You are here
Home > Previous Papers > 04 – CTET Solved Practice Set

04 – CTET Solved Practice Set

CTET Solved Practice Set

Part I: Child Development and Pedagogy

Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Gifted students will realise their potential when
(a) they are segregated from other students
(b) they attend private coaching classes
(c) they are tested frequently
(d) they learn with other students
Ans: (d)
Q2. The major responsibility of a teacher is to
(a) prepare lesson plans and teach accordingly
(b) organise as many activities as possible
(c) maintain strict discipline
(d) provide learning opportunities as per the different learning styles of students
Ans: (d)
Q3. What does ‘self-regulation of learners’ mean?
(a) Self-discipline and control
(b) Ability to monitor their own learning
(c) Rules and regulations made by the student body
(d) Creating regulations for student behaviour
Ans: (a)
Q4. Who gave the theory of sociocultural development?
(a) Erikson
(b) Skinner
(c) Piaget
(d) Vygotsky
Ans: (d)
Q5. Teachers in order to complete their lessons quickly expect answers from a preferred group of students.
This
(a) requires skills to identify the students who cananswer the questions more often
(b) is necessary to keep going in the class to coversyllabus
(c) deprives the other students of equal opportunity
(d) supports the students who take interest and become teachers’ choice
Ans: (c)
Q6. Which among the following is also known as the toy age?
(a) Infancy
(b) Early childhood
(c) Middle childhood
(d) Adolescence
Ans: (b)
Q7. Which of the following statements is true about ability grouping?
(a) Students learn better in homogeneous groups.
(b) For smooth and effective teaching, a class shouldbe homogeneous.
(c) Children are intolerant and do not acceptdifferences.
(d) Teachers may use multilevel teaching to cater to different ability groups.
Ans: (d)
Q8. Which of the following is not a sign of reading difficulty among young learners?
Difficulty in
(a) letter and word recognition
(b) reading with speed and fluency
(c) understanding words and ideas
(d) keeping spelling consistency
Ans: (c)
Q9. Gifted students are
(a) convergent thinkers
(b) divergent thinkers
(c) extrovert
(d) very hard working
Ans: (b)
Q10. Which among the following is a heredity-related factor?
(a) Participation in social activities
(b) Attitude towards the peer group
(c) Language
(d) Colour of eyes
Ans: (d)
Q11. The following can be used as alternatives to assess intelligence except
(a) the time taken by a student to respond to aquestion
(b) the ability of students to adapt
(c) the ability of students to attract the teacher’sattention
(d) the Piagetian tasks
Ans: (c)
Q12. Which of the following observations supports Howard Gardner’s theory of multiple intelligences?
(a) Damage to one part of brain affects only aparticular ability, sparing others.
(b) Intelligence is an interaction of analytical, creativeand practical intelligences.
(c) Different intelligences are hierarchical in nature.
(d) Teachers should follow one specific theory of educational innovation at the time of designing instructions.
Ans: (a)
Q13. Which of the following factors is a basis of the childcentred education?
(a) Individual differences
(b) Child rights
(c) Right of Children to Free and Compulsory EducationAct, 2009
(d) All children are equal in all respects.
Ans: (a)
Q14. Which among the following is not an environmental factor that affects human development?
(a) Culture
(b) Quality of education
(c) Physique
(d) Quality of nutrition
Ans: (c)
Q15. Which of the following statements supports cognitive development?
(a) Cognitive development presents activities thatreinforce traditional methods.
(b) Cognitive development provides a rich and variedenvironment.
(c) Cognitive development focuses more on individualactivities in comparison to collaboration.
(d) Cognitive development conducts relevant and welldesigned tests as frequently as possible.
Ans: (b)
Q16. Dyslexia is associated mainly with the difficulty in
(a) speaking
(b) speaking and hearing
(c) hearing
(d) reading
Ans: (d)
Q17. ZPD states that the role of a teacher is necessary for a child’s ________.
(a) cognitive development
(b) growth
(c) arrogance
(d) weaknesses
Ans: (a)
Q18. Inclusive education refers to a school education system that
(a) includes children with disability
(b) includes children regardless of their physical,intellectual, social, linguistic or other differentlyabledconditions
(c) encourages education of children with specialneeds through exclusive schools
(d) emphasises the need to promote education of the girl child only
Ans: (b)
Q19. Child development is a field that
(a) studies changes in human values
(b) explains human behaviour across an individual’slifespan
(c) compares children’s behaviour with adults’behaviour
(d) studies the gradual evolution of a child in terms of cognitive, social and other capabilities
Ans: (d)
Q20. Identify the incorrect statement about growth and development.
(a) Growth denotes quantitative changes, whiledevelopment refers to qualitative changes.
(b) Growth is a function of the environment.
(c) Growth is not possible without development, andvice-versa.
(d) Growth is governed by intrinsic and genetic factors.
Ans: (c)
Q21. In ________ intelligence, knowledge comes from past learning and experiences.
(a) crystallised
(b) fluid
(c) human
(d) creative
Ans: (a)
Q22. At the ________ stage of development, a child seems to be self-centred.
(a) infancy
(b) early childhood
(c) adolescence
(d) adulthood
Ans: (a)
Q23. Vygotsky believed that ________ precedes development.
(a) schema
(b) society
(c) emotions
(d) learning
Ans: (b)
Q24. The centrally-sponsored scheme of integrated education for disabled children aims at providing educational opportunities to children with disabilities in
(a) regular schools
(b) special schools
(c) open schools
(d) blind relief association schools
Ans: (a)
Q25. Assembling a complex appliance is an example of ________ intelligence.
(a) musical
(b) logical
(c) spatial
(d) linguistic
Ans: (c)
Q26. Which of the following factors does not influence a child’s development?
(a) Learning
(b) Growth
(c) Achievements
(d) Culture
Ans: (c)
Q27. The main purpose of assessment should be
(a) to point out the errors of learners
(b) to measure the achievement of learners
(c) to decide if a student should be promoted to thenext class
(d) to diagnose and remedy gaps in learning
Ans: (d)
Q28. A discussion in a class on gender roles should assert that
(a) education is more important for boys as they earnlivelihood for family
(b) gender issues should be addressed prudently andmeaningfully
(c) only men can excel when it comes to earning money
(d) women’s household work is of little importance
Ans: (b)
Q29. The word ‘compulsory’ in the Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009, means
(a) parents are compulsorily forced to send theirchildren to schools to avoid punitive action
(b) compulsory education will be imparted throughcontinuous testing
(c) the Central Government will ensure admission,attendance and completion of elementaryeducation
(d) appropriate governments will ensure admission, attendance and completion of elementary education
Ans: (d)
Q30. An inclusive school reflects on all the following questions except
(a) Do we believe that all students can learn?
(b) Do we work in teams to plan and deliver learningenabling environment?
(c) Do we properly segregate special children fromnormal ones to provide better care?
(d) Do we adopt strategies catering to the diverseneeds of students?
Ans: (c)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q. 31–60): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. Each face of a cube is a ________ .
(a) triangle
(b) rectangle
(c) square
(d) pentagon
Ans: (c)
Q32. Which of the following is a regular polygon?
(a) Rhombus
(b) Square
(c) Isosceles triangle
(d) Rectangle
Ans: (b)
Q33. The longest chord of a circle is called
(a) radius
(b) circumference
(c) diameter
(d) none of these
Ans: (c)
Q34. From Delhi, Agra is 200 km, Jaipur is 260 km, Mumbai is 1400 km and Bhopal is 800 km. Which of these cites is closest to Delhi?
(a) Agra
(b) Jaipur
(c) Mumbai
(d) Bhopal
Ans: (a)
Q35. What is the largest negative integer?
(a) –1
(b) 0
(c) +1
(d) Infinity
Ans: (a)
Q36. For the number to be completely divisible by 9, which of the following numbers should replace ‘X’?
(a) 1
(b) 3
(c) 4
(d) 9
Ans: (b)
Q37. Which of the following statements is correct?
(a) 1 is the smallest whole number.
(b) 2 is the smallest prime number.
(c) The largest negative integer cannot be found.
(d) The sum of two prime numbers is always a composite number.
Ans: (b)
Q38. Which of the following cannot be a perfect square?
(a) 49284
(b) 12321
(c) 15377
(d) 15625
Ans: (c)
Q39. is equal to
(a)
(b)
(c)
(d)
Ans: (b)
Q40. A man earns ` 3000 and ` 4725 from two different sources and spends ` 712.50 and ` 3725.75 out of each. How much money does he have?
(a) ` 2226.75
(b) ` 2286.25
(c) ` 1286.25
(d) ` 3286.75
Ans: (d)
Q41. The time 1:25 a.m. is the same as
(a) 13:25
(b) 1:25
(c) 16:25
(d) 14:25
Ans: (b)
Q42. The weights of Sushil and Reenu are 28 kg 545 g and 32 kg 150 g, respectively. By how much weight does Sushil weigh less than Reenu?
(a) 4 kg 605 g
(b) 3 kg 605 g
(c) 4 kg 395 g
(d) 2 kg 605 g
Ans: (b)
Q43. The weight of a laptop is 2150 g. What is the weight of the laptop in kilogram and gram units?
(a) 2 kg 160 g
(b) 2 kg 100 g
(c) 2 kg 150 g
(d) 3 kg 150 g
Ans: (c)
Q44. What is the relation between the smallest and largest units among metre, centimetre and millimetre?
(a) 1 metre = 100 centimetres
(b) 1 metre = 10000 millimetres
(c) 1 centimetre = 10 millimetres
(d) 1 metre = 1000 millimetres
Ans: (d)
Q45. Find the next term in 1, 4, 9, 16, 25
(a) 36
(b) 42
(c) 45
(d) 49
Ans: (a)
Q46. A class was asked to round off 342, 718 and 315 to the nearest ten. One of the students’ answers was 340, 710, 310. What type of error is it?
(a) Wrong algorithm
(b) Regrouping error
(c) Basic fact error
(d) Incorrect operation
Ans: (a)
Q47. The length of a rectangular field is three times its width and its perimeter is 440 m. How can this situation be mathematized?
(a) 3x × x = 440
(b) 3x + x = 440
(c) 2 × (3x + x) = 440
(d) 3x/x = 440
Ans: (c)
Q48. The following exercise has been taken from NCERT’s Class V textbook:

It is meant to
(a) strengthen the concept that 1000 ml makes a litre
(b) test the skill of estimation
(c) diagnose the problem, if any, in addition
(d) do summative assessment
Ans: (a)
Q49. The problem sums like “Mother made 180 puris, 5 people ate 32 each, how many were left over?” are
(a) showing gender bias
(b) an easy way to understand word problems
(c) not related to real-life situations
(d) difficult to solve
Ans: (c)
Q50. NCF 2005 talks about teaching ambitious, coherent and important mathematics. Which of the following does not mean ‘important’ mathematics?
(a) Something that children consider worth spendingtheir time and energy on
(b) Something that teachers consider worth spendingtheir time and energy on
(c) Something that mathematicians consider significantfor mathematics
(d) Something that every student is able to understand easily
Ans: (d)
Q51. Which of the following should be avoided in a good mathematics textbook?
(a) Linking the mathematics that children do (in theirtextbooks) to the mathematics they see andexperience all around
(b) Introducing concepts through situations of life inwhich they are placed
(c) Beginning concept formation with definitions andmathematical terminology
(d) Arriving at concepts and ideas by observing patterns, exploring them and providing children opportunities to define them in their own words
Ans: (c)
Q52. Which of the following is not a characteristic of a good mathematics textbook?
(a) It establishes continuity with what children havepreviously learnt in the topic through a spiralarrangement.
(b) A number of problems that can be solved usingmore than one method are given.
(c) Problem posing is discouraged as it is a part ofmathematics in higher classes.
(d) All proofs are given in a non-didactic manner allowing the student to see the flow of reason.
Ans: (c)
Q53. Vedic Mathematics is becoming popular nowadays especially amongst primary school children and is used to enhance their
(a) problem solving skills in mathematics
(b) concentration in mathematics
(c) calculation skills and speed in mathematics
(d) algorithmic understanding in mathematics
Ans: (c)
Q54. A good mathematics teacher should have
(a) good communication skills and the knowledge ofclose-ended questions
(b) conceptual knowledge, understanding and ability torelate mathematics to real life
(c) good knowledge of number system, algebra andgeometry
(d) ability to solve problems quickly
Ans: (b)
Q55. In the question, “Identify the fraction 3/4 in the given set of pictures”

Which of the Bloom’s cognitive domain is being referred to?
(a) Knowledge
(b) Comprehension
(c) Analysis
(d) Creation
Ans: (b)
Q56. Which level of thinking skill (refer to Bloom’s cognitive domain) is exhibited if a student is able to arrange a set of numbers in ascending and descending order?
(a) Knowledge
(b) Comprehension
(c) Application
(d) Analysis
Ans: (b)
Q57. Anil is able to partition 2-3 digit numbers into their standard components (421 = 400 + 20 + 1). He is at the
(a) Matching phase
(b) Emergent phase
(c) Factoring phase
(d) Partition phase
Ans: (d)
Q58. In Class VI, a teacher gave a topic for debate as a Formative Assessment (FA) task: “Hindu-Arabic numerals are more powerful than Roman numerals.” The objective of this FA activity is to assess
(a) understanding
(b) knowledge
(c) analysis
(d) creativity
Ans: (c)
Q59. According to Piaget, when the child is at the formal operational stage, it is appropriate to introduce
(a) geometry
(b) ratio and proportion
(c) data handling
(d) numbers
Ans: (b)
Q60. In geometry class of VI grade students, the teacher explained the construction of angles measuring 30° and 90°, with the help of demonstration of construction and bisector of an angle. Then she asked the students to construct an angle of 15° and an angle of 45°.
This task at this point reflects the teacher’s intention to
(a) assess the learner’s performance in summativeassessment
(b) assess the student’s understanding and ability tocombine two skills learnt, to accomplish the giventask
(c) engage every student in some work
(d) give the exposure of experiential learning
Ans: (b)

Part III: Environmental Studies

 
Directions (Q. 61–90) Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. Which of the following birds is not matched correctly with its special characters?
(a) Mynah: Moving neck back and forth with a jerk
(b) Owl: Twisting of heads almost 360 degrees
(c) Crow: Brood parasitism
(d) Parrot: Sound imitation
Ans: (c)
Q62. Vertebrates are characterised by the presence of
(a) four-chambered heart
(b) body segmentation
(c) exoskeleton
(d) backbone
Ans: (d)
Q63. The process in which the stigma of a flower receives pollen grains from the stamen of another flower in order to produce fruits is called
(a) fertilisation
(b) pollination
(c) germination
(d) fructification
Ans: (b)
Q64. Which of the following international organisations is responsible for gathering information on the status of whole biodiversity in the world?
(a) UNESCO
(b) UNWTO
(c) IUCN
(d) ILO
Ans: (c)
Q65. Playing of a child should not cause
(a) physical development
(b) cognitive development
(c) societal collaboration
(d) behavioural impediment
Ans: (d)
Q66. According to the report “Charting our water futures” issued in 2009 by The 2030 Water Resources Group
(WRG), what % of global water deficit is expected by 2030?
(a) 80%
(b) 70%
(c) 40%
(d) 20%
Ans: (c)
Q67. We should eat food according to our
(a) choices
(b) appetite
(c) size of stomach
(d) body’s nutritional requirements
Ans: (d)
Q68. Refrigerating the cooked food items helps preserve them for a longer time by
(a) reducing the moisture content in the food
(b) increasing the moisture content in food
(c) killing microbes by plasmolysis
(d) inactivating microbes
Ans: (d)
Q69. Sapna told her doctor that she has been feeling tired for the last month and also losing her appetite and body weight gradually. Her doctor advised her to eat food items rich in
(a) iron and vitamin B9
(b) iron and vitamin B12
(c) vitamin B12 and sodium
(d) vitamin B9 and potassium
Ans: (b)
Q70. Which of the following things is not associated with malaria?
(a) Toxin called hemozoin
(b) Rupturing of liver cells
(c) Rupturing of red blood cells
(d) Plasmodium in white blood cells
Ans: (d)
Q71. A traveller has planned to reach Hyderabad from Gujarat. From which of the following airports he would take the flight and land?
(a) Chhatrapati Shivaji International to Raja SansiInternational Airport
(b) Indira Gandhi International Airport to Raja SansiInternational Airport
(c) Begumpet Airport to Sardar Vallabhbhai PatelInternational Airport
(d) Sardar Vallabhbhai Patel International Airport to Begumpet Airport
Ans: (d)
Q72. Which of the following food separation methods is generally used to separate big-sized particles from small-sized particles at home?
(a) Sedimentation
(b) Winnowing
(c) Threshing
(d) Sieving
Ans: (d)
Q73. What is/are the reason/reasons for farmers to prefer beekeeping near their farms?
I. Additional source of income
II. Arrangement for pollinators
III. Reduction of nectar in flowers
IV. Means of defence against herbivores
(a) I and III
(b) I and II
(c) II and IV
(d) III and IV
Ans: (b)
Q74. Which of the following forms of visa conditions is valid for citizens of India travelling to Nepal?
(a) No visa
(b) Visa in advance
(c) Visa on arrival
(d) Visa on arrival, conditional free of charge
Ans: (a)
Q75. Which State of India shares the longest border with Bangladesh?
(a) Assam
(b) Tripura
(c) Meghalaya
(d) West Bengal
Ans: (d)
Q76. If a student asks about physical existence of an ecosystem from his teacher, what should be the way chosen by the teacher to satisfy the student’s query?
(a) Showing him an aquarium in school.
(b) Telling him that we are a part of an ecosystem.
(c) Drawing diagrams of ecosystem on the blackboard.
(d) Telling him to peep into the book’s diagram of ecosystem.
Ans: (a)
Q77. Which of the following is not a factor required in teaching effectively and interestingly?
(a) Teacher’s knowledge and experience
(b) Teaching strategy and principles
(c) Student-teacher relationship
(d) Student’s cognitive skills
Ans: (c)
Q78. A class teacher comes to know that a student in her class encounters a difficulty in spelling, writing and reading. This student is suffering from
(a) alexia
(b) autism
(c) dyslexia
(d) agoraphobia
Ans: (c)
Q79. The term ‘Comprehensive’ in the Continuous and Comprehensive Evaluation (CCE) is represented by
(a) assessment for learning
(b) assessment as learning
(c) assessment in learning
(d) assessment of learning
Ans: (d)
Q80. Which of the following techniques is the best to introduce the topic on ‘travel’ in a class?
(a) Showing models of aeroplane and train
(b) Giving examples of different modes oftransportation
(c) Drawing diagrams of different modes oftransportation on the blackboard
(d) Asking students about their mode of travelling to the school or their tuitions daily followed by the teacher’s explanation
Ans: (d)
Q81. Which of the following types of questions can be also called free-response?
(a) Multiple choice
(b) Matching type
(c) Open-ended
(d) True or false
Ans: (c)
Q82. An EVS teacher gives importance to the technique of asking students to narrate their own experiences while introducing most of the topics. It shows that teacher wants to
(a) enhance the learning of students
(b) keep all students busy in class
(c) get familiar about the students
(d) develop the communications skills of students
Ans: (a)
Q83. The main motive of classroom questioning is
(a) arousing curiosity in learners
(b) to check the level of intelligence of each student
(c) to let students know their level of intelligence
(d) promoting skills of answering every question among students
Ans: (a)
Q84. Which of the following techniques should not be used by a teacher in the teaching-learning process?
(a) Role-play activities.
(b) Problem solving.
(c) Real-life examples.
(d) Reading textbook activities.
Ans: (d)
Q85. Questions prepared by an EVS teacher for assessment should lay more emphasis on
(a) objectives and content coverage
(b) content coverage and total marks
(c) objectives and length of the question paper
(d) total marks and length of the question paper
Ans: (a)
Q86. If some students are not doing well in an EVS class, what should be the solution chosen by the teacher to deal with such students?
(a) Commanding those students to do their homeworkregularly
(b) Asking other students of the class to report aboutthem regularly
(c) Engaging the students with other students in groupactivities
(d) Keeping a regular check on the work done by them in their copies
Ans: (c)
Q87. Which of the following is the most suitable pedagogical method to teach EVS?
(a) Observation and experiment-based
(b) Lecture-cum-demonstration-based
(c) Marks-oriented
(d) Lecture-based
Ans: (a)
Q88. Explaining a topic to a particular student in the class is not good as it leads to
(a) disliking of a teacher by other students
(b) intense competition among students
(c) demotion of other students
(d) disturbance in the class
Ans: (d)
Q89. Which of the following is a limitation of the discussion method?
(a) Developing habit of teamwork
(b) Providing safe space to less active students
(c) Enhancing problem-solving skills in students
(d) Providing scope of criticism for incorrect approaches, ideas and concepts
Ans: (b)
Q90. Which of the following techniques is the best to make students aware of different kinds of fuel?
(a) Showing pictures of fuels
(b) Discussing with them uses of fuels
(c) Reading about types of fuels from the book
(d) Asking children to name and collect safely somesamples of fuels used by their family members intravelling, cooking, etc.
Ans: (d)

Part IV: Language I English

 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
The World Animal Day has been observed on 4th October since 1931, as a way of highlighting the plight of endangered species. Since then, it has become a day for remembering and paying tribute to all animals and the people who love and respect them. It’s celebrated in different ways in every country, with no regard to nationality, religion, faith or political ideology.
Since the lunch of the official World Animal Day website by Naturewatch Foundation, the number of events taking place throughout the world has increased and the trend continues.
And, that is the aim of the World Animal Day initiative: to encourage everybody to use this special day to highlight their importance in the world; celebrate animal life in all its forms; celebrate humankind’s relationship with the animal kingdom; acknowledge the diverse roles that animals play in our lives— from being our companions, supporting and helping us, to bringing a sense of wonder into our lives; and acknowledge and be thankful for the way in which animals enrich our lives.
Increased awareness will lead the way to improved standards of animal welfare throughout the world. Building the initiative is a way to unite the animal welfare movement with something that everyone can join in, whether they are part of an organization, group, or as an individual. Through education, we can help create a new culture of respect and sensitivity, to make this world a fairer place for all living creatures. On the websites people will find everything they need to make World Animal Day a reality in their area. If we care about animals, we shouldn’t miss this special day to help make animal welfare issues front page news around the globe – a vital catalyst for change.
Q91. After reading this passage, we learn that the World Animal Day is an/a ________ celebration.
(a) Monthly, on the 4th
(b) Year-long
(c) Annual
(d) Commemoration held in 1931
Ans: (c)
Q92. The writer points out that animals are important because they
(a) can replace people by being more resourceful
(b) will outlive human beings in the years to come
(c) can be put to work in many ways
(d) make us appreciate the diversity of life
Ans: 92 (d)
Q93. The launch of the website is to
(a) promote social networking by animal lovers
(b) provide guidelines to celebrate the Animal Day
(c) give information about endangered animal species
(d) serve as a source of reference about animals
Ans: (b)
Q94. The writer implies that animals are
(a) treated cruelly by human beings
(b) usually given due protection
(c) ignored altogether
(d) often subject to illtreatment
Ans: (d)
Q95. Identify the correct statement.
(a) Animals often pose a danger to people.
(b) People tend to forget to celebrate the Animal Day.
(c) The Animal Day reminds us to care for otherspecies.
(d) The new website was started by the writer.
Ans: (c)
Q96. The expression ‘a sense of wonder’ means
(a) a critical reaction
(b) a sympathetic attitude
(c) an emotional response
(d) a deep understanding
Ans: (c)
Q97. The closest synonym for the word ‘sensitivity’ as used here is
(a) passivity
(b) affection
(c) awareness
(d) tolerance
Ans: (c)
Q98. The antonym of the word ‘initiative’ is
(a) enterprise
(b) idleness
(c) indifference
(d) advance
Ans: (c)
Q99. A word in the essay that means ‘impetus’ is
(a) trend
(b) catalyst
(c) reality
(d) welfare
Ans: (b)
 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 100–105) by selecting the most appropriate option.
I want to be with people who submerge in the task, who go into the fields of harvest 3 and work in a row and pass the bags along, who are not parlour generals and field deserters but move in common rhythm 6 when the food must come in or the fire be put out.
The work of the world is common as mud. Botched, it smears the hands, crumbles to dust.
9 But the thing worth doing well done has a shape that satisfies, clean and evident. Greek amphoras for wine and oil, 12 Hopi vases that held corn, are put in museums but you know they were made to be used. The pitcher cries for water to carry 15 and the person for work that is real.
Q100. The poet seems to admire ________
(a) parlour generals
(b) farm workers
(c) field deserters
(d) wage earners
Ans: (b)
Q101. What is common between parlour generals and field deserters?
(a) Both love to work.
(b) Both of them love lighting.
(c) Both enjoy respect in society.
(d) Neither of them fights.
Ans: (d)
Q102. What happens when work with mud gets botched?
(a) It leads to satisfaction.
(b) It is abandoned,
(c) Hands get dirty.
(d) No one pays for it.
Ans: (c)
Q103. The figure of speech used in lines 12-14 is ________
(a) personification
(b) metaphor
(c) alliteration
(d) irony
Ans: (d)
Q104. Mud in the hands of a good craftsman becomes ________
(a) a useful article
(b) a museum piece
(c) an expensive article
(d) a work of art
Ans: (a)
Q105. Amphoras, vases and pitchers are metaphors for
(a) useful human labour
(b) antique art
(c) pride in wealth
(d) items of luxury
Ans: (a)
 
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q106. Match the following:
Stage Age
1. Silent stage a. 1 to 2 years
2. L2 advance proficiency stage
b. 6 months to 1 year
3. Early production stage
c. 0 to 6 months Stage Age
4. Speech emergence stage
d. 3 to 5 years
5. L2 intermediate proficiency stage
e. 2 to 3 years
1. 2. 3. 4. 5.
c b d a e b a c e d a d e a c c d b a e
Ans: (c)
Q107. Notes can be made using a flowchart or a webdiagram.
The study skill involved is
(a) storing
(b) summarising
(c) retrieving
(d) gathering
Ans: (c)
Q108. The primary objective of using role play is
(a) to promote the reading habit
(b) to improve the communicative competence
(c) to develop acting talent
(d) to evaluate dialogue writing skill
Ans: (b)
Q109. A good teacher is one who:
(a) gives the useful information
(b) explains concepts and principles
(c) gives printed notes to students
(d) gives them ample opportunities to learn
Ans: (d)
Q110. Correct speech habits can be developed most effectively through
(a) vocabulary practice
(b) quizzes
(c) dictations
(d) pronunciation practice
Ans: (d)
Q111. Language skills are best learnt
(a) if they are taught in an integrated manner
(b) with the help of challenging and mechanicallanguage drills
(c) when they are introduced in isolation one skill at atime
(d) only through written tests and assignments
Ans: (a)
Q112. According to RTE, Pupil Teacher Ratio (PTR) at the upper-primary level should be
(a) 50:1
(b) 40:1
(c) 35:1
(d) 45:1
Ans: (c)
Q113. In the writing process, ‘translating’ means to
(a) the rendering of one language text in to another
(b) use the right words and sentences to express yourthoughts
(c) review a written text or comparing two or moreversions of the text
(d) re-formulate based on feedback from other readers
Ans: (a)
Q114. Subvocalisation is a
(a) psychological problem
(b) pronunciation problem
(c) neurological problem
(d) reading problem
Ans: (d)
Q115. We use ________ to talk about something that happened within a definite time span.
(a) description
(b) narration
(c) reflection
(d) dialogue
Ans: (a)
Q116. Writing involves the sequence
(a) Expression – Content
(b) Reading – Evaluation
(c) Content – Expression
(d) Evaluation – Reading
Ans: (c)
Q117. What type of questions promote thinking skills in children?
(a) Personal response questions
(b) Closed-ended questions
(c) Factual questions
(d) Questions based purely on the reading text
Ans: (a)
Q118. Reading for comprehension can be best achieved through
(a) helping learners speak words softly while reading
(b) learners reading silently and asking comprehensionquestions
(c) teaching learners to run a finger or pencil under theline being read
(d) asking the children to read the text aloud
Ans: (d)
Q119. Which of the following is not a language skill?
(a) Thinking
(b) Listening
(c) Writing
(d) Reading
Ans: (a)
Q120. Which of the following is an effective method of learning?
(a) Theoretical reading
(b) Watching related videos on YouTube
(c) Performing tasks
(d) Reading motivational books
Ans: (d)

भाग V: भाषा II हिन्दी

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121–126)
में सबसे उचित विकल्प चुनिए। कैसे मंगलमय प्रभात की कल्पना थी और कैसी अँधेरी कालरात्रि आ गई है? एक-दूसरे को देखने से डर लगता है। घर मसान हो गया है, अपने ही लोग भूत-प्रेत बन गए हैं, पेड़ सूख गए हैं, लताएँ कुम्हला गई हैं। नदियों और सरोवरों को देखना भी दुस्सह हो गया है। केवल इसलिए कि जिसका ऐश्वर्य से अभिषेक हो रहा था, वह निर्वासित हो गया। उत्कर्ष की ओर उन्मुख समष्टि का चैतन्य अपने ही घर से बाहर कर दिया गया, उत्कर्ष की, मनुष्य की ऊर्ध्वोन्मुख चेतना की यही कीमत सनातन काल से अदा की जाती रही है। इसीलिए जब कीमत अदा कर ही दी गई, तो उत्कर्ष कम-से-कम सुरक्षित रहे, यह चिंता स्वाभाविक हो जाती है। राम भीगें तो भीगें, राम के उत्कर्ष की कल्पना न भीगे, वह हर बारिश में हर दुर्दिन में सुरक्षित रहे। नर के रूप में लीला करने वाले नारायण निर्वासन की व्यवस्था झेलें, पर नर रूप में उनकी ईश्वरता का बोध दमकता रहे, पानी की बूँदों की झालर में उसकी दीप्ति छिपने न पाए। उस नारायण की सुख-सेज बने अनंत के अवतार लक्ष्मण भले ही भीगते रहें, उनका दुपट्टा, उनका अहर्निशि जागर न भीजे, शेषी नारायण के ऐश्वर्य का गौरव अनंत शेष के जागर-संकल्प से ही सुरक्षित हो सकेगा और इन दोनों का गौरव जगज्जननी आद्याशक्ति के अखंड सौभाग्य, सीमंत, सिंदूर से रक्षित हो सकेगा, उस शक्ति का एकनिष्ठ प्रेमपाकर राम का मुकुट है, क्योंकि राम का निर्वासन वस्तुत: सीता का दुहरा निर्वासन है। राम तो लौटकर राजा होते हैं, पर रानी होते ही सीता राजा राम द्वारा वन में निर्वासित कर दी जाती हैं। राम के साथ लक्ष्मण है, सीता है, सीता वन्य पशुओं से घिरी हुई विजन में सोचती है – प्रसव की पीड़ा हो रही है, कौन इस वेला में सहारा देगा, कौन प्रसव के समय प्रकाश दिखलाएगा, कौन मुझे सँभालेगा, कौन जन्म के गीत गाएगा?
Q121. कैसे मंगलमय प्रभात की कल्पना थी और कैसी अँधेरी कालरात्रि आ गई है से लेखक का क्या तात्पर्य ह?ै
(a) मंगल के दिन प्रभात की कल्पना की थी।
(b) मंगल की रात बहुत काली थी।
(c) श्रीराम के राज्याभिषेक की कल्पना की थी परन्तु श्री रामको वनवास मिल गया।
(d) अमंगल दिन की रात हो गयी
Ans: (c)
Q122. ‘जिसका ऐश्वर्य से अभिषेक हो रहा था, वह निर्वासित हो गया’। ये पंक्तियाँ लेखक ने किसके लिए कही है’?
(a) युधिष्टिर के लिए
(b) अर्जुन के लिए
(c) श्री राम के लिए
(d) भीम के लिए
Ans: (c)
Q123. ‘घर मसान हो गया’ से लेखक का क्या तात्पर्य ह?ै
(a) घर खण्डहर हो गया।
(b) घर सुन्दर हो गया।
(c) घर में भूतों का डेरा हो गया है।
(d) घर शमशान हो गया
Ans: (c)
Q124. उत्कर्ष का विलोम शब्द है
(a) निष्कर्म
(b) अपकर्ष
(c) अपयश
(d) अनश्वर
Ans: (b)
Q125. ‘राम भीगें तो भीगें राम के उत्कर्ष की कल्पना न भीगें’ से आशय है
(a) राम भीग जाए
(b) राम की कल्पना भीग जाए
(c) राम राज्य की कल्पना ना भीग जाए
(d) राम राज्य की कल्पना तथा राम का यश समाप्त ना हो।
Ans: (d)
Q126. राम द्वारा निर्वासन वस्तुत: सीता का दुहरा निर्वासन है, यह लेखक ने क्यों कहा?
(a) राम का निर्वासन समाप्त हो जाता है।
(b) सीता का निर्वासन प्रारम्भ होता है।
(c) राम तो लौटकर राजा होते हैं, पर रानी होते ही सीता रामद्वारा वन में छोड़ दी जाती है।
(d) रावण द्वारा सीता का हरण किये जाने की वजह से
Ans: (c)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 127135)
में सबसे उचित विकल्प चुनिए। रहीम ने जीवन के इसी इंद्रधनुष को पानी के कतरे-कतरे में उगते देख था। वही मोती में आब बनकर उसकी श्री, शोभा और मूल्यवता बढ़ाता है। आदमी में यही तेजस्वी स्वाभिमान, उर्वर पौरुष और करुणा की आर्द्रता बनकर उद्दीप्त होता है। आटे में यही रस बनता है, स्वाद बनता है, रोटी बनकर भूख की आग को बुझाता है। मंगल ग्रह पर वैज्ञानिकों ने वाष्प की एक बूँदनुमा आकृति देखी और उनके चेहरे चमक उठे। पानी जीवन की निशानी है। पानी जीवन का पर्याय है। पानी से ही जीवन जागृत होता है। उपनिषद् का ऋषि कहता है- ‘इस संसार में पहले कुछ नहीं था। कुछ भी नहीं था। पानी-ही-पानी था। पानी का पारावार। उससे ही हिरण्यगर्भ ने जन्म लिया; सृष्टि का विकास हुआ और प्राणियों की श्रृंखला चल पड़ी।’ कबीर का दार्शनिक भी यही कहता है- ‘जल में कुंभ कुंभ में जल है, ऊपर नीचे पानी। फूटा कुंभ जल जलहिं समाना, यह तथ कथौ गियानी।’ जल में ही जीवन की ज्योति जागती है। अत: किसी ग्रह पर एक बूँदनुमा वाष्प का आभास हो जाना ही वहाँ जीवन की आर्द्रता की आश्वस्ति है। वहाँ कोई न कोई है।
बैक्टेरिया का परमाणु-प्रमाण जीव जैसा कुछ भी वहाँ हो सकता है अपनी लीला रचे हुए। जल की एक वाष्प-बूँद भी जीवन-लीला की विकास-संभावनाओं के सपनों को सँजोए रहती है।
Q127. गद्यांश में लेखक ने किसके महत्त्व का वर्णन किया है?
(a) पानी
(b) मोती
(c) स्वाभिमान
(d) आदमी
Ans: (a)
Q128. मंगल ग्रह पर वैज्ञानिकों ने क्या देखा?
(a) जमीन
(b) मोती
(c) दूसरे ग्रह के लोग
(d) वाष्प की एक बूँदनुम आकृति
Ans: (d)
Q129. लेखक ने जल को किसका पर्याय माना ह?ै
(a) पानी
(b) जीवन
(c) वाष्प
(d) नदी
Ans: (b)
Q130. ‘पानी का पारावार’ में ‘पारावार’ शब्द संबंधित है-
(a) परिवार
(b) पारा
(c) भण्डार
(d) वार
Ans: (c)
Q131. उपनिषद का ऋषि क्या कहता ह?ै
(a) इस संसार में पहले जल के सिवाय कुछ नहीं था
(b) जल से ही हिरण्यगर्भ ने जन्म लिया।
(c) जल से सृष्टि का विकास हुआ और प्राणियों की शृंखलाबनी।
(d) ये सभी
Ans: (d)
Q132. ‘जल में कुंभ, कुंभ में जल है ________ कथौ गियानी’? ये पंक्तियाँ किसकी है?
(a) कबीरदास
(b) रहीम
(c) तुलसीदास
(d) सूरदास
Ans: (a)
Q133. ‘गियानी’ का तत्सम् शब्द है-
(a) गियानि
(b) ज्ञानी
(c) जानी
(d) ज्ञान
Ans: (b)
Q134. ‘चेहरे चमक उठे’ मुहावरे का अर्थ है-
(a) चेहरे चमकने लगे
(b) चेहरे पर रोशनी पड़ने लगी
(c) चेहरे पर खुशी झलकना
(d) खुश होना
Ans: (c)
Q135. ‘वैज्ञानिक’ शब्द में प्रयुक्त प्रत्यय है-
(a) विज्ञान
(b) क
(c) इक
(d) वि
Ans: (c)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 136150) में सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. प्राथमिक स्तर पर शिक्षा का माध्यम
(a) हिन्दी होना चाहिए
(b) अंग्रेज़ी होना चाहिए
(c) उर्दू होना चाहिए
(d) बच्चे की मातृभाषा होना चाहिए
Ans: (d)
Q137. वाइगोत्सकी के विचारों पर आधारित कथा में ________ पर सबसे अधिक बल दिया जाता है।
(a) कविता दोहराने
(b) कहानी सुनने
(c) कार्य-पत्रकों
(d) परस्पर अन्त:क्रिया
Ans: (d)
Q138. भाषा सीखने का व्यवहारवादी दृष्टिकोण ________ पर बल देता है।
(a) अनुकरण
(b) रचनात्मकता
(c) भाषा प्रयोग
(d) अभिव्यक्ति
Ans: (a)
Q139. भाषा ________, ________, और ________ का एक उत्तम साधन है।
(a) सुनने, बोलने, सोचने
(b) पढ़ने, लिखने, सम्प्रेषण
(c) सोचने, महसूस करने, चीजों से जुड़ने
(d) पढ़ने, लिखने, समझने
Ans: (c)
Q140. इनमें कौन-सा प्राथमिक स्तर पर हिन्दी भाषा शिक्षण का उद्देश्य नहीं है?
(a) सन्दर्भ के अनुसार अनुमान लगाकर पढ़ने का प्रयास करना
(b) चित्रकारी को स्वयं की अभिव्यक्ति का माध्यम बनाना
(c) बच्चों की घर की भाषा और स्कूल की भाषा में सम्बन्धबनाते हुए उसे विस्तार देना
(d) सुनी हुई बातों को ज्यों की त्यों दोहराना
Ans: (d)
Q141. कक्षाध्यापक द्वारा ‘रिपोर्ट कार्ड’ तैयार करना किस विधि से संबंधित है?
(a) जाँच विधि
(b) संचयी आलेख
(c) निरीक्षण
(d) रेटिंग स्केल
Ans: (b)
Q142. सौरभ कक्षा में बोलते समय झिझक महसूस करता है। एक शिक्षक की दृष्टि से आप उसे दूर करने के लिए क्या कर सकते हैं?
(a) उससे प्रश्न ना पूछकर।
(b) उसे अधिक से अधिक बोलने का कार्य देकर।
(c) उसे अधिक बोलने की सलाह ना देकर।
(d) भाषिक क्रियाकलापों में शामिल ना करके।
Ans: (c)
Q143. किन बच्चों को भाषा सीखने में अधिक कठिनाई नहीं होती है?
(a) तीव्र बुद्धिवाले छात्रों को
(b) सामान्य बुद्धिवाले छात्रों को
(c) कम बुद्धिवाले छात्रों को
(d) निजी विद्यालय के छात्रों को
Ans: (a)
Q144. पढ़ने की संस्कृति के विकास के क्रम में ________ पठन को प्रोत्साहित किए जाने की आवश्यकता है।
(a) सस्वर
(b) मौन
(c) सामूहिक
(d) वैयक्तिक
Ans: (a)
Q145. भाषायी कौशलों के संदर्भ में कौन-सा कथन सत्य है?
(a) भाषायी कौशल एक-दूसरे से स्वतंत्र होते हैं।
(b) भाषायी कौशल एक क्रम से सीखे जाते हैं।
(c) भाषायी कौशल एक-दूसरे को प्रभावित नहीं करते।
(d) भाषायी कौशल एक साथ सीखे जाते हैं, क्रम से नहीं
Ans: (b)
Q146. प्राथमिक स्तर पर बच्चों के लिए बाल-साहित्य के चयन का मुख्य आधार क्या होना चाहिए?
(a) छोटी रचनाएँ
(b) रोचक विषय-वस्तु
(c) रंगीन चित्र
(d) सरल जानकारी
Ans: (b)
Q147. कक्षा ‘एक और दो’ के बच्चों के लिए आप किस तरह की कहानी का चयन करेंगे?
(a) जिसमें बहुत सारे पात्र हों।
(b) जिसमें दो ही पात्र हों।
(c) जिसके शब्दों, वाक्यों और घटनाओं के वर्णन की शैलीचित्रात्मक हो।
(d) जो बहुत छोटी हो।
Ans: (c)
Q148. ¯हदी-प्रयोग के विविध रूपों को जानने के लिए सर्वाधिक उपयोगी साधन हो सकता है
(a) शिक्षण की विधियों का संपूर्ण ज्ञान
(b) सुन्दर ढंग से छपी पुस्तकें
(c) उच्चस्तरीय लेखन सामग्री
(d) बाल साहित्य का विविध उपयोग
Ans: (d)
Q149. कक्षा में कुछ बच्चें लिखते समय वर्तनी संबंधी त्रुटियाँ करते हैं। एक भाषा-शिक्षक के रूप में आप क्या करेंग?े
(a) उन्हें सख्त निर्देश देंगे कि वे आगे से गलती न करें।
(b) उनकी त्रुटियों पर बिल्कुल ध्यान नहीं देंगे।
(c) उनसे शब्दों को बीस बार लिखने के लिए कहेंगे।
(d) शब्दों का सही रूप लिखते हुए बच्चों को दोनों तरह के शब्दों का अवलोनक करके अंतर पहचानने का अवसर देंगे।
Ans: (d)
Q150. भाषा हमारे परिवेश में बिखरी मिलती है। यह कथन किस पर लागू नहीं होता?
(a) अखबार
(b) विज्ञापन
(c) साइनबोर्ड
(d) भाषा-प्रयोगशाला
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!