You are here
Home > Previous Papers > CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2012-2

CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2012-2

CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2012

Part I: Child Development and Pedagogy

 
Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Learning disabilities are generally found
(a) in specially those children whose paternal relativeshave such problems
(b) in children with average to superior IQ
(c) more often in boys as compared to girls
(d) more often in children belonging to rural areas as compared to urban areas
Ans: (a)
Q2. A child cannot distinguish between ‘saw’ and ‘was’, ‘nuclear’ and ‘unclear’. He/she is suffering from
(a) dysmorphemia
(b) dyslexia
(c) word jumbling disorder
(d) dyslexemia
Ans: (b)
Q3. In the Information Processing Model of Thinking, the following steps are said to take place:
(a) Response execution
(b) Response selection
(c) Pre-processing
(d) Categorisation The correct sequences of these steps is (a) 4, 3, 2, 1 (b) 3, 4, 2, 1 (c) 2, 4, 3, 1 (d) 3, 1, 4, 2
Ans: (a)
Q4. Gifted students are
(a) independent in their judgements
(b) independent of teachers
(c) introvert in nature
(d) non-assertive of their needs
Ans: (a)
Q5. Partial reinforcement
(a) is more effective than continuous reinforcement
(b) is less effective than continuous reinforcement
(c) cannot be applied in actual classrooms
(d) works best in training animals
Ans: (b)
Q6. Orthopedically impaired children are likely to have
(a) dysgraphia
(b) dysthymia
(c) dyscalculia
(d) dyslexia
Ans: (a)
Q7. Adolescents may experience
(a) feeling of satiation about life
(b) anxiety and concern about themselves
(c) feeling of fear for sins committed in childhood
(d) feeling of self-actualisation
Ans: (b)
Q8. Which one of the following is an example of a fine motor skill?
(a) Hopping
(b) Running
(c) Writing
(d) Climbing
Ans: (c)
Q9. Vygotsky’s theory implies
(a) collaborative problem solving
(b) individual assignments to each student
(c) after initial explanation, do not support a child insolving difficult questions
(d) child will learn best in the company of children having IQ lesser than his/her own
Ans: (a)
Q10. The smallest unit of meaning in a language is:
(a) syntax
(b) morpheme
(c) phoneme
(d) pragmatics
Ans: (b)
Q11. A child of 16 years scores 75 in an IQ test; his mental age will be ________ years.
(a) 8
(b) 14
(c) 15
(d) 12
Ans: (d)
Q12. IQ scores are generally ________ correlated with academic performance.
(a) perfectly
(b) highly
(c) moderately
(d) least
Ans: (c)
Q13. Which one of the following optimises motivation to learn?
(a) Extrinsic factor
(b) Motivation to avoid failure
(c) Tendency to choose very easy or difficult goals
(d) Personal satisfaction in meeting targets
Ans: (d)
Q14. Theory of multiple intelligences implies the following except
(a) disciplines should be presented in a number ofways
(b) learning could be assessed through a variety ofmeans
(c) emotional intelligence is not related to IQ
(d) intelligence is a distinct set of processing operations used by an individual to solve problems
Ans: (c)
Q15. One of the identical twin brothers is adopted by a socio-economically rich family and the other by a poor family. After one year, which one of the following may be most likely observed about their IQ scores?
(a) The boy with the socio-economically rich family willscore greater than the boy with the poor family.
(b) Both of them will score equally.
(c) The boy with the poor family will score greater thanthe boy with the socio-economically rich family.
(d) Socio-economic level does not affect the IQ score.
Ans: (d)
Q16. Assessment for learning takes into account the following except
(a) learning styles of students
(b) strengths of students
(c) needs of students
(d) mistakes of students
Ans: (b)
Q17. An empowering school will promote which of the following qualities the most in its teachers?
(a) Memory
(b) Disciplined nature
(c) Competitive aptitude
(d) Tendency to experiment
Ans: (d)
Q18. Monika, a Maths teacher, asks Radhika a question.
On not getting any answer from Radhika, she quickly moves on and asks Mohan another question. She rewords her question after realising that Mohan is struggling to find the answer. This tendency of Monika reflects that she is
(a) trying not to put Radhika in an embarrassingsituation
(b) well aware of the fact that Radhika is not capable ofanswering questions
(c) slightly nervous about her question
(d) supporting gender stereotyping of roles by favouring Mohan
Ans: (d)
Q19. The best way to avoid gender discrimination in a school may be
(a) selection of more boys than girls for a musiccompetition
(b) metacognition of their gender-biased behaviours byteachers
(c) recruitment of equal number of male and femaleteachers
(d) formation of a rule to shun gender discrimination in the school and enforce it strictly
Ans: (b)
Q20. Which of the following would be the most appropriate way to encourage disadvantaged children to attend school regularly?
(a) Paying Rs.5 per day to attract children.
(b) Opening residential schools.
(c) Not allowing children to attend school may be madea legally punishable offence.
(d) A child collector employed by the school must bring children from their homes every day.
Ans: (b)
Q21. Successful inclusion requires the following except
(a) capacity building
(b) sensitisation
(c) segregation
(d) involvement of parents
Ans: (c)
Q22. The up-scaling of performance in the scholastic areas on the basis of performance in co-scholastic areas can be justified as
(a) it ensures universal retention
(b) it develops respect for manual labour
(c) it caters to individual differences
(d) it follows the policy of compensatory discrimination for the marginalized students
Ans: (c)
Q23. While selecting material for the portfolio of students ________ of ________ should be there.
(a) exclusion; students
(b) inclusion; other teachers
(c) inclusion; students
(d) inclusion; parents
Ans: (b)
Q24. Of the following, the greatest advantage of interdisciplinary instruction is that
(a) students are less likely to develop a dislike forparticular topics of different subject areas
(b) teachers are permitted greater flexibility in planninglessons and activities
(c) students are given opportunities to generalise andapply newly learned knowledge in multiple contexts
(d) teachers are less likely to feel overwhelmed by the multiplicity of topics needed to be addressed in a traditional curriculum
Ans: (c)
Q25. A teacher can make problem solving fun for students by doing all the following except
(a) giving time for free play
(b) providing endless opportunities
(c) expecting perfection from students while they aretrying to do things by themselves
(d) providing open-ended material
Ans: (c)
Q26. Learners who demonstrate an earnest desire for increased knowledge and academic competence are said to have a
(a) mastery orientation
(b) performance-approach orientation
(c) performance-avoidance orientation
(d) work-avoidance orientation
Ans: (a)
Q27. In order to instil a positive environment in a primary class, a teacher should
(a) wish each child in the morning
(b) not discriminate and set the same goal for everychild
(c) allow them to make groups on their own on thebasis of sociometry during group activities
(d) narrate stories with positive endings
Ans: (c)
Q28. Which would be the best theme to start with a nursery class?
(a) My neighbourhood
(b) My school
(c) My family
(d) My best friend
Ans: (c)
Q29. Which of the following is true in relation to errors made by children?
(a) Errors can be corrected by children themselves;therefore, a teacher should not immediately correctthem.
(b) If a teacher is not able to correct all errors in theclassroom, it indicates that the system of teachereducation has failed.
(c) A teacher should not notice every error otherwisesyllabus will not be covered.
(d) Correcting every error would take too much time and be tiresome for a teacher.
Ans: (a)
Q30. Which of the following characteristics is the hallmark of the problem-solving approach?
(a) There is an implicit hint given in the problemstatement.
(b) The problem is original.
(c) There is usually one approach for getting the rightanswer.
(d) The problem is based on only one principle/topic.
Ans: (a)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q. 31–60) Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. The sum of place values of 2 in 2424 is
(a) 4
(b) 220
(c) 2002
(d) 2020
Ans: (d)
Q32. (Smallest common multiple of 12 and 16) × (Smallest common multiple of 10 and 15) is equal to
(a) 960
(b) 720
(c) 1440
(d) 480
Ans: (c)
Q33. What should be added to the product 140 × 101 to get 14414?
(a) 264
(b) 274
(c) 278
(d) 364
Ans: (b)
Q34. The sum of all the factors of 100 is
(a) 115
(b) 216
(c) 217
(d) 223
Ans: (c)
Q35. Number of hours and minutes from 6 : 14 a.m. to 8 : 02 p.m. on the same day is
(a) 2 hours and 12 minutes
(b) 12 hours and 16 minutes
(c) 13 hours and 48 minutes
(d) 14 hours and 16 minutes
Ans: (c)
Q36. How many are there in ?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 6
Ans: (c)
Q37. When 121012 is divided by 12, the remainder is
(a) 0
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans: (d)
Q38. Which one of the following is not correct ?
(a) 1 paisa = ` 0.01
(b) One and a half dozen = 18
(c) 1 millimetre = 0.1 centimetre
(d) 3 litres 30 millilitres = 330 millilitres
Ans: (d)
Q39. A chocolate has 12 equal pieces. Manju gave onefourth of it to Anju, one-third of it to Sujatha and onesixth of it to Fiza. The number of pieces of chocolate left with Manju is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans: (c)
Q40. One orange costs two and a half rupees. How much will three and a half dozen oranges cost?
(a) ` 90
(b) ` 105
(c) ` 112
(d) ` 120
Ans: (b)
Q41. The floor of a square room of side 10 metres is to be completely covered with square tiles, each having length 50 centimetres. The smallest number of tiles needed is
(a) 200
(b) 300
(c) 400
(d) 500
Ans: (c)
Q42. The perimeters of two squares are 12 cm and 24 cm.
The area of the bigger square is how many times that of the smaller?
(a) 2 times
(b) 3 times
(c) 4 times
(d) 5 times
Ans: (c)
Q43. Internal length, breadth and height of a rectangular box are 10 cm, 8 cm and 6 cm respectively. How many boxes are needed to pack 6240 centimetre cubes?
(a) 12
(b) 13
(c) 15
(d) 17
Ans: (b)
Q44. The number of degrees in four and one-third right angles is
(a) 390
(b) 395
(c) 400
(d) 405
Ans: (a)
Q45. In the figure, side of each square is 1 cm. The area, in square cm, of the shaded part is

(a) 8
(b) 9
(c) 10
(d) 11
Ans: (c)
Q46. Shailja can express a number in different ways. For example 4 = 2 + 2 or 4 = 1 + 3 etc. In which developmental phase of numbers is she?
(a) Quantifying phase
(b) Partitioning phase
(c) Factoring phase
(d) Operating phase
Ans: (d)
Q47. A child of Class III reads 482 as four hundred eighty two but writes it as 40082. What does this indicate for a teacher?
(a) Child is not attentive in the class and is a carelesslistener.
(b) Child is a careful listener but has not establishedsense of place value.
(c) Child is confusing the expression of number inexpanded form and in short form.
(d) Teacher should teach the concept of place value when the children are able to write numbers correctly.
Ans: (b)
Q48. To introduce subtraction of two-digit numbers in Class III, a teacher proceeded in the following steps :
Step I: Revision of two-digit numbers with understanding of the place value system.
Step II: Use of tally marks to show that a smaller number can be subtracted from a larger number.
Step III: Application of subtraction on numbers under each column of place value.
In this case, the teacher is developing the lesson
(a) from system concept operation algorithm
(b) from operation system concept algorithm
(c) from algorithm system concept operation
(d) from system concept algorithm operation
Ans: (d)
Q49. “Which two numbers when multiplied give the product 24?” This question
(a) is an open-ended question as it has more than oneanswer
(b) is a close-ended question as it has definite numberof answers
(c) suggests general problem-solving strategy to thechild so that he/she can answer correctly
(d) helps the child to think metacognitively
Ans: (a)
Q50. The students of Class V were able to attempt the problem correctly, but not able to solve the problem “How many cake pieces are there in half a cake ?”. The reason is
(a) students’ language development is poor
(b) the problem is of higher difficulty level for Class V
(c) operations on fractions are taught withoutcontextualisation and language support
(d) students are not able to understand the mathematical equivalence of the two problems
Ans: (c)
Q51. Hamida always allows her students to observe the number pattern and to form conjectures on their own in order to enhance their mathematical abilities. She wrote the following problems on, the board and asked the students to write the answers:
21 ÷ 7 = 2.1 ÷ 0.7 = 0.21 ÷ 0.07 = 0.021 ÷ 0.007 = Through the set of questions she wants the students to observe that
(a) as one factor is divided by 10 and the other ismultiplied by 10, the product remains the same
(b) as one divisor is decreased by 10 and the other isincreased by power of 10, the product remains thesame
(c) if both the divisor and the dividend are increased ordecreased by power of 10, the quotient remains thesame
(d) if both the divisor and the dividend are decreased by power of 10, the quotient is also decreased by the power of 10
Ans: (c)
Q52. Piaget believed that learning results from social instruction and a mathematics teacher believing in Piaget’s theory shall use
(a) lots of manipulatives and lab activities in the class
(b) group project and group discussion
(c) differentiated instruction
(d) chalk and talk method
Ans: (b)
Q53. Pradeep was shown a broken ruler

and asked, where is 5 cm on the ruler. He picked up the ruler and pointed at the mark of 5 cm on the ruler.
His answer
(a) is correct as he rightly pointed out the mark of 5 cmon the ruler
(b) is incorrect as he is showing a point only and notthe distance between two points marked as 0 and 5
(c) is incorrect as the ruler is broken and he must startwith 2 and should point at 7 as the desired mark
(d) is reflecting that he has the misconception that 5 cm refers to a point and not to a length
Ans: (a)
Q54. Uma was not able to understand the concept of odd and even numbers. In order to improve her understanding, the teacher took some 20 pebbles of different colours and asked her to pair them up and sort out the numbers from 1 to 20 for which pebbles get paired up or do not get paired up. Uma
(a) is a visual learner
(b) is a kinesthetic learner
(c) is an auditory learner
(d) needs personal attention
Ans: (b)
Q55. Rubrics of assessment for the geometry lesson on points and lines in Class IV shall be
(a) can differentiate between line and line segment,can mark a point, can draw a line segment of givenlength accurately
(b) can measure the line in cms and inches accurately,can name the line
(c) can measure the line segment in cms and inchesaccurately and can mark end points of line segment
(d) can differentiate between line, ray and line segment and can define them
Ans: (a)
Q56. In a class, a teacher asked the students to define a quadrilateral in different ways – using sides, using angles, using diagonals, etc.
The teacher’s objective is to
(a) help the students explore various definitions
(b) help the students understand quadrilateral fromdifferent perspectives
(c) help the students memorize all definitions by heart
(d) help the students solve all problems of quadrilateral based on definitions
Ans: (b)
Q57. Students are asked to establish a relation between vertically opposite angles. They draw various figures, measure the angles and observe that vertically opposite angles are equal.
In this case, students according to Van Hiele thought are at
(a) visualization level
(b) analytic level
(c) informal Deduction level
(d) deduction level
Ans: (c)
Q58. Higher Order Thinking Skills (HOTS) based questions demand the
(a) knowledge of facts, rules, formulae
(b) knowledge of algorithm
(c) knowledge of symbols and diagrams
(d) knowledge and some degree of cognitive efforts
Ans: (b)
Q59. The most appropriate formative task to assess students’ understanding of data analysis is
(a) quiz
(b) role play
(c) crossword
(d) survey-based Project
Ans: (d)
Q60. Classroom discussion was initiated in Class V on ‘Sale’ in festival season, during topic of ‘Percentage’.
This type of discussion in classroom
(a) helps the students listen to each other’s opinionand encourages them to present their argument
(b) must be avoided as it raises the noise level of classand disturbs others
(c) helps the students to enhance their debating skills
(d) starts heated arguments in class and spoils theatmosphere of the class
Ans: (a)

Part III: Environmental Studies

 
Directions: (Q. 61–90) Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. In the villages of Bihar, many farmers do bee-keeping and collect honey to earn extra money. The best time to start bee-keeping is
(a) January to March
(b) April to June
(c) July to September
(d) October to December
Ans: (d)
Q62. Select the one which is different from the others.
(a) Petrol
(b) Paraffin wax
(c) Grease
(d) Coal
Ans: (d)
Q63. ‘Nepenthes’ is a plant that traps and eats frogs, insects and even mice. In our country, this plant is found in
(a) Arunachal Pradesh
(b) Meghalaya
(c) Assam
(d) Orissa
Ans: (b)
Q64. One Pashmina shawl is as warm as _____ normal sweaters and _____ hours are taken to weave a plain Pashmina shawl.
(a) 10; 200
(b) 06; 250
(c) 06; 200
(d) 10; 250
Ans: (b)
Q65. The group called Tarun Bharat Sangh is associated with
(a) rebuilding old lakes
(b) helping specially-abled children in learning
(c) providing cooked mid-day meal in schools
(d) running free coaching classes for the children belonging to EWS
Ans: (a)
Q66. Select from the following the characteristics of the houses of Leh and Ladakh:
I. Slanting wooden roofs made of tree trunks
II. Ground floor without windows
III. Thick walls made of stones, mud and lime
IV. Wooden floors
(a) I, II and III
(b) II, III and IV
(c) III, IV and I
(d) I, II and IV
Ans: (b)
Q67. Growing the same crop over and over and using a lot of chemicals makes the soil
(a) fertile
(b) barren
(c) useful for a special kind of crop
(d) fit for irrigation
Ans: (b)
Q68. For making Madhubani paintings, artists use
(a) specially made poster colours
(b) fibre paints of very good quality
(c) paints made by dissolving silver and gold
(d) coloured paste of powdered rice
Ans: (d)
Q69. Select the group of diseases caused by mosquitoes.
(a) Malaria, Dengue, Cholera
(b) Malaria, Chikungunya, Typhoid
(c) Dengue, Malaria, Chikungunya
(d) Malaria, Cholera, Typhoid
Ans: (c)
Q70. Select the correct characteristics of petroleum from the following:
(a) Smelly, thick, dark coloured oil
(b) Smelly, thin, pale liquid
(c) Pleasant smelling, thin, blue coloured liquid
(d) Dense and dark fluid without smell
Ans: (a)
Q71. Select the correct statements about snakes:
I. Only four types of poisonous snakes are found in our country.
II. Cobra is a poisonous variety of snakes.
III. A poisonous snake has four hollow teeth (fangs)
through which the poison enters the body of a person when the snake bites.
IV. Medicine for snake bites is made from the snake’s poison.
(a) I, II and IV
(b) II, III and IV
(c) III, IV and I
(d) II, I and III
Ans: (b)
Q72. A portion of the railway time-table for the route of an express train is given below:

As per the above information, the distance between Surat and Madgaon and the time taken, to cover this distance by the train, respectively, are
(a) 979 km; 15 hours 15 minutes
(b) 979 km; 15 hours 20 minutes
(c) 1509 km; 15 hours 25 minutes
(d) 1509 km; 15 hours 30 minutes
Ans: (b)
Q73. Al-Biruni came from a country now called
(a) Afghanistan
(b) Bangladesh
(c) Uzbekistan
(d) Oman
Ans: (c)
Q74. Select the correct statement about bronze which was used in making the big guns (cannons) found in the fort of Golconda.
(a) Bronze is an element.
(b) Bronze is an alloy of copper and zinc.
(c) Bronze is an alloy of copper and tin.
(d) Bronze is an alloy of copper and platinum.
Ans: (c)
Q75. While discussing about friction, a teacher gave a number of examples to explain the concept. Some of the examples where friction is useful in our day-to-day life, as quoted by the teacher, are given below:
I. We are able to write because of friction between the tip of the pen and the paper.
II. We are able to walk because of friction between our feet and the ground.
III. A ball thrown vertically upwards comes back to us due to friction.
IV. We are able to stop a moving vehicle by applying brakes because of friction.
The correct examples were
(a) I, II and III
(b) II, III and IV
(c) III, IV and I
(d) IV, I and II
Ans: (d)
Q76. A public school has about two to three children with special needs in every class. Some children are physically challenged, while some are mentally challenged. These children study with other children while sitting in the same class. Which of the following education systems does this public school follow?
(a) CCE
(b) Inclusive education
(c) Peer education
(d) Compensatory education
Ans: (b)
Q77. Sarita’s teacher engages her in a number of group activities such as group discussions and group projects. Which learning dimension is her teacher following?
(a) Learning through recreation
(b) Learning as a social activity
(c) Language-guided learning
(d) Competition-based learning
Ans: (b)
Q78. A science exhibition was organised in Rohan’s school.
Which of the following, in your view, could be the most valid objective of the school to do this?
(a) Training students for various professions
(b) Providing a channel to their creativity
(c) Making a name for the school
(d) Satisfying parents
Ans: (b)
Q79. Effective teaching-learning happens in a class when a teacher tries to link the knowledge a student already has with the concept to be newly taught. The objective behind this is to promote
(a) correlation and transfer of knowledge
(b) individual differences
(c) learner autonomy
(d) reinforcement
Ans: (a)
Q80. While doing experiments and practical work, Shyama’s performance is the best in her class. She is considered a very creative person. So, she is learning a concept by
(a) imitation
(b) convergent thinking
(c) divergent thinking
(d) modelling
Ans: (c)
Q81. Environmental factors that shape the development of a child include all of the following except
(a) physique
(b) culture
(c) quality of education
(d) quality of nutrition
Ans: (a)
Q82. Seema learns every lesson quickly by the rote method of learning, whereas Leena understands each lesson after discussion and brainstorming. It denotes the developmental principle of
(a) Inter-relationships
(b) Individual differences
(c) General to specific
(d) Continuity
Ans: (b)
Q83. In cooperative learning, older and more proficient students assist younger and lesser skilled students.
This leads to
(a) higher achievement and self-esteem
(b) higher moral development
(c) conflict between groups
(d) intense competition
Ans: (a)
Q84. Dyslexia is associated mainly with difficulty in
(a) hearing
(b) speaking
(c) speaking and hearing
(d) reading
Ans: (d)
Q85. The use of poems and storytelling to explain concepts in an EVS class helps to
(a) make the lesson enjoyable and interesting
(b) promote the ability to imagine and explore thenature of the world at the local and global levels
(c) take care of the language and cultural diversityamong learners
(d) channelise the energies of students in the right direction
Ans: (b)
Q86. A teacher uses audio-visual aids and physical activities in her teaching because they
(a) facilitate effective assessment
(b) provide a diversion to learners
(c) utilize maximum number of senses to enhancelearning
(d) provide relief to the teacher
Ans: (c)
Q87. The best way to assess a child at the primary level is to use
(a) portfolios
(b) periodic tests
(c) home assignments
(d) summative assignments
Ans: (b)
Q88. The following are the methods to teach EVS except
(a) explaining through lectures
(b) problem-solving
(c) cooperative learning
(d) guided enquiry
Ans: (a)
Q89. An EVS teacher should
(a) focus exclusively on experiments
(b) focus exclusively on books and tests
(c) accept and respect perception of children
(d) accept and respect views of parents
Ans: (c)
Q90. Exercises and activities in an EVS text-book should be provided
(a) inbuilt in the topics
(b) at the end of a chapter
(c) at the end of a unit
(d) at different places in the book
Ans: (a)

Part IV: Language I English

 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
The day the cat was killed, Maddy watched her mother wind that old clock with her same little smile, cranking the gold key into its funny little hole, as grandma wandered around the dining table in her dressing gown while her nurse read a pulp fiction on the front step, while her brothers scraped their forks against the table and dripped the last bits of potatoes and corn from their open, awful mouths, that clock sat heavy on the white carpet, at the end of the hall, mom humming along to that terrible ticking. It made Maddy’s teeth clench.
Truly, there was no point to these silly, endless family dinners. Always being six o’clock sharp and never over until that clock was wound, thirteen years of her life wasted for this nonsense so far, burnt up in boredom, when all the while she had some very important matters to attend to back in her bedroom.
The long case clock had been left by the previous owner, or maybe the one before that, no one was sure. Cloaked in pine wood and always counting, no birds printed around the clock face, no farm scenes or flowers, just black numbers and wiry hands and that was that, then near the bottom, a long silver pendulum behind a square of smokey glass. It was too heavy to tip, too tall to place anything on top, old and faded and always suspect. Her brothers avoided it at night and the cat avoided it entirely (or used to), the clock face glowing round and white, over the wooden suit, like a pale faced ghost or a porcelain reaper, feetless and shadows for arms. And mom would sing along with the pendulum while the boys knocked over the kitchen chairs wrestling and playing tag, and grandmother would nap by the television and the nurse would paint her nails. All the time, her mom would smile and hum.
Q91. The use of the word ‘cranking’ conveys the meaning that
(a) the key did not fit the lock properly
(b) the clock doesn’t work
(c) the key was used with irritation on the mother’s part
(d) gold was not a suitable metal for a clock key
Ans: (a)
Q92. The siblings were ‘awful mouths’ is the following figure of speech:
(a) Comparison
(b) Oxymoron
(c) Transferred epithet
(d) Epigram
Ans: (c)
Q93. “Truly, there was no point to these silly, endless family dinners.” The correct transformation would be
(a) The subject found her siblings mentally unstableand took long to finish dinner.
(b) Her mother forced her to sit through a lengthydinner ritual.
(c) The food could only appeal to the youngsters, not ateenager.
(d) The subject was pre-occupied with some personal work and was impatient with others at the dinner table.
Ans: (d)
Q94. The tone of the story is
(a) biographical
(b) narrative
(c) reflective
(d) autobiographical
Ans: (b)
Q95. The clock was ‘always suspect’. The subject thought
(a) that it wasn’t working at all
(b) it tended to move slowly
(c) it broke down periodically
(d) it had one hand missing
Ans: (c)
Q96. “The clock face was glowing round and white.” This observation is further enhanced by the observation that it was like
(a) gold
(b) radium
(c) silver
(d) ceramic
Ans: (c)
Q97. “It made Maddy’s teeth clench.” The idiom ‘to clench one’s teeth’ can be introduced in an EBL class by
(a) giving a detailed meaning of the expression
(b) giving other similar idioms and asking children toguess the meanings in context
(c) guiding students to find other ‘teeth’ idioms on theirown by looking up the word ‘idioms’
(d) giving a worksheet where students use the idiom in a number of situations
Ans: (c)
Q98. The word _____ in the story means ‘incline’. [Para 2]
(a) hum
(b) sharp
(c) tip
(d) drip
Ans: (c)
Q99. “All the time, her mom would smile and hum.” This suggests that Maddy
(a) admired her mother’s calm
(b) thought her mother was indifferent to time
(c) was convinced her mother was more attuned to themechanical working of the clock, not the time
(d) thought that her mother didn’t care about her family
Ans: (c)
 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 100–105) by selecting the most appropriate option.
Human Nature Is it human nature to desire forbidden fruit, to hunger for a blossom so obsessed with passion that we forget the pain, which inevitably arises once we tease ourselves with the thought of it or taste a tiny part of it, and it becomes the predator eating at us like a carnivore that saves the head for last savouring the brain to feed its own and we, still craving illicit nectar enjoying the fact that it is devouring us?
C.J. Grant
Q100. Another word in the poem that suggests ‘forbidden’ is
(a) obsess
(b) crave
(c) savour
(d) illicit
Ans: (d)
Q101. “It becomes the predator” means
(a) strong emotions influence one negatively
(b) pursuit of happiness
(c) being cautious against outside influences
(d) being strong and positive against any threat
Ans: (a)
Q102. An example of personification in the poem is
(a) saves the head
(b) tease ourselves
(c) illicit nectar
(d) like a carnivore
Ans: (a)
Q103. “Eating at us like a carnivore” refers to
(a) being attacked by a wild beast
(b) being attacked by a human enemy
(c) being eaten up by an unknown entity
(d) exerting a strong influence
Ans: (d)
Q104. “We, still craving illicit nectar” can be explained by focusing on the word
(a) we
(b) craving
(c) illicit
(d) nectar
Ans: (c)
Q105. A synonym for the word ‘savouring’ is
(a) Smelling
(b) Flavouring
(c) Experiencing
(d) Avoiding
Ans: (c)
 
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q106. Decorum in spoken language pertains to
(a) correct grammatical usage
(b) voice quality or loudness
(c) clarity and purity of style
(d) appropriate gestures
Ans: (d)
Q107. “You ask, what is our aim? I can answer in one word:
Victory.” Churchill asks a question and then goes on to answer it. Such a question is
(a) a prompt
(b) explanatory
(c) rhetorical
(d) stylised
Ans: (c)
Q108. A fellow traveller at the airport has just finished reading the newspaper and you want him/her to pass it to you. Choose how you will make the request.
(a) Pass me the paper.
(b) Pass me the paper, please.
(c) Can you pass me the paper?
(d) Could you possibly pass me the newspaper?
Ans: (d)
Q109. Read this exchange.
Teacher: Do you like to read a story book instead?
Student: Yes.
Teacher: Yes, please.
Here the teacher
(a) confirms the student’s request.
(b) offers an alternative language activity
(c) relates language function with politeness
(d) makes a polite suggestion to start reading
Ans: (c)
Q110. Which is a function word?
(a) However
(b) Booking
(c) Principal
(d) Someone
Ans: (a)
Q111. Strut, stride and trudge are words that describe a manner of
(a) galloping
(b) running
(c) riding
(d) walking
Ans: (d)
Q112. The documents have been downloaded by the students.
The students have downloaded the documents.
The two given statements can be differentiated by drawing students’ attention to the
(a) use of ‘by’ in the passive form
(b) differences in the arrangement of words
(c) roles of the subject and object in both sentences
(d) change in the verb forms
Ans: (c)
Q113. Which pair constitutes types of ‘cognitive style’?
(a) Individual/team work
(b) Project-oriented/paper-pencil activity
(c) Grammatical accuracy/fluency
(d) Field dependence/field independence
Ans: (a)
Q114. The process of word formation consists of
(a) compounding and conversion
(b) conversion and meaning
(c) spelling and compounding
(d) using synonyms or euphemisms
Ans: (a)
Q115. When reading, to ‘decode’ means to
(a) make notes
(b) read superficially for the general meaning
(c) recognise words to understand their meanings
(d) replace long words with symbols
Ans: (b)
Q116. Speaker 1: Where are you from?
Speaker 2: Kashmir.
During the assessment of students’ speakinglistening skills, mark/s would be deducted during this exchange for
(a) the first speaker
(b) the second speaker
(c) both
(d) neither
Ans: (b)
Q117. While writing, one of the cohesive devices used is
(a) phrase
(b) ellipsis
(c) adjective
(d) preposition
Ans: (d)
Q118. If a piece of writing is brief, complete, in the third person, without digressions and emotional overtones and logically arranged, it is a
(a) classified advertisement
(b) memorandum
(c) report
(d) newspaper article
Ans: (c)
Q119. Use of the medium of motion pictures offers a/an______ experience for the student.
(a) abstract
(b) indirect
(c) concrete
(d) vicarious
Ans: (c)
Q120. According to the recommendations of NCF 2005, technology could be
(a) integrated with the larger goals and processes oreducational programmes
(b) integrated with revisions to meet currentdevelopmental policies of the Central Government
(c) used as an add-on to the main educational goals
(d) used only judiciously “subject to the economic andsocial goals of a community”November 2012
Ans: (a)

भाग V: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121&128) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। विद्यार्थी जीवन को मानव जीवन की रीढ़ की हड्डी कहें तो कोई अतिशयोक्ति नहीं होगी। विद्यार्थी काल में बालक में जो संस्कार पड़ जाते है जीवन-भर वही संस्कार अमिट रहते हैं। इसीलिए यही काल आधारशिला कहा गया है। यदि यह नींव दृढ़ बन जाती है तो जीवन सुदृढ़ और सुखी बन जाता है। यदि इस काल में बालक कष्ट सहन कर लेता है तो उसका स्वास्थ्य सुंदर बनता है। यदि मन लगाकर अध्ययन कर लेता है तो उसे ज्ञान मिलता है, उसका मानसिक विकास होता है। जिस वृक्ष केा प्रारंभ से सुंदर सिंचन और खाद मिल जाती है, वह पुष्पित एवं पल्लवित होकर संसार को सौरभ देने लगता है। इसी प्रकार विद्यार्थी काल में जो बालक श्रम, अनुशासन, समय एवं नियमन के साँचे में ढल जाता है, वह आदर्श विद्यार्थी बनकर सभ्य नागरिक बन जाता है। सभ्य नागरिक के लिए जिन-जिन गुणों की आवश्यकता है उन गुणों के लिए विद्यार्थी काल ही तो सुन्दर पाठशाला है। यहाँ पर अपने साथियों के बीच रह कर वे सभी गुण आ जाने आवश्यक हैं, जिनकी विद्यार्थी को अपने जीवन में आवश्यकता होती है।
Q121. मानव जीवन की रीढ़ की हड्डी विद्यार्थी जीवन को क्यों माना जाता है?
(a) पूरा जीवन विद्यार्थी जीवन पर चलता है
(b) जो संस्कार विद्यार्थी जीवन में पड़ जाते हैं वे संस्कार स्थायीहो जाते हैं
(c) विद्यार्थी जीवन सुखी जीवन होता है
(d) विद्यार्थी जीवन में ज्ञान मिलता है
Ans: (b)
Q122. गद्यांश में ‘वृक्ष’ किसे कहा गया है?
(a) पेड़ को
(b) विद्यार्थी को
(c) जीवन को
(d) समय को
Ans: (b)
Q123. गद्यांश के आधार पर कहा जा सकता है कि
(a) विद्यार्थी जीवन में व्यक्ति अनेक गुणों को धारण करलेता है
(b) विद्यार्थी जीवन के लिए सुंदर पाठशाला की आवश्यकताहोती है
(c) कष्ट सहन करने से सेहत बनती है
(d) वृक्षों को सींचना पर्यावरण के लिए आवश्यक है।
Ans: (a)
Q124. गद्यांश में आदर्श विद्यार्थी के किन गुणों की चर्चा की गई है?
(a) नियमावली का पालन
(b) ज्ञान प्राप्ति हेतु ध्यान की आवश्यकता की
(c) नियमन
(d) व्यायाम
Ans: (a)
Q125. ‘संसार को सौरभ’ देने का अर्थ है
(a) संसार में सुगंध फैलाना
(b) संसार को बेहतर बनाना
(c) संसार में पेड़ लगाना
(d) संसार को सुगंधित द्रव्य देना
Ans: (b)
Q126. किन शब्दों में ‘इत’ प्रत्यय है?
(a) पुष्पित, पल्लवित
(b) पुष्पित, सिंचन
(c) नागरिक, पल्लवित
(d) मानसिक, नागरिक
Ans: (a)
Q127. ‘विद्यार्थी’ शब्द का संधि-विच्छेद है
(a) विद्याRs.आथीर्
(b) विद्याRs.अथीर्
(c) विद्यRs.आथीर्
(d) विद्याRs.आथिर्
Ans: (b)
Q128. ‘सभ्य’ का विलोम है
(a) अनसभ्य
(b) उजड्ड
(c) बेसभ्य
(d) असभ्य
Ans: (d)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र.सं.129&135) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। हमारे देश के त्योहार चाहे धार्मिक दृष्टि से मनाए जा रहे हैं या नए वर्ष के आगमन के रूप में फसल की कटाई एवं खलिहानों के भरने की खुशी में हों या महापुरुषों की याद में सभी देश की राष्ट्रीय एवं सांस्कृतिक एकता और अखंडता को मजबूती प्रदान करते हैं। ये त्योहार जनमानस में उल्लास, उमंग एवं खुशहाली भर देते हैं, ये हमारे अंदर देश-भक्ति एवं गौरव की भावना के साथ-साथ, विश्व-बंधुत्व एवं समन्वय की भावना भी बढ़ाते हैं। इनके द्वारा महापुरुषों के उपदेश हमें इस बात की याद दिलाते हैं कि सद्विचार एवं सद्भावना द्वारा ही हम प्रगति की ओर बढ़ सकते हैं। इन त्योहारों के माध्यम से हमें यह भी संदेश मिलता है कि वास्तव में धर्मो का मूल लक्ष्य एक है, केवल उस लक्ष्य तक पहुँचने के तरीके अलग-अलग हैं।
Q129. त्योहारों का मनाना किससे संबंधित है?
(a) सांस्कृतिक विविधता
(b) फसल
(c) विश्व बंधुत्व
(d) एकरसता से छुटकारा
Ans: (a)
Q130. ‘अलग-अलग तरीके’ के माध्यम से किस ओर संकेत किया गया है?
(a) अलग-अलग रास्ते
(b) अलग-अलग उपाय
(c) विभिन्न संप्रदाय
(d) विभिन्न पूजा-स्थल
Ans: (c)
Q131. निम्नलिखित में से कौन-सा त्योहार किसी महापुरुष से नहीं जुड़ा है?
(a) शिक्षक दिवस
(b) बाल दिवस
(c) गाँधी जयंती
(d) गणतंत्र दिवस
Ans: (d)
Q132. त्योहार राष्ट्र को क्या लाभ पहुँचाते ह?ैं
(a) राष्ट्र खुश रहता है
(b) सभी मिल-जुलकर रहते हैं
(c) सभी एक ही धर्म का अनुगमन करते हैं
(d) राष्ट्र की आर्थिक हालत सुधरती है
Ans: (b)
Q133. ‘देशभक्ति’ में कौन-सा समास है?
(a) कर्मधाराय समास
(b) द्वंद्व समास
(c) तत्पुरुष समास
(d) द्विगु समास
Ans: (c)
Q134. ‘भी’ शब्द है
(a) क्रिया-विशेषण
(b) विशेषण
(c) क्रिया
(d) निपात
Ans: (d)
Q135. ‘खुशी’ शब्द है
(a) विशेषण
(b) क्रिया-विशेषण
(c) भाववाचक संज्ञा
(d) क्रिया
Ans: (c)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 136&150) के लिए सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. लेखन-कौशल में कौन-सा पक्ष सबसे कम महत्त्वपूर्ण है?
(a) प्रिंट समृद्ध वातावरण
(b) अपने अनुभवों की लिखित अभिव्यक्ति
(c) लिखित कार्य पर शिक्षक की प्रतिक्रियाटिप्पणी
(d) सुंदर लेखन का यांत्रिक अभ्यास
Ans: (a)
Q137. ‘सुनना’ कौशल के बारे में कौन-सा कथन उचित नहीं है?
(a) सुनना कौशल अन्य कौशलों के विकास में सहायक ह।ै
(b) सुनना कौशल का विकास भाषा के नियमों को पहचानने,उनका निमार्ण्ा करने में सहायक ह।ै
(c) सुनना काश्ैा ल सबसे कम महत्त्वपूणर् ह।ै
(d) सुनना काश्ैा ल मौि खक कौशल के अंतगर्त आता ह।ै
Ans: (c)
Q138. अर्थ की गहनता को समझने में कौन-सी पद्धति सर्वाधिक रूप से सहायक ह?ै
(a) सस्वर पठन
(b) मौन पठन
(c) द्रुत पठन
(d) धीमा पठन
Ans: (b)
Q139. शब्दों के अर्थ स्पष्ट करने की सर्वश्रेष्ठ पद्धति है
(a) शिक्षक द्वारा स्वयं अर्थ स्पष्ट करना।
(b) वाक्य-प्रयोग द्वारा बच्चों को अर्थ का अनुमान लगाने काअवसर देना।
(c) शब्द-कोश देखना।
(d) शब्दों की व्याख्या करना।
Ans: (b)
Q140. कहानी-कथन के उद्देश्यों में कौन-सा पक्ष शामिल नहीं है?
(a) शब्द-भंडार का विकास
(b) कल्पनाशीलता का विकास
(c) सृजनात्मकता का विकास
(d) भाषा के लिखित रूप से परिचय
Ans: (d)
Q141. सुहेल को पढ़ने में कठिनाई होती है। लेकिन उसका अवबोधन-पक्ष बेहतर है। सुहेल की समस्या है
(a) डिस्ग्राफिया
(b) डिस्लेक्सिया
(c) डिस्केल्कुलिया
(d) डिप्रेशन
Ans: (a)
Q142. परस्पर बातचीत मुख्यत:
(a) समय की बबार्दी है
(b) अनुशासनहीनता को उत्पन्न करती है
(c) सुनने और बोलने के कौशलों के विकास में सहायक है
(d) पढ़ने-लिखने में सहायक है
Ans: (c)
Q143. मंजूषा आठवीं कक्षा को हिन्दी पढ़ाती है। इस स्तर पर उसे किसके लिए प्रयास करना चाहिए?
(a) सस्वर पठन
(b) साहित्यिक विधाओं का परिचय
(c) अलंकार समझाना
(d) छंद समझाना
Ans: (b)
Q144. कविता-शिक्षण में कौन-सा तत्त्व उसे गद्य से अलग करता ह?ै
(a) भाषा-सौष्ठव की महत्ता
(b) शब्द-भंडार में वृद्धि
(c) भाषा-प्रयोग की छटाएँ
(d) गेयता
Ans: (d)
Q145. बहु सांस्कृतिक पृष्ठभूमि वाली कक्षा में भाषा-शिक्षक को क्या करना चाहिए?
(a) मौखिक कौशलों पर बल देना चाहिए
(b) अभिव्यक्त्यात्मक कौशलों पर ही बल देना चाहिए
(c) परस्पर बातचीत करने के अधिकाधिक अवसर देने चाहिए
(d) बच्चों को मानक भाषा-पय्रा गे के लिए ही कहना चाहिए
Ans: 145. (c)
Q146. भाषा सीखने-सिखाने की प्रक्रिया में अर्थ गढ़ने का आधार मुख्यत: है
(a) पाठ्य-पुस्तक
(b) समाज-सांस्कृतिक परिवेश
(c) शिक्षक द्वारा अर्थ बताना
(d) शब्द-कोश देखना
Ans: (b)
Q147. पाठ्य-पुस्तक भाषा-शिक्षण में मुख्यत: क्या सहायता करती है?
(a) व्याकरणिक नियम कंठस्थ कराती है
(b) भाषा की विभिन्न छटाएँ प्रस्तुत करती है
(c) बच्चों का आकलन करती है
(d) बच्चों को विभिन्न पर्वों की जानकारी देती है
Ans: (b)
Q148. भाषा-आकलन में कौन-सा तत्त्व सर्वाधिक महत्त्वपूर्ण है?
(a) विविध अर्थ वाले प्रश्न पूछना
(b) श्रुतलेख
(c) सुलेख
(d) भाषिक संरचनाओं पर आधारित प्रश्न
Ans: (d)
Q149. एकांकी पाठ मुख्यत: किसमें सहायता करते है?ं
(a) लेखन-कौशल का विकास
(b) संदर्भ के अनुसार उचित उतार-चढ़ाव के साथ बोलना
(c) वाक्य-संरचना की जानकारी
(d) अभिनय की कुशलता
Ans: (b)
Q150. बच्चों को बाल-साहित्य उपलब्ध कराने से क्या लाभ है?
(a) श्रवण-कौशल का विकास
(b) लेखकों से परिचय
(c) बच्चों को विविधतापूर्ण भाषिक सामग्री पढ़ने के अवसरदेना।
(d) पात्रों का चरित्र-चित्रण करने की कुशलता का विकास213
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!