You are here
Home > Previous Papers > 06 – CTET Solved Practice Set

06 – CTET Solved Practice Set

CTET Solved Practice Set

Part I: Child Development and Pedagogy

 
Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. A teacher helps her learners link the knowledge they have derived in one subject area with the knowledge from other subject areas. This helps to promote
(a) individual differences
(b) learner’s autonomy
(c) reinforcement
(d) correlation and transfer of knowledge
Ans: (d)
Q2. If students repeatedly make errors during a lesson, the teacher should
(a) make changes in instruction, tasks, timetable orseating arrangements
(b) leave the lesson for the time being and come backto it after some time
(c) identify the erring students and talk to the principalabout them
(d) make erring students stand outside the classroom
Ans: (a)
Q3. Individual differences among students can be the basis for including
(a) multiple modes of teaching
(b) multiple modes of assessment
(c) multiple assessments
(d) (a) and (b) both
Ans: (d)
Q4. Which of the following values must be inculcated in teachers to help them deal with the disadvantaged learners in the class?
(a) Personal accountability for students’ success
(b) High expectations of appropriate behaviour
(c) No demands of any sort from the students
(d) Demanding immediate compliance of students to rules and discipline
Ans: (a)
Q5. The word ‘comprehensive’ in the scheme of continuous and comprehensive evaluation is supported by the following except
(a) the theory of multiple intelligences
(b) the theory of information processing
(c) J. P. Guilford’s theory of structure of intellect
(d) L. L. Thurstone’s theory of primary mental abilities
Ans: (b)
Q6. ‘Self-regulation’ of learners refers to
(a) their ability to monitor their own learning throughself-discipline
(b) creating regulations for students’ behaviour
(c) the rules and regulations made by the student body
(d) their ability to follow rules made by the teacher
Ans: (a)
Q7. Students observe fashion shows and try to imitate models. This kind of imitation may be called
(a) primary simulation
(b) secondary simulation
(c) social learning
(d) generalisation
Ans: (c)
Q8. Which of the following statements is true regarding development?
(a) It is qualitative in nature.
(b) It is quantitative in nature.
(c) It is both quantitative and qualitative in nature.
(d) It is absolutely immeasurable.
Ans: (c)
Q9. Which of the following statements cannot be considered a feature of learning?
(a) Learning is a process that mediates behaviour.
(b) Learning occurs as a result of certain experiences.
(c) The study of behaviour is learning.
(d) Unlearning is also a part of learning.
Ans: (c)
Q10. Which of the following characteristics of a teacher is least important in inclusive education?
(a) Sensitivity towards children
(b) Patience and affection for students
(c) Knowledge regarding the disabilities of students
(d) The socio-economic status of the teacher
Ans: (d)
Q11. Extrinsic motivation includes
I. praise and blame
II. rivalry
III. rewards and punishment
IV. knowledge of results
(a) I and III
(b) I, II and III
(c) Only II
(d) I, II, III and IV
Ans: (d)
Q12. The news of ‘a woman selling her child to obtain food’ may be understood best on the basis of
(a) the psychoanalytical theory
(b) the theory of hierarchical needs
(c) the psychosocial theory
(d) the theory of reinforced contingencies
Ans: (b)
Q13. In the infancy period, a child is guided by
(a) maturation
(b) instincts
(c) learning
(d) learning and instincts
Ans: (b)
Q14. A person suffering from a disease acquires it from his father at the same age that his father acquired it.
This is an example of
(a) biological heredity
(b) social heredity
(c) transfer of instinct
(d) regional heredity
Ans: (a)
Q15. The following are some techniques to manage anxiety due to an approaching examination except
(a) Familiarising with the pattern of the question paper
(b) Thinking too much about the result
(c) Seeking support from teachers
(d) Emphasising strength areas pertaining to the syllabus
Ans: (b)
Q16. Vygotsky’s theory places importance on role of ________ in cognitive development.
(a) language
(b) environment
(c) diversity
(d) classroom
Ans: (a)
Q17. Diagnosis of the gaps in the learning of students should be followed by
(a) appropriate remedial measures
(b) intensive drill and practice
(c) systematic revision of all lessons
(d) reporting the findings to learners and parents
Ans: (a)
Q18. Which theory is depicted by the statement “Children learn the world with the help of interactions and dialogues with others”?
(a) Vygotsky’s theory
(b) Kohlberg’s theory
(c) Piaget’s theory
(d) Binet’s theory
Ans: (a)
Q19. A teacher engages her learners in a number of group activities such as group discussions, group projects, role plays, etc. The learning dimension highlighted by the teacher is
(a) language-guided learning
(b) competition-based learning
(c) learning as a social activity
(d) learning through recreation
Ans: (c)
Q20. Which of the following is a period of the sensorimotor stage given by Piaget?
(a) 0-2 years
(b) 1-3 years
(c) 4-8 years
(d) 5-12 years
Ans: (a)
Q21. A student highlights the main points in a chapter, draws a visual representation and poses questions that arise in her mind at the end of the chapter. She is
(a) trying to regulate her own thinking by theorganisation of ideas
(b) trying to use the strategy of maintenance rehearsal
(c) ensuring observational learning
(d) trying to use the method of loci
Ans: (a)
Q22. ________ plays a significant role in the development of personality.
(a) Heredity
(b) Environment
(c) A blend of heredity and environment
(d) Number of examinations
Ans: (c)
Q23. A teacher wants to ensure that her students are motivated intrinsically. She would
(a) specify uniform standards of achievement for allchildren
(b) focus on the processes of learning of individualchildren rather than on the final outcome
(c) offer tangible rewards
(d) plan learning activities that encourage convergent thinking
Ans: (b)
Q24. All of the following will let the learner assume greater control of instruction except
(a) asking the learner to select the information source
(b) asking the learner to relate the question to theobjective
(c) asking the learner to memorise the information
(d) asking the learner to choose one learning method among the five alternatives given
Ans: (c)
Q25. Stuttering problems in students can be dealt by applying
(a) dictated speech
(b) prolonged speech
(c) pragmatic speech
(d) protracted speech
Ans: (b)
Q26. A child obeys orders to avoid being scolded by a teacher. Which stage of Kohlberg’s moral development model does this depict?
(a) Punishment and obedience orientation
(b) Reward orientation
(c) Social contract orientation
(d) Universal ethical principle orientation
Ans: (a)
Q27. In the context of learning-disabled children, providing immediate connection, stressing collaboration and leveraging non-learning technologies (such as instant messaging, intelligent search and content management) are associated with
(a) Embedded learning design
(b) Interventionist learning design
(c) Reply to remediation design
(d) Universal design for learning
Ans: (a)
Q28. Raven’s Progressive Matrices (RPM) test is an example of ________ test.
(a) Verbal IQ
(b) Culture-free IQ
(c) Non-group IQ
(d) Personality
Ans: (b)
Q29. Dancing is related to which type of multiple intelligences?
(a) Spatial
(b) Linguistic
(c) Musical
(d) Kinaesthetic
Ans: (d)
Q30. Creativity is usually associated with
(a) convergent thinking
(b) divergent thinking
(c) modelling
(d) imitation
Ans: (b)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q. 31–60): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. Each side of a cube is 3 cm. What will be the area of the cube?
(a) 54 cm3
(b) 36 cm3
(c) 27 cm3
(d) 27 cm2
Ans: (c)
Q32. A book is an example of a
(a) cube
(b) cuboid
(c) cylinder
(d) square
Ans: (b)
Q33. Which of the following points is in the exterior of ΔABC?

(a) P
(b) Q
(c) R
(d) None of these
Ans: (a)
Q34. ABC is an isosceles triangle with AB = AC. If ΔA ∴ 40o , ΔB ∴?

(a) 40o
(b) 60o
(c) 70o
(d) 50o
Ans: (c)
Q35. If Town A has 26547 residents and Town B has 42689 residents, what is the total number of residents in towns A and B together?
(a) 79236
(b) 69236
(c) 69246
(d) 68236
Ans: (b)
Q36. 5869 – 2864 is equal to
(a) 3005
(b) 2005
(c) 3015
(d) 2015
Ans: (a)
Q37. The difference between n-digit least number and
(n–1)-digit greatest number is
(a) 1
(b) 0
(c) 2
(d) – 1
Ans: (a)
Q38. is equal to
(a) 15
(b) 17
(c) 19
(d) 20
Ans: (b)
Q39. Which of the following numbers is completely divisible by 11?
(a) 254614
(b) 137016
(c) 620550
(d) 620205
Ans: (b)
Q40. What is the product of all the factors of 30?
(a) 8100
(b) 81000
(c) 810
(d) 810000
Ans: (d)
Q41. 300 cm + 30 m + 3 km =
(a) 333 m
(b) 3033 m
(c) 33 m
(d) 300 m
Ans: (b)
Q42. Ruhi walks 2 km in 18 minutes. How much time will she take to walk 5 km?
(a) 40 min
(b) 45 min
(c) 50 min
(d) 55 min
Ans: (b)
Q43. The weight of a tablet is 3.5 mg. If a company has 17.5 kg of medicine, how many tablets can be made from the medicine?
(a) 5 lac
(b) 50 thousand
(c) 5 thousand
(d) 50 lac
Ans: (a)
Q44. Which of the following statements is correct about a measuring balance?
(a) It has three pans of equal weight.
(b) It is used to compare the weight of objects.
(c) It has two pans of unequal weight.
(d) It is used to compare the positions of objects.
Ans: (b)
Q45. The next term in the series 1, 1, 2, 6, 15, 31, 56 is
(a) 82
(b) 88
(c) 92
(d) 108
Ans: (c)
Q46. Look at this addition worksheet of a student:

What type of error is this?
(a) Incorrect operation
(b) Wrong algorithm
(c) Regrouping error
(d) Basic fact error
Ans: (d)
Q47. Puzzles like “I have more than 6 tens and less than 5 ones. What number am I?” provide joyful learning in
(a) counting up to 100
(b) strengthening the concept of place value
(c) tables up to 10
(d) writing number names
Ans: (b)
Q48. A teacher of Class II gives the following word problem on ‘subtraction’ to the students to solve:
“Vicky had 10 toffees. He gave 5 toffees to his sister.
How many toffees are left with Vicky?” Which of the following models/categories does this type of word problem belong to?
(a) Augmentation
(b) Segregation
(c) Repeated addition
(d) Aggregation
Ans: (b)
Q49. Nishat solved a simple addition sum in the following manner:

What type of error is this?
(a) Incorrect operation
(b) Wrong algorithm
(c) Regrouping error
(d) Basic fact error
Ans: (b)
Q50. Ankita writes fifty six as 506 and twenty five as 205.
What is the learning impediment of Ankita and how can the teacher help her?
(a) Ankita has not understood the concept of placevalue properly.
(b) Ankita has not yet learnt to count up to 100.
(c) Ankita feels that she can never study maths.
(d) Ankita is a careless girl. She never pays attention to studies.
Ans: (a)
Q51. Vishal learns better when taught with the help of beads, marbles, etc. He was taught the concept of division as repeated subtraction using marbles.
Vishal
(a) has dyslexia
(b) is a kinaesthetic learner
(c) has dyscalculia
(d) is a very intelligent child
Ans: (b)
Q52. Mental maths is not
(a) thinking logically
(b) enhancing the understanding level of students
(c) unjoyful and students love the fun of doing mentalmaths
(d) memorisation of basic mathematical facts, such as knowing the time tables by heart
Ans: (d)
Q53. Different steps of teaching multiplication to Class III students are given below, but they are not in sequential order. Select the right order of the steps.
i. Repeated addition using equations (For example, 6 + 6 + 6 = 18)
ii. Multiplication of two single-digit numbers using tables
iii. Multiplication as a short form of repeated addition (For example, 6 + 6 + 6 = 6 × 3 = 18)
iv. Repeated addition through a story
v. Learning tables
(a) iv, i, v, iii, ii
(b) iv, i, v, iii, ii
(c) v, iii, i, ii, iv
(d) iv, ii, iii, i, v
Ans: (b)
Q54. Building a mathematical wall in the classroom helps students
(a) understand difficult concepts in mathematics
(b) know their position in the class
(c) showcase their achievements
(d) share their views and problems with others and show their creative ability
Ans: (d)
Q55. A teacher is observing students working in groups.
Her observation is focussed on collaboration and cooperation in the group, concentration and interest of each student and participation of individual student in the activity. Through this activity, she is trying to
(a) do summative assessment of the students
(b) do formative assessment of the students
(c) give training to the students to work in groups
(d) give training to the students in life skills
Ans: (b)
Q56. Which one of the following is not a problem-solving strategy in mathematics?
(a) Rote learning
(b) Trial and error
(c) Drawing
(d) Solving backwards
Ans: (a)
Q57. Read the following problem given in a textbook for Class V:
A map is given with a scale of 2 cm = 1000 km. What is the actual distance between two places, in km, if the distance on the map is 2.5 cm?
The problem is
(a) to enhance problem-solving skills
(b) interdisciplinary in nature
(c) investigatory in nature
(d) based on higher order thinking skills
Ans: (b)
Q58. The term ‘mathematical’ refers to
(a) calculators, rulers, tape measures, protractors,compass, etc.
(b) all types of materials including language, writtensymbols, meaningful instructions to establish theirpurpose
(c) physical material like geo-board and 3D models,cubic rods, etc.
(d) charts based on formulae and concepts, graph papers, dotted sheets, etc.
Ans: (b)
Q59. “It is more useful to know how to mathematise than to know a lot of Mathematics.” This statement is given by
(a) David Wheeler
(b) George Pólya
(c) Van Hiele
(d) Vygotsky
Ans: (a)
Q60. A teacher asked the students to collect leaves and to identify symmetry patterns. This task reflects the teacher’s efforts to
(a) relate real-life experiences with mathematicalconcepts
(b) introduce an interdisciplinary approach
(c) enhance creativity amongst students
(d) improve mathematical communication
Ans: (a)

Part III: Environmental Studies

 
Directions (Q. 61–90): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. Read the following statements about elephants:
I. They rest a lot.
II. They sleep less.
III. They love to play in mud and water.
IV. They can eat up to 20 kg per day.
Which of the following statements are correct about elephants?
(a) I and III
(b) II and III
(c) II and IV
(d) I and IV
Ans: (b)
Q62. Which of the following parts of a flower produces a yellow powder-like substance essential for fertilisation?
(a) Pistil
(b) Ovule
(c) Anther
(d) Pollen
Ans: (c)
Q63. Which of the following animals are oviparous and have scales on their bodies as well?
(a) Platypus and fish
(b) Frog and platypus
(c) Frog and crocodile
(d) Crocodile and fish
Ans: (d)
Q64. Find the odd one out.
(a) Mice
(b) Reindeer
(c) Platypus
(d) Kangaroo
Ans: (c)
Q65. Which of the following plants is used as a source of oil and its leaves are used to make roofs?
(a) Mustard
(b) Coconut
(c) Sunflower
(d) Groundnut
Ans: (b)
Q66. The food components required in high amount by the body are
(a) carbohydrates and vitamins
(b) carbohydrates and proteins
(c) proteins and minerals
(d) minerals and vitamins
Ans: (b)
Q67. Which of the following amino acids can be synthesised from carbohydrates in the body?
(a) Lysine
(b) Valine
(c) Leucine
(d) Alanine
Ans: (d)
Q68. Which of the following food items can help in building our bones and teeth?
(a) Yeast, peanut, meat
(b) Milk, egg yolk, fish
(c) Milk, soya bean, amla
(d) Egg yolk, meat, tomatoes
Ans: (b)
Q69. Which of the following conditions causes rickets in children and osteomalacia in adults?
(a) Less intake of vitamin D
(b) Less intake of vitamin C
(c) Excessive intake of vitamin C
(d) Excessive intake of vitamin D
Ans: (a)
Q70. What would happen if a person who doesn’t know swimming falls into the Dead Sea?
(a) Keeps floating on it
(b) Drowns immediately
(c) First, his body moves deep down and then comesup
(d) First, he floats and slowly his body sinks deep into the sea
Ans: (a)
Q71. Gadsisar is famous for its
(a) forts
(b) lakes
(c) garden
(d) stepwells
Ans: (b)
Q72. People entering a country from another country after being affected by a natural calamity is a case of
(a) immigration
(b) demolition
(c) emigration
(d) transfer
Ans: (a)
Q73. Kalahandi district is famous for rice cultivation and it is a part of
(a) Bihar
(b) Orissa
(c) Uttar Pradesh
(d) Andhra Pradesh
Ans: (b)
Q74. Which of the following food items will you find when you pass through a Valsad station?
(a) Nariyal paani
(b) Idli and dosa with chutney
(c) Chole bhature, rice and lassi
(d) Puri-shaak, batata vada and thanda doodh
Ans: (d)
Q75. Which of the following is an insulator of heat?
(a) Air
(b) Iron
(c) Carbon
(d) Copper
Ans: (a)
Q76. How does the feature of ‘Survey and Write’ available in the chapters of EVS textbooks primarily help students in the learning process?
(a) Make them understand their surroundings betterwith exploration
(b) Help them to become better at data collection onground
(c) Help them develop practical skills
(d) Improve their writing skills
Ans: (a)
Q77. How does slogan writing on any chosen theme help the students?
(a) Reducing some academic pressure through suchactivities
(b) Increasing the desire for winning in competitions
(c) Increasing creativity along with awareness
(d) Bringing more fun in the school time
Ans: (c)
Q78. A teacher in a class asks the following questions to students:
Is there a lake or well near your house or school?
Visit it and find out more about it. How old is it and what is its present condition and the reasons behind it? Who got it built?
What is the primary motive of asking such questions from students?
(a) Keep students engaged after school time
(b) Help students develop the skills of collecting data
(c) Making the teaching-learning process easier forboth teacher and students
(d) Learn about things in surroundings and bring concern for their conservation
Ans: (d)
Q79. What is the primary objective of showing an electricity bill and discussing it in a class?
(a) Make students know whether their bill amount hasbeen paid or not
(b) Make students learn about the value of paying forthe services we use
(c) Expose students to the things that they comeacross in their daily life
(d) Bring a change in routine and monotonous content taught in the class
Ans: (c)
Q80. Which of the following is not a correct way of assessing students at the primary stage?
(a) Comparing with the previous assessment record ofstudents
(b) Focusing on overall aspects of students’performance
(c) Weekly and monthly formal tests
(d) Continuous observation of students
Ans: (c)
Q81. Sohana, in an EVS period in class III, makes students learn about left and right by singing a song. She uses this approach of learning to
(a) promote acting skills in students
(b) cater to diversity in the classroom
(c) promote singing skills
(d) learning in an interesting way
Ans: (d)
Q82. Which of the following is the best way to introduce to class III students to symbols used in a map?
(a) Starting with some questions from the real-lifeobservation of symbols and instructing children tofind them in the pictorial worksheet
(b) Asking students to copy the symbols drawn on amap of India, hanging on a wall of the class
(c) Telling students to learn the meaning of eachsymbol from their textbook
(d) Showing them a world map and asking them to read it on their own
Ans: (a)
Q83. How can an EVS teacher assess the knowledge of Class 3 students on various animals that they have learnt in the class?
(a) Taking a formal class test on the topic of animals
(b) Calling out each student and asking him to tell allbasic concepts related to animals
(c) Giving homework to draw the animals they havelearnt in the class and assessing it
(d) Organising class exhibition of paper forms of animals studied in the class followed by viva round
Ans: (d)
Q84. In which of the following common disorders, a child is unable to communicate and interact with other people?
(a) Alexia
(b) Autism
(c) Dyslexia
(d) Agoraphobia
Ans: (b)
Q85. What is the main motive of a teacher using the aid of discussion for teaching a particular topic in an EVS class?
(a) Enabling students to prove their point correct in anysense
(b) Providing a platform to students to highlight eachother’s shortcomings
(c) Completing the topic in a limited period of time
(d) Stimulating critical thinking in students
Ans: (d)
Q86. The primary aim of using a globe while explaining continents in the world is to
(a) explain the directions
(b) arouse curiosity in students
(c) calculate the distance of places
(d) develop the imaginative powers of students
Ans: (d)
Q87. Which of the following aids require prior understanding of relative positions and orientation by students?
(a) Flannel board and whiteboard
(b) Flashcards and puzzles
(c) Green board and OHP
(d) Local and thematic maps
Ans: (d)
Q88. What is the full form of OHP used as a teaching aid?
(a) Overhead projector
(b) Overhead pointer
(c) Operator project
(d) Operator pen
Ans: (a)
Q89. Which of the following identified indicators for the assessment of EVS does reasoning and making logical connections belong to?
(a) Explanation
(b) Expression
(c) Observation
(d) Discussion
Ans: (a)
Q90. Which of the following identified indicators for the assessment of EVS does predicting, making hypothesis and inferences belong to?
(a) Analysing
(b) Explanation
(c) Classification
(d) Experimentation
Ans: (a)

Part IV: Language I English

 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
Many of the threats facing Kakamega Forest arise from inadequate knowledge and understanding among stakeholders about the importance of forest biodiversity, its conservation and the consequences of its destruction. Education on these issues to the stakeholders who include local communities near the forest, other forest users, manufacturers and consumers of timber produce, decision-makers, administrators, politicians and lawmakers is critical for the survival of the forest.
In the longer term, creating awareness about forest conservation among children will pay off when they become decisionmakers, forest managers and users. Awareness is also being created about alternative economic activities that can reduce pressure on the forest. The programme is working in collaboration with and strengthening a local initiative, the Kakamega Environmental Education Programme (KEEP). The project facilitates training of its members on conservation-related topics and provides bicycles to transport them to distant schools around the forest.
The programme has focused environmental conservation education on school children. The education to school children covers the following areas: the importance of forest biodiversity, its conservation, consequences of its destruction and alternative activities that could reduce the pressure on the forest. Members also show television and video conservation documentaries to the community at the resource centre.
Local extension workers drawn from the membership focus on educating the adult community. Environmental conservation education to adults includes lectures on the significance of Kakamega Forest, sustainable exploitation of forest products and how the local communities could best conserve the forest by adopting alternative energy and economic activities that this project has introduced into the area.
Q91. Education to stakeholders creates
(a) limited opinions
(b) strong opinions for or against the activitiesconducted
(c) no opinions as they are the employers
(d) awareness which is critical to the existence of the forest
Ans: (d)
Q92. ‘Critical’ in the given context means being
(a) uninformed
(b) judgemental
(c) urgent
(d) making negative comments
Ans: (c)
Q93. To reduce the pressure on the forest
(a) all locals have to migrate from that area
(b) the Government has to have a strong, aggressivepresence there
(c) everyone has to extract and utilise the resourcesjudiciously
(d) people need to enforce traditional laws relating to forestry
Ans: (c)
Q94. Documentaries are
(a) educational and informative audio-video materials
(b) written reports of conservation efforts
(c) documents taken away from illegal woodcutters andpoachers
(d) semi-fictional films based on the location
Ans: (a)
Q95. The resource centre would be a place where
(a) people can watch movies
(b) members hold regular meetings
(c) prepare and display publicity materials
(d) confiscated forest produce is stored for locals to see
Ans: (b)
Q96. Local extension workers are
(a) the local leaders who are members of KEEP
(b) youths who are volunteers from outside
(c) the female population
(d) the adults of the community who are supporting KEEP
Ans: (d)
Q97. Educating the adult community is necessary to ensure greater participation of the
(a) local communities
(b) visitors
(c) governments
(d) foreign businesses
Ans: (a)
Q98. ‘Forest biodiversity’ is necessary for
(a) local inhabitants
(b) animals living in forests
(c) animals and people
(d) big businesses
Ans: (c)
Q99. The sustainable exploitation of forest products would mean that
(a) only the locals have access to its resources
(b) continually exploit the forest wealth
(c) giving up the local, natural resources to exploiters
(d) use forest resources with particular care for replacing them
Ans: (d)
 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 100 – 105) by selecting the most appropriate options.
Remnants Left Behind A leaf detaching herself from a tree strong winds howling catching in a gale just won’t let her be.
A ship sailing on an ocean being bashed by heavy winds forcing her to dry land seeking asylum once again.
Footprints in the sand leaving behind positive thoughts until the tide rushes in and everything is lost.
Remnants of two lovers once so young, and bold signatures etched on a heart A love story never told.
–Heather Burns
Q100. The poet’s message here is about the power of
(a) human love that is permanent
(b) nature that can create or destroy
(c) the sea over human life
(d) human beings over nature
Ans: (b)
Q101. The poetic device used in “just won’t let her be” is
(a) simile
(b) personification
(c) fallacy
(d) exaggeration
Ans: (b)
Q102. In the phrase “seeking asylum”, ‘asylum’ means
(a) port
(b) shore
(c) beach
(d) cliff
Ans: (a)
Q103. “Footprints in the sand” symbolises
(a) false images
(b) brief lives
(c) short memories
(d) patterns on the sand
Ans: (c)
Q104. The line “Remnants of two lovers” suggests to the reader that the lovers
(a) had died together at sea
(b) have decided to spend their lives together
(c) are no longer in love with each other
(d) are now separated from each other
Ans: (c)
Q105. In “signatures etched on a heart”, ‘etched’ means
(a) chipped
(b) scratched
(c) engraved
(d) cut
Ans: (c)
 
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate options.
Q106. While acquiring L1, if an infant child says, “What dad doing?” what stage of learning is he/she in?
(a) Stage 2
(b) Stage 3
(c) Stage 4
(d) Stage 1
Ans: (d)
Q107. Challenges like homophones, phrasal verbs, etc., faced by English learners are categorised as
(a) spelling-related challenges
(b) vocabulary-related challenges
(c) pronunciation-related challenges
(d) reading challenges
Ans: (b)
Q108. The learning experiences that offer a vicarious experience to learners in a classroom are
(a) real objects and specimens
(b) abstract words, case study
(c) display boards, film clips
(d) field trips, observations
Ans: (c)
Q109. What is taught is not what is learnt because
(a) a teacher or learner can never fully master anydiscipline
(b) students pay attention during informal discussion
(c) a teacher’s socio-economic level may differ widelyfrom the students
(d) students possess different abilities, and come from a variety of backgrounds
Ans: (d)
Q110. When young learners seem to lose interest in a lesson, the teacher should
(a) allow them to go out and play
(b) ask them to sleep for a while
(c) tell a story or conduct an interesting activity
(d) ask them to sit quietly for some time
Ans: (c)
Q111. The provision of libraries in schools helps develop the love or skill of ____________ in students.
(a) Writing
(b) Reading
(c) Speaking
(d) Communicating
Ans: (b)
Q112. The main purpose of assessment is to
(a) decide pass and fail
(b) measure achievement of learners
(c) give practice in writing
(d) improve the teaching–learning process
Ans: (d)
Q113. In order to drive home the point that listening skills matter, students should be
(a) exposed to popular English films and reviewingthem
(b) taken to the language lab once a week for practiceand feedback
(c) allowed to listen to CDs of poetry read aloud by wellknownvoice-artistes
(d) reminded that listening-skill practices relate to real life
Ans: (d)
Q114. Reading between the lines as a sub-skill of reading mainly involves
(a) giving sufficient space between lines
(b) inferring the unstated using the contextual andverbal clues
(c) identifying the grammatical item
(d) understanding the stated facts
Ans: (b)
Q115. Noam Chomsky’s reference to “deep structures” means a
(a) hidden set of grammatical rules learnt throughintensive study
(b) transformational grammar that has led in turn toincreased interest in comparative linguistics
(c) a trend that English is the most common auxiliarylanguage in the world
(d) universal grammar underlying all languages and corresponding to an innate capacity of the human brain
Ans: (d)
Q116. What is the third stage of language learning process?
(a) Reading
(b) Writing
(c) Listening
(d) Speaking
Ans: (a)
Q117. ‘Colloquial’ means a form that is unsuitable for
(a) informal conversation
(b) formal conversation
(c) informal writing
(d) scanning during reading
Ans: (b)
Q118. One of the sub-skills that is assessed for speaking would be
(a) understanding, and responding in a paragraph, toliterary works
(b) using appropriate volume, clarity and gestures inindividual or group situations
(c) spelling common, frequently used words correctly
(d) listening actively and responding to others in small and large group situations
Ans: (b)
Q119. Which of the following is not a type of reading?
(a) Intensive
(b) Calligraphic
(c) Supplementary
(d) Silent
Ans: (b)
Q120. Acquisition of language comes under the domain of
(a) behaviourism
(b) cognitivism
(c) humanism
(d) pragmatism
Ans: (b)

V: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121–129)
में सबसे उचित विकल्प चुनिए। शिक्षक की उपस्थिति में निरीक्षण स्वत: ही हो जाता है और अनुशासन की समस्या भी नहीं खड़ी होती और सबसे बड़ा लाभ यह है कि बीच-बीच में शिक्षार्थी द्वारा दिए गए उत्तर को शिक्षक देख सकता है और अगर वह यह अनुभव करता है कि अशुि)यॉं अधिक हो रही है तो वह उनको मार्गदर्शन या अनुदेश दे सकता है। प्रोग्रामिंग प)ति में प्राय: उत्तर पीछे नीचे अथवा बगल में दिया होता है। अतएव विद्यार्थियों को सहज उसको जानने की इच्छा होती है। ऐसी स्थिति में अध्यापक की अनुपस्थिति में पूरा तो नहीं लेकिन काफी देर तक रोक लगा सकता है अन्यथा शिक्षार्थी स्वत: ही सोच-समझकर लिखकर दिए हुए उत्तर को देखने की ओर अग्रसर होता है। प्रारंभिक अवस्था में शिक्षार्थी की प्रवृत्ति को रोकना बहुत ही आवश्यक है। अतएव शिक्षक की उपस्थिति लाभप्रद ही सिद्ध होगी। शिक्षक के कक्षा में रहने के कारण प्रोग्राम के अन्त में वह सिखायी-हुई सामग्री के आधार पर परीक्षा भी ले सकता है।
शिक्षक की उपस्थिति में जहाँ इतने गुण है वहाँ कुछ बुराइयाँ भी हैं: हर प्रोग्राम एक निश्चित समय में पूरा किया जाना चाहिए। शिक्षक की उपस्थिति समयबद्ध प्रोग्राम शिक्षार्थी को बाध्य करते हैं कि वह शीघ्रता से काम करे क्योंकि उसके अन्य अच्छे साथी तेजी से प्रोग्राम में आगे बढ़ रहे हैं तो वह भी क्यों न आगे बढ़े, इस प्रकार ग्रुप प्रैशर के अन्तर्गत उसकी अपनी निजी गति में बाधा पड़ती है। हर शिक्षार्थी अपनी स्वाभाविक गति से आगे बढ़ना चाहता हैं और प्रोग्रामिंग का लक्ष्य भी यही है कि हर शिक्षार्थी अपनी गति से आगे बढ़े और शिक्षक की उपस्थिति से अन्य साथियों के साथ यह प्रवृत्ति कि वह पीछे रह रहा है और भली प्रकार से सोचने-समझने का मौका नहीं देती, क्योंकि शिक्षक से उसको आशंका है कि वह बीच-बीच में पूछते रहने पर टोक भी देगा।
Q121. प्रोग्रामिंग पद्धति में उत्तर का पीछे दिया जाना छात्र को किस तरफ अग्रसर करता ह?ै
(a) अध्यापक की तरफ
(b) स्वत: ना सोच कर उत्तर दखे ने की तरफ
(c) तेज गति की तरफ
(d) उचित उत्तर की तरफAns: (b)
Q122. शिक्षक की उपस्थिति का सबसे बडा़ लाभ ह?ै
(a) अनुशासन की समस्या समाप्त हो जाती हैं
(b) छात्र उचित गति से काम करते हैं
(c) प्रोग्राम सही समय पर पूरा होता है और शिक्षण रुचिकरहोता है
(d) छात्र की गलतियो को देख कर शिक्षक उसे बीच में भी सुधार के अनुदेश दे सकता है
Ans: (d)
Q123. प्रारम्भिक अवस्था में छात्र की किस प्रवृति को रोकना बहुत ही ज़रूरी है?
(a) गति को तेज करने की प्रवृति
(b) स्वत: ना सोच कर उत्तर दखे कर लिखने की प्रवृति
(c) शिक्षक की उपस्थिति से भय की प्रवृति
(d) प्रोग्रामिंग पर आश्रित होने की प्रवृत्ति
Ans: (b)
Q124. ग्रुप-प्रेशर का छात्रों की स्वाभाविक गति पर क्या प्रभाव पड़ता है?
(a) गति बाधित होती है
(b) गति तेज होती है
(c) गति कम होती है
(d) गति यथावत रहती है
Ans: (a)
Q125. प्रोग्रामिंग का लक्ष्य क्या है?
(a) शिक्षक की उपस्थिति बनाए रखना
(b) छात्र को ग्रुप-प्रेशर से परिचित करना
(c) छात्र की गति बाधित करना
(d) छात्र को अपनी गति से आगे बढ़ने में मदद करना
Ans: (d)
Q126. अग्रसर का विलोम है
(a) आमुख
(b) पीछे हटना
(c) चोरी करना
(d) भय
Ans: (b)
Q127. आशंका का पर्यायवाची है
(a) संदेह
(b) उपचार
(c) उत्तर देना
(d) डर
Ans: (a)
Q128. अन्य विद्यार्थियो को तेज़ी से काम करता देख छात्र क्या सोचता है?
(a) वह उत्तर देखकर लिख रहे होंगे
(b) उत्तर देखने पर शिक्षक द्वारा उसे डाँट पड़ सकती है
(c) वह भी दूसरों की भाँति तेज़ी से काम करे
(d) वह कुछ नहीं सोचता है
Ans: (c)
Q129. शिक्षक की उपस्थिति स्वयं शिक्षक की मदद किस प्रकार करती है?
(a) निरीक्षण स्वत: हो जाता है
(b) अनुशासन की समस्या नहीं होती
(c) प्रोग्राम के अंत मे वह परीक्षा भी ले सकता है
(d) उपर्युक्त सभी
Ans: (d)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. 130135) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। यहाँ का लाभ? तुम पूछोगे। लाभ बहुत है। यहाँ किसी को यह कहने का लोभ नहीं है कि वह सच्चरित्र है। यहाँ सच्चरित्रता का अर्थ मानव का मूल्य नहीं माना जाता है। दुर्जनता ही मानों कीमत है। यहाँ उसी हिसाब से मानव की घट-बढ़ कीमत है। मैं मानती हूँ कि यह रोग का मूल है। भयानक जड़ता है। किन्तु लाभदायक भी है। इस जगह आकर यह असम्भव है कि कोई अपने को सच्चरित्र दिखाए, दिखना चाहे, या दिखा सके। यहाँ सदाचार का कुछ मूल्य नहीं हैं। अपेक्षा ही नहीं है।
बल्कि ऋण मूल्य है। अगर कहीं भीतर बहुत भीतर मज्जा तक में, छिपा विकास का कीटाणु है तो यहाँ वह ऊपर रहेगा। यहाँ छल असम्भव है परंतु इसी छल की शिष्ट समाज में अवश्यकता है। यहाँ तहजीब की माँग नहीं है, सभ्यता की आशा नहीं है। बेहयाई जितनी उधड़ी सामने आए, उतनी ही रसीली बनती है। बर्बरता को लाज का आवरण नहीं चाहिए। मनुष्य यहाँ खुलकर सगर्व पशु हो सकता है। और जो नहीं हो सकता, उसकी मनुष्यता में बटा्ट समझा जाता है। इसलिए सच्चरित्र दिखने वाला यहाँ नहीं टिक सकता। उसे मज्जा तक सच्चा होना होगा, तभी खैरियत है। जो बाहर हो, वही भीतर। भीतर पशु हो, तो इस जलवायु में आकर बाहर की मुनष्यता एक क्षण नहीं ठहरेगी। मुनष्य हो, तो भीतर तक मनुष्य होगा। कलई वाला सदाचार यहाँ खुलकर उधड़ कर रहता है। यहाँ खरा कंचन ही टिक सकता है, क्योंकि उसे जरूरत नहीं है कि वह कहे मैं पीतल नहीं हूँ। यहाँ कंचन की माँग नहीं है, पीतल से परहेज नहीं है। इससे पीतल रखकर ऊपर कंचन दिखने वाला लोभ यहाँ छन-भर नहीं टिकता है, बल्कि यहाँ पीतल का मूल्य है।
इससे सोने के धैर्य की यहाँ परीक्षा है। सच्चे कंचन की पक्की परख यहीं है। यह यहाँ की कसौटी है। मैं मानती हूँ कि जो इस कसौटी पर खरा हो सकता है, वह खरा है। और वही प्रभु का प्यारा हो सकता है।
Q130. गद्यांश के अनुसार मानव की कीमत का आधार क्या ह?ै
(a) सद्गुण
(b) सत्य
(c) लोभ
(d) दुर्जनता
Ans: (d)
Q131. रचनाकार के अनुसार यहाँ क्या असम्भव है?
(a) झूठ बोलना
(b) लोभी होना
(c) सद्गुणी होने का ढोंग करना
(d) गुणी होना
Ans: (c)
Q132. ‘बर्बरता को लाज का आवरण नहीं चाहिए’ इसके माध्यम से रचनाकार क्या स्पष्ट करना चाहते ह?ैं
(a) यहाँ सच्चाई का कोई मूल्य नहीं है
(b) यहाँ दिखावे की ज़रूरत नहीं है
(c) यहाँ पशु होना अनिवार्य है
(d) यहाँ मनुष्य होना संभव नही है
Ans: (b)
Q133. ‘उसे मज्जा तक सच्चा होना होगा’ इस कथन से रचनाकार का अभिप्राय है
(a) उसे अच्छा मानव होने का ढोंग करना होगा
(b) उसे क्रूर होना होगा
(c) उसे पशु की भाँति व्यवहार करना होगा
(d) उसके पूर्ण रूप से सच्चरित्र और सद्गुणी होना होगा
Ans: (d)
Q134. मानव की मनुष्यता में बट्टा कब समझा जाता ह?ै
(a) जब वह सद्गुणी होने का दिखावा कर।े
(b) जब वह कंचन जसैा खरा हा।े
(c) जब वह खुलकर अपनी क्रूरता ना दिखा पाए।
(d) जब वह केवल ऊपर से सदाचारी हो।
Ans: (c)
Q135. ‘सच्चरित्र’ का संधि विच्छेद होगा
(a) सत् + चरित्र
(b) सा + चरित्र
(c) स + चरित्र
(d) सच + चार + इत्र
Ans: (a)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 136–150) में सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. अध्यापक द्वारा समझाने के बाद भी पहली कक्षा की मोनिका सर्वनाम समझ नहीं पा रही है। इस स्थिति में अध्यापक को क्या करना चाहिए?
(a) इस ओर कोई ध्यान नहीं देना चाहिए।
(b) उन्हें मोनिका की समस्या को समझते हुए, सर्वनाम कोसमझाने का सरल तरीका ढ़ूँढ़ना चाहिए।
(c) मोनिका को डाँटना चाहिए ताकि वह विषयों को अच्छे सेसमझने का प्रयास करे।
(d) उसके अभिभावक से संपर्क करना चाहिए।
Ans: (b)
Q137. गर्वित कक्षा 3 का विद्यार्थी है। स्तर के अनुसार उसके पाठ्यक्रम में व्याकरण के किस विषय को शामिल नहीं करना चाहिए।
(a) लिंग
(b) वचन
(c) समानार्थी शब्द
(d) संधि
Ans: (d)
Q138. एक से अधिक भाषाओं का प्रयोग
(a) कक्षायी जटिलताओं को बढ़ाता है
(b) शिक्षकों के लिए गहन समस्या है
(c) संज्ञानात्मक विकास में सहायक है
(d) किसी भी एक भाषा में निपुणता में बाधक है
Ans: (c)
Q139. निम्नलिखित में से कौन-सा द्वितीय भाषा-शिक्षण का उद्देश्य नहीं है?
(a) विभिन्न क्षेत्रों, स्थितियों में हिन्दी की विभिन्न प्रयुक्तियों कोसमझने की योग्यता का विकास
(b) ¯हदी के व्याकरणिक नियमों को कंठस्थ करना
(c) दैनिक जीवन में ¯हदी में समझने तथा बोलने की क्षमता काविकास
(d) बोलने की क्षमता के अनुरूप लिखने की क्षमता का विकास
Ans: (b)
Q140. घर की भाषा और विद्यालय में पढ़ाई जाने वाली भाषा
(a) सदैव समान होती है।
(b) समान हो सकती है।
(c) सदैव अलग होती है।
(d) सदैव टकराहट से गुजरती है।
Ans: (b)
Q141. आरंभिक शिक्षा किस कौशल पर आधारित ह?ै
(a) लेखन
(b) मौखिक अभिव्यक्ति
(c) श्रवण
(d) पठन
Ans: (c)
Q142. कनिका ने प्रारंभिक स्तर पर श्रवण तथा मौखिक अभिव्यक्ति कौशल का ज्ञान प्राप्त कर लिया है। पठन कौशल में सर्वप्रथम उसे क्या सीखना चाहिए?
(a) वाक्यों को पढ़ना
(b) वर्ण पहचानना
(c) शब्दों को पढ़ना
(d) कहानी पढ़ना
Ans: (b)
Q143. कुछ विद्यालयों में प्रत्येक शनिवार को बाल सभा का आयोजन किया जाता है, जिसके अंतर्गत बच्चे कहानी, कविता, गीत, चुटकुले इत्यादि सुनाते हैं। इस प्रकार की सभाओं से किन दो कौशलों का विकास अधिक होगा?
(a) लेखन तथा मौखिक अभिव्यक्ति
(b) मौखिक अभिव्यक्ति तथा पठन
(c) पठन तथा लेखन
(d) मौखिक अभिव्यक्ति तथा श्रवण
Ans: (d)
Q144. पाँचवी कक्षा की छवि बिना गलती किए पढ़ती है।
अध्यापिका प्रतिदिन उससे ही पुस्तक पढ़वाती है। अध्यापिका द्वारा ऐसा करने से कक्षा के बाकी विद्यार्थियों पर क्या प्रभाव पड़ेगा?
(a) छवि के अलावा बाकी विद्यार्थी पठन कौशल में पिछड़ जाएँगे
(b) छवि से सभी शुद्ध पढ़ना सीख जाएँगे
(c) बाकी विद्यार्थियों पर कोई असर नहीं होगा
(d) छवि मेधावी छात्र है इसलिए उसे आगे बैठाना चाहिए।
Ans: (a)
Q145. भाषा की पाठ्य-पुस्तक का निर्माण करते समय सबसे कम महत्त्वपूर्ण बिन्दु है
(a) अभ्यासों में वैविध्य
(b) पाठों की संख्या
(c) विषय-वस्तु में वैविध्य
(d) भाषा की विभिन्न छटाएँ
Ans: (b)
Q146. प्राथमिक स्तर पर एक बहुभाषिक कक्षा में आप किसे सबसे कम महत्व देंगे?
(a) विभिन्न प्रकार का बाल साहित्य
(b) कक्षा में विभिन्न प्रकार की सामग्री से समृद्ध वातावरण
(c) कक्षा के बहुभाषिक और बहुसांस्कृतिक संदर्भों के प्रतिसंवेदनशीलता
(d) बच्चों को सीखाना कि दो भाषाओं के मध्य विद्यमान समानता व अंतर व विश्लेषण कैसे किया जाता है।
Ans: (d)
Q147. बहुभाषिक एवं बहुसांस्कृतिक कक्षा में
(a) बच्चों की मातृभाषा का ही सदैव प्रयोग किया जाना चाहिए
(b) बच्चों की मातृभाषा का प्रयोग वर्जित होना चाहिए
(c) बच्चों की मातृभाषा को समुचित सम्मान, स्थान देते हुएमानक भाषा से भी परिचय कराना चाहिए
(d) बच्चों को केवल मानक भाषा के प्रयोग के लिए ही पुरस्कृत करना चाहिए
Ans: (c)
Q148. दिए गए विकल्पों में से बुद्धिमान छात्रों का बुद्धिलब्धि स्तर क्या है?
(a) 110-119
(b) 120-129
(c) 70-79
(d) 116-120
Ans: (b)
Q149- इनमें से कौन-सा कारक भाषा के विकास में सर्वाधिक महत्त्वपूर्ण ह?ै
(a) पाठ्य पुस्तकें
(b) रेडियो
(c) समृद्ध भाषिक परिवेश
(d) टेलीविज़न
Ans: (c)
Q150. पढ़ना सीखने की प्रक्रिया में किसकी भूमिका सर्वाधिक महत्त्वपूर्ण है?
(a) भाषा-प्रयोगशाला की
(b) बाल-साहित्य के सार्थक प्रयोग की
(c) पाठ्य-पुस्तक की
(d) भाषा-परीक्षाओं की94
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!