You are here
Home > Previous Papers > CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2014-1

CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2014-1

CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2014

Part I: Child Development and Pedagogy

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Which one of the following is a critique of the theory of multiple intelligences?
(a) Multiple intelligences are only the ‘talents’ present in intelligence as a whole.
(b) Multiple intelligences enable students to discover their propensities.
(c) It overemphasises practical intelligence.
(d) It cannot be supported by empirical evidence at all.
Ans: (a)
Q2. Which one of the following pairs is least likely to be a correct match?
(a) Children enter in the world with certain knowledge about language – Chomsky
(b) Language and thought are initially two different activities – Vygotsky
(c) Language is a contingent on thought – Piaget
(d) Language is stimuli in environment– B.F. Skinner
Ans: (d)
Q3. Features assigned due to social roles and not due to biological endowment are called
(a) gender role attitudes
(b) gender role strain
(c) gender role stereotypes
(d) gender role diagnosticity
Ans: (c)
Q4. Which of the following will be most appropriate to maximise learning?
(a) The teacher should identify her cognitive style as well as of her students’ cognitive style.
(b) Individual differences in students should be smoothened by pairing similar students.
(c) The teacher should focus on only one learning style to bring optimum result.
(d) Students of similar cultural background should be kept in the same class to avoid deference in opinion.
Ans: (a)
Q5. All of the following promote assessment as learning except
(a) telling students to take internal feedback
(b) generating a safe environment for students to take chances
(c) telling students to reflect on the topic taught
(d) testing students as frequently as possible
Ans: (d)
Q6. When a cook tastes food during cooking, it may be akin to
(a) assessment of learning
(b) assessment for learning
(c) assessment as learning
(d) assessment and learning
Ans: (b)
Q7. Differentiated instruction is
(a) using a variety of groupings to meet student needs
(b) doing something different for every student in the class
(c) disorderly or undisciplined student activity
(d) using groups that never change
Ans: (a)
Q8. In a culturally and linguistically diverse classroom, before deciding whether a student comes under the special education category, a teacher should
(a) not involve parents, as parents have their own work
(b) evaluate student on her/his mother language to establish disability
(c) use specialised psychologists
(d) segregate the child to neutralise environmental factor
Ans: (b)
Q9. Learning disabilities may occur due to all of the following except
(a) teachers way of teaching
(b) prenatal use of alcohol
(c) mental retardation
(d) meningitis during infancy
Ans: (a)
Q10. An inclusive school reflects on all the following questions except
(a) do we believe that all students can learn?
(b) do we work in teams to plan and deliver a learning enabling environment?
(c) do we properly segregate special children from normal to provide better care?
(d) do we adopt strategies catering for the diverse needs of students. ?
Ans: (c)
Q11. Gifted students are
(a) convergent thinkers
(b) divergent thinkers
(c) extrovert
(d) very hard working
Ans: (b)
Q12. The shaded area represents students in a normal distribution who fall in
(a) at  = 0
(b) between 2 – 3
(c) after 3
(d) between  – 2
Ans: (c)
Q13. Which one of the following pairs would be the most appropriate choice to complete the following sentence?
Children____________ faster when they are involved in the activities that seem to be ____________.
(a) forget; useful in a classroom
(b) recall; linked with their classwork only
(c) memorise; culturally neutral
(d) learn; useful in real life
Ans: (d)
Q14. CBSE prescribed group activities for students in place of activities for individual students. The idea behind doing so could be
(a) to overcome the negative emotional response to individual competition which may generalise across learning
(b) to make it easy for teachers to observe groups instead of individual students
(c) to rationalise the time available with schools most of which do not have enough time for individual activities
(d) to reduce the infrastructural cost of the activity
Ans: (a)
Q15. The conclusion ‘Children can learn violent behaviour depicted in movies’ may be derived on the basis of the work done by which of the following psychologists?
(a) Edward L. Thorndike
(b) J. B. Watson
(c) Albert Bandura
(d) Jean Piaget
Ans: (c)
Q16. Students observe fashion shows and try to imitate models. This kind of imitation may be called
(a) primary simulation
(b) secondary simulation
(c) social learning
(d) generalisation
Ans: (c)
Q17. If students repeatedly make errors during a lesson, the teacher should
(a) make changes in instruction, tasks, timetable or seating arrangements.
(b) leave the lesson for the time being and come back to it after some time.
(c) identify the erring students and talk to the principal about them.
(d) make erring students stand outside the classroom.
Ans: (a)
Q18. Following are some techniques to manage anxiety due to an approaching examination except
(a) familiarising with the pattern of question paper
(b) thinking too much about the result
(c) seeking support
(d) emphasising strengths
Ans: (b)
Q19. Bloom’s taxonomy is a hierarchical organisation of ____________.
(a) achievement goals
(b) curricular declarations
(c) reading skills
(d) cognitive objectives
Ans: (d)
Q20. A, B and C are three students studying English. ‘A’ finds it interesting and thinks it will be helpful for her in future. ‘B’ studies English as she wants to secure the first rank in the class. ‘C’ studies it as she is primarily concerned to secure passing grades. The goals of A, B and C respectively are
(a) Mastery, Performance, Performance Avoidance
(b) Performance, Performance Avoidance, Mastery
(c) Performance Avoidance, Mastery, Performance
(d) Mastery, Performance Avoidance, Performance
Ans: (a)
Q21. Even though this was clearly in violation of his safety needs, Captain Vikram Batra died fighting in the Kargil War while protecting his country. He might have
(a) sought novel experience
(b) achieved self-actualisation
(c) ignored his belongingness needs
(d) wanted to earn a good name to his family
Ans: (b)
Q22. Extinction of a response is more difficult following
(a) partial reinforcement
(b) continuous reinforcement
(c) punishment
(d) verbal reproach
Ans: (a)
Q23. Mastery orientation can be encouraged by
(a) focusing on students’ individual effort
(b) comparing students’ successes with each other
(c) assigning a lot of practice material as home assignments
(d) taking unexpected tests
Ans: (a)
Q24. Which one of the following is correctly matched?
(a) Physical Development – Environment
(b) Cognitive Development – Maturation
(c) Social Development – Environment
(d) Emotional Development – Maturation
Ans: (c)
Q25. All the following facts indicate that a child is emotionally and socially fit in a class except
(a) develop good relationships with peers
(b) concentrate on and persist with challenging tasks
(c) manage both anger and joy effectively
(d) concentrate persistently on competition with peers
Ans: (d)
Q26. Which of the following statements support the role of environment in the development of a child?
(a) Some students quickly process information while others in the same class do not.
(b) There has been a steady increase in students’ average performance on IQ tests in the last few decades.
(c) Correlation between IQs of identical twins raised in different homes is as high as 0.75.
(d) Physically fit children are often found to be morally good.
Ans: (b)
Q27. Socialisation includes cultural transmission and
(a) discourages rebellion
(b) development of individual personality
(c) fits children into labels
(d) provides emotional support
Ans: (b)
Q28. A teacher shows two identical glasses filled with an equal amount of juice in them. She empties them in two different glasses; one is taller and the other is wider. She asks her class to identify which glass would have more juice in it. Students reply that the taller glass has more juice. Her students have difficulty in dealing with
(a) accommodation
(b) egocentrism
(c) decentring
(d) reversibility
Ans: (c)
Q29. Karnail Singh does not pay income tax despite legal procedures and expenses. He thinks that he cannot support a corrupt government which spends millions of rupees in building unnecessary dams. He is probably in which state of Kohlberg’s stages of moral development
(a) conventional
(b) post conventional
(c) pre conventional
(d) para conventional
Ans: (b)
Q30. Which of the following is the intelligence theory that incorporates mental processes involved in intelligence (i.e. meta components) and the varied forms that intelligence can take (i.e. creative intelligence)?
(a) Spearman’s ‘g’ factor
(b) Sternberg’s triarchic theory of intelligence
(c) Savant theory of intelligence
(d) Thurstone’s primary mental abilities
Ans: (b)

Part II: Social Studies

Q31. According to Arthashastra, during the Mauryan period, North-West was important for
(a) cotton
(b) gold and precious stones
(c) silver and copper
(d) blankets
Ans: (d)
Q32. Amphorae was a
(a) coin of Italy
(b) red glazed pottery
(c) tall, double handled jar
(d) perforated pot
Ans: (c)
Q33. Pepper was valued in Roman Empire and it was called
(a) Black Magic
(b) Black Charm
(c) Black Stone
(d) Black Gold
Ans: (d)
Q34. Persian wheel, spinning wheel and firearms were invented in India during the
(a) pre-historic period
(b) ancient period
(c) medieval period
(d) modern period
Ans: (c)
Q35. A Sanskrit Prashasti has been found in praise of
(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Alauddin Khilji
(d) Firoz Tughlaq
Ans: (b)
Q36. The Hiranya-garbha ritual was performed
(a) when a king won a territory
(b) to declare the king as Kshatriya even if he was not one by birth
(c) before hunting a deer
(d) for the birth of male child
Ans: (b)
Q37. During the Chola period, associations of traders were known as
(a) Gramam
(b) Shrenis
(c) Nagaram
(d) Sabha
Ans: (c)
Q38. Nath literature is associated with
(a) Bengali
(b) Assamese
(c) Odia
(d) Maithili
Ans: (a)
Q39. Khan Abdul Ghaffar Khan started a powerful nonviolent movement in North-West Frontier Province, known as
(a) Ram-Rahim Movement
(b) Khilafat Movement
(c) Khudai-Khidmatgar Movement
(d) Pakhtun Movement
Ans: (c)
Q40. After the Congress Resolution (1929) to fight for Purna Swaraj, ‘Independence Day’ was observed on
(a) 15 August 1930
(b) 26 January 1930
(c) 1 January 1930
(d) 2 October 1930
Ans: (b)
Q41. Big Bear is an example of
(a) Milky Way
(b) Constellation
(c) Star
(d) Galaxy
Ans: (b)
Q42. Only one side of the moon is visible from the earth because
(a) the other side of the moon is towards the earth only during the daytime.
(b) the other side of the moon is towards the earth only on the New Moon (Amavasya).
(c) the time taken by the moon to move around the earth and to complete one spin is same.
(d) it takes the moon one light year to complete one spin.
Ans: (c)
Q43. The earth moves on its axis
(a) from west to east
(b) from north to south
(c) from east to west
(d) from south to north
Ans: (a)
Q44. As we move from the Eastern Hemisphere to the Western Hemisphere, the size of longitudes
(a) increases
(b) decreases
(c) remains same
(d) first increases, then decreases
Ans: (c)
Q45. The Earth Day is
(a) the time during which the sun shines on a specific place on the earth
(b) the measure of the standard time at Greenwich
(c) the period of rotation of the earth around its axis
(d) the period of revolution of the earth around the sun
Ans: (c)
Q46. On equinox, direct rays of the sun fall on the
(a) Tropic of Cancer
(b) Equator
(c) Tropic of Capricorn
(d) Arctic Circle
Ans: (b)
Q47. There are many harbours and ports in the Atlantic Ocean because
(a) there is a large volume of sea trade between the USA and Europe
(b) the fishery industry is flourishing in the Atlantic Ocean
(c) the coastline of the Atlantic Ocean is highly indented
(d) the coastline of the Atlantic Ocean is very shallow
Ans: (c)
Q48. Which is the world’s longest mountain range?
(a) The Himalayas
(b) The Rocky
(c) The Andes
(d) The Alps
Ans: (c)
Q49. In India, tropical rainforests are found in
(a) Madhya Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Andaman and Nicobar Islands
(d) Rajasthan
Ans: (c)
Q50. During the retreating monsoon period, the moistureladen winds blow from
(a) valley to plain
(b) land to sea
(c) sea to land
(d) plateau to plain
Ans: (b)
Q51. Which of the following is called the ‘lungs’ of the earth?
(a) Tropical evergreen forests of Brazil
(b) Tropical deciduous forests of Central America
(c) Temperate evergreen forests of China
(d) Temperate deciduous forests of Chile
Ans: (a)
Q52. Which is the largest river basin in the world?
(a) Ganga River Basin
(b) Nile River Basin
(c) Mississippi River Basin
(d) Amazon River Basin
Ans: (d)
Q53. What is ‘Maloca’?
(a) A tribe
(b) A house type
(c) A wild animal
(d) A resident of Malacca
Ans: (b)
Q54. Using resources carefully and giving them time to get renewed is called
(a) resource conservation
(b) sustainable development
(c) resource management
(d) development management
Ans: (a)
Q55. Shelterbelt is a method of
(a) water conservation
(b) soil formation
(c) plantation
(d) soil conservation
Ans: (d)
Q56. Bhimbetka in Madhya Pradesh is a
(a) Palaeolithic site
(b) Neolithic site
(c) Megalithic site
(d) Mesolithic site
Ans: (a)
Q57. Which of the three gods were important in the Rig Vedic period?
(a) Rudra, Vishnu and Indra
(b) Agni, Indra and Soma
(c) Indra, Varun and Rudra
(d) Agni, Indra and Vishnu
Ans: (b)
Q58. Sanskrit is considered to be a part of the family of languages known as
(a) Indo-Aryan
(b) Indo-Greek
(c) Indo-European
(d) Indo-Arabian
Ans: (c)
Q59. At which place it was a general practice to lay the dead with head towards the north?
(a) Inamgaon
(b) Burzahom
(c) Mehargarh
(d) Bhimbetka
Ans: (a)
Q60. Buddha described the thirst of desires and cravings as
(a) Pipasa
(b) Trishna
(c) Tanha
(d) Teevra Ichcha (strong desire)
Ans: (c)
Q61. The branding of a product
(a) makes it more saleable
(b) differentiates it from other products in the market
(c) makes it more attractive for customer
(d) gives customer rebate on MRP
Ans: (b)
Q62. Which part of the Indian Constitution is often referred to as the ‘Conscience’ of the Constitution?
(a) The part dealing with the Directive Principles
(b) The part dealing with the Fundamental Rights
(c) The part dealing with the reservation policy for SCs, STs and OBCs
(d) The Preamble of the Constitution
Ans: (b)
Q63. How many members can be nominated to the Lok Sabha?
(a) Twelve
(b) Two
(c) Four
(d) None
Ans: (b)
Q64. A judge gives decision on a case
(a) on the basis of argument
(b) on the basis of fees paid
(c) on the basis of evidence
(d) on the basis of police enquiry
Ans: (c)
Q65. Which of the following cults has distinctive tribal influence?
(a) Cult of Venkateshwara
(b) Cult of Jagannath
(c) Cult of Vishwanath
(d) Cult of Amarnath
Ans: (b)
Q66. Diseases like diarrhoea, dysentery and cholera can be prevented through
(a) education of health and hygiene
(b) better health care facilities
(c) providing safe drinking water
(d) providing cheap medicines
Ans: (c)
Q67. More often discussions on government and its functioning lead to extreme views; therefore, a teacher should
(a) avoid any debate or discussion on it
(b) criticise the way government functions
(c) argue for judicial activism
(d) organise more objective interactions as compared to didactic views
Ans: (d)
Q68. The views of social scientists vary the most on which of the following agents regarding their impact on the behaviour and attitudes of children and adolescents?
(a) Family
(b) School
(c) Television
(d) Peer
Ans: (c)
Q69. Which of the following is the most appropriate way to increase the time spent on academic activities by students in a Social Science class?
(a) Assigning homework three times a week
(b) Assigning individual projects on new topics before discussing those topics in the class
(c) Incorporating lots of new materials in a lecture to be delivered to sustain interest
(d) Proper lesson planning and abiding by the time schedule for every activity
Ans: (d)
Q70. A student was interested in studying problems faced by Indian soldiers during the Kargil War. She interviewed several soldiers who took part in the war.
These soldiers can be considered
(a) secondary sources
(b) primary sources
(c) actual narrators
(d) internal sources
Ans: (b)
Q71. A teacher wants to give a case study to students of class VII. Which of the following topics would be the most appropriate?
(a) Earthquake
(b) Major crops of India
(c) Minerals found in India
(d) Structure of the earth
Ans: (a)
Q72. Valuing observable facts over individual preferences in deriving deduction is called
(a) reasoning
(b) free association
(c) egocentrism
(d) social brainstorming
Ans: (a)
Q73. To show land use in different countries of the world, which of the following would be a suitable teaching aid?
(a) Flow chart
(b) Comparative chart
(c) Timeline chart
(d) Venn diagram
Ans: (b)
Q74. A teacher writes instructional objective for his lesson plan as ‘Students will be able to give reasons for the downfall of the Mauryan Dynasty’. This objective will come under
(a) knowledge
(b) understanding
(c) application
(d) synthesis
Ans: (b)
Q75. All of the following are characteristics of creative thinking except
(a) ability to always produce right answers to problems posed
(b) synthesise from a variety of sources
(c) flexible and imaginative way to approach a problem
(d) purposeful, reflective judgement
Ans: (a)
Q76. During Social Science class, students begin to discuss whether a mobile tower should be allowed to be installed in the proximity of their school or not. A
student says that radiations from the tower would make students sick. Another student says, I heard this on the news that mobile towers do not make people sick. As a teacher, you would
(a) encourage students to organise a dharna (protest) outside the office of local administration
(b) motivate students to collect evidences, which will help them assess the situation objectively
(c) organise a structured debate on this topic in the class
(d) organise an election to know the support in favour and against
Ans: (b)
Q77. At the upper primary stage, according to NCF 2005, the content of Social Studies will draw its content from which of the following subjects?
(a) History, Civics and Geography
(b) History, Geography, Political Science and Economics
(c) Environmental Science, History, Civics and Geography
(d) Disaster Management, History, Political Science and Value Education
Ans: (b)
Q78. For which of the following a timeline would be best suited?
(a) To give summary of a dynasty
(b) To explain achievements of a ruler
(c) To compare two dynasties
(d) To teach ancient history
Ans: (a)
Q79. Locating a place on the map is associated with
(a) knowledge
(b) comprehension
(c) application
(d) skill
Ans: (d)
Q80. Children have little exposure to laws; therefore, while discussing laws, it is important that a teacher should
(a) explain all the aspects of laws very clearly
(b) give as many examples from familiar contexts
(c) discuss about juvenile laws only
(d) create fear regarding laws
Ans: (b)
Q81. A Social Science teacher must employ which of the following methods for being effective?
(a) Increase engagement of students by thoughtprovoking and interesting activities
(b) Increase the knowledge of students by taking tests on every Monday
(c) Award grades in a lax manner to boost the confidence of slow learners
(d) Assign projects to be done at home so as to involve parents in the studies of their ward
Ans: (a)
Q82. In a discussion on the Constitution, it is important that it is discussed in historical context so that students become aware that
(a) democracy has its roots in India
(b) republics flourished in ancient India
(c) anti-colonial struggle had its major influence
(d) the Indian Constitution is the oldest in the world
Ans: (c)
Q83. The outcome-oriented student learning model in Social Science will focus primarily on
(a) group activities, excursions and summative assessments
(b) complete coverage of course, information-centred teaching and summative assessments
(c) learning objectives, learning activities, formative and summative assessments
(d) aims of education, new teaching method, board exam
Ans: (c)
Q84. The content of Social Science should aim at
(a) making students familiar with happenings in the world around
(b) raising students’ awareness through critically exploring and questioning of familiar social reality
(c) inculcating nationalism in students
(d) imparting knowledge about developed countries
Ans: (b)
Q85. In a pluralistic society like ours, it is important that textbooks should be such that
(a) they reflect government views to make children a good citizen
(b) controversial issues are avoided
(c) all regions and social groups be able to relate to them
(d) different textbooks are available for different regions
Ans: (c)
Q86. According to NCF 2005, the aim of education in Social Science should be to enable students to
(a) criticise political decisions
(b) analyse socio-political reality
(c) retention of information on socio-political situation in the country
(d) present knowledge about socio-political principles in a lucid and concise way so that students remember them easily
Ans: (b)
Q87. The Civil Rights Movement was started in the USA to
(a) demand fundamental fights for African-Americans
(b) demand equal rights and end to racial discrimination
(c) demand voting rights for women
(d) demand social security for old
Ans: (b)
Q88. A Chief Minister is chosen by the
(a) president of the party which has got majority in the election
(b) MLAs of the party which has got majority in the election
(c) President of India on the advice of the Prime Minister
(d) President of India on the recommendation of the Governor
Ans: (b)
Q89. Which of the following shows gender stereotyping?
(a) Girls are more talented than boys.
(b) Girls can do only household work.
(c) Girls can do all types of works which a boy can do.
(d) Girls should get equal opportunity as boys.
Ans: (b)
Q90. In a democracy, media plays a very important role in
(a) providing news and discussing events taking place in the country and the world
(b) advertising goods so that people can buy goods of their choice
(c) telecasting cricket events so that people can watch sitting at home
(d) providing many types of entertainment materials
Ans: (a)

Part III: Language I English

Directions: Read the given passage and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
Renowned educationalist Sir Tim Brighouse observed that an outstanding school has four factors that are visible.
“Teachers talk about teaching, teachers observe each other’s practice, teachers plan, organize and evaluate their work together rather than separately, and that teachers teach each other.” He continues: ‘’One of the reasons I like that is that you can immediately see ways in which you could make it more likely that teachers talk about teaching.” Sir Tim then encouraged schools to focus on activities that were low effort but high impact, describing them as “butterflies”. Some examples he gave included rotating staff meetings around different classrooms with the host, at the start, describing the room layout and displays, or discussing other teaching techniques and approaches. With modern technology, teachers could observe their own lessons and then when viewing them back, decide whether they want to share them with a mentor.
The role of mentoring was vital and suggested that more schools could send teachers out in small groups to learn from colleagues in other schools.
He said: “If this were widespread practice, if people were to attend to their butterflies, the outcome in terms of teacher morale and teacher satisfaction would be positive. We all agree that professional development is the vital ingredient”.
Q91. In the mode suggested by Sir Tim, teachers may selfevaluate and self-reject
(a) using technology
(b) without technology
(c) through a students’ survey
(d) interviewing each other
Ans: (a)
Q92. ‘Teachers talk about teaching’ means that they
(a) make some suggestions
(b) discuss their own practices
(c) criticise one another
(d) freely change opinions
Ans: (b)
Q93. ‘Low effort but high impact’ in this context implies that schools
(a) pay teachers a lower salary
(b) extract more work for the same pay
(c) decrease the work load and salary
(d) create opportunities within the system for development
Ans: (d)
Q94. In this extract, it is observed that technology supports teachers to
(a) improve students
(b) conduct meetings for teachers
(c) follow-up/remediation activities for students
(d) self-diagnose their practices
Ans: (d)
Q95. Here, ‘visible’ means
(a) seen
(b) obvious
(c) appealing
(d) bright
Ans: (b)
Q96. ‘Rotating staff meetings in the classrooms’ permits teachers to
(a) be informal with each other
(b) miss some of them
(c) share their own practices with others
(d) keep busy all the time
Ans: (c)
Q97. A synonym for the word ‘counselling’ from the passage is
(a) describing
(b) mentoring
(c) discussing
(d) teaching
Ans: (b)
Q98. The talk by Sir Tim is about the
(a) teachers who dress like butterflies
(b) visiting schools to socialise
(c) knowledge teachers gain for job growth
(d) schools who control their teachers
Ans: (c)
Q99. “Butterflies” here refers to
(a) the dress code
(b) a practice of staff interaction
(c) changing schools
(d) going to classes in rotation
Ans: (b)
Directions: Read the given poem and answer the questions that follow (Q. 100–105) by selecting the most appropriate option.
As I Watch You Grow Do you know how much you mean to me?
As you grow into what you will be.
You came from within, from just beneath my heart It’s there you’ll always be though your own life will now start.
You’re growing so fast it sends me a whirl, With misty eyes I ask, Where’s my little girl?
I know sometimes to you I seem harsh and so unfair, But one day you will see, I taught you well because I care.
The next few years will so quickly fly, With laughter and joy, mixed with a few tears to cry.
As you begin your growth to womanhood, this fact you must know, You’ll always be my source of pride, no matter where you go.
You must stand up tall and proud, within you feel no fear, For all your dreams and goals, sit before you very near.
With God’s love in your heart and the world by its tail, You’ll always be my winner, and victory will prevail.
For you this poem was written, with help from above, To tell you in a rhythm of your Mother’s heartfelt love Kay Theese
Q100. ‘Do you know how much you mean to me?’ is a ________ question.
(a) rhetorical
(b) restrictive
(c) convergent
(d) divergent
Ans: (d)
Q101. An antonym for the word ‘harsh’ is
(a) severe
(b) mild
(c) grim
(d) clashing
Ans: (b)
Q102. In the expression ‘It sends me a whirl’, ‘it’ refers to
(a) travelling far
(b) growing up
(c) new experiences
(d) the real world
Ans: (b)
Q103. To ‘stand up tall’ is
(a) growing up healthy
(b) be tall like the boys
(c) being fearless
(d) getting ambitious
Ans: (c)
Q104. The phrase ‘the world by its tail’ means to
(a) be a good follower
(b) overcome challenges
(c) face one’s enemies
(d) avoid challenges
Ans: (b)
Q105. The poem addresses a
(a) friend
(b) daughter
(c) mother
(d) girl
Ans: (b)
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q106. A person sitting behind you in a cinema starts talking on the mobile phone and you want to tell him/her to stop. Choose how you will make the request.
(a) “Stop talking so loudly;”
(b) “Please don’t use the mobile phone inside the theatre.”
(c) “Can’t you not use the mobile phone, please?”
(d) “Could you possibly stop using mobile phone.”
Ans: (b)
Q107. Exemplar for homonym would be
(a) aisle/isle
(b) beer/bear
(c) stale/stall
(d) stock/stoke
Ans: (a)
Q108. Which is a lexical word?
(a) love
(b) is
(c) the
(d) might
Ans: (a)
Q109. While learning about the passive voice form, students learn about
(a) use of ‘by’
(b) position of verbs
(c) position of nouns
(d) use of verb form
Ans: (d)
Q110. Students can leave the school premises at 12.30 pm.
Students ought to leave the school premises at 12.30
pm.
The two given statements can be differentiated by drawing students’ attention to the
(a) differences in the arrangement of words
(b) meaning conveyed by the modals/verb modifiers
(c) the roles of the subject and object in both sentences
(d) absence of change in the verb form
Ans: (b)
Q111. Which learning domain constitutes higher order thinking?
(a) Remembering
(b) Understanding
(c) Application
(d) Evaluation
Ans: (d)
Q112. The process of word formation consists of
(a) compounding and affixation
(b) opposites and meaning
(c) verbs and nouns
(d) using synonyms or euphemisms
Ans: (a)
Q113. When reading, to ‘decode’ means to
(a) an action used in ICT
(b) solving a complex puzzle
(c) analyse and understand
(d) understanding a foreign language
Ans: (c)
Q114. Speaker 1: We had an enjoyable holiday this winter.
Speaker 2: Where did you go?
Speaker 1: Where?
Speaker 2: Yes, which place did you visit?
During the assessment of students’ speakinglistening skills, mark/s would be deducted during this exchange for
(a) Speaker 1
(b) Speaker 2
(c) Both
(d) Neither
Ans: (a)
Q115. While writing, ‘ellipsis’ is a
(a) phrasal verb
(b) semantic linker
(c) adjectival form
(d) prepositional phrase
Ans: (b)
Q116. If a longer piece of writing is brief, complete, in the third person, without digressions and emotional overtones and logically arranged, it is a
(a) classified advertisement
(b) memorandum
(c) report
(d) newspaper article
Ans: (c)
Q117. The politician had been making promises long before election time. The statement is in the ____tense.
(a) past continuous
(b) present perfect
(c) present perfect continuous
(d) past perfect continuous
Ans: (d)
Q118. ‘Gender sensitisation’ in the school curriculum implies
(a) children should be differentiated as boys and girls
(b) sex education from primary school onwards
(c) respectful approach towards defining gender roles
(d) promoting co-education in high school
Ans: (c)
Q119. Identify where the collective form is an error: A
(a) host of angels
(b) congress of baboons
(c) clutch of ducks
(d) shoal of fish
Ans: (c)
Q120. An exemplar of a question to ‘funnel’ or restrict a respondent’s answer is
(a) “What do you think of the weather?”
(b) “How many books are there?”
(c) “Tell me about your most recent holiday.”
(d) “What are your goals?”
Ans: (c)

भाग IV: भाषा II हिन्दी

निर्देश: नीचे दिए गए गद्यांश को पढ़कर सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए: जिनमें सहिष्णुता की भावना होती है, केवल ऐसे लोग अध्यापक होने योग्य होते हैं। जिनका बच्चों से प्यार भरा लगाव होता है, उनमें धैर्य स्वभावत: आ जाता है। अध्यापकों को जिस अंन£नहित गंभीर समस्या से जूझना पड़ता है, वह यह है कि उन्हें जिनको देखना है वे शक्ति और प्रभुता में उनकी बराबरी के नहीं होते। अध्यापक के लिए एकदम तुच्छ या बिना किसी कारण के या फिर वास्तविक की बजाए किसी काल्पनिक कारण के चलते अपने छात्रों के सामने धैर्य खो देना, उनकी खिल्ली उड़ाना, उन्हें अपमानित या दंडित करना एकदम आसान और संभव है। जो एक निर्बल अधीन राष्ट्र पर शासन करते हैं, उनमें न चाहते हुए भी गलत काम करने की प्रवृत्ति पाई जाती है।
उसी तरह ऐसे अध्यापक होते हैं जो बच्चों के ऊपर अपने प्रभुत्व का शिकार हो जाते हैं। जो शासन के अयोग्य होते हैं, उन्हें न केवल कमज़ोर लोगों पर अन्याय करते हुए कोई अपराध-बोध नहीं होता, बल्कि ऐसा करने में उन्हें एक खास तरह का मजा मिलता है। बच्चे अपनी माँ की गोद में कमज़ोर, असहाय और अज्ञानी होते हैं। माता के हृदय में स्थित प्रचुर प्यार ही उनकी रक्षा की एकमात्र गारंटी होता है।
इसके बावजूद हमारे घरों में इस बात के उदाहरण कम नहीं है कि कैसे हमारे स्वाभाविक प्यार पर धीरज का अभाव और उद्धत प्राधिकार विजय प्राप्त कर लेते हैं और बच्चों को अनुचित कारणों से दंडित होना पड़ता है।
Q121. किस तरह के लोग कमज़ोर लोगों पर अन्याय करते हैं?
(a) जो निर्बल होते हैं
(b) जो अध्यापक हाते हैं
(c) जिनमें शासन करने की योग्यता नहीं होती है
(d) जो दण्ड देने में कुशल हैं
Ans: (c)
Q122. इस गद्यांश का मुख्य भाव यह है कि
(a) अध्यापक में धैर्य, ममत्व, सहिष्णुता और ता£ककता होनी चाहिए।
(b) अध्यापक को सदा नि£लप्त भाव से पेश आना चाहिए।
(c) केवल उचित कारणों पर ही अध्यापक बच्चों को अवश्य दंड दें।
(d) अध्यापक में अपराध-बोध होना चाहिए।
Ans: (a)
Q123. बच्चे अपनी माँ की गोद में ही स्वयं को सुरक्षित समझते हैं, क्योंकि
(a) माँ सदैव उनकी गलतियाँ माफ़ करती रहती है।
(b) केवल माँ ही उनका लालन-पालन करती रहती है।
(c) माँ के पास सुरक्षा की शक्ति परिपूर्ण है।
(d) माँ के हृदय में स्नेह होता है।
Ans: (d)
Q124. कौन-सा शब्द-समूह शेष शब्द-समूहों से भिन्न है?
(a) अयोग्य, अज्ञानी, अभाव
(b) अन्याय, अपराध, अपमानित
(c) अभाव, अपमानित, अधीन
(d) असहाय, अपराध, अनुचित
Ans: (a)
Q125. ‘इत’ प्रत्यय से बनने वाला शब्द है
(a) नीत
(b) दंडित
(c) अनुचित
(d) कृत
Ans: (b)
Q126. अध्यापक के लिए उचित विशेषण शब्द है
(a) धैर्य
(b) सहिष्णु
(c) ज्ञान
(d) योग्यता
Ans: (b)
Q127. लेखक के अनुसार अध्यापक बनने योग्य वहीं होते हैं जो
(a) अत्यंत ज्ञानवान् होते हैं।
(b) उच्च डिग्री प्राप्त होते हैं।
(c) धैर्यवान होते हैं।
(d) बच्चों से बहुत ज़्यादा शक्तिशाली होते हैं।
Ans: (c)
Q128. विद्यालयों में बच्चों को बिना किसी कारण दंडित करना
(a) असंभव है।
(b) अध्यापक की धैर्यहीनता का चिह्न है।
(c) अध्यापक प्रवृत्ति है।
(d) दुर्लभ है।
Ans: (b)
निर्देश: नीचे दिए गए गद्यांश को पढ़कर सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए: यदि हम सुनने के साथ-साथ सुनाते भी हैं, अर्थात वार्तालाप भी करते हैं तो बातें याद रहने की संभावना काफ़ी अधिक रहती है। इसलिए भाषण तो हमें याद नहीं रहते, परंतु वार्तालाप हम भूलते नहीं है। सुनने के लिए पुराना भूलना भी ज़रूरी है। बुद्धि के पास वह शक्ति है जिससे वह सुनी हुई बातों का सार निकालकर बाकी विस्तार को भुला देती है, तभी हम नई बातें सुन सकते हैं। दो कान इसलिए हैं कि सुनने को इतना कुछ है कि एक कम पड़ता है। प्रकृति ने हमें मुख एक ही दिया है इसलिए कि सुनो ज़्यादा, बोलो कम। सामने वाले की बात ध्यान से सुनना एक प्रकार की गतिविधि है।
सुनने की कला आज दुर्लभ होती जा रही है। शोध बताते हैं कि हम जितना सुनते हैं, उसका मात्र बीस प्रतिशत ही हमें याद रहता है। सुनी बातों में से तीन दिन बाद केवल दस प्रतिशत ही याद रहता है। इसके अलावा सुनने और समझने के बीच हमारा पूर्वाग्रह, पूर्व जानकारी, पूर्व अ£जत ज्ञान भी पभ्रा व डालता ह।ै
Q129. भाषण और वार्तालाप में क्या अंतर ह?ै
(a) भाषण में हम बाले ते हैं, वातार्ला प में सुनते हैं
(b) भाषण रोचक नहीं होता, वार्तालाप रोचक होता है
(c) भाषण में केवल बोलना होता है, वार्तालाप में सुनना और बोलना दोनों होते हैं
(d) भाषण लंबा होता है, वार्तालाप संक्षिप्त होता है
Ans: (c)
Q130. सुनकर समझने को कौन-सा तत्त्व प्रभावित करता ह?ै
(a) पूर्वाग्रह
(b) पूर्व जानकारी
(c) पूर्व अ£जत ज्ञान
(d) ये सभी
Ans: (d)
Q131. लेखक के अनुसार क्या महत्त्वपूर्ण है?
(a) सुनना
(b) ध्यान से सुनना
(c) ध्यान से सुनकर सारतत्त्व ग्रहण करना
(d) सुनकर याद रखना
Ans: (c)
Q132. ‘सुनने के लिए पुराना भूलना भी ज़रूरी है।’ वाक्य है
(a) प्रश्नवाचक
(b) विधानवाचक
(c) अनिश्चयवाचक
(d) आश्चर्यबोधक
Ans: (b)
Q133. यह जड़ी-बूटी तो आज बड़ी ________ है। वाक्य के रिक्त स्थान पर शब्द आएगा
(a) दुर्लभ
(b) दुर्गम
(c) दुस्तर
(d) दुराव
Ans: (a)
Q134. ‘पूर्वाग्रह’ का संधिविच्छेद है
(a) पूर्व + ग्रह
(b) पूर्वा + ग्रह
(c) पूर्व + आग्रह
(d) पूरव + आ + ग्रह
Ans: (c)
Q135. इस गद्यांश में बुद्धि की कौन-सी महत्त्वपूर्ण शक्ति का उल्लेख है?
(a) बुद्धि सुनकर याद कर लेती है
(b) बुद्धि सुनकर सार ग्रहण करती है
(c) बुद्धि विस्तार को तुरंत भूल जाती है
(d) बुद्धि सदैव नई बातें सुनती है
Ans: (b)
निर्देश: सबसे उचित विकल्प चुनिए है।
Q136. पठन कौशल से अभिप्राय है
(a) लिपि-चिह्नों की पहचान
(b) शब्दों को पढ़ना
(c) वाक्यों को पढ़ना
(d) पढ़कर समझना
Ans: (d)
Q137. वाइगोत्सकी ने भाषा-सीखने की प्रक्रिया में किस पर बल दिया है?
(a) कक्षायी अभ्यासों पर
(b) सामाजिक अंत:क्रिया पर
(c) पाठ्य-पुस्तकों पर
(d) उचित आकलन पर
Ans: (b)
Q138. भाषा की पाठ्य-पुस्तक में ऐसे पाठ चुने जाएँ जो
(a) संक्षिप्त हों
(b) प्रसिद्ध लेखकों के हों।
(c) बच्चों के संवेदना-लोक के साथी बन सकें।
(d) अनिवार्यत: मूल्यों से ओत-प्रोत हों।
Ans: (c)
Q139. भाषा सीखने में होने वाली त्रुटियाँ
(a) सीखने की प्रक्रिया का हिस्सा हैं।
(b) भाषा-अपरिपक्वता को दर्शाती हैं।
(c) अक्षम्य हैं।
(d) शिक्षक की कमी को दर्शाती हैं।
Ans: (a)
Q140. किस तरह के लेखन को आकलन में शामिल करना उचित है?
(a) सूचना-संदेश
(b) डायरी
(c) विज्ञापन
(d) ये सभी
Ans: (d)
Q141. व्याकरण के पक्षों और शब्दों की बारीकी की समझ का आकलन
(a) परिभाषा केरूप में किया जाना चाहिए।
(b) संदर्भ युक्त सामग्री में किया जाना चाहिए।
(c) बिल्कुल नहीं किया जाना चाहिए।
(d) अधिक अंकों का होना चाहिए।
Ans: (b)
Q142. भाषा में आकलन का प्रयोग मुख्यत: ________ के लिए होना चाहिए।
(a) बच्चों के भाषा-सौन्दर्य परीक्षण
(b) बच्चों की भाषा-प्रयोग की क्षमता
(c) भाषा के उच्च ज्ञान के परीक्षण
(d) भाषा की पाठ्यचर्या के स्तर-ज्ञान
Ans: (b)
Q143. भाषा-शिक्षण के संदर्भ में कौन-सा कथन उचित है?
(a) भाषा-शिक्षण के लिए अधिकाधिक कठिन अभ्यासों का प्रयोग किया जाए।
(b) आजकल भाषा-शिक्षण में अधिकाधिक उच्चस्तरीय ई-मेल तकनीक का प्रयोग अनिवार्य है।
(c) भाषा-शिक्षण में सिनेमा को शामिल नहीं किया जाना चाहिए।
(d) प्रथम भाषा-अर्जन की तरह द्वितीय भाषा केरूप में ¯हदी के सहज अर्जन के लिए ¯प्रट समृद्ध वातावरण ज़रूरी है।
Ans: (d)
Q144. नीना की कक्षा में बच्चे अकसर एक संकल्पना वस्तु प्राणी के लिए अलग-अलग भाषाओं के शब्द खोजते हैं। नीना ऐसे क्यों करती है?
(a) बच्चों को व्यस्त रखने के लिए।
(b) बच्चों की मातृभाषाओं की जानकारी प्राप्त करने के लिए।
(c) बहुभाषिता को बढ़ावा देने के लिए।
(d) शिक्षण को अधिक रोचक व व्यस्ततापूर्ण बनाने के लिए।
Ans: (c)
Q145. ‘डिस्ग्राफिया’ का संबंध किससे है?
(a) पठन-अक्षमता से
(b) लेखन-अक्षमता से
(c) गणना संबंधी अक्षमता से
(d) बोलने संबंधी अक्षमता से
Ans: (b)
Q146. बच्चे अनुकरण से भाषा सीखते हैं। यह कथन
(a) पूर्णत: सत्य है।
(b) आंशिकरूप से ही सत्य है।
(c) पूर्णत: असत्य है।
(d) सारहीन है।
Ans: (b)
Q147. भाषा-शिक्षण के रूप में आपके लिए महत्त्वपूर्ण है
(a) बच्चों द्वारा त्रुटिरहित भाषा-प्रयोग करवाना।
(b) बच्चों से पाठ्य-पुस्तक पढ़वाना।
(c) बच्चों द्वारा बेझिझक भाषा-प्रयोग करवाना।
(d) बच्चों से विस्तार से गृह-कार्य करवाना।
Ans: (c)
Q148. उच्च प्राथमिक स्तर पर कौन-सा भाषा-शिक्षण का उद्देश्य नहीं है?
(a) निजी अनुभवों के आधार पर भाषा का सृजनशील प्रयोग।
(b) भाषा के सौंदर्य को समझने की क्षमता का विकास।
(c) मुहावरों, लोकोक्तियों और कहावतों का सु¯चतित प्रयोग करने की प्रवृत्ति का विकास।
(d) कठिन शब्दों के अर्थ पूछना।
Ans: (d)
Q149. ________ के अतिरिक्त निम्नलिखित पाठ्यक्रम सहगामी क्रियाकलाप भाषा सीखने में सहायक हो सकते हैं।
(a) परिचर्चा
(b) घटना-वर्णन
(c) पाठों को याद करना
(d) गीत
Ans: (c)
Q150. पूरक पाठ्य-पुस्तक का उद्देश्य है
(a) बलपूर्वक पढ़ना।
(b) अतिरिक्त गृहकार्य देना।
(c) वाचन अभ्यास।
(d) गम्भीर साहित्य पढ़ना। CTET Exam Goalpost Solved Papers and Mock Tests Paper II (Social Studies)
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!