You are here
Home > Previous Papers > 08 – CTET Solved Practice Set

08 – CTET Solved Practice Set

CTET Solved Practice Set

Part I: Child Development and Pedagogy

 
Directions (Q 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. When a teacher involves a visually challenged learner in a group activity with the other learners of the class, she is
(a) helping all the learners to develop sympathytowards the visually challenged learner
(b) likely to increase the level of stress of the visuallychallenged learner
(c) creating barriers to learning for the class
(d) acting according to the spirit of inclusive education
Ans: (d)
Q2. According to Kohlberg, children approach thinking about right and wrong
(a) differently at different ages
(b) in the same fashion at different stages
(c) as per the context
(d) as per the instructions given by parents
Ans: (c)
Q3. Which of the following is a correct position in relation to the errors made by children?
(a) Native speakers of a language make errors, whilenon-native speakers make mistakes or slips.
(b) If correction is required, it should usually be doneimmediately.
(c) If correction is required, it should not always bedone immediately.
(d) Immediate correction of errors results in positive reinforcement.
Ans: (d)
Q4. Knowledge of _________ will be the most significant for a teacher dealing with a class comprising students of mixed age groups.
(a) cultural background
(b) developmental stages
(c) occupation of their parents
(d) socio-economic background
Ans: (b)
Q5. The most intense and crucial socialisation takes place
(a) throughout the life of a person
(b) during adolescence
(c) during early childhood
(d) during adulthood
Ans: (b)
Q6. Cognitive apprenticeships and instructional conversations
(a) conceive learning as a social activity
(b) are based on application of inductive reasoning
(c) emphasise systematic organisation of textualmaterials
(d) highlight the need of practical training to achieve efficiency
Ans: (a)
Q7. Which one of the following is correctly matched?
(a) Physical development – Environment
(b) Cognitive development – Maturation
(c) Social development – Environment
(d) Emotional development – Maturation
Ans: (c)
Q8. There are three polio-affected children in a class.
During the games period, they should be
(a) seated in a corner so that these children can enjoythe game
(b) encouraged to take part in the games appropriatefor them with other children
(c) allowed to take part only in indoor games
(d) forced to play with all the students of the class
Ans: (b)
Q9. A lot of debates surround whether girls and boys have specific sets of abilities due to their genetic materials. Which one of the following are you most likely to agree with in this context?
(a) Girls are socialised to be caring, while boys arediscouraged to show emotions such as crying.
(b) After puberty, boys and girls cannot play with eachother since their interests are completely opposite.
(c) All girls have inherent talent for arts, while boys aregenetically programmed to be better at aggressivesports.
(d) Boys cannot be caring since they are born that way.
Ans: (a)
Q10. Which of the following is most effective in preventing problem behaviour in children?
(a) Making the problem child sit in the library the entireday
(b) Providing the problem child non-aggressive ways ofhandling conflicts
(c) Compelling the problem child to feel sorry forhis/her behaviour
(d) Ostracising the problem child in the class
Ans: (b)
Q11. According to Piaget, during the first stage of development (birth to about 2 years’ age), a child learns best by
(a) using senses
(b) comprehending neutral words
(c) thinking in an abstract fashion
(d) applying the newly acquired knowledge of language
Ans: (a)
Q12. At which stage does a child display object permanence?
(a) Formal operational stage
(b) Sensorimotor stage
(c) Preoperational stage
(d) Concrete operational stage
Ans: (b)
Q13. Learning disabilities are
(a) objective facts, and culture has no role indetermining them
(b) synonymous to dyslexia
(c) also present in children with average or aboveaverage IQ
(d) not immutable irrespective of time and nature of interventions
Ans: (c)
Q14. A major difference between the perspectives of Vygotsky and Piaget pertains to
(a) their critique of behaviouristic principles
(b) the role of providing a nurturing environment tochildren
(c) their views about language and thought
(d) their conception of children as active constructors of knowledge
Ans: (c)
Q15. The extinction of a response is more difficult following
(a) partial reinforcement
(b) continuous reinforcement
(c) punishment
(d) verbal reproach
Ans: (a)
Q16. When a child takes assistance from a teacher for developing content, it is called
(a) scaffolding
(b) structure learning
(c) simulation
(d) mastery learning
Ans: (a)
Q17. Classrooms after the implementation of the RTE Act, 2009, are
(a) age-wise more homogeneous
(b) age-wise more heterogeneous
(c) unaffected, as RTE does not affect the average ageof a class in a school
(d) gender-wise more homogeneous
Ans: (a)
Q18. Who said, “Development refers to the complex set of processes involved in the emergence of a mature functioning organism from a fertilised ovum”?
(a) Erikson
(b) Jersild, Telford and Sawrey
(c) Piaget
(d) Kohlberg
Ans: (b)
Q19. Young children follow the code of conduct decided by their teachers at the school. Which level of moral development is followed by these children?
(a) Post-conventional level
(b) Pre-conventional level
(c) Conventional level
(d) Social contract level
Ans: (b)
Q20. Mastery orientation can be encouraged by
(a) focusing on students’ individual efforts
(b) comparing students’ successes with each other
(c) assigning a lot of practice materials as homeassignments
(d) taking unexpected tests
Ans: (a)
Q21. Which of the following statements is false?
(a) Piaget was the first psychologist to conduct thestudy of cognitive development.
(b) At the pre-operational stage, the development ofvocabulary increases.
(c) Kohlberg identified three levels of moraldevelopment.
(d) ZPD stands for Zone of Prompt Development.
Ans: (d)
Q22. Ability grouping of students should be
(a) discouraged as it gives the message that ability isvalued more than effort
(b) encouraged as it maximises learning using specialmethods
(c) encouraged as it promotes competition amongstudents
(d) Both (b) and (c)
Ans: (a)
Q23. Mr. A does not pay tax to the government stating the reason that he cannot support a corrupt government.
Which level of moral development is followed here?
(a) Conventional level
(b) Pre-conventional level
(c) Post-conventional level
(d) Social contract level
Ans: (c)
Q24. According to theories of motivation, a teacher can enhance learning by
(a) not having any expectations from students
(b) setting extremely high expectations from students
(c) setting realistic expectations from students
(d) setting uniform standards of expectations
Ans: (c)
Q25. Who said, “All children pass through a series of distinct stages in their intellectual development”?
(a) Vygotsky
(b) Bloom
(c) Piaget
(d) William
Ans: (c)
Q26. At the ____________ stage, a child is basically able to describe his/her physical status like age and gender.
(a) preschool
(b) primary school
(c) secondary school
(d) middle adulthood
Ans: (a)
Q27. A teacher takes her class on an educational trip to
(a) provide a break from routine teaching in the school
(b) provide an opportunity to children for directobservation
(c) do the activity specified in the school calendar
(d) provide entertainment to children
Ans: (b)
Q28. Problem solving is more likely to succeed in the schools where
(a) a flexible curriculum is in place
(b) homogeneous groups of students are present in theclasses
(c) the emphasis is only on higher order academicachievement
(d) teacher-centric pedagogy is in effect
Ans: (a)
Q29. Helping learners recapitulate or recall what they have already learnt is important because
(a) it is a convenient beginning for any classroominstruction
(b) relating new information to prior knowledgeenhances learning
(c) it is an effective way of revising old lessons
(d) it enhances the memory of learners, thereby strengthening their learning
Ans: (b)
Q30. A teacher uses audio-visual aids and physical activities in her teaching because they
(a) provide diversion to learners
(b) utilise the maximum number of senses to enhancelearning
(c) provide relief to the teacher
(d) facilitate effective assessment
Ans: (b)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q 31–60): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. In a triangle, at least two angles must be
(a) right angles
(b) obtuse angles
(c) acute angles
(d) none of these
Ans: (c)
Q32. ABCD is a parallelogram in which ΔB Δ 80o . What is the value of ΔD?

(a) 60°
(b) 80°
(c) 100°
(d) 50°
Ans: (b)
Q33. Which of the following statements is not true about a cube?
(a) A cube has 6 faces
(b) A cube has 12 edges
(c) A cube has 10 vertices
(d) A cube has all sides equal
Ans: (c)
Q34. What will be the digit in the unit place in the product of 119, 118, 117 and 116?
(a) 4
(b) 1
(c) 9
(d) 0
Ans: (a)
Q35. Which of the following numbers is divisible by 9?
(a) 254789
(b) 214357
(c) 745321
(d) 774342
Ans: (d)
Q36. What will be the difference between the largest and the smallest numbers formed by 0, 2 and 4?
(a) 204
(b) 18
(c) 396
(d) 216
Ans: (d)
Q37. Rajshree industries sold 78000 units of a cosmetic soap brand in 2013 and 100990 units of the same soap in 2014. The increase in the number of sold cosmetic soap units in 2014 is
(a) 20990 units
(b) 21990 units
(c) 22990 units
(d) 23990 units
Ans: (c)
Q38. Solve
(a)
(b)
(c)
(d)
Ans: (d)
Q39. Simplify10 + 205 ÷5 – 5÷ 6 .
(a) 42
(b) 82
(c) 16
(d) 55
Ans: (c)
Q40. Which mathematical operation should come in place of “*” in the equation 24 × 26 – 18 * 2 = 615?
(a) +
(b) –
(c) ×
(d) ÷
Ans: (d)
Q41. Which of the following lengths is equivalent to 4 cm 5 mm?
(a) 31.5 cm
(b) 45 mm
(c) 3.15 cm
(d) 31.5 mm
Ans: (b)
Q42. Which of the following relations is correct?
(a) 1 kg = 10000 g
(b) 1 mg = 0.01 g
(c) 1 g = 100 mg
(d) 1 mg = 0.001 g
Ans: (d)
Q43. The capacity of a water bottle is 3752 L. What is the capacity of the water bottle in kilolitre and litre units?
(a) 3 kL 758 L
(b) 3 kL 752 L
(c) 3 kL 768 L
(d) 3 kL 552 L
Ans: (b)
Q44. How many complete weeks are there in a year?
(a) 52
(b) 50
(c) 51
(d) 53
Ans: (a)
Q45. Which of the following numbers will replace the question mark in the pattern?

(a) 10
(b) 12
(c) 15
(d) 13
Ans: (b)
Q46. How many cubes do you see in the picture below?

This question tries to evaluate the students for their
(a) mathematical sense
(b) geometrical and spatial sense
(c) number sense
(d) common sense
Ans: (b)
Q47. Ankit studying in Class IV was asked “Which of the two angles shown below is small?” He thought for a while and then said, “Angle A is smaller than angle B”.

Based on the common misconception that children have, what could be the basis of Ankit’s answer?
(a) He must have thought that the angle having lines ofshorter length is smaller.
(b) He must have measured the angles.
(c) He must have estimated the measurement ofangles.
(d) He must have made just a quick guess.
Ans: (a)
Q48. Which type of error do you see in the following example?
(a) Error related to gaps in the knowledge of basic facts
(b) Error related to regrouping
(c) Error related to wrong use of algorithm
(d) Error due to carelessness
Ans: (b)
Q49. As per NCF 2005, one of the main goals of Mathematics education in schools is to
(a) develop numeracy skills
(b) enhance problem-solving skills
(c) nurture analytical ability
(d) mathematise the child’s thought process
Ans: (d)
Q50. The students of class IV are given the following puzzle to solve:
Both my digits are even. The first digit is smaller than the second digit. The sum of my digits is 10. What number am I? (46 or 56?)
What is the objective of giving such puzzles to the students?
(a) To provide them an interesting and challengingenvironment
(b) To assess whether they understand the terms evenand odd
(c) To test their skill of adding numbers
(d) To test the comprehension level of the students
Ans: (a)
Q51. The students of class IV have been given an assignment to prove with the help of suitable figures that there can be two or more rectangles having the same perimeter (for example, 24 cm). The rubric for assessing the work of a student should be on whether he/she is able to
(a) make two rectangles having a perimeter equal to24 cm
(b) write down all possible combinations of lengths andbreadths of rectangles in order to get the sameperimeter and draw two of them with accuratemeasurements
(c) make different rectangles with the perimeter of 24cm
(d) write down different combinations of lengths and breadths of rectangles in order to get the same perimeter
Ans: (b)
Q52. The nature of mathematics is
(a) ornamental
(b) difficult
(c) logical
(d) uncommon
Ans: (c)
Q53. Manu loves to recite tables loudly. He enjoys discussions, debates and talking to others but has difficulty in working silently on maths problems.
Manu is a/an
(a) hyperactive child
(b) kinaesthetic learner
(c) auditory learner
(d) visual learner
Ans: (c)
Q54. Preeti learns better when taught through charts, models or other visuals. She has difficulty in understanding the written matter. Preeti is a/an
(a) auditory learner
(b) visual learner
(c) kinaesthetic learner
(d) slow child
Ans: (b)
Q55. Reena was asked to solve the problem “One ant has 6 legs. How many legs do 25 ants have?” Her response was 31 legs. What could be the reason of her wrong answer?
(a) Lack of comprehension
(b) Lack of knowledge of basic facts
(c) Wrong use of operators
(d) Carelessness
Ans: (c)
Q56. Salim was given a problem sum “A 6 m ribbon has to be cut into 12 pieces. What will be the length of each piece?” This is how he solved it:

Ans. = 2 m What is wrong with Salim’s solution?
(a) Lack of knowledge of basic facts
(b) Wrong transformation
(c) Wrong operation
(d) Lack of attention
Ans: (b)
Q57. The ability of a child to sort and arrange different objects, such as pictures, in an orderly manner is called
(a) conservation
(b) assimilation
(c) augmentation
(d) seriation
Ans: (d)
Q58. Who opposed Piaget’s cognitive stages of development and felt that schools waste time trying to match the complexity of subject material to a child’s cognitive stage of development?
(a) Vygotsky
(b) Bruner
(c) Van Hiele
(d) Ausubel
Ans: (b)
Q59. From the chapter ‘Tenths and Hundredths’ of Class V, the teacher asked the students to convert lengths given in millimetres into centimetres and vice versa.
This question refers to
(a) higher level of thinking
(b) lower level of thinking
(c) analytical thinking
(d) spatial thinking
Ans: (b)
Q60. Students that need “hands-on experiences and use of manipulatives like pattern blocks, Cuisenaire rods, algebra tiles, algebra cubes, geoboards, tangrams, counters, dice, etc.,” are at the
(a) sensorimotor stage
(b) concrete operational stage
(c) preoperational stage
(d) formal operational stage
Ans: (b)

Part III: Environmental Studies

 
Directions (Q 61–90): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. How many ovules are found in the ovary of papaya flower?
(a) One
(b) Ten
(c) Two
(d) Many
Ans: (d)
Q62. Which of the following groups of food items represent seeds?
(a) Oat and black pepper
(b) Rice and cinnamon
(c) Lentil and clove
(d) Sago and barley
Ans: (a)
Q63. The number of common fluffy brown birds, known as sparrows, has become very less due to some reasons in India. One of the main reasons is
(a) hunting
(b) poaching
(c) deforestation
(d) increasing cell phone towers
Ans: (d)
Q64. Which of the following vegetables we eat is not a modified root?
(a) Sweet potato
(b) Radish
(c) Ginger
(d) Turnip
Ans: (c)
Q65. The tree whose roots grow from its branches is
(a) banyan tree
(b) desert oak
(c) date palm
(d) neem tree
Ans: (a)
Q66. Which of the following groups of nutrients are required during pregnancy?
(a) Fats, potassium, magnesium, iron, zinc
(b) Proteins, fats, iodine, manganese, magnesium
(c) Carbohydrates, proteins, iron, calcium, phosphorus
(d) Carbohydrates, potassium, manganese, phosphorus, zinc
Ans: (c)
Q67. A pair of minerals required by the body in a large amount as compared to other minerals is
(a) sulphur and iron
(b) calcium and iodine
(c) sodium and potassium
(d) phosphorus and molybdenum
Ans: (c)
Q68. A patient complains to a doctor about bleeding of gums, pain in joints and weakness. The doctor advises him to consume
(a) yeast, milk, amla
(b) yeast, cabbage, milk
(c) sprouted grams, amla, orange
(d) cheese, sprouted grams, peanuts
Ans: (c)
Q69. Read the following pairs of nutrients and the deficiency disease associated with them:
I. Iron: Pellagra II. Iodine: Goitre
III. Proteins: Kwashiorkor IV. Vitamins: Marasmus Which one of the following is incorrect?
(a) I and IV
(b) II and III
(c) II and IV
(d) I and III
Ans: (a)
Q70. Which of the following methods/tools for cleaning water helps clear the turbidity of water?
(a) Alum
(b) Boiling
(c) Chlorine tablet
(d) Sedimentation
Ans: (a)
Q71. Which of the following is not correctly matched?
(a) Bamboo bridge: Assam
(b) Vallam: Rajasthan
(c) Trolley: Ladakh
(d) Jugaad: Gujarat
Ans: (b)
Q72. Which of the following places do Bishnois belong to?
(a) Rajasthan
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Assam
Ans: (a)
Q73. Why do mountaineers carry oxygen cylinders with them?
(a) Percentage of other gases increases on mountains,but oxygen decreases.
(b) It stops nose bleeding due to low atmosphericpressure.
(c) Atmospheric pressure increases with altitude.
(d) Air column becomes thin at high altitudes.
Ans: (d)
Q74. Which of the following is a true explanation for accepting CNG as a better fuel than others?
(a) It burns effectively.
(b) Its transport is easy.
(c) It causes no pollution.
(d) It is the cheapest fuel.
Ans: (a)
Q75. Which of the following states of India was formed in 2014?
(a) Telangana
(b) Chhattisgarh
(c) Jharkhand
(d) Uttarakhand
Ans: (a)
Q76. If you are appointed as an EVS teacher in a school, what should be your approach?
(a) Interacting with other teachers to know about thecurrent condition of the school
(b) Preparing sociocultural profiles of learners
(c) Identifying weak points in the current syllabus
(d) Preparing audio-visual aids
Ans: (b)
Q77. If you find a student in a class who usually does not submit his homework on time, what should be your response?
(a) Go and talk to him alone and counsel him
(b) Detain him in the school after school hours
(c) Bring it to the notice of the school authorities
(d) Call his parents and scold him in front of them
Ans: (a)
Q78. Which of the following is not a characteristic of a good EVS curriculum?
(a) Creates excitement for learning
(b) Develops practical skills in students
(c) Develops socio-emotional skills in students
(d) Focuses on the learning of definitions of all new terms
Ans: (d)
Q79. NCF stands for
(a) National Cumulative Framework
(b) National Curriculum Framework
(c) National Committee Foundation
(d) National Committee Forum
Ans: (b)
Q80. An EVS teacher took a test after teaching the lesson ‘Experiments with Water’ to class V students. She observed that many students got very less marks.
This could have happened because
(a) students did not pay attention in the class
(b) the topic was not suitable for their cognitive level
(c) the environment of the school was not suitable fortheir learning
(d) the teacher did not use the correct methodology to teach and assess the topic
Ans: (d)
Q81. Which of the following techniques could be used for assessment at the primary level?
(a) Journal writing and concept mapping
(b) Concept mapping and project work
(c) Field trip and journal writing
(d) Project work and field trip
Ans: (d)
Q82. According to NCF 2005, which of the following areas is considered under curricular areas?
(a) Art education
(b) Library activities
(c) Sports education
(d) Social welfare activities
Ans: (a)
Q83. Assessment done during the teaching-learning process is meant for
(a) recording in proper format
(b) reporting in progress cards
(c) providing grades to students
(d) providing feedback to students
Ans: (d)
Q84. The collection of all forms of a child’s work during a term can be called
(a) anecdotal records
(b) teacher’s diary
(c) portfolio
(d) report
Ans: (c)
Q85. How does slogan writing on a selected topic help?
(a) It helps respect the perception of others.
(b) It helps improve the art skills in students.
(c) It develops creativity and curiosity among students.
(d) It helps in increasing the creativity along with awareness.
Ans: (d)
Q86. If a student is able to express his thoughts and perception about things in his surroundings with his friends and teachers easily in the school as compared to at home, it shows that he
(a) considers the school a casual place
(b) feels proud to share his thoughts in the school
(c) finds acknowledgement for his expression in aschool
(d) loves to chat with his friends and teachers, but not with his family
Ans: (c)
Q87. Which of the following things should an EVS teacher focus on?
(a) Exclusively on developing practical skills
(b) Internalising values for the concern of earninglivelihood
(c) Exclusively on respecting views of parents aboutincreasing their children’s performance in tests
(d) Listening to the experience of students and relating it to the natural and sociocultural environment
Ans: (d)
Q88. What is the need of a school for children?
(a) It is a platform for sharing of diversity of thoughtsand knowledge.
(b) Here, children can learn in a disciplined way awayfrom disturbances.
(c) It is a place for learning along with testing.
(d) It is a platform for the teacher-student interaction.
Ans: (a)
Q89. Which of the following aids is the best to make students understand and learn about the topic Protection of Wildlife?
(a) Journal
(b) Newspaper
(c) Concept map
(d) World map of national parks
Ans: (b)
Q90. An anecdotal record represents
(a) a report to be shown to school authorities about achild’s progress
(b) an informal report to be shown to parents
(c) a short story of an observed incident
(d) a collection of the child’s worksheets
Ans: (c)

Part IV: Language I English

 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q 91–99) by selecting the most appropriate option.
Anaesthesia in any part of the body means a loss of sensation, either permanent or temporary. The term is usually used to describe the artificially produced loss of sensation which makes a surgical operation painless.
There are four main types of anaesthesia: general, spinal, regional and local. Anaesthetics may be given as gases by inhalation, or as drugs injected into a vein. A patient given general anaesthesia loses consciousness. Anaesthesia of a fairly large area of the body results from injecting the anaesthetic drug into the spinal canal. All the portion of the body below the level at which the drug is injected is anaesthetised. Regional anaesthesia is the injecting of the nerves as they emerge from the spinal column. The anaesthesia induced by this method affects only that area of the body supplied by those nerves. In local anaesthesia, the drug is injected directly at the site of the operative incision and sometimes also into the nearby surrounding tissues.
Formerly the most commonly used local anaesthetic was cocaine, a drug extracted from the leaves of the coca bush. It was introduced in 1879. But cocaine had some disadvantages and, sometimes, undesirable side-effects. For spinal, regional and local anaesthetic, procaine, or one of the several modifications of procaine, is now widely used instead of cocaine. For very short operations, such as opening a small abscess, local anaesthesia may be induced by spraying
(rather than injecting) a chemical, ethyl chloride, on a small area of the skin; in changing from the liquid to the gaseous state, this drug freezes the area sprayed, and permits painless incision.
Q91. When a part of the body is anaesthetised,
(a) that part loses the ability to feel any pain
(b) the nearby organ loses its function permanently
(c) the body loses its consciousness
(d) the part gets excited
Ans: (a)
Q92. The real purpose of using anaesthetics is
(a) to cure patients of diseases
(b) to make patients unconscious
(c) to perform operations without causing pain
(d) to artificially produce loss of sensation
Ans: (c)
Q93. The anaesthetic is inhaled when it is administered
(a) as a drug
(b) by injection
(c) as a gas
(d) as a spray
Ans: (c)
Q94. When a gas is used as an anaesthetic, the anaesthetic is
(a) general
(b) spinal
(c) local
(d) regional
Ans: (a)
Q95. Spinal anaesthesia is resorted to when
(a) a patient has to be made unconscious
(b) a small area has to be anaesthetised
(c) the operation involves a big area of the body
(d) a drug has to be injected into the vein
Ans: (c)
Q96. The expression ‘the site of the operative incision’ means
(a) all the surrounding tissues
(b) the place at which a cut is to be made
(c) the spot at which the anaesthetic has to be injected
(d) the area of the body ‘supplied by specific nerves
Ans: (b)
Q97. An ‘abscess’ is
(a) a deep hole
(b) an operative incision
(c) a collection of poisonous matter in a hole in thebody
(d) an open wound requiring surgery
Ans: (c)
Q98. The word opposite in meaning to the word ‘formerly’ is
(a) industrially
(b) fortunately
(c) later
(d) significant
Ans: (c)
Q99. The word ‘anaesthetic’ in the sentence “For spinal, regional and local anaesthetic, procaine …” is
(a) a verb
(b) an adjective
(c) an adverb
(d) a noun
Ans: (d)
 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q 100–105) by selecting the most appropriate option.
I build walls:
Walls that protect, Walls that shield, Walls that say I shall not yield or reveal Who I am or how I feel.
I build walls:
Walls that hide, Walls that cover what’s inside.
Walls that stare or smile or look away, Silent lies, Walls that even block my eyes from the tears I might have cried.
I build walls:
Walls that never let me truly couch Those I love so very much.
Walls that need to fall; Walls meant to be fortresses are prisons after all.
Q100. What are the walls in this poem made of?
(a) Bricks or any physical material
(b) Cement and tiles
(c) Blood and flesh
(d) Hidden feelings and thoughts
Ans: (d)
Q101. The poet uses ‘walls’ as a
(a) simile
(b) personification
(c) metaphor
(d) alliteration
Ans: (b)
Q102. When walls act as a protection, they
(a) do not reveal what is inside
(b) make one shed tears
(c) touch the ones who are truly loved
(d) surrender to strong feelings
Ans: (a)
Q103. The expression ‘silent lies’ in the second stanza implies that
(a) walls are silent
(b) walls are liars
(c) walls make one hide one’s true feelings
(d) walls lie silently around all of us
Ans: (c)
Q104. Why is it not a good idea to have these “walls” ?
(a) They act as a fortress.
(b) They act as a prison and keep loved ones away.
(c) They are made of bricks.
(d) They hurt others.
Ans: (b)
Q105. Walls built to protect us, ultimately turn into a prison.
It is an example of a
(a) satire
(b) paradox
(c) puzzle
(d) riddle
Ans: (b)
 
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q106. Which one the following is a stage of learning?
(a) Silent stage
(b) Generalisation stage
(c) Cramming stage
(d) Early production stage
Ans: (b)
Q107. Who strongly maintains that language is learnt by imitation of stimuli and reinforcement of correct responses?
(a) Kurt Lewin
(b) Tolman
(c) B. F. Skinner
(d) Albert Bandura
Ans: (c)
Q108. To enable students to distinguish between academic and spoken forms of a target language in a bilingual class, they should be encouraged to
(a) speak in the target language
(b) read more books written in the target language
(c) write more in the target language
(d) watch more related bilingual films
Ans: (b)
Q109. ‘To live a life half-dead, a living death’ is a statement which uses a literary device called
(a) transferred epithet
(b) oxymoron
(c) metaphor
(d) personification
Ans: (b)
Q110. After a storytelling session, the learners are asked to change the ending of the story. This will help the learners
(a) develop library reference skills
(b) evaluate the teacher’s originality
(c) become imaginative and creative
(d) understand grammar better
Ans: (c)
Q111. To inculcate a ‘Never Give Up Attitude’, a suitable activity is the one where students
(a) sing two popular songs and exhibit some of their artand craft works during the parent-teacher meet
(b) make modifications to their paper planes and testthem again, experimenting with the best way to getthem fly a long distance and share their findings
(c) in groups create graphs about the difficultsituations that they have faced in life
(d) manage to get the Principal’s permission to go out and play during the English period
Ans: (b)
Q112. One way of helping students improve their spelling is through the ____________ reading method.
(a) extensive
(b) intensive
(c) imitation
(d) silent
Ans: (a)
Q113. In the Indian scenario, which language is regarded as a second language?
(a) Hindi
(b) Urdu
(c) English
(d) Sanskrit
Ans: (c)
Q114. Regression is a
(a) reading problem
(b) psychological problem
(c) neurological problem
(d) physical
Ans: (a)
Q115. While drafting a notice, students may be instructed to use ____________ language.
(a) direct
(b) intrigue
(c) descriptive
(d) elaborate
Ans: (a)
Q116. Writing is a representation of ____________ speech.
(a) graphical
(b) phonetic
(c) morphological
(d) linguistic
Ans: (a)
Q117. Teachers do not give the meaning of new words to learners directly because
(a) the learners already know the meaning of the words
(b) their vocabulary will not be enriched
(c) learners do not like to be given the meaning ofwords
(d) it prevents learners from discovering the meaning
Ans: (d)
Q118. Which of the following is not a proper way to improve handwriting?
(a) Holding a pen or pencil
(b) Using a simple two-lined notebook
(c) Proper writing materials
(d) Proper sitting arrangement
Ans: (b)
Q119. Who said “reading is a form of experience. It brings us in contact with the mind of great authors, with the written accounts of their experiences made by them in various fields.”?
(a) Bell
(b) Campbell
(c) W.S. Gray
(d) B.S. Bloom
Ans: (c)
Q120. In which stage of learning is the rate of learning very slow?
(a) Generalisation
(b) Acquisition
(c) Proficiency
(d) Expertisation
Ans: (b)

भाग V: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121–126)
में सबसे उचित विकल्प चुनिए। ऐसा नहीं है कि पहले सब कुछ पवित्र और निष्पाप था और अब सब चौपट हो गया है। पहले भी चीजों को तोड़ने-मरोड़ने, लांछन लगाने और छल-कपट करने की प्रवृत्ति थी, परन्तु उसका विरोध करने का एक दुर्दम्य साहस भी था। एक पत्रकार ने अखबारी नैतिकता की चर्चा करते हुए बताया कि एक बार शहर में चलने वाले सर्कस के बारे में संवाददाता की यह खबर छपी कि ‘सर्कस का हाथी पागल हो गया है।’ लेकिन जब सर्कस के मालिक ने सम्पादक को बताया कि संवाददाता 20 टिकट मुफ्त माँग रहा था, हमने नहीं दिए तो सम्पादक ने खोजबीन की। शिकायत को सही पाया। उसने दूसरे दिन, पहले से भी बड़ी खबर छापी कि ‘सर्कस’ का हाथी नहीं हमारा संवाददाता पागल हो गया है।
यह एक प्रतीकात्मक बात है। दरअसल हर क्षेत्र में ऐसे साहस की जरूरत है, खासकर विकासशील देशों को। यदि वे अपनी-अपनी आपसी टूट-फूट में उलझे रहे तो एक दिन निश्चित मारे जाएँगे। विकासशील देशों के बीच आर्थिक, सामरिक और सूचना-सम्बन्धी गठजोड़ ही नहीं, बल्कि प्रतिरोध और विरोध को जो एक संगठित आवाज का होना आज की सबसे बड़ी जरूरत है। इराक को उसके अकेलेपन ने मारा है और आक्रामक पहले अपने राजनय का उपयोग उन देश को अकेला करने में करता है। विकासोन्मुख देश मानें कि हम परस्पर अस्तित्व में है। इस मिलन के लिए थोड़ा लोभ, थोड़ी भय और थोड़ी ईर्ष्या छोड़नी होगी।
Q121. साहस की ज़रूरत खासकर किसको है?
(a) विकसित देश को
(b) ग़रीब देश को
(c) विकासशील देश को
(d) युद्ध करने वाले देशों को
Ans: (c)
Q122. सर्कस के हाथी के पागल होने की खबर छापने का मुख्य कारण क्या था?
(a) अख़बार को रोचक बनाने के लिए
(b) सर्कस के मालिक से बदला लेने के लिए
(c) हाथी का पागल होना
(d) संवाददाता का पागल होना
Ans: (b)
Q123. इनमें से कौन-सा विकासशील देशों के एकजुट होने से मिलने वाला लाभ नहीं है?
(a) आर्थिक लाभ
(b) सामरिक लाभ
(c) सूचनाओ और तकनीकों का आदान प्रदान
(d) विकसित देशों से संधि
Ans: (d)
Q124. प्रतिरोध शब्द का पर्यायवाची है
(a) गतिशीलता
(b) अनुलंबन
(c) रुकावट
(d) उपर्युक्तता
Ans: (c)
Q125. सर्कस के मालिक की शिकायत पर संपादक ने क्या किया?
(a) माफी माँगी
(b) संवाददाता को माफी माँगने के लिए कहा
(c) अगले दिन नई खबर छपी कि संवाददाता पागल हो गया है
(d) उसे वापस भेज दिया
Ans: (c)
Q126. “हाथी सर्कस में है” वाक्य ‘में’ कौन सा कारक है ?
(a) अपादान कारक
(b) सम्बन्ध कारक
(c) अधिकरण कारक
(d) कर्ता कारक
Ans: (c)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 127135)
में सबसे उचित विकल्प चुनिए। आज बाजारवाद और उससे उपजनेवाली विकृतियों पर चर्चा गर्म है, दरअसल बाज़ार का प्रभाव एकतरफ़ा नहीं होता है। बाज़ार एक ओर एकाधिकार को तोड़ता है तो दूसरी ओर असमान समाज और उसके वैषम्य को भी बढ़ावा देता है। बाज़ार दुधारी तलवार जैसा है। वह किसी एक व्यक्ति की, समूह की जरूरत नहीं देखता, बल्कि सब्र की क्रय-शक्ति पर नजर रखता है। अगर हमारे पास क्रय-शक्ति नहीं है, तो बाज़ार हमें मिटाकर रख देगा। ज़मींदार से आप अपील भी कर सकते हैं
और वह आप पर कुछ खास परिस्थितियों में दया भी कर सकता है पर बाज़ार में दया नहीं होती, वह निर्णय होता है भारत में भूमि सुधार ठीक रूप से नहीं किया गया, न कल्याणकारी राज्य की सुरक्षाएँ ही लागू की गई। ऐसे विषमता भरे समाज में बाज़ार को खोल दिया गया। ऐसे में जाहिर है कि वह बहुत सारी समस्याओं को जन्म देगा। होना तो यह चाहिए था कि ऐसी व्यवस्था बनाई जाती कि जिन क्षेत्रों में बाज़ार की जरूरत थी, वहाँ बाज़ार से काम लेना चहिए था, और जहाँ बाजार जरूरी नहीं था, उन क्षेत्रों को राज्य आरै सावर्ज निक संस्थाएँ स्वयं देखतीं। पर ऐसा नहीं किया गया। यही कारण है कि बाज़ार समाज का संचालन आधिकाधिक अपने हाथ में लेकर समाज का तेजी से विघटन कर रहा है और जब बाज़ार निर्णायक हो जाएगा, तो उसके दुष्प्रभावों से समाज को बचाया नहीं जा सकता।
Q127. बाज़ार का मुख्य कार्य _________ है
(a) समाज में विषमता लाना
(b) सबकी ज़रूरतों को पूरा करना
(c) सबकी क्रय-शक्ति पर नज़र रखना
(d) सामान का वितरण
Ans: (b)
Q128. ‘बाज़ार में दया नही होती’ से लेखक क्या कहना चाहता है?
(a) समाज की विषम परिस्थिति के बारे में
(b) बाज़ार के स्वरूप के बारे में
(c) बाज़ार के स्वभाव के बारे में
(d) बाज़ार में सामान का वितरण सख्त होता है
Ans: (c)
Q129. बाज़ार समस्याओं को जन्म कब देगा?
(a) जब क्रय-शक्ति कम हो
(b) जब माँग ज्यादा हो और पूर्ति कम हो
(c) जब बाज़ार विषमता भरे समाज में खोला जाए
(d) जब ग्राहकों की भीड़ बढ़ जाएगी
Ans: (c)
Q130. इनमें से कौनसा बाज़ार के निर्णायक होने का दुष्प्रभाव नहीं है?
(a) समाज का विघटन
(b) सामाजिक एकता की कमी
(c) समाज में विषमता का बढ़ना
(d) भूमि सुधार में कमी
Ans: (d)
Q131. यथाशक्ति शब्द में कौन सा समास है?
(a) अव्ययीभाव समास
(b) तत्पुरुष समास
(c) द्वंद्व समास
(d) बहुब्रीहि समास
Ans: (a)
Q132. विषमता में _________ प्रत्यय है।
(a) वी
(b) सम
(c) ता
(d) त
Ans: (c)
Q133. असमान में _________ उपसर्ग है।
(a) आ
(b) मान
(c) अ
(d) आस
Ans: (c)
Q134. गद्यांश के अनुसार खास परिस्थितियों में दया कौन कर सकता है?
(a) बाज़ार
(b) ज़मींदार
(c) समाज
(d) सार्वजनिक संस्थाएँ
Ans: (b)
Q135. जिन क्षेत्रों में बाजार की जरूरत नहीं थी वहां का काम कौन देखता?
(a) समाज
(b) सार्वजनिक संस्थाएँ
(c) जमींदार
(d) व्यापारी
Ans: (b)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 136150) में सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. भारत के अधिकांश विद्यालयों में उपचारात्मक शिक्षण का आधार _________ है।
(a) मशीन
(b) छात्र स्वयं
(c) पुस्तकें
(d) शिक्षक
Ans: (d)
Q137. भाषा सीखने की योग्यता बालको में किस सिद्धांत के माध्यम से अधिक होती है?
(a) जीवन समन्वय का सिद्धांत
(b) मनोरंजन
(c) शिक्षण सूत्रों का प्रयोग
(d) स्वाभाविकता
Ans: (d)
Q138. शिशु आरंभिक ज्ञान निम्न में से किससे सीखता है?
(a) समाज
(b) माँ
(c) मित्र
(d) विद्यालय
Ans: (b)
Q139. शारीरिक रूप से असक्षम विद्यार्थियों की, भाषा के क्षेत्र में, एक शिक्षक क्या सहायता कर सकता है?
(a) उन विद्यार्थियों को उनकी मातृभाषा में शिक्षित करके
(b) उन विद्यार्थियों के अनुसार उचित प्रबंध करके
(c) उन्हें विद्यालय से निकालने का प्रस्ताव देंगे
(d) उन विद्यार्थियों की कक्षा अलग करा सकते हैं
Ans: (b)
Q140. पढ़ना तथा लिखना भाषा के किस पक्ष को अभिव्यक्त करता है?
(a) ग्रहण पक्ष
(b) अभिव्यक्ति पक्ष
(c) ग्रहण तथा अभिव्यक्ति पक्ष
(d) श्रवण पक्ष
Ans: (c)
Q141. किसी शिक्षक द्वारा असभ्य शब्दों के प्रयोग करने से छात्रों पर क्या प्रभाव पड़ेगा?
(a) छात्र उनकी ओर ध्यान नहीं देंगे
(b) छात्र पर शिक्षक की भाषा का कोई असर नहीं पड़ेगा
(c) छात्र भाषा का असभ्य रूप ग्रहण करने लगेंगे
(d) छात्र उसकी असभ्य भाषा को नहीं समझेंगे
Ans: (c)
Q142. यदि लिपि ना होती, तो भाषा का कौन-सा पक्ष कमजोर हो जाता?
(a) मौखिक
(b) लिखित
(c) मौखिक तथा लिखित
(d) सांकेतिक
Ans: (b)
Q143- सभी कौशलों में से प्रधान कौशल है
(a) बोलना
(b) सुनना
(c) लिखना
(d) पढ़ना
Ans: (b)
Q144. सस्वर वाचन और मौन वाचन किस भाषा कौशल के प्रकार हैं?
(a) पठन कौशल
(b) लेखन कौशल
(c) मौखिक अभिव्यक्ति कौशल
(d) श्रवण कौशल
Ans: (a)
Q145. सुरभि अक्सर ‘ड़’ वाले शब्दों को गलत तरीके से उच्चारित करती है। आप क्या करेंगे?
(a) उसे ‘ड़’ वाले शब्द को अपने पीछे-पीछे दोहराने के लिएकहेंगे
(b) उसे सहजता के साथ अपनी बात कहने के लिए प्रोत्साहितकरेंगे
(c) उसे ‘ड़’ वाले शब्द की सूची पढ़ने एवं बोलकर अभ्यासकरने के लिए देंगे
(d) उसे ‘ड़’ वाले शब्दों की सूची पढ़ने एवं लिखकर अभ्यास करने के लिए देंगे
Ans: (b)
Q146. भाषा की कक्षा में यह जरूरी है कि
(a) भाषा शिक्षक बच्चों की उच्चारणगत शुद्धता पर विशेष ध्यान दें।
(b) भाषा शिक्षक बच्चों की वर्तनी को बहुत कठोरता से ले।
(c) स्वयं भाषा शिक्षक की भाषा प्रभावी हो।
(d) भाषा शिक्षक भाषा का पूर्ण ज्ञाता हो।
Ans: (c)
Q147. कक्षा में निदान प्रक्रिया के दौरान आपने यह पाया कि ऋषभ शारीरिक दोष के कारण, विषयों को सीखने में अधिक समय लेता है। शिक्षक होने के नाते इस स्थिति में आप क्या करेंगे?
(a) उसकी ओर अधिक ध्यान नहीं देंगे
(b) कक्षा के अन्य छात्रों को ऋषभ की सहायता करने के लिएप्रेरित करेगे
(c) ऋषभ के अभिभावक को उसके दोष के विषय में बताकर इलाज की ओर प्रेरित करेंगे
(d) ऋषभ को अन्य छात्रों की तुलना में कम गृहकार्य देंगे
Ans: (c)
Q148. “अधिगम व्यवहार में उत्तरोत्तर सामंजस्य की प्रक्रिया है।” यह पंक्ति किस विद्वान द्वारा कही गई है?
(a) गेट्स
(b) गिलफोर्ड
(c) स्मिथ
(d) स्किनर
Ans: (d)
Q149. भाषा की पाठ्य-पुस्तकें(a) साधन हैं
(b) साध्य हैं
(c) भाषा सीखने का एकमात्र संसाधन हैं
(d) अभ्यासपरक ही होनी चाहिए
Ans: (d)
Q150. पत्र-पत्रिकाएँ भाषा सीखने में
(a) साधक हैं
(b) बाधक हैं
(c) त्रुटियों को बढ़ावा देती हैं
(d) बड़ों के पढ़ने की वस्तु हैं
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!