You are here
Home > Previous Papers > 07 – CTET Solved Practice Set

07 – CTET Solved Practice Set

CTET Solved Practice Set

Part I: Child Development and Pedagogy

 
Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. When previous learning makes no difference at all to the learning in a new situation, it is called
(a) positive transfer of learning
(b) negative transfer of learning
(c) zero transfer of learning
(d) absolute transfer of learning
Ans: (c)
Q2. Mohit likes to teach children and is preparing hard for the entrance examination of B.Ed. He is ____________ motivated.
(a) intrinsically
(b) extrinsically
(c) actively
(d) intellectually
Ans: (a)
Q3. Which of the following should be considered the most important quality of a teacher at the primary level?
(a) Eagerness to teach
(b) Patience and perseverance
(c) Knowledge of harmless ways of punishing
(d) Competence to teach in a highly standardised language
Ans: (b)
Q4. Scaffolding, in the context of learning theories, refers to
(a) simulation teaching
(b) recapitulation of previous learning
(c) temporary support in learning by adults
(d) ascertaining the causes of mistakes committed by students
Ans: (c)
Q5. Which of the following promote(s) social learning?
(a) Collaboration
(b) Summative assessments
(c) Brainstorming
(d) Formative assessments
Ans: (a)
Q6. Even though this was clearly in violation of his safety needs, Captain Vikram Batra died fighting in the Kargil War while protecting his country. He might have
(a) sought novel experience
(b) achieved self-actualisation
(c) ignored his belongingness needs
(d) wanted to earn a good name for his family
Ans: (b)
Q7. Many measures have been taken at the institutional level to check dropout cases in the schools run by government agencies. Which of the following is an institutional reason for children dropping out of these schools?
(a) There is a lack of infrastructure, such asblackboards and toilets.
(b) Teachers do not have appropriate qualifications andare paid lesser salaries.
(c) Teachers have not been sensitised about the needof treating children well.
(d) There is no alternative curriculum for children who reject the compulsory curriculum offered.
Ans: (d)
Q8. Which of the following can be considered a sign of motivated teaching?
(a) Maximum attendance in the class
(b) Remedial work given by the teacher
(c) Questioning by students
(d) Pin-drop silence in the class
Ans: (c)
Q9. Which one of the following is an appropriate assignment for a gifted student?
(a) Many more exercises of the same type as given toother students.
(b) Asking him/her to tutor the peers to channelise theenergy and keep him/her busy.
(c) Creating a prototype of a new science book basedon different themes.
(d) Letting him/her finish the textbook on his/her own before the entire class.
Ans: (b)
Q10. Logical/mathematical intelligence is associated with
(a) two-factor theory
(b) group factor theory
(c) hierarchical theory
(d) multiple intelligences theory
Ans: (d)
Q11. An inclusive classroom is that where
(a) assessments are repeated till the time every learnerachieves minimum grades
(b) teachers teach only from prescribed books tolessen the burden of students
(c) there is an active involvement of children in solvingas many problems as possible
(d) teachers create diverse and meaningful learning experiences for every learner
Ans: (d)
Q12. How can one learn effectively?
(a) Spending more time reading
(b) Spending more time writing
(c) Understanding our desires
(d) Tailoring our study habits according to need and approach
Ans: (d)
Q13. Creative answers require
(a) direct teaching and direct questions
(b) content-based questions
(c) open-ended questions
(d) a highly disciplined classroom
Ans: (c)
Q14. The four basic elements of the development process have been identified by
(a) Erikson
(b) Skinner
(c) Piaget
(d) Kohlberg
Ans: (c)
Q15. The multilingual character of the Indian society should be seen as
(a) a hindrance in the teaching-learning process
(b) a resource for the enrichment of school life
(c) a challenge to a teacher’s capacity to motivatestudents to learn
(d) a factor that makes school life a complex experience for learners
Ans: (b)
Q16. The classification of students into different groups on the basis of their IQ tends to ____________ their selfesteem and ____________ their academic performance.
(a) increase; decrease
(b) increase; increase
(c) decrease; decrease
(d) decrease; have no effect upon
Ans: (d)
Q17. While establishing an identity, a child must recognise himself/herself as a ____________ .
(a) youngster
(b) machine
(c) human being
(d) matured individual
Ans: (c)
Q18. There are a few children in your class who commit errors. Which of these is most likely to be your analysis of the situation?
(a) The children have poor intelligence.
(b) The children are not interested in studies and wantto create indiscipline.
(c) The children should not have been promoted toyour class.
(d) The children have not yet gained conceptual clarity, and there is a need for you to reflect on your pedagogy.
Ans: (d)
Q19. A child develops the ability to imitate others at the age of ____________ .
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Ans: (c)
Q20. According to Piaget’s cognitive theory of learning, the process by which the cognitive structure is modified is called
(a) assimilation
(b) schema
(c) perception
(d) accommodation
Ans: (a)
Q21. During ____________, children often have extraordinary views of their abilities.
(a) preschool
(b) primary school
(c) secondary school
(d) middle adulthood
Ans: (a)
Q22. The failure of a child to perform well in class tests leads us to believe that
(a) assessment is objective and can be used to clearlyidentify failures
(b) there is a need to reflect upon the syllabus,pedagogy and assessment processes
(c) some children are deemed to fail irrespective ofhow hard the system tries
(d) children are born with certain capabilities and deficits
Ans: (b)
Q23. As per ZPD, ____________ states what a child can do independently.
(a) the present level of development
(b) the potential level of development
(c) the level of competence
(d) cognitive development
Ans: (a)
Q24. Bloom’s taxonomy is a hierarchical organisation of ____________ .
(a) achievement goals
(b) curricular declarations
(c) reading skills
(d) cognitive objectives
Ans: (d)
Q25. A theory of learning that totally and only depends on ‘observable behaviour’ is associated with the __________ theory of learning
(a) cognitivist
(b) development
(c) behaviourist
(d) constructivist
Ans: (c)
Q26. Dancing, driving, writing, etc. are some examples of
(a) physical development
(b) motor development
(c) social development
(d) emotional development
Ans: (b)
Q27. Activity-based teaching emphasises
(a) a disciplined class
(b) completion of an activity in due time
(c) active participation by all students
(d) taking examination after the completion of an activity
Ans: (c)
Q28. Under which stage is the cause and effect of an activity discovered by a child?
(a) Sensorimotor stage
(b) Preoperational stage
(c) Concrete operational stage
(d) Formal operational stage
Ans: (a)
Q29. At the ____________ stage, a child becomes an active member of his/her peer group.
(a) adulthood
(b) early childhood
(c) infancy
(d) adolescence
Ans: (d)
Q30. Teachers should study the errors of their students as they often indicate
(a) the extent of their knowledge
(b) remedial strategies needed
(c) pathways for ability grouping
(d) the need for differentiated curriculum
Ans: (b)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q. 31–60): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. The number of degrees in two and one-third right angles is
(a) 130
(b) 420
(c) 165
(d) 210
Ans: (d)
Q32. Which of the following has equal diagonals?
(a) Rectangle
(b) Parallelogram
(c) Rhombus
(d) Trapezium
Ans: (a)
Q33. The length, breadth and height of a cuboid are 12 cm, 10 cm and 8 cm, respectively. What will be the volume of the cuboid?
(a) 120 cm3
(b) 240 cm3
(c) 480 cm3
(d) 960 cm3
Ans: (d)
Q34. Which of the following geometric figures has all angles equal?
(a) Rhombus
(b) Kite
(c) Rectangle
(d) Parallelogram
Ans: (c)
Q35. Simplify 500 + (100 25) ÷ 4.
(a) 600
(b) 1125
(c) 225
(d) 1152
Ans: (b)
Q36. Five bells start tolling together at the intervals of 4, 8, 12, 16 and 20 seconds, respectively. In 48 minutes, how many times do they toll together?
(a) 12
(b) 14
(c) 13
(d) 4
Ans: (c)
Q37. (Sum of multiples of 5, between 15 and 45)
– (Sum of all factors of 20) is equal to
(a) 125
(b) 140
(c) 108
(d) 155
Ans: (c)
Q38. Ritika wants to construct a building with 12 floors. If the height of one floor is 3.048 m, what will be the height of the building?
(a) 365.76 m
(b) 3.6576 m
(c) 36.576 m
(d) 36576 m
Ans: (c)
Q39. Which of the following statements is true?
(a) Sum of two composite numbers is alwayscomposite.
(b) Sum of two composite numbers is always prime.
(c) Sum of two composite numbers can be compositeor prime.
(d) Sum of two composite numbers is always an even number.
Ans: (c)
Q40. The length of a scale is 20 cm. From both sides, 2 inches of scale has been broken. What will be the length of the remaining scale?
(a) 15 cm
(b) 6 cm
(c) 18 cm
(d) 10 cm
Ans: (a)
Q41. Suppose a person buys 3 objects, each of weight 5 kg 200 g. What will be the total weight of all 3 objects?
(a) 15 kg 600 g
(b) 5 kg 600 g
(c) 15 kg 200 g
(d) 15600 g
Ans: (a)
Q42. Which of the following relations is not correct?
(a) 6 kL > 600 l
(b) 6 kL 5 L = 6.005 kL
(c) 6 kL < 60000 l
(d) 6 kL 5 L = 6050 L
Ans: (d)
Q43. Among 2013, 1997, 1888 and 1605, which was a leap year?
(a) 1888
(b) 2013
(c) 1605
(d) 1997
Ans: (a)
Q44. Which of the following numbers will fill the blank figure in the pattern?

(a) 525
(b) 576
(c) 756
(d) 432
Ans: (b)
Q45. Which of the following is a pair of co-primes?
(a) (81, 45927)
(b) (61, 122)
(c) (23, 1031)
(d) (4218, 57)
Ans: (c)
Q46. Pooja listens to a word problem and promptly gives her response. However, most of the times, her responses are incorrect. When asked how much money she needs to buy 8 notebooks if the cost of one notebook was ` 10, prompt comes her reply 50. What should the teacher do to make her correct this mistake?
(a) The teacher should ask Pooja to listen carefully andreproduce the question in her own language beforeanswering it.
(b) The teacher should give a number of similar sumsso that Pooja gets sufficient practice in solvingbasic mathematical problems.
(c) The teacher should give her a strict warning to thinktwice before answering.
(d) The teacher should ask her to write the question twice in her copy and then answer.
Ans: (a)
Q47. “Dolly had 8 pencils in her bag. Her father gave her 5 more pencils. How many pencils are there in Dolly’s bag?” This type of word problem belongs to which category.
(a) Segregation
(b) Repeated addition
(c) Augmentation
(d) Aggregation
Ans: (c)
Q48. “Manu’s cow gave 12 litres of milk and Tanu’s cow gave 15 litres of milk. How much milk Manu and Tanu have?” This type of word problem belongs to the category.
(a) Segregation
(b) Repeated addition
(c) Augmentation
(d) Aggregation
Ans: (d)
Q49. A teacher wants to teach factors to her students.
Which of the following manipulators do you think would be the best to do so?
(a) Abacus
(b) Dot papers
(c) Algebraic tiles
(d) Two-sided counters
Ans: (c)
Q50. Given below is an addition sum solved by a student of Class II. Sometimes, he writes 27 as 72. The student is facing this left-right problem due to

(a) visual processing barrier
(b) difficulty in retaining mathematical facts as well asin telling time
(c) difficulty to count on within a sequence
(d) difficulty in handling small manipulations
Ans: (b)
Q51. Deenu was asked to add 5 and 4. He first counted 5 on his fingers. Then, he counted 4. Again, he counted 5 and 4 together and came up with the answer 9.
This strategy of addition is
(a) direct modelling
(b) regrouping
(c) compensating
(d) incrementing
Ans: (a)
Q52. To multiply 48 by 40, one of the students first multiplied 40 by 40 to get 1600. Then, he multiplied 8 by 40 to get 320. He then added the two numbers, 1600 + 320 = 1920. Multiplying numbers this way is called
(a) modelling
(b) compensating
(c) regrouping
(d) decomposing
Ans: (b)
Q53. From the unit of ‘Fractions,’ a teacher asked the students to write equivalent fractions of 2/3.
The thinking skill used by the students here belongs to
(a) knowledge level
(b) evaluation level
(c) comprehension level
(d) application level
Ans: (d)
Q54. The best method to teach about money, addition and subtraction involving money, etc., is by
(a) storytelling
(b) role-play
(c) lots of practice
(d) using manipulatives
Ans: (b)
Q55. A teacher divides the class into groups of 4 children each and gives a squared paper to each group. She asks them, “Cut as many rectangles as possible of 24 square units each. After cutting out such rectangles from the squared paper, find out their perimeters and try to see which rectangle has got the biggest perimeter?” What is the purpose of this activity?
(a) To engage the students in an activity so that shecan finish her work
(b) To make the students work in groups so that theymay socialise
(c) To assess the understanding of the students aboutthe area and perimeter of rectangles
(d) To prepare material for the mathematical wall
Ans: (c)
Q56. A teacher gives the following problem related to ‘discount’ to the students for solving:
The Marked Prices (M.P.) of a shirt and a sweater are ` 200 and ` 300 respectively, and the discounts on these M.P.s are 20% and 12%, respectively. While making the bill, the storekeeper interchanged the discounts on these items by mistake. On getting the bill, Hamida noticed this mistake and paid the actual amount to the storekeeper. How much money did Hamida pay to the storekeeper?
What value does the teacher try to promote through this problem?
(a) Sympathy
(b) Compassion
(c) Honesty
(d) Cooperation
Ans: (c)
Q57. Chhaya simplified the given rational number This error can be considered
(a) an error due to wrong interpretation of the problem
(b) a careless error
(c) a conceptual error
(d) a procedural error
Ans: (c)
Q58. A learner exhibiting difficulty in sorting, recognising patterns, orienting numbers and shapes, and telling time and measurement may have dyscalculia with difficulty in
(a) language processing
(b) visual-motor coordination
(c) visual-spatial skills
(d) visual memory
Ans: (c)
Q59. As per NCF 2005, the goal of mathematics teaching in school curriculum is that children learn “Important Mathematics”. “Important Mathematics” implies
(a) understanding appropriate use of learntmathematical techniques
(b) verifying geometrical theorems in Maths lab
(c) knowing mathematical procedures and algorithms
(d) solving mathematical games and puzzles
Ans: (a)
Q60. Learning mathematics at the upper primary level is about
(a) gaining understanding of mathematical conceptsand their application in solving problems logically
(b) learning lots of new formulae and algorithms
(c) remembering solutions or methods of various typesof mathematical problems
(d) learning problem-solving techniques only
Ans: (a)

Part III: Environmental Studies

 
Directions (Q. 61–90): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. The animals which have hair on their body and visible ears are
(a) oviparous
(b) viviparous
(c) amphibians
(d) invertebrates
Ans: (b)
Q62. Which of the following cannot perform selfpollination?
(a) Hibiscus
(b) Papaya
(c) Mustard
(d) Rose
Ans: (b)
Q63. Who takes all the decisions in the herd of elephants?
(a) Oldest male
(b) Oldest female
(c) Middle-aged males
(d) Middle-aged females
Ans: (b)
Q64. Vertebrates are identified by the presence of
(a) chambers in their heart
(b) scales on their body
(c) number of limbs
(d) backbone
Ans: (d)
Q65. Which of the following is the most appropriate way to discourage children from going out in the rainy season in Delhi?
(a) By telling them that they would get hurt
(b) By teaching them about waterborne diseases
(c) By warning them that they would drown in water
(d) By telling them that they would get caught by monsters
Ans: (b)
Q66. Which of the following food components represent energy giving foods?
(a) Carbohydrate and roughage
(b) Carbohydrate and fat
(c) Roughage and fat
(d) None of these
Ans: (b)
Q67. Vegetables and fruits are good sources of
(a) minerals
(b) vitamins and fats
(c) carbohydrates and proteins
(d) carbohydrates, vitamins and minerals
Ans: (d)
Q68. Which of the following functions is not performed by fats?
(a) Insulation
(b) Storage of energy
(c) Hormone synthesis
(d) Absorption of vitamins B complex and C
Ans: (d)
Q69. Which of the following conditions would cause obesity in a child?
(a) Cycling once a week
(b) Going out on a picnic rarely
(c) Eating whole-grain biscuits and snacks
(d) Sitting on sofa daily for hours reading favourite books
Ans: (d)
Q70. Which of the following characteristics of things decide whether they will float on or sink in water?
(a) Size and volume
(b) Size and texture
(c) Mass and texture
(d) Mass and volume
Ans: (d)
Q71. Which of the following statements is incorrect about Changpas?
(a) They live in tents.
(b) The only treasures of Changpas are their goats.
(c) They keep their goats in the shelter made of stones.
(d) They graze their goats at lower altitude with moderate temperature.
Ans: (d)
Q72. Brass is an alloy made of
(a) aluminium and iron
(b) silver and copper
(c) copper and zinc
(d) lead and tin
Ans: (c)
Q73. What happened in Kutch on 26th January, 2001?
(a) Flood
(b) Earthquake
(c) Bomb blast
(d) Gas leakage
Ans: (b)
Q74. What kind of dresses do people wear in areas like Abu Dhabi?
(a) Tight fitting cotton clothes
(b) Loose fitting cotton clothes
(c) Mixed fibre loose fitting clothes
(d) Mixed fibre tight fitting clothes
Ans: (b)
Q75. Pochampalli is a special cloth (Sari) weaved by people in Mukhtapur village of district Pochampalli in
(a) Uttar Pradesh
(b) Andhra Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Himachal Pradesh
Ans: (b)
Q76. Which of the following responses of a student shows that he has achieved a good level of indicator of observation and recording?
(a) Giving reasons behind the spoilage of food
(b) Drawing and labelling different parts of a bicycle
(c) Making pots and different ornaments with clay
(d) Expressing his opinions on pumping out of water
Ans: (b)
Q77. Some groups related to school education are listed below:
I. Children and teachers
II. Administrators and parents
III. Teachers and parents
IV. Administrators and children Which of the following groups is responsible for implementing CCE?
(a) I and II
(b) only III
(c) only II
(d) only IV
Ans: (a)
Q78. Soha is a class III student. She takes responsibility for her group during group activities. Which of the following actions of Soha does not show the achievement of cooperation indicator in her?
(a) Planning work for herself and other group members
(b) Taking turns to coordinate and share in the group
(c) Making rules for the implementation of herdecisions in a group
(d) Ablility to negotiate differences and quarrels among group members
Ans: (c)
Q79. Alka wants to make the students of class V understand the problem of loans and debts faced by farmers. Which of the following teaching methodologies should have been planned by her for the same?
(a) Role-play activities
(b) Lecture method
(c) Puzzles
(d) Flashcards
Ans: (a)
Q80. A teacher in a class asked the students to make groups of 5 students each and asked each group to bring the following things:
Lemon, steel plate, plastic cap of a bottle and a bottle, aluminium foil (in three shapes – open and spread out, pressed tightly into a ball and cup-like shape), a piece of ice, iron nails and a medium-sized container full of water.
Next day, she instructed each group to put things one by one into a container full of water and observe the results.
What should be the primary motive of the teacher behind this activity?
(a) Enabling students to memorise a lot of materialsquickly
(b) Increasing the categorisation power of students
(c) Bringing fun in monotonous routine periods
(d) Bringing hands-on experience
Ans: (d)
Q81. Gifted students have a special top level in
(a) curiosity
(b) creativity
(c) expression
(d) All of these
Ans: (d)
Q82. According to inclusive education system, education of
(a) the children with special needs should be providedby special teachers in special schools
(b) all students studying in a similar class in differentschools should be the same
(c) all students under different boards should beconducted with the same curriculum
(d) children with special needs should be arranged with normal children
Ans: (d)
Q83. If a child after watching an advertisement on ‘prevention of dengue’ raises a question that why does a dengue mosquito need clean water for its breeding, then it shows that
(a) the child has been encouraged to be curious
(b) the advertisement is incomplete in information
(c) the advertisement is beyond of child’s understanding
(d) the child doesn’t want to follow the prevention rules and is just covering it up by asking question
Ans: (a)
Q84. Nalini finds a student in a class who shows aggressive behaviour most of the time. It is a sign that the child is
(a) trying to catch the attention
(b) aggressive by nature
(c) hyperactive
(d) under stress
Ans: (d)
Q85. If a student in a class V mimics the voices of birds heard in mountains in his last summer holidays, then he is said to be good at
(a) curiosity
(b) predicting
(c) expressing
(d) improvising
Ans: (c)
Q86. While performing experiments with water, Hamid predicted that an empty steel plate would float but a small iron nail would sink in water. This indicates that he is good in
(a) experimenting
(b) analysing
(c) expressing
(d) classifying
Ans: (b)
Q87. Which of the following is not a component of 5 Es?
(a) Engage
(b) Explore
(c) Explain
(d) Estimate
Ans: (d)
Q88. Which is the first step in preparing a question paper?
(a) Preparing the design
(b) Writing the questions
(c) Preparing the blueprint
(d) Writing the marking scheme
Ans: (a)
Q89. Which of the following are not the components of EVS textbooks?
(a) Fun with colours, riddles and puzzles
(b) Poems, real-life stories and experience of people
(c) Good number of practice questions and definitions
(d) Survey, Think and Tell, Discuss, Imagine and Write, Do This and Find Out types of sections
Ans: (c)
Q90. The purpose of asking ‘If the earth is round like a globe, how is it that we do not fall off?’ from students is to
(a) promote imaginative and thinking skills of students
(b) assess students on knowledge about the earth
(c) make students understand the shape of the earth
(d) promote the practical skills in students
Ans: (a)

Part IV: Language I English

 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
One Sunday morning, I was travelling on the subway in Mumbai. People were sitting quietly – some reading newspaper, some lost in thought. It was a calm, peaceful scene.
Then suddenly, a man and his children entered the subway
car. The children were so loud and rambunctious that instantly the whole climate changed.
The man sat next to me and closed his eyes, apparently oblivious to the situation. The children were yelling back and forth, thronging things, even grabbing people’s papers. It was very disturbing. And yet, the man sitting next to me did nothing.
It was difficult not to feel irritated. I could not believe that he could be so insensitive as to let his children run wild and do nothing about it. It was easy to see that everyone else on the subway felt irritated too. So finally, I turned to him and said, “Sir, your children are really disturbing a lot of people. I wonder if you couldn’t control them a little more?” The man lifted his gaze as if to come to a consciousness of the situation for the first time and said softly, “Oh, you’re right. I guess I should do something about it. We just came from the hospital where their mother died an hour ago, I don’t know what to think and I guess they don’t know how to handle it either”.
Can you imagine what I felt at that moment. My paradigm shifted. Suddenly I saw things differently. My irritation vanished; my heart was filled with the man’s pain. Feelings of sympathy and compassion flowed freely. “Your wife just died?
What can I do to help?” Everthing changed in an instant.
Q91. The word ‘oblivious’ (para 3) means
(a) neglectful
(b) inconsiderate
(c) insensitive
(d) unaware
Ans: (d)
Q92. The word which is opposite in meaning to ‘compassion’ (para 6) is
(a) dislike
(b) wildness
(c) cruelty
(d) coarseness
Ans: (c)
Q93. ‘I felt differently.’ The tense of the above sentence has been correctly changed into present continuous in
(a) I had been feling differently
(b) I was feeling differently
(c) I have been feeling differently
(d) I am feeling differently
Ans: (d)
Q94. ‘My irritation vanished.’ The sentence given above has been correctly changed into interrogative form in
(a) Hadn’t my irritation vanished?
(b) Didn’t my irritation vanish?
(c) Did my irritation vanish?
(d) Couldn’t my irritation vanish?
Ans: (c)
Q95. The children’s behaviour on the subway was
(a) disgusting
(b) shocking
(c) amusing
(d) irritating
Ans: (d)
Q96. How did the man (children’s father) react to the unruly behaviour of his children?
(a) He tried to control them.
(b) He did nothing.
(c) He enjoyed their antics.
(d) He rebuked them.
Ans: (b)
Q97. It can be inferred from the man’s behaviour that he was
(a) mentally disturbed
(b) unsocial
(c) insensitive
(d) an indulgent parent
Ans: (a)
Q98. When the writer learnt the truth,
(a) he was angry with himself for being judgemental
(b) he decided to help the man out
(c) he felt apologetic
(d) his heart was filled with the man’s suffering
Ans: (d)
Q99. The primary purpose of the author is to
(a) show how indulgent parents spoil their children.
(b) show a radical shift in attitude.
(c) highlight the problems of subway travellers.
(d) narrate an amusing incident.
Ans: (b)
 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 100 105) by selecting the most appropriate option.
As I watch you grow Do you know how much you mean to me?
As you grow into what you will be.
You came from within, from just beneath my heart It’s there you’ll always be though your own life will now start.
You’re growing so fast it sends me a whirl, With misty eyes I ask, Where’s my little girl?
I know sometimes to you I seem harsh and so unfair, But one day you will see, I taught you well because I care.
The next few years will so quickly fly, With laughter and joy, mixed with a few tears to cry.
As you begin your growth to womanhood, this fact you must know, You’ll always be my source of pride, no matter where you go.
You must stand up tall and proud, within you feel no fear.
For all your dreams and goals, sit before you very near.
With God’s love in your heart and the world by its tail, You’ll always be my winner, and victory will prevail.
For you this poem was written, with help from above, To tell you in a rhythm of your Mother’s heartfelt love Kay Theese
Q100. ‘Do you know how much you mean to me?’ is a ____________ question.
(a) rhetorical
(b) restrictive
(c) convergent
(d) divergent
Ans: (d)
Q101. An antonym for the word ‘harsh’ is
(a) severe
(b) mild
(c) grim
(d) clashing
Ans: (b)
Q102. In the expression ‘It sends me a whirl’, ‘it’ refers to
(a) travelling far
(b) growing up
(c) new experiences
(d) the real world
Ans: (b)
Q103. To ‘stand up tall’ is
(a) growing up healthy
(b) be tall like boys
(c) being fearless
(d) getting ambitious
Ans: (c)
Q104. The phrase ‘the world by its tail’ means to
(a) be a good follower
(b) overcome challenges
(c) face one’s enemies
(d) avoid challenges
Ans: (b)
Q105. The poem addresses a
(a) friend
(b) daughter
(c) mother
(d) girl
Ans: (b)
 
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q106. Who said, “Learning includes both acquisition and retention”?
(a) Skinner
(b) Crow & Crow
(c) Guilford
(d) Morgan and Gilliand
Ans: (a)
Q107. Which of the following is not considered an environmental factor in the teaching–learning process?
(a) Seating arrangement in the class
(b) Provision of electricity in the class
(c) Interest of the learner
(d) Location of school
Ans: (c)
Q108. Group project work helps in developing
(a) competition among learners to excel in academics
(b) good memory in young learners
(c) a high level of ambition to achieve
(d) collaboration, critical thinking and problem solving
Ans: (d)
Q109. RTE Act became operative on
(a) 1 April 2009
(b) 31 March 2010
(c) 31 March 2009
(d) 1 April 2010
Ans: (d)
Q110. ‘Awareness raising’ grammar games encourage students to
(a) think consciously about the structures they havelearnt
(b) collaborate in completing a given activity
(c) engage and feel about human relationships whilethe teacher controls the structures
(d) use learnt structures to communicate with one another about a given theme
Ans: (c)
Q111. The assessment refers to
(a) guidelines with marking scheme
(b) question-wise distribution of marks
(c) general impression of a student’s ability
(d) scoring key
Ans: (c)
Q112. Penmanship is a ____________ skill.
(a) writing
(b) reading
(c) listening
(d) speaking
Ans: (a)
Q113. Slow learners fail to grasp effectively and mix up words and structures easily. Teachers can remediate by beginning with
(a) setting drills for practice
(b) pairing them with ‘clever’ students
(c) identifying the areas of difficulty
(d) preparing a summary of the content
Ans: (c)
Q114. Which of the following factors related to a teacher has no effect on the learning process?
(a) Teacher’s command over the subject
(b) Teacher’s personality and attitude
(c) Teacher’s height and appearance
(d) Teacher’s use of educational technology
Ans: (c)
Q115. Providing learning support to pupils who lag far behind their counterparts in school performance includes
(a) giving more activities for language practice
(b) providing extra notes and coaching
(c) allowing them to complete assignments withouttime limits
(d) initially adapting to school curriculam and teaching strategies
Ans: (d)
Q116. Find out the odd one with respect to reading importance.
(a) It helps during the process of speaking
(b) It makes a person knowledgeable
(c) It enhances one’s vocabulary
(d) Lack of freedom in proper hand movement
Ans: (d)
Q117. An example of using an idiom is
(a) ‘Make hay while the sun shines.’
(b) ‘Her speech at the assembly had hit the nail on thehead.’
(c) ‘Sweet are the uses of adversity.’
(d) ‘The rainbow has seven shades of three basic colours.’
Ans: (b)
Q118. Children’s oral language development forms an important foundation for learning literacy. Which of the following classroom practices enables oral language development?
(a) Chorus reading of a story in the textbook along withthe teacher
(b) Practising the correct pronunciation of words in achorus
(c) Participating in role-plays on favourite stories
(d) Memorising and reciting poems individually or in a chorus
Ans: (c)
Q119. Who said “The aims of silent reading are to give pleasure and profit, to be able to read for interest and to get information”?
(a) Morrison
(b) Bloom
(c) Ryburn
(d) Jesperson
Ans: (c)
Q120. Which of the following is the last stage of second language acquisition or L2?
(a) Advanced language proficiency
(b) Intermediate language proficiency
(c) Expertisation
(d) Generalisation
Ans: (a)

भाग V: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121–126) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। होरी कन्धे पर लाठी रखकर घर से निकला, तो धानिया द्वार पर खड़ी उसे देर तक देखती रही। उसके इन निराशा-भरे शब्दों ने धनिया के चोट खाए हुए हृदय में आतंकमय कम्पन-सा डाल दिया था। वह जैसे अपने नारीत्व के सम्पूर्ण तप और व्रत से अपने पति को अभय-दान दे रही थी; उसके अंत:करण से जैसे आर्शीवाद का ब्यूह-सा निकलकर होरी को अपने अन्दर छिपाए लेता था। विपन्नता के इस अथाह सागर में सुहाग ही वह तृण था, जिसे पकड़े हुए वह सागर को पार कर रही थी। इन असंगत शब्दों ने यथार्थ के निकट होने पर भी, मानो झटका देकर उसके हाथ से वह तिनके का सहारा छीन लेना चाहा, बल्कि यथार्थ के निकट होने के कारण ही उनमें इतनी वेदना शक्ति आ गई थी। काना कहने से काने को जो दु:ख होता है, वह क्या दो आँखों वाले आदमी को हो सकता ह?ै
Q121. धनिया की चिंता का कारण क्या था?
(a) होरी का दूर जाना
(b) होरी का बीमार होना
(c) होरी के निराशा-भरे शब्द
(d) उपर्युक्त सभी
Ans: (c)
Q122. ‘अंत:करण से आर्शीवाद देना’ का अर्थ है
(a) किसी को जाने से पहले दुआ देना
(b) किसी को दिल से आशीर्वाद देना
(c) किसी को बचाने की कोशिश करना
(d) किसी को लंबी उम्र का आशीर्वाद देना
Ans: (b)
Q123. ‘विपन्नता के इस अथाह सागर में सुहाग ही तृण था।’ से लेखक का अभिप्राय है
(a) होरी धनिया से दूर जा रहा था
(b) पति ही धनिया का एकमात्र सहारा था
(c) धनिया अकेली थी
(d) धनिया ग़रीब थी
Ans: (b)
Q124. ‘काने को काना कहने पर होने वाला दुख दो आँख वाला नही समझ सकता’ इस वाक्य का अर्थ है
(a) काने को काना कहने पर दु:ख होता है
(b) दो आँख वाले को ज्यादा दिखाई देता है
(c) काने को काना कहने पर वह चिढ़ जाता है
(d) बिना अनुभव के ज्ञान नही होता
Ans: (d)
Q125. ‘यथार्थ’ शब्द में संधि है
(a) दीर्घ स्वर संधि
(b) गुण संधि
(c) व्यंजन संधि
(d) यण स्वर संधि
Ans: (a)
Q126. असंगत शब्द में उसी उपसर्ग का प्रयोग किया गया है, जो ____________ शब्द में किया है?
(a) अशांत
(b) दिवंगत
(c) पारंगत
(d) आजीवन
Ans: (a)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 127–135) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। स्थान-विशेष की जलवायु तथा वातावरण के अनुरूप एक जाति रंग-रूप और स्वभाव में दूसरी से भिन्न रही है और प्रत्येक में अपनी विशेषताओं की रक्षा के लिए स्वभावगत प्रेरणा की प्रचुर मात्रा रहती है। आत्मरक्षा के अतिरिक्त उन्हें अपनी जातिगत विशेषताओं की चिन्ता भी थी, अत: उनमें व्यवहार के लिए ऐसे विशेष नियम भी बनने लगे जिनका पालन व्यक्ति की आत्मरक्षा के लिए न होकर जाति की विशेषताओं की रक्षा के लिए अनिवार्य था। आत्मरक्षा की भावना के साथ-साथ मनुष्य में जाति की विशेषताओं की रक्षा की भावना भी बढ़ती गई जिससे उसके जीवन सम्बन्धी नियम, विस्तृत और जटिल होने लगे। समूह-द्वारा निश्चित नियम-सम्बन्धी समझौते के विरूद्ध आचरण करनेवाले को दण्ड मिलने का विधान था, परन्तु इस विधान द्वारा छिपकर विरूद्धचरण करने वालों को नहीं रोका जा सकता था। अतएव कालान्तर में उन नियमों के साथ पारलौकिक सुख-दु:खों की भावना भी वैध गई। मनुष्य को स्वभाव से ही अज्ञात का भय था, इसी से उसके निर्माण के सब कार्यो में एक अज्ञात कर्ता प्रमुख रहा है। इस अज्ञात का दण्ड और पुरस्कार मनुष्य के आचरण को इतना अधिक प्रभावित करता आ रहा है कि अब इस महत्त्व में समाज के वास्तविक दण्ड और पुरस्कार के साथ एक ही तुला पर तौला जा सकता है। आरम्भ में, यदि समाज के रोष या प्रसाद से उत्पन्न लौकिक हानि और लाभ आचरण को ढालने के कठोर साँचे थे, तो पार-लौकिक सुख-दु:खों की भावना उस मानसिक संस्कार का दृढ़ आधार थी, जिससे आचरण को रूप मिलता है। इस प्रकार लौकिक सुविधा की नींव पर नैतिक उपकरणों से, धार्मिकता का रंग देकर हमारी सामाजिकता का प्रसाद निर्मित हो सका। जिस क्रम से मनुष्य सभ्यता के मार्ग पर अग्रसर होता गया उसी क्रम से समाज के नियम अधिकाधिक परिष्कृत होते गऐ और पूर्ण विकसित तथा व्यवस्थित समाज में वे केवल व्यावहारिक सुविधा के साधनमात्र न रहकर सदस्यों के नैतिक तथा धार्मिक विकास के साधन भी हो गए।
Q127. गद्यांश के आधार पर बताइए कि दंड का विधान किससे संबंधित था?
(a) आत्मरक्षा करने वाले को
(b) अज्ञानी को
(c) निश्चित नियम के विरुद्ध जाने वाले को
(d) जातिगत विशेषताओ को ध्यान में रखने वालो से
Ans: (c)
Q128. मनुष्य के जीवन सम्बन्धी नियमो में जटिलता के क्या कारण ह?ैं
(a) दंड के प्रति उसका भय
(b) उसका सामाजिक नियम
(c) आत्मरक्षा तथा जाति विशेष की रक्षा की भावना
(d) पारलौकिक सुख-दुख की भावना
Ans: (c)
Q129. मनुष्य के आचरण को प्रभावित करने वाले कारक हैं?
(a) सुख-दुख की भावना
(b) समाज मे रहने वाले लोग तथा उनकी महत्त्वाकांक्षा
(c) सामाजिक नियम के अनुसार मिलने वाले दंड या पुरस्कार
(d) स्थान विशेष की जलवायु
Ans: (c)
Q130. कालांतर मे कौन-सी संधि ह?ै
(a) दीर्घ स्वर संधि
(b) गुण स्वर संधि
(c) यण स्वर संधि
(d) वृद्धि स्वर संधि
Ans: (a)
Q131. विधान शब्द का पर्यायवाची शब्द है
(a) विषय
(b) अनुक्रमण
(c) नियम
(d) अनुलोम
Ans: (c)
Q132. सुख-दुख में प्रयुक्त समास है
(a) अव्ययीभाव समास
(b) तत्पुरुष समास
(c) द्वंद्व समास
(d) बहुव्रीहि समास
Ans: (c)
Q133. मनुष्य के मानसिक संस्कार का आधार है
(a) सामाजिक नियम
(b) उसका ज्ञान
(c) दंड का डर
(d) पार-लौकिक सुख-दुख की भावना
Ans: (d)
Q134. कठोरता तथा ____________ शब्द समान संज्ञा के अंतर्गत आते हैं।
(a) लालिमा
(b) राम
(c) जुलूस
(d) पुस्तक
Ans: (a)
Q135. विशेषता शब्द का विलोम शब्द है:
(a) अज्ञानता
(b) सामान्यता
(c) असमर्थता
(d) अनुकंपन
Ans: (b)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 136150) में सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. भाषा का प्रयोग
(a) केवल पाठ्य-पुस्तक में होता है
(b) केवल मुद्रित सामग्री में होता है
(c) जीवन के विभिन्न संदर्भों में होता है
(d) केवल परीक्षा में होता है
Ans: (c)
Q137. बच्चे विद्यालय आने से पहले
(a) अपनी भाषा की नियमबद्ध व्यवस्था की व्यावहारिककुशलता के साथ आते हैं
(b) कोरी स्लेट होते हैं
(c) भाषा का समुचित उपयोग करने में समर्थ नहीं होते हैं
(d) भाषा के चारों कौशलों पर पूर्ण अधिकार रखते हैं
Ans: (a)
Q138. भाषा
(a) विद्यालय में ही सीखी जाती है
(b) एक नियमबद्ध व्यवस्था है
(c) सदैव व्याकरण के नियमों का ही अनुगमन करती है
(d) नियमों की जानकारी से ही निखरती है
Ans: (b)
Q139. भाषा सीखने के लिए कौन-सा कारक सर्वाधिक महत्त्वपूर्ण है?
(a) भाषा के व्याकरणिक नियम
(b) पाठ पर आधारित प्रश्नोत्तर
(c) भाषा की पाठ्य-पुस्तक
(d) समृद्ध भाषिक वातावरण
Ans: (d)
Q140. नीचे दी गयी परिभाषाओं में श्याम सुंदर दास की परिभाषा कौन-सी है?
(a) “भाषा ध्वनि संकेतों का व्यवहार है।”
(b) “भाषा संसार का नादमय चित्र है, ध्वनिमय स्वरूप है, यहविश्व की हृदय तंत्री की झंकार है।”
(c) “भाषा निश्चित प्रयत्न के फलस्वरूप मनुष्य के मुख सेनि:स्तृत वह सार्थक ध्वनि समिष्ट है, जिसका विश्लेषणऔर अध्ययन हो सके।”
(d) भाषा जीवन का आधार है
Ans: (a)
Q141. किसी महत्त्वपूर्ण विषय को किस माध्यम से ग्रहण किया जाता है?
(a) बोलने एवं सुनने के माध्यम से
(b) पढ़ने एवं लिखने के माध्यम से
(c) बोलने एवं लिखने के माध्यम से
(d) सुनने एवं पढ़ने के माध्यम से
Ans: (d)
Q142. भाषा के प्रश्न-पत्र में आप किस प्रश्न को रखना चाहेंग?े
(a) संज्ञा की परिभाषा बताइए।
(b) किसी ऐसी घटना का वर्णन कीजिए जब आपको बहुतमज़ा आया हो।
(c) ‘चाँदनी रात में नौका विहार’ शीर्षक पर निबंध लिखिए।
(d) विशेषण शब्द के दो उदाहरण दीजिए।
Ans: (b)
Q143. साबिया प्रत्येक सोमवार अपने विद्यार्थियों से कहानी या कविता सुनती है। इस प्रक्रिया के द्वारा विद्यार्थियों के किस कौशल का मूल्यांकन किया जा सकता ह?ै
(a) लेखन कौशल
(b) उच्चारण कौशल
(c) पठन कौशल
(d) श्रवण कौशल
Ans: (b)
Q144. एक ही कक्षा के दो छात्र विभिन्न प्रकृति के हैं। एक बुद्धिमान तथा दूसरा कमज़ोर है। एक शिक्षक के तौर पर आप क्या करेंगे?
(a) कमज़ोर छात्र की ओर ध्यान नहीं देना चाहिए
(b) कक्षा का आधार केवल बुद्धिमान छात्रों को मानना चाहिए
(c) शिक्षण में कमज़ोर तथा बुद्धिमान दोनों छात्रों को आधारमानना चाहिए।
(d) कमजोर छात्र को कक्षा में आगे बैठने के लिए बोलेंगे
Ans: (c)
Q145. नीचे दिए गए विकल्पों में से कौन-सा उदाहरण भाषा-दोष का नहीं है?
(a) अस्पष्ट वाणी
(b) गलत उच्चारण
(c) हकलाना या तुतलाना
(d) बड़बड़ाना
Ans: (d)
Q146. भाषा सीखने में मातृभाषा का व्याघात
(a) पूर्ण रूप से होता है
(b) नहीं होता है
(c) होता है
(d) आंशिक रूप से होता है
Ans: (c)
Q147. भाषा सीखने में होने वाली त्रुटियों के संदर्भ में कौन-सा कथन सत्य नहीं है?
(a) त्रुटियाँ अस्थायी होती हैं।
(b) भाषा सीखने में होने वाली त्रुटियाँ स्थायी होती हैं।
(c) भाषा सीखने में होने वाली त्रुटियाँ यह समझने में मददकरती हैं कि बच्चे के मस्तिष्क में क्या चल रहा है।
(d) त्रुटियाँ सीखने-सिखाने की प्रक्रिया का अभिन्न अंग है।
Ans: (b)
Q148. पाठ के अंत में अभ्यास और गतिविधियों का उद्देश्य ____________ नहीं है।
(a) सृजनात्मकता का विकास करना
(b) बच्चों को अभिव्यक्ति के अवसर प्रदान करना
(c) प्रश्नों के उत्तर सरलता से याद करवाना
(d) भाषा का विस्तार करना
Ans: (c)
Q149. परीक्षण तथा निरीक्षण इनमें से किस विधि का हिस्सा है?
(a) निदानात्मक
(b) उपचारात्मक
(c) निदानात्मक तथा उपचारात्मक दोनों का
(d) निगमन विधि
Ans: (a)
Q150. इनमें से कौन-सा कार्य उपचारात्मक शिक्षण में नहीं करना चाहिए?
(a) कमज़ोर छात्रों पर अधिक समय लगाना
(b) ना समझने पर छात्रों को डराना या मारना
(c) छात्रों की कमियों पर गंभीरता से विचार करना
(d) छात्र के साथ सहानुभूति
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!