You are here
Home > Previous Papers > 05 – CTET Solved Practice Set

05 – CTET Solved Practice Set

CTET Solved Practice Set

Part I: Child Development and Pedagogy

Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. The intellectual development in early childhood does not show
(a) an increased span of attention
(b) exploration of environment
(c) interpretation of logical concepts
(d) distinction between past, present and future
Ans: (c)
Q2. Which type of education focuses on art, humanities and social science?
(a) Humanistic education
(b) Constructivist education
(c) Montessori education
(d) Progressive education
Ans: (a)
Q3. Which one of the following represents the domain of ‘evaluating’ in Bloom’s revised taxonomy?
(a) Creating a graph or chart using data.
(b) Judging the logical consistency of a solution.
(c) Evaluating the pertinence of the data provided.
(d) Formulating a new way of categorising objects.
Ans: (b)
Q4. The conclusion “Children can learn violent behaviour depicted in movies” may be derived on the basis of the work done by which of the following psychologists?
(a) Edward L. Thorndike.
(b) J. B. Watson.
(c) Albert Bandura.
(d) Jean Piaget.
Ans: (c)
Q5. A teacher asks his/her students to draw a concept map to reflect their comprehension of a topic. He/she is
(a) jogging the memory of the students
(b) conducting formative assessment
(c) testing the ability of the students to summarise themain points
(d) trying to develop rubrics to evaluate the achievement of the students
Ans: (b)
Q6. A child starts recognising various aspects of size, weight, colour, time, etc., by the age of
(a) six
(b) four
(c) two
(d) eight
Ans: (a)
Q7. The discourse of child development revolves around identifying the ________ changes in a child over time.
(a) Behavioural
(b) Cultural
(c) Intellectual
(d) Social
Ans: (a)
Q8. The most appropriate logical predicate for the continuous and comprehensive evaluation CCE should be
(a) assessing more than one aspect of learning
(b) maximising assessment opportunities
(c) promoting the holistic nature of human personality
(d) increasing the burden on teachers
Ans: (a)
Q9. Which of the following statements is true about learning?
(a) Errors made by children indicate that no learninghas taken place.
(b) Learning is effective in an environment that isemotionally positive and satisfying for learners.
(c) Learning is not affected by emotional factors at thestage of learning.
(d) Learning is fundamentally a mental activity.
Ans: (b)
Q10. How can a teacher help children become better problem solvers?
(a) By giving children a variety of problems to solve andsupport while solving them
(b) By encouraging children to look for answers to theproblems in the textbook
(c) By providing correct solutions to all the problemsthey pose to students
(d) By giving tangible rewards for solving problems
Ans: (a)
Q11. In science practicals, boys generally take control of apparatus and ask girls to record data or wash utensils. This tendency reflects that
(a) girls being delicate prefer such less energyconsumingtasks
(b) girls are excellent observers and record dataflawlessly
(c) stereotyping of masculine and feminine roles takesplace in schools also
(d) boys can handle equipment more efficiently as they are naturally endowed for doing such things
Ans: (c)
Q12. During infancy, which of the following shows maximum growth?
(a) Hands
(b) Legs
(c) Head
(d) Fingers
Ans: (b)
Q13. According to Kohlberg, the highest stage of moral development is
(a) punishment and obedience orientation
(b) social contract orientation
(c) universal ethical principle orientation
(d) reward orientation
Ans: (c)
Q14. A student works hard to clear an entrance test for admission into a medical college. The student is said to be motivated
(a) intrinsically
(b) extrinsically
(c) individually
(d) experientially
Ans: (a)
Q15. “A child imitating others has to make a new schema by suppressing his/her own schema.” What is this called?
(a) Assimilation
(b) Adaptation
(c) Accommodation
(d) Schema
Ans: (b)
Q16. As per the existing opinion of childhood,
(a) children perform in the same manner as adults do
(b) children can be treated as young adults
(c) childhood is basically a waiting period
(d) childhood is a period of rapid growth and transformation
Ans: (d)
Q17. Assessment ________ learning influences learning by reinforcing the ________ between assessment and instruction.
(a) for; connection
(b) for; difference
(c) of; difference
(d) of; variance
Ans: (a)
Q18. Developmental task is a concept first used by ________ .
(a) Herbart
(b) Bruner
(c) Havighurst
(d) Hurlock
Ans: (c)
Q19. Which of the following does not reflect ‘teaching for understanding’?
(a) Asking students to explain a phenomenon or aconcept in their own words.
(b) Teaching students to provide examples to illustratehow a law works.
(c) Helping students see similarities and differencesand generate analogies.
(d) Enabling students to memorise isolated facts and procedures.
Ans: (d)
Q20. Which of the following statements does not represent the characteristics of the early childhood stage?
(a) A child starts learning about different colours,numbers, alphabet, objects, shapes and reasons forevery activity.
(b) A child starts gaining competence in various motorskills.
(c) A child starts identifying his/her actual capabilities.
(d) A child starts developing cognitive abilities to perform tasks.
Ans: (d)
Q21. CBSE prescribed group activities for students in place of activities for individual students. The idea behind doing so could be
(a) to overcome negative emotional response toindividual competition, which may generalise acrosslearning
(b) to make it easy for teachers to observe groupsinstead of individual students
(c) to rationalise the time available with schools, mostof which do not have enough time for individualactivities
(d) to reduce the infrastructural cost of the activity
Ans: (a)
Q22. Which of the following is not related to the infancy period?
(a) Growth occurs from bilateral to unilateral trends inmotor organs.
(b) Growth occurs from general to specific trends inmotor organs.
(c) Emotional and social development, which are not apart of motor development
(d) Steady mental growth
Ans: (c)
Q23. The term PSRN in development stands for
(a) Problem Solving, Reasoning and Numeracy
(b) Problem Identification, Rational and Numeracy
(c) Problem Identification, Reasoning and Numeracy
(d) Problem Solving, Rational and Numeracy
Ans: (a)
Q24. Which one of the following pairs would be the most appropriate choice to complete the following sentence?
Children ________ faster when they are involved in the activities that seem to be________.
(a) forget; useful in a classroom
(b) recall; linked with their classwork only
(c) memorise; culturally neutral
(d) learn; useful in real life
Ans: (d)
Q25. An effective way to reduce gender bias may be
(a) to run unisex schools with both male and femaleteachers
(b) to run co-ed schools with both male and femaleteachers
(c) to run unisex schools with only female teachers
(d) to run co-ed schools with only female teachers
Ans: (b)
Q26. Of the following statements, which one do you agree with?
(a) Learning is completely governed by external stimuli.
(b) Learning cannot take place unless it is assessedexternally in terms of marks.
(c) Learning has taken place only if it is evident inbehaviour.
(d) Learning takes place in a socio-cultural context.
Ans: (d)
Q27. Which of the following is most important in the process of learning?
(a) Heredity of child
(b) Style of learning
(c) Examination result of the child
(d) Economic condition of the child
Ans: (b)
Q28. Which one of the following statements is true?
(a) Formative assessment can sometimes besummative assessment, and vice-versa.
(b) Summative assessment implies that assessment isa continuous and integral part of learning.
(c) The major objective of formative assessment is tograde the achievement of students.
(d) Formative assessment summarises the development of learners during a time interval.
Ans: (a)
Q29. How teachers and students ________ gender in the classroom, ________ the learning environment.
(a) interpret; does not affect
(b) construct; impacts
(c) adapt; perturbs
(d) define; vitiates
Ans: (d)
Q30. The ‘doing’ aspect of behaviour falls in the
(a) cognitive domain of learning
(b) affective domain of learning
(c) conative domain of learning
(d) psychological domain of learning
Ans: (a)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q. 31–60): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. Which of the following is not an example of a threedimensional shape?
(a) Ball
(b) Table
(c) Rectangle
(d) Cube
Ans: (c)
Q32. There is a three-dimensional figure in which F = 6 and V = 8. What will be the value of E?
(a) 6
(b) 8
(c) 10
(d) 12
Ans: (d)
Q33. If each side of a cube is 2.5 cm, what will be its lateral surface area?
(a) 6.25 cm2
(b) 12.5 cm2
(c) 25 cm2
(d) 37.5 cm2
Ans: (c)
Q34. What will be the difference between the sum of 1965.687 and 122 and the sum of 1267.21 and 212?
(a) 608.117
(b) 608.477
(c) 508.477
(d) 606.477
Ans: (b)
Q35. What will we get if we divide by ?
(a) 15
(b) 20
(c) 25
(d)
Ans: (b)
Q36. What will be the LCM of 24, 40 and 64?
(a) 96
(b) 9600
(c) 906
(d) 960
Ans: (d)
Q37. The digit in the unit place in the product of 12, 15 and 20 is
(a) 8
(b) 1
(c) 7
(d) 0
Ans: (d)
Q38. If x001x is divisible by 9 then what is the value of x?
(a) 5
(b) 4
(c) 3
(d) 2
Ans: (b)
Q39. Addition can be defined as
(a) placing two or more sets adjacently
(b) placing two or more sets in order to get the totalnumber of digits
(c) placing two or more sets in order to get the totaltypes of digits
(d) placing two or more sets in order to get the total number
Ans: (d)
Q40. The value of 8947 – 6748 + 2157 – 2345 is
(a) 1011
(b) 2011
(c) 3011
(d) 2021
Ans: (b)
Q41. Seema cuts a stripe of length 60 cm 24 mm into 6 equal parts. What is the length of each part?
(a) 105 mm
(b) 104 mm
(c) 10.4 mm
(d) 104 cm
Ans: (b)
Q42. How many grams are there in 30 kilograms?
(a) 3000
(b) 300000
(c) 30000
(d) 3000000
Ans: (c)
Q43. Ritu bought 11 kg 250 g of apples from a shop. If the cost of 5 kg apples is Rs 200, how much money Ritu has to pay to the shopkeeper?
(a) Rs 450
(b) Rs 500
(c) Rs 550
(d) Rs 625
Ans: (a)
Q44. How can the capacity of 12340 cl be expressed in hl, l and ml?
(a) 1 hl 230 l 40 cl
(b) 1 hl 23 l 400 ml
(c) 1 hl 23 l 400 ml
(d) 1 hl 203 l 400 ml
Ans: (b)
Q45. Find the next term in 4, 6, 12, 18, 30
(a) 30
(b) 42
(c) 48
(d) 60
Ans: (b)
Q46. Mary draws diagrams to compare fractions of same denominators (3/5 and 4/5) or simple equivalent fractions (1/2, 2/4, 3/6 ..). She is at
(a) Matching phase
(b) Emergent phase
(c) Factoring phase
(d) Partition phase
Ans: (c)
Q47. The NCF (2005) considers that mathematics involves ‘a certain way of thinking and reasoning’. The vision can be realised by
(a) adopting exploratory approach, use ofmanipulatives, connecting concepts to real life andinvolving students in discussions
(b) rewriting all text-books of mathematics
(c) giving lots of problem-solving worksheets tostudents
(d) giving special coaching to students
Ans: (a)
Q48. Which of the following statements is incorrect?
(a) There are many ways of solving a problem.
(b) There are many procedures for computing aquantity.
(c) Every problem in mathematics has only one specificalgorithm to solve it.
(d) There are many ways of proving or presenting an argument.
Ans: (c)
Q49. NCF 2005 states that mathematics teaching should be ambitious, coherent and important. Here, ‘ambitious’ refers to achievement of
(a) narrow goals of mathematics
(b) linking of mathematics with other subjects
(c) application of mathematics
(d) higher goals of mathematics
Ans: (d)
Q50. “All students can learn mathematics and that all students need to learn mathematics.” This expectation reflected in NCF 2005 can be achieved by
(a) grouping the students ‘ability wise’ and adoptingdifferent methods of teaching
(b) developing easy curriculum for weak students
(c) providing situations that engage and challengestudents
(d) assigning more periods to mathematics in school time table
Ans: (c)
Q51. Mathematical communication refers to
(a) ability to consolidate and organise mathematicalthinking
(b) ability to solve problems
(c) skills to participate in a mathematics quiz
(d) ability to speak in mathematics classroom
Ans: (a)
Q52. The addition of two numbers done by a student is

 What type of error is it?
(a) Regrouping error
(b) Basic fact error
(c) Wrong algorithm
(d) Incorrect operation
Ans: (a)
Q53. Which one of the following should be the most important feature of mathematics textbooks at primary level?
(a) Concepts should be linked to higher classes.
(b) Concepts should be presented from complex tosimple.
(c) Concepts should be presented in a stricthierarchical manner.
(d) Concepts should be presented from concrete to abstract.
Ans: (d)
Q54. Which one of the following is an important characteristic of a good mathematics textbook at primary level?
(a) It should only contain numerous exercises to giverigorous practice.
(b) It should be attractive and colourful.
(c) It must be thick and large.
(d) Concepts should be introduced through contests.
Ans: (b)
Q55. It is important to conduct mathematical recreational activities and challenging geometrical puzzles in the class as they
(a) bring students out of the monotonous and boringroutines of a classroom
(b) give space to gifted learners
(c) are helpful to enhance spatial and analyticalabilities of learners
(d) can create interest in low achievers and slow learners towards mathematics
Ans: (c)
Q56. Consider the following:
5 + 3 = ?
The open-ended question corresponding to the above close-ended question is
(a) Find the sum of 5 and 3.
(b) What shall be added to 5 to get 8?
(c) Give any two numbers whose sum is 8.
(d) What is the sum of 5 and 3?
Ans: (c)
Q57. From the unit of ‘Fractions’, the teacher asked students to list any five fractions.
This question requires
(a) higher level of thinking
(b) analytical thinking
(c) spatial thinking
(d) lower level of thinking
Ans: (d)
Q58. Neeta of class V is playing a puzzle with her friends, “Write down your age. Add 5 to it. Multiply the sum by
2. Subtract 10 from it. Next divide it by 2. What do you get?” Which learning goal is being achieved by this exercise?
(a) Disposition goal
(b) Social Goal
(c) Content Goal
(d) Process goal
Ans: (a)
Q59. As per NCF 2005, Mathematics curriculum is ambitious, coherent and teaches important Mathematics. Here ‘ambitious’ refers to
(a) seek narrow aims of teaching Mathematics inschool
(b) seek higher aims of teaching Mathematics in school
(c) teach more than one way of solving problems ofMathematics
(d) teach variety of Mathematics like arithmetic, algebra, geometry and data handling
Ans: (b)
Q60. In a mathematics classroom, emphasis is laid on
(a) mathematical algorithms and processes
(b) mathematical content
(c) mathematical content, processes and reasoning
(d) problem-solving strategies
Ans: (c)

Part III: Environmental Studies

 
Directions (Q. 61–90): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. The project ‘Girl Star’ mentioned in the chapter of Class IV EVS text book is about
(a) brave girls who have saved lives of others
(b) girls who broke records in the field of sports
(c) girls who have done wonders in the field of science
(d) ordinary girls who studied and changed their lives under unfavourable circumstances
Ans: (d)
Q62. The work of queen ants is to
(a) look after their house
(b) guard their house
(c) look for food
(d) lay eggs
Ans: (d)
Q63. How will you help your friend who suffers from loose motion and vomiting?
(a) By telling him to rest and not to go out.
(b) Telling him to take pain relieving medicines.
(c) Taking him to hospital for vaccination.
(d) Giving him fluids time to time.
Ans: (d)
Q64. To save trees in Khejadli village near Jodhpur in Rajasthan, Amrita Devi sacrificed her
(a) life
(b) land
(c) home
(d) money
Ans: (a)
Q65. The Khejri tree is found in
(a) hot and humid conditions
(b) cool and dry conditions
(c) hot and dry conditions
(d) moderate conditions
Ans: (c)
Q66. Rahul takes Vitamin D tablets excessively. His uncle, who is a doctor, warned him not to do this, as he could get the problem of
(a) diarrhoea
(b) kidney stone
(c) bleeding of gums
(d) softening of bones
Ans: (b)
Q67. The deficiency of thyroxine in a body is linked with
(a) iron
(b) iodine
(c) potassium
(d) magnesium
Ans: (b)
Q68. A trainee teacher needs to demonstrate a food test for proteins in a lab. Which of the following reagents would she choose for doing the same?
(a) iodine
(b) sudan III
(c) fehling’s solutions – A and B
(d) copper sulphate and caustic soda
Ans: (d)
Q69. Which of the following food components helps in building muscles and increasing body mass?
(a) Minerals
(b) Vitamins
(c) Proteins
(d) Carbohydrates
Ans: (c)
Q70. About what percentage of an adult human body consists of water?
(a) 80%
(b) 60%
(c) 50%
(d) 30%
Ans: (b)
Q71. What is the official language of Goa?
(a) Malayalam
(b) Konkani
(c) Kannada
(d) Marathi
Ans: (b)
Q72. Which of the following is the identification of Kerala?
(a) Shikaras
(b) Ferry
(c) Aputiak
(d) Caravan
Ans: (b)
Q73. Which of the following States would come in the journey if someone travels from Gujarat to Kerala by train?
(a) Telangana and Andhra Pradesh.
(b) Maharashtra and Telangana.
(c) Maharashtra and Karnataka.
(d) Telangana and Tamil Nadu.
Ans: (c)
Q74. Which of the following places belongs to Goa?
(a) Valsad
(b) Madgaon
(c) Kozhikode
(d) Gandhidham
Ans: (b)
Q75. Why October to December is the best time to start beekeeping in Bihar?
(a) Flowering plants grow in ample quantities duringthis period.
(b) Bees lay their eggs in these months.
(c) Temperature is appropriate.
(d) Farmers are free to start beekeeping.
Ans: (b)
Q76. Higher achievement and self-esteem in students could be obtained by
(a) engaging students in memorising the concepts
(b) taking more periodic evaluation
(c) following cooperative learning
(d) giving more home assignments
Ans: (c)
Q77. Role-play activities help in
(a) learning roles of famous people
(b) keeping students engaged in the class
(c) ensuring active participation of students in learning
(d) giving importance to people who have done great work in the world
Ans: (c)
Q78. What is the best way to sensitise students about the importance of trees in our environment?
(a) Using textbook content to explain different uses oftrees.
(b) Giving examples of different products that we getfrom trees.
(c) Showing the chart of different types of trees tostudents.
(d) Taking students to a garden to understand the products and services we get from trees.
Ans: (d)
Q79. Which of the following techniques is not applied for the objective assessment of students?
(a) Oral test.
(b) Hands-on activities.
(c) Essay-type questions.
(d) Alternative response-based questions.
Ans: (c)
Q80. Read the following points
I. using specialised language
II. relating previous knowledge to the newly given knowledge
III. including group learning
IV. promoting active participation of students and use of audio-visual aids Which of the given points is/are not relevant while teaching EVS?
(a) I, II and III
(b) III and IV
(c) II only
(d) I only
Ans: (d)
Q81. Which one of the following is the core objective of CCE?
(a) Following term-end evaluation.
(b) Involving learner-centred activity.
(c) Taking most easiest way for teaching.
(d) Involving continuous and formal observations of students to be shared with them and their parents.
Ans: (b)
Q82. If an EVS teacher in a class frequently asks probing and imaginative questions, she is doing so to improve students’
(a) social skills
(b) thinking skills
(c) observation skills
(d) communication skills
Ans: (b)
Q83. How could an EVS teacher make the students understand about the interdependence of things in the environment?
(a) Asking them to complete a worksheet based onknowledge they have about interrelationship amongdifferent organisms and their physical environment.
(b) Showing them short clips illustrating how differentcomponents of natural environment areinterdependent followed by summarisation fromteacher.
(c) Discussing the concept of interrelationship ofdifferent components of the environment verbally.
(d) Telling them to observe the model of food web hanging on a the wall of the classroom.
Ans: (b)
Q84. Which of the following is included in chapters of NCERT EVS books to check the level of learning of students?
(a) What we have learnt
(b) Think and tell
(c) Let’s make
(d) Survey and write
Ans: (a)
Q85. Allowing children to ‘weave paper’ and ‘print on cloth’ with the help of vegetables at the end of chapter of Class IV EVS books helps them in
(a) knowing about the exact procedure for makingclothes
(b) getting a chance for showing their creativity
(c) improving their drawing skills
(d) getting a way for fun
Ans: (b)
Q86. Which of the following techniques helps learners to sharpen their problem-solving and thinking abilities?
(a) Use of flashcards.
(b) Inclusion of maps and globes.
(c) Using poems and story telling.
(d) Inclusion of riddles and puzzles.
Ans: (d)
Q87. Which of the following is not an identified indicator for the assessment of EVS at the primary level?
(a) Discussion
(b) Expression
(c) Classification
(d) Memorisation
Ans: (d)
Q88. What is the best way of teaching EVS at Classes I and II?
(a) Learning EVS through games
(b) Learning concepts in the school unrelated to localknowledge
(c) Integrating the area of EVS with language andmathematics
(d) Teaching of all subjects without involving continuous assessment
Ans: (c)
Q89. Which of the following is the motive of inclusive education?
(a) Learning majorly in group activities
(b) Teaching similar chapters in the same term
(c) Learning of all subjects in an integrated manner
(d) Allowing the students with some disabilities to attend the class alongside peers
Ans: (d)
Q90. What should be the form of evaluation at the primary level?
(a) Mostly project work
(b) Very frequent formal evaluation
(c) Half-yearly and annual examinations
(d) Continuously observing a child in written and oralwork
Ans: (d)

Part IV: Language I English

 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option. Srinivasa Ramanujan (1887-1920)
Ramanujan was born on December 2, 1887, in Erode (south India) as the eldest son in a family of six child-ren. In November 1892, he entered the Town High School at Kumbakonam as a half-fee scholarship-holder and passed the Matriculation Examination in 1904. In the school, he became a minor celebrity, walking off with merit certificates and prizes for academic brilliance. This school nourished him for six years, bringing him as close as he would ever come to a satisfying academic experience. When he was in the seventh standard, he gave clear evidence of his mathematical gifts; he could reel off the square root of a natural number to specified number of places; he could point to the indeterminate nature of zero divided by zero.
Ramanujan’s mother – the family being close to penury – took in college students as boarders who noticing Ramanujan’s interest in mathematics, brought him textbooks from the college library. Loney’s ‘Trigonometry’ was one such treasure which be mastered.
During 1906–1912, Ramanujan was constantly in search of an employer to earn his livelihood. With his “Notebooks” as his only recommendation, he sought the patronage of V.
Ramaswamy Iyer, the founder of the Indian Mathematical Society who was at Tirukovillur and asked for a clerical job in his office. The former had no mind to smother Ramanujan’s genius and sent him back to Madras with a letter of introduction to P.V. Seshu Aiyar, then at the Presidency College, Madras. He gave, in turn, Ramanujan a letter of recommendation to that true lover of mathematics, R.
Ramachandra Rao, District Collector, Nellore. This was the turning point in his life.
On the advice of P.V. Seshu Aiyar, Ramanujan communicated his theorems on divergent series in a historic letter dated January 16, 1913 to G.H. Hardy, who was ten years senior to Ramanujan. With the personal interest of Gilbert Walker and support given by Indian stalwarts the University of Madras awarded its first scholarship to Ramanujan to study in Cambridge. Over three months, Ramanujan received four long letters from Hardy, who had already sprung into action, advising the India Office of his wish to bring him to Cambridge.
Q91. Merit certificates and prizes awarded to Ramanujan at school are a proof of his
(a) intellectual brilliance
(b) sincerity
(c) dedication
(d) commitment
Ans: (a)
Q92. Ramanujan’s mother took in college students as boarders because
(a) she wanted to give her son all the comforts of life
(b) she wanted to save money to buy a house
(c) she had to pay up huge debts
(d) the family was on the verge of poverty
Ans: (d)
Q93. The turning point in Ramanujan’s life came when
(a) he got a job in the Indian Mathematical Society
(b) his name was recommended to the DistrictCollector, Nellore
(c) he was awarded a big cash award
(d) he was given a scholarship
Ans: (b)
Q94. The support Ramanujan received from his school suggests that
(a) a talented person needs nourishment to flourish
(b) luck is more important than patronage
(c) support or no support, men with talent forge ahead
(d) fortune favours those who dare
Ans: (a)
Q95. Identify the correct statement.
(a) Ramanujan did not get much support from hisschool.
(b) Ramanujan’s mother did not want him to go abroad.
(c) Seshu Aiyar was Ramanujan’s patron.
(d) Ramanujan was offered a job at Cambridge
Ans: (c)
Q96. The phrasal verb, ‘reel off’ means to
(a) fishing
(b) rehearse easily
(c) articulate fast
(d) say quickly
Ans: (d)
Q97. The closest synonym for the word ‘smother’ is
(a) stifle
(b) discourage
(c) ruin
(d) deaden
Ans: (a)
Q98. The antonym for the word ‘recommendation’ is
(a) condemnation
(b) criticism
(c) revulsion
(d) disapproval
Ans: (a)
Q99. The word that can best replace ‘nourished’ is
(a) sent
(b) supported
(c) served
(d) gifted
Ans: (b)
 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 100–105) by selecting the most appropriate option.
HAWK All eyes are fearful of the spotted hawk, whose dappled wingspread opens to’ a phrase that only victims gaping in the gaze of Death Occurring can recite. To stalk; to plunge; to harvest; the denial-squawk of dying’s struggle; these are but a day’s rebuke to hunger for the hawk, whose glazed accord with Death admits no show of shock.
Death’s users know it is not theirs to own, nor can they fathom all it means to die— for young to know a different Death from old.
But when the spotted hawk; last flight is flown, he too becomes a novice, fear-struck by the certain plummet once these feathers fold.
—Daniel Waters
Q100. The denial-squawk refers to the
(a) hawk’s response to the cry of its prey
(b) helpless cry of its prey to avert death
(c) warning call by the hawk before killing its prey
(d) desperate, pitiable cry of the prey
Ans: (b)
Q101. To the hawk, ‘a day’s rebuke to-hunger’ suggests that the bird
(a) bows to hunger
(b) causes death by preying on lesser animals
(c) averts own death by killing and eating its prey
(d) faces death fearlessly in contrast to its prey
Ans: 101 (c)
Q102. Here, ‘glazed accord with Death’ means that
(a) the prey meets death willingly
(b) death is inevitable
(c) death is in partnership with starvation
(d) the hawk also becomes a victim of death at the end
Ans: 102 (c)
Q103. The word that is closest in meaning to the word ‘dappled’ in the poem is
(a) spotted
(b) fearful
(c) glazed
(d) flown
Ans: (a)
Q104. Here, ‘he too becomes a novice’ suggests that
(a) the hawk’s prey becomes predator instead
(b) all living creatures are potentially victims of others
(c) death comes swiftly to the fearless hawk
(d) the hawk also meets death, as weak and helpless as its prey
Ans: ( 4) The poet compares the plight of a hawk to its prey. He says that both the prey and the hawk are weak and helpless at the time of their deaths.
Q105. The following line exemplifies the use of personification’ as a poetic device
(a) Death’s users know it is not theirs to own
(b) the certain plummet once these feather fold
(c) to stalk; to plunge; to harvest ;…..
(d) But when the spotted hawk last flight is flown…
Ans: (a)
 
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q106. If a teacher is rude in class, it reflects his/her
(a) personality and attitude
(b) behaviour towards the students
(c) knowledge about the subject he/she is teaching
(d) inability to teach
Ans: (a)
Q107. According to DISE, the Pupil Teacher Ratio (PTR) at the primary level is
(a) 40:1
(b) 29:1
(c) 35:1
(d) 31:1
Ans: (d)
Q108. Under the Constructivist Approach to language learning, learners are encouraged to
(a) avoid errors completely
(b) practise language drills mechanically
(c) learn grammar rules by rote
(d) discover the rules of grammar from examples
Ans: (d)
Q109. Among the four language skills, which pair constitutes the reinforcement skills?
(a) Reading and listening.
(b) Speaking and listening
(c) Reading and speaking
(d) Speaking and writing
Ans: (d)
Q110. How many stages are there in the acquisition of the mother tongue or native language?
(a) Four
(b) Five
(c) Three
(d) Two
Ans: (c)
Q111. When young learners are asked to read a text silently, they should be instructed
(a) to infer the meaning of new words from the contextand read with comprehension
(b) to pay special attention to grammar items used inthe passage
(c) to read fast even if they don’t comprehend themeaning
(d) to stop reading whenever they encounter a difficult word or phrase
Ans: (a)
Q112. DISE stands for
(a) District Infotech System for Education
(b) Direct Information System for Education
(c) District Information System for Education
(d) District Informative System for Education
Ans: (c)
Q113. The Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009 has included all round development of the child’ as one of the aims of education because
(a) every child grows rapidly between six to fourteenyears
(b) proper health care is essential
(c) it nurtures the physical, mental and emotionalaspects of the child
(d) it ensures that every child is a part of a workforce
Ans: (c)
Q114. A ‘special needs language classroom’ is ideally
(a) exclusively furnished.
(b) located separately.
(c) integrates all types of learners.
(d) has extra teachers to help regular
Ans: (c)
Q115. A lot of practice is required in the ____________ stage to develop mastery of a skill.
(a) acquisition
(b) proficiency
(c) expertisation
(d) generalisation
Ans: (b)
Q116. During the process of language learning, students lack confidence in their pronunciation. How can one overcome this?
(a) Correcting mistakes immediately.
(b) Reading aloud in the classroom.
(c) Organizing play-like tasks in which children can talkto one another.
(d) Providing scope for special activities with the help of language experts for removing speaking defects.
Ans: (b)
Q117. Which of the following does not fit in the context of language learning skills?
(a) Writing
(b) Observing
(c) Reading
(d) Speaking
Ans: (b)
Q118. ‘Critical reading’ requires learners to read
(a) for understanding the information directly in the text
(b) to recognize ideas and information not directlystated
(c) in a manner that requires judgements about theaccuracy of the text and validity of conclusionsdrawn
(d) for the generation of new and more relevant ideas, and proposing alternative ideas
Ans: (c)
Q119. A Hindi-speaking teacher gets posted in a primary school which is situated in a remote area of Rajasthan. Since she doesn’t know the local language, she faces lots of problems. She should
(a) focus on the textbook as a source of standard Hindi
(b) use the child’s language as a resource whileteaching
(c) encourage the community to learn standard Hindi
(d) try to get a posting to a Hindi-speaking area
Ans: (b)
Q120. Which of the following is not included under the three phases of writing?
(a) Copying
(b) Extensive
(c) Dictation
(d) Calligraphy
Ans: (b)
 

भाग V: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121–129)
में सबसे उचित विकल्प चुनिए। उपलब्धि-मूल्यांकन में इस बात का मूल्यांकन करते हैं कि मूल्यांकन के समय तक पढ़ाई गई पाठ सामग्री क्या कुछ विद्यार्थी ने सीख ली है, अर्थात इस मूल्यांकन का ध्यान भूतकाल पर होता है, भूतकाल में पढ़ाए गए पाठ्य सामग्री और पाठयक्रम पर। दक्षता-मूल्यांकन का संबंध भूतकाल से विशेष न होकर थोड़ा-थोड़ा होता है। उसका इस बात पर विशेष ध्यान होता है कि उसने आगे काम करने के लिए कितनी दक्षता प्राप्त कर ली है। वैसे ही, जैसे कार-चालक के मूल्यांकन में हमारा ध्यान इस बात पर नहीं होता कि उसे क्या पढ़ाया-सिखाया गया है, अपितु इस बात पर होता है, कि वह कार-चलाना कितना जानता है।
अभिक्षमता-मूल्यांकन का संबंध भूत से नहीं होता। उसमें आगे भाषा सीखने की रुझान का पता लगाने के लिए मूल्यांकन करते हैं, अत: यह भविष्य-केन्द्रित है।
निदानार्थ मूल्याकंन भूत-केन्द्रित भी है, और भविष्य-केन्द्रित भी, क्योंकि एक तरफ यह भूतकाल में पढ़ाई गई पाठ-सामग्री, दिए गए अभ्यास तथा प्रयुक्त की गई पढ़ाई गई पाठ-सामग्री, दिए गए अभ्यास तथा प्रयुक्त की गई पाठन-प्रद्धति की समीक्षा करता है, दूसरी ओर भविष्य में इनमें क्या परिवर्धन-परिवर्धन करें, इसका संकेत देता है।
Q121. निम्न में से किस मूल्यांकन का आधार भूतकाल होता ह?ै
(a) उपलब्धि-मूल्यांकन
(b) अभिक्षमता-मूल्यांकन
(c) निदानार्थ-मूल्यांकन
(d) दक्षता-मूल्यांकन
Ans: (a)
Q122. किस मूल्यांकन का सम्बन्ध भूतकाल तथा वर्तमानकाल दोनों से नहीं है?
(a) उपलब्धि-मूल्यांकन
(b) अभिक्षमता-मूल्यांकन
(c) निदानार्थ-मूल्यांकन
(d) दक्षता-मूल्यांकन
Ans: (b)
Q123. निदानार्थ-मूल्यांकन की मुख्य विशेषता क्या है?
(a) यह वर्तमानकाल में किया जाता है
(b) इसका आधार भूतकाल है
(c) यह उपचारी शिक्षण मे सहायक है
(d) यह छात्र के रुझान का पता लगाने मे सहायक होता है
Ans: (c)
Q124. ‘परिवर्धन’ शब्द का पर्यायवाची शब्द है
(a) विस्तरण
(b) उपयोगी
(c) उचित
(d) ऊँचा
Ans: (a)
Q125. इनमें से किस मूल्यांकन में प्रशिक्षण की जाँच होती ह?ै
(a) उपलब्धि-मूल्यांकन
(b) अभिक्षमता-मूल्यांकन
(c) निदानार्थ-मूल्यांकन
(d) दक्षता-मूल्यांकन
Ans: (d)
Q126. दक्षता और अभिक्षमता शब्द में प्रयुक्त प्रत्यय के प्रयोग से बनने वाला अन्य शब्द है
(a) मस्त
(b) तारक
(c) कुशलता
(d) मादक
Ans: (c)
Q127. किस मूल्यांकन का सम्बन्ध मुख्य रूप से वर्तमान काल से होता है?
(a) उपलब्धि-मूल्यांकन
(b) अभिक्षमता-मूल्यांकन
(c) निदानार्थ-मूल्यांकन
(d) दक्षता-मूल्यांकन
Ans: (d)
Q128. सर्वोत्तम मूल्यांकन किसे माना जाता है?
(a) उपलब्धि-मूल्यांकन
(b) अभिक्षमता-मूल्यांकन
(c) निदानार्थ-मूल्यांकन
(d) दक्षता-मुल्यांकन
Ans: (c)
Q129. ‘दक्षता’ शब्द का विलोम है?
(a) असमर्थता
(b) उपयोगिता
(c) उल्लास
(d) चिंता
Ans: (a)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र.सं. 130135)
में सबसे उचित विकल्प चुनिए। आज का युग मशीन-प्रधान युग है। शैक्षिक तकनीक में शिक्षण मशीनों का प्रयोग भी प्रारंभ हो गया है। प्रो. एरिक ने लिखा है, इस शताब्दी में मुद्रण के आविष्कार के बाद पहली बार शिक्षण में नई तकनीकियों का प्रयोग किया जा रहा है जो निश्चिय ही शिक्षा की सम्पूर्ण प्रकिया को रूपान्तरित कर देगी, यद्यपि यह रुपांतर क्या होगा, यह कल्पना की बात है। फिर भी अब तक अनेक प्रकार की स्वचालित शिक्षण मशीन आ चुकी है। अब तो संगणक (कम्प्यूटर) के युग का पदापर्ण किया जा रहा है। कुछ लोग ‘अभिक्रमित अध्ययन’ को ही शिक्षण मशीन कह देते हैं पर दोनों मे अंतर है। यह सत्य है कि ‘टीचिंग मशीन’ में अभिक्रमित अध्ययन का उपयोग किया जाता है। जब कोई विद्या जो अध्ययन को सरल और सुविधापूर्ण बनाती है तो उसे अति प्राचीन गणनापट् से लेकर अधुनातन संगणक तथा शिक्षण मशीन के रूप में वर्गीकृत कर सकते हैं। इन मशीनों को तीन भागों में बाँट सकते हैं: क. स्वघोषित या स्वचालित शिक्षण मशीन ख. स्वशिक्षण मशीन ग. संगणक मशीन कुछ लोगों की धारणा है कि अभिक्रमित अध्ययन की विधि को ठीक-ठीक उपयोग में लाने के लिए टीचिंग मशीन की आवश्यकता होती है ‘ब्रिस्टल’ ने इस प्रकार की स्वचालित मशीनों का निर्माण किया है जिसके माध्यम से प्रबंध विज्ञान की अनेक शाखाओं का अध्ययन किया जा सकता है। आज बाज़ार में साधारण से लेकर कम्प्यूटर आधारित अनेक प्रकार की मशीनें उपलब्ध हैं।
Q130. दिए गए लेख में लेखक किस बात की कल्पना कर रहा ह?ै
(a) शिक्षण मशीन की
(b) कंप्यूटर की
(c) मुद्रण मशीन से मुद्रण की
(d) शिक्षण मशीन के प्रयोग से होने वाले परिवर्तन की
Ans: (d)
Q131. शिक्षण मशीनों के वर्गीकरण का आधार क्या है?
(a) मशीनों की जटिलता
(b) शिक्षण विधि
(c) अध्ययन को सरल बनाना
(d) काल
Ans: (c)
Q132. अभिक्रमित अध्ययन है
(a) एक प्रकार की मशीन
(b) कंप्यूटर द्वारा किया गया कार्य
(c) एक प्रकार की शिक्षण-विधि
(d) मशीन पर काम करना
Ans: (c)
Q133. निम्न में से कौन-सा कथन सत्य है
(a) सभी शिक्षण मशीन स्वचलित होती है
(b) मशीनों के बिना शिक्षण कठिन है
(c) शिक्षण मशीन का अविष्कार प्रा.े एरिक ने किया था
(d) टीचिंग मशीन तथा अभिक्रमित अध्ययन एक ही है।
Ans: (d)
Q134. ब्रिस्टल द्वारा बनाई गई मशीनों का सर्वाधिक प्रयोग शिक्षा की किस शाखा में किया जा सकता ह?ै
(a) गणित
(b) विज्ञान
(c) कला
(d) भाषा
Ans: (b)
Q135. स्वचलित शब्द में प्रयुक्त समास है-
(a) अव्ययीभाव समास
(b) तत्पुरुष समास
(c) कर्मधारय समास
(d) द्विगु समास
Ans: (b)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 136150) में सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. गीता खाना को खाणा बोलती है। यह
(a) उसकी असावधानी है।
(b) उसकी मातृभाषा का प्रभाव ह।ै
(c) उसे बोलना नहीं आता।
(d) उसका भाषा ज्ञान कम ह।ै
Ans: (b)
Q137. उपचारात्मक शिक्षण की सफलता निर्भर करती है
(a) उपचारात्मक शिक्षण सामग्री पर
(b) भाषिक नियमों के ज्ञान पर
(c) समय व अवधि पर
(d) समस्याओं के कारणों की सही पहचान पर
Ans: (d)
Q138. भाषा कौशल के सम्बन्ध में कौन-सा कथन उचित ह?ै
(a) भाषा-कौशलों के विकास में अभ्यास की अपेक्षा भाषिकनियमों का ज्ञान ज़रूरी ह।ै
(b) विद्यालय में केवल ‘पढ़ना‘,‘लिखना‘ कौशलों पर ही बलदेना चाहिए।
(c) बच्चे केवल सुनना, बोलना, पढ़ना, लिखना कौशल क्रम सेही सीखते हैं।
(d) भाषा के चारों काश्ैा ल परस्पर अंत: संबंधित होते ह।ैं
Ans: (d)
Q139. एक बहु-सांस्कृतिक कक्षा में आप एक भाषा-शिक्षक के रूप में किस बात को अधिक महत्त्व देंग?े
(a) बच्चों को भाषा प्रयोग के अधिक से अधिक अवसर देना
(b) पाठ्य-पुस्तक के प्रत्येक पाठ को भली-भांति समझाना
(c) बच्चों को व्याकरण सिखाना
(d) स्वयं शुद्ध भाषा-प्रयोग
Ans: (a)
Q140. नीचे दिए गए विकल्पों में किसका संबंध भाषा के मौखिक रूप से है?
(a) सुनना तथा लिखना
(b) बोलना तथा लिखना
(c) सुनना तथा बोलना
(d) बोलना तथा लिखना
Ans: (c)
Q141. बाल साहित्य का प्रयोग
(a) व्याकरण पढ़ाने हेतु उचित नहीं है।
(b) भाषा सीखने के लिए सस्ता साधन है।
(c) भाषा की बारीकियाँ एवं सौंदर्य बोध की क्षमता का विकासकरता है।
(d) बच्चों को मुख्य पाठ्यसामग्री से विचलित करता है।
Ans: (c)
Q142. भाषा की पाठ्य-पुस्तक में अभ्यासों का महत्त्व इस रूप में है कि
(a) उनके अभाव में पाठ्य-पुस्तक अपूर्ण होती है।
(b) वे बच्चों को निर्देश देते हैं कि उन्हें किस सीमा तक कार्यकरना है।
(c) वे बच्चों को भाषा-प्रयोग के विविध अवसर उपलब्धकराते हैं।
(d) वे भाषा का प्रश्न-पत्र बनाने का एकमात्र आधार हैं।
Ans: (c)
Q143. एक भाषा-शिक्षक के लिए सर्वाधिक महत्त्वपूर्ण है
(a) भाषा की पाठ्य-पुस्तक
(b) भाषा का आकलन
(c) बच्चों को भाषा-प्रयोग के अवसर उपलब्ध कराना
(d) भाषा की त्रुटियों के प्रति कठोर रवैया अपनाना
Ans: (c)
Q144. नासिरा पढ़ते समय अनेक बार अटकती है। उसे पढ़ने में कठिनाई होती है। उसमी समस्या मुख्यत: ____________ से सम्बन्धित है।
(a) पठन-रूची
(b) बुद्धि-लब्धि
(c) डिस्लेक्सिया
(d) डिस्ग्राफिया
Ans: (c)
Q145. हमारी कक्षाओं में बच्चे भिन्न-भिन्न भाषिक पृष्ठभूमि से आते हैं, अत:
(a) उनकी भाषाओं को भी कक्षा में सम्मान देना अनिवार्य ह।ै
(b) उनकी भाषाओं को सीखना भी सभी शिक्षार्थियों के लिएअनिवायर् ह।ै
(c) भाषा की पाठ्य पुस्तक में उनकी सभी भाषाओं के शब्द,वाक्य अनिवायर् ह।ै
(d) उनकी सभी भाषाओं की जानकारी शिक्षक के लिए अनिवार्य ह।ै
Ans: (a)
Q146. कहानी, कविता, गीतों और नाटकों के माध्यम से बच्चे
(a) केवल मूल्यों का अर्जन करते हैं
(b) केवल अपनी तर्कशक्ति का विकास करते हैं
(c) अपनी सांस्कृतिक धरोहर से जुड़ते हैं
(d) केवल मनोरंजन प्राप्त करते हैं
Ans: (c)
Q147. ‘निबंधात्मक, लघु उत्तर तथा वस्तुनिष्ठ’ किस परीक्षा के रूप हैं?
(a) लिखित परीक्षा
(b) मौखिक परीक्षा
(c) प्रायोगिक परीक्षा
(d) साक्षात्कार
Ans: (a)
Q148. मूल्यांकन से हमें छात्रों के(a) केवल गुणों की जानकारी मिलती है
(b) केवल दोष का पता चलता है
(c) गुण तथा दोष, दोनों का पता चलता है
(d) बुद्धिहीन छात्रों की जानकारी मिलती है
Ans: (c)
Q149. कनक ने कक्षा के सभी छात्रों को सारांश लेखन का कार्य दिया है। इस प्रक्रिया के माध्यम से किस कौशल का मूल्यांकन किया जा सकता है?
(a) श्रवण कौशल
(b) भाषण कौशल
(c) लेखन कौशल
(d) पठन कौशल
Ans: (c)
Q150. ____________ प्राथमिक स्तर पर छात्रों के व्यवहार जाँचने की विधि है?
(a) निरीक्षण
(b) जाँच विधि
(c) संचयी आलेख
(d) साक्षात्कार विधि डवबा च्ंचमत 1
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!