You are here
Home > Previous Papers > 2012 Commerce UGC NTA NET JRF Solved Previous Year Paper December–2012 Paper–II

2012 Commerce UGC NTA NET JRF Solved Previous Year Paper December–2012 Paper–II

Commerce UGC NTA NET JRF Solved Previous Year Paper December–2012 Paper–II

1. GDP at factor cost is
A. P(Q) + P (S) B. GDP – IT – S
C. GDP + DT + S D. GDP – DT + S
Ans : B

2. Which one is not the main objective of fiscal policy in India?
A. To increase liquidity in the economy
B. To promote price stability
C. To minimize the inequalities of income and wealth
D. To promote employment opportunities
Ans : A

3. Which one is not an element of internal environment?
A. Marketing capability
B. Operational capability
C. Money and Capital market
D. Personnel capability
Ans : C

4. Out of the following, which four benefits are available to host countries from MNCs?
i. Transfer of technology
ii. Learning of business mannerism
iii. Strategic information sharing
iv. Creation of jobs
v. Entertainment
vi. Better utilisation of resources
vii. Enhancing social contacts viii. Improved competition in local economy
A. i, iii, v, vii B. ii, iv, vi, viii
C. i, iv, vi, viii D. iii, vi, vii, viii
Ans : C

5. Environmental degradation does not consist of
A. Land degradation and soil erosion
B. Problem of overgrazing and ecological degradation
C. Floods
D. None of the above
Ans : D

6. Which one of the following concepts is used as fund in the preparation of Funds Flow Statement?
A. Current Assets
B. Working Capital
C. Cash
D. All Financial Resources
Ans : B

7. Window dressing is prohibited due to
A. Conservative Convention
B. Convention of Disclosure
C. Convention of Materiality
D. Arrear of book accounts
Ans : B

8. Assertion (A) : Ratio analysis is one of the tools employed to know the financial health of a concern.
Reason (R) : Ratio analysis is not the only technique available to take investment decision.
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is incorrect explanation of (A)
C. (A) is true, but (R) is false
D. (A) is false, but (R) is true
Ans : A

9. Which of the following relate to measures of non-financial performance of a concern?
i. Customer satisfaction
ii. Business process improvement
iii. Economic value added
iv. Learning organisation Choose the right combination.
A. i, iii, ii, iv B. ii, iv, iii
C. iv, i, iii D. i, ii, iv
Ans : D

10. Consider the following parties :
i. Secured creditors
ii. Unsecured creditors
iii. Partners who have granted loans
iv. Partners who have contributed over and above profit sharing ratio Arrange them in correct sequence in the event of dissolution of a firm.
A. ii, i, iii, iv B. i, ii, iii, iv
C. i, ii, iv, iii D. ii, i, iv, iii
Ans : B

11. Which kind of economics explains the phenomenon of cause and effect relationship?
A. Normative B. Positive
C. Micro D. Macro
Ans : B

12. Assertion (A) : Marginal cost and differential cost do not convey the same meaning in all the circumstances.
Reason (R) : Differential cost increases or decreases due to change in fixed cost.
Codes :
A. (A) is true, but (R) is false
B. (A) is false, but (R) is true
C. (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation of (A)
D. Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
Ans : C

13. Consider the following :
i. Pricing objectives
ii. Pricing methods
iii. Pricing strategies
iv. Pricing decisions Arrange them in correct sequence :
A. i, iii, ii, iv B. i, iv, iii, ii
C. ii, i, iv, iii D. iv, ii, iii, i
Ans : A

14. A commodity is used for multiple purposes, then the demand for it is known as
A. Joint Demand
B. Composite Demand
C. Direct Demand
D. Autonomous Demand
Ans : B

15. Match List-I with List-II and select the correct answer.
List-I List-II
(a) Administered price 1. Landed cost of imports
(b) Parity pricing 2. Liberalized economy
(c) Competitive price 3. Public enterprise
(d) Discriminating price 4. Fixed by Government
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 1 2 3 4
B. 2 3 4 1
C. 3 4 2 1
D. 4 2 1 3
Ans : B

16. Sample design involves the following :
i. Sampling unit
ii. Size of samples
iii. Type of universe
iv. Source list
v. Sampling procedure Which one of the following sequence is correct?
A. i, ii, iii, iv, v B. iii, iv, i, ii, v
C. iii, i, iv, ii, v D. iii, v, i, iv, ii
Ans : C

17. Which one of the following is not a measure of dispersion?
A. Quartile
B. Range
C. Mean Deviation
D. Standard Deviation
Ans : A

18. If bxy = 0.25 and byx = 0.64, correlation coefficient is
A. 0.16 B. 0.40
C. 0.89 D. 0.30
Ans : B

19. Sturge’s rule is used to find out directly
A. Number of classes in a continuous distribution
B. Size of class limits
C. Direction of the classification
D. None of the above
Ans : A

20. Which of the following software has applications in both Mathematics and Statistics?
A. SPSS B. SAS
C. R D. None of the above
Ans : D

21. Match the following :
(a) The Practice of Management 1. Henry Fayol
(b) Philosophy of Management 2. F.W. Taylor
(c) Scientific Management 3. Oliver Sheldon
(d) General and Industrial Administration 4. Peter F. Drucker
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 1 2 3 4
B. 4 3 2 1
C. 4 3 1 2
D. 3 4 2 1
Ans : B

22. Assertion (A) : All decisions taken through mental process are rational.
Reason (R) : Decision making is a mental process.
Codes :
A. (R) is correct, but (A) is not correct.
B. (A) is correct, but (R) is not correct.
C. Both (A) and (R) are correct.
D. Both (A) and (R) are not correct.
Ans : A

23. The Narasimham Committee made separate recommendations for the reforms of :
A. Manufacturing sector
B. Banking sector
C. Agriculture sector
D. Insurance Sector
Ans : B

24. Which among the following are parts of job description?
i. Duties performed
ii. Job summary
iii. Job identification
iv. Supervision given
v. Delegation of authority
A. i, ii, iii and iv B. ii, iii, iv and v
C. i, iii, iv and v D. i, ii, iii and v
Ans : A

25. Appointment of independent directors is the part of Corporate Governance as per the
A. SEBI
B. Indian Companies Act
C. Government of India
D. RBI
Ans : A

26. A method for achieving maximum market response from limited marketing resources by reorganising differences in the response characteristics of various parts of the market is known as
A. Market targeting
B. Market positioning
C. Market segmentation
D. Market strategy
Ans : C

27. Who plays their significant role in distribution of goods when they do not sell to ultimate users or consumers?
A. Retailer B. Wholeseller
C. Mediator D. Commission agent
Ans : B

28. In Marketing Mix, which four P’s are covered?
A. Product, Price, Place, Promotion
B. Product, Price, Power, Promotion
C. Product, Price, Penetration, Promotion
D. Product, Price, Positioning, Promotion
Ans : A

29. Which research includes all types of researches into human motives when it refers to qualitative research designed to uncover the consumer’s subconsciousness or hidden motivations?
A. Motivational Research
B. Marketing Research
C. Managerial Research
D. Price Research
Ans : A

30. False and misleading claims and vulgarity in advertisements do not match with
A. Aggressive advertising
B. Ethics in advertising
C. Mass level of advertising
D. Sales promotion
Ans : B

31. Arrange the following steps involved in capital budgeting in order of their occurrence :
i. Project selection
ii. Project appraisal
iii. Project generation
iv. Follow up
v. Project execution
A. ii, iii, i, v, iv B. iii, ii, i, v, iv
C. i, iii, ii, v, iv D. i, ii, iii, v, iv
Ans : B

32. Which method does not consider the time value of money?
A. Net Present Value
B. Internal Rate of Return
C. Average Rate of Return
D. Profitability Index
Ans : C

33. Which formula is used to measure the degree of Operating leverage?
A. EBIT/Sales
B. C/EBIT
C. EBIT/EBT
D. EBIT/C
Ans : B

34. Which one is more appropriate for cost of retained earnings?
A. Weighted Average Cost of Capital
B. Opportunity cost to the firm
C. Expected rate of return by the investor
D. None of the above
Ans : B

35. Match the following with the most suitable option.
List-I List-II
(a) Modigliani-Miller approach 1. Commercial paper
(b) Net Operating income approach 2. Working capital
(c) Short-term money market instrument 3. Capital structure
(d) Factoring 4. Arbitrage
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 4 3 1 2
B. 3 4 1 2
C. 3 2 1 4
D. 4 2 3 1
Ans : A

36. During which plan was the National Apprenticeship Training Scheme introduced?
A. 1st Five Year Plan
B. 2nd Five Year Plan
C. 4th Five Year Plan
D. Annual Plans
Ans : B

37. Match the following :
List-I List-II
(a) An ordinary person does not want to work on his own 1. Hierarchy Theory
(b) An individual is willing to work on his own2. Hygiene Theory
(c) Motivational Factors 3. X-Theory
(d) Esteem Needs 4. Y-Theory
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 1 2 3 4
B. 3 4 1 2
C. 1 4 2 3
D. 3 4 2 1
Ans : D

38. Arrange the following staffing procedures in the correct sequence :
i. Determining sources of Personnel supply.
ii. Preparing personnel specifications.
iii. Selection of personnel.
iv. Determining personnel characteristics.
A. ii, i, iv, iii B. i, ii, iii, iv
C. ii i, iii, iv D. ii, iii, i, iv
Ans : A

39. Which among the following is not a voluntary method for prevention and settlement of disputes?
A. Collective Bargaining
B. Standing Orders
C. Joint Consultation
D. Works Committee
Ans : D

40. Statement–I : It is no better to pay employees for little than to pay too much.
Statement–II : Competent employees will remain competent forever.
A. Statement I is true, but II is false
B. Statement II is true, but I is false
C. Both Statements I and II are true
D. Both Statements I and II are false
Ans : A

41. Match the following :
(a) Credit Control 1. MCA
(b) Corporate Control 2. SEBI
(c) IPO Control 3. IRDA
(d) ULIP Control 4. RBI
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 4 2 3 1
B. 4 1 2 3
C. 2 3 4 1
D. 4 1 3 2
Ans : B

42. Which one among the following has not started Commercial Banking?
A. SIDBI B. IDBI
C. ICICI D. UTI
Ans : A

43. What is OTP in credit card transactions?
A. Odd Transaction Password
B. Owner’s Trading Passcode
C. One Time Password
D. One Time Pincode
Ans : C

44. The powers of Controller of Capital Issues of India is now shifted to
A. Ministry of Finance
B. SEBI
C. AMFI
D. Ministry of Corporate Affairs
Ans : B

45. The success of E-banking depends upon :
i. Multi-layer Security System
ii. Risk and Surveillance Management
iii. Updated Flawless Softwares
iv. Stringent Legal Frame-work
A. i and ii B. i, ii and iii
C. ii, iii and iv D. i, ii, iii and iv
Ans : B

46. International liquidity comprises which four of the following?
i. Gold held by Central Banks
ii. Gold held by families
iii. Forex Reserve held by Commercial Banks
iv. Mineral wealth
v. SDRs
vi. Borrowing facilities
vii. NRIs FDRs viii. Credit facilities available under SWAP
A. i, ii, iii, iv B. ii, iii, iv, viii
C. i, iii, v, viii D. iii, iv, vii, viii
Ans : C

47. Which among the following are important bodies of WTO?
i. Dispute Settlement Body
ii. NAFTA
iii. Trade Policy Review Body
iv. ASEAN
v. Council for Trade in Goods
vi. IBRD
vii. Council for Trade related aspects of Intellectual Property Rights viii. GATT An appropriate combination is
A. i, ii, iii, iv B. ii, iii, iv, v
C. i, iii, v, vii D. iv, v, vi, viii
Ans : C

48. Which one is not the source of External Finance?
A. WTO Funds
B. World Bank Group
C. Export Credit
D. Foreign Direct Investment
Ans : A

49. Which one is called Bretton-Wood Twins?
A. IBRD and IDA B. IMF and IFC
C. IMF and IBRD D. IDA and IFC
Ans : C

50. UNCTAD stands for
A. United Nations Committee on Tariff and Development
B. United Nations Conference on Trade and Deficit
C. United Nations Conference on Trade and Development
D. Union of Nations Cause for Trade and Development Note : This paper contains seventy five (75) objectivetype questions, each question carrying two (2) marks. All questions are compulsory.
Ans : C

Top
error: Content is protected !!