You are here
Home > Previous Papers > CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2011

CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2011

CTET Paper 2 Social Science Previous Year Papers Level-2 (Class VI-VIII) 2011

Part I: Child Development and Pedagogy

Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. In lower classes, the play way method of teaching is based on the
(a) psychological principles of development and growth
(b) psychological principles of teaching
(c) theory of physical educational programmes
(d) principle of methods of teaching
Ans: (a)
Q2. Of the following, the greatest advantage of interdisciplinary instruction is that
(a) students are less likely to develop a dislike for particular topics or different subject areas
(b) teachers are permitted greater flexibility in planning lessons and activities
(c) students are given opportunities to generalise and apply newly learned knowledge in multiple contexts
(d) teachers are less likely to feel overwhelmed by the multiplicity of topics needed to be addressed in a traditional curriculum
Ans: (c)
Q3. Which of the following is appropriate for the classroom environment to be conducive to thinking and learning in children?
(a) Passive listening for long periods of time
(b) Home assignments given frequently
(c) Individual tasks done by learners
(d) Allowing students to take some decisions about what to learn and how to learn
Ans: (d)
Q4. The term ‘disabled children’ refers to
(a) all children with sensory, physical impairments
(b) all children with emotional difficulties and intellectual impairments
(c) both (a) and (b)
(d) either (a) or (b)
Ans: (c)
Q5. The following are critical views about the ‘theory of multiple intelligences’ except
(a) it is not research-based
(b) different intelligences demand different methods for different students
(c) gifted students usually excel in a single domain
(d) it lacks empirical support
Ans: (c)
Q6. Giftedness is due to
(a) genetic makeup
(b) environmental motivation
(c) combination of (a) and (b)
(d) psychosocial factors
Ans: (c)
Q7. Deductive reasoning involves
(a) reasoning from general to particular
(b) reasoning from particular to general
(c) active construction and reconstruction of knowledge
(d) methods including enquiry learning and heuristics
Ans: (a)
Q8. The school-based assessment is primarily based on the principle that
(a) teachers know their learners’ capabilities better than external examiners
(b) students should get high grades at all costs
(c) schools are more efficient than external bodies of examination
(d) assessment should be very economical
Ans: (a)
Q9. Which one of the following is not a suitable formative assessment task?
(a) Projects
(b) Observation
(c) Ranking the students
(d) Open-ended questions
Ans: (c)
Q10. The class teacher observed Raghav in her class playing melodious self-composed music on his keyboard. She thought that Raghav seemed to be high in ________ intelligence.
(a) Musical
(b) Linguistic
(c) Spatial
(d) Bodily-kinesthetic
Ans: (a)
Q11. Schools while dealing with poverty-stricken children must
(a) attach greater importance to curricular activities by segregating them for better attention
(b) expect them to possess high standards of behaviour
(c) have a zero tolerance of excuses for not attending schools regularly
(d) provide students appropriate training to develop skills to strengthen their self-esteem
Ans: (d)
Q12. While selecting materials for the portfolio of students, ________ of ________ should be there.
(a) exclusion; students
(b) inclusion; other teachers
(c) inclusion; students
(d) inclusion; parents
Ans: (b)
Q13. The following are the steps in the process of problem solving except
(a) identification of a problem
(b) breaking down the problem into smaller parts
(c) exploring possible strategies
(d) anticipating outcomes
Ans: (b)
Q14. Critical pedagogy firmly believes that
(a) learners need reason independently
(b) what children learn out of school is irrelevant
(c) the experiences and perceptions of learners are important
(d) teachers should always lead the classroom instruction
Ans: (c)
Q15. The child-centred education involves
(a) learning in a restricted environment
(b) activities that do not include play
(c) hands-on activities for kids
(d) children sitting in a corner
Ans: (c)
Q16. Which of the following examples depicts the first substage
(from birth till 1-month old) of the sensorimotor stage of child development?
(a) A child wants a toy to play that is lying inside the blanket and thus removes the blanket for getting that toy.
(b) The grasping and sucking reflexes combine into one where an infant combines gripping and sucking an object.
(c) A child shakes a rattle in different ways to see how the sound changes.
(d) A grasping reflex causes an infant to grip anything placed in his/her hands.
Ans: (d)
Q17. Given below are some statements about boys and girls. According to you, which one of these is true?
(a) Boys should help in household chores.
(b) All boys should be taught science and girls, home science.
(c) Girls should help in household chores.
(d) Boys should help in activities outside the home.
Ans: (a)
Q18. At which stage of Piaget’s cognitive development does a child learn to solve mathematical problems by using blocks, fingers, etc.?
(a) Formal operational stage
(b) Sensorimotor stage
(c) Preoperational stage
(d) Concrete operational stage
Ans: (d)
Q19. ________ is considered a sign of motivated teaching.
(a) Questioning by students
(b) Pin-drop silence in the class
(c) Maximum attendance in the class
(d) Remedial work given by the teacher
Ans: (a)
Q20. Which of the following is the correct order of the stages of cognitive development given by Piaget?
(a) Sensorimotor stage, preoperational stage, concrete operational stage, formal operational stage
(b) Concrete operational stage, formal operational stage, sensorimotor stage, preoperational stage
(c) Formal operational stage, sensorimotor stage, preoperational stage, concrete operational stage
(d) Sensorimotor stage, formal operational stage, preoperational stage, concrete operational stage
Ans: (a)
Q21. Which of the following Articles of the Constitution has been affected after notification of the Right to Free and Compulsory Education Act 2009?
(a) Article 51
(b) Article 46
(c) Article 22
(d) Article 20
Ans: (b)
Q22. Concept maps are more likely to increase understanding of new concepts by
(a) transferring knowledge between content areas
(b) focusing attention on specific details
(c) prioritising academic content for study
(d) increasing ability to organise information logically
Ans: (d)
Q23. ________ creates a base for all future socialisation of a child.
(a) Primary socialisation
(b) Secondary socialisation
(c) Anticipatory socialisation
(d) Re-socialisation
Ans: (a)
Q24. The theory of multiple intelligences cannot be legitimised as it
(a) is not possible to measure different intelligences as there are no specific tests
(b) does not place equal importance on all seven intelligences
(c) is based only on sound empirical studies done by Abraham Maslow throughout his life
(d) is not compatible with general intelligence ‘g’, which is most important
Ans: (a)
Q25. A teacher, after preparing a question paper, checks whether the questions test specific testing objectives. He is concerned primarily about the question paper’s
(a) content coverage
(b) typology of questions
(c) reliability
(d) validity
Ans: (d)
Q26. In middle childhood, speech is more ________ rather than ________
(a) animistic; socialised
(b) mature; immature
(c) egocentric; socialised
(d) socialised; egocentric
Ans: (d)
Q27. Individual differences of students in a classroom are
(a) disadvantageous as teachers need to control a diverse classroom
(b) detrimental as they lead to student-student conflicts
(c) inexpedient as they reduce the speed of the curriculum transaction to the level of the slowest student
(d) advantageous as they lead teachers to explore a wider pool of cognitive structures
Ans: (d)
Q28. According to the theory of social learning by Albert Bandura, which one of the following is true?
(a) Play is essential and should be given priority in the school.
(b) Modelling is a principal way for children to learn.
(c) An unresolved crisis can harm a child.
(d) Cognitive development is independent of social development.
Ans: (b)
Q29. To be an effective teacher, it is important to
(a) focus on individual learning rather than group activity
(b) avoid disruption caused by questioning of students
(c) be in touch with each and every child
(d) emphasise dictating answers from the book
Ans: (c)
Q30. ________ is the medium of social contact and cultural transmission.
(a) Identification
(b) Suggestion
(c) Imitation
(d) Language
Ans: (d)

Part II: Social Studies

Directions (Q. 31—90): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. A __________ is referred to as a group of people having distinctive physical features.
(a) race
(b) discrimination
(c) diversity
(d) communalism
Ans: (a)
Q32. Ijardars were
(a) military supervisors
(b) land supervisors
(c) court advisors
(d) revenue farmers
Ans: (d)
Q33. What was the main stumbling block to female education as per the leaders of the Bharat Stree Mahamandal?
(a) No availability of teachers
(b) Poverty of parents having girl child
(c) Women’s purdah
(d) Religion
Ans: (c)
Q34. Who was the Governor General of Bengal at the time of its partition?
(a) Lord Rippon
(b) Lord Mountbatten
(c) Lord Curzon
(d) Lord Hastings
Ans: (c)
Q35. In the reign of which of the following Delhi Sultans, was the ‘Moth ki Masjid’ built?
(a) Qutubuddin Aibak
(b) Shamsuddin Iltutmish
(c) Sikandar Lodhi
(d) Bahlol Lodhi
Ans: (c)
Q36. Which one of the following was the port of the Cholas?
(a) Masulipatnam
(b) Muzuris
(c) Barygaza
(d) Kaveripatnam
Ans: (d)
Q37. The teachings of Zoroaster are explained in which of the following books?
(a) Vinaya Pitaka
(b) Vedas
(c) Avesta
(d) Adigranth
Ans: (c)
Q38. Who discovered the monsoon sea-route to India from West Asia?
(a) Hippalus
(b) Pliny
(c) Strabo
(d) Ptolemy
Ans: (a)
Q39. Which of the following regions of the Mauryan Empire was important for its gold and precious stones?
(a) north-west
(b) south India
(c) north-east
(d) south-east
Ans: (b)
Q40. Alamgir-Nama gives an account of the first 10 years of which of the following Mughal rulers reign?
(a) Babur
(b) Akbar
(c) Shah Jahan
(d) Aurangzeb
Ans: (d)
Q41. What were the types of animals reared by the ancient people around 8000 years ago?
(a) Cow, buffalo, horses, dogs
(b) Sheep, goat, cow and horse
(c) Horse, elephant, sheep, goat
(d) Sheep, goat, dogs, cow
Ans: (b)
Q42. When was the iron pillar of Mehrauli made?
(a) 1500 years ago
(b) 1300 years ago
(c) 1100 years ago
(d) 1000 years ago
Ans: (a)
Q43. Where have the most cave and rock shelters been found?
(a) Himalayan ranges
(b) Aravali ranges
(c) Shiwalik ranges
(d) Vindhyas
Ans: (d)
Q44. Which of the following is not caused by the burning of fossil fuels?
(a) Climate change
(b) Depletion of ozone layer
(c) Acid rain
(d) Smog
Ans: (b)
Q45. To prevent another rebellion, the British exiled Bahadur Shah Zafar to
(a) Burma
(b) Malaysia
(c) China
(d) Tibet
Ans: (a)
Q46. Where is the temple of Jagannath located?
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Madhya Pradesh
(d) Odisha
Ans: (d)
Q47. Which of the following was the ancient port of Indus Civilisation?
(a) Harappa
(b) Manda
(c) Ropar
(d) Lothal
Ans: (d)
Q48. Shri Narayana Dharma Paripalana Yogam was influenced by
(a) Nehruvian nationalism
(b) Marxism nationalism
(c) Civic nationalism
(d) Gandhian nationalism
Ans: (d)
Q49. Which of the following branches of social science deals with study of soil?
(a) Pedology
(b) Climatology
(c) Hydrology
(d) Oceanography
Ans: (a)
Q50. Demography deals with the
(a) cultural aspects of different human groups
(b) geography of the past periods
(c) distribution of human communities on the earth
(d) different aspects of population
Ans: (d)
Q51. In which of the following years was the first British factory established in India?
(a) 1648
(b) 1650
(c) 1651
(d) 1654
Ans: (c)
Q52. Near which of the following temples, the village named Charupallam is known as the “Village of the Incline”?
(a) Kandariya mahadeva temple of Khajuraho
(b) Ambaji temple of Banaskantha district of Gujarat
(c) Jagannath temple, Puri, Odisha
(d) Rajarajeshvara temple, Thanjavur
Ans: (d)
Q53. World’s first seamless celestial globe was built during the
(a) Mauryan period
(b) Delhi Sultanate period
(c) Mughal period
(d) British period
Ans: (c)
Q54. Which of the following planets looks green?
(a) Uranus
(b) Saturn
(c) Neptune
(d) Earth
Ans: (a)
Q55. Political Geography deals with
(a) the size, form and functions of settlement built by humans
(b) the concept of location, interaction and accessibility as well as distribution and movements of populations
(c) how different forms of farms and farming systems have developed in particular areas
(d) government states and countries
Ans: (d)
Q56. Who founded the Indian Home Rule League?
(a) Annie Besant
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Subhash Chandra Bose
(d) V. D. Savarkar
Ans: (b)
Q57. What is the rank of India in producing coal?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Ans: (c)
Q58. The total forest cover is ____ per cent of total land area in India.
(a) 15
(b) 18
(c) 20
(d) 24
Ans: (d)
Q59. Which of the following layers of the atmosphere lies above 16 km to 50 km from the surface of the earth?
(a) Troposphere
(b) Stratosphere
(c) Ionosphere
(d) Exosphere
Ans: (b)
Q60. _______ is a form of democracy emphasising the liberty of individuals.
(a) Direct democracy
(b) Representative democracy
(c) Liberal democracy
(d) Elective democracy
Ans: (c)
Q61. Which was the first site to be discovered?
(a) Mohenjodaro
(b) Harappa
(c) Lothal
(d) Dholavira
Ans: (b)
Q62. Which of the following sites is the largest Indian site of the Indus Civilisation?
(a) Mohenjodaro
(b) Kalibanga
(c) Lothal
(d) Rakhigarhi
Ans: (d)
Q63. Who discovered chlorofluorocarbon?
(a) John Mills
(b) Joe Farman
(c) Thomas Mitts
(d) Galileo
Ans: (c)
Q64. Who are the members of the electoral college for the election of the members of the Rajya Sabha?
(a) Members of the Vidhan Sabha and the Vidhan Parishad
(b) Members of the Vidhan Sabha
(c) Members of the Vidhan Parishad
(d) Elected members of the Vidhan Sabha
Ans: (d)
Q65. In which of the following States, did the Government of India prescribe residential qualification only for appointment to a non-gazetted post?
(a) Andhra Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Manipur
(d) Tripura
Ans: (a)
Q66. Read the following resources.
I. Articles in magazines and newspapers that are written just after the event
II. Photos, audios, videos and images captured at an actual event
III. Collective thinking Which of the given are the primary resources available in a social science classroom to make learning more effective?
(a) I and II
(b) II and III
(c) I and III
(d) I, II and III
Ans: (d)
Q67. In which way case-based studies or learning help teachers in social science teaching?
(a) Enabling students using knowledge more proficiently in professional situations as in law
(b) Making students learn through their own experiences
(c) Modelling good fixed response abilities
(d) Developing good definitions
Ans: (b)
Q68. Which of the following is the most appropriate role of teaching models?
(a) These help teachers develop their capacity to teach large number of children and create conducive environment for their learning.
(b) These help to form a better student–teacher relationship.
(c) These encourage memorisation among learners.
(d) These help students learn things fast.
Ans: (a)
Q69. What is on-the-spot questioning?
(a) Instructor asking random questions
(b) Instructor giving random clues to questions
(c) Instructor asking a question about the learning material and randomly calling on specific students for answers
(d) Instructor giving any topic for posing questions
Ans: (c)
Q70. Which of the following should not be a part of the Social Science understanding process?
(a) Observation
(b) Abstraction
(c) Illustration
(d) Identification
Ans: (b)
Q71. Which of the following thoughts opposes a wrong perception about social science?
(a) Non-scientific nature of enquiry
(b) Superior than natural science
(c) Non-enthusiasing
(d) No bright future
Ans: (b)
Q72. What is behavioural modelling?
(a) A model on student’s behaviour
(b) An instructional activity that demonstrates how to perform an action or a set of actions in a specific environment
(c) An activity to demonstrate ideal behaviour
(d) An activity to control abnormal behaviour of students
Ans: (b)
Q73. The method of sociometric techniques in social science involves
(a) learners assessing their own work on the basis of some criteria providing continuous internal assessment
(b) learners evaluating one another’s likeability
(c) comprehensive evaluation
(d) internal assessment
Ans: (b)
Q74. ________ is a political system in which power is divided between the federal and state governments.
(a) Checks and balances
(b) Federalism
(c) Dualism
(d) Co-centrism
Ans: (b)
Q75. The minimum age to vote in the parliamentary election is
(a) 18 years
(b) 21 years
(c) 25 years
(d) 30 years
Ans: (a)
Q76. What is the drill and practice activity?
(a) A learning activity in which physical endurance of students is tested
(b) A learning activity in which students are presented with a problem/task and asked to provide the answer; may be timed or untimed
(c) An activity in which students are made to practise over and over again
(d) An activity of drilling the ground to some level
Ans: (b)
Q77. An instructional objective written by a teacher in his/her lesson plan diary is—‘Students shall be able to describe the meaning of Patriarchy’. In which domain will this objective fall?
(a) Evaluation
(b) Knowledge
(c) Application
(d) Comprehension
Ans: (d)
Q78. What is cooperative learning?
(a) Teacher teaching with cooperation from other teachers
(b) Learning in a cooperative environment at home
(c) Interaction among students to achieve common goals
(d) Informal way of learning
Ans: (c)
Q79. Read the following:
I. Research from multiple sources, a written piece, oral presentation
II. Graphics or visuals that can be tables, graphs, charts, etc.
III. Use of timeline What should be included in a project of social studies from the given points?
(a) Only II
(b) I and III
(c) II and III
(d) I, II and III
Ans: (d)
Q80. What is brainstorming?
(a) Straining your mind over any topic
(b) Listing out random thoughts
(c) Taking brain-boosting diet
(d) Generating relevant ideas, interpretations over any given topic
Ans: (d)
Q81. Which of the following implies a student-centred active learning approach focusing on questioning, critical thinking and problem solving?
(a) Inquiry-based teaching
(b) Problem-based learning
(c) Cooperative learning
(d) Project-based learning
Ans: (a)
Q82. Why were the terms transformed from noun to verb in revised Bloom’s taxonomy?
(a) Thinking is a passive process.
(b) Thinking is an active process.
(c) Thinking is an evolving process.
(d) Thinking is a logical process.
Ans: (b)
Q83. Which of the following is the best process to assess the degree to which students understand the presented material?
(a) Taking regular tests
(b) Conducting discussions
(c) Asking the class to write short assignments
(d) Asking random questions
Ans: (c)
Q84. What should be the approach of teaching geography?
(a) Teaching only local geography with the help of map
(b) Asking students to remember all the important places of the world with the help of mnemonics
(c) Showing the difference in geographical conditions of developed and developing countries
(d) Using the processes that lead to the event of child understanding in terms of reason and the child’s own experience
Ans: (d)
Q85. What does NCF 2005 emphasise on?
(a) Internal assessment
(b) Public examination
(c) Frequent testing
(d) Open book exam
Ans: (a)
Q86. Evaluation and assessment procedures need to be linked to ________ in teaching
(a) improvement
(b) contraction
(c) expansion
(d) extension
Ans: (a)
Q87. What is an authentic project?
(a) Project which is not copied
(b) Project made individually
(c) Project made in a group
(d) Project in which students apply, illustrate or supplement classroom lessons with real-world situations
Ans: (d)
Q88. Who are the real executive of the parliamentary form of government adopted by India?
(a) Prime Minister with his CoM
(b) The President
(c) The Chief Justice
(d) The Bureaucrats
Ans: (a)
Q89. Who built the fine gateway surrounding the Sanchi Stupa?
(a) Pushyamitra Sunga
(b) Vasudeva
(c) Chandragupta Maurya
(d) Ashoka
Ans: (d)
Q90. Where was the new capital of Sawai Raja Jai Singh?
(a) Jodhpur
(b) Jaipur
(c) Malwa
(d) Mewar
Ans: (b)

Part III: Language I English

Directions (Q. 91—99): Read the passage given below and answer the following questions by selecting the most appropriate option.
The nation is proud of its scientists and scholars, though, of course, many of them would reply that they doubt whether the nation cares for them at all. When asked why many of our best and brightest have gone abroad to make a living, they opine that this is because as a nation we have not cared for the talented and meritorious.
There is some truth in what they say. However, by and large, compared to the situation before independence, government assistance has provided a tremendous opportunity for higher education. If today’s Indian scientists, technologists and scholars in different fields are respected worldwilde, it is because of the education system we have built up.
Our excellence is evident within the confines of the limited opportunities that are available for research and development in universities and national R&D laboratories.
We believe and appeal that scientists, researchers and scholars should shed their pessimism. There are many reasons for it.
We know the problems they face, especially the younger ones, and also those who are not in positions of power in these institutions, the so-called middle levels and the lower levels. We appeal to these people to think big because they are the only ones who understand the forces of technological modernisation and the new energies that can be unleashed through technologies. They also have the capability to absorb the knowledge base that is growing at an explosive rate.
Q91. What is ironic about our pride in our scientists?
(a) They go abroad to make a living.
(b) They are talented and meritorious.
(c) They are held in high esteem.
(d) The nation cares for them.
Ans: (a)
Q92. What happens to our best scientists?
(a) They get government grants.
(b) They don’t get respectable jobs here.
(c) They start teaching in colleges.
(d) They start doing research.
Ans: (b)
Q93. After independence, how has the situation changed in India?
(a) The government is sending scientists abroad.
(b) Our system of higher education has improved a lot.
(c) Foreign scholars are teaching in our universities.
(d) Scientists are given Padma awards.
Ans: (b)
Q94. Our scientists have proved to be excellent even if______
(a) we have excellent research centres
(b) we offer them excellent opportunities
(c) we pay them well
(d) we offer them limited opportunities
Ans: (d)
Q95. The writer wants our scientists to ________
(a) go abroad to make a living
(b) be pessimistic in their approach
(c) be optimistic in their attitude
(d) become part of the scientific community
Ans: (c)
Q96. Which one of the following is true?
(a) Our scientists are respected all over the world.
(b) Our scientists are not talented.
(c) We have the best research facilities in India.
(d) We care for our scientists.
Ans: (a)
Q97. The writer makes an appeal to
(a) neither the middle-level scientists nor the lowerlevel scientists
(b) the lower-level scientists only
(c) both the middle and lower-level scientists,
(d) the middle-level scientists only
Ans: (c)
Q98. The phrase ‘at an explosive rate’ means________.
(a) at an abnormal speed
(b) with the help of explosion
(c) at normal speed
(d) at a great speed
Ans: (d)
Q99. The word opposite in meaning to ‘unleashed’ is
(a) controlled
(b) uncontrolled
(c) unfastened
(d) inexpensive
Ans: (a)
Directions (Q. 100–105): Read the poem given below and answer the questions by selecting the most appropriate option.
Human Nature Is it human nature to desire forbidden fruit, to hunger for a blossom so obsessed with passion that we forget the pain, which inevitably arises once we tease ourselves with the thought of it or taste a tiny part of it, and it becomes the predator eating at us like a carnivore that saves the head for last savouring the brain to feed its own and we, still craving illicit nectar enjoying the fact that it is devouring us?
C.J. Grant
Q100. Another word in the poem that suggests ‘forbidden’ is
(a) obsess
(b) crave
(c) savour
(d) illicit
Ans: (d)
Q101. “It becomes the predator” means
(a) strong emotions influence one negatively
(b) pursuit of happiness
(c) being cautious against outside influences
(d) being strong and positive against any threat
Ans: (a)
Q102. An example of personification in the poem is
(a) saves the head
(b) tease ourselves
(c) illicit nectar
(d) like a carnivore
Ans: (a)
Q103. “Eating at us like a carnivore” refers to
(a) being attacked by a wild beast
(b) being attacked by a human enemy
(c) being eaten up by an unknown entity
(d) exerting a strong influence
Ans: (d)
Q104. “We, still craving illicit nectar” can be explained by focusing on the word
(a) we
(b) craving
(c) illicit
(d) nectar
Ans: (c)
Q105. A synonym for the word ‘savouring’ is
(a) smelling
(b) flavouring
(c) experiencing
(d) avoiding
Ans: (c)
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q106. The Indian Education Commission (IEC) was established in
(a) 1966
(b) 1968
(c) 1986
(d) 2005
Ans: (a)
Q107. Multiple choice items consist of
(a) a set of questions
(b) options to choose questions
(c) a sequence of grammatical errors
(d) a stem and a set of options
Ans: (d)
Q108. According to NCF 2005 [3.1.3], “At the initial stages of language learning ___________ may be one of the languages for learning activities that create the child’s awareness of the world.”
(a) Vernacular I Language
(b) Language II
(c) Hindi
(d) English
Ans: (a)
Q109. Smaller Mass size for slow learners facilitates greater personalised instruction in the new language because of
(a) incidental learning, informal assessment and more interaction
(b) disciplined approach, less interaction and formal assessment
(c) more interaction, flexible schedule and authentic assessment
(d) language focused, formal assessment and flexible schedule
Ans: (c)
Q110. Which of the following statements is false in the context of grammar?
(a) Descriptive grammar emphasises rules.
(b) Prescriptive grammar is useful for the study of classical languages.
(c) The inductive method is based on psychological principles.
(d) The traditional method of teaching grammar emphasises cramming.
Ans: (a)
Q111. Which of the following is best suited for improving the speaking skills of learners?
(a) Recitation of poetry
(b) Reading a prose and a drama aloud
(c) Oral language drill
(d) Debates and group discussions followed by role play
Ans: (d)
Q112. A good test on reading comprehension will have questions
(a) that test the textual knowledge thoroughly
(b) that encourage learners to write answers without errors
(c) that test inference, interpretation and evaluation besides comprehension
(d) that focus primarily on the structures and words used in the text
Ans: (c)
Q113. Integrating semantic function as a part of grammar instruction requires students to focus on
(a) drills for the practice of grammatical structures
(b) building fluency use rather than grammatical correctness
(c) accuracy of grammar use in syntax formation
(d) communication of meaning and accuracy of language
Ans: (d)
Q114. Learning a language involves the processes of listening, speaking, reading and writing. These processes involve
(a) linguistic aspect
(b) psychological aspect
(c) either (a) or (b)
(d) both (a) and (b)
Ans: (d)
Q115. Which of the following is not included in the tripolar process of education?
(a) Age
(b) Objectives
(c) Learning
(d) Evaluation
Ans: (a)
Q116. A test to assess the potential of students for specific abilities and skills such as music, spatial ability or logical ability is called a/an
(a) proficiency test
(b) aptitude test
(c) attitude test
(d) achievement test
Ans: (b)
Q117. An early emphasis on linguistic accuracy along with prompt error correction in L2 class at Class V level results in students
(a) mastering the language more quickly
(b) failure to achieve requisite proficiency required in that level
(c) learning only the minimum or less
(d) not learning at all
Ans: (c)
Q118. Language evaluation must aim at
(a) assessing the achievement of the learner in terms of grades
(b) assessing the learner’s language proficiency
(c) assessing the learner’s knowledge of the rules of language
(d) assessing the learner’s ability to learn a new language
Ans: (b)
Q119. Which of these would be a valid ‘learning objective’ for teaching a drama?
(a) The learner will be able to speak fluently with correct stress, and intonation.
(b) The learner will be able to act effectively.
(c) The learner will be able to understand what drama is.
(d) The learner will have an opportunity to dress up in different costumes.
Ans: (a)
Q120. In the following responses from students, choose what is incorrect.
(a) backbiting
(b) pickpocketing
(c) babysitting
(d) chain smoking
Ans: (c)

भाग IV: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121-129) में सबसे उचित विकल्प चुनिए।
प्रतिभा केवल कविता ही में नहीं वरन् और कितनी बातों में भी अपना दखल जमाए हुए है। यहाँ के प्रसिद्ध चित्रकार रवि वर्मा में चित्रकारी की अद्भुत शक्ति प्रतिभा का ही परिणाम है। यूरोप तथा एशिया के कई प्रसिद्ध विजयी सीजर, हानिबाल, सिकंदर, नेपोलियन बोनापार्ट, समुद्रगुप्त, रणजीत सिंह आदि सब प्रतिभाशाली थे और उनकी प्रतिभा युद्ध-कौशल की थी। बुद्धदेव, शंकर, रामानुज, गुरु नानक, स्वामी दयानंद, ईसा और मुहम्मद आदि सब प्रतिभावाले महापुरुष थे और इनकी प्रतिभा नया धर्म चलाने में थी। बहुधा ऐसा भी देखा जाता है कि यह प्रतिभा बराबर वंश-परंपरा तक आती गई है। हमारे यहाँ जो एक-एक पेशेवालों की अलग-अलग एक-एक जाति कायम कर दी गई है। उसका यही हेतु है कि उस जाति के मनुष्य में उस पेशे की प्रतिभा बराबर दौड़ती आती है। किसी-किसी में यह पूर्ण रीति से झलक उठती है और उतने अंश में यत्किंचित् विच्छित्ति-विशेष प्रतिभा ही कही जाएगी। मनुष्य में प्रतिभा का होना पुनर्जन्म का बड़ा पक्का सबूत है।
क्या कारण है कि एक ही शिक्षक दो बालकों को पढ़ाता है, एक में प्रतिभा विशेष रहने से वह बात जो गुरु बतलाता है, उसे जल्द आ जाती है और उस विद्या में वह विशेष चमकता है। दूसरे को गुरु की बतलाई हुई बात आती ही नहीं, आयी भी है तो देर में और अधिक परिश्रम के उपरांत। तो निश्चय हुआ कि एक का पूर्व संस्कार जो अब प्रतिभा के नाम से बदल गया है स्वच्छ और विमल था और दूसरे का मलिन था, इसी से प्रतिभा उसमें न आई। ‘अल्पायासं महत्फलम्‘‘ अर्थात् ‘परिश्रम थोड़ा फल बहुत अधिक‘ यह बात प्रतिभा ही में पाई जाती है।
Q121. गद्यांश के अनुसार रवि वर्मा एक ___________ हैं?
(a) कहानीकार
(b) चित्रकार
(c) मूर्तिकार
(d) दार्शनिक
Ans: (b)
Q122. इनमें से किनकी प्रतिभा यद्धु -कौशल से संबंधित है?
(a) समुद्रगुप्त
(b) रामानुज
(c) रवि वर्मा
(d) मुहम्मद
Ans: (a)
Q123. बुद्ध, स्वामी दयानंद तथा नानक की प्रतिभा किससे संबंधित थी?
(a) संस्कृति
(b) साहित्य
(c) धर्म
(d) दर्शन
Ans: (c)
Q124. विभिन्न पेशों के लिए भिन्न-भिन्न जाति का निर्माण क्यों किया गया?
(a) प्रत्येक जाति की पहचान के लिए
(b) वर्ग निर्धारण करने के लिए
(c) उस जाति के प्रत्येक मनुष्य अपने पेशे से परिचित हो
(d) लोगों की पहचान के लिए
Ans: (c)
Q125. ‘महापुरुष’ शब्द किस समास से संबंधित ह?ै
(a) कर्मधारय समास
(b) अव्ययीभाव समास
(c) द्विगु समास
(d) द्वंद्व समास
Ans: (a)
Q126. ‘बहुधा’ शब्द का अर्थ ___________ होता है।
(a) बहुत
(b) बार-बार
(c) एक बार
(d) कभी नहीं होने वाला कार्य
Ans: (b)
Q127. कक्षा में शीघ्र समझने वाले छात्र की प्रतिभा कैसी होती ह?ै
(a) मलिन तथा विमल
(b) स्वच्छ तथा मलिन
(c) विमल तथा स्वच्छ
(d) इनमें से कोई नहीं
Ans: (c)
Q128. प्रतिभा को पहले किस नाम से जाना जाता था?
(a) बुद्धि
(b) नैतिकता
(c) पूर्व संस्कार
(d) सभ्यता
Ans: 128. (c) प्रतिभा को पहले पूर्व संस्कार के नाम से जाना जाता था।
Q129. ‘मनुष्य में प्रतिभा का होना पुनर्जन्म का बड़ा पक्का सबूत है।’ रेखाकिंत शब्द नीचे दिए गए किस विकल्प के अंतर्गत आता है?
(a) कारक
(b) सर्वनाम
(c) विशेषण
(d) अव्यय
Ans: (c)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 130-135) में सबसे उचित विकल्प चुनिए।
सौन्दर्य के तत्त्व बुद्धि पर आधारित हैं, और सुन्दर का आस्वादन बुद्धि का व्यापार है। इससे और परिणाम निकलते हैं। बुद्धि अनुभव के सहारे चलती हैμअनुभव व्यक्तिगत, समाजगत, जातिगत, युग-युगान्तर संचित और अनुभव कोई स्थिर और जड़ पिंड नहीं है, वह निरन्तर विकासशील है। अत: बुद्धि भी विकासशील हैμमानव का विवेक भी विकासशील है। इस अर्थ में शाश्वत मूल्यों की बात अनुचित अथवा अर्थहीन हो जाती है किन्तु विकास का सही अर्थ समझना चाहिए। बुद्धि का नए अनुभवों के आधार पर क्रमश: नया स्फुरण और प्रस्फुटन होता है और नया अनुभव पुराने अनुभव को मिटा नहीं देता, उसमें जुड़ कर उसे नई परिपक्वता देता है। अनुभव के गणित में जोड़ ही जोड़ है, बाकी नहीं है। साहित्य के क्षेत्र में हम परंपरा की चर्चा इसी अर्थ में करते हैंμतरतमता उसमें अनिवार्य है। तो मूल्य या प्रतिमान, शब्दार्थ की दृष्टि से शाश्वत भले ही न हों, स्थायी अवश्य होते हैं, और उनमें जो परिष्कार या नया संस्कार (परिवर्तन उसे न कहना ही सीमचीन होगा) होता हैμउसमें शतियाँ लग सकती हैं। नि:सन्देह दूसरे भी मूल्य हैं-सामाजिक मूल्य जो सामाजिक परिवर्तनों के साथ अपेक्षा अधिक तेजी के साथ बदलते हैं।
Q130. सौन्दर्य तत्त्व किस पर आधारित ह?ै
(a) अनुभव
(b) मूल्य
(c) बुद्धि
(d) शाश्वत मूल्यों पर
Ans: (c)
Q131. इनमें से कौन-सा वाक्य अनुभव के लिए उपर्युक्त है?
(a) अनुभव स्थिर है
(b) अनुभव निरन्तर विकासशील है
(c) वह बुद्धि के सहारे चलता है
(d) वह जड़ पिंड होता है
Ans: (b)
Q132. किन अर्थों में शाश्वत मूल्यों की बात अनुचित नहीं ह?ै
(a) अनुभव के विकासशील होने की अवस्था में
(b) बुद्धि के विकासशील होने की अवस्था में
(c) मानव विवेक के विकासशील होने की अवस्था में
(d) सामाजिक मूल्यों में
Ans: (d)
Q133. नया अनुभव पुराने अनुभव को सदैव ___________।
(a) मिटा देता है
(b) कमज़ोर कर देता है
(c) परिपक्व बना देता है
(d) आधुनिक बना देता है
Ans: (c)
Q134. ‘परिष्कार’ शब्द निम्न में से किस विकल्प के अंतर्गत आता है?
(a) जातिवाचक संज्ञा
(b) भाववाचक संज्ञा
(c) व्यक्तिवाचक संज्ञा
(d) समूहवाचक संज्ञा
Ans: (b)
Q135. मूल्य या प्रतिमान ___________ होते हैं।
(a) अस्थायी
(b) स्थायी
(c) लचीले
(d) कठोर
Ans: (b)
निर्देश (प्र. सं. 136-150): सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. ‘बच्चे भाषा सीखने की क्षमता के साथ पैदा होते हैं।’ मुख्यत: यह किसका विचार है?
(a) जीन पियाजे
(b) एल.एस वाइगोत्सकी
(c) इर्वा न पवै लोव
(d) नोअेा म चॉम्स्की
Ans: (d)
Q137. द्वितीय भाषा के रूप में हिन्दी सीखने का मुख्य उद्देश्य है
(a) ¯हदी के व्याकरण पर अधिकार प्राप्त करना
(b) दैनिक जीवन में ¯हदी में समझने तथा बोलने की क्षमता का विकास करना
(c) मानक ¯हदी लिखने में निपुणता प्राप्त करना
(d) ¯हदी और अपनी मातृभाषा के अंतर को कंठस्थ करना
Ans: (b)
Q138. हिन्दी भाषा की बारीक़ी को सही रूप में समझने की क्षमता का विकास करने के लिए आप क्या करेंगे?
(a) हिन्दी भाषा के विभिन्न प्रयोगों से युक्त सामग्री उपलब्ध कराना
(b) हिन्दी भाषा के प्राचीनतम प्रयोगों से युक्त सामग्री उपलब्ध कराना
(c) गूढ़ अर्थ वाली भाषा से युक्त सामग्री पढ़वाना
(d) संस्कृतनिष्ठ हिन्दी भाषा से युक्त सामग्री उपलब्ध कराना
Ans: (a)
Q139. कोई भी भाषा-पुस्तक तभी सफल मानी जाएगी जब
(a) वह बच्चों में साहित्य की धरोहर और वर्तमान साहित्य के प्रति उत्सुकता बनाए
(b) वह बच्चों को प्राचीन साहित्य की पूरी जानकारी दे
(c) वह बच्चों को व्याकरण के नियमों से परिचित कराए
(d) वह बच्चों को केवल प्रसिद्ध साहित्य से परिचित कराए
Ans: (a)
Q140. ‘चार्ट’ का प्रयोग करना शिक्षण-सामग्री का कौन-सा प्रकार है?
(a) दृश्य सामग्री
(b) दृश्य-श्रव्य सामग्री
(c) श्रव्य सामग्री
(d) लिखित सामग्री
Ans: (a)
Q141. पिछले शनिवार को उत्कर्ष के विद्यालय में ‘स्टेनली का डब्बा’ फिल्म दिखाई गई। फिल्में शिक्षण सहायक सामग्री का कौन-सा प्रकार है?
(a) दृश्य सामग्री
(b) श्रव्य सामग्री
(c) दृश्य-श्रव्य सामग्री
(d) इनमें से कोई नहीं
Ans: (c)
Q142. वाक्य लिखते समय आवश्यक स्थान पर अल्प विराम का प्रयोग नहीं किया गया या गलत किया गया हो, तो ___________ ।
(a) कुछ विशेष प्रभाव नहीं पड़ेगा
(b) प्रभाव पड़ भी सकता है और नहीं भी
(c) वाक्य अशुद्ध हो जाएगा तथा अर्थ भी बदल सकता है
(d) वाक्य अधूरा रह जाता है
Ans: (c)
Q143. हिन्दी की अध्यापिका ने अभिनव को गाँधीजी पर चित्र तथा 10 वाक्य लिखने का कार्य दिया है। इस गृहकार्य से अभिनव पर क्या प्रभाव पड़ सकता है?
(a) कोई विशेष प्रभाव नहीं पड़ेगा
(b) ऐसे गृहकार्य से विषय के प्रति अभिनव की रुचि बढ़ेगी
(c) अभिनव ऐसे गृहकार्य से ऊब सकता है
(d) बालक में विषय को लेकर भ्रम पैदा होगा
Ans: (b)
Q144. राष्ट्रीय पाठ्यचर्या की रूपरेखा 2005 के अनुसार कौन-सा कथन सही है?
(a) भाषा केवल भाषा की कक्षा तक सीमित होनी चाहिए।
(b) भाषा-शिक्षण एक प्रकार से अन्य विषयों की कक्षाओं में भी मौजूद रहता है।
(c) बच्चे विद्यालय आकर ही भाषा सीखते हैं।
(d) भाषा केवल भाषा की कक्षा तक सीमित होती है।
Ans: (b)
Q145. भाषा में सतत और व्यापक मूल्यांकन का उद्देश्य है
(a) बच्चों को उत्तीणर्- अनुत्तीणर् श्रेणी में रखना
(b) बच्चों द्वारा भाषा सीखने की प्रक्रिया को जानना, समझना
(c) केवल बच्चों की कमियाँ जानना
(d) केवल यह जानना कि बच्चों ने कितना सीखा
Ans: (b)
Q146. भाषा के आकलन में ___________ पर अनिवार्य रूप से बल देना चाहिए।
(a) विभिन्न संदर्भों में भाषा-प्रयोग की कुशलता
(b) सुंदर लेखन
(c) वर्तनीगत शुद्धता
(d) वयस्क जैसे भाषा-प्रयोग 147. जिस ध्वनि के टुकडे़ ना किए जा सके, उसे क्या कहते ह?ैं
Ans: (a)
Q
(a) शब्द
(b) वाक्य
(c) वर्ण
(d) व्यंजन 148. भाषा-शिक्षण की अनुवाद-विधि
Ans: (c)
Q
(a) मातृभाषा को मध्यस्थ नहीं बनाती
(b) मातृभाषा की उपेक्षा करती है
(c) मातृभाषा को मध्यस्थ बनाती है
(d) लक्ष्य भाषा को ही श्रेष्ठ सिद्ध करती है 149. भाषा शिक्षण के सिद्धांतों में से किस सिद्धांत में छात्रों को सबसे कम मेहनत करनी पड़ता है?
Ans: (c)
Q
(a) प्रत्यक्ष विधि
(b) प्रयोग विधि
(c) विश्लेषण विधि
(d) प्रासंगिक विधि 150. भाषा शिक्षण में व्याकरण पढ़ाने का उद्देश्य है: ___________ ।
Ans: (d)
Q
(a) विद्यार्थी को व्याकरण से परिचित करवाना
(b) विद्यार्थी को भाषा का शुद्ध प्रयोग करना सिखाना
(c) बोलना सिखाना
(d) लिखना सिखाना Mock Test 8 117
Ans: (b)
 

Top
error: Content is protected !!