You are here
Home > Previous Papers > CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2011-2

CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2011-2

CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2011

Part I: Child Development and Pedagogy

 
Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Which one of the following is the most crucial factor for a differently-abled child?
(a) Controlling his/her behaviour
(b) Improving his/her grades
(c) Enhancing his/her skills
(d) Reducing his/her suffering
Ans: (c)
Q2. Which one of the following could cause learning disability?
(a) Cultural variation
(b) Prenatal drug use
(c) Aptitude of teacher
(d) Apathy shown by peers
Ans: (b)
Q3. Which is the incorrect way to support language development?
(a) Letting the child talk uninterruptedly on a topic.
(b) Disapproving the use of their own language bychildren.
(c) Supporting initiation taken by children.
(d) Providing opportunities for using language.
Ans: (b)
Q4. For most of the right-handed people, the left hemisphere of the brain handles
(a) spatial-visual information
(b) language processing
(c) emotions
(d) movement of left arm
Ans: (b)
Q5. Which one of the following is an issue related to development?
(a) Congenital–Acquired
(b) Natural–Nutritional
(c) Nature–Nurture
(d) Scholastic–Co-scholastic
Ans: (c)
Q6. Which one of the following is not a part of Piaget’s pre-operational stage except
(a) Egocentricism
(b) Animism
(c) Irreversibility
(d) Conservation
Ans: (d)
Q7. Which one of the following is a part of Piaget’s concrete operational stage except
(a) Reversibility
(b) Inductive reasoning
(c) Spatial thinking
(d) Lack of conservation
Ans: (c)
Q8. Which one of the following is not a part of Sternberg’s triarchic theory of intelligence?
(a) Analytical intelligence
(b) Practical intelligence
(c) Spatial intelligence
(d) Creative intelligence
Ans: (c)
Q9. All of the following are examples of intelligence tests excluding ________.
(a) Stanford Binet
(b) Welchsler-Binet
(c) Baylay Scales
(d) Roschach test
Ans: (c)
Q10. The achievement motivation of children may be strengthened by
(a) telling them moral stories
(b) praising them regardless of their performance
(c) assigning them a responsibility to handle
(d) telling them that it is only the scores that matter in getting a decent job
Ans: (c)
Q11. Students are naturally motivated to
(a) seek simple tasks
(b) explore novelty
(c) seek continuous struggle
(d) commit mistakes
Ans: (b)
Q12. The most important factor for improving the quality of education in India may be
(a) upgrading the professional capacity of teachers bytraining and supervising
(b) focusing assessments exclusively on higher orderthinking skills
(c) following a pan-India curriculum throughout thecountry
(d) increasing the frequency of external examination to twice a year
Ans: (a)
Q13. Formative assessment may be a
(a) Pre-test
(b) Post-test
(c) Both (a) and (b)
(d) Only either (a) or only (b)
Ans: (c)
Q14. The following categories affect ‘gender’ except:
(a) Ethnicity
(b) Religion
(c) Aptitude
(d) Language
Ans: (d)
Q15. Seema may be more ______ than Devika.
(a) Feminine
(b) Masculine
(c) Both (a) and (b)
(d) Either (a) or (b)
Ans: (a)
Q16. Schools while dealing with poverty-stricken children must
(a) attach greater importance to curricular activities bysegregating them for better attention
(b) expect them to possess high standards ofbehaviour
(c) have a zero tolerance for excuses for not attendingschools regularly
(d) provide students appropriate training to develop skills to strengthen their self-esteem
Ans: (d)
Q17. The term ‘disabled children’ refers to
(a) all children with sensory, physical impairments
(b) all children with emotional difficulties andintellectual impairments
(c) Both (a) and (b)
(d) Either (a) or (b)
Ans: (c)
Q18. Which of the following Article of the Constitution has been affected after notification of the Right of Children to Free and Compulsory Education Act 2009?
(a) Article 51
(b) Article 46
(c) Article 22
(d) Article 20
Ans: (b)
Q19. The use of teacher made tests may be preferred over standardised tests for assessing the performance of disadvantaged students as
(a) standardised tests are given to only those studentswho come from higher strata of society
(b) standardised tests do not take into account thespecial needs of disadvantaged groups
(c) standardised tests have large errors measurement
(d) standardised tests are focused on rote memory
Ans: (b)
Q20. The early identification of special children is important to
(a) prevent secondary disabilities
(b) discourage their self-efforts to be at par with normalchildren
(c) persuade them to attend special schools
(d) help them to cope with their special status
Ans: (a)
Q21. Which one of the following principles facilitates inclusive education?
(a) Children with IQ 80 and above can learn and benefitfrom normal education.
(b) Special children if included in normal classroomfurther lag behind as the performance of the otherstudents will frustrate them.
(c) Individual differences in students are a majorproblem for a general teacher.
(d) The views of students should be given due importance.
Ans: (a)
Q22. The following are the instructional strategies except
(a) contextualising instruction
(b) providing learner control of instruction
(c) observing patiently the activities of students doneby them during learning
(d) assessing learning
Ans: (c)
Q23. Misbehaviour at school may reflect the ____ to ____.
(a) urge; wield power
(b) need; establish social identity
(c) desire; leave school
(d) pressure; relieve bottled-up feelings
Ans: (d)
Q24. Problem solving is not
(a) goal directed
(b) a skill that can be learned and practiced
(c) about numerical ability
(d) based on the understanding and use of sequenced steps
Ans: (c)
Q25. The dominant element of emotion is
(a) feeling
(b) motive
(c) goal
(d) success
Ans: (a)
Q26. Which of the following statements about emotions is incorrect?
(a) Emotional development is an orderly process inwhich complex emotions unfold from simpler ones.
(b) Because emotions are subjective, they are difficultto study.
(c) Emotions depend on consciousness.
(d) Learning theorists explain emotions in terms of how they serve people’s survival and well-being.
Ans: (d)
Q27. Abhimanyu, a student from an economically weaker section, takes admission in class IV of a public school under, RTE Act. After some time, co-students of Abhimanyu start bullying him for his poor background. As a teacher what should you do in this situation if you are following the Kohlberg Theory of Moral Development?
(a) Convey it to students that they will be punished ifthey continue bullying Abhimanyu.
(b) Counsel students about accepting Abhimanyu astheir fellow students.
(c) Ask Abhimanyu to avoid the students who bully him.
(d) Request the principal to arrange a decent dress and a pair of shoes for Abhimanyu.
Ans: (a)
Q28. Which of the following skills should be stressed more for mentally underdeveloped children?
(a) Communicative skills
(b) Numerical skills
(c) Adaptation skills
(d) Life skills
Ans: (c)
Q29. Visually challenged students will get maximum support if
(a) their learning takes place through talks delivered byteachers
(b) their survival strategies are strengthened
(c) their social skills are enhanced to get maximumsupport from peers
(d) the software-assisted Braille script is taught.
Ans: (c)
Q30. Special education
(a) caters to the need of all students
(b) caters to the need of general teachers
(c) helps differently abled students master a skill
(d) helps differently-abled students relate with others ina better way
Ans: (d)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q. 31–60) Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. Ten thousands + ten ones + ten tens equals
(a) 10110
(b) 11010
(c) 10011
(d) 101010
Ans: (a)
Q32. Which one of the following is not correct ?
(a) 7 metres 10 centimetres = 710 centimetres
(b) Half of one half = One-third of three quarters
(c) 2 kg 112 g = 2112 g
(d) 3 L 60 mL = 360 mL
Ans: (d)
Q33. Number of minutes in 10 days is equal to the number of seconds in
(a) 2 hours
(b) 3 hours
(c) 4 hours
(d) 5 hours
Ans: (c)
Q34. Perimeters of a square and a rectangle are equal. If the perimeter of the square is 40 cm and the length the of rectangle is 2 cm more than the side of the square, then the area, in square cm, of the rectangle is
(a) 48
(b) 72
(c) 96
(d) 100
Ans: (c)
Q35. Sania bought a battery. She read on it “Life : 4200 hours”. She uses it throughout day and night. How many weeks will the battery run?
(a) 28
(b) 25
(c) 24
(d) 21
Ans: (b)
Q36. Internal length, breadth and height of a rectangular box are 15 cm, 9 cm and 10 cm, respectively. How many such boxes are needed to pack 6750 centimetre cubes?
(a) 6
(b) 5
(c) 4
(d) 3
Ans: (b)
Q37. The weight of 18 gulabjamuns is one kilogram. If 16 gulabjamuns can be packed in one box, the number of boxes needed to pack 40 kg gulabjamun is
(a) 40
(b) 42
(c) 45
(d) 48
Ans: (c)
Q38. In a hockey match between School A and School B, School A scored 11 goals and School B scored 3 goals. What fraction of the total goals did School A score?
(a) 3/14
(b) 8/11
(c) 11/14
(d) 11/3
Ans: (c)
Q39. Number of degrees in five and two-third of a right angle is
(a) 510
(b) 490
(c) 486
(d) 480
Ans: (a)
Q40. Rohan of Class II can do skip counting correctly. In which developmental phase of number is he?
(a) Emergent phase
(b) Matching phase
(c) Quantifying phase
(d) Partitioning phase
Ans: (c)
Q41. A Class IV Maths Test has a question “Convert the fraction into decimal.” The question aims to test the students’
(a) knowledge of decimal facts
(b) understanding of concepts of fraction and decimal
(c) procedural skill of converting fraction into decimal
(d) skill of exploring the decimal equivalent of given fraction by drawing paper grid of 10 × 10
Ans: (c)
Q42. It is observed that children use various methods of problem-solving strategies like
(a) counting (b) direct Modelling
(c) number facts Sequence from which children pass through while developing problem solving strategies is
(a) (a) → (b) → (c)
(b) (b) → (c) → (a)
(c) (c) → (a) → (b)
(d) (b) → (a) → (c)
Ans: (a)
Q43. Number sense in the primary school is always accompanied with developing operation sense. Which of the following statements cannot be referred as component of operation sense?
(a) Determining the operation to be used in givensituation.
(b) Recognizing that the same operation can be appliedin different problem situations.
(c) Realizing the operations effect on numbers.
(d) Comparing the numbers and quantities.
Ans: (d)
Q44. Mr. Jain draws the following figure on the blackboard:

l Then he posed a problem to the students ” 1 2
lt. paint is required to paint 1 8 of a wall, how much paint would be required to paint the complete wall?”
Mr. Jain wants to expose the students to problems based on
(a) product of fractions
(b) division of whole number by a fraction
(c) division of fraction by a fraction
(d) Fraction divided by a whole number
Ans: (c)
Q45. A child studying in Class IV exhibits difficulty in sorting, recognizing patterns, orientating numbers and shapes, telling time, measuring etc. The child may be
(a) suffering from dyslexia
(b) suffering from dyscalculia
(c) suffering from dysgraphia
(d) suffering from attention deficit disorder
Ans: (b)
Q46. A teacher introduced the concept of perimeter in Class V. She used lots of geometrical cut-outs and asked the children to measure all around. To assess the children’s understanding of the concept, she asked the following question:
Ravi is running on footpath of a square shaped park of length 10 metres. How much distance Ravi covered in one round?
Children were not able to respond to this question.
The reason may be
(a) children have not understood at all the concept ofperimeter.
(b) there is gap in instructional objective andassessment objective.
(c) children were not able to understand the languageof question.
(d) children of Class V are too young to understand this type of problem.
Ans: (d)
Q47. Students struggle with estimation as
(a) they are not able to measure accurately.
(b) they are not able to differentiate between two units.
(c) they do not have much experience with differentunits.
(d) they are not skilled enough to use the ruler.
Ans: (c)
Q48. A teacher conducted an oral assessment in the class and found that Harish can speak definition of all types of numbers–odd, even, prime and composite, accurately but not able to identify the numbers accurately, when given a set of numbers. The teacher reports that Harish
(a) has good memory, but lacks practice
(b) has good memory, but lacks concentration
(c) has good memory, but lacks conceptual understanding
(d) has good memory, but lacks analytical ability
Ans: (c)
Q49. Rubrics of assessment to check the concept of shapes in Class II, shall be
(a) can draw shapes accurately, knows the number ofsides in each polygon.
(b) can draw shapes accurately and can name themcorrectly.
(c) can draw the right shape, can sort out the shape, cantell its number of sides, edges and vertices accurately.
(d) can tell the name of given shape, differentiate between a circle and a polygon, can identify its parallel or non-parallel sides.
Ans: (b)
Q50. Major aspect of inquiry-based lesson plan are
(a) Exposition
(b) Exploratory tasks
(c) Extended learning tasks
(d) Cross-curricular integration
Ans: (b)
Q51. Following ICT tool can be effectively used for exploratory tasks in geometry class
(a) Geo-gebra software
(b) Calculator
(c) Video links
(d) Cartoon strip software
Ans: (a)
Q52. ‘Algebra Tiles’ are used to teach
(a) Factorisation of quadratic expressions
(b) Exponents
(c) Square roots and cube roots
(d) Graphing of linear equation
Ans: (d)
Q53. Teacher gave following sorting activity in the class:

This sorting activity is
(a) closed-ended task
(b) open-ended task
(c) creative task
(d) reflective task
Ans: (a)
Q54. To remove the error committed by students in writing
(x + y)2 = x2 + y2 instead of (x + y)2 = x2 + y2 + 2xy, a teacher used the algebra tiles followed by the square completion worksheet:

Teacher is perceiving that the error is due to
(a) reading disability
(b) writing disability
(c) poor concept formation
(d) psycho-motor disability
Ans: (c)
Q55. What should be subtracted from the product 101 × 101 to get 10101?
(a) 102
(b) 101
(c) 100
(d) 99
Ans: (c)
Q56. The number of factors of 18 is
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7
Ans: (c)
Q57. The sum of place values of 4 in 6403 and 3640 is
(a) 8
(b) 404
(c) 443
(d) 440
Ans: (d)
Q58. (Smallest common multiple of 6, 9, 12) – (Smallest common multiple of 4, 6, 8) is equal to
(a) 6
(b) 12
(c) 18
(d) 24
Ans: (b)
Q59. How many are there in 3 5 ?
(a) 8
(b) 6
(c) 4
(d) 2
Ans: (b)
Q60. When 71777 is divided by 7, the remainder is
(a) 1
(b) 3
(c) 5
(d) 6
Ans: (d)

Part III: Environmental Studies

 
Directions (Q. 61–90): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. Select the true characteristics of tigers.
(I) The ears of a tiger can move in different directions to catch sounds from all around.
(II) A tiger cannot see at all at night.
(III) A tiger makes different sounds for different purposes.
(IV) The roar of a tiger can be heard only upto 500 metres.
(a) I,III,IV
(b) I,III
(c) II,III
(d) I,II,IV
Ans: (b)
Q62. In our country there is a law on child marriage. This law has strictly fixed the minimum age of marriage which is
(a) 18 years for girls and 21 years for boys
(b) 18 years for both
(c) 21 years for both
(d) 16 years for girls and 19 years for boys
Ans: (a)
Q63. Pitcher plant (Nepenthese) is a special kind of plants that traps and eats frogs, insects and even mice. This plant has a special smell that attracts these organisms. In our country, this plant is found in
(a) Manipur
(b) Mizoram
(c) Assam
(d) Meghalaya
Ans: (d)
Q64. Select the set of animals that live in our houses.
(a) Spider, rat, cockroach, lizard
(b) Spider, lizard, cockroach, pigeon
(c) Cockroach, ant, rat, bat
(d) Rat, spider, lizard, squirrel
Ans: (a)
Q65. Select a group containing products obtained from petroleum.
(a) Petrol, diesel, biogas
(b) Wax, coal tar, grease
(c) Petrol, kerosene, charcoal
(d) LPG, petrol, biogas
Ans: (b)
Q66. A portion of the railway time-table for the route of an express train is given below:

As per the above information, the distance between Surat and Madgaon and the time taken to cover this distance by the train, respectively, are
(a) 979 km; 15 hours 15 minutes
(b) 979 km; 15 hours 20 minutes
(c) 1509 km; 15 hours 25 minutes
(d) 1509 km; 15 hours 30 minutes
Ans: (b)
Q67. Most rice grows in the Kalahandi district. This district is a part of
(a) West Bengal
(b) Orissa
(c) Jammu and Kashmir
(d) Andhra Pradesh
Ans: (b)
Q68. King Ghadsi of Jaisalmer got the lake Ghadsisar made 650 years ago. It was spread over many kilometers and made in such a way that the water collected in rainy season could be used throughout the year.
Ghadsisar is no more in use but its structure can be seen in
(a) Haryana
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Madhya Pradesh
Ans: (c)
Q69. After coming from break, if students are not taking interest in the EVS class, what will you do?
(a) Take the children to playground.
(b) Change the topic immediately.
(c) Change their seats and ask them to put their headthe down on desk.
(d) Use audio-visual aids.
Ans: (d)
Q70. At the primary stage, assessment should consist of
(a) half-yearly and annual examination
(b) weekly home and class assignments
(c) continuous and unstructured teacher observationsto be shared with learners and parents
(d) formal tests and games done every week
Ans: (c)
Q71. The skills required to read a map include
(a) excellent communication skills to draw out theexpressive ability
(b) ability to understand relative position of places,distances and directions
(c) excellent drawing and painting skills
(d) ability to use calculations and sketch positions on a globe
Ans: (b)
Q72. Which of the following is considered a motivated EVS class?
(a) Maximum attendance in the class
(b) Remedial work given by the teacher
(c) Questioning, experimenting and brainstorming donein the class
(d) Pin drop silence in the class
Ans: (c)
Q73. After being taught about the diversity of animals in India, the students of a primary class were taken to zoo by a school. This would help the students
(a) co-relate classroom learning with real-life situations
(b) develop respect for animals
(c) develop skills for environment and animalprotection
(d) have fun and for recreation
Ans: (a)
Q74. A student of fifth grade with visual deficiency should be
(a) excused to do a high level work
(b) helped with his/her routine work by parents and friends
(c) treated normally in the classroom and providedstrong support through audio CDs
(d) Given special treatment in the class
Ans: (c)
Q75. Learning can be enriched if
(a) situations from the real world are brought into theclass in which students interact with each other andteacher facilitates
(b) more and more teaching aids are used in the class
(c) teachers use different types of lectures andexplanations
(d) due attention is paid to periodic tests in the class
Ans: (a)
Q76. Kritika who does not talk much at home, talks a lot at school. She actively takes part in discussions in the class room. It shows that
(a) school is the place where her thoughts getacknowledged
(b) teachers demand that children should talk a lot at school
(c) she does not like her home at all
(d) the school is not able to maintain discipline in Kritika’s class
Ans: (a)
Q77. Which of the following factors is not considered sign of ‘being gifted’?
(a) Having creative ideas
(b) Novelty in expressions
(c) Curiosity
(d) Memorisation of a lot of material quickly
Ans: (d)
Q78. Education of children with special needs should be provided
(a) along with normal children
(b) in special schools in the presence of parents
(c) by general teachers in special schools
(d) by special teachers in special schools
Ans: (a)
Q79. A child in a class responds to new situations on the basis of the response made by him/her in a similar situation as in the past. This is related to the
(a) ‘Law of Analogy’ of learning
(b) ‘Law of Effect’ of learning
(c) ‘Law of Attitude’ of the learning process
(d) ‘Law of Readiness’ of learning
Ans: (a)
Q80. A teacher can identify a stressed child when the child shows the following behaviour
(a) Aggressive behaviour
(b) Mistakes in learning
(c) Excessive talking
(d) Hyperactivity
Ans: (a)
Q81. In a class, about five students are not doing well in
EVS. Which of the following strategies should a teacher apply to help them understand the subject and develop interest in it?
(a) Make them sit in the first row and supervise theirwork constantly.
(b) Ensure that they attend the school regularly.
(c) Give them additional assignments to do at home.
(d) Make them do hands-on activities and small activities or experiments on their own to understand concepts better.
Ans: (d)
Q82. Motivation, in the process of learning
(a) sharpens the memory of learners
(b) differentiates new learning from old learning
(c) makes learners think undirectionally
(d) creates interest for learning among young learners
Ans: (d)
Q83. Which one of the following would be the most suitable pedagogical method for an EVS class?
(a) Based only on experiments
(b) Based only on lectures
(c) Examination-oriented
(d) Participative and discussion-based
Ans: (d)
Q84. Which among the following can find his female from many kilometres away by her smell?
(a) Ants
(b) Mosquitoes
(c) Silkworms
(d) Honeybees
Ans: (c)
Q85. Study each set of terms and identify the odd set.
(a) Goat, milk, meat
(b) Hen, meat, egg
(c) Cow, milk, butter
(d) Plants, vegetable, buttermilk
Ans: (d)
Q86. On the map of India, with regard to Delhi the directions of Jharkhand and Rajasthan respectively are
(a) East, West
(b) East, South
(c) West, East
(d) West, South
Ans: (a)
Q87. Select the correct statement about honeybees.
(a) Queen bee does not lay eggs.
(b) In a hive there are more males than females.
(c) The worker-bees work all the day.
(d) The main role in the hive as a worker is performed by male bees.
Ans: (c)
Q88. The demand of cabbage and pea for food is increasing day-by-day in our country. These two came to our country from
(a) Europe
(b) South Africa
(c) South America
(d) Egypt
Ans: (a)
Q89. Select the one which is different from the others.
(a) Petrol
(b) Diesel
(c) LPG
(d) Coal
Ans: (d)
Q90. Today most of us cannot think of food without chillies. Chillies were brought by traders to our country from
(a) Afghanistan
(b) Egypt
(c) South America
(d) Indonesia
Ans: (c)

Part IV: Language I English

 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
E-learning is sensational for a good reason. If done right, it can decrease costs and improve performance. Also, the elearning course is available for others. This includes the static e-learning course as well as any ongoing conversations in networked communities. Producing learning content is time consuming. With e-learning, each time the course is accessed, your return on investment improves because you are dividing the fixed production costs by the number of users. You also have savings through decreased travel, reduced material, and hopefully improved performance.
The course can be accessed anytime, anywhere, even without Internet access. Real learning requires some failure. E-learning lets you fail without fear. This encourages exploration and testing of ideas. With the right feedback, the combination of multimedia and instructional design with good practice activities can produce a very rich learning experience that is repeatable. E-learning allows you to create a standardised process and consistency in the delivery of content. Besides, it allows you a standardised process in a way that classroom learning doesn’t.
Q91. A word from the article which means ‘startling effect’
(a) rich
(b) multimedia
(c) sensational
(d) design
Ans: (c)
Q92. Fixed production costs here refer to the
(a) conduct of e-learning classes
(b) cost of developing special software
(c) not to spend on running e-learning classes
(d) the fee chargeable to the learner
Ans: (b)
Q93. E-learning lets you fail without fear because
(a) there is no feedback
(b) the assignments are very easy
(c) the activities are personalised
(d) the programmes allow for student improvement and repetition
Ans: (d)
Q94. In the given context, encouraging exploration results in
(a) access to a great deal of regulated information
(b) self-motivated study and seeking of relatedinformation
(c) motivation to be influenced by all Internet-basedinformation
(d) motivated to try out traditional and technologybased study
Ans: (b)
Q95. A standardized process pertains to the
(a) e-learning benefits are equally available to whoeverwishes to use it
(b) availability of the same content to all students
(c) there is no compromise in the mode of delivery oflessons
(d) a fixed cost of all e-learning programmes
Ans: (b)
Q96. Classroom learning
(a) is not as individualised as e-learning programmes
(b) always acknowledges all levels of learning
(c) is where failure is avoided while e-learningencourages it
(d) does not allow weaker students to express themselves
Ans: (c)
Q97. A word which is the antonym of standardised
(a) Assimilated
(b) Differentiated
(c) Systematised
(d) Stereotyped
Ans: (b)
Q98. Ongoing conversations are
(a) agreeing to reduce cost for the use of the software
(b) integration of changes on a regular basis
(c) taking into account public opinion or feedback
(d) developing materials according to students, needs based on feedback.
Ans: (c)
Q99. The return on investment would refer to
(a) the need for more financial input
(b) profits got by sale of the programmes toorganisations
(c) response of users from economically weakersections
(d) benefits outweigh the cost of developing and running the programme
Ans: (d)
 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 100–105) by selecting the most appropriate option.
Mother Nature Our world is always changing, Constantly re-arranging.
From ocean depths to mountain peaks, Mother Nature moves and speaks.
While telling stories of our past She tries to teach us how to last.
Mankind, so smart, sometimes blind Leaves common sense far behind.
We’re moving fast and living large, Forgetting she’s the one in charge.
Amazed when she rings our bell, Sending us through living hell.
She can twist our steel, shake any city, If her wrath you feel, we shall pity.
Yet some who speak on her behalf, I fear just seek the golden calf.
It’s true, we must treat her right, Or we will incur a deadly plight.
Treat her with distinction Or surely face extinction; Edith A. Phinazee
Q100. ‘If her wrath you feel’. Here “wrath” means
(a) pleasure
(b) tolerance
(c) vengeance
(d) suffering
Ans: (c)
Q101. When she ‘rings our bell’ it is nature’s way of
(a) expressing her discontentment
(b) warning mankind against his actions
(c) showing her generosity
(d) seeking compensation from humans
Ans: (b)
Q102. ‘I fear just seek the golden calf’ means Mankind’s
(a) Showing his protective instinct
(b) Indulging his exploitative greed
(c) Recognising the value of nature
(d) Conserving natural resources to an extreme
Ans: (b)
Q103. ‘Rhyme-Time Riddles’ where the question is a riddle and the answer is a rhyme, is an activity where students practise and study the
(a) poet’s message
(b) central theme
(c) mechanics
(d) superficial meanings
Ans: (b)
Q104. The poetic device used in the line ‘Mother Nature moves and speaks’ is
(a) personification
(b) hyperbole
(c) simile
(d) analogy
Ans: (a)
Q105. The line ‘Moving fast and living large’ means that
(a) Nature has become self-destructive
(b) Man has become a victim of natural forces
(c) Nature continues to support man in spite of hisgreed
(d) Man is ruthlessly exploiting his environment
Ans: (d)
 
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q106. While writing a diary, the learner must take into account its features such as
(a) brevity, personal, use abbreviations
(b) impersonality, brevity, use abbreviations
(c) should be clear to others, use abbreviations, brevity
(d) personal, no abbreviations, clarity
Ans: (d)
Q107. ‘By far, the grammar issue I am most consistently challenged by is the dreaded dangling modifier. I’m not sure why, but this is an error I make with alarming regularity. I’ve learned to catch them, but I’m certain some manage to sneak through in my corrections. ’ Which sentence has this error?
(a) Hoping to excuse my lateness, I wrote a note andgave it to my teacher.
(b) After reading the new book, Sara thought the moviebased on it will be exciting.
(c) Having finished the assignment, Rahul turned onthe TV.
(d) Upon entering the doctor’s office, a skeleton approached me.
Ans: (d)
Q108. The principle of discovery implies that in a grammar class, students
(a) engage in activities that require them to think aboutcollaborating
(b) formulate certain rules by working through anumber of examples
(c) think consciously of grammar rules whilecompleting an activity
(d) are facilitated by the teacher to avoid grammatical errors
Ans: (b)
Q109. When teaching the pronunciation of the word ‘penchant’, you would
(a) encourage students to use an ‘English’ word as anoption
(b) find its meaning and give it to your class
(c) use a pronunciation dictionary and say the word forthe class to listen
(d) draw students attention to the fact that it is a French word
Ans: (a)
Q110. ‘I decided to use this song for a lesson today.
Learners will read through the lyrics and see if they can guess which words complete the spaces. Then listen to check if they were right.’ This is an ________activity.
(a) information transfer
(b) information exchange
(c) error correction
(d) information gap
Ans: (c)
Q111. ‘To answer the true or false questions below, you only need to listen to the first five minutes, but feel free to listen to the whole lecture and let us know what you think.’ This is an/a ________listening activity.
(a) extensive
(b) pre-
(c) while-
(d) post-
Ans: (b)
Q112. A core teaching skill is
(a) demonstrating
(b) illustrating
(c) performing
(d) instructing
Ans: (b)
Q113. ‘Kinesthetic’ learning involves
(a) identifying sounds
(b) having a sharp, clear mental picture
(c) developing a strong feeling towards an experience
(d) relating to people/objects impersonally
Ans: (c)
Q114. A student response management requires the teacher to
(a) prompt
(b) illustrate
(c) reinforce
(d) remediate
Ans: (d)
Q115. A teacher’s gestures and movements during teaching are a constituent of the skill of
(a) reinforcement
(b) stimulus variation
(c) questioning
(d) demonstrating
Ans: (b)
Q116. Microteaching is a technique used by teachereducators when trainees
(a) watch a live demonstration
(b) watch an audio-visual presentation
(c) receive individualised, programmed instruction
(d) use the simulation technique to develop their skills
Ans: (d)
Q117. Which is a reading comprehension question?
(a) Why did Emma dislike Darcy?
(b) Check the pronunciation of ‘Hotel’.
(c) Use ‘take up’ in a sentence of your own.
(d) Have you read another book by Jane Austen?
Ans: (a)
Q118. While reading, one of these helps students understand relations between different parts?
(a) Adverbs
(b) Pronouns
(c) Proper nouns
(d) Phrasal verbs
Ans: (a)
Q119. The sequence of a writing process would be in the following order:
(a) reviewing, monitoring, translating
(b) planning, translating, reviewing
(c) translating, reviewing, monitoring
(d) planning, monitoring, reviewing
Ans: (b)
Q120. An anecdote is a
(a) narrative that relates the details of some real orimaginary event, incident
(b) short account of a particular incident or event
(c) non-historical or unverifiable story handed down bytradition
(d) daily record, usually private, especially of thewriter’s own experiences, observations, feelings,attitudes
Ans: (b)

भाग V: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121&128) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। शिक्षा से तात्पर्य है किसी भी प्रकार का प्रशिक्षण। यह प्रशिक्षण साक्षरता से लेकर जीवन के किसी भी रचनात्मक परिवेश के अंतर्गत हो सकता है। जब हम शिक्षा तथा व्यवसाय की बात करते हैं तब बात आधुनिक शिक्षा-प्रणाली पर जाकर केन्द्रित होने लगती है।
समसामयिक जीवन की भौतिक आवश्यकताओं की पू£त के लिए ऐसे शिक्षण की आवश्यकता होती है जिसके लक्ष्य को प्राप्त करने के बाद युवक-युवतियाँ अपने व्यवसाय के चयन में किसी भी प्रकार की कठिनाई का अनुभव न करें। आज की शिक्षा प्रणाली में व्यापक स्तर पर यही दोष सर्वमान्य है कि उसकी सीमाएँ किसी भी स्तर पर रचनात्मक व्यावहारिक ज्ञान का द्वार नहीं खोल पातीं।
Q121. आज ऐसे शिक्षण की आवश्यकता है
(a) जिससे ज्ञान में वृद्धि हो।
(b) जो सरलता से समझ में आ जाए।
(c) जिससे व्यवसाय-चयन में कठिनाई न हों।
(d) जो बच्चों में शिक्षा के प्रति रुचि जागृत करें।
Ans: (c)
Q122. शिक्षा प्रणाली में कौन सा दोष सर्वमान्य है?
(a) रचनात्मकता
(b) व्यावहारिकता
(c) व्यावसायिकता
(d) पुस्तकीय ज्ञान तक सीमित होना
Ans: (d)
Q123. ‘शिक्षा’ का अर्थ है
(a) किसी भी प्रकार का शिक्षण
(b) केवल विद्यालयी पढ़ाई
(c) किसी भी प्रकार का पुस्तकीय ज्ञान
(d) किसी भी प्रकार का प्रशिक्षण
Ans: (d)
Q124. पुस्तकीय, राजकीय शब्दों में प्रत्यय है
(a) कीय
(b) य
(c) तकीय, जकीय
(d) ईय
Ans: (a)
Q125. भौतिक आवश्यकता में रेखांकित पद विशेषण है। इसका भेद बताइए।
(a) गुणवाचक विशेषण
(b) परिमाणवाचक विशेषण
(c) संख्यावाचक विशेषण
(d) सार्वनामिक विशेषण
Ans: (a)
Q126. ‘आधुनिक’ शब्द का विलोम है
(a) पुरातन
(b) पुराना
(c) पराया
(d) प्राचीन
Ans: (d)
Q127. दिए गए शब्दों में सही वर्तनी बताइए:
(a) उपलब्धी
(b) उपलब्धि
(c) उपलबधि
(d) उपलबधी
Ans: (b)
Q128. शिक्षा तथा व्यवसाय की बात आधुनिक शिक्षा प्रणाली पर जाकर केन्द्रित होने लगती है क्योंकि
(a) आधुनिक शिक्षा प्रणाली उत्तम है।
(b) यह युवक-युवतियों को व्यवसाय चयन में सहायक है।
(c) यह युवक-युवतियों को व्यवसाय चुनने में सहायक नहीं है।
(d) इसमें रचनात्मकता पर बल दिया जाता है।
Ans: (d)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 129&135) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। हँसी शरीर के स्वस्थ्य होने का संदेश देने वाली है। वह एक साथ ही शरीर और मन को प्रसन्न करती है। पाचन शक्ति बढ़ाती है, रक्त को चलाती है और अधिक पसीना लाती है। हँसी एक शक्तिशाली दवा है। एक डॉक्टर के अनुसार हँसी जीवन की मीठी दवा है। आनंद से बढ़कर बहुमूल्य वस्तु मनुष्य के पास और नहीं है। कारलाइल एक राजकुमार था। वह कहता है कि जो जी से हँसता है वह कभी बुरा नहीं होता। जी से हँसो, तुम्हें अच्छा लगेगा। अपने मित्र को हँसाओ, वह अधिक प्रसन्न होगा। शत्रु को हँसाओ, तुमसे कम घृणा करेगा। एक अनजान को हँसाओ, तुम पर भरोसा करेगा। उदास को हँसाओ, उसका दु:ख घटेगा। एक बालक को हँसाओं, उसके स्वास्थ्य में वृद्धि होगी। वह प्रसन्न और प्यारा बालक बनेगा। कष्टों मेंं और चिंताओं में एक सुंदर हँसी, बड़ी प्यारी वस्तु भगवान ने दी है।
Q129. हँसी क्या नहीं करती है?
(a) शरीर और मन को प्रसन्न
(b) पाचन शक्ति में वृद्धि
(c) बीमारी में वृद्धि
(d) स्वास्थ्य में वृद्धि
Ans: (c)
Q130. मनुष्य के पास सबसे अनमोल वस्तु है:
(a) बुद्धि
(b) धन
(c) हँसी
(d) बल
Ans: (c)
Q131. ‘हँसी’ से विशेषण बनेगा:
(a) हँसी
(b) हँसना
(c) हँसमुख
(d) हँसता
Ans: (c)
Q132. प्रसन्न, उदास विशेषण शब्द हैं। उनकी भाववाचक संज्ञा है
(a) प्रशंसनीय, उदासी
(b) प्रसन्नता, उदासी
(c) प्रसन्नता, उदासीन
(d) प्रसन्नतापूर्वक, उदासपूर्ण
Ans: (b)
Q133. ‘उसके स्वास्थ्य में वृद्धि होगी। वाक्य में रेखांकित पद का कारक बताइए।
(a) संप्रदानकारक
(b) अधिकरण कारक
(c) संबंधकारक
(d) अपादानकारक
Ans: (b)
Q134. ‘मीठी’ से भाववाचक संज्ञा बनाइए
(a) मीठी
(b) मिठास
(c) मीठा
(d) मिठाई
Ans: (b)
Q135. कष्टों और ¯चताओं में सुंदर हँसी, बड़ी प्यारी वस्तु है:
(a) यह कष्टों और ¯चताओं को कम कर देती है।
(b) यह कष्टों और ¯चताओं में वृद्धि करती है।
(c) हसी से कष्टों और ¯चताओं में कोई परिवर्तन नहीं आता।
(d) इनमें से कोई नहीं
Ans: (a)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 136&150) के लिए सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. बच्चे घर, समाज से
(a) भाषा सीखते हैं।
(b) भाषा अ£जत करते हैं।
(c) भाषा का एक ही रूप सीखते हैं।
(d) एक ही भाषा सीखते हैं।
Ans: (b)
Q137. भाषा शिक्षण के एक पहलू के रूप में सुनने की कला का विकास ________ की मदद से किया जा सकता है।
(a) केवल बातचीत
(b) लोक संगीत
(c) शास्त्रीय संगीत
(d) लोक और शास्त्रीय संगीत
Ans: (a)
Q138. पाठ्य-पुस्तक के अंत में दिए गए अभ्यास ऐसे हों जो
(a) व्याकरण का ज्ञान कराते हों।
(b) भाषा की बारीकी और सौंदर्य को उद्घाटित करते हों।
(c) भाषा की संरचना को यांत्रिक अभ्यास कराते हों।
(d) भाषा के प्रश्न-पत्र बनाने में सहायता करें।
Ans: (b)
Q139. पहली बार स्कूल में आने वाला बच्चा
(a) अपनी भाषा की कमज़ोर पकड़ के साथ आता है।
(b) शब्दों के अर्थ और उनके प्रभाव से परिचित होता है।
(c) केवल अपनी बात कह सकता है।
(d) भाषा-प्रयोग की सभी कुशलताओं में समान रूप से दक्ष होता है।
Ans: (c)
Q140. पढ़ना कौशल में आप किसे सर्वाधिक महत्व देंगे?
(a) शब्दों का अर्थ
(b) मुख्य ¯बदुविचार को ग्रहण करना
(c) वाक्यों का अर्थ
(d) दु्रत गति से पढ़ना
Ans: (b)
Q141. भाषा के आधारभूत कौशल हैं
(a) सुनना, बोलना, पढ़ना, समझना
(b) सुनना, बोलना, लिखना, समझना
(c) बोलना, पढ़ना, लिखना, समझना
(d) सुनना, बोलना, पढ़ना, लिखना
Ans: (d)
Q142. भाषा-शिक्षण में शिक्षण-अधिगम सामग्री का प्रयोग
(a) भाषा शिक्षण को रोचक बनाता है।
(b) संकल्पनाओंविषय को स्पष्ट करने में मदद करता है।
(c) विशेष आवश्यकता वाले बच्चों को भी भाषा सीखने मेंसुविधा मुहैया कराता है।
(d) उपर्युक्त सभी।
Ans: (d)
Q143. भाषा की कक्षा में आप किस बात का सर्वाधिक बल देंगे?
(a) भाषा की परीक्षा
(b) भाषा-प्रयोग संबंधी गतिविधियों में सभी बच्चों की सक्रियभागीदारिता
(c) सभी बच्चों द्वारा भाषा की परीक्षा में अधिकतम अंक लाना
(d) मानक भाषा का प्रयोग
Ans: (b)
Q144. भाषा की पाठ्य पुस्तक ऐसी हो जिसमें
(a) कविताएँ हों।
(b) कहानियों हों।
(c) अभ्यास हों।
(d) जीवन और भाषा के विविध रंग हों।
Ans: (d)
Q145. भाषा-शिक्षण का एक महत्वपूर्ण उद्देश्य है
(a) भाषा के व्याकरण पर अधिकार
(b) पूर्व अ£जत भाषायी कौशलों का उत्तरोत्तर विकास
(c) सभी कौशलों में समान दक्षता-स्तर प्राप्त करना
(d) अलंकारिक भाषा-प्रयोग की कुशलता
Ans: (c)
Q146. लेखन कौशल के विकास में सबसे कम प्रभावी हैं
(a) चित्रांकन
(b) सुलेख
(c) मन की बात लिखना
(d) घटनाओं, दृश्यों का लिखित वर्णन
Ans: (a)
Q147. भाषा के आकलन में सर्वाधिक महत्वपूर्ण है
(a) भाषा की पाठ्य-पुस्तक के अभ्यास
(b) निबंध-पत्र आदि लिखना
(c) विभिन्न स्थितियों में भाषा-प्रयोग की कुशलता
(d) व्याकरण पर अधिकार
Ans: (c)
Q148. भाषा सीखने के संदर्भ में कौन-सा कथन सही है?
(a) बच्चों में भाषा सीखने की जन्मजात क्षमता होती है।
(b) व्याकरण का ज्ञान भाषा-प्रयोग की कुशलता का एकमात्रसुनिश्चित मानदंड है।
(c) भाषा सीखना भाषा की कक्षा में ही संभव है।
(d) मानक भाषा के प्रयोग पर अत्याधिक बल देना चाहिए।
Ans: (a)
Q149. भाषा के सभी आधारभूत कौशलों में सर्वप्रमुख कौशल ________ है जिस पर अन्य कौशलों का विकास निर्भर करता है।
(a) लिखना
(b) पढ़ना
(c) बोलना
(d) सुनना
Ans: (d)
Q150. पढ़ना शुरू करने का कारगर उपाय है
(a) लिपि-चिह्नों का ज्ञान
(b) वाक्य-विन्यास पर अधिकार
(c) बच्चों द्वारा बताए गए अनुभवों का लेखन और उनके द्वाराउस लिखित पाठ का वाचन
(d) बिना मात्रा वाले शब्दों, वाक्यों को पढ़ना229
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!