You are here
Home > Previous Papers > CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2015-1

CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2015-1

CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2015

Part I: Child Development and Pedagogy

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Which of the following figures correctly represents the development according to Piaget’s development theory?

Ans: (a)
Q2. A teacher found that a student is facing difficulty in drawing a square. He/she assumes that this student would also find difficult to draw a diamond. He/she applies which of the following principles to arrive at his/her assumption?
(a) Development tends to follow an orderly sequence.
(b) Development is salutatory.
(c) Development is gradual.
(d) Development is different for different people.
Ans: (a)
Q3. Which one of the following statements is true regarding the role of heredity and environment in human development?
(a) The role of environment is almost fixed, whereas the impact of heredity can be altered.
(b) Theories based on ‘behaviourism’ are largely based on the role of ‘nature’ in human development.
(c) The relative effects of heredity and environment vary in different areas of development.
(d) The policy of compensatory discrimination of the Government of India is based on the role of ‘nature’ in human development.
Ans: (c)
Q4. In the context of socialisation, schools often have a hidden curriculum which consists of
(a) forcible learning, thinking and behaving in particular ways by imitating peers and teachers
(b) informal cues about social roles presented in schools through interaction and materials
(c) negotiating and resisting socialisation of students through their families
(d) teaching and assessment of values and attitudes
Ans: (b)
Q5. Which of the following implications cannot be derived from Piaget’s theory of cognitive development?
(a) Sensitivity to children’s readiness to learn
(b) Acceptance of individual differences
(c) Discovery learning
(d) Need of verbal teaching
Ans: (d)
Q6. Which of the following is a characteristic of Kohlberg’s stages of moral development?
(a) Variable sequence of stages
(b) Stages are isolated responses and not general pattern.
(c) Universal sequences of stages across all cultures
(d) Stages proceed in a non-hierarchic manner.
Ans: (c)
Q7. Teachers and students draw on one another’s expertise while working on complex projects related to real-world problems in a ________ classroom.
(a) traditional
(b) constructivist
(c) teacher-centric
(d) social-constructivist
Ans: (d)
Q8. In the context of progressive education, the term ‘equal educational opportunity’ implies that all students should
(a) receive equal education irrespective of their caste, creed, colour, region and religion
(b) be allowed to prove their capability after receiving an equal education
(c) be provided an education by using the same methods and materials without any distinction
(d) be provided an education which is most appropriate to them and their future life at work
Ans: (d)
Q9. In the context of language development, which of the following areas was underestimated by Piaget?
(a) Heredity
(b) Social interaction
(c) Egocentric speech
(d) Active construction by the child
Ans: (b)
Q10. An eleven-year-old child’s score on the Stanford-Binet Intelligence Scale is 130. By assuming = 100 and = 15 in the normal probability curve, calculate the percentage of 11-year-old children this child has scored better than.
(a) 98%
(b) 88%
(c) 78%
(d) 80%
Ans: (a)
Q11. Which of the following observations supports Howard Gardner’s theory of multiple intelligences?
(a) Damage to one part of the brain affects only a particular ability sparing others.
(b) Intelligence is an interaction of analytical, creative and practical intelligences.
(c) Different intelligences are hierarchical in nature.
(d) Teachers should follow one specific theory of educational innovation at the time of designing instructions.
Ans: (a)
Q12. Which one of the following statements is true about ability and ability grouping?
(a) Students learn better in homogeneous groups.
(b) For smooth and effective teaching, the class should be homogeneous.
(c) Children are intolerant and do not accept differences.
(d) Teachers may use multilevel teaching to cater to different ability groups.
Ans: (d)
Q13. Which one of the following statements is true?
(a) Formative assessment can sometimes be summative assessment and vice versa.
(b) Summative assessment implies that assessment is a continuous and integral part of learning.
(c) The major objective of formative assessment is to grade the achievement of students.
(d) Formative assessment summarises the development of learners during a time interval.
Ans: (a)
Q14. A teacher asks his/her students to draw a concept map to reflect their comprehension of a topic. He/ she is
(a) jogging the memory of the students
(b) conducting formative assessment
(c) testing the ability of the students to summarise the main points
(d) trying to develop rubrics to evaluate the achievement of the students
Ans: (b)
Q15. Which one of the following represents the domain ‘evaluating’ in Bloom’s revised taxonomy?
(a) Creating a graph or chart using data
(b) Judging the logical consistency of a solution
(c) Evaluating the pertinence of the data provided
(d) Formulating a new way for categorising objects
Ans: (b)
Q16. Teachers must believe in which of the following values in the context of dealing with disadvantaged learners?
(a) Personal accountability for students’ success
(b) High expectations of appropriate behaviour
(c) No demands of any sort on students
(d) For immediate compliance of students, use of being shocked and angry
Ans: (a)
Q17. Stuttering problems in students can be dealt by applying which of the following methods?
(a) Dictated speech
(b) Prolonged speech
(c) Pragmatic speech
(d) Protracted speech
Ans: (b)
Q18. In the context of learning-disabled children, providing an immediate connection, stressing collaboration and leveraging non-learning technologies such as instant messaging, intelligent search and content management are associated with which of the following designs?
(a) Embedded learning
(b) Interventionist learning
(c) Reply to remediation
(d) Universal design for learning
Ans: (a)
Q19. An inclusive classroom is that where
(a) assessments are repeated till the time every learner achieves minimum grades
(b) teachers teach from only prescribed books to lessen the burden of students
(c) there is an active involvement of children in solving as many problems as possible
(d) teachers create diverse and meaningful learning experiences for every learner
Ans: (d)
Q20. Which one of the following is an appropriate assignment for a gifted student?
(a) Many more exercises of the same type in comparison to other students
(b) Asking him/her to tutor the peers to channelise his/her energy and keep him/her busy
(c) Create a prototype of a new science book based on different themes
(d) Letting him/her finish the textbook on his/her own before the entire class
Ans: (c)
Q21. Many measures have been taken at the institutional level to check dropout cases in the schools run by government agencies. Which of the following is an institutional reason for children dropping out of these schools?
(a) There is a lack of infrastructure, such as blackboards and toilets.
(b) Teachers are not having appropriate qualifications and are paid lesser salaries.
(c) Teachers have not been sensitised about the need of treating children well.
(d) There is no alternative curriculum for children who reject the compulsory curriculum offered.
Ans: (d)
Q22. Learning disabilities are
(a) objective facts, and culture has no role in determining them
(b) synonymous with dyslexia
(c) also present in children with average or above average IQ
(d) not immutable irrespective of time and nature of interventions
Ans: (c)
Q23. Problem solving is more likely to succeed in schools where
(a) a flexible curriculum is in place
(b) homogeneous groups of students are present in the classes
(c) the emphasis is only on higher order academic achievement
(d) teacher-centric pedagogy is in effect
Ans: (a)
Q24. Cognitive apprenticeships and instructional conversations
(a) conceive learning as a social activity
(b) are based on application of inductive reasoning
(c) emphasise systematic organisation of textual material
(d) highlight the need of practical training to achieve efficiency
Ans: (a)
Q25. Which of the following should be a right way for a teacher who intends to correct errors of his/her students?
(a) He/she must correct every error of his/her students even if it requires late sitting in the school.
(b) He/she should correct less-frequent errors more often than high-frequent and generality errors.
(c) He/she should correct errors that interfere with the general meaning and understandability.
(d) He/she should not correct errors if it irritates children.
Ans: (c)
Q26. The following skills are involved in emotional intelligence, except
(a) awareness of emotions
(b) management of emotions
(c) criticism of emotions
(d) amicable relations with class fellows
Ans: (c)
Q27. While appearing in an assessment, Devika finds her arousal as energising, whereas Rajesh finds his arousal as discouraging. Their emotional experiences are most likely to differ with respect to
(a) the duration of time
(b) the extremity of emotion
(c) the level of adaptation
(d) the intensity of thought
Ans: (c)
Q28. The Government of India has started Midday Meal Scheme for elementary schools. Which of the following theories of motivation supports the Scheme?
(a) Behaviourist
(b) Socio-culture
(c) Cognitive
(d) Humanistic
Ans: (d)
Q29. Attaching importance to the home setting of students for understanding children’s behaviour and using this information for building effective pedagogy is related to which of the following theories of learning?
(a) Behaviourist
(b) Ecological
(c) Constructivist
(d) Social-constructivist
Ans: (b)
Q30. Which of the following may be the best way to deal with an inattentive child in the classroom?
(a) Nag the child frequently in front of the class to make her/him realise.
(b) Make the child sit in the most distraction-reduced area.
(c) Allow the child to stand while working so as to enable the child to focus attention.
(d) Provide the child frequent breaks to refresh his/her attention.
Ans: (b)

Part II: Social Studies

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. The movement Vande Mataram in Andhra region was known as
(a) Non-cooperation
(b) Swadeshi
(c) Civil Disobedience
(d) Khilafat
Ans: (b)
Q32. The book Stri-Purush Tulana, which is based on criticism of social differences between men and women, was authored by
(a) Pandita Rambai
(b) Begum Rokeya
(c) Tarabai Shinde
(d) Rasasundari Devi
Ans: (c)
Q33. Christian missionaries in the 19th century wanted to introduce Christian education in India to
(a) educate the elite class
(b) improve moral character of the people
(c) educate the masses
(d) make Indians loyal to the Company government
Ans: (b)
Q34. With the industrialisation of Britain in the 19th century
(a) India became main supplier of raw materials to British industries
(b) India provided cheap labour to British industries
(c) India became a vast market for British industrial products
(d) many industries were established in India
Ans: (c)
Q35. In which land revenue settlement, the Rajas and Talukadars were recognised as Zamindars?
(a) Ryotwari Settlement
(b) Mahalwari Settlement
(c) Permanent Settlement
(d) Pattidari Settlement
Ans: (c)
Q36. Begum Hazrat Mahal took an active part in organising the uprising against the British at
(a) Kanpur
(b) Lucknow
(c) Faizabad
(d) Allahabad
Ans: (b)
Q37. Which of the following acts transferred the administration of India from the East India Company to the British Crown?
(a) Act of 1833
(b) Act of 1858
(c) Act of 1861
(d) Act of 1868
Ans: (b)
Q38. In the medieval Assam, Paiks were
(a) forced labourers
(b) plantation workers
(c) water carriers
(d) members of conscript army
Ans: (a)
Q39. ‘Manigramam’ and ‘Nanadesi’ were
(a) famous towns during the Chola period
(b) famous guilds of South India
(c) administrative units of the Cholas
(d) famous villages given as Brahmadeya to Brahmanas
Ans: (b)
Q40. Cited below are some sites and present-day states where the evidences of grain and bones of domestic animals have been found:
Name of the Site Present-day State
A. Chirand E. Kashmir
B. Koldihwa F. Uttar Pradesh
C. Burzahom G. Andhra Pradesh
D. Hallur H. Bihar The correct match of the above two columns is
(a) AH–BF, CE–DG
(b) AG–BH, CF–DE
(c) AE–BG, CH–DF
(d) AF–BE, CG–DH
Ans: (a)
Q41. Ganga and Yamuna rivers are named ________ in the Rig Veda.
(a) around a thousand times
(b) a hundred times
(c) twelve times
(d) once
Ans: (d)
Q42. Which one of the following features is common to Buddhism and Jainism both?
(a) Only those who left their homes could gain true knowledge.
(b) Both of these religions were supported mainly by traders.
(c) Man had to give up everything, including his clothes to gain salvation.
(d) The constant craving for more could be removed by following the moderate path.
Ans: (a)
Q43. Who amongst the following said that “The upper castes had no right to their land because in reality, the land belonged to indigenous people, the so-called low castes”?
(a) Shri Narayan Guru
(b) Haridas Thakur
(c) Ghasidass
(d) Jyotirao Phule
Ans: (d)
Q44. Which one of the following statements is appropriate in reference to the construction of the Audience Hall
(Diwan-e-Aam) by Shah Jahan?
(a) White marble of the Taj Mahal is a symbol of peace.
(b) King’s justice would treat the high and the low as equals.
(c) Contentedness in subjects helps to rule better.
(d) It was a necessity to bring the rate of crimes under control.
Ans: (b)
Q45. Who amongst the following could not be a member of the Sabha as laid down in the inscriptions from Uttaramerur in Chingleput district of Tamil Nadu?
(a) Those between the age of 35 and 70 years
(b) Those having knowledge of the Vedas
(c) Those who have their own homes
(d) Those who have not submitted their accounts
Ans: (d)
Q46. Which one of the following facts does not hold true about Grama-Bhojaka, the village headman in the northern parts of India?
(a) He was often the largest landowner.
(b) His post was hereditary.
(c) The king never used him to collect taxes.
(d) Generally, he had slaves and hired workers to cultivate the land.
Ans: (c)
Q47. Which property of soil is determined by the parent rock?
(a) Rate of weathering and humus
(b) Thickness of soil
(c) Accumulation of soil
(d) Chemical properties, permeability and texture
Ans: (d)
Q48. Minerals that lie near the earth surface are simply dug out by the process known as
(a) quarrying
(b) calcination
(c) open-cast mining
(d) sintering
Ans: (a)
Q49. The oldest rocks in the world are found in
(a) Western Australia
(b) South Africa
(c) South India
(d) Hawaii Islands
Ans: (a)
Q50. The activity that changes raw materials into products of more value is called
(a) primary activity
(b) secondary activity
(c) economic activity
(d) tertiary activity
Ans: (b)
Q51. The Apache and the Crow are
(a) tribes of North America
(b) nomads of Kenya
(c) music bands of the USA
(d) documentaries on environment
Ans: (a)
Q52. Which of the following is an example of sunrise industry?
(a) IT industry
(b) Cooking oil industry
(c) Paper industry
(d) Jute industry
Ans: (a)
Q53. Which region is known as the ‘Orchard of the World’?
(a) Orange Country of South Africa
(b) Kashmir Valley of India
(c) Mediterranean region
(d) Queensland in Australia
Ans: (c)
Q54. Which one of the following helps ships navigate?
(a) Area of high tides
(b) Area of low tides
(c) Area where warm ocean currents and cold currents meet
(d) Area of ocean currents
Ans: (a)
Q55. The radio waves transmitted from the earth are reflected back to it by the
(a) exosphere
(b) mesosphere
(c) stratosphere
(d) thermosphere
Ans: (d)
Q56. The balance in the environment gets disturbed if
(a) the relative number of species is not disturbed
(b) human activities continue to preserve natural habitats
(c) indiscriminate killing of wildlife is banned
(d) deforestation and soil erosion continue
Ans: (d)
Q57. Which one of the following is not a principle of sustainable development?
(a) Maximum use of natural resources
(b) Respect and care for all forms of life
(c) Change in personal attitude and practices towards the environment
(d) Improvement in the quality of human life
Ans: (a)
Q58. Two cities N and M are located at 150E and 150W of Greenwich, respectively. What will be the difference in time between these two cities?
(a) 30 minutes
(b) 1 hour
(c) 1 hours 30 minutes
(d) 2 hours
Ans: (d)
Q59. The Minimum Wages Act
(a) specifies that minimum wages should be given to labourers
(b) specifies that the wages should not be below a specific minimum
(c) allows employers to decide minimum wages of their employees
(d) covers only government employees under the organised sector
Ans: (b)
Q60. Which Article of the Constitution prescribes that the enforcement of any disability arising out of ‘untouchability’ shall be an offence punishable in accordance with the law?
(a) Article 15
(b) Article 17
(c) Article 21
(d) Article 28
Ans: (b)
Q61. What is the key reason of inequality in India?
(a) Poverty
(b) Religion
(c) Caste
(d) Sex
Ans: (a)
Q62. Right to Constitutional Remedies
(a) protects the Fundamental rights of citizens
(b) is about the constitution remedying itself by amendments
(c) excludes the Right to Education Act, 2009
(d) gives the judiciary power to strike down a law enacted by the Parliament
Ans: (a)
Q63. According to the Hindu Succession (Amendment) Act, 2005
(a) only sons or male members of the family can have right in the family property
(b) only wife has the right to inherit property of her deceased husband
(c) sons, daughters and their mothers can get an equal share of the family property
(d) followers of the Arya Samaj will not be governed by this Act
Ans: (c)
Q64. Which of the following comes under the function of the State Government?
(a) To maintain peaceful relationships with Pakistan and Bangladesh
(b) Decision to discontinue the Board Examination for Class X
(c) Introduction of a new train between New Delhi and Vasco da Gama
(d) Introduction of a new design of the 1000-rupee note
Ans: (b)
Q65. Dropout rates of Dalit and Adivasi girls are the highest because
(a) their parents do not value education
(b) of poverty and social discrimination
(c) of non-availability of all-girl schools
(d) the benefit of their education will be available to their in-law’s family
Ans: (b)
Q66. Which one of the following is not a social advertisement?
(a) Atithi Devo Bhava
(b) Life Insurance – Zindagi Ke Saath Bhi, Zindagi Ke Baad Bhi
(c) Lane driving is life driving
(d) Save every drop of water
Ans: (b)
Q67. Identify the issue which is hardly focused upon by the media despite its significance.
(a) Murders and killings
(b) Demolition of buildings
(c) Gender sensitivity
(d) Drinking water
Ans: (d)
Q68. With reference to judiciary, identify the odd one out of the following provisions:
(a) Separation of powers
(b) Once appointed to office, it is very difficult to remove a judge.
(c) Judges are appointed without any interference from the government.
(d) The tenure of service for judges is fixed.
Ans: (a)
Q69. The D.K. Basu Guidelines laid down by the Supreme Court of India are about
(a) prevention of sexual harassment of women at workplaces
(b) protection of children from sexual offences in schools
(c) procedures to be used by various agencies for the arrest, detention and interrogation of any person
(d) procedures to be followed for the re-election in a constituency
Ans: (c)
Q70. In Subhash Kumar vs State of Bihar (1991), the Supreme Court held that the
(a) Right to Freedom includes expressing criticism of the government
(b) Right to Life includes the right to the enjoyment of pollution-free water and air
(c) Right to Freedom of Religion does not include criticising other religions
(d) Right to Equality should force private companies to provide reservation in jobs
Ans: (b)
Q71. Which characteristic of the traditional external examination is excluded in the present school-based assessment?
(a) Emphasis on systematic learning
(b) Emphasis only on the scholastic aspects of learning
(c) Consideration of the needs of the learner
(d) Rapport among learners, teachers and parents close to each other
Ans: (b)
Q72. Before assigning a new type of assignment, a teacher must tell her students
(a) that the forthcoming assessment will be/will not be based on this assignment
(b) about the weightage of this assignment in their final result
(c) about her expectation from students in terms of learning from doing the assignment
(d) about the requisite previous experience students must possess for doing this assignment
Ans: (c)
Q73. Four children of Class VIII were asked to create some creative articles from the waste material. On completion of the assignment, the teacher gave the following observations. On the basis of this information, adjudge the most creative child.
(a) Most of the time uses imagination, is conscious not to use expensive material
(b) Discusses with the teacher constantly and asks for approval at each step
(c) With little guidance, can make reasonably good items
(d) Skilful and possesses a vision to convert waste material into productive items
Ans: (d)
Q74. Projects in Social Science are useful
a. in theme-based tasks
b. if they do not involve collection and analysis
c. if based on contexts from within the text
d. for the group work in the class or at home Which two alternatives from amongst the forms given above are correct?
(a) b and d
(b) a and b
(c) a and d
(d) c and d
Ans: (c)
Q75. Capacity Building Programmes are essential for the teachers of Social Science because
(a) they are related to their professional growth
(b) their increment in salary is contingent upon Capacity Building Programmes
(c) schools have been asked to do so by the CBSE to keep the teachers busy
(d) they require conceptual and pedagogical clarity in different components of Social Science
Ans: (d)
Q76. In a Social Science class, which one of the following is a suitable method for underlining the phenomenon that common areas and open spaces in rural areas are disappearing fast?
(a) Make presentation with the help of computers
(b) Discussion on the basis of the prescribed text
(c) A survey project
(d) Group discussion over the topic
Ans: (c)
Q77. The National Policy on Education (NPE), 1986, suggested the development of integrated programmes for the
(a) education of boys and girls together
(b) education of the mentally disabled
(c) handicapped children to study in regular schools
(d) handicapped children to study in special schools
Ans: (c)
Q78. A student in Class VIII is extremely upset over her inability to write on a prescribed topic. Her teacher advises that she may approach the assignment by breaking it into parts which are more familiar to her.
Which of the following is the most appropriate with this method?
(a) At the outset, write the topic that is familiar and then add material on how the topic is related to the assignment
(b) Prepare a directory of books, articles and websites about the topic
(c) Find two sources of information on the topic and find their common features
(d) Prepare a paper and read it to a friend to determine which parts need to be revised
Ans: (a)
Q79. Which of the following approaches has been used extensively to familiarise students with ideas in the textbook ‘Social and Political Life’ published by the NCERT?
(a) Timeline
(b) Graph
(c) Chart
(d) Storyboard
Ans: (d)
Q80. The content of Social Science should
(a) provide comprehensive information about social issues and their solutions
(b) exclusively focus on the issues related to social reality and should not encourage scientific method of research
(c) aim at raising students’ awareness about History, Geography and Politics of India and the interconnection among these
(d) aim at raising students’ awareness through critically exploring and questioning familiar social realities
Ans: (d)
Q81. To make textbooks representative of all regions and social groups
(a) contents relating to all regions and social groups should be added in textbooks
(b) relevant local content should be part of the teaching-learning process drawing on local resources
(c) textbooks should be written in all languages of the country especially in the languages mentioned in the Schedule VIII of the Constitution of India
(d) common issues among regions must be highlighted exclusively to promote the spirit of federal republic
Ans: (a)
Q82. To sensitise students about gender issues and role of socialisation in gender discrimination, schools should
(a) encourage team teaching and include male as well as female teachers
(b) organise seminars on gender sensitivity by inviting eminent speakers
(c) ask teachers to use case studies and give concrete examples
(d) make rules that boys are not allowed to practise discrimination against girls
Ans: (c)
Q83. While discussing the functions of the State Government, issues related to health, water, transport, etc. may be discussed to
(a) make students aware how their State is doing on these accounts
(b) make students remember about the role of the government in these areas
(c) allow learners to understand these issues and express their critical views
(d) enlighten students to organise movements for better facilities for all
Ans: (c)
Q84. The National Curriculum Framework (2005) proposes that Geography should be taught to
(a) instruct the role of diverse geographical features of India in its economic growth
(b) guide students about the destructive effects of natural disasters on the economy of India
(c) focus on the optimum extraction and utilisation of natural resources
(d) inculcate a critical appreciation for conservation and environmental concerns
Ans: (d)
Q85. Regarding pedagogy and resources for Social Science, the National Curriculum Framework, 2005 says that teaching of Social Science must adopt
(a) strategies that help students remember facts for longer time
(b) mind maps that enhance quick retrieval of information
(c) methods that promote creativity and critical perspective
(d) approach involving maximum teaching aids to promote intelligence
Ans: (c)
Q86. Scaffolding in a Social Science classroom primarily intends to
(a) strengthen the desirable outcome in summative assessment
(b) help students till the time independent thinking is possible
(c) assure the improvement of self-regulatory skills
(d) enable students to envisage ideas
Ans: (b)
Q87. The ability to break down information into smaller pieces and to establish relation among parts and the whole is
(a) understanding
(b) applying
(c) analysing
(d) remembering
Ans: (c)
Q88. In order to optimise the time students spend on academic activities, a teacher should
(a) plan, teach and impose timetable for transition times and classroom activities
(b) assign homework at least twice a week in core content areas
(c) ask students to read new topics before discussing them in the class
(d) present new material followed by a question-andanswer session on the material
Ans: (a)
Q89. Inductive learning is contradictory to which of the following approaches?
(a) Simulation
(b) Expository teaching
(c) Mastery learning
(d) Structure training
Ans: (b)
Q90. Which of the following statements is true with regard to the effective reflective practice in Social Science teaching?
(a) Peer tutoring should be done carefully because it affects tutor-students own reflective potential.
(b) Reflective practice should reject those students’ inputs that challenge teaching practices for the sake of classroom discipline.
(c) Reflection must exclude those links to conceptual frameworks that limit inquiry and problem solving.
(d) The teacher must create an atmosphere of trust and flexibility for every learning situation.
Ans: (d)

Part III: Language I English

Directions: Read the given passage and answer the questions (Q. 91–99) that follow by selecting the most appropriate option.
Have you ever wondered what the qualities of a really professional teacher are? I know that all teachers want their students to like them, but being liked isn’t the be-all and endall really, is it? I mean teachers have to make some unpopular decisions sometimes. Teachers can be popular just because they are friendly and helpful, but to be truly professional and effective, we need to be able to identify the skills and behaviour we require in a true professional. A
professional teacher needs to be confident without being arrogant. Nobody can expect to have all the answers, so if a student asks a real stinker, the professional teacher should be able to admit defeat but offer to find out more for the student. And they must carry that promise out. When the teacher enters the classroom, she/he should have all the required materials and the lesson-plan ready. And in orchestrating the class, the teacher must give everyone their chance to contribute and should be flexible enough to modify lessons if they are obviously not going to plan. Indeed, a fallback position is part of good planning. It stands to reason also that a teacher must observe punctuality and appropriate tidiness and dress: it is not possible to demand such behaviour from students if the teacher doesn’t set the standards.
The last thing I would mention is that teachers should be able to feel that their professionalism entitles them to back up from the school directors. If a teacher has a problem class or student, then the school should have procedures for handling the difficulties. The teacher should not have to feel alone and vulnerable if a difficult situation arises. So, yes, professionalism cuts both ways: in the standards we demand of teachers and the framework we have for giving them support.
Q91. The expression ‘isn’t the be-all and end-all’ is an assumption that pertains to the ______ point of view.
(a) writer’s
(b) teachers’
(c) students’
(d) general
Ans: (a)
Q92. Here, the fall-back position is the system where ______ well-prepared.
(a) good students are
(b) good teachers are
(c) teachers, even if caught out unexpectedly, are still
(d) students and teachers who support each other are
Ans: (c)
Q93. Here, ‘able to admit defeat’ implies that
(a) students can ‘catch’ a teacher unaware
(b) teachers easily lose self-confidence as they lack professionalism
(c) it doesn’t matter if students often contradict what their teacher says
(d) teachers should be confident enough to own up to their ‘unpreparedness’
Ans: (d)
Q94. Here, ‘orchestrating the class’ suggests
(a) the teacher controlling the class to ensure high grades
(b) the whole class performing uniformly well
(c) acknowledging individual differences in the process of achievement
(d) that music helps academic achievement
Ans: (c)
Q95. Here, ‘asks a real stinker’ suggests that
(a) teachers are always unprepared
(b) students can be better informed than their teachers
(c) students dislike teachers in general
(d) teachers are unprofessional in students’ eyes
Ans: (b)
Q96. A word that can best replace the word entitles in the passage is
(a) warrants
(b) names
(c) calls
(d) gives
Ans: (a)
Q97. The writer’s view that professionalism cuts both ways means
(a) teachers are faced with students and trustees hold them accountable
(b) teachers teach well when trustees pay them well
(c) trustees and their employees owe each other support
(d) students and teachers owe respect to the management of their school
Ans: (c)
Q98. A word from the passage that is the antonym of the word unshakable is
(a) vulnerable
(b) difficult
(c) helpful
(d) effective
Ans: (a)
Q99. Here, ‘framework’ refers to the overall
(a) school curriculum
(b) clearly spelt out duties of teachers
(c) system for assessment of teachers’ performance
(d) transparency in fixing teachers’ salary
Ans: (c)
Directions: Read the given poem and answer the questions
(Q. 100–105) that follow by selecting the most appropriate option.
HAWK All eyes are fearful of the spotted hawk, whose dappled wingspread opens to a phrase that only victims gaping in the gaze of Death Occurring can recite. To stalk; to plunge; to harvest; the denial-squawk of dying’s struggle; these are but a day’s rebuke to hunger for the hawk, whose glazed accord with Death admits no show of shock.
Death’s users know it is not theirs to own, nor can they fathom all it means to die— for young to know a different Death from old.
But when the spotted hawk’s last flight is flown, he too becomes a novice, fear-struck by the certain plummet once these feathers fold.
Daniel Waters
Q100. The ‘denial-squawk’ refers to the
(a) hawk’s response to the cry of its prey
(b) helpless cry of its prey to avert death
(c) warning call by the hawk before killing its prey
(d) desperate, pitiable cry of the prey
Ans: (b)
Q101. To the hawk, ‘a day’s rebuke to hunger’ suggests that the bird
(a) bows to hunger
(b) causes death by preying on lesser animals
(c) averts own death by killing and eating its prey
(d) faces death fearlessly in contrast to its prey
Ans: (c)
Q102. Here, glazed accord with Death means that
(a) the prey meets death willingly
(b) death is inevitable
(c) death is in partnership with starvation
(d) the hawk also becomes a victim of death at the end
Ans: (c)
Q103. The word that is closest in meaning to the word ‘dappled’ in the poem is
(a) spotted
(b) fearful
(c) glazed
(d) flown
Ans: (a)
Q104. Here, ‘he too becomes a novice’ suggests that
(a) the hawk’s prey becomes predator instead
(b) all living creatures are potentially victims of others
(c) death comes swiftly to the fearless hawk
(d) the hawk also meets death, as weak and helpless as its prey
Ans: (d)
Q105. Which of the following lines exemplifies the use of personification as a poetic device?
(a) Death’s users know it is not theirs to own
(b) the certain plummet once these feather fold
(c) to stalk; to plunge; to harvest ;…..
(d) But when the spotted hawk’s last flight is flown….
Ans: (a)
Directions: Answer the following questions (Q. 106–120) by selecting the most appropriate option
Q106. Providing students _______ can encourage second language acquisition.
(a) adequate speaking and writing assignments
(b) the opportunity to voice their opinions and to solve problems in the target language
(c) frequent feedback on the spoken and written outputs
(d) informal interviews
Ans: (b)
Q107. Generally speaking, the first language is
(a) marked by the characteristic difficulty in mastering it
(b) marked by the influences of the school environment the child is studying in
(c) marked by the accent and regional expressions of the area where the student grows up
(d) influenced by the grammar and style of the second language
Ans: (c)
Q108. Language learning is better achieved if what students learn
(a) is closer in form and sound to their mother tongue
(b) helps them improve their chances of college admission
(c) is functional in terms of their life values and goals
(d) is in a controlled classroom environment
Ans: (c)
Q109. An activity asks students to determine from a list of possible answers with a title, what kind of information will appear in an input text before an audio recording is played. Here students are
(a) checking for facts
(b) guessing answers to questions
(c) filling in missing information
(d) actively predicting the content of the input
Ans: (d)
Q110. A speaking activity can be made more purposeful by
(a) insisting on correct structure and pronunciation
(b) interrupting the activity with some writing/reading
(c) motivating students to complete a task at the end
(d) providing a specific list of vocabulary to use
Ans: (c)
Q111. In the communicative classroom, learners acquire the grammar of the second language to
(a) enhance their formal communication skills
(b) write confidently
(c) understand the second language better while reading/listening to it
(d) understand how to make meaning and become more proficient in speaking and writing
Ans: (d)
Q112. Structures in the second language are better assimilated in a pedagogical practice
(a) through meaningful interaction with interesting content
(b) insisting on accuracy, explicit instruction in rules
(c) through repetition and practice of commonly used syntax
(d) through application of learnt structures in discrete language items
Ans: (a)
Q113. Error correction in students’ written work is most effective when the teacher
(a) writes out the correct answers on the board
(b) revises the wrong answers with them
(c) points out major errors using symbols and students self-correct
(d) gives students more drill work till they learn the correct responses
Ans: (c)
Q114. Students always find it difficult to listen to and understand a second language presentation inside or outside their class. This can be helped by
(a) increasing the number of periods for the second language
(b) practice by using the second language more
(c) recommending to choose another language closer to LI
(d) being taught by only the native speakers of L2
Ans: (b)
Q115. When they encounter unfamiliar words during a reading activity, students should be trained to ________ while processing the meaning of the whole text.
(a) refer a dictionary to find out the meaning immediately
(b) ask the teacher or neighbour
(c) use information in its context to correctly guess its rough area of meaning
(d) choose more simple texts
Ans: (c)
Q116. Identify the question that assesses students’ ability to infer the meaning of the text.
(a) Why did Mohan change his mind despite his parents’ advice?
(b) Where did Tom and his parents live?
(c) Use the phrase ‘in disbelief’ in a sentence of your own.
(d) Give the opposite of ‘delighted’.
Ans: (a)
Q117. While assessing a report of a school programme for a class journal, which of the following are the main criteria.
(a) Descriptive presentation, title, writer’s name
(b) Word limit, title, factual description
(c) Literary style chronological presentation, word limits
(d) Relevance, logical organisation of content, a direct style
Ans: (d)
Q118. While learning a language, the _______ instruction provides opportunities for independent study, a wide range of reference material and immediate feedback about achievement.
(a) programmed
(b) computer-aided
(c) direct
(d) distance
Ans: (b)
Q119. A dual-language classroom, consisting of students speaking a native language and the target language is beneficial because it
(a) motivates the target language speaking students learn another language and vice-versa
(b) offers an opportunity for separate project work
(c) justifies conducting more activities in each language
(d) causes less distractions in the class as students will talk less
Ans: (a)
Q120. A student has difficulty in applying the learned knowledge, for example, in word problems. The student also fails to translate sentences into equations or identify variables. A possible solution to this problem could be
(a) pairing him/her with high achievers
(b) giving carefully designed assignment—simplersimple- complex
(c) allowing more time to complete the same activity
(d) giving only simple assignments to boost his/her confidence
Ans: (b)

भाग IV: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121-128) में सबसे उचित विकल्प चुनिए एक धनी युवक संत के पास यह पूछने के लिए गया कि उसे अपने जीवन में क्या करना चाहिए। संत उसे कमरे की खिड़की तक ले गए और उससे पूछा, “तुम्हें काँच के परे क्या दिख रहा है?” “सड़क पर लोग आ-जा रहे हैं और एक-बेचारा गरीब व्यक्ति भीख माँग रहा है।” इसके बाद संत ने उसे एक बड़ा दर्पण दिखाया और पूछा, “अब इस दर्पण में देखकर बताओं कि तुम क्या देखते हो।” “इसमें मैं स्वयं को देख रहा हँू” “ठीक है, दर्पण से तुम दूसरों को नहीं देख सकते। तुम जानते हो कि खिड़की में लगा काँच और यह दर्पण एक ही मूल पदार्थ से बने हैं।
तुम स्वंय की तुलना काँच के इस दोनोंरूपों से करके देखों। जब यह साधारण है तो तुम्हें सभी दिखते हैं और उन्हें देखकार तुम्हारे भीतर करूणा जागती है और जब इस काँच पर चाँदी का लेप हो जाता है, तो तुम केवल स्वयं को देखने लगते हो” “तुम्हारा जीवन भी तभी महत्त्वपूर्ण बनेगा जब तम अपनी आँखों पर लगी चाँदी की परत को उतार दो।”
Q121. संत ने युवक को काँच और दर्पण क्यों दिखाए?
(a) काँच और दर्पण के मूल पदार्थ के बारे में बताने के लिए
(b) सड़क पर आने-जाने वाले लोगों के प्रति दया भाव जागृत करने के लिए
(c) युवक को स्वर्ग का असली चेहरा दिखाने के लिए
(d) यह समझने में युवक की मदद करने के लिए कि उसे क्या करना चाहिए
Ans: (d)
Q122. “दर्पण में हम दूसरों को नहीं देख सकते।” इस वाक्य का निहितार्थ है–
(a) दर्पण हमें स्वयं तक सीमित कर देता है
(b) दर्पण में तो देखने वाला ही देख सकता है
(c) दूसरों को केवल खिड़की के काँच से देखा जा सकता है
(d) दर्पण का प्रयोग बिल्कुल भी नहीं करना चाहिए
Ans: (a)
Q123. “आप अपनी आँखों पर लगी चाँदी की परत को उतार दो।” इस वाक्य का निहितार्थ है-
(a) चाँदी की परत हानिकारक है, इसे हटा देना चाहिए
(b) निष्पक्ष भाव से चीजों, व्यक्तियों, घटनाओं को देखना
(c) आँखों की देखभाल करना जरूरी है
(d) ऐश्वर्य, साधनों से दूर रहना चाहिए
Ans: (b)
Q124. ‘स्वयं को देखने लगते हो’ का निहितार्थ है–
(a) स्वयं को निहारना
(b) हमारी सोच का स्व-केंद्रित होना
(c) स्वयं के गुण-दोषों का विश्लेषण करना
(d) अपनी कमियों को दूर करना
Ans: (b)
Q125. ‘चाँदी का लेप’ हमें क्या नहीं देखने देता?
(a) सड़क पर आने-जाने वाले लोगों को
(b) भीख माँगते गरीब व्यक्ति को
(c) जीवन, संसार की वास्तविकता को
(d) जीवन, संसार की बुराइयों को
Ans: (c)
Q126. ‘काँच’ शब्द के लिए किस विशेषण का प्रयोग किया गया है?
(a) खिड़की
(b) साधारण
(c) मूल पदार्थ
(d) बड़ा
Ans: (b)
Q127. ‘करूणा’ शब्द है
(a) विशेषण
(b) क्रिया
(c) प्रविशेषण
(d) भाववाचक संज्ञा
Ans: (d)
Q128. “अब इस दर्पण में देखकर बताओ कि तुम क्या देखते हो।” यह वाक्य है
(a) सरल वाक्य
(b) संयुक्त वाक्य
(c) मिश्र वाक्य
(d) विधानवाचक वाक्य
Ans: (c)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 129-135) में सबसे उचित विकल्प चुनिए।
बाल-मस्तिष्क की प्रकृति की यह माँग होती है कि बच्चे का बौद्धिक विकास विचारों के स्रोत के पास हो। दूसरे शब्दों में, यह ठोस, वास्तविक बिबों के बीच और सर्वप्रथम प्रक्रति की गोद में हो, जहाँ बच्चा ठोस बिंब को देख, सुने और फिर उसका विचार इस बिंब के बारे में प्राप्त सूचना के संसाधन के काम में लगे। जब बच्चे को प्रकृति से दूर रखा जाता है, जब बच्चा पढ़ाई के पहले दिन से ही केवल शब्दों केरूप में सारा ज्ञान और बोध पाता हैं, तो उसके मस्तिष्क की कोशिकाएँ जल्दी ही थक जाती है और अध्यापक द्वारा प्रस्तुत काम को निभा नहीं पाती। और इन कोशिकाओं को तो अभी विकसित, सशक्त, सुदृढ़ होना है। यहीं पर उस बात का कारण छिपा हैं, जो प्राथमिक कक्षाओं में अक्सर देखने में आती है-बच्चा चुपचाप बैठा अध्यापक की आँखों में आँखें डाले देखता हैं, मानों बड़े ध्यान से सुन रहा हो, लेकिन वास्तव में वह एक शब्द भी नहीं समझ पाता, क्योंकि बच्चे को नियमों पर सोच-विचार करना पड़ता है, और ये सब अमूर्त सामान्यीकृत बातें होती हैं।
Q129. ‘‘…..वास्तव में वह एक शब्द भी नहीं समझ पाता इसका संभावित कारण क्या है?
(a) बच्चों के पास कोई सजीव बिंब नहीं होता
(b) बच्चे मंदबुद्धि होते है
(c) बच्चों के पास बहुत सीमित अनुभव होते है
(d) शिक्षक बच्चों की बात नहीं सुनते
Ans: (a)
Q130. बच्चों को प्रवृQति के निकट रखने की बात क्यों की गई है?
(a) प्रवृQति से शुद्ध ऑक्सीजन मिलती है
(b) प्रवृQति का हरा-भरा वातावरण बच्चों को आकर्षित करता है
(c) बच्चे अपनी इंद्रियों के माध्यम से बिंब बनाते है
(d) बच्चे को सबसे ज्यादा विचार प्रावृQतिक वातावरण में ही आते है
Ans: (c)
Q131. केवल शब्दों के रूप मे सारा ज्ञान देना
(a) बाल-मस्तिष्क को पख्रा र बनाता है
(b) बाल-मस्तिष्क की प्रवृQति के विरूद्ध है
(c) बाल-मस्तिष्क की कोशिकाओं को विकसित करता हैं
(d) बाल-मस्तिष्क की प्रवृQति के अनुकूल हैं
Ans: (b)
Q132. इस गद्यांश के आधार पर आप अपनी कक्षा में क्या करेंग?े
(a) बच्चों को मैदान, वन-बाग की सैर कराएँगें
(b) बच्चों पर सीखने का बोझ नहीं डालेंगें
(c) बच्चो के मस्तिष्क को प्रखर बनाने के लिए कठोर परिश्रम करेंगे और बच्चों से करवाएँगे
(d) ऐसे अनुकूल वातावरण का निर्माण करेंगें, जहाँ बच्चों को इन्द्रीय अनुभव के अवसर मिल सकें
Ans: (d)
Q133. ‘‘यहीं पर उस बात का कारण छिपा है, जो प्राथमिक _______; आती है।’’ वाक्य में किस बात की तरफ इशारा किया गया है?
(a) बच्चे का कक्षा में सदैव डर के कारण चुपचाप बैठना
(b) अध्यापक का सदैव बोलना
(c) बच्चे द्वारा अध्यापक की बातों को न समझ पाना
(d) बच्चे द्वारा निरन्तर सोच-विचार करना
Ans: (c)
Q134. किस शब्द में ‘इक’ प्रत्यय का प्रयोग नहीं किया जा सकता?
(a) प्रवृQति
(b) ज्ञान
(c) वास्तव
(d) बुद्धि
Ans: (b)
Q135. “जब बच्चे को प्रवृQति से दूर रखा जाता है …।” वाक्य के रेखांकित अंश मे कौन-सा कारक है?
(a) कर्ता कारक
(b) सम्प्रदान कारक
(c) कर्म कारक
(d) अपादान कारक
Ans: (c)
निर्देश: निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर देने के लिए सबसे उचित विकल्प चुनिए।
Q136. उच्च प्राथमिक स्तर-पर व्याकरण-शिक्षण का कौन-सा तरीका सर्वाधिक प्रभावी है?
(a) व्याकरण के बिंदुओं पर एक-एक करके चर्चा करना
(b) पढ़ाए जा रहे पाठ के संदर्भ मे आए किसी व्याकरणिक बिंदु को स्पष्ट करना
(c) व्याकरणिक बिंदुओं पर कार्य-पत्रक (वर्कशीट्स) तैयार करके बच्चों को देना
(d) बच्चों का भाषा-प्रयोगशाला में व्याकरणिक कोटियों का अभ्यास कराना
Ans: (b)
Q137. उच्च प्रारम्भिक स्तर पर भाषा सीखने-सिखाने की प्रक्रिया में परिवार, पड़ोस, विद्यालय के साथ-साथ अत्यंत महत्वपूर्ण भूमिका निभाते हैं।
(a) पुस्तकालय
(b) शब्दकोष
(c) संचार माध्यम
(d) भाषा-प्रयोगशाला के उपकरण
Ans: (c)
Q138. मुहावरें, लोकोक्तियों का प्रयोग
(a) भाषा को अलंवृQत करता है
(b) भाषिक अभिव्यक्ति को प्रभावी बनाता है
(c) भाषा-शिक्षण का एकमात्र उद्देश्य है
(d) दूसरों को प्रभावित करने का एक तरीका है
Ans: (b)
Q139. उच्च प्राथमिक स्तर पर अपनाई जाने वाली भाषा-शिक्षण युक्तियों में से आप किसे सबसे कम महत्व देंगे?
(a) औपचारिक एवं अनौपचारिक पत्र-लेखन
(b) अधूरी कहानी को पूरी कर सुनाना तथा लिखना
(c) उचित गति एवं प्रवाह के साथ पढ़ना
(d) चित्र दिखाकर उस पर आधारित कविता, कहानी लिखना
Ans: (a)
Q140. ‘पढ़ना’ के बारे में कौन सा वचन उचित नहीं ह?ै
(a) अक्षर की विशेष आवृQति और उसकी एक खास ध्वनि होती है।
(b) पढ़ना उद्देश्यपूणर् एवं चुनातैी पूणर् हा।े
(c) पठन सामग्री का बच्चों की समझ और पूर्वानुभव से संबंध होना चाहिए।
(d) सक्षम पाठक प्रत्येक शब्द पर ध्यान देते हैं।
Ans: (d)
Q141. ‘अहं-केंद्रित भाषा’ की संकल्पना किसके साथ घनिष्ठ रूप से जुड़ी है?
(a) स्किनर
(b) वाइगोत्स्की
(c) चॉम्स्की
(d) पियाजे
Ans: (d)
Q142. वाइगोत्स्की के अनुसार भाषा सीखने, शब्दों को अर्थ देने में _______; की भूमिका को नकारा नहीं जा सकता।
(a) भाषा-प्रयोगशाला
(b) सामाजिक अंत:क्रिया
(c) विद्यालयी समय
(d) पाठ्य-पुस्तकों
Ans: (b)
Q143. एक भाषा-शिक्षक के रूप में पाठ पढ़ाने के उपरान्त आप निम्नलिखित में से किस प्रकार के प्रश्न को सर्वाधिक महत्त्व देंगे?
(a) गांधीजी के आचरण ने आदमी में क्या परिवर्तन ला दिया?
(b) गांधीजी ने पुन: पुराने ब्लॉक में जाने का आग्रह क्यों किया?
(c) गांधीजी के जीवन, व्यक्तित्व की किन विशेषताओं ने आपको पभ्रा वित किया है आरै क्यो?ं
(d) सत्याग्रही बंदियों को समाचार-पत्र क्यों नहीं मिलते थें?
Ans: (c)
Q144. रचनात्मक आकलन का सबसे सही तरीका है-
(a) कहानी पढ़कर कोई तीन मिश्रित वाक्य छाँटो
(b) कहानी पढ़कर पाँच मुहावरे छाँटो
(c) कहानी पढ़कर प्रश्नों के उत्तर दो
(d) कहानी पढ़कर प्रश्न बनाओ
Ans: (d)
Q145. आलम अक्सर अपनी कक्षा में प्रसंगानुसार सिनेमा, एफ. एमकी चर्चा करता है। इसका प्रमुख कारण है
(a) सभी बच्चों को सिनेमा देखना बहुत पसंद होता है
(b) सभी बच्चों को एफ. एम. पर प्रसारित गीत पसंद होते है
(c) सिनेमा और एफ. एम. बच्चों के अनुभव संसार का महत्वपूर्ण हिस्सा हैं
(d) बच्चों को संचार-माध्यमों के द्वारा ही पढ़ाया जा सकता है
Ans: (c)
Q146. भाषा सीखना और भाषा के बारे में सीखना
(a) दो भिन्न संकल्पनाएँ है
(b) दो भिन्न संकल्पनाएँ नहीं है
(c) विद्यालयी आकलन का सर्वाि धक महत्वपूणर् हिस्सा है
(d) भाषा-विमशर् का हिस्सा नहीं हैं
Ans: (a)
Q147. बच्चों की भाषा-प्रयोग संबंधी त्रुटियों पर अधिक कठोर प्रतिक्रिया व्यक्त करना अथवा उन्हें ही अंकित करते रहना
(a) ज़रूरी है, इससे बच्चों की भाषा में सुधार होता है
(b) बिल्कुल ज़रूरी नहीं है, बच्चे स्वयं ही सब सीख जाएँगे
(c) बच्चों की भाषिक अभिव्यक्ति को अवरूद्ध कर सकता है
(d) भाषा-शिक्षक का परम दायित्व है
Ans: (c)
Q148. भाषा की कक्षा में विभिन्न संचार-माध्यमों (मुद्रित और अमुद्रित का प्रयोग
(a) समावेशी कक्षा की आवश्यकताओं को पूरा करने में सहयोग देता है
(b) बच्चों की भाषा के आकलन में अनिवार्य है
(c) शिक्षक को बाकी शिक्षकों से अलग और श्रेष्ठ सिद्ध करता है।
(d) भाषा-शिक्षक की कर्तव्यनिष्ठा का द्योतक है
Ans: (a)
Q149. भाषा-शिक्षण की किस विधि में लक्ष्य भाषा सिखाते समय मातृभाषा का प्रयोग नहीं किया जाता है?
(a) व्याकरण विधि
(b) अनुवाद विधि
(c) प्रत्यक्ष विधि
(d) अप्रत्यक्ष विधि
Ans: (c)
Q150. बच्चों को समृद्ध भाषिक परिवेश उपलब्ध कराने में कौन सहजता से योगदान दे सकता है सकती है सकते ह?ै
(a) कक्षा में प्रदशिर्त चाटर्
(b) पुस्तकालय में रखी पुस्तकें
(c) भाषा-प्रयोगशाला के अभ्यास
(d) स्वयं शिक्षक का भाषा-प्रयोग February 2014 259
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!