You are here
Home > Previous Papers > 03 – CTET Solved Practice Set

03 – CTET Solved Practice Set

CTET Solved Practice Set

Part I: Child Development and Pedagogy

Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. A good textbook avoids
(a) gender bias
(b) gender sensitivity
(c) gender equality
(d) social responsibility
Ans: (a)
Q2. The best way to inculcate moral values in children is
(a) to give moral lectures in the morning assembly
(b) to put across a situation and ask students to take adecision
(c) demonstration of moral values by teachers andelders
(d) to teach students how to differentiate between moral and immoral
Ans: (c)
Q3. G factor, with reference to intelligence, is
(a) a factor that predicts the level to which a child canbe ‘groomed’
(b) the standard deviation in the normal distribution ofintelligence
(c) the general term for measuring mental ability
(d) guidance needed for a child to boost his/her IQAns: (b)
Q4. Learning disabilities may occur due to all of the following except
(a) the teacher’s way of teaching
(b) prenatal use of alcohol
(c) mental retardation
(d) meningitis during infancy
Ans: (a)
Q5. In the context of language development, which of the following areas was underestimated by Piaget?
(a) Heredity
(b) Social interaction
(c) Egocentric speech
(d) Active construction by the child
Ans: (b)
Q6. The RTE Act refers to which of the following with respect to disability?
(a) Persons with Disabilities Act, 1996
(b) Disability Discrimination Act, 2010
(c) Disability Discrimination Act, 1995
(d) Disability Act, 2005
Ans: (a)
Q7. In a culturally and linguistically diverse classroom, before deciding whether a student comes under the special education category, a teacher should
(a) not involve parents as parents have their own work
(b) evaluate the student on her/his mother language toestablish disability
(c) use specialised psychologists
(d) segregate the child to neutralise environmental factor
Ans: (b)
Q8. In the context of progressive education, the term ‘equal educational opportunity’ implies that all students should
(a) receive equal education irrespective of their caste,creed, colour, region and religion
(b) be allowed to prove their capability after receivingequal education
(c) be provided education by using the same methodsand materials without any discrimination
(d) be provided education that is most appropriate to them and their future professional life
Ans: (d)
Q9. Group project activity as prescribed by CBSE is a powerful means
(a) of facilitating social participation
(b) of alleviating the burden of teachers
(c) of relieving the stress caused due to routine teaching
(d) to promote the concept of unity in diversity
Ans: (a)
Q10. Which of the following is not an appropriate tool for formative assessment?
(a) Assignment
(b) Oral questions
(c) Term test
(d) Quiz and games
Ans: (a)
Q11. According to Kohlberg, the thinking process involved in judgments about the questions of right and wrong is called
(a) moral realism
(b) moral dilemma
(c) morality cooperation
(d) moral reasoning
Ans: (d)
Q12. Which of the following is not a characteristic of intrinsically motivated children?
(a) They always succeed.
(b) They enjoy doing their work.
(c) They display a high level of energy while working.
(d) They like challenging tasks.
Ans: (a)
Q13. Adolescents conform to peer pressure to fulfill their needs related to
(a) belongingness
(b) safety
(c) self-actualisation
(d) self-efficacy
Ans: (a)
Q14. In the context of ‘nature–nurture’ debate, which of the following statements seems appropriate to you?
(a) A child is like a blank slate whose character can bemoulded by the environment into any shape.
(b) Environmental influences only have little value inshaping up a child’s behaviour that is primarilygenetically determined.
(c) Heredity and environment are inseparablyinterwoven, and both influence development.
(d) Children are genetically predisposed to what they would be like irrespective of whatever environment they grow up in.
Ans: (c)
Q15. The principle of reinforcement is associated with
(a) Pavlov
(b) Thorndike
(c) Kohlberg
(d) Skinner
Ans: (a)
Q16. Children learn ____________ in a child-centred education.
(a) In groups
(b) Individually
(c) from parents
(d) In groups as well as individually
Ans: (b)
Q17. ‘Equal educational opportunity’ implies that
(a) a student should receive equal educationirrespective of caste, creed, colour, region andreligion
(b) a student should be allowed to prove his/hercapability after receiving equal education
(c) a student should be provided education by usingthe same methods and materials without anydiscrimination
(d) a student should be provided education that is most appropriate to him/her and his/her future professional life
Ans: (d)
Q18. Which of the following statements is false about progressive education?
(a) School is considered a part of life.
(b) Learners do not participate in problem solving.
(c) Parents are primary teachers.
(d) Society is the extension of classroom.
Ans: (b)
Q19. Differentiated instruction is
(a) using a variety of groupings to meet students’needs
(b) doing something different for every student in theclass
(c) a disorderly or undisciplined student activity
(d) using groups that never change
Ans: (a)
Q20. Which of the following uses ideas and practices that aim at making schools more effective agencies in a democratic society?
(a) Humanistic education
(b) Constructivism education
(c) Progressive education
(d) Montessori education
Ans: (c)
Q21. Which of the following statements is related to progressive education?
(a) Teachers are the originators of information andauthority.
(b) Knowledge is generated through direct experienceand collaboration.
(c) Examination is norm-centred and external.
(d) Education is teacher-centred.
Ans: (b)
Q22. Which type of learning focuses on students’ needs, interests and learning styles?
(a) Subject-centred
(b) Play way
(c) Child-centred
(d) Teacher-centred
Ans: (c)
Q23. The most important factor in an effective teaching process is
(a) punctuality exhibited by the teacher and students
(b) mastery of content by the teacher
(c) teacher–student dialogue
(d) timely completion of the syllabi
Ans: (c)
Q24. What should be the aim of child-centred education in schools?
(a) Developing communication skills in children
(b) Preparing students for examination
(c) Cramming up textbooks
(d) Preparing students for practical life
Ans: (d)
Q25. The ‘lab schools’ advocated by John Dewey were examples of
(a) factory schools
(b) progressive schools
(c) public schools
(d) common schools
Ans: (b)
Q26. Which one of these is a principle of child development?
(a) Development occurs due to interaction betweenmaturation and experience.
(b) Experience is the sole determinant of development.
(c) Development is determined by reinforcement andpunishment.
(d) Development can accurately predict the pace of each individual child.
Ans: (a)
Q27. For an intrinsically motivated student,
(a) rewards are not at all required
(b) external rewards are not enough to keep him/hermotivated
(c) the level of motivation is lower than that of anextrinsically motivated student
(d) there is no need of formal education
Ans: (a)
Q28. A teacher wants the gifted children of her class to achieve their potential. Which of the following should she do in order to achieve her objective?
(a) Teach them to enjoy non-academic activities.
(b) Teach them to manage stress.
(c) Segregate them from their peers for specialattention.
(d) Challenge them to enhance their creativity.
Ans: (d)
Q29. Teachers and students draw on one another’s expertise while working on complex projects related to real-world problems in a ________ classroom.
(a) Traditional
(b) Constructivist
(c) Teacher-centric
(d) Social-constructivist
Ans: (d)
Q30. The stage of cognitive development, according to Piaget, in which a child displays ‘object permanence’ is the
(a) sensorimotor stage
(b) preoperational stage
(c) concrete operational stage
(d) formal operational stage
Ans: (a)

Part II: Mathematics

 
Directions (Q. 31–60): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q31. How many edges are there in a cube?
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 12
Ans: (d)
Q32. The perimeter of a square is 32 cm. The perimeter of a rectangle is equal to the perimeter of the square.
The length of the rectangle is 3 cm more than the side of the square. The sum of areas (in cm2) of the square and the rectangle is
(a) 23 cm2
(b) 119 cm2
(c) 69 cm2
(d) 92 cm2
Ans: (b)
Q33. Which of the following geometric figures has all sides equal in length but not all angles?
(a) Rhombus
(b) Square
(c) Rectangle
(d) Parallelogram
Ans: (a)
Q34. If the total surface area of a cube is 54 cm2, what will be its lateral surface area?
(a) 36 cm2
(b) 54 cm2
(c) 96 cm2
(d) 24 cm3
Ans: (a)
Q35. The difference between the place value and the face value of 6 in 6 98 145 is
(a) 0
(b) 54
(c) 59 994
(d) 5 99 994
Ans: (d)
Q36. Which of the following is the smallest three-digit number formed by the digits 2, 5 and 9? (Repetition is not allowed)
(a) 952
(b) 592
(c) 259
(d) 295
Ans: (c)
Q37. Which of the following pairs add up to a sum greater than 1000?
(a) 407 and 523
(b) 471 and 519
(c) 571 and 393
(d) 821 and 220
Ans: (d)
Q38. Subtraction is the inverse of
(a) addition
(b) subtraction
(c) multiplication
(d) division
Ans: (a)
Q39.Solve
(a)
(b)
(3)
(d)
Ans: (a)
Q40. The product of a number and its reciprocal is
(a) 2
(b) 3
(c) 1
(d) 4
Ans: (c)
Q41. Which of the following relations is not correct?
(a) 1 km = 100000 cm
(b) 1 km = 1000000 mm
(c) 1 m = 1000 mm
(d) 1 mm = 0.001 cm
Ans: (d)
Q42. Sheenu bought 5 identical packets of sugar weighing 25 kg 1 g in total. What is the weight of each packet?
(a) 5 kg 0.2 g
(b) 25 kg 0.2 g
(c) 5 kg 0.5 g
(d) 5 kg 1 g
Ans: (a)
Q43. How many seconds are there in a day?
(a) 8640
(b) 5184000
(c) 1440
(d) 86400
Ans: (d)
Q44. Rohan purchased 10 dozen bananas for ` 150 and gave a 500 rupee note to the fruit-seller. How much money did the fruit-seller return to Rohan?
(a) ` 456
(b) ` 334
(c) ` 350
(d) ` 325
Ans: (c)
Q45. Find the next term in 2, 4, 8, 14, 22….
(a) 28
(b) 30
(c) 32
(d) 34
Ans: (c)
Q46. The mathematics textbook of class IV has a topic ‘The Junk Seller” in which the true story of a junk seller, Kiran, is used to teach multiplication; however, more than that, some real life situations have been described. Which learning goal is expected to be achieved through this lesson?
(a) Disposition goal
(b) Social goal
(c) Content goal
(d) Process goal
Ans: (b)
Q47. Ali uses counting as a strategy to compare two groups and tell which group has more number of objects. He is at
(a) matching phase
(b) emergent phase
(c) quantifying phase
(d) partition phase
Ans: (c)
Q48. As per the NCF 2005, the narrow aim of teaching mathematics at schools is to
(a) develop numeracy related skills
(b) teach algebra
(c) teach calculation and measurements
(d) teach daily life problems related to linear algebra
Ans: (a)
Q49. According to ‘Van Hiele’s ‘Levels of Geometric Thinking,’ the levels of development of geometrical understanding in correct sequence are –
(a) visualisation, analysis, informal deduction, formaldeduction
(b) visualisation, formal deduction, analysis, informaldeduction
(c) formal deduction, informal deduction, visualisation,analysis
(d) informal deduction, visualisation, analysis, formal deduction
Ans: (a)
Q50. National Curriculum Framework 2005 recommends that teaching of mathematics at primary level should focus on
(a) abstract concepts of mathematics
(b) helping students to connect classroom learning witheveryday life
(c) helping students to acquire international standardsin learning of mathematics
(d) preparing for higher mathematics
Ans: (b)
Q51. According to the NCF 2005, which one of the following is not a major aim of mathematics education in primary schools?
(a) To mathematize the child’s thought process
(b) To relate mathematics to the child’s context
(c) To enhance problem-solving skills
(d) To prepare for higher education in mathematics
Ans: (d)
Q52. A teacher uses the exploratory approach, use of manipulatives and involvement of students in discussion while giving the concepts of mathematics.
She uses this strategy to
(a) develop manipulative skills among the students
(b) create a certain way of thinking and reasoning
(c) achieve the narrow aim of teaching mathematics
(d) achieve the higher aim of teaching mathematics
Ans: (b)
Q53. Which of the following manipulatives can be used effectively to explain the concepts of place value, addition and subtraction in students?
(a) Abacus
(b) Geoboard
(c) Tangrams
(d) Dot paper
Ans: (a)
Q54. A teacher asks students to draw the shapes of a rectangle and a triangle on paper and label them. The objective that can be achieved through this activity is
(a) knowledge
(b) understanding
(c) drawing
(d) application
Ans: (d)
Q55. The following problem has been taken from the text book of class III:
Fill in the right numbers in given spaces

Which competence of Bloom’s cognitive domain is referred to in the above question?
(a) Knowledge
(b) Comprehension
(c) Analysis
(d) Synthesis
Ans: (c)
Q56. Read the following question from Class VI text book:
“Write a pair of integers whose sum gives a negative integer.” The above question refers to
(a) reflective question
(b) multidisciplinary question
(c) open-ended question
(d) closed-ended question
Ans: (c)
Q57. Anil is able to answer all questions orally but commits mistakes while writing the solutions of problems. The best remedial strategy to remove errors in his writing is
(a) giving him an assignment of 10 problems every day
(b) calling him out to solve a problem on theblackboard
(c) providing him with a worksheet with partially solvedproblems to complete the missing gaps
(d) giving him practice test after school hours, continuously for one month
Ans: (c)
Q58. In Class VI, in the unit ‘Understanding Quadrilaterals’, important results related to angle-sum property of quadrilaterals are introduced using paper folding activity followed by the exercise based on these properties.
At this level proof of the angle property is not given, as the students of Class VI are at Van ‘Van Hiele’s ‘Levels of Geometric Thinking,
(a) Level 2 – Informal Deduction
(b) Level 3 – Deduction
(c) Level 0 – Visualisation
(d) Level 1 – Analysis
Ans: (a)
Q59. In a mathematics classroom, the four stages of language development in order are
(a) Everyday language → Mathematised situationlanguage → Language of mathematics problemsolving → Symbolic language
(b) Everyday language → Language of mathematicsproblem solving → Mathematised situationlanguage → Symbolic language
(c) Everyday language → Language of mathematicsproblem solving → Symbolic language →Mathematised situation language
(d) Everyday language → Symbolic language → Language of mathematics problem solving → Mathematised situation language
Ans: (a)
Q60. Place of mathematics equation in the curricular framework is positioned on twin concern:
(a) What mathematics education can do to improve thescore of students in summative examinations andhow it can help to choose right stream in higherclasses
(b) What mathematics education can do to improvecommunication skills of every child and how it canmake them employable after school
(c) What mathematics education can do to engage themind of every student and how it can strengthen thestudent’s resources
(d) What mathematics can do to retain every child inschool and how it can help them to be selfdependent
Ans: (c)

Part III: Environmental Studies

 
Directions (Q. 61–90): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q61. How will a tiger know if there is another tiger in its area?
(a) Hair
(b) Paws
(c) Urine
(d) Saliva
Ans: (c)
Q62. Which one of the following is an example of a biennial plant?
(a) Banyan
(b) Maize
(c) Wheat
(d) Carrot
Ans: (d)
Q63. Identify the incorrect match of the shelter with its animal:
(a) Comb: Honeybees
(b) Termitoria: Bumblebees
(c) Burrows in soil: Rabbits
(d) Nest made in bushes with dried grass and hedges: Bulbul
Ans: (b)
Q64. Which of the following is an example of off-site conservation?
(a) Zoos
(b) Sanctuaries
(c) National parks
(d) Biosphere reserve
Ans: (a)
Q65. Which of the following plant’s seeds are small and feather-like structures?
(a) Dandelion
(b) Sunflower
(c) Coconut
(d) Pea
Ans: (a)
Q66. Which of the following statements is correct for vitamins?
(a) They are body-building foods.
(b) They are required by the body in limited amount.
(c) They give us energy to keep working the whole day.
(d) They increase our metabolic rate leading to the loss of weight.
Ans: (b)
Q67. Study the following pairs of nutrients and their sources
I. Iron: Amla and green leafy vegetables
II. Vitamin C: Banana and fish liver oil
III. Calcium: Meat and yeast
IV. Chlorine: Salt and sea food Identify the incorrect pairs:
(a) I and IV
(b) II and III
(c) II and IV
(d) I and III
Ans: (b)
Q68. Some students while performing food test on the given sample of the food item observed that the colour of that food item has changed into bluish black after putting iodine on it. The given food item could be
(a) peas
(b) almonds
(c) boiled rice
(d) groundnut
Ans: (c)
Q69. Which day is celebrated as World Water Day?
(a) May 5
(b) June 19
(c) July 15
(d) March 22
Ans: (d)
Q70. Which of the following diseases is spread through contaminated water?
(a) Polio
(b) Asthma
(c) Cholera
(d) Tuberculosis
Ans: (c)
Q71. Sarita is a new neighbour of Sheena. Sheena while talking to Sarita came to know that prior to this new colony she was living in a slum and had to leave forcefully as her slum was wiped out. The wiping out of slums is also known as
(a) displacement
(b) emigration
(c) transfer
(d) demolition
Ans: (d)
Q72. Which of the following is not an effect of oil spill?
(a) Economic downturn
(b) Ecological imbalance
(c) Temperature fluctuation
(d) Slow rate of fossilisation
Ans: (d)
Q73. A man started doing a job in New Delhi, and then moved towards the west. From west, he travelled the to east due to his postings. Which of the following places were travelled by the a man from New Delhi in the period of his postings in India?
(a) Jaipur and then Dehradun
(b) Bikaner and then Lucknow
(c) Lucknow and then Bikaner
(d) Dehradun and then Jaipur
Ans: (b)
Q74. Which route serves as the shortcut water route connecting Europe, Australia and Asia?
(a) The Nicaragua Canal
(b) The Panama Canal
(c) The Suez canal
(d) The Kiel Canal
Ans: (b)
Q75. Ecotourism helps in
(a) attracting tourists towards zoos and botanicalgardens
(b) reducing use of polluting fuels
(c) developing roads for tourism
(d) taking care of biodiversity
Ans: (d)
Q76. Motive of providing Let’s make a paper dog activity in the end of the chapter under “Super Senses” in EVS of Grade 5 is
(a) to develop the skills of art in children
(b) to provide fun and enjoyment while learning
(c) to help learners score better in exams through thisactivity
(d) to develop the skills of reading and following the instructions properly
Ans: (b)
Q77. What is the primary aim of integrating pure science and social science concepts into single EVS curriculum at the primary stage?
(a) To look at the environment in a holistic manner
(b) To reduce the number of periods in a school
(c) To make the teaching-learning process easier
(d) To make the examination process easy
Ans: (a)
Q78. Which of the following teaching methodologies for making students learn about the physical conditions of space is most suitable?
(a) Asking students to collect pictures of space andheadlines on it from newspapers and making ascrap file
(b) Drawing pictures of celestial bodies on theblackboard and letting students copy them in theirnotebooks
(c) Asking students to read the topic loudly andexplaining its meaning
(d) Showing students a prepared model on space
Ans: (a)
Q79. Teaching of EVS, as recommended by the National Curriculum Framework (2005), at the primary stage should primarily aim at
(a) developing skills like observation, measurementand prediction
(b) understanding and learning detailed explanation ofconcepts
(c) memorising basic principles and exact definitions ofterms
(d) preparing students for studies at the next stage
Ans: (a)
Q80. Which of the following learning experiences is the best way to bring the attention of students towards social issues like poverty, illiteracy and discrimination?
(a) Asking students to go on social problems surveys intheir localities and discuss the data with theirclassmates
(b) Showing diagrams on social evils in the society tostudents
(c) Asking students to make posters on social evils
(d) Delivering a lecture on the problems of the society
Ans: (a)
Q81. Co-curricular activities were previously known as
(a) non-curricular activities
(b) extracurricular activities
(c) curriculum-based activities
(d) out-of-curriculum activities
Ans: (b)
Q82. Study the following features of the portfolio:
I. It only contains the best work of a child.
II. It helps parents know about the weaknesses and strengths of their child.
III. It helps in assessing interest areas and personalsocial qualities.
IV. It records only the ‘test scores’.
Which of the following statements about portfolio are correct?
(a) III and IV
(b) II and III
(c) I, II and IV
(d) I, II and III
Ans: (b)
Q83. Which one of the following is matched with the requirement of the EVS curriculum at the primary level?
(a) It should enable a learner to look at the importanceof the environment as a service and product-givingsource sofely to human beings.
(b) It should emphasise more on acquiring knowledgeand skills that can help a learner in becomingprofessionally strong.
(c) It should be able to bring concerns environmentalservices and products.
(d) It should engage learners in inventing new products of their use, utilising the resources of the environment
Ans: (c)
Q84. The use of poems and storytelling as teaching aids primarily helps in
(a) breaking the monotony in the teaching-learningprocess
(b) promoting linguistic and literary skills in students
(c) making easy for the teacher to teach fundamentalconcepts
(d) promoting imaginative and creative abilities in students
Ans: (d)
Q85. The objective of linking the previous knowledge of a student to the new concept to be taught is to
(a) bring into discussion more piece of knowledge
(b) understand individual differences of students
(c) make process of transfer of knowledge easier
(d) give way to learner autonomy
Ans: (c)
Q86. Read the following statements related to the assessment process:
I. Assessment of learning
II. Reflection of the child’s progress
III. Involves enhancement of the student’s learning
IV. A comprehensive evaluation Which of the following statements are in agreement with the summative assessment of EVS at the primary stage?
(a) I, II and IV
(b) I, II and III
(c) III and IV
(d) II and IV
Ans: (a)
Q87. A good EVS curriculum should not
(a) set cognitive level of learners
(b) make the learners aware about values of theenvironment
(c) equip the learners with abilities to generate newknowledge based on previous one
(d) equip learners with knowledge and skills to help in earning their livelihood
Ans: (d)
Q88. Students can be made aware about the scarcity of water by
(a) showing them a documentary film on the areasaffected by drought
(b) discussing with them the ways to conserve water atthe individual level
(c) asking them to discuss the issue with their friendsin the class
(d) dictating the data about world’s water sources
Ans: (a)
Q89. What does ‘Agoraphobia’ refer to?
(a) Fear of public places
(b) Fear of animals
(c) Fear of strangers
(d) Fear of big trees
Ans: (a)
Q90. If an EVS teacher finds that many students are not taking interest in the lesson in her class and feeling sleepy, then what should be her response towards those students?
(a) Warn them to be attentive and sit straight.
(b) Command them to go out and wash face.
(c) Start talking with them on another topic.
(d) Pick some ‘DO YOU KNOW’ types of thoughts andfunny facts related to the running concept fordiscussion.
Ans: (d)

Part IV: Language I English

 
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. 91–99) by selecting the most appropriate option.
The fossil remains of the first flying vertebrates, the pterosaurs, have intrigued paleontologists for more than two centuries.
How such large creatures, which had wing spans from 8 to 12 metres, solved the problems of powered flight, and exactly what these creatures were – reptiles or birds – are among the questions scientists have puzzled over.
Perhaps the least controversial assertion about the pterosaurs is that they were reptiles. Their skulls, pelvises and hind feet were reptilian. The anatomy of their wings suggests that they did not evolve into the class of birds. In pterosaurs, a greatly elongated fourth finger of each forelimb supported a wing-like membrane. In birds, the second finger is the principal strut of the wing. If the pterosaur walked or remained stationary, the fourth finger and with it the wing could only turn upward in an extended inverted V-shape alongside of the animal’s body. Both the pterosaurs and the birds have hollow bones, a feature that represents a saving in weight. In birds, however, these bones are reinforced more massively by internal struts.
Although scales typically cover reptiles, pterosaurs probably had hairy coats. The recent discovery of a pterosaur specimen, covered in long, dense and relatively thick hair-like fossil material, was the first clear evidence that this reasoning was correct. Efforts to explain, how the pterosaurs became airborne have led to suggestions that they launched themselves by jumping from cliffs, by dropping from trees, or even by rising into light winds from the crests of waves.
Q91. The skeleton of a pterosaur can be distinguished from a bird’s by the
(a) size of its wing span.
(b) presence of hollow bones.
(c) hook-like projections at the hind feet.
(d) the anatomy of its wing span.
Ans: (a)
Q92. Which is the characteristic of pterosaurs?
(a) They hung upside down like bats before flight.
(b) They flew to capture prey.
(c) They were unable to fold their wing fully at rest.
(d) They lived mostly in the forest.
Ans: (c)
Q93. The elongated finger in the ______ supported the outstretched wings.
(a) pterosaurs
(b) birds
(c) both
(d) neither
Ans: (a)
Q94. The body of the pterosaurs was covered in
(a) feathers
(b) scales
(c) fur
(d) smooth skin
Ans: (c)
Q95. The pterosaurs flew by
(a) jumping off a mountain ledge
(b) pushed by wind before take-off
(c) jumping upwards with force
(d) momentum gained by running
Ans: (a)
Q96. A synonym for ‘compressed’, from the passage is
(a) launch
(b) dense
(c) light
(d) strut
Ans: (b)
Q97. The opposite of ‘controversial’ is
(a) questionable
(b) uncertain
(c) debatable
(d) undisputed
Ans: (d)
Q98. It can be understood from the passage that scientists believe that the
(a) large wings help pterosaurs to fly great distances.
(b) hollow bones showed they evolved from bats.
(c) fossil remains explain how they flew.
(d) pterosaurs walked on all fours.
Ans: (c)
Q99. Fossils often left scientists in doubt whether the pterosaur
(a) ever existed at all
(b) how many lived at that period
(c) their size and weight
(d) their shape and gender
Ans: (c)
 
Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. 100–105) by selecting the most appropriate option.
To a Butterfly I’ve watched you now a full half-hour; Self-poised upon that yellow flower; And, little Butterfly; indeed I know not if you sleep or feed.
How motionless;—not frozen seas More motionless; and then What joy awaits you, when the breeze Hath found you out among the trees, And calls you forth again; This plot of orchard-ground is ours; My trees they are, my Sister’s flowers; Here rest your wings when they are weary; Here lodge as in a sanctuary; Come often to us, fear no wrong; Sit near us on the bough; We’ll talk of sunshine and of song, And summer days when we were young; Sweet childish days, that were as long As twenty days are now.
William Wordsworth
Q100. The poem has been written in the form of a
(a) dialogue
(b) conversation
(c) drama
(d) monologue
Ans: (d)
Q101. The word ‘lodge’ can be replaced by
(a) fixed
(b) rent
(c) stay
(d) care
Ans: (c)
Q102. The meaning of ‘Self-poised’ as the word is used in the poem is
(a) instability
(b) talkativeness
(c) steadfastness
(d) self-obsession
Ans: (c)
Q103. “I‘ve watched you now a full half-hour.” This line hints at the speaker’s
(a) loneliness
(b) contemplation
(c) obsession
(d) altercation
Ans: (b)
Q104. The poet uses the adjective ‘little’ for the butterfly to indicate that it is
(a) instinctive in nature
(b) small in size
(c) insignificant in existence
(d) unimportant for humans
Ans: (b)
Q105. The “Sweet childish days, that were as long/As twenty days are now” indicate that
(a) the poet and his sister played in the garden duringtheir childhood days
(b) when we recollect past memories we realise thattime flies away fast
(c) everything in this world is transient and all mustmeet death one day
(d) one childhood day is techinically equal to twenty adult days
Ans: (c)
 
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q106. Problems in learning a language arise due to lack of
(a) teaching aids
(b) materials used
(c) teaching technology
(d) teacher’s competence
Ans: (d)
Q107. Which of the following is an instance of non-formal learning?
(a) Children learning through correspondence lessons.
(b) Children learning to draw from their art teacher.
(c) Children learning to cook from their parents.
(d) Children learning a new game from friends.
Ans: (a)
Q108. A person, who is a fluent speaker, is likely to possess
(a) bodily-kinesthetic ability.
(b) musical ability.
(c) verbal-linguistic ability.
(d) logico-mathematical ability.
Ans: (c)
Q109. In the word ‘tale’ the phonetic transcription for the word is
(a) /tel/
(b) /te:l/
(c) /teil/
(d) /tal/
Ans: (c)
Q110. Skilled reading is
(a) deliberate
(b) constructive
(c) imaginative
(d) progressive
Ans: (b)
Q111. Which of the following will help learners take greater responsibility for their own learning?
(a) Summative assessment
(b) Supervised reading sessions
(c) Controlled writing tasks
(d) Peer assessment
Ans: (d)
Q112. IEC stands for
(a) Indian Education Committee
(b) Indian Educational Commission
(c) India’s Education Committee
(d) Indian Education Commission
Ans: (d)
Q113. The activity that requires an understanding of text organization is where the student
(a) states the main idea or finds the topic sentence
(b) makes a prediction or hypothesis about what thetext is likely to be about
(c) shows through interlinking the relationship betweendetails and main points
(d) makes notes on the text
Ans: (b)
Q114. Instead of asking questions and getting answers from her learners, a teacher gives some short texts and asks her learners to frame questions. Her primary objective is to
(a) make the learners realize the difficulties faced byteachers in preparing question papers
(b) enhance the learners’ analytical and criticalthinking
(c) train the learners as good question paper setters
(d) take their help during examinations
Ans: (b)
Q115. The main responsibility of a language teacher as a facilitator is
(a) to read the lessons aloud and provide explanationfor each line
(b) to create a number of opportunities for the learnersto use the language meaningfully
(c) to provide a lot of information and make thelearners listen to it
(d) to strictly control the class and cover the syllabus in quick time
Ans: (b)
Q116. Match the following
i. Subvocalisation a. Tendency to put the finger on words as they are read in order to improve concentration of the reader
ii. Regression b. Impairment of the CNS
iii. Alexia c. Involves saying words in your head while reading
iv. Finger pointing d. Tendency of the eyes to move backwards over printed material instead of moving forward when reading something.
i ii iii iv
1. d c a b
2. c d b a
3. a b c d
4. b a d c
Ans: (b)
Q117. While evaluating students’ responses for reading comprehension, marks may be deducted for _________ errors.
(a) Grammatical
(b) Syntactical
(c) Content
(d) Spelling
Ans: (c)
Q118. One of the challenges of ‘Behaviour Management’ in a senior class is
(a) students’ readiness to use the smart board
(b) students’ lack of self study skills
(c) teacher’s preference to conduct group rather thanindividual work
(d) teacher’s lack of self confidence
Ans: (d)
Q119. According to RTE, Pupil Teacher Ratio (PTR) at the primary level is
(a) 40:1
(b) 35:1
(c) 45:1
(d) 50:1
Ans: (a)
Q120. Learners are familiar with the concept ‘cyberspace’ due to their cognitive overload. Therefore learners
(a) may end up studying more meaningful topics inclass
(b) may explore their own interests according to theirown experience, background and perspective whilespending considerable time navigating for content
(c) usually omit studying prescribed but importanttopics
(d) may be exposed to a sequential and cohesiveexpository presentation
Ans: (b)

Hindi Language

निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 121&129) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। नए उठने वाले मकान का शिल्प अशुभ संकेत दे रहा है। पुराने मकान का छंद, चाहे छोटे हों या बड़े, माटी के हों या पक्के, आँगन और ओसारे से समृद्ध होता था। नगर शिल्पवाले मकान में आँगन सिकुड़ गया है और लंबे ओसारे को खुशनुमा ड्राइंग रूप में रूपांतरित कर दिया गया है। तर्क समझ में आता है कि कम जगह में उपयोगी और सुंदर घर बनाना समय का तकाजा है। और बात स्पष्ट होती है कि हर प्रकार की लघुता ही युग धर्म की पहचान या लाचारी बन गई है, जो आदमी को समष्टि से विलग कर रही है। संयुक्त परिवार का बोध और आग्रह था, तब आपस में लड़ते-झगड़ते, एक-दूसरे के दुख-सुख में शरीक होते पूरा गाँव एक परिवार था। तब मकान में आँगन-ओसारे का न होना अमंगल माना जाता था, दारिद्र्य का परिचायक। रात-बिरात आनेवाले अतिथियों की बाट जोहते रहते थे, ओसारे और भाई-भवद्द की उल्लास-मुखर उपस्थिति से समृद्ध रहते थे आँगन। पुरानी चाल को नई रोशनी ने धक्का दिया है। ‘ड्राइंग रूम’ का कपाट खास के लिए खुलता है। ओसारे की उन्मुक्तता उसके स्वभाव के विपरीत है। अचरज नहीं, आँगनविहिन नगर शैली के मकानों से जब गाँव की शोभा बदल जाएगी, शहरों की तरह गाँवों में भी भोजन-परिवेशन के लिए किराये के लोग बुलाये जाएँगे। भवद्दी का; समष्टि-सूत्र का कुछ भी मतलब नहीं रह जाएगा और तब गाँव की स्वकीयता बिला जाएगी। निजी सुख की संकीर्ण परिधि में सिमटने की लालसा सुख के मूल आस्वाद को ही चबा जाएगी। शहर की आबोहवा ने गाँव को हल्के से स्पर्श किया है और लोग बेचैन हो गए हैं।
Q121. प्रस्तुत गद्यांश में लेखक का “नए उठनेवाले मकान का शिल्प अशुभ संकेत दे रहा है” से क्या अभिप्राय ह?ै
(a) घर के आँगन छोटे हो जाना।
(b) लम्बे ओसारे ड्राइंग रूम में रूपान्तरित हो गए हैं।
(c) व्यक्ति समष्टि से हटकर व्यक्तिकता की तरफ जा रहा है।
(d) ओसारे की उन्मुक्तता।
Ans: (c)
Q122. मकान में आँगन-ओसारे का होना किसका परिचायक होता था?
(a) अमंगल का
(b) दरिद्रता का
(c) समृद्धि का
(d) शत्रुता का
Ans: (c)
Q123. ‘ड्राइंग रूम’ किसे कहा गया ह?ै
(a) आँगन
(b) ओसारे
(c) कमरा
(d) अतिथि कक्ष
Ans: (d)
Q124. लेखक के अनुसार आदमी को ‘समष्टि’ से विलग कौन कर रहा है?
(a) नए उठने वाले मकानो के अशुभ संकेत
(b) व्यक्ति का सिर्फ अपने लिए सोचना
(c) संयुक्त परिवार
(d) रात-बिरात में आने वाले अतिथि
Ans: (b)
Q125. निजी सुख की संकीर्ण परिधि में सिमटने की लालसा का क्या अर्थ है?
(a) संकीर्ण परिधि में फँसना।
(b) व्यक्ति का सिर्फ और सिर्फ अपने बारे में ही सोचना।
(c) सुख की लालसा करना।
(d) सुख पाना।
Ans: (b)
Q126. उन्मुक्तता में प्रत्यय है-
(a) ता
(b) आ
(c) तता
(d) क्ता
Ans: (a)
Q127. ‘आँगनविहीन’ शब्द में समास है-
(a) तत्पुरुष
(b) अव्ययीभाव
(c) द्विगु
(d) द्वंद्व
Ans: (a)
Q128. ‘पुरानी चाल को नई रोशनी ने धक्का दिया है’ से लेखक का क्या अभिप्राय है?
(a) पुराने मूल्यों की जगह अब नए मूल्यों ने ले ली है।
(b) पुरानी चाल ठीक नहीं थी।
(c) नई रोशनी ज्यादा प्रकाशमान है।
(d) नए युग की चाल धीमी है ।
Ans: (a)
Q129. लेखक के अनुसार गाँव की शोभा कब बिला जाएगी।
(a) आँगनविहीन नगर शैली के मकानों से जब गाँव की शोभाबदल जाएगी।
(b) पुरानी चाल यथावत रहने पर
(c) नयी रोशनी के चमकने पर
(d) परिवारों के आपस में झगड़ने से ।
Ans: (a)
निर्देश: गद्यांश को पढ़कर निम्नलिखित प्रश्नों (प्र. सं. 130&135) में सबसे उचित विकल्प चुनिए। विज्ञान-युग का यही तकाजा भी है, मगर अपने आदर्श और आस्था के लिए मर मिटनेवाली सनक का कंप्यूटर-संस्कृति के निकष पर क्या कुछ भी मूल्य नहीं है? हो या न हो, बटो अपनी धुन छोड़ने वाला नहीं है। अपनी आस्था से ‘वेथा’ यानी व्यथा का सौदा करना उसे पसंद नहीं है। जैसे विद्या-लोक के पीठाधीश अपनी कूट बुद्धि से निर्मित पैनी रणनीति त्यागने को तैयार नहीं हैं, भले ही वह विद्या-गरिमा की ढाही का कारण बन रही हो, भले ही वह उनके त्रास-संत्रास का बोझा बढ़ानेवाली सिद्ध हो रही हो। ज्ञान मूर्ति शंकराचार्य उन्हें टोकते हैं, ‘ज्ञाते तत्वे क: संसार:- ठोकते रहें, विद्या-व्यापारी आज के तत्व ज्ञान के कायल हैं।’ आज का तत्वज्ञान कहता है, गोली मारो धर्म-बुद्धि को, सारे आदर्शों-मूल्यों को। आँख मूँदकर पैसा बटोरो अन्यथा बेचारे बन जाओगे। इसलिए हर मूल्य पर अपनी धन संपदा बढ़ाने को लोग आकूल व्याकुल हैं। मगर बटो न व्याकुल है, न बेचारा। प्रकाश से जुड़ा हुआ है और उल्लासित चित से लोगों को प्रकाश बाँट रहा है। विनोबा बुद्धिजीवियों पर आरोप लगाते हैं, ‘ये बुद्धिजीवी नहीं, इंद्रियजीवी हैं अपने भौतिक पोषण की चिंता के कायल हैं, इसलिए वाक् चातुरी से सत्य को ढकनेवाला जाल बुन रहे हैं, हिंसा और लोक पोषण की आबोहवा रच रहे हैं।’
Q130. बटो अपनी किस धुन को छोड़ने वाला नहीं है?
(a) आदर्श और आस्था
(b) कम्प्यूटर संस्कृति
(c) मूल्य
(d) संस्कृत के ज्ञान को
Ans: (a)
Q131. आज का तत्त्व ज्ञान क्या कहता ह?ै
(a) किसी भी रीति-नीति से धर्नाजन
(b) धार्मिक, आदर्शों, मूल्यों का पालन
(c) लोगों को गोली मारने की सलाह देता है
(d) पैनी रणनीति बनाने की सलाह देता है
Ans: (a)
Q132. बटो किससे जुडा़ है एवं क्या बाँट रहा ह?ै
(a) धन
(b) धर्म
(c) प्रकाश
(d) ज्ञान
Ans: (c)
Q133. ‘वाक् चातुरी’ शब्द का अर्थ है?
(a) बोलने मे चातुर्य
(b) अधिक बोलना
(c) कम बोलना
(d) व्यर्थ बोलना
Ans: (a)
Q134. विनोबा बुद्धिजीवियों पर ‘ये बुद्धि जीवी नहीं, इंद्रियजीवी हैं’ आरोप क्यों लगाते है?
(a) क्योंकि ये अपने भौतिक पोषण कीे चिंता के कायल हैं।
(b) अत्याधिक ज्ञानी होने के कारण
(c) धन बढ़ाने के लिए व्याकुल नहीं है
(d) क्योंकि ये आँख मूंदकर पैसा बटोरते है
Ans: (d)
Q135. विद्या-व्यापारी किसके कायल है?
(a) धर्म
(b) बुद्धि
(c) आदर्श
(d) आज का तत्व ज्ञान
Ans: (d)
निर्देश: नीचे दिए गए प्रश्नों (प्र. सं. 136&150) में सबसे उचित विकल्प का चयन कीजिए।
Q136. प्राथमिक स्तर पर एक भाषा-शिक्षक से सर्वाधिक अपेक्षित है
(a) पाठ्य-पुस्तक में दी गई सभी कहानी-कविताओं को कंठस्थकरना।
(b) बच्चों को मानक भाषा का प्रयोग करना सिखाना।
(c) कक्षा और कक्षा के बाहर बच्चों को भाषा-प्रयोग के लिएप्रोत्साहित करना।
(d) बच्चों की निरंतर परीक्षाएँ।
Ans: (c)
Q137. भाषा सीखने-सीखाने के सम्बन्ध में निम्नलिखित में से कौन-सा कथन सही है?
(a) बच्चे स्कूल आने से पूर्व भाषायी पूँजी से लैस होते हैं।
(b) बच्चे स्कूल आकर ही भाषा सीखते हैं।
(c) बच्चे अपने परिवार से ही भाषा सीखते हैं।
(d) बच्चे स्कूल में मानक भाषा का ही प्रयोग करते हैं।
Ans: (a)
Q138. प्राथमिक स्तर पर भाषा की सर्वश्रेष्ठ विधि है
(a) बच्चों के साथ कविता गाना
(b) बच्चों को कहानी सुनाना
(c) बच्चों को पाठ्य-पुस्तक पर आधारित वीडियो कार्यक्रमदिखाना
(d) बच्चों को भाषा का प्रयोग करने के विविध अवसर देना
Ans: (d)
Q139. बच्चों की भाषा के आकलन का सर्वाधिक प्रभावी तरीका है
(a) श्रुतलेख
(b) लिखित परीक्षा
(c) प्रश्नों के उत्तर देना
(d) प्रश्न पूछना और पढ़ी गई सामग्री पर प्रतिक्रिया व्यक्त करना
Ans: (d)
Q140. प्रश्न पूछना, प्रतिक्रिया व्यक्त करना, परिचर्चा में भाग लेना, वर्णन करना
(a) केवल शिक्षण-पद्धति हैं
(b) केवल साहित्यिक गतिविधियाँ हैं
(c) भाषा-आकलन के तरीके मात्र हैं
(d) भाषा सीखने-सीखाने तथा आकलन के तरीके हैं
Ans: (d)
Q141. बच्चों की भाषा का आकलन करने के लिए सबसे उचित तरीक़ा क्या है?
(a) बच्चों की लिखित परीक्षा लेना
(b) बच्चों के भाषा-प्रयोग का अवलोकन करना
(c) बच्चों से किताब पढ़वाना
(d) बच्चों से परियोजना-कार्य करवाना
Ans: (b)
Q142. भाषा की कक्षा में एक शिक्षक बच्चों से क्या अपेक्षा करता है
(a) बच्चे सवालों के बँधे-बँधाए जवाब दें
(b) संस्कृतनिष्ठ भाषा में ही जवाब दें
(c) बच्चे अपनी मातृभाषा का बिल्कुल भी प्रयोग न करे
(d) बच्चे सवालों के बँधे-बँधाए जवाब न दें
Ans: (d)
Q143. निम्नलिखित में से कौन-सा बच्चों की भाषिक क्षमता के आकलन का सबसे उचित तरीका ह?ै
(a) ‘बादल’, ‘आसमान’, ‘चिड़िया’, ‘बच्चे’, आदि संज्ञा शब्दोंका प्रयोग करते हुए एक कहानी लिखिए
(b) संज्ञा की परिभाषा को पूरा कीजिए
(c) संज्ञा को परिभाषित कीजिए
(d) संज्ञा शब्दों के दो उदाहरण दीजिए
Ans: (a)
Q144. पठन-पाठन के अंत में ऐसे अभ्यास एवं गतिविधियाँ हों जो
(a) बच्चों को स्वयं कुछ करने और सीखने का अवसर प्रदानकरें
(b) केवल पाठ से ही संबंधित हों
(c) पाठ पर बिल्कुल आधारित न हों
(d) सरल भाषा वाले हों
Ans: (a)
Q145. ‘नेत्रहीन’ विद्यार्थियों के लिए इनमें से कौन-सी सामग्री शिक्षण के लिए उपयुक्त है?
(a) टेप रिकॉर्डर
(b) टेलीविज़न
(c) पाठ्य-पुस्तक
(d) पत्रिका
Ans: (a)
Q146. नदी, झरने तथा भौगोलिक स्थिति को जानने के लिए निम्न में से किस सामग्री का प्रयोग किया जा सकता ह?ै
(a) रेडियो
(b) मानचित्र
(c) ग्रामोफोन
(d) चित्र
Ans: (b)
Q147. प्राथमिक स्तर पर किस प्रकार की पुस्तकें उपयोगी है?
(a) केवल पाठ्य-पुस्तकें
(b) केवल कविताएँ
(c) केवल अच्छे साहित्यकारों की पुस्तकें
(d) पाठ्य-पुस्तकें एवं बालपयोगी पुस्तकें
Ans: (d)
Q148. दृश्य-श्रव्य सामग्री शिक्षण की सर्वोत्तम सामग्री मानी जाती है क्योंकि
(a) यह सस्ती होती है जिससे शिक्षक आसानी से इन्हें कक्षा मेंप्रयोग कर सकता है
(b) इसमें शिक्षक को कुछ समझाना नहीं पड़ता
(c) इसके द्वारा बालक की एक से अधिक ज्ञानेन्द्रियों कोसक्रिय रूप से अधिगम में लगाया जाता है
(d) इसमें देखने के द्वारा मनोरंजन ज्यादा होता है
Ans: (c)
Q149. प्राथमिक कक्षा में सहायक सामग्री के रूप में पलैश कार्ड
(a) बालको को समझाने के लिए उपयोगी नहीं है
(b) अरुचिकर होता है
(c) रोचक होने के साथ ज्ञान को बढाता है
(d) केवल चित्रों को देखने के काम आता है
Ans: (c)
Q150. निहार को लिखने में कठिनाई होती है। वह एक जैसे अक्षरों के बीच अंतर समझ नहीं पा रहा है। नीचे दिए गए विकल्पों में से वह किस विकार से ग्रस्त है?
(a) अवसाद
(b) स्वलीनता
(c) डिस्ग्राफिया
(d) डिस्लेक्सिया डवबा च्ंचमत 1
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!