You are here
Home > Previous Papers > CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2018

CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2018

CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2018

Part I: Child Development and Pedagogy

Q3. An effective teacher in a classroom, where students come from diverse backgrounds, would:
(a) ignore cultural knowledge and treat all his students in a uniform manner.
(b) create groups of students with those from the same economic background put together.
(c) push students from deprived backgrounds to work hard so that they can match up with their peers.
(d) A and B
Ans: (d)
Q4. Match the following principles of development with their correct descriptions:
Principle Description
(a) Proximodistal trend
(i) Different children develop at different rates
(b) Cephalocaudal trend
(ii) Head to toe sequence
(c) Interindividual difference
(iii) In a single child, the rate of development can vary from one domain of development to the other
(d) Intraindividual difference
(iv) From the centre of body to outwards
(v) Progression from simple to complex
(a) a b c d ii iv iii i
(b) a b c d iv ii i iii
(c) a b c d v ii i iii
(d) in special schools created exclusively for them
Ans: (c)
Q5. Which of the following statements about cognition and emotions is correct?
(a) Cognition affects emotions but emotions do not affect cognition.
(b) Emotions affect cognition but cognition does not affect emotions.
(c) Cognition and emotions are intertwined and affect each other.
(d) focus on their cultural knowledge to address individual differences among the group.
Ans: (c)
Q6. In an inclusive classroom with diverse learners, cooperative learning and peer- tutoring
(a) should be actively promoted to facilitate peeracceptance.
(b) should not be practised and students should be segregated based on their abilities.
(c) should be used only sometimes since it promotes comparison with classmates.
(d) a b c d ii iv i iii
Ans: (a)
Q7. A teacher can address diversity in her class by:
A. Accepting and valuing differences
B. Using socio- cultural background of children as a pedagogic resource
C. Accommodating different learning styles
D. Giving standard instruction and setting uniform benchmarks for performance Select the correct answer using the code given below.
(a) B, C and D
(b) A, B and C
(c) A, B, C and D
(d) Cognition and emotions are processes independent of each other.
Ans: (b)
Q8. A teacher asks her class to cover sharp edges of furniture with cotton and use ‘Touch and Feel’ notice boards and books. The needs of which category of special learners is she attempting to cater to?
(a) Learning-impaired learners
(b) Socially disadvantaged learners
(c) Visually impaired learners
(d) should be actively discouraged and competition should be promoted.
Ans: (c)
Q9. Gifted children are best catered to by educational programmes that:
(a) stimulate their thinking and give them opportunities to engage in divergent thinking.
(b) control their aggressive behaviour.
(c) make use of gifts and rewards to motivate them to perform according to minimum standards of learning.
(d) A, B and D
Ans: (a)
Q10. Which of the following statements about students’ failure in schools are correct?
A. Students belonging to certain castes and communities fail since they do not have ability.
B. Students fail in schools because appropriate rewards are not offered for their learning.
C. Students fail because teaching is not done in a manner in which it is meaningful to them.
D. Students fail because school system does not cater to individual child’s needs and interests.
(a) B and C
(b) B and D
(c) C and D
(d) Hearing- impaired learners
Ans: (a)
Q11. Two students read the same passage yet construct entirely different interpretations of its meaning.
Which of the following is true about them?
(a) It is possible because different factors affect learning of individuals in varied ways.
(b) It is not possible because learning is not meaningmarking.
(c) It is not possible and the students need to re-read the passage.
(d) emphasise mastery of knowledge by recall.
Ans: (a)
Q12. According to the National Curriculum Framework, 2005, learning is _________ and __________ in its character.
(a) passive; social
(b) active; simple
(c) active; social
(d) A and B
Ans: (c)
Q13. To enable students to think independently and become effective learners, it is important for a teacher to:
(a) give information in small units or chunks.
(b) present information in an organised manner to make it easier to recall.
(c) offer rewards for each success achieved by the students.
(d) It is possible because the teacher has not explained the passage.
Ans: (d)
Q14. If a teacher wants her students to acquire problemsolving skills, students should be engaged in activities that involve:
(a) drill and practice
(b) inquiring, reasoning and decision making
(c) structured worksheet containing multiple-choice questions
(d) passive; simple
Ans: (b)
Q15. Knowing the naive conception that students bring to the classroom:
(a) helps the teacher to plan teaching more meaningfully.
(b) hampers the teacher’s planning and teaching.
(c) pulls down the teacher’s morale since it increases his work.
(d) teach students how to monitor their own learning.
Ans: (a)
Q16. Which of the following factors affect learning?
A. Motivation of the learner
B. Maturation of the learner
C. Teaching strategies
D. Physical and emotional health of the learner
(a) A and C
(b) A, B and C
(c) A, B, C and D
(d) recall, memorisation and comprehension
Ans: (c)
Q17. Meaningful learning is:
(a) passive receiving of the given information
(b) active creation of knowledge structures from personal experience
(c) pairing and association between the stimulus and the response
(d) does not serve any purpose of the teacher.
Ans: (b)
Q18. Which of the following is not one of the primary tasks of a teacher for effective student learning?
(a) Requiring students to respond to higher-order questioning
(b) Teaching students how to monitor and improve their own learning by effort
(c) Transmitting information to the students in a didactic manner
(d) A and B
Ans: (c)
Q19. Which of the following statements about principles of development is incorrect?
(a) Every child goes through stages of development, yet there are wide individual differences among children.
(b) Development is a quantitative process which can be measured precisely.
(c) Development depends on maturation and learning.
(d) imitation of adults and more able peers
Ans: (b)
Q20. The unique interaction of ___________ and _________ can result in different paths and outcomes of development.
(a) Stability; change
(b) Exploration; nutrition
(c) Challenges; limitations
(d) Knowing the concept that students bring to the classroom
Ans: (d)
Q21. Which of the following is true of school and socialisation?
(a) School plays very little role in socialisation.
(b) School is the first primary agent of socialisation.
(c) School is an important agent of socialisation.
(d) Development takes place due to a constant interaction between heredity and environment.
Ans: (c)
Q22. Which of the following statements is correct about the Jean Piaget’s theory of cognitive development?
(a) The stages are invariant which means that no stage can be skipped.
(b) The sequence of the stages can vary according to the cultural context of children.
(c) Piaget argues that instead of progressing through stages, cognitive development is continuous.
(d) Heredity; environment
Ans: (c)
Q23. The concept of ‘conservation’ as proposed by Jean Piaget means that:
(a) one can arrive at the correct conclusion by systematically testing hypothesis
(b) taking the perspective of others into consideration is an important cognitive ability
(c) it is important to protect wildlife and forests
(d) School does not play any role in socialisation.
Ans: As per Piaget, conservation is a logical thinking ability that is developed among children between ages 7-11 years. He advocated that at these ages, children become able determine that quantity remains the same in spite of adjustment of the container, shape, or apparent size.
Q24. Match the following in the light of Howard Gardner’s Theory of Multiple Intelligence:
Type of Intelligence End State
(a) Musical (i) Therapist
(b) Linguistic (ii) Poet
(c) Interpersonal (iii) Athlete
(d) Spatial (iv) Violinist
(v) Sculptor
(a) a b c d iv ii i v
(b) a b c d iv ii v iii
(c) a b c d v ii iv i
(d) Piaget has proposed five distinct stages of cognitive development.
Ans: (c)
Q25. According to Lev Vygotsky:
(a) culture plays a very small role in language development.
(b) children learn language through a language acquisition device.
(c) interaction with adults and peers does not influence language development
(d) certain physical properties remain the same even when outward appearances change
Ans: (d)
Q26. The Lawrence Kohlberg’s theory of moral reasoning has been criticised on several counts. Which of the following statements is correct in the context of this criticism?
(a) Kohlberg’s theory does not focus on children’s responses.
(b) Kohlberg has based his study primarily on a male sample.
(c) Kohlberg has not given typical responses to each stage of moral reasoning.
(d) a b c d ii iv i v
Ans: (d)
Q27. Which is the following highlights assessment for learning?
(a) The teacher assesses the students based on the information given in the textbooks.
(b) The teacher assesses a student based on his/her performance in comparison to others.
(c) The teacher assesses conceptual understanding of the students besides focussing on the processes of thinking.
(d) language development changes the nature of human thought
Ans: (c)
Q28. ‘Child-centred’ pedagogy means:
(a) enabling children to follow prescribed information
(b) the teacher leading all learning in the classroom
(c) the teacher dictating the children what should be done
(d) Kohlberg has duplicated Piaget’s methods of arriving at his theoretical framework.
Ans: (d)
Q29. Which of the following statements describes Piaget and Vygotsky’s views on language and thought correctly?
(a) Both view thought as emerging from the child’s language.
(b) Both view language as emerging from the child’s thought.
(c) According to Vygotsky, thought emerges first and according to Piaget, language has a profound effect on thought.
(d) The teacher assesses the students by comparing their responses to ‘standard’ responses.
Ans: (d)
Q30. Watching her granddaughter arguing with her father for going on a school trip, the grandmother says, “Why can’t you be obedient like a good girl? Who will marry you if you behave like a boy?” This statement reflects which of the following?
(a) Improper gender identification of the girl
(b) Difficulties faced by families in child-rearing
(c) Gender constancy
(d) giving primacy to children’s experiences and their voices
Ans: (d)
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. Ramabai who championed the cause of women’s education never went to school. Yet she was given the title ‘pandita’ because:
(a) she could read and write Sanskrit, a remarkable achievement, as women during her time were not allowed to acquire such knowledge
(b) she set up a mission in khedagaon near Pune for promoting women’s education
(c) widows and poor women in her mission were not only encouraged to become literate but also become independent with the help of vocational skills
(d) According to Piaget, thought emerges first and according to Vygotsky, language has a profound effect on thought.
Ans: (a)
Q32. In 1856, who among the following Governor Generals decided that Bahadur shah Zafar would be the last Mughal king and after his death none of the descendants would be recognized as a king?
(a) Dalhousie
(b) Hastings
(c) Cornwallis
(d) Gender stereotypes about attributes of girls and boys
Ans: (d)

Part II: Social Studies

Q33. Which of the following statements is incorrect about Gandhiji’s views on colonial education?
(a) Western education valued textbooks and practical knowledge.
(b) English education focussed on oral knowledge rather then reading and writing.
(c) Education in English distanced Indians from their social surroundings.
(d) she learnt to read and write from her parents
Ans: (b)
Q34. Consider the following two statements about the changes brought about in the administrative policies of the British Government immediately after the Revolt of 1857 :
A. The British parliament passed a new Act in 1858 and transferred all powers to the East India Company to the British Crown.
B. It Was decided that the proportion of Indian soldiers in the army would be increased and the number of European soldiers would be decreased.
Choose the correct option.
(a) A is false,B is true
(b) Both A and B are true
(c) Both A and B are false
(d) Canning
Ans: (d)
Q35. Who among the following was a veteran nationalist leader of the ‘salt satyagrha’ in south India?
(a) Potti Sriramulu
(b) Mahatma Gandhi
(c) C. Rajagopalachari
(d) Colonial education created a sense of inferiority in the minds of Indians.
Ans: (c)
Q36. Jyotirao phule dedicated his book, Ghulamgiri to which of the following?
(a) Americans who participated in the American civil war to end slavery
(b) Women who participated in the suffragette Movement in Britain
(c) Indian soldiers who died in the Second World War
(d) A is true ,Bis false
Ans: (a)
Q37. Consider the following two statements about the High court in India :
A. The High court are under the state Government and act on their behalf.
B. All judges of the High court are appointed in consultation with the chief ministers of the states.
Choose the correct option.
(a) A is false, B is true
(b) Both A and B are true
(c) Both A and B are false
(d) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans: (c)
Q38. Which of the following items known as ‘Calico’ were taken back by the Portuguese to Europe from India?
(a) Cotton textiles
(b) Muslin
(c) Piece goods
(d) Indians who participated in the Indian Freedom struggle
Ans: (a)
Q39. A teacher feels that there is considerable content – load at the upper primary level. Suggest the best approach from the following options to resolve this problem.
(a) Teach the whole syllabus rapidly .
(b) Develop themes that could teach several concepts across disciplinary boundaries.
(c) Skip the activities which are not examined.
(d) A is true, B is false
Ans: (b)
Q40. Deep bores are made to reach mineral deposits that lie at great depths. This kind of mining is know as :
(a) shaft mining
(b) drilling
(c) quarrying
(d) Spices
Ans: (a)
Q41. Uranium found in Ladakh is an example of :
(a) potential
(b) stock resource
(c) deposit resource
(d) Identify important areas from each chapter and give notes.
Ans: (a)
Q42. Hot springs are formed as a result of heat energy obtained from :
(a) tidal energy
(b) Wind energy
(c) geothermal energy
(d) open – cast mining
Ans: (c)
Q43. From among the following select the correct feature of plantation farming practised in the world.
(a) There is low yield per acre.
(b) This is a commercial type of farming practised on larges estates.
(c) In this type of farming farmers work with the help of their family members for an intensive use of land.
(d) actual resource
Ans: (b)
Q44. Which of the following cities had always a unique advantage as a city with highest availability of middle and top management talent ?
(a) Chandigarh
(b) Kochi
(c) Bengaluru (Bangalore)
(d) solar energy
Ans: (c)
Q45. The ‘Legislature’ organ of the state refers to :
(a) the elected representatives of the citizens
(b) every citizen of the country
(c) bureaucrats responsible for implementing laws
(d) This cultivation is practised in the interior of the semi – arid lands of the mid latitudes.
Ans: (a)
Q46. Which of the following statements about the redress all of a case under criminal law is correct?
(a) No FIR is lodged and a petition has to be filed before the relevant court by the affected party only.
(b) First the case is filed in the court and then the FIR is lodged with the police.
(c) First FIR is lodged with the police and then a petition has to be filed before the relevant court by the affected party only.
(d) Pune
Ans: (d)
Q47. Which of the following statements about the role of police in investigating a crime is correct?
(a) It is the job of police to decide whether a person is guilty or not.
(b) If police think that the evidence point to the guilt of the accused persons, then they may file an FIR in the court.
(c) police can use confessions made in police custody as evidence against the accused.
(d) the judges of the Supreme Court
Ans: (d)
Q48. Consider the following two statements on Fundamental Right :
A. All Fundamental Rights laid down in the constitution of India are enforceable in court.
B. The Right against Exploitation allows a citizen to move the higher court if he / she believes that the decision taken by a lower court is unjust.
Choose the correct option.
(a) A is false,Bis true
(b) Both A and B are true
(c) Both A and B are true
(d) First FIR is lodged with the police and it is then that the case is filed in the court.
Ans: (b)
Directions (Q. 49 to 51) Read the paragraph given below and answer the questions that follow.
Ranjan, who uses a wheelchair, has his classes held on the third floor of the school building. He waits everyday for the attendants to lift him up and carry him to his class through a crowd of students.
Q49. Which Article of the Indian constitution is being violated?
(a) Article 25
(b) Article 370
(c) Article 360
(d) The Supreme Court guideline do not allow police to torture or beat or shoot anyone during investigation.
Ans: (d)
Q50. Which provision of the Disabilities Act,1995, is the school not following?
(a) safe access to public places and buildings with ramps
(b) Mainstream and integrated education for persons with disability
(c) Schemes and programmes for non- formal education
(d) A is true, B is false
Ans: (a)
Q51. Which of the following activities with students would be most appropriate for developing empathy towards Ranjan?
(a) Hold a role- play where students experience being Carried in a wheelchair
(b) Invite a lawyer to give a lecture on ‘ persons with Disability Act’.
(c) Brainstorm on how to lift up the wheelchair.
(d) Article 15
Ans: (a)
Q52. While selecting a historical narrative, which of the following objectives should be considered?
(a) Valorzing famous personalities
(b) Making causal relations and inference
(c) Imparting value judgements
(d) Educational rights of persons with disability
Ans: (b)
Q53. You are teaching the topic ‘ The cholas’ from the chapter ’ New kingdom’ At the end of the lesson, there is a section ‘ Elsewhere’ , providing information on the Tang Dyanasty of China (class VII, our pasts II, page No. 28). As a social science teacher, what would be your pedagogical consideration in discussing this?
(a) Introduced students to world history.
(b) Make students aware of interesting facts.
(c) provide students with a chance to imagine china’s past.
(d) Ask students to carry Ranjan up and down the stairs.
Ans: (d)
Q54. You observe that students exhibit prejudices in a social science class. What would be your most appropriate response?
(a) Reprimand students.
(b) Bring the chapter to a close.
(c) Organize a discussion on dimensions of social reality.
(d) Highlighting popular incidents
Ans: (c)
Q55. From the given measure A,B and C, choose the most appropriate ones for teaching of social and political life:
A. Case students
B. Definitions
C. Visual materials
(a) A and C
(b) B and C
(c) A,B and C
(d) compare historical development in different societies.
Ans: (a)
Q56. The most appropriate use of end – of the – text questions in changes is :
(a) to assist teachers summarize the character for the students
(b) to suggest questions for examinations
(c) to identify important sections from the chapter
(d) Ignore these comments.
Ans: (d)
Q57. As per continuous and comprehensive evaluation, which of the following objectives is most appropriate regarding assessment?
(a) To compare and rank students
(b) To motivate students by giving marks.
(c) To encourage students to give responses
(d) A and B
Ans: (c)
Q58. History will help you to:
A. Understand how the present evolved
B. Understand the working of our physical and social world
C. Compare the past with present Which of the above are correct?
(a) B and C
(b) A and C
(c) A and B
(d) to enable students to understand and express in their own words what they have learnt
Ans: (d)
Q59. A teacher wants to assign a project on ‘ Partition of India’ based on primary sources which of the following is not a primary source?
(a) Novels
(b) Autobiographies
(c) Newspaper archives
(d) To check students’ recall of subject content
Ans: (c)
Q60. Which of the following subjects is not included in social science at the upper primary level?
(a) Geography
(b) History
(c) Psychology
(d) A,B and C
Ans: (c)
Q61. When a narrative is given on situations of two people living in different contexts, the social science teacher must encourage students to :
(a) examine information presented through them
(b) Identify role models from among them
(c) make caste/ class/ gender distribution among them
(d) Oral history
Ans: (a)
Q62. Which of the following statements provides a correct description of social science at the upper primary level?
(a) It is not useful in real life and for getting employment.
(b) It is full of facts which are to be memorized.
(c) It stimulates critical thinking and imagination.
(d) political science
Ans: (c)
Q63. Which of the following human values would be most important for ensuring principles of social equality?
(a) Competitiveness
(b) Mutual respect
(c) Efficiency
(d) make value judgements about the characters in the narrative
Ans: (b)
Q64. A teacher wants students to find out the sources of funds available to a municipal corporation. Which of the following methods would be most reliable and feasible for this?
(a) Holding discussions amongst themselves
(b) Organizing a lecture by an expert
(c) Searching government web sites
(d) It is less scientific and is based on beliefs.
Ans: (d)
Q65. Which of the following contents could be best depicted in a pie diagram?
(a) Distribution of ocean currents
(b) Distribution of temperature
(c) Distribution of air pressure
(d) Consumerism
Ans: (d)
Q66. Which of the following learning materials is most relevant to teaching ‘Rotation of the Earth’ at Class VI level?
(a) Map
(b) Chart
(c) Globe
(d) Conducting interviews with councilors
Ans: (c)
Q67. Consider the two themes A and B and choose the correct theme/themes to discuss gender parity:
A. Dignity of labour
B. Home management responsibilities
(a) Only B is relevant
(b) Both A and B are relevant
(c) Both A and B are irrelevant
(d) Distribution of water bodies
Ans: (b)
Q68. Which of the following methods could be considered most appropriate for encouraging students to think like historians?
(a) Storytelling
(b) Inquiry methods
(c) Source method
(d) Atlas
Ans: (b)
Q69. The best methodology to teach the theme, ‘Factory’ would be to:
(a) organize a visit to an industrial plant
(b) screen a documentary film
(c) narrate a story
(d) Only A is relevant
Ans: (a)
Q70. Consider the following three statements on the Rigveda and choose the correct answer:
A. It was written 3500 years ago.
B. It was composed in Prakrit.
C. It has more than a thousand hymns.
(a) B is true, A and C are false
(b) C is true, A and B are false
(c) A is false, B and C are true
(d) Project method
Ans: (a)
Q71. In which of the following oceans is Mauna Kea
(Hawaii), an undersea mountain higher than Mount Everest, found?
(a) The Pacific Ocean
(b) The Arctic Ocean
(c) The Indian Ocean
(d) invite a resource person
Ans: (a)
Q72. Vinaya Pitaka is a book that records:
(a) conversations among teachers
(b) Buddhist rules
(c) Jain teachings
(d) A is true, B and C are false
Ans: (b)
Q73. Who among the following supervises the work of the ‘Patwaris’?
(a) District Collector
(b) SHO of the Police Station of the area
(c) Sarpanch of the Village Panchayat
(d) The Atlantic Ocean
Ans: (d)
Q74. Which of the following statements is correct about Megaliths?
(a) They were concentrated in the North- West of the Indian subcontinent.
(b) They were used to mark burial sites.
(c) All were found underground and hidden away from view.
(d) Vedic rituals
Ans: (b)
Q75. Which of the following are not earthquake waves?
(a) Harbour waves
(b) Transverse waves
(c) Surface waves
(d) Tehsildar
Ans: (a)
Q76. What is EDUSAT?
(a) An asteroid found between the orbits of mars and Jupiter
(b) A man – made Indian satellite
(c) The rockets that carries man – made satellite to be placed in the orbit around the sun
(d) They provided raw materials for making stone tools.
Ans: (b)
Q77. Which of the following spheres has living organisms including humans that are majorly affected as a result of global warming ?
(a) Lithosphere
(b) Atmosphere
(c) Biosphere
(d) Longitudinal waves
Ans: (c)
Q78. In which of the following categories of rocks does the Deccan plateau of Indian, made up of basalt rocks, fall?
(a) Intrusive igneous rocks
(b) Metamorphic rocks
(c) Sedimentary rocks
(d) A newly discovered planet in the solar system
Ans: (d)
Q79. Which of the following landforms is largely rich in mineral deposits?
(a) Mountain
(b) Plateau
(c) Valley
(d) Hydrosphere
Ans: (b)
Q80. Consider the following two statements about elections in a democracy:
A. In a representative democracy, people participate indirectly By electing their representatives who make decisions for the entire country.
B. The government can be changed by regular elections.
Choose the correct option.
(a) A is false, B is true
(b) Both A and B are true
(c) Both A and B are false
(d) Extrusive igneous rocks
Ans: (b)
Q81. Which of the following is not a site of the Mughal Chahar Bagh?
(a) Shalimar Garden
(b) Lal mahal Bari
(c) Quwwat- ul- Islam Mosque
(d) Plain
Ans: (c)
Q82. Which of the following statements is correct about Panchayati Raj system in India?
(a) The tenure of a Gram panchayat is 4 years.
(b) Each state of the country has its own laws with regard to the Panchayats within the constitutional guidelines.
(c) The secretary of the Gram Sabha is elected by its members.
(d) A is true, B is false
Ans: (b)
Q83. The verses and ideas of which of the following personalities have been preserved in ‘ panchvani ‘and ‘Bijak’?
(a) Guru Nanak
(b) Ravidas
(c) Mirabai
(d) Humayun’s Tomb
Ans: (d)
Q84. Which of the following statements about the Gond kingdom of Garha Katanga is correct?
(a) In 1565, the Mughal force attacked Garha Katanga and were defeated by Rani Durgawati.
(b) The kingdom only comprised cities.
(c) It became much stronger against the weaker Bundelas and Marathas.
(d) The Zilla parishad is the second tier of the panchayati Raj system.
Ans: (d)
Q85. The wall relief from Cave 15, Ellora, which shows Vishnu as Narasimha, the man- lion, is a work of which period ?
(a) Chalukya period
(b) Gupta period
(c) Gurjara – pratihara period
(d) Kabir
Ans: (d)
Q86. From among the following which is a correct feature of the ‘ Barter system’?
(a) It is an expensive and time – consuming process.
(b) It is a trade in which goods are exchanged without the use of money .
(c) It is a trade in which goods are exchanged with the use of money.
(d) It was a rich kingdom .It earned wealth by trapping and exporting Wild elephants to other kingdoms.
Ans: (b)
Q87. In which of the following landforms are ‘ Mushroom rocks’ found?
(a) Glacial moraine
(b) Sea cave
(c) Desert
(d) Rashtrakuta period
Ans: (c)
Q88. Under whom did Bengal gradually break away from the Mughal control in the 18th century?
(a) Nizam- up- Mulk Asaf Jay
(b) Alivardi Khan
(c) Nadir shah
(d) It makes exchange of things easier.
Ans: (d)
Q89. Match the following and choose the correct answer:
Layers of the atmosphere Features
(a) Troposhere (i) Ionosphere is part of this layer.
(b) Stratosphere (ii) Meteorities bum up in this layer on entering from the space
(c) Mesosphere (iii) It contains a layer of ozon gas.
(d) Thermosphere (iv) Almost all the weather phenomena occur in this layer.
(a) a b c d ii i iv iii
(b) a b c d iii iv i ii
(c) a b c d iv iii ii i
(d) Delta
Ans: (c)
Q90. Consider the following two statements about medical tourists in India :
A. They are foreigners who come to India specifically for medical treatment at hospitals that provide world class facilities at a lower cost than what they would have to pay in their own countries.
B. They are migrants from within India who move from one state to another where there are low – cost hospitals that offer world Class facilities at less than what they would have to pay in their own state.
Choose the correct option .
(a) A is false, B is true
(b) Both A and B are true
(c) Both A and B are false
(d) Murshidabad Quli Khan
Ans: (d)
Directions (Q. 91–99): Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the correct/most appropriate options.
What we call Old Delhi is actually only about 350 years old, which is not terribly ancient, considering that the city was inhabited around 1000 to 800 BCE. But it is a good place to look at because Old Delhi has retained its character from the Mughal era. Most of what we call Old Delhi was built by the emperor Shah Jahan who, with characteristic modesty, called it Shahjahanabad. The city was built around 1640–1650 CE
(so, by Delhi standards, it is actually quite young;) and remained the capital of the Mughal empire till the end.
India was one of the world’s richest countries in that age, so the capital’s commercial quarter was one of the most important trading and business centres of the East. The original Chandni Chowk was built around a canal of the Yamuna, which passed down the street, forming a pool that reflected the moonlight and gave the area its name.
The business of Chandni Chowk was business-as-usual only.
Some people say that it were the ruthless reprisals from the British after the 1857 Mutiny/War of Independence that destroyed the peaceful character of Chandni Chowk as did the looting that was the hallmark of the East India Company’s soldiers. Others say that the rot set in after New Delhi was created in the 20th century.
Either way, Chandni Chowk is in a mess now. It is overcrowded, parts of it are dirty and its wonderful historical mansions are now in disrepair. In an era, when the world’s great squares have become landmarks, why should Chandni Chowk become a slum?
Q91. Study the following statements:
A. A canal used to run through Chandni Chowk.
B. Business and trading was done on the banks of the canal.
C. People visited Chandni Chowk to view the moonlight reflected in the canal.
Which of the above statements are true?
(a) B and C
(b) A and C
(c) A, B and C
(d) a b c d i ii iii iv
Ans: (d)
Q92. Shah Jahan named the new city of Delhi, Shahjahanabad. It shows his _____.
(a) modesty
(b) character
(c) love of art
(d) A is true, B is false
Ans: (a)

Part III: Language I English

Q93. By Delhi standards, Old Delhi is called young because:
(a) it was visited by young tourists.
(b) it was inhabited around 1000- 800 BCE.
(c) it was built around 1640-1650 CE.
(d) A and B
Ans: (c)
Q94. During the Mughal period, Delhi was very prosperous because:
(a) a lot of trade and commerce took place here.
(b) it was ruled by the rich Mughals.
(c) it was built by Shah Jahan.
(d) pride
Ans: (a)
Q95. East India company’s soldiers were:
(a) cruel and greedy.
(b) cruel but not greedy.
(c) greedy but not cruel.
(d) it was an active business centre.
Ans: (a)
Q96. “a pool that reflected the moonlight” Determine the part of speech of the underlined word.
(a) Adjective
(b) Determiner
(c) Interjection
(d) it was looted by East India Company’s soldiers.
Ans: (d)
Q97. “…not terribly ancient, considering that…” Determine the part of speech of the underlined word.
(a) Participle
(b) Verb
(c) Adverb
(d) noble and brave.
Ans: (a)
Q98. “Either way, Chandni Chowk is in a mess now.” What is the meaning of the word ‘mess’?
(a) Snare
(b) Confusion
(c) Upset
(d) Pronoun
Ans: (b)
Q99. “…….. a pool that reflected the moonlight…….” Which word means the opposite of ‘reflected’?
(a) Claimed
(b) Absorbed
(c) Discredit
(d) Noun
Ans: (b)
Directions (Q. 100–114): Answer the following questions by selecting the correct/most appropriate option.
Q100. Language is a tool because:
(a) it is used for thinking.
(b) it is used for conveying ideas.
(c) it is used for communication.
(d) Canteen
Ans: (c)
Q101. Children can best learn a language when they have _____.
(a) motivation
(b) good textbooks
(c) proficient language teachers
(d) Imitated
Ans: (a)
Q102. TBLT in second language teaching is:
(a) Task-Based Language Teaching
(b) Task-Based Language Training
(c) Task-Book Language Teaching
(d) it is used for processing.
Ans: (a)
Q103. The second language should be taught by:
(a) considering the learners’ background and talent.
(b) focussing on grammar and rules of language.
(c) using the target language as much as it is possible.
(d) inhibition
Ans: (c)
Q104. There are 44 sounds in English. Out of these, how many sounds are vowels and how many are consonants?
(a) 10 and 34 respectively
(b) 20 and 24 respectively
(c) 5 and 39 respectively
(d) Tool-Based Language Teaching
Ans: (b)
Q105. A speech community refers to a community which:
(a) speaks the same language.
(b) connects by virtue of a link language.
(c) speaks different dialects.
(d) translating it to mother tongue.
Ans: (b)
Q106. Pedagogical grammar is:
(a) learning grammar through its usage.
(b) learning grammar through prose and poetry.
(c) learning meanings through form.
(d) 22 and 22 respectively
Ans: (a)
Q107. When learners have diverse linguistic backgrounds, the teacher should:
(a) use multilingual approach.
(b) start the class with brainstorming sessions.
(c) form groups according to their linguistic backgrounds.
(d) uses different languages.
Ans: (a)
Q108. Which of the following ways is not appropriate for teaching a reading text?
(a) Learners read individually and discuss the ideas of the text with their friends.
(b) Learners divide the text into small chunks and read.
(c) Teacher reads out and explains the text line-by-line.
(d) learning the rules of grammar first and then the meanings of words.
Ans: (c)
Q109. Post-reading tasks are meant for:
(a) introducing the main idea of the text
(b) explaining the grammatical rules in the text
(c) assessing the learnt text and connecting it to reallife situations
(d) ascertain their learning styles.
Ans: (c)
Q110. Intensive reading is aimed at helping the learners to read a text for _____.
(a) pleasure
(b) information
(c) improving studying skills
(d) Learners are divided into groups and asked to read by taking turns.
Ans: (b)
Q111. Process writing approach could be described as a:
(a) top-down approach.
(b) vertical approach.
(c) horizontal approach.
(d) providing the meaning of difficult words
Ans: (d)
Q112. Abeera, an English teacher, describes a scene and asks the learners to draw what they have heard. This is a _____.
(a) picture dictation
(b) picture composition
(c) picture story
(d) accuracy
Ans: (a)
Q113. While teaching a ‘one-act play’, a tableau can be used as one of the teaching strategies. The tableau refers to:
(a) musical instruments.
(b) dialogues between different actors.
(c) a monologue.
(d) bottom-up approach.
Ans: (d)
Q114. A teacher divides her class into pairs and asks the students to exchange their notebooks and make corrections as per the directions given by her. What is this methodology called?
(a) Assessment
(b) Peer assessment
(c) Group assessment
(d) mutual dictation
Ans: (b)
Directions (Q. 115–120): Read the extract given below and answer the questions that follow by selecting the correct/most appropriate options.
I love the Brooks which down their channels fret, Even more than when I tripped lightly as they; The innocent brightness of a new-born Day Is lovely yet; The Clouds that gather round the setting sun Do take a sober colouring from an eye That hath kept watch o’er man’s mortality; Another race hath been, and other palms are won.
Thanks to the human heart by which we live, Thanks to its tenderness, it’s joys, and fears, To me the meanest flower that blows can give Thoughts that do often lie too deep for tears.
Q115. The poet loves the brooks:
(a) now more than when he was young.
(b) as they are overflowing their banks.
(c) because he too can run briskly like them.
(d) a silent still image made by actors posing as characters.
Ans: (a)
Q116. The clouds around the setting sun make the poet _____.
(a) happy
(b) curious
(c) sad
(d) Correction
Ans: (d)
Q117. Throughout his lifetime, the poet has thought about:
(a) the dawn of the new day.
(b) the mortal nature of man.
(c) the love in human heart.
(d) because they flow between their banks.
Ans: (b)
Q118. At present, the poet is thankful for:
A. the human heart, which is full of joys and sorrows.
B. the beauty of the meanest flower.
C. the palms won by him in the race of life.
Which of the above are true?
(a) B and C
(b) A and C
(c) A, B and C
(d) thoughtful
Ans: (d)
Q119. The figure of speech used in line 1 is _____.
(a) metaphor
(b) personification
(c) irony
(d) the rat race of men.
Ans: (b)
Q120. “The innocent brightness” is an example of _____.
(a) synecdoche
(b) transferred epithet
(c) irony
(d) A and B
Ans: (b)

भाग IV: भाषा II हिन्दी

निर्देश: नीचे दिए गए गद्यांश को पढ़कर पूछे गए प्रश्नों (प्र. सं. 121 से 128) के सही सबसे उपर्युक्त उत्तर वाले विकल्प चुनिए।
मेरे मकान के आगे चौराहे पर ढ़ाबे के आगे फुटपाथ पर खाना खाने वाले लोग बैठते हैं- रिक्शेवाले, मजदूर, फेरीवाले, कबाड़ी वाले…..।
आना-जाना लगा ही रहता है। लोग कहते हैं-‘‘आपको बुरा नहीं लगता? लोग सड़क पर गंदा फैला रहे हैं और आप इन्हें बरदाश्त कर रहे हैं? इनके कारण पूरे मोहल्ले की आबोहवा खराब हो रही है।’’ मैं उनकी बातों को हलके में ही लेता हूँ। मूझे पता है कि यहाँ जो लोग जुटते हें वे गरीब लोग होते हैं। अपने काम-धाम के बीच रोटी खाने चले आते हैं और खाकर चले जाते हैं। ये आमतौर पर बिहार से आए गरीब ईमानदार लोग है जो हमारे इस परिसर के स्थायी सदस्य हो गए हैं। ये उन अशिष्ट अमीरों से भिन्न हैं जो साधारण से बात पर भी हंगामा खड़ा कर देते हैं। लोगों के पास पैसा तो आ गया पर धनी होने का शऊर नहीं आया। अधजल गगरी छलकत जाए की तर्ज पर इनमें दिखावे की भावना उबाल खाती है।
असल में यह ढ़ाबा हमें भी अपने माहौल से जोड़ता है। मैं लेखक हूँ तो क्या हुआ? गाँव के एक सामान्य घर से आया हुआ व्यक्ति हूँ।
बचपन में गाँव घर की गरीबी देखी है और भोगी भी है। खेतों की मिट्टी में रमा हूँ, वह मुझमें रमी है। आज भी है। खेतों की मिट्टी को झाडझूड़ कर भले ही शहरी बनने की कोशिश करता हूँ, बन नहीं पाता।
वह मिट्टी बाहर से चाहे न दिखाई दे, अपनी महक और रमसमयता से वह मेरे भीतर बसी हुई है। इसलिए मिट्टी से जुड़े ये तमाम लोग भाते है लेकिन कोई किसी के प्रति गाँठ नही बाँधता। दूसरे तीसरे ही दिन परस्पर हँसते-बतियाते और एक-दूसरे के दुख-दर्द में शामिल होते दिखाई पड़ते हैं। ये कभी-न-कभी एक-दूसरे से लड़ चुके हैं लेकिन कभी इसकी प्रतीति नहीं होती कि ये लड़ चुके हैं। कल के गुस्से को अगले दिन धूल की तरह झाड़कर फेंक देते हैं।
Q121. लोग लेखक से क्यों पूछते है कि क्या आपको बुरा नहीं लगता ?
(a) उन्हें गरीबों से मेल-जोल पंसद नहीं ।
(b) वे गंदे लोग हैं।
(c) वे लोग आसपास गंदगी बिखेर देते हैं।
(d) similer
Ans: (c)
Q122. लेखक लोगों की शिकायतों को हलके में लेता है, क्योंकि
(a) लेखक उन्हें जानता-पहचानता है
(b) जुटने वाले लोग गरीब और ईमानदार हैं
(c) शिकायत करना लोगों की आदत होती है
(d) metonymy
Ans: (b)
Q123. साधारण बात पर भी हंगामा कौन खड़ा कर देते हैं ?
(a) गाँव से आए गरीब मज़दूर
(b) अमीर किन्तु असभ्य लोग
(c) लेखक के परिचित लोग
(d) वे लेखक से रुष्ट रहते हैं।
Ans: (b)
Q124. प्रस्तुत गद्यांश साहित्य की किस विधा के अंतर्गत आएगा ?
(a) संस्मरण
(b) रेखाचित्र
(c) कहानी
(d) वह किसी बात को गंभीरता से नहीं लेता
Ans: (a)
Q125. ‘गाँठ बाँधना’ का अर्थ है:
(a) मन में रखना
(b) क्रोध करना
(c) सँभालकर रखना
(d) अशिष्ट रेहड़ी-पटरी वाले
Ans: (a)
Q126. ‘‘इस दुनिया में कहा-सुनी होती है’’-‘इस दुनिया’ का संकेत है:
(a) लेखक को उकसाने वाला पड़ोस
(b) अमीर किंतु अशिष्ट लोग
(c) गाँव से शहर आ बसे गरीब
(d) जीवनी
Ans: (c)
Q127. ‘अधजल गगरी छलकत जाए’ किसके संदर्भ में कहा गया है?
(a) अनपढ़ ग्रामीण के लिए
(b) अमीर बन गए असभ्य लोगों के कलए
(c) गाँव से शहर आकर कमाई करने वालों के लिए
(d) गाँठ लगाना
Ans: (b)
Q128. ‘धूल की तरह झाड़कर फेंक देना‘ का आशय है :
(a) पूरी तरह भूला देना
(b) सफाई से रहना
(c) छोटे कर उपेक्षा करना
(d) शहर से गाँव आ बसे मज़दूरों की दूनिया
Ans: (a)
निर्देश: नीचे दिए प्रश्नों (प्र. सं 129 से 143) सही सबसे उचित उत्तर वाले विकल्प को चुनिए ।
Q129. भाषा-शिक्षण के संदर्भ में ‘बहुभाषी कक्षा’ से तात्पर्य है कक्षा में
(a) सभी बच्चों की अपनी-अपनी भाषा में बोलने के अवसरों की उपलब्धता
(b) भिन्न-भिन्न भाषाओं में कहानी-कविता के चार्ट आदि की उपलब्धता
(c) कम-से-कम दो भाषाओं में शब्दकाश्ेा की आवश्यकता
(d) लेखक जैसे प्रबुद्धों के लिए
Ans: (a)
Q130. व्याकरण के ज्ञान का मुख्य उद्दश्े य है :
(a) व्याकणिक तत्वों की सूची बनाना
(b) भाषा-प्रयोग में व्याकरण का ध्यान रखना
(c) भाषा-प्रयोग में अतिशुद्धतावादी होना
(d) दूसरे को दे देना
Ans: (b)
Q131. अनुस्वार एवं अनुनासिक का प्रयोग करने संबंधी त्रुटियों को दूर क्रिया जा सकता ह:ै
(a) अनुनासिक के नियम बताकर
(b) छपी सामग्री से समृद्ध वातावरण देकर
(c) अनुस्वार वाले शब्दों की सूची बनवाकर
(d) अधिकाधिक भाषाओं की पुस्तकों की उपलब्धता
Ans: संबंधी त्रुटियों को दूर करने के लिए शिक्षकों को स्वयं सही उच्चारण प्रस्तुत करना चाहिए। इस संबंध में शिक्षक दृश्य तथा श्रव्य सामग्री का उपयोग भी कर सकते हैं।
Q132. शैक्षिक प्रक्रियाओं के मूल्यांकन के संदर्भ में आप किस कथन से सहमति प्रकट करेंग?े
(a) कक्षा 8 तक विद्यार्थियों को फेल नहीं करने के प्रावधान के कारण देश में शिक्षा का स्तर गिर रहा है।
(b) कक्षा 8 तक विद्यार्थियों को फेल न किए जाने के प्रावधान के कारण ही विद्यार्थी सीख नहीं पा रहे हैं।
(c) परीक्षा और फेल हो जाने का डर वास्तव में बच्चों के लिए प्रेरणा का स्रोत बनकर काम करता है।
(d) व्याकरणिक बिन्दुओं की परिभाषा याद करना
Ans: (d)
Q133. उच्च प्राथमिक स्तर लेखन क्षमता का आकलन करते समय आप किन बिन्दु को सर्वाधिक महत्व देंगे ?
(a) तत्सम शब्दावली
(b) मिश्रित वाक्य-संरचना
(c) विचारों की मौलिकता
(d) स्वयं सही उच्चारण का आदर्श प्रस्तुत कर
Ans: (c)
Q134. सीखने-सिखाने की प्रक्रिया के संदर्भ में आप किस कथन से सहमत हैं ?
(a) जो बच्चे किसी कक्षा में सीख नहीं पाए हैं, उन्हें फेल करके रोकने से भी ज़रूरी नहीं कि वे सीख जाँ।
(b) एक कक्षा में हम जो सीखते हैं उसके सभी अंश अगली कक्षा के लिए अनिवार्य बुनियादि हाते हैं।
(c) बच्चों को किन्हीं अवधारणाओं को न सीखने के कारण फेल करके रोकना उचित ही है।
(d) बच्चों को पास फेल करना वास्तव में व्यवस्थागत विफलताओं को बच्चों के सिर मढ़ना है।
Ans: (b)
Q135. कक्षा 8 के लिए पाठ्य-पुस्तक का निर्माण करते समय महत्वपूर्ण है:
(a) सभी व्याकरणिक तत्वों का समावेश
(b) प्रसिद्ध लेखकों की रचनाएँ
(c) विधागत विविधता होना
(d) वर्तनीगत शुद्धता
Ans: (c)
Q136. पाठ्य-पुस्तक को अआधार बनाकर पूछे जाने वाले प्रश्न:
(a) लिखावट को सुदंर बनाने में सहयोगी होने चाहिए
(b) स्मरण-शक्ति को समृद्ध करने वाले होने चाहिए
(c) पाठ की विषयवस्तु का विस्तार करने वाले होने चाहिए
(d) जो बच्चे पिछली कक्षा की बातें नहीं सीख पाए हैं, वे अगली कक्षा में और पिछड़ जाएँगे अत: उन्हें उसी कक्षा में रोक देना चाहिए ।
Ans: (c)
Q137. संदर्भ के अनुसार शब्दों के उपर्युक्त चयन संबंधी त्रुटियों को दूर करने के लिए सर्वाधिक कारगर तरीका क्या है ?
(a) विविध शब्दों की सूची याद करवाना
(b) विविध भाषा-प्रयोग से परिचित कराना
(c) विविध शब्दों का वाक्य-प्रयोग करवाना
(d) पाठों की संख्या सीमित होना
Ans: (b)
Q138. श्यामला केवल उन्हीं प्रश्नों के उत्तर लिखती है जो उसने याद किए होते हैं। इसका कारण हो सकता ह:ै
(a) उसमें काल्पनाशीलता जैसे गुण का अभाव हे
(b) उसकी कक्षा में सब ऐसा ही करते हैं
(c) उसकी विचार-प्रक्रिया अव्यवस्थित है
(d) पाठ में दिए गए तथ्यों पर ही आधारित होने चाहिए
Ans: (a)
Q139. किस तरह के बच्चों को हिन्दी भाषा सीखने में अधिक कठिनाई का सामना करना पड़ेगा ?
(a) जिनकी मातृभाषा हिन्दी के समान है
(b) जिनकी मातृभाषा मानक हिन्दी नहीं है
(c) जिनकी मातृभाषा सरल है
(d) व्याकरण की विविध पुस्तकें पढ़ाना
Ans: (d)
Q140. बच्चों की भाषा क्षमता का आकलन करने की दृष्टि से निम्नलिखित में से कौन-सा प्रश्न सर्वाधिक उपयोगी एवं सार्थक है ?
(a) फेरीवालों की आवाज़े सुनिए और किसी एक का कक्षा में अभिनय करके दिखाइए
(b) नीचे लिखे शब्दों को पढ़कर सुनाइए : जंगल; धरती
(c) नीचे लिखे वाक्य काक पढ़कर सुनाइए : ‘‘मुझे कहानी सुनना अच्छा लगता है।‘‘
(d) उसकी स्मरण-शक्ति बहुत तेज़ है
Ans: (a)
Q141. सभी भाषाई कुशलताएँ:
(a) एक-दूसरे को प्रभावित नहीं करतीं
(b) एक-दूसरे से सबंद्ध हैं
(c) एक-दूसरे से बढ़कर हैं
(d) जिनकी मातृभाषा हिन्दी से भिन्न है
Ans: (b)
Q142. भाषा का प्रमुख प्रकार्य है :
(a) संप्रेषण करना
(b) लेखन दक्षता
(c) प्रतिवेदन लेखन
(d) नीचे दिए गए शब्दों के वचन बदलिए : तितली; चुहा
Ans: (a)
Q143. पाठ्य-पुस्तक का नया पाठ आरंभ करने से पहले अध्यापक के लिए आवश्यक है कि वह:
(a) पाइ के रचनाकार का परिचय लिखवाए
(b) पाठ से मिलने वाली सीख के बारे में बताए
(c) पाठ के मूल भाव पर बातचीत करे
(d) एक-दूसरे से अलग हैं
Ans: (c)
निर्देश: नीचे दिए गए गद्यांश को पढ़कर पूछे गए प्रश्नों (प्र. सं. 144 से 150) के सही सबसे उपर्युक्त उत्तर वाले विकल्प चुनिए।
शिक्षा आज के अजब दोराहे पर खड़ी है। एक रास्ता चकाचौंध का है, मृगतृष्णा का है। बाजार की मृगतृष्णा शिक्षार्थी को लोभ-लालच देकर अपनी तरफ दौड़ाते रहने को विवश करने को उतारू खड़ी है। बाजार के इन ललचाने वाले रास्तों पर आकर्षण है, चकाचौंध है और सम्मोहित कर देने वाले सपने हैं। दूसरी तरफ शिक्षा का साधना मार्ग है जों शांति दे सकता है, संतोष दे सकता है और हमारे आत्मतत्व को प्रबल करता हुआ विमल विवेक दे सकता है निश्चित ही वह मार्ग श्रेयस्कर है, मगर अपनी ओर आकर्षित करने वाले बाज़ार का मार्ग प्रेयस्कर है। इस दोराहे पर खड़ा शिक्षाथीर् बाज़ार को चुन लेता ह।ै लाखों-करोड़ों लोग आज इसी रास्ते के लालच में आ गए हैं और शिक्षा के भँवरजाल में फँस गए हैं। बाज़ार की खूबी यही है कि वह फँसने का अहसास किसी को नहीं होने देता और मनुष्य लगातार फॅसता चला जाता है। किसी को यह महसूस नहीं होता कि वह दलदल में है बल्कि महसूस यह होता है कि बाज़ार द्वारा दिए गए पैकेज के कारण वह सुखी है। अव यह अलग बात है कि सच्चा सुख क्या है? और सुख का भ्रम क्या है? ज़रूरत विचार करने की है। सवाल यह है कि बाज़ार विचार करने का भी अवकाश देता है या नहीं ।
Q144. लेखक ने शिक्षा के संदर्भ में किस बात को महत्व दिया है?
(a) बाज़ार को
(b) साधना को
(c) विवेक को
(d) भाषण देना
Ans: (b)
Q145. ‘‘दूसरी तरफ शिक्षा का साधना मार्ग है’’- तो पहली तरफ क्या है ?
(a) बाज़ार की चकाचाध्ैां , सम्मोकन आरै सपने
(b) एक अच्छा पैकेज और सुख-शांति
(c) दलदल में फँसे होने का अहसास
(d) पाठ के कठिन शब्दों को श्यापटृ पर लिखकर उनका अर्थ बताए
Ans: (a)
Q146. निम्न में से कौन-सी विशेषता बाज़ार की नहीं है ?
(a) बाज़ार एक दलदल की तरह है।
(b) बाज़ार सुखी होने का भ्रम पैदा करता है।
(c) बाज़ार लोगों को सुख-शांति देता है।
(d) शिक्षार्थी को
Ans: (c)
Q147. गद्यांश के अनुसार लोग बाज़ार को चुनते हैं, क्योंकि:
(a) बाज़ार में आकर्षण है
(b) लोगों के पास धन-संपत्ति की कमी है
(c) लोग बाजार से प्रेम करते हैं
(d) दुविधा का द्वारा हा और भटकाव
Ans: (c)
Q148. गद्यांश के आधार पर कहा जा सकता है कि:
(a) भौतिकतावादी सोच हावी हो रही है
(b) लोग सांसरिक जीवन जीना पंसद करते हैं
(c) लोग दूसरों को ठगने में आंनदित होते हैं
(d) बाज़ार लोगों को अपने आकषर्ण से बॉधता है।
Ans: (a)
Q149. ‘आकर्षण’ का विलोम शब्द है:
(a) संघर्षण
(b) उत्कर्ष
(c) विकर्षण
(d) सभी लोग लालची हैं
Ans: (c)
Q150. ‘मृगतृष्णा‘ का तात्पर्य है:
(a) दूर से ललचाने वाली वस्तु का भ्रम
(b) देर से लगी हुई प्यास का एहसास
(c) किसी को फँसाने का षड्यंत्र
(d) भौतिकतावादी सोच हावी नही हो रही है
Ans: (a)
(d) गुरूत्वाकर्षण
(d) हिरनों की प्यास का सामूहिक नाम
 

Top
error: Content is protected !!