्षमता का विकास करना
Ans: (d)
Q127. बच्चों की लेखन क्षमता के आंकलन में सबसे कम महत्त्वपूर्ण है
(a) विचारों की स्पष्टता
(b) मौलिकता
(c) कल्पनाशीलता
(d) मानक-वर्तनी
Ans: (d)
Q128. प्राथमिक स्तर पर भाषा शिक्षण के अंतर्गत बातचीत एक महत्त्वपूर्ण उपकरण है, क्योंकि
(a) बच्चों को बातचीत करना अच्छा लगता है
(b) बातचीत शिक्षण का अनिवार्य अंग है
(c) हमारी पाठ-योजना में पहले से ही प्रस्तावित है
(d) यह सीखने और सीखी हुई बातों को सुदृढ़ बनाने का एक आधारभूत माध्यम है
Ans: (d)
Q129. बच्चों की श्रवण-योग्यता का विकास करने में सर्वाधिक सहायक है
(a) ऑडियो टेप
(b) शब्दों का श्रुतलेख
(c) परस्पर बातचीत
(d) भाषा-प्रयोगशाला
Ans: (c)
Q130. ‘किसी कण में चित्रात्मक तथा रंग-बिरंगे चार्ट होने चाहिए।’ कौन-सा विकल्प इसके उद्देश्य की पूर्ति नहीं करता?
(a) बच्चों को सीखने-सिखाने का वातावरण प्रदान करते हैं
(b) उससे शैक्षिक वातावरण को बनाने में मदद मिलती है
(c) बच्चे उसकी सामग्री से सीखने का प्रयास करते हैं
(d) बच्चों के कल्पनालोक के रंगों तथा आकृतियों को पहचान नहीं मिलती
Ans: (d)
Q131. प्राथमिक स्तर पर आधारभूत कौशल हैं
(a) पढ़ना और लिखना
(b) सुनना और बोलना
(c) पढ़ना और सुनना
(d) लिखना और बोलना
Ans: (b)
Q132. इनमें से ________ अक्षर-बोध की विधि नहीं है।
(a) प्रत्यक्ष विधि
(b) वर्ण विधि
(c) शब्द विधि
(d) वाक्य विधि
Ans: (b)
Q133. प्राथमिक स्तर पर बच्चों की भाषा प्रयोग की क्षमता संबंधी रिकॉर्ड तैयार करने के उपरांत कौन-सा कार्य सर्वाधिक महत्त्वपूर्ण है?
(a) रिकॉर्ड की विश्वसनीयता की जाँच करना
(b) रिकॉर्ड को सुरक्षित रखना
(c) रिपोर्टिंग करना
(d) रिकॉर्ड की वैधता की जाँच करना
Ans: (c)
Q134. प्राथमिक स्तर पर पढ़ने की क्षमता के आकलन में सबसे कम महत्त्वपूर्ण है
(a) चित्रों से अनुमान लगाकर पढ़ना
(b) समझकर पढ़ना
(c) अक्षर जोड़कर पढ़ना
(d) पढ़ने में प्रवाह
Ans: (c)
Q135. प्राथमिक स्तर पर भाषा-शिक्षण में बाल साहित्य का प्रयोग किए जाने के पक्ष में सर्वाधिक ठोस तर्क है
(a) इनका प्रयोग बच्चों के भाषा-अनुभवों को विस्तृत करता है
(b) यह पाठ्य-पुस्तक से बेहतर होता है
(c) इन्हें पढ़ाना अपेक्षाकृत सरल होता है
(d) इन्हें पढ़ाने में शिक्षक को मज़ा आता है
Ans: (a)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 136&144) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। आसमान में मुक्का मारना कोई बुद्धिमानी का काम नहीं समझा जाता। बिना लक्ष्य के तर्क करना भी बुद्धिमानी नहीं है। हमें भली-भाँति समझ लेने की आवश्यकता है, कि हमारा लक्ष्य क्या है? हम जो कुछ प्रयत्न करने जा रहे हैं वह किसके लिए है? साहित्य हम किसके लिए रचते हैं, इतिहास और दर्शन क्यों लिखते और पढ़ते हैं? राजनीतिक आन्दोलन किस महान् उद्देश्य की सिद्धि के लिए करते हैं? मनुष्य ही वह बड़ी चीज़ है जिसके लिए यह सब किया करते हैं। हमारे सब प्रयत्नों का एक लक्ष्य है, मनुष्य वर्तमान दुर्गति के पंक से उद्धार पाए और भविष्य में सुख और शांति से रह सके। यह शास्त्र, ग्रंथ, कला, नृत्य, राजनीति, समाज-सुधार जंजाल-मात्र है, जिससे मनुष्य का भला नही होता। मनुष्य आज हाहाकार के भीतर त्राहि-त्राहि पुकार रहा है। हमारे राजनीतिक और समाजिक सुधार से अस्त्र-वस्त्र की समस्या सुलझ सकती है फिर भी मनुष्य सुखी नहीं बनेगा। उसे सिर्फ़ अस्त्र-वस्त्र से ही संतोष नहीं होगा। इसके बाद भी उसका मनुष्य बनना बाकी रह जाता है। साहित्य वही काम करता है। मनुष्य नामक प्राणी को पशुओं में ही एक विकसित प्रजाति है और यदि मनुष्यता के गुण और मूल्य उसमें नहीं है तो वह मनुष्य नामक पशु ही है, मनुष्य नहीं। भोजन करना, सोना और वंश-वृद्धि जैसे काम प्रकृति के द्वारा तय है, सच्चा मानव बनने के लिए उसे जो दृष्टि चाहिए, उसे पाने में साहित्य सहायक हो सकता है।
Q136. आसमान में मुक्का मारने से आशय है
(a) अपनी श्रेष्ठता सिद्ध करना
(b) वीरतापूर्ण कार्य करना
(c) निरर्थक कार्य करना
(d) लोगों का ध्यान आकर्षित करना
Ans: (c)
Q137. बुद्धिमानी नहीं है
(a) राजनीतिक आंदोलन करना
(b) आसमान में मुक्का मारना
(c) निष्फल कार्य करना
(d) निरुद्देश्य तर्क करना
Ans: (b)
Q138. साहित्य, कला, नृत्य आदि व्यर्थ है यदि उनसे
(a) लक्ष्य न पाया जा सके
(b) धन न कमाया जा सके
(c) यश प्राप्त न हो सके
(d) मनुष्य का हित न हो सकेAns: (d)
Q139. अस्त्र-वस्त्र आदि की समस्याएँ हल हो सकती हैं
(a) आवश्यकताओं की पूर्ति से
(b) सामाजिक सुधारों से
(c) राजनीतिक आन्दोलन से
(d) अच्छे साहित्य से
Ans: (b)
Q140. मनुष्य के लिए प्रकृति द्वारा तय कामों में नहीं है
(a) वंश-वृद्धि
(b) सोना
(c) भोजन करना
(d) अन्न-वस्त्र की पूर्ति
Ans: (d)
Q141. मनुष्य एक पशु ही है यदि उसमें
(a) मानवीय मूल्य न हों
(b) सम्पन्नता न हो
(c) सामाजिकता न हो
(d) साहित्य के प्रति रुचि न हो
Ans: (a)
Q142. दिए गए शब्दों में से अर्थ की दृष्टि से भिन्न शब्द छाँटिए:
(a) लक्ष्य
(b) उद्देश्य
(c) उद्धार
(d) निशाना
Ans: (c)
Q143. अनुच्छेद में ‘जंजाल’ शब्द किस अर्थ में प्रयुक्त हुआ है?
(a) झंझट
(b) समस्या
(c) प्रयत्न
(d) त्राहि-त्राहि
Ans: (a)
Q144. ‘बुद्धिमानी’ शब्द है
(a) क्रिया
(b) संज्ञा
(c) सर्वनाम
(d) विशेषण
Ans: (b)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 145&150) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। यह तो आप जानते हैं कि पृथ्वी प्रारंभ में आग का गोला थी। मुझे ठीक-ठीक नहीं पता कि ऐसी आग में मुझ पानी का जन्म कैसे हुआ। लगता यह है कि हमारी पृथ्वी ज्यों-ज्यों ठंडी होती गई तो उसमें मौजूद गैसों में क्रियाएँ हुईं। हाइड्रोजन और ऑक्सीजन की रासायनिक क्रियाओं से मेरा जन्म हुआ है। इन दोनों ने आपना अस्तित्व मिटाकर मुझे बनाया। पहले मैं पृथ्वी के ऊपर भाप रूप में ही था। फिर जाने क्या हुआ कि मैं ठोस बर्फ़ बन गया। कल्पना करो चारों ओर बर्फ़ ही बर्फ़। जब सूर्य की किरणें हम पर पड़तीं तो चारों और सौन्दर्य बिखर पड़ता। लाखों वर्षों तक इस रूप में रहने के बाद मैं फिसलने लगा क्योंकि बर्फ़ के ही दबाव से निचली परत पिघलने लगी थी। फिसलकर हम पहुँचे सागर में। वहाँ की तो बात ही निराली थी। वहाँ अब तक हमसे पहले पहुँचे पानी में छोटे-छोटे जीव तैरने लगे थे। घोंघे, मछलियाँ और कछुवे भी। धीरे-धीरे सृष्टि का विस्तार हुआ। जल के बाद स्थल में जीव बनने लगे और आज आप उसी श्रृंखला के अंग हैं और अपने को मनुष्य कहते हैं।
Q145. यह आत्मकथा किसकी ह?ै
(a) पानी की
(b) मनुष्य की
(c) पृथ्वी की
(d) बर्फ़ की
Ans: (a)
Q146. सबसे पहले जीवधारी कहाँ पैदा हुए?
(a) भाप में
(b) जल में
(c) स्थल में
(d) बर्फ़ में
Ans: (b)
Q147. बर्फ़ क्यों फिसलने लगी थी?
(a) बर्फ़ के बोझ और दबाब से निचली परत पिघल रही थी
(b) सूर्य ने पिघला दिया था
(c) समुद्र की लहरें आ गई थीं
(d) अपनी गर्मी से पिघल रही थी
Ans: (a)
Q148. मनुष्य किस श्रृंखला का अंग है?
(a) जलजीवों की श्रृंखला का
(b) प्राकृतिक श्रृंखला का
(c) प्राकृतिक परिवर्तन श्रृखंला का
(d) जीवधारियों की श्रृंखला का
Ans: (d)
Q149. चारों ओर सौंदर्य ________ पड़ता। रिक्त स्थान के लिए शब्द होगा।
(a) दमक
(b) बिफर
(c) बिखर
(d) चमक
Ans: (c)
Q150. कौन-सी संज्ञा बहुवचन में नहीं है?
(a) जीव जल में तैर रहे हैं।
(b) घोंघे चल रहे हैं।
(c) कछुवे की चाल देखो।
(d) घर बनने लगे हैं।297
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!