You are here
Home > Previous Papers > CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2013

CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2013

CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2013

Part I: Child Development and Pedagogy

 
Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. The following three aspects of intelligence are dealt by Sternberg’s triarchic theory except
(a) componential
(b) social
(c) experiential
(d) contextual
Ans: (b)
Q2. Howard Gardner’s theory of multiple intelligences emphasizes
(a) general intelligence
(b) common abilities required in school
(c) the unique abilities of each individual
(d) conditioning skills in students
Ans: (c)
Q3. The sounds th, ph, ch are
(a) morphemes
(b) graphernes
(c) lexemes
(d) phonemes
Ans: (d)
Q4. In order to avoid gender stereotyping in the class, a teacher should
(a) try to put both boys and girls in non-traditional roles
(b) appreciate students’ good work by saying ‘good girl’or ‘good boy
(c) discourage girls from taking part in wrestling
(d) encourage boys to take and be bold
Ans: (a)
Q5. The school should cater to individual differences to
(a) narrow the gap between individual students
(b) even out abilities and performance of students
(c) understand why students are able or unable tolearn
(d) make individual students feel exclusive
Ans: (c)
Q6. What kind of support can a school provide to address individual differences in students?
(a) Follow a child-centred curriculum and providemultiple learning opportunities to students.
(b) Apply every possible measure to remove theindividual differences in students.
(c) Refer slow learners to special schools.
(d) Follow same level of curriculum for all students.
Ans: (a)
Q7. Continuous and Comprehensive Evaluation emphasizes
(a) continuous testing on a comprehensive scale toensure learning.
(b) how learning can be observed, recorded andimproved upon
(c) fine-tuning of tests with teaching
(d) redundancy of the board examination
Ans: (b)
Q8. School-based assessment
(a) dilutes the accountability of Boards of Education
(b) hinders achieving Universal National Standards.
(c) helps all students learn more through diagnosis
(d) makes students and teachers non-serious and casual.
Ans: (c)
Q9. “Readiness for learning” refers to
(a) general ability level of students
(b) present the cognitive level of students in thelearning continuum
(c) satisfying the nature of the act of learning
(d) Thorndike’s Law of Readiness
Ans: (b)
Q10. A teacher has some physically challenged children in her class. Which of the following would be appropriate for her to say?
(a) Wheelchair bound children may take help of theirpeers in going to hall.
(b) Physically inconvenienced activity in the classroom
(c) Mohan why don’t you use your crutches to go to theplayground.
(d) Polio-affected children will now present a song.
Ans: (c)
Q11. Learning disabilities may occur due to all of the following except
(a) cerebral dysfunction
(b) emotional disturbance
(c) behavioural disturbance
(d) cultural factors
Ans: (d)
Q12. An inclusive school
(a) is committed to improve the learning outcomes ofall students irrespective of their capabilities
(b) differentiates between students and sets lesschallenging achievement targets for specially abledchildren
(c) committed particularly to improve the learningoutcome of specially abled students
(d) decides the learning needs of students according to their disability
Ans: (a)
Q13. Gifted students
(a) need support ordinarily
(b) can manage their studies without a teacher
(c) can be good models for other students
(d) cannot be learning disabled
Ans: (a)
Q14. Giftedness is due to
(a) genetic makeup
(b) environmental motivation
(c) combination of (a) and (b)
(d) psychosocial factors
Ans: (c)
Q15. Which of the following is appropriate for the environment conducive to thinking and learning in children?
(a) Passive listening for long periods of time.
(b) Home assignments given frequently.
(c) Individual tasks done by learners.
(d) Allowing students to take some decisions about what to learn and how to learn.
Ans: (d)
Q16. Learning disability in motor skills is called
(a) Dyspraxia
(b) Dyscalculia
(c) Dyslexia
(d) Dysphasia
Ans: (a)
Q17. Learning disability
(a) is a stable state
(b) is a variable state
(c) need not impair functioning
(d) does not improve with appropriate input
Ans: (b)
Q18. The following are the steps in the process of problem solving except
(a) identification of a problem
(b) breaking down the problem into smaller parts
(c) explore possible strategies
(d) anticipate outcomes
Ans: (b)
Q19. A teacher should
(a) treat errors committed by students as blunders andtake serious note of each error
(b) measure success as the number of times studentsavoid making mistakes
(c) not correct students while they are trying tocommunicate ideas
(d) focus more on lecturing and provide a foundation for knowledge
Ans: (c)
Q20. Seema is desperate to score A+ grade in an examination. As she enters the examination hall and the examination begins, she becomes extremely nervous. Her feet go cold, her heart starts pounding and she is unable to answer properly. The primary reason for this is that
(a) she may not be very confident about herpreparation
(b) she may be thinking excessively about the result ofthis examination
(c) the invigilator on duty may be her class teacher andshe is of very strict nature
(d) she may not be able to deal with sudden emotional outburst
Ans: (d)
Q21. Which of the following cognitive verbs are used to analyse the information given?
(a) Identify
(b) Differentiate
(c) Classify
(d) Describe
Ans: (b)
Q22. Rajesh is a voracious reader. Apart from studying his course books, he often goes to library and reads books on diverse topics. Rajesh does his project even in the lunch break. He does not need prompting. He can be best described as a(n) ________
(a) fact-centred learner
(b) teacher-motivated learner
(c) assessment-centred learner
(d) intrinsically-motivated learner
Ans: (d)
Q23. Children in pre-primary get satisfaction from being allowed to discover. They become distressed when they are discouraged. They do so due to their motivation to
(a) reduce their ignorance
(b) affiliate with the class
(c) create disorder in the class
(d) exercise their power
Ans: (a)
Q24. Understanding human growth and development enables a teacher to
(a) gain control of learners’ emotions while teaching
(b) be clear about teaching diverse learners
(c) tell students how they can improve their lives
(d) practise her teaching in an unbiased way
Ans: (b)
Q25. Which one of the following is true?
(a) Development and learning are unaffected by socioculturalcontexts.
(b) Students learn only in a certain way.
(c) Play is significant for cognition and socialcompetence.
(d) Questioning by the teacher constrains cognitive development.
Ans: (c)
Q26. Which one of the following is true about the role of heredity and environment in the development of a child?
(a) The relative contributions of peers and genes arenot additive.
(b) Heredity and the environment do not operatetogether.
(c) Propensity is related to the environment whileactual development requires heredity.
(d) Both heredity and the environment contribute 50% each in the development of a child.
Ans: (a)
Q27. Socialization is
(a) rapport between teacher and taught
(b) process of modernization of society
(c) adaptation to social norms
(d) change in social norms
Ans: (c)
Q28. A PT teacher wants her students to improve fielding in the game of cricket. Which one of the following strategies will best help his students achieve that goal?
(a) Tell students how important it is for them to learn tofield.
(b) Explain the logic behind good fielding and the rateof success.
(c) Demonstrate fielding while students observe.
(d) Give students a lot of practice in fielding.
Ans: (d)
Q29. A teacher wishes to help her students to appreciate multiple views of a situation. She provides her students multiple opportunities to debate on this situation in different groups. According to Vygotsky’s perspective, her students will ________ various views and develop multiple perspectives of the situation on their own.
(a) internalize
(b) construct
(c) operationalize
(d) rationalize
Ans: (a)
Q30. Sita has learned to eat rice and dal with her hand.
When she is given dal and rice, she mixes rice and dal and starts eating. She has ________ eating rice and dal into her schema for doing things.
(a) accommodated
(b) assimilated
(c) appropriated
(d) initiated
Ans: (b)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q. 31–60): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. Perimeter of a square is 24 cm and length of a rectangle is 8 cm. If the perimeters of the square and the rectangle are equal, then the area (in square cm)
of the rectangle is
(a) 16
(b) 24
(c) 32
(d) 64
Ans: (c)
Q32. The difference of the place value and the face value of the number 3 in 12345 is
(a) 0
(b) 295
(c) 297
(d) 305
Ans: (c)
Q33. Which one of the following is not correct?
(a) 56.7 kilogram = 5670 grams
(b) A cube has six faces.
(c) One millimetre = 0.1 cm
(d) 0.10 is same as 0.1
Ans: (a)
Q34. The speed of a boat in a river is 20 km per hour and the speed of another boat is 23 km per hour. They travel in the same direction from the same place at the same time. The distance between the boats after three and half hours is
(a) 10 km
(b) 10.5 km
(c) 11 km
(d) 11.5 km
Ans: (b)
Q35. When 90707 is divided by 9, the remainder is
(a) 3
(b) 5
(c) 6
(d) 7
Ans: (b)
Q36. When a fresh fish is dried, it becomes 1 3 of its weight. Sunita buys 1500 kg fresh fish for ` 25 per kg and sells them, when dried, for ` 80 per kg. How much does she earn?
(a) ` 2,500
(b) ` 2,700
(c) ` 3,000
(d) ` 3,500
Ans: (a)
Q37. Look at the following pattern :
(9 – 1) ÷ 8 = 1
(98 – 2) ÷ 8 = 12
(987 –3) ÷ 8 = 123
(9876 – 4) ÷ 8 = 1234 According to this pattern (987654 – 6) ÷ 8 =
(a) 12345
(b) 123456
(c) 123465
(d) 123467
Ans: (b)
Q38. 750 ml juice is filled in one bottle and six such bottles are packed in one carton. The number of cartons needed for 450 litres of juice is
(a) 75
(b) 80
(c) 90
(d) 100
Ans: (d)
Q39. Internal length, breadth and depth of a (rectangular)
box are 4 cm, 3 cm and 2 cm, respectively. How many such boxes are needed to pack 8664 centimetre cubes?
(a) 351
(b) 361
(c) 391
(d) 722
Ans: (b)
Q40. “Write the equivalent fraction of 1 3 .” The above question asked to students of Class IV refers to
(a) lower-level demand task as it requires proceduralskills only
(b) lower-level demand task as it is based onmemorization only
(c) higher-level demand task as it is based onprocedure with connection
(d) higher-level demand task as it is based on procedure without connection
Ans: (a)
Q41. Students often make a mistake in comparing decimal numbers. For example 0.50 is larger than 0.5. The most probable reason for this error is
(a) lack of practice of these types of questions in theclass
(b) lack of concrete experience of representation ofdecimal numbers on the number line
(c) careless attempt by the students
(d) misconception regarding the significance of zero in ordering decimal
Ans: (d)
Q42. A teacher prompts the students to prepare a Mathematical journal with the theme “Application of Mathematics in Daily life”. This activity is
(a) to test the students understanding of Mathematicalconcepts
(b) to provide opportunity to the students share theirideas and knowledge
(c) to help the students sense of mathematics
(d) to help the students connect mathematical concepts and its applications and to share their knowledge and ideas
Ans: (d)
Q43. According to Van Hiele’s level of geometric thought, the five levels are–visualization, analysis, informal deduction, formal deduction and rigour. Some polygons are given to a child of Class III for sorting.

He classified the polygons on the basis of the number of sides. This child is at ________ level of Van-Hiele Geometrical thought
(a) visualization
(b) analysis
(c) informal deduction
(d) formal deduction
Ans: (a)
Q44. A child displays difficulty in differentiating between numbers, operations and symbols, two clock hands, different coins, etc. This implies that the specific barrier affecting his learning is
(a) poor verbal, visual, auditory and working memory
(b) poor visual processing ability, i.e. visualdiscrimination, spatial organization and visualcoordination
(c) poor language processing ability i.e. expression,vocabulary and auditory processing
(d) poor motor skills, reading and writing skills
Ans: (b)
Q45. NCF 2005 emphasises on the Constructivist Approach of learning as it focuses on
(a) memorization of definitions and formulae
(b) submission of regular homework
(c) active participation of learners through engagingactivities
(d) effective lecture and instructions by the teache
Ans: (c)
Q46. Following are array diagrams using bindis to represent 15.

The way of representing 15 or any other number in the above manner can be used to teach the concept of
(a) area and commutative property
(b) commutative property of multiplication,identification of prime and composite numbers,area of rectangle
(c) representation of a number as product of twonumbers, commutative property of multiplication,multiplicative identity, identification of prime andcomposite numbers, area of rectangle using unitsquantity
(d) representation of a number as the product of two numbers, commutative property of multiplication, multiplication identity, identification of prime and composite numbers
Ans: (d)
Q47. Which of the following questions is open-ended?
(a) Write the numbers 25, 71, 19, 9, 8, 17, 85 inascending order.
(b) Which is more?13or 75
(c) Write any four numbers greater than 2.7.
(d) What is 7 more than ?
Ans: (c)
Q48. The most appropriate tool to expose the students of Class II to plane figures, their vertices and edges is
(a) Geo-Board
(b) Nets of 3D solids
(c) Cubes
(d) Black-board surface
Ans: (a)
Q49. Following is a problem from the text-book of class V:
“There are 4 poles of measure 105 cm, 215 cm, 150 cm, and 235 cm respectively. If they have to be cut into pieces of equal length, what is the maximum length of each piece?” This question is asked to
(a) test knowledge of factors and multiples
(b) check the skill of finding HCF
(c) enhance problem solving skills using learntconcepts
(d) give practice of word problems based on HCF and LCM
Ans: (c)
Q50. Following is a problem from the text-book of Class III:
“which mathematical operation will be used to solve the following problem?
A milkman sold 1410 litres of milk in 10 days. How many litres of milk did he sell in a day?
Which competence of Bloom’s cognitive domain Is referred in the above question?
(a) Knowledge
(b) Comprehension
(c) Analysis
(d) Synthesis
Ans: (c)
Q51. Rashid is studying in class V. He can classify various types of triangles in different categories but has difficulty in understanding the abstract proof for the sum of three angles in a triangle to be always 180°.
According to Piaget Cognitive Theory, Rashid is at
(a) concrete operational stage
(b) formal operational stage
(c) sensorimotor stage
(d) pre-operational stage
Ans: (a)
Q52. According to NCF 2005 “Developing children’s abilities for mathematization is the main goal of mathematics education. The narrow aim of school mathematics is to develop ‘useful’ capabilities.” Here mathematization refers to develop child’s abilities
(a) in performing all number operations efficientlyincluding of finding square root and cube root
(b) to formulate Theorems of Geometry and their proofsindependently
(c) to translate word problems into linear equations
(d) to develop the child’s resources to think and reason mathematically, to pursue assumptions to their logical conclusion and to handle abstraction
Ans: (d)
Q53. The highlights of good textbooks are that
A. they contain numerous exercises to give rigorous practice.
B. AH concepts can be introduced through situations.
C. only solved examples are included.
D. they must be thick and heavy.
(a) A and B
(b) C and D
(c) A and C
(d) B and D
Ans: (a)
Q54. NCF 2005 emphasises that
(a) succeeding in Mathematics should be mandatoryfor every child
(b) students should be tested first for their logicomathematicalability
(c) maths curriculum shall be separate for lowachievers
(d) maths shall be taught to selective students
Ans: (a)
Q55. The difference between the smallest common multiple and the biggest common factor of 5, 10 and 35 is
(a) 30
(b) 35
(c) 65
(d) 75
Ans: (c)
Q56. The number of factors of 105 is
(a) 3
(b) 4
(c) 6
(d) 8
Ans: (d)
Q57. If the time now is 2.17 p.m., what will be the time 11 hours and 59 minutes from now ?
(a) 11.57 a.m.
(b) 9: 59 a.m.
(c) 2.16 a.m.
(d) 2.17 a.m.
Ans: (c)
Q58. Number of degrees in three and one half right angles is
(a) 285
(b) 295
(c) 305
(d) 315
Ans: (d)
Q59. 11 ones + 11 tens + 11 hundreds equals
(a) 144
(b) 1221
(c) 12321
(d) 111111
Ans: (b)
Q60. The sum of five hundred nine and three thousand twenty eight is
(a) 3537
(b) 3087
(c) 837
(d) 387
Ans: (a)

Part III: Environmental Studies

 
Directions (Q. 61–90): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. The name of the scientist who first peeped into a mosquito’s stomach and proved that mosquitoes spread malaria and for his research was awarded Nobel Prize in medicine in December 1902 is
(a) Charles Darwin
(b) Gregor Mendel
(c) George Mistral
(d) Ronald Ross
Ans: (d)
Q62. Rajat said to his friend, “I cannot play because I am down with fever. I pass through a cycle of shivering, fever and headache and finally sweating. After my blood test doctor prescribed me a bitter medicine.” Rajat might be suffering from
(a) typhoid
(b) diarrhoea
(c) cholera
(d) malaria
Ans: (d)
Q63. Who was Al-Biruni?
(a) A Qutabshahi Sultan who ruled our country forabout 40 years.
(b) A trader from Afghanistan who came to study thedryfruit markets of our country.
(c) A traveller from Uzbekistan who wrote a book whichis helpful to know the past of our country.
(d) A traveller who travelled from Kashmir to Kanyakumari to study the culture of Indian people.
Ans: (c)
Q64. The animals that are awake at night can see objects
(a) in all colours
(b) only in black and white colours
(c) in green colour only
(d) in red colour only
Ans: (b)
Q65. Select the correct statements about an elephant herd.
I. An elephant herd has mainly females and baby elephants up to 14–15 years old.
II. An elephant herd comprises members of a particular family.
III. The oldest female is the leader of the herd.
IV. An elephant herd may accommodate any number of female elephants and the young.
(a) I and II
(b) I and III
(c) II and IV
(d) III and IV
Ans: (d)
Q66. Inside the petals, in the middle of a flower, we find a thin powder structure called
(a) anther
(b) pollen
(c) radicle
(d) stigma
Ans: (b)
Q67. If you go to Ahmedabad (Gujarat) by train, then at Ahmedabad railway station, you will find that most of the vendors are selling
(a) dhokla with chutney and lemon rice
(b) chholay-bhature and lassi
(c) idli-chutney and vada-chutney
(d) puri-shaak and thanda doodh
Ans: (a)
Q68. Birds move their neck very often because
(a) they can fly
(b) their eyes are fixed
(c) they have small eyes
(d) their ears are covered with feathers
Ans: (b)
Q69. After diagnosis a doctor says to a patient that there is less hemoglobin in his blood. Which of the following should he eat to make up the deficiency of iron?
(a) Rice, sugar, amla
(b) Green leafy vegetables, wheat, orange
(c) Jaggery, lemon, pea
(d) Amla, green leafy vegetables, jaggery
Ans: (d)
Q70. National Curriculum Framework, 2005, strongly recommends that teaching of EVS at the primary stage should primarily aim at
(a) developing understanding of basic concepts of thesubject
(b) memorising basic principles of the subject
(c) linking classroom learning to life outside the school
(d) acquiring skills to carry out experiments independently
Ans: (c)
Q71. Which one of the following is not consistent with the requirements of EVS curriculum at the primary stage?
(a) It should equip learners with knowledge and skillsto enter the world of work.
(b) It should inculcate in learners a concern for theenvironment.
(c) It should engage learners in acquiring methods andprocesses leading to generation of new knowledge.
(d) It should set cognitive level of learners.
Ans: (a)
Q72. Higher priority and space has been given in NCERT textbook on EVS to
(a) explain basic concepts of the subject
(b) provide opportunities to learners for contemplationand wondering
(c) provide exact definitions of technical terms
(d) include large number of practice questions
Ans: (b)
Q73. Which one of the following is not an objective of including poems and stories in EVS textbooks?
(a) To develop interest in the subject
(b) To have a change in routine and monotonouscontent
(c) To provide fun and enjoyment for learners
(d) To promote imaginative and creative ability in learners
Ans: (b)
Q74. Good EVS curriculum should be ‘true to the child, true to life and true to the subject.’ Which of the following characteristics of a curriculum does not meet the above requirements?
(a) It promotes the value of freedom from fear andprejudice.
(b) It requires the learner to view the subject as a socialenterprise.
(c) It emphasises more on processes of teaching andlearning.
(d) It emphasises more on terms and definitions.
Ans: (d)
Q75. Nalini wants to introduce the topic of ‘Animals – our friends’ to Class III students. In order to introduce the topic more interestingly, the best way is to
(a) use a chart showing pictures of different animals
(b) draw pictures of different animals on theblackboard
(c) show a video film on animals and their usefulness
(d) ask students to see pictures of animals given in the textbook
Ans: (c)
Q76. Class V NCERT EVS textbooks include a section ‘What we have learnt’ in the end of every chapter. It is suggested that answers to questions included in this section should not be assessed in terms of right or wrong. This shift has been done because
(a) children cannot write correct answers at this stage
(b) it enhances convenience of teachers in assessment
(c) it helps the teacher know how children are learning
(d) it reduces subjectivity assessment
Ans: (c)
Q77. Experimenting, Exploring, Investigating and Questioning constitute essential elements of active learning of EVS. A teacher arranges the following activities related to the concept of ‘Food we should eat’.
(a) Draws diagrams of all such foods on the blackboard
(b) Gives examples of different foods with essentialcomponents of each food
(c) Asks students to collect related information from allpossible sources
(d) Shows a video on the topic Which one of the above four activities satisfies the condition for active learning?
Ans: (c)
Q78. While teaching the topic of ‘Air is everywhere’ to Class IV students, Gitika plans to perform the following activities:
(a) Take students to a field trip.
(b) Explain the concept through specific examples
(c) Use multimedia capsule to explain the concept.
(d) Ask probing questions related to the topic.
Ans: (a)
Q79. The section on ‘Do this and find out’ included in different topics in EVS textbooks aim at
(a) providing direct hands-on experiences
(b) improving performance in examination
(c) learning definitions of scientific terms
(d) keeping the students engaged at home
Ans: (a)
Q80 A good assignment in EVS should primarily aim at
(a) revising the lesson for effective learning
(b) ensuring better utilisation of time
(c) keeping students engaged and disciplined
(d) providing extended opportunities
Ans: (a)
Q81. As an EVS teacher, the major objective of organising a field trip to zoo should be
(a) to provide fun and enjoyment to students
(b) to have a change in monotony of routine teachingschedule
(c) to provide active learning experience to students
(d) to satisfy parents on quality of education
Ans: (c)
Q82. Which one of the following is not an objective of studying EVS in relation to social science?
(a) It should enable children to question the existingideas and practices.
(b) It should enable children to grow up as responsiblemembers of society.
(c) It should enable children to respect differences ofcultural practices.
(d) It should enable children to learn correct definition of key terms.
Ans: (d)
Q83. Kavita wants to emphasise more on social issues like poverty, illiteracy and class inequalities in an EVS class. Which one of the following learning experiences will be more effective to achieve this objective?
(a) Organising special lectures on related issues
(b) Asking students to prepare charts on related socialissues
(c) Asking students to undertake group projects tocollect and analyse related information
(d) Asking students to write slogans on related issues
Ans: (c)
Q84. Formative assessment in EVS at the primary stage does not include
(a) identification of learning gaps of students
(b) identification of deficiencies in teaching
(c) enhancement of students’ learning
(d) grading and ranking of students
Ans: (d)
Q85. Given below are some human activities:
I. Digging of mines
II. Constructing dams
III. Collection of leaves and herbs to sell them in the market
IV. Weaving baskets from bamboo
V. Making leaf plates out of fallen leaves The activities responsible for the disappearance of forests is/are
(a) Only I
(b) I and II
(c) I, II and III
(d) II, III, IV and V
Ans: (b)
Q86. Select correct statements about bronze:
I. Bronze is an element like iron, silver and gold.
II. Bronze is made by melting copper and tin.
III. Bronze is very strong and is used in making cannons and statues.
IV. The utensils made of bronze are lighter and stronger than that of aluminium.
(a) II and III
(b) III and IV
(c) IV and I
(d) I and III
Ans: (a)
Q87. A person living in Gandhidham (Gujarat) wants to visit first Bhopal (Madhya Pradesh) and then Hyderabad
(Andhra Pradesh). The directions of his journey will be
(a) first towards East and then towards South
(b) first towards West and then towards South
(c) first towards South and then towards West
(d) first towards South and then towards East
Ans: (a)
Q88. On a city map it was mentioned “Scale 1 cm = 110 metres”. If the distance between two localities on the map is 15 cm, then the actual distance between the two localities is
(a) 1165 centimetres
(b) 1100 metres
(c) 1500 metres
(d) 1.65 kilometres
Ans: (d)
Q89. Mount Everest is a part of
(a) India
(b) Tibet
(c) Nepal
(d) Myanmar
Ans: (c)
Q90. Study the following duties/responsibilities:
I. Help others in carrying their bags.
II. Let the group follow you and keep at the front.
III. Ask those to stay back who cannot climb properly.
IV. Look after those who are not well and arrange food for the group.
V. Find a good place to stop and rest.
Which of the above are the responsibilities of a group leader in mountaineering?
(a) I, II and III
(b) II, III and IV
(c) III, IV and V
(d) I, IV and V
Ans: (d)

Part IV: Language I English

 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
Why do poets use poems to tell about social injustices? The answer is simple. This way a poet can catch and hold the reader’s attention, his/her emotions. Usually poets in their works present facts in order to capture attention of many people. These are not new facts that are presented to an audience. Poems are always aimed at reaching feelings of people and, thus, pulling strings. Literature of every state shows all the complexity of every epoch. When the situation is the same in several countries, it has a worldwide significance. Before talking about poetry, we should answer the question: What is poetry? Poetry is a special way of describing situations, things, ideas, feelings. Poets present their ideas in short phrases.
A poem can be compared to a photograph as it reflects real life, real situations and feelings. In a poem, a poet captures the exact moment and represents it the way he/she has seen
it. When you read a poem you see the poet’s subjective evaluation of facts, situations and the epoch in general.
Poets of the Romantic Movement wrote their poems to share their feelings. They wrote to help people understand their time from the poet’s point of view.
Q91. A poem reflects the culture of the
(a) period it belongs to
(b) historical past
(c) imaginary life
(d) present only
Ans: (a)
Q92. Here, the expression ‘pulling strings’ means
(a) challenging beliefs
(b) promoting popular notions
(c) secretly controlling thoughts
(d) exerting strength
Ans: (c)
Q93. A word in the passage which means a ‘quality of being intricate’ is
(a) general
(b) photograph
(c) complexity
(d) evaluation
Ans: (c)
Q94. Romantic Movement is a literary period when the poetry mostly
(a) was religious and philosophical
(b) dealt with the supernatural and violence
(c) focused on self-reliance and independence
(d) emphasised on emotion and imagination
Ans: (d)
Q95. The structure of poetry is usually characterised by
(a) sequences of two or more words without an ‘actionword’
(b) long winded sentences
(c) lengthy descriptive stanzas
(d) short, factual stanzas
Ans: (a)
Q96. An example of ‘subjective evaluation’ is
(a) Everybody likes dishes prepared with potatoes.
(b) The potato is a staple in some countries.
(c) There are over 25 types of potatoes around theworld.
(d) The potato has a large percentage of starch content.
Ans: (a)
Q97. The meaning of the word ‘epoch’ is a
(a) lengthy, complex poem
(b) type of literary work in England
(c) distinctive point of time
(d) being great and impressive
Ans: (c)
Q98. The purpose of poetry is to ________ the reader.
(a) distract
(b) appeal to
(c) disturb
(d) confuse
Ans: (b)
Q99. The themes of poems are usually about
(a) everyday happenings
(b) heroism and death
(c) romance
(d) important life events
Ans: (a)
 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 100–105) by selecting the most appropriate option.
Between the Miles Because existence can become severe in one day, Just sense me and I’ll be there.
In the mind’s eye, I’m not so far away.
If you hold out your hand, in the whispers, I’ll become the zephyr and besiege you.
If your eye’s upon the stars, in the crystalline darkness, I’ll become the moon And the light shall guide you.
If you rest upon the ground, in the warmth, I’ll become the grass And embrace you.
If you turn outside, in the wetness, I’ll become the rain And upon your forehead, kiss you.
If you free the air, in the light of day, I’ll become the sun And smile for you.
Between the miles– if you need me If you need a friend Let me be the friend, I want to be.
Heather Stoop
Q100. The zephyr’ is a
(a) fine quality of cloth
(b) scent or odour
(c) strong stream of air
(d) gentle, mild breeze
Ans: (d)
Q101. An example of a metaphor is
(a) ‘I’ll become the grass’
(b) ‘Between the miles’
(c) ‘I want to be’
(d) ‘If you rest upon the ground’
Ans: (a)
Q102. A synonym of the word ‘besiege’ is
(a) surround
(b) attack
(c) befriend
(d) trap
Ans: (a)
Q103. The theme of the poem is about
(a) separation
(b) relationship
(c) travel
(d) nature
Ans: (b)
Q104. The ‘crystalline darkness’ suggests that surrounding is
(a) black and sombre
(b) in the moonlight
(c) lit up by the stars only
(d) pitch dark and quiet
Ans: (c)
Q105. In the poem, the poet suggests that friendship is unaffected by
(a) individual independence
(b) changing feelings
(c) time and distance
(d) differences in attitude
Ans: (c)
 
Directions: Answer the following questions (Q. 106–120)
by selecting the most appropriate option.
Q106. A learner’s competence in English will improve when she/he receives ________ of learning experience that is appropriate.
(a) an equal level
(b) a slightly higher level
(c) a range of levels
(d) a slightly easier, lower level
Ans: (b)
Q107. A ‘mental block’ associated with English language learning is
(a) interest in sports and arts
(b) disinterest in studies in general
(c) lack of opportunities to use English
(d) dyslexia–a disability
Ans: (c)
Q108. A company labels its frozen snacks 75% fat free rather than contains 25% fat so that people will view them more positively. This is an example of a
(a) prototype
(b) phoneme
(c) subjective utility
(d) semantic slanting
Ans: (d)
Q109. When children first start to speak in sentences, their speech may be described as
(a) babbling
(b) exceptionally soft
(c) telegraphic
(d) multi-lingual
Ans: (a)
Q110. Which observation supports Noam Chomsky’s ideas about language acquisition?
(a) Children’s language development follows a similarpattern across cultures.
(b) The stages of language development occur at aboutthe same ages in most children.
(c) Children acquire language quickly and effortlessly.
(d) All of these.
Ans: (d)
Q111. What is the system of rules that governs how words can be meaningfully arranged to form phrases and sentences?
(a) Language
(b) Syntax
(c) Morpheme
(d) Phoneme
Ans: (b)
Q112. A twelve-year-old child enjoys using puns. This enjoyment indicates that she has
(a) semantic slanting
(b) deductive reasoning
(c) mental blocks
(d) metalinguistic awareness
Ans: (d)
Q113. Did you really ________ the money yesterday?
(a) knead
(b) kneed
(c) need
(d) needed
Ans: (c)
Q114. You don’t smoke, ________ ?
(a) have you
(b) are you
(c) do you
(d) don’t you the money
Ans: (c)
Q115. A ‘critical period’ during language learning is
(a) the period during which language can be acquiredwith greater ease than any other time
(b) the length of time before a comprehensiveassessment takes place in class
(c) best preparatory period for any language project
(d) special time set aside for students to intensively practise language use
Ans: (a)
Q116. The two skills required to take notes effectively are
(a) using symbols and abbreviations instead of words
(b) re-writing a text, using your own words
(c) writing legibly with correct punctuation
(d) writing fluently, using conjunctions
Ans: (a)
Q117. Remediation, when students find difficulty in the use of different ‘models’ would be for them to
(a) be given ample practice in using modals in a set ofsentences
(b) frame sentences on their own and the teachercorrects them
(c) learn about the structures outside the classroomthrough suitable activities.
(d) practise by collaboratively completing tasks where structures are used integratively, in a variety of real life situations.
Ans: (d)
Q118. What is wrong with the following multiple choice question?
Tick the most appropriate:
The Metro theatre is located ________ Lodhi Road.
(a) over (b) at (c) beside (d) behind
(a) All answers are wrong
(b) Two are wrong
(c) The statement is not correctly framed
(d) ‘Over’ is the correct answer
Ans: (a)
Q119. Receptive Language skills are
(a) using grammatical structures accurately
(b) writing in a range of styles
(c) listening and reading for information
(d) being able to self-correct while using language
Ans: (c)
Q120. The ‘Natural Order’ in the process of learning English suggests that, children
(a) are slow at learning to speak when not in school
(b) learn to read and write simultaneously
(c) are able to speak first and then listen
(d) acquire some language structures earlier thanothers
Ans: (d)

भाग V: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121&128) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। हमारे देश में आधुनिक शिक्षा नामक एक चीज़ प्रकट हुई। इसके नाम पर यत्रतत्र स्कूल और कॉलेज कुकुरमुत्तों की तरह सिर उठाकर खड़े हो गए हैं। इनका गठन इस तरह किया गया है कि इनका प्रकाश कॉलेज व्यवस्था के बाहर मुश्किल से पुहँचता है। सूरज की रोशनी चाँद से टकराकर जितनी निकलती है, इनसे उससे भी कम रोशनी निकलती है। एक परदेशी भाषा की मोटी दीवार इसे चारों ओर से घेरे हुए है। जब मैं अपनी मातृभाषा के ज़रिए शिक्षा के प्रसार के बारे सोचता हूँ तो उस विचार से साहस क्षीण होता है कि घर की चारदीवारी में बंद दुल्हन की तरह यह भयभीत रहती है। बरामदे तक ही इसके स्वतंत्रता का साम्राज्य: एक इंच आगे बढ़ी कि घूँघट निकल आता है। हमारी मातृभाषा का राज प्राथमिक शिक्षा तक सीमित है: दूसरे शब्दों में, यह केवल बच्चें की शिक्षा के लिए उपयुक्त है, मानो यह कि जिसे कोई दूसरी भाषा सीखने का अवसर नहीं मिला, हमारी जनता की उस विशाल भीड़ को शिक्षा के उनके अधिकार के प्रसंग में बच्चा ही समझा जाएगा। उन्हें कभी पूर्ण विकसित मनुष्य नहीं बनना है और तब भी हम प्रेमपूर्वक सोचते हैं
कि स्वराज मिलने पर उन्हें संपूर्ण मनुष्य के अधिकार हासिल होंगे।
Q121. इन स्कूल-कॉलेजों में किस भाषा में पढ़ाई होती है?
(a) देशी भाषा में
(b) मानक भाषा में
(c) विदेशी भाषा में
(d) गृहभाषा में
Ans: (c)
Q122. लेखक किस विचार से सहमत नहीं ह?ै
(a) मातृभाषा में ही पढ़ाया जाए।
(b) मातृभाषा का प्रयोग केवल प्राथमिक स्तर तक हीउपयुक्त है।
(c) मातृभाषा का प्रयोग बहुत सीमित है।
(d) अन्य भाषाएँ भी सीखना बुरा नहीं है।
Ans: (b)
Q123. लेखक ने मातृभाषा की तुलना किससे की ह?ै
(a) दुल्हन से
(b) चारदीवारी से
(c) बरामदे से
(d) घूँघट से
Ans: (a)
Q124. आधुनिक शिक्षा के नाम पर ऐसा क्या हुआ जो लेखक को अप्रिय है?
(a) सूर्य की रोशनी का चाँद से टकराना
(b) स्कूल-कॉलेजों का अनियोजित तरीके से खुलना
(c) मातृभाषा के ज़रिए शिक्षा देना
(d) लोगों को शिक्षा का अधिकार प्राप्त न होना
Ans: (b)
Q125. ‘विचार’ शब्द में ‘इक’ प्रत्यय लगने पर जो शब्द बनेगा, वह है
(a) विचारिक
(b) वैचारिक
(c) वैचारीक
(d) वेचारिक
Ans: (b)
Q126. ‘साहस’ शब्द है
(a) विशेषण
(b) क्रियाविशेषण
(c) भाववाचक संज्ञा
(d) क्रिया
Ans: (c)
Q127. ‘घर की चारदीवारी में बंद दुल्हन की तरह यह भयभीत रहती है।’ वाक्य में रेखांकित अंश है
(a) क्रिया विशेषण
(b) निश्चयवाचक सर्वनाम
(c) अनिश्यवाचक सर्वनाम
(d) संबंधवाचक सर्वनाम
Ans: (b)
Q128. स्कूल और कॉलेजों का कुकुरमुत्तों की तरह सिर उठाने से तात्पर्य है कि स्कूल और कॉलेज
(a) नियम के तहत खोले गए हैं।
(b) अवांछनीय रूप से खोले गए हैं।
(c) योजना के तहत खोले गए हैं।
(d) वांछित रूप से खुलवाए गए हैं।
Ans: (b)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 129&135) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। राजनीतिक बहसों की गरमी में हम जो भी कहें, अपने राष्ट्रीय अभिमान की अभिव्यक्ति में हमें जितना भी जोर से चीखें, सक्रिय राष्ट्रीय सेवा के प्रति हम अत्यंत उदासीन रहते हैं, क्योंकि हमारा देश प्रकाश से हीन है। मानव स्वभाव में निहित कंजूसी के कारण जिन्हें हमने नीचा रख छोड़ा, उनके प्रति अन्याय से हम बच ही नहीं सकते। समय-समय पर उनके नाम पर हम पैसा इकठ्ठा करते है, लेकिन उनके हिस्से में शब्द ही आते हैं, पैसा तो अंतत: हमारी पार्टी के ही लोगों के पास पहुँचता है। संक्षेप में, जिनके पास बुद्धि, शिक्षा, समृद्धि और सम्मान है, हमारे देश के उस अत्यंत छोटे हिस्से, पाँच प्रतिशत और आबादी के अन्य पंचानवे प्रतिशत के बीच की दूरी समुंदर से भी अधिक चौड़ी है।
Q129. लेखक के अनुसार हम किनके प्रति अन्याय करते हैं?
(a) जो कंजूस हैं।
(b) जो निम्न वर्ग के हैं।
(c) जो ज़ोर से चीखते हैं।
(d) जो राष्ट्र की सेवा नहीं करते।
Ans: (b)
Q130. लेखक के अनुसार हम किनके नाम पर पैसा इकट्ठा करते हैं?
(a) सभी मानवों के नाम पर
(b) कंजूस लोगों के नाम पर
(c) निम्न वर्ग के लोगों की भलाई के नाम पर
(d) पार्टी के नाम पर
Ans: (c)
Q131. ‘लेकिन उनके हिस्से में शब्द ही आते हैं ________’ वाक्य में रेखांकित शब्द किस अर्थ की ओर संकेत करता ह?ै
(a) बड़बोलेपन की तरफ
(b) कभी न पूरे होने वाले वादों की तरफ
(c) अपमानजनक भाषा की तरफ
(d) भाषिक सामग्री की तरफAns: (b)
Q132. किस शब्द में स्वर रहित पंचम वर्ण के स्थान पर अनुसार
(ं ) का प्रायेग किया जा सकता ह?ै
(a) सम्मान
(b) अत्यन्त
(c) अन्याय
(d) अक्षुण्ण
Ans: (b)
Q133. ‘राष्ट्रीय’ शब्द में कौन-सा प्रत्यय है?
(a) इय
(b) य
(c) ईय
(d) रीय
Ans: (c)
Q134. ‘जितना भी ज़ोर से चीखें,’ वाक्य में क्रिया है
(a) अकर्मक
(b) सकर्मक
(c) प्रेरणार्थक
(d) द्विकर्मक
Ans: (a)
Q135. गद्यांश के आधार पर कहा जा सकता है कि
(a) संसाधनों का बँटवारा समान रूप से है।
(b) संसाधनों का असंतुलित बँटवारा वर्ग-भेद की खाई कोबढ़ाता है।
(c) केवल पाँच प्रतिशत अबादी के पास ही बुद्धि है।
(d) पंचानवे प्रतिशत अबादी समुंदर के किनारे रहती है।
Ans: (b)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 136&150) के लिए सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. भाषा की पाठ्य-पुस्तक में सबसे महत्त्वपूर्ण पक्ष है
(a) वस्तुनिष्ठ अभ्यास
(b) व्याकरणिक नियमों की सैद्धांतिक व्याख्या
(c) पाठों का उद्देश्यपूर्ण चयन
(d) कागज़ की गुणवत्ता और छपाई
Ans: (c)
Q137. मौखिक कुशलता में शामिल है
(a) तत्सम शब्दों के प्रयोग की कुशलता
(b) तीव्र गति से बोलने की कुशलता
(c) बोलते समय दृष्टांतों का प्रयोग करने की कुशलता
(d) विभिन्न प्रकार की औपचारिक-अनौपचारिक चर्चाओं में बेझिझक बोलने की कुशलता
Ans: (d)
Q138. भाषा के कौशल है
(a) सुनना, बोलना, पढ़ना, लिखना
(b) बोलना, पढ़ना, लिखना, समझना
(c) पढ़ना, लिखना, सुनना, समझना
(d) लिखना, समझना, पढ़ना, स्मरण
Ans: (a)
Q139. बच्चे विद्यालय आने से पहले
(a) कोई भी भाषा बोल नहीं सकते।
(b) सभी भाषाएँ पढ़ सकते हैं।
(c) सब कुछ लिख सकते हैं।
(d) अपनी बोल-चाल की भाषा के अनुभवों से लैस होते हैं।
Ans: (d)
Q140. किस तरह के परिवेश में बच्चों का भाषा-विकास अपेक्षाकृत बेहतर होगा?
(a) एकल परिवार जहाँ माता-पिता मानक भाषा का प्रयोगकरते हैं।
(b) संयुक्त परिवार जहाँ परिवार के सभी सदस्य बच्चों के साथनिरंतर अंत:क्रिया करते हैं।
(c) आधुनिक तकनीक से लैस कक्षा जहाँ भाषा-प्रयोगशाला कानिरंतर प्रयोग होता है।
(d) शिक्षक द्वारा मानक भाषा का प्रयोग करने से।
Ans: (b)
Q141. सुनना कौशल में शामिल है
(a) दूसरों की बात सुनने में रुचि, धैर्य ओर प्रतिक्रिया
(b) प्रश्नों को ध्यानपूर्वक सुनने की क्षमता का विकास
(c) शांतिपूर्वक सुनना
(d) सुने हुए शब्दों की केवल पुनरावृत्ति
Ans: (a)
Q142. किस प्रकार का प्रश्न प्राथमिक बच्चों की भाषायी क्षमता का आकलन करने में सर्वाधिक सक्षम ह?ै
(a) कहानी को दोहराइए।
(b) याद की गई कविता सुनाइए।
(c) किसी दृश्य का वर्णन कीजिए।
(d) पाठ में से चार संज्ञा शब्द छाँटिए।
Ans: (c)
Q143. बच्चों में पठन-संस्कृति का विकास करने के लिए अनिवार्य है
(a) कक्षा में मुखर वाचन करने का अभ्यास।
(b) बाल साहित्य पठन हेतु प्रेरणा।
(c) वर्तनी विन्यास का अभ्यास।
(d) पठित सामग्री का लेखन-अभ्यास।
Ans: (b)
Q144. प्राथमिक स्तर पर भाषिक रेखांकन और चित्रांकन
(a) एक सह-शैक्षणिक गतिविधि मात्र है।
(b) बच्चों की अनुकरण प्रवृत्ति को पोषित करता है।
(c) काव्य-व्याख्या का एकमात्र मार्ग है।
(d) लेखन-अभ्यास का एक महत्वपूर्ण चरण है।
Ans: (d)
Q145. सुहास पढ़ते समय कठिनाई का अनुभव करता है। वह ________ से ग्रसित है।
(a) डिस्ग्राफिया
(b) डिस्लेक्सिया
(c) डिस्केलकुलिया
(d) डिस्थीमिया
Ans: (b)
Q146. भाषा-शिक्षक को स्वयं अपनी भाषा-प्रयोग की क्षमता को बढ़ाना चाहिए क्योंकि
(a) वह भाषा का शिक्षक है।
(b) विद्यालय का निर्देश है।
(c) इससे वह दूसरों पर प्रभाव डाल सकता है।
(d) उसका भाषा-पय्रो ग कक्षा में भाषा-वातावरण का निमार्ण्ा करता है।
Ans: (d)
Q147. भाषा-अर्जन और भाषा-अधिगम में मुख्य अंतर है
(a) पाठ्य-पुस्तक के अभ्यासों का अभ्यास करने का।
(b) स्वाभाविकता का।
(c) भाषा के नियमों को स्मरण करने का।
(d) भाषा लेखन के अभ्यास का।
Ans: (b)
Q148. एक बहुभाषिक कक्षा में बच्चों की गृहभाषा के प्रयोग को
(a) सम्मान देना चाहिए।
(b) प्रोत्साहन नहीं देना चाहिए।
(c) अत्यंत सीमित कर देना चाहिए।
(d) कदापि प्रोत्साहित नहीं करना चाहिए।
Ans: (a)
Q149. प्राथमिक स्तर पर भाषा-शिक्षण का उद्देश्य है
(a) साहित्य की विधाओं से परिचित कराना
(b) ¯हदी के विविध रूपों से परिचय कराना
(c) कुशल लेखक बनाना
(d) कुशल वक्ता बनाना
Ans: (b)
Q150. भाषा एक औज़ार है जिसका उपयोग करते हैं
(a) ¯ज़दगी को समझने के लिए
(b) ¯ज़दगी से जुड़ने के लिए
(c) जीवन-जगत् को प्रस्तुत करने के लिए
(d) ये सभी
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!