You are here
Home > Previous Papers > CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2013-1

CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2013-1

CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2013

Part I: Child Development and Pedagogy

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Who advocated the child-centred education?
(a) B.F. Skinner
(b) John Dewey
(c) Eric Erickson
(d) Charles Darwin
Ans: (b)
Q2. While teaching a single-parent child, a teacher should
(a) treat such a child differently
(b) assign lesser home assignments to such a child
(c) provide stable and consistent environment
(d) overlook this fact and treat such a child at par with other children
Ans: (d)
Q3. Acceleration with reference to gifted children means
(a) accelerating the transaction of scholastic activities
(b) speeding up the transaction of co-scholastic activities
(c) promoting such students to next higher grade by skipping the present grade
(d) accelerating the process of assessment
Ans: (c)
Q4. Which of the following is the appropriate activity for gifted students?
(a) Solve exercises given at the end of five chapters at one go.
(b) Teach their class on the Teachers’ Day.
(c) Write a report on a recently held school match.
(d) Write an original play on given concepts.
Ans: (d)
Q5. Which one of the following could be an end stage of a child possessing bodily-kinesthetic intelligence?
(a) Orator
(b) Political leader
(c) Surgeon
(d) Poet
Ans: (c)
Q6. Gifted students
(a) are generally physically weak and not good at social interaction
(b) generally do not like their teachers
(c) realise their full potential without any help
(d) perform exceptionally well in any field important to human beings
Ans: (d)
Q7. The knowledge of ________ will be most significant for a teacher dealing with a class comprising students of mixed age groups.
(a) cultural background
(b) developmental stages
(c) occupation of their parents
(d) socio-economic background
Ans: (b)
Q8. Classrooms after the implementation of the RTE Act 2009 are
(a) age-wise more homogeneous
(b) age-wise more heterogeneous
(c) unaffected, as RTE does not affect the average age of a class in a school
(d) gender-wise more homogeneous
Ans: (a)
Q9. Systematic presentation of concepts may be related with which of the following principles of development?
(a) Students develop at different rates.
(b) Development is relatively orderly.
(c) Development leads to growth.
(d) Development proceeds from heteronomy to autonomy.
Ans: (d)
Q10. Scaffolding in the context of learning theories refers to
(a) simulation teaching
(b) recapitulation of previous learning
(c) temporary support in learning by adults
(d) ascertaining the causes of mistakes done by students
Ans: (c)
Q11. The sentence ‘Madam drives a bicycle’ is
(a) correct syntactically but semantically incorrect
(b) correct semantically but syntactically incorrect
(c) semantically as well as syntactically correct
(d) semantically as well as syntactically incorrect
Ans: (b)
Q12. The classification of students in different groups on the basis of their IQ tends to ________ their selfesteem and ________ their academic performance.
(a) increase; decrease
(b) increase; increase
(c) decrease; decrease
(d) decrease; has no effect on
Ans: (c)
Q13. Raven’s progressive matrices test is an example of ________ test.
(a) verbal IQ
(b) culture-free IQ
(c) non-group IQ
(d) personality
Ans: (b)
Q14. The news of ‘a woman selling her child to obtain food’ may be understood best on the basis of
(a) psychoanalytical theory
(b) theory of hierarchical needs
(c) psychosocial theory
(d) theory of reinforced contingencies
Ans: (b)
Q15. The word ‘comprehensive’ in the scheme of Continuous and Comprehensive Evaluation is supported by the following except
(a) theory of multiple intelligence
(b) theory of information processing
(c) J.P. Guilford’s theory of structure of intellect
(d) L.L. Thurstone’s theory of primary mental abilities
Ans: (b)
Q16. Assessment ____________ learning influences learning by reinforcing the ____________ between assessment and instruction.
(a) for; connection
(b) for; difference
(c) of; difference
(d) of; variance
Ans: (a)
Q17. In science practicals, boys generally take control of the apparatus and ask girls to record data or wash utensils. This tendency reflects that
(a) girls being delicate prefer such less energy consuming tasks
(b) girls are excellent observers and record data flawlessly
(c) stereotyping of masculine and feminine roles takes place in schools too
(d) boys can handle the equipment more efficiently as they are naturally endowed for doing such things
Ans: (c)
Q18. How teachers and students ____________ gender in the classroom, it ____________ the learning environment.
(a) interpret; does not affect
(b) construct; impacts
(c) adapt; perturbs
(d) define; vitiates
Ans: (d)
Q19. The word ‘compulsory’ in the ‘Right to Free and Compulsory Education Act 2009’ means,
(a) parents are compulsorily forced to send their children to school to avoid punitive action
(b) compulsory education will be imparted through continuous testing
(c) the central government will ensure admission, attendance and completion of elementary education
(d) appropriate governments will ensure admission, attendance and completion of elementary education
Ans: (d)
Q20. Which of the following principles is not involved in lesson planning?
(a) Clarity of objectives
(b) Knowledge of teaching
(c) Rigidity of planning
(d) Knowledge of pupils
Ans: (c)
Q21. What does ‘self-regulation’ of learners mean?
(a) Self-discipline and control
(b) Ability to monitor their own learning
(c) Rules and regulations made by the student body
(d) Creating regulations for student behaviour
Ans: (a)
Q22. The lab schools advocated by John Dewey were examples of
(a) factory schools
(b) progressive schools
(c) public schools
(d) common schools
Ans: (b)
Q23. Group project activity as prescribed by CBSE is a powerful means
(a) of facilitating social participation
(b) of alleviating the burden of teachers
(c) of relieving the stress caused due to routine teaching
(d) to promote the concept of unity in diversity
Ans: (a)
Q24. For an intrinsically motivated student,
(a) rewards are not required
(b) external rewards are not enough to keep him/her motivated
(c) the level of motivation is lower than an extrinsically motivated student
(d) there is no need of formal education
Ans: (a)
Q25. Achievement motivation is
(a) the tendency to persist at challenging tasks
(b) the tendency to avoid failure
(c) willingness to accept success and failure equally
(d) tendency to act impulsively
Ans: (a)
Q26. Ideal ‘waiting time’ for getting the response from students should be proportional to
(a) time allotted to a specific topic in the curriculum
(b) difficulty level of the question
(c) time taken by students for answering questions from previous lessons
(d) relevance of the question in real life
Ans: (b)
Q27. Suppose you are the chairperson of a board of school education, how would you plan to improve the overall quality of education in the schools under your jurisdiction? This type of question is an example of thinking.
(a) higher order convergent
(b) higher order divergent
(c) lower order convergent
(d) lower order divergent
Ans: (b)
Q28. A student says, “My mother ringed principal ma’am last night.” What should be your response as a teacher?
(a) Oh really, your mother rang up principal ma’am last night. Did she seek an appointment with her?
(b) Dear child, you are not using the correct form of verb.
(c) It should not be ringed, it should rather be rang.
(d) Why don’t you listen carefully? As I told you earlier, it should be rang, not ringed.
Ans: (b)
Q29. Children in primary schools follow which of the following stages as proposed by Lawrence Kohlberg?
(a) Obedience and punishment orientation
(b) Individualism and exchange
(c) Good interpersonal relationships
(d) Social contract and individual rights
(a) a and d
(b) a and c
(c) b and a
(d) b and d
Ans: (b)
Q30. The following are features of anecdotal record except
(a) it is an accurate description of events
(b) it describes personal development or social interactions of a child
(c) it is a factual report with enough details
(d) it is subjective evidence of behaviour and therefore does not provide feedback for scholastic area
Ans: (d)

Part II: Social Studies

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. Bodies that do not have their own heat and light, but are lit by the light of stars are known as
(a) stars
(b) constellations
(c) planets
(d) celestial bodies
Ans: (c)
Q32. The place, people, things and nature that surround any living organism are called
(a) lithosphere
(b) surrounding
(c) environment
(d) biotic resources
Ans: (c)
Q33. When one particular image is fixed with an individual or group, it is known as
(a) discriminated
(b) stereotyped
(c) mistreated
(d) statue
Ans: (b)
Q34. Who led the anti-British movement in Kittoor?
(a) Ahilyabai Holkar
(b) Rani Laxmibai
(c) Rani Chennamma
(d) Nana Phadnis
Ans: (c)
Q35. Mughal architecture is a blending of
(a) Arab and Indian styles
(b) Persian and Indian styles
(c) Turkish and Afghan styles
(d) Turkish and Persian styles
Ans: (b)
Q36. Resources which are found in a region, but not utilised, are known as
(a) potential resources
(b) actual resources
(c) waste resources
(d) valuable resources
Ans: (a)
Q37. The standard meridian of India is
(a) 82° 30E‘ longitude (2 82° 50E’ longitude
(c) 82°E’ longitude
(d) 83° 30E’ longitude
Ans: (a)
Q38. When rock fragments get compressed and hardened to form layers of rocks, they are known as
(a) igneous rocks
(b) metamorphic rocks
(c) sedimentary rocks
(d) primary rocks
Ans: (b)
Q39. When a state does not interfere in religious affairs, it is called
(a) arbitrary
(b) secularism
(c) sovereignty
(d) polity
Ans: (b)
Q40. Which one of the following is true about classical dances?
(a) They are always superior to folk dances.
(b) There are eight recognised classical forms of dances.
(c) Kathakali is the classical form of Kathak.
(d) Kathak was recognised as a classical dance form only after independence.
Ans: (b)
Q41. In the Indian freedom struggle, the Dandi March marked the beginning of the
(a) Quit India Movement
(b) Civil Disobedience Movement
(c) Swadeshi Movement
(d) Home Rule Movement
Ans: (b)
Q42. Which one of the following is an erosional land feature?
(a) Loess
(b) Delta
(c) Moraines
(d) Mushroom rocks
Ans: (d)
Q43. Which of the following is a conventional source of energy?
(a) Fossil fuel
(b) Wind energy
(c) Solar energy
(d) Tidal energy
Ans: (a)
Q44. In India, the Governor of the State is appointed by the
(a) President of India
(b) Parliament
(c) Prime Minister
(d) Chief Justice of Supreme Court
Ans: (a)
Q45. Who among the following Mughal rulers led the idea of ‘Universal Peace’?
(a) Akbar
(b) Shah Jahan
(c) Humayun
(d) Jahangir
Ans: (a)
Q46. Who among the following was the founder of ‘Khalsa’?
(a) Guru Nanak Dev
(b) Guru Angad Dev
(c) Guru Gobind Singh
(d) Guru Teg Bahadur
Ans: (c)
Q47. Out of the following, which is the most ideal layer of the atmosphere for flying aeroplanes?
(a) Troposphere
(b) Ionosphere
(c) Stratosphere
(d) Exosphere
Ans: (c)
Q48. Article 21 of the Indian Constitution Provides
(a) Right to Freedom of Religion
(b) Right to Equality
(c) Right to Life
(d) Right to Constitutional Remedies
Ans: (c)
Q49. The highest law making body in India is the
(a) Parliament
(b) Prime Minister and his Council
(c) President
(d) Judiciary
Ans: (a)
Q50. Which of the following forests do not have a distinct period of shedding leaves, and hence do not ever look bare?
(a) Tropical deciduous
(b) Tropical evergreen
(c) Temperate evergreen
(d) Temperate deciduous
Ans: (b)
Q51. The type of farming in which higher doses of modern inputs are used to obtain high productivity is known as
(a) commercial farming
(b) extensive agriculture
(c) shifting agriculture
(d) subsistence farming
Ans: (a)
Q52. When many industries are located close to each other and share the benefits of their closeness, it is referred to as
(a) industrial system
(b) industrial region
(c) market economy
(d) assembly line production
Ans: (b)
Q53. A particular area from which all the voters living there choose their representative is called a
(a) territory
(b) constituency
(c) state
(d) region
Ans: (b)
Q54. The East Coast of North America and the sea around Japan have rich fishing grounds because of
(a) a cold current flowing along the coast
(b) the indented coastal area
(c) a warm current along the coast
(d) the meeting of warm and cold currents
Ans: (d)
Q55. More than 80% of the population of the world lives in
(a) Asia and Africa
(b) Asia and South America
(c) North America and Asia
(d) Asia and Europe
Ans: (a)
Q56. When the subjugation of one country by another leads to political, economic, social and cultural changes, we refer to this process as
(a) confederacy
(b) mercantile
(c) colonisation
(d) renaissance
Ans: (c)
Q57. Which of the following literary heritage of India means ‘approaching and sitting near’?
(a) Upanishads
(b) Vedas
(c) Aranyakas
(d) Puranas
Ans: (a)
Q58. The system of tax became most prominent in the period of
(a) Harappan Civilisation
(b) Vedic Age
(c) Mahajanapadas
(d) Guptas
Ans: (c)
Q59. In India, the Munda tribe lives in the region of
(a) Chota Nagpur
(b) Bastar
(c) Durg
(d) Kullu
Ans: (a)
Q60. The movement of the earth around the Sun is known as
(a) rotation
(b) revolution
(c) orbital plane
(d) circle of illumination
Ans: (b)
Q61. Read the following points about the Atlantic Ocean:
(A) It is ‘S’ shaped.
(B) Its coastline is smooth and straight.
(C) It is the busiest ocean from the commercial viewpoint.
Which of the above statements are true?
(a) Only A and B
(b) Only B and C
(c) Only A and C
(d) A, B and C
Ans: (c)
Q62. The tomb of a Sufi saint is known as
(a) Idgah
(b) Khanqah
(c) Ibadatgah
(d) Dargah
Ans: (d)
Q63. Which one of the following is a Palaeolithic site?
(a) Inamgaon
(b) Hallur
(c) Bhimbetka
(d) Burzahom
Ans: (c)
Q64. The famous conquest of Kalinga by the Mauryan ruler Ashoka was fought in the present-day
(a) Karnataka
(b) Odisha
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh
Ans: (b)
Q65. A universal language of the map can be understood by way of
(a) conventional symbols
(b) sketch
(c) alphabets
(d) thematic maps
Ans: (a)
Q66. Which of the following complements diversity?
(a) Speaking in own mother tongue
(b) Celebrating own festivals
(c) Visiting native village
(d) Travelling in a train
Ans: (a)
Q67. A narrow strip of land, which connects two landmasses, is known as
(a) isthmus
(b) gulf
(c) island
(d) strait
Ans: (a)
Q68. The year 2012 can also be written as
(a) BC 2012
(b) EC 2012
(c) AD 2012
(d) AP 2013
Ans: (c)
Q69. The most appropriate statement about biosphere is
(a) man’s immediate surroundings
(b) plant and animal kingdom
(c) land, water, air, plants and animals
(d) various domains of the environment
Ans: (c)
Q70. Among the following, where is the mid-day sun exactly overhead at least once a year on all latitudes?
(a) Between theTropic of Cancer and the Equator only
(b) Between the Tropic of Capricorn and the Equator only
(c) Between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn
(d) Between the Arctic Circle and the Antarctic Circle
Ans: (c)
Q71. Which one of the following is the most suitable teaching aid to show proportionate size and shape of continents?
(a) Physical map of the world
(b) Poster of the earth
(c) Globe
(d) Political map of the World
Ans: (c)
Q72. Which of the following is the most important feature of a book on Social Science at the national level?
(a) It should not include lengthy text as it is difficult for children to remember.
(b) It should provide information in a crisp and systematic way to facilitate memorisation.
(c) It should enable all social groups to relate to it.
(d) It should not follow any particular school of thought especially in writing history.
Ans: (c)
Q73. The parents of a first-generation learner express their inability to help their child in dealing with his educational problems during a PTA. As a teacher, you should
(a) ask them to join a centre established for adult education
(b) ask them to carefully monitor the time their child devotes to his studies at home
(c) comfort them by telling that their knowledge about their child is of utmost importance in helping to deal with their child
(d) ask them to provide an environment rich in different types of learning materials at home
Ans: (b)
Q74. The collection of weather information by using weather instruments is an example of collecting
(a) primary data
(b) secondary data
(c) tertiary data
(d) generic data
Ans: (a)
Q75. A teacher of Social Science often takes an objectivetype formative assessment. However, she has a doubt about the reliability of the test developed by her.
What should be done to increase the reliability of these assessments?
(a) Use standardised test
(b) Use questions given in the booklet of exemplars published by NCERT
(c) Try to find out what other teachers do
(d) Increase the number of questions
Ans: (a)
Q76. The Continuous and Comprehensive Evaluation mainly focuses on
(a) continuous testing to improve the child
(b) continuous observation of the behaviour of the child
(c) education of head, heart and hand
(d) promoting weaker ineligible students to higher grade
Ans: (b)
Q77. Social Science should equip children with
(a) the ability to follow social rules about genders
(b) the ability to withstand social pressure
(c) the ability to think independently
(d) the ability to defend social practices
Ans: (c)
Q78. The median score of a class of 51 students is 36 in a summative assessment in Social Science. It suggests that
(a) the majority of students scored below 36
(b) 25 students scored marks equal to or above 36
(c) the majority of students scored in the range of 36–46
(d) 36 per cent of the content is learned by them
Ans: (b)
Q79. Which one of the following should be the most noticeable for a Social Science teacher about a discussion held recently?
(a) Students started questioning their co-students directly.
(b) Students interrupted their co-students frequently.
(c) No student seemed to be agreeing fully with other students.
(d) Students refused to listen to their co-students completely.
Ans: (a)
Q80. Which of the following is an advantage of a spiral curriculum in Social Science?
(a) Retention of concepts for a longer period of time and with deeper understanding
(b) Ability to apply the concepts across disciplines
(c) Increases opportunities to develop theme-based learning
(d) Makes concepts more purposeful and relevant
Ans: (a)
Q81. While assessing the attitudes and values, a Social Science teacher may asign weightage to the child who
(a) passively accepts ideas of others
(b) feels free to ask questions
(c) does not share credit with other children
(d) does not wish the teacher
Ans: (b)
Q82. Which one of the following is not recommended by CBSE for formative assessment?
(a) Source-based analysis
(b) Models and charts
(c) Too frequent testing
(d) Using authentic sources of primary texts
Ans: (c)
Q83. Which one is right in reference to Social Science at the elementary level?
(a) History – Geography – Political Science
(b) History – Geography – Economics
(c) History – Geography – Civics
(d) History – Economics – Geography
Ans: (c)
Q84. If a teacher wants to teach ‘evolution of life’, he must visit a/an
(a) natural history museum
(b) archaeological museum
(c) zoological park
(d) animal sanctuary
Ans: (a)
Q85. The following factors form a basis for teaching Social Science except
(a) to promote analytical skills
(b) to promote social skills for adjusting in the global world
(c) to transmit information on texts
(d) to develop critical understanding of the society
Ans: (c)
Q86. While teaching democratic polity, a Social Science teacher invites an expert of Political Science from a local college to speak to her class. Before the expert could speak to her class, the teacher must share with him
(a) textbook prescribed for the class
(b) kind of assessments that will be based on this topic
(c) there are some students belonging to reserved categories in the class
(d) instructional objectives for the topic
Ans: (d)
Q87. A class includes some tribal children and as a result there is an environment of cultural diversity in the class. Which of the following would be the most suitable method for the teacher to use this effectively?
(a) Asking students to tell about their tribes and relate the information to topics being taught
(b) Highlighting the role of freedom fighters such as Birsa Munda during the freedom movement
(c) Asking students to carry out research on topics related to their culture and valued by them the most
(d) Displaying tribal artefacts and costumes
Ans: (c)
Q88. The normative dimension of Social Science includes
(a) relevancy
(b) equality
(c) utility
(d) cogency
Ans: (a)
Q89. Which one of the following is a characteristic of reciprocal learning?
(a) Responsibility for learning is shared between students and the teacher.
(b) Learning proceeds by addressing the causes of forgetting.
(c) The teacher reciprocates by actively leading the teaching-learning process.
(d) The teacher is completing her education while working in a school.
Ans: (a)
Q90. The best way to teach the topic ‘Functions of Parliament’ is through
(a) lecture method
(b) story telling
(c) conducting debates for arriving at consensus over issues
(d) project work
Ans: (c)

Part III: Language I English

Directions: Read the given passage and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
Clearly the socialisation of gender is reinforced at school.
“Because classrooms are microcosms of society, mirroring its strengths and ills alike, it follows that the normal socialisation patterns of young children that often lead to distorted perceptions of gender roles are reflected in the classrooms.”
(Marshall, 1997). Yet gender bias in education reaches beyond socialisation patterns, bias is embedded in textbooks, lessons, and teacher interactions with students. This type of gender bias is a part of the hidden curriculum of lessons taught implicitly to students through the everyday functioning of their classroom.
Research has found that boys were far more likely to receive praise or remediation from a teacher than girls. Girls were most likely to receive an acknowledgement response from their teacher. They give boys greater opportunity to expand ideas and be animated than they give to girls and that they reinforce boys more for general responses than they do for girls. Clearly, the socialisation of gender roles and the use of a gender-biased hidden curriculum lead to an inequitable education for boys and girls. Gender bias in education is an insidious problem that causes very few people to stand up and take notice.
Q91. Socialisation is a process of
(a) causing to conform to environmental demands
(b) succumbing to psychological pressures
(c) moulding a child to conform to certain norms of behaviour
(d) learning to accept moral values of a society
Ans: (c)
Q92. A ‘microcosm of society’
(a) has educational facilities
(b) has excellent learning environment
(c) reflects the exceptional achievements of its government
(d) imitates life outside the classroom learning environment
Ans: (d)
Q93. A ‘perception’ referred to here is that
(a) school curriculum supports the girl child
(b) boys are more intelligent and lively
(c) teachers balance the bias
(d) there is no bias in schools
Ans: (b)
Q94. A word from the essay which is the opposite of ‘demonstrated’ is
(a) animated
(b) clearly
(c) implicit
(d) distorted
Ans: (c)
Q95. ‘Remediation’ in the classroom is the process of
(a) error correction orally in the class
(b) reinforcement of good behaviour among learners
(c) giving special coaching for quiet students
(d) stopping a negative trend in the learning achievement
Ans: (a)
Q96. In ‘inequitable education’,
(a) boys get more school hours
(b) course books are prescribed differently for boys and girls
(c) teachers disrespect girls
(d) learning is not a balanced process between genders
Ans: (d)
Q97. An ‘insidious problem’ would be one that is caused seemingly
(a) deliberately
(b) harmlessly
(c) carelessly
(d) ignorantly
Ans: (b)
Q98. A ‘hidden curriculum’ implies here that
(a) boys need preferential treatment
(b) the school system enforces sexual stereotypes
(c) the curriculum is gender-biased
(d) girls need more attention while teaching
Ans: (b)
Q99. A synonym for ‘general’ is
(a) customary
(b) diminutive
(c) precise
(d) special
Ans: (a)
Directions: Read the given poem and answer the questions that follow (Q. 100–105) by selecting the most appropriate option.
Hope is the thing with feathers That perches in the soul, And sings the tune — without the words, And never stops at all, And sweetest in the gale is heard; And sore must be the storm That could abash the little bird That kept so many warm, I’ve heard it in the chillest land, And on the strangest sea; Yet, never, in extremity, It asked a crumb of me.
Emily Dickinson
Q100. In the line ‘Hope is the thing with feathers’, the poet is using a/an
(a) imagery
(b) simile
(c) allegory
(d) hyperbole
Ans: (c)
Q101. The observation ‘perches in the soul’ refers to human
(a) worries
(b) disappointment
(c) expectation
(d) spirituality
Ans: (a)
Q102. ‘And sweetest in the gale is heard’ means
(a) winds blow loudly during a gale
(b) sorrow is the greatest during a storm
(c) expectation of relief even in sorrow
(d) joy and happiness go hand in hand
Ans: (c)
Q103. ‘Abash’ means a sense of
(a) embarrassment
(b) hope
(c) loss
(d) pride
Ans: (a)
Q104. ‘Never, in extremity’ refers to
(a) extreme happiness
(b) longing excessively
(c) hope costs nothing
(d) unexpected
Ans: (c)
Q105. ‘A crumb’ is a metaphor for
(a) hope
(b) sadness
(c) reward
(d) food
Ans: (c)
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q106. According to the observation in NCF 2005 [3.1.3], English is a _____________ language in India.’
(a) first
(b) global
(c) second
(d) foreign
Ans: (b)
Q107. “You ask, what has my government done for you? I can answer in two words: A lot;” The question put here is
(a) a prompt
(b) explanatory
(c) rhetorical
(d) stylised
Ans: (c)
Q108. Your classmate has just finished reading a book from the library that you wanted and you want him/her to give it to you. Choose how you will make the request.
(a) Give me the book.
(b) Can you give me the book now?
(c) Let me have the book now, please.
(d) Could you let me take the book now?
Ans: (d)
Q109. Read this exchange.
Teacher: Shall we go out to the garden and find out the names of those flowers near the wall?
Students: Yes, yes, yeah…
Teacher: Yes, Ma’am, please.
Here the teacher
(a) confirms the students’ request
(b) offers an alternative language activity
(c) relates language function with politeness
(d) makes a polite suggestion to start reading
Ans: (c)
Q110. Which is a lexical word?
(a) some
(b) whether
(c) principal
(d) if
Ans: (c)
Q111. Use of dialogues and avoiding unnecessary details pertain to
(a) reports
(b) story telling
(c) writing a report or story
(d) listening to a conversation
Ans: (a)
Q112. I suggest that we all watch the movie ‘TIGER’.
It has been suggested that we watch the movie ‘TIGER’ together.
The two given statements can be differentiated by drawing students’ attention to the
(a) use of ‘by’ in the passive form
(b) the arrangement of words
(c) change in the verb forms
(d) the roles of the subject and the object in both sentences
Ans: (a)
Q113. The purpose of ‘rapid reading’ is
(a) extended reading
(b) seeking information
(c) for interest
(d) for specific detail
Ans: (c)
Q114. The process of word formation consists of
(a) compounding and conversion
(b) conversion and meaning
(c) spelling and compounding
(d) using synonyms or euphemisms
Ans: (a)
Q115. Note-taking is done
(a) during extensive reference work
(b) while writing an essay
(c) during a lecture
(d) while reading a review
Ans: (c)
Q116. Speaker 1: Can I borrow your pencil, please?
Speaker 2: Why not?
During this exchange, while assessing students’ speaking-listening skills, mark/s would be deducted for
(a) the first speaker, as the question is framed incorrectly
(b) the second speaker, as the response is framed incorrectly
(c) both, since it is a meaningless exchange
(d) neither, as the context justifies this exchange
Ans: (a)
Q117. While writing, one of the cohesive devices used is
(a) imagery
(b) ellipsis
(c) content words
(d) preposition
Ans: (c)
Q118. If a piece of writing is complete, in the third person, without digressions and emotional overtones and logically arranged, it is a
(a) classified advertisement
(b) memorandum
(c) report
(d) newspaper article
Ans: (c)
Q119. ‘Rahul received the following telegram on his birthday. Write three sentences about it.’ [The input is given] This writing task requires the _________ skill.
(a) knowing
(b) applying
(c) creating
(d) analysing
Ans: (c)
Q120. “You have to bring your own stationery. You will need 2 pencils, an eraser and a ruler.’ The underlined word is a
(a) conjunction
(b) lexically similar word
(c) substitute word
(d) reference word
Ans: (b)

भाग IV: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर प्रश्नों (प्र. सं. 121μ128) में सबसे उचित विकल्प चुनिए।
एक संस्कृत व्यक्ति किसी चीज़ की खोज करता है, किन्तु उसकी संतान को वह अपने पूर्वजों से अनायास प्राप्त हो जाती है। जिस व्यक्ति की बुद्धि ने अथवा उसके विवेक ने किसी भी नए तथ्य का दर्शन किया, वह व्यक्ति ही वास्तविक संस्कृत व्यक्ति है और उसकी संतान जिसे अपने पूर्वज से वह वस्तु अनायास ही प्राप्त हो गई है, वह अपने पूर्वज की भांति सभ्य भले ही बन जाए, संस्कृत नहीं कहला सकता।
एक आधुनिक उदाहरण लें। न्यूटन ने गुरूत्वाकर्षण के सिद्धांत का आविष्कार किया। वह संस्कृत मानव था। आज के युग का भौतिक विज्ञान का विद्यार्थी न्यूटन के गुरूत्वाकर्षण से तो परिचित है ही, लेकिन उसके साथ उसे और भी अनेक बातों का ज्ञान प्राप्त है, जिनसे शायद न्यूटन अपरिचित रहा। ऐसा होने पर भी हम आज के भौतिक विज्ञान के विद्यार्थी को न्यूटन की अपेक्षा अधिक सभ्य भले ही कह सकें, पर न्यूटन जितना संस्कृत नही कह सकते।
Q121. ‘संस्कृत’ का अर्थ है
(a) आविष्कार करने वाला
(b) भाषा का नाम
(c) सभ्य
(d) इनमें से कोई नहीं
Ans: (a)
Q122. वास्तविक संस्कृत व्यक्ति वह है जो
(a) नए आविष्कार का प्रयोग करता है
(b) संस्कृत भाषा जानता है
(c) तथ्यों को याद करता है
(d) नए आविष्कार करे
Ans: (d)
Q123. सभ्य व्यक्ति वह है जो
(a) अच्छे कपड़े पहनता हो
(b) शिक्षित हो
(c) नए आविष्कार करता हो
(d) जो आविष्कारों का ज्ञाता हो
Ans: (d)
Q124. ‘विद्यार्थी’ शब्द का संधि-विच्छेद है
(a) विद्या+र्थी
(b) विद्या+थी
(c) विद्या+अर्थी
(d) वि+द्यार्थी
Ans: (c)
Q125. ‘न्यूटन ने गुरूत्वाकर्षण बल की खोज की’ वाक्य को कर्मवाच्य में बदलिए।
(a) न्यूटन ने गुरूत्वाकर्षण बल की खोज की
(b) न्यूटन द्वारा गुरूत्वाकर्षण बल की खोज की गई
(c) गुरूत्वाकर्षण बल न्यूटन ने खोजा
(d) इनमें से कोई नहीं
Ans: (b)
Q126. ‘पूर्वज’ का विलोम शब्द है
(a) पूर्वा
(b) पूर्व
(c) अग्रज
(d) अग्रणी
Ans: (c)
Q127. ‘अनायास’ का अर्थ है
(a) सरलता से
(b) परिश्रम से
(c) बिना प्रयास के
(d) कठिनाई से
Ans: (c)
Q128. ‘आधुनिक’ का समानार्थी शब्द है
(a) प्राचीन
(b) नवीन
(c) शाश्वत
(d) प्रवीण
Ans: (b)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर प्रश्नों (प्र. सं. 129-135) में सबसे उचित विकल्प चुनिए।
विद्याभ्यासी पुरूष को साथियों का अभाव कभी नहीं रहता। उसकी कोठरी में सदा ऐसे लोगों का वास रहता है, जो अमर हैं। वे उसके प्रति सहानुभूति प्रकट करने और उसे समझने के लिए सदा प्रस्तुत रहते हैं।
कवि, दार्शनिक और विद्वान् जिन्होंने प्रकृति के रहस्यों का उद्घाटन किया है और बड़े-बड़े महात्मा जिन्होंने आत्मा के गूढ़ रहस्यों की थाह लगा ली है, सदा उसकी बातें सुनने और उसकी शंकाओं का समाधान करने के लिए उद्यत रहते हैं।
बिना किसी उद्देश्य के सरसरी तौर पर पुस्तकों के पन्ने उलटते जाना अध्ययन नहीं है । लिखी हुई बातों को विचारपूर्वक पूर्णरूप से हृदय से ग्रहण करने का नाम अध्ययन है। प्रत्येक स्त्री-पुरूष को अपने पढ़ने का उद्देश्य स्थित कर लेना चाहिए। इसके लिए सबसे मुख्य बात यह है कि पढ़ना नियमपूर्वक हो अर्थात् इसके लिए नित्य का समय उपयुक्त होता है। (vè;;u & fuca/] jkepanz ‘kqDy)
Q129. अध्ययन क्या है?
(a) बिना कारण के पुस्तकों के पन्ने पलटना
(b) नियमपूर्वक पढ़ना
(c) लिखी हुई बातों को विचारपूर्वक हृदय से ग्रहण करना
(d) कुछ भी पढ़ लेना
Ans: (c)
Q130. विद्या का अभ्यास करने वाले व्यक्तियों को साथियों की कमी महसूस नहीं होती है क्योंकि
(a) उन्हें साथी की आवश्यकता नहंी होती है
(b) उन्हें मित्र बनाना अच्छा नहीं लगता है
(c) पुस्तकें उनकी साथी होती हैं
(d) उनके अनेक साथी होते हैं
Ans: (c)
Q131. विद्याभ्यासी पुरूष के पास किसका वास रहता ह?ै
(a) सम्बन्धियों का
(b) पुस्तकों का
(c) गुरूजनों का
(d) इनमें से कोई नहीं
Ans: (b)
Q132. अध्ययन के लिए किस नियम का दृढ़ता से पालन होना चाहिए?
(a) अध्ययन के लिए नित्य एक समय निश्चित किया जाए
(b) अध्ययन कम-से-कम चार घंटे अवश्य करना चाहिए
(c) अध्ययन स्नान करके ही करना चाहिए
(d) अध्ययन केवल प्रात:काल किया जाए
Ans: (a)
Q133. कौन-सा शब्द ‘प्र’ उपसर्ग लगाकर नहीं बना है?
(a) प्रयुक्त
(b) प्रसिद्ध
(c) प्रश्न
(d) प्रगति
Ans: (c)
Q134. ‘विद्वान्’ शब्द का विलोम है
(a) विदुषी
(b) मूर्ख
(c) मंदबुद्धि
(d) विद्वता
Ans: (b)
Q135. ‘स्त्री-पुरूष’ में _______; समास है।
(a) द्वंद्व
(b) द्विगु
(c) कर्मधारय
(d) तत्पुरुष
Ans: (a)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 136-150) में सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. बोलना कौशल में सर्वाधिक महत्वपूर्ण है
(a) शुद्ध उच्चारण
(b) समझकर बोलना
(c) आँखों-देखा वर्णन करना
(d) बोलने की तेज़ गति
Ans: (b)
Q137. पढ़ना कौशल में _______; सर्वाधिक महत्वपूर्ण है।
(a) अर्थ ग्रहण करना
(b) लिपि-चिह्नों की जानकारी
(c) द्रुत गति से पढ़ना
(d) उच्चारण की शुद्धता
Ans: (a)
Q138. बहुभाषिक कक्षा में शिक्षक की इतनी योग्यता अवश्य हो कि वह
(a) सभी बच्चों की मातृभाषाओं की संरचनाओं को जान सकं।े
(b) पाठ्य-पुस्तक को जल्दी पूणर् करा सकं।े
(c) विभिन्न भाषाओं में पाठों की विषय-वस्तु का शब्दश: अनुवाद कर सकें।
(d) सरल प्रश्न-पत्र बना सकें।
Ans: (a)
Q139. बहुभाषिकता
(a) बच्चे की अस्मिता का निमार्ण्ा करती ह।ै
(b) भाषा की कक्षा में अनेक प्रकार की समस्याएँ उत्पन्न करती है।
(c) एक अत्यंत जटिल चुनौती है जिसका समाधान संभव नहीं है।
(d) भाषा-नीति बनाने में बहुत बड़ी बाधा ह।ै
Ans: (a)
Q140. भाषा में आकलन करते समय आप किसे सबसे कम महत्व देंगे?
(a) परिचर्चा
(b) सृजनात्मक लेखन
(c) प्रश्नों के उत्तर लिखना
(d) प्रश्नों का निर्माण करना
Ans: (a)
Q141. भाषा में आकलन संभव है
(a) केवल परीक्षाओं द्वारा
(b) केवल परियोजना-कार्य द्वारा
(c) केवल गतिविधियों द्वारा
(d) सीखने-सिखाने की प्रक्रिया के दौरान अवलोकन द्वारा
Ans: (d)
Q142. भाषा-शिक्षक का दायित्व है कि वह
(a) सभी बच्चों से समानरूप से प्रश्न पूछे
(b) सभी बच्चों की सहज भाषायी क्षमता को पहचाने
(c) सभी बच्चों को समानरूप से गृहकार्य दें
(d) सभी बच्चों में भाषा-प्रयोग की एक समान कुशलता विकसित करें
Ans: (b)
Q143. विद्यालय आने से पूर्व बच्चे
(a) भाषा का बिल्कुल ज्ञान नहीं रखते।
(b) अपनी भाषा में समझने-समझाने की कुशलता से लैस होते हैं।
(c) सभी भाषाओं में पूर्ण दक्षता रखते हैं।
(d) भाषा के व्याकरण की सचेत समझ रखते हैं।
Ans: (b)
Q144. बच्चा स्वाभाविक रूप से अपने घर और समाज के वातावरण से _______; अर्जित करता है।
(a) व्याकरण
(b) भाषा
(c) वाक्य
(d) शब्द
Ans: (b)
Q145. भाषा-शिक्षण की प्रक्रिया
(a) भाषा की कक्षा में ही संभव है
(b) घर में संभव नहीं है
(c) विभिन्न विषयों की कक्षाओं में भी संभव है
(d) अत्यंत जटिल प्रक्रिया है
Ans: (c)
Q146. एकांकी पाठों का सर्वप्रमुख उद्देश्य है
(a) एकांकी विद्या से परिचित कराना
(b) विभिन्न संदर्भों में संवाद बोलने की क्षमता का विकास
(c) एकांकी लिखना सिखाना
(d) एकांकी की समीक्षा करना सिखाना
Ans: (b)
Q147. कविता-शिक्षण में आप सर्वाधिक महत्व किसे देंगे?
(a) कविता का भाव-विश्लेषण
(b) कविता के तत्वों के आधार पर उसकी समीक्षा
(c) कविता का भावपूर्ण पठन और रसानुभूति
(d) कविता के अलंकारों की पहचान
Ans: (c)
Q148. किस विद्या के शिक्षण के समय आप मौन-पठन को महत्व देंगे?
(a) कविता
(b) एकांकी
(c) निबंध
(d) संवादात्मक कहानी
Ans: (c)
Q149. बच्चों के लिखित कार्य के आकलन में सर्वाधिक महत्वपूर्ण है
(a) वर्तनी
(b) वाक्य-विन्यास
(c) तत्सम शब्दों का प्रयोग
(d) अभिव्यक्त विचार
Ans: (d)
Q150. भाषा प्रयोग की कुशलता संभव है
(a) भाषा की पाठ्य-पुस्तक पढ़ने से
(b) अधिक-से-अधिक भाषा-प्रयोग से
(c) केवल भाषा सुनने से
(d) केवल साहित्य पढ़ने से November 2012 211
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!