You are here
Home > Previous Papers > 2015 Commerce UGC NTA NET JRF Solved Previous Year Paper December-2015 PAPER-II

2015 Commerce UGC NTA NET JRF Solved Previous Year Paper December-2015 PAPER-II

Commerce UGC NTA NET JRF Solved Previous Year Paper December-2015 PAPER-II

1. Environmental degeneration does not consist of :
A. Land degeneration and soil erosion
B. Problem of over grazing and ecological degeneration
C. Floods
D. None of the above
Ans : D

2. Which of the following is not the main objective of “Fiscal Policy of India”?
A. To increase liquidity in economy
B. To promote price stability
C. To minimize the in-equality in income and wealth
D. To promote employment opportunities
Ans : A

3. Liberalization means :
A. Reducing number of reserved industries from 17 to 8
B. Liberating the industry, trade and economy from unwanted restriction
C. Opening up economy to the world by attaining international competitiveness
D. Free determination of interest rate
Ans : C

4. Assertion (A) : Industrialization of an economy is considered synonymous with growth.
Reasoning (R) : The transfer of resources from agrarian to industrial may be capital or labour or both.
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
B. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A) 1 C. (A) is true but (R) is false
D. (A) is false but (R) is true
Ans : B

5. Globalization is the term used to describe process of removal of restriction on which one of the following?
A. Foreign trade B. Investment
C. Both A and B D. None of the above
Ans : C

6. Interest on loan taken for the purchase of fixed assets is a :
A. Revenue Expenditure
B. Capital Expenditure
C. Deferred Revenue Expenditure
D. Capital Loss
Ans : B

7. Dual Aspect Concept results in the following accounting equation :
A. Revenue = Expenses
B. Capital + Profits = Assets + Expenses
C. Capital + Liabilities = Assets
D. Capital + Drawings = Owner’s Equity
Ans : C

8. Match the items in Column-1 with the items in Column-2.
Column-1 Column-2
(a) Materiality Concept (i) The same accounting method used by a firm from one period to another
(b) Going Concern Concept (ii) An inappropriate assumption of a firm being bankrupt
(c) Historical Cost Concept (iii) A normal basis used for accounting assets
(d) Consistency Concept (iv) Relates to the importance of an item or event 1079 (PP) D’15–1
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (ii) (iii) (i)
B. (i) (ii) (iii) (iv)
C. (ii) (iii) (iv) (i)
D. (iv) (ii) (i) (iii)
Ans : A

9. ‘X’ Ltd. has a liquid ratio of 2 : 1. If its stock is Rs. 40,000 and its current liabilities are of Rs. 1 Lac, its current ratio will be :
A. 1.4 times B. 2.4 times
C. 1.2 times D. 3.4 times
Ans : B

10. ‘Comparison of the financial statements of the current year with the performance of previous years of the same firm’, is known as :
A. Trend Analysis
B. Horizontal Analysis
C. Intra-firm comparison
D. All of the above
Ans : D

11. The Marshallian utility analysis is based on a less valid assumption of :
A. cardinal measurability of the utility
B. given marginal utility of money
C. diminishing marginal utility of the goods
D. additivity of the utility
Ans : B

12. Match the items of the List-I with those of the List-II and indicate the correct code.
List-I List-II
(a) Convexity of the indifferences curve to origin(i) Indifference curve analysis
(b) Quantity of certain goods sacrificed for a large quantity of other goods(ii) Consumer’s equilibrium
(c) Equality of the ratio of the marginal utilities with that of the prices of the two goods(iii) Substitutability/ complementarity of the two goods
(d) Separation of substitution and income effects from the total price effect (iv) Marginal rate substitution
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (ii) (i) (iii)
B. (iii) (iv) (ii) (i)
C. (iii) (i) (iv) (ii)
D. (i) (iii) (ii) (iv)
Ans : B

13. Firms producing and selling a large variety of goods will generally follow :
A. Cost plus pricing B. Marginal pricing
C. Skimming pricing D. Product line pricing
Ans : D

14. For the following two statements of Assertion
(A)
and Reasoning (R) indicate the correct
code :
Assertion (A) : All firms under perfect competition in long run earn only normal profit.
Reasoning (R) : All firms under perfect competition in long run operate at the minimum average cost level.
Codes :
A. (A) and (R) both are correct
B. (A) is correct but (R) is not correct
C. (A) is not correct but (R) is correct
D. (A) and (R) both are incorrect
Ans : A

15. Match the items of List-I with those of List-II and indicate the correct code.
List-I List-II
(a) Substitute Goods (i) Negative Cross Elasticity
(b) Complementary Goods (ii) Low Price Elasticity
(c) Giffen Goods (iii) Positive Cross Elasticity
(d) High Income Group Consumption Goods(iv) Positive Price Elasticity
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iii) (iv) (ii) (i)
B. (iii) (i) (iv) (ii)
C. (ii) (iii) (i) (iv)
D. (i) (ii) (iii) (iv)
Ans : B

16. Which one of the following is not a method of studying association of attributes?
A. Concurrent Deviation Method
B. Proportion Method
C. Yule’s Method
D. Coefficient of Contingency
Ans : A

17. Identify which of the following steps would be included in hypothesis testing :
(a) State the null and alternative hypothesis.
(b) Set the significance level before the research study.
(c) Eliminate all outliers.
(d) Obtain the probability value using a computer program such as SPSS.
(e) Compare the probability value to the significance level and make the statistical decision.
Codes :
A. (a), (c) and (d) B. (c), (d), and (e)
C. (a), (b), (d) and (e) D. (b), (c), (d) and (e)
Ans : C

18. Select the methods of finding out correlation from the following :
(a) Karl Pearson’s Method
(b) Spearman’s Rank Method
(c) Yule’s Method
(d) Coefficient of Contingency
(e) Concurrent Deviation Method
Codes :
A. (a), (b), (c) B. (a), (b), (c), (d)
C. (a), (b), (e) D. (c), (d), (e)
Ans : C

19. A set of data can be distinguished from other set of data by means of :
A. Central value and dispersion
B. Central value, dispersion and skewness
C. Central value, dispersion, skewness and Kurtosis
D. None of the above
Ans : C

20. The advent of computers in research has led to :
A. Limitations of options in analysis
B. Tremendous amount of flexibility with marginal increase in cost
C. Myopic exposure of statistics to the researcher
D. None of the above
Ans : B

21. Who among the following is not related to the planning function given by Taylor?
A. Route clerk B. Time and cost clerk
C. Inspector D. Disciplinarian
Ans : C

22. Match the following :
(Book) (Author)
(a) Functions of the Executive(i) Charles Babbage
(b) On the Economy of Machinery and Manufactures(ii) Henri Fayol
(c) The Effective Executive(iii) Chester Barnard
(d) General and Industrial Administration(iv) Peter Drucker
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (ii) (iii) (iv)
B. (iii) (i) (iv) (ii)
C. (iv) (iii) (i) (ii)
D. (iii) (iv) (i) (ii)
Ans : B

23. The classical organisation theory treats organisation as a/an :
A. Open system B. Closed system
C. Technical system D. Macro system
Ans : B

24. Which of the following is a systematic interactive forecasting method that relies on a panel of experts?
A. Pay-off matrix B. Game theory
C. Queing theory D. Delphi technique
Ans : D

25. According to Hersey and Blanchard’s situational approach to leadership, the ‘participating style’ of leadership has :
A. High task and low relationship orientation
B. High task and high relationship orientation
C. Low task and high relationship orientation
D. Low task and low relationship orientation
Ans : C

26. Which of the following is not a reason for the failure of new products?
A. Good idea but overestimated market size
B. Correctly positioned new product, not promoted effectively or overpriced
C. Development costs are lower than or equal to estimated or expected
D. Competitors fight back harder than expected
Ans : C

27. Which one of the following is true for the calculation of overall market share ?
A. (Customer penetration) × (Customer loyalty) × (Price selectivity)
B. (Customer loyalty) × (Customer selectivity) × (Price selectivity)
C. (Customer selectivity) × (Price selectivity) × (Customer penetration)
D. (Customer penetration) × (Customer loyalty) × (Customer selectivity) × (Price selectivity)
Ans : D

28. ……………. is wielded by a manufacturer that threatens to withdraw a resource or terminate a relationship if intermediaries fail to cooperate.
A. Coercive Power B. Legitimate Power
C. Expert Power D. Reference Power
Ans : A

29. When the consumers favour those products which offer the most quality, performance or innovative features, then it is called as :
A. Production concept
B. Product concept
C. Sales concept
D. Marketing concept
Ans : B

30. Match the items of List-I with List-II where the PLC curve patterns are given for different categories.
List-I List-II
(a) Product category (i) One of several variant shapes
(b) Product forms (ii) Longest PLC
(c) Products (iii) Standard PLC
(d) Branded Products (iv) Short or long PLC
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iii) (iv) (ii) (i)
B. (i) (ii) (iv) (iii)
C. (iv) (ii) (i) (iii)
D. (ii) (iii) (i) (iv)
Ans : D

31. The term ‘capital structure’ implies :
A. Share Capital + Reserves + Long-Term Debts
B. Share Capital + Long and Short-Term Debts
C. Share Capital + Long-Term Debts
D. Equity and Preference Share Capital
Ans : A

32. A company has issued 10 per cent perpetual debt of Rs. 1 lac at 5 per cent premium. If tax rate is 30 per cent, then the cost of debt will be :
A. 10 per cent B. 15 per cent
C. 6.66 per cent D. 8.21 per cent
Ans : C

33. “Dividend is not relevant in determining the value of the company”. Who among the following held this opinion?
A. J.E. Walter B. Ezra Soloman
C. Modigliani-Miller D. M.J. Gordon
Ans : C

34. The formula Q/2 is used to compute the :
A. Total ordering cost
B. Total carrying cost
C. Opportunity cost
D. Re-order point
Ans : B

35. Financial Leverage is measured by :
A. \(\frac{EBIT}{EAT}\)
B. \(\frac{EBIT}{EBT}\)
C. \(\frac{EAIT}{EBT}\)
D. \(\frac{C}{EBIT}\)
Ans : B

36. Which of the following is a key role of HR Manager as defined by Ulrich et al (2009)?
A. Personnel Administrator
B. Business Ally
C. Payroll Advisor
D. Organizational Geographer
Ans : B

37. Which of the following is the most serious problem that might arise due to excessive reliance on internal recruitment?
A. reduced job performance
B. high labour turnover
C. lack of motivation
D. internal resistance
Ans : D

38. Match the methods of performance appraisal given in List-I with the explanations given in the List-II.
List-I List-II
(a) Behaviourally Anchored Rating Scale (BARS) (i) Evaluator keeps a log of critical incidents to evaluate performance
(b) Management By Objectives (MBO) (ii) Evaluator indicates on a scale how often the appraise was actually observed engaging in the specific behaviours already identified
(c) Critical incident method (iii) Evaluator rates on the scale described in the form of critical incidents
(d) Behaviour observation scale (iv) Systematic and organized approach that allows management to focus on achievable goals
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (ii) (iv) (i) (iii)
B. (i) (iv) (ii) (iii)
C. (iii) (iv) (i) (ii)
D. (ii) (i) (iv) (iii)
Ans : C

39. The internal factors affecting the wage mix include :
(a) Relative worth of the job
(b) Area wage rates
(c) Employer’s ability to pay
(d) Manpower market conditions
Codes :
A. (a), (b) and (c) B. (a) and (c)
C. (b), (c) and (d) D. All of the above
Ans : B

40. Match the items of List-I with the items of List-II.
List-I List-II
(a) Giri Approach (i) The utility of nonviolence as the means of conflict resolution.
(b) Industrial Sociology Approach (ii) Organizations are made up of people and the success of management lies in its dealing with these people.
(c) Gandhian Approach (iii) Voluntary negotiations between employers and employees are a means of settling disputes.
(d) Human Relations Approach (iv) Investigating the underlying trends and patterns in the cause and effect of industrial disputes.
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (ii) (iii) (i) (iv)
B. (iii) (iv) (i) (ii)
C. (i) (iii) (ii) (iv)
D. (i) (ii) (iv) (iii)
Ans : B

41. Assertion (A) : Taking of deposits and granting of loans single out banks.
Reasoning (R) : Banks act as intermediaries when they mobilize savings from surplus units to shortage units in order to finance productive activities.
Codes :
A. Assertion (A) is correct and Reasoning (R) is the correct explanation of (A).
B. Both Assertion (A) and Reasoning (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
C. Assertion (A) is correct but Reasoning (R) is incorrect.
D. Reasoning (R) is correct but Assertion (A) is incorrect.
Ans : A

42. “Skimming” in e-banking refers to :
A. Identifying fraudsters copying vital information from credit cards
B. Multiple transactions by one credit card
C. Conversion of a debit card into credit card
D. None of the above
Ans : A

43. Match the items of List-I with List-II in terms of functions of a bank.
List-I List-II
(Activities) (Functions)
(a) Underwriting (i) Primary Functions
(b) Transfer of funds (ii) Granting Advances
(c) Overdraft (iii) Utility Functions
(d) Recurring Deposits (iv) Agency Functions
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (ii) (iv) (iii)
B. (iv) (iii) (ii) (i)
C. (iii) (iv) (ii) (i)
D. (ii) (iv) (iii) (i)
Ans : C

44. Which among the following is not a subsidiary of Reserve Bank of India?
(a) Deposit Insurance and Credit Gaurantee Corporation of India.
(b) Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited.
Codes :
A. Only (a) B. Only (b)
C. Both (a) and (b) D. Neither (a) nor (b)
Ans : D

45. Which among the following is not associated with NABARD ?
(a) NIEAF (b) BIRD
(c) RIDF (d) SHPI
Codes :
A. (a) only B. (b) only
C. (b) and (c) only D. None of the above
Ans : D

46. Examine the following statements and choose the correct code :
Statement – (I) : Companies with Low cash reserves normally prefer Licensing mode rather than Foreign Direct Investment.
Statement – (II) : Cash rich firms normally prefer Foreign Direct Investment.
Codes :
A. Both (I) and (II) are correct
B. Both (I) and (II) are wrong
C. (I) is correct but (II) is wrong
D. (I) is not correct but (II) is correct
Ans : A

47. Which one of the following is not a feature of Business Process Outsourcing (BPO)?
A. It enables executives to concentrate on strategy
B. It improves process and saves money
C. It decreases organizational capabilities
D. None of the above
Ans : C

48. The major outcome of the Bretton Woods Conference was :
A. Establishment of IMF and IFC
B. Establishment of IBRD and IFC
C. Establishment of IBRD and ADB
D. Establishment of IMF and IBRD
Ans : D

49. Which one of the following is an important activity of the World Bank borrowings?
A. It borrows in the international capital market
B. It borrows on currency on swap agreements
C. It borrows under the discount net programme
D. All of the above
Ans : D

50. Which one of the following statements is false?
A. IFC was established in July 1956
B. IFC encourages the growth and development of Public Sector Enterprises in member countries
C. IFC is an affiliate of the World Bank
D. IFC encourages the growth of productive private enterprises in member countries
Note :
This paper contains seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.
Ans : B

Top
error: Content is protected !!