You are here
Home > Previous Papers > CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2014-2

CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2014-2

CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2014

Part I: Child Development and Pedagogy

 
Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Cognitive development is supported by
(a) conducting relevant and well-designed tests asfrequently as possible
(b) presenting activities that reinforce traditionalmethods
(c) providing a rich and varied environment
(d) focusing more on individual activities in comparison to collaboration
Ans: (c)
Q2. Human development is
(a) quantitative
(b) qualitative
(c) immeasurable to a certain extent
(d) both quantitative and qualitative
Ans: (d)
Q3. The nature-nurture debate refers to
(a) genetics and environment
(b) behavior and environment
(c) environment and biology
(d) environment and upbringing
Ans: (a)
Q4. Which of the following is a passive agency of socialization?
(a) Health club
(b) Family
(c) Eco club
(d) Public library
Ans: (b)
Q5. In Vygotsky’s theory, which aspect of development gets neglected?
(a) Social
(b) Cultural
(c) Biological
(d) Linguistic
Ans: (c)
Q6. Which of the following stages are involved when infants “THINK” with their eyes, ears and hands?
(a) Concrete operational stage.
(b) Pre-operational stage.
(c) Sensorimotor stage.
(d) Formal operational stage.
Ans: (c)
Q7. Ria does not agree with Rishabh about setting up a class picnic. She thinks that the rules can be revised to suit the majority. This kind of peer disagreement, according to Piaget, refers to
(a) heteronomous morality
(b) cognitive immaturity
(c) reaction
(d) morality of cooperation
Ans: (d)
Q8. Which one of the following is a form of Sternberg’s Triarchic Theory of Intelligence?
(a) Practical Intelligence
(b) Experimental Intelligence
(c) Resourceful Intelligence
(d) Mathematical Intelligence
Ans: (a)
Q9. Who developed the first intelligence test?
(a) David Wechsler
(b) Alfred Binet
(c) Charles Edward Spearman
(d) Robert Sternberg
Ans: (b)
Q10. Phonological awareness refers to the ability to
(a) reflect and manipulate the sound structure
(b) speak fluently and accurately
(c) know, understand and write
(d) master the rules of grammar
Ans: (a)
Q11. Gender discrimination in a classroom
(a) does not affect the performance of students
(b) may lead to diminished effort or performance ofstudents
(c) may lead to enhanced effort of performance ofmale students
(d) is done more by male teachers than their female counterparts
Ans: (b)
Q12. Which one of the following is an example of learning style?
(a) Visual
(b) Accrual
(c) Factual
(d) Tactual
Ans: (a)
Q13. A teacher collects and reads the work of the class, then plans and adjusts the next lesson to meet students needs. He/she is doing
(a) Assessment of learning
(b) Assessment as learning
(c) Assessment for learning
(d) Assessment at learning
Ans: (c)
Q14. Teachers who work under the School-based Assessment
(a) are overburdened as they need to take frequenttests in addition to Monday tests
(b) need to assign project work in each subject toindividual students
(c) observe students minutely on a daily basis toassess their values and attitudes
(d) feel a sense of ownership for the system
Ans: (d)
Q15. “How do grades differ from marks?” This question belongs to which of the following classes of questions?
(a) Divergent
(b) Analytic
(c) Open-ended
(d) Problem-solving
Ans: (b)
Q16. Girl students
(a) learn questions on mathematics well but facedifficulty only when they are asked to reason themout
(b) are as good in mathematics as the boys of their age
(c) perform less competently in spatial concepts thanthe boys of their age
(d) possess more linguistic and musical abilities
Ans: (b)
Q17. Difficulty in recalling sequence of letters in words and frequent loss of visual memory is associated with
(a) dyslexia
(b) dyscalculia
(c) dysgraphia
(d) dyspraxia
Ans: (a)
Q18. ‘Education-of-all-in-schools-for-all’ could be a tagline for which of the following?
(a) Cohesive education
(b) Inclusive education
(c) Cooperative education
(d) Exclusive education
Ans: (b)
Q19. Fluency, elaboration, originality and flexibility are the factors associated with
(a) giftedness
(b) talent
(c) divergent thinking
(d) acceleration
Ans: (a)
Q20. Gifted students may be asked to spend more time on questions dealing with
(a) Remembering
(b) Understanding
(c) Creating
(d) Analysis
Ans: (c)
Q21. Learning disabilities in mathematics can be assessed most appropriately by which of the following tests?
(a) Aptitude test
(b) Diagnostic test
(c) Screening test
(d) Achievement test
Ans: (b)
Q22. Concept maps are more likely to increase understanding of new concepts by
(a) transferring knowledge between content areas
(b) focusing attention on specific detail
(c) prioritizing academic content for study
(d) increasing the ability to organize information logically
Ans: (d)
Q23. According to the Theory of Social Learning of Albert Bandura, which one of the following is true?
(a) Play is essential and should be given priority inschool.
(b) Modelling is a principal way for children to learn.
(c) An unresolved crisis can harm a child.
(d) Cognitive development is independent of social development.
Ans: (b)
Q24. Deductive reasoning involves
(a) reasoning from general to particular
(b) reasoning from particular to general
(c) active construction and reconstruction of knowledge
(d) methods including inquiry learning and heuristics
Ans: (a)
Q25. When children learn a concept and use it, practice helps in reducing the errors committed by them. This idea was given by
(a) E.L. Thorndike
(b) Jean Piaget
(c) J.B. Watson
(d) Lev Vygotsky
Ans: (a)
Q26. Which of the following skills is associated with emotional intelligence?
(a) Memorising
(b) Motor processing
(c) Envisaging
(d) Empathising
Ans: (d)
Q27. The inner force that stimulates and compels a behavioural response and provides specific direction to that response is
(a) motive
(b) perseverance
(c) emotion
(d) commitment
Ans: (a)
Q28. Which term is often used interchangeably with the term “motivation”?
(a) incentive
(b) emotion
(c) need
(d) inspiration
Ans: (c)
Q29. ________ motives deal with the need to reach satisfying feeling states and to obtain personal goals.
(a) Effective
(b) Affective
(c) Preservation-oriented
(d) Safety-oriented
Ans: (b)
Q30. Which one of the following is a factor that affects learning positively?
(a) Fear of failure
(b) Competition with peers
(c) Meaningful association
(d) Pressure from parents
Ans: (c)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q. 31–60): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. The difference of the place value and the face value of 5 in 35362 is
(a) 0
(b) 495
(c) 4995
(d) 5005
Ans: (c)
Q32. 10 ones + 10 tens + 10 thousands equals
(a) 11100
(b) 101010
(c) 10110
(d) 11011
Ans: (c)
Q33. The sum of the positive factors of 210 is
(a) 576
(b) 575
(c) 573
(d) 366
Ans: (a)
Q34. Gorang worked hours on Monday, 190 minutes on Tuesday, from 5:20 a.m. to 9:10 a.m. on Wednesday, and 220 minutes on Friday. He is paid ` 42 per hour. How much did he earn from Monday to Friday?
(a) ` 560
(b) ` 580
(c) ` 540
(d) ` 637
Ans: (d)
Q35. The sum of the greatest 4-digit number and the smallest 3-digit number is
(a) 7000
(b) 9899
(c) 10099
(d) 10999
Ans: (c)
Q36. Twenty-six and twenty-six hundredths is written as
(a) 2626
(b) 26.26
(c) 262.6
(d) 2.626
Ans: (b)
Q37. The product of remainders of 19009 ÷ 11 and 9090 ÷ 11 is
(a) 4
(b) 5
(c) 8
(d) 12
Ans: (a)
Q38. How many are there in ?
(a) 12
(b) 15
(c) 18
(d) 20
Ans: (d)
Q39. What number should be subtracted from the product 1109 × 505 so as to get 505050?
(a) 49495
(b) 55005
(c) 54995
(d) 59495
Ans: (c)
Q40. Which of the following is not correct?
(a) 1 mm is one-tenth of 1 cm
(b) 1 kg 12 grams = 1.012 kg
(c) 10 metre 10 cm = 1010 cm
(d) = 2.30
Ans: (d)
Q41. A tank contains 240 litres (L) 128 millilitres (mL) of milk, which can be filled completely in 16 jars of the same size. How much milk will be there in 22 such jars ?
(a) 330 L 176 mL
(b) 331 L 760 mL
(c) 331 L 176 mL
(d) 332 L 650 mL
Ans: (a)
Q42. Number of degrees in four and two-third rightangles is
(a) 310
(b) 420
(c) 330
(d) 400
Ans: (b)
Q43. A water tank is 11 m long, 10 m wide and 9 m high. It is filled with water to a level of 6 m. What part of the tank is empty?
(a)14
(b)13
(c)16
(d) 2 3
Ans: (b)
Q44. Perimeters of a rectangle and a square are equal.
Perimeter of the square is 96 cm and breadth of the rectangle is 4 cm less than the side of the square.
Then two times the area (in square cm) of the rectangle is
(a) 560
(b) 960
(c) 1040
(d) 1120
Ans: (d)
Q45. Difference of (smallest common multiple of 4, 5 and 6) and (smallest common multiple of 5,6 and 9) is
(a) 30
(b) 45
(c) 48
(d) 60
Ans: (a)
Q46. As per NCF 2005, teaching of numbers and operations on them, measurement of quantities, etc.
at primary level caters to the
(a) narrow aim of teaching mathematics
(b) higher aim of teaching mathematics
(c) aim to mathematise the child’s thought process
(d) aim of teaching important mathematics
Ans: (a)
Q47. In Class 3, a teacher asked the students to add 4562 and 728. A student responded to the question as follows:

The response reflects that the child lacks the
(a) skill of addition
(b) concept of place value
(c) skill of addition by regrouping
(d) concept of order property of addition
Ans: (b)
Q48. Which of the following problems from the textbook of Class IV refers to ‘multidisciplinary problem’?
(a) Draw the flag of India and identify the number oflines of symmetry in the flag.
(b) Draw the mirror image of a given figure.
(c) How many lines of symmetry are there in a givenfigure?
(d) To draw a line of symmetry in a given geometrical figure.
Ans: (a)
Q49. The following grid is drawn on a square paper:

This representation reflects
(a) position of numbers on abacus
(b) concept of place value
(c) equivalence of tens and ones
(d) mathematical game
Ans: (b)
Q50. Children at the primary stage are able to classify the given shapes based on their appearance. According to Van Hiele levels of geometry, they are at
(a) visualization stage
(b) analytic stage
(c) informal deduction stage
(d) formal deduction stage
Ans: (a)
Q51. Manipulative models, static pictures, written symbols, spoken and written language, real world situations or contexts are five ways to represent
(a) mathematical thinking and ideas
(b) geometrical proof
(c) mathematics curriculum
(d) mathematical vocabulary
Ans: (d)
Q52. After teaching the concept of division, a teacher created a “Mathematical Wall” in the classroom and asked the students to write any two division facts in the assigned columns within 48 hours:

This activity can help the teacher to
(a) make the classroom environment noise free
(b) engage the students for next two days in somemathematical work
(c) give opportunity of expression to every child and tolearn from each other
(d) keep the record of number of facts learnt by the students
Ans: (c)
Q53. A possible indicator pertaining to visual memory barrier hampering learner’s mathematical performance is
(a) difficulty in retaining mathematical facts anddifficulty in telling time
(b) difficulty in using a number line
(c) difficulty to count on within a sequence
(d) difficulty in handling small manipulations
Ans: (a)
Q54. A teacher in Class III distributed the following cards and asked the children to match the same shapes.

The objective of this game is to
(a) make the classroom environment engaging andjoyful
(b) help children to recognize same shapes in differentorientations
(c) enhance eye-hand coordination
(d) develop the concept of similarity and congruency
Ans: (b)
Q55. Geo-Board is an effective tool to teach
(a) basic geometrical concepts like rays, lines andangles
(b) geometrical shapes and their properties
(c) difference between 2D and 3D shapes
(d) concepts of symmetry
Ans: (b)
Q56. Proficiency in Mathematical language in classroom can be enhanced by presenting the problems in the following sequence
(a) Everyday language → Mathematized situationlanguage → Language of Mathematical problemsolving → Symbolic language
(b) Symbolic language → Language of Mathematicalproblem solving → Mathematized situationlanguage → Everyday language
(c) Everyday language → Language of Mathematicalproblem solving → Mathematized situationlanguage → Symbolic language
(d) Language of Mathematical problem solving → Mathematized situation language → Symbolic language → Everyday language
Ans: (a)
Q57. Procedural fluency in Mathematics implies knowledge of rules, formulae or algorithms and implementing them with accuracy and flexibility and efficiency.
Flexibility in Mathematics refers to the
(a) ability to solve different types of problems from thesame topic
(b) ability to solve problems from arithmetic andgeometry the with the same efficiency
(c) ability to solve a particular kind of problem usingmore than one approach
(d) ability to solve problems .with accuracy, writing all steps
Ans: (c)
Q58. A child mentally calculated (27 + 38) as 65. When he was asked to explain his method of addition, he responded that 38 is near to 40 so (27 + 40) is 67, then I removed 2 to get 65. This strategy of addition is
(a) Direct modelling
(b) Regrouping
(c) Compensating
(d) Incrementing
Ans: (c)
Q59. Mental Math activities are important because they provide a chance to
(a) develop mental computation procedures as thestudents try to identify the relationship betweennumbers for fast calculations
(b) master procedures learnt in the class using paperpencil
(c) master algorithms learnt and practise more numberof problems in less time
(d) develop their speed with accuracy for calculations and help to improve performance in examinations
Ans: (a)
Q60. A child of a primary class is not able to differentiate between numbers, operation symbols, coins and clock hands. This indicates that the child has problem regarding
(a) auditory memory
(b) working memory
(c) visual processing
(d) language processing
Ans: (c)

Part III: Environmental Studies

 
Directions: (Q. 61–90) Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. Bronze is a mixture of two metals. These two metals are
(a) copper and zinc
(b) copper and tin
(c) copper and iron
(d) aluminium and tin
Ans: (b)
Q62. Select from the following a group that comprises methods of cooking food:
(a) Boiling, kneading, roasting
(b) Baking, boiling, rolling
(c) Frying, soaking, roasting
(d) Baking, frying, roasting
Ans: (d)
Q63. Select the correct statement about Mount Everest.
(a) It is a part of Jammu and Kashmir and the height ofits peak is 8900 m.
(b) It is a part of Nepal and the height of its peak is8900 m.
(c) It is a part of India and the height of its peak is9850 m.
(d) It is a part of Tibet and the height of its peak is 9850 m.
Ans: (b)
Q64. “Desert Oak” is a tree whose roots go deep into the ground till they reach water. The depth of these roots is nearly 30 times the height of the tree. This tree is found in
(a) Rajasthan
(b) Abu Dhabi
(c) Australia
(d) Russia
Ans: (c)
Q65. A train started from Gandhidham on 16th July, 2014 at 05:15 hours and reached Nagercoil on 18th July, 2014 at 04:45 hours. The distance covered by the train is 2649 km. The average speed of the train, in km/h, is nearly
(a) 57
(b) 56
(c) 55
(d) 54
Ans: (b)
Q66. Which is the best period for the people of Bihar to start bee-keeping?
(a) January to March
(b) April to June
(c) July to September
(d) October to December
Ans: (d)
Q67. Select the correct statements about the ‘Khejadi’ tree.
I. This tree is mainly found in desert areas.
II. It grows without much water.
III. It is a shady tree and children like to play in its shade.
IV. It stores water in its trunk and people use thin pipes to drink this water.
(a) I, II and III
(b) II, III and IV
(c) I, III and IV
(d) I, II and IV
Ans: (a)
Q68. Which one of the following statements is correct about elephants?
(a) Elephants like to take too much rest because oftheir heavy bodies.
(b) A three-month-old baby elephant generally weighsabout 2 quintals.
(c) An adult elephant can eat even more than 2quintals of leaves and twigs in one day.
(d) Elephants sleep for 8 to 10 hours in a day.
Ans: (b)
Q69. Read the following paragraph written by a student about his house in a village:
“I have come from a village. It rains heavily at our place. Hence our houses are made almost 10 to 12 feet (3 to 3.5 metres) above the ground. They are made on bamboo pillars. The inner sides of our houses are also made of wood.” This village must be in
(a) Andhra Pradesh
(b) Assam
(c) Tamil Nadu
(d) Uttarakhand
Ans: (b)
Q70. In Braille script, rows of raised dots are made on a thick paper. This script is based on
(a) 4 points
(b) 6 points
(c) 8 points
(d) 10 points
Ans: (b)
Q71. Which one of the following birds can rotate its neck backwards to a large extent?
(a) Mynah
(b) Owl
(c) Crow
(d) Koel
Ans: (b)
Q72. In which of the following parts of our country do people grow eatables such as tapioca and coconut in their courtyards and they find food prepared using these to be very tasty?
(a) Andhra Pradesh
(b) Assam
(c) Goa
(d) Kerala
Ans: (d)
Q73. A doctor prescribed some medicines to a patient and also suggested him to eat jaggery, amla and more green leafy vegetables. This patient must be suffering from
(a) fever
(b) typhoid
(c) malaria
(d) anaemia
Ans: (d)
Q74. Some birds can see four times as far as we can see.
These birds are
(a) Crows, kites, nightingales
(b) Eagles, pigeons, parrots
(c) Kites, eagles, vultures
(d) Doves, crows, peacocks
Ans: (c)
Q75. With respect to the location of Delhi on the map of India, the capital of Himachal Pradesh (Shimla) and the capital of Madhya Pradesh (Bhopal) are located respectively in
(a) North-East and North-West
(b) South-West and South-East
(c) North and South
(d) South-East and North-West
Ans: (c)
Q76. The abbreviation EVS stands for
(a) Environmental Skills
(b) Environmental Science
(c) Environmental Sources
(d) Environmental Studies
Ans: (d)
Q77. Which one of the following is not an objective of teaching of EVS at the primary stage?
(a) Learning in the classroom must be linked to the lifeoutside the school.
(b) Teachers must ensure perfect discipline in theclassroom.
(c) Children must be encouraged to ask questions.
(d) Children must be encouraged to explore their immediate environment.
Ans: (b)
Q78. Aanchal frequently asks probing and imaginative questions in her V standard EVS class. By doing so, she aims at improving her (post)
(a) observation skills
(b) emotional skills
(c) thinking skills
(d) speaking skills
Ans: (c)
Q79. While teaching the topic of ‘Our friend – Birds’ to Class III students, Nalini followed these methodologies:
i. Showing a documentary film on birds
ii. Using a chart having pictures of different birds and explaining briefly
iii. Taking students to the nearby park and asking them to observe birds carefully Nalini is using different approaches of learning in order to
(a) follow her lesson plan
(b) meet different requirements of learners havingmultiple intelligences
(c) impress other teachers and parents
(d) promote reasoning skills in students
Ans: (b)
Q80. Which one of the following teaching strategies will be more effective for maximum involvement of students in teaching the topic of ‘Games we play’?
(a) Take students to the play-field and make them playdifferent games on different days.
(b) Make play-cards of different games and show themto students.
(c) Ask students to learn the names of different indoorand outdoor games.
(d) Ask students to watch sports programmes on television and prepare a simple project on the same.
Ans: (a)
Q81. Which one of the following is not a suitable formative assessment task in EVS?
(a) Explain the definitions of important terms given inthe lesson.
(b) Perform the given practical activity and record yourobservations.
(c) Draw a labelled diagram of given experimentalset-up.
(d) Discuss disadvantages of water pollution.
Ans: (d)
Q82. After teaching the lesson on animals, Sheetal arranged a visit of her Class IV students to the zoo.
This would help the students
(a) develop skills of animal protection
(b) have a change in the daily time-table routine
(c) co-relate the classroom learning with real-lifesituations
(d) develop sensitisation about how to domesticate animals
Ans: (c)
Q83. Shalini wants to introduce the topic on ‘Nutrition’ to her Class V students. She should
(a) draw the diagram of the digestive system on theblackboard
(b) give examples of different foods rich in nutrients
(c) use chart showing different kinds of foods
(d) ask the students to open their tiffin boxes, see the contents, followed by her explanation
Ans: (d)
Q84. Rashmi was taught the following steps (not in sequence) to be followed while preparing a question paper:
I. Writing the question
II. Preparing the design
III. Editing the question paper
IV. Preparing the blueprint The correct sequence of steps to be followed is
(a) IV, II, I, III
(b) II, IV, I, III
(c) IV, I, II, III
(d) I, II, IV, III
Ans: (b)
Q85. Harpreet wants to suggest to her students as to how an individual can contribute in the best possible way towards environmental protection. Her best suggestion would be
(a) Use the public transport system for travelling.
(b) Do not keep a personal vehicle like car, scooter, etc.
(c) Avoid frequent travel outside the home.
(d) Get the engine of your personal vehicle checked regularly.
Ans: (a)
Q86. Out of the following, the most effective way to arouse curiosity in Class V students is to
(a) provide more hands-on experiences
(b) give them more practice in written work
(c) conduct frequent unit tests
(d) ask probing and imaginative questions
Ans: (d)
Q87. Asking the question “How will our life get affected if there were no electricity for a month?” aims at
(a) sensitising students on using electricity judiciously
(b) assessing students on sources of electricity
(c) promoting imaginative and thinking skills ofstudents
(d) assessing students on their general awareness
Ans: (c)
Q88. The section on ‘Survey and Write’ in some chapters of EVS textbook for Class V primarily aims at
(a) assessing students on their general awareness
(b) providing opportunity to students to explore andlearn
(c) helping students learn basic concepts of the subject
(d) improving practical skills of students
Ans: (b)
Q89. Gunjan organises the following activities on different days to sensitise students to the concept of conservation of trees:
i. Encouraging every student to adopt a tree and look after it
ii. Organising a debate on forest conservation
iii. Organising a poster-making competition on trees
iv. Showing children storage of logs of wood Which one of the above activities will be least effective in achieving the desired objective?
(a) i
(b) ii
(c) iii
(d) iv
Ans: (d)
Q90. After having taught the lesson ‘What if it finishes’ to Class V students, Sheela administered a test to know the level of understanding of students about the topic. To her surprise, she observed that a large number of students had not understood the related concepts. This could be mainly due to the reason that
(a) she did not use the correct methodology to teachthe topic
(b) the cognitive level of students was not good
(c) the topic was not suitable for inclusion in thetextbook
(d) students did not find the topic interesting
Ans: (a)

Part IV: Language I English

 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
In this floating village in Brazil, there is only one way to travel.
Students go to school by boat. Locals go to worship by boat.
Taxis arrive by boat. Even the soccer field is often a boat.
There are three homemade fields on land, but they are submerged now in the annual flooding of the Black River. If the wooden goalposts had nets, they would be useful this time of year only for catching fish. So, young players and adults improvise. They play soccer at a community centre that has a roof but no walls. They play on the dock of a restaurant. And they play on a parked ferry, a few wearing life jackets to cushion their fall. The high-water mark in the Rio Negro this year was the fifth highest in more than a century of measurements.
As scientists study the impact of deforestation on the Amazon basin, and the cooling and warming of the Pacific Ocean, extreme patterns observed over the last 25 or 30 years raise an important unanswered question: “Are these trends human-induced climate change, or can we explain this with natural variability?” Villagers said that passing boats sometimes knocked down power lines during periods of exceptionally high water. And while the soccer fields are usually available for about half the year, the land has recently been dry enough for only four or five months of play. “We don’t have a place for the children to play,” said de Sousa, a shop owner. “They are stuck in the houses, bored.” The most adventurous, though, will find a game somewhere.
Q91. The floating village is famous for its
(a) Black River
(b) craze for sports
(c) annual flooding
(d) suffering of the locals
Ans: (b)
Q92. The wooden goal posts had nets that are ________ during floods.
(a) floating around
(b) used as nets
(c) useless
(d) misused
Ans: (c)
Q93. “The passing boats sometimes knocked down power lines” suggests that the
(a) rescue boats are careless
(b) water was charged
(c) the flood levels were high
(d) electric poles had fallen
Ans: (c)
Q94. A word that can best replace the word ‘improvise’ is
(a) contrive
(b) share
(c) plan
(d) devise
Ans: (a)
Q95. In this paragraph, ‘to cushion’ means to
(a) separate
(b) protect
(c) pad
(d) abate
Ans: (b)
Q96. Identify the correct statement.
Flooding has ________ over a period of time.
(a) remained the same
(b) been increasing
(c) been unpredictable
(d) been decreasing
Ans: (b)
Q97. Pick out the false statement.
(a) The lines remain in place during the floods.
(b) The residents enjoy football the most.
(c) The goalposts and nets are useless during thefloods.
(d) The community centre is the only space for playing.
Ans: (a)
Q98. The antonym of the word ‘exceptionally’ is
(a) extraordinary
(b) generally
(c) markedly
(d) easily
Ans: (b)
Q99. “will find a game somewhere” suggests that
(a) people will play football in the water
(b) football is lost during the floods
(c) the Black River is no threat to a game of football
(d) high grounds are reserved for the popular game
Ans: (a)
 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 100–105) by selecting the most appropriate option.
The Last Conqueror Victorious men of earth, no more Proclaim how wide your empires are; Though you bind-in every shore And your triumphs reach as far As night or day, Yet you, proud monarchs must obey And mingle with forgotten ashes, when Death calls ye to the crowd of common men.
Devouring Famine, Plague, and War, Each able to undo mankind, Death’s servile emissaries are; Nor to these alone confined, He hath at will More quaint and subtle ways to kill; A smile or kiss, as he will use the art, Shall have the cunning skill to break a heart.
Q100. “________ servile emissaries” means
(a) risky behaviour
(b) humble messengers
(c) those who protect
(d) messengers of peace
Ans: (b)
Q101. “More quaint and subtle ways to kill;/ A smile or kiss, as he will use the art,” – tells the reader that the speaker
(a) believes in human goodness
(b) is afraid of his enemies
(c) hates wars
(d) distrusts human nature
Ans: (d)
Q102. “________ the cunning skill” refers to
(a) a weapon of war
(b) skilful soldier
(c) a manipulative king
(d) hidden threat
Ans: (d)
Q103. “… mingle with forgotten ashes” means
(a) dead persons
(b) fires on the battlefield
(c) threats to life
(d) hidden dangers
Ans: (a)
Q104. Here, ‘subtle’ means
(a) stupid
(b) hidden
(c) suggestive
(d) sullen
Ans: (b)
Q105. “And your triumphs reach as far/ As night or day,” – The poetic device found in these words is a
(a) pathetic fallacy
(b) metaphor
(c) simile
(d) formula
Ans: (c)
 
Directions: Answer the following questions (Q. 106–120)
by selecting the most appropriate option.
Q106. The teaching of reading by associating characters or groups of characters with sounds is the ________ method.
(a) morphemic
(b) direct
(c) phonic
(d) whole-language
Ans: (c)
Q107. Teachers can remediate for the student with language learning difficulty by
(a) focusing on individual progress with individualizedinstruction
(b) providing notes that are summarised and simplified
(c) initialling, giving information as reading only, nowriting
(d) conduct extra classes for the student to ‘catch up’ with others
Ans: (a)
Q108. Teachers can demystify abstract grammatical terminology so that students can write through the
(a) explicit teaching of certain structures
(b) separating of spoken and written forms of language
(c) linking of spoken language with writing
(d) frequent feedback on only grammatical errors
Ans: (c)
Q109. Language is taught by beginning with simple sentences instead of the initial sounds and blends.
This implies that
(a) communication is based on complete sentences.
(b) pronunciation has no place in language acquisition.
(c) grammar and pronunciation have equal place inlanguage teaching.
(d) grammar is an important basis of communication.
Ans: (d)
Q110. Which activity best supports the practice of speaking skills?
(a) Students independently research a topic andpresent a formal report.
(b) Teachers giving purposeful dictation by integrating itwith a spoken activity.
(c) Individually, students read a case-study and draft aresponse.
(d) Students tell their version of a story based on some hints, and apply it to a problem-solving situation.
Ans: (d)
Q111. Develop a resource box for Class I. The teacher gives 3 instructions to each student regarding which items are to be put in it (e.g.: puppets, pieces of coloured fabric, brushes, stencils, colour pencils, small toys, etc.). Students follow instructions. The activity is
(a) listening with concentration for specific informationneeded for a task
(b) stage in a listening session when the listenercompletes a task
(c) listening to natural conversation between theteacher and the student
(d) listening to a speech which is semi-scripted
Ans: (a)
Q112. Vocabulary in the target language should be kept under control, i.e. graded. This can be done by
(a) teachers providing a short list of words that arecommonly used
(b) students learning and practising in the context ofreal situations
(c) students writing/speaking using a graded list ofnew words
(d) students reading a prescribed book and take a vocabulary quiz
Ans: (b)
Q113. To achieve communicative competence, learners need to be competent in four aspects: linguistic, sociolinguistic, discourse, and strategic competences. Here, linguistic competence concerns students’
(a) use of syntax, lexis and structures
(b) expression of meaning of what they communicate
(c) use of formats and stylistic devices
(d) content organisation and use of vocabulary
Ans: (a)
Q114. Examples of “Creative Reading” projects for assessment are
(a) reference work done in the library for moreinformation on the theme
(b) surfing the information
(c) dramatisation, role-play and re-writing from adifferent point of view
(d) reading for meaning
Ans: (c)
Q115. The teacher’s cues for activities are given in the first language, in a second language class. Thus the ________ expiates the communicative potential of a given structure.
(a) sandwich approach
(b) communicative approach
(c) bilingual technique
(d) structural technique
Ans: (c)
Q116. The second language classroom is a confluence of varied languages. Teachers should give their students
(a) adequate self-explanatory notes
(b) summaries and simplified version of texts
(c) worksheets with a variety of tasks while coveringthe syllabus
(d) comfortable environments to develop requisite skills
Ans: (d)
Q117. “________ supply ‘comprehensible input’ in low anxiety situations” is the basis of language acquisition. An example would be
(a) teacher-directed learning in the classroom
(b) collaboration of students in learning situation
(c) home-work designed to use parents support
(d) students receiving feedback for error correction regularly
Ans: (b)
Q118. How can teachers respond to or ‘correct’ students’ writing in ways that are effective?
(a) Correcting: every error in the essay.
(b) Writing detailed comments in the margin.
(c) Offering encouraging arid summary remarks.
(d) Locating patterns of error and suggesting improvement.
Ans: (d)
Q119. Some parents of students with learning difficulties may have unrealistic expectations from their children.
The teacher can support such students
(a) parading them to liaise with other such students
(b) explaining to the parents about their by child’scharacteristics and abilities
(c) providing instructions for dealing with the studentsat home
(d) Making a clear reference to the learning objectives
Ans: (b)
Q120. Educators use Youtube to teach visual learners with videos, podcasts for auditory learners and interactive games for tactile learners in a language class. Here multimedia caters to individual.
(a) linguistic
(b) learning style
(c) automatic second language
(d) learning disabilities
Ans: (b)
 

भाग V: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121&128) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। मैं दिखाना चाहती हूँ कि हम आलोचनात्मक शिक्षाशास्त्र के ज़रिए चीज़ों पर पर्दा डालने की कोशिश नहीं करते, क्योंकि अब तो यही चलन बन गया है। हम आमतौर पर कहते हैं- अरे, सीखने का कितना ख़ुशनुमा माहौल है और देखो, बच्चे कैसे-कैसे प्रयोग कर रहे हैं, वगैरह। मगर अब ये ख़ुशनुमा ढंग से सीखना भी एक ढर्रा बन गया है, इसको बहुत बेजान बना दिया गया है। हम अक्सर सोचते हैं कि बस कोई गतिविधियाँ करवाने की मारामारी मची हुई है। आज हमारे यहाँ यही हालात हैं। इसलिए मुझे लगता है कि हमें इस बारे में एक नए सिरे से सोचना चाहिए। बेशक, गतिविधि का महत्त्व है मगर बच्चों को वो चीज़ें मत सिखाइए जो बाद में आनी हैं। मसलन उन्हें नंबर लाइन सिखाकर उसके आधार पर टाइम लाइन की बात मत कीजिए। हर चीज़ को एक संदर्भ में कीजिए। इसकी वजह यह है कि बच्चे इसी तरह सीखते हैं। संख्याएँ संदर्भ से ही आती हैं। संख्या एक बहुत अमूर्त धारणा है। एक बच्चे के लिए ‘दो’ समझना अमूर्त बात है। वह कैसे समझेगा कि किसी चीज़ के ‘दो’ होने का क्या मतलब ह?ै
Q121. बच्चों के सीखने के तरीक़े में सबसे अधिक क्या महत्त्वपूर्ण हैं?
(a) संख्या
(b) संदर्भ
(c) गतिविधि
(d) उपर्युक्त सभी
Ans: (b)
Q122. गद्यांश में किसके ढर्रा बन जाने की बात की गई ह?ै
(a) प्रयोग करने के
(b) ख़ुशनुमा माहौल के
(c) ख़ुशनुमा ढ़ंग से सीखने के
(d) गतिविधि करने केAns: (c)
Q123. गद्यांश के अनुसार
(a) गतिविधि कराना उचित नहीं है।
(b) गतिविधियों का निरंतर प्रयोग करते रहना चाहिए।
(c) गतिविधि के ज़रिए बच्चे कुछ नहीं सीखते।
(d) गतिविधियाँ सार्थक होनी चाहिए।
Ans: (d)
Q124. बच्चों के लिए क्या मुश्किल ह?ै
(a) संख्या जैसी अमूर्त अवधारणा को समझना।
(b) गतिविधियों का महत्त्व समझना।
(c) संख्याओं के महत्त्व को समझना।
(d) गतिविधियों के माध्यम से सीखना।
Ans: (a)
Q125. अक्सर लोग क्या सोचते हैं?
(a) गतिविधि कराना ही काफ़ी है।
(b) किसी भी गतिविधि से बच्चे सीखते हैं।
(c) गतिविधि से समय की बचत होती ह।ै
(d) गतिविधियाँ बहुत बेज़ान होती हैं।
Ans: (a)
Q126. ‘गतिविधियाँ करवाने की मारामारी मची हुई है’ का आशय है
(a) गतिविधियाँ कराते समय मार-पीट हो रही ह।ै
(b) गतिविधियाँ कराना बहुत महँगा पड़ता ह।ै
(c) सभी लोग देखादेखी निरर्थक गतिविधियाँ भी करवाने में लगेहुए हैं।
(d) सभी लोग देखादेखी सार्थक गतिविधियाँ करवाने में लगे हुए हैं।
Ans: (c)
Q127. ‘अमूर्त’ का विलोम है
(a) मूर्त
(b) साकार
(c) प्रत्यक्ष
(d) मूर्तिवान
Ans: (a)
Q128. ‘हालात’ का समानार्थी है
(a) हालत
(b) स्थिति
(c) समस्या
(d) परिप्रेक्ष्य
Ans: (b)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 129&135) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। देखिए, यह सिर्फ़ सिद्धांत की बात नहीं है, यह तो हमारे अनुभवों और व्यवहार से भी दिखाई दे रही है। आज क्या स्थिति है? शिक्षा में हमने बहुत प्रगति की है। पहले बहुत कम स्कूल थे, अब हर गाँव में और हर मोहल्ले में स्कूल है। बहुत दूरस्थ इलाक़े में भी स्कूल खुल चुके हैं लेकिन उन स्कूलों में जो शिक्षा मिल रही है वह नाममात्र की शिक्षा मिल रही है। पाँचवी पास हो जाएँगे, छठी, आठवीं में बच्चा पहुँच जाएगा लेकिन उनकी लिखने, पढ़ने और हिसाब करने की योग्यता बहुत कमज़ोर है। यह क्यों हो रहा है? इसलिए हो रहा है कि इस देश में जितने पैसे वाले लोग हैं उन्होंने अपनी व्यवस्था अलग बना ली है और उनको अब इस बात की परवाह नहीं है कि सरकारी स्कूलों में पढ़ाई हो रही है या नहीं। कितने शिक्षक हैं, क्या व्यवस्था है, शिक्षक आता है या नहीं, ये सारी चीज़े हैं जिनसे उनको कोई मतलब नहीं है।
Q129. शिक्षा में प्रगति हुई है, गद्यांश के अनुसार इसका प्रमाण है
(a) बच्चे अच्छा सीख रहे हैं।
(b) दूर-दराज़ के गाँव में भी स्कूल खुल गए ह।ैं
(c) दूर-दराज़ के गावँों में सभी बच्चे पढ़ने जाते ह।ैं
(d) बच्चे हिसाब में पक्के हो गए हैं।
Ans: (b)
Q130. दूरस्थ इलाक़ों में
(a) अच्छी शिक्षा मिल रही है।
(b) अच्छे शिक्षक पढ़ाते ह।ैं
(c) अच्छी शिक्षा नहीं मिल रही है।
(d) शिक्षक रोज़ समय पर आते हैं।
Ans: (c)
Q131. बच्चे पढ़ाई में कमज़ोर हैं, इसका कारण है
(a) पैसे वाले लोगों ने अपने अलग स्कूल खोल लिए ह।ैं
(b) पैसे वाले लागेों का इस बात से काइेर् सराकेा र नहीं ह।ै
(c) पैसे वाले लागे गावँ में कम जाते ह।ैं
(d) पैसे वाले लोगों की व्यवस्था ख़राब हैं।
Ans: (b)
Q132. गद्यांश के अनुसार बच्चों की बेहतर शिक्षा के लिए
(a) अधिक स्कूल खोले जाने चाहिए।
(b) शिक्षा-व्यवस्था में से पैसे वाले लोगों को निकाल देनाचाहिए।
(c) बच्चों, शिक्षकों और पूरी शिक्षा-व्यवस्था पर ध्यान दियाजाना चाहिए।
(d) बच्चों को अधिक समय तक पढ़ाना चाहिए।
Ans: (c)
Q133. ‘शिक्षा’ में ‘इक’ प्रत्यय लगने पर शब्द बनेगा
(a) शैक्षिक
(b) शिक्षिक
(c) शैक्षीक
(d) शिक्षित
Ans: (a)
Q134. ‘प्रगति’ में कौन-सा प्रत्यय लगेगा?
(a) वान
(b) वाला
(c) शील
(d) दार
Ans: (c)
Q135. गद्यांश में किस शब्द के एक से अधिक अर्थ हैं?
(a) शिक्षा
(b) प्रगति
(c) योग्यता
(d) पास
Ans: (d)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 136&150) के लिए सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. विद्यालय आने से पूर्व बच्चों के पास
(a) व्याकरण की समझ बिल्कुल नहीं होती।
(b) व्याकरण की पूणर् समझ होती ह।ै
(c) व्याकरण की सचेत समझ नहीं होती।
(d) व्याकरण की सचेत समझ होती ह।ै
Ans: (c)
Q137. ‘प्राथमिक स्तर की शिक्षा मुख्यत: भाषा-शिक्षा है।’ इस कथन का निहितार्थ यह है कि
(a) बच्चों को केवल भाषा की शिक्षा दी जाए।
(b) बच्चों के भाषा-विकास पर विशेष ध्यान दिया जाए।
(c) बच्चों को अनेक भाषाएँ सिखाना अनिवायर् ह।ै
(d) बच्चों को मानक भाषाएँ सिखाई जाए।ँ
Ans: (b)
Q138. जो शिक्षक बच्चों का भाषा से अर्थपूर्ण परिचय कराना चाहते हैं
(a) वे पाठ्य-पुस्तक में रोजमर्रा की भाषा को स्थान देते हैं
(b) वे साहित्य के शिक्षण पर बल देते हैं
(c) वे भाषागत शुद्धता पर अत्यधिक बल देते हैं
(d) वे बच्चों की भाषा का आकलन नहीं करते
Ans: (a)
Q139. पढ़ने की प्रक्रिया में सर्वाधिक महत्त्वपूर्ण है
(a) वर्णमाला का क्रमिक ज्ञान
(b) शब्दों को पढ़ने की कुशलता
(c) वाक्यों को पढ़ने की कुशलता
(d) पढ़ी गई पाठ्य-वस्तु को ग्रहण करना
Ans: (d)
Q140. भाषा-शिक्षक के रूप में आप अपनी क्या ज़िम्मेदारी महसूस करते हैं?
(a) समय-सीमा के भीतर भाषा का पाठ्य-क्रम पूर्ण करना
(b) समय-सीमा के भीतर पाठ्य-पुस्तक पूर्ण करना
(c) बच्चों को भाषा के विविध स्वरूपों और प्रयोगों से परिचयकराना
(d) बच्चों द्वारा भाषा-परीक्षाओं में अच्छे अंक लाना
Ans: (c)
Q141. मातृभाषा में शिक्षा से
(a) कक्षा में पढ़ाई करने में सुविधा होगी
(b) शिक्षार्थियों की अधिकाधिक प्रतिभागिता होगी
(c) बेहतर परिणाम निकलेंगे
(d) उपर्युक्त सभी
Ans: (d)
Q142. भाषा सीखने-सिखाने के संबंध में कौन-सा कथन सही नहीं है?
(a) भाषा परिवेश से सीखी जाती है।
(b) भाषा अर्जित करना सहज होता है।
(c) संचार-माध्यम भाषा सीखने में मदद करते हैं।
(d) भाषा विद्यालय में ही अर्जित की जाती है।
Ans: (d)
Q143. लिखना
(a) एक तरह की बातचीत है
(b) एक यांि त्रक कौशल है
(c) अत्यंत जटिल कौशल है
(d) पढ़ने के बाद सीखा जाता है
Ans: (a)
Q144. भाषा-कौशलों के संबंध में कौन-सा कथन सही है?
(a) भाषा-कौशल परस्पर अंत:संबंधित होते हैं।
(b) भाषा-कौशल परस्पर अंत:संबंधित नहीं होते
(c) भाषा-कौशल एक-दूसरे पर प्रभाव नहीं डालते हैं।
(d) भाषा-कौशल स्तरानुसार सीखे जाते हैं।
Ans: (a)
Q145. भाषा सीखने में बातचीत का इस रूप में सर्वाधिक महत्त्व है कि
(a) इससे बच्चों का अच्छा समय व्यतीत हो जाता है
(b) शिक्षक और बच्चे- दोनों ही बातचीत में रस लेते हैं
(c) बच्चे विभिन्न उद्देश्यों के लिए भाषा का प्रयोग करना सीखते हैं
(d) बच्चे दूसरों के शुद्ध उच्चारण का अनुकरण कर सकते हैं
Ans: (c)
Q146. प्राथमिक स्तर पर बच्चों की भाषा का आंकलन करने में क्या सबसे कम उपयोगी है?
(a) चित्र देखकर कहानी, कविता लिखना
(b) पाठ के अंत मे दिए गए सवालों का जवाब लिखना
(c) किसी घटना का वर्णन करना
(d) नानी को चिट्ठी लिखते हुए अपनी नई दोस्त के बारे में बताना
Ans: (b)
Q147. पहली कक्षा की नादिरा पढ़ते हुए बार-बार अटकती है। ऐसे में आप क्या करेंगे?
(a) नादिरा को डाँटेगे कि वह सही से क्यों नहीं पढ़ती।
(b) उसे पढ़ने के लिए मना कर देंग।े
(c) उससे कहेंगे कि पहले पढ़ना सीख लो फिर कक्षा में पढ़ना।
(d) धयैर् से काम लेते हुए पढ़ना सीखने में उसकी मदद करेंग।े
Ans: (d)
Q148. भाषा सीखने और भाषा अर्जित करने में अंतर का सर्वप्रमुख कारण है
(a) भाषा की पाठ्य-पुस्तकें
(b) भाषा में आकलन
(c) भाषायी परिवेश
(d) भाषा का व्याकरण
Ans: (c)
Q149. आपके विचार से भाषा-शिक्षण के संदर्भ में सबसे कम महत्त्वपूर्ण है
(a) भाषा-शिक्षण के प्रति शिक्षक का नज़रिया
(b) भाषागत विविधता के प्रति संवेदनशीलता
(c) भाषा के आकलन की प्रक्रियाएँ
(d) किसी भाषा विशेष का साहित्य
Ans: (d)
Q150. हिन्दी भाषा की कक्षा में मोना लिखते समय कठिनाई का अनुभव करती है। यह समस्या किससे संबंधित है?
(a) डिस्लेक्सिया
(b) डिस्ग्राफिया
(c) डिस्केलकेलिया
(d) डिस्लेखिया280
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!