You are here
Home > Previous Papers > CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2016-2

CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2016-2

CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2016

Part I: Child Development and Pedagogy

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. “The curriculum must enable children to find their voices, nurture their curiosity hypher to do things, to ask questions and to pursue investigations, sharing and integrating their experiences with school knowledge, rather than their ability to reproduce textual knowledge.” National Curriculum Framework 2005, p-13 Against this backdrop, what should be the primary role of the teacher?
(a) To discard the experiences of children and focus on the textbook
(b) To do the chapters of the textbooks sequentially
(c) To ensure that he/she asks good questions and children write answers in their notebooks.
(d) To give plenty of opportunities to children to share their own understanding and knowledge.
Ans: (d)
Q2. To encourage a child to put in efforts in his/her studies, teachers need to
(a) compare the child with others
(b) motivate the child
(c) scold the child
(d) control the child
Ans: (b)
Q3. Which one of these statements in the context of emotions, learning and motivation is most appropriate?
(a) Emotions are inextricably intertwined with motivation and learning.
(b) Emotions do not play any role in motivating us to learn.
(c) Learning something new is dependent on how emotionally balanced and good we are that.
(d) Emotions need to be pushed aside to allow for learning to take place.
Ans: (c)
Q4. Multiple choice questions assess the child’s ability to
(a) explain the correct answer
(b) recognise the correct answer
(c) recall the correct answer
(d) construct the correct answer
Ans: (b)
Q5. Process of socialisation does NOT include
(a) genetic transmission
(b) learning the customs and norms of a culture
(c) acquisition of skills
(d) acquiring values and beliefs
Ans: (a)
Q6. What term/phrase does Piaget use for ‘mental structures which are the building blocks of thinking’?
(a) Maturation blocks
(b) Schemas
(c) Zones of development
(d) Gene
Ans: (b)
Q7. According to Vygotsky, why do children speak to themselves?
(a) Children are very talkative by nature.
(b) Children are egocentric.
(c) Children use speech to guide their actions.
(d) Children use their speech to attract the attention of adults to them.
Ans: (c)
Q8. Children with learning disabilities
(a) easily recognise and comprehend sight words
(b) have retarded mental development
(c) have low IQ
(d) have confusion between letters and alphabets that look alike
Ans: (d)
Q9. What is creativity?
(a) A form of intelligence that depends heavily on information processing skills including the speed of processing
(b) Ability to identify or prepare original and divergent solutions to problems
(c) Creativity is best defined as an IQ of above 200.
(d) A form of intelligence that refers to skills that depend on accumulated knowledge and experience
Ans: (b)
Q10. A lot of children in India, especially girls do household chores before coming to school and after going back from school. What do you think a teacher should do regarding homework in this context?
(a) The teacher should ensure that children wake up early in the morning and stay till late to complete their homework.
(b) Ask the parents of such children to get tuition for completing the homework for their children.
(c) She should give harsh punishment to the children who do not complete their homework.
(d) The teacher should give homework that connects the learning at the school to the children’s lives at home.
Ans: (d)
Q11. In an effective classroom
(a) children are always anxious and kept on their toes since the teacher keeps on giving regular tests to assess their ability for recall
(b) children fear the teacher since the teacher uses verbal and physical punishment
(c) children don’t have any regard for the teacher and do as they please
(d) children look up to the teacher for guidance and support to facilitate their learning
Ans: (d)
Q12. Presenting disconnected chunks of knowledge would
(a) make the task of the teacher difficult and that of learners easy
(b) make it difficult for learners to gain conceptual understanding
(c) make recall easier for learners
(d) help learners organise information on their own
Ans: (b)
Q13. Do children acquire language because they are genetically predisposed to do so or because parents intensively teach them from an early age? This question essentially highlights
(a) the influence of cognition on the development of language
(b) the nature-nurture debate
(c) the discussion on development as a multi-factor ability
(d) whether development is a continuous process or a discontinuous one
Ans: (a)
Q14. Development of the capacity for abstract scientific thinking is a characteristic of the
(a) formal operational stage
(b) sensorimotor stage
(c) pre-operational stage
(d) concrete operational stage
Ans: (a)
Q15. A child reasons – ‘You do this for me and I’ll do that for you.’ In which stage of Kohlberg’s moral reasoning would this child fall?
(a) The social-contract orientation
(b) The instrumental purpose orientation
(c) The punishment and obedience orientation
(d) The ‘good boy-good girl’ orientation
Ans: (2,4) The instrumental purpose oriatation is the stage under the pre-conversational level where children do something only for benefits. Good boy orientation is the stage under the conventional level where children maintain respect for others and do what is expected from them.
Q16. Progressive education
(a) is centred around textbooks since they are the only valid source of knowledge
(b) reaffirms the belief that the teacher has to be firm in her approach and in today’s world children cannot be taught without using punishment
(c) lays strong emphasis on problem solving and critical thinking
(d) is based on the principles of conditioning and reinforcement
Ans: (c)
Q17. Questions encouraging students to voice their individual opinions on issues and reflections while giving reasons for the same, promote
(a) analytical and critical thinking
(b) convergent thinking
(c) recall of information
(d) standardised assessment of children
Ans: (a)
Q18. Which one of the following statements best sums up the relationship between development and learning?
(a) Learning trails behind development.
(b) Learning and development are synonymous terms.
(c) Learning and development are inter-related in a complex manner.
(d) Development is independent of learning.
Ans: (c)
Q19. Which one of these is NOT a principle of development?
(a) Development is governed and determined by culture alone.
(b) Development is life-long.
(c) Development is influenced by both heredity and environment.
(d) Development is modifiable.
Ans: (a)
Q20. A key feature of a child-centred classroom is that
(a) students with the teacher’s guidance are made responsible for constructing their own understanding
(b) there is a coercive and psychological control of the teacher who determines the learning trajectory and the behaviour of students
(c) the teacher lays down uniform ways of behaviour for students and gives them appropriate rewards when they do the same
(d) the teacher’s role is to present the knowledge to be learned and assess students on standard parameters
Ans: (a)
Q21. Which one of the following statements is the most appropriate about intelligence?
(a) Intelligence is fundamentally a neurological functioning, for example, speed of processing, sensory discrimination, etc.
(b) Intelligence is the ability to do well in school.
(c) Intelligence is multi-dimensional having several aspects to it.
(d) Intelligence can be reliably determined only by administering standardised IQ tests.
Ans: (c)
Q22. Gender bias refers to the
(a) perception of self as relatively feminine and masculine in characteristics
(b) acknowledgement of differences between boys and girls due to their physiology
(c) differential treatment of boys and girls based on expectations due to cultural attitudes
(d) genetic differences that exist between boys and girls
Ans: (c)
Q23. As an upper primary school teacher you have quite a few children who are ‘first generation school goers’ in your classroom. Which one of the following are you most likely to do?
(a) Give them homework of memorising and copying the answers in their notebooks five times.
(b) Tell the children that they do not have the capability to study further and they should now help their parents at work.
(c) Call the parents and gently ask them to enrol their children for tuition.
(d) Provide scaffolding and other kinds of support during classroom activities and for homework.
Ans: (d)
Q24. Even children of the same age vary greatly in appearance, abilities, temperament, interests, aptitude amongst other things. What is the role of the school in this regard?
(a) Ensure that the teacher uses standardised instruction and textbooks.
(b) Ensure that all children develop in the same manner.
(c) Ensure that each child gets opportunities to develop as per her potential.
(d) Lay down normative standards of assessment for children.
Ans: (c)
Q25. A teacher’s most important role in the inclusive classroom is
(a) to find out the occupations of parents of children so that the teacher knows what each child’s future occupation would be
(b) to ensure that every child gets an opportunity to realise her potential
(c) to plan for the class so that every child progresses at the same pace
(d) to ensure that the teacher gives standard instructions to the class
Ans: (b)
Q26. How would you help children in your class to make changes in their concepts?
(a) By punishing children if their concepts are wrong
(b) By giving factual information
(c) By giving children an opportunity to express their own understanding of the concepts
(d) By dictating the information to the children and then asking them to memorise it
Ans: (c)
Q27. A certificate is given to children when they read a specific number of books. In the long run, this strategy might not work since
(a) the library would need to buy a lot of books
(b) a large number of certificates would have to be given when more children start reading
(c) reading books would distract children from completing their homework
(d) this might lead to children reading only for getting the certificates
Ans: (d)
Q28. The role of a teacher in a class is to
(a) provide authentic learning situations and facilitate independent thinking in students
(b) fill students with her own knowledge and prepare them for examinations
(c) transmit knowledge in a straight fashion and prepare students for the right answers
(d) follow the time-table strictly and stick to the course
Ans: (a)
Q29. Which of the following statements is most appropriate about children making errors?
(a) Children’s errors need to be taken seriously and they should be punished severely so that they do not repeat the mistakes.
(b) Children commit errors since they do not have the capacity to think.
(c) Children’s errors are a window into how they think.
(d) To avoid making errors, children need to imitate the teacher.
Ans: (c)
Q30. Assessment is an integral part of the teachinglearning process because
(a) assessment is the only way to ensure that teachers have taught and students have learnt
(b) in today’s time marks are the only important thing in education
(c) children need to be marked so that they know where they stand in comparison to their peers
(d) assessment helps the teacher understand children’s learning and serves as a feedback for her own teaching
Ans: (d)

Part II: Social Studies

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. What is the most important reason for the use of storyboards in the teaching of Social Science?
(a) Narrating incidents
(b) Producing attractive textbooks
(c) Providing simplistic information
(d) Encouraging discussions on the given narrative
Ans: (d)
Q32. Which of the following activity activities is most appropriate for developing an understanding of the Indian Parliament’s role and functions?
(a) Flow diagram of functions and responsibilities
(b) Discussion on newspaper reports on Parliament disruption
(c) Holding a youth Parliament
(d) Reading from the text
Ans: (c)
Q33. A teacher suggests that students make a table recording the number of buckets of water used by each student in a week. After this activity, she initiates a discussion on water usage and conservation. Which method of learning is the teacher encouraging in the class?
(a) Problem-solving method
(b) Enquiry method
(c) Deductive method
(d) Case study method
Ans: (b)
Q34. Fill in the blanks with the most appropriate choice To organise knowledge and ideas, conceptual resources include timelines, summaries, _______ and ______.
(a) information maps and concept maps
(b) exploratory software and question bank
(c) teacher modelling and bar graphs
(d) memory cues and review questions
Ans: (a)
Q35. Activity-based questions make Social Science lessons
(a) lengthy
(b) comprehensive
(c) joyful
(d) debatable
Ans: (c)
Q36. Which one of the following methods is most suitable for developing an understanding of social problems?
(a) Role-play
(b) Case study
(c) Film screening
(d) Photo essay
Ans: (b)
Q37. A teacher wants her students to know about government schemes through primary sources. Which one of the following sources is inappropriate?
(a) A review of a book on government schemes
(b) An interview with a Block Development Officer
(c) A survey of schemes in the students’ neighbourhood
(d) A report on expenditure incurred on various schemes in the student’s neighbourhood
Ans: (a)
Q38. Choose an appropriate and meaningful written assignment in Social Science from the following:
(a) An original assignment that tests concepts
(b) A summary of the chapter
(c) Searching for an exact answer from the textbook
(d) The previous year’s assignments
Ans: (a)
Q39. To prevent cynicism among students about democratic institutions, which of the two given options would be most appropriate?
A. Emphasise ideal functioning and principles
B. Indicate impossibility of changing institutions
C. Emphasise that social inequality is inevitable
D. Indicate the role of informed public
(a) Both A and B
(b) Both A and D
(c) Both C and D
(d) Both C and B
Ans: (b)
Q40. Choose the best method from the following to encourage students to talk about gender roles in a Social Science class at the upper primary level.
(a) Guided discussion on experiences
(b) Lecture by an expert
(c) Visit to an exhibition
(d) Internet search by students
Ans: (a)
Q41. Portfolio is an important tool of continuous and comprehensive evaluation because
(a) it is easy to implement
(b) it provides minimal information
(c) it indicates skills developed in students
(d) it is compulsory
Ans: (c)
Q42. Which type of learning sources are you encouraging your students to use, when you show them a historical monument?
(a) Primary source
(b) Textual source
(c) Graphic resource
(d) Folk resource
Ans: (a)
Q43. “Imagine that you have come across two old newspapers reporting on the Battle of Shrirangapattanam and the death of Tipu Sultan. One is a British paper and the other is from Mysore.
Write the headline for each of the two newspapers.” What is the reason for including this activity in the history textbook of class VIII?
(a) Develop writing skills in students
(b) Develop the concept of diversity of views in students
(c) Create a record of annexation by the British
(d) Communicate British policies to the masses
Ans: (b)
Q44. The National Curriculum Framework (2005) suggests that Social Science must link a child’s life at school with
(a) the life inside the classroom
(b) the life outside the classroom
(c) bookish knowledge
(d) teachers’ expectations
Ans: (b)
Q45. Students at the upper primary level can be asked to go for a field visit as a part of Social Science projects so that
(a) it is participative and fun for students
(b) it enables comparison of realities with the ideas and concepts
(c) it frees the teacher to do other activities while students are busy
(d) it fulfils the mandatory requirement of project completion
Ans: (b)
Q46. Which one of the following methods is most suitable for teaching Geography at the upper primary level?
(a) Discussion
(b) Field visit
(c) Storytelling
(d) Debate
Ans: (b)
Q47. The teaching of ‘Social and Political Life’ textbook at the upper primary level focuses on
(a) learning through real-life situations
(b) learning through definitions
(c) rote learning
(d) learning through synthesis of concepts
Ans: (a)
Q48. To teach the topic ‘Different Types of Markets’, which one of the following projects would be the most appropriate?
(a) Making a collage on markets from newspapers and magazines
(b) Visiting a shopping mall to see products that are sold there
(c) Comparing prices at which shopkeepers buy and sell products
(d) Exhibit products bought from the market in the classroom
Ans: (b)
Q49. In which of the following scripts were most of the Ashokan inscriptions written?
(a) Devanagari
(b) Brahmi
(c) Tamil
(d) Ol Chiki
Ans: (b)
Q50. Some of the earliest Hindu temples had a hall where people could assemble. This place was known as
(a) Pradakshina patha
(b) Mandapa
(c) Gramabhojaka
(d) Garbhagriha
Ans: (b)
Q51. Vinaya Pitaka is a book related to
(a) Sanskrit grammar
(b) preaching of Mahavira
(c) thoughts of Zoroaster
(d) rules of the Buddhist Sangha
Ans: (d)
Q52. King Harshavardhana’s court poet, Banabhatta wrote his biography, the ‘Harshacharita’ in
(a) Urdu
(b) Sanskrit
(c) Prakrita
(d) Hindi
Ans: (b)
Q53. The earliest ‘Viharas’ for both Jains and Buddhist monks were made of
(a) wood
(b) brick
(c) soil
(d) stone
Ans: (a)
Q54. The ‘Tripartite Struggle’ was among
(a) Gurjara-Pratihara, Pala and Chola
(b) Rashtrakuta, Chola and Pala
(c) Gurjara-Pratihara, Rashtrakuta and Chola
(d) Pala, Rashtrakuta and Gurjara-Pratihara
Ans: (d)
Q55. Khanqah in Sufism refers to
(a) chanting of a name
(b) discussion of parables
(c) places where Sufi masters held their assemblies
(d) a special kind of song
Ans: (c)
Q56. Which one of the following statements is correct about Chola temples?
(a) Chola temples often became the nuclei of rural settlements only.
(b) Chola temples were endowed with land given by common people.
(c) Chola temples were the hub of economic, social and cultural life.
(d) The making of iron images was the most distinctive feature of Chola temples.
Ans: (c)
Q57. Which one of the following statements is correct about Tawarikh written for the Sultans of Delhi Sultanate?
(a) Tawarikh was written in Urdu, the language of administration of the Delhi Sultanate.
(b) Tawarikh was written by those who hardly ever resided in cities.
(c) The authors of Tawarikh advised rulers on the need for good governance.
(d) Tawarikh was not written by authors to get rich rewards from the Sultans.
Ans: (c)
Q58. Who among the following reinterpreted verses from the Koran to argue for women’s education in the nineteenth century?
(a) Sayyid Ahmed Khan
(b) Ziauddin Barani
(c) Rokeya Sakhawat Hussain
(d) Mumtaz Ali
Ans: (d)
Q59. Choose an appropriate reason for providing students an open book exercise in a classroom.
(a) Memorising details of a lesson
(b) Reading a text with specific questions
(c) Evaluation of unprepared students
(d) Encouraging use of textual language
Ans: (b)
Q60. Study of Social Science is vital as it enables children to
(a) evaluate events from the past
(b) conserve natural resources
(c) learn details about democracy
(d) understand society and its environment
Ans: (d)
Q61. The Ural Mountains separate
(a) Africa and Asia
(b) Asia and Europe
(c) Africa and Europe
(d) North America and South America
Ans: (b)
Q62. The place in the crust where the earthquake waves start is called
(a) centre
(b) focus
(c) epicentre
(d) crater
Ans: (b)
Q63. Which one of the following layers of the atmosphere is ideal for flying aeroplanes?
(a) Troposphere
(b) Mesosphere
(c) Stratosphere
(d) Thermosphere
Ans: (c)
Q64. Which one of the following is the most important factor that influences the distribution of temperature on the earth?
(a) Insolation
(b) Distance from sea
(c) Terrestrial radiation
(d) Solar radiation
Ans: (d)
Q65. Which one of the following statements about the Amazon basin is correct?
(a) The Amazon basin falls in the equatorial region.
(b) Amazon River flows through the equatorial region in the western direction.
(c) Amazon River forms delta covered with mangrove forests.
(d) Amazon River basin drains portions from Brazil, Peru, Bolivia and Argentina.
Ans: (a)
Q66. Which one of the following is the highest roadway of India?
(a) Itanagar–Pasighat
(b) Manali–Leh
(c) Shillong–Silchar
(d) Udhampur–Srinagar
Ans: (b)
Q67. Which one of the following techniques is not a mitigation mechanism to control landslides?
(a) Hazard mapping to identify areas prone to landslides
(b) Construction of retention walls to stop land slippage
(c) Decreasing vegetation cover to arrest landslides
(d) Ensuring surface drainage control works to restrict the movement of landslides
Ans: (c)
Q68. Products of which one of the following are known as ‘Black Gold’?
(a) Coal
(b) Gold
(c) Petroleum
(d) Copper
Ans: (c)
Q69. Which one of the following is not a nuclear power station?
(a) Kalpakkam
(b) Tarapur
(c) Narora
(d) Pokhran
Ans: (d)
Q70. Shifting agriculture is known as Milpa in
(a) India
(b) Malaysia
(c) Mexico
(d) Brazil
Ans: (c)
Q71. Which one of the following industries comes under the public sector?
(a) Hindustan Aeronautics Limited
(b) Sudha Dairy
(c) Maruti Udyog Limited
(d) Tata Iron and Steel Company Limited
Ans: (a)
Q72. Which one of the following statements about the Gram Sabha is correct?
(a) It is the meeting place of the Sarpanchs of all villages in a district.
(b) The secretary of the Gram Sabha is responsible for calling the meeting of the Gram Sabha and the Gram Panchayat and keeps a record of the proceedings.
(c) The developmental plans of all the Gram Panchayats are reviewed in the Gram Sabha.
(d) The Gram Sabha regulates money distribution among all Gram Panchayats.
Ans: (b)
Q73. Consider the following two statements based on people’s participation in democracy and choose the correct answer:
A: Organising social movements is a way to challenge the government and its functioning in a democracy.
B: Democracy allows people to participate but all sections of people are not able to do so.
(a) A is true and B is false.
(b) Both A and B are true.
(c) A is false and B is true.
(d) Both A and B are false.
Ans: (b)
Q74. Which one of the following is the national epic of Tibet?
(a) Buddha saga
(b) Kesar saga
(c) Sidha saga
(d) Nirvana saga
Ans: (b)
Q75. Consider the following two statements about the functions performed by the Patwari and choose the correct answer from the following:
A: The Patwari maintains and updates land records of a village or a group of villages.
B: The Patwari is responsible for providing information to the government about the crops grown in the area under his jurisdiction.
(a) A is true and B is false.
(b) Both A and B are true.
(c) A is false and B is true.
(d) Both A and B are false.
Ans: (b)
Q76. Which one of the following statements is incorrect about democracy?
(a) In a democracy, the country’s citizens are allowed to elect whoever they want.
(b) In a democracy, citizens enjoy certain freedoms.
(c) In a democracy, a ruler has absolute powers to rule the country.
(d) In a democracy, people can raise questions about the government’s decisions.
Ans: (c)
Q77. Campaigns have led to new laws for the protection of women. In 2006, a law was framed to protect women from
(a) domestic violence
(b) sexual harassment
(c) child abuse
(d) unequal wages
Ans: (a)
Q78. Which one of the following statements about media is incorrect?
(a) Money is earned through advertisements.
(b) The technology that the mass media uses keeps on changing.
(c) An important function of the mass media is to communicate information to the people.
(d) There is regular interference on the part of the government in the functioning of the media.
Ans: (d)
Q79. The cost to advertise on a news channel depends on
(a) the popularity of the channel
(b) the demand of the viewers
(c) big business houses
(d) the corporate sector
Ans: (a)
Q80. Consider the following two statements about Public Interest Litigation (PIL) and choose the correct answer:
A: It is a mechanism to seek necessary information about the functioning of the government.
B: It is a mechanism that allows any individual or organisation to file a petition to secure justice in the High Court or Supreme Court on behalf of those whose rights are violated.
(a) A is true and B is false.
(b) Both A and B are true.
(c) A is false and B is true.
(d) Both A and B are false.
Ans: (c)
Q81. Consider the following two statements about the ‘Question Hour’ session of the Parliament and choose the correct answer:
A: The members of Parliament seek information about the working of the government.
B: It is a mechanism through which the executive controls the legislature.
(a) A is true and B is false.
(b) Both A and B are true.
(c) A is false and B is true.
(d) Both A and B are false.
Ans: (a)
Q82. Consider the following two statements on judicial review and choose the correct answer:
A: The judiciary can strike down particular laws passed by the Parliament if there is a violation of the basic structure of the Constitution.
B: A bill cannot become a law unless it is passed by the judiciary.
(a) A is true and B is false.
(b) Both A and B are true.
(c) A is false and B is true.
(d) Both A and B are false.
Ans: (a)
Q83. According to the Indian Constitution, which one of the following statements is incorrect about the Indian Secular State?
(a) The Indian State is not ruled by any specific religious group.
(b) The State does not enforce any particular religion and take away the religious freedom of individuals.
(c) The State allows government institutions to display and promote values specific to a particular religion.
(d) The State is not strictly separate from religion, but it does maintain a principled distance from religion.
Ans: (c)
Q84. The Indian State has the
(a) Communist form of government
(b) capitalist form of government
(c) presidential form of government
(d) democratic form of government
Ans: (d)
Q85. Who among the following founded ‘Satyashodhak Samaj’ to propagate caste equality?
(a) Ghasidas
(b) Narayan Guru
(c) Haridas
(d) Jyotirao Phule
Ans: (d)
Q86. Who among the following was hanged to death for attacking his officers in Barrackpore, on 29th March, 1857?
(a) Bhagat Singh
(b) Rajguru
(c) Sukhdev
(d) Mangal Pandey
Ans: (d)
Q87. Which one of the following statements about the British policy of ‘paramountcy’ is correct?
(a) It declared that if the Indian ruler died without a male heir, his kingdom would be confiscated.
(b) It claimed that the authority of the Company was supreme; hence, its power was greater than that of the Indian State.
(c) It emphasised the practical benefits of a system of European learning as opposed to oriental learning.
(d) It declared that no other trading group in England could compete with the East India Company.
Ans: (b)
Q88. Which of the following planets have rings around them?
(a) Saturn, Venus, Mars
(b) Saturn, Jupiter, Uranus
(c) Saturn, Neptune, Mars
(d) Saturn, Venus, Neptune
Ans: (b)
Q89. Why is the earth described as a ‘Geoid’? Choose the correct answer from the following:
(a) The earth is slightly flattened at the poles.
(b) The earth is neither too hot nor too cold.
(c) Two-thirds of the earth’s surface are covered with water.
(d) Favourable conditions are available on the earth to support life.
Ans: (a)
Q90. From the earth, only one side of the moon is visible because it
(a) takes more time in moving around the earth than the time to complete one spin
(b) takes exactly the same time in moving around the earth as the time to complete one spin
(c) only moves around the earth, but does not spin
(d) does not move around the earth, but only spins
Ans: (b)

Part III: Language I English

Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
One of the unhealthiest emotions is anger. It destroys our ability to think clearly, properly and in totality. Anger also has adverse impact on health. If you ask a selection of people what triggers their anger, you would get a wide range of answers. However, whatever the cause, even a single word spoken in anger can leave a lasting impression on a person’s heart and has the ability to ruin the sweetness of any relationship.
A sage once said, “How can there be peace on earth if the hearts of men are like volcanoes?” We can live in harmony with others only when we overcome anger and make room for peace. So how can we set about creating that sense of peace within ourselves? It starts with the realisation that we do have the choice to think and feel the way we want to. If we look at what it is that makes us angry, we might discover there is nothing that has the power to make us feel this way.
We can only allow something to trigger our anger – the anger is a way in which we respond to an event or person. But because we are so used to reacting on impulse, we forget to choose how we want to feel, and end up reacting inappropriately, leaving ourselves with angry feelings.
Meditation helps us create personal space within ourselves so that we have the chance to look, weigh the situation, and respond accordingly, remaining in a state of self-control.
When we are angry, we have no self-control. At that moment, we are in a state of internal chaos, and anger can be a very destructive force.
Stability that comes from practice of meditation can create a firm foundation, a kind of positive stubbornness. Others can say whatever they want, and it may also be true, but we don’t lose our peace or happiness on account of that. This is to respect what is eternal within each of us.
We give ourselves the opportunity to maintain our own peace of mind, because let’s face it, no one’s going to turn up at our door with a box full of peace and say, “Here, I think you could do with some of this today;” There is a method which could be described as sublimation, or the changing of form. With daily practice and application of spiritual principles in our practical life, experience of inner peace can come naturally.
Q91. Meditation helps us create personal space.
Voice in the above sentence has been correctly changed in:
(a) Personal space is helped by meditation.
(b) We are helped by meditation to create personal space.
(c) Personal space has been created by meditation.
(d) We have been helped to create personal space.
Ans: (b)
Q92. What is anger?
(a) It is an effort to avenge ourselves.
(b) It is loss of control over our temper.
(c) It is our reaction to an event or person.
(d) It is release of our pent up emotions.
Ans: (c)
Q93. Getting angry _______.
(a) affects our digestive system
(b) affects the clarity of our mind
(c) gives us a feeling of superiority
(d) makes us feel ashamed of ourselves
Ans: (b)
Q94. How can we get peace of mind?
(a) By overcoming anger
(b) Through prolonged medication
(c) By accepting life as it comes
(d) By enjoying good health
Ans: (a)
Q95. To overcome anger, meditation helps us by ______.
(a) offering us a wide range of answers
(b) removing the trigger
(c) giving us the choice to think
(d) remaining in a state of self-control
Ans: (d)
Q96. Why should we not get angry with a friend?
(a) It damages our intellectual ability.
(b) It may give us a heart attack.
(c) It affects our health.
(d) It ruins our relationship.
Ans: (d)
Q97. The antonym for the word ‘triggers’ is
(a) controls
(b) excites
(c) prolongs
(d) deviates
Ans: (a)
Q98. The synonym for the word ‘adverse’ is
(a) similar
(b) angry
(c) successful
(d) unfavourable
Ans: (d)
Q99. Which part of speech is the underlined word ?
______ can leave a lasting impression on a ______
(a) Adjective
(b) Noun
(c) Pronoun
(d) Verb
Ans: (a)
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 100–105) by selecting the most appropriate option.
I must go down to the seas again, to the lonely sea and the sky, And all I ask is a tall ship and a star to steer her by, And the wheel’s kick and the wind’s song and the white sail’s shaking.
And a gray mist on the sea’s face and a gray dawn breaking.
I must go down to the seas again, for the call of the running tide Is a wild call and a clear call that may not be denied; And all I ask is a windy day with the white clouds flying.
And the flung spray all the blown spume, and the sea-gulls crying.
I must go down to the seas again to the vagrant gypsy life.
To the gull’s way and the whale’s way where the wind’s like a whetted knife; And all I ask is a merry yarn from a laughing fellow-rover, And quiet sleep and a sweet dream when the long trick’s over.
Q100. The phrase ‘a merry yarn’ in the poem is an example of
(a) simile
(b) transferred Epithet
(c) metaphor
(d) assonance
Ans: (b)
Q101. Invitation of the running tide can’t be denied because
(a) it is made very lovingly
(b) it is wild and clear
(c) it is made on a windy day
(d) it can turn violent
Ans: (b)
Q102. The poet likes a windy day because
(a) it helps the ship sail smoothly
(b) it brings drops of rain
(c) the sky gets overcast with white clouds
(d) sea-gulls enjoy it among the clouds
Ans: (c)
Q103. What does the poet want to listen to?
(a) The sound of flapping sails
(b) A happy tale of adventure
(c) A happy song of the sea
(d) A sad song of the wailing winds
Ans: (b)
Q104. What does the poet need to steer the ship?
(a) Wheel, wind and sail
(b) Star, sail and wind
(c) Wheel, sail and star
(d) Wheel, star and wind
Ans: (a)
Q105. Which figure of speech is used in ‘where the wind is like a whetted knife’?
(a) Transferred epithet
(b) Metaphor
(c) Simile
(d) Personification
Ans: (c)
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q106. Which one of the following skills is assessed if ‘cloze’ is used as a tool?
(a) Listening
(b) Reading for language learning
(c) Writing for language listening skills
(d) Speaking
Ans: (b)
Q107. Scanning and skimming are strategies for
(a) thinking
(b) reading
(c) writing
(d) speaking
Ans: (b)
Q108. The Continuous Comprehensive Evaluation is
(a) periodic conduct of exams
(b) continuous testing
(c) continuous assessment
(d) assessment of learners while learning
Ans: (d)
Q109. The first generation learners are those who are
(a) learning English for the first time
(b) the first from their family to come to school
(c) coming first time to school to seek admission
(d) learning Hindi for the first time
Ans: (b)
Q110. The whole language perspective is
(a) teaching for application
(b) teaching of micro skills first
(c) teaching of LSRW separately
(d) teaching of language skills in an integrated manner
Ans: (d)
Q111. A good paragraph writing in English involves
(a) flowery language
(b) legible handwriting
(c) correct punctuation marks
(d) ideas, presentation and coherence
Ans: (d)
Q112. In order to know the correct pronunciation of English words, the learner should
(a) know the spellings, meanings and how they are pronounced
(b) know the meanings only
(c) know the spelling
(d) know how to write the words
Ans: (a)
Q113. A word gets its meaning
(a) for its spelling
(b) from its origin
(c) in relation to its context
(d) from dictionary only
Ans: (c)
Q114. When we sing a rhyme in an English language classroom, we
(a) teach learners to read
(b) teach learners to understand words
(c) teach them to learn to sing
(d) familiarise learners with the English sounds
Ans: (d)
Q115. A teacher reads out the text and explains it word-forword in English.
What method/approach does she adopt in her class?
(a) Task-based language teaching
(b) Direct method
(c) Structural approach
(d) Communicative language teaching
Ans: (b)
Q116. Students are asked to read a short text and make points for discussion. What skills of learners are assessed?
(a) Writing skills
(b) Study skills
(c) Listening skills
(d) Speaking skills
Ans: (b)
Q117. While learning vocabulary, learners connect one word with its related words and the words which can occur before and after it. What is this technique called?
(a) Note making
(b) Collocation
(c) Conversation
(d) Dictation
Ans: (b)
Q118. In a constructivist classroom, while teaching a poem, which of the following is not ideal?
(a) Learners should be able to discover the ideas and meaning of the poem.
(b) While teaching, a teacher should first give an introduction of the poet.
(c) The poem does not need an introduction of the poet in the beginning.
(d) Learners may find out on their own about the poet.
Ans: (b)
Q119. Etymology is
(a) science of meaning of words
(b) science of knowing the origin of words
(c) science of pedagogy
(d) science of study of language
Ans: (b)
Q120. Teachers in an English medium school use only English to teach Science, Social Science and Mathematics. What approach do they adopt?
(a) Multidisciplinary approach
(b) Bilingualism
(c) Multilingualism
(d) Immersion
Ans: (d)

भाग IV: भाषा II हिन्दी

निर्देश: नीचे दिए गद्यांश को पढ़कर पूछे गए प्रश्नों (प्र. सं. 121-129) के सबसे उचित उत्तर वाले विकल्प चुनिए।
‘आदमी की तलाश’-यह स्वर अक्सर सुनने को मिलता है। यह भी सुनने को मिलता है कि आज आदमी, आदमी नहीं रहा। इन्हीं स्थितियों के बीच दार्शनिक राधाकृष्णन की इन पंक्तियों का स्मरण हो आया-‘हमने पक्षियों की तरह उड़ना और मछलियों की तरह तैरना तो सीख लिया है, पर मनुष्य की तरह पृथ्वी पर चलना और जीना नहीं सीखा।’ ¯ज़दगी के सफ़र में नैतिक और मानवीय उद्देश्यों के प्रति मन में अटूट विश्वास होना ज़रूरी है। कहा जाता है कि आदमी नहीं चलता, उसका विश्वास चलता है। आत्मविश्वास सभी गुणों को एक जगह बाँध देता है, यानि कि विश्वास की रोशनी में मनुष्य का संपूर्ण व्यक्तित्व और आदर्श उजागर होता है। गेटे की प्रसिद्ध उक्ति है कि जब कोई आदमी ठीक काम करता है, तो उसे पता तक नहीं चलता कि वह क्या कर रहा है, पर गलत काम करते समय उसे हर क्षण यह ख्याल रहता है कि वह जो कर रहा है, वह गलत है। गलत को गलत मानते हुए भी इंसान गलत किए जा रहा है। इसी कारण समस्याओं एवं अंधेरों के अंबार लगे हैं। लेकिन ऐसा ही नहीं है। कुछ अच्छे लोग भी है। ऐसे लोगों ने नैतिकता और सच्चरित्रता का खिताब ओढ़ा नहीं, उसे जीकर दिखाया। वे भाग्य और नियति के हाथों खिलौना बनकर नहीं बैठे, स्वयं के पसीने से अपना भाग्य लिखा। महात्मा गांधी ने इसीलिए कहा कि हमें वह परिवर्तन खुद बनना चाहिए। जिसे हम संसार में देखना चाहते हैं। जरूरत है कि हम दर्पण जैसा जीवन जीना सीखे। उन सभी खिड़कियों को बंद कर दें, जिनसे आने वाली गंदी हवा इंसान को इंसान नहीं रहने देती। मनुष्य के व्यवहार में मनुष्यता को देखा जा सके, यही ‘आदमी की तलाश’ है।
Q121. सभी गुणों को एक स्थान पर जोड़ने की शक्ति किसमें बताई गई है?
(a) आत्मविश्वास में
(b) मनुष्य में
(c) नैतिकता में
(d) सच्चरित्रता में
Ans: (a)
Q122. कौन-सा शब्द ¯लग की दृष्टि से शेष से भिन्न ह?ै
(a) पृथ्वी
(b) पक्षी
(c) नदी
(d) मछली
Ans: (c)
Q123. ‘आदमी आदमी नहीं रहा’- कथन का भाव है-
(a) मनुष्य में मनुष्यता नहीं रही।
(b) आदमी देवता बन गया।
(c) मनुष्य राक्षस जैसा बन गया।
(d) मानव प्रगतिशील हो गया।
Ans: (a)
Q124. अनुचित कार्य करते समय मनुष्य को-
(a) अच्छे मार्ग से कुछ पाने का भरोसा नहीं होता।
(b) पता ही नहीं होता कि वह अनुचित कर रहा है।
(c) मालूम रहता है कि वह ठीक नहीं कर रहा।
(d) विश्वास रहता है कि किसी को पता नहीं चलेगा।
Ans: (c)
Q125. ‘अँधेरों के अंबार लगे है’- रेखांकित का भाव है-
(a) दुर्भाग्य के
(b) अंधकार के
(c) बुराइयों के
(d) विघ्न-बाधाओं वे
Q125. (c) ‘अँधेरों के अंबार लगे हैं’- से तात्पर्य है कि बुराईयाँ बढ़ती जा रही हैं।
Q126. शेष से भिन्न शब्द को पहचानिए-
(a) सच्चरित्रता
(b) मनुष्यता
(c) उछलता
मनुष्य द्वारा किए गए गलत कार्याें से ही संसार में बुराईयाँ बढ़ती जा रही हैं।
Ans: (c)
Q127. ‘ज़रूरत है कि हम दर्पण-जैसा जीवन जीना सीखें।’ रचना की दृष्टि से उपर्युक्त वाक्य है।
(a) संयुक्त वाक्य
(b) सरल वाक्य
(c) कठिन वाक्य
लेखक ने बुराई की तुलना अंधेरे से की है।
Ans: (d)
Q128. ‘मन में अटूट विश्वास होना ज़रूरी है।’ उपर्युक्त वाक्य में ‘अटूट’ शब्द व्याकरण की दृष्टि से है-
(a) क्रिया-विशेषण
(b) संज्ञा
(c) सर्वनाम
(d) नैतिकता
Ans: (d)
Q129. मुख्य भाव के अनुसार गद्यांश का सबसे उपयुक्त शीर्षक हो सकता है
(a) आदमी की तलाश
(b) मानवीय उद्देश्य
(c) सच्ची मानवता
(d) मिश्र वाक्य
Ans: (b)
निर्देश: नीचे दिए गद्यांश को पढ़कर पूछे गए प्रश्नों के सबसे उचित उत्तर वाले विकल्प चुनिए। (प.्र स.ं 130-135) अधिकतर लोगों को यही शिकायत होती है कि उन्हें पनपने के लिए सटीक माहौल व संसाधन नहीं मिल पाए, नहीं तो आज वे काफी आगे होते। और आज भी ऐसे कई लोग हैं, जो संसाधन और स्थितियों के अनुकूल होने के इंतज़ार में खुद को रोके हुए हैं। ऐसे लोगों के लिए ही किसी विद्वान ने कहा है. इंतज़ार मत कीजिए, समय एकदम अनुकूल कभी नहीं होता। जितने संसाधन आपके पास मौजूद है, उन्हीं से शुरुआत कीजिए, और आगे सब बेहतर होता जाएगा। जिनके इरादे दृढ़ होते हैं, वे सीमित संसाधनों में भी सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शन कर पाते हैं।
नारायण मू£त ने महज दस हज़ार रुपये में अपने छह दोस्तों के साथ इन्फोसिस की शुरुआत की, और आज इन्फोसिस आईटी के क्षेत्र की एक बड़ी कंपनी है। करौली टैक्स, पहले अपने दाएँ हाथ से निशानेबाज़ी करते थे, मगर उनका वह हाथ एक विस्फोट में चला गया। फिर उन्होंने अपने बाएँ हाथ से शुरुआत की और 1948 व 1950 में ओलांपिक स्वर्ण पदक अपने नाम किया। लिओनार्दो द ¯वची, रवींद्रनाथ टैगोर, टॉमस अल्वा एडिसन, टेलीफोन के आविष्कारक ग्राहम बेल, वॉल्ट डिज़्नी.ये सब अपनी शुरुआती उम्र में डिस्लेक्सिया से पीड़ित रह चुके हैं, जिसमें पढ़ने में काफी कठिनाइयों का सामना करना पड़ता है, फिर भी ये लोग अगर इसी तरह माहौल और संसाधनों की शिकायत और इंतजार करते, तो क्या कभी उस मुकाम पर पहुँच पाते, जहाँ वे मौजूद हैं? अगर हमने अपना लक्ष्य तय कर लिया है, तो हमें उस तक पहुँचने की शुरुआत अपने सीमित संसाधनों से ही कर देनी चाहिए। किसी इंतज़ार में नहीं रहना चाहिए। ऐसे में इंतज़ार करना यह दर्शाता है कि हम अपने लक्ष्य को पाने के लिए पूरी तरह प्रतिबद्ध नहीं हैं। इसीलिए हमें अपनी इच्छाशक्ति को मजबूत कर जुट जाना होगा। इंतज़ार करेंगे, तो करते रह जाएँगे।
Q130. ‘डिस्लेक्सिया’ शब्द है.
(a) आगत
(b) तत्सम
(c) तद्भव
(d) विशेषण
Ans: (a)
Q131. ‘ऐसे लोगों के लिए ही किसी विद्वान ने कहा हैं’-रेखांकित अंश का संकेत है-
(a) दृढ़ इरादों वाले लोग
(b) अनुकूल परिस्थितियों में बढ़े लोग
(c) अनुकूल परिस्थितियों की प्रतीक्षा कर रहे लोग
(d) जीवन यात्रा
Ans: (c)
Q132. नारायण मू£त, ग्राहम बेल आदि के उदाहरण क्यों दिए गए हैं?
(a) सीमित संसाधन होने के कारण
(b) सफल अमीर होने के कारण
(c) प्रतिकूल परिस्थितियों में भी सफलता पाने के कारण
(d) देशज
Ans: 132- (c) नारायण मूर्ति, ग्राहम बेल आदि के उदाहरण द्वारा लेखक यह बताना चाहता है कि किस प्रकार इन लोगों ने विपरीत परिस्थितियों से लड़कर सार्थक कार्य किए।
Q133. ‘इंतज़ार करेंगे तो करते रह जाएँग’े – कथन का तात्पर्य है-
(a) प्रतीक्षा करने के लिए धैर्य होना आवश्यक है।
(b) प्रतीक्षा कभी समाप्त नहीं होती।
(c) प्रतीक्षा करना ठीक नहीं।
(d) प्रतिकूल स्थितियों को अनुकूल बनाते लोग
Ans: (d)
Q134. ‘समय एकदम अनुकूल कभी नहीं होता’ – यहाँ ‘एकदम’ का अर्थ है-
(a) अचानक
(b) तुरंत
(c) तत्काल
(d) डिस्लेक्सिया से ग्रस्त होने के कारण
Ans: (d)
Q135. ‘हमें अपनी इच्छाशक्ति को मज़बूत कर जुट जाना होगा।’ उपर्युक्त वाक्य से बना संयुकत वाक्य होगा-
(a) यदि हम अपनी इच्छाशक्ति को मजबूत करना है तो जुट जाना होगा।
(b) हमें अपनी इच्छाशक्ति को मजबूत करना होगा और जुट जाना होगा।
(c) हमें जुट जाना होगा और फिर इच्छाशक्ति को मजबूत करना होगा।
(d) स्थिति अनुकूल होने की प्रतीक्षा करना व्यर्थ है।
Ans: (c)
निर्देश: नीचे पूछे गए प्रश्नों के सबसे उचित उत्तर वाले विकल्प चुनिए।
Q136. गद्य पाठों के शिक्षण का उद्देश्य नहीं है-
(a) समस्त गद्य-विधाओं का पूर्ण ज्ञान देना।
(b) भाषा-संरचना की समझ बढ़ाना।
(c) विभिन्न प्रकार की भाषिक प्रयुक्तियों का परिचय देना।
(d) पूर्णत:
Ans: (a)
Q137. भाषा-अर्जन और भाषा-अधिगम में अंतर का आधार नहीं है-
(a) कुशलता
(b) स्वभाविकता
(c) सहजता
(d) हमें इच्छाशक्ति को मजबूत करना है इसलिए जुट जाना होगा।
Ans: (d)
Q138. समृद्ध बाल-साहित्य का सबसे महत्त्वपूर्ण उद्देश्य है-
(a) भाषा संरचना का विकास
(b) कल्पनाशक्ति का विकास
(c) सृजनात्मक भाषा-प्रयोग का विकास
(d) समृद्ध भाषा-प्रयोगों के उदाहरण प्रस्तुत करना।
Ans: (c)
Q139. भाषा-शिक्षक की भूमिका में महत्त्वपूर्ण यह है कि वह-
(a) पाठ्य-पुस्तक को ही आकलन का एकमात्र आधार माने।
(b) पाठ्य-पुस्तक को समय-सीमा के भीतर पूर्ण करा दे।
(c) पाठ्य-पुस्तक की सीमा से स्वतंत्र होकर विविध संदर्भों में भाषा-प्रयोग को महत्व दे।
(d) सांस्कृतिकता
Ans: (c)
Q140. दो भाषा बोलने वाले बच्चे न केवल अन्य भाषाओं पर इच्छा नियंत्रण रखते हैं, बल्कि शैक्षिक स्तर पर व-े
(a) अधिक परिश्रमी होते हैं
(b) अधिक अंक प्राप्त करते हैं
(c) अधिक रचनात्मक होते हैं
(d) नैतिक मूल्यों का विकास
Ans: (c)
Q141. आगमन विधि में हम बढत़े ह-ै
(a) व्याकरण से भाषा की ओर
(b) नियम से उदाहरणों की ओर
(c) उदाहरणों से नियम की ओर
(d) पाठ्य-पुस्तक आधारित आकलन के स्थान पर स्वयं बहुविकल्पी प्रश्न तैयार करें।
Ans: (c)
Q142. वाइगोत्सकी के अनुसार किसी शब्द का अर्थ-
(a) वक्ता पर निर्भर होता है।
(b) शब्दकोश के अनुसार होता है।
(c) सामाजिक-सांस्कृतिक संदर्भ से उपजता है।
(d) अधिक बुद्धिमान होते हैं
Ans: (c)
Q143. ¯हदी भाषा की कक्षा में एक बच्चा बोलते समय अपनी मातृभाषा के शब्दों का प्रयोग करता है। ऐसी स्थिति में आप क्या करेंगे?
(a) उसकी भाषिक अभिव्यक्ति पर ध्यान नहीं देंगे और पाठ जारी रखेंगे।
(b) उसे टोकेंगे नहीं और उसकी मातृभाषा के शब्दों के स्थान पर ¯हदी के शब्दों का प्रयोग कर वाक्य को दोहराँगे।
(c) उसे टोकेंगे नहीं और उसकी मातृभाषा के शब्दों का ही प्रयोग स्वयं भी करेंगे।
(d) भाषा से व्याकरण की ओर
Ans: (c)
Q144. निम्नलिखित वाक्य में रिक्त स्थानों के लिए उपर्युक्त शब्दों वाला विकल्प चुनिए।
“………… में बोली जाने वाली, ……….. के बीच और पड़ोस की भाषाओं तथा ………. में प्रयुक्त की जाने वाली भाषा के बीच के फासलों को पाटने का भरपूर प्रयास किया जाना चाहिए?
(a) समुदाय, दोस्तों, साहित्य
(b) स्कूल, समुदाय, पाठ्य-पुस्तक
(c) घर, दोस्तों, स्कूल
(d) व्याकरण-आधारित होता है।
Ans: (c)
Q145. भाषा का पोर्टफोलियों हो सकता है
(a) परियोजना कार्यों का संगठित संग्रह
(b) प्रश्नानुसार लिखित उत्तरों का संग्रह
(c) प्रपत्रों का संगठित और क्रमबद्ध संग्रह
(d) उसे टोकेंगे और उसकी मातृभाषा के शब्दों के स्थान पर ¯हदी के शब्दों का प्रयोग दृढ़ता से करवाएँगे।
Ans: (c)
Q146. आकलन एक सतत प्रतिक्रिया है। इसका प्राथमिक उद्देश्य है
(a) प्रविधि, सामग्री, शिक्षक और कक्षाकार्य निष्पादन में सुधार की प्रतिपुष्टि
(b) विषय-वस्तु, शिक्षण, पाठ्य सामग्री और प्रशिक्षण में सुधार की प्रतिपुष्टि
(c) विषय-वस्तु, पाठ्य-पुस्तक, शिक्षक और कक्षा में सुधार का समर्थन
(d) घर, समुदाय, पाठ्य-पुस्तक
Ans: (a)
Q147. “भाषा सीखने की क्षमता जन्मजात होती है।” यह विचार किसकी देन है?
(a) थॉर्नडाइक
(b) स्किनर
(c) पावलोव
(d) प्रपत्रों का आकर्षक संग्रह
Ans: (d)
Q148. बच्चों में सृजनात्मक अभिव्यक्ति का विकास करने के लिए सर्वश्रेष्ठ विधि है-
(a) भूकंप आने पर जो तबाही हुई उसके बारे में अपने अनुभव लिखना।
(b) दो दिन के अवकाश के लिए पत्र लिखवाना।
(c) मेरा आदर्श विद्यालय पर निबंध लिखवाना।
(d) प्रविधि, पाठ्य-पुस्तक, शिक्षक और विद्यार्थी में सुधार का अवलोकन
Ans: (a)
Q149. उच्च प्राथमिक स्तर पर ¯हदी सीखने-सिखाने की प्रक्रिया में किसकी महत्त्वपूर्ण भूमिका नहीं है?
(a) प्रश्न-पत्र
(b) संचार-माध्यम
(c) पाठ्य-पुस्तक
(d) चॉम्स्की
Ans: (a)
Q150. सांस्कृतिक पर्वोें के दौरान कक्षा में लोकगीतों की प्रस्तुति का आयोजन करने का उद्देश्य ह-ै
(a) बच्चों की गायन क्षमता का विकास करना।
(b) स्थानीय अनुभवों की परख करना।
(c) बाहरी अनुभवों को कक्षा के अनुभवों से जोड़ना।
(d) पढ़ी गई कहानी को संक्षेप में लिखना।
Ans: (c)
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. According to Piaget, which one of the following factors plays an important role in influencing development?
(a) Language
(b) Reinforcement
(c) Experience with the physical world
(d) अभ्यास पत्रक
Ans: (c)
Q2. The cognitive ability that comes in the preoperational the period is
(a) ability for abstract thinking
(b) hypothetic-deductive thinking
(c) ability of goal-directed behaviour
(d) बच्चों की सांस्कृतिक जानकारी को बढ़ाना। 0
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!