You are here
Home > Previous Papers > CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2013-2

CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2013-2

CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2013

Part I: Child Development and Pedagogy

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Which one of the following is true?
(a) Androgens are female hormones.
(b) Oestrogens are male hormones.
(c) Progesterone is not responsible for high pitched voice of girls.
(d) Both androgens and oestrogens are present in girls and boys at puberty.
Ans: (c)
Q2. Which of the following predicates is most appropriate for including co-scholastic areas in the curriculum?
(a) Co-scholastic activities remove disparity.
(b) Co-scholastic activities alleviate the stress caused by routine teaching.
(c) Physical, social and emotional developments are interrelated.
(d) Co-scholastic activities reduce the workload of teachers.
Ans: (c)
Q3. The zone of proximal development in Vygotsky theory is
(a) Tasks too difficult for children but can be achieved through adult support.
(b) Teacher’s interference hampers learning.
(c) Development is a proximal zone of growth.
(d) Learning takes place in formal settings only.
Ans: (a)
Q4. The RTE Act refers to which one of the following with reference to disability?
(a) Persons with Disability Act, 1996
(b) Disability Discrimination Act, 2010
(c) Disability Discrimination Act, 1995
(d) Disability Act, 2005
Ans: (a)
Q5. Adolescents conform to peer pressure to fulfil their needs related to
(a) belongingness
(b) safety
(c) self-actualisation
(d) self-efficacy
Ans: (a)
Q6. ‘G’ factor with reference to intelligence is
(a) a factor that predicts the level to which a child can be ‘groomed’
(b) standard deviation in the normal distribution of intelligence (3 the general term for measuring mental ability
(d) guidance needed for child to boost his/her IQ
(b) According to the ‘G’ factor theory, division of intelligence is equal in all fields. This is the first intelligence theory given by Charles Spearman. He saw intelligence as a general cognitive ability that can be measured and expressed numerically.
Q7. The following can be used as alternatives to assess intelligence except
(a) time taken by a student to respond to a question
(b) the ability of students to adapt
(c) the ability of students to attract teachers’ attention
(d) Piagetian tasks
Ans: (c)
Q8. While teaching, a teacher should reflect on the following facts except
(a) understanding of the learning goals
(b) compensating the loss of time occurred in sharing learning goals with students
(c) devising an appropriate method to achieve these goals
(d) designing of the assessment to know what students want to know
Ans: (b)
Q9. Teachers in order to complete their lessons quickly expect answers from a preferred group of their choice. This
(a) requires skills to identify students who can answer questions more often
(b) is necessary to cover syllabus
(c) deprives other students equal opportunity
(d) supports students who take interest and become teachers’ choice
Ans: (c)
Q10. An effective way to reduce gender bias may be
(a) to run unisex schools with both male and female teachers
(b) to run co-ed schools with both male and female teachers
(c) to run unisex schools with only female teachers
(d) to run co-ed schools with only female teachers
Ans: (b)
Q11. High dropout rates in primary classes can be attributed to the following except
(a) irregular attendance
(b) lack of awareness of parents
(c) lack of proper teacher training
(d) lack of initiative on the part of the government
Ans: (a)
Q12. The Right to Free and Compulsory Education-2009 prohibits which of the following?
(a) Contesting an election by school teachers
(b) Running preparatory schools under the same school building
(c) Running of schools without recognition
(d) Running of schools by foreign companies
Ans: (c)
Q13. Individual differences among students can be the basis for including
(a) multiple modes of teaching
(b) multiple modes of assessment
(c) multiple assessments
(d) (a) and (b) both
Ans: (d)
Q14. The following will let the learner control of instruction except
(a) asking the learner to select information source
(b) asking the learner to related question to objective
(c) asking the learner memorise the information
(d) asking the learner to choose the transaction method
Ans: (d)
Q15. Which of the following may be a part of the constructivist learning situation?
(a) Cognitive apprenticeship
(b) Cognitive drills of writing answers
(c) Contextualisation
(d) Multiple manifestation
Ans: (a)
Q16. Which one of the following can be best used in teaching to encourage democratic living among students?
(a) Lecture method
(b) Social interaction
(c) Discovery method
(d) Experimental method
Ans: (b)
Q17. Which of the following points should be considered by a teacher while preparing an assessment that supports personalisation of learning?
(a) Provide a range of assessments to ensure inclusivity
(b) Involve students in decision making about assessment and practice
(c) Plan a common date, time and method of the assessment
(a) Only (a) and (b)
(b) Only (b) and (c)
(c) Only (a) and (c)
(d) (a), (b) and (c)
Ans: (a)
Q18. Which of the following should be considered the most important quality of a teacher at the primary level?
(a) Eagerness to teach
(b) Patience and perseverance
(c) Knowledge of harmless ways of punishing
(d) Competence to teach in the highly standardised language
Ans: (b)
Q19. In order to encourage achievement motivation in the classroom, students should be taught to attribute their good grades to
(a) their own hard work
(b) their own high level of intelligence
(c) the easy nature of most academic tasks
(d) their teachers’ generous grading standards
Ans: (a)
Q20. Which of the following can be considered a sign of motivated teaching?
(a) Maximum attendance in the class
(b) Remedial work given by the teacher
(c) Questioning by students
(d) Pin drop silence in the class
Ans: (c)
Q21. Which of the following promotes social learning?
(a) Collaborative learning
(b) Summative assessments
(c) Brainstorming
(d) Formative assessments
Ans: (a)
Q22. Ability grouping of students should be
(a) discouraged as it gives the message that ability is valued more than effort
(b) encouraged as it maximises the learning with teachers using a special method to suit the specific group
(c) encouraged as it promotes competition among students
(d) (b) and (c) both
Ans: (a)
Q23. Which of the following is most effective in preventing the problem behaviour in children?
(a) Making the problem child sit in the library for the entire day
(b) Providing the problem child non-aggressive ways of handling conflict
(c) Compelling the problem child to feel sorry for his/her behaviour
(d) Ostracising the problem child in the class
Ans: (b)
Q24. Which of the following is a correct position in relation to the errors made by children?
(a) Native speakers of a language make errors while non-native speakers make mistakes or slips.
(b) If a correction is required, it should usually be done immediately.
(c) If a correction is required, it should usually not be done immediately.
(d) Immediate correction of errors results in positive reinforcement.
Ans: (d)
Q25. ‘Learned helplessness’ is a situation where
(a) students feel that they are going to fail because of repeated failures in the past
(b) teachers feel that they are helpless in helping learners learn
(c) the problem is related to gifted children who experience a feeling of saturation in their learning
(d) the learned scholars of society feel helplessness in the democratic polity
Ans: (a)
Q26. Autism includes
(a) visual impairment
(b) hyperactivity
(c) retarded physical growth
(d) inability to relate to others
Ans: (d)
Q27. A motor speech disorder that affects speech is called
(a) apraxia
(b) aphasia
(c) dysphonia
(d) word phobia
Ans: (a)
Q28. Which one of the following does not come under the purview of the term disability under the Persons with Disability Act 1996?
(a) Autism
(b) TB cured
(c) Mental retardation
(d) Speech disorders
Ans: (d)
Q29. Learning disabled children generally show
(a) conceptual disorders
(b) perceptual disorders
(c) habitual disorders
(d) physical disorders
Ans: (a)
Q30. Which one of the following factors often leads to maladjustment of children?
(a) Lack of spiritual maturity
(b) Lack of emotional maturity
(c) Illiterate parents
(d) Impulsive nature
Ans: (b)

Part II: Social Studies

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. The method to slow down the flow of water and soil erosion in agricultural land on hilly slopes is known as
(a) intercropping
(b) contour ploughing
(c) shifting farming
(d) mulching
Ans: (b)
Q32. Imagine that you are travelling with your parents about 4000 years ago from Lothal to Mohenjo-Daro.
Which of the following things will you see when you visit there?
(a) Storehouse at the dockyard
(b) Caves and rock shelters
(c) Narmada Valley
(d) Great Stupa
Ans: (c)
Q33. A special identification or name associated with a product is called
(a) lifestyle
(b) market
(c) consumer
(d) brand
Ans: (d)
Q34. The traditional songs of Bhakti in Maharashtra were devoted to
(a) Krishna
(b) Jagannath
(c) Vitthal
(d) Shiva
Ans: (c)
Q35. The first hydroelectricity plant was established in
(a) Norway
(b) Brazil
(c) United States of America
(d) Russia
Ans: (a)
Q36. How many members can be nominated by the President of India to the Rajya Sabha?
(a) 2
(b) 12
(c) 16
(d) 21
Ans: (b)
Q37. Subsidiary alliance during the colonial period in India was introduced by
(a) Lord Minto
(b) Lord William
(c) Lord Cornwallis
(d) Lord Wellesley
Ans: (d)
Q38. Metamorphic rocks get formed when
(a) magma cools and becomes solid
(b) rock fragments roll down, get compressed and hardened
(c) igneous and sedimentary rocks are exposed to heat and pressure
(d) remains of plants and animals get deposited as layers on rocks
Ans: (c)
Q39. How many time zones is the earth divided into?
(a) 26
(b) 24
(c) 36
(d) 12
Ans: (b)
Q40. Which city in India was designed by the famous architects, Edward Lutyens and Herbert Baker?
(a) Kolkata
(b) Chennai
(c) Mumbai
(d) New Delhi
Ans: (d)
Q41. In 1527, Babur defeated
(a) Sher Shah Suri
(b) Ibrahim Lodi
(c) Rana Sanga
(d) Rana Pratap
Ans: (c)
Q42. Weathering implies
(a) wearing away of the landscape
(b) breaking up of rocks on the earth’s surface
(c) process of erosion and deposition together
(d) weather cycles
Ans: (b)
Q43. On 21 March and 23 September,
(a) the direct rays of the sun fall on the equator
(b) the slanting rays fall on the equator
(c) only the North Pole is tilted towards the sun
(d) only the South Pole is tilted towards the sun
Ans: (a)
Q44. Who was the famous grammarian of the Upanishadic Period in India?
(a) Panini
(b) Aryabhatta
(c) Kautilya
(d) Gargi
Ans: (a)
Q45. The most famous ruler of the Kushana Dynasty was
(a) Samudragupta
(b) Ajatshatru
(c) Kanishka
(d) Satyabhama
Ans: (c)
Q46. A movement that began in the USA in the 1950s for demanding equal rights and to put an end to racial discrimination was
(a) Apartheid
(b) American National Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Civil Rights Movement
Ans: (d)
Q47. Which of the following oceans has highly indented coastline?
(a) Atlantic Ocean
(b) Pacific Ocean
(c) Indian Ocean
(d) Arctic Ocean
Ans: (a)
Q48. The earth experienced environmental change in the
(a) Palaeolithic Age
(b) Neolithic Age
(c) Mesolithic Age
(d) Stone Age
Ans: (c)
Q49. The Indigo Commission set up by the British Government
(a) recommended a decrease in the revenue for Indigo farmers
(b) found farmers guilty of attacking on planters
(c) found planters guilty of using coercive means to compel farmers
(d) abolished all indigo contracts signed between farmers and planters
Ans: (c)
Q50. Which of the following is the first level of democratic government in India?
(a) State Government
(b) Central Government
(c) Panchayat
(d) Federal Government
Ans: (c)
Q51. Mangrove forests imply
(a) trees that resemble mango trees
(b) trees that can survive in saline water
(c) trees that are very tall
(d) trees with thick leaves
Ans: (b)
Q52. Grasslands found in the mid-latitudes with short grasses are known as
(a) temperate grasslands
(b) tropical grasslands
(c) tundra vegetation
(d) savannah grasslands
Ans: (a)
Q53. In which part of the Hindu temples is the image of the main deity placed?
(a) Shikhara
(b) Mandapa
(c) Natyagruha
(d) Garbhagriha
Ans: (d)
Q54. In the early medieval period, the land gifted to the temple was called
(a) Devadana
(b) Bhumidan
(c) Sabha
(d) Shalabhoga
Ans: (b)
Q55. The Harappan civilisation developed on the banks of river
(a) Satluj
(b) Jhelum
(c) Ganga
(d) Indus
Ans: (d)
Q56. The slash-and-burn agricultural technique is practised in Africa in
(a) rainforests
(b) deciduous forests
(c) hot deserts
(d) delta regions
Ans: (a)
Q57. The policy which ensures the availability of food grains to the common people at an affordable price is known as
(a) food security
(b) land policy
(c) self-sufficiency
(d) agricultural development
Ans: (a)
Q58. Which of the following two States use water of Cauvery (Kaveri) river?
(a) Kerala and Tamil Nadu
(b) Karnataka and Tamil Nadu
(c) Tamil Nadu and Andhra Pradesh
(d) Karnataka and Andhra Pradesh
Ans: (b)
Q59. After the death of Tipu Sultan in the late seventeenth century, Mysore was placed under the ruling dynasty of the
(a) Marathas
(b) Wodeyars
(c) Sindhias
(d) Nizam of Hyderabad
Ans: (b)
Q60. Chahar Bagh was constructed by the
(a) Mughals
(b) Tughlaqs
(c) Khiljis
(d) Lodis
Ans: (a)
Q61. Dharavi in Mumbai is famous as
(a) a film-making place
(b) a high-rise building
(c) the world’s largest slum
(d) the house of the actor of the film ‘Slumdog Millionaire’
Ans: (c)
Q62. Which of the following crops is grown on sandy soils and needs low rainfall?
(a) Jute
(b) Cotton
(c) Coffee
(d) Millet
Ans: (d)
Q63. Rivers constitute ______ percentage of fresh water.
(a) 0.0019
(b) 0.0001
(c) 0.005
(d) 0.009
Ans: (b)
Q64. While teaching ‘Regional Inequality’, which of the following is the best suited method?
(a) Lecture method
(b) Field trip method
(c) Discussion method
(d) Observation method
Ans: (b)
Q65. While teaching Geography,
(a) students are taught to remember all the important places of the world with the help of mnemonics
(b) only local geography should be taught
(c) processes leading to events should be analysed in the light of reason and child’s own experience
(d) differences between natural sciences and social sciences should be highlighted
Ans: (c)
Q66. Which of the following will be best suited to enable children of Class VIII to express their creativity?
(a) Collection of coins
(b) Preparation of charts
(c) Preparation of scrapbooks
(d) Reading newspapers
Ans: (b)
Q67. To teach “working of the water treatment plant”, which of the following methods would be best applicable?
(a) Discuss importance of water for human beings
(b) Take students on a field visit to a treatment plant
(c) Assign a project on this topic to students
(d) Manage the lecture by an expert on this topic
Ans: (b)
Q68. What will be your first step while preparing a lesson plan on the topic ‘Gender Equality in India’?
(a) List the disadvantages of gender disparity
(b) Frame objectives
(c) Prepare the list of expected outcomes
(d) Think about the plight of eunuchs
Ans: (b)
Q69. Remedial teaching can be done for ___________.
(a) any student not responding to usual classroom methods
(b) children from poor families
(c) children from rural background
(d) disabled children
Ans: (a)
Q70. The purpose of ‘micro-teaching’ is
(a) to analyse the performance of a trainee teacher and suggest feedback
(b) teaching lessons in micro parts for better understanding
(c) to manage the student’s behaviour
(d) teaching by using microphone for the benefit of deaf students
Ans: (a)
Q71. Which of the following can be used to find out the relative position of students in a group?
(a) Grading
(b) Percentage score
(c) Percentile score
(d) Composite score
Ans: (c)
Q72. Which one of the following is most appropriate for the reflection of students’ thinking?
(a) Students should not reflect on routine classwork, otherwise it will delay the transaction of curriculum.
(b) Students should not reflect on the competency of their teachers.
(c) Peer tutors should substitute teachers frequently as it helps co-learners better understand concepts.
(d) An environment of mutual trust and context of reflection must be created by the teacher.
Ans: (d)
Q73. The case study approach exclusively focuses on
(a) avoiding definitions
(b) making students learn through their own experiences
(c) preparing grounds to enable students to pursue law in their higher studies that involve case studies
(d) encouraging fixed response tendency in students
Ans: (b)
Q74. Which of the following is not a function of remedial teaching in Social Science?
(a) Enlisting the types of errors made by students
(b) Preventing errors in learning
(c) Assisting weak students after school hours
(d) Ensuring that students learn things by heart and practise a lot
Ans: (d)
Q75. A test cannot serve the purpose of
(a) ascertaining the effectiveness of teaching-learning
(b) assessing the progress of learning
(c) finding out strengths and weaknesses of individuals
(d) assessing ability to work in a group
Ans: (d)
Q76. Which one of the following options is related to the heuristic method of solving problems in Geography?
(a) An intelligent hunch
(b) Trial and error
(c) Experiments
(d) Cartographic fieldwork
Ans: (d)
Q77. Which one of the following is not an aim of Social Science?
(a) Imparting knowledge to become an effective citizen
(b) Developing social efficacy
(c) Teaching etiquette
(d) Developing motivation for participating in public affairs
Ans: (c)
Q78. Which one of the following is not the principle of curriculum construction?
(a) Child-centred
(b) Conservative
(c) Flexible
(d) Humanitarian
Ans: (b)
Q79. The basic objective of educational excursion in Social Science is to
(a) provide first-hand experiences to students
(b) promote socialisation
(c) promote team spirit
(d) channelise energy of children
Ans: (a)
Q80. Which of the following is not a type of map skill?
(a) Knowledge of scale
(b) Knowledge of conventional signs
(c) Knowledge of effects of the rotatory motion of the earth
(d) Knowledge of direction
Ans: (c)
Q81. While illustrating the formation of a coalition government, a teacher asks her students about their options had they been sharing power with their friends and their partners threatening to withdraw support if their demands are not met. The teacher is encouraging students to use which of the following skills defined in Bloom’s taxonomy?
(a) Application
(b) Analytical
(c) Synthesis
(d) Knowledge
Ans: (a)
Q82. In order to enhance the self-esteem of students, they should be allowed to
(a) take part in discussions and debates
(b) listen to success stories of Stephen Hawking, a disabled but great physicist and try to emulate his example
(c) interact as much as possible with peers who achieve at similar levels as their own
(d) have opportunities to enhance their competence in the domains they are naturally disposed to
Ans: (d)
Q83. Which is not a technique/skill of Social Science?
(a) Probing questions
(b) Story telling
(c) Reinforcement
(d) Illustration
Ans: (c)
Q84. Which city of India is compared to the Silicon Valley of California?
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Hyderabad
(d) Bangalore
Ans: (d)
Q85. The total population divided into various age groups is indicated through
(a) pattern of population change
(b) population composition
(c) population pyramid
(d) division of human resources
Ans: (c)
Q86. Match the correct sequence of the following:
(a) Malayalam (i) Karnataka
(b) Marathi (ii) Gujarat
(c) Gujarati (iii) Maharashtra
(d) Kannada (iv) Kerala
(a) (b) (c) (d)
(a) (i) (ii) (iii) (iv)
(b) (iv) (iii) (ii) (i)
(c) (ii) (iii) (iv) (i)
(d) (iii) (ii) (iv) (i)
Ans: (b)
Q87. Which state in India has the longest coastline?
(a) Gujarat
(b) Andhra Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu
Ans: (a)
Q88. Which state has the longest international boundary with Pakistan?
(a) Gujarat
(b) Punjab
(c) Rajasthan
(d) Jammu and Kashmir
Ans: (c)
Q89. Which of the following takes place when the sun, moon and earth are in the same line?
(a) Spring ebb
(b) Neap ebb
(c) Spring tide
(d) Neap tide
Ans: (c)
Q90. Which of the following is a depositional feature of sea waves?
(a) Sea cave
(b) Sea cliff
(c) Sea beach
(d) Sea arch
Ans: (c)

Part III: Language I English

Directions: Read the given passage and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
Although wind power plants have relatively little impact on the environment compared to fossil fuel power plants, concerns have been raised over the noise produced by the rotor blades, visual impacts, and deaths of birds and bats that fly into the rotors (avian/bat mortality). These and other concerns are associated with wind energy development. Like all mechanical systems, wind turbines produce some noise when they operate. Most of the turbine noise is masked by the sound of the wind itself, and turbines run only when the wind blows. In recent years, engineers have made design changes to reduce the noise from wind turbines. Early model turbines are generally noisier than most new and larger models. As wind turbines have become more efficient, more of the wind is converted into rotational torque and less into acoustic noise. Additionally, proper siting and insulating materials can be used to minimise noise impacts.
Unlike most other generation technologies, wind turbines do not use combustion to generate electricity, and hence don’t produce air emissions. The only potentially toxic or hazardous materials are relatively small amounts of lubricating oils and hydraulic and insulating fluids. Therefore, contamination of surface or ground water or soils is highly unlikely. And like all electrical generating facilities, wind generators produce electric and magnetic fields with potential for interference with radar and telecommunication facilities.
Q91. A ‘rotor’ is used in
(a) any mechanical equipment
(b) only turbine machines
(c) manufacturing rotary blades
(d) hydraulic pumps
Ans: (a)
Q92. An expression from the essay meaning ‘prototype’ is
(a) groundwater
(b) early model
(c) mortality
(d) efficient
Ans: (b)
Q93. ‘Acoustic’ refers to the
(a) capability of absorbing sound
(b) reducing of noise
(c) causing low noise levels
(d) amplification of sounds
Ans: (d)
Q94. A word which means the opposite in the essay for ‘potentially harmful’ is
(a) technologies
(b) interference
(c) hazardous
(d) hydraulic
Ans: (b)
Q95. The essay claims that the deaths of birds are caused by
(a) being hit by turbine blades
(b) contamination in the soil
(c) lubricating oil mixed in water
(d) attacks by big bat
Ans: (a)
Q96. A potential for interference is observed when
(a) birds and bats have become victims of machines
(b) chemicals have seeped into the soil and water
(c) functioning of electrical gadgets is affected near wind turbines
(d) turbine blades, when in motion, may obstruct the flight path of aircraft
Ans: (a)
Q97. Today, the long-term option for energy generation is by
(a) using limited amounts of lubricating oils
(b) avoiding the use of any fossil fuel
(c) using combustion
(d) using a renewable energy source
Ans: (b)
Q98. ‘Relatively little impact’ implies that there were
(a) only minor problems with fossil fuel use
(b) some issues with wind power turbines
(c) almost no negative impacts compared to other types of energy generation
(d) both wind and fossil fuel pose some dangers as energy sources
Ans: (b)
Q99. ‘Mechanical systems’ are based on the principles of
(a) chemistry and economics
(b) geography and history
(c) physics and mathematics
(d) natural sciences
Ans: (c)
Directions: Read the given poem and answer the questions that follow (Q. 100–105) by selecting the most appropriate option.
I have wished a bird would fly away, And not sing by my house all day; Have clapped my hands at him from the door When it seemed as if I could bear no more.
The fault must partly have been in me.
The bird was not to blame for his key.
And of course there must be something wrong In wanting to silence any song.
Robert Frost
Q100. ‘When it seemed as if I could bear no more’ suggests that the poet felt
(a) sympathy
(b) impatience
(c) a personal sense of loss
(d) extreme joy
Ans: (b)
Q101. The fault, here, lies with the
(a) noisy bird
(b) the caged bird that reminded him about his own loss of freedom
(c) the bird whose chirping was not melodious
(d) the cheerful chirping contrasted with his morose mood
Ans: (d)
Q102. Here, ‘key’ denotes
(a) the means to open the cage
(b) the pitch of the song
(c) freedom for the poet
(d) solution to a problem
Ans: (b)
Q103. ‘There must be something wrong’, wondered the poet because
(a) the bird’s song was very harsh to his ears
(b) he couldn’t find the key to its cage
(c) he wanted to escape the harsh realities of life
(d) he couldn’t appreciate even the best in nature because of his self-absorbed state of mind
Ans: (d)
Q104. By ‘wanting to silence any song’ he is surprised that any human being
(a) can hate a bird song
(b) can be helpless even in small matters
(c) can assume the right to suppress another being
(d) finds consolation away from nature
Ans: (d)
Q105. I ‘wished a bird would fly away’ here suggests that the bird
(a) gained the poet’s pity because it is a delicate creature
(b) was caged and struggling to escape
(c) singing irritated him
(d) was not his favourite animal
Ans: (c)
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q106. ‘Skimming’ while reading is to
(a) look for specific information
(b) read for pleasure
(c) look for instruction to operate a gadget
(d) seek information
Ans: (d)
Q107. Read the transformation of a simple sentence without changing its meaning:
The Sun Temple is the most popular monument in the world.[2 marks] Answer 1: No other monument is as popular as the Sun Temple.
Answer 2: The sun temple is more popular than any other temple.
How would you award marks?
(a) 1 mark for answer 1 and 2 for answer 2
(b) 0 for answer 1 and 0 for answer 2
(c) 1 mark for answer 1 and 1 for answer 2
(d) 2 marks for answer 1 and 0 for answer 2
Ans: (c)
Q108. Which is a function word?
(a) her
(b) notwithstanding
(c) human
(d) philosophy
Ans: (b)
Q109. “Translating” is an activity given when students require to
(a) re-draft one text into another format
(b) re-write in their mother tongue
(c) translate mother tongue to English
(d) express their ideas in words
Ans: (c)
Q110. According to the recommendations of NCF 2005,
(3.1.3), ‘range of English-teaching situations prevail here owing to the twin factors of students’ exposure to English outside the school and________.’
(a) in their homes
(b) the high cost of English medium education
(c) teachers’ proficiency in the language
(d) high prevalence of English slang used in the media
Ans: (c)
Q111. Which pair constitutes types of ‘cognitive style’?
(a) holistic/analytic
(b) regressive/aggressive
(c) product-oriented/process-oriented
(d) formal/informal
Ans: (a)
Q112. In linguistics, ‘syntax’ means
(a) the study of principles of sentence construction
(b) analysing the meaning of sentences
(c) the rules of how sentences are transformed
(d) the study of use of idioms accurately
Ans: (a)
Q113. When reading, to ‘encode’ means to
(a) gather relevant information
(b) convert graphic medium into visual medium or vice versa
(c) hide additional meaning in communication
(d) express meaning in different formats
Ans: (b)
Q114. Which pair of words has the same sound ending?
(a) rice and rise
(b) here and where
(c) copy and apostrophe
(d) bear and beer
Ans: (b)
Q115. While writing, storing skills are
(a) summarising
(b) mapping
(c) reducing a passage length
(d) expanding an idea
Ans: (a)
Q116. If the piece of writing is brief, complete, in the third person, without digressions and emotional overtones and logically arranged, it is a
(a) classified advertisement
(b) memorandum
(c) report
(d) newspaper article
Ans: (c)
Q117. In the following statement:
‘We intend to go on a field trip with our teachers. This is our plan’.
Which is a reference word?
(a) intend
(b) this
(c) we
(d) plan
Ans: (b)
Q118. Assess the two samples your students have used while writing.
1. How ice-cream is made (title of a recipe)
2. Are you stress free? (title in life skills book)
(a) Samples 1 and 2 are correct.
(b) A question mark is missing in sample I.
(c) Sample 1 is incorrectly constructed, while sample 2 is correct.
(d) Sample 2 is incorrectly constructed, while sample 1 is correct.
Ans: (a)
Q119. ‘You ask, what your country has done for you. I can answer with a question: What have you done for your country?’ Such a speech is
(a) a prompt
(b) explanatory
(c) rhetorical
(d) stylised
Ans: (c)
Q120. A fellow traveller at the airport has just finished reading the newspaper and you want him/her to pass it to you. Choose how you will make the request.
(a) Pass me the paper.
(b) Pass me the paper, please.
(c) Can you pass me the paper?
(d) Could you possibly pass me the newspaper?
Ans: (d)

भाग IV: भाषा II हिन्दी

निर्देश: नीचे दिए गए गद्यांश को पढ़कर सही विकल्प चुनिए: गांधी चलती-फिरती कक्षा भी लगाया करते थे। अपने छोटे-छोटे लड़कों को घर पढ़ाने के लिए गांधी समय नहीं निकाल पाते थे इसलिए दफ़्तर जाते समय बच्चे अपने बापू के साथ हो लेते थे। वे प्रति दिन पाँच मील पैदल चलते-चलते कहानी केरूप में गुजराती साहित्य, कविता और अन्य विषयों का ज्ञान प्राप्त किया करते थे। बच्चों को स्कूल भेजने के सवाल पर झंझट उठ खड़ा हुआ था। अंग्रेज़ों के स्कूल में भारतीय बच्चों को दाखिला नहीं मिलता था। गांधी को विशेष छूट मिल सकती थी। ¯कतु जो उनके सब भारतीय भाइयों को न मिले, उन्होंने ऐसी सुविधा नहीं ली। गांधी अपने बच्चों को अंग्रेज़ी स्कूलों में भेजकर मातृभाषा के बजाय अंग्रेज़ी और अंग्रेज़ियत नहीं सिखाना चाहते थे। कुछ दिनों के लिए एक अंग्रेज़ महिला ने उनके बच्चों को अंग्रेज़ी पढ़ाई और बाकी विषय उन्होंने खुद पढ़ाए। अपने घर में रहने वाले अंग्रेज़ मित्रों तथा आने-जाने वालों के संपर्क में उनके बच्चों ने अंग्रेज़ी बोलने का अच्छा अभ्यास कर लिया था।
फिनिक्स में गांधी ने आश्रमवासियों के बच्चों के लिए एक पाठशाला खोली। गांधी स्वयं उसके प्रधान शिक्षक थे और अन्य साथी सहशिक्षक।
गांधी जो काम स्वयं नहीं कर पाते थे उसे दूसरों को करने का उपदेश नहीं देते थे। उनकी मान्यता थी कि जो शिक्षक स्वयं भीरू और अनियमित होगा वह विद्या£थयों को साहस और नियम पालन नहीं सिखा पाएगा। शिक्षक को अपने विद्या£थयों के समक्ष आदर्शरूप में होना चाहिए। उन्हें जब भी समय मिलता, वह बहुत कुछ पढ़ डालते और कोई नई बात सीख लेते थे। पैंसठ साल की आयु में जेल में रहते हुए उन्होंने पहली बार आकाश में ग्रह-नक्षत्रों को पहचानना सीखा था।
Q121. गांधीजी कैसे काम किसी दूसरे से करने के लिए नहीं कहते थे?
(a) जो कठिन होते हैं।
(b) जो आसान होते हैं।
(c) जो उपदेशों से भरे होते थे।
(d) जो काम वे स्वयं नहीं कर पाते थे।
Ans: (d)
Q122. शिक्षक को अपने शिक्षा£थयों के समक्ष आदर्श रूप होना चाहिए क्योंकि
(a) ऐसा प्रचलन है।
(b) शिक्षार्थी शिक्षक के व्यवहार का अनकु रण करते हैं।
(c) शिक्षक आदर्शवादी होता है।
(d) शिक्षक को ऐसा ही करना सिखाया गया है।
Ans: (b)
Q123. उपर्युक्त गद्यांश के आधार पर कहा जा सकता है कि गांधीजी _______; में विश्वास रखते थे।
(a) जीवनपर्यंत शिक्षा
(b) व्यावसायिक शिक्षा
(c) बेसिक (मूलभूत) शिक्षा
(d) आदर्शों पर आधारित शिक्षा
Ans: (d)
Q124. इनमें से कौन-सा यौगिक शब्द नहीं है?
(a) अनियमित
(b) भारतीय
(c) आदर्श
(d) पाठशाला
Ans: (c)
Q125. ‘समक्ष’ का अर्थ है
(a) समझ
(b) सामने
(c) पीछे
(d) समकक्ष
Ans: (b)
Q126. ‘मित्र’ का विलोम है
(a) सखा
(b) शत्रु
(c) सैनिक
(d) इत्र
Ans: (b)
Q127. भीरु व अनियमित शिक्षक विद्या£थयों को साहसी व नियम का पालन करने वाला नहीं बना सकता। वह किस मनोवैज्ञानिक के सिद्धान्त से मेल खाता है?
(a) बी एफ स्किनर
(b) पावलॉव
(c) वाईगोतस्की
(d) गिलफोर्ड
Ans: (c)
Q128. चलती-फिरती कक्षा का अर्थ है
(a) कक्षा का एक स्थान से दूसरे स्थान पर जाना।
(b) कक्षा में चलते-फिरते पढ़ाना।
(c) चलते हुए बच्चों को कहानी आदि के माध्यम से पढ़ाते जाना।
(d) चलती-फिरती कक्षा का ढाँचा।
Ans: (c)
Q129. गांधीजी ने अपने बच्चों को अंग्रेज़ों के स्कूलों में नहीं पढ़ाया क्योंकि
(a) बच्चों को स्कूल में दाखिला नहीं मिला।
(b) गांधीजी के पास उतने पैसे नहीं थे।
(c) वहाँ अंग्रेज़ों के बच्चे भी पढ़ते थे।
(d) अन्य भारतीयों के बच्चों को दाखिला नहीं दिया गया था।
Ans: (d)
निर्देश: नीचे दिए गए गद्यांश को पढ़कर सही विकल्प चुनिए: मेरे साथी शिक्षकों का मुझमें जरा भी विश्वास नहीं है। वे तो मुझे निरा मूर्ख समझते हैं। और हाँ, शायद मैं मूर्ख हूँ भी। वैसे तो अनुभवहीन ठहरा लेकिन उनकी इन मान्यताओं को और सिखाने की इन रीतियों को भई मैं तो हाथ जोड़ता हूँ। इन्हें देखकर मुझे तो बस कँपकँपी ही छूटती है। इससे तो मैं जो करता हूँ, वही लाख दरजे ठीक है। मेरे विद्यार्थी मुझे देखकर भाग तो नहीं जाते। वे मुझसे पर्याप्त प्रेम करते हैं। वे मेरा आदर भी करते हैं। आज्ञा भी मानते हैं। इन शिक्षकों को देखकर तो इनके छात्र भाग खड़े होते हैं और पीठ पीछे इनकी नकल करते हुए मैंने उन्हें अपनी आँखों से देखा है। एक भी लड़का ऐसा नहीं जो शिक्षक के पास जाकर प्रेम से खड़ा हो सके और प्रेम से बातचीत कर सके। वे कक्षा में तो चुपचाप बिना हिले-डुले बैठते हैं, पर जब बाहर निकलते हैं तो इतना ऊधम मचाते हैं कि पूछो न; अपने विद्या£थयों को मैंने उचित स्वतंत्रता दी है। वह कक्षा में जो थोड़ी गड़बड़ कर लेते हैं, उससे अधिक गड़बड़ बाहर कभी नहीं करते। लेकिन मेरे साथी तो मुझ पर यह आरोप लगाते हैं कि मैं लड़कों को बिगाड़ रहा हूँ, उनको उद्दण्ड बना रहा हूँ-केवल कहानियाँ सुनाता रहता हूँ और पढ़ाता बिल्कुल नहीं। खेल-खेल में उलटे आवारा बना रहा हूँ। अच्छा, देखा जाएगा। मेरे विचार में तो ये खेल और ये कहानियाँ ही आधो-आध शिक्षा हैं।
यह सब होते हुए भी मुझे कभी भूलना नहीं चाहिए कि मेरा काम विकट है। मुझे तो यह मानकर ही अपना काम करते रहना चाहिए।
Q130. विद्यार्थी
(a) लेखक से डरते थे।
(b) लेखक का सम्मान करते थे।
(c) बहुत अवज्ञाकारी थे।
(d) सारा दिन खेलते थे।
Ans: (b)
Q131. लेखक ने आधो-आध शिक्षा किसे कहा है?
(a) कहानियाँ और नाटक
(b) पढ़ना-लिखना
(c) कहानियाँ और खेल
(d) खेल और पढ़ाई
Ans: (c)
Q132. लेखक ने विद्या£थयों को
(a) अराजकता फैलाने की स्वतंत्रता दी थी।
(b) उचित स्वतत्रंता दी थी।
(c) ऊधम मचाने की स्वतंत्रता दी थी।
(d) उछंडता प्रद£शत करने की स्वतंत्रता दी थी।
Ans: (b)
Q133. गद्यांश के आधार पर कहा जा सकता है कि
(a) पढ़ाई-लिखाई के लिए परस्पर आत्मीय संबंध होने चाहिए।
(b) अनुशासन का कठोर पालन होना चाहिए।
(c) विद्या£थयों को स्वतंत्रता नहीं देनी चाहिए।
(d) विद्या£थयों से डाँट-डपट करनी चाहिए।
Ans: (a)
Q134. किस शब्द में उपसर्ग और प्रत्यय दोनों हैं?
(a) विद्यार्थी
(b) स्वतंत्रता
(c) विचार
(d) विश्वास
Ans: (b)
Q135. लेखक को क्या पंसद नहीं ह?ै
(a) अपने शिक्षक साथी
(b) शिक्षक साथियों के पढ़ाने के तरीके
(c) विद्यार्थी
(d) बच्चों की बातचीत
Ans: (b)
निर्देश: सही विकल्प का चयन कीजिए:
Q136. बहुभाषिकता भाषा की कक्षा की
(a) अनिवार्य प्रकृति है।
(b) बाधा है।
(c) जटिलताओं को बढ़ाती है।
(d) शिक्षक के लिए कार्य-भार बढ़ाती है।
Ans: (a)
Q137. सुहेल अकसर रंगीन चित्रों वाली किताबों को उलटता-पलटता है। इस आधार पर कहा जा सकता है कि उसे
(a) पढ़ना नहीं आता।
(b) वह रंगों की पहचान करना चाहता है।
(c) रंगीन चित्रों के माध्यम से वह समझने की कोशिश करता है।
(d) केवल चित्र ही पसंद हैं।
Ans: (c)
Q138. कहानी कथन में सर्वाधिक महत्त्वपूर्ण ¯बदु है
(a) चरित्र-चित्रण
(b) कल्पनाशीलता
(c) शब्द-भंडार
(d) वाक्य-संरचना
Ans: (b)
Q139. भाषा के संदर्भ में कौन-सा कथन सही नहीं हैं?
(a) भाषा केवल भाषा की कक्षा में ही सीखी जा सकती है।
(b) भाषा-प्रयोग से ही उसका परिष्करण होता है।
(c) भाषा परिवेश भाषा अ£जत करने में सहायक होता है।
(d) भाषा सीखना और भाषा अ£जत करना दोनों में अंतर होता है।
Ans: (a)
Q140. बाल साहित्य का उद्देश्य है
(a) रचनाकार की जानकारी देना।
(b) पुस्तकालय की शोभा बढ़ाना।
(c) भाषा की विभिन्न छाटाओं की बानगी प्रस्तुत करना।
(d) बच्चों को अनिवार्यत: लेखक बनाना।
Ans: (c)
Q141. कनिका बातचीत करते समय केवल मुख्य शब्दों का ही प्रयोग करती है। उदाहरण के लिए ‘दूध’ ‘दे’ आदि। यह उदाहरण है-
(a) तार शैली वाली भाषा का
(b) भाषा-प्रयोग की अक्षमता का
(c) लापरवाही का
(d) भाषा-विकार का
Ans: (a)
Q142. पाठ्य-पुस्तक में दिए गए चित्र
(a) पाठ्य-पुस्तक की शोभा बढ़ाते हैं।
(b) अनावश्यक जगह घरे ते हैं।
(c) संकल्पना का स्पष्टीकरण करते हैं।
(d) परंपरा का निर्वाह करते हैं।
Ans: (c)
Q143. आकलन
(a) शिक्षण-अधिगम प्रक्रिया का अभिन्न हिस्सा है।
(b) सत्रांत की गतिविधि है।
(c) पाठ पढ़ाने के बाद ही किया जाना चाहिए।
(d) बच्चों की त्रुटियाँ ढूढ़ने के लिए किया जाता है।
Ans: (a)
Q144. भाषा शिक्षण की संप्रेषणकरक विधि
(a) भाषिक संरचनाओं के अभ्यास पर बल देती है।
(b) भाषा-प्रयोग पर बल देती है।
(c) व्याकरण शिक्षण पर बल देती है।
(d) लिखित भाषिक अभिव्यक्ति पर बल देती है।
Ans: (b)
Q145. भाषा की कक्षा में बच्चों को
(a) बिल्कुल स्वतंत्र छोड़ देना चाहिए।
(b) केवल पाठ्य-पुस्तक पढ़ानी चाहिए।
(c) भाषिक अभिव्यक्ति के लिए प्रेरित करना चाहिए।
(d) केवल बाल साहित्य पढ़ाना चाहिए।
Ans: (c)
Q146. दो भाषाएँ बोलने वाले बच्चे
(a) किसी भी भाषा-प्रयोग में निपुण नहीं होते।
(b) शैक्षिक स्तर पर ज्यादा रचनात्मक होते हैं।
(c) शैक्षिक स्तर पर कमज़ोर होते हैं।
(d) दोनों भाषाओं में सदवै समानरूप से निपण्ुा होते हैं।
Ans: (b)
Q147. भाषा-शिक्षण में विभिन्न साहित्यिक विधाएँ
(a) भाषायी कौशलों के विकास में सहायक होती हैं।
(b) रचनाकारों के नामों से परिचित कराने के उद्देश्य से ही उपयोगी हैं।
(c) केवल भाषा सौंदर्य की समीक्षा के लिए उपयोगी होती है।
(d) केवल विधाओं के स्वरूप परिचित कराती हैं।
Ans: (a)
Q148. ¯हदी
(a) राष्ट्रभाषा है।
(b) राजभाषा है।
(c) सह-राजभाषा है।
(d) मीडिया की एकमात्र भाषा है।
Ans: (b)
Q149. आप भाषा की कक्षा में किसे सर्वाधिक महत्त्व देंगे?
(a) आंतरिक व्यवस्था (इंफ्रास्ट्रक्चर)
(b) भाषा की पाठ्य-पुस्तक
(c) परीक्षाएँ
(d) बच्चों की भाषिक, सांस्कृतिक पृष्ठभूमि
Ans: (d)
Q150. नीलिमा कक्षा में अकसर चुप रहती है, लेकिन घर में खूब बातें करती है। इसका संभावित कारण है
(a) कक्षा में उसकी भाषा का सम्मान नहीं होता।
(b) वह भाषा प्रयोग नहीं जानती।
(c) वह बाकी बच्चों से डरती हैं।
(d) कक्षा में उसे चुप रहना अच्छा लगता है। 6
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!