You are here
Home > Previous Papers > CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2014-2

CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2014-2

CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2014

Part I: Child Development and Pedagogy

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. “Socialisation” means
(a) following social norms strictly
(b) adjusting in society
(c) revolting against social norms
(d) understanding social diversity
Ans: (b)
Q2. “Thought not only determines language, but also precedes it” was an idea put forward by
(a) Jean Piaget
(b) Kohlberg
(c) Vygotsky
(d) Pavlov
Ans: (a)
Q3. Which of the following statements is correct in relation to ‘concept formation’ by a child?
(a) Concepts are emotionally ordered.
(b) There is a set pattern of concept development.
(c) Concepts are not hierarchical in nature.
(d) Concepts are not individual.
Ans: (c)
Q4. Which of the following statements is most appropriate in relation to adolescence?
(a) Increase in the incidence of emotional upheavals
(b) Carefree nature towards studies
(c) Thinking starts reflecting in concrete actions
(d) Abrupt increase in the intelligence quotient
Ans: (c)
Q5. The main characteristics of the ‘emotionally motivated children’ is their
(a) overreactive nature
(b) introvert nature
(c) balanced way of presenting their viewpoint
(d) melancholic demeanour
Ans: (c)
Q6. An important characteristic of the formal operational stage of mental development is
(a) abstract thinking
(b) concrete thinking
(c) social thinking
(d) egocentric behaviour
Ans: (a)
Q7. The principle of reinforcement is associated with
(a) Pavlov
(b) Thorndike
(c) Kohlberg
(d) Skinner
Ans: (a)
Q8. The most important factor in the effective teaching process is
(a) punctuality exhibited by the teacher and students
(b) mastery of the content by the teacher
(c) teacher–student dialogue
(d) timely completion of the syllabi
Ans: (c)
Q9. The best way to inculcate moral values in children is
(a) to give moral lectures in the morning assembly
(b) to put across a situation and ask students to take a decision
(c) the demonstration of moral values by teachers and elders
(d) teaching students to differentiate between moral and immoral
Ans: (c)
Q10. Which of the following factors is a basis for the ‘childcentred education’?
(a) Individual differences
(b) Child rights
(c) The Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009
(d) All children are equal in all respects
Ans: (a)
Q11. Which of the following is the least important in the process of thinking?
(a) Reasoning
(b) Problem
(c) Generalisations
(d) Memory
Ans: (c)
Q12. The major responsibility of a teacher is to
(a) prepare lesson plans and teach accordingly
(b) organise as many activities as possible
(c) maintain strict discipline
(d) provide learning opportunities as per different learning styles of students
Ans: (d)
Q13. Which of the following is most important in the process of learning?
(a) Heredity of child
(b) Style of learning
(c) Examination result of the children
(d) Economic condition of the child
Ans: (b)
Q14. The most appropriate way of explaining the topic “Purification of water” is by
(a) demonstrating the process with the help of a chart
(b) asking the students to make a model of the purification plant
(c) taking students to the plant where the water is purified
(d) reading from the textbook
Ans: (c)
Q15. The most appropriate logical predicate for the Continuous and Comprehensive Evaluation should be
(a) assessing more than one aspect of learning
(b) maximising assessment opportunities
(c) promoting the holistic nature of human personality
(d) increasing the burden on teachers
Ans: (a)
Q16. A teacher uses a dice labelled Describe, Predict, Explain, Summarise, Deconstruct and Evaluate. Each time after a topic is completed, the teacher throws the dice and asks students to answer a question based on the location of that dice. The teacher is
(a) conducting formative assessment
(b) provoking thoughts of students
(c) diversifying the thought process of students
(d) finishing her/his lesson in a style
Ans: (a)
Q17. Which characteristics of a teacher are most important in inclusive education?
(a) Sensitivity towards children
(b) Patience and affection for students
(c) Knowledge regarding disabilities of students
(d) Socio-economic status of the teacher
Ans: (a)
Q18. ________ plays a significant role in the development of personality.
(a) Heredity
(b) Environment
(c) A blend of heredity and environment
(d) Number of examinations
Ans: (c)
Q19. Mohit likes to teach children and is preparing hard for the entrance examination for B.Ed. He is ________ motivated.
(a) intrinsically
(b) extrinsically
(c) actively
(d) intellectually
Ans: (a)
Q20. Logical/mathematical intelligence is associated with the
(a) two-factor theory
(b) group factor theory
(c) hierarchical theory
(d) multiple intelligence theory
Ans: (d)
Q21. ‘Activity-based teaching’ emphasises
(a) disciplined class
(b) completion of activity
(c) active participation by all the students
(d) taking examination after completion of activity
Ans: (c)
Q22. A teacher took her class on an educational trip to
(a) provide a break from the routine teaching in the school
(b) provide opportunity to children for direct observation
(c) do the activity specified in the school calendar
(d) provide entertainment to children
Ans: (b)
Q23. There are three polio-affected children in a class.
During the games’ period, they should be
(a) seated in a corner so that these children can enjoy the game
(b) encouraged to take part in the games appropriate for them with other children
(c) allowed to take part only in indoor games
(d) forced to play with all the students of the class
Ans: (b)
Q24. According to Kohlberg, ‘Children approach thinking about right and wrong’
(a) differently at different ages
(b) in the same fashion at different stages
(c) as per the context
(d) as per the instructions given by the parents
Ans: (c)
Q25. ‘Emotional catharsis’ means
(a) suppression of emotions
(b) feeling highly depressed
(c) bringing out emotional repression
(d) increasing the ability to tolerate emotional repression
Ans: (c)
Q26. The presence of identical elements between already learnt skills and new skills results in
(a) negative transfer
(b) positive transfer
(c) generalised transfer
(d) zero transfer
Ans: (c)
Q27. A teacher normally assigns different tasks to students. He/she believes that
(a) students do not like assigning same work to all of them
(b) it promotes competition among students
(c) there are individual differences among students
(d) students will not be able to copy each other’s work
Ans: (c)
Q28. ________ are involved in thinking.
(a) Image, language, imagination, proposition
(b) Image, imagination, concept, proposition
(c) Imagination, language, concept, proposition
(d) Image, language, concept, proposition
Ans: (d)
Q29. Continuous and Comprehensive Evaluation is
(a) teacher-centred
(b) student-centred
(c) assessment-centred
(d) performance-centred
Ans: (b)
Q30. Which one of the following is least important in an inclusive classroom?
(a) Lesser stress on competition and grades
(b) More co-operative and collaborative activity
(c) More choice for students
(d) More effort by teachers to cover course
Ans: (d)

Part II: Social Studies

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. According to archaeologists, during the Palaeolithic period, factory sites were
(a) places where food was stored
(b) places where stones were found and people made tools
(c) places where clothes were made from animal skins
(d) caves where paintings were drawn
Ans: (b)
Q32. In which of the following Harappan sites were the evidences of the ‘fire altars’ found?
(a) Mohenjodaro and Harappa
(b) Harappa and Kalibangan
(c) Kalibangan and Lothal
(d) Lothal and Mohenjodaro
Ans: (c)
Q33. ‘Megaliths’ were
(a) stone tools used by the Palaeolithic people
(b) burial sites
(c) remains of comets and asteroids
(d) sculptures worshipped by the Harappan people
Ans: (a)
Q34. A tax was termed as ‘bhaga’ during the Mahajanapada period. What was the rate of bhaga?
(a) 1/4th of the produce
(b) 1/2 of the produce
(c) 1/3rd of the produce
(d) 1/6th of the produce
Ans: (d)
Q35. Which one of the following classes was a prominent supporter of Jainism?
(a) Brahmanas
(b) Kshatriyas
(c) Vaishyas
(d) Shudras
Ans: (c)
Q36. Who among the following believed that only those who left their homes could gain true knowledge?
(a) Mahavira and Parshvanatha
(b) Mahavira and Buddha
(c) Vedic sages
(d) Buddha and Makkali Goshal
Ans: (b)
Q37. ‘Shrenis’ were
(a) coins issued by Kushana rulers
(b) degrees of Vedic education
(c) associations of merchants
(d) parts of temple architecture
Ans: (c)
Q38. Which of the following rulers were defeated by Samudragupta but were allowed to rule after their surrender?
(a) Rulers of Aryavrata
(b) Rulers of Dakshinapatha
(c) Rulers of gana-sanghas
(d) Descendants of Kushanas and Shakas
Ans: (b)
Q39. Aryabhatta, the great astronomer, was a member of the court of
(a) Chandragupta II
(b) Samudragupta
(c) Kanishka
(d) Harshavardhan
Ans: (b)
Q40. Which of the following rulers were known as the Lords of Dakshinapatha?
(a) Chola
(b) Vakataka
(c) Satavahana
(d) Shaka
Ans: (c)
Q41. In which of the following languages did Ashvaghosa write the biography of Buddha?
(a) Pali
(b) Prakrit
(c) Sanskrit
(d) Apabhramsa
Ans: (c)
Q42. ‘Hanafi’ and ‘Shafii’ are
(a) Islamic schools of law
(b) Islamic schools of architecture
(c) Islamic schools of theology
(d) Islamic styles of writing
Ans: (c)
Q43. The primary duty of Samantas towards the king was to
(a) pay taxes
(b) provide military support
(c) be present in the court
(d) entertain kings
Ans: (b)
Q44. ‘Dehliwal’ was
(a) a resident of Delhi
(b) a coin of Delhi
(c) a fort of Delhi
(d) a type of woollen cloth
Ans: (b)
Q45. ‘Delhi-i-Kunha’ and ‘Jahanpanah’ are
(a) titles possessed by the Sultans of Delhi
(b) canals built by the Mughals
(c) cities built by the Sultans of Delhi
(d) designation of higher officials in the Mughal period
Ans: (c)
Q46. ‘Black town’ was established in India by European companies to
(a) use African slaves for working in factories
(b) confine native traders for threatening their trade 4 bussiness
(c) corner Indians and dogs so as to prevent their entry into British clubs
(d) imprison those who were against their companies (Kala Pani)
Ans: (b)
Q47. Devanas, Chhipigars and Rangrez were
(a) people engaged in the process of making clothes
(b) officials working with the East India Company
(c) temple officials of South India
(d) notified criminal tribes
Ans: (a)
Q48. The East India Company wanted to secure the control over north-west and fought wars with Afghanistan
(a) as they wanted to reach the political boundary of India established by previous rulers
(b) to control the trade route passing through Afghanistan
(c) to counter the Russian expansion in Asia
(d) as they wanted to attack Persia to get the booty
Ans: (c)
Q49. The Vernacular Press Act, 1878 was passed to
(a) allow Indians to print newspapers and magazines
(b) allow Europeans to print newspapers and magazines in India
(c) silence the voices of those who were critical of the British Government
(d) allow printing in vernacular languages
Ans: (c)
Q50. Khilafat Movement was started in 1920 to
(a) unite Muslims of India
(b) cooperate with the Congress in the national movement
(c) protest against the ill-treatment meted out to the Khalifa of Turkey
(d) counter the movements of Muslim League
Ans: (c)
Q51. Which of the following is true with reference to 180°E and 180°W longitude?
(a) They are opposite to each other.
(b) Both are the same.
(c) They are 180° apart from each other.
(d) Distance between them always remains constant.
Ans: (b)
Q52. The elevation of land is measured from the level of the sea because
(a) the major part of the earth is covered under water
(b) the level of sea water keeps changing with tides and ebbs
(c) the level of sea water remains the same everywhere
(d) it is a tradition started in Spain and followed since then
Ans: (c)
Q53. Dakshin Gangotri is
(a) the origin of the river Kaveri in Southern India
(b) a meeting point of the Ganges with the Bay of Bengal
(c) a research station established by India in the Antarctica
(d) the origin of the river Ganges in Uttarakhand
Ans: (c)
Q54. Stacks are formed by
(a) rivers
(b) sea waves
(c) snow
(d) wind
Ans: (d)
Q55. The correct sequence of different layers of the earth’s atmosphere is
(a) Stratosphere, Troposphere, Mesosphere
(b) Troposphere, Stratosphere, Mesosphere
(c) Stratosphere, Thermosphere, Mesosphere
(d) Exosphere, Mesosphere, Troposphere
Ans: (b)
Q56. Which country does not possess any mineral deposits?
(a) Myanmar
(b) Poland
(c) Switzerland
(d) Denmark
Ans: (c)
Q57. The brand ‘Amul’ is a successful example of the
(a) butter industry
(b) public sector industry
(c) cooperative sector industry
(d) private sector industry
Ans: (c)
Q58. ‘Balancing the need to use resources and also conserve them for the future’ is ________ development.
(a) resourceful
(b) supportable
(c) sustainable
(d) superficial
Ans: (c)
Q59. The most appropriate way to prevent soil erosion on steep slopes is
(a) mulching
(b) shelter belts
(c) terrace cultivation
(d) inter-cropping
Ans: (c)
Q60. The ‘Population Pyramid’ indicates
(a) age, sex and composition of population
(b) population density
(c) pattern of population distribution
(d) ratio of birth and death rates
Ans: (a)
Q61. Law as a subject in the Concurrent List of the Constitution can be passed by
(a) Central Government
(b) State Government
(c) Central and State Governments
(d) Supreme Court
Ans: (c)
Q62. The Kaveri River dispute is between
(a) Andhra Pradesh and Karnataka
(b) Andhra Pradesh and Tamil Nadu
(c) Kerala and Karnataka
(d) Tamil Nadu and Karnataka
Ans: (d)
Q63. The ‘Midday Meal Programme’ was introduced for the first time by
(a) Uttar Pradesh
(b) Odisha
(c) Andhra Pradesh
(d) Tamil Nadu
Ans: (d)
Q64. Advertising promotes
(a) social equality
(b) social inequality
(c) social justice
(d) only utility products
Ans: (b)
Q65. India being a secular state
(a) intervenes in religious matters
(b) does not intervene in religious matters
(c) maintains a ‘principled distance’ as per the Constitution
(d) patronises all religions
Ans: (b)
Q66. Which of the following is a ‘public facility’?
(a) Public health care
(b) Public protest
(c) Public schools
(d) Public Provident Fund
Ans: (a)
Q67. The dropout rate of girl students from disadvantaged groups is higher due to
(a) parents’ apathy to their study
(b) early marriages
(c) poor socioeconomic status (SES) of their families
(d) absence of girls’ schools
Ans: (c)
Q68. The full form of EVM is
(a) Electronic Vision Model
(b) Extended Values Modules
(c) Electronic Voting Machine
(d) Election Vehicle Monitoring
Ans: (c)
Q69. The rule of law means
(a) rule out the possibility of law-breaking
(b) rules and laws are indispensable for a democratic society
(c) rules and laws apply equally to all
(d) rules are the subsections of laws
Ans: (c)
Q70. Panchayati Raj functions at
(a) one level
(b) two levels
(c) three levels
(d) four levels
Ans: (c)
Q71. It is important to reinstate the significance of Social Science by
(a) highlighting its increasing relevance for a job
(b) laying the foundations for an analytical and creative mindset
(c) highlighting the need of the knowledge of social phenomenon
(d) emphasising the values that are needed for an orderly society
Ans: (b)
Q72. The curriculum of Social Science should reflect
(a) interdependence of social phenomenon with science
(b) domination of national interests over local perceptions
(c) the need of cultivating civic sense in the Indians
(d) integration of the perspectives of women with the discussion of any historical event
Ans: (a)
Q73. A teacher comes across the argument that “Parliamentary form of democracy is not suitable for India.” He should react by
(a) reprimanding students for voicing such undemocratic ideas
(b) telling them not to make any value judgement in haste
(c) telling them that there is no other feasible alternative
(d) not dismissing or agreeing with it, rather redirecting it towards what the Constitution intends
Ans: (d)
Q74. The Political Science textbook refers to the inequality existing in the USA under the topic ‘Equality’ to
(a) show that it is a global phenomenon
(b) show that even the USA cannot control it
(c) prove that the USA is not a model of democracy
(d) prove that India is the most democratic nation of the world
Ans: (d)
Q75. Historians and archaeologists are sometimes compared to detectives because
(a) they write about the secret missions that took place in the past
(b) they serve as secret agents for tracing treasures of the past
(c) they take clues from various sources while investigating about the past
(d) they disguise themselves as detectives
Ans: (c)
Q76. Which of the following would be the best suited approach while teaching ‘Inequality’?
(a) Discuss as it is given in the textbook
(b) Highlight the inequality faced by the people
(c) Talk on topics like female foeticide, dowry system, etc.
(d) Highlight the constitutional provisions to bring about equality
Ans: (c)
Q77. While teaching history
(a) all important dates should be remembered with the help of mnemonics
(b) rise and fall of dynasties should be marked clearly
(c) processes leading to events should be analysed in the light of reasons and child’s own experience
(d) a distinction should be there in political and sociocultural events
Ans: (c)
Q78. Which of the following would be better suited to enable children to express their views on public issues?
(a) Scrapbook
(b) Chart
(c) Wall magazine
(d) Flashcard
Ans: (c)
Q79. History textbooks have a box ‘Elsewhere’ at the end of each chapter to
(a) attract the attention of students
(b) make the chapter interesting to students
(c) increase the general knowledge of students
(d) relate contemporary developments around the world with each other
Ans: (d)
Q80. In history textbooks, many sources have been given in each chapter to
(a) prove the creative talent of the authors
(b) prove that more than one source are always better
(c) justify the selection of topic
(d) encourage students to work on sources and derive interpretation
Ans: (d)
Q81. The official records of the British period cannot help in writing the objective history because
(a) events in these records are not mentioned in chronological order
(b) they contain only superficial information
(c) the British recorded their subjective views and ignored the feelings of the people
(d) they were meant only for producing a rosy picture of the British rule
Ans: (c)
Q82. The cumulative record of the evaluation in Social Science should
(a) have attendance and medical records of the students
(b) have a record of incidences of indiscipline shown by students
(c) have a record of progressive development of students’ interests, aptitude and social adjustments
(d) have a record of students’ behaviour on any specific day
Ans: (c)
Q83. Which one of the following is against the spirit of pedagogy of Social Science?
(a) Making connections to students’ lives
(b) Aligning experiences to important outcomes
(c) Making students appear in as many tests as possible
(d) Designing experiences that interest students
Ans: (c)
Q84. In Class VIII, a teacher starts the chapter ‘Local Self- Government’ by asking students the names and responsibilities of Pradhan and Sarpanch of their villages and then explains the importance of the Panchayati Raj System. Which of the teaching maxims does the teacher follow?
(a) Proceeding from abstract to concrete
(b) Proceeding from simple to complex
(c) Proceeding from indefinite to definite
(d) Proceeding from empirical to rational
Ans: (b)
Q85. The introduction of Comprehensive and Continuous Evaluation has made the evaluation system
(a) more reflective of the entire personality of a child
(b) complex by incorporating too many details
(c) vague as exact rank of the student cannot be found out
(d) more comprehensive to analyse the performance only in scholastic areas
Ans: (a)
Q86. Which of the following would be best suited for teaching ‘Multipurpose River Valley Projects’?
(a) Discuss the harmful effects of dams on ecology
(b) Take students on a field trip
(c) Give students a project on the topic
(d) Deliver a well-prepared lecture
Ans: (b)
Q87. What will be your first step in the preparation of a lesson plan on the topic ‘Resources’?
(a) Select teaching aids
(b) Frame objectives
(c) Go through the topic many times
(d) Prepare introductory questions
Ans: (b)
Q88. Remedial teaching cannot be done for ________ students.
(a) dyslexic
(b) gifted
(c) showing lower than average performance
(d) showing above average performance
Ans: (b)
Q89. ‘Micro-teaching’ is
(a) teaching by observing minute behaviour of students
(b) organised practice teaching
(c) micro managing the routine of students in the school
(d) teaching students in small groups
Ans: (b)
Q90. Learning processes in a Social Science classroom should ask students to
(A) study textbooks thoroughly and mark important lines
(B) make notes on the discussions held in the class
(C) attempt all the questions given in the exercise
(D) focus on the classroom teaching Which one of the following is the most appropriate answer?
(a) A and B
(b) A only
(c) A, B and C
(d) D only
Ans: (d)

Part III: Language I English

Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 91–97) by selecting the most appropriate option.
‘T’ was the night before Christmas, And all through the kitchen, My mother was cooking some delicious chicken.
All of the sudden, The light bulb broke, And my mother randomly started to choke.
In a flash, Superman came.
My brother thought his costume was lame.
And instead of rescuing the day, He ate up my dinner, And he flew away; Santa burnt the house with dynamite and flares, I guess I was on the naughty list, next year, I’ll care;
Q91. To introduce the above poem, the teacher should
(a) read the poem aloud
(b) discuss about Christmas and Santa Claus
(c) tell about Superman
(d) tell about Santa
Ans: (b)
Q92. The night before Christmas is also spoken of as the
(a) Christmas Eve
(b) Christmas night
(c) night before Christmas
(d) night of Christ
Ans: (a)
Q93. Superman came and
(a) helped the mother
(b) did not help
(c) ate up the child’s dinner
(d) burnt the house
Ans: (c)
Q94. The word ‘instantly’ can replace which of these words from the poem?
(a) sudden
(b) randomly
(c) flew away
(d) in a flash
Ans: (d)
Q95. Santa refers to
(a) Santa Claus
(b) the servant
(c) a crook
(d) a poor man
Ans: (a)
Q96. The speaker feels that Santa burnt the house because
(a) he did not get any dinner
(b) the child had been naughty
(c) Superman went away without meeting him
(d) it was his job
Ans: (b)
Q97. Both Superman and Santa were doing
(a) what they always did
(b) things against their basic nature
(c) all these to have fun
(d) these things because the boy had troubled them
Ans: (b)
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 98–105) by selecting the most appropriate option.
Heights of Abraham are cliffs. These are one of the outstanding natural features of the city of Quebec in Canada and were the scene of a famous battle. Major General James Wolfe (1727–59) was only thirty-two years old when commanded by the British Prime Minister, William Pit, to capture Quebec from the French during the seven-year war
(1756–63). The capture of the city lying on the banks of
St. Lawrence River in Eastern Canada, would open the way for the overthrow of the French forces in North America. For three months in the summer of 1759, Wolfe attempted to overcome the French by frontal attack from across the river, but the defenders held an almost impregnable position.
Wolfe decided to make an attack from the rear in the early dark hours of September 13. He held his army across the river above the town and surprised the French soldiers guarding the small cove which now bears his name. Then came the highly dangerous task of scaling the cliffs — Heights of Abraham. By sunrise, Wolfe and his army of 4000 had achieved their goal and were on the Plains of Abraham drawn up in battle array and ready to fight.
Before Wolfe’s audacious plan had been carried to its successful conclusion, both Wolfe and the great French Commander, Montcalm, lay dying in the battlefield. Knowing that success was his, Wolfe whispered, ‘I die contented’. On the other hand, when told that he was fatally wounded, Montcalm cried out. ‘Thank God; I shall not live to see the surrender of Quebec’.
Q98. Heights of Abraham are
(a) an outstanding natural feature of Quebec
(b) cliffs scaled by Abraham
(c) known for their French occupants
(d) not near St. Lawrence River
Ans: (a)
Q99. Capturing Quebec would
(a) be easy
(b) open the way for overthrowing the French forces
(c) be difficult
(d) not be required
Ans: (b)
Q100. Frontal attack means
(a) being attacked from the front
(b) attacking the enemy from the front
(c) attacking the frontline
(d) attacking the frontier
Ans: (b)
Q101. Which part of speech is the word ‘frontal’?
(a) Verb
(b) Adverb
(c) Adjective
(d) Preposition
Ans: (c)
Q102. The opposite of the word ‘impregnable’ would be
(a) vulnerable
(b) undefeatable
(c) strong
(d) weak
Ans: (a)
Q103. The word from the text that means ‘reckless and daring’ is
(a) frontal
(b) successful
(c) audacious
(d) contented
Ans: (c)
Q104. Wolfe decided to attack from the rear because
(a) Montcalm was not there
(b) the front was impregnable
(c) it was easy
(d) the cliffs were easy to climb
Ans: (b)
Q105. The spirit of patriotism was exhibited by
(a) William Pit
(b) Major General Wolfe
(c) French Commander Montcalm
(d) Both Major General Wolfe and French Commander Montcalm
Ans: (d)
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q106. Which of these is of primary importance for creative writing?
(a) Correct spellings of words
(b) Legible handwriting
(c) Presentation of ideas in an original way
(d) Command over grammar and punctuation
Ans: (c)
Q107. Conventions of writing include
(a) story ideas
(b) proper punctuation
(c) imagination
(d) good vocabulary
Ans: (b)
Q108. A teacher should help learners acquire rich imagination and ability to think out of the box to develop their skill of
(a) telling stories
(b) generating new ideas
(c) speaking well
(d) critical thinking
Ans: (d)
Q109. While asking learners to read the text silently, the teacher should
(a) set a time limit
(b) correct their written task
(c) ask them to consult a dictionary for understanding difficult words
(d) ask them to write the summary
Ans: (a)
Q110. Lexical cohesion devices are
(a) words/phrases used for connecting ideas
(b) vocabulary
(c) structures
(d) punctuation
Ans: (a)
Q111. According to NCF 2005, a teacher should
(a) help in enriching the learner’s imagination
(b) develop the learner’s self-worth
(c) expose the learner to at least two languages
(d) concentrate on making the learner learn the text thoroughly
Ans: (a)
Q112. When a teacher uses ‘Realia’ to teach vocabulary and grammar, she
(a) is using role-play as a learning device
(b) is using real objects, actions and actual life situations
(c) is using computer technology
(d) is teaching through true stories
Ans: (b)
Q113. A multi-dimensional curriculum is one which
(a) caters to teaching of many subjects
(b) ensures an all-round development of the learner
(c) spreads in various dimensions
(d) covers comprehensive content areas
Ans: (b)
Q114. To create and sustain interest in learning
(a) learners should not be labelled as slow, average or high achievers
(b) learners should be told stories
(c) involve learners in activities
(d) make them teach each other
Ans: (c)
Q115. Which of the following descriptors can be used for assessing learners’ writing skills?
(a) Their reading ability
(b) Their pronunciation and spelling
(c) Organisation of ideas
(d) Handwriting
Ans: (c)
Q116. When a teacher asks learners to judge the actions of a character in a story they have just read, she expects them to
(a) understand facts as stated in the text
(b) evaluate
(c) read between the lines
(d) go beyond the text
Ans: (b)
Q117. As a facilitator of learning, the teacher should
(a) aim at finishing the syllabus in time
(b) load learners with extra information about the theme of the text
(c) explain each lesson in detail
(d) provide enough opportunities to expose learners to hear and use the language
Ans: (d)
Q118. During dramatization, when a teacher uses ‘empathy’ as one of the descriptors for assessing learners, she is assessing their ability to
(a) sympathise with the character
(b) get into the skin of the character
(c) appreciate the character
(d) critically analyse the character
Ans: (b)
Q119. A good summative assessment should have which of the following qualities?
(a) Be reliable and without bias
(b) Test mainly structures
(c) Have very few grammar questions
(d) Test the full year’s syllabus
Ans: (a)
Q120. Poetry recitation helps learners
(a) learn proper intonation and stress
(b) understand same sound words
(c) learn rhythm
(d) learn rhymes
Ans: (c)

भाग IV: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 120-128) में सबसे उचित विकल्प चुनिए।
छात्र की सहायता करना अत्यावश्यक है कि उसका मन वैज्ञानिक, स्पष्ट, निश्चित और सूक्ष्मता से सोचने वाला तथा उसके साथ ही साथ मन की गहराईयों को अनावृत करने वाला हो। क्या छात्र को इस प्रकार शिक्षित करना संभव है कि वह सभी लेबिलों के परे जो कर सके तथा उस वस्तु का पता लगा सके, उसका अनुभव कर सके, जिसको मन नहीं माप सकता, जो किसी पुस्तक में नहीं लिखा है। यदि इस प्रकार के एक विद्यालय में ऐसी शिक्षा संभव हो सके, तो वह अनूठी होगी।
आप सभी को यह देखना चाहिए कि इस प्रकार के विद्यालय का निर्माण कितना मूल्यवान होगा। केवल नृत्य, संगीत, गणित और दूसरे पाठों पर ध्यान देना समस्त जीवन नहीं है। शांत बैठना तथा अपने को देखना, सूक्ष्म दृष्टि प्राप्त करना, अवलोकन करना भी जीवन का अंग है। विचार कैसे किया जाए, किस पर विचार किया जाए, तथा आप विचार क्यों कर रहे हैं, इसको देखना भी आवश्यक है।
Q121. लेखक ने अनूठी शिक्षा में _______; बल दिया है।
(a) पुस्तक पढ़ने पर
(b) विद्यार्थियों द्वारा निजी अनुभवों को प्राप्त करने पर
(c) मन को मापने पर
(d) लेबल पढ़ने पर
Ans: (b)
Q122. लेखक की दृष्टि में सर्वाधिक महत्वपूर्ण क्या ह?ै
(a) नृत्य, संगीत की शिक्षा
(b) गणित पढ़ना
(c) विचार प्रक्रिया
(d) अन्य विषयों को पढ़ना
Ans: (c)
Q123. लेखक ऐसी शिक्षा की बात करता है जिसमें विद्यार्थी
(a) शांत भाव से बैठे रहें
(b) अवलोकन ही करते रहें
(c) सभी प्रकार के पूर्वाग्रहों से मुक्त होकर चीज़ों को खोजें
(d) जो पुस्तक में नहीं लिखा है केवल उसे ही खोजें
Ans: (c)
Q124. जीवन का सर्वाधिक महत्त्वपूर्ण अंग है
(a) केवल पाठ्य-पुस्तकें
(b) स्वयं को जानना
(c) केवल नृत्य
(d) केवल संगीत
Ans: (b)
Q125. पूरे गद्यांश में मुख्य रूप से यह स्पष्ट करने की कोशिश की गई है कि
(a) जीवन क्या है
(b) शिक्षा कैसी होनी चाहिए
(c) केवल विचार तत्व ही प्रमुख हैं
(d) विद्यार्थियों को कैसे अनुशासित रखें
Ans: (b)
Q126. ‘विद्यालय’ का संधि-विच्छेद है
(a) विद्या+आलय
(b) विद्या+लय
(c) विद्या+अलय
(d) विद्य+आलय
Ans: (a)
Q127. ‘सूक्ष्म’ का विलोम
(a) बारीक
(b) नज़दीक
(c) स्थूल
(d) मोटा
Ans: (c)
Q128. कौन सा शब्द पुस्तक का पर्याय ह?ै
(a) पत्रिका
(b) समाचार पत्र
(c) पत्र
(d) पोथीे
Ans: (d)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 129-135) में सबसे उचित विकल्प चुनिए।
बच्चे की किशोरावस्था शिक्षा-शास्त्रियों और कला-शिक्षकों के लिए अपनेआप में एक अलग ही विषय है। यह उम्र एक समस्या की उम्र कही गई है। कुछ विशेषज्ञ तो इसे ‘संकट का समय’ मानते हैं। जो भी हो, यह स्पष्ट है कि बच्चे के लिए यह अवस्था एक नया अनुभव होता है। दुनिया बदल जाती है। हो सकता है कि इस मानसिक परिवर्तन का कारण उसका अपना शारीरिक विकास भी हो। आज तक शरीर, जो एक तरीके से बढ़ रहा था, उसमें तब्दीली होने लगती है। उसके लिए यह एक ऐसा अनुभव होता है जो उसका मन अधिक-से-अधिक घेरे रहता है। समाज की परंपरा की वजह से वह इस समस्या को संकोच की वजह से प्रकाशित नहीं करता। उसे इसका खुलासा नहीं मिलता।
मन की अवस्था बदल जाती है। मन दूसरी बातों से हटकर इधर-उधर भटकने लगता है। एकाग्रता नहीं रहती। शारीरिक विकास तो एक ढंग से हो जाता है। उसकी शारीरिक प्रवृतियां भी सयानों की-सी होने लगती हैं। लेकिन मनस इतना विकसित अभी तक नहीं हो पाता, जिससे वह अपने आप को ठीक-ठीक समझ सके।
Q129. किशोरावस्था को ‘संकट का समय’ माना जाता है क्योंकि
(a) इस अवस्था से व्यक्ति के जीवन में संकट आने लगते ह।ैं
(b) किशोरों को अनेक तरह के संकट घेर लेते ह।ैं
(c) किशोर स्वयं अपने को समझ लेते ह।ैं
(d) किशोरों का मन इधर-उधर भटकने लगता ह।ै
Ans: (d)
Q130. ‘दुनिया बदल जाती है’ के माध्यम से किस ओर संकेत किया गया ह?ै
(a) स्थान परिवर्तन
(b) मानसिक परिवर्तन
(c) ऋतु-परिवर्तन
(d) परंपराएँ
Ans: (b)
Q131. किशोर अपनी किन समस्याओं को संकोचवश अभिव्यक्त नहीं कर पाता?
(a) एकाग्रता-संबंधी
(b) मन-संबंधी
(c) शारीरिक परिवर्तन-संबंधी
(d) परंपरा-संबंधी
Ans: (c)
Q132. किशोर की सबसे बड़ी चिंता का विषय है
(a) अपने भीतर होने वाले परिवर्तनों को समझना
(b) दुनिया को बदलना
(c) समाज को बदलना
(d) मन को बदलना
Ans: (a)
Q133. इधर-उधर शब्द युग्म है
(a) निरर्थक
(b) सार्थक
(c) पुनरूक्त
(d) सार्थक-निरर्थक
Ans: (b)
Q134. ‘तब्दीली’ का अर्थ है
(a) तबादला
(b) समझ
(c) परिवर्तन
(d) वृद्धि
Ans: (c)
Q135. ‘मन की अवस्था भी बदल जाती है’ वाक्य में ‘भी’ शब्द है
(a) क्रिया-विशेषण
(b) क्रिया
(c) विशेषण
(d) निपात
Ans: (d)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 136-150) में सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. लेखन-कौशल में कौन-सा पक्ष सबसे कम महत्त्वपूर्ण है?
(a) प्रिंट समृद्ध वातावरण
(b) अपने अनुभवों की लिखित अव्यक्ति
(c) लिखित कार्य पर शिक्षक की प्रतिक्रिया टिप्पणी
(d) सुंदर लेखन का यांत्रिक अभ्यास
Ans: (a)
Q137. ‘सुनना’ कौशल के बारे में कौन-सा कथन उचित नहीं है?
(a) सुनना कौशल अन्य कौशलों के विकास में सहायक है
(b) सुनना कौशल का विकास भाषा के नियमों को पहचानने, उनका निर्माण करने में सहायक है
(c) सुनना कौशल सबसे कम महत्त्वपूर्ण है
(d) सुनना कौशल मौखिक कौशल के अंतर्गत आता है
Ans: (c)
Q138. अर्थ की गहनता को समझने में कौन-सी पद्धति सर्वाधिक रूप से सहायक ह?ै
(a) सस्वर पठन
(b) मौन पठन
(c) द्रुत पठन
(d) धीमा पठन
Ans: (b)
Q139. शब्दों के अर्थ स्पष्ट करने की सर्वश्रेष्ठ पद्धति है
(a) शिक्षक द्वारा स्वयं अर्थ स्पष्ट करना
(b) वाक्य-प्रयोग द्वारा बच्चों को अर्थ का अनुमान लगाने का अवसर देना
(c) शब्दकाष्ेा देखना
(d) शब्दों की व्याख्या करना
Ans: (b)
Q140. कहानी-कथन के उद्देश्यों में कौन-सा पक्ष शामिल नहीं है?
(a) शब्द-भंडार का विकास
(b) कल्पनाशीलता का विकास
(c) सृजनात्मकता का विकास
(d) भाषा के लिखितरूप से परिचय
Ans: (d)
Q141. सुहेल को लिखने में कठिनाई होती है। लेकिन उसका अवबोधन-पक्ष बेहतर है। सुहेल की समस्या है
(a) डिस्ग्राफिया
(b) डिस्लेक्सिया
(c) डिस्केल्कुलिया
(d) डिप्रेशन
Ans: (a)
Q142. परस्पर बातचीत मुख्यत:
(a) समय की बबार्दी है
(b) अनुशासनहीनता को उत्पन्न करती है
(c) सुनने और बोलने के कौशलों के विकास में सहायक है
(d) पढ़ने-लिखने में सहायक है
Ans: (c)
Q143. मंजूषा आठवीं कक्षा को हिन्दी पढ़ाती है। इस स्तर पर उसे किसके लिए प्रयास करना चाहिए?
(a) सस्वर पठन
(b) साहित्यिक विधाओं का परिचय
(c) अलंकार समझाना
(d) छंद समझाना
Ans: (b)
Q144. कविता-शिक्षण में कौन-सा तत्त्व उसे गद्य से अलग करता है?
(a) भाषा-सौष्ठव की महत्ता
(b) शब्द-भंडार में वृद्धि
(c) भाषा-प्रयोग की छटाएँ
(d) गेयता
Ans: (d)
Q145. बहुसांस्कृतिक पृष्ठभूमि वाली कक्षा में भाषा-शिक्षक को क्या करना चाहिए?
(a) मौखिक कौशलों पर बल देना चाहिए
(b) अभिव्यक्त्यात्मक कौशलों पर ही बल देना चाहिए
(c) परस्पर बातचीत करने के अधिकाधिक अवसर देना
(d) बच्चों को मानक भाषा-प्रयोग के लिए ही कहना चाहिए
Ans: (c)
Q146. भाषा सीखने-सिखाने की प्रक्रिया में अर्थ गढ़ने का आधार मुख्यत: है
(a) पाठ्य-पुस्तक
(b) समाज-सांस्कृतिक परिवेश
(c) शिक्षक द्वारा अर्थ बताना
(d) शब्दकाष्ेा देखना
Ans: (b)
Q147. पाठ्य-पुस्तक भाषा-शिक्षण में मुख्यत: क्या सहायता करती है?
(a) व्याकरणिक नियम कंठस्थ कराती ह।ै
(b) भाषा की विभिन्न छटाएँ पस्र तुत करती ह।ै
(c) बच्चों का आकलन करती है ।
(d) बच्चों को विभिन्न पर्वों की जानकारी देती ह।ै
Ans: (b)
Q148. भाषा-आकलन में कौन-सा तत्त्व सर्वाधिक महत्त्वपूर्ण है?
(a) विविध अर्थ वाले प्रश्न पूछना
(b) श्रुतलेख
(c) सुलेख
(d) भाषिक संरचनाओं पर आधारित प्रश्न
Ans: (d)
Q149. एकांकी पाठ मुख्यत: किसमें सहायता करते है?ं
(a) लेखन-कौशल का विकास
(b) संदर्भ के अनुसार उचित उतार-चढ़ाव के साथ बोलना
(c) वाक्य-संरचना की जानकारी
(d) अभिनय की कुशलता
Ans: (b)
Q150. बच्चों को बाल-साहित्य उपलब्ध कराने से क्या लाभ ह?ै
(a) श्रवण-कौशल का विकास
(b) लेखकों से परिचय
(c) बच्चों को विविधतापूर्ण भाषिक सामग्री पढ़ने के अवसर देना
(d) पात्रों का चरित्र-चित्रण करने की कुशलता का विकास 6
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!