You are here
Home > Previous Papers > CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2012-1

CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2012-1

CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2012

Part I: Child Development and Pedagogy

 
Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. When a child ‘fails’, it means
(a) the child has not memorised answers properly
(b) the child should have taken private tuition
(c) the system has failed
(d) the child is not fit for studies
Ans: (c)
Q2. The emphasis from teaching to learning can be shifted by
(a) adopting the child-centred pedagogy
(b) encouraging rote learning
(c) adopting frontal teaching
(d) focusing on examination results
Ans: (a)
Q3. The most effective method to teach the concept of germination of seeds is
(a) to make the students plant seeds and observe thestages of germination
(b) to draw pictures on the blackboard and givedescription
(c) to show pictures of seed growth
(d) to give detailed explanations
Ans: (a)
Q4. Inclusive education
(a) celebrates diversity in the classroom
(b) encourages strict admission procedures
(c) includes the indoctrination of facts
(d) includes teachers from marginalised groups
Ans: (a)
Q5. Which of the following is an objective question?
(a) Short-answer question
(b) Open-ended question
(c) True or false
(d) Essay-type question
Ans: (c)
Q6. Which of the following is a feature of progressive education?
(a) Instruction based solely on prescribed textbooks.
(b) Emphasis on scoring good marks in examination.
(c) Frequent test and examination.
(d) Flexible time-table and seating arrangement.
Ans: (d)
Q7. A teacher, after preparing a question paper, checks whether the questions test specific testing objectives.
He is concerned primarily about question papers’
(a) content coverage
(b) typology of questions
(c) reliability
(d) validity
Ans: (d)
Q8. Critical pedagogy firmly believes that
(a) learners need reason independently
(b) what children learn out of school is irrelevant
(c) the experiences and perceptions of learners areimportant
(d) teachers should always lead the classroom instruction
Ans: (c)
Q9. School-based assessment is primarily based on the principle that
(a) teachers know their learner’s capabilities betterthan external examiners
(b) students should at all costs get high grades
(c) schools are more efficient than the external bodiesof examination
(d) assessment should be very economical
Ans: (a)
Q10. Learners display individual differences. So, a teacher should
(a) provide a variety of learning experiences.
(b) enforce strict discipline.
(c) increase the number of tests.
(d) insist on the uniform place of learning.
Ans: (a)
Q11. Which of the following is a principle of development?
(a) It does not proceed at the same pace for all
(b) Development is always linear
(c) It is a discontinuous process
(d) All processes of development are not inter-connected
Ans: (a)
Q12. Human development is divided into domains such as
(a) physical, cognitive, emotional and social
(b) emotional, cognitive, spiritual and socialpsychological
(c) psychological, cognitive, emotional and physical
(d) physical, spiritual, cognitive and social
Ans: (c)
Q13. A teacher uses a text and some pictures of fruits and vegetables and holds a discussion with her students.
The students link the details with their previous knowledge and learn the concept of nutrition. This approach is based on the
(a) classical conditioning of learning
(b) theory of reinforcement
(c) operant conditioning of learning
(d) construction of knowledge
Ans: (d)
Q14. A child starts to cry when his grandmother takes him from his mother’s lap. The child cries due to
(a) social anxiety
(b) emotional anxiety
(c) stranger anxiety
(d) separation anxiety
Ans: (d)
Q15. In the context of education, socialisation means
(a) creating one’s own social norms
(b) respecting elders in society
(c) adapting and adjusting to the social environment
(d) always following social norms
Ans: (c)
Q16. A school gives preference to girls while preparing students for a state-level solo song competition. This reflects
(a) global trends
(b) pragmatic approach
(c) progressive thinking
(d) gender bias
Ans: (d)
Q17. Vygotsky emphasised the significance of the role played by which of the following factors in the learning of children?
(a) Hereditary
(b) Moral
(c) Physical
(d) Social
Ans: (d)
Q18. A teacher makes use of a variety of tasks to cater to different learning styles of her learners. She is influenced by
(a) Kohlberg’s moral development theory
(b) Gardner’s multiple intelligence theory
(c) Vygotsky’s socio-cultural theory
(d) Piaget’s cognitive development theory
Ans: (b)
Q19. A teacher never gives answers to questions herself.
She encourages her students to suggest answers, have group discussions and adopt collaborative learning. This approach is based on the principle of
(a) proper organisation of instructional material
(b) setting a good example and being a role-model
(c) readiness to learn
(d) active participation
Ans: (d)
Q20. Which of the following is a teacher-related factor affecting learning?
(a) Proper seating arrangement
(b) Availability of teaching-learning resources
(c) Nature of the content or learning experiences
(d) Mastery over the subject matter
Ans: (d)
Q21. According to Kohlberg, a teacher can instil moral values in children by
(a) giving importance to religious teachings
(b) laying clear rules in behaviour
(c) involving them in discussions on moral issues
(d) giving strict instructions on ‘how to behave’
Ans: (c)
Q22. Young learners should be encouraged to interact with peers in the classroom so that
(a) they can learn answers to questions from eachother
(b) the syllabus can be covered quickly
(c) they learn social skills in the course of study
(d) the teacher can control the classroom better
Ans: (c)
Q23. When a child with a disability first comes to school, the teacher should
(a) refer the child to a special school according to thedisability
(b) seclude him/her from other students
(c) discuss with the child’s parents to evolvecollaborative plans
(d) conduct an admission test
Ans: (c)
Q24. According to Piaget’s stages of cognitive development, the sensory-motor stage is associated with
(a) imitation, memory and mental representation
(b) ability to solve problems in logical function
(c) ability to interpret and analyse options
(d) concerns about social issues
Ans: (a)
Q25. Human personality is the result of
(a) upbringing and education
(b) interaction between heredity and the environment
(c) the environment only
(d) only heredity
Ans: (b)
Q26. Individual attention is important in the teachinglearning process because
(a) learners always learn better in groups
(b) a teacher training learn programme prescribes it
(c) it offers better opportunities to teachers todiscipline each learner
(d) children develop at different rates and learn differently
Ans: (d)
Q27. Which of the following is the first step in the scientific method of problem solving?
(a) Verification of hypothesis
(b) Problem awareness
(c) Collection of relevant information
(d) Formation of hypothesis
Ans: (b)
Q28. Which of the following is the domain of learning?
(a) Experiential
(b) Affective
(c) Spiritual
(d) Professional
Ans: (b)
Q29. When a child gets bored while doing a task, it is a sign that
(a) the task may have become mechanically repetitive
(b) the child is not intelligent
(c) the child is not capable of learning
(d) the child needs to be disciplined
Ans: (a)
Q30. Errors of learners often indicate
(a) how they learn
(b) the need for mechanical drill
(c) the absence of learning
(d) the socio-economic status of the learners
Ans: (b)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q. 31–60): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. The concept of areas of plane figures can be introduced to the students of Class V by
(a) calculating the area of a rectangle by finding at thelength and breadth of a rectangle and using theformula for area of rectangle
(b) stating the formula for area of rectangle and square
(c) calculating the area of figures with the help ofcounting unit squares
(d) measuring the area of any figure with the help of different objects like palm, leaf, pencil, etc.
Ans: (c)
Q32. Computational skills in mathematics can be enhanced by
(a) conducting hands-on activities in the class
(b) clarifying concepts and procedures followed by lotsof practice
(c) giving conceptual knowledge alone
(d) describing algorithm only
Ans: (a)
Q33. To teach various units of length to the students of Class III, a teacher shall take the following materials to the class:
(a) Rulers of different lengths and different units,measuring rod, measuring strip used by architects
(b) Measuring tape with centimetre on one side andmetre on the other side
(c) Relation chart of various units
(d) Centimetre ruler and measuring tape
Ans: (a)
Q34. The objective of teaching the number system to class III students is to enable the students
(a) to master the skill of addition and subtraction offour-digit numbers
(b) to master the skill of reading large numbers
(c) to count up to 6 digits
(d) to see the numbers as groups of hundreds, tens and ones and to understand the significance of place values
Ans: (d)
Q35. The most appropriate strategy that can be used to internalize the skill of addition of money is
(a) role play
(b) solving lots of problems
(c) use of ICT
(d) use of models
Ans: (a)
Q36. A teacher uses the following riddle in a class while developing the concept of base 10 and place value :
‘I am less than 8 tens and 4 ones.’ The objective of this activity is
(a) to reinforce the concept of base 10 and place value
(b) to do summative assessment
(c) to introduce the concept of tens and ones to thestudents
(d) to have some fun in the class and to break monotony
Ans: (a)
Q37. To assess the students’ competency in solving of word problems based on addition and subtraction, rubrics of assessment are
(a) understanding of problem and writing of correctsolution
(b) identification of problem, performing correctoperation
(c) incorrect, partially correct, completely correct
(d) comprehension of problem, identification of operation to be performed, representation of problem mathematically, solution of problem and presentation of problem
Ans: (d)
Q38. Ms. Reena uses a grid activity to teach the concept of multiplication of decimals. A sample is illustrated below:

0.2 × 0.3 = 0.06 Through this method, Ms. Reena is
(a) using the traditional approach of learning
(b) focusing on developing problem-solving skill
(c) focusing more on procedural knowledge and less onconceptual knowledge
(d) focusing more on conceptual knowledge and problem-solving and less on procedural knowledge
Ans: (d)
Q39. While planning a lesson on the concept of fraction addition, a teacher is using the activity of strip folding:

The above activity is a
(a) post-content activity
(b) wastage of time
(c) pre-content activity
(d) content activity
Ans: (c)
Q40. A suitable approach for explaining that a remainder is always less than the divisor to Class IV students can be
(a) explain verbally to the students, several times
(b) represent division sums as mixed fractions andexplain that the numerator of the fraction part is theremainder
(c) grouping of objects in multiples of divisor andshowing that the number of objects, not in thegroup, are less than the divisor
(d) perform lots of division sums on the black-board and show that every time the remainder is less than the divisor
Ans: (c)
Q41. The figure consists of five squares of the same size.
The area of the figure is 180 square centimetres. The perimeter (in cm) of the figure will be

(a) 48
(b) 72
(c) 36
(d) 45
Ans: (b)
Q42. While teaching addition of fractions, it was observed by Mr. Singh that the following type of error is very common:
Mr. Singh should take the following remedial action
(a) Give pictorial representation to clear the concept ofaddition of unlike fractions, followed by a drill ofsame type of problems.
(b) Advise the students to work hard and practise theproblems of fraction addition.
(c) Explain the concept of LCM of denominator.
(d) Give more practice of the same type of problems.
Ans: (a)
Q43. The solid as shown in the figure is made up of cubical blocks each of side 1 cm. The number of blocks is

(a) 60
(b) 72
(c) 48
(d) 52
Ans: (a)
Q44. The NCF (2005) considers that Mathematics involves ‘a certain way of thinking and reasoning’. The vision can be realized by
(a) adopting the exploratory approach, use ofmanipulatives, connecting concepts to real life,involving students in discussions
(b) rewriting all text-books of mathematics
(c) giving lots of problem worksheets to students
(d) giving special coaching to students
Ans: (a)
Q45. Rizul is a kinesthetic learner. His teacher Ms. Neha understood his style of’ learning. Which of the following strategies should she choose to clear his concept of multiplication?
(a) Forcing him to memorize all tables.
(b) Use strings and beads of two different colours to getthe multiples of 2, 3, etc.

(c) Skip counting
(d) Counting the points of intersection on criss-cross lines
Ans: (b)
Q46. Use of Abacus in Class II does not help the students to
(a) read the numbers without error
(b) write the numeral equivalent of numbers 46, givenin words
(c) attain perfection in counting

(d) understand the significance of place value

Ans: (b)
Q47. In which of the following divisions, will the remainder be more than the remainder you get when you divide 176 by 3?
(a) 175 ÷ 3
(b) 176 ÷ 2
(c) 173 ÷ 5
(d) 174 ÷ 4
Ans: (c)
Q48. 500 cm + 50 m + 5 km =
(a) 555 m
(b) 5055 m
(c) 55 m
(d) 500 m
Ans: (b)
Q49. ‘Recognition of patterns and their completion’ is an essential part of Mathematics curriculum at the primary stage as it
(a) prepares students to take up competitiveexaminations
(b) helps students in solving ‘Sudoku’ puzzles
(c) promotes creativity amongst students and helpsthem understand properties of numbers andoperations
(d) develops creativity and artistic attributes in students
Ans: (c)
Q50. Sum of place values of 6 in 63606 is
(a) 6606
(b) 6066
(c) 18
(d) 60606
Ans: (d)
Q51. The difference of 5671 and the number obtained on reversing its digits is
(a) 3916
(b) 7436
(c) 3906
(d) 4906
Ans: (c)
Q52. Study the following pattern:
1 × 1 = 1 11 × 11 = 121 111 × 111 = 12321 ….
….
What is 11111 × 11111?
(a) 12345421
(b) 123453421
(c) 1234321
(d) 123454321
Ans: (d)
Q53. Which of the following is correct?
(a) Predecessor of predecessor of 1000 is 999
(b) Successor of predecessor of 1000 is 1001
(c) Successor of predecessor of 1000 is 1002
(d) Predecessor of successor of 1000 is 1000
Ans: (d)
Q54. A shop has 239 toys. Seventy more toys were brought
in. Then 152 of them were sold. The number of toys left was
(a) 239 – 70 + 152
(b) 239 + 70 – 152
(c) 239 – 70 – 152
(d) 239 + 70 + 152
Ans: (b)
Q55. A pencil costs two and a half rupees. Amit buys one and a half dozen pencils and gives a 100-rupee note to the shopkeeper. The money he will get back is
(a) ` 65
(b) ` 30
(c) ` 55
(d) ` 45
Ans: (c)
Q56. In the product 3759 x 9573, the sum of tens’ digit and units’ digit is
(a) 9
(b) 16
(c) 0
(d) 7
Ans: (d)
Q57. What time is 4 hours 59 minutes before 2:58 P.M. ?
(a) 10:01 A.M.
(b) 9:59 P.M.
(c) 9:57 A.M.
(d) 9:59 A.M.
Ans: (d)
Q58. 19 thousands + 19 hundreds + 19 ones is equal to
(a) 20919
(b) 19919
(c) 191919
(d) 21090
Ans: (a)
Q59. If 567567567 is divided by 567, the quotient is
(a) 10101
(b) 1001001
(c) 3
(d) 111
Ans: (b)
Q60. How many 1 8 are in 1 2 ?
(a) 4
(b) 2
(c) 16
(d) 8
Ans: (a)

Part III: Environmental Studies

 
Directions (Q. 61–90): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. Weight-lifters are generally required to make more muscles and body mass. For this purpose, they need to take a diet rich in
(a) carbohydrates
(b) fats
(c) vitamins
(d) proteins
Ans: (d)
Q62. Rekha’s mother adds Phitkari (alum) to water collected from the pond every day in order to
(a) kill germs in water
(b) decolourize water
(c) sediment light suspended impurities
(d) change hard water into soft water
Ans: (c)
Q63. Which one of the following teaching strategies will be most effective for maximum involvement of students in teaching the concept of food chain?
(a) Ask students to explore possible food chainsoperating in different habitats.
(b) Ask students to collect related information from theInternet.
(c) Ask students to copy all examples of different foodchains written on the blackboard.
(d) Make play-cards of organisms and ask student groups to arrange them to depict different food chains.
Ans: (d)
Q64. In order to separate a mixture of sand and salt, which one of the following four sequences of processes has to be used?
(a) Evaporation, sedimentation, decantation, filtration
(b) Decantation, sedimentation, evaporation, filtration
(c) Sedimentation, decantation, filtration, evaporation
(d) Filtration, decantation, evaporation, sedimentation
Ans: (d)
Q65. A science teacher administered a test after teaching a topic on Respiration and observed that majority of the students did not understand the difference between respiration and breathing. This could be due to the reason that
(a) there is usually a lot of indiscipline in her class
(b) she could not explain the concept effectively in the class
(c) she was not their class teacher
(d) the students could not understand the question correctly
Ans: (b)
Q66. Which one of the following is a good cooking practice?
(a) Cutting vegetables and then washing these inrunning water
(b) Keeping vegetables in sunshine for some timebefore cutting and cooking
(c) Cooking vegetables by deep frying to kill bacteria
(d) Washing vegetables nicely and then cutting
Ans: (d)
Q67. While teaching the topic of air, an EVS teacher wanted to demonstrate that air has weight and occupies space. Her colleague suggested the following four different activities for this purpose to her:
I. Place an empty inverted beaker on the surface of the water and start pressing it down
II. Suck the juice through a straw
III. Blow air in a balloon.
IV. Tie two inflated balloons to a rod and establish equilibrium. Then puncture one of the balloons.
Which of the above activities will lead to demonstrating the desired result?
(a) I and IV
(b) II and IV
(c) I and III
(d) I and II
Ans: (a)
Q68. Which one of the following four teaching methodologies followed by four different science teachers for teaching the topic ‘Air Pollution’ is most appropriate?
(a) Showing a documentary film on ‘Air Pollution’ to thestudents.
(b) Asking students to collect air samples before andafter Diwali, study their quality and tabulate thefindings.
(c) Asking students to read the topic from the text-bookloudly and explaining the meaning ofconcepts/terms.
(d) Dictating the answers to all the questions of the exercise after completing the topic.
Ans: (a)
Q69. A teacher can identify a stressed child when the child shows the following behaviour:
(a) Over-concentration on studies
(b) Excessive talking
(c) Hyperactivity
(d) Aggressive behaviour
Ans: (d)
Q70. While performing experiments with water, Jyoti observed that an empty steel bowl floats but a small iron nail sinks in water. This can be explained by the fact that
(a) force on a steel bowl is more than its weight,whereas force on an iron nail is lesser than itsweight
(b) force on an iron nail is more than its weight,whereas force on a steel bowl is lesser than itsweight
(c) iron is heavier than water but steel is lighter thanwater
(d) iron is lighter than water but steel is heavier than water
Ans: (b)
Q71. Which one of the following pairs of life processes occurs both in plants and animals?
(a) Reproduction and food making
(b) Reproduction and germination
(c) Growth and reproduction
(d) Growth and food making
Ans: (c)
Q72. Anjali’s friend suggested the following four ways to avoid tooth decay:
I. Brush your teeth twice a day
II. Wear braces to avoid enamel decay
III. Avoid sweets, chocolates and carbonated drinks
IV. Rinse mouth after every meal Which of the above ways should Anjali follow?
(a) III, IV and I
(b) IV, I and II
(c) I and III
(d) II, III and IV
Ans: (a)
Q73. Study the Venn diagram given below:

Which of the following animals can be placed at ‘X’?
(a) Eel
(b) Shark
(c) Fish
(d) Crocodile
Ans: (d)
Q74. An air-pump is kept in an aquarium in order to
(a) provide more carbon dioxide to water plants
(b) allow more oxygen to dissolve in water
(c) enhance the beauty of the aquarium
(d) make water cleaner
Ans: (b)
Q75. A fish dies when it is put in an aquarium filled with previously boiled water but cooled to room temperature. This happens because the water in the aquarium is
(a) depleted in minerals
(b) unfit for swimming by fish
(c) depleted in oxygen
(d) unfit for drinking by fish
Ans: (c)
Q76. Which one of the following best describes the features on the surface of the Moon?
(a) No air, no gravity, no water
(b) No air, no gravity, smooth surface
(c) No water, enough air, high mountains
(d) No water, deep craters, high mountains
Ans: (d)
Q77. Arti noticed the following precautions related to prevention of spread of a disease on a poster.
I. Do not let water collect around you.
II. Keep water pots, coolers and tanks clean.
III. Spray oil if water has collected at some place.
IV. Use nets to protect yourself.
The poster is aimed at creating awareness about the spread of
(a) Typhoid and cholera
(b) Dengue and Japanese encephalitis
(c) Small pox and malaria
(d) Dengue and eye flu
Ans: (b)
Q78. In which one of the following groups are the words intimately related?
(a) Iron, Malaria, Anaemia, Blood
(b) Iron, Haemoglobin, Anaemia, Amla
(c) Mosquito, Dengue, Iron, Jaggery
(d) Mosquito, Malaria, Anaemia, Iron
Ans: (b)
Q79. The major purpose of periodic parent-teacher interactions is to
(a) discuss the child’s strengths and weaknesses forreinforcement and improvement
(b) develop a social relationship with each other
(c) highlight each other’s shortcomings
(d) share the information about ongoing events in the school
Ans: (a)
Q80. While teaching how different food items can be kept fresh for some time, Radha enumerated the following techniques to her class:
I. Put it in a bowl and keep the bowl in an open container having cold water
II. Wrap it in a damp cloth
III. Spread it open in sunshine
IV. Cut it into small pieces and keep it in the dark Which one of the following food items is she referring to, corresponding to technique II above?
(a) Onion and garlic
(b) Green coriander
(c) Kaju Burfi
(d) Cooked rice
Ans: (b)
Q81. While teaching the topic ‘Friction’ to class V students, a teacher gave a number of examples to explain that friction is also useful to us in many ways.
Which one of the following examples was quoted by her incorrectly?
(a) We are able to walk because of friction between ourshoes and the ground.
(b) An object thrown vertically upwards always comesback to us due to friction.
(c) A vehicle stops on application of brakes.
(d) We are able to write due to friction between the tip of the pen and the paper.
Ans: (b)
Q82. All big cities are facing the problem of environmental pollution as a result of a large number of vehicles on the roads. The best way an individual in the city can contribute towards environmental protection is by
(a) using a public transport system for travelling
(b) avoiding frequent travel outside the home
(c) not keeping a personal vehicle like scooter or car
(d) getting the engine of personal vehicle checked regularly for environmental safe limits
Ans: (a)
Q83. Samir of class V usually does not submit his assignments to the EVS teacher in time. The best corrective measure could be to
(a) stop him from going to the games class
(b) find out the reasons for irregularity and counselSamir
(c) write a note to parents about his irregularity
(d) bring it to the notice of the principal
Ans: (b)
Q84. While teaching the topic of ‘Air is everywhere’, a teacher asks the following questions to students:
I. Is there air in the soil?
II. Is there air inside water?
III. Is there air inside our body?
IV. Is there air inside our bones?
Which one of the following skills is the teacher trying to develop in the learners?
(a) Thinking skill
(b) Emotional skill
(c) Observation skill
(d) Classification skill
Ans: (c)
Q85. There are four below average students in a class.
Which of the following strategies will be most effective to bring them at par with the other students?
(a) Identifying their weak areas of learning andproviding remedial measures accordingly.
(b) Ensuring that they attend the school regularly.
(c) Giving them additional assignments for home.
(d) Making them sit in the front row and supervising their work constantly.
Ans: (a)
Q86. Which one of the following sequences of steps is the correct way of preparing a balanced question paper?
(a) Preparing the design, writing the questions,preparing the marking scheme, matching with theblueprint.
(b) Writing and editing the questions, matching with thedesign, preparing the blueprint, writing the markingscheme.
(c) Writing the questions, preparing the blueprint,matching with the design, writing the markingscheme.
(d) Preparing design, preparing blueprint, writing and editing the questions, writing the marking scheme.
Ans: (d)
Q87. The topic ‘Depletion of Petroleum and Coal’ was taught to Section A of a class by using multimedia capsule, while Section B was taught through diagrams drawn on the Green Board. It was found later that students of Section A understood the topic to a better extent. This could be because
(a) the multiple approach is closer to everyday situations
(b) use of multimedia aids is comparatively moreeconomical
(c) audio-visual aids engage all the senses for betterretention
(d) green board is not a good visual aid
Ans: (c)
Q88. In order to introduce the topic ‘Nutrition’ in the class more effectively, a teacher should
(a) ask the students to open their tiffin boxes, see thecontents, and then explain the topic
(b) give examples of different foods rich in nutrients
(c) draw the diagram of digestive system on the blackboard
(d) show the model of human denture
Ans: (a)
Q89. Engage, Explore, Explain, Elaborate and Evaluate are five important ‘Es’ in relation to effective teaching of Science.
To provide practical experiences to students related to the concept of ‘Necessary conditions for germination’, a Science teacher asks them to do the following activities:
I. Soak seeds overnight and keep these in a wet cotton cloth.
II. Observe the seeds after two days and record the changes.
III. Read the book and attempt the given worksheet.
Which of the five ‘Es’ given above are not being covered in the above activities given by the teacher?
(a) Explain and Elaborate
(b) Explore and Evaluate
(c) Engage and Explore
(d) Engage and Evaluate
Ans: (a)
Q90. After having been taught about the rich flora and fauna in India, the students of primary classes were taken to Ranthambhore National Park by the school.
This would help the students to
(a) co-relate classroom learning to real-life situations
(b) develop skills for environmental protection
(c) have fun and enjoy with friends on an outdoor trip
(d) develop respect for nature
Ans: (a)

Part IV: Language I English

 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 91–96) by selecting the most appropriate option.
Night The sun descending in the west, The evening star does shine; The birds are silent in their nest, And I must seek for mine.
The moon, like a flower, In heaven’s high bower, With silent delight Sits and smiles on the night.
Farewell, green fields and happy groves, Where flocks have took delight Where lambs have nibbled, silent moves The feet of angels bright; Unseen they pour blessing, And joy without ceasing, On each bud and blossom And each sleeping bosom They look in every thoughtless nest, Where birds are covered warm They visit caves’, of every beast, To keep them all from harm.
If they see any weeping That should have been sleeping, They pour sleep on their head, And sit down by their bed.
Q91. The evening star rises when
(a) The Birds leave their nests
(b) It is midnight
(c) It is dawn
(d) The sun descends in the West
Ans: (d)
Q92. Here, ‘bower’ represents
(a) a potted plant
(b) a framework that supports climbing plants
(c) a bouquet of flowers
(d) a flower vase
Ans: (d)
Q93. The poet compares moon to
(a) a flower
(b) a bird in the nest
(c) an evening star
(d) an angel
Ans: (a)
Q94. The angels come down on Earth to
(a) spread moonlight
(b) give blessing and joy
(c) make people dance and have fun
(d) take blessing and joy
Ans: (b)
Q95. Birds’ nest is described as ‘thoughtless’ because
(a) The angels are blessing the birds to be happy
(b) The birds are covered in the warmth of their nests
(c) It is made without any thought
(d) The occupants are asleep without any care
Ans: (d)
Q96. The figure of speech used in the line ‘in heaven’s high bower’ is
(a) metaphor
(b) personification
(c) alliteration
(d) simile
Ans: (a)
 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 97–105) by selecting the most appropriate option.
Our body is a wondrous mechanism and when subjected to unusual stress over a period of time, it adapts itself to deal more effectively with that stress. Therefore, when you exert your muscles against resistance, they are forced to adapt and deal with this extraordinary workload. This is the principle of weight training. Strands of muscle fibres become thicker and stronger in response to the demands placed on them.
One of the great merits of weight training is the strength of your heart. During weight training, your heart is forced to beat faster and stronger in order to pump sufficient blood to the muscles being worked. In time, your heart, like your body, will adapt to this extra-workload by becoming stronger and more efficient. Since your body needs a given amount of blood to perform its daily tasks, your heart will now need fewer beats to pump the same quantity of blood. Sounds good? There’s more. Your entire circulatory system is given a thorough workout every time you exercise, which increases its overall efficiency. Even the neural paths from your brain’s command centres to each individual muscle become more effective, enabling easier recruitment of muscle fibres for carrying out physical tasks. In essence, your body becomes a well-oiled and finely-tuned piece of machinery, whirring along without any breakdown. In today’s stress-filled world, you need all the help you can get.
Q97. The principle of weight training is
(a) helping the body adapt to increased stress
(b) training muscles to exert more pressure
(c) disposing extra workload
(d) thickening of body through extra consumption
Ans: (b)
Q98. Weight training makes muscles
(a) become intense
(b) resist workload
(c) thicker and stronger
(d) become stranded
Ans: (c)
Q99 During weight training, the heart pumps
(a) less blood
(b) more blood
(c) required blood
(d) an extraordinary amount of blood
Ans: (c)
Q100. A stronger and more efficient heart
(a) beats faster and more often to pump blood
(b) needs fewer beats to pump the same amount ofblood
(c) can rest longer, reducing its workload
(d) is assisted by muscles of the body
Ans: (b)
Q101. When neural paths become more effective
(a) the brain functions at extraordinary speed
(b) the brain opens new pathways for communication
(c) the brain employs various muscles easily forphysical tasks
(d) the muscles function effectively and independently
Ans: (c)
Q102. What does the term ‘well-oiled’ in the passage denote?
(a) Healthy
(b) Serviced
(c) Massaged
(d) Greased
Ans: (a)
Q103. Which one of the following is the most appropriate title for the passage?
(a) Health is Wealth
(b) Stress Busting
(c) The Mechanics of Weight Training
(d) How to Retain Your Health?
Ans: (c)
Q104. What does the above passage suggest?
(a) We should carry out physical exercise as a routine.
(b) Physical exercise is necessary occasionally.
(c) We should ignore physical exercise.
(d) We should subject our body to as much exercise as it can withstand.
Ans: (a)
Q105. The word ‘wondrous’ (first line) is
(a) a verb
(b) a noun
(c) an adverb
(d) an adjective
Ans: (d)
 
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q106. The most effective tool to assess values and attitude of learners is
(a) Portfolio
(b) Unit Test
(c) Summative Test
(d) Anecdotal Record
Ans: (a)
Q107. A teacher engages her learners in a fun activity before beginning a new lesson. The purpose of this activity is to
(a) divert the attention of the learners
(b) reduce the workload of the teacher
(c) motivate and energise the learners
(d) discipline the learners before the lesson
Ans: (c)
Q108. The main purpose of using oral dill is
(a) to improve the retention capacity of learners
(b) to assess the comprehension skills of learners
(c) to improve pronunciation and accuracy
(d) to enhance the speaking skill of learners
Ans: (c)
Q109. The best way to sensitise young learners to rhythm and intonation is
(a) by making young learners listen to nursery rhymesand recite them effectively
(b) by making young learners copy out simple poems inneat handwriting
(c) by explaining the rules of phonetics in simple words
(d) by reading out poems in different metres and explaining them
Ans: (a)
Q110. The seating arrangement should be flexible so that {1) children have the freedom to move their seats wherever they want
(b) many group, pair and whole-class activities can beconducted easily
(c) children do not form permanent friendship groups
(d) the teacher could ensure equality in her classroom
Ans: (b)
Q111. An effective language teacher
(a) will use the text-book as well as other material asresources for teaching
(b) will prepare question papers using only thequestions given in the text-book
(c) will rely entirely on the prescribed text-book
(d) will make children learn all the answers to the questions given in the text-book
Ans: (a)
Q112. Telling interesting stories to young learners is primarily meant for improving their
(a) speaking skills
(b) listening skills
(c) reading skills
(d) writing skills
Ans: (b)
Q113. Knowledge of more than one language
(a) causes interference in learning a new language
(b) becomes a burden to the teacher in the languageclassroom
(c) confuses learners while learning a new language
(d) is very helpful in teaching and learning a new language
Ans: (d)
Q114. Continuous and Comprehensive Evaluation should be adopted by all schools because
(a) it affords teacher opportunities to test learnersfrequently
(b) it is the latest development in the field of education
(c) traditional pen-paper tests do not assess andenhance all the attributes and abilities of learners
(d) it frees learners from studies and hard work
Ans: (c)
Q115. Curriculum is an educational programme which does not state
(a) the educational purpose of a programme
(b) the number of lessons to be taught in a term
(c) the means of evaluating whether the educationalobjectives have been achieved or not
(d) the content (material etc.), teaching strategies and learning experiences which will be necessary to achieve this purpose
Ans: (a)
Q116. A ‘sight word’ is a vocabulary item
(a) that the reader recognises and finds meaningful onsight without a complicated analysis
(b) that needs proper visual understanding of thecontext
(c) that is to be learned by heart
(d) that helps in judging the effectiveness of the author’s style
Ans: (a)
Q117. We use real objects to teach young learners new words because
(a) we can teach vocabulary only through objects
(b) young learners are not capable of abstract thinking
(c) it helps learners associate words with objects theysee in real life
(d) it helps in teaching the correct spelling of words
Ans: (c)
Q118. Which of the following is an important stage in the writing process?
(a) Memorisation
(b) Calligraphy
(c) Comprehension
(d) Editing
Ans: (c)
Q119. A good introduction to a text should be
(a) short and to the point
(b) telling students anything that they can find out forthemselves by reading the text
(c) a detailed explanation of the meaning of the text
(d) blocking the student’s active involvement by means of questioning
Ans: (b)
Q120. Scanning means darting over much of a text to search for
(a) the central idea
(b) the opinion of the author
(c) difficult words
(d) a specific item or piece of information that we wishto discover
Ans: (d)

भाग V: भाषा II हिन्दी

निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 121&135) के लिए सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q121. भाषा का प्राथमिक रूप है
(a) सांकेतिक
(b) व्याकरणिक
(c) लिखित
(d) मौखिक
Ans: (a)
Q122. ‘गणित, विज्ञान, सामाजिक विज्ञान की कक्षाएँ एक तरह से भाषा की ही कक्षाएँ है।’ इस कथन के समर्थन में कौन-सा तर्क सबसे कमज़ोर है?
(a) विभिन्न विषयों के शिक्षण में भाषा-शिक्षण एक मुख्य उद्देश्यहोता है।
(b) विभिन्न विषयों की अवधारणात्मक समझ की अभिव्यक्तिभी भाषा-विशेष में होती ह।ै
(c) विभिन्न विषयों की अवधारणाएँ किसी भाषा-विशेष मेंबनती है।
(d) विभिन्न विषयों के अध्ययन-अध्यापन में भाषा साधन का कार्य करती है।
Ans: (a)
Q123. तमिल भाषी सुहेल प्राय: ‘भजन’ को ‘बजन’ कहता है।
भाषा के शिक्षक के रूप में आप क्या करेंग?े
(a) सुहेल को उसकी त्रुटि के लिए डाँटेंगे।
(b) तमिल और हिन्दी भाषा का तुलनात्मक अध्ययन करते हुएमहापा्र ण ध्वनियों से युक्त भाषिक सामगी्र का प्रयोग करेंग।े
(c) सुहेल को बताएँगे कि सही शब्द ‘भजन’ ह।ै
(d) ‘भजन’ शब्द का बार-बार उच्चारण करवाएँग।े
Ans: (b)
Q124. कहानियाँ बच्चों के भाषा-विकास में किस प्रकार सहायक है?
(a) ये भाषिक नियम ही सिखाती हैं।
(b) बच्चों के खाली समय का सदुपयोग करने में मदद करती ह।ैं
(c) ये पाठ्य-पुस्तक का सबसे महत्वपूणर् हिस्सा ह।ै
(d) ये बच्चों की कल्पनाशक्ति, सृजनात्मकता और ¯चतन को बढ़ावा देती ह।ै
Ans: (d)
Q125. हिन्दी भाषा की पाठ्य-पुस्तक में लोकगीतों को शामिल करने का कौन-सा उद्देश्य सबसे कम महत्वपूर्ण है?
(a) लोकगीतों से सबद्ध राज्यों की जानकारी देना
(b) लोकगीतों की रसानुभूति
(c) लोकगीतों के माध्यम से भारत की सांस्कृतिक विशेषताओंसे परिचित कराना
(d) लोकगीतों की भाषिक विशेषताओं से परिचित होने का अवसर मुहैया कराना
Ans: (a)
Q126. भाषा की कक्षा में कौन-सी शिक्षण-युक्ति सबसे कम प्रभावी है?
(a) उचित गति एवं प्रवाह के साथ पढ़ने पर बल देना
(b) शुद्ध उच्चारण पर अत्यधिक बल देना
(c) बच्चों की रुचि के अनुसार परिचित विषय या प्रसंग परचर्चा
(d) दूसरों की हस्तलिखित सामग्री, पत्र आदि पढ़वाना
Ans: (d)
Q127. लेखन-कुशलता का विकास करने में सबसे कम महत्वपूर्ण है
(a) प्रतिलिपि
(b) अधूरी कहानी को पूरा करना
(c) कहानी-कविता आदि का सृजनात्मक लेखन
(d) आँखों-देखी घटनाओं को लिखना
Ans: (a)
Q128. निम्नलिखित में से किस उद्देश्य के लिए प्राथमिक स्तर पर भाषा नहीं सीखी जाती?
(a) जीवन की विभिन्न स्थितियों का सामना करने के लिए
(b) भाषा का व्याकरण सीखना
(c) मन की बात कहना-सुनना
(d) अपनी अनेक ज़रूरतों को पूरा करना
Ans: (b)
Q129. भाषा की प्रकृति के सम्बन्ध में कौन-सा कथन उचित नहीं है?
(a) भाषा कठोरता से व्याकरणिक नियमों का अनुसरण करती ह।ै
(b) भाषाएँ एक-दूसरे के सान्निध्य में फलती-फूलती हैं।
(c) भाषा एक नियमबद्ध व्यवस्था ह।ै
(d) भाषा का जितना अधिक प्रयोग किया जाएगा, उतना ही भाषा पर पकड़ मज़बूत होती जाएगी।
Ans: (a)
Q130. प्राथमिक स्तर पर आप कहानियों, कविताओं में किस पक्ष को सबसे ज़्यादा महत्वपूर्ण मानते हैं?
(a) प्रत्यक्ष उपदेशात्मकता।
(b) कहानियों, कविताओं का व्याकरणिक नियमों की जानकारीकी दृष्टि से समृद्ध होना।
(c) घटनाओं, शहरों, पदों में दोहराव।
(d) प्रतिष्ठित लेखकेां की कहानियों, कविताएँ बच्चों को पढ़ाई जाएँ।
Ans: (c)
Q131. बहुभाषिक कक्षा के संदर्भ में आप इनमें से किस गतिविधि को सर्वाधिक उचित समझते हैं?
(a) ‘स्वतंत्र’ शब्द को दस बार बोलिए।
(b) ‘सूर्य अस्त हो गया।’ वाक्य को 10 बार लिखिए।
(c) हिन्दी पाठों में आए ‘चिड़िया’, ‘पुस्तक’, ‘कुआँ’ कोआपकी भाषा में क्या कहते है? बताइए।
(d) ‘लठ्ठ’, ‘खत’ शब्दों के हिन्दी रूप कंठस्थ कीजिए।
Ans: (c)
Q132. हिन्दी भाषा के सतत और व्यापक मूल्यांकन के संदर्भ में कौन-सा कथन उचित नहीं ह?ै
(a) यह बच्चे के संदर्भ में ही मूल्यांकन करता ह।ै
(b) यह बच्चों को उत्तीर्ण-अनुत्तीर्ण श्रेणियों में विभाजित करनेमें विश्वास रखता ह।ै
(c) सतत और व्यापक मूल्यांकन बच्चों की सीखने की क्षमताआरै तरीके के बारे में जानकारी देता ह।ै
(d) यह बताता है कि बच्चों को किस तरह की मदद की ज़रूरत है।
Ans: (b)
Q133. कलिका हिन्दी भाषा में बोलते समय कई बार अटकती है।
आप क्या करेंगे?
(a) उसे प्रवाहपूर्ण अभिव्यक्ति के नमूने सुनाएँगे और कहेंगे किउसे भी हू-ब-हू ऐसे ही बोलना है।
(b) कक्षा के बाक़ी बच्चों से कहेंगे कि कलिका के समक्षप्रवाहपूर्ण अभिव्यक्ति के नमूने प्रस्तुत करें।
(c) कक्षा में केवल कलिका को ही बार-बार बोलने के लिएकहेंगे।
(d) धैर्य रखते हुए उसे सहज अभिव्यक्ति के लिए प्रोत्साहित करेंगे।
Ans: (d)
Q134. बच्चों की पठन-कुशलता का विकास करने में सर्वाधिक महत्त्वपूर्ण है
(a) भाषिक संरचनाओं का अभ्यास।
(b) अर्थ की अपेक्षा उच्चारणगत शुद्धता पर विशेष ध्यान देना।
(c) विभिन्न संदर्भों से जुड़ी सामग्री।
(d) पाठ्य-पुस्तक में दिए गए अभ्यास।
Ans: (c)
Q135. भाषा-अर्जन के संबंध में कौन-सा कथन उचित नहीं है?
(a) भाषा के नियम सीखे जाते ह।ै
(b) परिवेश से प्राप्त भाषिक आँकड़ों के आधार पर सहज रूपसे भाषिक नियम बनाए जाते ह।ैं
(c) भाषा-अर्जन में भाषिक परिवेश महत्वपूर्ण होता है।
(d) इसमें समाज-सांस्कृतिक विशेषताओं को सहज रूप से आत्मसात् किया जाता ह।ै
Ans: (a)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 136&142) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। कुछ कहा जा रहा हो उससे कहीं महत्वपूर्ण होता है अपनी बात कहने का तरीका। आप कितनी जी ज़रूरी बात क्यों न कहें, अगर आपकी बात कोई सुने नहीं, महसूस ही न करे, तो उसे कहने का फ़ायदा ही क्या? किसी के कहे को सुनने के लिए, उसे महसूस करने के लिए, पूरा ध्यान केंद्रित करने की ज़रूरत होती है। और वही मिलता था मुझे उस महान संगीतज्ञ बीथोवन के स्वरों द्वारा-पूरा ध्यान। आप पूछ सकते है कि “आवाजाही और बातचीत के शोर से भरे किसी कमरे के दूसरे-छोर पर बैठा कोई बच्चा उन आठ कोमल स्वरों को भला कैसे सुनता होगा?” इस सवाल का जवाब तो कोई भी शिक्षक दे सकता है।
ये स्वर सुन तो वे बच्चे ही पाते थे जो पियानों के बिल्कुल पास खड़े हों, और तब उनका स्पर्श दूसरों को अगाह करता था। पर कुछ ही क्षणों में तेज़ी से फैलती वह खमोशी ही बोलने लगती थी। और जब तक आखिरी स्वर की गूंज खत्म होती, सभी बच्चे शांत हो चुके होते थे। वे खामोशियाँ, वे सन्नाटे याद रहेंगे मुझे… सात क्या उसके भी कई-कई सालों बाद भी।
Q136. लेखिका के अनुसार अपनी बात कहने के सदंर्भ में सबसे महत्वपूर्ण क्या है?
(a) ध्यान केन्द्रित करने के लिए आवाज़ों का प्रयोग करना
(b) सवाल का जवाब देना
(c) जो कुछ कहा जा रहा है
(d) बात कहने का तरीका
Ans: (d)
Q137. संवाद तभी सार्थक होता है जब
(a) मधुर आवाज़
(b) शांत माहौल
(c) ज़रूरी बात कहना
(d) कहने-सुनने वाले सक्रिय हों
Ans: (d)
Q138. ‘ख़मोशी ही बोलने लगती है।’ से अभिप्राय है
(a) खामोशी तेज़ आवाज़ में बोलती ह।ै
(b) खामोश बच्चे बोलने लगते हैं।
(c) जब कुछ बच्चे धीरे-धीरे बोलना बंद कर देते है तो बाकीबच्चों को पता चल जाता है कि उन्हें भी शांत होना ह।ै
(d) खामोशी बच्चों से कहती है कि चुप हो जाआ।े
Ans: (c)
Q139. लेखिका के अनुसार
(a) एक शिक्षक अपने बच्चों को बहुत अच्छी तरह जानता है।
(b) बच्चों को शांत करने के लिए संगीत का ही प्रयोग करनाचाहिए।
(c) बच्चे बहुत शोर करते ह।ै
(d) बच्चे बहुत बोलते ह।ै
Ans: (a)
Q140. ‘महत्वपूर्ण’ शब्द है
(a) विकारी
(b) यौगिक
(c) रूढ़
(d) योगरूढ़
Ans: (b)
Q141. निम्नलिखित में से कौन-सा शब्द स्त्री¯लग ह?ै
(a) जवाब
(b) सवाल
(c) पियानो
(d) बातचीत
Ans: (d)
Q142. ‘इस सवाल का जवाब तो कोई भी शिक्षक दे सकता है।’ वाक्य में आए ‘भी’, ‘तो’ शब्द हैं
(a) निपात
(b) संबंधबोधक
(c) क्रिया-विशेषण
(d) सर्वनाम
Ans: (a)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 143&150) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। जहाँ तक मैं समझता हूँ, मेरी आत्मिक शक्तियों के विकास में बासींलोना और उसके निवासियों का सबसे सुंदर चित्रण भी सहायक नहीं हो सकता था। स्योम्का और फेद्का को पीटर्सबर्ग के जलमार्गो को जानने की क्या ज़रूरत है, अगर जैसी कि संभावना है, वे वहाँ कभी नहीं जा पाएँगे? अगर स्योम्का का वहाँ कभी जाना होगा भी, तो उसे इससे कोई फ़र्क नहीं पड़ेगा कि उसने यह स्कूल में पढ़ा था या नहीं, क्योंकि तब इन जलमार्गों को वह व्यवहार में जान ही जाएगा और अच्छी तरह जान जाएगा। मैं नहीं समझ सकता कि उसकी आत्मिक शक्तियों के विकास में इस बात की जानकारी से कोई मदद मिल सकती है कि वोल्गा में सन से लदे जहाज़ नीचे की ओर जाते है और अलक़तरे से लदे जहाज़ ऊपर की ओर; कि दुबोब्का नाम का एक बंदरगाह है कि फलाँ भूमिगत परत फलाँ जगह तक जाती है कि सामोयेद लोग बारह¯सगा गाड़ियों पर सफ़र करते है, वगैरह-वगैरह।
Q143. स्योम्का और फेद्का है
(a) विद्या£थयों के नाम
(b) कर्मचारियों के नाम
(c) शहरों के नाम
(d) शिक्षकों के नाम
Ans: (a)
Q144. लेखक के अनुसार वह पढ़ाई निरर्थक है
(a) जो बंदरगाहों के बारे में न बताए
(b) जिसका उपयोग बच्चे अपने रोज़मर्रा के जीवन में नकरते हों
(c) जिसमें जलमार्गों के बारे में नहीं पढ़ाया जाता
(d) जानकारी नहीं दी जाती
Ans: (b)
Q145. बच्चे ढेर सारी जानकारी हासिल करके(a) आत्मिक विकास नहीं कर सकते
(b) कक्षा में अव्वल आ सकते हैं
(c) बहुत कुछ सीख सकते हैं
(d) विद्वान बन सकते है
Ans: (a)
Q146. बच्चे बहुत कुछ स्वत: ही तभी सीख जाते है जब
(a) माता-पिता बताते हैं
(b) वे किताब में पढ़ते-देखते हैं
(c) शिक्षक उन्हें सिखाते हैं
(d) वे चीज़ों को व्यवहार में लाते हैं
Ans: (d)
Q147. व्यावहारिक जीवन में उपयोग में न आने वाली बातों को जानने या न जानने से फ़र्क़ नहीं पड़ता, क्योंकि
(a) बाद में शिक्षक बता ही देंग।े
(b) बच्चे कुशागब्रु द्धि होते ह।ै
(c) ये बातें व्यावहारिक जीवन को पभ्रा वित नहीं करती।ं
(d) बच्चे अभी इन बातों का उपयोग करने योग्य नहीं ह।ै
Ans: (c)
Q148. ‘निवासी’ का बहुवचन रूप है
(a) निवासिएँ
(b) निवासों
(c) निवासियों
(d) निवासी
Ans: (c)
Q149. निम्नलिखित में से कौन-सा ‘चित्रण’ के लिए उपयुक्त विशेषण नहीं है?
(a) मनोहारी
(b) सौंदर्य
(c) कलात्मक
(d) सुंदर
Ans: (b)
Q150. ‘फर्क़’ का समानार्थी है
(a) अंतर
(b) हानि
(c) प्रभावकारी
(d) असरदार196
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!