You are here
Home > Previous Papers > CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2014-1

CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2014-1

CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2014

Part I: Child Development and Pedagogy

 
Directions: (Q. 1–30) Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. In the progressive model of education as implemented by CBSE, socialisation of children is done in such a way so as to expect them to
(a) give up time-consuming social habits and learn howto score good grades
(b) be an active participant in group work and learnsocial skills
(c) prepare themselves to conform to the rules andregulations of society without questioning
(d) accept what they are offered by the school irrespective of their social background
Ans: (b)
Q2. Which of the following is based on Vygotsky’s sociocultural theory?
(a) Operant conditioning
(b) Reciprocal teaching
(c) Culture-neutral cognitive development
(d) Insight learning
Ans: (b)
Q3. A teacher says to her class “As individual assignments are designed to help individual students learn more effectively, all students should complete assignments prescribed without any assistance.” She is referring to which of the following stages of Kohlberg’s moral development?
(a) Conventional stage 4 (law and order)
(b) Post-conventional stage 5 (social contract)
(c) Pre-conventional stage 1 (punishment avoidance)
(d) Pre-conventional stage 2 (individualism and exchange)
Ans: (a)
Q4. Fourteen-year-old Devika is attempting to develop a sense of herself as a separate, self-governing individual. She is developing
(a) hatred for rules
(b) autonomy
(c) teenage arrogance
(d) maturity
Ans: (b)
Q5. In the context of progressive education which of the following statements is true according to John Dewey?
(a) There should not be a place for democracy in aclassroom.
(b) Students should be able to solve social problemsthemselves.
(c) Curiosity does not belong to the inherent nature ofstudents rather it is to be cultivated.
(d) Students should be observed and not heard in the classroom.
Ans: (b)
Q6. A disorder related to language comprehension is
(a) apraxia
(b) dyslexia
(c) aspeechxia
(d) aphasia
Ans: (d)
Q7. Following are the critical views about the ‘Theory of Multiple Intelligences’, except
(a) it is not research-based
(b) different intelligences demand different methodsfor different students
(c) gifted students usually excel in a single domain
(d) it lacks empirical support
Ans: (c)
Q8. Theory of Multiple Intelligences cannot be legitimized as it
(a) is not possible to measure different intelligences asthere are not specific tests
(b) does not place equal importance on all sevenintelligences
(c) is based only on sound empirical studies done byAbraham Maslow throughout his life
(d) is not compatible with general intelligence ‘g’, which is most important
Ans: (a)
Q9. The individual differences of students in a classroom are
(a) disadvantageous as teachers need to control adiverse classroom
(b) detrimental as they lead to student-studentconflicts
(c) inexpedient as they reduce the speed of thecurriculum transaction to the level of the sloweststudent
(d) advantageous as they lead the teacher to explore a wider pool of cognitive structures
Ans: (d)
Q10. The School-based Assessment was introduced to
(a) decentralise the power of Boards of SchoolEducation in the country
(b) ensure the holistic development of all the students
(c) motivate teachers to punctiliously record all theactivities of students for better interpretation oftheir progress
(d) encourage schools to excel by competing with the other schools in their area
Ans: (b)
Q11. Which one of the following is not related to other options?
(a) Organizing question-answer sessions.
(b) Taking feedback from students on a topic.
(c) Conducting quiz.
(d) Modelling the skills of self-assessment.
Ans: (d)
Q12. Which one of the following questions is correctly matched with its specified domain?

(a) Could you group your evaluatingstudents on the basis of theirachievement in Mathematics?Evaluating
(b) What was the turning point in thecricket match telecast last night?Creating
(c) Write down a new recipe to cookchicken by using herbs.Application
(d) Determine which of the given measures would most likely lead to achieve best results. Analyzing
Ans: (d)
Q13. Which of the following is the most effective way to convey students from disadvantaged sections that you expect them to participate and succeed?
(a) Articulate your confidence in their ability to succeed.
(b) Develop your own interest in the topics to be taught.
(c) Compare them with other children as frequently aspossible to make them realize their goal.
(d) Emphasize the point that you have high expectations of them.
Ans: (a)
Q14. Following are the examples of developmental disorder, except
(a) autism
(b) cerebral palsy
(c) post-traumatic stress
(d) attention deficit hyperactivity disorder
Ans: (c)
Q15. Multiple pedagogical techniques, assorted learning material, multiple assessment techniques and varying the complexity and nature of the content are associated with which of the following?
(a) Universal design for learning
(b) Remedial teaching
(c) Differentiated instruction
(d) Reciprocal teaching
Ans: (c)
Q16. Which of the following is true about gifted learners?
(a) They make everyone else smarter and are essentialfor collaborative learning.
(b) They always lead others and assume extraresponsibility in the classroom.
(c) They may achieve lower grades due to theirheightened sensitivity.
(d) Their importance is primarily due their brainpower.
Ans: (c)
Q17. Inclusion in schools primarily focuses on
(a) making subtle provisions for special categorychildren
(b) fulfilling the needs of children with disabilities only
(c) meeting the need of the disabled child at theexpense of the entire class
(d) including the educational needs of illiterate parents in schools
Ans: (a)
Q18. The cause of learned helplessness in children is their
(a) acquired behaviour that they will not succeed
(b) callous attitude towards classroom activities
(c) non-compliance with expectations of their parents
(d) moral decision for not taking up studies seriously
Ans: (a)
Q19. If a student is consistently getting lower grades in school, her parents can be advised to help her by
(a) working in close association with teachers
(b) withholding mobile phones, movies, comics andextra time for play
(c) narrating her the hardships of life for those who donot possess proper education
(d) forcing her to work harder at home
Ans: (a)
Q20. Which of the following does not deter problem solving?
(a) Insight
(b) Mental set
(c) Entrenchment
(d) Fixation
Ans: (a)
Q21. A teacher is connecting a text to the previously learnt text and showing children how to summarize it. She is
(a) helping children develop their own strategy tocomprehend it
(b) insinuating that there is no need to go through theentire text
(c) reinforcing the importance the of text from theassessment point of view
(d) encouraging children to mug it up as effectively as possible
Ans: (a)
Q22. What kind of error is common between a learner who is learning his mother tongue and the learner who learns the same language as a second language?
(a) Overgeneralization
(b) Simplification
(c) Developmental
(d) Hypercorrection
Ans: (c)
Q23. Stress affects performance in examinations. This fact reflects which of the following relationships?
(a) Cognition-Emotion
(b) Stress-Omission
(c) Performance-Anxiety
(d) Cognition-Competition
Ans: (a)
Q24. A teacher is trying to counsel a child who is not performing well after an accident. Which one of the following is most appropriate for counselling in schools?
(a) It is about the palliative measures for makingpeople comfortable.
(b) It builds self-confidence of people by letting themexplore their own thoughts.
(c) It is about giving the best possible advice tostudents about their future career options.
(d) It can be done only by professional experts.
Ans: (b)
Q25. Which of the following would encourage the least a student who wants to become highly creative theatre artist?
(a) Try to win the State level competition that willensure you scholarship.
(b) Develop empathetic, amicable and supportiverelationships with your peer theatre artists.
(c) Devote your time to those theatrical skills that youfind most enjoyable.
(d) Read about the performances of the world’s best theatre artists and try to learn.
Ans: (a)
Q26. Which of the following theorists would be of the opinion that students study hard for their personal growth and development?
(a) Bandura
(b) Maslow
(c) Skinner
(d) Piaget
Ans: (b)
Q27. Which of the following factors support learning in a classroom?
(a) Increasing the number of tests to motivate childrento learn.
(b) Supporting the autonomy of children by teachers.
(c) Sticking to one particular method of instruction tomaintain uniformity.
(d) Increasing the time interval of periods from 40 minutes to 50 minutes.
Ans: (b)
Q28. Mature students
(a) believe that emotion has no place in their studies
(b) resolve easily all their conflicts with their intellect
(c) sometimes need emotional support in their studies
(d) do not get upset by studies in difficult situations
Ans: (b)
Q29. A child coming to preschool for the first time cries profusely. After two years when the same child goes to the primary school for the first time, he does not express his tension by crying rather his shoulder and neck muscles become tense. This change in his behaviour can be explained on the basis of which of the following principles?
(a) Development proceeds in a sequential manner.
(b) Development is gradual.
(c) Development is different in different people.
(d) Development is characterized by differentiation and integration.
Ans: (d)
Q30. Which of the following statements is true?
(a) Genetic makeup impacts responsiveness of anindividual to the qualities of the environment.
(b) Adoptive children possess same IQs as theiradoptive siblings.
(c) Experience does not influence brain development.
(d) Intelligence remains unaffected by the schooling.
Ans: (a)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q. 31–60): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. The perimeter of a square is 20 cm. A rectangle has the same width as the square. The length of the rectangle is double its width. The area, in square cm, of the rectangle is
(a) 30
(b) 50
(c) 100
(d) 25
Ans: (b)
Q32. The internal length, breadth and height of a rectangular box A are 20 cm, 18 cm and 15 cm, respectively and that of box B are 18 cm, 12 cm and 5 cm, respectively. The volume of box A is how many times that of box B?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 3
Ans: (b)
Q33. Which of the following is not correct?
(a) Area of a square of side 10 cm = Area of a rectangleof length 10 cm and breadth 0.1 m
(b) 1 metre 5 centimetre = 1.5 metre
(c) 0.40 is same as 0.4
(d) Rupee = 0.75 Rupee
Ans: (b)
Q34. One orange costs five and half rupees and one 1 kg apple costs ` 80. Then the total cost of one and half dozen of oranges and one and three-fourth kg of apples is
(a) ` 219
(b) ` 229
(c) ` 239
(d) ` 209
Ans: (c)
Q35. NCF 2005 states that Mathematics teaching should be ambitious, coherent and important. Here, ‘ambitious’ refers to achievement of
(a) narrow goals of Mathematics
(b) linking of Mathematics with other subjects
(c) application of Mathematics
(d) higher goals of Mathematics
Ans: (d)
Q36. In Class II, the concept of even number and odd number was introduced by activity of pairing the given number with concrete objects. Then the teacher asked the students to check
i. whether the total number of crayons in their colour boxes is even in number or odd in number,
ii. whether the number of pages in their Maths notebook is odd or even.
This task of finding even or odd number of crayons/pages is
(a) assessment for learning
(b) assessment as learning
(c) assessment at the end of learning
(d) assessment of learning
Ans: (a)
Q37. After explaining the operation of subtraction in Class II, the teacher drew the following diagram on the board and asked the students to fill in the circles

The purpose of the exercise is
(a) strengthening skill of addition and subtraction
(b) summative assessment
(c) arranging fun activity for the students
(d) mathematization of mind
Ans: (a)
Q38. How many rectangles are there in the following figure?

The above question is testing
(a) knowledge of the learner
(b) understanding of the learner
(c) creativity of the learner
(d) memory of the learner
Ans: (b)
Q39. Which of the following activities is meant to enhance problem-solving abilities of students of Class III?
(a) A crossword puzzle containing clues for all keyterms learnt like even number, odd number,composite number, prime number, etc.
(b) A group project: How the students of primary wingshall be distributed equally in four houses (housesystem of school) so that every house has talentedstudents from sports, arts, cultural and academicactivities?
(c) Conduct an interclass quiz in the class on “numbersand operations”
(d) A worksheet containing problems on four basic operations like — Find 25 × 34, 451 ÷ 11, etc.
Ans: (b)
Q40. The recommended key concept in the unit of ‘multiplication’ in Class III is
(a) multiplication of 2-digit number with 2-digit number
(b) properties of multiplication — order property andgroup property
(c) word problem based on multiplication
(d) multiplication of 3-digit numbers by 10
Ans: (b)
Q41. From the unit of ‘fraction’, the teacher asked the students to list any five fractions.
This question refers to
(a) higher level of thinking
(b) analytical thinking
(c) spatial thinking
(d) lower level of thinking
Ans: (d)
Q42. In an exercise, the question was—Measure the lengths of the line segments

and The child answered— Length of AB = 5 cm Length of AB = 3 cm This refers to
(a) conceptual error
(b) procedural error
(c) error due to habit of naming a line segment as AB
(d) reading error
Ans: (c)
Q43. A teacher distributed a newspaper in Class V and asked the students to read the cricket scores of Indian team in their latest match. Then she asked them to draw bar graph of the scores. The teacher is trying to
(a) help the students make connections betweenmathematical concepts and real life
(b) teach them through project approach
(c) make the class joyful and communicating
(d) enhance reasoning power of the students
Ans: (a)
Q44. The following word problem was given to a child of Class IV:
Mumbai has 336 bus stops. Delhi has 127 more bus stops than Mumbai. How many bus stops are there in all, in Delhi?
The child’s response to the above problem is recorded as

Total bus stops in Delhi are 336 + 127 = 463.
The teacher shall report about his performance as
(a) the child can find the answer correctly but hisexpression is poor
(b) the child is good at visualizing and analyzing, andhis problem solving ability is appreciable
(c) the child has not adopted the right procedure. Heneeds to practise more
(d) the child is not able to write all the steps required properly
Ans: (b)
Q45. A student was asked to read the following numbers:
306, 408, 4008, 4010 He read as follows:
Thirty six, forty eight, four hundred eight, forty ten The reason for error in reading is that
(a) the student does not like Maths class and finds theclass boring
(b) the student has understood the concept of placevalue but does not know how to use it
(c) the student is not fit for study of Maths
(d) the student is not able to understand the concept of place value and feels comfortable using two-digit numbers only
Ans: (d)
Q46. The parameter(s) of assessment for ‘time’ for Class IV shall be
(a) reading time on analogous clock only
(b) reading time on digital and analogous clock,concept of half past, quarter past, quarter to, a.m.,p.m., relation between minutes and seconds
(c) reading time on digital clock, concept of a.m. andp.m. only
(d) reading time on digital clock only
Ans: (b)
Q47. ‘Tall shape of Mathematics’ mentioned in NCF, 2005 refers to
(a) solving challenging problems
(b) creating Maths game
(c) providing hands-on experience
(d) building of one concept on other
Ans: (d)
Q48. Consider the following:
5 + 3 = ?
The open-ended question corresponding to the above close-ended question is
(a) Find the sum of 5 and 3.
(b) What shall be added to 5 to get 8?
(c) Give any two numbers whose sum is 8.
(d) What is the sum of 5 and 3?
Ans: (c)
Q49. Farhan went to school library and found that 100 books kept in the story section are spoiled. 20 books are missing. 219 are kept in shelf and 132 were issued to students. How many storybooks were there in the library?
The teacher can teach the following value through this question
(a) Helping others
(b) Sharing books with others
(c) Taking good care of books
(d) Sense of cooperation
Ans: (c)
Q50. The product of the place values of 5 and 6 in 70560 is
(a) 300
(b) 3000
(c) 30000
(d) 30
Ans: (c)
Q51. When 3010301 is divided by 43, the quotient is
(a) 70707
(b) 70007
(c) 7077
(d) 7007
Ans: (b)
Q52. What should be subtracted from the product 3001 × 101 to get 300311?
(a) 2790
(b) 2090
(c) 2970
(d) 270
Ans: (a)
Q53. (Smallest common multiple of 36 and 60) ÷ (Biggest common factor of 18 and 45) is equal to
(a) 20
(b) 30
(c) 40
(d) 10
Ans: (a)
Q54. (10 tens + 11 hundreds +12 ones) equals
(a) 1213
(b) 111012
(c) 101112
(d) 1212
Ans: (d)
Q55. The number of factors of 42 is
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 6
Ans: (b)
Q56. When 3488 is divided by 12 and 2478 is divided by 11, the difference between the remainders in both cases is
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 3
Ans: (a)
Q57. A train leaves station P at 8:18 a.m. and reaches station Q at 10:28 p.m. on the same day. The time taken by the train to reach Q is
(a) 14 hours 10 minutes
(b) 14 hours 46 minutes
(c) 18 hours 46 minutes
(d) 13 hours 10 minutes
Ans: (a)
Q58. 14 L 280 mL of orange juice and 18 L 830 mL of carrot juice were mixed together. This mixture was filled in 15 bottles each containing 1.5 L. How much mixture was left?
(a) 11 L 105 mL
(b) 9 L 610 mL
(c) 11 L 605 mL
(d) 10 L 610 mL
Ans: (d)
Q59. One–fourth of pizza was eaten by Renu. The rest was equally distributed among 12 children. What part of the pizza did each of these children get?
(a)116
(b)132
(c)316
(d) 1 8
Ans: (a)
Q60. The number of seconds in 6 hours equals the number of minutes in
(a) 4 days
(b) 10 days
(c) 15 days
(d) 2 days
Ans: (c)

Part III: Environmental Studies

 
Directions (Q. 61–90): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. Select the true statement from the following:
I. Elephants love to play with muddy water as it keeps their skin cool.
II. Most elephants like to take rest and sleep nearly 10 hours a day.
III. A three-month-old elephant weighs about 200 kg.
IV. Most adult elephants eat about 100 kg of leaves/twigs in one day.
(a) II and IV only
(b) I and IV only
(c) I, III and IV
(d) I and II only
Ans: (c)
Q62. Select the correct statements about Madhubani paintings.
I. To make these paintings, indigo, turmeric, colours from flowers and trees, etc. are used.
II. The paintings show human beings, animals, trees, flowers, birds, fish, etc.
III. It is a very old form of folk art and is named after the place Madhubani.
IV. Madhubani is a well-known district of Rajasthan.
(a) I, III and IV
(b) I, II and IV
(c) II, III and IV
(d) I, II and III
Ans: (d)
Q63. A bird makes its nest high up on a tree. This bird could be
(a) sunbird
(b) Indian Robin
(c) crow
(d) dove
Ans: (c)
Q64. Pochampally is a village famous for the special cloth, which is also called Pochampally. This village is a part of
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh
(d) Tamil Nadu
Ans: (c)
Q65. Select the correct statements about ‘Desert Oak’.
I. It is a tree found in Australia.
II. This is a special kind of tree which has its roots growing from its branches.
III. The roots of this tree go deep into the ground till they reach water.
IV. This tree stores water in its trunk. Local people use thin pipe to drink this water.
(a) I, II and IV
(b) I, III and IV
(c) II, III and IV
(d) I, II and III
Ans: (b)
Q66. Select the correct statements about Abu Dhabi.
I. It is located in a desert area.
II. Water is costlier than petrol in Abu Dhabi.
III. Arabic is the local language there.
IV. Money used in Abu Dhabi is called Dinar.
(a) I, II and IV
(b) I, III and IV
(c) II, III and IV
(d) I, II and III
Ans: (d)
Q67. There are animals that stay awake at night. These animals can see things only in
(a) violet and blue colours
(b) green and yellow colours
(c) black and white colours
(d) red and orange colours
Ans: (c)
Q68. In Fig I, a 24-hour clock is shown and in Fig II and Fig.
III, sleeping times of two animals X and Y are shown by shaded portions. Select the correct statement about the sleeping of X and Y:

(a) X sleeps for 20 hours, while Y sleeps for 18 hours.
(b) X sleeps for 18 hours, while Y sleeps for 4 hours.
(c) X sleeps for 4 hours, while Y sleeps for 18 hours.
(d) X sleeps for 4 hours, while Y sleeps for 20 hours.
Ans: (d)
Q69. What is the Dead Sea?
(a) A sea whose water is poisonous.
(b) A sea which is saltiest of all oceans and seas.
(c) A sea in which high and low tides are very frequent.
(d) A sea in which it is dangerous to sail ships.
Ans: (b)
Q70. Anjali desires to emphasize on cultural/regional diversity in food habits while teaching the topic ‘Food’ to class III students. Which one of the following learning experiences can bring about the desired result?
(a) Use a chart showing food of differentcultures/regions and explain.
(b) Ask students from different cultures/regions tobring food from home and share the informationwith their classmates.
(c) Explain the information.
(d) Request an external professional cooking agency to display food of different regions/cultures.
Ans: (b)
Q71. Preeti wants to emphasise on ‘Pollution’ while teaching about the environmental concerns to Class V students. Which of the following activities is likely to be most effective in achieving the desired objective?
(a) Asking students to prepare charts on different typesof pollution
(b) Taking students on a field visit to a polluted river
(c) Asking students to take up group projects related todifferent types of pollution
(d) Inviting experts to talk on air, water and noise pollution
Ans: (c)
Q72. Neha uses the following assessment techniques in the subject of EVS for Class V:
I. Hands-on activities assessment
II. Home assignment assessment
III. Project work assessment
IV. Oral testing Which one of following pairs of techniques is likely to be more objective assessment?
(a) II and III
(b) I and IV
(c) II and IV
(d) I and II
Ans: (b)
Q73. A good home assignment in EVS should primarily focus on
(a) revision and reinforcement
(b) mastery learning
(c) challenge and excitement for extended learning
(d) better utilisation of time
Ans: (c)
Q74. Shalini has planned a field trip for class IV students to the Science Centre. Which one of the following general instructions given to the students is irrelevant for the trip?
(a) Ask question for your doubts on displays.
(b) Carry your full schoolbag for the day.
(c) Do not go anywhere without informing me.
(d) Take a notepad and pen with you.
Ans: (b)
Q75. Good EVS curriculum at the primary stage should
(a) include more practice questions in end exercises
(b) provide opportunities to explore surroundings
(c) focus more on detailed explanation of concepts
(d) emphasise more on exact definition of terms
Ans: (b)
Q76. Poems and stories have been included in EVS textbooks for the primary stage in order to
(a) develop literary skills in students
(b) provide fun and enjoyment in learning of the subject
(c) enhance understanding of fundamental concepts
(d) have a change in routine and monotony of presentation of content
Ans: (c)
Q77. Four prospective teachers were asked to make a presentation is front of class V students on the theme ‘Travel’. Each of them mainly focused on one of the following strategies:
(a) Using charts to show different modes of travel alongwith explanation
(b) Using textbook content to explain different modesof travel
(c) Asking students to collect pictures of differentmodes of travel and prepare a scrapbook
(d) Asking students to narrate their own travel experiences using various modes of travel
Ans: (d)
Q78. The Think and Discuss section in one chapter of EVS textbook in Class V includes the following question, “What would happen if you don’t get petrol or diesel for a week in your village or town?” for
(a) sensitising students on using oil judiciously
(b) assessing students on sources of petrol and diesel
(c) promoting imaginative and thinking skill tounderstand real life concerns
(d) creating awareness about scarcity of petrol and diesel
Ans: (c)
Q79. The technique of classroom questioning in teaching of EVS can be used best for
(a) drawing attention of students
(b) arousing curiosity in learners
(c) promoting practical skills
(d) maintaining discipline in the class
Ans: (b)
Q80. One of the major objectives of teaching of EVS at the primary stage is to
(a) develop in-depth understanding of the basicconcepts of the subject
(b) prepare students for studies at the next stage
(c) help the learners to link classroom learning to lifeoutside the school
(d) acquire skill to carry out hands-on activities independently
Ans: (c)
Q81. Which one of the following is not a suitable activity at primary stage to sensitise students to the concept of conservation of trees?
(a) Organising a slogan writing competition on trees.
(b) Encouraging every student to adopt a tree and lookafter it.
(c) Showing children storage of logs of wood.
(d) Organising a poster making competition on trees.
Ans: (c)
Q82. While teaching the topic of water in her EVS classroom, Anjali organises role-play on different sources of water and individual actions to conserve water. The activity is primarily aimed at
(a) improving social skills of students
(b) breaking monotony in the process of learning
(c) ensuring active participation of students in theprocess of learning
(d) enhancing students’ knowledge on sources of water
Ans: (c)
Q83. EVS curriculum at the primary stage has been developed to include pure science as well as social science concepts. This has been done primarily to
(a) enable a learner look at the environment in aholistic manner
(b) reduce the number of subjects to be studied
(c) reduce the load of schoolbag
(d) reduce the requirement of subject teachers
Ans: (a)
Q84. Which one of the following will be more effective learning experience to emphasise on social inequalities in an EVS class?
(a) Showing video films on the related issue.
(b) Organising special lectures on the related issue.
(c) Conducting a quiz contest on the issue.
(d) Asking students to undertake group projects.
Ans: (d)
Q85. While discussing liking and disliking, a student says, “My mother and I both love to eat snakes. Whenever we feel like eating snakes, we go to a nearby hotel and eat Ling-hu-fen.” This student must belong to
(a) Assam
(b) Hong Kong
(c) Odisha
(d) Arunachal Pradesh
Ans: (b)
Q86. Study the following statements about the Braille script:
I. Braille is written on a thick paper by making dots
(raised points).
II. This script is based on eight points.
III. Rows of dots are made with a pointed tool.
IV. It is read by running fingers on the raised dots.
The correct statements are
(a) I, III and IV
(b) I, II and IV
(c) II, III and IV
(d) I, II and III
Ans: (a)
Q87. Select the correct statement from the following.
I. Animals that have outside ears and hair on their body give birth to the young ones.
II. Animals that do not have outside ears and hair on their body lay eggs.
III. Animals that do not have outside ears and hair on their body give birth to the young ones.
IV. Animals that have outside ears and hair on their body lay eggs.
(a) I and III only
(b) II and IV only
(c) II and III only
(d) I and II only
Ans: (d)
Q88. Select the correct statements about beekeeping.
I. January to March is the best time to start beekeeping.
II. Honeybees are attracted to the Litchi flowers.
III. Boxes are needed for keeping bees and storing honey produced by them.
IV. Sugar is purchased to make syrup for honeybees.
(a) II and III only
(b) I and IV only
(c) II, III and IV only
(d) I and II only
Ans: (c)
Q89. A student noted down the following information in her diary about her journey form Ahmedabad to Nagarcoil:

From the above information, the following conclusions were drawn:
I. The distance between Ahmedabad and Nagarcoil is 2348 km.
II. The train covers this distance in 40 hours 55 minutes.
III. The train covers this distance in 28 hours 55 minutes.
IV. The average speed of the train is about 80 km per hour.
The correct conclusions are
(a) I, III and IV
(b) I, II and IV
(c) I and II only
(d) I and III only
Ans: (c)
Q90. Which of the following information may be obtained from a reserved rail ticket?
I. Date and time of booking, and start of journey
II. Coach number, berth number and fare
III. Name, age and sex of passengers
IV. Train number with name, boarding station and last station
V. Date and time of arrival at the destination
(a) I, II and V
(b) I, II, III and V
(c) I, II, IV and V
(d) I, III and V
Ans: (b)

Part IV: Language I English

 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
He has reservations on the treatment of dance in Indian films, but, given a chance to work on his own terms, legendary Kathak dancer Pandit Birju Maharaj would like to work more in Bollywood. The 75-year-old tells us, “In my opinion, dance is adulterated in Bollywood. To make it more dramatic, the dancers are asked to perform in an exaggerated manner. That makes any kind of dance impure, especially classical dance. I’d like to work more in Hindi films, provided my dance is not tampered with.” The Kathak maestro tells us that over the years he’s been highly impressed with how some female actors have showcased classical dance on screen. On being asked on how he sees the passion for dance among youngsters in the country, Birju Maharaj says, “I see that the young generation is divided in their response to classical dance. But in all my interactions with the younger lot, I have been impressed.
These children have such amazing presence of mind, listening and learning while I talk and teach them.” It is often said that classical dance doesn’t receive due credit, but the man who is an authority on the subject thinks Delhi receives the art well. “I feel that classical dance might not be on a rise in popularity, but I have always been overwhelmed by the response that I have received in Delhi. My performances have always been applauded by packed houses in the Capital,” he opines
Q91. The information presented here about Birju Maharaj can be found in a/an
(a) newspaper article
(b) diary
(c) encyclopedia
(d) autobiography
Ans: (a)
Q92. The observation that ‘dance is adulterated’ means that the dance form is
(a) not practices according to tradition
(b) found in adult entertainment
(c) performed only in films
(d) suitable to be performed by adults
Ans: (a)
Q93. Here, “to perform in an exaggerated manner” suggests that performers
(a) are not professionally trained
(b) deliberately distort the dance form
(c) only dance for a selected audience
(d) cannot dance
Ans: (b)
Q94. A ‘packed house’ during his performance suggests that it was
(a) jammed in tightly
(b) filled into
(c) exceeding allotted time
(d) well-attended
Ans: (d)
Q95. The younger dancers have ‘presence of mind’ means that they
(a) are open to learning the pure form of the dance
(b) prefer traditional styles of dancing
(c) can combine to perform in the traditional andmodern styles
(d) are calm while they prepare to perform
Ans: (a)
Q96. Birju Maharaj’s assessment of his popularity lies in
(a) the large number of practitioners and admirers ofhis style in Delhi
(b) the influence of traditional styles on modem dance
(c) his migrating to Mumbai on popular demand byproducers
(d) the number of dances he has choreographed in films
Ans: (a)
Q97. A word that, can replace the phrase ‘tampered with’ in the passage is
(a) falsified
(b) misrepresented
(c) disturbed
(d) misused
Ans: (b)
Q98. An antonym for the word ‘showcased’ is
(a) advertised
(b) published
(c) abridged
(d) withheld
Ans: (d)
Q99. A synonym for the word ‘inspired’ from the text is
(a) adulterated
(b) impressed
(c) received
(d) divided
Ans: (b)
 
Directions: Answer the following questions (Q. 100–114)
by selecting the most appropriate option.
Q100. To evaluate reading comprehension at Class III level, students may be asked to
(a) retell a story in their own words to summarise themain idea or the moral of the story
(b) take a short dictation of what they have read
(c) write a diary based on one of the characters
(d) use a set of identified vocabulary on their own
Ans: (a)
Q101. An exercise where words are left out of a shorter passage and the pupil must fill in the blanks with suitable words based on her reading assesses her ability to
(a) comprehend
(b) use new words
(c) summarise
(d) spell words
Ans: (a)
Q102. Creating or retrieving what the student wants to say and then generating a suitable text to say it, are stages of the process of
(a) listening
(b) writing
(c) speaking
(d) creative
Ans: (b)
Q103. Use of grammar punctuation and spelling pertains to
(a) text production while writing
(b) formal speech
(c) listening to lecture
(d) informal conversation
Ans: (a)
Q104. Read the following exchange:
Speaker 1: Have you been to Indore?
Speaker 2: Who?
Speaker 1: To Indore in Madhya Pradesh.
Speaker 2: Umm…I am not sure,…
During the assessment of students’ speaking skills, mark(s) would be deducted during this exchange for
(a) none of them
(b) the second speaker
(c) both of them
(d) the first speaker
Ans: (b)
Q105. “A student recommends the reading of the latest best seller, saying that it is very interesting. You listen, trying to make out whether the student’s observation is sincere or not.” This type of listening can be described as
(a) critical
(b) comprehension
(c) sympathetic
(d) active
Ans: (a)
Q106. Children deserve most of the credit for the language that they acquire.” This observation implies that in modern classrooms
(a) students pursue their own lines of enquiry
(b) students need not attend L2 classes
(c) students may choose L2 on their own
(d) the teacher establishes the task and supports or facilitates learning
Ans: (a)
Q107. Types of ‘text media’ are
(a) audio discs and tapes
(b) illustrations and diagrams
(c) motion pictures and documentaries
(d) digital e-books, e-journals
Ans: (d)
Q108. Which of the following resources will help break down communication barriers and enable children to study and learn in both LI and L2?
(a) Multilingual
(b) Multimedia
(c) More textual
(d) Communicative
Ans: (a)
Q109. Students learning a language often lack confidence when speaking due to the language’s unique pronunciation rules. One way to overcome this problem is
(a) children reading aloud in class
(b) using game-like activities which require verbalinteractions in the classroom
(c) conducting special speech therapy with a counselor
(d) correcting errors whenever they happen
Ans: (b)
Q110. The contemporary target language classroom is a confluence of varied languages and language abilities. Teachers should restructure their practices by exposing students to
(a) summaries and simplified versions of the learningmaterials, e.g., stories, grammar notes, etc.
(b) worksheets with a variety of tasks which cover thesyllabus, and students give their responses in classunder the teacher’s guidance
(c) appropriate challenges based on the syllabus, in asecure environment, opportunities for all studentsto explore ideas and gain mastery
(d) adequate self-explanatory notes, either prepared by the teacher or from material writers
Ans: (c)
Q111. For students to gain language skills from textbooks, the textbook learning should
(a) correlate with assessment and achievement
(b) lead to using the textbook sparingly
(c) expose them to more literary reading
(d) become more cost-effective compared to technologically supported coursers
Ans: (a)
Q112. While teaching hearing impaired students in an inclusive class, it is necessary for teachers to
(a) make sure that they are including signs andnonverbal signals to strengthen any communication
(b) conduct a regular special class for such students
(c) be in constant touch with the parents of suchstudents
(d) use cue cards to signal the teaching content
Ans: (a)
Q113. While translating a subject and using the translation in the mainstream curriculum, the benefit is
(a) promoting national identity
(b) enriching linguistic capability and appreciation
(c) enabling teachers who are not competent in themainstream language to take classes
(d) standardising cultural identity
Ans: (b)
Q114. Some criteria for the selection of language items should involve
(a) enough worksheets for practice
(b) everyday vocabulary and sentences
(c) their learnability, coverage and reachability
(d) a focus on language rules
Ans: (c)
 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 115–120) by selecting the most appropriate option.
Sprinkle, squish between my toes, The smell of ocean to my nose.
I can feel each grain of sand, It falls from air into my hand.
The shells I find along the shore, Picked up by birds that fly and soar.
They sparkle like the ocean’s waves, And carry sand from all the lakes.
I walk That’s where my feet leave prints to be.
I walk all the way to the end of the land, The land that holds this beautiful sand.
Morgan Swain
Q115. The poem’s central theme is
(a) a factual description of nature
(b) sharing experiences with nature
(c) a recollection of a visit
(d) an introspection by the writer
Ans: (b)
Q116. Here, “to the end of the land” refers to the
(a) sealine
(b) land
(c) sky
(d) horizon
Ans: (a)
Q117. Here, “That’s where my feet leave prints to be” means that the writer
(a) knows that everything is temporary
(b) relives past visits
(c) expects to forget the experience
(d) hopes to remember his visit
Ans: (d)
Q118. The phrase in the poem that conveys the same meaning as “along the tip of the sea” is
(a) “each grain of sand”
(b) “end of the land”
(c) “air into my hand”
(d) “like the ocean’s waves”
Ans: (b)
Q119. The poetic device used in the line “They sparkle like the ocean’s waves” is a/an
(a) hyperbole
(b) exaggeration
(c) simile
(d) allegory
Ans: (c)
Q120. A word that can replace ‘squish’ is
(a) crush
(b) hold
(c) scrunch
(d) trample
Ans: (a)

भाग V: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121&128) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। जीवन में बहुत अंधकार है और अंधकार की ही भाँति अशुभ और अनीति है। कुछ लोग इस अंधकार को स्वीकार कर लेते हैं और तब उनके भीतर जो प्रकाश तक पहुँचने और पाने की आकांक्षा थी, वह क्रमश: क्षीण होती जाती है। मैं अंधकार की इस स्वीकृति को मनुष्य का सबसे बड़ा पाप कहता हूँ। यह मनुष्य का स्वयं अपने प्रति किया गया अपराध है। उसके दूसरों के प्रति किए गए अपराधों का जन्म इस मूल पाप से ही होता है। यह स्मरण रहे कि जो व्यक्ति अपने ही प्रति इस पाप को नहीं करता है, वह किसी के भी प्रति कोई पाप नहीं कर सकता है। किंतु कुछ लोग अंधकार को स्वीकार करने से बचने के लिए उसके अस्वीकार में लग जाते हैं। उनका जीवन अंधकार के निषेध का ही सतत~ उपक्रम बन जाता है।
Q121. गद्यांश में ‘अंधकार’ शब्द किस ओर संकेत करता है?
(a) पाप की ओर
(b) बुराइयों और कठिनाइयों की ओर
(c) अपराधों की ओर
(d) गरीबी की ओर
Ans: (a)
Q122. लेखक ने किसे सबसे बड़ा पाप कहा है?
(a) प्रकाश पाने की क्षीण आकांक्षा
(b) मुनष्य का अपने प्रति पाप न करना
(c) अंधकार को स्वीकार न करना
(d) अंधकार को स्वीकार कर लेना
Ans: (d)
Q123. जब व्यक्ति स्वयं के प्रति किए गए अन्याय, शोषण के विरूद्ध आवाज नहीं उठाता तो
(a) इससे दूसरों के प्रति अन्याय, शोषण को बढ़ावा मिलता है
(b) वह केवल अपने पिर त अन्याय करता है
(c) इससे शांति का माहालै बना रहता है
(d) वह दंड का अधिकारी बन जाता है
Ans: (a)
Q124. ‘अंधकार का निषेध’ किस ओर संकेत करता ह?ै
(a) अन्याय, शोषण, बुराइयों को सदा के लिए समाप्त करना
(b) समाज में फैले अंधकार को प्रकाश में बदल देना
(c) समाज को अंधकार से मुक्त कराने के लिए प्रत्यनशीलरहना
(d) यह मानना कि समाज में अन्याय, शोषण, बुराइयाँ नहीं हैं
Ans: (d)
Q125. इस गद्यांश का मुख्य उद्देश्य है
(a) अंधकार और प्रकाश की व्याख्या करना
(b) अन्याय आरै बुराइयों को दूर करने के लिए पे्ररित करना
(c) तरह-तरह के लोगों की विशेषताएँ बताना
(d) पाप और पुण्य की व्याख्या करना
Ans: (b)
Q126. इस गद्यांश में ‘उपक्रम’ का अर्थ है
(a) आरंभ शुरूआत
(b) तैयारी, योजना
(c) आयोजन, समारोह
(d) व्यवसाय, कार्य
Ans: (d)
Q127. जीवन में बहुत अंधकार हैं। रेखांकित अंश में कौन सा कारक है?
(a) अपादान कारक
(b) अधिकरण कारक
(c) करण कारक
(d) सम्प्रदान कारक
Ans: (a)
Q128. “________ और अंधकार की ही भाँति अशुभ और अनीति है।” वाक्य में निपात है
(a) ही
(b) की
(c) है
(d) और
Ans: (b)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 129&143) के लिए सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q129. प्राथमिक स्तर की शिक्षा में सम्प्रेषण का माध्यम ________ ही होनी चाहिए, क्योंकि इसी भाषा में ही बच्चे का मस्तिष्क सबसे पहले क्रियाशील होता है।
(a) अंग्रेजी
(b) मातृभाषा
(c) प्रदेश की भाषा
(d) हिन्दी
Ans: (b)
Q130. भाषा की पाठ्य पुस्तकों में दिए गए अभ्यास
(a) बच्चों को चीजों को परखने, गहराई से जुड़ने और व्यापकअनुभव स्तर से तादात्म्य का अवसर देते हैं
(b) बच्चों की भाषायी और सांस्कृतिक विविधता को सीमितकरते हैं
(c) बच्चों को विस्तृत अभ्यास करने और शिक्षकों को बच्चोंकी भाषा में सुधार करने के तरीके बताते हैं
(d) बच्चों का सही-सही आकलन करने में सदैव मदद करते है कि वे क्या नहीं जानते
Ans: (a)
Q131. हिन्दी भाषा में सतत आकलन का सर्वाधिक उचित तरीका है
(a) हर पन्द्रह दिन में सरल परीक्षा लेना
(b) बच्चों को अपने अनुभवों को कहने-लिखने के प्रर्याप्तअवसर देना
(c) बच्चों से समूह में परियोजना कार्य करवाना
(d) बच्चों से अनौपचारिक बातचीत करना
Ans: (b)
Q132. भाषा-कक्षाओं में प्रदर्शित सामग्री केवल तब सजावटी हो जाती है जब
(a) बच्चों को पढ़ना लिखना सिखाने में उपयोग नहीं होता
(b) वह बच्चों को अनिवार्यत: कोई मूल्य न सिखाए
(c) वह सामग्री पाठ्य पुस्तक की न हो
(d) बच्चे उसे आते जाते देखते हो
Ans: (a)
Q133. चॉम्स्की के अनुसार बच्चों के पास भाषा सीखने की क्षमता जन्मजात होती है। अत: हिन्दी भाषा की कक्षा में बच्चों को
(a) विविध भाषा प्रयोगों से परिचय प्राप्त करने के अवसर दिएजाने चाहिए
(b) व्याकरण के नियम समझा दिए जाएँ ताकि वे अपनी इसक्षमता के माध्यम से जल्दी भाषा सीख सकें
(c) सतत् और व्यापक आंकलन की प्रक्रिया से मुक्त रखें, उनपर अनावश्यक बोझ न डालें।
(d) कुछ भी न पढ़ाने की आवश्यकता नहीं है।
Ans: (a)
Q134. निम्नलिखित में से कौन सा नियम पढ़ना सीखने में मुश्किल पैदा नहीं करता है?
(a) यह सुनिश्चत करना कि ध्वनि के नियम सीखकर उन परअमल किया जाए
(b) बच्चों पर सावधानीपूर्वक पढ़ने के लिए जोर डालना
(c) शब्द प्रति शब्द पढ़ते हुए गति को बढ़ाने का आग्रह करना
(d) चित्र, संदर्भ और पूर्व अनुभवों के आधार पर अनुमान लगाते हुए पढ़ने के अवसर देना
Ans: (d)
Q135. प्राथमिक स्तर पर भाषा शिक्षण का मुख्य उद्देश्य है
(a) चार अक्षर वाले शब्द पढ़ लिख लेना
(b) पाठ्य पुस्तक के अंत में दिए गए सभी अभ्यासों को पूराकरना
(c) दूसरों की बातों को धैर्य से सुनना और सुनी गई बात परअपनी टिप्पणी देना
(d) वर्णमाला को क्रम से याद करना
Ans: (c)
Q136. “तुम्हारे आस-पास ऐसे कौन-कौन से फूल हैं, जिनकी बहुत तेज़ महक है? फूलों के नाम अपनी भाषा में लिखो।” हिन्दी भाषा के इन अभ्यासों का क्या उद्देश्य है?
(a) पाठ को अपने अनुभव संसार से जोड़ने के अवसर देनाऔर बहुभाषिकता को पोषित करना
(b) बच्चों की भाषा को कक्षा में स्थान देते हुए यह जानना किक्या वे अपनी भाषा में लिख सकते हैं
(c) बच्चों को फूलों और उनकी महक के बारे में विस्तृतजानकारी देना
(d) बच्चों से यह जानना कि कितने फूलों के नाम जानते है।
Ans: (a)
Q137. संगीता अक्सर शब्दों को उल्टा लिखती है और लिखते समय कुछ अक्षरों को छोड़ देती है। उसे लिखने में कठिनाई होती है। उसकी समस्या ________ से सम्बन्धित है।
(a) डिस्ग्राफिया
(b) डिस्केलकुलिया
(c) दृष्टिबाधिता
(d) डिस्लेक्यिा
Ans: (a)
Q138. प्राथमिक स्तर पर बच्चों के शुरूआती भाषा विकास में सर्वाधिक योगदान दे सकते है सकती है हैं
(a) टी.वी. पर देखे जाने वाल पंद्रह मिनट के कार्टून कार्यक्रम
(b) गृहकार्य पर व्यय किए जाने वाले तीस मिनट
(c) एफ. एम. पर पंद्रह मिनट सुने जाने वाले समाचार
(d) परिवार में होनेवाली परस्पर गुणवत्तापूर्ण बातचीत
Ans: (d)
Q139. यदि सुलेखा ‘रेलगाड़ी’ में रेलगाडि’ लिखती है तो एक भाषा शिक्षका के रूप में आप क्या करेंग?े
(a) सुलेखा से ‘रेलगाड़ी’ शब्द तीस बार लिखवाएँगे ताकि दुबारागलती न हो
(b) उसकी कॉपी पर ‘रेलगाड़ी’ शब्द लिखेंगे और सुलेखा सेपूछेंगे कि लिखे हुए दोनों शब्दों में क्या अंतर है। उसेअपना शब्द स्वयं ठीक करने के लिए कहेंगे
(c) ‘रेलगाडि’ शब्द पर घेरा लगाकर सही शब्द लिखकरसुलेखा की कॉपी वापस कर देंगे
(d) ‘रेलगाडि’ शब्द पर घेरा लगाएँगे और सुलेखा को डाँटेंगे ताकि वह आगे से शब्दों को सही-सही लिखे
Ans: (b)
Q140. एक समावेशी कक्षा में कविता पढ़ाने के लिए आप क्या करेंगे?
(a) कविता को चार्ट पेपर पर लिखकर बच्चों की पहूँच से दूरदीवार पर लगा देंगे और उसकी ओर संकेत करके कविताजोर-जोर से पढ़ेंगे
(b) कविता को टेपरिकॉर्डर से सुनाएँगे ताकि सभी बच्चों परध्यान दिया जा सके
(c) कविता को पढ़ने के लिए एक से अधिक विधियों काप्रयोग करेंगे ताकि बच्चों की विभिन्न इंद्रियों से अनुभवकरने का अवसर मिल सके
(d) एक ही कविता को पाँच बार सुनाएँगे, पाठ करवाएँगे ताकि सभी बच्चों की समझ में आ जाए
Ans: (c)
Q141. विद्यालय आने से पूर्व बच्चों के पास
(a) पाँच हजार वाक्य होते हैं
(b) अपनी भाषा की जटिल और समृद्ध संरचनाएँ होती हैं
(c) अपनी भाषा का सम्पूर्ण बाल साहित्य होता है
(d) पाँच हजार शब्द होते हैं
Ans: (b)
Q142. हिन्दी भाषिक-शिक्षक को यह स्वीकार करना चाहिए कि
(a) गलतियाँ सीखने-सिखाने की प्रक्रिया का अभिन्न हिस्सा है
(b) गलतियों पर बिल्कुल ध्यान न देने से वे सुधर जाती हैं
(c) बच्चों को उनकी गलतियाँ समझाना उनके भाषा विकास मेंमहान बाधा है
(d) बच्चों को भाषा सिखाना जरूरी नहीं है
Ans: (a)
Q143. जब बच्चे कहानियाँ पढत़े हैं तो
(a) वे बिना किसी उद्देश्य के पढ़ते हैं
(b) वे घटनाओं, पात्रों में उलझ जाते हैं
(c) वे अन्य लोगों के अनुभवों में प्रवेश करते हैं
(d) उनका नैतिक विकास अनिवार्यत होता है
Ans: (b)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 144&150) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। शिक्षा केवल तभी बच्चों के आत्मिक जीवन का अंश बनती है, जबकि ज्ञान सक्रिय कार्यों के साथ अभिन्न रूप से जुड़ा हो। बच्चों से यह आशा नहीं की जा सकती कि पहाड़े या समकोण चतुर्भुज का क्षेत्रफल निकालने के नियम अपने आप से उन्हें आकर्षित करेंगे। जब बच्चा यह देखता है कि ज्ञान सृजन के या श्रम के लक्ष्यों की प्राप्ति का साधन है, तभी ज्ञान पाने की इच्छा उनके मन में जागती है। मैं यह चेष्टा करता था कि छोटी उम्र में ही शारीरिक श्रम में बच्चों को अपनी होशियारी और कुशाग्र बुद्धि का परिचय देने का अवसर मिले। स्कूल का एक सर्वाधिक महत्वपूर्ण कार्यभार है – बच्चों को ज्ञान का प्रयोग करना सिखाना। छोटी कक्षाओं में यह खतरा सबसे ज़्यादा होता है कि ज्ञान निरर्थक बोझ बनकर रह जाएगा, क्योंकि इस उम्र में बौद्धिक श्रम नई-नई बातें सीखने से ही संबंधित होता है।
Q144. लेखन के अनुसार शिक्षा का अर्थ है
(a) ज्ञान का प्रयोग करना
(b) श्रम करना
(c) विषय पर अधिकार प्राप्त करना
(d) ज्ञान प्राप्त करना
Ans: (a)
Q145. ज्ञान-प्राप्ति की इच्छा कब जगती ह?ै
(a) जब हम यह देखें कि ज्ञान हमारे भौतिक जीवन के लक्ष्योंकी प्राप्ति का साधन है
(b) जब हम यह देखें कि ज्ञानवान मनुष्य ही श्रम का अधिकारी है
(c) जब हम यह देखें कि ज्ञान के द्वारा हम समस्त सुखों कालाभ उठा सकते हैं
(d) जब हम यह देखें कि ज्ञान के द्वारा सृजनात्मक कार्य किए जा सकते हैं
Ans: (d)
Q146. लेखक के अनुसार
(a) शारीरिक श्रम में तेज़ बुद्धि की आवश्यकता नहीं होती
(b) शारीरिक श्रम में समझदार और तेज़ बुद्धि की भीआवश्यकता होती है
(c) शारीरिक श्रम बच्चों को होशियार बनाता है
(d) शारीरिक श्रम ही एकमात्र महत्वपूर्ण तत्व है
Ans: (b)
Q147. गद्ययांश के अनुसार ज्ञान कब निरर्थक बोझ बन जाता ह?ै
(a) जब उसे कक्षाओं तक सीमित कर दिया जाए
(b) जब उसे शारीरिक श्रम से न जोड़ा जाए
(c) जब उसका सक्रिय प्रयोग न किया जाए
(d) जब उस पर पूर्णत: अधिकार न किया जाए
Ans: (c)
Q148. ‘इच्छा’ शब्द में ‘इक’ प्रत्यय जोड़ने से बनने वाला नया शब्द है
(a) ऐच्छिक
(b) इच्छिक
(c) ईच्छिक
(d) एच्छिक
Ans: (a)
Q149. ‘कार्य’ का बहुवचन रूप है
(a) कार्यें
(b) कार्य
(c) कार्यक्रमों
(d) कार्योें
Ans: (b)
Q150. ‘बौद्धिक’ शब्द में मूल शब्द है
(a) बुद्ध
(b) बौद्ध
(c) बैद्धि
(d) बुद्धि263
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!