You are here
Home > Previous Papers > 09 – CTET Solved Practice Set

09 – CTET Solved Practice Set

CTET Solved Practice Set

Part I: Child Development and Pedagogy

 
Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Science and art exhibitions, music and dance shows, and bringing out school magazines are meant to
(a) establish a name for the school
(b) satisfy parents
(c) provide a creative channel for learners
(d) train students for various professions
Ans: (c)
Q2. When a child learns the name of an animal as dog, he/she starts referring to all four-legged animals as dogs. What is this called?
(a) Schema
(b) Adaptation
(c) Accommodation
(d) Assimilation
Ans: (d)
Q3. A teacher normally assigns different tasks to students. He/She believes that
(a) students do not like assigning of the same work toall of them
(b) it promotes competition among students
(c) there are individual differences among students
(d) students will not be able to copy each other’s work
Ans: (c)
Q4. Which of the following is the most appropriate activity for gifted students?
(a) Solve exercises given at the end of five chapters atone go.
(b) Teach them by taking extra classes.
(c) Write a report on a school match recently held.
(d) Write an original play on given concepts.
Ans: (d)
Q5. While appearing in an assessment, Devika finds her arousal as energising, whereas Rajesh finds his arousal as discouraging. Their emotional experiences are most likely to differ with respect to
(a) the duration of time
(b) the extremity of emotion
(c) the level of adaptation
(d) the intensity of thought
Ans: (c)
Q6. Heredity is considered a ____________ social structure.
(a) primary
(b) secondary
(c) dynamic
(d) static
Ans: (d)
Q7. A motor speech disorder that affects speech is called
(a) apraxia
(b) aphasia
(c) dysphonia
(d) word phobia
Ans: (a)
Q8. According to Gardener’s theory of multiple intelligences, the factor that would contribute most to being a ‘self-aware’ individual may be
(a) musical
(b) spiritual
(c) linguistic
(d) intrapersonal
Ans: (d)
Q9. Autism includes
(a) visual impairment
(b) hyperactivity
(c) retarded physical growth
(d) inability to relate to others
Ans: (d)
Q10. In a learner-centred classroom, the teacher would
(a) encourage the children to compete with each otherfor marks to facilitate learning
(b) demonstrate what she expects her students to doand then give them guidelines to learning
(c) employ such methods by which the learners areencouraged to take initiative for their own learning
(d) use the lecture method to explain key facts and then assess the learners for their attentiveness
Ans: (c)
Q11. The following skills are involved in emotional intelligence, except
(a) awareness of emotions
(b) management of emotions
(c) criticism of emotions
(d) amicable relation with class fellows
Ans: (c)
Q12. At the ____________ stage, a child starts realising his/her actual abilities and compares them with others’ skills.
(a) preschool
(b) primary school
(c) secondary school
(d) middle adulthood
Ans: (b)
Q13. Girls learn from their family about how to be a good daughter, sister, friend, wife and mother. This learning results from the process of
(a) change
(b) maturity
(c) socialisation
(d) adaptability
Ans: (c)
Q14. The scope of socialisation of a child depends on
(a) environment
(b) excitement level
(c) physical development
(d) language development
Ans: (a)
Q15. ‘Learned helplessness’ is a situation wherein
(a) students feel that they are going to fail because ofrepeated failures in the past
(b) teachers feel that they are helpless in helping thelearners learn
(c) the problem is related to gifted children whoexperience a feeling of saturation in their learning
(d) the learned scholars of society feel helplessness in the democratic polity
Ans: (a)
Q16. Through socialisation, a child slowly develops his/her own self-identity related to ____________ .
(a) ego
(b) personality
(c) nature
(d) attitude
Ans: (a)
Q17. Constructivism as a theory
(a) focuses on the role of imitation
(b) emphasises the role of the learner in constructinghis/her own view of the world
(c) emphasises memorising information and testingthrough recall
(d) emphasises the dominant role of the teacher
Ans: (b)
Q18. A child learns the self-concept of ‘I’ by the age of
(a) one
(b) two
(c) three
(d) four
Ans: (b)
Q19. The presence of identical elements between already learnt skills and new skills results in
(a) negative transfer
(b) positive transfer
(c) generalised transfer
(d) zero transfer
Ans: (c)
Q20. Social relationships increase the social awareness of a child and build his/her ____________.
(a) self-identity
(b) culture
(c) friend circle
(d) official relationship
Ans: (a)
Q21. Gifted students
(a) are generally physically weak and not good at socialinteraction
(b) generally do not like their teachers
(c) realise their full potential without any help
(d) perform exceptionally well in any field important to human beings
Ans: (d)
Q22. If a child is looking at a book, the parents may explain him/her what is shown in the book. This helps parents in assisting their child in his/her ____________ growth.
(a) mental
(b) physical
(c) cultural
(d) social
Ans: (a)
Q23. Which one of the following could be an end stage of a child possessing bodily-kinaesthetic intelligence?
(a) Orator
(b) Political leader
(c) Surgeon
(d) Poet
Ans: (c)
Q24. The suggestibility of a child is usually ____________ than that of a grownup.
(a) more
(b) less
(c) less inferior
(d) more genuine
Ans: (a)
Q25. Which of the following should be a right way for a teacher who intends to correct errors of his/her students?
(a) He/she must correct every error of his/her studentseven if it requires late sitting in the school.
(b) He/she should correct less-frequent errors moreoften than high-frequent and generality errors.
(c) He/she should correct errors that interfere with thegeneral meaning and understandability.
(d) He/she should not correct errors if it irritates children.
Ans: (c)
Q26. Through ____________, a child becomes sociable to several elements that he/she sees in surroundings.
(a) identification
(b) suggestion
(c) imitation
(d) language
Ans: (a)
Q27. Socialisation includes cultural transmission and
(a) discourages rebellion
(b) development of individual personality
(c) fits children into labels
(d) provides emotional support
Ans: (b)
Q28. Who gave the theory of cognitive development?
(a) Vygotsky
(b) Bloom
(c) Piaget
(d) William
Ans: (c)
Q29. The development of concepts is primarily a part of
(a) emotional development
(b) intellectual development
(c) physical development
(d) social development
Ans: (a)
Q30. ‘Emotional catharsis’ means
(a) suppression of emotions
(b) feeling highly depressed
(c) bringing out emotional repression
(d) increasing the ability to tolerate emotionalrepression
Ans: (c)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q. 31–60): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. A line is a
(a) uni-dimensional shape
(b) two-dimensional shape
(c) three-dimensional shape
(d) none of these
Ans: (a)
Q32. The length, breadth and height of a cuboid are 5 cm, 4 cm and 3 cm, respectively. What will be the volume of the cuboid?
(a) 60 cm2
(b) 120 cm3
(c) 60 cm3
(d) 120 cm2
Ans: (c)
Q33. The length, breadth and height of a cuboid are 10 cm, 8 cm and 6 cm, respectively. What will be its total surface area?
(a) 240 cm2
(b) 480 cm2
(c) 188 cm2
(d) 376 cm2
Ans: (d)
Q34. ABC is an isosceles triangle with AB = AC. If ΔB = Δ42o , then ΔA∴?

(a) 90o
(b) 42o
(c) 69o
(d) 96o
Ans: (d)
Q35. The sum of the even numbers from 1 to 30 is
(a) 240
(b) 210
(c) 260
(d) 230
Ans: (a)
Q36. The difference between the place value and the face value of 7 in 8,74,419 is
(a) 6,99,993
(b) 693
(c) 0
(d) 69,993
Ans: (d)
Q37. A company produces 75640 products annually. 5960 of these products were found to be not working properly. The total number of products working properly are
(a) 69660
(b) 69670
(c) 69680
(d) 69690
Ans: (c)
Q38. Evaluate
(a) 12
(b) 48
(c) 2
(d) 3
Ans: (c)
Q39. Which of the following is not a factor of 210?
(a) 35
(b) 21
(c) 42
(d) 40
Ans: (d)
Q40. (Smallest common multiple of 24 and 36) ÷ (Highest common factor of 24 and 36) is equal to
(a) 6
(b) 12
(c) 24
(d) 72
Ans: (a)
Q41. On a map, 1 cm shows 120 km on the ground. If Patna to Kolkata is 750 km apart, then the distance between them on the map is
(a) 7.5 cm
(b) 10 cm
(c) 6.25 cm
(d) 8 cm
Ans: (c)
Q42. Which of the following units is most suitable to measure the weight of a cricket ball?
(a) Kilogram
(b) Milligram
(c) Gram
(d) Decagram
Ans: (c)
Q43. The capacity of 3 water bottles of the same size is 9 L 270 mL. What is the capacity of 1 water bottle?
(a) 3 L 270 mL
(b) 3 L 90 mL
(c) 9 L 90 mL
(d) 9 L 27 mL
Ans: (b)
Q44. What will we get after subtracting 250 quires from 50 reams?
(a) 700 quires
(b) 250 quires
(c) 750 quires
(d) 200 quires
Ans: (c)
Q45. Which answer figure will be the next problem figure?

Ans: (c)
Q46. Probing questions can help to guide students in their exploration. To enhance the understanding of students about different types of triangles, a number of probing questions may be asked. Which of the following is not a good probing question?
(a) “Can you construct a triangle that is both a righttriangle and an isosceles triangle?”
(b) “Can you describe an equilateral triangle withoutusing the word ‘sides’?”
(c) “Are all scalene triangles also acute triangles?Explain.”
(d) “Can you construct a triangle in which the sum of its angles is more than 180°?”
Ans: (d)
Q47. The figure given below is an example to help the students understand about

(a) reflection
(b) congruence
(c) rotation
(d) translation
Ans: (a)
Q48. Roona was asked to add 89 to 354. This is how she did it:
1

What is the problem with her?
(a) Roona has written numbers carelessly, notbothering about the place values.
(b) There is a lack of alignment in her work (whilewriting numbers in columns).
(c) Roona has problems with the basic number facts.
(d) Roona has visual processing disability.
Ans: (b)
Q49. Salim solved a multiplication sum as follows:

His first step seems to be correct. Where did he go wrong?
(a) He does not know the tables well.
(b) He knows the table of 8, but he worked absentmindedly.
(c) He added the carried over number beforemultiplication.
(d) Salim has problems with basic facts.
Ans: (c)
Q50. The students of Class I have been given an assignment to fill in the missing numbers for counting up to 20. What should be the rubric of assessment for this assignment?
The student is able to
(1 fill in the missing numbers up to 20
(b) fill in all the missing numbers in counting up to 20without any mistake
(c) write all the numbers up to 20
(d) fill in all the missing numbers
Ans: (b)
Q51. How will a teacher explain the following pattern to students?

Select the correct and best statement from the following:
(a) The third figure is the reflection of the first.
(b) The figures are the translations of the first figure.
(c) The figures show rotation around a fixed point(centre).
(d) All the figures represent the fraction ¼.
Ans: (c)
Q52. A teacher asked her students to solve the sums given in the form of a mathematical spider. The main objective of this activity is to

(a) reinforce the concept of factorisation of a givennumber
(b) perform summative assessment of the students
(c) make her mathematics class joyful
(d) help the students understand the commutative property of multiplication
Ans: (d)
Q53. Bala, studying in Class II, counts numbers from 1 to 100 without a pause but feels difficulty in comparing two numbers. Her responses are usually wrong. What could be the reason for this?
(a) Bala has not practiced writing the numbers.
(b) She does not understand numbers and theirrelative magnitudes.
(c) Comparing numbers should be taught in Class III.
(d) Girls are usually weak in mathematics.
Ans: (b)
Q54. Niti is studying in Class III. She seems quite a normal child, but she has serious problems with mathematics. Where other students of her class are able to do mathematical operations like addition, subtraction, multiplication and simple division, she is still struggling to count things properly. Even simple addition (3+2) is a very difficult task for her. What is this learning disorder called?
(a) Visual-spatial organisation disability
(b) Dysgraphia
(c) Dyscalculia
(d) Dyslexia
Ans: (c)
Q55. Rohit is an exceptional reader and a good speller. He learns facts easily and has excellent auditory attention abilities. He loves reading, but his handwriting is poor. He is afraid of Maths. He feels difficulty in drawing, art work and spatial arrangements. Rohit has a learning difficulty called
(a) dysgraphia
(b) dyscalculia
(c) visual-spatial organisation disability
(d) dyslexia
Ans: (c)
Q56. NCF’s two premises that “all students can learn mathematics” and “all students need to learn mathematics” can only be achieved
(a) by providing training to teachers to handle all typesof students and assess them as per their abilitiesso that nobody fails
(b) by ensuring that all students, regardless of theirbackgrounds and abilities, have the opportunity tostudy the common core curriculum in anenvironment which allows them to develop to theirfullest potential
(c) by providing extra practice through classes after theschool to weak students and giving them doublehomework
(d) by providing different types of curricula for boys, girls, bright students and less bright students.
Ans: (b)
Q57. A student was asked to write the following numbers:
Three hundred and eight, five hundred and forty one, one hundred and eleven He has written the numbers as 3008, 50041, 10011.
The reason for error in writing numbers is that
(a) the student does not like maths class and finds theclass boring
(b) the student has understood the concept of placevalue but does not know how to use it
(c) the student is not fit for the study of maths
(d) the student is not able to understand the concept of place value and writes as it is said
Ans: (d)
Q58. A word problem given in a Class V textbook is “There are 20 stars. Out of them, ¼ are red. How many stars are red and how many are not red?” A student’s response to the above problem is recorded as 5 and 15.
The teacher will report about his performance as
(a) the child can find the answer correctly, but hisexpression is poor
(b) the child is good at visualising and analysing, andhis problem-solving ability is appreciable, butwritten expression is poor
(c) the child has not adopted the right procedure andhe needs to practice more
(d) the child is not able to properly write all the steps required
Ans: (b)
Q59. A group of students of Class I were shown the three pictures given below and asked which out of the three has more stars than others (They have to tell without counting).
Some of the students were not able to realise that the three groups had the same number of stars. As per Piaget’s theory of cognitive development, they are still at the

(a) sensorimotor stage
(b) concrete operational stage
(c) preoperational stage
(d) formal operational stage
Ans: (c)
Q60. _____ is a popular software for learning geometry in an interactive manner for primary school children.
(a) Comic strips
(b) Logo
(c) GeoGebra
(d) Paintbrush
Ans: (c)

Part III: Environmental Studies

 
Directions (Q 61–90): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. A plant X stores water in its trunk. People used to put a thin pipe in its trunk to get water in times of water scarcity. X is a
(a) coconut
(b) desert oak
(c) eucalyptus
(d) banyan tree
Ans: (b)
Q62. In the first figure, a 24-hour clock is shown. The second and third figures show the sleeping times of two animals P and Q by shaded portions:

Which of the following statements is correct for P and Q?
(a) P sleeps 5 times less than Q
(b) Q sleeps 30% more than P
(c) P sleeps 3 times more than Q
(d) P sleeps for 4 hours while Q sleeps for 18 hours
Ans: (d)
Q63. Which of the following is not an appropriate way of conservation of trees?
(a) Every deforestation immediately followed byafforestation
(b) Slogan writing and poster making to be used inlocalities
(c) Holding discussion at the local community level
(d) Making a law against cutting of trees
Ans: (a)
Q64. Which of the following traits is solely contributed by environment, but not inherited?
(a) Blood group
(b) Quality of hair
(c) Colour blindness
(d) Skills of communication
Ans: (d)
Q65. Which of the following plants is not an evergreen plant?
(a) Pine
(b) Chir
(c) Cedar
(d) Maple
Ans: (d)
Q66. Read the following diseases and their types:
I. Diphtheria: Deficiency disease
II. Dengue: Infectious disease
III. Kwashiorkor: Infectious disease
IV. Marasmus: Deficiency disease Which of the following is incorrect?
(a) I and II
(b) I and III
(c) II and III
(d) II and IV
Ans: (b)
Q67. We should always eat foods which are good in
(a) taste and aroma
(b) hygiene and nutrients
(c) amount of oils and fats
(d) colours and condiments
Ans: (b)
Q68. In order to cure anaemia, it is important to eat food items rich in
(a) Vitamin A
(b) Vitamin C
(c) Vitamin B9
(d) Vitamin B12
Ans: (d)
Q69. Which of the following is a healthy cooking practice?
(a) Adding more spices in the food to get good tasteand aroma
(b) Throwing away excess water in which rice or cerealsare cooked
(c) Washing vegetables before cooking them
(d) Overcook the food
Ans: (c)
Q70. Which of the following issues are faced by people for getting water in India?
I. Building dams
II. Caste discrimination
III. Buying water for drinking
IV. Standing in a long queue to get water from the tanker
(a) II, III and IV
(b) I, II and III
(c) II and IV
(d) I and IV
Ans: (a)
Q71. Coffee beans were introduced in India from
(a) South America
(b) Australia
(c) Europe
(d) Africa
Ans: (d)
Q72. Which of the following constitutes an important part of ecotourism?
(a) Zoo
(b) Orchards
(c) National parks
(d) Botanical gardens
Ans: (c)
Q73. Madhubani is a special type of painting that shows human beings, flowers, birds, animals, etc. These paintings are made of special colours mixed in the paste of
(a) rice
(b) sandalwood
(c) plaster of Paris
(d) groundnut shell powder
Ans: (a)
Q74. Name the currency of the place located in the desert where water is costlier than petrol.
(a) Euro
(b) Taka
(c) Dollar
(d) Dirham
Ans: (d)
Q75. Sunderlal Bahuguna was famous for the
(a) Chipko Movement
(b) Appiko Movement
(c) Save Silent Valley
(d) Narmada Bachao Andolan
Ans: (a)
Q76. In a child-centred approach, the process of transfer of knowledge is
(a) active
(b) passive
(c) rote-based
(d) memorisation-based
Ans: (a)
Q77. CCE is an approach that aims at assessing the overall development of a student at regular intervals of his academic session. If a student faces some learning difficulties, then the evaluation approach is accompanied by
(a) easy testing procedures
(b) shifting learning to rote method
(c) providing proper remedial measures
(d) taking strict actions against the student
Ans: (c)
Q78. The concept of continuous in CCE focuses on
(a) assessing some of the students all the time
(b) irregular and long form of assessments
(c) regular and frequent assessment of students
(d) assessing all the students on all indicators
Ans: (c)
Q79. Which of the following does not represent the benefit of keeping indicators of learning in mind?
(a) Achieving the objective of learning
(b) Achieving the same level of learning in all students
(c) Basis for design of testing activities and questions
(d) Reference points for understanding the progress of the child by parents, children and other authorities
Ans: (b)
Q80. A teacher drafts a question for a class test – What are the advantages and disadvantages of friction?
Which type of question is it?
(a) Applying
(b) Evaluating
(c) Remembering
(d) Understanding
Ans: (b)
Q81. Which of the following activities absolutely illustrates individual differences among students?
(a) Students getting different marks in exams
(b) Students voting for different prefects in theirschools
(c) Students bringing different types of food in theirlunch
(d) Some students follow the rote learning method, whereas some follow discussion and brainstorming
Ans: (d)
Q82. Which of the following is not the objective of teaching environmental studies to children at the primary level?
(a) Building their creative, observational and inventivefaculties through activities
(b) Making them understand simple graphs, maps,flowcharts and statistical tables
(c) Connecting them to the natural and socioculturalenvironment
(d) Achieving success in assessments
Ans: (d)
Q83. Which of the following learning experiences will be more effective in making students aware of problems of discrimination in a society on the basis of castes and gender?
(a) Slogan writing
(b) Textbook reading
(c) Organising special lectures on problems of society
(d) Assigning a group project to collect related information from their colonies/localities
Ans: (d)
Q84. Divergent thinking in a child leads to
(a) generation of creative ideas
(b) suppression of expression
(c) modification of behaviour
(d) building of memory
Ans: (a)
Q85. What is the motive of the parent-teacher meeting?
(a) Complaining about a problem of a child
(b) Sharing of weaknesses and strengths of a child
(c) Knowing about the background of a child
(d) Bringing in notice the facilities provided in the school
Ans: (b)
Q86. Which of the following is the most appropriate learning experience to develop sensitivity to the issue of ‘untouchability’ in students at the primary stage?
(a) Organising lectures on the related issue
(b) Counting the causes of untouchability
(c) Discussing news related to the issue in the class
(d) Asking students to write slogans or prepare posters on the issue
Ans: (c)
Q87. An EVS teacher makes use of different techniques to teach different topics in the chapter ‘The Plant Fairy’.
She askes students in a field trip to observe the size, colour and texture of trunks; collect different types of leaves in groups; discuss about shapes, colour, size, texture and aroma of leaves; find out and discuss the uses of plants in the surroundings.
Which of the following things should a teacher not encourage while performing such activities?
(a) Children discussing other parts of plants duringtheir observation
(b) Children recording the observation in local language
(c) Children memorising the names of plants
(d) Children assisting the members of their groups
Ans: (c)
Q88. Which of the following is the best technique to teach the concept of ‘seed germination’ to students?
(a) Showing the chart of seed germination stages
(b) Showing 3D animation of the process of seedgermination
(c) Asking students to sow seeds, observe differentstages and draw them
(d) Asking students to buy a packet of sprouted seeds from vegetable sellers and observe them
Ans: (c)
Q89. The grouping of students for a group project should be done on the basis of
(a) gender
(b) marks of students
(c) roll no. of students
(d) participation and cooperation of members
Ans: (d)
Q90. After teaching a topic on ‘migration of birds’, primary students were taken to the Okhla Bird Sanctuary by their EVS teacher. This helped in
(a) correlating the knowledge
(b) memorising the basic concept
(c) strengthening the student-teacher relationship
(d) bringing change in routine and monotonous content
Ans: (a)

Part IV: Language I English

 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
1. Karuna Verma is bewildered. “I don’t know how she did it,” she says about her mother, Renu Chopra. Karuna’s childhood memories are of her father leaving late for office so that, by then, her mother would be back from work – of her parents working in sync to make sure the kids were well taken care of – of her mother handling kitchen and classroom with ease.
2. When her own daughter was born, Karuna too wanted to do the balancing act. But it did not turn out to be as easy as it seemed. For starters, her parents’ era was different from hers. As she was living with her husband in Andheri, Mumbai, away from their families, resuming work would have meant leaving her daughter with a maid while she was away. Her daughter’s formative years would be spent with an outsider, a thought that did not appeal to Karuna. She quit her teaching job in a school.
3. For a woman who was encouraged to be independent throughout her life, the decision to quit and stay at home was a difficult one. Ironically, it was her mother who urged her to quit the job and become a full-time mother. For Karuna, being a housewife is one of the tougher jobs she has had. “I have no time for myself,” says Karuna. “I make sure all my personal work is done when Avni is asleep. Earlier I had a set routine. My husband and I used to wake up at 6 a.m. I would reheat the food the maid had cooked the day before and pack it for lunch. Then we used to head off to work, and at night, we would go out. I had a lot of time to myself and for my husband then,” says Karuna.
4. The routine is quite different now. Karuna has taken to cooking. She wakes up quite early and makes sure all her work is done before the baby is up. The rest of the day flies by pandering to two-year-old Avni’s needs.
Q91. Karuna Verma is bewildered at
(a) the amount of work that she has to do afterbecoming a mother
(b) the late hours of work that her father followed
(c) the responsibility of bringing up a daughter in a bigcity
(d) her mother’s ability to combine her career with household work
Ans: (d)
Q92. ‘… parents working in sync’ means
(a) parents pooling their resources together to takecare of expenses
(b) husband and wife sinking their differences topreserve domestic harmony
(c) father earning and mother taking care of children
(d) parents having staggered office hours and sharing household work
Ans: (d)
Q93. ‘… Karuna too wanted to do the balancing act’. In this sentence, the term ‘balancing act’ implies
(a) sharing of responsibilities by both husband and wife
(b) a mother’s ability to look after her child withoutquitting her job
(c) managing the time efficiently so that parents canspend quality time with their children
(d) making adjustments in order to balance work and leisure properly
Ans: (b)
Q94. ‘As she was living with her husband in Andheri, Mumbai, away from their families.’ In this sentence, ‘their families’ refers to
(a) Karuna’s mother and father’s families
(b) Karuna’s husband’s family
(c) Families of friends in Andheri, Mumbai
(d) Karuna’s parents and in-laws
Ans: (d)
Q95. Karuna’s parents and her husband’s parents probably lived
(a) in Andheri, Mumbai
(b) in some other city
(c) in Mumbai but not in Andheri
(d) with Karuna and her husband
Ans: (b)
Q96. Karuna decided to quit her job because
(a) she was not interested in her teaching job
(b) she did not want her daughter to spend her earlyyears with a maid
(c) she wanted to have more time to herself and for herhusband
(d) she wanted to pay more attention to her cooking
Ans: (b)
Q97. It was ironical that Karuna’s mother should advise her to quit her job and stay at home because
(a) Karuna herself was keen on quitting her job
(b) Karuna’s parents had insisted that householdchores should be shared between husband andwife
(c) Karuna’s parents had always advised her that homewas much more important than career
(d) Karuna’s mother herself had not quit her job to take care of children as she encouraged independence of women
Ans: (d)
Q98. After Karuna quit her job
(a) she had a lot of time to herself and for her husband
(b) she occupied herself with cooking to spend her timeusefully
(c) she sent her maid away as she felt that the maidwas a bad influence on Avni
(d) she had no time for herself as Avni needed all her attention and care
Ans: (d)
Q99. “I have no time for myself,” says Karuna. This sentence can be written in reported speech as
(a) Karuna says that she have no time for herself
(b) Karuna said that she had no time for myself
(c) Karuna said that she had no time for herself
(d) Karuna says that she had no time for herself
Ans: (c)
 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 100–105) by selecting the most appropriate option.
It was the night before Christmas, And all through the kitchen, My mother was cooking some delicious chicken.
All of the sudden, The light bulb broke, And my mother randomly started to choke.
In a flash, Superman came.
My brother thought his costume was lame.
And instead of rescuing the day, He ate up my dinner, And he flew away; Santa burnt the house with dynamite and flares, I guess I was on the naughty list, next year, I’ll care;
Q100. To introduce the above poem, the teacher should
(a) read the poem aloud
(b) discuss about Christmas and Santa Claus
(c) tell about Superman
(d) tell about Santa
Ans: (b)
Q101. The night before Christmas is also spoken of as
(a) Christmas eve
(b) Christmas night
(c) night before Christmas
(d) night of Christ
Ans: (a)
Q102. Superman came and
(a) helped the mother
(b) did not help
(c) ate up the child’s dinner
(d) burnt the house
Ans: (c)
Q103. The word ‘instant’ can replace which of the following words from the poem?
(a) sudden
(b) randomly
(c) flew away
(d) in a flash
Ans: (d)
Q104. Santa refers to
(a) Santa Claus
(b) the servant
(c) a crook
(d) a poor man
Ans: (a)
Q105. The speaker feels that Santa burnt the house because
(a) he did not get any dinner
(b) the child had been naughty
(c) Superman went away without meeting him
(d) that is his job
Ans: (b)
 
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q106. According to DISE, Pupil-Teacher Ratio at the upperprimary level is
(a) 31:1
(b) 29:1
(c) 35:1
(d) 40:1
Ans: (b)
Q107. Some students make mistakes while playing a grammar game. The teacher should
(a) call aside the erring student and offer someguidance
(b) call aside the student incharge in the group andinstruct him/her to guide the erring student
(c) quietly note down the mistakes and hold a remedialclass for the erring students
(d) quietly note down the mistakes and discuss them with the class after the activity
Ans: (c)
Q108. When the relationship between two successive sentences is in terms of time, the relationship is
(a) temporal
(b) causative
(c) additive
(d) appositive
Ans: (a)
Q109. The basic components of speech are
(a) stress, rhythm, intonation, fluency and vocal cord
(b) tongue, lips, intonation, fluency, juncture and pause
(c) stress, rhythm, intonation, fluency, juncture andpause
(d) stress, rhythm, tongue, lips and vocal cord
Ans: (c)
Q110. Students of Class IV can recognise flawed usage or sentence construction when the teacher
(a) tells them something wrong
(b) gives alternatives as possible corrections
(c) lets them find the corrections
(d) focuses on certain surface errors
Ans: (b)
Q111. According to NCF 2005, learning of English aims to
(a) enable knowledge acquisition through literacy andits development into an instrument of abstractthought
(b) subsume the languages that a child acquiresnaturally from her/his home and societalenvironment
(c) introduce standard sign language in English forchildren with language-related impairments
(d) provide adequate facilities at the state level or instruction in English at the primary stage of education
Ans: (b)
Q112. A student’s learning is more effective if he/she is
(a) motivated
(b) forced to learn
(c) seated in the first row of the class
(d) seated in the last row of the class
Ans: (a)
Q113. Which of the following is not a stage of learning?
(a) Acquisition
(b) Expertisation
(c) Reading
(d) Cramming
Ans: (d)
Q114. Young learners will enjoy a play included in the textbook when they
(a) enact the play
(b) get detailed explanations about the play from theteacher
(c) read the play silently
(d) listen to the teacher reading the play
Ans: (a)
Q115. What is the second stage of language learning process?
(a) Reading
(b) Writing
(c) Speaking
(d) Listening
Ans: (c)
Q116. If a student is making pronunciation errors. The best way to help him/her is to
(a) call his/her parents and complain
(b) scold him/her in the class for incorrectpronunciation
(c) mock at him/her in the class for incorrectpronunciation
(d) provide him/her with correct pronunciation without any humiliation
Ans: (d)
Q117. Which of the following statements is true?
(a) While all formative tasks are meant for improvingteaching-learning, some are used for assessmenttoo.
(b) Formative assessment helps us to grade studentsas good, average and poor.
(c) All formative tasks are meant for assessment.
(d) Formative assessment, to be effective, must be conducted only after teaching a lesson.
Ans: (a)
Q118. Who said, “There is no better test of knowledge of English than translation from mother tongue to English.”?
(a) Ryburn
(b) Findlay
(c) Thompson
(d) Bacon
Ans: (a)
Q119. Who said, “Writing is a tool which enables us to express what is in our mind and for some people it is almost as important as speech.”?
(a) Gandhi
(b) B.S. Bloom
(c) Bell
(d) Freud
Ans: (c)
Q120. PTR stands for
(a) Pupil-Teacher Relation
(b) People-Teacher Ratio
(c) Pupil-Teaching Rate
(d) Pupil-Teacher Ratio
Ans: (d)

भाग V: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121–129)
में सबसे उचित विकल्प चुनिए। सिनेमा का भाषा-शिक्षण में महत्त्वपूर्ण स्थान है। इस बात को कुछ समय के लिए छोड़ भी दें कि फिल्म की सहायता से भाषा-शिक्षण विधिवत् किया जा रहा है, फिर भी सिनेमा के माध्यम से भाषा पर अज्ञात प्रभाव पड़ता रहता है। आज अहिन्दी क्षेत्रों में फिल्म के माध्यम से जितना हिंदी का प्रचार प्रसार हो रहा है संभवत: अन्य किसी विधि से नहीं। जन-संप्रेषण के विविध माध्यमों में आज ‘फिल्म’ सर्वाधिक प्रभावशाली माध्यम है। जब से रंगीन फिल्में बनने लगी है, इसका प्रभाव और भी गहरा हो गया है।
शिक्षा-शास्त्री भी इस माध्यम का प्रयोग करने लगे हैं। बालोपयोगी फिल्मों से किसी को भी आसानी से बोधगम्य कराया जा सकता है।
दर्शनीय स्थानों, ऐतिहासिक-भौगोलिक महत्त्व के स्थानों पर अब पर्याप्त फ़िल्म बन रही हैं। प्रदेशों तथा भारत सरकार के फिल्म डिवीजन के अन्तर्गत शिक्षाप्रद डॉक्यूमेंट्री फिल्मों का निर्माण होता है।
भाषा-विषयक फ़िल्मों के प्रदर्शन से भाषा के शुद्ध प्रयोग का अभ्यास संभव है। फ़िल्म के माध्यम से बालक के ज्ञान में जहाँ अभिवृद्धि होती है, वहाँ उसकी अभिव्यक्ति में स्पष्टता आती है और अनजाने में उसके भाषिक कौशलों, बोलने तथा सुनने में निखार आ जाता है।
Q121. जन संप्रेषण का अर्थ है
(a) जनता तक किसी संदेश को पहुँचाना
(b) जनता को भाषण देना
(c) जनता की बात सुनना
(d) जनता की राय लेना
Ans: (a)
Q122. जन संप्रेषण के विविध माध्यमों में सर्वाधिक योगदान ________ है।
(a) धा£मक नाटकों का
(b) पारिवारिक नाटकों का
(c) रेडियो कार्यक्रमों का
(d) रंगीन फिल्मों का
Ans: (d)
Q123. शिक्षा में बालोपयोगी फिल्मों का महत्वपूर्ण स्थान है क्योंकि
(a) बालकों के मनोरंजन में सहायक होती है।
(b) बालकों को अनुशासन में रखती है।
(c) जटिल से जटिल विषयवस्तु को भी आसानी से बोधगम्यबनाती है।
(d) बालकों के स्वस्थ प्रतिस्पर्धा में सहायक होती है।
Ans: (c)
Q124. शिक्षाप्रद डॉक्यूमेंट्री फिल्मों का निर्माण किसके अन्तर्गत होता है?
(a) पद्रे श सरकार के विद्यालयों के
(b) केन्द्रीय विद्यालयों के
(c) प्रदेशों तथा भारत सरकार की फिल्म डिवीजन के
(d) सार्वजनिक संस्थाओं केAns: (c)
Q125. अभिवृद्धि शब्द में उपसर्ग _________ है
(a) अभि
(b) वृद्धि
(c) अधि
(d) अभ्
Ans: (a)
Q126. निम्न में से कौन भाषायी कौशलों के अंतर्गत नहीं आता?
(a) सुनना
(b) पढ़ना
(c) लिखना
(d) याद करना
Ans: (d)
Q127. भाषा विषयक फिल्मों के प्रदर्शन से क्या नहीं होता?
(a) भाषा के शुद्ध पय्रो ग का अभ्यास संभव ह।ै
(b) बालकों के ज्ञान में अभिवृद्धि होती है।
(c) बालकों की अभिव्यक्ति में स्पष्टता आती है।
(d) बालकों की पवूर् भाषा की जगह नयी भाषा ले लेती ह।ै
Ans: (d)
Q128. भाषा-विषयक फिल्मों के प्रदर्शन से मुख्यत% कौन से भाषिक कौशल का विकास होता ह?ै
(a) बोलना एवं सुनना
(b) पढ़ना एवं लिखना
(c) समझ का विकास
(d) तर्क करने का
Ans: (a)
Q129. हिन्दी भाषा के विकास के लिए हमें कौन सी फिल्में देखनी चाहिए?
(a) तेलगु भाषा की
(b) अंग्रेजी भाषा की
(c) मराठी भाषा की
(d) हिन्दी भाषा की
Ans: (d)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 130135) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। भाषा-शिक्षण में व्याकरण का एकमात्र उद्देश्य है – विद्यार्थी शिक्षार्थी को शुद्ध भाषा-प्रयोग में कुशल बनाना। अगर इस उद्देश्य की पूर्ति बिना व्याकरण के हो जाए तो फिर व्याकरण के झमेले में पड़ने की क्या आवश्यकता? आखिर उद्देश्य भी तो शुद्ध भाषा प्रयोग मात्र है, जिसको अन्य साधनों से प्राप्त किया जा सकता है।
भाषा तो अर्जित की जाती है और वह भी व्यवहार से। इस अर्जित भाषा के माध्यम से परस्पर व्यवहार किया जाता है, निजी विचारों का पे्रषण किया जाता है। यही प्रेषण यदि संभव हो जाए तो उद्देश्य की पूर्ति हो जाती है। ऐसी स्थिति में शुद्ध अशुद्ध भाषा का विचार अब पुराना पड़ गया है। हाँ, इतना अवश्य है कि प्रेषण के लिए प्रयुक्त वाक्य कहाँ तक स्वीकृत है और कहाँ तक अस्वीकृत, इसकी ओर ध्यान रखा जाता है।
एक ही विचार की अभिव्यक्ति के लिए पाँच वाक्यों में तीन ‘स्वीकृत’ माने जा सकते हैं, एक को स्वीकार किया जा सकता है और एक अस्वीकृत या अमान्य। मुख्य समस्या अस्वीकृत तथा अमान्य वाक्यों से बचने की है। कभी-कभी ऐसे वाक्यों के अर्थ में अस्पष्टता होती है और कभी कोई भिन्न अर्थ निकलता है।
Q130. भाषा-शिक्षण में व्याकरण का एकमात्र उद्देश्य है
(a) शिक्षा प्रणाली में सुधार
(b) लेखन में सुधार
(c) शुद्ध भाषा-प्रयोग में कुशल बनना
(d) भाषा शिक्षण को जटिल बनाना
Ans: (c)
Q131. भाषा एक ____________ नहीं है।
(a) परम्परागत सम्पत्ति
(b) अ£जत सम्पत्ति है
(c) अनुकरण द्वारा अ£जत है
(d) अमान्य वाक्यों का संगह्र
Ans: (d)
Q132. अ£जत भाषा के माध्यम से क्या नहीं किया जाता ह?ै
(a) परस्पर व्यवहार किया जाता है
(b) निजी विचारों का पे्रषण किया जाता है
(c) शिक्षण में व्याकरण का प्रयोग किया जाता है
(d) उद्देश्यों की पूतिर् की जाती है
Ans: (c)
Q133. यदि निजी विचारों का प्रेषण संभव हो जाए तो
(a) भाषा का उद्देश्य पूरा हो जाता है
(b) अशुद्ध वाक्यों पर ध्यान दिया जायेगा
(c) अर्थ का अनर्थ हो जायेगा
(d) 5 में से 3 वाक्य सही हो जायेंगे
Ans: (a)
Q134. गद्यांश में लेखक ने मुख्य समस्या किसे माना ह?ै
(a) व्याकरण के नियमों को न जानने की
(b) मातृभाषा के उच्चारण की
(c) भाषा प्रेषण में अस्वीकृत तथा अमान्य वाक्यों से बचाने की
(d) भाषा के द्वारा व्यवहार को
Ans: (c)
Q135. प्रेषण में प्रयुक्त वाक्यों के अर्थ में अस्पष्टता होने के कारण क्या हो सकता ह?ै
(a) अर्थ का अनर्थ हो सकता है
(b) कोई प्रभाव नहीं पड़ता है
(c) भाषा नहीं सीखी जा सकती
(d) व्याकरण के नियम नहीं सीखे गए
Ans: (a)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 136150) में सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. भाषा के अंतर्गत किन ध्वनियों का समावेश होता ह?ै
(a) निरर्थक ध्वनियों का
(b) सार्थक ध्वनियों का
(c) निरर्थक तथा सार्थक दोनों ध्वनियों का
(d) सहज ध्वनियों का
Ans: (b)
Q137. हिन्दी की कक्षा में प्राय: हिन्दीतर-भाषी बच्चे हिन्दी सीखने में अनेक कठिनाइयों का सामना करते हैं, क्योंकि
(a) प्राय: हिन्दी और उनकी मातृभाषा की संरचना में अंतर होता है
(b) वे मन लगाकर हिन्दी नहीं सीखते
(c) हिन्दी सीखने के प्रति उनमें अरूचि होती है
(d) हिन्दी बहुत कठिन भाषा है
Ans: (a)
Q138. शिक्षु सर्वप्रथम भाषा कहाँ से सीखता है?
(a) स्कूल से
(b) समाज से
(c) परिवार से
(d) मित्रों से
Ans: (c)
Q139. नीचे दिए गए विकल्पों में किस विधि के द्वारा शिक्षार्थी समाज के लिए उपयोगी अंग बनता ह?ै
(a) मूल्यांकन
(b) शिक्षण
(c) लेखन
(d) अर्जन
Ans: (b)
Q140. शिक्षक को हमेशा किस बात का ध्यान रखना चाहिए?
(a) अपनी व्यक्तित्व का
(b) छात्रों के पृष्ठभूमि का
(c) शिक्षण का केंद्र छात्र हो
(d) छात्रों के सुनने का
Ans: (c)
Q141. शिक्षण में किसकी भूमिका महत्त्वपूर्ण होती ह?ै
(a) शिक्षक की
(b) शिक्षार्थी की
(c) पढ़ाए जाने वाले विषय की
(d) पुस्तक की
Ans: (a)
Q142. शिक्षण का उद्देश्य किसके द्वारा सफल होता ह?ै
(a) शिक्षक द्वारा परंपरागत शिक्षण विधि का प्रयोग करके
(b) शिक्षक द्वारा नई-नई तकनीक का प्रयोग करके
(c) शिक्षण विधियों के द्वारा
(d) छात्रों के द्वारा
Ans: (b)
Q143. निम्नलिखित में से किस विधि द्वारा लेखन और श्रवण कौशल का विकास एक साथ होता है?
(a) श्रुतलेख
(b) अनुकरण
(c) प्रश्नोत्तर
(d) वार्तालाप
Ans: (a)
Q144. श्रवण कौशल से ____________ किया जाता है।
(a) अभिव्यक्त
(b) ग्रहण
(c) शिक्षण
(d) पठन
Ans: (b)
Q145. इनमें से कौन-सा कौशल अभिव्यक्ति पक्ष का उदाहरण है?
(a) बोलना तथा सुनना
(b) पढ़ना तथा लिखना
(c) लिखना तथा बोलना
(d) पढ़ना तथा सुनना
Ans: (c)
Q146. इंटरनेट से ____________,जो शिक्षण में सहायक है।
(a) सभी विषयों पर आसानी से जानकारी उपलब्ध हो सकता है
(b) विद्यार्थियों का भविष्य खतरे में पड़ सकता है
(c) अपने मित्रों से बात कर सकते हैं
(d) बालक को अधूरा ज्ञान मिलता है
Ans: (a)
Q147. पाठ्य-पुस्तकें केवल ____________ भाषा की होनी चाहिए।
(a) हिन्दी
(b) संस्कृत
(c) अंग्रेज़ी
(d) किसी भी भाषा में हो सकती है
Ans: (d)
Q148. डीडी नेशनल पर प्रसारित कार्यक्रम ‘अकबर द ग्रेट’ से बच्चों को किस प्रकार की शिक्षा मिल सकती ह?ै
(a) ऐतिहासिक जानकारी
(b) काल्पनिक जानकारी
(c) उर्दू की जानकारी
(d) ऐतिहासिक तथा सांस्कृतिक जानकारी
Ans: (d)
Q149. शिक्षण सामग्री में रेडियो की तुलना में टेलीविज़न को अधिक महत्त्वपूर्ण क्यों माना जाता है?
(a) रेडियो टेलीविज़न की तुलना में सस्ता होता ह।ै
(b) रेडियो शिक्षण में अनावश्यक ह।ै
(c) टेलीविज़न पर कायर्क्र म को हम देख तथा सुन सकते ह।ैं
(d) टेलीविज़न के द्वारा मनोरंजन ज्यादा होता ह।ै
Ans: (c)
Q150. महँगा होने के कारण शोभा के घर में टेलीविज़न नहीं है।
टेलीविज़न के अलावा इनमें से किस सामग्री का प्रयोग, वह समाचार जानने के लिए कर सकती ह?ै
(a) टेप रिकॉर्डर
(b) ग्रामोफोन
(c) रेडियो
(d) लिंग्वाफोन142
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!