You are here
Home > Previous Papers > CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2012-1

CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2012-1

CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2012

Part I: Child Development and Pedagogy

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Environmental factors that shape development include all of the following except
(a) quality of education
(b) physique
(c) quality of nutrition
(d) culture
Ans: (b)
Q2. Seema learns every lesson very quickly but Leena takes a longer time to learn them. It denotes the developmental principle of
(a) continuity
(b) general to specific
(c) individual differences
(d) inter-relationships
Ans: (c)
Q3. Development starts from
(a) the stage of infancy
(b) pre-childhood stage
(c) post-childhood stage
(d) pre-natal stage
Ans: (d)
Q4. Which of the following is predominantly a heredity related factor?
(a) Attitude towards peer group
(b) Thinking pattern
(c) Colour of the eyes
(d) Participation in social activities
Ans: (c)
Q5. Teachers are advised to involve learners in group and activities to facilitate learning and also help in
(a) value conflicts
(b) aggression
(c) anxiety
(d) socialisation
Ans: (d)
Q6. A student is aggressive in his behaviour towards his peer group and does not conform to the norms of the school. This student needs help in
(a) cognitive domain
(b) psychomotor domain
(c) affective domain
(d) higher order thinking skills
Ans: (c)
Q7. The stage of cognitive development, according to Piaget, in which a child displays ‘object permanence’ is
(a) sensorimotor stage
(b) pre-operational stage
(c) concrete operational stage
(d) formal operational stage
Ans: (a)
Q8. According to Kohlberg, the thinking process involved in judgements about questions of right and wrong is called
(a) moral realism
(b) moral dilemma
(c) morality co-operation
(d) moral reasoning
Ans: (d)
Q9. Ability to recognise and classify all varieties of animals, minerals and plants according to the multiple intelligence theory is called
(a) logico-mathematical intelligence
(b) naturalist intelligence
(c) linguistic intelligence
(d) spatial intelligence
Ans: (b)
Q10. The statement “Majority of the people are average, a few very bright and a few very dull” is based on the established principle of
(a) intelligence and racial differences
(b) distribution of intelligence
(c) growth of intelligence
(d) intelligence and sex differences
Ans: (b)
Q11. In co-operative learning, older and more proficient students assist younger and lesser skilled students.
This leads to
(a) intense competition
(b) higher moral development
(c) conflict between the groups
(d) higher achievement and self esteem
Ans: (d)
Q12. Thinking is essentially
(a) a cognitive activity
(b) a psychomotor process
(c) a psychological phenomenon
(d) an affective behaviour
Ans: (a)
Q13. In a child-centred classroom, children generally learn
(a) individually and in groups
(b) mainly from the teacher
(c) individually
(d) in groups
Ans: (a)
Q14. A good textbook avoids
(a) gender bias
(b) gender sensitivity
(c) gender equality
(d) social responsibility
Ans: (a)
Q15. Gifted students will realise their potential when
(a) they are segregated from other students
(b) they attend private coaching classes
(c) they are tested frequently
(d) they learn with other students
Ans: (d)
Q16. Inclusive education refers to a school education system that
(a) includes children with disability
(b) includes children regardless of physical, intellectual, social, linguistic or other differently abled conditions
(c) encourages education of children with special needs through exclusive schools
(d) emphasises the need to promote education of the girl child only
Ans: (b)
Q17. Dyslexia is associated mainly with difficulties in
(a) speaking
(b) speaking and hearing
(c) hearing
(d) reading
Ans: (d)
Q18. The major frustration that children with hearing loss face in the classroom is
(a) the inability to read the prescribed textbook
(b) the inability to participate in sports and games
(c) the inability to communicate or share information with others
(d) the inability to take examinations with other students
Ans: (c)
Q19. The ‘doing’ aspect of behaviour falls in the
(a) cognitive domain of learning
(b) affective domain of learning
(c) conative domain of learning
(d) psychological domain of learning
Ans: (a)
Q20. A student works hard to clear an entrance test for admission into a medical college. The student is said to be motivated
(a) intrinsically
(b) extrinsically
(c) individually
(d) experientially
Ans: (a)
Q21. A teacher engages her learners in a number of group activities such as group discussions, group projects, role plays, etc. The learning dimension it highlights is
(a) language-guided learning
(b) competition-based learning
(c) learning as a social activity
(d) learning through recreation
Ans: (c)
Q22. Creativity is usually associated with
(a) convergent thinking
(b) divergent thinking
(c) modelling
(d) imitation
Ans: (b)
Q23. A teacher always helps her learners link the knowledge they have derived in one subject area with the knowledge from other subject areas. This helps to promote
(a) individual differences
(b) learner autonomy
(c) reinforcement
(d) correlation and transfer of knowledge
Ans: (d)
Q24. Teachers should study the errors of their students as they often indicate the
(a) extent of their knowledge
(b) remedial strategies needed
(c) pathways for ability grouping
(d) need for differentiated curriculum
Ans: (b)
Q25. When previous learning makes no difference at all to the learning in a new situation, it is called
(a) positive transfer of learning
(b) negative transfer of learning
(c) zero transfer of learning
(d) absolute transfer of learning
Ans: (c)
Q26. According to Piaget’s cognitive theory of learning, the process by which the cognitive structure is modified is called
(a) assimilation
(b) schema
(c) perception
(d) accommodation
Ans: (a)
Q27. According to the theories of motivation, a teacher can enhance learning by
(a) not having any expectations from students
(b) setting extremely high expectations from students
(c) setting realistic expectations from students
(d) setting uniform standards of expectations
Ans: (c)
Q28. A teacher uses audio-visual aids and physical activities in her teaching because they
(a) provide a diversion to learner
(b) utilise maximum number of senses to enhance learning
(c) provide relief to the teacher
(d) facilitate effective assessment
Ans: (b)
Q29. When a teacher involves a visually challenged learner in group activities with the other learners of the class, she is
(a) helping all the learners develop sympathy towards the visually challenged learner (2 likely to increase the stress on the visually challenged learner
(c) creating barriers to learning for the class
(d) acting according to the spirit of inclusive education
Ans: (d)
Q30. Science and art exhibitions, music and dance shows, and bringing out school magazines are meant to
(a) establish a name for the school
(b) satisfy parents
(c) provide a creative channel for learners
(d) train students for various professions
Ans: (c)

Part II: Social Studies

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. The East India Company used the Diwani revenue from Bengal primarily in
(a) purchasing cotton and silk textiles in India
(b) amassing stocks of gold and silver to replenish the dwindling stocks in Britain
(c) constructing bridges and roads
(d) building schools, colleges and universities
Ans: (a)
Q32. The East India Company set up a factory in Bengal on the banks of Hooghly in 1651 to
(a) manufacture cotton textiles for exporting to England
(b) buy spices for sending them to England
(c) buy indigo (Neel) from local farmers to send it to England
(d) establish a base from which the factory could operate
Ans: (d)
Q33. The division of the periods of the Indian history into ‘Ancient’, ‘Medieval’ and ‘Modern’ has problems.
Which of the following is one of the problems in it?
(a) The concept has been borrowed from the West where Modern period was associated with science, reason, democracy, liberty and equality.
(b) The Indian history seems to have clear lines of distinction between ‘Ancient’ and ‘Medieval’, and ‘Medieval’ and ‘Modern’ periods.
(c) Impartite division reflects gradual growth of the Indian State.
(d) Three periods are insufficient to describe the Indian history.
Ans: (a)
Q34. Which of the following was a part of temple architecture in the ninth century?
(a) Yagya Vedi (seat to perform sacred incantation)
(b) Havan Kund (square pyramid-shaped pot with open mouth to hold fire)
(c) Decorative gateway (Dwara)
(d) Rangshala (place to perform dance)
Ans: (c)
Q35. Pietra dura is a
(a) style of decoration of buildings
(b) eighth-century temple
(c) Greek god
(d) Metallurgy technology
Ans: (a)
Q36. Who out of the following persons was impeached by the British Parliament?
(a) Charles Clive
(b) Warren Hastings
(c) T.B. Macaulay
(d) Cornwallis
Ans: (b)
Q37. Which of the following kingdoms were engaged in a tripartite struggle?
(a) Chola, Rashtrakuta, Pala
(b) Pala, Pallava, Rashtrakuta
(c) Rashtrakuta, Pala, Gurjara-Pratihara
(d) Pala, Chola, Gurjara-Pratihara
Ans: (c)
Q38. In 1720, the British Government enacted a legislation known as the Calico Act to
(a) ban the use of printed cotton textiles – Chintz – in England
(b) punish rebels from Calicut
(c) promote Calico industry in England
(d) produce Calico in England
Ans: (a)
Q39. Muhammad-bin-Tughlaq shifted his capital from Delhi to Daulatabad
(a) to escape from Mongols
(b) to punish Southern rulers
(c) to control his empire effectively as Daulatabad was centrally located
(d) as he was not getting enough revenue from North India
Ans: (c)
Q40. Tanti, Momin and Devangs communities were engaged in
(a) leather works
(b) weaving
(c) wood works
(d) pottery making
Ans: (b)
Q41. As a consequence of the Revolt of 1857, which of the following was a change initiated by the British Parliament?
(a) Pathan and Sikh soldiers were banned from joining the British Indian Army.
(b) All ruling chiefs of the country were warned that the military action would be taken against them if they supported any rebellion.
(c) A member of the British Cabinet was appointed Secretary of State for India.
(d) The land and property of prominent Hindu and Muslim citizens who supported the revolt were confiscated.
Ans: (c)
Q42. Chera chieftains ruled in the 12th century in the area presently lying in
(a) Chhattisgarh/Madhya Pradesh
(b) Jharkhand/Bihar
(c) Uttarakhand/Uttar Pradesh
(d) Tamil Nadu/Kerala
Ans: (d)
Q43. Which of the following three universities were established in 1857 by the British Government?
(a) Calcutta, Madras and Bombay
(b) Calcutta, Madras and Banaras
(c) Calcutta, Bombay and Punjab
(d) Calcutta, Bombay and Delhi
Ans: (a)
Q44. Tribal people do not have written records of their past. How do the present-day historians write tribal history?
(a) Using archaeological sources
(b) Using oral traditions
(c) Using natural traditions
(d) Using tribal mythologies
Ans: (b)
Q45. Bidri is
(a) an inlay work in copper and silver done by the artisans of Bidar
(b) a type of silk textile produced in Bidar
(c) a type of cotton textile produced in Bidar
(d) a type of copperware produced in Bidar
Ans: (a)
Q46. Which one of the following Sultans used the Banjaras to transport grains to the city markets?
(a) Balban
(b) Firoz Shah Tughlaq
(c) Muhammad-bin-Tughlaq
(d) Alauddin Khilji
Ans: (d)
Q47. Which of the following tribal societies was divided into Khels?
(a) Gond
(b) Ahom
(c) Santhal
(d) Bhil
Ans: (b)
Q48. Why did jatis emerge within varnas, which became the basis to organise the Indian society?
(a) Fierce opposition against the Varna system gave way to development of jatis
(b) Due to gradual expansion of the social and economic needs of the people, people with new skillsets were required
(c) There was a problem in integrating tribal people into the system
(d) Jatis and varnas are one and the samething
Ans: (b)
Q49. A historical site is a place where
(a) history-loving people gather
(b) historians write history
(c) relics of the past are found
(d) excavation activities are done
Ans: (c)
Q50. What is ‘Common Era’?
(a) A new era to study historical events
(b) Christian era, which is now accepted in major parts of the world
(c) Indian era accepted by the government to issue notices
(d) A new era developed by amalgamation of Hindu and Islamic eras
Ans: (b)
Q51. Which of the following planets are known as ‘gaseous planets’?
(a) Venus, Jupiter, Mars, Saturn
(b) Mars, Venus, Saturn, Uranus
(c) Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune
(d) Jupiter, Mars, Earth, Neptune
Ans: (c)
Q52. Seismograph is an instrument used for
(a) measuring rainfall
(b) measuring temperature
(c) recording the earthquake shocks
(d) measuring pressure
Ans: (c)
Q53. Plantation, a type of commercial farming, requires a large amount of
(a) land and labour
(b) labour and capital
(c) land and capital
(d) only capital
Ans: (a)
Q54. Vultures in the Indian subcontinent started dying of kidney failure shortly after scavenging livestock treated with
(a) Diclofenac
(b) Aspirin
(c) Ibuprofen
(d) Aldrin
Ans: (a)
Q55. Ahmedabad is a hub of cotton textile industry. Which factor is favourable for flourishing textile industries in Ahmedabad?
(a) It is situated close to the cotton-growing area
(b) Its easy access to the Tuticorin port
(c) The industrial policy of the Indian Government
(d) Availability of cheap labour
Ans: (a)
Q56. Wind actions create ‘mushroom rocks’, which are usually found in
(a) hills
(b) plateaus
(c) deserts
(d) tropical coastal areas
Ans: (c)
Q57. ‘Blackfoot Indian’ is a
(a) disease prevalent in Nicobar Islands
(b) native tribe of North America
(c) plantation worker in Cuba
(d) migrant Indian in Canada
Ans: (b)
Q58. In nuclear power plants, electricity is generated through the process of
(a) nuclear fusion
(b) nuclear fission
(c) nuclear collision
(d) atomic vibrations
Ans: (b)
Q59. Which type of rainfall is represented in the diagram given below?

(a) Cyclonic rainfall
(b) Orographic rainfall
(c) Convectional rainfall
(d) Frontal rainfall
Ans: (b)
Q60. The diagram (given below) shows the position of the earth on a particular day. A, B, C, D and E are locations on the earth. Which location will experience the longest hours of daylight?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans: (d)
Q61. ‘Right to Education’ is a fundamental Right under Article 21, which deals with ‘Right to Life’ because
(a) education is life
(b) not all people had right to education
(c) education helps in leading a dignified life
(d) only an educated person has right to live
Ans: (c)
Q62. Public Interest Litigation (PIL) has
(a) increased access to justice
(b) hampered the delivery of justice
(c) led to decrease in judicial activism
(d) hampered government functioning
Ans: (a)
Q63. All Indians should have the right to vote irrespective of their socio-economic status. This idea can be associated with
(a) B.R. Ambedkar
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Mahatma Gandhi
(d) Dr. Rajendra Prasad
Ans: (a)
Q64. The first hour of every sitting of the Lok Sabha is called
(a) Zero Hour
(b) Question Hour
(c) Public Hour
(d) Privilege Hour
Ans: (b)
Q65. According to the Indian Constitution, the right of empowering citizens to approach a High Court or the Supreme Court if they believe that any of their Fundamental Rights has been violated by the state, is
(a) Right against Exploitation
(b) Right to Equality
(c) Right to Life
(d) Right to Constitutional Remedies
Ans: (d)
Q66. Showcasing of adivasis as wearing colourful costumes, headgear and dancing often results in
(a) promoting the culture of adivasis
(b) demonstrating the diversity of the Indian culture
(c) attracting attention of the world to the plight of poor adivasis
(d) discriminating against such groups
Ans: (d)
Q67. The Government of India appointed a committee headed by Justice Rajinder Sachar to examine the social, economic and educational status of
(a) Jains
(b) Sikhs
(c) Anglo-Indians
(d) Muslims
Ans: (d)
Q68. Media is no longer considered independent because of its close links with
(a) government agencies
(b) business houses
(c) NGOs
(d) civil society
Ans: (b)
Q69. C.K. Janu is a very eminent
(a) adivasi activist
(b) environmentalist
(c) scriptwriter
(d) anthropologist
Ans: (a)
Q70. ‘Putting out system’ is
(a) whereby merchants sell their merchandise on instalments
(b) whereby merchants force labourers to work for extra hours
(c) whereby merchants give advances and receive the product
(d) whereby merchants supply raw materials and receive finished products
Ans: (d)
Q71. ‘Learning without Burden (1993)’ recommended that learning in Social Science should
(a) help in the retention of important information
(b) promote developing concepts and abilities to analyse socio-political realities
(c) develop skills relevant to jobs
(d) continue to follow the epistemological framework of highlighting developmental issues
Ans: (b)
Q72. Social Science encompasses diverse concerns of society and includes a wide range of content, drawn from the disciplines of
(a) History, Geography, Political Science
(b) History, EVS, Sociology
(c) Geography, EVS, Economics
(d) Political Science, Economics, Psychology
Ans: (a)
Q73. While teaching ‘poverty’, which strategy would be most appropriate?
(a) Prepare notes and deliver a good lecture
(b) Give hand-outs to students and explain
(c) Engage students in debate and discussions
(d) Ask students to read from the textbook and explain the difficult words
Ans: (c)
Q74. The National Curriculum Framework (2005) suggests that instead of ‘Civics’ the term ‘Political Science’ should be used because
(a) The term ‘Civics’ was coined in the Raj era and is associated with obedience and loyalty.
(b) Political Science is taught at a higher level of education; therefore, schools should prepare grounds for it.
(c) Political Science is a globally recognised field of study.
(d) Political Science will provide political training.
Ans: (c)
Q75. ‘Team teaching’
(a) encourages healthy competition among teams of teachers in a school
(b) involves small teams of students as per their ability
(c) involves teams of teachers to optimise resources, interest and expertise
(d) is a way out to manage shortage of teachers
Ans: (c)
Q76. The major purpose of assessment in Social Science should be to
(a) gauge the extent of the knowledge content acquired by learners
(b) maintain a desirable academic quality of knowledge in students
(c) provide credible feedback on the extent to which educational objectives have been achieved
(d) predict learners’ chances of pursuing a successful career in humanities
Ans: (c)
Q77. The ‘child-centred’ pedagogy is
(a) teaching as per the desire of a child
(b) that a teacher explains the concept by standing in the centre with children encircling him
(c) giving primacy to children’s experiences and their active participation
(d) to teach children in small childcare centres to ensure individual attention
Ans: (c)
Q78. Which of the following methods is used by ‘Social and Political Life’ textbooks to contextualise education to the child’s world?
(a) They intermingle the social and political lives of Indian people.
(b) They use a lot of case studies and narratives in a mix of rural and urban examples.
(c) They cite results of many surveys done in this reference .
(d) They incorporate a few pictures to avoid distractions.
Ans: (b)
Q79. A trainee teacher writes one of the instructional objectives as ‘students shall be able to describe the meaning of democracy’. In which domain shall this objective fall?
(a) Synthesis
(b) Comprehension
(c) Analysis
(d) Skill
Ans: (b)
Q80. While teaching an issue sensitive to a particular community, but described in the textbook,
(a) the teacher should respect the textbook and explain the facts as given
(b) the teacher should write to the authorities to omit the topic from the curriculum
(c) the teacher should explain the concept with sensitivity and firm commitment while respecting the dignity of all students
(d) the teacher should ask students to make notes on these in the library or at home
Ans: (c)
Q81. Cultural, social and class differences generate their own biases and prejudices in the context of classrooms. The approach to teaching therefore needs to be
(a) discussion-oriented
(b) open-ended
(c) lecture method
(d) project-oriented
Ans: (a)
Q82. Which amongst the following is associated with oral reasoning?
(a) Imitating peers
(b) Writing an article by pronouncing words loudly
(c) Impromptu application and extrapolation of concepts
(d) Narrating an algorithm
Ans: (c)
Q83. Which of the following approaches would be most suitable for promoting interactive environment in a Social Science class?
(a) Dictating and practice
(b) Frequent testing
(c) Lecture and explanation
(d) Showing documentaries
Ans: (d)
Q84. A teacher while explaining agricultural practices discusses case studies on agricultural practices in India and the USA. Which aspect of learning is he focusing on?
(a) Ability to understand the concept
(b) Ability to interpret and explain
(c) Ability to make a better project
(d) Ability to learn by comparing examples
Ans: (d)
Q85. The question-answer technique can be quite effective in teaching Social Science, as it ensures
(a) a more disciplined class
(b) an active participation by learners
(c) students’ ability to respond better in an examination
(d) students come into class well-prepared
Ans: (b)
Q86. One of the most important and effective methods of teaching History at the elementary level is the
(a) lecture method
(b) discussion method
(c) question-answer method
(d) story telling method
Ans: (d)
Q87. In order to promote the process of cooperative learning, the teacher should
(a) assign group projects
(b) engage students in debates and discussions
(c) divide the class into homogeneous ability groups
(d) allot individual assignment to each student
Ans: (a)
Q88. While dealing with ‘social equality’, what should be the most appropriate approach for teaching?
(a) Explaining the concept as described in the textbook
(b) Giving a project to students to review texts relating to ‘social equality’
(c) Citing the experience of the communities that make up the social and cultural milieu of the children
(d) Explaining in detail the practice of untouchability
Ans: (c)
Q89. In teaching Social Science, emotions of children are easily aroused not by words but by sight and sounds, for which the most effective way of teaching is through
(a) the project method
(b) the lecture method
(c) field trips and surveys
(d) classroom discussions
Ans: (c)
Q90. While teaching the concept of ‘weather and climate’, what would be the most appropriate activity to make students understand various elements of weather?
(a) Solve the worksheet provided by the teacher based on the elements of weather
(b) Collect the weather report of five consecutive days from newspapers and stick in the notebook
(c) Ask them to draw the symbols of the elements of weather
(d) Write answers to the questions related to weather in the notebook
Ans: (b)

Part III: Language I English

Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
The Big Ben Every evening, some part of the British Commonwealth hears the chimes of Big Ben, largest of the bells in the clock tower of the Palace of Westminster. The bell is popularly called Big Ben, and it is this bell which chimes out the quarter hours to the people of London. For Britons at sea or living in distant lands, the sound of Big Ben is still a link with home, for the chimes are broadcast each evening by the British Broadcasting Corporation.
Big Ben has been chiming out the quarter hours now for more than one-and-a-half centuries. It started chiming on June 11, 1859.
At that time, the Parliament couldn’t decide what to name the bell. A light-hearted Member of Parliament called attention, in a speech, to the impressive bulk of Sir Benjamin Mail, Queen Victoria’s Chief Lord of the Woods and Forests.
“Call it Big Ben,” said the speaker, and the name stuck.
Big Ben is 9 feet in diameter, 7 feet 6 inches tall, and the thickness where the hammer strikes is 8.75 inches.
The clock that regulates the chiming of Big Ben keeps good time. In 1939, the Royal Astronomer made a 290-day check on the performance of the clock. He found that during this test, the margin of error was less than two-tenth of a second in 24 hours on 93 days and greater than one second only on 16 of the 290 days.
There was an unexpected lapse on August 12, 1945, and consternation swept through the Ministry of Works. On that dark day, the clock was five minutes slow. A flock of starlings had roosted on the minute hand.
Q91. Aside from popular usage, Big Ben is really the__________
(a) clock tower of the Palace of Westminster
(b) great bell in the clock tower of the Palace of Westminster
(c) exclusive radio signal of the BBC
(d) name of Chief Lord of the Woods and Forests
Ans: (b)
Q92. The year 1959 was the
(a) 59th anniversary of Big Ben
(b) last year Big Ben was heard
(c) 100th anniversary of Big Ben
(d) year in which Big Ben was restored
Ans: (c)
Q93. The word ‘consternation’ used in the last paragraph stands for
(a) anxiety
(b) despair
(c) alarm
(d) sorrow
Ans: (c)
Q94. In the Royal Astronomer’s 290-day check, it was established that
(a) the clock was reasonably accurate
(b) the clock was losing time alarmingly
(c) the clock did not function properly for 93 days
(d) the clock was maintaining accurate time on all days
Ans: (a)
Q95. On August 12, 1945, Big Ben’s clock was___________
(a) bombed
(b) 5 minutes slow
(c) being checked for accuracy
(d) 5 minutes fast
Ans: (b)
Q96. For the Britons at sea or living in distant lands, the Big Ben serves as a link with home. It shows that
(a) the British are fond of travelling to far-off lands
(b) the Big Ben has become a powerful national symbol
(c) the British are very patriotic
(d) the British are very sentimental
Ans: (d)
Q97. People outside London can hear the chimes of the Big Ben because
(a) the bell’s sound is so loud that it can travel to all parts of the world
(b) the legendary bell has become a global phenomenon
(c) the BBC broadcasts the chimes
(d) the recording of the bell’s chime is available all over the world
Ans: (c)
Q98. The clock once lost five minutes because
(a) the maintenance was not done by the Ministry of Works
(b) it was a dark day
(c) some starlings had roosted on the minute hand
(d) there was an unexpected lapse
Ans: (c)
Q99. “Call it Big Ben” can be written in passive voice as
(a) Let it be called Big Ben
(b) People should call it Big Ben
(c) We may call it Big Ben
(d) You will call it Big Ben
Ans: (a)
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 100–105) by selecting the most appropriate option.
I Build Walls I build walls:
Walls that protect, Walls that shield, Walls that say I shall not yield Or reveal Who I am or how I feel.
I build walls:
Walls that hide, Walls that cover what’s inside.
Walls that stare or smile or look away, Silent lies, Walls that even block my eyes From the tears I might have cried.
I build walls:
Walls that never let me Truly touch Those I love so very much.
Walls that need to fall; Walls meant to be fortresses Are prisons after all.
Q100. What are the walls in this poem made of?
(a) Bricks or any physical material
(b) Cement and tiles
(c) Blood and flesh
(d) Hidden feelings and thoughts
Ans: (d)
Q101. The poet uses “walls” as a
(a) simile
(b) personification
(c) metaphor
(d) alliteration
Ans: (b)
Q102. When walls act as a protection, they
(a) do not reveal what is inside
(b) make one shed tears
(c) touch the ones who are truly loved
(d) surrender to strong feelings
Ans: (a)
Q103. The expression ‘silent lies’ in the second stanza implies that
(a) walls are silent
(b) walls are liars
(c) walls make one hide one’s true feelings
(d) walls lie silently around all of us
Ans: (c)
Q104. Why is it not a good idea to have these “walls”?
(a) They act as a fortress.
(b) They act as a prison and keep loved ones away.
(c) They are made of bricks.
(d) They hurt others.
Ans: (b)
Q105. Walls built to protect us ultimately turn into a prison.
It is an example of a
(a) satire
(b) paradox
(c) puzzle
(d) riddle
Ans: (b)
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q106. The constructivist approach to language teaching expects the teacher to
(a) construct his/her own curriculum
(b) make learners prepare their own textbooks
(c) help learners construct knowledge using their experiences
(d) give pre-constructed knowledge to learners
Ans: (c)
Q107. A child-centred classroom is characterised by
(a) children sitting in the centre of the classroom
(b) children teaching other children under the supervision of the teacher
(c) very passive teachers and active learners
(d) a variety of learning activities for learners
Ans: (d)
Q108. Which of the following is not a legitimate purpose of assessment in education?
(a) To identify individual and special needs of learners
(b) To improve the teaching-learning process
(c) To rank learners on the basis of marks
(d) To find out to what extent curricular objectives have been achieved
Ans: (c)
Q109. When students learn a language for bright employment opportunities, their motivation is
(a) intrinsic
(b) exotic
(c) eccentric
(d) extrinsic
Ans: (d)
Q110. A teacher uses a report from a newspaper to teach writing. The material used for teaching is referred to as
(a) realistic material
(b) natural material
(c) authentic material
(d) external material
Ans: (d)
Q111. When a test item expects learners to use tense forms, voice, connectors, prepositions and articles accurately, such an approach can be called
(a) integrated grammar testing
(b) asserted grammar practice
(c) mixed grammar task
(d) improper grammar testing
Ans: (a)
Q112. Minimal pairs are usually used to give practice in
(a) vocabulary
(b) structures
(c) pronunciation
(d) reading
Ans: (c)
Q113. ‘Prediction’ as a sub-skill is associated with
(a) summarising
(b) note making
(c) reading
(d) drafting
Ans: (c)
Q114. A teacher gives many sentences and asks her students to arrange them into a letter using appropriate connectors. The skill that is chiefly involved in this task is
(a) expanding notes
(b) organising
(c) rewriting
(d) collecting information
Ans: (b)
Q115. The language skills that cannot be assessed through a traditional pen-paper test are
(a) reading and speaking
(b) writing and listening
(c) reading and listening
(d) listening and speaking
Ans: (d)
Q116. Which of the following is not a study skill?
(a) Note taking
(b) Using a dictionary
(c) Getting information from an encyclopaedia
(d) Writing formal reports
Ans: (d)
Q117. When a teacher uses lessons in Science and Social Science to teach language, such an approach can be termed as
(a) pluralistic language teaching
(b) discipline-wise language teaching
(c) language across the curriculum
(d) objective language teaching
Ans: (c)
Q118. Remedial teaching refers to teaching
(a) to address gaps in learning
(b) after the regular school hours
(c) to help bright learners excel
(d) to test learners periodically
Ans: (a)
Q119. Language skills should he taught
(a) in isolation
(b) through clear explanation
(c) in an integrated manner
(d) through imitation
Ans: (c)
Q120. After reading a story on fish, a teacher asks children to answer — “Imagine you are a fish in a pond. What do you see around you?” This is an example of a/an
(a) close type question
(b) open-ended question
(c) multiple-choice question
(d) comprehension question
Ans: (b)

भाग IV: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121- 128) में सबसे उचित विकल्प चुनिए।
बच्चे और खिलौने का संबंध सदैव से ही रहा है। हम यह भी कह सकते हैं कि खिलौनों के बिना हम बच्चों की दुनिया की कल्पना भी नहीं कर सकते। चाहे हम बच्चों को खिलौने खरीदकर दें या न दें बच्चे अपने लिए किसी-न-किसी चीज़ (चाहे वे टूट-फूटे डिब्बे हों या इसी तरह की अन्य सामग्री) को खिलौने की शक्ल दे ही देते ह।ैं बच्चों को एकदम छुटपन से ही मुँह से या खिलौनों से अजीबों-गरीब आवाज़े निकाल कर हम बहलाते हैं और बच्चे बहल भी जाते हैं। यही बच्चे जैसे-जैसे बड़े होते जाते हैं, खुद भी चीजों को जोड़-तोड़कर खिलौने बनाने में अपनी रचनात्मक ऊर्जा का खूब इस्तेमाल करते हैं।
इसलिए भी यह जरूरी हो जाता है कि बच्चों की इस रचनात्मक ऊर्जा को उभारने के लिए उन्हें भरपूर मौके दिए जाएँ।
पहले हम गौर करें कि बच्चे अपने रोज़मर्रा के जीवन में कौन-कौन-सी चीज़ें बनाते हैं? इसके लिए अगर हम अपने अतीत में गोता लगाएँ और अपने बचपन की दुनिया में झांके तो तरह-तरह के खिलौनों का खज़ाना हमारी स्मृति में से निकलकर आता है। ढेर सारी माचिस की खाली डिब्बियों को बिल्कुल सरल तरीके से जोड़कर बनती रेलगाड़ी, कागज से बनाई जाने वाली ढेरों चीजें जैसे नाव, हवाई जहाज़, तितली, नाग आदि क्या-क्या नहीं बनाते थे इन सबसे।
Q121. अनुच्छेद में इस बात की ओर संकेत किया गया है कि
(a) बच्चों को खिलौने खरीदकर देने की आवश्यकता नहीं है
(b) बच्चे अपने आस-पास की चीज़ों से खिलौने बना लेते हैं
(c) पुराने ज़माने में बच्चे केवल कागज़ की नाव से ही खेलते थे
(d) बच्चों को टूटी-फूटी चीज़ें ही देनी चाहिए
Ans: (b)
Q122. जैसे-जैसे बच्चे बड़े होते हैं
(a) उन्हें टूटे-फूटे डिब्बे पसंद नहीं आते
(b) उनका खिलानैों के पिर त आकषर्ण्ा समाप्त होने लगता है
(c) खिलौने बनाने में अपनी रचनात्मक ऊर्जा का प्रयोग करने लगते हैं
(d) चीज़ों को तोड़कर खिलौने बनाने लगते हैं
Ans: (c)
Q123. खिलौने बच्चों की _________ को बढ़ाते हैं।
(a) भावनाओं
(b) सृजनात्मकता
(c) सामाजिकता
(d) ऊर्जा
Ans: (b)
Q124. निम्नलिखित में से कौन-सी चीज़ बच्चे के लिए दूरबीन बन सकती है?
(a) चूड़ी
(b) टूथपेस्ट का खाली डिब्बा
(c) माचिस
(d) पेंसिल
Ans: (b)
Q125. बच्चों की रचनात्मक ऊर्जा को उभारने के लिए
(a) घर का सारा सामान उन्हें दे देना चाहिए
(b) अनुपयोगी परंतु सुरक्षित सामान दे सकते हैं
(c) सारा टूटा-फूटा सामान दे देना चाहिए
(d) उन्हें खिलौने बनाने का औपचारिक प्रशिक्षण देना चाहिए
Ans: (b)
Q126. ‘अतीत में गोता लगाने’ का अर्थ है
(a) अतीत की झील में डुबकी लगाना
(b) अतीत की स्मृतियों को बनाए रखना
(c) अतीत में इस तरह के व्यवहार की खोज करना
(d) अतीत के बारे में जानना
Ans: (c)
Q127. ‘बचपन’ शब्द _________ शब्द है।
(a) व्यक्तिवाचक संज्ञा
(b) जातिवाचक संज्ञा
(c) विशेषण
(d) भाववाचक संज्ञा
Ans: (d)
Q128. बच्चे और खिलौने का _________ सदैव से ही रहा है।
(a) सरोकार
(b) दोस्तीपना
(c) तालमेल
(d) रिश्ता
Ans: (d)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 129- 135) में सबसे उचित विकल्प चुनिए।
जिन्होंने भी बच्चों को पढ़ाने को कोशिश की है। चाहे वे माता-पिता हों या शिक्षक उनके खाते में सफलता के साथ-साथ असफलता और निराशा भी दर्ज होती है। ऐसे में एक सवाल उठता है कि आखिर इतना मुश्किल क्यों है पढ़ाना? एक मुख्य समस्या तो यह है कि पढ़ाने वालों का विश्वास बच्चों की क्षमताओं या योग्यताओं पर काफ़ी कम होता है। यह बात मैं यूँ ही नहीं कर रही बल्कि एक अभिभावक, एक शिक्षक और एक शिक्षक प्रशिक्षक होने के आधार पर कह रही हूँ।
कई बार मैं उस पाठ को लेकर बच्चों (दूसरी, तीसरी या फिर पाँचवीं के) के सामने खड़ी होती हूँ जो मुझे उन्हें पढ़ाना है। मेरे पास कुछ जानकारी है जो मैं बच्चों को देना चाहती हूँ। क्योंकि मुझे लगता है कि वे इसके बारे में नहीं जानते इसे जानने में उन्हें मज़ा आएगा; यह दुनिया के बारे में उनके नज़रिए को विस्तृत करने में मदद करेगी; यह उन्हें बेहतर इंसान बनने में मदद करेगी, भले ही थोड़ा-सा।
लेकिन कभी-कभार पढ़ाना शुरू करने से पहले ही मेरे दिमाग में यह ख्याल बुदबुदाना शुरू कर देता है कि शायद उन्हें वह पहले से ही मालूम हो जो मैं उन्हें बताना चाहती हँू। तो उन्हें कुछ बताने की बजाए मैं उनके सामने सवाल रख देती हूँ।
Q129. लेखिका को कौन-सा ख़्याल परेशान करता है?
(a) बच्चों को सही तरीके से कैसे पढ़ाया जाए
(b) बच्चों को रोचक तरीके से कैसे पढ़ाया जाए
(c) जो हम पढ़ाने जा रहे हैं, कहीं बच्चे उस विषय में पहले से ही तो नहीं जानते
(d) बच्चों को भला इंसान कैसे बनाया जाए
Ans: (c)
Q130. अनुच्छेद में किस समस्या की बात की गई ह?ै
(a) शिक्षक अच्छी तरह से पढ़ाते नहीं है
(b) बच्चों की योग्यता में विश्वास नहीं किया जाता
(c) पढ़ाना अपने आप में बहुत मुश्किल काम है
(d) छोटी कक्षाओं को पढ़ाना
Ans: (b)
Q131. बच्चों को पढ़ाने से पहले स्वयं से ‘क्यों’ वाला सवाल पूछना क्यों ज़रूरी है?
(a) इससे पाठ्यक्रम जल्दी खत्म हो जाता है
(b) इससे न पढ़ाने के लिए ता£कक आधार मिल जाता है
(c) ताकि हम बच्चों से भी ‘क्यों’ वाले सवाल पूछ सकें
(d) यह पढ़ाने के उद्देश्य और तरीके निर्धारित करने में मदद करता है
Ans: (d)
Q132. अनुच्छेद में यह संकेत किया गया है कि
(a) बच्चे सारे सवालों के जवाब दे सकते हैं
(b) बच्चे बहुत कुछ जानते हैं
(c) बच्चे खेल-खेल में जल्दी सीखते हैं
(d) शिक्षक, अभिभावक पढ़ाना नहीं जानते
Ans: (b)
Q133. किस शब्द में उपसर्ग और प्रत्यय दोनों का प्रयोग हुआ है?
(a) असफलता
(b) नम्रता
(c) योग्यताओं
(d) क्षमताओं
Ans: (a)
Q134. ‘आखिर इतना मुश्किल क्यों है पढ़ाना?’ वाक्य को यदि ¯हदी की सामान्य वाक्य-रचना के अनुसार लिखा जाए तो वाक्य होगा-
(a) इतना मुश्किल क्यों है पढ़ाना आखिर?
(b) पढ़ाना इतना मुश्किल क्यों है आखिर?
(c) आखिर पढ़ाना इतना मुश्किल क्यों ह?ै
(d) आखिर पढ़ाना मुश्किल क्यों है इतना?
Ans: (c)
Q135. ‘इसे जानने में उन्हें मज़ा आएगा’। वाक्य में रेखांकित सर्वनामों का प्रयोग किनके लिए हुआ है?
(a) ‘जानकारी’, अभिभावक के लिए
(b) ‘जानकारी’, ‘बच्चों’ के लिए
(c) ‘पाठ’, बच्चों के लिए
(d) ‘पाठ’, ‘शिक्षकों’ के लिए
Ans: (b)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 136-150) में सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. भाषा सीखने में होने वाली त्रुटियाँ
(a) भाषा-प्रयोग की असफलता की ओर संकेत करती हैं
(b) भाषा सीखने की प्रक्रिया के स्वाभाविक पड़ाव हैं
(c) सही नहीं हैं, इनके प्रति कठोर रवैया अपनाना चाहिए
(d) बच्चे, शिक्षक पाठ्यक्रम आदि की असफलाताओं के संकेतक हैं
Ans: (b)
Q137. भाषा तब सबसे सहज और प्रभावी रूप से सीखी जाती है जब
(a) भाषा के नियम कंठस्थ कराए जाएँ
(b) भाषा-शिक्षक कठोर रवैया अपनाते हैं
(c) भाषा-प्रयोग की दक्षता प्रमुख उद्देश्य हो
(d) भाषा की पाठ्य-पुस्तक में अधिक-से-अधिक पाठों का समावेश हो
Ans: (c)
Q138. ‘नाटक शिक्षण’ में सतत और व्यापक मूल्यांकन के लिए निम्नलिखित में से कौन-सा सर्वाधिक महत्त्वपूर्ण ह?ै
(a) लिखित परीक्षा
(b) मुख्य संवादों को सुन्दररूप से लिखना
(c) पढ़े गए नाटक का मंचन
(d) पात्रों का चरित्र-चित्रण लिखना
Ans: (c)
Q139. रागिनी हमेशा ‘हैंडपंप’ को चापाकल बोलती है। एक शिक्षिका के रूप में आप क्या करेंगी?
(a) रागिनी को समझाएँगे कि यह चापाकल नहीं, हैंडपंप है
(b) संपूर्ण कक्षा को बताएँगे कि हैंडपंप को चापाकल भी कहा जाता है
(c) उसे डाँटेंगे कि उसने गलत शब्द का प्रयोग किया है
(d) उसकी तरफ कोई ध्यान नहीं देंगे
Ans: (b)
Q140. मौखिक अभिव्यक्ति के समय होने वाली त्रुटियों पर बार-बार टोकने से
(a) बच्चों की त्रुटियाँ खत्म हो जाती हैं
(b) बच्चे अपनी त्रुटियों के कारण को समझ जाते हैं
(c) बच्चे धीरे-धीरे ख़ामोश होने लगते हैं
(d) बच्चों के भीतर आत्मविश्वास बढ़ता है
Ans: (c)
Q141. बच्चों में भाषा-सीखने की क्षमता जन्मजात होती है। अत:
(a) भाषा-शिक्षण का कार्य नहीं किया जाना चाहिए
(b) भाषा-शिक्षण का कार्य घर पर ही किया जाना चाहिए
(c) उनकी इस क्षमता का भरपूर प्रयोग करते हुए भाषायी नियम सिखाए जाने चाहिएँ
(d) बच्चों को समृद्ध भाषिक परिवेश उपलब्ध कराया जाना चाहिए
Ans: (d)
Q142. भाषा-कौशलों के बारे में कौन-सा कथन सही है?
(a) भाषा के कौशल केवल क्रमबद्धरूप से ही सीखे जाते हैं
(b) भाषा के कौशल परस्पर अंत:संबंधित हैं
(c) भाषा के कौशलों में से केवल पढ़ना-लिखना महत्वपूर्ण है
(d) भाषा के मूलरूप से कौशलों में से केवल सुनना, बोलना ही महत्वपूर्ण है
Ans: (b)
Q143. पठित अंश पर प्रश्नों का निर्माण करवाने से
(a) बच्चों की पढ़कर समझने की योग्यता का आकलन होता है
(b) प्रश्न-पत्र बनाने में आसानी होती है
(c) प्रश्न-बैंक तैयार हो जाता है जिसका उपयोग प्रश्न-पत्र बनाने में किया जाता है
(d) बच्चों की ऊर्जा, समय व्यथर् चला जाता है
Ans: (a)
Q144. भाषा की पाठ्य-पुस्तक में लोकगीतों को स्थान देना
(a) गायन को महत्त्व देना है
(b) परम्परा का निर्वाह करना है
(c) भारत की सांस्कृतिक विशेषताओं से परिचित होने में मदद करता है
(d) बच्चों को ‘संगीत’ सिखाने से जुड़ा है
Ans: (c)
Q145. पढ़ने की कुशलता का विकास करने के लिए ज़रूरी है कि
(a) बच्चों को शब्दार्थ जानने के लिए बाध्य किया जाए
(b) बच्चों को विविध प्रकार की विषय-सामग्री उपलब्ध कराई जाए
(c) बच्चों को द्रुत गति से पढ़ने के लिए बाध्य किया जाए
(d) बच्चों को बोल-बोलकर पढ़ने के लिए निर्देश दिए जाएँ
Ans: (b)
Q146. निम्नलिखित में से कौन-सी विधा का अनिवार्यता: सस्वर पठन किया जाना अपेक्षित ह?ै
(a) जीवनी
(b) आत्मकथा
(c) निबंध
(d) एकांकी
Ans: (d)
Q147. पाठ्य-वस्तु का भावपूर्ण पठन
(a) पठन की पहली और अनिवार्य शर्त है
(b) अर्थ को समझने में मदद करता है
(c) केवल कविताओं पर ही लागू होता है
(d) पठन का एकमात्र आदर्शरूप है
Ans: (b)
Q148. मुहावरे और लोकोक्तियों का प्रयोग करना
(a) व्याकरण का पम्रु ख हिस्सा है
(b) ¯हदी भाषा-शिक्षण का सबसे महत्वपूर्ण उद्देश्य है
(c) भाषिक अभिव्यक्ति को प्रभावी बनाता है
(d) केवल गद्य पाठों के अभ्यासों का हिस्सा है
Ans: (c)
Q149. भाषा-शिक्षण के संदर्भ में कौन-सा कथन सही नहीं है?
(a) भाषा-शिक्षण में समृद्ध भाषिक परिवेश उपलब्ध कराना ज़रूरी है
(b) भाषा की नियमबद्ध व्यवस्था को केवल व्याकरण के माध्यम से ही जाना जा सकता है
(c) भाषागत शुद्धता के प्रति अत्यधिक कठोर रवैया नहीं अपनाना चाहिए
(d) समृद्ध भाषिक परिवेश में बच्चे स्वयं नियमों का निर्माण करते हैं
Ans: (b)
Q150. भाषा-शिक्षण का निर्माणकारी उपागम इस बात पर बल देता है कि
(a) बच्चों को भाषाई नियम कंठस्थ करवाए जाएँ।
(b) बच्चों की भाषागत शुद्धता पर विशेष बल देना चाहिए।
(c) व्याकरण के नियम जानना ही शुद्ध भाषा-प्रयोग का एकमात्र आधार ह।ै
(d) समाज में व्याप्त भाषायी व्यवहार का अवलोकन करते हुए बच्चे स्वयं ही नियम बना लेते ह।ैं January 2012 181
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!